Funky hljeb sa sjemenkama bundeve

2. Pržite sjeme u suvoj tavi. Toliko su zabavni da se naduvaju, a onda puknu. :)

3. Sjemenke samljeti u blenderu.

4. Zagrejati mleko na 30 stepeni. Samo stavim prst u lončić - toplo je, tako da će sipati kvas, dodati jaje, izmešati i ostaviti 5 minuta

5. Zatim postepeno dodajte svo brašno. Dugo sam čitao u pametnoj knjizi da se masti stavljaju nakon brašna, da se tijesto dobro uklopi. To je vjerovatno tačno. U svakom slučaju, učinio sam to.

6. Voooot ona pretvori ulje i sjemenke!

7. Formirajte kuglu, stavite je u posudu, na vrhu filma posudu u rerni, zagrijanu na 30 stepeni 40 minuta.

8. Lopta je otvorena ne djetinjasto!

9. Oblikujte hleb, stavite u kalup i prekrijte filmom. Da, i pospite sjemenkama ako ostane! Zagrejati pećnicu na 200 stepeni.

10. Dok se rerna zagreje, hleb se podiže, možete peći! Moja pećnica je upravo paklena - za 30 minuta je sve bilo pečeno i čak isušilo malo kore, zato se usredsredite na svoju pećnicu! O da! I izvadite plastiku ispred rerne! ,)

11. Pa, tako nešto. Moj suprug je volio da se još grije sa maslacem. Ne voli moje slatke stvari, pa je ovo bila vrsta deserta za njega. :)

12. Topli kruh je bio unutra malo vlažan, a onda je sve postalo kako treba!

Dodatne informacije

16. novembar 2011., 22:33

Odluka o prelasku na vodu umjesto na mlijeko je ispravna. Bolje od takvog računanja. brašno uzme samo pola vrećice kvasca, diže se malo sporije, ali ukus će biti bogatiji i dublji, više kruha. Tako da sjemenke (bilo koje) ne otjeraju, tik prije sadnje u pećnicu namastite tijesto vodom / mlijekom / mućkasto bjelančevinom / žumanjkom / medom razrijeđenim vodom pa pospite sjemenkama. Uspeh u pečenju!

Oh, hvala vam puno! Tek sada to neću uskoro učiniti. Čujem kako moj muž gradi sendvič u kuhinji, i on je daleko od toga da je "vila", pa ćemo zadržati našu figuru što više!

klasa

Klasičan recept za kruh jesu voda, brašno i kvas (polovina naznačene norme). Imate divno ukusno tijesto sa sjemenkama, pokušajte da sljedeći put ne dodavate jaje, šećer i maslac. i mlijeko će biti zamijenjeno vodom, kao što je Miriam već savjetovala, jednom riječju, vaš recept je dobar, ali ako želite okus hljeba, pecite hljeb, a ne pečenje. Vaš suprug i njegov lik reći će vam hvala

Dobro za jaje. Jaje se ne dodaje hlebu, baš kao ni mleku i puteru. Imate ukusnu tortu ili pecivo.

Pokrenite postupak

  1. Prije svega prosijamo brašno. Zatim dodajte sol, granulirani šećer i kvasac. Sve dobro izmiješati i sipati sjemenke bundeve. Ponovo promiješajte. Po želji, sjemenke se mogu prethodno pržiti u suvoj tavi.
  2. Sada trebamo napraviti produbljivanje u ovoj smjesi i u nju sipati kefir. Treba biti toplo, ali ne vruće. Sve promiješajte i sipajte biljno ulje.
  3. Zatim gurnite testo. Kao rezultat toga, trebao bi biti mekan, ujednačen i ne lijepiti se za vaše ruke.
  4. Prebacujemo ga u posudu koja je prethodno podmazana uljem. Sada je trebate prekriti ljepljivim filmom i poslati na toplo mjesto 60 minuta.
  5. Nakon što prođe potrebno vrijeme, zamijesimo tijesto i ostavimo još 40 minuta.
  6. Uzmite lim za pečenje i obložite ga pergamentnim papirom. Zatim na njega stavljamo okruglo prazno.
  7. Nožem napravimo nekoliko rezova odozgo i pokrijemo peškirom. U ovom obliku ostavite još pola sata.
  8. Nakon toga se šalje u rernu, prethodno zagrejanu na 180 stepeni, 40 minuta.
  9. Nakon toga izvadimo i stavimo na roštilj da se ohladi.

Možda će vam se svidjeti i kruh od rižinog brašna bez glutena, čiji recept možete pronaći na web stranici Ideje za recepte.

Kliknite "Sviđa mi se" i dobijte samo najbolje postove na Facebooku ↓

Sastojci za kruh sa sjemenkama bundeve:

  • Pšenično brašno / brašno (u daljnjem tekstu: 1 čaša. = 230 ml) - 1 2/3 čaše.
  • Cjelovito brašno - 1 hrp.
  • Sjemenke bundeve (tostirane i sjeckane) - 1/2 naslaga.
  • Mlijeko - 1 snop.
  • Šećer (smeđi) - 1 kašika. l
  • Maslac - 1 kašika. l
  • Sol - 1/2 žlice.
  • Kvasac (suv) - 1 žličica.

Recept "Hljeb sa sjemenkama bundeve":

Sve sastojke stavite u posudu za pečenje prema uputama za vaš CP.
U mom Mulinexu ovakav slijed je: mlijeko, šećer, sol, puter, prosijano brašno, sjemenke, kvas.
Sjemenke se mogu prethodno pržiti. Ja to nisam učinio, ali naravno, od prženih će biti još ukusnije.

"Glavni" način, težina 750 g.

Gotov hljeb ohladite na žičanom stalku.

Pretplatite se na Cook in VK grupu i dobijte deset novih recepata svakog dana!

Pridružite se našoj grupi u Odnoklassniki i svakodnevno dobivajte nove recepte!

Podijelite recept sa svojim prijateljima:

Kao i naši recepti?
BB kod za umetanje:
BB kod koji se koristi na forumima
HTML kod za umetanje:
HTML kôd koji se koristi na blogovima kao što su LiveJournal
Kako će izgledati?

Korak po korak recept sa fotografijom

Kuhanje pečenja nije lak zadatak, treba vremena i znatnih vještina. Mnoge domaćice, kao i do sada, i dalje peku hljeb kod kuće. Napokon se miris svježe pečenog hljeba ne uspoređuje ni sa čim.

Nisam jedna od takvih hostesa, ali ako je moguće, trudim se i ugoditi rodbini s domaćim hljebom, eksperimentišući sa receptima svaki put.

Danas želim podijeliti recept za hljeb sa sjemenkama bundeve. Ispada vrlo ukusno s tankom hrskavom i mekom mrvicom. Sjemenke daju hljebu određenu pikantnost.

Recept je vrlo jednostavan, a rezultat je uvijek sretan. Obavezno probajte!

Pripremite proizvode na listi.

Prosijte pšenično brašno u posudu, dodajte sol, šećer i kvasac velike brzine. Razmjena.

Dodajte suhe sastojke bundeve suvim sastojcima. Po želji može ih se malo pržiti u suvoj tavi (dodala sam sirovu). Ponovo dobro promiješajte.

U smjesu s brašnom napravite produbljivanje i ulijte topli (ne vrući) kefir.

Malo promiješajte da brašno postane vlažno, pa dodajte biljno ulje.

Zamijesite mekano, ljepljivo, ujednačeno tijesto. Zaokružite je u posudu i stavite u posudu, namašćenu tankim slojem biljnog ulja. Zategnite posudu zakačenim filmom i pošaljite na toplo mesto 1 sat.

Za to vreme testo treba da dobro naraste i udvostruči se. Zatim ga promiješajte i ostavite još 30-40 minuta.

Nakon što ponovo dignete, gustin opet gnetite i oblikujte okruglu gredicu. Stavite testo na lim za pečenje obložen pergamentom. Oštrim nožem napravite nekoliko posjekotina na njegovoj površini. Pokrijte tijesto peškirom i ostavite da radni komad stoji još 30 minuta.

Pecite hljeb sa sjemenkama bundeve u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, do lijepe ružičaste boje. Vrijeme pečenja ovisit će o vašoj pećnici. Izvadite gotov hljeb iz rerne, stavite na žičane police i potpuno ohladite.

Hljeb skuvan po ovom receptu ispada da je vrlo ukusan - sa tankom hrskavom, prozračnom, nježnom mrvicom i začinjenim ukusom sjemenki bundeve.

Komentari i recenzije

5. oktobra 2010. Kira87 #

5. oktobra 2010. Dolphy # (autor recepta)

5. oktobra 2010. Kira87 #

5. oktobra 2010. Dolphy # (autor recepta)

6. maja 2010. Dolphy # (autor recepta)

6. maja 2010. WaterNymph #

6. maja 2010. Dolphy # (autor recepta)

6. maja 2010. Olga Babič #

6. maja 2010. Dolphy # (autor recepta)

5. maja 2010. godine inna_2107 #

6. maja 2010. Dolphy # (autor recepta)

5. maja 2010. Elvyrka #

5. maja 2010. Dolphy # (autor recepta)

5. maja 2010. Dolphy # (autor recepta)

5. maja 2010. Irina66 #

5. maja 2010. Dolphy # (autor recepta)

5. maja 2010. demencija #

5. maja 2010. Dolphy # (autor recepta)

5. maja 2010. demencija #

Hleb sa semenkama: razni recepti

Za pripremu ove delicije koristite bilo koje sjeme uobičajeno u regiji: suncokret, laneno seme, sezam, bundevu. Proizvod se peče, obično se koristi mješavina više različitih vrsta brašna, najčešće pšenice, raži, heljde ili bilo kojeg drugog ukusa.

Raženi hljeb sa sjemenkama preferiraju oni koji brinu o svom zdravlju, jer je njegov sastav bogat hranjivim sastojcima. Crni proizvod koristi se za izradu krutona, italijanskih brusketa, kao i drugih jela. Hljeb s sjemenkama bundeve koristi se u hrani za bebe, jer mladom tijelu pruža brzu apsorpciju mnogih korisnih sastojaka iz drugih jela.

O svojstvima proizvoda

Recept za kruh sa sjemenkama obično uključuje upotrebu kvasca ili tijesta. Mlijeko i jaja se rijetko stavljaju u takvo tijesto, pa se ispostavi da nisu osobito prozračni, ali to nije glavno u ovom pečenju. Glavna stvar u njemu je neobičan ukus i aroma pečenih peciva. Kalorični sadržaj hljeba sa sjemenkama uglavnom iznosi 302 kcal na 100 g težine gotovog proizvoda. Ovaj je pokazatelj prilično visok, ali važno je imati na umu da malo varira ovisno o vrstama brašna koje se koristi.

Sastav hljeba sa sjemenkama je bogat raznim vitaminima potrebnim tijelu (H, A, E, PP, vitaminima B kompleksa), mineralima i elementima u tragovima (holin, beta-karoten, kalijum, vanadijum, bor, mangan, kalcijum, željezo, fluor, jod , molibden i mnogi drugi).

Raženi hljeb sa sjemenkama: klasičan recept

Ova varijanta pečenja na tijestu lako se priprema kod kuće. Postupite na sljedeći način:

  1. Prvo se priprema testo: u posudi se pomeša 3 kašike žlice. l mlijeko (zagrejano), 2 kašike kašike. kvas (suv), 1 kašika. l šećera i 100 g brašna (pšenice). Zatim se smjesa ostavi da stane na toplo mjesto.
  2. Da biste napravili tijesto, prosijano 350 g brašna (pšenice) zajedno s raži (150 g), dodajte sol (1,5 kašike kašike) i oguljene sjemenke suncokreta (3 kašike), grijanu vodu (2 šalice) i suncokretovo ulje (2 žlice. l.) Sastojci se temeljito izmiješaju i sjedine sa gotovim tijestom. Sada možete početi mijesiti tijesto.
  3. Zamesjeno testo ostaviti da se diže sat vremena. Zatim se izlije na radnu površinu, posipa brašnom, nekoliko puta zdrobi, malo poškropi vodom i posipa sjemenkama po vrhu.
  4. Vekna hljeba stavlja se u obrazac i šalje u pećnicu, gdje prvo trebate ugraditi spremnik s vodom. Hleb se peče 40 minuta.

Pšenično-raženi hljeb s različitim sjemenkama

Ovaj potpuno jedinstveni hljeb s različitim sjemenkama (suncokret, bundeva i lan) odlikuje se poroznom, elastičnom, blago vlažnom mrvicom kao i tvrdom kore. Ova delicija izgleda tako privlačno i miriše tako prekrasno da biste je poželjeli pojesti odmah i više. Prema recenzijama, jelima posebno sviđa činjenica da sadrži mnogo sjemenki suncokreta i bundeve, kojima se dodaje vrlo malo lanenog sjemena. Poznavaoci preferiraju ovaj divni proizvod ukusnim pecivima ili kroasanima za kafu. Uz sjajan ukus, domaći raženi pšenični hljeb bogat bogatim vlaknima, proteinima, elementima u tragovima, zdravim mastima, vitaminima, dragocjen je po tome što je to potpuno prirodan proizvod, bez ijednog bojila ili konzervansa, bez štetnih supstanci. Specijalisti ovaj kruh nazivaju najboljim što se može ponuditi djeci. Također je važno da je priprema ovog proizvoda vrlo jednostavna.

Korak kuhanja

  1. Čitav sastav suvih sastojaka dodaje se u prostranoj širokoj posudi: brašno (obje vrste), kvas, sol i sjemenke. Doda se med, a zatim, postepeno mešajući, ulijte toplu vodu. Miješajte rukom. Miješajte dok se tijesto ne skupi na grudice.
  2. Dalje, posudu prekrijte čistom krpom i ostavite u toplom kutu kuhinje 3 sata. Za to vreme, testo bi trebalo da se digne i udvostruči u volumenu.
  3. Nakon 3 sata, tijesto za dizanje tijesta nekoliko puta pritisnite rukama (da biste uklonili mjehuriće zraka), a zatim ponovo prekrite posudu i ostavite tijesto još sat vremena.
  4. Zatim pripremite obrazac (okrugli ili pravougaoni). Kalup podmažite uljem, a potom lagano pospite brašnom kako bi gotov proizvod lako ostavio pladanj.
  5. Rasporedite testo u kalup. Vrh podmazati mlekom (četkicom) i posuti mešavinom semenki i orašastih plodova. Poklopite i ostavite još pola sata.
  6. U međuvremenu, pećnica se zagreva na 180 stepeni. U nju stavite pladanj na 40 minuta.
  7. Gotov kruh se hladi u kalupu 10-15 minuta, a zatim se polaže na žičani stalak i hladi.

Pšenično-ražena poslastica može se čuvati u kutiji za hljeb nekoliko dana. Može čak i smrznuti, a nakon 2 mjeseca poslužiti, prethodno zagrijati u rerni. Ova poslastica služi se prvim jelima, kafom ili čajem.

Opis tehnologije

  1. Tijesto prema ovom receptu priprema se bez margarina, jaja i maslaca. Pečenje iz nje ispada iznenađujuće prozračno i pahuljasto. Kvas kvasajte šećerom, razrijedite ga toplom vodom, posolite i dodajte brašno (malo), promiješajte da tijesto postane razmrsno i bez grudvica, pa stavite u vodenu kupelj (toplo).
  2. Nakon 15 minuta dodajte preostalo brašno, biljno ulje, zamijesite tijesto, sipajte sjemenke u njega i oblikujte hljeb bilo kojeg oblika: pravougaoni, okrugli, duguljasti.
  3. Radni komad se stavlja u podmazan (biljni) oblik, uključuje pećnicu. Dok se pećnica zagrijava, pored nje se postavlja posuda za hljeb, tako da je negdje u blizini, tako da se pojavio.
  4. Stavite posudu za kruh u prethodno zagrijanu rernu. Pečenje traje oko pola sata na t na 40 ° C.

Spremnost se provjerava drvenim štapićem (možete pažljivo zaviriti u pećnicu s vremena na vrijeme 20-25 minuta nakon početka postupka). Tako da vrh, kako treba, porumeni, njegovu površinu možete namastiti čajem (slatkim) ili žumancem, a na kraju pečenja povećajte vatru.

Raženi hljeb sa sjemenkama bundeve (recept za kiselo tijesto)

Za pečenje u rerni kod kuće koristi se hljeb sa sjemenkama bundeve:

  • raženo brašno (od integralnih žitarica) - 750 g,
  • suhi kvasac - 2 pakovanja,
  • bio kiselo tijesto (zrno) - 100 g,
  • sjeme soli i kumine (svaka kašika.),
  • tečni med - 2 žličice,
  • topla voda - 600 ml,
  • oguljeno seme (bundeva) - 100 g.

Kuvanje

Kako kuhati hljeb s kiselim tijestom prema ovom receptu? Postupite na sljedeći način:

  1. Brašno se sipa u veliku posudu namijenjenu za miješanje tijesta. U to se dodaju fermenti i kvasac, sve se temeljito izmiješa.
  2. Potom se u smjesu unose med, sol, voda i sjeme kumine. Sastojci se miješaju mikserom 5 minuta. Prvo koristite minimalnu brzinu, postepeno je povećavajte. Rezultat bi trebao biti glatko tijesto. Tada se u nju mešaju semenke.
  3. Pripremljeno tijesto se pokrije i stavi na toplinu, gdje treba sazrivati ​​oko pola sata. Potom se posipa brašnom, lagano miješa na ravnoj površini i od nje se oblikuje dugačak hljeb ovalnog oblika.
  4. Sirovi kruh se rasporedi na lim za pečenje, podmaže, pokrije i ponovo pošalje na toplo mjesto, gdje opet treba biti prikladno pola sata.
  5. Potom se tijesto premaže vodom i pošalje u rernu, zagrejanu na 200 stepeni. Nakon 40 minuta, temperatura se podiže na 250 stepeni i pečenje se nastavlja još deset minuta. Gotov proizvod podmazan je vodom (toplom) i ostavljen da se hladi u vrućoj pećnici.

Koristimo mašinu za hljeb

Predlažemo da se upoznate s receptom proizvoda s više žitarica koji se odlikuje povećanom korisnošću i bogatim ukusom. Ukusni domaći kruh sa sjemenkama u mašini za kruh prilično je jednostavan za pripremu. Sastojci

  • šećer - 2 kašike. l.,
  • sol - 2 žličice,
  • domaći jogurt - 1 kašika. l.,
  • majonez - 1 kašika,
  • maslinovo ulje - 2 kašike. l.,
  • kukuruzne pahuljice - 5 tbsp. l.,
  • pahuljice sa više zrna - 5 tbsp. l.,
  • voda - 1 čaša,
  • mlijeko - 90 ml
  • suhi kvasac - 2 žličice,
  • brašno - 3 šolje,
  • sjemenke suncokreta - 2 kašike. l

Pecite hljeb na višeslojnoj osnovi

Višezrnate pahuljice u pravilu sadrže rižu, pšenicu, ječam, zobene pahuljice, kukuruz i raž, zbog kojih se budući proizvod dobija masom zdravih tvari. Kako kuhati hljeb? Za pripremu kruha od više zrna potrebno je da formu za izradu hljeba prvo popunite vodom, a potom ostalim sastojcima: šećerom i soli, mlijekom, pahuljicama od kukuruza i više žitarica, maslinovim uljem, majonezom i jogurtom.Brašno i kvas izliju se na vrh, pa se oblik stavi u mašinu za hleb. Odabran je režim mekinjeg hljeba težine 750 g. Prije zadnjeg miješanja, o kojem treba obavijestiti signal proizvođača hljeba, dodajte 1 kašiku. l sjemenke suncokreta. Po završetku proizvod se posipa s drugom porcijom sjemenki (slično). Gotov proizvod mora se prije posluživanja potpuno ohladiti.

Kuhanje hleba u sporijem kuhaču (raženi, sa semenkama, orasima i suhim voćem)

Ovaj slatki hljeb sa suhim marelicama, šljivama, orasima i sjemenkama najbolja je zamjena za visokokalorične kolače i muffine. Kriška ovog pečenja s čajem može se smatrati desertom, ne samo da je ukusna, nego je i zdrava. Za kuhanje:

  • raženo brašno - 350 grama,
  • bijelo brašno - 350 grama,
  • šećer - 2 kašike. l.,
  • voda - 300 ml
  • kvas (suv) - 2 žličice,
  • 1 kašika kašike soli
  • 2 žlice. l suncokretovo ulje
  • 2 kašike kašike slad
  • 70 grama suve šljive
  • suhe marelice - 70 grama,
  • grožđice - 50 grama,
  • orasi (zdrobljeni orasi) - jedna trećina čaše,
  • orašasti plodovi (bor) - 2 žličice,
  • sjemenke suncokreta - jedna trećina čaše.

Opis načina pripreme

Ovaj slatki hleb se peče ovako:

  1. Pomiješajte biljno ulje sa toplom vodom (t = 40 ° C), soli i šećerom. Zatim prosijte brašno i kombinujte ga sa tečnošću.
  2. Dodaju se slad i kvas, borovice i orasi, grožđice i sjemenke suncokreta.
  3. Osušeno voće seče na komade i takođe ubaci u testo. Dalje, zamenite testo i stavite na toplinu 1 sat. Tijesto može biti prikladno u obliku čaše za kuhanje, koju je potrebno prvo namastiti.
  4. Na kraju provjere peče se hljeb. Da biste to učinili, koristite program "Kruh" ili Pečenje. " Nivo temperature mora biti između 180 i 200 ° C. Proces traje oko jedan sat. Potom ga preokreću i peku koru oko 15 minuta.

Pogledajte video: Domaći kruh od pire krompira - kruh iz lonca - kako iskoristiti pire krompir - hljeb od krompira (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar