Kako dijagnosticirati vaskularnu aterosklerozu?

Ateroskleroza je hronična generalizovana bolest koja pogađa arterije bilo kog kalibra i karakterizira je taloženjem specifičnih lipoproteina u vaskularnom zidu što dovodi do pojave aterosklerotskih plakova i poremećenog dotoka krvi u unutarnje organe. Razvoj patologije zasnovan je na kršenju metabolizma lipida, posebno metabolizma holesterola, i oštećenju vaskularnog endotela. Dijagnoza ateroskleroze u početnim fazama podložna je modernoj medicini što povećava efikasnost daljeg liječenja.

Kako se bolest razvija?

Trenutno postoje dve najpopularnije teorije za razvoj ateroskleroze - lipidna i endotelna.

Teorija lipida smatra glavnom vezom u razvoju bolesti povećanje lipida u plazmi, posebno lipida niske gustine (LDL holesterol) i triglicerida (TG). Prema ovoj teoriji, povećan nivo lipida uzrokuje njihov prodor u vaskularnu stijenku i stvaranje holesterola.

Lipidi visoke gustoće (HDL-holesterol), naprotiv, imaju zaštitni učinak, pa je rizik od razvoja ateroskleroze veći ako se krši odnos „lošeg“ i „dobrog“ holesterola.

Endotelna teorija kao polazište u razvoju ateroskleroze smatra oštećenje unutarnjeg vaskularnog sloja što pokreće kaskadu reakcija koje vode na razvoj plaka na mjestu oštećenja.

Obje su teorije više komplementarne nego isključene. Uobičajeno je da nastali aterosklerotski plak polako i asimptomatski progresira tokom mnogih godina. Prelazi u svojoj fazi razvoja od labavog do kalcificiranog (tvrdog) plaka, što značajno remeti protok krvi organa koji se hrani arterijom. U bilo kojoj fazi plak se može oštetiti pod utjecajem visokog krvnog tlaka, što dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka i razvoja teških komplikacija.

Ateroskleroza: kako dijagnosticirati problem

Mnogi ljudi uopće ne sumnjaju na prisutnost ateroskleroze u ranim fazama jer simptomi patologije mogu biti nespecifični ili čak izostati. Za prepoznavanje bolesti potrebna je sveobuhvatna dijagnoza koja uključuje:

  • identifikacija faktora rizika za razvoj ateroskleroze,
  • utvrđivanje specifičnih simptoma patologije,
  • laboratorijska ispitivanja
  • instrumentalna dijagnostika.

Integrirani pristup omogućava vam da identificirate aterosklerozu, čak i bez asimptomatskog toka.

Analiza rizika

Čimbenici koji doprinose razvoju aterosklerotskih lezija nisu u potpunosti razumljivi. Prevladavaju oni:

  • hronični stres
  • zloupotreba hrane bogate životinjskim mastima i rafiniranim ugljikohidratima,
  • pušenje
  • endokrinih bolesti (dijabetes melitus, hipotireoza),
  • nekontrolisana arterijska hipertenzija,
  • gojaznost
  • nasljedna predispozicija za ranu aterosklerozu,
  • nedostatak vježbanja
  • dislipidemija (porast ukupnog holesterola, holesterola niske gustine i smanjenje holesterola visoke gustoće).

Svaki od ovih faktora i njihova kombinacija ubrzavaju razvoj aterosklerotskih lezija bez obzira na starost pacijenta. Ako se otkrije jedan ili više faktora, pacijenta treba uputiti na dodatni laboratorijski pregled.

Analiza kliničke slike

Nakon utvrđivanja faktora rizika za razvoj bolesti potrebna je analiza kliničke slike bolesti da bi se utvrdila najvjerovatnija lokalizacija ateroskleroze. Simptomi ateroskleroze mogu varirati ovisno o mjestu vaskularne lezije i jačini arterijske okluzije. Budući da je ateroskleroza generalizirana patologija, mogu patiti apsolutno sve arterije u tijelu.

Simptomi aterosklerotskih lezija ovisno o lokaciji patologije:

  • oštećenje žila na mozgu izražava se pojavom simptoma kao što su oštećenje pamćenja, gubitak sluha, šum u glavi,
  • glavni simptom ateroskleroze donjih ekstremiteta je prisutnost isprekidane klaudikacije,
  • ateroskleroza koronarnih žila klinički se izražava anginom pektoris. Pacijent ima bolove tokom fizičkog napora u srcu, kratkoću daha, ubrzan rad srca. Bol nestaje nakon uzimanja nitroglicerina ili nakon dužeg odmora,
  • oštećenje arterija bubrega očituje se smanjenjem bubrežne filtracije i simptomima oslabljene sposobnosti filtriranja bubrega. U urinu se određuju proteini, crvena krvna zrnca, povećava se razina cilindara. Pomoću fondoskopa moguće je utvrditi specifičan šum nad područjem suženja bubrežne arterije. Ovu vrstu ateroskleroze treba posumnjati kod mladih koji imaju trajnu (vatrostalnu) arterijsku hipertenziju,
  • za aterosklerozu karotidnih arterija tipična je pojava vrtoglavice i isti simptomi koji su karakteristični za oštećenje žila glave,
  • aterosklerotska lezija aorte ima dug latentni period. Jasna klinička slika pojavljuje se tek u dobi od oko 60 godina. Jedan od najupečatljivijih simptoma oštećenja aorte je porast sistolnog i pulsnog vaskularnog pritiska sa smanjenim dijastoličkim,
  • ateroskleroza mezenterijskih arterija očituje se pojavom simptoma "trbušne šupljine" i kršenjem probavnih procesa. "Trbušnu žabu" karakterišu oštri paroksizmalni bolovi u gornjem dijelu trbuha nakon teškog obroka. Bol može trajati nekoliko sati i ublažava se uzimanjem nitroglicerina. Bol može biti praćen natečenjima, podrigivanjem, zatvorom. S progresijom bolesti pridružuje se i bogata dijareja s ostacima neprobavljene masne hrane. Auskultacijom se može otkriti smanjenje peristaltike i sistolički šum u sudovima gornjeg dijela trbuha.

Laboratorijska i instrumentalna dijagnoza ateroskleroze

Laboratorijska dijagnoza propisana je svim pacijentima koji imaju postojeće rizične faktore za razvoj bolesti, bez obzira na prisustvo ili odsustvo simptoma ateroskleroze. Laboratorijske dijagnostičke metode omogućuju nam da donesemo zaključak o općem stanju arterijskog korita i utvrdimo vjerojatnost razvoja aterosklerotskih lezija kod određenog pacijenta. Od laboratorijskih studija najznačajniji su:

  • nivo ukupnog holesterola (holesterola) - norma je 3,1-5,2 mmol / l,
  • HDL ili "dobar holesterol" ili norma je od 1,42 u žena i od 1,88 u muškaraca,
  • LDL, ili "loši kolesterol" - norma je do 3,9 mmol / l,
  • trigliceridi - norma je 0,14 -1,82 mol / l,
  • aterogeni indeks (odnos HDL-a i LDL-a) - norma je do 3.

Takođe, dijagnostički je značajno određivanje sledećih pokazatelja:

  • c-reaktivni protein
  • brzina bubrežne filtracije,
  • nivo kreatinina.

Dijagnoza se potvrđuje instrumentalnim sredstvima. Najčešće se koriste:

  • Ultrazvuk krvnih sudova bilo koje lokalizacije sa dopplerometrijskim određivanjem protoka krvi,
  • radiopaque angiografija,
  • MRI
  • ultrazvučno određivanje debljine intime (unutrašnjeg sloja) vaskularnog zida.

Dijagnoza ateroskleroze donjih ekstremiteta

Primarna dijagnostička točka je analiza pritužbi pacijenata.

Najčešća pritužba na aterosklerozu arterija donjih ekstremiteta je isprekidano klaudiranje, koje se javlja tokom vježbanja, a karakterizira ga jaka bol u mišićima nogu, njihovo otećenje i slabost. Simptomi hromosti nestaju nakon razdoblja mirovanja.

Palpacijom se može primjetiti hlađenje donjih ekstremiteta i slabljenje pulsa u perifernim arterijama. Nakon pregleda atrofija mišićnog tkiva, smanjenje dlake, zadebljanje ploča nokta i usporavanje njihovog rasta poprimaju sami sebe. Boja kože u tipičnim slučajevima je blijeda, određuje se cijanoza nožnih prstiju.

Tipičan simptom je promjena boje stopala prilikom podizanja noge i savijanja stopala - stopalo postaje blijedo, a kad ga vratite u prvobitni položaj, primjećuje se reaktivno crvenilo potplata.

Za potvrdu dijagnoze ateroskleroze donjih ekstremiteta koristi se:

  1. definicija LPI - gležanj-brahijalni indeks. Da biste to učinili, izmjerite sistolički pritisak na ramenu i potkoljenici i odredite njihov omjer. Normalno je da je pritisak na gležnju veći nego na arterijama ramena. Ako je nivo sistoličkog pritiska na ramenu veći, tada najvjerovatnije pacijent ima opstruktivna oštećenja arterija nogu ili aorte,
  2. dupleks skeniranje - ultrazvuk sa mogućnošću određivanja intenziteta protoka krvi. Ova metoda vam omogućava da identificirate funkcionalne žile koje nisu određene konvencionalnim ultrazvukom. Osjetljivost tehnike je 85-90%,
  3. računarska tomoangiografija je metoda visoke preciznosti koja vam omogućava da dobijete visokokvalitetnu sliku visoke rezolucije. Prednost metode je jasna vizualizacija prekrivanja kalcijumom,
  4. MRI - ova metoda se često koristi sa kontrastnim gadolinijumom. Upotreba MRI kontraindicirana je sa pejsmejkerom, stentima i smanjenjem bubrežne filtracije ispod 30 ml / min,
  5. Digitalna oduzimanje angiografija je metoda visoke preciznosti koja se koristi prije operacije.

Dijagnoza ateroskleroze mozga

Stvaranje kolesteroloških plakova na zidovima arterija mozga dovodi do kliničke slike pogoršanja moždane cirkulacije ili prolaznih ishemijskih napada. Pacijent se može žaliti na smanjenu memoriju, smanjen san, nestabilan hod i smanjenu sposobnost učenja. Pacijent se počinje brinuti o neprestanom buci u glavi, treperenim muhama pred očima, nestalnom hodu. Najteži oblik aterosklerotske lezije žila glave je ishemijski moždani udar.

Za sprječavanje razvoja moždanog udara važna je rana dijagnoza aterosklerotičnih lezija arterija glave, što se postiže primjenom:

  1. Dupleksno skeniranje ekstrakranijalnih arterija (arterija vrata). Ona se provodi s ciljem otkrivanja poremećaja protoka krvi, sve dok krv ne uđe direktno u mozak. Tehnika je zasnovana na dopplerometrijskom određivanju intenziteta vaskularnog protoka krvi.
  2. Transkranijalna doplegrafija ili ultrazvuk intrakranijalnih arterija mozga,
  3. Encefalografija koja omogućava evaluaciju funkcioniranja pojedinih dijelova mozga.
  4. Angiografija. Ova metoda je kontrast rentgenom i zahtijeva unošenje posebne supstance u vaskularni krevet, omogućavajući vizualizaciju arterija tokom rendgenskih zraka.

Ove su metode apsolutno sigurne, a u kombinaciji s biohemijskim testovima krvi mogu se procijeniti opće stanje pacijenta.

Pregled za sumnju na aterosklerozu

Posljednjih godina učestalost ateroskleroze naglo je porasla. Ovo je opasna vaskularna patologija, za koju je karakteristično taloženje lipoproteina na vaskularnom endotelu i stvaranje plakova. Ateroskleroza povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara, angine pektoris i hipertenzije. Da biste postavili dijagnozu:

  • anketa o pacijentu
  • fizički pregled
  • merenje krvnog pritiska
  • opšta i biohemijska ispitivanja krvi,
  • lipidni profil
  • Doppler ultrazvuk,
  • magnetna rezonanca ili računarska tomografija,
  • angiografija s kontrastnim sredstvom,
  • reovasografija
  • reoencefalografija,
  • aortografija.

Oštećenja na žilama mozga najinformativnija su MRI i CT. Uz to se može obaviti i elektroencefalografija i elektrokardiografija. S oštećenjem moždanih arterija, možda ćete trebati posavjetovati se s oftalmologom i neurologom.

Procjena lipidnog spektra

Razvoj ateroskleroze trbušne aorte i drugih žila najčešće je povezan s dislipidemijom. U ljudskom telu se lipoproteini konstantno sintetišu. Uključuju i holesterol.

Prekomjernom proizvodnjom lipoproteina niske i vrlo niske gustine formiraju se masne mrlje, koje se zatim pretvaraju u aterosklerotske plakove. Lipidni profil omogućava vam da procijenite nivo HDL, LDL, VLDL i triglicerida.

Obavezno odredite sadržaj ukupnog holesterola u krvi. Uzorkovanje za istraživanje vrši se na prazan stomak u rano jutro. Uzima se venska krv. Određivanje različitih frakcija vrši se fotometrijom i taloženjem. Normalni broj lipida određuje se prema spolu i dobi. Pored toga, procjenjuje se aterogeni koeficijent. U zdravih ljudi ne prelazi 3.

Izračunava se dodavanjem aterogenih lipoproteina (LDL i VLDL) uz daljnju podjelu dobivene količine s nivoom HDL-a. Nakon biohemijske analize provodi se lipidni profil u slučaju otkrivanja visokog kolesterola. Da bi rezultati bili pouzdaniji, prije darivanja krvi, stresa i alkohola i cigareta moraju se ukloniti.

Rezultati ispitivanja bolesnika

Ako se sumnja na aterosklerozu žila mozga ili drugih područja, potrebno je pregledati pacijenta. Utvrđeni su glavni čimbenici rizika za nastanak bolesti, pritužbe i uvjeti za pojavu prvih simptoma. Potrebno je pitati osobu o njegovom načinu života, uključujući i prirodu njegove prehrane. Doktor tokom anamneze treba odrediti:

  • loše navike
  • pravilna ishrana
  • motorička aktivnost pacijenta,
  • porodična predispozicija.

Mogu se identificirati sljedeći faktori rizika:

  • pušenje
  • alkoholizam
  • gojaznost
  • višak u jelovniku masne hrane, peciva i peciva,
  • stalni stres
  • fizička neaktivnost
  • prisutnost dijabetes melitusa ili druge endokrine patologije,
  • visok krvni pritisak
  • prethodnih zaraznih bolesti.

Mnogo se pozornosti pridaje žalbama u vrijeme ankete. Prisutnost pamćenja propada kod osobe, smanjena pažnja i inteligencija, slabost, apatija, depresija, zujanje u ušima, poremećena koordinacija pokreta, lupanje u glavi, zujanje u ušima, poremećaji vida, vrtoglavica, poremećaj sna i sumnjičavost ukazuju na prisustvo cerebralne arterioskleroze. Ako je pacijent zabrinut zbog bolova u trbuhu ili donjem dijelu leđa, nelagode u prepone, mučnine i niske temperature, tada uzrok može biti oštećenje bubrežnih arterija.

Ovi simptomi se kombiniraju sa promjenama urina. Dijagnoza ateroskleroze sudova donjih ekstremiteta nije teška. Ovom patologijom pacijenti se žale na trnce u nogama, bol u mišićima teladi, brzi umor, blijedu kožu, hladnoću, ošamućenost, ljuštenje i povremeno lučenje. Aterosklerotske lezije koronarnih (koronarnih) arterija mogu se posumnjati na napade angine.

Manifestiraju se pritiskom, stiskanjem ili peckanjem boli iza sternuma. U naprednim slučajevima simptomi zatajenja srca pojavljuju se u obliku nedostatka daha, edema, uvećanja jetre i pulsiranja vena.

Ako se pacijent žali na bolove u trbuhu nakon jela, nadutost i nestabilnost stolice, to ukazuje na oštećenje mezenteričnih žila. Hlađenje ekstremiteta, lijenost, prisustvo čireva na nogama i smanjenje potencije znakovi su ateroskleroze aorte na mjestu njene bifurkacije.

Arteriografija za aterosklerozu

Možete dijagnosticirati bolest tokom arteriografije (angiografije). U postupak ove studije uvodi se boja za tvar. Najčešće se radi periferna arteriografija.Omogućuje vam prepoznavanje mjesta lezije, utvrđivanje prisutnosti okluzije i tromboze. U tu svrhu se vrši kateterizacija femoralne arterije.

Cijeli postupak se bilježi na videu ili snimku. Arteriografija se vrši unutar zidova medicinske ustanove. Potrebna je lokalna anestezija. Priprema se sastoji u čišćenju stomaka, uzimanju testova i uklanjanju dlačica na koži.

Nakon kateterizacije uvodi se kontrast. Pristup aorti i njenim granama je preko brahijalne, karotidne, radijalne ili bedrene arterije.

Za abdominalnu aortografiju može biti potrebna punkcija. Indikacije za kontrastnu studiju su sumnja na aterosklerozu krvnih sudova nogu, mozga, aorte i bubrežnih arterija. Arteriografija se ne vrši ako postoje kontraindikacije.

Oni uključuju akutne zarazne bolesti, moždani udar, zatajenje srca tokom faze dekompenzacije, zatajenje bubrega, alergiju na jod i zatajenje jetre.

Tokom pregleda krvnih žila otkrivaju se sljedeće promjene:

  • njihovo produženje,
  • kalcifikacija
  • pečat
  • širenje u odabranim područjima.

Ispitivanje aorte može otkriti aneurizme.

Druge metode istraživanja

Kako odrediti vaskularnu aterosklerozu, ne znaju svi. Često se vrši doplerski ultrazvuk. Omogućuje vam da procijenite protok krvi u arterijama i identificirate aterosklerotske plakove. Ultrazvuk se najčešće izvodi s sumnjama na oštećenje bubrežnih i moždanih žila. Prednost ove studije je odsutnost apsolutnih kontraindikacija.

Prije postupka, pacijenti moraju:

  • ne pijte kafu i jak čaj,
  • odbiti upotrebu opojnih droga i lijekova,
  • uzimati enterosorbense,
  • ne imati najmanje 6 sati.

Ultrazvuk traje od pola sata do sat vremena. Ocenjuju se sledeći pokazatelji:

  • maksimalna brzina protoka krvi,
  • minimalna brzina protoka krvi,
  • stanje ventila
  • promjer i oblik krvnih žila
  • debljina arterija
  • stanje lumena.

Glavni znak ateroskleroze je suženje arterija. Plakovi se dijagnosticiraju magnetskom rezonancom. Njegove prednosti:

  • tačnost
  • informativni sadržaj
  • sposobnost pregleda zidova arterija,
  • nedostatak izloženosti radijaciji,
  • sigurnost
  • bezbolnost

Tomografija je apsolutno kontraindicirana osobama s različitim metalnim i elektroničkim implantatima (štipaljkama, pejsmejkerima) i u slučaju hematopoetske anemije.

Da bi se povećao sadržaj informacija u studiji, kontrast se daje intravenski. Najčešće se koriste rijetki proizvodi na bazi zemlje.

Ultrazvuk srca (ehokardiografija), EKG, analiza mokraće, koagulacija, radiografija, oftalmoskopija i elektroencefalografija sve su dodatne dijagnostičke metode. Ako se sumnja na aterosklerozu koronarne arterije i angine, rade se stresni testovi.

Dakle, konačna dijagnoza postavlja se na temelju rezultata biohemijskog ispitivanja krvi, lipidnog profila i angiografije (ultrazvuk).

Opis bolesti

Ateroskleroza je patologija koja nastaje kao rezultat kršenja u ljudskom tijelu metabolizma takvih organskih tvari kao što su masti. Bolest utječe na žile mišićne elastičnosti i mišićnog tipa - specifični lipoproteini se nakupljaju u njihovim zidovima, što dovodi do izbočenja unutrašnjeg dijela elastičnih tubularnih formacija (formiranje plaka). Proces zadebljanja - skleroterapija - je nepovratan. Nemoguće je potpuno osloboditi se od bolesti, ali je sasvim moguće zaustaviti napredovanje bolesti.

Koja je etiologija bolesti?

  1. Jednokratni ili isključeni radikalnom promjenom stila života. Tu spadaju: dugotrajno pušenje, psiho-emocionalni stres, nedostatak vježbanja, nepravilna (neuravnotežena) prehrana, nedostatak vitamina.
  2. Fatalno. Među njima - starost i pol pacijenta, naslednost. Različiti stupanj aterosklerotskih promjena u žilama primijećen je u 98% bolesnika: muškarci stariji od 40 godina i žene prije penzijske dobi (nakon 50). Na bolest koju razmatraju češće pogađaju gradski stanovnici, kao i radnici koji se bave prvenstveno mentalnim radom.
  3. Djelomično uklonjive - kronične patologije, čiji se tijek podvrgava terapijskoj korekciji. Među njima su bolesti poput arterijske hipertenzije, gojaznost, dijabetes melitus, dislipidemija (nenormalne promjene u odnosu i količini lipida sadržanih u tjelesnim tekućinama).

Neki istraživači pripisuju i etiologiji ateroskleroze česte prekomjerne napore, infarkt miokarda, prisustvo upalnih procesa u tijelu i razvoj klamidijskih infekcija.

Kombinacija nekoliko ovih uzroka uzrokuje napredovanje bolesti.

Mehanizam razvoja ateroskleroze

Patogeneza opisane bolesti u medicinskim se krugovima naziva aterogeneza. Sastoji se od tri faze.

Prva faza je stvaranje masnih mrlja, koje se postepeno spajaju u pruge, ili lipoidoza. Formiranje nastaje na endotelu aorte, u velikim arterijama. Boja frakcija lipida je žuta, veličina nije veća od jednog i pol milimetra. Osnova morfološke strukture su penaste ćelije.

U ljudskom tijelu se formiraju lipidne mrlje, počevši od prvih godina njegovog života. Kod desetogodišnjeg djeteta oni zauzimaju 10% ukupne unutarnje površine aorte, a kod 25-godišnjeg pacijenta i do 50 posto.

Drugo razdoblje patogeneze ateroskleroze je proliferacija vezivnog tkiva na mjestu lipidne trake. Taj se proces naziva liposkleroza, dovodi do pojave plaka s jezgrom tvari sličnih masnoći i baze (vlaknasti pokrov) kolagenih vlakana. Tvorba koja strši u lumen žila remeti protok krvi.

Savremena teorija aterogeneze povezuje treću fazu ateroskleroze s pojavom bijelih plakova (kompliciranih formacija), za koje je guma karakteristična velika gustoća. U ovoj fazi patogeneze povećava se verovatnoća da će se razviti krvni ugrušak koji se nalazi na zidu aorte (arterije).

Simptomi bolesti i znakovi otkriveni tokom pregleda

Odgovor na pitanje kako samostalno dijagnosticirati vaskularnu aterosklerozu je nedvosmislen: kod kuće se ne može donijeti zaključak o prisutnosti bolesti.

Bolest se može sakriti dugo vremena. U pretkliničkoj fazi (latentni period) pacijent osjeća samo kratkotrajne bolove izazvane preopterećenjima ili stresom kod:

  • trbuh
  • područja srca
  • udove
  • potiljak ili sljepoočnica.

Uz aterosklerozu mogući su pad radne sposobnosti, pojava osjećaja vrućine i pojačan noćni znoj. Simptomi obično ne izazivaju zabrinutost, a njihova manifestacija je kratkotrajna.

Klinika ateroskleroze je izražena u kasnijim fazama bolesti i ovisi o lokaciji patoloških promjena.

Prilikom kontaktiranja medicinske ustanove, pacijent se najčešće žali na oštećenje pamćenja, vrtoglavicu (do nesvjestice), slabost, ukočenost ruku (stopala), peckanje, suhu kožu.

Tokom lekarskog pregleda, specijalista može otkriti:

  • snižavanje krvnog pritiska na jednom od gornjih udova,
  • aritmija
  • oticanje
  • hromost
  • vaskularne "zvijezde",
  • deformacija nokatnih ploča na nogama,
  • trofični čir
  • cijanoza prstiju donjih ekstremiteta.

Pri palpaciji se osjećaju gusti zidovi arterija s pojačanom pulsacijom, uporaba fondoskopa omogućava vam da identificirate šum iznad mjesta suženja bubrežnih arterija.

U slučaju sumnje na aterosklerozu propisuju se dodatne studije čija je svrha i potvrditi postupak i razjasniti mjesto patologije.

Dijagnoza ateroskleroze u laboratoriji

Za tačnu dijagnozu potreban je određeni skup metoda, uključujući:

  1. krvni test, urin pacijenta,
  2. određivanje jetrenih enzima,
  3. koagulogram
  4. brojanje proteina.

Koje testove treba uzeti za dijagnozu ateroskleroze u svakom konkretnom slučaju, odlučuje samo liječnik. Dodeli spisak studija nakon pregleda pacijenta, intervjuuje ga i utvrdi moguće uzroke bolesti.

Uz prisustvo znakova ateroskleroze, propisana laboratorijska dijagnoza je glavni mehanizam koji otkriva odstupanja u kliničkoj slici analiza tjelesnih tekućina.

Sve su dotične studije provedene nakon 8-satne apstinencije od pacijentovog unosa hrane.

Prva faza u dijagnosticiranju ateroskleroze je opšti test krvi. Njegovi rezultati opravdavaju imenovanje dodatnog ispitivanja stanja pokretnog vezivnog tkiva.

Pacijenti s otkrivenom aterosklerozom krvnih žila moraju se testirati svakih 6 mjeseci. Svrha dodatnih pregleda je korekcija režima liječenja.

Normalne razine holesterola, što ukazuje na odsustvo bolesti, su na nivou od 3,0 - 5,0 mm / l. S progresijom bolesti primjećuju se vrijednosti veće od 6,20 mm / l.

Ako je nivo holesterola nenormalan, proučava se lipidni profil (kombinovani test krvi na triglicide, lipoproteine ​​i ukupni holesterol).

Kada se utvrdi i ateroskleroza:

  • povećani indeks aterogenosti - u istraživačkom obliku je označen kao „KA“ - iznad 4,0 mm / l,
  • najveća koncentracija triglicida (veća od 2,3 mm / l).

Krvni test za aminokiselinu homocistein iznad 11 MKm / l smatra se odlučujućim faktorom u početnoj dijagnozi „Oštećenja žila na mozgu“.

Ispitivanje sa specijalizovanom opremom

Instrumentalne metode uključuju ultrazvučnu dijagnostiku, CT - angiografiju, MRI arterija i brojne druge zahvate.

  • Ultrazvučni pregled Screening dijagnoza ateroskleroze koja se razmatra koristi se za otkrivanje prisutnosti zadebljanja u žilama. Izvodi se ultrazvuk mozga, srca, gornjih (donjih) udova i trbušne aorte. Moderne medicinske klinike koriste, uz uobičajeni dupleks ultrazvučni pregled, naprednu trostruku tehniku ​​za proučavanje vaskularnih patologija. U njegovom procesu moguće je dobiti sliku tokova tjelesnih tečnosti u boji.
  • CT angiografija. Ova vrsta dijagnoze ateroskleroze koristi se za dobivanje detaljne slike elastičnih tubularnih formacija. Računalni tomografski pregled karakterizira: smanjen negativan utjecaj na tijelo, odsutnost komplikacija na kraju postupka i mali broj kontraindikacija. Rezultati dijagnoze ateroskleroze dobiveni nakon skeniranja rendgenski snimkom obrađuju se računarom.
  • Tomografija elektronskih zraka. Propisuje se tokom pregleda patologija srčanog mišića, radi utvrđivanja poremećaja koji nisu otkriveni tokom CT angiografije. Rezultati su prikazani u trodimenzionalnom formatu. Razmatrani tip dijagnoze ateroskleroze karakterizira odsustvo negativnih efekata na opće stanje pacijenta.
  • Angiografija. Opisana metoda otkrivanja vaskularne opstrukcije sastoji se od dvije faze: unošenje posebnih tvari u krv ili limfu, pregled s rentgenom.
    Navedena metoda dijagnoze ateroskleroze kontraindicirana je kod pacijenata s individualnom netolerancijom i prisustvom akutnih infekcija, bolesnika sa mentalnim bolestima.
  • MRI arterija. Instrumentalna metoda koja se razmatra omogućava dobivanje vaskularne slike ispitivanog područja tijela u dvodimenzionalnom formatu. Razvrstana je u 2 tipa: kontrast i ispitivanje bez posebnog "isticanja" krvi.

Kako se postavlja dijagnoza ateroskleroze donjih ekstremiteta

Ova bolest je jedna od patologija koja se najčešće nalazi u dijagnozama. Utječe na tibialne, bedrene, poplitealne arterije. Trebali biste znati da ateroskleroza krvnih žila donjih ekstremiteta u nedostatku odgovarajuće terapije može izazvati razvoj trofičnih čira, gangrene.

Ateroskleroza donjih ekstremiteta može dodatno izazvati sledeće poremećaje, utvrđene vizuelnim pregledom:

  1. Blijedost, stanjivanje kože.
  2. Krhkost noktiju.
  3. Gubitak kose
  4. Grčevi.
  5. Lameness
  6. Umor nogu (posebno tokom dugih šetnji).
  7. Osjećaji boli koji nastaju tokom napora i nestaju u mirovanju.

Patološke promjene u opskrbi krvlju u nogama podijeljene su u 4 stupnja. Prvi od njih očituje se neugodnim senzacijama dok hodate na udaljenosti većoj od jednog kilometra, treći vam ne dopušta bezbolno prevladavanje 25 metara, potonji uzrokuje razvoj gangrene.

Ateroskleroza žila donjih ekstremiteta dijagnosticira se LPI, arteriografijom i ultrazvučnom dopplerografijom.

  • Dopplerografija. Procedura koja vam omogućava da procijenite i mjesto začepljenja i područje suženja krvnih žila, kako biste odredili brzinu protoka krvi. Takva dijagnoza ateroskleroze temelji se na principima ultrazvučnog pregleda, smatra se jednom od najboljih istraživačkih metoda. Osjetljivost tehnike je od 85%.
  • Arteriografija. Tip ispitivanja stanja donjih ekstremiteta koji se razmatra je dijagnoza u kojoj se određuje stepen oštećenja i veličina aterosklerotskih plakova. To je jedna od opcija za angiografiju. Ova vrsta dijagnoze ateroskleroze nije propisana osobama koje imaju povijest bolesti srca, bubrega.
  • Gležanj-brahijalni indeks. LPI se otkriva određivanjem odnosa nivoa sistolnog pritiska na potkoljenici i ramenu. Povišene vrijednosti dijabetesa u gornjim ekstremitetima ukazuju na opstruktivna oštećenja žila na nogama.

Merenja se rade ležeći. Da biste pročistili pokazatelje, preporučuje se određivanje indeksa nekoliko puta zaredom, a zatim upoređivanje rezultata. Normalna vrijednost LPI ne prelazi 1,45 jedinica, optimalna je u rasponu od 1,1 do 1,4.

Prije operacije se može propisati digitalna oduzimanje angiografija - otkrivanje prisutnosti patologija u žilama uvođenjem kontrastnog sredstva u tekući medij i proučavanjem rezultata.

Prevencija i lečenje

Zaustavljanje početne faze bolesti uključuje promjenu uobičajenog načina života. Laboratorijsko istraživanje ateroskleroze pokazuje pad nivoa kritičnog kolesterola za 10% uz redovne fizičke napore, potpuno odbacivanje loših navika i korekciju svakodnevne prehrane.

U dijetalnom meniju ne bi trebale biti prisutne takve namirnice poput masnog mesa, mast. Diverzificirati prehranu pomoći će riba, perad (potonji - u malim količinama). Također su dozvoljeni fermentirani mliječni proizvodi (na listi se ne nalaze kiselo vrhnje i puter).

Pacijentu nije teško osigurati smirene fizičke aktivnosti: dovoljno je da mu svakodnevnom režimu dodaju šetnje na svježem zraku u trajanju do 1 sata.

Dijeta treba ograničiti unos soli (ne više od 6 grama dnevno).

Kada se dijagnosticiraju primarni oblici ateroskleroze, dopušteno je koristiti recepte tradicionalne medicine u liječenju (nakon primanja medicinskog savjeta).

S izraženim oblikom ateroskleroze uključuje se liječenje lijekovima. Terapijski režimi uključuju:

  • statini
  • nikotinska kiselina
  • fibrati
  • sekvestracije žučnih kiselina.

Osim toga, mogu se propisati medicinski proizvodi koji sadrže riblje ulje, aspirin, esencijalne fosfolipide.

Doziranje lijekova propisano je uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta.

Razvoj naprednih stadijuma bolesti suzbija se uključivanjem hirurških zahvata, uključujući stenciju, bypass operaciju i protetiku. Nakon hirurške intervencije pacijent je dužan provesti prilagodbe načina života i slijediti dijetu zajedno s redovnim lijekovima.

Prevencija bolesti je jednostavna i uključuje 5 osnovnih pravila:

  1. Praćenje holesterola i krvnog pritiska.
  2. Prestanak pušenja, alkohola.
  3. Izbegavanje stresnih situacija.
  4. Normalizacija telesne težine.
  5. Svakodnevna fizička aktivnost.

Morate znati: neblagovremena dijagnoza ateroskleroze može uzrokovati smrt. Rano otkrivanje bolesti omogućava zaustavljanje njenog daljnjeg razvoja i održavanje zdravlja.

Pogledajte video: OVAKO IZGLEDA DAN OSOBA OBOLJELIH OD DIJABETESA 14 11 2016 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar