Dijetalna tablica 9 za dijabetes tipa 2, što je moguće i nemoguće (tablica)

Dijeta „Tabela br. 9 jedna je od opcija uravnoteženog načina prehrane za dijabetes. Njena prehrana pomaže u normalizaciji metabolizma ugljikohidrata, sprječava poremećaje metabolizma masti i pomaže kod gubitka kilograma. Istovremeno pacijent s dijabetesom prima sve potrebne vitamine i minerale, a razina šećera ostaje u granicama normale.

Opis i princip prehrane

Svrha prehrane iz tablice 9 je nježno i bezbolno odbiti bolesnika s dijabetesom iz hrane s visokim glikemijskim indeksom i brzo probavljajućih ugljikohidrata. Da biste to učinili, morate se pridržavati dolje opisanih principa.

  • Odbijte prženu, slanu i dimljenu hranu, konzerviranu hranu, alkohol i začinjenu hranu.
  • Šećer zamijenite zaslađivačima ili prirodnim zaslađivačima (poput stevije).
  • Održavajte količinu proteina na nivou koji karakteriše ishranu zdrave osobe.
  • Jedite često i u malim porcijama: barem 5-6 puta dnevno svaka 3 sata.
  • Smanjite količinu masti i ugljenih hidrata.
  • Kuhajte samo pirjanu, pečenu ili kuvanu hranu.

Izbornik prehrane "Tabela br. 9" izgrađen je tako da pacijentovo tijelo svakodnevno prima potrebne vitamine i minerale. Zbog toga, u prehranu su uključeni juha od šipkovača, bilje, svježe povrće i voće. Da biste normalizirali jetru, preporučuje se jesti više sira, zobenih kaša i skute. Ova hrana sadrži puno lipida i aktivno sudjeluju u sagorijevanju masti. Za normalan tijek metabolizma masti preporučljivo je u prehranu uključiti nemasne sorte ribe i biljnog ulja (maslinovo ili suncokretovo).

Dnevna stopa dijetalne prehrane "Tabela br. 9" iznosi 2200-2400 kalorija. Hemijski sastav je dizajniran tako da dijabetičari dnevno primaju 80–90 g proteina, 70–80 g masti, 300–350 g ugljenih hidrata i 12 g soli. Preduvjet je upotreba 1,5–2 litre vode dnevno.

Ishrana ima dvije vrste.

  1. "Tabela br. 9 A" propisana za dijabetes tipa 2 za uklanjanje gojaznosti.
  2. "Tabela br. 9 B" - Dijeta ove vrste indicirana je za dijabetes tipa 1 teškog stepena. Razlikuje se po tome što sadrži više ugljikohidrata (400-450 g). Jelovnik je dozvoljen da uključuje krompir i hleb. Energetska vrijednost prehrane je 2700–3100 kalorija.

Dozvoljeni proizvodi

Lista proizvoda kojima je dijeta dopuštena "Tabela br. 9" prilično je velika. Međutim, one se moraju konzumirati u skladu s dnevnom normom za sadržaj proteina, masti i ugljikohidrata. Vrh liste supa. Može se pripremiti od povrća (supa od kupusa, čorbe od cikle, okroshka). Dopustite mesne i riblje bujone s niskim udjelom masti. Gljive juhe mogu se kombinirati s povrćem, krompirom i žitaricama (heljda, jaje, proso, zobena kaša, ječam).

Većina prehrane trebalo bi biti povrće i zelje: patlidžan, krastavci, bundeva, salata, tikvice, kupus. Kada jedete mrkvu, krompir, repe i zeleni grašak, morate obratiti pažnju na količinu ugljikohidrata i zapamtiti da se pri kuhanju glikemijski indeks ovih povrtnih kultura znatno povećava.

Od mesnih proizvoda prednost treba dati piletini, puretini i teletini. U malim količinama, dijeta "Tabela broj 9" omogućava govedinu, janjetinu, kuvani jezik i dijetne kobasice. Jaja se mogu jesti 1-2 dnevno. U tom slučaju žumance treba uzeti u obzir u dnevnoj normi. Riba je zastupljena riječnim i morskim obitavalištima s niskim udjelom masnoće (oslič, štuka, poljok, deverika, brijeg, bakalar). Popis dozvoljenih proizvoda uključuje konzerviranu ribu u vlastitom soku ili rajčicu.

Svakog dana preporučuje se jesti malo svježeg povrća i bobica. Uz dijabetes korisne su i marelice, pomorandže, grejpfrut, šipak, trešnje, guske, kupine i ribizla. Jabuke, kruške, breskve, borovnice i limun dozvoljene su u malim količinama. Od sušenog voća prednost treba dati sušenim marelicama, suvim šljivama, suhim jabukama i kruškama.

U prehrani su potrebni mliječni proizvodi s malo masti. Upotreba kisele pavlake treba biti ograničena: ne više od 2-3 žličice. dnevno. Što se tiče ulja i masti, preporučuje se konzumiranje ne više od 40 g dnevno. Ne zaboravite da se masti nalaze i u orasima. Stoga, ako na jelovnik uvrstite kikiriki, badem, orahe ili pinjole, tada će količina otopljenog, maslaca ili biljnog ulja morati biti smanjena.

Konditorski proizvodi i proizvodi od brašna su ograničeni. Bolje je davati prednost nejestivim proizvodima od brašna II razreda. Dnevno možete jesti više od 300 g pekarskih proizvoda od brašna od pšenice, raži i mekinja. Konditorski proizvodi trebaju biti dijetni i bez šećera.

Zabranjeni ili djelomično ograničeni proizvodi

Kada iz prehrane pacijenta koji boluje od dijabetesa treba u potpunosti ili djelomično isključiti dijetu "Tabela br. 9", slijedeći proizvodi:

  • Slastice i peciva: kolači, peciva, džem, slatkiši, sladoled.
  • Proizvodi od fileka patke i guske. Masna riba. Dimljeni proizvodi. Kobasice. Riblji kavijar.
  • Slatki mliječni proizvodi: skuti sir, jogurt. Fermentirano pečeno mlijeko, pečeno mlijeko i vrhnje. Mliječna kaša.
  • Žitarice (riža, zdrob) i tjestenine.
  • Neke vrste voća: banane, smokve, grožđe i grožđice.
  • Kiselo i slano povrće, začinjena i kisela hrana.
  • Alkohol, kupljeni sokovi, kokteli, kafa.

Grupa uvjetno dozvoljenih dijetalnih proizvoda „Tabela br. 9“ uključuje one koji su prihvatljivi samo za dijabetes tipa 1 blagog stupnja: lubenicu, dinje, datulje, krompir, goveđu jetru, napitke od kafe i začine (hren, senf, papar). Treba ih konzumirati u ograničenim količinama i to samo nakon konsultacija s liječnikom.

Meni za nedelju

Da biste razumjeli kako pravilno jesti prema prehrani "Tabela br. 9", dovoljno je da se upoznate s uzorkom menija za tjedan dana.

Ponedeljak Doručak: skuti sir sa malo masnoće ili heljda i nezaslađeni čaj. Drugi doručak: juha od divlje ruže i hljeb. Ručak: borsch sa pavlakom, kuvano meso, pirjano povrće i začinsko bilje, voćna žele sa zaslađivačem. Snack: svježe voće. Večera: kuhana riba, povrtna kasa i čaj sa zaslađivačem.

Utorak. Doručak: umućena jaja sa povrćem, kriška sira, mekinje hljeb, kafa bez šećera. Drugi doručak: salata od povrća, juha od mekinja. Ručak: heljda supa, kuhana pileća prsa, vinjegre, kompot. Snack: kolačići od brašna od brašna i šipak. Večera: pileći kotleti, biserni ječam, povrće, čaj sa zaslađivačem.

Srijeda Doručak: kaša od proso, salata od jela, čaj. Ručak: voćna salata. Ručak: „Ljetna“ supa od povrća, povrća od povrća, krompir zrazy i sok od paradajza. Snack: kolačići od zobenih pahuljica i kompot. Večera: kaša od sira ili heljda kaša s mlijekom, čaj.

Četvrtak Doručak: kajganu (2 jaja), povrće, tost sa maslacem, čaj sa mlekom. Drugi doručak: salata i sir (nemasni i nemasni). Ručak: supa od kupusa sa kiselom pavlakom, pirjana piletina u mliječnom sosu, 1 kuhan krompir, povrća salata i svježe cijeđeni sok. Snack: voćna mliječ. Večera: pirjana riba, zeleni grah u sosu od rajčice, juha od šipka.

Petak. Doručak: kaša od zobene kaše, kriška mekinjeg hljeba, povrće, puter ili sir, napitak od kafe. Ručak: voćna salata. Ručak: supa od cikle, pečena riba, povrtna salata i sok od rajčice. Snack: voće ili svježe cijeđeni sok. Večera: kuhana piletina, tikvice pirjane s rajčicom, hljebom i nezaslađenim čajem.

Subota Doručak: umućena jaja sa povrćem, sirom ili maslacem, kriška raženog hljeba i kafa s mlijekom. Drugi doručak: pečene jabuke sa zaslađivačem. Ručak: mesna juha s mesnim okruglicama, kukuruzna kaša, svježe povrće i žele. Snack: hljeb i juha od divlje ruže. Večera: kaša od mleka od bundeve i prosa, pečena piletina i sok.

Nedjelja Doručak: knedle sa sirom, jagode i kafa bez kofeina. Ručak: voće. Ručak: kiseli krastavci, kuhane govedine, kotlete od povrća i sok od rajčice. Grickalica: domaća posuda sa sirom. Večera: riba u sosu, palačinke od povrća (tikvice ili tikvice), hleb i čaj.

Prije odlaska u krevet dozvoljen je drugi obrok. To može biti kefir, nemasni jogurt ili mlijeko.

Stručnjaci smatraju da je dijeta "Tabela br. 9" efikasna i sigurna za dijabetes bilo koje vrste. Istovremeno, u prehranu su uključeni potrebni i korisni proizvodi koji omogućavaju normalizaciju razine šećera u krvi, poboljšanje gušterače, povećanje vitalnosti i općeg zdravlja. Ipak, prije prelaska na takvu dijetu, neophodno je konzultirati se s liječnikom. Možda će on proširiti jelovnik i predstaviti namirnice koje su vam potrebne tijelu.

Jednostavna dijeta za dijabetes tipa 2 (tablica 9)

Ukupna hranjiva vrijednost u pretilosti i dijabetesa smanjuje se, posebno u slučaju prekomjerne težine, i iznosi oko 1600 kcal za muškarce i 1200 kcal za žene. S normalnom tjelesnom težinom, kalorijski sadržaj dnevnog menija raste i može doseći 2600 kcal.

Preporučljivo je proizvode na pari, kuhati, pirjati i peći, minimizirati prženje.

Prednost se daje ribi i nemasnom mesu s niskim udjelom masnoće, nemasnim mliječnim proizvodima, voću i žitaricama bogatim grubim vlaknima (dijetalnim vlaknima). Prehrana se organizuje 4-6 puta dnevno, frakcijski, ravnomjerno raspoređujući proteine, masti i ugljikohidrate u obrocima.

  • Pauze u hrani duže od 3 sata su kontraindicirane.

Optimalna ravnoteža osnovnih supstanci u dnevnoj prehrani je sljedeća: proteini čine 16%, masti - 24%, složeni ugljikohidrati - 60%. Količinu pitke vode do 2 litre, ljekovitu i ljekovitu mineralnu mirisnu vodu treba konzumirati na preporuku stručnjaka koji vas promatra, količina kuhinjske soli (natrijevog klorida) iznosi i do 15 grama.

Rafinirani šećeri, pića koja sadrže alkohol, bezalkoholna pića i sva hrana bogata jednostavnim ugljikohidratima neprihvatljivi su za dijabetičare. Da bismo bolje razumjeli od kojih proizvoda se nalazi jelovnik dijabetesa tipa 2, sastavili smo sljedeću tablicu:

Dijetalna tablica 9 - šta je moguće, a šta nije (tablica proizvoda)

Proizvodi i vrste posuđaDozvoljeni proizvodiZabranjeni proizvodi
Meso, perad i ribaPogodno je sve mesno meso i riba. Najkorisniji: kunić, pureće meso, piletina, teletina, janjetina, bakalar, štuka, štuka, oslić, pollock, preporučljivo je u prehranu uključiti plodove mora. Sva su jela na pari, pečena, kuhanaJuska, brojler, koža s ptičjih trupaca, masno meso (svinjsko meso, svinjetina, janjetina, masna govedina, patka), losos i skuša moraju biti uključene u jelovnik u malim količinama i ne više od 1 puta tjedno. Upotreba dimljenih, slanih, kiselih, prženih, konzerviranih proizvoda je neprihvatljiva
JajaJaja bjelanca možete konzumirati dnevno (ne više od 2 kom / dnevno), pripremajući omlet od proteina, dodajte žumance jelima ne više od 1 puta tjednoPržena jaja
Mliječni proizvodiMlijeko i prirodna kiselo-mliječna pića (nemasna)Slatki jogurt, skuta, sir, vrhnje, masna kisela pavlaka, domaći sir, sirevi sa udjelom masti većim od 30%
PovrćeKorisno je niskokalorično voće s niskom količinom ugljikohidrata: paradajz, paprika, patlidžan, bundeva, tikvice, tikvice, krastavci, bilo lisnato zelje, rotkvice, rotkvice, gljive (šumske i domaće, poput gljiva, kamenica, grickalica) dodaju se juhama i vrućim posuđeDozvoljeno je u krumpir, mrkvu i repe uvrstiti u jelovnik 1-2 puta tjedno u ograničenim količinama, uz zabranu škroba, mahunarki
ŽitariceZob, heljda, proso, ječam i ječmenova kašaSlatka kaša, bijeli pirinač, integralne tjestenine, kukuruzno griz
Voće i bobicePosebno je korisno cijelo voće s oguljenjem, bogato dijetalnim vlaknima, u malim obrocima (1 srednje veliko voće ili šaka bobica), osim zabranjenih: crvena ribizla, brusnica, šipurk, šipak, trešnja (u nedostatku alergije na ovo voće)Svi sokovi i svježi sokovi, grožđe i grožđice, banane, smokve, datulje proizvodi su bogate jednostavnim ugljikohidratima. Pod zabranom je sve sušeno voće, osim jabuka i krušaka (suve šljive sa oprezom).
PićeČaj, kafa, infuzije i decokcije začinskog bilja i suhog voća, napitak od korijena cikorija (sve bez šećera)Alkohol, energija, limunada, gazirana voda, svježi i cijeđeni sokovi, žele, kvass
DesertiPreporučuje se jesti samo deserte s oznakom „za dijabetičare“, u receptu kojih su umjesto šećera korišteni nadomjesciŠećer, konditorski proizvodi, slatkiši, čokolada, kakao, med, džem, džem, konfitu, kondenzovano mlijeko, sladoled, kolači, kolači, pecivo od maslaca, pite
HlebSjeckani, integralni, kruti, s dodatkom vezova i vlakana, raženi hljeb svakodnevni, tosti, pšenični kruh od brašna II. RazredaSvježi kruh, od pšeničnog brašna najvišeg i prvog razreda, bilo peciva, pita, palačinka, palačinka
Vruća jelaJuhe se ne pripremaju na mesnim i ribljim juhama, kuhanje na slabim povrćima i gljivama je dozvoljeno, meso se dodaje zasebnim juhama (prethodno kuhana, na primjer, narezani pureći file), vegetarijanske supe i borscht, okroshka, kiseli krastavci su korisniJake i masne juhe i meso
Jela za užinuKefir, keksi, hljeb, konditorski proizvodi za dijabetičare (prodaju se u posebnim odjelima supermarketa i prehrambenih proizvoda)Fast food, orasi, čips, krekeri (soljeni sa začinima)
Umaci i začiniParadajz domaći sos, mliječni sos na vodiMajonez, kečap, bilo koji gotov sos (kupljen u trgovini) u čijem se receptu nalazi šećer i škrob
MastiMasni maslac (ograničeno), biljno ulje (2-3 kašike žlice dnevno), nerafinirano, od prvih ekstrakcija koriste se za preljev salata i kao dodatak glavnim jelima, posebno korisnim: maslina, kukuruz, sjemenke grožđa, bundeva, soja, orah, kikiriki, sezamMargarin, ulje za kuhanje, masti životinjskog tipa (govedina, ovčetina), ghee, trans masti

Dozvoljena jela i namirnice preporučuje se konzumirati u obrocima kako ne bi premašio broj jedinica za hljeb koji stižu odjednom (XE). Jedan XE (mjera izračuna ugljikohidrata u hrani) je 10-12 g ugljikohidrata ili 25 g hljeba.

Pojedini obrok ne bi trebao biti veći od 6 XE, a dnevna količina za pacijente s normalnom težinom je 20-22 XE.

Kod dijabetesa tipa 2, i prejedanje i preskakanje obroka neprihvatljivo je, jer ovi poremećaji dovode do naglih skokova nivoa glukoze u krvi i mogu prouzrokovati hiper- ili hipoglikemiju.

Stopa posluživanja za jedan obrok dijabetičara (tablica 2):

JeloKoličina pojedinačne ili dnevne porcije u g ili ml
Juha180-190 ml
Prilog110-140 gr
Meso / perad / riba100 gr
Kompot50 ml
Tepsija80-90 gr
Povrće gulaš70-100 gr
Salata, predjelo od povrća100 gr
BobiceNe više od 150 g / dan
VoćeNe više od 150 g / dan
Prirodni jogurt, kefir, fermentirano mlijeko s niskim udjelom masti, jogurt, acidofolin, Narin150 ml
Posni sir100 gr
SirDo 20 gr
Hleb20 gr ne više od 3 puta dnevno (doručak, ručak, večera)

Tabela ishrane 9 tableta za dijabetes tipa 2

Primjer menija je napravljen u obliku tablice radi lakšeg uočavanja, po želji može se ispisati i uvijek pri ruci.

PrehranaLista jela, veličina porcije, način pripreme
DoručakZobena kaša na vodi (200 gr), nemasni sir (20 gr), kriška integralnog hleba s suhim mekinjama (20 gr), zeleni čaj (100 gr)
Drugi doručak1 srednje veliko voće: jabuka, narandža, kruška, kivi, breskva, marelica, ½ grejpa
RučakPire od juha od tikvica (200 ml), pirjan karfiol s mlijekom (120 g), kuhani pureći / pileći file (100 g), kompot od suhog voća od jabuke (50 ml)
Visoki čajKaša od bundeve i mlevene kaše sa mlekom (200 gr)
VečeraSalata od rajčice, krastavaca, paprike, celera i peršuna, začinjena maslinovim uljem (100 g), skuše pirjane s lukom (100 g), napitak od cikorije u prahu (50 ml)
Kasna večera (sat i pol prije spavanja)2/3 šalice vašeg omiljenog napitka sa fermentiranim mlijekom (sadržaj masti ne veći od 2,5%)

Dijeta tokom prve sedmice prehrane, u pravilu, je iskusnog nutricionista.Ubuduće pacijent samostalno planira jelovnik nekoliko dana unaprijed, pokušavajući ga što više raznovrstiti proizvodima s dopuštene liste. Ne preporučuje se zanemariti savjete liječnika u vezi s optimalnom količinom određenih tvari koje dolaze iz hrane.

Budući da je dijeta dijabetesa tipa 2 za obične ljude (tablica broj 9) doživotna, trebali biste se naviknuti na nove prehrambene navike i napustiti poremećaje prehrane.

Ne biste trebali biti gladni s ovom dijagnozom, stoga sa sobom (daleko od kuće) uvijek trebate imati bocu s kefirom s niskim udjelom masti, jabukom, kruškom, breskvom i / ili keksima.

Ostavite Svoj Komentar