Moja dijeta za dijabetes tipa II

Poznato je mnogo faktora koji razvijaju dijabetes. Dijabetes tipa 2 može uzrokovati pretilost, sjedeći način života, nasljednu sklonost ovoj bolesti, promjene metabolizma tokom života.

Kako se ispostavilo, ljubav prema određenim namirnicama i njihova pretjerana konzumacija u svakodnevnoj prehrani također mogu pomoći u razvoju dijabetesa tipa 2. Među tim proizvodima je i krumpir.

Ovo povrće uvršteno je na popis prehrambenih proizvoda koji mogu dovesti do razvoja dijabetesa, nakon što su već 25 godina provedena istraživanja i analize potrošnje hrane. Analitičke informacije projektu je pružilo više od 200 hiljada zdravstvenih specijalista.

Krompir se već dugo smatra jednim od glavnih prehrambenih proizvoda, a jedan od razloga njegove prevlasti u prehrani je niska cijena. Krompir podupiru i njegova hranjiva svojstva - gomolji ovog povrća ne sadrže masti, u njemu nema natrijuma i holesterola, naprotiv, krompir je bogat kalijem, koji je važan za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, a ima i prilično nizak sadržaj kalorija - u krumpiru srednje veličine veličine ne više od 100-110 kcal.

Međutim, endokrinolozi i drugi zdravstveni radnici, koji već duže vrijeme analiziraju prehranu pacijenata s dijabetesom tipa 2, zvuče alarm: krumpir ima visoki glikemijski indeks, što znači da se ugljikohidrati dobiveni u procesu probave krumpira u ljudskom probavnom sustavu brzo pretvaraju u glukoze i potrebne su velike doze inzulina za obradu.

Mogu li jesti krompir s dijabetesom

Različite sorte krumpira imaju različite glikemijske indekse, štoviše, brojka se može razlikovati ne samo ovisno o sorti, već i o načinu pripreme. Na primjer, kuhani krumpir sorte Nicola ima glikemijski indeks 58 (srednji), a pečeni krompir sorte Russet Burbank glikemijski indeks 111 (izuzetno visok).

Još jedan važan detalj koji se obično zanemaruje pri odabiru prehrane je kombinacija krompira s drugim proizvodima, što može imati ogroman utjecaj na njihov glikemijski učinak.

Dodavanje sastojaka koji sadrže zdrave nezasićene masti, proteine ​​i vlakna mogu značajno smanjiti vaš glikemijski indeks, što će zauzvrat dovesti do umjerenijeg i stabilnijeg oslobađanja glukoze u krvotok.

Do kojih su zaključaka došli stručnjaci? Ne uključuju previše krumpira u prehranu. Velika količina krompira u hrani povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ako svakodnevno jedete krumpir, rizik od razvoja dijabetesa povećava se za trećinu! Učestalost od 2 do 4 obroka povećava vjerojatnost dijabetesa za 7%.

Ostali faktori utječu na razvoj dijabetesa zbog jedenja krumpira. Na primjer, vrući krumpir ima visoki glikemijski indeks, što znači da brzo podiže razinu šećera u krvi, pa u skladu s tim ostaje rizik od dijabetesa.

Laneno brašno, hleb od plantea, čokolada s izomaltom i drugi trikovi

Čovječanstvo je postiglo ogroman uspjeh u pružanju vlastitog komfora, i to je odigralo okrutnu šalu sa tim. U bilo koje doba dana ili noći možete na licu mjesta dobiti spremnu hranu: ukusnu, srdačnu, masnu, slatku. Prejedanje je postalo najlakša stvar u životu.

Kad sjedite dobro hranjeni i pomalo pospani od neaktivnosti, nekako ne razmišljate o bolestima. Mnogi su zaglavili u ovoj zamci jednostavnih zadovoljstava, ali ne izlaze svi na vrijeme, odnosno bez plaćanja zdravlja ...

Plašite se dijabetesa? Dijabetes je svakodnevni život miliona ljudi, a budućnost je još veća.

Iz biltena WHO: „Broj oboljelih od dijabetesa porastao je sa 108 miliona u 1980. godini na 422 miliona u 2014. godini. ... Ukupni rizik od smrti kod osoba sa dijabetesom je najmanje dvostruko veći od smrti kod ljudi iste dobi koji nemaju dijabetes. "

Kako funkcionira insulin: "zaključavanje ključa"

Dijabetes tipa 2, prethodno nazvan „dijabetes kod odraslih“ (a sad su bolesna i djeca) povezana je sa povredom osjetljivosti receptora na inzulin.

„Normalno, gušterača oslobađa inzulin kao odgovor na unos ugljikohidrata, koji se veže za receptore tkiva poput ključa, otvarajući vrata glukozi kako bi šećeri mogli hraniti tijelo.

Sa godinama (ili zbog bolesti, ili zbog genetike) receptori postaju manje osjetljivi na inzulin - "brave" se lome. Glukoza ostaje u krvi, a organi pate od njenog nedostatka. Istovremeno, „visoki šećer“ oštećuje prvenstveno male posude, što znači posude, živce, bubrege i očna tkiva.

Štrajk u fabrici inzulina

Međutim, neuspjeh mehanizma za zaključavanje ključa samo je jedan uzrok dijabetesa tipa 2. Drugi razlog je smanjenje proizvodnje samog inzulina u tijelu.

„Gušterača koju„ plutamo “na dva posla: obezbeđuje enzime za varenje, a posebna područja proizvode hormone, uključujući inzulin. Gušterača je uključena u bilo koji patološki proces gastrointestinalnog trakta, a svaka aktivna upala završava skleroterapijom - zamjenom aktivnih tkiva (to jest obavljanjem nečega) jednostavnim vezivnim tkivom. Ta gruba vlakna nisu sposobna da proizvode ni enzime, niti hormone. Stoga, proizvodnja inzulina opada s godinama.

Usput, čak ni najzdravija žlijezda ne može osigurati dovoljno inzulina za modernu prehranu s visokim udjelom ugljenih hidrata. Ali ona se jako trudi, pa prije nego što se raskine posljednja veza obrane, zdrava osoba regulira šećer u vrlo strogim okvirima i nikad ne postoji kolebanje izvan norme, bez obzira na to što radimo: čak jedemo kolače soda. Ako je šećer preko ovih granica, tada se sustav zauvijek pokvari. Zbog toga ponekad liječnik može dijagnosticirati dijabetes jednim testom krvi - a čak ni praznim stomakom.

Život nakon dijagnoze dijabetesa tipa II

Složenost i jednostavnost situacije sastoji se u tome da kontrolu te bolesti leži na samoj osobi, a on može učiniti nešto satno za zdravlje ili obrnuto, povećati dijabetes ili zakoračiti naprijed i natrag, što će u suštini dovesti do drugog. Svi se liječnici slažu: kod dijabetesa tipa 2, prehrana svira prvu violinu.

Postoji koncept „dodanog šećera“ - uklanja se. To se odnosi na sve-sve proizvode i jela, tijekom kojih se u bilo kojoj fazi dodaje bilo koja količina šećera. Ovo nisu samo slatka peciva, deserti i konzervi, već i većina umaka - paradajz, senf, sojin sos ... Zabranjeni su i med i svi voćni sokovi.

Osim toga, strogo je regulirana konzumacija hrane koja sadrži previše vlastitih šećera - kuhano voće, bobice, repe i mrkva, povrće i žitarice koji sadrže puno škroba, koji se, takođe, razgrađuje prilično brzo na glukozu i može izazvati porast šećera u krvi kod dijabetičara. A ovo je i krompir, i bijeli riža, i polirana pšenica i druge oguljene žitarice (i brašno od njih), te kukuruz i sago. Preostali ugljeni hidrati (složeni) raspoređuju se ravnomerno preko obroka tokom dana, u malim količinama.

Ali u životu takva shema ne djeluje dobro. Ugljikohidrati su svuda! Gotovo svi pacijenti prejedu, neko već i lijekovi ne pomažu u održavanju šećera u normalu. Čak i kada je šećer na glasu gotovo jednako zdrav kao i jesti hranu s ugljikohidratima, dijabetičar tijekom dana uzrokuje značajna kolebanja nivoa glukoze u krvi, što će neminovno dovesti do komplikacija.

Prehrana dijabetičar: moje iskustvo

Mnogo sam razmišljao, čitao literaturu i odlučio da ću se pridržavati dijeta bez ugljikohidrata. U stvari, naravno, postoje nijanse, posebno ljeti. Ali potpuno sam isključio škrobnu hranu i žitarice (jednostavne šećere, naravno prije svega). Najteže je ukloniti plodove, ovo je sasvim propalo. Škrob sam ostavio u manjoj količini, na primjer, jedan krumpir u loncu čorbe (ne svakodnevno). Također, povremeno sam u malim količinama jeo jela s mrkvom i repe u termičkoj obradi (ne preporučuju se kod dijabetesa, jer mogu značajno povećati razinu šećera).

Dijeta se sastoji od proteina u skoro svakom obroku, ovo sve vrste mesa, ribe, jaja. Plus povrća bez škroba: lkuba kupus, grah, tikvice, patlidžan, paprika, paradajz, krastavci, sirova šargarepa, avokado, luk i beli luk u maloj količini. Ovome se dodaje masna hrana: ulja, mliječni proizvodi, mast.

Ulja i mast ne sadrže ugljene hidrate, ali za mliječne proizvode postoji pravilo: što je masniji proizvod, to je manje ugljikohidrata u njemu. Stoga, obrano mlijeko i sir, nemasni sir - loš izbor za dijabetičare.

A evo tvrdi sir, proizveden na standardni način, zreli, uopšte ne sadrži ugljene hidrate. Pored toga, možete jesti najviše orašastih plodova i semenki.

Voće nema mjesta dijeti sa malo ugljenih hidrata, ali ovdje je moja odlučnost pokvarena. Ako se šećer loše kontrolira, oni će postati sljedeća skupina proizvoda koje ću ukloniti. U međuvremenu ih ravnomjerno rasporedim tijekom dana i jedem u malim količinama (dvije ili tri jagode / trešnje u jednom potezu, ili malo nektarina, ili jedna šljiva ...) Ako je u hrani bilo škrob, voće se tada isključuje.

Po količini se trudim pojesti malo, ne prejesti proteine ​​i ne pokušavam dostići količinu koja je blizu dijetama bodybuilders bez ugljikohidrata - bubrezi su mi dragi. Usput, počeli su bolje da rade na mojoj trenutnoj dijeti.

Još jedna od promjena prošlog ljeta - nakon nekoliko tjedana odustajanja od šećera, imao sam glavobolje koje su me jako nervirale u zadnjih godinu dana, mučile se gotovo svakodnevno. Preko leta me nekoliko puta bolela glava! Povećanja krvnog pritiska postala su rijetka. Nestala je hronična začepljenost nosa (što vole objasniti prisustvom mliječnih proizvoda u prehrani) i, sasvim prirodno, težina je počela opadati.

Apetit je takođe utihnuo. Suprotno mišljenju da bez složenih škrobnih ugljikohidrata postajete ljuti i uvijek gladni, meni se to nije dogodilo. Svi trenuci pojačanog apetita bili su jasno povezani ... s ugljikohidratima! Dodatni par trešanja, dodatna vekna hljeba, marelica - i zdravo, stari prijatelju - želja da „nešto žvačem“ i osjećaj „nisam nešto pojela“.

Postoji i minus - često osjećam letargiju i pospanost, pogotovo ujutro. Ali nisam siguran da je razlog tome nedostatak tradicionalnog izvora energije - žitarica i žitarica, jer sam sproveo eksperiment i pokušao pojesti komad hljeba / nekoliko tjestenine / pola krompira. Jao, snaga i energičnost nisu povećali niti jedan gram.

Naravno, nisam mogao bez traženja zamjene za hljeb. Nakon odlaska u trgovinu alternativnih vrsta brašna u kuhinju, postala je gužva zbog kraft paketa svih veličina i boja. Ispitajući ih, ustanovio sam da je jedno od najnižih ugljikohidrata laneno sjeme.

Još uvijek ima orašano brašno, ali je i skupo i jako masno. Možete peći „bundeve“ samo od jaja sa sirćetom, ali u ishrani ima puno jaja. Nakon uzoraka, odlučila sam se za laneni kruh - ukusnu i zgodnu zamjenu za tradicionalni kruh. Dijabetičarima se preporučuje dodavanje vlakana u hranu - to usporava apsorpciju ugljenih hidrata i pojačava osjećaj punoće. I uprkos činjenici da su mekinje, najjednostavnije vlakno ujedno i ugljikohidrati, njegove su koristi veće od opterećenja izolacijskog aparata. Zbog toga, sva peciva sadrže mekinje, možete koristiti bilo koju, najčešće pronađenu pšenicu, raž i zob. Takođe dodajem laneno sjeme kad god je to moguće, vlakna, vlakna, zdrave masti i sprečavanje problema sa stolicom.

Pre neki dan stigla je pošiljka s psilijumom - vlaknima iz školjki sjemenki planinarske buhe. Kažu da je vrlo korisna u pečenju i uz njezinu pomoć moguće je napraviti sličnost pravog kruha od brašna s niskim udjelom ugljikohidrata (gluten nije prisutan u brašnu s malo ugljikohidrata i tekstura kruha je mrvica. Teško ga je sjeći, psilijum bi trebao popraviti taj trenutak). Pokušat ću!

Slatki život bez šećera

Nakon prvih nekoliko tjedana stroge prehrane, strah je nestao, a želja za pićem čaja ne samo kriškom sira stidljivo je zavirila iza ugla. Kako možete pravilno zasladiti život dijabetičaru?

Odmah uklonite stare hemijske zaslađivače: aspartam, natrijum ciklamat i saharin. Šteta od njihove upotrebe je dokazana stvar, ako ih vidite kao dio proizvoda, a zatim ih vratite na policu trgovina i prođite pored njih.

Slijede nekad poznati fruktoza, ksilitol i sorbitol. Fruktoza nije najbolja opcija, iako većina proizvođača s njom i dalje proizvodi slastičarske proizvode za dijabetičare. Nažalost, većina konzumirane fruktoze pretvoriće se u glukozu u crijevima, a ostatak u jetri. Pored toga, postoje studije koje pokazuju negativnu ulogu fruktoze u stvaranju trbušne pretilosti (najopasniji za zdravlje kada masnoća obuzima čitavu trbušnu šupljinu) i masne hepatoze (popularno nazvane „pretilost jetre“) - stanje koje komplicira rad ovog važnog organa. Zbog toga, kod dijabetičara može doći do porasta razine šećera u krvi nakon fruktoze, a druge neugodne posljedice nadvladaće zdrave ljude. Plus fruktoza je čisti slatki okus sličan kao i šećer.

Ksilitol i sorbitol nisu bile previše diskreditirane tijekom godina upotrebe, ali imaju laksativni učinak i to se mora uzeti u obzir.

Zaslađivač stoji odvojeno izomaltitissintetizovan je davno, ali je zadržao reputaciju.

Relativno novi i na vrhu popularnosti među pristašama pravilne ishrane eritritol, steviozid i sukraloza dok plivaju u moru hvalevrijednih pregleda, iako su neki stručnjaci sumnjičavi i čekaju dovoljnu količinu istraživanja kako bi akumulirali svoje stvarne zdravstvene učinke, što je moguće tek nakon što prođe dovoljno vremena. U crvenom je samo vrlo osebujan ukus, na koji se ne mogu svi naviknuti.

A ja sam otišao u trgovinu za zaslađivače ... Kraft pakete u kuhinji su zamijenili limenke, tegle i tegle. Ali, nažalost, moji ukusni pupoljci su očito čekali nešto drugo. Eksperimenti u proizvodnji raznih vrsta sladoleda, tartufa, browniesa, žele žele bijedno. Kategorički mi se nije dopalo. Štoviše, osim gorkog ukusa i gadnog dugog slatkog okusa, osjetila sam nešto poput trovanja i odlučila sam za sebe da slatko treba biti čisti užitak. A ako to nije postao, ne bi trebao biti na stolu i u kući.

Pokušaji kupnje bezopasnih slatkiša u trgovini najvjerojatnije će rezultirati neuspjehom iz više razloga:

Gotovo 100% proizvođača koristi vrhunsko bijelo pšenično brašno, koje podiže šećer kod dijabetičara gotovo brže od same glukoze. Zamjena brašna rižom ili kukuruzom ne mijenja suštinu stvari.

Gotovo sve se radi na fruktozi, šteti od koje sam gore opisao.

Iz nekog razloga, grožđice / sušeno voće / bobice, dodane u velikim količinama, sinonim su korisnog, a u njima je pretjerana količina čak i u svježem obliku, a čak i nakon uklanjanja vode, čak i više. Da, za razliku od slatkiša, tamo se nalazi vlakno, no s takvim sadržajem glukoze to neće štedjeti, pa slatkišima možete dodati mekinje - i one će se izjednačiti.

Nisu sve vrste zaslađivača podjednako korisne - pročitajte etikete.

Proizvođači takođe ne preziru aditive običnog šećera, uprkos natpisima "na fruktozi", "dijabetičarima" - vidi gore - pročitajte etikete.

Iz sve raznolikosti, za sebe sam mogao birati samo čokoladu na izomaltu, ponekad je jedem u malom komadu, nije previše gadno.

Dijabetičar mora biti pametan

Zbog sve veće potražnje za „zdravim“ proizvodima na Internetu, pojavile su se mnoge atraktivne ponude. Ali, po mom mišljenju, ti prodavači nemaju prednosti u odnosu na obične prodavnice. Na primjer, nude se džemovi i umaci „samo od zdravih“, bez masti i šećera, bez GMO-a i zastrašujuće „E“.

Umak u obliku kečapa - kuvana rajčica plus aditivi, ali bez škroba, bez šećera. Na izlazu 4 g ugljikohidrata na 100 g proizvoda. U međuvremenu, u svježem rajčici 6 g ugljikohidrata, a u pasti rajčice bez aditiva uopće, iznosi više od 20. Za dijabetičara je važno 4 grama ugljikohidrata u proizvodu ili, recimo, 30, a takav nemar u proračunima ubija vjeru u ostala obećanja.

Smatran modnom i bezopasnom slatkoćom, jeruzalemski artičokov sirup sadrži "inulin, koristan za dijabetičare - samim tim je sladak". Pa, da nije tako! Zemaljska kruška ima supstancu inulin, kojoj mnogi vjeruju zbog sličnosti sa zvukom inzulina, ali to je samo polisaharid koji nema nikakve veze s inzulinom ili regulacijom dijabetesa, a slatko je jer se pretvara u organizam fruktoza i fruktoza - šta? Da, svi su već naučili!

Postoji samo jedan izlaz: samoobrazovanje i kontrola nad onim što ćete staviti u usta. Obavezno pročitajte etikete, bez obzira na to kako slatka obećanja nisu napisana velikim slovima na ambalaži. Važno je znati da se šećer i škrob skrivaju pod mnogim imenima. Dekstroza je glukoza, maltodekstrin je modifikovani škrob. Melasa, melasa - sve je to šećer. Riječi "prirodno" i "korisno" nisu sinonimi! Trgovine i apoteke ovdje nisu vaši savjetnici ili drugovi. Pravi proizvod možete odabrati uz pomoć endokrinologa i dobre kompetentne literature.

Život sa glukometrom

Tako liječenje započinje s dijetom, nastavlja se s tjelesnim odgojem (ovo je tema za drugu raspravu), a tek na trećem mjestu su farmakološki lijekovi. Lagaću ako kažem da sam s jednom levicom sposoban da pratim sva pravila ishrane, ali biće, takođe, neistina da je to ludo teško i da vam traje sve vreme.

Radi praktičnosti, imam dvije bilježnice: dnevnik hrane (Priznajem, nakon prvog mjeseca vodim ga nepravilno) i popis proizvoda i provjerenih jela od kojih odaberem ako odjednom naletim na stupor: "Ahhh! Sve je nemoguće, nema ničega! “Ovdje stavljam letke s onim što želim probati i, ako je test bio uspješan, recept stavljam na listu.

U idealnom slučaju vrijedi testirati svu hranu glukometrom na individualnu reakciju, jer svaka osoba ima lične suptilnosti probave, a one utječu na razinu šećera nakon određenog jela. Tada se popis dopuštenih može proširiti ili promijeniti. Ja ću to učiniti prije novogodišnjih praznika.

Kažu da bolest nije kazna, ali dijabetes tipa 2 je upravo to. Mi dijabetičari uspjeli smo slomiti jedan od glavnih mehanizama životne podrške, snažan i sto puta zaštićen, i za to plaćamo vječnim samokontrolom u svakodnevnom životu. Šteta, ali, po mom mišljenju, vrlo iskreno.

Dijabetes - kao najstroži trener, možete ga zamoliti da za blagdane popustite ili zbog lošeg zdravlja, ali on će podići šećer kao odgovor na prekršaj čak i na vaš rođendan. Ali postoji prava prilika da konačno shvatite da je hrana samo hrana, u životu postoje neuporedivo više zadovoljstva. Došlo je vreme da se lepota nađe u svim drugim njenim manifestacijama!

Koje su prednosti krompira

Ova biljka korijena sadrži veliki broj vitamina i minerala: vitamine B, C, H, PP, folnu kiselinu, kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, selen, bakar, mangan, gvožđe, hlor, sumpor, jod, hrom, fluor, silicij fosfor i natrijum i tako dalje.

Vitamini grupe B, C, folna kiselina s dijabetesom su korisne za vaskularni zid i nervni sistem - mete visokih šećera.

Elementi u tragovima - cink selen ojačati gušterača - tijelo koje proizvodi inzulin.

Krompir sadrži mala količina vlakanaprema tome, ne iritira zidove gastrointestinalnog trakta (GIT), pa su pire i kuhani krumpir korisni za pacijente sa gastrointestinalnim bolestima. Jedna od ozbiljnih komplikacija dijabetesa je dijabetička gastropareza (poremećaji motoričko-motornog - želučanog rada). U ovom stanju možete jesti uglavnom mekanu mljevenu hranu, koja uključuje dobro kuhan krompir i pire krompir.

Svježi krompir - rekorder po sadržaju kalijuma i magnezijumakoji su veoma korisni za osobe koje pate od bolesti kardiovaskularnog sistema. Ti se mikroelementi nalaze u koži i u blizini kože krompira, zbog čega su u drevna vremena ljudi koji pate od bolesti srca i krvnih žila trljali krumpire i uzimali ih u obliku lijekova.

U šećernoj bolesti jedna je od uobičajenih popratnih bolesti hipertenzija i koronarna bolest srca. Ako imate ove bolesti, onda je prilikom odabira krumpira bolje dati prednost svježem povrću, kuvanom ili pečenom u kore, jer su upravo one one koje bolje čuvaju sve korisne materije.

Nećemo govoriti o ukusnim kvalitetama krumpira i osjećaju sitosti, može svako reći. A sad pređimo na kontru.

Što nije u redu s krompirom

Krompir sadrži bveliki broj škrobakoji daju nagli skok šećera u krvi nakon jela. Brzina porasta šećera u krvi nakon konzumiranja hrane odražava njihov glikemijski indeks (GI). Za prženi krompir i pomfrit GI je 95 (kao i za bijele lepinje), za pire krompir GI - 90 (poput bijelog hljeba i bijele bezglutenske riže). At pečeni u uniformi ikuvani krompir bez kore GI je 70, i jakna kuhanog krompira - 65 (poput tjestenine od čvrste pšenice i poput hljeba od integralnog brašna). Posljednja dva načina kuhanja krompira smo izabrali.

Mnogi ljudi, kako bi smanjili sadržaj škroba u krumpiru, natapaju ga. Donosi malo rezultata. - čak i ako dva dana namočimo sjeckani / naribani krumpir, većina škroba ostaje u njemu.

Zbog visokog sadržaja škroba i visokog glikemijskog indeksa većina jela od krumpira štetna je kod dijabetesa i prekomjerne težine (to je lanac: skok šećera - oštećenje krvožilnog sustava - oslobađanje inzulina - razvoj inzulinske rezistencije i razvoj / napredovanje dijabetesa).

Koliko i kakav krumpir mogu osobe sa dijabetesom

  • Ako osoba koja ima dijabetes i / ili gojaznost jako voli krompir, onda vam dopuštamo da se jednom tjedno liječite krumpirom.
  • Bolje je odabrati svježi krompir: ako je krumpir ležao u povrtarskoj trgovini duže od šest mjeseci, količina vitamina, posebno vitamina C, smanjuje se za 3 ili više puta.
  • Idealan način kuhanja je kuhati ili peći u pećnici u kore (kako bi se očuvali elementi u tragovima).
  • Morate jesti krompir zajedno s bjelančevinama (meso, piletina, riba, gljive) i vlaknima (krastavci, rajčica, tikvice, zelje) - oni će pomoći usporiti skok šećera nakon jela krumpira.

Jedite ukusno i budite zdravi!

Jakna kuhani krumpir

Tako da se krumpir ne sjedini kad se sjecka (na primjer, u salati ili samo u prilog), gomolje treba staviti u kipuću vodu

Voda bi trebala da pokrije krompir s malim dovodom

Da se koža ne rasprsne:

  • dodajte nekoliko kašika limunovog soka u vodu pre nego što krumpir stavite u vodu
  • dodajte malo soli
  • srednju toplotu pravite odmah nakon ključanja
  • ne probavljajte krompir

Prosječni krompir se kuha oko pola sata. Spremnost možete provjeriti tako što ćete kožu probiti čačkalicom za zube ili vilicom - oni bi trebali ući lako, ali nemojte se oduzeti čekovima - piling može puknuti, a vitamini „procuriti“

Jakna pečeni krompir

S obzirom na to da ćete jesti krompir s korom (u njemu ima toliko vitamina!), Prije kuhanja dobro ga operite i osušite papirnatim ručnikom.

Svaki krumpir podmažite maslinovim ili suncokretovim uljem, a potom ga pospite grubom soli i svojim omiljenim začinima - tada ćete na vanjskoj strani dobiti mirisnu koru mrvice, a meso će biti sočno i lomljivo.

Uzmite lim za pečenje i obložite ga folijom, koju takođe treba namastiti biljnim uljem.

Krompir stavite na lim za pečenje, ostavljajući razmake između povrća.

Pecite na temperaturi od 180-200 stepeni oko 30 minuta (ako imate malo manje šake krumpira, a ako više - trebaće više vremena).

Provjerite spremnost čačkalicom ili vilicom - trebali bi lako ući.

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar