Piletina sa dijabetesom

Dijabetes melitus obvezuje pacijenta tijekom života promatrati njegovu prehranu i način života kako bi zaštitio tijelo od povećanja šećera u krvi. Mnogi su omiljeni proizvodi i dalje zabranjeni, a popis dopuštenih nije jako velik.

Endokrinolog pacijentu daje detaljne informacije o tome koja se hrana može jesti bez štete po zdravlje. Ugljikohidrati su glavni neprijatelj dijabetičara, ali proteini i vlakna, naprotiv, mogu poboljšati pacijentovo stanje. Prilikom formiranja dnevnog menija, glikemijski indeks proizvoda treba uzeti u obzir kao prioritet.

Glikemijski indeks pokazatelj je učinka proizvoda na šećer u krvi nakon što ga konzumiramo. A što je niži ovaj pokazatelj, to će hrana biti vrijednija za dijabetičare. Dnevne kalorije i brzina unosa tečnosti takođe bi trebalo izračunati. Po kaloriji bi trebalo biti najmanje 1 ml vode ili bilo koje druge tekućine. Ali sokovi za dijabetičare su zabranjeni.

Bilo koja dijeta ne može bez jela od mesa. Idealan mesni proizvod bila bi piletina bez kože. No, je li moguće proširiti izbornik mesa za dijabetes tipa 2, a nije ograničeno na kuhanu pileća prsa? Jasan odgovor je da.

Pitanja poput:

  • jesti pileću jetru za dijabetes,
  • pileće kotlete i recepte dizajnirane za dijabetičare,
  • glikemijski indeks piletine i proizvoda s kojima se kuhaju
  • preporuke za pravilnu dnevnu ishranu, koja ne izaziva skok šećera u krvi.

Piletina sa dijabetesom

Pileće meso je idealan proizvod za dijabetes, i to 1 i 2 vrste. Odmah vrijedi primijetiti da se meso čisti od kože, ono je kontraindicirano zbog svog kalorijskog sadržaja. I dijabetičari su već skloni pretilosti.

Sve pileće meso ima gotovo identičan sadržaj kalorija, s razlikom od 10 do 15 jedinica. Ali ovo se pravilo ne odnosi na kožu. Osim pilećih prsa, dijabetičari mogu koristiti i pileće noge. Iako su u novije vrijeme endokrinolozi zabranili ovaj dio trupa na upotrebu.

Američki naučnici razriješili su sve mitove o negativnim učincima pilećih nogu na razinu šećera. Uspjeli su saznati da pršut sadrži najdragocjeniju aminokiselinu koja sprečava razvoj glikemije. Dakle, nakon što ste očistili šunku od kore, možete sigurno je skuhati i koristiti za ručak.

Pravila kuhanja i izbora piletine

Je li moguće jesti bilo koju piletinu, ili dati prednost određenim kategorijama nje? Broleri sadrže veću količinu nezdravih masti koje ljudsko tijelo ne treba. Bolje je dati prednost trupu pilića ili mladoj piletini. Pri tome. Brojler se hrani hranom koja ima anaboličke nečistoće i antibioticima - ovdje je malo korisnog.

Načelo termičke obrade je takođe od velikog značaja. Pacijent treba upamtiti da je postupak kuhanja dozvoljen samo na ove načine:

  1. kuhati
  2. pare
  3. pirjati bez dodavanja ulja.

Ako se odlučite za kuhanje supe, tada se procijedi prva juha, tj. Nakon prvog vrenja mesa - sipa se voda i otkucava nova. Ali doktori preporučuju da pripremite bilo koju supu na vodi, te dodajte kuhano meso u supe neposredno prije jela.

Dozvoljeno je kuhati jela od pilećih uzgajanja, naime, od pileće jetre. Dakle, nakon što steknete recepte koji će biti opisani u nastavku, možete adekvatno proširiti pacijentovu prehranu, a ne inferiornu u različitim jelima zdravom čovjeku.

Sledeća jela se pripremaju od piletine i iznutrice:

  • pašteta od pileće jetre,
  • cue ball
  • pileće kotlete,
  • mesne okruglice sa smeđim pirinčem.

Pileći kotleti za dijabetičare tipa 2 dozvoljeni su za svakodnevnu upotrebu, glavno je pravilno pripremiti mljeveno meso za njih. Da biste to učinili, uzmite pileća prsa, uklonite kožu i malu količinu masti koja je dostupna na dijagonali kosti. Može se kupiti u trgovini pileći file.

Za pripremu reznica trebat će vam:

  1. dva mala fileta pilećih prsa,
  2. jedan srednji luk
  3. jedno jaje
  4. pod od tikvica
  5. sol, crni biber.

Svi sastojci prolaze kroz mljevenu meso, ili samljeti u blenderu. Ne treba vas osramotiti prisustvo tikvica u receptu. Daće mesnim okruglicama sočnost, a takođe će zameniti hleb. Recept se može nadopuniti kuhanom kašom od heljde, u količini od 100 grama. Ako odlučite izvaditi tikvice i dodati heljdu, dobit ćete ne kotlete, već grčke. Oni se kuhaju 25 minuta.

Ne odbijajte mesne okruglice. Evo njihovog recepta: pileća prsa prelaze kroz mlin za meso, dodaju se sol i biber. Luk se nareže na male kockice. Koristi se smeđa riža, treba je kuhati 35 - 45 minuta. Svi sastojci se izmiješaju, nakon čega se formiraju mesne kuglice i pare.

Možete kuhati i jetru paštete. Za jednu porciju trebate:

  • 150 grama pileće jetre,
  • jedno jaje
  • jedan mali luk i šargarepa.

Jetra se ispere pod hladnom mlazom vode i isječe na kockice od 3 cm, pa se stavi u prethodno zagrijanu tavu. Pirjati jetru treba biti u vodi, uz dodatak male količine maslinovog ulja. Nakon 10 minuta dodaju se mrkva i luk, prethodno naribani na krupnoj rerni. Pirjajte na laganoj vatri, sa poklopcem zatvorenim 15 minuta. Po ukusu dodajte malo soli i malo crnog bibera.

Kad je smjesa jetre i povrća gotova, gnječi se mljevenjem mesa ili mikserom, uz dodatak tvrdo kuhanog jajeta. Takva pasta za dijabetes koristiće organizmu zbog visokog sadržaja elemenata u tragovima i vitamina koji se nalaze u pilećoj jetri.

Jelo s pilećom jetrom nije toliko, guli se ili od njega se priprema pašteta. Drugi recept za pileću kašu je pirjana jetra koja se brzo kuha. Potrebno je da uzmete kantice, isperete pod tekućom vodom i stavite na prethodno zagrijanu tavu ili nadjev. Gašenje se odvija u vodi, uz dodavanje male količine ulja.

Nakon 10 minuta kuhanja, jetri možete dodati sitno sjeckani luk i mrkvu. Samo mrkvu ne smijete trljati, bolje je isjeći na kockice od 2 cm.

Glikemijski indeks piletine i proizvoda s kojima se kuha

Za dijabetičare je važno da odaberu hranu sa niskim glikemijskim indeksom. Ali kako shvatiti kada je indikator nizak, a kada prihvatljiv? Evo osnovnih podataka glikemijskog indeksa:

  • do 49 PIECES - nizak,
  • do 69 jedinica - srednje,
  • preko 70 PIECES - visoko.

Od namirnica s visokim glikemijskim indeksom, dijabetičari bi se trebali zauvijek oprostiti. Slijede pokazatelji GI proizvoda koji su korišteni u gore navedenim receptima.

Počnimo s proizvodima s najnižim glikemijskim indeksom - ovo je pileća jetra, očitavanja su nula. Slijede tikvice i luk u kojima je GI 15 jedinica. Sledeće uzlazno:

  1. piletina - 30 komada,
  2. smeđa (smeđa) riža - 45 komada,
  3. pileće jaje - 48 komada,
  4. sirova mrkva 35 PIECES, kuhana - 85 PIECES.

Tako da je potrošnja mrkve u pripremi mesnih jela najbolje svesti na najmanju moguću mjeru, da ne bi izazvali neželjeni skok šećera u krvi.

Ono što je prikladno kao prilog za jela od pilećeg mesa. Tikvice, luk i paradajz možete jesti u umaku. Ili napravite svježu povrtnu salatu s krastavcem (GI 15 komada) i rajčicom (GI 10 komada). Općenito, mnoga dijetalna jela protiv dijabetesa bit će, kako kažu, "u pitanju".

Od žitarica, kukuruzna kaša ili kako je još nazivaju i mamalyga, poznata je po svojim korisnim svojstvima koja, ako se redovno koriste, pozitivno utiču na dobrobit bolesnika s dijabetesom. Gotova kaša ima GI od 22 komada.

Ječam je i prilično koristan i ima nizak glikemijski indeks.

Općenito, svaka žitarica, osim riže i pšenice, pogodna je kao prilog za mesna jela.

Prehrambene preporuke

Dijabetičar bi trebao jesti 5-6 puta dnevno, istovremeno, u malim porcijama i izbjegavati prejedanje, kao što je, u stvari, osjećaj gladi. Preporučljivo je da se svi obroci odvijaju istovremeno. Ovo će pomoći tijelu da se prilagodi i lakše će proizvoditi inzulin u gušterači.

Zabranjeno je piti kašu s mliječnim i kiselo-mliječnim proizvodima - to će odmah izazvati skok šećera u krvi. Zabranjeni su i sokovi, osim rajčice koja ima nizak sadržaj kalorija i pacijent dobro podnosi. Dnevna doza ne smije prelaziti 150 ml. Video u ovom članku reći će vam kakvo meso možete jesti sa dijabetesom.

Koji su dijelovi piletine najbolji za dijabetes?

Često dijabetičari prave veliku pogrešku: misle da je pileće meso zdravo, bez obzira koji dio trupa morate jesti. To se posebno odnosi na njegove masne dijelove, kao i juhe kuhane na njima. Mora se imati na umu da neke komponente piletine još uvijek treba napustiti.

Vjeruje se da je meso iz dojke (bijelo) jedan stupanj niže kalorijske vrijednosti od mesa sa nogu, nogu, leđa. Ovo je zabluda: broj kalorija u cijelom proizvodu gotovo je jednak (110-125 kcal), ali samo ako se ne radi o koži. Upravo se u njemu nakuplja masnoća što određuje vrlo visoki sadržaj kalorija u kuhanom jelu. Ako procijenite po broju kalorija komad mesa sa kožom, tada će se naglo povisiti do 175 jedinica.

Na osnovu tih podataka, lako je pogoditi: prije kuhanja dijabetičar mora potpuno očistiti piletinu sa svoje kože. Ovo se posebno odnosi na bolesnike s dijabetesom tipa 2, od kojih mnogi imaju problema s prekomjernom težinom. Neki vole pileća krila, u kojima je mesna komponenta gotovo odsutna, ne više od 7-8 grama po komadu, tako da ih nikako ne smijete jesti. Ali u nogama s kojih je uklonjena masnoća i koža nalazi se puno korisnog za dijabetičare, naročito aminokiselinu taurin. Ova supstanca propisana je dijabetičarima za liječenje hiperglikemije, stoga jesti pileće noge ne samo da je zabranjeno, već i preporučeno.

Savjeti za kuhanje piletine

Postoji nekoliko pravila čija je poštivanje nužno za održavanje zdravlja dijabetičara:

  • Ne zaboravite da ogulite svu kožu od mesa peradi
  • Ne pržite meso, ne prskajte ga masnoćom: bolje ga je kuhati u vodi, pirjano, pirjati
  • Preferirajte mršav mlado meso i perad „tvorničkim“ leševima
  • Ne kuvajte juhe na masnim sastojcima piletine, već iscedite masni juhu, izvadite meso i kuhajte povrtnu juhu za to

Pogledajte video: "Cezar" salata sa piletinom - Zdrava ishrana i dijabetes! Kuvar, recepti, nutritivni sastav. . (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar