Dijabetes melitus

Dijabetes melitus (DM) je poseban problem koji mnogim modernim ljudima onemogućuje da žive na uobičajen način. Od toga pate i odrasli i deca.

Istovremeno, prevalenca i broj slučajeva sa svakim 10-15 godina gotovo se udvostručuje, a sama bolest je puno mlađa.

Prema predviđanjima naučnika, do 2030. godine skoro svaki 20. stanovnik naše planete će patiti od dijabetesa raznih stupnjeva.

Opća klasifikacija bolesti


Dijabetes melitus je vrsta bolesti, čija pojava izaziva poremećaje u endokrinom sistemu.

Pacijentovo tijelo karakterizira porast šećera u krvi i njegovo stalno zadržavanje na neprihvatljivoj razini za zdravu osobu.

Takve promjene dovode do naknadnih poremećaja u radu krvnih žila, pogoršanja protoka krvi i slabljenja opskrbe stanica tkiva kisikom. Kao rezultat toga, dolazi do otkaza nekih organa (očiju, pluća, donjih udova, bubrega i drugih), pa nastaje i razvoj pridruženih bolesti.

Uzroci odgovarajućih kvarova u tijelu i hipoglikemija su mnogi. Intenzitet i karakteristike njegovog toka ovisit će o prirodi porijekla bolesti.

Dakle, prema parametrima općih karakteristika koje posjećuju ljekari, dijabetes se može uvjetno podijeliti u sljedeće kategorije (ovisno o težini tečaja):

  1. svjetlost. Ovaj stepen karakterišu blago oslabljene vrijednosti šećera. Ako na prazan želudac uzmete test krvi za šećer, pokazatelj neće prelaziti 8 mmol / L. Uz ovaj oblik tijeka bolesti, u cilju održavanja pacijentovog stanja u zadovoljavajućem stanju, dijeta će biti dovoljna,
  2. umerena ozbiljnost. Nivo glikemije se u ovoj fazi podiže na 14 mmol / l, ako uzmete test krvi na tešče. Mogući je i razvoj ketoze i ketoacidoze. Normalizirati stanje s umjerenim dijabetesom može biti zahvaljujući prehrani, uzimanju snižavanja razine šećera, kao i unošenju inzulina (ne više od 40 OD dnevno),
  3. teška. Glikemija na testu je između 14 mmol / L. Tokom dana postoje oštre značajne fluktuacije u nivou šećera. Samo stalan unos inzulina, čija je doza 60 OD, pomaže u stabilizaciji pacijentovog stanja.

Nije moguće samostalno utvrditi stepen zanemarivanja bolesti. Da biste to učinili, morate proći laboratorijski test i stalno praćenje nivoa šećera u krvi pomoću posebnih kućnih testova.

Klasifikacija WHO


Do oktobra 1999. godine u medicini se koristila klasifikacija dijabetesa koju je SZO usvojila 1985. godine. Međutim, 1997. godine Odbor stručnjaka Američkog udruženja za dijabetes predložio je još jednu mogućnost odvajanja, koja se temeljila na znanju i rezultatima studija o etiologiji, patogenezi i heterogenosti dijabetesa koje su naučnici prikupili u ovom razdoblju.

Etiološki princip je osnova nove klasifikacije bolesti, stoga su isključeni takvi pojmovi kao „inzulinski ovisan“ i „neinzulinski ovisan“ dijabetes. Prema riječima stručnjaka, gore navedene definicije doktori su zalutale i miješale se u dijagnozu bolesti u nekim kliničkim slučajevima.

U ovom slučaju su zadržane definicije šećerne bolesti tipa 1 i šećerne bolesti tipa 2. Koncept šećerne bolesti uslijed loše prehrane otkazan je, jer nije u potpunosti dokazano da nedovoljno proteina može uzrokovati porast šećera u krvi.

Unatoč promjenama koje je WHO izvršio u klasifikacijskom sustavu, neki ljekari i dalje koriste klasično razdvajanje kliničkih slučajeva u vrste.

Fibrokalkuleoznim dijabetesom odlučeno je da se odnosi na broj bolesti uzrokovanih kršenjima u funkcioniranju egzokrinog aparata pankreasa. Također, povišena razina šećera samo na prazan stomak uključuje se u posebnu kategoriju. Ovo je stanje odlučeno da se pripiše međuprostoru između normalnog toka procesa metabolizma glukoze i dijabetičkih manifestacija.

Ovisno o insulinu (tip 1)

Prije su ovu vrstu devijacije nazivali djetinjom, mladenačkom ili autoimunom. Kod dijabetesa tipa 1 potrebna je kontinuirana primjena inzulina za stabilizaciju pacijentovog stanja, jer tijelo prestaje proizvoditi inzulin u količini koja je potrebna za zdravo stanje zbog poremećaja u prirodnim procesima.


Simptomi koji ukazuju na dijabetes tipa 1 uključuju:

  • pretjerano mokrenje
  • stalni osjećaj gladi i žeđi,
  • gubitak kilograma
  • oštećenje vida.

Navedeni simptomi se mogu pojaviti naglo. Dijabetes tipa 1 izaziva kvar u imunološkom sistemu, tokom koga tijelo razvija antitijela na stanice gušterače. Imunološki neuspjeh obično se javlja uslijed infekcije (hepatitis, kozica, rubeola, zaušnjaci i mnogi drugi).

Zbog prirode faktora pojave bolesti, nemoguće je spriječiti njegovo pojavljivanje i razvoj.

Nezavisni inzulin (tip 2)


Ovo je dijabetes koji se javlja kod odraslih. Razlog razvoja poremećaja je pad učinkovitosti tjelesne upotrebe inzulina.

Obično je uzrok dijabetesa gojaznost ili jednostavno prekomjerna težina, slaba nasljednost ili stres.

Simptomi dijabetesa tipa 2 slični su simptomima dijabetesa tipa 1. Međutim, u ovom slučaju nisu tako izražene. Iz tog razloga, bolest se u većini slučajeva otkriva nakon nekoliko godina, kada pacijent ima prve ozbiljnije komplikacije.

Donedavno je dijabetes tipa 2 pronađen samo kod odraslih. Ali poslednjih godina deca takođe boluju od ove vrste bolesti.

Poremećena tolerancija na glukozu

Prema staroj klasifikaciji ne postoji samo uobičajeni oblik dijabetesa, praćen manje ili više živopisnim simptomima, već i latentni oblik bolesti.

Sa latentnim oblikom, razina šećera u krvi nerazumno raste, a nakon toga se dugo ne smanjuje.

Ovo se stanje naziva oslabljena tolerancija na glukozu. Ona se, uprkos navodnoj bezopasnosti, može transformisati u dijabetes tipa 2 i mnoge druge bolesti.

Ako se blagovremeno poduzmu mjere, dijabetes se može spriječiti 10-15 godina prije nego što se pojavi. Ako se ne sprovede lečenje, u tom periodu se može pojaviti fenomen poput „oslabljena tolerancija na glukozu“ u dijabetes tipa 2.

Gestacijski dijabetes

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


Ovo je oblik dijabetesa kod kojeg se hiperglikemija prvi put pojavljuje ili dolazi do izražaja tokom trudnoće.

Uz gestacijsku bolest, mogu se pojaviti komplikacije tokom gestacije i porođaja.

Takođe, takve žene imaju povećan rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Uobičajeno su da su simptomi ove vrste dijabetesa latentni ili blagi.

Iz tog razloga otkrivanje bolesti se ne vrši na osnovu podataka dobivenih tokom pregleda pacijenta, već tokom prenatalnog pregleda.

Latentni oblik


Takođe u medicinskoj praksi postoji i takva stvar kao "latentni autoimuni dijabetes".

Bolest se nalazi samo u odraslih, a njeni simptomi su između dijabetesa tipa 2 i tipa 1.

U većini slučajeva pacijentima sa ovim manifestacijama bolesti dijagnosticira se dijabetes tipa 2. Manje se koristi definicija dijabetesa tipa 1.5.

Pogledajte video: DIABETES MELLITUS secerna bolest - Dr Ljiljana Ljuboja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar