Dijabetes tipa 1 - liječenje najnovijim metodama

Suvremene metode liječenja šećerne bolesti tipa 1 usmjerene su na pronalaženje novih lijekova koji mogu spasiti pacijenta od svakodnevne primjene inzulina. Ove metode trebale bi poboljšati unos glukoze u ćelije, spriječiti traumu krvnih žila i ostale komplikacije dijabetesa

Dijabetes melitus prvog tipa je autoimuna bolest, čiji je glavni znak nedostatak vlastitog inzulina u tijelu. Beta ćelije u endokrinim zonama (takozvani otočići Langerhansa) pankreasa proizvode inzulin. Budući da pacijentu nedostaje inzulina, njegove beta ćelije nisu u stanju da luče inzulin. Ponekad se sumnja u efikasnost matične terapije zasniva na činjenici da regeneracija beta ćelija, koja se može započeti korištenjem matičnih ćelija pacijenta, nije ništa drugo do reprodukcija potpuno istih „neispravnih“ ćelija na Langerhansovim otočićima koje takođe ne mogu proizvesti inzulin .

Ako se radilo o defektu u beta ćelijama, onda bi to možda bilo tako. Ali autoimuni defekt se ne prenosi na sekretorne ćelije, već na ćelije imunološkog sistema. Beta ćelije kod osobe sa prvom vrstom dijabetesa u principu su zdrave. Ali problem je što ih suzbija imunološki odbrambeni sistem tijela. To je nedostatak!

Kako se bolest razvija? Početni pritisak je upalni proces u pankreasu koji se naziva inzulin. Nastaje zbog infiltracije ćelija imunološkog sistema (T-limfocita) u otočićima Langerhans. Zbog oštećenja u kodiranju, T-limfociti se prepoznaju u beta ćelijama stranaca, nosiocima infekcije. Budući da je zadatak T-limfocita da uništavaju takve ćelije, oni uništavaju beta ćelije. Uništene beta ćelije nisu u stanju da proizvode inzulin.

U principu, otočići Langerhansa sadrže veoma veliku zalihu beta ćelija, pa njihov početni gubitak ne uzrokuje ozbiljnu patologiju. No kako se beta ćelije ne popravljaju sami, a T ćelije i dalje ih uništavaju, prije ili kasnije, nedostatak proizvedenog inzulina dovodi do šećerne bolesti.

Dijabetes (prva vrsta) nastaje razaranjem 80-90 posto beta ćelija. I dok se uništavanje nastavlja, simptomi nedostatka inzulina napreduju.

Manjak inzulina stvara ozbiljnu patologiju. Šećer (glukoza) se ne apsorbuje u tkivima i ćelijama ovisnim o insulinu. Ne probavlja se - to znači da ih ne aktivira (glukoza je glavni izvor energije na biohemijskoj razini). Nezatračena glukoza akumulira se u krvi, jetra dnevno dodaje do 500 g nove glukoze. S druge strane, nedostatak izvora energije u tkivima inhibira razgradnju masti. Masnoća se počinje isticati iz svojih prirodnih rezervoara tkiva i ulazi u krvotok. Ketonska (acetonska) tijela nastaju iz slobodnih masnih kiselina u krvi što dovodi do ketoacidoze čija je krajnja točka ketoacidotska koma.

Neke metode liječenja šećerne bolesti tipa 1 već daju dobre rezultate. Naravno, neki od njih nisu još dovoljno proučeni - to im je glavni minus, ali ako je gušterača iscrpila sve svoje resurse, pacijenti se obraćaju njima. Koje se metode liječenja već primjenjuju u praksi u naprednim zemljama?

Lečenje vakcinom protiv šećerne bolesti tipa 1

Dijabetes tipa 1, prema trenutnim podacima, je autoimuna bolest kada T-ćelije uništavaju beta ćelije gušterače. Jednostavan zaključak je da biste dobili osloboditi od T-belih krvnih zrnaca. Ali ako uništite ta bijela krvna zrnca, tijelo će izgubiti zaštitu od infekcije i onkologije. Kako riješiti ovaj problem?

U Americi i Evropi razvija se lek koji sprečava uništavanje beta ćelija imunološkim sistemom tela. Sada se provodi posljednja faza ispitivanja. Novi lijek je cjepivo zasnovano na nanotehnologiji, koje ispravlja oštećenja uzrokovana T-ćelijama i aktivira druge „dobre“, ali slabije T-stanice. Slabije T-ćelije nazivaju se dobrim, jer ne uništavaju beta ćelije. Cjepivo bi trebalo koristiti u prvih šest mjeseci nakon dijagnoze dijabetesa tipa 1. Cjepivo se takođe razvija za prevenciju dijabetesa, ali brzi rezultati nisu vrijedni čekanja. Sva su cjepiva još uvijek daleko od komercijalne upotrebe.

Liječenje šećerne bolesti tipa 1 metodom ekstrakorporalne hemokorekcije

Liječnici mnogih njemačkih klinika liječe dijabetes ne samo konzervativnim metodama, već se obraćaju i za pomoć modernih medicinskih tehnologija. Jedna od najnovijih tehnika je ekstrakorporaalna hemokorekcija, koja je efikasna i kada terapija inzulinom ne uspije. Indikacije za ekstraorporalnu hemokorrekciju su retinopatija, angiopatija, smanjena osjetljivost na inzulin, dijabetička encefalopatija i druge ozbiljne komplikacije.

Suština liječenja dijabetesa melitusa tipa 1 pomoću ekstrakorporalne hemokorekcije je uklanjanje patoloških tvari iz tijela koje uzrokuju oštećenje krvnih žila dijabeta. Učinak se postiže izmjenom krvnih komponenti kako bi se promijenila njegova svojstva. Krv se prenosi kroz aparat s posebnim filterima. Tada se obogaćuje vitaminima, lijekovima i drugim korisnim tvarima i vraća se u krvotok. Liječenje dijabetesa ekstrakorporalnom hemokorekcijom odvija se izvan tijela, tako da je rizik od komplikacija sveden na minimum.

U njemačkim klinikama kaskadna filtracija u plazmi i krioafereza smatraju se najpopularnijim vrstama ekstrakorporne hemokorekcije krvi. Ovi postupci se provode u specijaliziranim odjelima sa modernom opremom.

Liječenje dijabetesa s transplantacijom gušterače i pojedinih beta ćelija

Hirurzi u Njemačkoj u 21. stoljeću imaju ogroman potencijal i veliko iskustvo u operacijama transplantacije. Pacijenti sa dijabetesom melitusa tipa 1 uspješno se liječe transplantacijom cijelog gušterače, njegovih pojedinačnih tkiva, Langerhansovih otočića, pa čak i stanica. Takve operacije mogu ispraviti metaboličke nepravilnosti i spriječiti ili odgoditi komplikacije dijabetesa.

Transplantacija gušterače

Ako je imunološki sustav pravilno odabrao lijekove protiv odbacivanja transplantata, stopa preživljavanja nakon transplantacije cijelog gušterače dostiže 90% tijekom prve godine života, a pacijent može bez inzulina 1-2 godine.

Ali takva se operacija izvodi u teškim uvjetima, jer je rizik od komplikacija tijekom operacije uvijek visok, a uzimanje lijekova koji suzbijaju imunološki sustav uzrokuje ozbiljne posljedice. Osim toga, uvijek postoji velika vjerojatnost odbacivanja.

Transplantacija otočića Langerhansa i pojedinih beta ćelija

U 21. vijeku se ozbiljno radi na proučavanju mogućnosti transplantacije otočića Langerhansa ili pojedinih beta ćelija. Ljekari su oprezni glede praktične primjene ove tehnike, ali rezultati su nadahnjujući.

Njemački ljekari i naučnici optimistični su za budućnost. Mnogo je studija na kraju, a njihovi rezultati su ohrabrujući. Nove metode liječenja dijabetes melitusa tipa 1 godišnje započinju u životu i vrlo brzo će pacijenti moći voditi zdrav način života i biti ovisni o primjeni inzulina.

Za više informacija o liječenju u Njemačkoj
pozovite nas na besplatni telefonski broj 8 (800) 555-82-71 ili postavite svoje pitanje

Pogledajte video: Pobedila sam dijabetes, tip 1 insulin - Insitut za prirodnu medicinu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar