Koje su funkcije jetre u ljudskom tijelu

| uredi kod

Jetra se sastoji od dva režnja: desnog i lijevog. U desnom režnjači razlikuju se još dva sekundarna režnja: kvadratni i kaudatirani. Prema modernoj segmentarnoj šemi koju je predložio Claude Quino (1957), jetra je podijeljena u osam segmenata, formirajući desni i lijevi režanj. Jetreni segment je piramidalni odjel jetrenog parenhima, koji ima dovoljno odvojene opskrbe krvlju, inervacije i odljeva žuči. Kaudati i kvadratni režnjevi koji se nalaze iza i ispred vrata jetre, prema ovoj shemi, odgovaraju SJa i SIV lijevi režanj. Osim toga, u levom režnja, SII i SIII jetra, desni režanj je podijeljen sa SV - SVIIInumerirano oko kapka jetre u smjeru kazaljke na satu.

Glavne funkcije

Stabilni rad ljudskog tijela jednostavno nije moguć bez jetre. Obavlja one funkcije koje pomažu u pročišćavanju krvi, potiču dobru probavu i također kontroliraju probavni trakt. Zbog toga je važno pratiti stanje ovog tijela.

U početku morate shvatiti koje funkcije jetre obavlja:

  1. Kvalitativna biosinteza uree.
  2. Uklanjanje toksina, ksenobiotika, otrova, biogenih amina iz tijela.
  3. Razmjena ugljikohidrata, proteina, nukleinskih kiselina, lipoproteina, vitamina, lipida.
  4. Izlučivanje žuči hepatocitima.
  5. U tijelu jetra obavlja funkcije koje su kataboličkog tipa. Jetra je odgovorna za proizvodnju hormona, kao i raspad hemoglobina.
  6. Biosintetska funkcija. Žlijezdani organ odgovoran je za sintezu onih tvari koje su potrebne za stabilno funkcioniranje cijelog organizma: triacilglicerol, glukoza, fosfolipidi, lipoproteini, više masne kiseline.
  7. Akumulacija vrijednih vitamina i minerala: glikogena, gvožđa, vitamina topljivih u mastima.
  8. Kupfferove ćelije u jetri su uključene u fagocitozu.
  9. Biosinteza proteina.
  10. Izlučivanje žuči bilirubina, holesterola, žučne kiseline, gvožđa.

Digestivni sistem

Jetra je multifunkcionalni organ čiji je glavni zadatak proizvodnja žuči. Ova tečnost ima karakterističnu žućkasto-zelenu nijansu, zbog koje je osigurana promjena želučane probave u crijevima. Jetra kontinuirano stvara žučne pigmente pod utjecajem stanične razgradnje hemoglobina.

Prije upotrebe ovog ili onog lijeka, potrebno je da se upoznate koje su funkcije jetre neophodne za normalnu probavu:

  • Značajno povećanje aktivnosti crevnih enzima.
  • Visokokvalitetna emulzija masti s postepenim povećanjem njihovog područja radi zajedničke hidrolize zgloba.
  • Upravo je žuč odgovorna za apsorpciju aminokiselina, holesterola i soli.
  • Rastvaranje produkata hidrolize lipida.
  • Podrška za normalnu pokretljivost creva.
  • Normalizacija pokazatelja kiselosti želučanog soka.

Ako osoba zapostavlja redoviti unos hrane, tada to vodi do činjenice da se žuč akumulira u mjehuru s povećanom koncentracijom. Naravno, ova tekućina je kod svake osobe različita. Ali vrsta hrane, njen miris i sam prijem uvijek uzrokuju opuštanje žučnog mjehura s naknadnim kontrakcijama.

Neispravno u radu

Ako jetra ne obavlja funkcije od kojih ovisi zdravlje drugih organa, tada se u tijelu počinju razvijati različite bolesti. U medicinskoj praksi poznato je mnogo različitih slučajeva bolesti same žlijezde. Sve ove bolesti možemo podijeliti u nekoliko glavnih grupa:

  • Poremećena opskrba krvlju u jetri.
  • Oštećenja ćelija žlijezda gnojnim ili upalnim procesima.
  • Razvoj raka.
  • Razna mehanička oštećenja.
  • Oštećenja žučnih kanala.
  • Patološke ili nenormalne promjene jetre.
  • Složene bolesti infektivnog tipa.
  • Strukturno kršenje tkiva organa, što može izazvati zatajenje jetre, cirozu.
  • Bolesti koje su nastale na pozadini autoimunih virusa.

Vrijedno je napomenuti da će bilo koji od spomenutih bolesti biti popraćen zatajenjem jetre i bolom, a to je ispunjeno cirozom.

Simptomatologija

Koordinirani rad mnogih tjelesnih sistema direktno ovisi o tome koje funkcije jetra obavlja. Ako je ovaj organ oštećen, onda je to preplavljeno ozbiljnim posljedicama. Najčešće ljudi pate od bolesti stomaka, gušterače i drugih organa. Ako pravodobno ne potražite kvalificiranu pomoć liječnika, tada se kvaliteta života osobe može pogoršati.

Stručnjaci preporučuju pridržavanje nekoliko pravila. Jetra će obavljati sve funkcije samo ako je osoba u stanju odrediti bolest u ranim fazama i riješiti se. Sve patologije ovog žljezdanog organa u početnoj fazi očituju se standardnim simptomima:

  • Tečna konzistencija stolice.
  • Akutna bol u jetri, što ukazuje na uvećani organ i prisutnost virusnog hepatitisa.
  • Mali osip na licu ili grudima.
  • Promjene boje kože i kože očiju (karakteristična žuta boja).
  • Dobro označeni problemi sa krvnim žilama.

Ako se pojavi barem jedan simptom, potrebno je odmah konzultirati liječnika. Tek nakon temeljnog pregleda i polaganja svih testova, specijalist može utvrditi točnu dijagnozu.

Preventivne metode

Kako bi jetra obavljala sve funkcije za normalno funkcioniranje probavnog trakta, morate se pridržavati nekoliko osnovnih preporuka. Uravnotežena prehrana ima stvarna ljekovita svojstva: pacijent mora u potpunosti isključiti iz svoje prehrane prženu, masnu, dimljenu, slanu, previše slatku i alkohol. Obavezno jedite svježe voće i povrće. Maslac se poželjno zamenjuje biljnim ili maslinovim. Dan trebate popiti barem litar čiste mirne vode.

Jetra obavlja bolje funkcije ako osoba svakodnevno konzumira svježe sokove. Lijekove možete koristiti samo nakon imenovanja stručnjaka. Tek nakon savjetovanja s liječnikom, možete se poslužiti učinkovitim receptima tradicionalne medicine. Zahvaljujući tome, možete očistiti jetru. Takođe, joga ima pozitivan uticaj na organizam.

Nepovoljni faktori

Značaj jetre za potpuno ljudski život jednostavno je neprocjenjiv. Ali ovaj je organ vrlo osjetljiv na različite štetne faktore. Brojna su istraživanja pokazala da željezo najviše pati od sljedećih faktora:

  • Pušenje.
  • Višak kilograma.
  • Sjedilački način života.
  • Prejesti slatku hranu.
  • Zloupotreba energije i alkohola.
  • Nepravilna prehrana: u ishrani prevladavaju masna, pržena, slana, dimljena i začinjena hrana.
  • Nekontrolirani lijekovi.
  • Niskokalorična i vegetarijanska dijeta.
  • Radite u štetnom preduzeću.
  • Loša ekologija.
  • Prisutnost parazitskih i zaraznih bolesti.

Dugo izlaganje jednom ili više gore navedenih faktora dovodi do oslabljene funkcije organa. Ako pacijent zanemari pravovremeno liječenje, tada je smrt ćelija jetre jednostavno neizbježna, takav će se stav prema hepatitisu ili cirozi završiti.

Regenerativne mogućnosti

Malo je građana razmišljalo o važnosti svakog organa. Jetra obavlja brojne funkcije od kojih ne zavisi samo dobrobit čovjeka, već i rad svih ostalih tjelesnih sistema. No dok se ne pojave ozbiljni zdravstveni problemi, mjere prevencije se najčešće zaboravljaju.

Jetra ima jedinstveno svojstvo: sposobna je regeneracije, čak i ako su stručnjaci uspjeli uštedjeti samo 20-25% ukupnog udjela. U medicinskim se imecima nalazi dosta podataka o tome da je nakon resekcije (uklanjanja obolelog područja) opetovano vraćena prvobitna veličina organa. Naravno, taj je proces prilično spor, jer može potrajati od dva mjeseca do nekoliko godina. Sve ovisi o dobi i stilu života određene osobe.

Zanimljiva činjenica

Jetra često reagira na višak i nedostatak veličine. Kvalifikovani ljekari su više puta primijetili pacijente koji su bili podvrgnuti transplantaciji organa. Smatra se zanimljivim da je nakon oporavka matične žlijezde i oporavka do željene veličine donorski dio postupno atrofiran. Naravno, čak ni brojne studije nisu mogle u potpunosti objasniti sve značajke regeneracije. Ali oporavak uvijek dolazi tek nakon što se zdrave stanice jetre počnu dijeliti. Smatra se iznenađujućim da je nakon uklanjanja 90% pogođenog tkiva reprodukcija hepatocita jednostavno nemoguća. Ako je resecirano manje od 40% organa, tada neće biti i podjela stanica.

Fiziologija jetre

Razvoj ljudske jetre započinje u trećoj sedmici trudnoće i dostiže zrelu arhitekturu do 15 godine. Najveću relativnu veličinu, 10% mase ploda, dostiže oko devete nedelje. To iznosi oko 5% tjelesne težine zdravog novorođenčeta. Jetra iznosi oko 2% tjelesne težine u odrasle osobe. Kod odrasle žene teži oko 1400 g, a kod muškarca oko 1800 g.

Gotovo je u potpunosti iza rebra, ali donji rub se može osjetiti duž desnog rečnog luka tokom inspiracije. Sloj vezivnog tkiva zvan Glisson kapsula pokriva površinu jetre. Kapsula se proteže na sve osim najmanjih žila u jetri. Kresni ligament pričvršćuje jetru na trbušnoj stijenci i dijafragmi, dijeleći na veliki desni režanj i mali lijevi režanj.

Godine 1957. francuski hirurg Claude Kuynaud opisao je 8 segmenata jetre. Od tada, radiografskim studijama je opisano prosječno dvadeset segmenata na osnovu raspodjele opskrbe krvlju. Svaki segment ima svoje neovisne vaskularne grane. Izlučna funkcija jetre predstavljena je žučnim granama.

Svaki segment je dalje podijeljen na segmente. Obično su predstavljeni u obliku diskretnih šesterokutnih nakupina hepatocita. Hepatociti se sakupljaju u obliku ploča koje se protežu iz središnje vene.

Za šta je odgovoran svaki jetreni ud? Služe arterijskim, venskim i bilijarnim žilama na periferiji. Kriške ljudske jetre imaju malo vezivno tkivo koje odvaja jednu lobulu od druge. Nedovoljnost vezivnog tkiva otežava utvrđivanje portalnih trakata i granica pojedinih lobula. Centralne vene je lakše prepoznati zbog velikog lumena i zbog nedostatka vezivnog tkiva koje obavija portalne procesne žile.

  1. Uloga jetre u ljudskom tijelu je raznolika i obavlja više od 500 funkcija.
  2. Pomaže u održavanju glukoze u krvi i drugih hemikalija.
  3. Izlučivanje žuči igra važnu ulogu u probavi i detoksikaciji.

Zbog velikog broja funkcija jetra je osjetljiva na brza oštećenja.

Koje su funkcije jetre?

Jetra igra važnu ulogu u funkcioniranju tijela, detoksikaciji, metabolizmu (uključujući regulaciju skladištenja glikogena), regulaciji hormona, sintezi proteina te razgradnji i razgradnji crvenih krvnih zrnaca, ukratko. Glavne funkcije jetre uključuju proizvodnju žuči, kemikalije koja uništava masti i čini ih lakšim apsorpcijom. Proizvodi i sintetiše nekoliko važnih elemenata u plazmi, kao i skladišti neke vitalne hranjive sastojke, uključujući vitamine (posebno A, D, E, K i B-12) i željezo. Sljedeća funkcija jetre je skladištenje jednostavnog glukoze i pretvara ga u korisnu glukozu ukoliko padne nivo šećera u krvi. Jedna od najpoznatijih funkcija jetre je sistem detoksikacije, koja uklanja toksične materije iz krvi, poput alkohola i droga. Takođe uništava hemoglobin, inzulin i održava razinu hormona u ravnoteži. Osim toga, uništava stare krvne stanice.

Koje još funkcije jetra obavlja u ljudskom tijelu? Jetra je vitalna za zdravu metaboličku funkciju. Pretvara ugljikohidrate, lipide i proteine ​​u korisne tvari poput glukoze, kolesterola, fosfolipida i lipoproteina koji se potom koriste u raznim ćelijama u tijelu. Jetra uništava neprikladne dijelove proteina i pretvara ih u amonijak i na kraju ureu.

Koja je metabolička funkcija jetre? To je važan metabolički organ, a njegovu metaboličku funkciju kontroliraju inzulin i drugi metabolički hormoni. Glukoza se pretvara u piruvat glikolizom u citoplazmi, a piruvat se zatim oksidira u mitohondrijima da bi se stvorio ATP kroz TCA ciklus i oksidativna fosforilacija. U navedenom stanju, glikolitički proizvodi se koriste za sintezu masnih kiselina lipogenezom. Masne kiseline dugog lanca uključene su u triacilglicerol, fosfolipide i / ili estere holesterola u hepatocitima. Ovi složeni lipidi se čuvaju u kapljicama lipida i membranskim strukturama ili se u krvnu cirkulaciju izlučuju u obliku čestica s niskom gustinom lipoproteina. U izgladnjelom stanju jetra ima tendenciju da luči glukozu putem glikogenolize i glukoneogeneze. Tokom kratkog gladovanja jetrena glukoneogeneza glavni je izvor endogene proizvodnje glukoze.

Glad također potiče lipolizu u masnom tkivu, što dovodi do oslobađanja neterificiranih masnih kiselina, koje se pretvaraju u ketonska tijela u mitohondrijama jetre, unatoč β-oksidaciji i ketogenezi. Ketonska tijela osiguravaju metaboličko gorivo za vanhepatička tkiva. Na temelju ljudske anatomije, energetski metabolizam jetre usko je reguliran neuronskim i hormonskim signalima. Dok simpatički sistem potiče metabolizam, parasimpatički sistem inhibira jetrenu glukoneogenezu. Inzulin potiče glikolizu i lipogenezu, ali inhibira glukoneogenezu, a glukagon odolijeva djelovanju inzulina. Mnogi faktori transkripcije i koaktivatori, uključujući CREB, FOXO1, ChREBP, SREBP, PGC-1α i CRTC2, kontroliraju ekspresiju enzima koji kataliziraju ključne korake metaboličkih putova i na taj način kontroliraju metabolizam energije u jetri. Aberantni metabolizam energije u jetri doprinosi otpornosti na inzulin, dijabetes i bezalkoholna oboljenja masne jetre.

Barijerska funkcija jetre je zaštita između portalne vene i sistemske cirkulacije. U retikuloendotelnom sistemu ovo je efikasna barijera protiv infekcije. Također djeluje kao metabolički pufer između visoko promjenjivog crijevnog sadržaja i portalne krvi i čvrsto kontrolira sistemsku cirkulaciju. Apsorpcijom, očuvanjem i oslobađanjem glukoze, masti i aminokiselina jetra igra vitalnu ulogu u homeostazi. Takođe pohranjuje i oslobađa vitamine A, D i B12. Metabolizira ili detoksicira većinu biološki aktivnih spojeva apsorbiranih iz crijeva, poput lijekova i bakterijskih toksina. Obavlja mnoge iste funkcije kada daje sistemsku krv iz jetrene arterije, obrađujući ukupno 29% srčanog izlaza.

Zaštitna funkcija jetre je uklanjanje štetnih tvari iz krvi (poput amonijaka i toksina), a zatim ih neutralizira ili pretvara u manje štetne spojeve. Uz to, jetra pretvara većinu hormona i mijenja se u druge više ili manje aktivne proizvode. Barijeru ulogu jetre predstavljaju Kupfferove stanice - koje apsorbiraju bakterije i druge strane tvari iz krvi.

Sinteza i cepanje

Većina proteina plazme sintetizira i izlučuje jetra, od kojih je najčešći albumin. Nedavno je detaljnije predstavljen mehanizam njegove sinteze i izlučivanja. Sinteza polipeptidnog lanca pokrenuta je na slobodnim poliribosomima s metioninom kao prvom aminokiselinom. Sljedeći segment proteina koji se proizvodi je bogat hidrofobnim aminokiselinama, koje vjerojatno posreduju vezivanju poliribosoma koji sintetišu albumin na endoplazmatsku membranu. Albumin, nazvan prepalbumin, prenosi se u unutarnji prostor granularnog endoplazmatskog retikuluma. Preproalbumin se redukuje do proalbumina hidroliznim odvajanjem 18 aminokiselina iz N-kraja. Proalbumin se transportuje u Golgijev aparat. Konačno, pretvara se u albumin neposredno prije izlučivanja u krvotok uklanjanjem još šest N-terminalnih aminokiselina.

Neke metaboličke funkcije jetre u tijelu obavljaju sintezu proteina. Jetra je odgovorna za mnoge različite proteine. Endokrini proteini koje proizvodi jetra uključuju angiotenzinogen, trombopoetin i inzulinu sličan faktor rasta I. Kod djece je jetra prvenstveno odgovorna za sintezu hema. U odraslih osoba koštana srž nije aparat za proizvodnju hema. Ipak, jetra odrasle osobe sprovodi 20% sintezu hema. Jetra igra odlučujuću ulogu u proizvodnji gotovo svih plazmatskih proteina (albumina, alfa-1-kiseline glikoproteina, većine kaskada koagulacije i fibrinolitičkih putova). Poznati izuzeci: gama globulini, faktor III, IV, VIII. Proteini koje stvara jetra: protein S, protein C, protein Z, inhibitor aktivatora plazminogena, antitrombin III. Proteini ovisni o vitaminu K koji sintetizira jetra uključuju: faktore II, VII, IX i X, protein S i C.

Endokrina

Svakodnevno se u jetri izluči oko 800-1000 ml žuči koja sadrži žučne soli potrebne za probavu masti u prehrani.

Žuča je također medij za oslobađanje određenog metaboličkog otpada, lijekova i toksičnih tvari. Kanalni sistem iz jetre prebacuje žuč u zajednički žučni kanal, koji se prazni u dvanaestopalačni deo tankog creva i spaja se u žučni mehur, gde se koncentriše i skladišti. Prisutnost masti u dvanaesniku potiče protok žuči iz žučnog mjehura u tanko crijevo.

Endokrine funkcije ljudske jetre uključuju proizvodnju vrlo važnih hormona:

  • Faktor rasta 1 sličan inzulinu (IGF-1). Hormon rasta koji se oslobađa iz hipofize veže se za receptore na ćelijama jetre, uslijed čega ih sintetizira i luči IGF-1. IGF-1 ima efekte nalik insulinu, jer može da se veže za inzulinski receptor i takođe je podsticaj za rast organizma. Gotovo sve vrste ćelija reagiraju na IGF-1.
  • Angiotenzin. Prekurs je angiotenzina 1 i deo je sistema Renin-Angiotenzin-Aldosteron. Ona se reninom pretvara u angiotenzin, koji se, pak, pretvara u druge supstrate, koji deluju na povećanje krvnog pritiska tokom hipotenzije.
  • Trombopoetin. Sistem negativnih povratnih informacija djeluje na održavanje ovog hormona na odgovarajućem nivou. Omogućuje razvitku stanica koštane srži u megakariocite, prekursore trombocita.

Hematopoetic

Koje funkcije obavlja jetra u procesu hematopoeze? Kod sisavaca, ubrzo nakon što stanice porijekla jetre napadnu okolni mezenhim, fetalnu jetru koloniziraju stanice hematopoetskih pretinaca i privremeno postaju glavni hematopoetski organ. Studije iz ove oblasti pokazale su da nezrele ćelije potomstva jetre mogu stvoriti medij koji podržava hematopoezu. Međutim, kada se stanice porijekla jetre induciraju da sazrijevaju, rezultirajuće stanice više ne mogu podržavati razvoj krvnih stanica, što je u skladu s kretanjem hematopoetskih matičnih stanica iz fetalne jetre u koštanu srž odrasle osobe. Ova istraživanja pokazuju da postoji dinamična interakcija između krvi i parenhimskih odjeljaka unutar jetre fetusa, koja kontrolira vrijeme i hepatogeneze i hematopoeze.

Imunološki

Jetra je važan imunološki organ sa velikim učinkom cirkulirajućih antigena i endotoksina iz crevne mikrobiote, posebno obogaćen urođenim imunim ćelijama (makrofagi, urođene limfoidne ćelije, invariantne T ćelije povezane sa sluznicom). U homeostazi mnogi mehanizmi suzbijaju imunološke reakcije, što dovodi do ovisnosti (tolerancije). Tolerancija je također važna za kroničnu rezistenciju hepatotropnih virusa ili uzimanje alografta nakon transplantacije jetre. Funkcija neutralizacije jetre može brzo aktivirati imunitet kao odgovor na infekciju ili oštećenje tkiva. Ovisno o osnovnoj bolesti jetre, poput virusnog hepatitisa, kolestaze ili bezalkoholnog steatohepatitisa, različiti okidači posreduju aktiviranju imunološke stanice.

Konzervativni mehanizmi, kao što su modeli molekularne opasnosti, signalni receptori nalik na putarinu ili aktiviranje upale pokreću upalne reakcije u jetri. Ekscitaciona aktivacija hepatocelulozne i Kupfferove ćelije rezultira hemokinskom posredovanom infiltracijom neutrofila, monocita, prirodnih ubojica (NK) i prirodnih ubojica T ćelija (NKT). Krajnji rezultat intrahepatičkog imunološkog odgovora na fibrozu ovisi o funkcionalnoj raznolikosti makrofaga i dendritičkih stanica, ali i o ravnoteži između protuupalne i protuupalne populacije T ćelija. Ogroman napredak u medicini pomogao je razumjeti podešavanje imunoloških odgovora u jetri od homeostaze do bolesti, što ukazuje na obećavajuće ciljeve za buduće metode liječenja akutnih i kroničnih jetrenih bolesti.

Jetra funkcionira u ljudskom tijelu

Jetra - jedan od glavnih organa ljudskog tela. Interakcija s vanjskim okruženjem osigurava se sudjelovanjem nervnog sustava, dišnog sustava, gastrointestinalnog trakta, kardiovaskularnog, endokrinog sustava i organa za kretanje.

Raznolikost procesa koji se odvijaju u tijelu nastaje zbog metabolizma, odnosno metabolizma. Poseban značaj u osiguravanju funkcioniranja tijela su živčani, endokrini, vaskularni i probavni sustav. U probavnom sustavu jetra zauzima jedno od vodećih položaja, obavljajući funkcije centra za kemijsku obradu, stvaranje (sintezu) novih tvari, centra za neutralizaciju toksičnih (štetnih) tvari i endokrinog organa.

Jetra sudjeluje u procesima sinteze i razgradnje tvari, u međusobnoj pretvaranju jedne tvari u drugu, u razmjeni glavnih komponenti tijela, naime u razmjeni bjelančevina, masti i ugljikohidrata (šećera), a istovremeno je organ koji je endokrino-aktivan. Posebno treba napomenuti raspad, sintezu i taloženje (taloženje) ugljikohidrata i masti, razgradnju proteina do amonijaka, sintezu gemme (osnova hemoglobina), sintezu brojnih proteina u krvi i intenzivnu razmjenu aminokiselina u jetri.

Komponente hrane pripremljene u prethodnim fazama prerade apsorbiraju se u krvotok i dostavljaju prvenstveno jetri. Prikladno je napomenuti da ako toksične materije uđu u komponente hrane, tada one prvo ulaze u jetru. Jetra je najveća tvornica primarne hemijske prerade u ljudskom tijelu u kojoj se događaju metabolički procesi koji utječu na cijelo tijelo.

Razmislite o ulozi jetre u metaboličkim procesima u tijelu.

1. Razmjena aminokiselina (proteina). Sinteza albumina i djelomično globulina (proteina u krvi). Među supstancama koje dolaze iz jetre u krv na prvo mjesto zbog njihove važnosti za organizam mogu se staviti proteini. Jetra je glavno mjesto stvaranja niza proteina u krvi koji pružaju složenu reakciju koagulacije krvi.

U jetri se sintetiše određeni broj proteina koji su uključeni u procese upale i transport tvari u krvi. Zato stanje jetre u velikoj mjeri utječe na stanje sustava zgrušavanja krvi, reakciju tijela na bilo koji učinak praćen upalnom reakcijom.

Kroz sintezu proteina, jetra aktivno učestvuje u imunološkim reakcijama tijela, koje su osnova za zaštitu ljudskog tijela od djelovanja zaraznih ili drugih imunološki aktivnih faktora. Štaviše, postupak imunološke zaštite sluzokože gastrointestinalnog trakta uključuje direktno uključenje jetre.

U jetri se proteinski kompleksi formiraju s mastima (lipoproteini), ugljikohidratima (glikoproteini) i prijenosnim kompleksima (prenosiocima) određenih tvari (na primjer transferin, željezni nosač).

U jetri se produkti raspada proteina koji ulaze u crijeva s hranom i koriste se za sintezu novih proteina koji su tijelu potrebni. Taj se proces naziva transaminacija aminokiselina, a enzimi koji sudjeluju u metabolizmu nazivaju se transaminazama,

2. Učešće u razgrađivanju proteina do njihovih krajnjih proizvodatj. amonijak i urea. Amonijak je proizvod stalnog razgradnje proteina, dok je otrovni za nervni. sistemska supstanca. Jetra osigurava stalan proces pretvaranja amonijaka u slabo toksičnu tvar urea, potonji se izlučuje bubrezima.

Sa smanjenjem sposobnosti jetre da neutrališe amonijak, on se nakuplja u krvi i živčanom sustavu, što je praćeno mentalnim poremećajem i završava potpunim gašenjem nervnog sistema - komom. Dakle, sa sigurnošću možemo reći da postoji naglašena ovisnost stanja ljudskog mozga o pravilnom i punom funkcionisanju njegove jetre, tj.

3. Metabolizam lipida (masti). Najvažniji procesi su razgradnja masti do triglicerida, stvaranje masnih kiselina, glicerola, holesterola, žučnih kiselina itd. U ovom se slučaju kratkotrajne masne kiseline formiraju isključivo u jetri. Takve masne kiseline su neophodne za potpuno funkcionisanje skeletnih mišića i srčanog mišića kao izvora za dobivanje značajnog udjela energije.

Iste ove kiseline koriste se za stvaranje topline u tijelu. Iz masti se holesterol 80–90% sintetiše u jetri. S jedne strane, holesterol je supstanca neophodna tijelu, s druge strane, holesterol se taloži u žilama tokom poremećaja u njegovom transportu i uzrokuje razvoj ateroskleroze. Sve gore spomenuto omogućava praćenje odnosa jetre i razvoj bolesti vaskularnog sistema,

4. Metabolizam ugljikohidrata. Sinteza i raspad glikogena, pretvaranje galaktoze i fruktoze u glukozu, oksidacija glukoze itd.

5. Sudjelovanje u asimilaciji, skladištenju i stvaranju vitamina, posebno A, D, E i grupe B,

6. Sudjelovanje u razmjeni željeza, bakra, kobalta i drugih elemenata u tragovima neophodnih za stvaranje krvi,

7. Učešće jetre u uklanjanju toksičnih supstanci. Toksične materije (posebno one izvana) podliježu distribuciji i neravnomjerno su raspoređene u tijelu. Važna faza njihove neutralizacije je faza promjene njihovih svojstava (transformacije). Transformacija dovodi do stvaranja spojeva niže ili veće toksične sposobnosti u usporedbi s otrovnom tvari koja je progutana.

Eliminacija

1. Razmjena bilirubina. Bilirubin se često formira iz produkata raspada hemoglobina koji se oslobađa starenja crvenih krvnih zrnaca. Svakog dana u ljudskom telu se uništi 1–1,5% crvenih krvnih zrnaca, pored toga oko 20% bilirubina se formira u ćelijama jetre,

Poremećen metabolizam bilirubina dovodi do povećanja njegovog sadržaja u krvi - hiperbilirubinemije, što se očituje žuticom,

2. Učešće u procesima zgrušavanja krvi. U ćelijama jetre nastaju tvari neophodne za koagulaciju krvi (protrombin, fibrinogen), kao i brojne tvari koje usporavaju taj proces (heparin, antiplasmin).

Jetra se nalazi ispod dijafragme u gornjem dijelu trbušne šupljine s desne strane i normalno kod odraslih nije palpabilna, jer je prekrivena rebrima. Ali u maloj djeci ona može istjecati ispod rebara. Jetra ima dva režnja: desni (veliki) i lijevi (manji) i prekriven je kapsulom.

Gornja površina jetre je konveksna, a donja je blago konkavna. Na donjoj površini, u sredini, nalaze se osebujne kapije jetre kroz koje prolaze sudovi, živci i žučni kanali. U udubljenju ispod desnog režnja nalazi se žučni mehur, koji skladišti žuč koju stvaraju ćelije jetre nazvane hepatociti. Jetra proizvodi između 500 i 1200 mililitara žuči dnevno. Žuča se formira kontinuirano, a njen ulazak u crijeva povezan je s unosom hrane.

Žuča je žuta tečnost, koja se sastoji od vode, žučnih pigmenata i kiselina, holesterola, mineralnih soli. Kroz zajednički žučni kanal izlučuje se u dvanaestopalačno crevo.

Izdvajanje bilirubina kroz žuč u jetri uklanja bilirubin, koji je toksičan za organizam, što je posledica stalnog prirodnog raspada hemoglobina - proteina crvenih krvnih zrnaca) iz krvi. U slučaju kršenja na. U bilo kojem stadiju izlučivanja bilirubina (u samoj jetri ili izlučivanju žuči kroz jetrene kanale), bilirubin se nakuplja u krvi i tkivima, što se očituje u obliku žute boje kože i sklera, tj. U razvoju žutice.

Žučne kiseline (čolati)

Žučne kiseline (čolati) u kombinaciji s drugim tvarima osiguravaju stacionarni nivo metabolizma kolesterola i izlučivanje žuči, dok je holesterol u žuči u rastvorenom obliku, tačnije, zatvoren je u sitne čestice koje osiguravaju izlučivanje holesterola. Kršenje razmjene žučnih kiselina i ostalih komponenti koje osiguravaju uklanjanje holesterola prati taloženje kristala holesterola u žuči i stvaranje žučnih kamenaca.

U održavanju stabilne razmjene žučnih kiselina učestvuje ne samo jetra, nego i crijevo. U pravim dijelovima debelog crijeva dolazi do apsorpcije čokolade natrag u krv, što osigurava cirkulaciju žučnih kiselina u ljudskom tijelu. Glavni rezervoar žuči je žučni mjehur.

Žučni mjehur

Uz kršenje njegove funkcije, zapažaju se i poremećaji u izlučivanju žuči i žučnih kiselina, što je još jedan faktor koji doprinosi stvaranju žučnih kamenaca. Istovremeno su žučne tvari potrebne za potpunu probavu masti i vitamina topljivih u mastima.

Uz produženi nedostatak žučnih kiselina i nekih drugih supstanci žuči, nastaje nedostatak vitamina (hipovitaminoza). Pretjerano nakupljanje žučnih kiselina u krvi uz kršenje njihovog izlučivanja žuči praćeno je izlučujućim svrbežom kože i promjenama u otkucaju srca.

Značajka jetre je ta što prima vensku krv iz organa trbušne šupljine (želudac, pankreas, creva itd.), Koja se kroz portalnu venu očisti od štetnih materija u ćelijama jetre, a ulazi u donju kavu vene, koja odlazi u u srce. Svi ostali organi ljudskog tijela primaju samo arterijsku krv, a daje se i venska krv.

U članku se koriste materijali iz otvorenih izvora: Autor: Trofimov S.- Knjiga: „Bolesti jetre“

Podijelite post "Funkcije jetre u ljudskom tijelu"

Gde je ljudska jetra

Mnogi ljudi ne znaju tačno gde je čovekova jetra i kako se manifestuju osnovne bolesti ovog organa. Te su informacije važne svima. Znajući na kojoj se strani nalazi jetra, možete pronaći žlijezdu na palpaciji i vizualno odrediti njegovu veličinu. Povećanje jetre ukazuje na razvoj ozbiljnih bolesti.

Gvožđe se, naime, "ugrađuje" u probavnom traktu. Kod ljudi je jetra na desnoj strani, u desnom hipohondrijumu. Pod njim se nalazi žučni mjehur i on je odgovoran za regulaciju količine žuči koja ulazi u probavni trakt.

Tamo gdje je smještena ljudska jetra, postoje i drugi važni organi za probavu: dvanaestopalačno crijevo, želudac. Zajedno sudjeluju u probavi ulaznih proizvoda i apsorpciji hranjivih sastojaka. Gornja granica jetre prolazi lagano iza linije bradavica, a zadnja - duž linije dijafragme.

Struktura jetre

Jetra je velika žlijezda spoljašnje sekrecije. Sudjeluje u gotovo svim unutrašnjim procesima i igra ogromnu ulogu u radu ljudskog tijela. Jetra se sastoji od desnog i lijevog režnja i podijeljena je u osam segmenata. Desni režanj je primjetno veći od lijevog. Ispred jednog drugog, režnjevi su podijeljeni polumjesečnim ligamentom, a na stražnjoj strani posebnim utorom koji ima venski ligament. Donji režnjevi podijeljeni su okruglim ligamentom.

Strukturna i funkcionalna jedinica jetre je lobula, od kojih svaka ima žučne kanale i obilnu mrežu krvnih žila - i velikih i malih. Između lobula jetre nalazi se gusto vezivno tkivo.

Uloga jetre za ljudski organizam

Glavna uloga jetre:

  • odlaganje otrovnih materija, toksina, alergena,
  • sudjelovanje u proizvodnji hormona, vitamina, kiselina, lipida, kolesterola, bilirubina, fosfolipida,
  • osiguranje normalnog metabolizma,
  • sinteza žuči, učešće u probavi i probavi mnogih materija,
  • uklanjanje metaboličkih produkata, potencijalno opasnih materija (amonijak, aceton),
  • napuniti rezerve glikogena i pružiti tijelu energiju.

Bez jetre je ljudsko postojanje nemoguće. Sa protokom krvi u tjelesnom tkivu dostavljaju se otrovni spojevi, kancerogeni, koji se tamo neutraliziraju. Jetra je uključena u metabolizam, pretvarajući ugljikohidrate u glikogen i odgovorna je za njegovo dalje taloženje.

Funkcija barijere

Jetra u ljudskom tijelu obavlja brojne funkcije, ali najznačajnija od njih je zaštitna. Tijelo sprječava negativne učinke na zdravlje prirodnih metaboličkih proizvoda i otrova. Preprečna funkcija jetre je zaštita važnih unutrašnjih organa i sistema, kao i krvi od štetnih supstanci. Zahvaljujući tome, naše tijelo održava svoju funkcionalnost.

Jetra ne samo da neutralizira strane tvari, uključujući alergene, hormone, ostatke nepotrebnih lijekova, već ih pretvara u bezopasne spojeve koji se lako uklanjaju iz tijela.

Digestivna funkcija

Digestivna funkcija jetre je sinteza holesterola, žučnih kiselina, lipida, regulacija metabolizma masti. Organ igra ključnu ulogu u ljudskom metabolizmu i apsorpciji hranljivih sastojaka, uključujući u crijevima. Žuča ima antimikrobna svojstva. S padom funkcije jetre povećava se rizik od razvoja zaraznih bolesti.

Tijelo postaje bespomoćno protiv ne samo toksičnih komponenti, već i protiv mikroba i virusa. Žuča direktno utječe na kvalitetu asimilacije hranjivih sastojaka, posebno vitamina topljivih u masti, aminokiselina, kalcijevih soli.

Depozit krvi

Značajna količina krvi je pohranjena u jetri koja može ući u krvotok tokom razvoja životno opasnih stanja zbog suženja jetrenih sudova. Ova funkcija igra zaštitnu ulogu kod velikog gubitka krvi, razvoja šoka. Pored toga, jetra u fetusa je uključena u proces hematopoeze, stvara proteine ​​iz plazme, sastojke hormona i vitamina.

Hormonska funkcija

Ljudska jetra je direktno uključena u sintezu hormona. Organske stanice odgovorne su za inaktivaciju hormonskih tvari koje utječu na funkcioniranje štitne žlijezde, genitalija i gušterače.

Kako su jetra i gušterača povezani

Jetra i gušterača su usko povezani jedan s drugim, a kada je funkcija jednog organa narušena, mijenja se i rad drugog. Gušterača se nalazi iza želuca, čvrsto u blizini dvanaestopalačnog creva. Izrađuje enzime koji su uključeni u probavu, osiguravaju probavu masti, proteina, ugljikohidrata. U slučaju disfunkcije gušterače, mijenjaju se važni metabolički mehanizmi, što povlači za sobom ozbiljne zdravstvene posljedice.

Jetra igra zaštitnu ulogu u ljudskom tijelu. U stanju je da neutrališe štetne materije koje dolaze izvana, pretvara ih u sigurne spojeve, uklanja štetne metaboličke proizvode i dezinficira krv.

Žuča koju proizvodi ovaj organ aktivno je uključena u probavu i razgrađuje masnu hranu. Utječe na gušteraču, povećavajući aktivnost njegovih enzima, posebno lipaze. Jetra pruža ljudskom telu glukozu, učestvuje u sintezi holesterola i reguliše metabolizam lipida. Funkcije jetre i gušterače preklapaju se i usko su povezane s radom cjelokupnog probavnog sustava čovjeka.

Jetra i creva

U ljudskom crevu se važni hranjivi sastojci apsorbuju u krvotok. Proizvodi metabolizma i neprobavljeni ostaci hrane pretvaraju se u izmet, koji se nakon toga izlučuje iz tijela.

I korisni i uslovno patogeni mikroorganizmi žive u crijevima. U slučaju neravnoteže među njima (disbioza), mogu se javiti poremećaji u cjelokupnom procesu probave. To se reflektuje na želudac, i jetru i na druge organe probavnog sistema.

Crijevo se sastoji od tankih i debelih dijelova. Duodenum se nalazi u tankom crijevu - tvori njegov početni odjeljak. Njegova glavna uloga je promjena pH kvržice hrane na alkalnoj strani. To je neophodno kako niže dijelove crijeva ne iritira kisela sredina polu probavljenog kaša.

U donjem crevu, debelom crevu, apsorbuje se voda i formira se izmet. Jetra utiče na proces „apsorpcije“ hranljivih sastojaka crevnim vilijem, posebno - na apsorpciju masnih kiselina i tok metabolizma masti.

Uzroci bolesti jetre

Glavni uzroci bolesti jetre:

  • loše navike: ovisnost, alkoholizam, pušenje - sve to dovodi do povećanja opterećenja na žlijezdi, oštećenja hepatocita, degeneracije masti i zamjene parenhima vezivnim tkivom s razvojem fibroze, ciroze i raka, itd.
  • virusni efekti na jetreno tkivo, karakteristični za hepatitis, koji mogu rezultirati nekrozom i ozbiljnim narušenim funkcijama jetre,
  • toksični učinci lijekova i štetni čimbenici okoliša koji dovode do oštećenja hepatocita i razvoja zatajenja jetre,
  • visok sadržaj masti u prehrani, što dovodi do nakupljanja masnoće u ćelijama jetre, razvoja distrofije, pojave žarišta upale i proliferacije vezivnog tkiva.

Ogromnu ulogu u stanju jetre igraju loše navike i kvaliteta prehrane. Zdrav način života čuva funkcionalnost organa do vrlo starosti. Mnogi ljudi ne razmišljaju o ulozi i funkcijama jetre dok nemaju zdravstvenih problema.

Korištenje masne hrane i alkohola uništava stanice jetre, što automatski dovodi do neispravnosti žučnog mjehura, gušterače, crijeva. Ovi organi djeluju u sprezi jedan s drugim.

Dijagnoza bolesti jetre

Za održavanje zdravlja, potrebno je znati ne samo točnu lokaciju jetre, već i kako provjeriti ovaj organ kod ljudi pomoću suvremenih metoda istraživanja. Među bolestima na prvom mjestu je ciroza - patologija za koju je karakteristična zamjena zdravog parenhima vlaknastim tkivom. U ovom slučaju jetra može povećati ili smanjiti veličinu, postati gomoljasta i vrlo gusta u strukturi, a također dolazi do smanjenja funkcionalnosti žlijezde.

Bez pravovremenog liječenja bolest postaje maligni parenhim s razvojem hepatocelularnog karcinoma. Ciroza jetre razvija se uglavnom kod ljudi koji piju i imali su hepatitis B. Bolest napreduje s godinama, ali ponekad se period razvoja patologije smanji na nekoliko mjeseci. Između ostalih bolesti jetre nalaze se parazitske i ne-parazitske ciste, zarazne lezije, hemangiomi.

Temeljno istraživanje

Dijagnoza bolesti jetre uključuje sljedeće studije:

  • krvni test (specijalisti otkrivaju trombocitopeniju, leukopeniju, povećanje bilirubina, uree, kreatinina),
  • koagulogram (smanjenje protrombinskog indeksa),
  • biohemija krvi (povećana aktivnost jetrenih enzima),
  • Ultrazvuk trbušnih organa (promjene veličine jetre, otkrivanje znakova portalne hipertenzije, otkrivanje cista, tumora, stromalnih promjena u parenhimu),
  • MRI jetre (prisutnost apscesa, gnoja, metastaza, simptoma raka i ciroze, oslabljena prohodnost jetrenih i portalnih vena),
  • dopplerometrija krvnih žila jetre (otkrivanje prepreka za sprovođenje protoka krvi),
  • biopsija jetre (potvrda benignog ili malignog procesa tumora),
  • PCR, ELISA (identifikacija infektivnih patogena koji uzrokuju oštećenje jetrenog tkiva),
  • Ultrazvuk jetre (pogoršanje funkcionalnosti organa, otkrivanje tumora, poremećaji u stanju lokalnog protoka krvi).

Posebne studije treba propisati ljekar. Najčešće, specijalista preporučuje ultrazvučnu dijagnozu jetre, žučnog mehura i gušterače. No uz to će možda biti potrebni i drugi postupci, uključujući laboratorijsku dijagnostiku krvi koja vam omogućava otkrivanje promjena u aktivnosti enzimske aktivnosti jetre.

Kako se manifestuju bolesti jetre?

Bolesti jetre u početnoj fazi razvoja odvijaju se gotovo bez ikakvih manifestacija. Osoba često ne zna za svoje stanje i, nesvjesno, ne provodi terapijske mjere. Zbog toga se ljekarima savjetuje da povremeno prođu ultrazvučni pregled kako bi otkrili kršenja u jetri. U ranoj fazi razvoja tkivo jetre je dobro obnovljeno, posebno u mladoj dobi.

Karakteristični znakovi patologije

Karakterističan znak patologije jetre je požutanje kože i sluznice, kao i sklera. Ovaj simptom je povezan s nakupljanjem bilirubina u krvi. Većinu bolesti jetre karakteriziraju ozbiljnost na desnoj strani i bol u desnom hipohondriju. Ovim simptomima često se pridružuje osjećaj gorčine u ustima, mučnina, ponekad povraćanje, povećanje veličine trbuha zbog ascitesa (nakupljanje tekućine u peritoneumu).

Ako pronađete barem jedan od ovih znakova, obavezno zakažite sastanak sa gastroenterologom ili hepatologom.

Ako je nemoguće vratiti izgubljene funkcije, obavlja se transplantacija jetre - skupa operacija presađivanja zahvaćenog organa. Prilično je komplikovano, posebno kod nas. Nije tako lako naći donatora, čak ni uz određene finansijske mogućnosti.

Izuzetno je važno pravovremeno reagirati na oslabljenu funkciju jetre i spriječiti bolest. Ako se patologije već razvijaju, potrebno je odmah kontaktirati specijaliste i započeti liječenje.

Oporavak funkcije jetre

Sve do određenog trenutka, dok jetra nije potpuno poremećena, njene ćelije su u stanju da se regenerišu. Ali za to je potrebno stvoriti određene uslove:

  • jesti kvalitetno i raznovrsno, tako da u ishrani uvek bude puno povrća i voća, zdravih proteina,
  • ograničiti masnu i prženu hranu koja sprečava tijelo da se odmori i obnovi svoje funkcije,
  • odustati od alkohola
  • redovno koristite zdravo bilje u obliku decokcija i infuzija, koje pročišćavaju jetru, osiguravaju odliv žuči i sprečavaju stvaranje kamenja,
  • izbjegavajte prejedanje, jer velika količina hrane povećava opterećenje na svim organima probavnog trakta, uključujući jetru.

Periodično jetru možete očistiti pomoću bilja i drugih narodnih recepata. Ali prvo se posavetujte sa lekarom. Za nježno čišćenje jetre i sprečavanje zastoja žuči dobro je pogodan zobeni juha.

I na kraju članka predlažemo gledanje videa u kojem stručnjaci govore o strukturi i funkcijama jetre, njenoj ulozi u radu drugih organa gastrointestinalnog trakta i ljudskog tijela u cjelini.

Osnovne informacije o ovom autoritetu

Jetra se nalazi u desnom hipohondrijumu i zauzima puno prostora u trbušnoj šupljini, jer je najveći unutrašnji organ. Težina mu se kreće od 1200 do 1800 grama. Po obliku podseća na konveksni šešir gljive. Ime je dobila po riječi "peć", jer ovo telo ima veoma visoku temperaturu. Tamo se odvijaju najkompliciraniji kemijski procesi i posao se odvija bez prekida.

Nemoguće je nedvosmisleno odgovoriti na pitanje koja je uloga jetre u ljudskom tijelu, jer su za njega vitalne sve funkcije koje obavlja. Dakle, ovo tijelo ima regenerativne sposobnosti, odnosno može se oporaviti. Ali prestanak njegovih aktivnosti dovodi do smrti osobe u nekoliko dana.

Zaštitna funkcija jetre

Više od 400 puta dnevno sva krv prođe kroz ovaj organ, očisteći toksine, bakterije, otrove i viruse. Preprečna uloga jetre je ta što njene ćelije razgrađuju sve otrovne tvari, prerađuju ih u bezopasan oblik topiv u vodi i uklanjaju ih iz tijela. Oni djeluju kao složena hemijska laboratorija, neutrališujući toksine koji ulaze u tijelo s hranom i zrakom i nastaju kao rezultat metaboličkih procesa. Od kojih otrovnih tvari jetra čisti?

- Od konzervansa, boja i drugih aditiva koji se nalaze u hrani.

- Od bakterija i mikroba koji ulaze u creva, i od njihovih metaboličkih produkata.

- Od alkohola, droge i drugih toksičnih supstanci koje ulaze u krvotok s hranom.

- Iz izduvnih gasova i teških metala iz ambijentalnog vazduha.

- Od viška hormona i vitamina.

- Od toksičnih proizvoda koji nastaju uslijed metabolizma, poput fenola, acetona ili amonijaka.

Uloga jetre u metabolizmu

Ugljikohidrati koji dolaze sa hranom samo u ovom organu pretvaraju se u glikogen koji u obliku glukoze ulazi u krv po potrebi. Proces glukoneogeneze pruža tijelu pravu količinu glukoze. Jetra kontrolira nivo inzulina u krvi, ovisno o potrebama osobe.

Ovaj organ je takođe uključen u metabolizam proteina. Upravo u jetri se sintetišu albumin, protrombin i drugi proteini koji su važni za život organizma. Tamo nastaje i gotovo sav holesterol koji sudjeluje u razgradnji masti i stvaranju određenih hormona. Uz to, jetra aktivno učestvuje u vodeno-mineralnom metabolizmu. Može da sakupi do 20% krvi i

služi kao skladište mnogih minerala i vitamina.

Učešće jetre u procesu hematopoeze

Ovo tijelo se naziva "skladište krvi".Pored činjenice da se tamo mogu skladištiti i do dvije litre, hematopoeza prolazi u jetri. Sintetizuje globuline i albumine, proteine ​​koji obezbeđuju koagulabilnost i fluidnost krvi. Jetra je uključena u stvaranje željeza, koji je neophodan za sintezu hemoglobina. Pored toga što pročišćava u krvi toksične materije, ovaj organ razgrađuje crvene krvne stanice, što rezultira proizvodnjom bilirubina. Upravo u jetri se formiraju proteini koji obavljaju transportne funkcije za hormone i vitamine.

Skladištenje hranljivih sastojaka

Govoreći o ulozi jetre u ljudskom tijelu, nemoguće je ne spomenuti njezinu funkciju nakupljanja tvari neophodnih za život. Koje je skladište ovog tijela?

1. Ovo je jedino mjesto za skladištenje glikogena. Jetra ga nakuplja i, ako je potrebno, izbacuje ga u krv u obliku glukoze.

2. Oko dvije litre krvi postoji i koristi se samo u slučaju jakog gubitka krvi ili šoka.

3. Jetra je skladište vitamina neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. U njemu je posebno pohranjeno puno vitamina A i B12.

4. Ovo tijelo formira i nakuplja katione metala neophodnih za tijelo, na primjer, željeza ili bakra.

Što može uzrokovati disfunkciju jetre

Ako iz nekog razloga ovaj organ ne može pravilno raditi, nastaju razne bolesti. Možete odmah shvatiti koja je uloga jetre u ljudskom tijelu, ako vidite do čega dovode kršenja u njenom radu:

- smanjen imunitet i trajne prehlade,

- poremećaj krvarenja i učestalo krvarenje,

- jak svrbež, suva koža,

- gubitak kose, akne,

- pojava dijabetesa i gojaznost,

- razne ginekološke bolesti, na primer, rana menopauza,

- probavni poremećaji, koji se manifestuju čestim zatvorima, mučninom i gubitkom apetita,

- nervni poremećaji - razdražljivost, depresija, nesanica i česte glavobolje,

- Poremećaji metabolizma vode, koji se očituju edemom.

Vrlo često liječnik liječi te simptome ne primijetivši da je uzrok oštećenje jetre. Unutar ovog organa nema nervnih završetaka, pa osoba možda neće osjetiti bol. Ali svi bi trebali znati kakvu ulogu igra jetra u njegovom životu, i pokušati je održati. Treba se odreći alkohola, pušenja, začinjene i masne hrane. Ograničite upotrebu lijekova, proizvoda koji sadrže konzervanse i boje.

Pogledajte video: KAKO SE OSLOBODITI OTROVA IZ JETRE? Prof. dr Mihajlović (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar