Metode za efikasno snižavanje holesterola kod kuće

U ljudskom tijelu je sve kao u stvarnom životu. Postoje prijatelji i neprijatelji. Nažalost, i prijatelji ponekad postanu loši.

Ovdje se radi o holesterolu. Ispada da je i on loš i dobar.

Češće čujete za "loš" kolesterol (LDL) - on je niske gustine, štetan za ljude, doprinosi sužavanju krvnih žila i stvaranju plakova na njima.

Zauzvrat, "dobar holesterol" (HDL) je naš pomagač i spasitelj. Imajući veliku gustoću, on "pokušava" ukloniti masnoće i loš kolesterol u drugoj skupini ćelija, gdje se dijele. Drugim riječima, HDL je urednost tijela.

Zašto je povećanje holesterola opasno?

Vrijedi odmah primijetiti da treba postojati ravnoteža svuda i u svemu. To se u potpunosti odnosi na holesterol u krvi. Za osobu, odstupanje od norme bilo kojeg od "kvaliteta" ovog organskog spoja podjednako je štetno.

Samo sa „lošim“ događa se opasan proces - njegov višak se taloži u žilama, formirajući holesterolove. One se, s druge strane, povećavaju u veličini, blokirajući potpuno opskrbu krvlju.

To je vrlo lako zamisliti na primjeru začepljenja sudopera u kuhinjskom sudoperu. Svu masnoću ispraznite u sudoperu: ostatke žele džigerice, iz tave za pečenje, s tave na kojoj se pržila luksuzna šarana ili ukusna guska.

Sav masni otpad, svaku kap toga, sipate u sudoper. Tamo se malo po malo, taloži masnoća na zidovima odvodne cevi, hvatajući se u početku u obliku malog ugruška. Više je više.

Smatramo da nije vrijedno dalje razgovarati. Ako odvodnu cijev ne očistite, ne odmašćujete, nemojte to učiniti radi prevencije, tada će se otvor za prolaz vrlo brzo začepiti i voda će se izliti iz sudopera.

Sve se to događa s preciznošću u ljudskom tijelu. Jedemo sve zaredom, ne obraćajući pažnju na masti, ugljene hidrate. Tijelo nije zaštićeno, nije očišćeno, ne odmašćeno.

U ovom slučaju je drama, u obliku srčanog udara ili tragedije sa odvojenim ugruškom krvi, pitanje vremena. Ljudska krv jednostavno ne može izaći. Pritisak razbija krvne žile, krvni ugrušci blokiraju arterije koje opskrbljuju srce, uzrokujući infarkt miokarda. Jednom riječju - sumorna slika.

Ali postoji samo jedan razlog - potpuna neodgovornost i ravnodušnost prema zdravlju.

Nadamo se da je sada jasno što je opasno od podizanja holesterola u krvi.

Indikator stope

Standardni pokazatelj holesterola u krvi je prilično dinamična vrijednost, ovisno o mnogim faktorima. Pre svega, oni uključuju starost. U žena je to također hormonalni status.

Znajući stanje zdravlja, možete poduzeti proaktivne mjere za sprečavanje srčanog i moždanog udara.

Ljekari snažno preporučuju redovno biohemijsko ispitivanje sastava krvi - lipidnog profila. Ona i samo ona dat će iscrpnu, objektivnu sliku koja karakterizira metabolizam masti (lipida).

Tabela pokazatelja u krvi žena (mmol / l):

StarostOpći indikatorLDL (loše)HDL (dobro)
> 303.32 – 5.751.84 – 4.250.96 – 2.15
> 403.63 – 6.271.94 – 4.450.88 – 2.12
> 503.94 – 6.862.05 – 4.820.88 – 2.25
> 604.45 – 7.772.31 – 5.440.96 – 2.35
> 704.43 – 7.852.38 – 5.720.91 – 2.48
303.44 – 6.321.81 – 4.270.80 – 1.63
> 403.63 – 6.991.94 – 4.450.88 – 2.12
> 504.09 – 7.152.51 – 5.230.78 – 1.66
> 604.04 – 7.152.28 – 5.260.72 – 1.84
> 704.09 – 7.102.49 – 5.340.78 – 1.94
Značajke prehrane

Uz dijetu, kao i sa savjetima, davanje im je lako. Ali, slijediti ih - ovdje su stvari teže.

Ipak, pokušaćemo da objasnimo sve. Suština prehrane je genijalna jednostavna.

Da biste smanjili koncentraciju neke tvari na normalu, slijedite dva jednostavna pravila:

  1. Isključite hranu koja povećava ovaj nesretni holesterol iz dnevne prehrane.
  2. S prijateljima i pomagačima napravite proizvode koji aktivno uklanjaju ovu tvar iz tijela.

Kratkoročno i situacijsko kršenje ova dva principa moguće je samo ako je pokazatelj holesterola u granicama normale. Ako je premašivanje ili, što je još gore, kritično je, tada je čak i gledanje prve grupe proizvoda strogo zabranjeno.

Treba jasno razumjeti da se kao rezultat metabolizma formira holesterol koji se nalazi u hrani životinjskog porijekla.

Setite se Velikog posta. Šta je zabranjeno u ovom periodu? Meso, mliječni proizvodi, sirevi, jaja, kavijar i dalje na listi.

Za one koji imaju opasne pokazatelje holesterola, popis preporučenih, nepoželjnih, pa čak i štetnih proizvoda, identičan je.

Prilikom sastavljanja dijeta treba pažljivo proučiti korisna i negativna svojstva proizvoda i njihov naknadni učinak na organizam:

  1. U prehrani bi trebalo biti prisutno biljno ulje. Naravno, ovo je kralj svih ulja - božanska maslina. On nije samo glavni neprijatelj LDL-a, već je i pomoćnik bilo kojem gluposti u smanjenju njegovog apetita. Uz to, ima blagotvoran uticaj na probavni trakt, ubrzavajući metabolizam. Ulja od soje, sjemenki kikirikija, suncokret, kukuruz, naravno umjereno, bit će vrlo korisna za tijelo.
  2. Mozak životinja, njihova jetra i bubrezi, kao i ostali iznutrice - na to biste trebali zauvijek zaboraviti.
  3. U borbi protiv prekomjernog sadržaja štetnih tvari obavezno je svakodnevno konzumirati ribu u hrani. Razlog svemu je čarobna fraza „omega-3“. Ova nezasićena masnoća u prirodi je presudna. Tuna, iver, bakalar - nutricionisti ovu ribu najčešće preporučuju za sto. I obrnuto, crveni i crni kavijar, lignje sadrže puno "lošeg" holesterola.

Riba i morski plodovi sa svojim mono nezasićenim mastima pozitivno su uključeni u normalizaciju holesterola i triglicerina kao glavnog izvora energije u tijelu.

Neka druga pravila o dijeti:

  1. Jaja. Glavni štetni sastojak u njima je žumance. U najboljem slučaju može se jesti ne više od 4 komada sedmično, a u najgorem - uglavnom isključen. Zauzvrat, proteini su bezopasni i mogu se jesti bez ikakvih ograničenja.
  2. Kruh i proizvodi od hljeba iz integralnog brašna preporučuju se za dijetalnu prehranu. Blokiraju štetne efekte „lošeg“ LDL-a i „organizuju“ njegovo uklanjanje iz krvi.
  3. Ako ste se tokom prehrane odlučili ograničiti na mesna jela, onda za njih postoji alternativa - soja, grašak, pasulj, pasulj. Biljni protein je izuzetno koristan.
  4. Orasi su glavni dobavljači nezasićenih kiselina u tijelu. Nepotrebno je govoriti o njihovim korisnim svojstvima, ali vrijedi napomenuti da orasi aktivno snižavaju holesterol i posebno su nezamjenjivi.
  5. U načinu kuhanja pokušajte kuhanje i parenje. Pri gašenju koristite izuzetno malu količinu ulja. A bolje je da ga potpuno izuzmete, zamijenivši ga vodom ili juhom od nemasnog mesa.
  6. Čajevi, dekocije sa suhim voćem, sokovi, ali samo prirodni, a ne zaliveni, uključuju se u vaš dnevni meni. Posebno su korisni čajevi i tinkture od šipka, metvice, štikle, potkornjaka, matičnjaka, heljde, kako u prevenciji ateroskleroze, tako i u procesu prehrane sa velikim sadržajem štetnih tvari.

Korisni proizvodi

U borbi protiv „lošeg“ LDL kolesterola najkorisnija hrana je iz dvije grupe: proteinska i biljna.

Proizvodi iz „proteinske“ grupe prerađuju se u tijelu pomoću kiselina, a druga grupa koristi alkalne sastojke. O korisnosti svake grupe nešto kasnije.

I sada vrijedi primijetiti da je vrlo važno da ih pravilno kombinirate. U protivnom će se dogoditi njihova nepotpuna obrada, taloženje masti i šljaka i, kao rezultat, neravnoteža i disharmonija svih unutarnjih organa.

Da bi proizvodi bili korisni i dali maksimalne prinose, vrijedi ih pravilno kombinirati za vrijeme obroka.

Štetne kombinacije: hljeb - meso, skuta - meso, jaje - riba, riba s mlijekom, mlijeko - bobice, meso i grašak.

Proizvodi ove skupine u bilo kojem obliku imaju odlučujući i multilateralni utjecaj na ljudske životne procese. Sadrže gotovo sve potrebne elemente u tragovima i vitamine: kalijum, jod, cink, gvožđe, B1, B2, D, fosfor. I, naravno, kalcijum i laktoza.

Međutim, mliječni proizvodi su jako oprezni. Mišljenje o njihovoj neograničenoj korisnosti prilično je uvjetno. Mlijeko - 1,5% masti, dva posto fermentiranih mliječnih proizvoda, skuta, jogurti - to su digitalne smjernice kojih se treba pridržavati.

Legitimno pitanje: šta sa vrhnjem i pavlakom? Nema šanse - trebalo bi ih u potpunosti eliminirati. Isto se odnosi na razne margarine i puter.

Kako bez mesa? - kažeš. I bićete u potpunosti u pravu. Nutricionisti ne preporučuju isključenje mesa iz ishrane. Prilikom dijeta, proteinski proizvodi moraju biti prisutni na meniju. Bez proteina mišići postaju mlahavi i nezdravi.

U svakodnevnu prehranu obavezno uključite najmanje tri proteinska proizvoda. Prije svega, to je meso, perad, riba ili morski plodovi.

Ali budite oprezni i oprezni - odaberite mršavu teletinu, govedinu, janjetinu. Ne zaboravite da što više odsječete masnu ljusku iz mesa.

A tako ljubljeni od mnogih slanine, baluna, sirovih dimljenih kobasica, kobasica i ostalih poluproizvoda, bolje je isključiti iz svog jelovnika.

Meso peradi? Prilikom dijeta preporučuje se. Ali nisu njihovi "slatki" masni dijelovi - konjski repa, zlatna kora i ukusna koža. Jedite više puretine sa svojim pet posto udjela masti.

Koliko mesa je potrebno da bi se zadovoljili dnevne potrebe?

To je lako upamtiti: za jedan kilogram vaše težine osoba treba da potroši 1,5 grama proteina. 100 grama proizvoda sadrži gotovo 20 grama proteina. Pa razmislite.

Povrće i voće

Ne može nikoga iznenaditi tvrdnjom da se prirodni darovi u obliku voća i povrća mogu jesti bez ograničenja. Iako će ova izjava biti netačna. Osobe koje pate od određenih vrsta oboljenja trebaju obratiti pažnju na glikemijski indeks proizvoda.

Možete uzeti u obzir tvrdnju naučnika da u svakodnevnu prehranu osobe treba uključivati ​​najmanje 400 grama povrća, po mogućnosti sirovog, izuzev krumpira, naravno.

Iz naše domaće, rodne, mogu doći repe, kupus, mrkva. Ovaj potonji obnavlja i pročišćava krv, uklanjajući toksine i razne otrove iz nje. Takođe, efikasno rastvara krvne ugruške. Na dan treba jesti 2-3 šargarepe. U istu seriju treba uključiti i repa. Njegova svojstva u snižavanju holesterola primijećena su odavno.

Naučnici tvrde da repa, bundeva, grožđe, patlidžani, avokado, tikvice, bundeve takođe efikasno uklanjaju LDL iz organizma. Uključite ih u svoju prehranu.

Ne zanemarujte salatu. Unosi folnu kiselinu u ljudsko tijelo, koja, zauzvrat, pomlađuje organizam snižavajući holesterol u krvi.

Žitarice i žitarice

Žitarice zauzimaju odlučujuće mjesto u prehrambenom lancu čovjeka.

Bilo koja od njih - zob, kukuruz, raž, riža, heljda imaju jedinstvena svojstva:

  1. Zob On je, možda, na prvom mestu. Njegov sastav uključuje tako divnu komponentu kao avenantramid. Oslobađajući krv iz naslaga, uspješno jača krvne sudove.
  2. Kukuruz Nije ni čudo što su je prozvali "kraljicom polja". Aminokiseline sadržane u njemu s pravom su ga uvele u najbolji prirodni lek protiv starenja i pročišćavanja. Kukuruzno ulje će vam pomoći da uklonite višak masnoće, poboljšaće kožu, smanjiti holesterol.
  3. Heljda U velikim količinama, njegov sastav uključuje željezo i magnezijum. Osim toga, koristi se u proizvodnji rutina, a ona zauzvrat, jača krvne sudove i efikasna je u borbi protiv holesterola.

U prvom redu borbe napravite spisak prijatelja, bez greške napravite zobene pahuljice, ne samo u kesama i brzom kuhanju, već i prirodnom proizvodu. Redovnom konzumacijom izuzetno će se učinkovito ukloniti štetne materije iz organizma.

Pored toga, ovsena kaša je zasićena ugljikohidratima, kalijem, fluorom, cinkom, aminokiselinama, elementima u tragovima, vitaminima grupe A, B. Dijetalna vlakna koja sadrže u zobene kaše učinkovito čiste tijelo od raznih masti.

Ne uklanjajte mekinje iz ishrane! Kuhajte ih navečer, dodajte raznim jelima ili samo jejte. Možda neće imati tako dobar ukus, ali sigurno je da će vam pomoći da se riješite holesterola.

Kako sniziti holesterol?

Bez tvrdnje da ste originalni, vrijedno je napomenuti da prije nego što govorite o strateškoj pobjedi i pozitivnom krajnjem rezultatu u borbi sa „lošim“ holesterolom, morate odabrati pravu taktiku.

Od čega se sastoji? Osnovna pravila:

  1. Narezati na masnoće. Izuzeti proizvode koji sadrže ovo zlo: masni sirevi, meso, maslac, uključujući prženi suncokret. Slobodno ih zamijenite alternativom u obliku peradi, ribe, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, povrća i voća.
  2. Volite maslinovo ulje. Skupo? Zdravlje je skuplje! Vaše će tijelo biti zadovoljno mononezasićenim mastima. Pored ulja od maslina i uljane repice, napravite mu odmor u obliku orašastih plodova, avokada, maslaca od kikirikija.
  3. Jaja su zla. Odredite tjedni limit od najviše 3 ili 4 komada. Žumance potpuno isključite.
  4. Mahunarke - skoro panaceja. Imaju pektin, pa nije toliko voljen LDL. Pektin ga blokira i jednostavno izbacuje iz tijela. Gotovo sve mahunarke imaju ta svojstva.
  5. Prekomjerna težina - lakmusov papir viška holesterola. Ta je misao prekrivena prašinom vremena. Dvije trećine svoje energije, koju tijelo proizvodi, mora biti proizvedeno kao rezultat probave povrća i voća, a preostala trećina - iz mesa i mliječnih proizvoda.
  6. Povrće i voće - nema alternative. Vratimo se ovoj ideji u cijelom članku. Pektin koji je prisutan u njima je glavni neprijatelj holesterola.
  7. Zob - Ispada da je korisno ne samo za konje. Grube zobene mekinje bogate su ne samo pektinom, nego i beta-glukanom. I on je aktivni vojnik u borbi protiv štetnih supstanci.
  8. Kukuruz Neka to bude pravilo - svakodnevno jedite jednu žlicu grubih mekinja iz ove divne žitarice. Nakon dvanaest sedmodnevnih perioda, podvrgnite se ispitivanju na holesterol. Vjerujte, rezultati će vas ugodno iznenaditi.
  9. Mrkva. U dnevni meni uključite dvije mrkve - to će smanjiti LDL za 20%. Razlog je sveprisutni pektin.
  10. Povećajte fizičku aktivnost. Ovdje je sve krajnje jednostavno: sagorijevanjem masti smanjujete sadržaj kolesterola u tijelu.
  11. Beli luk. Ne obraćajte pažnju na miris i ne zagrijavajte ga. Jedite ga uz sirovi obrok. Japanci već dugo propovijedaju ovu metodu snižavanja holesterola.
  12. Kafa - nije najbolji asistent. Američki naučnici otkrili su direktnu vezu između konzumiranja kafe i povećanog holesterola u krvi. U redu, recimo da nije utvrđeno koji element u kafi povećava. Ali zbog zdravlja, ograničite ga na svoju prehranu.
  13. Duhan i pušenje. Mnogo je razloga za prestanak pušenja - ovo je još jedan od njih. Ankete su pokazale da zlobni pušači imaju puno više LDL-a u organizmu od ljudi koji ne puše duvan.
  14. Muzika. Paradoks? Ne, dokazana činjenica. Ljudi koji za opuštanje dijetaju i slušaju muziku postigli su bolje rezultate od samo čitanja knjiga ili novina.

Video materijal o snižavanju holesterola u krvi:

Narodni lijekovi

Naši preci nisu znali hemiju, biologiju, botaniku, ali je za njih izraz "majka priroda" imao duboko sveto značenje. Crpili su sva znanja, proučavajući korisna svojstva ljekovitog bilja, korijena, dekocija i infuzija. Mnogo korisnih recepata uzima se iz vekova.

Evo nekoliko njih:

  1. Laneno seme Samljeti ga. Jednu žličicu praha prelijte 150 grama ključale vode. Ujutro pijte infuziju na prazan stomak.
  2. Korijenje maslačaka. Sjeckajte. Prašak uzimajte tri puta na dan po žličicu prije jela.
  3. Pasulj U vodi ostavite pola čaše graha ili graška preko noći.Ujutro, vodu ocijedite, zamjenjujući je svježom. Kuhajte pasulj dok ne omekša, dodajući malo sode da ne bi došlo do stvaranja gasova. Jedite u dva obroka. Trajanje lečenja je tri nedelje.
  4. Tinktura maslinovog ulja i belog luka. Trebat će dvije čaše maslinovog ulja i deset režnja češnjaka. Stisnite češnjak preso i pomešajte sa uljem. Inzistirajte 7 dana - koristan preljev za bilo koje jelo je spreman.
  5. Tinktura od kopra. Potrebno: sjemenke kopra (pola čaše), korijen valerijane (jedna kašika), jedna čaša meda. Izlijte zdrobljene sastojke kipućom vodom (1 litra). Da izdrži dan. Stopa prijema: jedna kašika tri puta dnevno u jednakim dozama, prije obroka.
  6. Dekocija sladića. Dvije žlice nasjeckanog korijena sipaju 0,5 litara vode, nakon ključanja pirjajte na laganoj vatri 10 minuta. Cool, naprezanje. Pijte treću čašu četiri puta dnevno nakon obroka, tokom tri nedelje.

Terapija sokovima

Dugogodišnje istraživačko iskustvo potvrdilo je neverovatnu sposobnost sokova da utiču na holesterol, snižavajući njegov nivo. Presudna je svježina soka.

Evo jedne od metoda terapije sokom, koju je slikao dan:

  1. Prvo. Na prazan stomak popijte sto trideset grama soka od mrkve.
  2. Drugi. Koktel koji se sastoji od 50 grama kupusa i 130 grama soka od šargarepe.
  3. Treće. Koktel: sok od celera 70 grama, sok od jabuke 70 grama i sok od mrkve 130 grama.
  4. Četvrto. Koktel: 130 grama soka od šargarepe i 70 grama soka od celera.
  5. Peto. Sok od cvekle 70 grama, sok od mrkve 100 grama, sok od krastavca 70 grama.

Naglašavamo odmah da je ovaj deo članka recenzirajuće prirode, a ne savetodavan. Sadašnje i ispravno imenovanje može obavljati samo kvalifikovan lekar.

Za snižavanje koncentracije holesterola, ljekari savjetuju uzimanje lijekova koji predstavljaju dvije glavne grupe lijekova: statini i fibrati.

Statini su hemijske supstance koje smanjuju proizvodnju unutrašnjih enzima koji sintetišu pojavu holesterola u krvi.

Fibrati - bazirani su na fibroičnoj kiselini. Dolaze u kontakt sa žučnom kiselinom, smanjujući aktivnost jetre u proizvodnji holesterola.

Vrste statinaAktivnost snižavanja LDL-aNaziv oblika doziranja
AtorvastatinDo 50%Atomax, Tulip, Liprimar, Atoris, Torvakard, Lipitor
RosuvastatinDo 55%Rosucard, Acorta, Mertenil, Roxer, Tevastor, Crestor, Rosuvastatin, Rosulip, Rosart
SimvastatinDo 40%Vasilip, Simvastol, Ovan, Simvakard, Simvastatin, Simvor, Simgal, Sinkard, Simlo Simvageksal, Zokor
LovastatinDo 25%Kardiostatin (20 i 40 mg), Holetar
FluvastatinDo 30%Leskol Forte

Lista lijekova koji pripadaju grupi fibrata:

  • Lipantil
  • Taykolor,
  • Exlip 200,
  • Gemfibrozil
  • Csiprofibrat Lipanor.

Postoji mnogo sredstava i metoda za snižavanje holesterola u krvi, a sve su one manje ili više efikasne. Neki od njih su razmotreni u članku. Ali uvijek biste trebali imati na umu da je bolest lakše predvidjeti nego se s njom naknadno boriti.

Promjena prehrane

Ako se nivo malo promijenio, onda sami možete sniziti kolesterol bez lijekova. Ovo će zahtijevati promjenu prehrane, fizičke aktivnosti i mnogih navika. Morat ćete ukloniti proizvode s izbornika koji mogu imati sve veći utjecaj na kolesterol. Potpuno eliminirajte potrebni bijeli hljeb i druge proizvode od brašna, kao i proizvode s biljnim mastima. Istovremeno, vrijedi povećati količinu konzumiranog voća i povrća. Korištenje ribljeg ulja u kapsulama bit će korisno.

Zeleni čaj i prirodni sokovi mogu malo smanjiti nivo ako ih pijete redovito. Pokušajte konzumirati ne više od 40 grama šećera, 3 grama soli, 50 grama masti dnevno s prevladavanjem biljnog porijekla, a ne životinjskog porijekla.

Statistički podaci govore da ako svakodnevno jedete grašak, kukuruz i slične mahunarke, tada vam se nivo kolesterola može smanjiti za 9% nakon 2 mjeseca. Pored mahunarki, postoji i popis proizvoda koji mogu vrlo brzo poboljšati holesterol. Tu spadaju:

Brokula je zasićena hranljivim vlaknima, koja snižavaju holesterol u krvi. Proizvodi koji sadrže gruba vlakna ne apsorbuju se zidovi probavnog trakta, zamotavaju prerađenu hranu i uklanjaju je iz tijela. To znači da brza peristaltika želudačnog trakta značajno smanjuje količinu unesenog holesterola s hranom za oko 10%. Svakog dana je poželjno pojesti najmanje 300 g brokule. Ostrige su gljive bogate sadržajem statina i zbog toga su uporedive s lijekovima. Oni vrlo efikasno inhibiraju razvoj pečata na krvnim žilama.

Svakodnevno treba konzumirati oko 50 grama gljive kamenica. Herring je bogat omega-3 masnim kiselinama, a one efikasno obnavljaju lumen u krvnim žilama i uklanjaju suvišne masti.

Ali bit će potrebno promijeniti ne samo prehranu, već i druge životne navike koje izlažu tijelo negativnim utjecajima. Vrijedno je početi uzimati vitamine u kombinaciji sa elementima u tragovima.

Vitamin E štiti krvne žile od zgušnjavanja, pa sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Vitamin F potiče aktivnu cirkulaciju krvi, štiteći stanice od upale. Najvažniji element u tragovima kod ove bolesti je kalcijum, poželjno je da ga uključi u vitamin kompleks.

Fizičke aktivnosti

Efikasno snižavanje holesterola kod kuće moguće je ne samo prehranom, već i tjelesnim odgojem. Trčanje će pomoći da se krv očisti od pretjerano velike količine masti iz hrane. Vaskularni ton će se poboljšati s mnogim vrstama aktivnosti: plesom, gimnastikom, dugim šetnjama, plivanjem. Pravilna prehrana i povećana motorička aktivnost omogućit će vam da ne pribjegavate korištenju lijekova za rješavanje problema razine kolesterola. Vrijedi zapamtiti da je mjera važna u svemu.

Preporuke za fizičku aktivnost:

  1. Prekomjerni fizički napor samo će pogoršati tijek bolesti, a može utjecati i na ukupno zdravlje. Potrebno je postepeno povećavati opterećenje. Na primjer, prvog dana je bolje započeti laganom 10-minutnom trčanjem ili čak samo brzom šetnjom. Svakog dana dodavajte jednu minutu, ali ako vam je loše, onda ne pretjerujte.
  2. Redovno vježbajte. Čak i ako vam dan nije bio dobar, na ulici je vlažan zrak ili je moglo padati snijeg - ne biste trebali odlagati lekciju, već samo radite gimnastiku u svojoj kući.
  3. Promenite opterećenje. Nije potrebno svaki dan trčati dosadnu stazu - plivajte u bazenu ili krenite na klizanje, što je najvažnije, budite aktivni!
  4. Slušajte svoje telo. Nemojte se forsirati da vježbate silom, pronađite motivaciju i slušajte intuiciju.

Metoda liječenja

Analize su potvrdile brz porast holesterola. Kako brzo sniziti holesterol? Lekar koji radi, zna kako sniziti holesterol u krvi i poslati će ih u apoteku na pilule.

Nagli porast razine može uzrokovati probleme sa srčanim sistemom i kod muškaraca i kod žena.

Morate biti hitno potrebna upotreba lijekova. Ako toga nema, onda je bolje pokušati normalizirati razinu bez pilula, uz pomoć narodnih lijekova, jer su kod tradicionalnog liječenja nuspojave mnogo rjeđe i mogu donijeti više koristi.

Ako je višak norme utvrđen nakon uzimanja testova, ne biste se odmah trebali pridružiti borbi za spuštanje, prvo utvrdite da li imate "dobar" (HDL) ili "loš" (LDL) holesterol:

Snižavanje holesterola narodnim lijekovima prilično je jednostavno. Potrebno je samo mjesečno čišćenje organizma sokovima.

Ove sokove morat ćete piti 5 dana zaredom rano ujutro:

  1. Prvi dan. Pijte 70 ml soka od šargarepe i 20 ml soka od celera.
  2. Drugi dan. Umiješajte 50 ml soka od mrkve, 40 ml soka od cvekle i 30 ml soka od krastavca. Preporučljivo je držati sok od cvekle u hladnjaku nekoliko sati prije jela.
  3. Treći dan. Pomiješajte 50 ml soka od mrkve, 50 ml soka od jabuke, 40 ml soka od celera.
  4. Četvrti dan. Pomiješajte 70 ml soka od šargarepe i 50 ml soka od kupusa.
  5. Peti dan. Pijte 50 ml svježeg soka od pomorandže.

Uz to, cijeđenje od kruške, tikvice, grožđa, lubenice, ananasa, grejpa, bundeve, krompira, planinskog pepela, rajčice i crne ribizle blagotvorno utječe na holesterol.

Sokove možete konzumirati samo svježe cijeđeni, jer u suprotnom od ove terapije neće biti koristi. Znajte, snižavanje holesterola narodnim lijekovima brzo je sasvim moguće.

Jednokomponentni narodni lijekovi

Dakle, narodni lijekovi koji kod kuće snižavaju holesterol u krvi brzo i efikasno, sljedeće:

  1. Jedan od načina je upotreba bokova ruže. Uzmite suhe bokove ruža, napunite ih pola boce od 0,5 litara i prelijte votkom. Stavite na tamno mesto 2 nedelje, ali protresite svako jutro i veče. Nakon što ukapate dobijenu tečnost u šećer, 15 kapi.
  2. Glog. Usitnite 0,5 kg crvenog voća i dodajte 150 ml prokuhane vode na sobnoj temperaturi. Zagrejati smešu na 40 stepeni i tečnost odvojiti od kaše. Pijte dobijenu tečnost 3 puta dnevno nakon jela po 20 ml.
  3. Beli luk. Ogulite češanj i prelijte 250 ml votke. Stavite u tamno mjesto na 10 dana. Dobivena tinktura uzima se svakodnevno 3 puta nakon obroka od oko 15 kapi. Preporučljivo je prije upotrebe razrijediti tinkturu s mlijekom.
  4. Boja vapna Svu vegetaciju treba nasjeckati, blender je dobar za to. Jedite male količine tijekom dana ili dodajte začinima kao začin. Moguće je napraviti dekociju sa dodatkom cvijeta lipe.
  5. Maslačak. Ovaj recept zahtijeva samo suve korijene ove biljke. Potrebno ih je samljeti i jesti 10 g (skoro 2 kašike kašike) prije svakog obroka. Ovaj narodni recept razlikuje se po tome što nema nuspojava.
  6. Propolis. Propolis ulijte alkohol (30 g propolisa na 400 ml alkohola). Na 10 dana staviti na hladno tamno mesto. Dobivenu infuziju razrijedite vodom - 5 kapi u 50 ml vode, nakon jela. Lečenje treba da traje od 2 do 3 meseca.
  7. Zlatni brkovi Trebat ćete uzeti listove ove biljke duge najmanje 15 cm, samljeti ih na male komade i dodati kipuću vodu. Preporučljivo je juhu napuniti termosom i ostaviti da se kuha više od jednog dana. Morate koristiti dekociju nakon svakog obroka, 1 kašika. l Kurs liječenja je najmanje 2 mjeseca. Čorbu treba čuvati u hladnjaku.
  8. Kupina Potrebni su vam suvi listovi kupine, oko 15 g. Morate ih samljeti i sipati 250 ml kipuće vode. Sačekajte da se list infulira oko sat vremena, a zatim odvojite tečnost i pijte ovu infuziju u malim količinama tokom dana.

Višekomponentni narodni lijekovi

Češnjak i limun. Trebat će jedna mala glava češnjaka i limun srednje veličine. Samljeti ih mikserom. U dobijenu smešu dodajte oko 1 litre hladne vode. Inzistirajte na hladnom, tamnom mjestu 10 dana, pritom je svakodnevno protresući nekoliko puta. Nakon inzistiranja, smjesu procijedite. Uzimajte lijek sat vremena prije jela 3 puta dnevno po 20 g. Ako želite, možete dodati više meda. Uz to, lijek se mora uzimati jednom dnevno prije jela ujutro po 1 kašika. l

Pored toga, smese su korisne:

  1. Mix 1. Pomiješajte hrastovu koru, glog, cvjetove besmrtnika. 3 žlice. l te komponente prelijte kipućom vodom, oko 0,5 l, i kuvajte u vodenoj kupelji još sat vremena. Ostavite da se smjesa ohladi, nakon čega je potrebno piti pola čaše 2 puta dnevno, prije jela. Kurs bi trebao trajati više od 3 mjeseca.
  2. Mix 2. U jednakim omjerima pomiješajte suhe plodove crnog planinskog pepela, jagoda, korijena maslačka, lišća breze. Ova se smjesa priprema i primjenjuje kao smjesa br. 1.

Kao i efektivne naknade:

  1. Zbirka broj 1. Lišće oraha - 20 g, korijen pšenične trave - 30 g, plodovi smreke - 30 g, travnata trava - 40 g. Usitnite sve komponente, promiješajte. 1 kašika. l zbirke prelijte čašu kipuće vode i ostavite da se kuha 2 sata. Popijte pola čaše prije doručka i večere.
  2. Zbirka broj 2. Korijenje lovage - 20 g, kora heljde - 20 g. Infuziju pripremite na isti način kao što je naznačeno u zbirci br. 1. Jedna osobina - uzimati ga morate ne 2 puta dnevno, već prije svakog obroka, čitavu čašu.

Nanesite laneno sjeme i mliječni čičak. Sjemenke ovih biljaka samljeti, uzimati u jednakim količinama, najbolje je pomoću miksera. Nakon što izlijte 100 ml votke. Ostavite na tamnom mjestu duže od 5 dana, koristite infuziju od 15 kapi, 3 puta dnevno, prije jela. Smjesa ovih biljaka može se usitniti u posuđe kao začin.

Načela prehrane

Pravilna prehrana može sniziti holesterol kod kuće. Ako slijedite jednostavne preporuke, dijeta će osigurati optimalan omjer količine energije, hranjivih sastojaka i kalorija koje ulaze.

Osnovni principi uravnotežene prehrane:

  • Frakcijski obroci: doručak, ručak, ručak, popodnevna užina, večera. Porcije su malene 100-200 g. Ovaj princip poboljšava probavu, uklanja glad, prejedanje i podržava tijelo u dobroj formi.
  • Tokom zalogaja bolje je davati prednost voću, salatama od svježeg povrća, orasima, bobicama. Preporučljivo je odbiti sendviče s maslacem, senfom, majonezom.
  • Posuđe se kuha na pari, kuhano ili pečeno. Pržene, kisele, dimljene, prekomjerno slane namirnice su isključene.
  • Preporučuje se dodavanje biljnih nerafiniranih ulja u salate, priloge: suncokretovo, maslinovo, laneno, sezamovo.

Da biste smanjili kolesterol, osnovu menija čine proizvodi koji pročišćavaju posude od aterosklerotskih plakova. Najpristupačnije i najkorisnije:

  1. Masna morska riba dobra je za visok holesterol. Sadrži Omega 3. kiseline koje održavaju ravnotežu lipida, normalnu viskoznost krvi. Aktivne tvari u ribama potrebne su za brzi rast, formiranje koštanog aparata, što je posebno važno za adolescente.
  2. Bademi štite posude od oštećenja, usporava aterosklerozu. Sadrži vitamin E, antioksidanse. Ove supstance uklanjaju toksine iz organizma, višak lipoproteina niske gustine.
  3. Citrusi: naranče, grejpfrut, mandarine, limun. Bogat je vitaminom C, pektinom, antioksidansima. Brzo smanjujte holesterol, povećajte imunitet.
  4. Avokado sadrži mononezasićene masne kiseline. Brzo snižava loš holesterol, štiti krvne žile od oštećenja, poboljšava rad srca.
  5. Ovsene mekinje su izvor biljnih vlakana. Oni pročišćavaju tijelo toksina, uklanjaju suvišne štetne tvari, pa su korisni za prevenciju ateroskleroze. Svakodnevno se preporučuje jesti 30 g mekinja. Veće količine dovest će do gubitka hranjivih sastojaka.
  6. Bobice: borovnice, crna ribizla, brusnica. Usporite aterosklerozu, obnovite krvne žile, vežete i uklanjate lipoproteine ​​niske gustine iz tijela.
  7. Mrkva sadrži puno beta-karotena. Ova supstanca poboljšava metabolizam masti, ubrzava odliv žuči, povlačenje holesterola.
  8. Ječam sadrži propionsku kiselinu, beta-glukan. Njegova upotreba 3-4 puta sedmično usporava tok ateroskleroze, smanjuje rizik od koronarne bolesti srca, zatajenja srca.
  9. Mahunarke: grah, leća, pasulj, slanutak. Sadrže biljne proteine, organske kiseline, rastvorljiva i netopljiva prehrambena vlakna. Svakog dana je poželjno pojesti 100 g mahunarki. Mogu se kombinovati sa biljem, žitaricama, povrćem. Nakon 3-4 nedelje, nivo holesterola će se smanjiti za 5-10%.
  10. Patlidžan sadrži hlorogenu i fenolnu kiselinu. Tvari poboljšavaju rad crijeva, normaliziraju vaskularni tonus. Sok od patlidžana ubrzava uklanjanje štetnih lipida, reguliše sadržaj gvožđa u krvi.

Za brzo snižavanje holesterola svaki dan, dovoljno je jesti 400 g povrća ili voća.

U slučaju poremećaja metabolizma lipida, proizvodi koji sadrže mnogo životinjskih masti, konzervansi su isključeni iz menija:

  • masno meso: svinjetina, govedina, patka, guska,
  • poluproizvodi od mesa: kobasice, kobasice, kobasice, paste,
  • konzervirano voće, povrće,
  • iznutrice,
  • plodovi mora
  • Pečenje maslaca, slatkiši.

Uprkos ograničenjima, ne treba uzimati izbornike koji sadrže životinjske proteine. Ograničene, 2-3 puta nedeljno, treba ih uključiti u ishranu:

  • mliječni i kiselo-mliječni proizvodi s malo masti ili s malo masti: tvrdi sir, pavlaka, mlijeko, bio-jogurt, kefir,
  • pileći žumanca (protein se može konzumirati bez ograničenja),
  • tjestenina
  • dijetalno meso: piletina, ćuretina, teletina.

Ako je moguće, ograničite unos soli i šećera. Pored čaja, kompota, voćnih napitaka, sokova preporučljivo je piti 1-1,5 litara vode svaki dan. Sa visokim holesterolom, dnevni unos kalorične hrane iznosi 1800 kcal, za ljude s prekomjernom težinom –1500 kcal, za one koji se aktivno bave sportom - 2100 kcal.

Biljna medicina, narodni recepti

Trajanje liječenja narodnim lijekovima je 1-1,5 mjeseci. Tada uzimaju istu pauzu. Po potrebi ponovite kurs. Ljekovite biljke koriste se kao profilaksa ili dodatak liječenju lijekovima.

Sljedeći recepti pomoći će u čišćenju zidova arterija i snižavanju holesterola u krvi:

  • Pomiješajte 1 šolju lanenih sjemenki, sjemenki kopra. Dodajte 1 kašika kašike. isjeckan korijen valerijane. Ulijte 1 litru vruće vode, ostavite 24 sata. Uzimajte pola sata prije jela po 1 kašiku. l tri puta na dan, u ohlađenu juhu možete dodati med.
  • Glava češnjaka oguliti, proliti kroz prešu, pomiješati sa 500 ml maslinovog ulja. Inzistirajte na 7 dana. Salate i priloge začinite uljem češnjaka.
  • 100 g sjeckanog češnjaka sipa se u 100 ml alkohola. Inzistirajte na 7 dana. 2 kapi tinkture razrijeđene sa 50 ml mlijeka. Uzimajte tri puta dnevno. Sa svakom dozom broj kapi se povećava za 1, postepeno povećavajući na 20. Tada se broj kapi smanjuje, dovodeći do 2. Na ovom mjestu se prekida kurs. Ponovljeno liječenje vrši se ne ranije od 2-3 godine.
  • 1 kašika. l plodovi gloga, perivoja, konjski griz, imele pomiješani sa 2 žlice. l yarrow. Sipajte 200 ml ključale vode. Pijte na dan.
  • 20 g matičnjaka, matičnjaka, 4 g arnike preliti sa 250 ml kipuće vode. Ohladite na sobnu temperaturu, pijte tokom dana.
  • Samljeti jednu glavicu belog luka mikserom zajedno sa limunom. Dodajte 500 ml tople vode, insistirajte 3 dana. Uzimajte tri puta dnevno / 50 ml.
  • Suho cvijeće lipe mljeveno je mlinom za kafu. Prah se uzima u 1 kašike kašike. isprati vodom.
  • 7 kapi alkoholne tinkture propolisa razblaži se sa 2 kašike. l voda, uzima se ujutro pola sata prije jela. Tečaj lečenja je 3 meseca. Vodena tinktura propolisa se ne razređuje, pijte 2 kašike. l takođe ujutru pre obroka. Slično uzimajte i tinkturu nevena, zlatne brkove.
  • Klice lucerke meljemo mikserom. Dobivena masa uzima se tri puta na dan po 2 kašike. l zajedno sa sokom. Suvo seme može se klijati nezavisno. Sipaju se u tanjir, prelije se toplom vodom, čuva 6-10 sati. Zatim se voda ispusti, tanjur se prekriva filmom, stavi se na prozor na dan. Pranje svaki dan. Sjemenke klijaju nakon 3-5 dana. Od 20 g suhe lucerke dobije se 120 g presadnica. Mogu se čuvati u hladnjaku do 10 dana.

Takođe pomažu u smanjenju holesterola kod kuće, dekocija korijena maslačka, svježih bobica crvene ribe, ovsa.

Odbijanje loših navika

Pušenje je ovisnost koja narušava omjer lošeg i dobrog kolesterola. Sa svakom pušenom cigaretom povećava se koncentracija lipoproteina niske gustine.

Nikotin, slobodni radikali sadržani u duhanskom dimu, oštećuju vaskularne zidove. Vremenom, oni se teže obnavljaju. Na oštećenim zidovima nakupljaju se lipoproteini niske gustine i prouzrokuju sužavanje.

Alkohol nije ništa manje štetan. Njegova nekontrolirana, česta konzumacija pogoršava krvne žile, uzrokuje pojačanu proizvodnju holesterola u jetri. Etilni alkohol povećava pritisak, uništava stanice jetre, mozga i pogoršava rad srca.

Uz zloupotrebu alkohola, pušenje, niti terapija lijekovima niti alternativni recepti neće dati željene rezultate.

Fizička aktivnost

Potrebni su sportovi za brzo snižavanje holesterola i sprečavanje ateroskleroze. Umerena opterećenja poboljšavaju cirkulaciju krvi, održavaju vaskularni tonus, mišićni tonus. Tokom fizičke aktivnosti krv se zasiti kiseonikom, što je neophodno za tkiva, organe, posebno srce.

Naravno, profesionalni sport nije prikladan za sve. Ali možete normalizirati metabolizam s umjerenim opterećenjima: jutarnje vježbe, biciklizam, planinarenje, plivanje.

Uspostavljanje nervnog sistema

Normalno funkcioniranje nervnog sistema igra važnu ulogu u regulaciji procesa koji se odvijaju u tijelu. Stalni stresovi, mentalni stres, nesanica - mogu prouzrokovati poremećaj metabolizma lipida, kao rezultat ateroskleroze.

Kršenjem psihoemocionalnog stanja mogu se uzimati sedativi s biljnim sastojcima. Više biti na svježem zraku.

Jednostavna vježba disanja pomoći će vam da se opustite: udišite zrak 4 sekunde, zadržite dah 2 sekunde, izdahnite zrak 4 sekunde, a zatim ponovo zadržite dah 2 sekunde. Vježbu radite 3 minute. Pomaže opuštanju i smirivanju.

Ako je povišen holesterol praćen bolom u grudima, povišenim krvnim pritiskom, teškim prekomjernim opterećenjem - to bi trebao biti razlog odlaska liječniku.

Terapija hroničnih bolesti

Kada razmišljate o tome kako sniziti holesterol kod kuće, morate uzeti u obzir da on može biti posljedica hroničnih bolesti:

  • hipertenzija
  • dijabetes melitus
  • autoimune bolesti
  • disfunkcija bubrega, jetre, gušterače,
  • hormonalni poremećaji.

Sve ove bolesti narušavaju metabolizam, pogoršavaju krvne žile, povećavajući njihovu propusnost, smanjujući elastičnost. To dovodi do nakupljanja lipoproteina niske gustine na vaskularnim zidovima, pojavljuje se ateroskleroza.

Liječenje osnovne patologije je glavni cilj u terapiji za snižavanje kolesterola. Nakon stabilizacije metabolizam lipida se normalizira.

Kad sve drugo uspije: droga

Kod kuće je moguće uzimati lijekove za snižavanje lipida koji snižavaju koncentraciju opasnih čestica.

Ovi lijekovi uključuju:

  • Statini: Rosuvastatin, Simvastatin, Lovastatin. Glavni su lijekovi koji snižavaju loš kolesterol. Najčešće se propisuju za tešku hiperholesterolemiju. Razina opasne tvari je smanjena inhibiranjem proizvodnje kolesterola u jetri.
  • Fibrati su derivati ​​fibrojske kiseline. Brzo obnovite metabolizam masti, smanjujući nivo lošeg holesterola. Djelujte mekše od statina.
  • Sekvestracije žučnih kiselina: kolestiramin, kolestipol. Ubrzajte povlačenje lipoproteina niske gustine iz organizma.
  • Niacin: Niacin. Za smanjenje holesterola koristi se u velikim količinama. Neefikasno kod abnormalno visokih nivoa ove supstance.
  • Biljni pripravci, dodaci prehrani: Polisponin, Litenol, Biafishenol. Sadrže ekstrakte ljekovitih biljaka, vitamine ili riblje ulje. Brzo povećajte količinu korisnog holesterola, smanjite koncentraciju čestica niske gustine.

Svi lijekovi, uključujući i one s biljnim sastojcima, mogu se uzimati samo prema uputu liječnika.

Literatura

  1. Rachael Link, MS, RD Kako prirodno sniziti kolesterol ... u 28 jednostavnih (!) Koraka, 2017
  2. Cathy Wong, ND. Lijekovi za visoki kolesterol, 2018
  3. Laurie Neverman. 15 Kućni lijekovi za prirodno smanjenje holesterola, 2017

Građa koju su pripremili autori projekta
prema uređivačkoj politici stranice.

Pogledajte video: Prirodni lek - Deluje kod arteroskleroze, infarkta srca, moždanog udara i angine pektoris. (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar