Inzulinske šprice

Šprica je medicinsko sredstvo za ubrizgavanje tečnosti u ljudsko telo ili uklanjanje biomaterijala iz njega. Sastoji se od spremnika, klipa, koji stvara pritisak i igle. Što se tiče vrsta inzulinskih šprica, možemo razlikovati staklenu i plastičnu.

U ovom se slučaju alat za unošenje stakla rijetko koristi, jer zahtijeva stalnu obradu i prilično je teško izračunati inzulin za primjenu. Zauzvrat, plastična verzija najčešće je s ugrađenom iglom i omogućava vam da dovršite ubrizgavanje lijeka bez ostavljanja ostataka unutar kontejnera.

Šprica za primenu inzulina izrađenog od plastike može se koristiti više puta, ali je preporučljivo prije upotrebe obraditi alkoholom ili nekom drugom antiseptičkom otopinom.

Što se tiče podjela na insulinskoj špricu, trebat će dugo da se naviknete na njih, jer ne mogu svi razumjeti koliko jedinica inzulina u 1-3 ml. Da biste to učinili, morat ćete proučiti formulu za izračunavanje volumena.

Trenutno se na post-sovjetskom teritoriju koriste boce s oznakama U-40 (40 jedinica / ml) i U-100 (100 jedinica / ml). Prva vrsta inzulinske šprice može sadržati 40 jedinica inzulina po 1 ml. Proračun hormona je sljedeći:

  • 1 ml hormona = 40 jedinica,
  • 0,5 ml hormona = 20 jedinica,
  • 0,25ml hormona = 10 jedinica.

Slijedi da će jedna jedinica biti jednaka 0,025 ml hormona. Tako se mogu izračunati i drugi pokazatelji, na primjer, u 3 ml hormona nalaziće se 120 jedinica. Uz to, za neke ljude je važno ne samo koliko inzulina u mililitrima nalazi u špricu insulina, već u miligramima i za izračun možete koristiti ovo izračunavanje:

  • 1 ml = 1000 mg
  • U-40 = 1 ml = 1000 mg
  • U-100 = 2,5 ml = 2500 mg.

Vrijedno je napomenuti značajke izračuna odjeljenja na špricu U-40 (diplomiranje):

  • 4 odjeljenja = 0,1 ml,
  • 20 odjela = 0,5 ml
  • 40 odjela = 1 ml.

Slijedi da inzulinske šprice za dijabetičare s oznakom U-100 (100 jedinica) sadrže 2,5 puta više inzulina od U-40, stoga to treba uzeti u obzir prilikom ubrizgavanja. Radi praktičnosti, možete se sjetiti ove formule:

  • U-40 = 1 ml = 40 jedinica.
  • U-100 = 0,4 = 40 jedinica.

Proces zapošljavanja lijekova

Većina stručnjaka savjetuje da kupite špriceve s fiksnom iglom, jer će se tijekom primjene lijeka bol osjetiti manje. Uz to, nemaju takozvanu "mrtvu zonu" gdje se lijek može nabaviti, pa se injekcija vrši u cijelosti.

Vrijedi napomenuti da, zbog trenutnih cijena, ne mogu mnogi priuštiti da koriste špriceve samo jednom, posebno za penzionere. Iz tog razloga, mnogi pacijenti koji pate od dijabetesa koriste ga 2 ili više puta.

Stručnjaci za ovo pitanje rekli su da se općenito to može učiniti, ali moraju se poštovati svi higijenski standardi i nakon ubrizgavanja špricu vratiti u kutiju. Istovremeno trebate zapamtiti da ga ne biste trebali koristiti više od 2 puta, jer igla počinje postati gnjavaža, a to će izazvati nelagodu prilikom ubrizgavanja lijeka.

Naučiti koristiti inzulinsku špricu nije teško ako znate sve sitnice provođenja injekcije, jer će konačni rezultat ovisiti o njima. Prvo morate obraditi poklopac boce u kojoj se nalazi inzulin i istovremeno to trebate obaviti pažljivo, jer pretresanje sadržaja nije uvijek neophodno.

Za lijek sa kratkim i brzim djelovanjem to je zabranjeno, ali ako se radi o lijeku sa odgođenim učinkom, mora ga prije upotrebe dobro protresti.

Set lijeka ima i svoje suptilnosti, jer prvo morate povući klip do željene podjele, a zatim probušiti plutu bocu i pustiti zrak vani. Dalje, morate to okrenuti i započeti dobijati hormon.

Postoje situacije kada zrak kroz iglu uđe kroz iglu, a za njegovo uklanjanje dovoljno je da malo pritisnete špricu i pustite malo pripreme. Iz tog razloga, ljekari savjetuju da se lijek uzima malo više nego što je potrebno.

Prije injekcije mjesto na kojem će se nalaziti treba liječiti alkoholom, ali zbog pretjerano suhe kože kod dijabetičara je bolje koristiti toplu vodu i deterdžente. Što se same injekcije radi, ona se izvodi pod kutom od 45 ili 75 °, jer lijek može doći u mišić umjesto u potkožno tkivo i neće biti efekta.

Nakon unošenja hormona, šprica se mora držati na tom mestu 10-15 sekundi, a tek potom nabavite iglu. To se mora učiniti tako da se lijek dobro apsorbira i postiže maksimalan učinak.

Olovka za špriceve

Od očiglednih prednosti olovke za olovku možete razlikovati:

  • Doziranje inzulina je povoljnije, jer olovka za šprice ima korak od 1 jedinice, uprkos činjenici da u običnoj štrcaljki obično ima 2 jedinice,
  • Zbog svog volumena, čahuru nije potrebno često mijenjati,
  • Umetanje igle se obično ne oseti naročito
  • Nove vrste šprica omogućuju upotrebu mnogih različitih vrsta inzulina,
  • Igla u olovci uvijek je tanja nego čak i najskuplja konvencionalna štrcaljka.

Inzulinske šprice

Za osobe s dijabetesom važno je da mogu samostalno provesti potrebnu dnevnu injekciju hormonskog lijeka. Za te su potrebe razvijene posebne sterilne injekcije za jednokratnu upotrebu. Potkožna injekcija inzulinskom špricom omogućava vam da unesete potrebnu dozu lijeka brzo i bezbolno.

To obično izgleda ponuda internetske trgovine:

Trenutno se špricevi sa staklenom tikvicom za ponovno punjenje praktično ne koriste za supkutanu primjenu inzulina, jer im je potrebna kvalitetna dezinfekcija i ne jamče 100% sterilnost injekcije kod kuće.

Inzulinske šprice za jednokratnu upotrebu bilo koje vrste garantiraju sterilnost i precizno doziranje hormonskog lijeka. Cijena takvih štrcaljki je niska, svako može odabrati vrstu šprice, na temelju vlastitih sklonosti i uvjeta upotrebe (kod kuće, na poslu, u putovanju).

Vrste inzulinskih šprica

Danas u prodaji možete pronaći nekoliko vrsta šprica za ubrizgavanje inzulina:

  • s uklonjivim iglama,
  • s integriranim iglama,

Odvojite olovke za injekcije i inzulinske pumpe.

Koje su razlike, prednosti i nedostaci svake vrste inzulinske šprice:

1. Inzulinska šprica s uklonjivom iglom- pogreška u sakupljanju lijekova s ​​takvim rasporedom štrcaljki je zanemariva, što je izuzetno važno za dijabetičare (pogreške u doziranju lijeka mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica). Igla se lako uklanja, klip se kreće glatko, bez trzaja - moguće je precizno promatrati potrebnu dozu lijeka iz staklene bočice ili ampule.

2. Integrisana (fiksna) igla monolitno spojen na plastični cilindar - prednost ovog dizajna je u tome što je gubitak lijeka minimalan, jer ne postoji "mrtva zona", kao u štrcaljkama sa uklonjivom iglom. Nedostaci dizajna - postoje neke neugodnosti u prikupljanju inzulina, štrcaljka za jednokratnu upotrebu ne podliježe ponovnoj upotrebi.

Špricevi za olovke - Pogodan proizvod koji vam omogućava da ubrizgavate gotovo bilo gdje. Posebni ulošci sa strogom doziranjem lijeka ubačeni su u izdržljivi plastični kofer špriceva, što je vrlo zgodno. Jedina negacija takvog proizvoda je njegova visoka cijena. Olovka za špriceru je moderna inovacija za pogodne injekcije insulina uz zagarantovano jasno doziranje leka. Uložak sa hormonom potrebnog volumena ubacuje se u poseban kofer za višekratnu upotrebu. Pregled olovaka za špriceve je ovde.
Prednosti - praktičnost i jednostavnost upotrebe, jasna doza,
Nedostaci - visoki troškovi (u prosjeku 2000 rubalja), potrebno je koristiti lijekove određenog proizvođača, potrebu da se pridržava stroge prehrane, jer je volumen patrone fiksiran i dozu hormona ne možete promijeniti po vlastitom nahođenju, na temelju pojedinačnih pokazatelja.

Drugi alat za primenu inzulina su insulinske pumpe. Ovaj je proizvod alternativa višestrukim dnevnim ubrizgavanjima inzulinskom špricom ili inzulinskom olovkom i omogućuje provođenje intenzivne terapije inzulinom kada se koristi u kombinaciji s nadzorom glukoze i brojenjem ugljikohidrata. Uređaj je pričvršćen na pacijentovom pojasu i nezavisno vrši injekcije insulina. Postoje i modeli sa samokontrolom šećera u krvi. U isto vrijeme značajno se poboljšava kvaliteta života pacijenata. Igla se postavlja supkutano, uređaj kontinuirano ubrizgava ultra kratkotrajni inzulin tokom male brzine tokom dana. Glavni nedostatak inzulinske pumpe je veoma visok trošak (od 50 hiljada rubalja). Jedini minus inzulinske pumpe je veoma visok trošak (od 50 hiljada rubalja).

Pri odabiru insulinske šprice često se postavlja pitanje - što je bolje Dvokomponentna ili trokomponentna špric i isplati li se više platiti Koje su razlike između dvije vrste ovih šprica:

  • Dvokomponentna štrcaljka sastoji se od dva dijela - klipa i polipropilenskog cilindra, igla takvih šprica je obično uklonjiva. Nedostatak dizajna je taj što je s unošenjem inzulina potrebno izvesti određene napore pritiskom na klip. Ne može svatko ravnomjerno rasporediti silu, inzulin ulazi u tijelo neravnomjerno, u nakazima. Bol se može pojaviti tokom takve injekcije,
  • 3-komponentne štrcaljke opremljene su manžetima za brtvljenje (izrađene od gume, gume ili lateksa) koji garantiraju čvrstoću i glatko ujednačeno davanje lijeka. Takve špricevi injekciju čine gotovo bezbolnom

Količina inzulinskih šprica: 0,3 ml, 0,5 ml i 1 ml. Najprikladnija opcija zapremine je 1 ml, a različitu željenu dozu inzulina možete varirati od 40 do 100 jedinica.

Postoje i sigurne (samouništavajuće) inzulinske šprice ili inzulinske šprice s uređajem koji sprečava ponovnu upotrebu, bit će rečeno u članku sigurne štrcaljke.

Značajke igle za injekciju insulina

Mora se zapamtiti da je kod dizajna s uklonjivim iglama vjerojatnost odlaganja lijeka u "mrtvoj zoni" velika što može doseći 7 jedinica. U monolitnim strukturama ovaj problem je eliminisan.

Pravilno odabrana duljina igle osigurava ispravnu primjenu inzulina, što je vrlo važno za osobe koje imaju dijabetes.

Dužina igle može biti od 6 do 13 mm, inzulinske šprice nisu opremljene dužim iglama. Tokom injekcije posebno je važno unošenje hormona pod kožu, bez dodirivanja mišićnog sloja. U tu svrhu, inzulinske šprice koriste igle kratke duljine ne veće od 13 mm. Optimalne duljine su igle do 8 mm.

Debljina igle je označena slovima "G", "Igra" i odgovarajućim brojem. Manji je prečnik igle, injekcija je lakša i bezbolnija. Izbor optimalne debljine igle ovisi o pojedinačnim parametrima tijela i odabran je eksperimentalno.

Ljestvica inzulinske ljestvice, označavanje i izračunavanje doze

Podjele na skali inzulinskih šprica razlikuju se od standardnih. Označavanje prema jedinstvenom standardu u Ruskoj Federaciji:

  • U-40 - 40 jedinica inzulina po mililitru,
  • U-100 - 100 jedinica inzulina po mililitru.

Najobičnija šprica sa oznakom U-100.

Oznaka skale na tikvici može biti tri vrste:

  • podjela na 40 jedinica (jedinica),
  • podjela na 100 jedinica (jedinica),
  • skala u mililitrima.

Nalazi se u štrcaljkama i dvostrukoj skali - u mililitrima i u jedinicama. Vaga s prisustvom i U-100 i U-40 zabranjena je trenutnim GOST 8537-2011.

Kako odrediti cijenu podjele i koliko lijeka trebate birati za dnevnu injekciju:

  • prvo je važno saznati ukupnu zapreminu - to se navodi na pakovanju,
  • odredite cijenu podjele - volumen podijelite s brojem podjela ljestvice, uzmite u obzir samo intervale između linija razmjera.

Važno je. Uz milimetarske podjele skale, brojka pokazuje volumen inzulina i ništa ne treba računati.

Primjer izračuna za U-40:

  • 1 ml hormona = 40 jedinica,
  • 0,5 ml hormona = 20 jedinica,
  • 0,25 ml hormona - 10 jedinica.

Ispada da 1 jedinica - 0,025 ml hormona.

Za neke pacijente važno je izračunati dozu inzulina u miligramima, izračunavanje je sljedeće:

  • 1 ml - 1000 mg,
  • U-40 - 1 ml - 1000 mg,
  • U-100 = 2,5 ml - 2500 mg.

Važno je zapamtiti cijenu podjele na U-40 špricama:

40 odjela jednako 1 ml,
oznaka 20 odjela je 0,5 ml,
oznaka 5 odjela odgovara 0,125 ml,

Hormonski označeni U-100 izračunavanje se vrši drugačije:

  • 100 jedinica inzulin - 1 ml rastvora,
  • Za određivanje željene koncentracije hormona 100 jedinica mora se podijeliti u 40 jedinica, dobiva se koncentracija 2,5.

U-100 insulinske šprice (100 jedinica) imaju 2,5 puta više hormona inzulina od U-40 špriceva. Prikladna formula će pojednostaviti proračune:

U-40 = 1 ml = 40 jedinica.

U-100 = 0,4 = 40 jedinica.

Važno je zapamtiti da se potrebna doza hormona koju je propisao vaš liječnik ne mijenja kad promijenite oznaku špriceva ili bočice lijekom, mijenja se samo volumen, što je važno da biste pravilno izračunali.

Po čemu se inzulinska šprica razlikuje od uobičajene?

  1. Tijelo insulinske šprice je duže i tanje. Takvi parametri omogućuju smanjenje cijene dijeljenja mjerne skale na 0,25-0,5 U. Ovo je temeljno važna točka koja vam omogućava da pratite maksimalnu tačnost doziranja inzulina, jer je tijelo djece i bolesnika koji su osjetljivi na inzulin izuzetno osjetljiv na unošenje viška doze vitalnog lijeka.
  2. Na tijelu insulinske šprice nalaze se dvije mjerne vage. Jedan od njih označen je u mililitrima, a drugi u jedinicama (JEDINICE), što takvu štrcaljku čini pogodnom za cijepljenje i ispitivanje alergije.
  3. Maksimalni kapacitet inzulinske šprice je 2 ml, najmanji je 0,3 ml. Kapacitet konvencionalnih šprica je mnogo veći: od 2 do 50 ml.
  4. Igle na inzulinskim špricama imaju manji promjer i dužinu. Ako vanjski promjer uobičajene medicinske igle može biti od 0,33 do 2 mm, a duljina varira od 16 do 150 mm, tada za inzulinske šprice ti parametri budu 0,23-0,3 mm, odnosno 4 do 10 mm. Jasno je da je injekcija napravljena tako tankom iglom praktično bezbolan postupak. Za dijabetičare koji su primorani da ubrizgavaju inzulin nekoliko puta u toku dana, to je vrlo važna okolnost. Moderne tehnologije ne dopuštaju da igle budu sitnije, jer u protivnom mogu jednostavno puknuti u vrijeme injekcije.
  5. Inzulinske igle imaju posebno trostrano lasersko naoštrenje, što im daje posebnu oštrinu. Kako bi se smanjile ozljede, vrhovi igala obloženi su silikonskom mašću koja se nakon opetovane upotrebe ispere.
  6. Opseg nekih modifikacija inzulinskih šprica opremljen je lupom koja će mu pomoći da preciznije doziranje inzulina. Ove špricevi su dizajnirani za pacijente sa oštećenjem vida.
  7. Inzulinska šprica često se koristi više puta. Nakon ubrizgavanja, igla se jednostavno pokrije zaštitnom kapicom. Nije potrebna sterilizacija. Ista inzulinska igla može se koristiti i do pet puta, jer zbog ekstremne suptilnosti njen vrh ima tendenciju savijanja, gubeći oštrinu. Po petoj injekciji, kraj igle podsjeća na minijaturnu udicu, koja jedva probije kožu i može čak ozlijediti tkivo kad se igla izvadi. Ova okolnost je glavna kontraindikacija za opetovanu upotrebu inzulinskih iglica. Mnogobrojne mikroskopske ozljede kože i potkožnog tkiva dovode do stvaranja potkožnih lipodistrofičnih zaptivača, prepunih ozbiljnih komplikacija. Zato se preporučuje korištenje iste igle ne više od dva puta.

Kako djeluje inzulinska špric?

Inzulinska špric je trokomponentna konstrukcija koja se sastoji od:

Indikator doze je dio brtve koji se nalazi na bočnoj strani igle. Najprikladnije je odrediti dozu inzulina, imati štrcaljku sa zaptivačem koja nije konična, već ravna, pa upravo takvim modelima treba dati prednost.

Kada dajete inzulin odraslim pacijentima u dijelovima tijela s tankim slojem masnog tkiva (u zategnutom abdomenu, ramenu ili prednjem dijelu bedara), špric se drži pod kutom od četrdeset i pet stupnjeva ili se ubrizgava u kožni pregib. Upotreba igle čija duljina prelazi 8 mm nepraktična je čak i za odrasle dijabetičare zbog velikog rizika da hormon uđe u mišić.

Popularni proizvođači

U ruskim ljekarnama možete pronaći injekcijske šprice domaćih i stranih proizvođača. Vrlo popularni proizvodi:

  • Poljska kompanija TM BogMark,
  • Njemačka kompanija SF Medical Hospital Products,
  • Irska firma Becton Dickinson,
  • domaći proizvođač LLC Medtekhnika.

  • Kupite u svojoj lokalnoj ljekarni.
  • Naručite putem interneta.
  • Naručite putem telefona navedenog na veb lokaciji proizvođača.

Olovka za inzulin

  • utor za uložak sa inzulinom,
  • držač kertridža s prozorom za gledanje i skalom,
  • automatski dozator
  • dugme za pokretanje
  • ravna ploča
  • izmjenjiva igla sa sigurnosnom kapicom,
  • Moderan metalni etui sa futrolom.

Pravila za upotrebu olovke za špriceve

  1. Da biste pripremili olovku za špricu za rad, u nju se ubacuje uložak hormona.
  2. Nakon postavljanja željene doze inzulina, zaustavlja se mehanizam raspršivača.
  3. Nakon što je igla otpustila iz poklopca, igla se umetne, držeći je pod uglom od 70-90 stepeni.
  4. Pritisnite dugme za ubrizgavanje droge do kraja.
  5. Nakon ubrizgavanja, upotrijebljenu iglu treba zamijeniti novom, zaštitivši je posebnim poklopcem.

Prednosti i nedostaci olovke za špriceve

  • Injekcije napravljene olovkom za šprice pružaju pacijentu minimum neugodnosti.
  • Kompaktna olovka za špriceve može se nositi u džepu za dojku, ona spašava pacijenta koji ovisi o insulinu od potrebe da uzima glomaznu bočicu s inzulinom.
  • Uložak olovke za šprice je kompaktan, ali prostran: njegov sadržaj traje 2-3 dana.
  • Za ubrizgavanje inzulina olovkom za šprice, pacijent ne treba potpuno se skinuti.
  • Pacijenti sa slabim vidom mogu postaviti dozu lijeka ne vizualno, već klikom na uređaj za doziranje. U injektorima namijenjenim odraslim pacijentima jedan klik jednak je 1 PIECE inzulina, u djece - 0,5 PIECES.

  • nemogućnost ugradnje malih doza inzulina,
  • sofisticirana tehnologija proizvodnje,
  • visoki trošak
  • Relativna krhkost i ne previsoka pouzdanost.

Popularni modeli olovki za špriceve

Najpopularniji model Novo Pen 3 danske kompanije Novo Nordisk. Zapremina kertridža - 300 komada, korak doziranja - 1 kom. Opremljen je velikim prozorom i skalom koja omogućava pacijentu da kontroliše količinu hormona koja ostaje u ulošku. Djeluje na sve vrste inzulina, uključujući pet vrsta njegovih smjesa. Trošak - 1980 rubalja.

Novost iste tvrtke je Novo Pen Echo model, dizajniran posebno za male pacijente i koji omogućava mjerenje manjih doza inzulina. Korak doziranja je 0,5 jedinica, a maksimalna pojedinačna doza je 30 jedinica. Prikaz injektora sadrži informacije o volumenu posljednjeg dijela hormona i vremenu koje je proteklo nakon injekcije. Vaga za raspršivanje opremljena je povećanim brojevima. Zvuk klika nakon završetka ubrizgavanja čuje se prilično glasno. Model ima sigurnosnu funkciju, eliminirajući mogućnost uspostavljanja doze koja prelazi ostatak hormona u izmjenjivom ulošku. Cijena uređaja je 3700 rubalja.

Modeli i razlike

Tako se dogodilo na farmaceutskom tržištu da proizvođač inzulina proizvodi uređaj za njegovo uvođenje. Danas u ljekarnama možda postoje olovke za špriceve inzulina sljedećih proizvođača:

  • Eli Lilly,
  • NovoNordisk,
  • Sanofi-Aventis i dr.

Ove tvrtke proizvode špriceve za višekratnu upotrebu za inzulin vlastite proizvodnje, ali su i pacijenti za jednokratnu upotrebu špricevi dostupni. Mnogo insulina dolazi u pakiranim olovkama za injekcije u obliku injekcijskih brizgalica.

Svaki model olovke pogodan je za određenu vrstu inzulina. Na primjer, NovoNordisk olovkama možete ubrizgati samo inzulin proizveden od strane ove kompanije: NovoRapid, Aktrapid, Levemir. Olovka za štrcaljku za višekratnu upotrebu HumaPenLuxura kompanije Eli Lilly pogodna je za insulin Humulin Regular, Humulin NPH. Olovka za špric Solostar predviđena je za unošenje lijeka Lantus i Apidra.

NovoNordisk insuline s olovkama kompanije Lilly nije moguće ubrizgati samo iz jednog razloga - dizajn olovke (bočica-ampula) jedne marke ne omogućava da se ona integrira u uređaj druge marke. Stoga se pod inzulinom svake marke odabire uređaj za uvođenje odgovarajućeg modela. Najlakša opcija je odabrati insulin upakovan u jednokratnu olovku. Ali takvo rješenje nije pogodno za sve i ne uvijek.

Kakva je razlika između olovaka za brizgalice (jednokratne, za višekratnu upotrebu)?

Olovka za jednokratnu upotrebu, koja je pričvršćena za inzulin, kao paket i kao alat za ubrizgavanje, ima standardni korak ubrizgavanja od 1 jedinice (ređe 2 jedinice). To znači da se doze inzulina mogu mjeriti samo u višestrukim ograničenjima. Možete unijeti 1-2-3-4-5 itd. jedinice u isto vrijeme. Ali jednokratne inzulinske olovke nemaju korak od uvođenja 0,5. A to je nezgodno u slučajevima kada je potrebno preciznije izračunavanje doze, uključujući korak koji je višestruki od 0,5 jedinica. Olovke za šprice za višekratnu upotrebu (nisu sve) sugeriraju takvu mogućnost izračuna doze. Na primjer, injektor NovoNordisk Novo Pen Echo ima minimalnu visinu od 0,5. A to znači da će biti moguće davati inzulin u dozama od 0,5-1,5-2,5-3,5. Ako je potrebno, možete unijeti 1-2-3-4 ili više jedinica.

Također, verzija alata za primjenu inzulina za višekratnu upotrebu često je opremljena dodatnim opcijama. Na primjer, HumaPen Luxura DT i NovoPen Echo imaju ugrađenu memoriju. Na poklopcu ovih olovki nalazi se malo tablo na kojem se prikazuje posljednja unesena doza (njena veličina u jedinicama). Korištenjem takve olovke nemoguće je zaboraviti koliko inzulina je ubrizgano tokom ekstremne injekcije. Postoje i olovke koje vam omogućuju da pratite ne samo zadnju dozu, već i vrijeme njegove primjene.


Šta je još prikladno za olovku za štrcaljku za višekratnu upotrebu, možete direktno shvatiti u trenutku njenog rada. Sustav davanja inzulina u takvim injektorima djeluje nježnije. U trenutku pomicanja klipa ne čuje se pucketanje, pucketanje. Samo jasni, jednoliki klikovi, koji označavaju broj koraka doziranja, i lagani, glatki pritisak - ubrizgavanje. Korištenje ovog alata za kompenzaciju dijabetesa je zadovoljstvo.

Igle za špriceve

Mnogi će se zapitati, ali da li svi modeli imaju prikladne, tanke igle? Uostalom, dijabetičari kompenzirani inzulinskom terapijom znaju koliko je kvaliteta igle važna za bezbolnu i ugodnu injekciju. U tom je pitanju sve mnogo jednostavnije. Gotovo sve igle (bilo koje marke) dizajnirane za upotrebu sa inzulinskom olovkom odgovaraju uređaju bez veze na marku. I.e. apsolutno, bez obzira na inzulin i koju olovku, igle možete pokupiti one koji vole i stanu. Glavni uvjet je da trebaju postojati igle za olovke za štrcaljke.

Olovka za brizgalice: cena

Cijena ovog uređaja za ubrizgavanje inzulina varira od 1200 rubalja do 15000 rubalja. Moderno tržište nudi modele olovki za špriceve od jednostavnih, gdje postoji samo funkcija doziranja i primjene lijeka, do najsloženijih, podsjetnika na propuštenu dozu, opremljenog memorijom i zvučnim signalom.

Prosječna cijena oznake za olovku za špriceve je 2100 rubalja. To je cijena jednog od najpopularnijih modela inzulina danske kompanije NovoNordisk - Novopen Echo. Olovka za špric "Rinsulin Comfort Pen" proizvedena u Rusiji, dizajnirana za upotrebu sa ruskim analogom hormona, košta oko 1400-1500 rubalja. Ovo je donji prag cijene za takav uređaj. Jedan od najskupljih Pendiq 2.0 modela danas košta oko 15.000 rubalja. Riječ je o olovci za digitalnu štrcaljku s korakom 0,1 koja se može koristiti s nekoliko marki inzulina (Sanofi Aventis, Novo Nordisk, Lilly).

Kako odabrati olovku za špriceve?

Kako kažu, dijabetes je pojedinačna bolest, odnosno za svakoga se odvija na svoj način. Sredstva i instrumenti nadoknade također se biraju pojedinačno. Lekar koji preporučuje lečenje preporučuje opštu bazu podataka i lekova prvog izbora. Ali, u vrlo sitnicama prilagođavanja metoda nadoknade, sam pacijent ili njegovi roditelji razumiju govorimo li o malim dijabetičarima.

Prilikom odabira olovke za šprice za insulin preporučuje se uzeti u obzir sljedeće točke:

  • Starost pacijenta - djeci se preporučuje odabrati model koji vam omogućuje unos malih doza od 0,1-0,25 - 0,5 jedinica.
  • Trajanje dijabetesa - ukupna količina doze i, sukladno tome, višestrukost koraka primjene ovise o iskustvu. S malim iskustvom doze, bolje je prilagoditi u koracima od 0,5-1 jedinica. Sa ozbiljnim iskustvom, pacijenti često podebljaju dozu hrabro. Međutim, o ovim se točkama najbolje razgovarati s liječnikom.
  • Robna marka inzulina - za proizvodnju svake marke na raspolaganju su zasebne olovke za špriceve.
  • Pacijentove potrebe - nekima je dovoljna uobičajena olovka, druge se koriste za pažljiv pristup problemima kompenzacije i traže alat s dodatnim funkcijama (memorija, bluetooth, podsjetnik).

Ostatak bi se trebao temeljiti na tržišnim ponudama. Važan raspon cijena, asortiman novih proizvoda. Ako detaljnije prouči trenutne prijedloge, svaki će dijabetičar moći odabrati olovku za šprice, koja će za njega postati praktično i efikasno sredstvo uvođenja vitalnog lijeka.

Važno je uzeti u obzir da su češće sa složenom terapijom inzulinom potrebne dvije olovke za špriceve. Jedna za produženi inzulin, druga za unošenje doze hrane (kratkog, ultra kratkog) inzulina.

Pregled: Novo Nordisk NovoPen 4 olovka za injekciju insulina - kakav je napredak stigao.

A flekspen ili quikpen - olovka za jednokratnu upotrebu s penfilom koji je već ubačen u nju. Zatim se oko svega toga namotaju jednokratne igle.

Osobno ne razumijem zašto ovi jednokratni flekspeni, ako olovka za špricu izgledaju prezentativno i djeluju bez pritužbi. Flekspen je isti, samo plastični. Ovo je koliko proizvedemo višak materijala?
Olovka za injekciju NovoPen 4 je uređaj za ubrizgavanje insulina proizvođača Novo Nordisk (Danska). U mom slučaju to je Nevorapid. Nekada je bio Protofan, ali je prešao na drugi insulin - od kompanije Sanofi, a tamo su, s tim u skladu, olovke od sanofija. Pogodno i za Actrapid i Novomikst.
Drška dolazi u ovom slučaju:

Tako izgleda Penfil (olovka za jednokratnu upotrebu, NovoPen3 i NovoPen4)

Drška se sastoji od mehaničkog dijela

i držač za flekspen,

na koje su namočene jednokratne igle i kapa.

U mehaničkom dijelu nalazi se klip, a izvan njega velika, dobro čitljiva vaga.

Odvijte mehanički dio koji morate umetnuti u flekspen. Prethodno vraćanje klipnjača u unutrašnjost mehaničkog dijela. Da biste to učinili, gurnite glavu štapa do kraja.

Za razliku od prethodne ručke iste kompanije, NovoPen 3. Ranije, da bi se glava stabljike vratila unutra, moralo se je odvijati.

Zatim se mehanički dio i držač pričvršćuju jedan za drugog dok se ne kliknu. Nakon toga se na držač patrone navrta igla, iz koje se skida zaštitna naljepnica. Na iglu postoje još dva poklopca: unutrašnji i vanjski. Vanjski se odmah baci na pod - dobra igračka za mačku, a unutrašnja.

Lično, ne menjam jednokratne igle nedeljama (ili možda mesecima).

Da biste postavili potrebnu dozu na NovoPen4, rotirajući dio mora se otkopčati, za razliku od NovoPen3. Nakon biranja potrebne doze, olovka za štrcaljku je spremna za upotrebu.

Sama ručica izrađena je od ugodnog metala i izgleda premium. Na NovoPen4 prozor je povećan, brojevi su najveći, a pozadina je bijela za razliku od NovoPen3.

Dozu pri slabom osvjetljenju, ako ne želite da svijetlite u automobilu uveče ili kod kuće ako ste previše lijeni da dođete do prekidača, možete ga otkucati klikom. Jedan klik - jedna jedinica inzulina.

Na NovoPen4 čuje se klik čak i na kraju doze. U trećoj, to nije bilo.

Olovka za štrcaljku je pogodna za one sa korakom doze od 1 jedinice. Ako je korak 0,5 NovoPen Echo.

Nakon primjene doze, igla mora biti odložena 10-20 sekundi. Inače, deo insulina ostaje u ulošku. I nakon ekstrakcije, klip će istisnuti ostatke u zrak.

Poslednjih deset jedinica nema klipa. Uklanjam ih običnom injekcijskom štrcaljkom.

Drška je vrlo udobna, pouzdana - moja ima već šest godina. Olovka od sanofija i godine nije sa mnom živela. Drugovi Francuzi, sustižu Dance u kvalitetu. Da i po dizajnu.
Od samog početka davali su mi „mehuriće“ sa inzulinom. Sama sam kupila špriceve za jednokratnu upotrebu. Bilo je neugodno. Iako je u poređenju s onima koji koriste staklene špriceve, to je sasvim normalno. Pa, olovke su uglavnom klasa.

A sada se inzulin raspršuje samo u jednokratnim olovkama - očito je korisno za stvaranje viška plastike. Lično tjedno bacim jednu olovku u smeće, a postoje ljudi s većim dozama. Plus, koliko ih je na zemlji.

Olovka za injekciju Novopen 4 - injektor za ubrizgavanje

Olovka za štrcaljku je jednostavan uređaj koji je vrlo jednostavan za upotrebu i koji izgleda kao hemijska olovka. Na jednom kraju ovog uređaja montirana je tipka, a na drugom se nalazi igla. Špric olovke je dizajniran s unutrašnjom šupljinom u koju se nalazi spremnik inzulina, nazvan uložak, ili penfill, koji sadrži 3 ml lijeka.

Iz komentara na forumu. „Moj petnaestogodišnji sin, koji je bolovao od dijabetesa od svoje jedanaeste godine, odlučno ne želi koristiti olovku za špricu, objašnjavajući to činjenicom da su igle, iako tanje, ali ubole ih puno bola. To dovodi do inzulina, postaje nejasno koliko se lekova daje, a koliko proliveno. "Koristi špriceve za jednokratnu upotrebu, koji se za dva mjeseca daju 100 komada + 100 komada igala."

Dizajn olovki za štrcaljke obuhvatio je sve tvrdnje navedene u prethodnom komentaru. Ovi uređaji, ispunjeni penfilima, djeluju na isti način kao špricevi, samo inzulin može sadržati toliko da se može primijeniti nekoliko dana. Potrebni volumen lijeka za svaku injekciju podešava se okretanjem raspršivača smještenog u stražnjoj strani ručke, strogo prema broju doznih jedinica.

Lako je popraviti pogrešno postavljanje prave doze inzulina. Bez njegovog gubitka. Koncentracija inzulina u spremnicima je konstantna: 100 jedinica. u 1 ml. Ako se uložak (ili penfill) potpuno napuni sa 3 ml, tada će u lijeku koji se nalazi biti 300 jedinica. insulin Svaki model olovaka za špriceve može raditi samo s inzulinom uobičajenog proizvođača.

Dizajn olovke za štrcaljku (kada se sklapa) predviđa zaštitu igle s dvostrukim omotačem od slučajnog dodira s drugim površinama. To vam pruža udobnost, jer sterilnost igle nema alarma kada je ručka u vašem džepu ili torbi. Samo u trenutku kada je potrebna injekcija treba igla izložiti. Danas se u prodaji nalaze olovke za štrcaljke namijenjene za ubrizgavanje različitih doza s korakom koji je višestruki od pojedinačnog koraka, a za djecu - 0,5 jedinica.

Opis i karakteristike NovoPen 4 insulinske olovke

Prije kupovine i upotrebe preporučuje se konsultacija sa stručnjakom.

Nudimo vam pogledati video "Novopen" 4

Kupljena olovka za špric NovoPen 4 sakuplja se prije upotrebe:

  • Uložak Penfill ubačen je sa poklopcem s šifrom boje prema naprijed u držač,
  • mehanički dio je jednim okretanjem čvrsto pričvršćen na držač kertridža dok ne klikne,
  • ubačena je nova igla
  • oba kapka igle su uklonjena, injektor se drži na položaju sa iglom prema gore,
  • iz uložaka se oslobađaju mjehurići zraka.

Komentari korisnika o ovom modelu olovke za olovku."Neugodnost je u tome što su doze samo višestruke od 1. Procedura regrutacije i ispadanja doze je bolja u usporedbi s Flex-om, Demi-om i Troikom."

Ali kakve informacije objavljuju reklamni resursi danske farmaceutske kompanije Novo Nordisk:

  1. Indikator s brojevima povećava se 3 puta, parni brojevi - veliki, neparni brojevi - manji.
  2. Da biste uklonili držač kertridža, potreban je četvrt krug.
  3. Pritisak na dugme za unos doze je bez napora.
  4. Kraj doze kontrolira se klikom.
  5. Olovka za špric NovoPen 4 izgleda slično kao NovoPen 3 s metalnom futrolom i punjenjem od plastike. Dostupno u dvotonoj verziji - srebrne i plave - za različite vrste inzulina.
  6. Zagarantovana ponuda tačnosti doze je 5 godina.
  7. Povratak klipa u početni položaj prilikom zamjene patrone postiže se jednostavno - bez rotiranja kotača, pritiskanja prsta dok ne klikne.
  8. Dugme okidača ima kraći hod.
  9. Kotač za biranje doze okreće se u suprotnom smjeru.
  10. Skup doza provodi se u koracima od jedne jedinice u rasponu od 1 jedinice. - 60 jedinica

Korisnik „Mnoštvo doza od 1 jedinice je olovka minus. Nemoguće je uvijati dozu, kao što je 0. 25. Zbog mogućnosti da cijena podjele iznosi 0. 5 jedinica. zbog doziranja ljudi su s velikom željom kupili NovoPen 3 i Demi. "

Procjena istog uređaja objavljenog na mreži:

Katya. „Uobičajeno funkcionira u onim slučajevima, prije svake nove injekcije inzulina, promijenjenu igle prebacim na novu. Korišteno za uštedu, nije se mijenjalo. Pokazalo se da inzulin ostaje unutar upotrebljene igle, koja začepljuje iglu zbog kristalizacije. "Ispravio sam problem s olovkom - ne štedite na iglama, izbacite staru iglu, stavite novu prije injekcije."

Valery. „Veoma loša olovka. Kad instalirate novi uložak, prema uputama, morate prikazati (postaviti) 4 jedinice i odbaciti ih tako da se normalno doziranje nastavi. NIKAD SE NIJE SLABIO! Inzulin prolazi TRI ČETIRI VREMENA VIŠE OD POTREBE. Olovka zaista predstavlja opasnost za život! “

S koje igle treba ubrizgati inzulin? Ukratko vas obavještavamo o Micro-Fine Plus iglama, njihove prednosti su neosporne:

  • Kako bi se smanjila ozljeda - kada je probijena - točka igle prolazi trostrano lasersko oštrenje i dvostruko premazivanje površine mazivom.
  • Klirens igle se povećava zbog korištenja tehnologije proizvodnje tankih stijenki, koja smanjuje bol s unošenjem inzulina.
  • Kompatibilnost igala sa olovkom štrcaljke osigurana je navojnim navojem.
  • Veliki popis igala promjera: 31, 30, 29 G i duljine: 5, 8, 12, 7 mm i doprinosi odabiru načina ubrizgavanja prema dobi, indeksu tjelesne mase i spolu.
  • Igla od 5 mm izuzetno je prikladna za ubrizgavanje djece oboljele od dijabetesa, za osiromašene odrasle i adolescente.

Olovka NovoPen 4 u obliku šprice može se ubrizgati bilo kojim inzulinom danske farmaceutske kompanije Novo Nordisk - Novomiks, Aktrapid NM, Protofan NM, Novorapid, Mikstard 30 NM, Levemir, itd.

Osobe sa oštećenim vidom imat će injekcije s potrebnom dozom na Novopen 4 s povratnim informacijama o vibracijama. Korisnik će sigurno osjetiti je li ubrizgao ili ne, dozu inzulina koju je uzeo.

Za sve olovke za špriceve daje se kombinacija sa svim iglama.

Pacijenti s dijabetesom često su osuđeni na "sjedenje" na inzulinu. Potreba za stalnim injekcijama često smanjuje dijabetičare, jer stalna bol zbog injekcija za većinu njih postaje stalan stres. Međutim, tijekom 90 godina postojanja inzulina metode njegove primjene korjenito su se promijenile.

Pravi nalaz dijabetičara bio je izum najprikladnije i najsigurnije šprice olovke Novopen 4. Ovi ultra-moderni modeli ne samo da koriste pogodnost i pouzdanost, već vam omogućavaju da održavate razinu inzulina u krvi što bezbolnije.

Koja je ova inovacija u svijetu medicinskih proizvoda, kako se koristiti i za koju vrstu inzulina je pogodna olovka za šprice Novopen 4.

Olovke za špriceve pojavile su se u lancu apoteka i prodavnica medicinske opreme pre oko 20 godina. Najviše od svega ovog „čuda tehnologije“ cijenili su oni koji su za život trebali sjesti na iglu - dijabetičari.

Izvana takva šprica izgleda impresivno i više liči na olovku klipa klipa. Njegova je jednostavnost fenomenalna: na jednom kraju klipa nalazi se gumb, a na drugom igla. Uložak (spremnik) sa 3 ml inzulina ubačen je u unutrašnju šupljinu špriceva.

Jedno dolijevanje inzulina često je dovoljno pacijentima nekoliko dana. Okretanjem dozatora u repu repa špriceva se prilagođava željena zapremina lijeka za svaku injekciju.

Naročito je važno da uložak uvek ima istu koncentraciju inzulina. 1 ml inzulina sadrži 100 komada ovog lijeka. Ako uložak (ili penfill) napunite s 3 ml, tada će sadržavati 300 komada inzulina. Važna karakteristika svih olovki za špriceve je njihova sposobnost da koriste insulin samo jednog proizvođača.

Još jedno jedinstveno svojstvo svih olovki za šprice je zaštita igle od slučajnih dodira sa nesterilnim površinama. Igla kod ovih modela šprica izložena je samo u trenutku ubrizgavanja.

Dizajni olovki za štrcaljke imaju iste principe strukture njihovih elemenata:

  1. Čvrsto kućište sa inzulinskim omotačem umetnutim u otvor. Tijelo šprice je otvoreno s jedne strane. Na njegovom kraju nalazi se gumb koji podešava željenu dozu lijeka.
  2. Da biste primijenili 1ED inzulina, potrebno je da učinite jedan klik gumba na tijelu. Ljestvica na špricama ovog dizajna posebno je jasna i čitljiva. Ovo je važno za slabovidne osobe, starije ljude i djecu.
  3. U tijelu šprice nalazi se čahura na koju se igla smješta. Nakon upotrebe, igla se uklanja i na štrcaljku se stavlja zaštitna kapa.
  4. Svi modeli olovaka za štrcaljke sigurno se čuvaju u posebnim kućištima za njihovo najbolje očuvanje i siguran transport.
  5. Ovaj dizajn šprice idealan je za upotrebu na cesti, na poslu, gdje su s neugodnosti i mogućnosti higijenskih poremećaja obično povezane s uobičajenom štrcaljkom.

Novopen 4 odnosi se na novu generaciju olovki za špriceve. U napomeni za ovaj proizvod kaže se da je inzulinska olovka novopen 4 karakterizirana posjedovanjem:

  • Pouzdanost i praktičnost
  • Pristupačna za upotrebu čak i djeci i starijim osobama,
  • Jasno vidljiv digitalni indikator, tri puta veći i oštriji od starijih modela,
  • Spoj visoke preciznosti i kvaliteta,
  • Jamstva proizvođača najmanje 5 godina visokokvalitetnog rada ovog modela špriceva i preciznosti doze inzulina,

Mnogobrojne pozitivne kvalitete injektora Novopen 4 omogućuju mu da značajno poboljša kvalitetu života pacijenata sa dijabetesom.

Zašto šprica olovkom novopen 4 pacijenta s dijabetesom

Da vidimo zašto je olovka štrcaljke novopen 4 bolja od obične šprice za jednokratnu upotrebu.

Sa stanovišta pacijenata i ljekara, ovaj model šprice za olovke ima sljedeće prednosti u odnosu na druge slične modele:

  • Moderan dizajn i maksimalna sličnost na dršci klipa.
  • Velika i lako uočljiva ljestvica dostupna je za upotrebu starijim osobama ili slabovidnim osobama.
  • Nakon ubrizgavanja nakupljene doze inzulina, ovaj model šprice za olovku odmah to pokazuje klikom.
  • Ako doza inzulina nije odabrana ispravno, možete je lako dodati ili odvojiti dio.
  • Nakon signala da je injekcija izvršena, iglu možete izvaditi tek nakon 6 sekundi.
  • Za ovaj model olovke za štrcaljke prikladne su samo za posebne marke patrone (proizvođača Novo Nordisk) i posebne igle za jednokratnu upotrebu (kompanija Novo Fine).

Samo osobe koje su stalno prisiljene trpiti probleme zbog injekcija mogu u potpunosti cijeniti sve prednosti ovog modela.

Olovka za špric novopen 4 je "prijateljska" sa vrstama inzulina koje proizvodi samo danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk:

Danska kompanija Novo Nordisk osnovana je davne 1923. godine. Najveća je u farmaceutskoj industriji i specijalizirana je za proizvodnju lijekova za liječenje teških kroničnih oboljenja (hemofilija, dijabetes melitus i dr.). Kompanija ima poduzeća u mnogim zemljama, uključujući i u Rusiji.

Nekoliko riječi o insulinama ove kompanije koji su pogodni za injektor Novopen 4:

Nudimo detaljna uputstva za pripremu štrcaljke Novopen 4 olovke za davanje insulina:

  1. Prije ubrizgavanja operite ruke, zatim uklonite zaštitni poklopac i odvijte držač spremnika s ručke.
  2. Pritisnite dugme do kraja sve dok se stabljika ne nađe unutar šprice. Uklanjanje kertridža omogućava kretanje stabljike lako i bez pritiska klipa.
  3. Provjerite integritet i prikladnost kertridža za tip inzulina. Ako je lijek zamućen, mora se miješati.
  4. Umetnite uložak u držač tako da poklopac bude okrenut prema napred. Zavijte uložak na dršku dok ne klikne.
  5. Skinite zaštitni film sa igle za jednokratnu upotrebu. Zatim iglu zavijte na poklopac štrcaljke, na kojem se nalazi šifra boje.
  6. Zaključajte ručicu štrcaljke u položaju igle i izduvajte zrak iz uložaka. Važno je odabrati iglu za jednokratnu upotrebu uzimajući u obzir njezin promjer i dužinu za svakog pacijenta. Za djecu trebate uzeti najsitnije igle. Nakon toga, olovka štrcaljke je spremna za injekciju.
  7. Olovke za štrcaljke se spremaju na sobnoj temperaturi u posebnom slučaju, dalje od dece i životinja (najbolje u zatvorenom ormaru).

Pored mnoštva prednosti, moderna novost u obliku olovke za šprice novopen 4 ima i svoje nedostatke.

Među glavnim možete navesti značajke:

  • Dostupnost prilično visoke cijene,
  • Nedostatak popravke
  • Nemogućnost upotrebe inzulina drugog proizvođača
  • Nedostatak podele od "0,5", što ne dozvoljava svima da koriste ovu špricu (uključujući decu),
  • Slučajevi istjecanja lijeka s uređaja,
  • Potreba da se nabavi nekoliko takvih šprica, što je financijski skupo,
  • Poteškoća u razvoju ove šprice za neke pacijente (posebno djecu ili starije osobe).

Olovka za inzulin za ubrizgavanje novopena 4 inzulina možete kupiti u lancu ljekarni, prodavaonicama medicinske opreme ili naručiti putem interneta. Veliki broj ljudi naručuje ovaj model špriceva za inzulin koristeći internetske trgovine ili platforme, jer nisu svi Novopen 4 u prodaji u svim gradovima Rusije.

Rezimirajući, možemo reći da olovka za injekciju inzulina Novopen 4 zaslužuje puno dobrih pregleda i velika je potražnja među pacijentima. Moderna medicina već dugo vremena ne smatra dijabetes kaznom, a takvi modificirani modeli uvelike su pojednostavili život pacijenata koji već desetljećima koriste inzulin.

Neki nedostaci ovih modela štrcaljki i njihova skupa cijena nisu u mogućnosti da zasjene njihovu zasluženu slavu.

Ljudi koji imaju dijabetes tipa 1 moraju stalno uzimati injekcije insulina. Bez njih je nemoguće normalizovati glikemiju.

Zahvaljujući takvim modernim dostignućima u području medicine kao olovka za šprice, injekcije su postale gotovo bezbolne. Jedan od najpopularnijih uređaja su modeli NovoPen.

Olovke za špriceve vrlo su popularne među ljudima koji imaju dijabetes. Za mnoge pacijente postali su nezamjenjivi uređaji koji olakšavaju ubrizgavanje hormona.

Proizvod ima unutrašnju šupljinu u koju je ugrađen uložak sa lijekovima. Zahvaljujući posebnom dozatoru koji se nalazi na tijelu uređaja, moguće je davati dozu lijeka koja je potrebna pacijentu. Olovka omogućuje provođenje injekcije koja sadrži 1 do 70 jedinica hormona.

  1. Na kraju olovke nalazi se posebna rupa u koju možete staviti Penfill uložak sa lijekom, a zatim instalirati iglu kako biste napravili proboj.
  2. Suprotni kraj opremljen je dozatorom sa korakom od 0,5 ili 1 jedinice.
  3. Dugme za pokretanje je za brzo davanje hormona.
  4. Igle za jednokratnu upotrebu koje se koriste u postupku ubrizgavanja tretiraju se silikonom. Ovaj premaz omogućava bezbolno probijanje.

Djelovanje olovke slično je uobičajenim inzulinskim špricama. Izrazita karakteristika ovog uređaja je mogućnost provođenja injekcija nekoliko dana dok lijek u spremniku ne potroši. U slučaju pogrešnog izbora doziranja, može se lako podesiti bez puštanja odjela koji su već postavljeni na skali.

Važno je koristiti proizvod kompanije koja proizvodi inzulin koji je preporučio ljekar. Svaki uložak ili olovku treba koristiti samo jedan pacijent.

NovoPen insulinske olovke zajednički su razvoj stručnjaka koncerna i vodećih dijabeologa. Komplet s proizvodom sadrži upute za upotrebu, koje odražavaju detaljan opis rada uređaja i postupka njegovog skladištenja. Olovka za inzulin je vrlo praktična za korištenje, pa se smatra jednostavnim uređajem i za odrasle i za male pacijente.

Pored prednosti, ovi proizvodi imaju i nedostatke:

  1. Ručke se ne mogu popraviti u slučaju oštećenja ili ozbiljnih oštećenja. Jedina opcija je zamjena uređaja.
  2. Proizvod se smatra skupim u usporedbi s konvencionalnim štrcaljkama. Ako je potrebno pacijentu provesti inzulinsku terapiju s nekoliko vrsta lijekova, bit će potrebna kupnja najmanje 2 olovke, što može značajno utjecati na pacijentov budžet.
  3. S obzirom na činjenicu da malo pacijenata koristi takve uređaje, većina dijabetičara nema dovoljno informacija o značajkama i pravilima rada uređaja, pa ne koriste inovativne uređaje u liječenju.
  4. Ne postoji mogućnost miješanja lijeka prema medicinskim receptima.

Olovke NovoPen koriste se zajedno sa patronama proizvođača NovoNordisk koje sadrže hormone i igle za jednokratnu upotrebu NovoFayn.

Prije upotrebe morate znati za koji su oblik inzulina pogodni. Proizvođač pruža razne olovke u boji koje ukazuju kojem lijeku su namijenjeni.

Popularni proizvodi ove kompanije:

Karakteristike upotrebe Novopen 4 ručke:

  1. Završetak davanja hormona prati poseban zvučni signal (klik).
  2. Doziranje se može promijeniti čak i nakon pogrešnog namještanja broja jedinica, što neće utjecati na korišteni inzulin.
  3. Količina lijeka koja se daje odjednom može doseći 60 jedinica.
  4. Skala koja se koristi za postavljanje doze ima korak od 1 jedinice.
  5. Uređaj se može lako koristiti čak i starijim pacijentima zbog velike slike brojeva na dozatoru.
  6. Nakon ubrizgavanja, igla se može izvaditi tek nakon 6 sekundi. Ovo je potrebno za potpunu primjenu lijeka ispod kože.
  7. Ako u ulošku nema hormona, raspršivač se ne može pomicati.

Osobine NovoPen Echo olovke:

  • ima funkciju memorije - prikazuje datum, vrijeme i unesenu količinu hormona na ekranu,
  • korak doziranja je 0,5 jedinica,
  • maksimalno dozvoljena primjena lijeka odjednom je 30 jedinica.

Uređaji koje je predstavio proizvođač NovoNordisk su izdržljivi, ističu se svojim elegantnim dizajnom i vrlo su pouzdani. Pacijenti koji koriste takve proizvode primjećuju da praktički nisu potrebni napori za provođenje injekcija. Lako je pritisnuti dugme za pokretanje, što je prednost u odnosu na prethodne modele olovaka. Proizvod sa instaliranom spremnikom je prikladan za upotrebu na bilo kojem mjestu, što je važna prednost za mlade pacijente.

Video s uporednim karakteristikama olovaka za štrcaljke iz različitih kompanija:

Rukovanje insulinskom olovkom treba biti oprezno. U suprotnom, svaka manja oštećenja mogu utjecati na točnost i sigurnost injektora. Glavna stvar je osigurati da uređaj ne bude izložen udarima na tvrdu površinu i da ne padne.

Osnovna pravila rada:

  1. Igle treba mijenjati nakon svake injekcije, pazite da na sebi nose posebnu kapu kako ne bi ozlijedili druge.
  2. Uređaj koji sadrži pun uložak treba biti u prostoriji u kojoj se nalazi normalna temperatura.
  3. Bolje je čuvati proizvod daleko od stranaca, stavljajući ga u kofer.

Redoslijed ubrizgavanja:

Video upute za pripremu inzulinske olovke za injekciju:

Važno je razumjeti da igle za jednokratnu upotrebu treba odabrati pojedinačno, uzimajući u obzir starost i karakteristike tijela.


  1. Vinogradov V. V. Tumori i ciste gušterače, Državna izdavačka kuća medicinske literature - M., 2016. - 218 str.

  2. Petrides Plato, Weiss Ludwig, Leffler Georg, Wyland Otto Diabetes, Medicine -, 1980. - 200 str.

  3. Manukhin I. B., Tumilovich L. G., Gevorkyan M. A. Ginekološka endokrinologija. Klinička predavanja, GEOTAR-Media - M., 2014.. - 274 str.
  4. Kogan-Yasny V. M. Šećerna bolest, Državna izdavačka kuća medicinske literature - M., 2011. - 302 str.
  5. Lodewick P.A., Biermann D., Tuchey B. Čovjek i dijabetes (prevedeno s engleskog). Moskva - Sankt Peterburg, izdavačka kuća Binom, Nevsky Dialect, 2001, 254 stranice, 3000 primjeraka.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Pogledajte video: Инсулиновые шприцы, шприц-ручки и иглы к ним (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar