Liječenje i znakovi dijabetesa u djece

Bolest se manifestuje u različitim dobima. Kod novorođenčadi postoji dijabetes. Prirođene je prirode, ali je učestalost njegove pojave mala. Bolest je češća kod djece 6-12 godina. Metabolizam u tijelu djeteta, uključujući ugljikohidrate, odvija se mnogo puta brže nego kod odrasle osobe. Stanje neformiranog nervnog sistema na toj pozadini utiče na koncentraciju šećera u krvi. Što je dijete mlađe, to je teža bolest.

Dijabetes se dijagnosticira kod 1-3% odraslih. Djeca su bolesna u 0,1-0,3% slučajeva.

Razvoj dijabetesa kod djece sličan je bolesti kod odraslih. Značajke bolesti u djetinjstvu povezane su sa stanjem gušterače. Dimenzije su mu malene: do 12 godina, dužina je 12 centimetara, težina oko 50 grama. Mehanizam proizvodnje inzulina prilagođava se na 5 godina, tako da je razdoblje od 5-6 do 11-12 godina kritično za manifestaciju dijabetesa.

U medicini je uobičajeno da se dijabetes dijeli na dvije vrste: dijabetes ovisan o insulinu i dijabetes koji nije ovisan o inzulinu (1 i 2). Prema statistici, djeci se češće dijagnosticira dijabetes tipa 1. Za njega je karakterističan nizak nivo proizvodnje inzulina.

Znakovi i simptomi dijabetesa kod djece

Roditelji bi trebali obratiti pažnju na neke karakteristike u ponašanju djeteta kako bi što prije vidjeli ljekara. Dijabetes melitus se brzo razvija ako se na vrijeme pojavi dijabetička koma za potrebne manipulacije.

Glavni znakovi dijabetesa kod djece:

suva usta i stalna želja za pićem,

učestalo mokrenje, dok je urin ljepljiv,

nagli pad vida,

preplanulost hrane zbog gubitka kilograma,

slabost, umor i razdražljivost.

Manifestacija jednog ili više simptoma istovremeno je osnova za odlazak liječniku. Propisat će potrebne testove, na temelju kojih je moguće postaviti točnu dijagnozu.

Simptomi bolesti uključuju tipične i atipične manifestacije. Neobične simptome mogu primijetiti roditelji. Riječ je o pritužbama djeteta zbog upornih glavobolja, lošeg rada i umora.

Glavni (tipični) simptomi dijabetesa kod djece:

poliurija ili urinarna inkontinencija. Roditelji male djece pogrešno uzimaju ovaj simptom za ranu noćnu urinarnu inkontinenciju, što je uobičajeno u ranoj dobi. Zbog toga je važno znati prve znakove dijabetesa,

polidipsija, praćena mučnim osjećajem žeđi. Dijete može piti do 10 litara tečnosti dnevno, a suha usta će ostati,

oštar gubitak težine na pozadini pojačanog apetita ili polifagije,

pojava svrbeža na koži, pustularnih formacija. Koža postaje suva,

nakon mokrenja, svrab se pojavljuje u genitalnom području,

povećava se količina urina (više od 2 litre dnevno). Njena boja je lagana. Analiza mokraće pokazuje visoku specifičnu težinu i sadržaj acetona. Možda pojava šećera u urinu, ne bi trebala biti normalna,

test krvi na glavi otkriva porast šećera u krvi veći od 5,5 mmol / L.

Ako se sumnja da dijete ima dijabetes, izuzetno su važne pravovremena dijagnoza i pravilno liječenje.

Uzroci dijabetesa u djece

Postoje mnogi uzroci dijabetesa kod djece. Glavni su:

nasljednost. Bolest je veoma česta kod rodbine. Roditelji s dijabetesom imaju 100% vjerojatnost da će imati djecu koja će prije ili kasnije dobiti istu dijagnozu. Bolest se može javiti tokom neonatalnog perioda, i kod 25, i kod 50. Potrebno je kontrolirati razinu šećera u krvi kod trudnica, jer posteljica ga dobro apsorbira i pospješuje nakupljanje u organima i tkivima fetusa,

virusne infekcije. Savremena medicinska nauka dokazala je da rubeola, kokoši, zaušnjaci (virusni zaušnjaci) i virusni hepatitisi remete gušteraču. U takvoj situaciji mehanizam razvoja bolesti predstavljen je na takav način da ćelije ljudskog imunološkog sistema jednostavno uništavaju stanice inzulina. Ali prethodna infekcija dovest će do razvoja dijabetesa samo u slučajevima opterećene nasljednosti,

prejedanje. Pojačani apetit može prouzrokovati gojaznost. To se posebno odnosi na lako probavljive ugljikohidratne proizvode: šećer, čokoladu, proizvode od slatkog brašna. Kao rezultat učestalog unosa takve hrane, povećava se opterećenje na gušterači. Postepeno iscrpljivanje ćelija inzulina dovodi do toga da se on prestaje proizvoditi,

nizak nivo motoričke aktivnosti. Neaktivnost vodi do prekomjerne težine. A stalna fizička aktivnost pojačava rad ćelija koje su odgovorne za proizvodnju inzulina. Prema tome, šećer u krvi je u granicama normale,

uporne prehlade. Imuni sistem, suočen s infekcijom, počinje aktivno proizvoditi antitijela za borbu protiv njega. Ako se takve situacije često ponavljaju, tada se sistem istroši, a imunitet se potiskuje. Kao rezultat toga, antitela, čak i ako nema ciljanog virusa, i dalje se proizvode, uništavajući vlastite stanice. Dolazi do kvara u gušterači, zbog čega se proizvodnja inzulina smanjuje.

Liječenje dijabetesa kod djece

Trenutno medicina nije pronašla metodu koja može u potpunosti izliječiti dijete od dijabetesa. Tretman je usmjeren na normalizaciju metaboličkih procesa u tijelu duže vrijeme. Praćenje pacijentovog stanja roditelja (ili nezavisno, u zavisnosti od starosti deteta) vrši se stalno.

Pravilno liječenje, odsutnost komplikacija i dugo normalno stanje djeteta omogućava nam predviđanje povoljnih uvjeta za život i daljnji rad.

Moderna medicinska nauka djeluje na polju dijabetesa u nekoliko područja:

razvijaju se univerzalne i bezbolne metode davanja inzulinskih preparata u detetovom telu,

ispituje se transplantacija ćelija pankreasa odgovorna za lučenje inzulina

testiraju se metode i lijekovi čiji su zadaci normalizacija djeteta izmijenjenog imunološkog aparata.

U liječenje dijabetesa uključen je endokrinolog.

Početni stadij bolesti može se popraviti u bolnici.

Sledeće faze dijabetesa zahtijevaju ljekarski pregled

Kod djece liječenje započinje odabirom optimalne prehrane, dogovorenim s liječnikom i prilagođavanjem ovisno o težini bolesti. Poštivanje ishrane je potrebno, kao dijete prima nekoliko lijekova tokom dana. Njihov unos ovisi o vremenu unosa hrane. Morate se strogo pridržavati režima liječenja, u suprotnom će se učinkovitost lijekova značajno smanjiti.

Kalorični sadržaj hrane izračunava se u sljedećem omjeru: - doručak - 30%, - ručak - 40%, popodnevni čaj - 10%, večera - 20%. Posebna pažnja potrebna je za izračunavanje namirnica s ugljikohidratima. Ukupna količina dnevno ne smije prelaziti 400 grama.

Upotreba inzulina

Insulin, koji se koristi u liječenju djece dijabetičara, djeluje kratko. Protafan i actrapid preparati imaju ovo svojstvo. Sastav se daje supkutano upotrebom posebne olovke za olovke. Ovo je pogodno i omogućava djetetu da nauči davati lijek u određeno vrijeme bez vanjske pomoći.

Transplantacija gušterače

U posebno teškim slučajevima koristi se transplantacija gušterače. Obavlja se potpuna zamjena organa ili njegovog dijela. Ali postoji opasnost od odbacivanja, manifestacije imunih reakcija na strani organ i razvoja komplikacija u obliku pankreatitisa. Liječnici vide transplantaciju pomoću embrionalnog gušterače kao obećavajuću, njegova struktura smanjuje rizik od negativnih reakcija.

Eksperimenti s transplantacijom b-stanica otočića Langerhansa, utemeljeni na upotrebi b-stanica zečeva i svinja, bili su od kratkoročne pomoći. Suspenzije ubrizgane u portalnu venu omogućile su pacijentima koji imaju dijabetes da prođu bez inzulina manje od godinu dana.

Prevencija dijabetesa kod djece

Djeca, od prvih dana života, koja su na umjetnom hranjenju, veća su opasnost da obole od dijabetesa. Smjesa sadrži protein kravljeg mlijeka koji inhibira gušteraču. Majčino mlijeko je prva preventivna mjera koja će smanjiti vjerojatnost dobivanja bolesti. Hranjenjem do godinu dana ili više osnažit će se bebin imunitet i zaštititi od zaraznih bolesti koje mogu potaknuti razvoj dijabetesa.

Kod starije djece potrebno je pratiti ishranu, njen sastav i režim rada. Ishrana mora biti uravnotežena i raznolika, kako bi se isključila velika količina masti i ugljikohidrata. Obavezno jedite voće i povrće.

Preventivne mjere se svode na utvrđivanje rizične skupine: prisutnost dijabetesa u obitelji, metabolički poremećaji kod djeteta i pretilost. Deca sa sličnim simptomima registruju se kod endokrinologa i pregledavaju se dva puta godišnje. Ako se dijagnoza utvrdi, propisuju se naknadno praćenje i mjesečni pregled s liječnikom koji provodi ispravljanje kako bi se ispravio program liječenja, pravovremeno identificirala razdoblja pogoršanja i sprečile ozbiljne komplikacije tokom bolesti.

Učestalost i metode ispitivanja određuju se ovisno o stadijumu bolesti.

Pacijenti sa dijabetes melitusom podvrgavaju se jednom godišnjem pregledu kod uskih specijalista: oftalmologa, kardiologa, neuropatologa, nefrologa, hirurga i drugih. Obavezna ispitivanja za njih su elektrokardiogram, analiza mokraće i one mjere koje će u ranoj fazi pomoći u prepoznavanju kršenja organa i sustava

Potpuno izliječenje dijabetesa nije moguće. Kompetentnim i pravovremenim liječenjem postići će se remisija i dijete će moći voditi normalan način života, razvijajući se u skladu s godinama.

9 lijekova protiv čir na želucu - naučne činjenice!

Simptomi dijabetesa kod djece

Primarne znakove dijabetesa kod dvogodišnjaka može se vrlo teško primijetiti. Vrijeme razvoja simptoma bolesti ovisit će o njezinoj vrsti. Dijabetes tipa 1 ima brzi prolaz, pacijentovo se stanje može značajno pogoršati u jednoj sedmici. Tijekom dijabetesa tipa 2, simptomi bolesti se povećavaju postepeno. Većina roditelja ne obraća pažnju na njih, pa se na kliniku obraćaju tek nakon ozbiljnih komplikacija. Da biste spriječili te situacije, morate znati kako u ranim fazama prepoznati bolest.

Potreba za slatkišima

Tijelu je potrebna glukoza kako bi ga pretvorila u energiju. Dosta djece voli slatkiše, ali tokom razvoja dijabetesa potreba za čokoladom i slatkišima može se znatno povećati. To se događa zbog gladovanja telesnih ćelija, jer se glukoza ne prerađuje u energiju i ne apsorbuje. Kao rezultat toga, beba uvijek poseže za kolačima i kolačima. Zadatak roditelja - pravodobno razlikovati uobičajenu ljubav prema slatkišima od manifestacije patološkog procesa u djetetovom tijelu.

Pojačana glad

Drugi uobičajeni simptom dijabetesa je stalan osjećaj gladi. Dijete ne jede čak ni tokom dovoljnog unosa hrane, s teškoćama podnosi intervale između hranjenja. Često, patološki osjećaj gladi počinje pratiti drhtavi udovi i glavobolje. Starija djeca uvijek traže nešto za jelo, a više vole slatku i visoko ugljikohidratnu hranu.

Smanjena motorička aktivnost

Nakon obroka djeca mogu odbiti tjelesna aktivnost. Dijete plače, postaje razdražljivo, starija djeca odbijaju aktivne igre. Ako se ovaj simptom očituje u kombinaciji s drugim simptomima dijabetesa (pustularne formacije, osip na koži, povećanje količine izlučenog urina i smanjenje vida), tada treba odmah obaviti ispitivanja šećera.

Očigledni simptomi bolesti

Tijekom daljnjeg razvoja bolesti, simptomi dijabetesa dobijaju izražen karakter. Kako bi saznali ima li beba bolest, roditelji će moći prema nekoliko simptoma:

  1. Stalna žeđ. Polidipsija je jedan od jasnih simptoma. Roditelji moraju obratiti pažnju na to koliko tekućine dnevno pojede dijete. Za vrijeme dijabetesa pacijenti stalno osjećaju žeđ. Dijete može dnevno popiti do 5 litara tečnosti. Istovremeno suva sluznica.
  2. Polyuria Velika količina urina uzrokovana je povećanim unosom tekućine. Osoba može urinirati i više od 25 puta dnevno. Mokrenje se posmatra noću. Često odrasli to zbunjuju s dječjom enurezom. Može se pojaviti simptomi dehidracijepiling kože, suvoća sluzokože usta.
  3. Gubitak kilograma Dijabetes je popraćen gubitkom kilograma. Na početku bolesti težina se može povećavati, ali kasnije pada. To je zbog činjenice da ćelije u tijelu ne primaju šećer, koji je potreban da bi se on preradio u energiju, kao rezultat toga se masti počinju razgrađivati, i tjelesna težina opada.
  4. Sporo zaceljivanje rana. Pojava dijabetesa može se odrediti sporo zarastanjem ogrebotina i rana. To je zbog poremećaja kapilara i malih žila kao rezultat održivog visokog sadržaja šećera u tijelu. Tijekom oštećenja na koži rane se dugo ne zarastaju, često se javljaju gnojnice i bakterijske infekcije. Ako se otkriju ovi simptomi, što prije trebate kontaktirati svog endokrinologa.
  5. Česte gljivične i pustularne lezije dermisa. Dijabetičari često pate od različitih oštećenja kože. Ovaj simptom ima medicinsko ime - dijabetička dermopatija. Na tijelu pacijenta pojavljuju se gnoj, pečati, čirevi, staračke pege, osipi i druge manifestacije. To je zbog dehidracije, smanjen imunitet, poremećeno funkcioniranje krvnih žila i metabolički procesi, promjene u strukturi dermisa.
  6. Slabost i iritacija. Konstantni umor pojavljuje se zbog nedostatka energije, osoba osjeća kliničke simptome kao što su glavobolja, umor, slabost. Djeca s dijabetesom zaostaju u mentalnom i fizičkom razvoju, školske performanse počinju patiti. Nakon posjete vrtiću ili školi, ta djeca ne žele komunicirati sa vršnjacima, osjećaju hronični umor i pospanost.

Dijabetes kod dojenčadi

U novorođenčadi je prilično teško odrediti bolest, jer je u djece do jedne godine teško razlikovati poliuriju i patološku žeđ od prirodnog stanja. Često se bolest otkriva tokom razvoja simptoma kao što su jaka intoksikacija, povraćanje, koma i dehidracija.

Tokom sporog razvoja dijabetesa, poremećaj sna je poremećen, deca mogu polako dobijati na težini, zapažaju se problemi sa poremećajem stolice, probavom i suzavcem. Kod djevojčica može se primjetiti pelenski osip koji dugo ne prolazi. Bebe oba pola imaju probleme sa kožom, alergijske reakcije, apscesne lezije, znojenje. Odrasli moraju obratiti pažnju na ljepljivost mokraće bebe. Kad udari u pod, površina počinje da postane ljepljiva.

Simptomi kod predškolaca

Razvoj znakova i simptoma dijabetesa kod djece mlađe od sedam godina je mnogo brži, za razliku od beba.Prije pojave prekomatoznog stanja ili neposredne kome, prilično je teško identificirati bolest, jer odrasli sigurno moraju obratiti pažnju na takve manifestacije u djece:

  • povećani peritoneum, česti nadimanje,
  • brzi gubitak tjelesne težine, do distrofije,
  • česte bolove u trbušnoj regiji,
  • kršenje stolice
  • suza, letargija,
  • glavobolje, mučnina,
  • miris acetona iz usne šupljine,
  • odbijanje jesti.

Danas je dijabetes tipa 2 mnogo češći kod djece predškolske dobi. To je zbog debljanja, konzumacije bezvrijedne hrane, oslabljenih metaboličkih procesa, smanjene motoričke aktivnosti. Uzroci dijabetesa tipa 1 kriju se u genetskim karakteristikama, ovaj oblik bolesti često se nasljeđuje.

Bolest kod školske djece

Znakovi dijabetesa kod adolescenata su izraženi, mnogo je lakše prepoznati bolest. U ovom uzrastu su karakteristični sledeći simptomi:

  • noćna enureza,
  • učestalo mokrenje
  • gubitak kilograma
  • stalna žeđ
  • kršenje jetre i bubrega,
  • kožne bolesti.

Moguće komplikacije dijabetesa kod djece

Komplikacije dijabetesa dijele se na hronične i akutne. U posljednjem slučaju teške posljedice bolesti razvijaju se u bilo kojoj fazi patologije.

Hiperglikemijska koma

Na pozadini oštrog nedostatka inzulina u ljudskom tijelu šećer raste. U tom slučaju se pojavljuju sljedeći simptomi:

  • pojačana glad,
  • snažna žeđ
  • pospanost, slabost, suzavac, anksioznost,
  • učestalo mokrenje.

Ako se pomoć ne pruža, onda se pogoršavaju znakovi hiperglikemije. Pojavljuje se glavobolja, ponekad povraćanje i mučnina.

Hipoglikemijska koma

Ova komplikacija pojavljuje se zbog uvođenja značajna doza insulin Kao rezultat toga, razina glukoze u krvi pacijenta naglo se smanjuje, a opće stanje pogoršava. Beba će vam stalno oprostiti što pijete, glad raste, razvija se slabost i povećava se količina izlučenog urina. Apatija se dramatično mijenja s periodima uzbuđenja, koža je vlažna, zjenice su proširive. Tijekom razvoja ovog stanja pacijent mora unijeti glukozu ili dati slatko toplo piće.

Ketoacidotska koma

Kod djece se ketoacidoza rijetko primjećuje, stanje je vrlo opasno po život. Komplikacije mogu biti praćeni sledećim simptomima:

  • povraćanje, mučnina,
  • crvenilo lica
  • jezik maline u boji s dozom bijele boje
  • pojava boli u peritoneumu,
  • smanjenje pritiska
  • povećana brzina otkucaja srca.

Istovremeno disanje je isprekidano i bučno, očne jabučice su meke. Često se pacijentova svest zbuni. Za vrijeme nepostojanja potrebnog liječenja, dolazi do ketoacidotske kome. Ako dijete nije hitno odvedeno u bolnicu, pojavljuje se prijetnja smrću.

Hronične komplikacije ne pojavljuju se odmah, one se razvijaju produženim tokom dijabetesa:

  • Artropatija je zajednička bolest. Kao rezultat toga, javlja se bol u zglobovima, dete može imati problema sa pokretljivošću,
  • Oftalmopatija je očna bolest. Podijeljen je na oštećenje mrežnice (retinopatiju) i oštećene živce, koji su odgovorni za kretanje očiju (škljocanje),
  • Nefropatija - početna faza razvoja zatajenja bubrega,
  • Neuropatija - oštećenje centralnog nervnog sistema. Ovdje su uočeni simptomi poput poremećaja kardiovaskularnog sistema, bolovi u nogama, trnjenje udova.

Preventivne mjere

Nijedna knjižica ne sadrži posebne preventivne mjere. Da biste smanjili vjerojatnost razvoja bolesti kod djece u riziku, trebate:

  • jačaju imunitet
  • održavati normalnu težinu
  • liječiti prateće bolesti
  • osigurati potrebnu fizičku aktivnost.

Dr Komarovsky skreće pažnju:

  1. Odmah idite u bolnicu za vrijeme manifestacije bilo kakvih znakova dijabetesa.
  2. Ako je bebi propisana terapija insulinom, tada izbjegavajte injekcije na istom mjestu, jer se u protivnom može razviti lipodistrofija.
  3. Kod kuće sigurno mora biti glukometar - aparat koji mjeri količinu glukoze u krvi ili urinu.
  4. Vjerojatno će djetetu trebati psihološka pomoć kako bi se izborilo sa bolešću.
  5. Okružite bebu pažljivo i nemojte paničariti.
  6. Nije potrebno stvarati posebne uslove za dijete. I on je, kao i druga djeca dužan da se igra, pohađa nastavu i školu.

Uprkos težini bolesti, ne zaboravite da milioni ljudi žive s ovom dijagnozom, u kojima je život pun i pun. Dijabetes se ne može u potpunosti izliječiti, ali pravovremeno podržavajuće liječenje može poništiti razvoj komplikacija i posljedica.

Uzroci i karakteristike bolesti

Bolest karakterizira povećana razina glukoze u krvi i podijeljena je u 2 skupine koje se mehanizmom razvoja radikalno razlikuju jedna od druge. Dijabetes tipa 1 kod djece nastaje zbog predispozicije na genetskoj razini. Preduslovi mogu biti stres ili hormonalna neravnoteža. Terapija zahtijeva stalni unos inzulina i nadzor specijalista. Dijabetes tipa 2 izaziva metaboličke poremećaje u tijelu.

Uzroci dijabetesa u djece mogu biti razni, a najčešći uključuju:

  1. Nasljedni faktori. Ako barem jedan od roditelja pati od dijabetesa, vjerovatnoća da će se dijete roditi s istom dijagnozom ili ga steći kasnije je 100%. Posteljica dobro apsorbira glukozu, doprinosi njegovom nakupljanju tokom stvaranja organa, pa je zato tokom podnošenja ploda potrebno stalno pratiti njegov pokazatelj u krvi.
  2. Virusne bolesti. Poremećaj gušterače izaziva rubeola, kokošijača, zaušnjaci ili virusni hepatitis. U tom trenutku ćelije imunološkog sistema počinju uništavati inzulin. Ako postoje druge nasljedne bolesti, onda to može biti uzrok dijabetesa kod djece.
  3. Prekomjerno jedenje. Kada jedete veliki broj proizvoda od brašna, čokolade ili šećera, može početi pretilost u kojoj se opterećenje na gušterači povećava nekoliko puta. To dovodi do iscrpljivanja ćelija inzulina, njegove nedovoljne proizvodnje.
  4. Prehlada. Nakon što infekcija uđe u tijelo, počinje proizvodnja antitijela namijenjenih borbi protiv nje. Kada beba često ima gripu ili grlobolju, smanjuje se njegov imunitet. Pa čak i u nedostatku infekcije, antitela i dalje funkcioniraju, što dovodi do neispravnosti žlijezde i prekida sinteze inzulina.


Prvi znakovi dijabetesa u djece su blagiStoga roditelji trebaju obratiti posebnu pažnju na ponašanje, raspoloženje i vanjske promjene. Bolest se razvija veoma brzo, pa je potrebno što prije započeti s terapijom.

Glavne karakteristike uključuju:

  • stalna žeđ i osjećaj suvih usta
  • učestalo mokrenje, dok urin ima viskoznu konzistenciju,
  • bolovi mučnine i povraćanja (kako ih zaustaviti možete pronaći ovdje),
  • glad, brzo mršavljenje,
  • razdražljivost, umor, apatija.

Ako su otkrivena najmanje dva simptoma, ne treba odlagati posjet pedijatru i endokrinologu.

Značajke dijabetesa kod djece je različit tijek bolesti, njegovi simptomi se manifestuju ovisno o dobi.

1 Do 1 godine. Vanjskim znacima vrlo je teško odrediti dijabetes kod novorođenčeta. Dijagnoza se potvrđuje povraćanjem, dehidracijom, intoksikacijama ili komu. Polaki razvoj bolesti karakterizira loše debljanje, poremećaj spavanja, suzavac, probavni problemi, promjene konzistencije stolice i krvnih oznaka u njoj. Djevojke imaju pelenski osip koji dugo ne odlazi, alergijski osip i pustule po cijelom tijelu (pogledajte u ovom članku 16 vrsta osipa kod djeteta i njihovi uzroci). Posebnu pažnju treba obratiti na urin: ljepljiv je na dodir, nakon sušenja na peleni ostavlja bijele mrlje.

2 1-7 godina. Kod djece mlađe od sedam godina dijabetes se razvija brzo pa najčešće u bolnicu dođu u komi ili predomatom stanju. Roditelje treba upozoriti na povraćanje refleksima (a također znati kako djetetu pomoći da spriječe dehidraciju), razdražljivost, letargiju, miris acetona iz usne šupljine, promjene stolice. Dijete se može žaliti na bolove u srednjem dijelu trbušne šupljine. Brzi gubitak težine i slab apetit postaju uočljivi.. U predškolskom uzrastu se gotovo uvijek dijagnosticira dijabetes tipa 2. To je zbog upotrebe velikog broja štetnih proizvoda.

3 7-15 godina. U ovom uzrastu dijagnosticiranje endokrinog poremećaja mnogo je lakše. Znakovi dijabetesa kod djece ove starosne kategorije sastoje se od učestalog mokrenja, noćnih odlazaka u toalet, intenzivne žeđi i promuklosti kože. Pažljivim promatranjem mogu se uočiti različite manifestacije bolesti iz jetre i bubrega. Atipični simptomi za određenu dob su umor, pad školskog učinka i odbijanje komunikacije s vršnjacima. Bilo kakve promjene u ponašanju učenika zvono su za savjetovanje sa stručnjacima koji mogu tačno dijagnosticirati i propisati efikasan tretman.

Dijagnostika

Dijagnoza dijabetesa kod djece započinje zbirkom usmene istorije. Roditelji bi trebali detaljno reći šta brine njihovo dijete kad se pojave prvi znakovi.

Za daljnje ispitivanje propisana su sljedeća ispitivanja:

  1. krv nakon posta daje se nakon deset sati nakon jela, uzorkovanje se vrši prstom ili venom za mjerenje glukoze,
  2. LHC se izvodi radi proučavanja rada svih unutrašnjih organa,
  3. analiza za C-peptid potvrđuje ili opovrgava sposobnost gušterače da samostalno sintetiše inzulin.

Osim toga, preporučuje se savjet specijalista koji se bave komplikacijama nakon dijabetesa. Oftalmolog će pažljivo pregledati fundus, provjeriti vid na razvoj retinopatije, što može izazvati odvajanje vlakana.

Bolest može zahvatiti kardiovaskularni sistem. Zbog toga se prvo propisuje prolazak elektrokardiograma, ultrazvuk srca.

Moderna oprema omogućuje vam određivanje bolesti u ranim fazama: tijekom dijagnoze ne biste trebali zanemariti savjete i preporuke liječnika.

Liječenje lijekovima bolesti

Liječenje dijabetesa u djece prvenstveno je usmjereno na obnavljanje metaboličkih procesa i stalno praćenje razine glukoze.

Liječenje dijabetesa tipa 1 kod djece koja su ovisna o insulinu je kako slijedi.

Lijek u liječenju djece dijabetičara ima kratkoročan učinak. Mora se davati supkutano dnevno. Doziranje, broj injekcija dnevno ovisi o razini glukoze u krvi.

Uz to, roditelji bi trebali prebaciti dijete na poseban način ishrane, obogaćen sporim ugljikohidratima, mastima i proteinima kako bi se kontrolirala fizička aktivnost. Suplementi u terapiji inzulinom su lijekovi protiv choleretic, angioprotectors, vitamini i hepatropni lijekovi.

Moguće komplikacije

Posljedice mogu biti različite i pojaviti se u bilo kojoj fazi bolesti. Najčešće uključuju:

  1. hiperglikemijska koma koja se javlja kod opetovanog mokrenja, gladi, slabosti, pospanosti,
  2. hipoglikemijska koma koju karakteriziraju loše zdravlje, intenzivna žeđ, povećanje volumena urina, prorijeđene zjenice i vlažna koža,
  3. ketoacidoza je kršenje metabolizma ugljikohidrata, koju karakterizira crvenilo kože, stalna mučnina, brzi puls, nizak tlak.

Dijabetes tokom trudnoće, njegove posljedice za bebu

Poremećaj endokrinog sistema može prouzrokovati polihidramnije, edeme, kasnu toksikozu i probleme sa mokraćnim sistemom.

Prekomjerna težina, prekomjerni rast masnog tkiva, oštećenja različitih organa posljedice su dijabetesa u trudnoći za dijete.

Zbog toga je prilikom planiranja začeća ili njegovog početka najbolje da žena pređe na inzulin i da ga pod stalnim nadzorom.

Prevencija

Prevencija dijabetesa kod djece sastoji se od održavanja vodene ravnoteže. Treba ih naučiti piti svaki dan čašu vode na prazan stomak. Iz prehrane uklonite kofeinizirana, gazirana pića, slatke sokove.

Za zdravlje učenika bit će korisne lagane fizičke aktivnosti, igre na otvorenom. Uobičajeni simptomi dijabetesa kod djece su stresovi, pa je potrebno djetetu stvoriti povoljne uvjete, ugodno i smireno okruženje.

Iz dnevnog menija morate ukloniti visokokaloričnu hranu, brzu hranu, kako biste spriječili debljanje. Roditelji i njihova djeca uvijek trebaju imati pri ruci lijek za mjerenje glukoze u krvi.

Kako se dijabetes manifestira u djece, svaki roditelj treba znati. Uostalom, samo rano otkrivanje bolesti i njeno liječenje isključuju razvoj ozbiljnih komplikacija.

Stadijumi dječjeg dijabetesa

Manifestacije bolesti ovisit će o prisutnosti ili odsutnosti nedostatka inzulina i toksičnosti glukoze. Ne javljaju se svi oblici dečijeg dijabetesa sa izrazitim padom nivoa inzulina. U nekim slučajevima postoji blagi tijek, pa čak i otpornost na inzulin s porastom inzulina u krvi. Dijabetes može utjecati na bilo koju dob, i s 1 godine, i s 5 godina, i s 10 godina, pa čak i s 18 godina.

Manjak inzulina javlja se kod:

  • dijabetes tipa 1
  • neke podvrste MODY dijabetesa
  • neonatalni dijabetes

Normalne i povišene razine inzulina primjećuju se sa:

  • dijabetes tipa 2 kod djece
  • neke podvrste MODY dijabetesa
na sadržaj

Kako se bolest razvija usled nedostatka inzulina

Forme dijabetesa s prve liste karakteriziraju apsolutni nedostatak inzulina, tj. Toliko je mali da nije dovoljno brzo iskoristiti glukozu, pa zbog toga ćelije počinju doživljavati energetski glad. Tada tijelo odlučuje koristiti masne rezerve kao energetsko gorivo. Da, naša masnoća je ogromna zaliha energije koja se troši samo kao krajnje sredstvo. U stvari, cijepanje masti na energiju je vrlo skup posao za tijelo, zato ga se ne troši u „mirnom“ vremenu, nego se koristi jeftinije - glukoza.

U uvjetima nedostatka inzulina, masti se počinju konzumirati, i kao rezultat razgradnje masti nastaju ketonska tijela i aceton koji su u velikim količinama vrlo toksični za tijelo, posebno za mozak. Vrlo brzo se ta ketonska tijela nakupljaju u krvi i pokazuju svoje toksično djelovanje, naime dolazi do „zakiseljavanja“ tijela (snižavanje pH krvi na kisele strane). Tako se razvija dijabetička ketoacidoza i javljaju se prvi znakovi dijabetesa.

Ketoacidoza kod djece sa dijabetesom tipa 1 razvija se vrlo brzo zbog nezrelosti dječjeg enzimskog sistema i nemogućnosti brzog uklanjanja toksičnih proizvoda. Rezultat ketoacidoze je dijabetička koma, koja se kod djece može razviti u roku od nekoliko tjedana od pojave prvih znakova dijabetesa. Koje su moguće manifestacije kome, reći ću u sljedećim člancima, zato vam preporučujem pretplatite se na ažuriranja bloga kako ne bi propustili.

Tokom neonatalnog perioda, ketoacidoza se takođe može razviti prilično brzo i predstavlja opasnost za život bebe. Ali kod MODY dijabetesa, ketoacidoza i koma možda neće funkcionirati, jer nedostatak inzulina nije jak, a bolest se razvija blaže. Ali prvi će znakovi ove vrste dijabetesa i dalje biti slični.

Nadam se da razumijete zašto je toliko važno da se prvi znakovi identificiraju što ranije, postave dijagnozu i započnu liječenje dijabetesa? Ali to nije sve. Povišena razina šećera doprinosi brzom uništavanju ovih stanica.Zato je važno otkriti dijabetes što je ranije moguće i započeti liječenje inzulinom kako bi se zaustavilo uništavanje i sačuvalo zaostalo lučenje pankreasa duže vrijeme.

Kada postoji bar nešto zaostalog sekreta gušterače, dijabetes je puno lakši, manje je labilan. Na kraju, naravno, nakon nekog vremena, iste će sve ćelije umrijeti, to je samo pitanje vremena.

Kako se bolest razvija sa povišenim ili normalnim nivoima inzulina

Nažalost, u posljednjim se decenijama pojavilo sve više djece sa dijabetes melitusom tipa 2 ili, kako ga neki nazivaju, vrstama. Mehanizam nastanka uopće se ne razlikuje od mehanizma pojave ove bolesti kod odraslih. Temelji se na prekomjernoj težini, neosjetljivosti tkiva na inzulin i, kao rezultat, povećanoj razini inzulina.

U blagim oblicima MODY dijabetesa može se javiti i pojava inzulinske rezistencije, dok nema izraženog nedostatka inzulina, što znači da se ne javlja stanje ketoacidoze. Bolest se u tim slučajevima razvija polako tokom nekoliko mjeseci i nema naglog pogoršanja dobrobiti djeteta.

Međutim, postoje slučajevi kada ovi oblici dijabetesa podsjećaju na tijek dijabetesa tipa 1 i zahtijevaju primjenu inzulina na samom početku bolesti, nakon čega slijedi prelazak na tablete i posebnu dijetu. Mogu imati i ketoacidozu koja se može liječiti samo inzulinom i eliminacijom toksičnosti glukoze. Ali prvi signali o nastanku bolesti bit će isti. Pa da vidimo koji su to budući signali dijabetesa.

Klinički simptomi kod male djece i adolescenata

Tako ste naučili da se kod djece i adolescenata (12-13 godina i starijih) s nedostatkom inzulina bolest razvija vrlo brzo, u samo nekoliko tjedana. A sada ću vam reći na koje znakove roditelji trebaju obratiti pažnju da bi posumnjali na dijabetes u svojoj djeci.

  • Žeđ.
  • Učestalo mokrenje, posebno noću.
  • Povećani apetit.
  • Pogoršanje nakon jela.
  • Dramatično mršavljenje.
  • Slabost i letargija, znojenje.
  • Ponavljajuća infekcija.
  • Miris acetona iz usta.

Naravno, neće se primijetiti sve gore navedeno kod vašeg djeteta. Na primjer, u nedostatku nedostatka inzulina, miris acetona i gubitak težine možda neće biti. Ali sudeći prema recenzijama majki s dijabetesom tipa 1, svi su navedeni simptomi vrlo izraženi. Razmotrimo detaljnije svaki simptom. Na fotografiji ispod možete jasno vidjeti sve simptome i manifestacije dječjeg dijabetesa (slika se može kliknuti).

Žeđ i učestalo mokrenje

Deca počinju da piju više tečnosti jer povišeni šećer u krvi „izvlači“ vodu iz ćelija, pa nastaje dehidracija. Od djece se često traži da piju u kasno popodne. Velika količina glukoze ima toksičan učinak na bubrege, smanjujući obrnutu apsorpciju primarnog urina, zbog čega se pojavljuju česta i obilna mokrenja, pogotovo noću. Tako se tijelo riješi toksina.

Povećani apetit

Pojačani apetit pojavljuje se zbog gladovanja ćelija, glukoza se ne daje. Dijete mnogo jede, ali hrana ne stigne do primatelja. Nagli gubitak težine povezan je s oštećenim unosom glukoze i razgradnjom masti u proizvodnji energije. Tipičan znak dijabetesa kod djece je povećani apetit u kombinaciji s gubitkom kilograma.

Pogoršanje nakon jela

Ovaj simptom povezan je s povećanjem glukoze nakon obroka koji sadrži ugljikohidrate. Povišena glukoza u krvi sama po sebi uzrokuje pogoršanje blagostanja. Nakon nekog vremena, kompenzacijske sposobnosti gušterače vratit će glukozu u normalu i dijete će ponovo postati aktivno do sljedećeg obroka.

Oštar gubitak kilograma

Gubitak kilograma primjećuje se jedino kod apsolutnog nedostatka inzulina. U tom slučaju glukoza ne može ući u ćelije i pružiti energiju. Kao rezultat toga, potkožna masnoća se počinje trošiti kao rezervna energija i dijete gubi na težini. Ovaj simptom možda nije prisutan kod dijabetesa tipa 2 i određenih podtipova MODY.

Slabost i letargija

Slabost i letargija kod djeteta povezani su kako sa poremećenim unosom glukoze, tako i sa toksičnim učinkom ketonskih tijela u krvi. Miris acetona iz usta je znak ketoacidoze. Tijelo se, kako se može, oslobađa od toksina: putem bubrega (povećava se diureza), pa (znojenje), i kroz pluća (aceton u izdisanom zraku). Ali ne mogu svi to osjetiti.

Miris acetona iz usta

To se događa zato što masti propadaju kao energetski supstrat za organizam, formiraju ketonska tijela, među kojima ima i aceton. Tijelo na svaki mogući način pokušavajući da se riješi ove otrovne tvari, uklanja je kroz pluća. Ovaj simptom se takođe ne može pojaviti kod dijabetesa tipa 2 i određenih podtipova MODY.

Česte infekcije

Neka djeca ne mogu dugo da se izbace iz zaraznih bolesti. Odnosno, djeca mogu preći od jedne infekcije teško i dugo, ne izliječeći se potpuno, na drugu. To mogu biti bakterijske infekcije kože, na primjer, furunculosis, ili gljivične infekcije - kandidijaza.

Ako ne obratite pažnju na pogoršanje stanja, tada s vremenom dijete postaje letargično, letargično, laže cijelo vrijeme. Pojačani apetit zamjenjuje se odbojnošću prema hrani, mučninom, povraćanjem i bolovima u trbuhu. Ovi znakovi ukazuju na tešku ketoacidozu i, eventualno, prekomu u razvoju. U tom slučaju trebate odmah pozvati hitnu pomoć i dijete odvesti na bolničko odjeljenje. Sljedeća faza bit će gubitak svijesti i koma iz koje dijete možda neće izaći.

Roditeljske radnje zbog sumnje na dijabetes u detinjstvu

Ako sumnjate na dijabetes kod svog djeteta, onda savjetujem da ne odgađate studiju. Ako u vašoj porodici imate rođake s dijabetesom, vjerovatno imate glukometar ili test trake za urin. Uradite test krvi ili urina i odmah uz liječnika.

Ako nema toga, požurite na kliniku i objasnite pretpostavku pedijatru. Krvni test za šećer, urin na šećer i aceton, kao i glikolirani hemoglobin iz vašeg prsta, možete obaviti odmah (ne čekajući naredno jutro). Ako je dijagnoza potvrđena, tada će vam biti ponuđena hospitalizacija na specijalizovanom odjelu dječije bolnice. Ne oklijevajte i krenite, odugovlačenje je neprihvatljivo.

Ako je stanje vašeg djeteta vrlo ozbiljno, morate odmah otići u odjeljenje djece bolnice. Ako se dijagnoza dijabetesa potvrdi, propisat će vam injekcije inzulina, koje mogu biti životni pratioci vašeg djeteta sve dok ne pronađu lijek za dijabetes ili alternativne načine isporuke inzulina u tijelo. U nekim je slučajevima moguće prenijeti na lijekove i propisati određenu prehranu. Šta su tačno ovi slučajevi, pogledajte gore.

Neki roditelji tvrdoglavo ne žele da prihvate činjenicu bolesti, pa pokušavaju zabraniti lekarima da daju injekcije, nerazumno se plašeći da će lekari zauvek "staviti" njegovo dete na iglu. Ali dragi roditelji, bez toga će vaše dijete jednostavno umrijeti, koliko je godina prije upotrebe inzulina umrlo svako dijete s dijabetesom. Jeste li spremni za ovo? Sada vi i vaše dijete imate šansu da zajedno živite dug i sretan život. Ne lišavajte njega i sebe od ove sreće!

Koji su simptomi dijabetesa kod mog djeteta. Moja iskrena recenzija

Za dijabetes smo saznali 2010. godine u junu, kada je najstariji sin imao 2 godine s malom. Tada je burno ljeto koje dugo nije postojalo u Rusiji tek započelo. U maju smo odlučili ići u vrtić, ali nakon nedeljnog boravka oboleli smo od teške infekcije adenovirusom. Tako se nikada nismo razboleli! Deset dana kasnije, kada smo se osjećali bolje, ponovila se temperatura. Opet lijekovi i odmaranje u krevetu ... Odlučili smo da je prerano ići u vrtić.

Stanje je postalo bolje, ali dijete ipak nije bilo isto kao prije. Sin je po prirodi vrlo pokretljiv i žurljiv, pa sada ne skače i ne skače, iako ne primjećujem nikakve bolne simptome.

Sredinom jula - odvode me u bolnicu i nakon tjedan dana izlazim s najmlađim sinom. Po dolasku kući još uvijek ne prepoznajem svog sina, on je uvijek bez raspoloženja i raspoloženja. Tokom prve nedelje kod kuće počela je primetiti da više pije i više urinira, posebno to se oseća noću. Uočavam jako snažno znojenje, bukvalno znojenje. Od djeteta miriše na aceton, zatraženo je da njuška rodbinu i prijatelje, ali niko od njih nikad nije uhvatio taj miris. Čak i sada, sa greškama u hrani ili tokom bolesti sa sinom, kada poraste aceton, to jasno osećam, ali domaćinstvo to ne oseća. Ne moram čak ni test urina na aceton, pa me uhvati ovaj miris.

Još uvijek nema simptoma prehlade, ali moj upaljeni mozak razumije da se nešto događa i nasumično razvrstava simptome i bolesti.

A onda mi se jednog dana u polusremu pomilovala poput udara munje, a srce mi bijesno kucalo: „Ovo je dijabetes! Da nije bilo dijabetesa! " U 12 sati ujutro gurnem supružnika i kažem da je moguće dijabetes, kojeg on samo odgurne u stranu i utonu u san.

U to vrijeme smo se nastanili s mojim roditeljima, moja baka ima glukometar i radije bih otišla kod njega. Dođavola, nema pruga, moraš sačekati do jutra. Ujutro šaljem muža u ljekarnu. Napravimo punkciju, jako sam zabrinut, siguran sam u dijagnozu. Da, to je on ... šećer 12.5. Temeljito operite ruke i zamrznite se, sve se ponavlja. Čini se da su izvadili mozak i u glavi je postao prazan i prazan. Nema razmišljanja ... ali nema panike, samo strah i suze, koje ne dopuštam da se probijem. Znam što je to i dogodilo se u našoj porodici. Život se podijelio prije i poslije ...

Imali smo neverovatnu sreću, vlastitim nogama došli smo na odeljenje i odatle smo poslali na republičko dečje endokrinološko odeljenje. Kao i vjerojatno svaka majka, osjećala sam da nešto nije u redu s djetetom. Ali svi su mi osjećaji bili pomalo prigušeni, jer sam u to vrijeme prije nekoliko dana rodila našeg drugog sina i tek se iz bolnice vratila. Do neke mjere krivim sebe što ranije nisam primijetio klasičnu sliku, ali apsolutno nisam očekivao ovu bolest na malom djetetu, mada, to, naravno, nije izgovor.

Pišem ove redove i kao da proživljavam ta vremena. Nema suza, duboka je tuga. Vjerojatno ovo nije zaboravljeno i ostaje ožiljak za život, ali život ide dalje i siguran sam da ćemo imati dug i zanimljiv život zajedno. I to je sve za mene. Zaista se nadam da vam znanje iz ovog članka nikada neće biti korisno u životu. Do novih članaka, prijatelji!

S toplinom i pažnjom endokrinolog Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Još jednom pogledam stranicu s ovim člankom - srce se boli od bola pri pogledu na fotografiju blijede bebe!
Nemojte sebe uvjeravati da dijabetes nije bolest, već način života, i dalje razumijete da je to samo iluzija, posebno kad djeca imaju dijabetes: neke injekcije inzulina i redovne pretrage krvi vrijede!
Hvala vam što ste razgovarali o prvim opasnim simptomima kod beba. Aceton se u njihovim analizama posljednjih godina sve češće nalazi zbog grozne hrane koja više nije prirodna i zbog nesporazuma roditelja o važnosti problema. Dobro je što su započeli prodaju acetona u ljekarnama -testi koji omogućuju analizu brzo i kod kuće.
I odmah uhvatim miris acetona iz djetetovih usta: iskustvo je sin teških grešaka ...

Mislim da vremenom injekcije inzulina i testiranje šećera postaju pitanje naravno. Punkcija mog prsta gotovo više ne reagira na inzulin i dalje se napeto, posebno u stomaku. Čini mi se da će mu biti lakše kad počne to sam raditi, kad sebi ne naudi. To je poput štipanja obrva: u kabini je jednostavno nepodnošljivo, ali kod kuće izgleda kao da nije ništa.

Dilyara, gdje si dobio priliku prelaziti iz jednog članka u drugi (stariji, noviji)? Bilo je zgodnije i postalo je sjajno s komentarima nalik na drveće!

Konkretno sam zatražio da očistim, nešto što mi se ne sviđa. A komentari su definitivno odlični. Programer je dobar!

Da su već izumljene samo tablete insulina! Letimo reč u svemir, razvijamo nanotehnologije, ali ovde je sve ostalo ...

Prema mojem mišljenju, nakon svega, udahnute su insuline od Abbota, pa je 2006. pušteno njihovo puštanje. Neprofitabilno, veći troškovi od povrata ulaganja, a bioraspoloživost manja. Sa T2DM je i dalje normalno, ali vrlo loše sa T2DM. kažu nešto da se pripreme u budućnosti, neka vrsta "bombe", nešto poput umjetne gušterače.

Požurite već! Starija generacija je poznata i tako će izdržati, ali slatkoj djeci je zaista žao.
Žalosno je što se sve na ovom svijetu mjeri profitabilnošću 🙁
Upravo sam gledao izvještaj u vijestima: sada davalac koji želi učiniti dobro djelo i darivati ​​krv treba uplatiti dobrotvorni prilog od oko 7 dolara za kupovinu spremnika za krv. Kamo idemo ?!

Zašto ne spavaš, noćna sova? Kad bi se sve na svijetu mjerilo samo nuždom, onda bi došao komunizam)))) Tko će platiti? Što je tehnologija veća, to je skuplje. Tako radimo da se oslonimo samo na sebe, umesto da lupamo po prosjačkoj plati. Koje želim svima. Žale se oni koji ne žele ništa učiniti. Ostalo zarađuje na njima. Svidjela mi se ova izreka: „Učite dok drugi spavaju, radite dok se drugi zezaju, pripremite se dok se drugi igraju i sanjajte dok su drugi voljni.“

Pokazalo se zanimljiv komentar: u principu drugi dio je odgovor na prvi. Sve dok postoji prilika da nešto učinim i naučim nešto, pokušam to učiniti, tako da puno vremena provedem na internetu. Ali zaboravili ste na različite vremenske zone)))
Pa ipak ... nećete zaraditi sav (i za sve prilike) novac u životu, pa "nemojte imati 100 rubalja, ali imate 100 prijatelja" - to ne treba zaboraviti!

I na temu članka: Želio sam vas pitati o dijabetesu za najmanje pacijente (do 6 mjeseci). Ima li neonatalni dijabetes neku drugu prirodu? Konkretno, prolazni dijabetes kod novorođenčadi koji nestaje za 4 mjeseca za mene je misterija.Je li uopće dijagnosticiran u Rusiji? Kako roditelji mogu pogoditi da beba ima dijabetes? Bebu se često primjenjuje na grudima.

Naravno da nećete zaraditi sav novac. Ne slažem se sa izrekom. A ako se prijatelji cijelo vrijeme pozivaju na piće, zabavljaju se i razgovaraju na apstraktnim temama, onda je bolje imati 100 rubalja od takvih prijatelja. Iskreno, tiho uklanjam takve „ljubitelje vremena“ iz svog života. Da budem iskren, ni sam nisam baš dobro upoznat s tim problemom, budući da neonatolozi i dječiji endokrinolozi rade s njima, a ja se bavim odraslima. Ali pokušaću to vremenom zatvoriti, a to je po mojim saznanjima bijela tačka.

Dugo me muči pitanje školaraca sa dijabetesom. Napokon, škola nije vrtić, nećete sjediti kod kuće ... Ali što je s dijetom?
Ili je produžetak za slatku decu uglavnom neprihvatljiv, samo kućna nega i jelovnik?

A to ćemo saznati tek za 1-2 godine, tada ću se odjaviti. Iako se ne bavimo ovim pitanjem, još uvijek smo u djeci. bašta ne ide tamo gdje idemo u školu.

Jednom sam pročitao zakon o dopustu (naš ukrajinski): majci je omogućeno dopuštenje za brigu o djetetu do 3 godine, u slučaju bilo koje bolesti (ili često bolesne djece) dopust se može produžiti do 6. godine života. I majkama djece oboljele od dijabetesa dopust se odobrava do 14 (ako se ne varam) godina. To, naravno, djelomično rješava problem, ali materijalna strana novčića je druga pjesma ...

Da, čuo sam nešto takvo, ali do sada se nisam detaljno bavio tim pitanjem, jer za sada sjedim s mlađim i još planiram djeci dati stariji. vrt.

Iznenadio si me, makar najmanje ... morao sam iznijeti vrt iz bašte bez dijabetesa, jer jelovnik tamo (vrećice soka za doručak, mljeveno meso i jetrene paštete nepoznatog porijekla, borscht na kupljenoj rajčici, muffini, kolačići od palminog maslaca ...) izazvao je DZhVP, gastritis, reaktivne promjene u jetri, difuzne promjene u gušterači - umorni od pijenja lijekova i dijeta (((
Ova slika traje od februara meseca, a jutro počinje rečima: „Mama, boli me stomak“, želim da zavijam kao vuk!
Bojim se da bi sve to dovelo do još goreg ... Dijete stalno želi jesti, ali na raspolaganju je vrlo ograničena ponuda proizvoda.
Od biljnih vlakana dozvolili su nam samo kuhanu repe, mrkvu i karfiol, on ih više ne može vidjeti.
Ali vani je prozor: zelenilo, bobice ...
Kad se stanje malo stabiliziralo, počeo ju je voditi na nastavu u vrtić kako ne bi uopšte disao: doručak kod kuće, ručak kod kuće.Od 9 do 12 u vrtu.
Najžalosnije je što se u kamenom dobu osjećam kao ja: nema dijagnoze, ali metoda liječenja i dijeta za pankreatitis, gastritis s pojačanom sekretornom funkcijom i DZHP različitih kineza ponekad su dijametralno suprotni.

Naravno da će biti kod kuće, ne vjerujem u kalkulacije i injekcije lijevih ljudi, tako da s ovim mislim da će sve biti u redu. Dijete ne bi trebalo osjećati otuđenost od društva, sin već želi potpunu komunikaciju. Odjavit ću se za rezultate našeg eksperimenta pod nazivom "Vrtić".

Miris acetona, direktno je očit, kao iz boce sa otapalom? gde se ističe, iz usta ili od znoja?

Ne tako oštro, ali vrlo slično. Izlučuje se svuda iz pluća, znojem, mokraćom.

Zdravo Dilyara! Pitanje je malo izvan teme, htio sam znati koji se lijekovi mogu dobiti u bolnici za dijabetičare? Regionalni sam pacijent, imam 22 godine. Doktori propisuju samo inzulin i kažu da oni mogu samo da ga propišu, no činilo mi se malo čudnim, jer mi je pedijatrijski endokrinolog dao testne trake i inzulin, igle za olovke za špriceve itd. Ne želim potrošiti svoj novac na drogu i test trake.
Živim u Almetyevsku, osim ako naravno moja lokacija ne pomaže u odgovoru na pitanje.
Hvala unaprijed.

Nažalost, u mreži za odrasle sve je potpuno drugačije. Potreban vam je samo inzulin + neki drugi lijekovi kako je naznačeno, bez test traka i igala. Svaka regija ima svoju regionalnu listu i financira se iz lokalnog proračuna, pa će ono što vlasti odobre biti. Federalnim zvaničnicima daju nekoliko pruga, ali da biste dobili dijabetesnu grupu, morate biti duboko invalidna osoba.

dobar dan! Recite mi, može li se dijabetes tipa 1 razviti kod 1,5 djece nakon vakcinacije? bliske rodbine niko nije imao dijabetes.
Kakav tretman treba imati takva mala djeca? možda neke druge špriceve?

Da, to je moguće ako se vakcina ne izvede pravilno. Liječenje dijabetesa kod djece samo inzulinom i primjena olovkom za špriceve

Zdravo Dilyara. Iz nekog razloga ovdje ne vidim svoj prethodni komentar i vaš odgovor. Čitam iz maila. Želim pojasniti: trebam li napraviti glukozni test i na prazan želudac gledati c-peptid i nakon 2 sata također? Trebate li uzeti antitijela? Zaboravio sam napomenuti da se moj sin počeo jako znojiti. Hvala na pomoći!

I odgovorili ste mi jer na mail, ali ne ovdje na blogu. C-peptid je potreban i na prazan stomak i sa opterećenjem. Možete dati i antitela da vas smire.

Dobar dan Reci mi, molim te, kako si sa vrtićem? Kako nahraniti bebu? Kako stvoriti meni kako ne bi koristila zabranjenu hranu, ali ne lišila dijete vitamina i supstanci neophodnih za pravilan razvoj? Jako me muče ta pitanja! Moja kćerka sada ima 1 godinu i 2 mjeseca, tokom trudnoće sam imala gestacijski dijabetes. Ona prati šećer od rođenja, postova posta se kreće od 4,5 do 6,3! Nakon jela nakon 10 minuta s kućnim brojilom glukoze u krvi na 9,7! Ne injiciramo inzulin, registrovani smo kod endokrinologa, ona piše "dijeta br. 9" kako treba biti, dijete želi sve novo i novo, pita šta jedemo, ali ona uvijek kuha odvojeno, a ja ne znam kako da povećaju prehranu ... . jer kuvam kašu od riže (korisna), ali mislim da je u teoriji to nemoguće staviti, krumpir stavljam u juhu (što je više zadovoljavajuće), ali i to treba ograničiti .... Nema ko da se konsultuje, naši ljekari se nisu susreli sa tako ranom manifestacijom ... Reci mi, kako se snalazite? kako objasniti djetetu šta je nemoguće? Kako vas posluša vrtić? I još ... Mislite li da se moja nada zagreva da se beba zbog povećanog šećera tokom trudnoće navikla na to stanje iz maternice, a sada kćerino tijelo jednostavno održava šećer na uobičajenoj razini. Možda će se onda sve odvijati? Ili se uzalud nada i 6.3 posto posta već ukazuje na neizbježni početak bolesti? U 9 ​​mjeseci naš glikozilat bio je 5,7, a u 1 godini - 5,9. Unaprijed hvala na odgovoru! Zaista se nadam vašem mišljenju i savjetu!

Lidija, prestali su da idu u vrtić. Sutra idemo u prvi razred)) Ali kad smo otišli, ponio sam sve sa sobom i on je tamo dobio hranu, gledao šećer i stavljao inzulin koliko bih rekao. Jeli su normalnu zdravu hranu. Sada jedemo malo drugačije, ne jedemo hljeb i drugu hranu bez glutena, slatkiši su samo sigurni, više proteina i masti. Na ovoj dijeti ne morate razmišljati o vitaminima i mineralima, jer takva hrana sadrži ih dovoljno nego u JANK hrani ili ugljikohidratima. Pored toga, dodatno dajem Vit C, E i Omega 3.

Vjerujem da radite jednu vrlo ozbiljnu grešku - hranite dijete koje sami ne jedete. Kad kažemo da jedemo ili ne jedemo, mislim na cijelu našu porodicu, uključujući sebe, supružnika i svoje drugo zdravo dijete. Svi jedemo na isti način. Kakva je svrha hranjenja bebe odvojeno? To je u prvom redu štetno za psihu, ona će rasti, i neće se formirati prave navike. Izaći će iz vašeg staratelja i pasti za bezvrijednu hranu. Mislite li da je to iskreno?

Naši ljekari imaju čudan koncept o zdravoj hrani i prehrani. Sada je na Zapadu prehrambena piramida odavno revidirana, ali u Rusiji kod nas glavna hrana su i dalje žitarice i hljeb. Pokušajte sebi i supružniku napraviti test krvi na šećer nakon istog obroka, 100% ćete vidjeti iste rezultate, možda malo kasnije, nakon 20-30 minuta. Moj zdrav suprug ima šećer nakon lubenice 10 mmol / L, imam 8 mmol / L. Sa gledišta našeg lijeka, to je normalno, jer je šećer normalan 2 sata nakon obroka. Zato sada ne testiraju šećer 1 sat nakon vježbanja, kako ne bi vidjeli ove visoke šećere, umjesto da promijene principe zdrave prehrane i smanje unos ugljikohidrata.

Zašto mislite da je kaša s rižom dobra? Da li je od divljeg riže sa očuvanjem svih ljuski zrna? Ako ne, onda je ovo potpuno beskorisni proizvod. Takođe sa krompirom. Na raspolaganju imamo toliko stvarno korisnih proizvoda, ali svi ih se boje. Meso, riba, perad, jaja, povrće, morski plodovi, mliječni proizvodi, mahunarke u malim količinama, bobice i voće naše pruge.

NIJE potrebno djetetu objašnjavati šta je nemoguće, potrebno je objasniti zašto je štetno i šta će se dogoditi. Ali s obzirom da je dijete još malo, samo morate učiniti sve kako dijete ne bi vidjelo ove proizvode, a to je moguće samo kad ih niko ne jede, a oni nisu kod kuće, također izbjegavajte prodavaonice i zaustavite sve pokušaje drugih ljudi da stave nit ukusno za dete. Što kasnije sazna, bolje je za sve.

Pa, rekli ste "vrtić se pokorava" 🙂 Upravo smo se dogovorili s direktorom i vrtić nije bio jednostavan, već s djecom koja imaju alergiju i dijabetes. Mislim da uvijek možete naći neki kompromis. Pored toga, znali su da sam endokrinolog. Mislim da jednostavno nisu imali šanse da se odupru (smijeh). U srcu, odgajatelji, direktor i medicinske sestre se slažu da je hranjenje djece u vrtićima pogrešno, ali oni ništa ne mogu, jer postoje standardi. Prema standardu, dnevno se stavlja 3 ili 4 kašike šećera po djetetu. Je li to u redu? Deca bašta će bankrotirati ako nahrani djecu mesom i povrćem. Žitarice, brašno i šećer mnogo su jeftiniji.

I još ... Mislite li da se moja nada zagreva da se beba zbog povećanog šećera tokom trudnoće navikla na to stanje iz maternice, a sada kćerino tijelo jednostavno održava šećer na uobičajenoj razini. Možda će se onda sve odvijati? Ili se uzalud nada i 6.3 posto posta već ukazuje na neizbježni početak bolesti? Vaša trudnoća i dijabetes nemaju nikakve veze sa manifestom dijabetesa kod djeteta, ako se to dogodi. Odakle su te spekulacije?

Dobar dan.
Imam takvo pitanje - ja osobno radim sa iskustvom od 20 godina. Dvoje dece.
Ove godine bili su u Turskoj, a najmlađi - 3 godine - dobili su virus Koksaki (pretpostavljam, sudeći po simptomima). Pojavio se već po dolasku kući, ali pedijatar je stavio samo grlobolju od herpes noob. Iako su na rukama i nogama bili osipi.
Vratili smo se prije otprilike 20 dana.
Primijetio sam kako je par puta noću sin opisao sebe. Iako se prije - čak i za vrijeme gušenja pelena - to nije dogodilo. I tada me obuzelo da bi to mogla biti jedna od prvih manifestacija dijabetesa. U tom slučaju, šećer na mršavom glukometru 4.7. Nakon jela 6.9.
Molim vas, recite mi da li su moje sumnje opravdane?
Je li moj test na brojilu dovoljan? Ako ne, koji se drugi testovi mogu položiti?
U koje vrijeme se dijabetes može manifestirati nakon virusa?

Mislim da do sad nemate o čemu da se brinete. Pazi, pazi na šećer u različito vrijeme. Merač je dovoljan. Možete proći GG nakon 3 mjeseca ako ste veoma zabrinuti. Dijabetes se može pojaviti za nekoliko godina ako je započeo auto proces.

Tokom proteklih 6 meseci moja jednogodišnja ćerka često se pojavljuje kao opekotina na preponama, a ona čak ni ne pušta bočicu iz ruke, pije vodu, a ona također puno i često urinira! Reci mi može li biti dijabetes?

Eugene, ovo što opisuješ (opekotina) je vrlo slično alergiji. Kod male djece se manifestuje i zato što dolazi do iritacije gastrointestinalne mukoze. Ako puno pije, onda u skladu s tim urinira. Teoretski, to može biti dijabetes, ali to ipak morate dokazati

Dilyara, zdravo! Čitam vašu priču i suze se ponovo slijevaju ... Razboleli smo se 16., 16. maja ... I zaista se život podijelio na prije i poslije. Još uvijek postoji osjećaj da je ovo samo noćna mora koja će se uskoro završiti ... Za šta? Zašto je moje dijete? Kako? Nikad ne pronađite odgovore na ova pitanja ...
pišete da ste se okrenuli republičkoj bolnici, nije li to u republici Baškortostan?

Elena, sve će biti u redu. Pričao sam o Tatarstanu

Pozdrav Dilyara. Imam pitanje za tebe. Imam 27 godina. Dijabetes tipa 1 sam započeo sa 18 godina. 3 godine prije toga u bolnici sam imao teški oblik angine. Ljekari su bili primorani da ubrizgavaju hormon rasta. Dakle, može li ovo 3 godine kasnije uzrokovati moju bolest ?? U porodici niko nije obolio od dijabetesa, nije bilo stresova. Hvala unaprijed) !.

grlobolja bi mogla da izazove

Moj sin ima godinu dana. Rođen je s težinom od 3980. Vrlo dobro je dobijao na težini do šest mjeseci, liječnici su se čak svađali da sam preboleo. U sedam mjeseci izgubio je 100 grama. Nisam zabio osmi ... Teži 11 kg godišnje. Sve ovo vreme dojila sam. I cijele ove godine dijete jede grudi noću svaka dva sata. Godine prošli su propisani test za šećer i pokazao je 6,2. Pauza između zadnjeg hranjenja i testa je tri sata. Reci mi, da li je to dijabetes?

Ovo je varijanta norme, jer je od jela prošlo malo vremena. Ako ste zabrinuti, tada napravite krv na glikiranom hemoglobinu.

Dobar dan djetetu od 3 godine krvni test pokazao inzulin 2,7, šećer je normalan, aceton u mokraći je negativan, no nešto je mirisa prisutno iz usta ... Ne mogu razumjeti aceton ili ne (((dijete može imati crijevnih problema zbog ovoga i ... obilno znojenje prilikom zaspavanja (postoje neurološki problemi) i povišen apetit malo ... popije malo vode, ne ide često u toalet ... može li ovo biti početak dijabetesa? koji testovi trebaju biti položeni? možda još jedan razlog za snižavanje inzulina?

Loš zadah može biti posledica problema sa crevima. Znojenje ukazuje na nesavršenost autonomnog nervnog sistema u ovoj dobi. Podaci za dijabetes nisu dovoljni. Potrebna je potpuna analiza ukoliko postoji sumnja.

Pozdrav, pišem u starom članku, nadam se da ću vidjeti komentar. Jučer su položili pretrage krvi i urina uobičajene za dijete (djevice, 4 godine), jer temperatura, sekundarni amnezijski pijelonefritis, PMR od 2 žlice, napravljena ureteroplastika, rezultat još ne znamo (samo nakon 2 mjeseca), tako da je napeto od bilo kakve boli. Krv je pokazala bakterijsku infekciju, a urin glukozu 2+. Pročitala sam da bi to mogao biti znak dijabetesa, a samo dan prije nego što je prebačen na slatko (da, bilo je, pojela sam dva peciva). Prije tjedan dana su prošli urin kako je planirano i sve je bilo normalno. Sutra ćemo proći mokraću, ali brinite, jer Redovno pratim vaš blog (moja majka i svekrva imaju visok šećer, ali dijabetes još nije prijavljen). Trebam li paničariti? Zadnja dva dana puno pije i pipa. Miris je iz usta, ali nisam siguran da su aceton i aceton u urinu normalni. Hvala

Svetlane, kako se ne biste brinuli o nečemu drugom, bolje je napraviti glikovani hemoglobin i bar šećer na post. Uz probleme s bubrezima, događa se i šećer u mokraći.

Pozdrav, djetetu od 5 godina dijagnosticiran je dijabetes tipa 1. otkriveno
prvi put .. recite mi, molim vas, treba li dijete koristiti pumpu za dijabetes? Ne primjenjujete se na dijete? trošak je dovoljno visok + potrošni materijal.

U debiju će malo dijete imati vrlo male doze inzulina. To može dovesti do začepljenja kanile jer će inzulin polako teći. Stoga je bolje pričekati nekoliko godina. Ne koristimo pumpu, jer imamo odličnu nadoknadu na ručkama, jer sin sam odbija da nosi pumpu.

Dobar dan, Dilyara! Posebno vrlo zanimljivo web mjesto s člancima. Našoj kćeri, kojoj je bilo 9 godina, dijagnosticiran je dijabetes u maju ove godine nakon virusa. Općenito, koliko je već čulo da su se simptomi kod djece pokazali nakon virusa ili infekcija - to je očito snažan udarac slabom organizmu u određenom smislu. 🙁 Lizka je sada i na Novorapidu i Levemireu, ubrizgava sebi.
Imam osjećaj da, iako kažu da djeca ubrzano razvijaju dijabetes, ona ga ima više od jedne godine. Svi ti simptomi, osim žeđi (ona još uvijek ne voli piti, za razliku od mene - uvijek sam voljela vodu i zbog toga sam čak bila testirana na dijabetes u djetinjstvu), imala su već tri godine. Uvođenjem inzulina čak se i vid vratio u normalu! Da li je takav razvoj bolesti moguć? Kad smo ga pronašli, nivo glukoze u krvi bio je 23, dok nije bilo ketona - ljekar je rekao da je tijelo pronašlo način da nadoknadi. Općenito, godinu dana prije dijagnoze bilo je malenih operacija na ruci pod općom anestezijom, izrezana je mala cista. I to bi vjerojatno moglo srušiti imuni sistem?
Zdravlje vama i vašoj djeci!

Zdravo, Yana.
„Imam osećaj da, iako kažu da deca brzo razvijaju dijabetes, imala ga je više od jedne godine.“ - Antitela nastaju nekoliko godina pre manifestacije. Tehnički je tako. Teško je reći šta je tačno pridonijelo tome.

Zdravo. Jedno pitanje može biti: mojoj kćeri dijagnosticiran je dijabetes tipa 1, iako ima normalan inzulin i c-peptide. Ima 14 godina (zone rasta zatvorene u 12), odnosno već se formirala. A dijagnoza se postavlja samo na temelju visokog šećera i nedostatka viška kilograma. I to je u potpunosti moja zasluga, jer ona ima Downov sindrom i unaprijed sam znala da imaju višak kilograma, od rođenja sam formirala ispravan stav prema hrani. Pitanje: šta može naštetiti tabletama? Uostalom, uvijek se može prebaciti i na inzulin. Hvala!

Pozdrav Dilyara! Stvarno se radujem vašem odgovoru, danas sam uzeo svoje dvije kćeri stare 4 i 6 godina na testove, najmlađa je imala glukozu 4,3, najstarija je imala 5,2, potom su jeli i pili svježu naranču, a nakon 2 sata izmjeren je šećer kod najmlađih 4,9 a stariji 6.8 počeo sam se jako brinuti zašto stariji nakon 2 sata ne odskaču? Zaista se nadam vašem odgovoru

oboje djece imaju normalno

Endokrinologu smo se obratili sa detetom od 10 godina koja ima višak kilograma i osip na obrazima i rukama (od ramena do lakta). testiran na glukozu i inzulin. Glukoza iz vene 7,4, norma inzulina. Propisana je dodatna analiza tolerancije na glukozu s opterećenjem u sat i dva, a analiza je takođe u granicama normale. Od dodatnih simptoma: jako se znoji, mokrenje noću često ne ide u toalet, loše zaspi, apetit je svaki dan drugačiji, ponekad ne želi jesti, naprotiv, često traži hranu, piće do 1,5 litara. tekućine dnevno (mlijeko, čaj, voda).Prošlo je više od godinu dana od prvog posjeta endokrinologu, a konačna analiza nije postavljena. Od tada periodično uzimamo krvni test prsta na prazan stomak, a koji je u ostalim slučajevima pokazao 6,6 u drugim slučajevima. što može biti, postoji li šansa da još uvijek nije dijabetes, tjelesna težina se vratila na normalu. U porodici niko nije imao dijabetes.

Katarine, možda je ovo bilo predijabetično stanje. Dijabetes tipa 2 kod djece sada nije tako rijedak. Vaš je zadatak sada da pratite težinu, jer on određuje sudbinu budućnosti.

Puno hvala! Veoma zahvalan na odgovoru!

Puno hvala Dilyara!

Pročitala sam članak i činilo se da nas ponovo potiče poznanstvo sa dijabetesom.
Moj jedini sin ima 16,5 godina. Ništa mu nije smetalo. Ali iznenada je moj dečko, visine 176, počeo dramatično gubiti kilograme (napravio novu rupu na pojasu i na traci sata), prvo jedan, a drugi, postao letargičan, zamišljen, beskrajno pio vodu. Naravno, ja sam jako loša majka, ali nije mi moglo pasti na pamet da je ona već s nama. Iako sam bila mala, bila sam upoznata sa ovom bolešću (prijatelj moje drugarice iz razreda sina živi s dijabetesom već od 4,5 godine) .Otišli smo prijateljima i mjerili GK radi zabave, i tamo je bilo 20,5. Sreli smo oči sa sinom, strah, nerazumijevanje i negiranje činjenice bilo je i sa mnom i sa njim. Na putu smo otišli do apoteke i kupili glukometar, u nadi da nam je onaj loš stari pokazao laž. Utrčali su do kuće ... .. smrzli se, ali nema brojku 21.3. Ujutro na prazan želudac šećer 14.7. Zakazala sam sastanak sa endokrinologom. On je išao u školu, ja idem na posao. Ovo je takva glupost, ali tako je ... Na poslu je rekla medicinskoj sestri za naše incidente. Ona je mlada djevojka, doslovno me izbacila s posla. Trčim u školu. Ne Ne, ne samo s njim, to ne može biti. Hitna pomoć. Šećer 25.6. Reanimacija. Još uvijek ne mogu shvatiti kako se ta „slatkoća“ uvukla u naš život? kada je sve počelo? i je li bilo moguće nešto promijeniti? Imamo samo šest mjeseci iskustva s dijabetesom. Jer još je puno pitanja. Moj dečko je bio jači od mene, prihvatio je njegovu bolest i uči da bude prijatelj s njom. Uči na greškama, dugo ne igrajući sport i injekcije inzulina nakon jela, kao što bi trebalo biti, došlo je do hipo kome. I opet oživljavanje. Bože, zahvalan sam našem doktoru koji nam je predložio vašu web lokaciju. Hvala što ste postali zanimljivi.

Zdravo Olga. Samo za početnike imam trening u svim spoznajama o insulinskoj terapiji http://lp.saxarvnorme.ru/tr2

Dilyara, dobar dan. Imam 3 djece, srednje i mlađe, rodila sam se s GDM-om, nadoknađenom dijetom. U 3. trudnoći dijeta je bila vrlo stroga. S malim greškama u prehrani, šećer bi mogao porasti na 9,5 za 1 sat, na primjer, nakon kaše, ketoni su često klizili u urinu. U obje trudnoće djeca su se rađala male težine: 3050 i 2850.
Najmlađa kćer imala je šećer 2,4 dana. Nakon početka dojenja vratila se u normalu.
Sada je sin 4 godine, kćerka 1,8. Predijabetes sam dobila pre mesec dana. Šećer na post prema GTT 6.3 nakon 2 sata 6.5.
S tim u vezi, odlučio sam uzeti testove za djecu
Sin ima glukozu 4,4, GG 5,2.
Kod kćeri s peptidom od 0,88, norma je od 1,1 do 4,1. Glikovani 5,44 i venski šećer 3,92 na prazan stomak. .
Kod kuće je mjerila glukometrom prije nego što je pojela kćer, uvijek 4,7-4,8. Nakon jela nakon 2 sata od 5,2 do 6,5 (ovisno o tome šta sam jeo, povrće ili žitarice, voće).
Moj sin ima prazan stomak na glukometru od 4,6 do 5,1. Nakon 2 sata od 4,8 do 6,7.
Jednom nakon guste kaše koju sam posjetio nakon 3 sata - rezultat je 6.6.
Reci mi, da li se isplati brinuti? Ili pad sa peptidom i šećerom na donjoj i gornjoj granici norme ne govori ništa?

ne brini

Diler, hvala na odgovoru. Danas mi je kćer izmjerila šećer glukometrom 2 sata nakon jela, a glukometar je pokazao 7,4. Pojeo sam 200g heljdine kaše i 100g voćnog pirea. Mjerač je kalibriran plazmom za odabir s jednim dodirom. Zašto se šećer ne smanjuje nakon namirnica s ugljikohidratima? Ovo je njeno, napisao sam gornju poruku, snižen je s peptida prema analizi prije mjesec dana 0,88 i bio je 5,44 glikolizovan. Jednostavno nisam mjerio ck mjesec dana, ali danas sam to odmjerio za sebe i ujedno sam odlučio to pogledati.

Jer kaša i pire krompir su super ugljeni hidrati. Ako postoji oprez, tada morate kontaktirati pedijatrijskog endokrinologa i obaviti pregled

Zdravo Dilyara. Moj sin ima godinu dana, šećer na prazan stomak (ispostavilo se da je bilo oko 5 sati, 8 sati. Ne možemo to izdržati, a kamoli 10 sati) na brojilu u klinici pokazalo se 6,4, nakon otprilike 40-50 minuta davali smo krv iz vene u privatnoj rezultat klinike 4.1. Dan prije testa kasno smo večerali. Bila je gusta kaša, slatkast, 150 grama i ne slatki sir, dojenje noću. Ne opažam sve navedene simptome dijabetesa, osim što je dijete često kapriciozno i ​​po mom mišljenju smo veliki za 11-godišnjaka 11 kg 400gr., Visina 78 cm. Naš pedijatar ćemo vidjeti tek nakon 2 tjedna (ili trebam li ići do endokrinologa?), Ali stvarno zabrinut, je li to dijabetes, prethodni dijabetes ili je to normalno? Molim te reci mi!

Moje dijete je često patilo od umora i mučnine. Nisam znala šta da radim s ovom dijabetesom. Susjeda mi je savjetovala da probam diabenot. Nedelju dana kasnije dete je videlo iskru u očima i zanimanje za život.

Pozdrav, hvala na članku, ali može li dijete bolovati u stomaku dok je tragalo za uzrokom boli, pronašli su šećer 7,44, inzulin 7,92, peptid 0,94, glicilimir. Hemoglobin 6.3, antitela na beta ćelije Js-slabo pozitivan. Nema pokazatelja suvoće, mirisa i mokrenja. Dijete je aktivno, uči, hoda, skija, klizanje. Uklonili su slatke i brze ugljikohidrate. Možete li nešto komentirati? Šta je ovo Slomila sam cijelu glavu. Teško je pronaći dobrog doktora, a kad oni odgovore probajte ovo ili ono, stvarno sumnjam. Prijavio sam se na jedno čekanje 2 tjedna, a onda vrijeme istječe, morate nešto poduzeti (uvijek se bojim propustiti vrijeme) ....

Činjenica da ste promijenili način ishrane već mnogo znači. Potrebno je ponovno pokazati pokazatelje nakon 3 mjeseca. Ako imate prekomjernu težinu, onda smršavite. U vašem slučaju, teško je reći o vrsti prividnog poremećaja ugljikohidrata bez pregleda

Zdravo. Reci mi molim te. Sve je počelo 6. februara, prvog dana sa liste bolovanja, još od vrtića, uzeo sam je belu kao sneg. Odbijena hrana cijeli dan, tromo, bez aktivnosti. Donirana krv za šećer pokazala 6,2. Otišli su da ga izvedu za nekoliko dana, bilo je 8,3, poslali su ga na područje endokrinologu. Otišli smo i darivali 5,8 krvi za njihov šećer, a krv s rezultatom tri mjeseca - 4,7, nema šećera u mokraći, nema acetona. Poslani kući, bili smo 21. februara. Sredinom marta ne idemo u vrtić, uklanjali smo ugljikohidrate iz hrane i odrezali slatkiše, kao rezultat toga, kupili smo glukometar i počeli mjeriti od 1. marta, šećer ne pada ispod 7 ujutro, jednom ujutro je bio 13, a zatim 14,2, a prosjek je tijekom 7 dana pokazalo se 6,7, nakon jela dva sata kasnije također u roku od 7, a najčešće mnogo više, do 9. U bolnici su ih tri puta predali, a nikad ispod nisu pokazali manje od 10. Često pije, u toalet isto toliko često. Ali nema mirisa na aceton. Nakon podizanja šećera na 13, suha koža s jakim svrbežom prešla je na ruku, propisana je akriderma. Koliko razumijem, više ne možemo izbjeći dijabetes, 18 idemo opet kod endokrinologa, i s kojim simptomima se može otkriti ako je šećer prestao padati, dijete je uspavano, ne želi ništa, jede ga skupno, pa jede cijeli dan, a onda potpuno odbija hranu. Ima 4,5 godine.

Pogledajte video: Koji su prvi znakovi dijabetesa? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar