Tablete za snižavanje holesterola u krvi

Ova supstanca je jednostavno neophodna za naše telo. To je dio svih staničnih membrana u tkivima i organima. Ali istovremeno, kolesterol može nanijeti nepopravljivu štetu organizmu. Uz preveliku količinu može izazvati manifestaciju ateroskleroze, zahvaćajući mnoge arterije i formiranje plakova i holesterola u njima.

Šta je holesterol?

Malo ljudi zna što je holesterol i šta je to. Ali to ih ne sprečava da misle kako je to izuzetno opasno za tijelo.

Pa šta je holesterol? Ovo je zapravo masni alkohol. Nalazi se u svim staničnim membranama životinja i ljudi. Holesterol pomaže u održavanju stanica u formi i štiti ih od oštećenja.

Dakle, pre nego što ga zgražate, trebali biste razumjeti njegove prednosti.

Korisna svojstva tvari

Prije svega, ova supstanca nalazi se u majčinom mlijeku. Mala djeca trebaju ga kao nijednu drugu. Neophodna je za pravilan rast i razvoj nervnog i imunološkog sistema bebe.

Osim toga, kolesterol nam pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, kao i kod prijevremenog starenja tijela.

Uz pomoć njega proizvodi se vitamin D, kao i seks i steroidni hormoni. Holesterol je jednostavno neophodan za mozak, posebno za njegov razvoj i održavanje normalne funkcije.

Takođe igra veliku ulogu u razvoju imunog sistema.

Kakvu štetu može učiniti?

Pored svojih pozitivnih svojstava, holesterol može naškoditi i tijelu. Opasnost leži u činjenici da se ta supstanca ne izlučuje iz tijela, već se apsorbira u stijenke krvnih žila i taloži na mnogim organima.

Ako pravovremeno potražite pomoć stručnjaka, ovaj problem možete da se riješite jednom zauvijek. Liječnik će preporučiti lijekove i proizvode koji mogu snižavati holesterol.

Ali ako se liječenje ne započne na vrijeme, to može dovesti do preranog starenja tijela, moždanog udara i srčanog udara.

Zašto holesterol raste?

Razlozi povećanja ove tvari su mnogi. Razmotrit ćemo najčešće:

  • Genetske bolesti
  • Patologija bubrega i jetre
  • Loše navike
  • Neaktivni način života
  • Jedenje hrane s velikom količinom ove tvari
  • Proizvodi od brašna
  • Višak kilograma.

Stoga se iz ovoga može pretpostaviti da presudni faktor u nastanku ove patologije nije samo loša prehrana, već i neaktivan način života.

Što prije počnete pratiti nivo ove supstance u krvi, dodatno možete izbjeći mnoge bolesti.

Namirnice koje mogu povisiti holesterol u krvi

Dakle, da biste napravili pravi meni, morate znati proizvode koji mogu povećati ovu supstancu. I to nije samo masno meso, mada zauzima prvo mjesto na listi.

Lista namirnica koje ne treba uzimati prečesto:

  • Margarina Koristi se u mnogim jelima, posebno u pečenju.
  • Kobasice, kobasice i konzervirano meso.
  • Nusproizvodi poput jetre, srca, bubrega i ventrikula. Iako su mnogi uvjereni da je to dijetalna hrana, u stvari to još nije slučaj.
  • Sva konzervirana riba.
  • Mast.
  • Pileća jaja, naime žumanca.
  • Sir i puter,
  • Kozice

Uz to, ne zaboravite na svu omiljenu brzu hranu - hranu, kečape, majoneze itd.

Dijagnostika

Odrediti nivo holesterola moguće je samo pretragom krvi. Mnogi ljekari savjetuju da se provjere svake 3 godine za apsolutno sve, bez izuzetka, osobe starije od 20 godina.

Da bi rezultat bio najpouzdaniji, treba se pridržavati nekih pravila i preporuka:

  • Krv se uzima na prazan stomak. Posljednji obrok treba biti oko 12 sati prije testa.
  • Možete piti samo vodu ili zaslađeni čaj.
  • Nekoliko dana prije testa ne preporučuje se konzumiranje alkoholnih pića.
  • Dan prije porođaja ne možete koristiti nikakve lijekove, ali ako je to vitalno neophodno, trebali biste upozoriti liječnika.
  • Prije nego što se predate, morate mirno sjediti ispred kancelarije oko 15 minuta.
  • Nekoliko dana prije porođaja, iz prehrane treba isključiti svu masnu hranu i drugu štetnu hranu.
  • Pušenje nije dozvoljeno sat vremena prije postupka.

Ispod su osnovne norme holesterola za odraslu osobu:

  • Za žene 3 - 5,5 mmol / l,
  • Za muškarce 3,5 - 6 mmol / L

Ako se otkrije malo odstupanje od norme, onda to treba smatrati patologijom.

Kome doktoru treba da odem?

Za početak treba kontaktirati kliniku u mjestu prebivališta i prijaviti se lokalnom terapeutu. On će napisati smjer za prosljeđivanje analize. Ako je koncentracija tvari velika, tada biste trebali konzultirati nutricionista. Moći će preporučiti proizvode koji će pomoći smanjenju ove supstance. Ako se ateroskleroza razvila na toj pozadini, tada će se drugi stručnjaci pomoći u rješavanju ovog problema: kardiolog, neurolog ili vaskularni hirurg.

Liječenje lijekovima

Samo liječnik može propisati jedan ili drugi lijek za snižavanje holesterola u krvi. Ne bavite se amaterskim predstavama, u protivnom može se završiti tužno.

Najefikasniji i najčešće propisani lijekovi biće predstavljeni u nastavku:

  • Gemfibrozil (druga imena su Gavilon, Dopur, Gipoliksan, Lipigem, Liposid, Lopid, Normolip). Ovaj lek je slabo toksičan. Dostupno u dva oblika: kapsule i tablete. Propisan mu je 0,3 - 0,45 grama dva puta dnevno tokom jednog mjeseca. Ovaj lijek je kontraindiciran u trudnoći, djeci i osobama sa bolestima žučne kesice. Obično se ovaj lijek dobro podnosi, ali u rijetkim slučajevima se ponekad pojave nuspojave poput proliva, bolova u trbuhu, mučnine i anemije.
  • Kolestiramin. Dostupno isključivo u obliku praha. Glavna kontraindikacija: osobe starije od 60 godina, trudnoća, opstrukcija bilijarnog trakta. Tačno doziranje lijeka može propisati samo liječnik. Neželjeni događaji nakon uzimanja lijeka: proljev, povraćanje ili zatvor.
  • Atorvastatin. Oblik za puštanje - tablete obložene bijelom školjkom. Ima niz kontraindikacija: starost do 18 godina, trudnoća i dojenje, zatajenje jetre, preosjetljivost na lijek. Ovaj lijek ima prilično impresivnu listu nuspojava, tako da prije upotrebe treba konzultirati liječnika.

  • Rosuvastatin. Dostupno u obliku obloženih tableta od 5 mg, 10 mg, 20 mg i 40 mg. Treba ih uzimati oralno, bez žvakanja, ispirati vodom. Možete ga uzimati u bilo koje doba dana i bez obzira na obrok. Prije uzimanja lijeka, pacijent treba sjesti na hipoholesterolemijsku dijetu i nastaviti ga slijediti kroz čitav tijek liječenja. Doziranje lijeka pojedinačno bira liječnik. Ovaj lijek ima prilično veliku listu kontraindikacija i nuspojava, tako da ga ne biste trebali sami propisivati ​​bez savjetovanja sa stručnjakom.

Zapamtite da ako se pojave nuspojave, morate odmah prestati uzimati lijek i obratiti se liječniku. Specijalist će ili smanjiti dozu ili će propisati drugi lijek.

Kako sniziti holesterol koristeći tradicionalnu medicinu?

Mnoge biljke pomažu u rješavanju ove patologije. Ispod su recepti za najefikasniju tradicionalnu medicinu u borbi protiv ove patologije.

Recept broj 1. Da bismo pripremili ovaj lijek, potrebni su nam korijeni maslačka, ili bolje rečeno, cvjetni prah. Dnevno je potrebno upotrebljavati ga po 1 žličicu. prije svakog obroka. Nema kontraindikacija, jedino je što će efekat biti vidljiv tek šest mjeseci nakon stalne upotrebe ovog lijeka.

Iscjeljujuća infuzija cijanoze. Da bismo ga pripremili potrebna nam je 1 kašika biljke, koju treba napuniti jednom čašom vode. Stavite posudu sa sadržajem na vatru i kuhajte pola sata. Zatim je potrebno ostaviti da se juha ohladi, filtrirati i uzeti jednu žlicu navečer nakon posljednjeg obroka (nakon 2 sata) ili prije spavanja. Data decoction uklanja sve štetne tvari iz tijela.

Izuzetno čisti krvne sudove od holesterolne tinkture propolisa. Možete ga sami kuhati, a možete ga kupiti već gotovog u ljekarničkoj mreži. Treba ga uzimati 4 puta dnevno 30 minuta prije predviđenog obroka od 7 kapi. Prethodnu tinkturu treba razrijediti u 30 ml vode.

Češnjakovo ulje. Možete ga naći i u trgovini, ali veoma rijetko. Bolje ga sami skuhajte. Za kuhanje uzmite 3 glavice bijelog luka, ogulite ih i naribajte na sitnoj rerni. Zatim je prebacite u staklenu bocu i tamo sipajte 200 ml suncokretovog ulja. Iz limuna iscijedite malo soka i dodajte našem sadržaju. Stavite bocu u frižider na jednu sedmicu. Uzimajte lijek treba 1 žličica. pre jela jednom dnevno tokom 2 meseca.

Kvas od cvekle. Sama je napraviti ovo piće vrlo je jednostavno. Potrebno je uzeti 4 korijena srednje veličine, dobro ih isprati i oguliti. Dalje, repe treba izrezati na velike kriške i staviti u staklenu teglu. Tada uzmemo ciglu crnog kruha, uklonimo kore, narežemo je i stavimo na repu. U sadržaj tegle dodajte 1⁄2 šalice šećera i sve napunite vodom. Staklenku pokriti gazom i ostaviti da odstoji nedelju dana. Vremenom se kvass odfiltrira, piju 200 ml 3 puta dnevno. Takav napitak ne treba uzimati kod osoba koje pate od gastritisa i čira na želucu, a kontraindiciran je i kod patologije bubrega.

Smanjivanje holesterola sa ovsom. Da bismo pripremili proizvod, potrebna nam je jedna čaša zrna i 800 ml vode. Zob se pažljivo prosija i opere. Zatim ga napune u termos, prelije vrućom vodom i ostavi ga, tako, noću. Sljedećeg jutra smjesa se filtrira i uzima se na prazan stomak jedna čaša infuzije. Svježu infuziju treba pripremati svakodnevno. Tijek liječenja ovim alatom je 14 dana.

Kvass od žuči. Za kuhanje trebate uzeti 60 grama sjeckane trave staviti u kesu gaze, priložiti malu težinu da sve to napuni s 3 litre vode. Zatim dodajte jednu čašu šećera i 1 kašiku kašike. pavlaka. Stavili smo posudu na toplo mjesto, svaki dan treba miješati sadržaj 2 tjedna. Takav napitak treba piti 100 ml tri puta u kuhanu pola sata prije jela. U rezervoar dodajte nedostajuću količinu vode i 1 kašiku dnevno. Šećer Tečaj lečenja je 1 mesec.

Preventivne mjere

Možete izbjeći razne patologije povezane sa visokim kolesterolom. Trebate samo slijediti jednostavna pravila i preporuke:

  • Potrebno je stalno pratiti nivo holesterola u krvi, za to je dovoljno napraviti krvni test jednom godišnje, što će vam omogućiti da situaciju držite pod kontrolom.
  • Jedite što više voća i povrća. Njihova dnevna norma je 1500 kg po osobi.
  • Umjesto običnog čaja, variva borovice ruže ne samo da normalizira razinu ove tvari u krvi, već savršeno poboljšava imunitet.
  • Jedite češanj češnjaka barem jednom dnevno.
  • Pijte što više vode.
  • Jedite manje šećera.

Crveno meso je najbolje zamijeniti morskim plodovima (osim škampi), naime oceanskom ribom i školjkama. Sadrže i one supstance koje doprinose uklanjanju holesterola iz ćelija i unutrašnjih organa.

Dok gledate video, naučićete o holesterolu.

Holesterol nije samo štetan za organizam, već je i koristan. Zapamtite da ova patologija nema simptoma i znakova. Holesterol u krvi se može kontrolirati analizom. Specijalist će vam pomoći da ga dešifrirate i ako zamijeni malo odstupanje, propisat će vam potreban lijek koji odgovara vama. Ne bavite se liječenjem, posljedice mogu biti puno gore. Što prije počnete sa liječenjem, to ćete spriječiti druge bolesti.

Šta su statini

Klasa statina su tablete koje najčešće liječnik propiše pacijentima s visokim kolesterolom u plazmi. Stoga se vjeruje da su statini najbolje sredstvo za normalizaciju razine kolesterola, sprečavanje srčanog udara, ishemije i krvarenja u mozgu.

No, da bi se razumio mehanizam djelovanja ove skupine lijekova trebalo bi znati kako nastaje lipofilni alkohol, koja je njegova svrha i uloga u tijelu. Holesterol se stvara u tijelu od 85%, a samo preostalih 15% dolazi s hranom.

Organski spoj je uključen u mnoge procese:

  • biosinteza hormona, uključujući genitalne,
  • zaštita crvenih krvnih zrnaca od toksičnih oštećenja hemolitičkim otrovima,
  • regulacija vaskularne propustljivosti i ćelijskih membrana,
  • proizvodnja žuči i vitamina D,
  • održavanje snage ćelija po celom telu.

Za potpunu opskrbu holesterolom u svim tkivima i unutrašnjim organima proizvode se posebni proteini - lipoproteini. Ako je nivo lipofilnog alkohola u tijelu povećan, moraju se poduzeti mjere da se on smanji.

U početnim fazama aterosklerotskih promjena to je dijeta, sport, odbijanje od ovisnosti, pravilan odmor i čest boravak na svježem zraku. U nedostatku dejstva ovih mera, lekari propisuju lekove statinskoj grupi. Oni inhibiraju proizvodnju enzima koji sudjeluju u proizvodnji lipoproteina.

Kao rezultat, smanjuje se količina holesterola koji prodire duboko u tkiva, a povećava se i količina obrnutog transporta. U vezi s uzimanjem lijekova statinske grupe, smanjuje se količina lipofilnog alkohola u tijelu, dok se masnoća i plak nakuplja u kapilarama.

Koristi i štete od lijekova

Statini nisu grupa lijekova koje možete sami prepisati, jer imaju puno nuspojava ako se koriste nepravilno. S malim porastom kolesterola, možete se nositi s njim kod kuće dijetalnom i vježbanjem. Ali u prisustvu ozbiljnih indikacija, ljekari u većini slučajeva preporučuju uzimanje statina.

Neučinkovitošću liječenja bez lijekova ova grupa lijekova može ne samo smanjiti ukupni kolesterol, već i spriječiti opasne bolesti kardiovaskularnog sistema. Prednosti statina:

  • manji rizik od srčanog udara,
  • sprečavanje moždanog krvarenja,
  • ublažavanje znakova vaskularne ateroskleroze i sprečavanje komplikacija bolesti u budućnosti,
  • stabilizacija srčane aktivnosti kod angine pektoris i ishemije,
  • ublažavanje dijabetes melitusa,
  • gubitak težine kod pretilih pacijenata,
  • uklanjanje upale zidova kapilara,
  • stanjivanje krvi i sprečavanje tromboze,
  • povećanje promjera lumena kapilara,
  • uspostavljanje procesa razmjene.

Statini se propisuju za ubrzavanje oporavka nakon srčanog udara, cerebralnog krvarenja, plućne embolije, kao i nakon operacije (stentiranje, preskakanje koronarnih arterija, angioplastika). Postoje statini dizajnirani za snižavanje holesterola u krvi, a nedostatci glavni je razvoj nuspojava.

Sa smanjenjem količine lipoproteina koje proizvodi tijelo, smanjuje se i proizvodnja koenzima Q10. Ova supstanca dizajnirana je za opskrbu mišićnog i moždanog tkiva energetskim rezervama, a uz nedostatak koenzima osoba počinje patiti od bolova u mišićima, slabosti, skokova pritiska, apatije i umora.

Daljnjom primjenom statina na znanstveni način može početi uništavanje mišićnog tkiva - rabdomioliza. Neželjeni efekti mogu se pojaviti pri nepravilnoj uporabi tableta iz bilo kojeg od tjelesnih sistema.

Najbolji statini za snižavanje holesterola u krvi

Prve tablete za holesterol napravljene su na osnovi prirodnih sastojaka i nazvale su ih lovastatin. Nadalje, svi proizvedeni lijekovi bili su sintetskog porijekla.

Oni koji vjeruju da su lijekovi na prirodnoj osnovi mnogo sigurniji i bolji su u zabludi, jer sintetski analozi imaju mnogo manje nuspojava, to ih tijelo lakše podnosi. Prva generacija statina uključuje ne samo lovastatine, već i pravastatine i simvastatine.

Lovastatin tablete

Glavni predstavnik ove grupe je lijek Lovastatin. Dostupan je u obliku tableta od 20 ili 40 mg, spada u klasu lijekova za snižavanje lipida. Mehanizam delovanja je kršenje početne faze sinteze holesterola u tkivima jetre (proizvodnja mevalonske kiseline).

Smanjuje volumen plazme lipoproteina niske i vrlo niske gustine, triglicerida i povećava količinu lipoproteina visoke gustoće. Trajanje djelovanja jedne uzete tablete na bazi lovastatina iznosi 24 sata, stoga se lijek treba uzimati jednom dnevno, najbolje u večernjim satima.

Indikacije za upotrebu:

  • primarna i porodična hiperholesterolemija sa neuspehom u dijeti,
  • usporavanje napredovanja aterosklerotskih vaskularnih lezija,
  • prevenciju srčanih i moždanih udara kod pacijenata sa ishemijom, kao i kao deo složene terapije prekomernim lipofilnim mastima u telu,
  • primarna prevencija koronarne srčane bolesti.

Pripreme na bazi lovastatina:

  • Liprox,
  • Lovagexal
  • Lovasterol
  • Mevacor
  • Holetar,
  • Apextatin,
  • Medostatin,
  • Rovacor
  • Lovacor.

Popis nuspojava uključuje alergijske reakcije (s povećanom osjetljivošću na lovastatin), žuticu, pojačanu aktivnost jetrenih transaminaza, miopatiju, rabdomiolizu, intersticijske lezije pluća, vrtoglavicu, glavobolju, nesanicu i neurozu. Potpuni popis nuspojava objavljen je u uputama za upotrebu za svaki od lijekova.

Fluvastatin preparati

Ova grupa lijekova spada u drugu klasu statina, to su efikasni i sigurni lijekovi koji snižavaju kolesterol, što stručnjaci propisuju još u djetinjstvu, od 10. godine. Indikacije za preporuku tableta na bazi fluvastatina:

  • mešana dislipidemija,
  • prevencija komplikacija ishemijske bolesti srca,
  • koronarna ateroskleroza,
  • hiperholesterolemija,
  • kao sredstvo složene terapije za sprečavanje komplikacija u postoperativnom periodu kada su izloženi srcu i krvnim sudovima.

Preparati fluvastatina uključuju natrijevu sol u sastavu, uslijed čega se koncentracija lipofilnog alkohola smanjuje mnogo brže. Prije početka liječenja, pacijent bi trebao slijediti dijetu 3-4 tjedna, kao i tijekom sljedećeg tijeka liječenja. Početna doza fluvastatina obično je 20–40 mg jednom navečer.

Pripravci koji sadrže fluvastatin:

Učinak upotrebe lijeka primjetan je mjesec dana kasnije, nakon čega pacijent treba ponovno izvršiti testove kako bi utvrdio je li početna doza dovoljna ili ga treba povećati. Periodično tokom čitavog trajanja terapije treba pratiti nivo holesterola u krvi i, ako je potrebno, prilagoditi doziranje.

Atorvastatin tablete

Lijekovi iz ove grupe su relativno jeftini, ali djelotvorni za snižavanje holesterola u krvi i za poboljšanje rada kardiovaskularnog sistema u cjelini, pripadaju trećoj generaciji statina. Također, lijekovi koji sadrže aktivnu komponentu atorvastatina smatraju se sigurnim, sprječavaju komplikacije kod pacijenata sa šećernom bolešću i kardiovaskularnim bolestima, uključujući sa srčanom ishemijom.

Indikacije za upotrebu:

  • nasljedna predispozicija za patologije srca i krvnih sudova,
  • dislipidemija mešovitog tipa,
  • hiperholesterolemija, uključujući oslabljeni oblik,
  • ateroskleroza kao dodatak glavnoj terapiji za zaustavljanje napredovanja patologije.

Lijekove na bazi atorvastatina takođe treba uzimati jednom dnevno, početna doza ovisi o težini hiperholesterolemije i određuje ih liječnik (od 5 do 80 mg). Lista nuspojava i kontraindikacija isti je kao i kod ostalih statina.

Tablete koje sadrže aktivni sastojak atorvastatina:

Koje je bolje uzeti tablete u ljekarni, sami ne možete odrediti. Pre početka lečenja, specijalista pregledava istoriju pacijenta, usmerava ga na ispitivanje i laboratorijske pretrage. Uz to, svaki pacijent može različito reagirati na sastav tableta ili biti alergičan na aktivnu tvar.

Lijekovi koji sadrže Simvastatin

Ovi lijekovi smatraju se pristupačnim i efikasnim u snižavanju visokog kolesterola. Aktivna supstanca simvastatin brzo se apsorbira u jetri, a vidljivi rezultat primjećuje se već 4-5 tjedana nakon početka tijeka terapije.

Indikacije za upotrebu simvastatina:

  • pacijenti s velikom predispozicijom za komplikacije šećerne bolesti, ishemije, bolesti perifernih i koronarnih žila. Propisan je i za sprečavanje nefatalnog srčanog udara, šloga, akutne ishemije,
  • hiperlipidemija primarnog i sekundarnog porijekla, uključujući porodični heterozigotni oblik - u nedostatku koristi od dijeta sa ograničenjem masti i od fizikalne terapije,
  • hipertrigliceridemija - kao dodatna tehnika za smanjenje holesterola u krvi i povećanje volumena lipoproteina visoke gustoće,
  • podrška pacijentima prije hirurških operacija - bajns presing koronarnih arterija, renovikularizacija.

Početna doza od 5 mg simvastatina preporučuje se pacijentima bez rizika od komplikacija na srcu i krvnim žilama i s neizraženim povećanjem holesterola u krvi, kada terapija dijetama nije efikasna. Maksimalna dnevna doza od 80 mg propisana je pacijentima koji pate od ishemije, angine pektoris, uznapredovale ateroskleroze. Istovremeno je medicinski nadzor takvih pacijenata obavezan.

Lista lijekova na bazi simvastatina:

Kao i kod ostalih statina, i kod upotrebe lijekova koji sadrže simvastatin postoji rizik od razvoja miopatije (bolovi u mišićima, slabost i opće pogoršanje blagostanja), kao i rabdomiolize (potpuno uništavanje mišićnog tkiva). Neophodno je proći pregled prije početka tečaja liječenja i provjeriti da nema kontraindikacija.

Pravastatin kao aktivna supstanca

Aktivna komponenta pravastatina spada u prvu klasu lijekova za snižavanje lipida, poznata je kao sigurna, ali efikasna supstanca za snižavanje holesterola u krvi. Pravastatin se nalazi u sledećim lekovima: Pravastatin, Lipostat, Praspresp.

Tablete koje sadrže pravastatin propisuju se pacijentima s visokim koncentracijama lipoproteina niske i vrlo niske gustine u krvi, kao i s primarnom hiperholesterolemijom, kad se druge metode koje nisu lijekovi ne pokažu efikasnim. Ako pacijent nema samo povišen lipofilni alkohol, već i trigliceride, stručnjaci također smatraju prikladnim propisati pravastatin ako je visoki kolesterol vodeća bolest.

Tijekom cijelog liječenja (najmanje 4-8 tjedana) prikazano je praćenje promjena kolesterola u krvi u dinamici. Početna doza je 10–40 mg, ali sa visokim nivoom lipofilnog alkohola (iznad 300 mg / dl), pogodna je doza od 40 mg. Možete je distribuirati na nekoliko načina.

Nuspojave su iste kao i kod većine statina. To su kožni osip s netolerancijom na pojedine komponente tableta, razvoj mišićnih lezija (miopatija), vrtoglavica, dispepsija, epigastrični bol, apatija, sklonost depresiji itd.

Spisak kontraindikacija za trudnoću, dojenje, djecu mlađu od 18 godina. Pravastatin se koristi s oprezom u liječenju pacijenata s akutnim oštećenjima jetre i ljudi koji su prethodno zloupotrebili alkohol.

Najnovija generacija statina

Aktivne supstance rosuvastatin i pitavastatin pripadaju grupi statina poslednje generacije. Ove aktivne komponente tableta su najnovija dostignuća u farmakološkom području, stoga imaju manje nuspojava i maksimalne koristi:

  • brzi početak vidljivog efekta prijema - tokom prvih 7-14 dana,
  • mogućnost propisivanja lijeka u minimalnoj dozi, što može dovesti do smanjenja kolesterola u krvi,
  • duga akcija
  • izvrsna tolerancija tijela sa izoliranim slučajevima nuspojava,
  • nedostatak kontraindikacija za istovremeno lečenje statinima i kardiološkim lekovima,
  • odsustvo negativnog učinka na metabolizam glukoze.

Stručnjaci preporučuju najnovije generacije statina kao relativno skupe, ali najbolje lijekove za liječenje dislipidemije, ateroskleroze (uključujući progresivno i progresivno u kompliciranom obliku).

Rosuvastatin i pitavastatin mogu se propisati bolesnicima sa šećernom bolešću, genetskom predispozicijom za bolesti vaskularne mreže, sa hiperholesterolemijom u bilo kojem stadijumu, kao i za vrijeme oporavka od srčane operacije, srčanog udara i moždanog udara. Lijekovi koji sadrže rosuvastatin:

Najnoviju generaciju pilula za snižavanje lipida farmaceutske kompanije pokrenule su ne tako davno, ali već su stekle reputaciju najučinkovitijih i najsigurnijih lijekova. U usporedbi s drugim lijekovima klase statina, oni imaju najbrže moguće djelovanje bez rizika od zdravstvenih komplikacija.

Lijekovi koji pripadaju klasi fibrata često se koriste i za smanjenje visokog kolesterola, tačnije, za smanjenje količine „štetnog“ lipofilnog alkohola u krvi i povećavanja količine „korisnog“. Fibrati takođe usporavaju napredovanje ateroskleroze, uključujući i kod pacijenata sa koronarnom srčanom bolešću. Na pozadini uzimanja lijekova ove grupe, stopa smrtnosti kod predstavnika pacijenata s patologijama kardiovaskularnog sustava smanjuje se.

Tablete su podijeljene u nekoliko generacija:

  1. Klofibrat - ovaj lijek danas liječnici rijetko propisuju nakon što su dobili informacije da uzrokuje holangiokarcinom i rast tumora u gastrointestinalnom traktu (gastrointestinalnom traktu).
  2. Gemfibrozil i bezafibrat.
  3. Fenofibrat i ciprofibrat.

Fibrati su agonisti potklase nuklearnih receptora koji regulišu metabolizam lipoproteina, proizvodnju apoproteina i druge mehanizme. Kao rezultat uzimanja jednog od ovih lekova, koncentracija lipoproteina visoke gustine u krvi očigledno se povećava, nivo triglicerida smanjuje se za 30–50%, a lipoproteini niske gustine za 10–20%.

Ako je razina triglicerida u bolesnika viša od 5,6 mmol / l, imenovanje fibrata za njega je obavezno kako bi se izbjegao razvoj akutnog pankreatitisa. Doziranje fibreta:

  • Gemfibrozil - 600 mg dva puta dnevno,
  • Besafibrate - 200 mg 2-3 puta dnevno,
  • Ciprofibrat - 100 mg 1-2 puta dnevno,
  • Fenofibrat - 145-200 mg jednom dnevno.

Obično se lijekovi fibratne skupine dobro podnose i mogu efikasno sniziti nivo lošeg kolesterola u krvi. Nuspojave uključuju bolove u trbuhu, poremećaje stolice, nadimanje, probleme sa spavanjem, osipe na koži i vrtoglavicu.

Fibrati nisu propisani pacijentima koji boluju od kolelitijaze jer povećavaju lipogenost žuči uz dugotrajnu upotrebu. Uz istovremeno imenovanje statina potreban je stalan nadzor aktivnosti transaminaza u krvi, urinu i jetri.

Da sumiram

Izbor pogodnih lijekova za visoki kolesterol je prerogativ liječnika. Samo specijalist je u mogućnosti procijeniti zdravstveno stanje pacijenta, odabrati tablete za njega ovisno o indikacijama i uzimajući u obzir postojeće kontraindikacije. U odabiru lijekova nemoguće je usredotočiti se samo na troškove.

Jeftini ne mogu uvijek biti visokog kvaliteta, iako visoka cijena ne garantuje brzi i trajni učinak. Bolje je pridržavati se zlatne sredine, slijediti upute liječnika i uzimati tablete strogo prema shemi. Tada će propisani lijek biti koristan i neće imati nuspojave na tijelo.

Ocjena najboljih tableta za holesterol

Nominacija mesto naziv proizvoda cijenu
Moderni statini za snižavanje holesterola1Rosuvastatin - Crestor (Rosucard, Rosulip, Tevastor) 583 ₽
2Atorvastatin - Liprimar (Tulip, Torvacard, Atoris) 226 ₽
3Fluvastatin - Leskol Forte 1 750 ₽
Najbolji lijekovi drugih grupa za smanjenje holesterola1Ezetrol (ezetemib) 1 695 ₽
2Omacor 1 546 ₽
3Lipantil (fenofibrat) 906 ₽

Moderni statini za snižavanje holesterola

Trenutno je poznato nekoliko generacija statina. I iako nekoliko klasa lijekova snižava kolesterol, upravo su statini vodeći u broju recepata širom svijeta. Svi djeluju približno istim mehanizmom, inhibiraju poseban enzim nazvan HMG-CoA reduktaza. Djeluje u jetri i uključen je u sintezu holesterola. Prvo razmotrite najmoderniji lijek za kolesterol - statin zadnje, četvrte generacije.

Rosuvastatin - Crestor (Rosucard, Rosulip, Tevastor)

Lijek Krestor indiciran je svim pacijentima koji postižu ciljane vrijednosti kolesterola, koji imaju visok stupanj rizika od razvoja vaskularnih nesreća. Takvi bolesnici uključuju osobe sa arterijskom hipertenzijom, dijabetes melitusom, koronarnom srčanom bolešću. Postoje određeni uvjeti: prije uzimanja lijeka, pacijent mora dokazati da može modificirati svoju prehranu i slijediti dijetu usmjerenu na snižavanje kolesterola. Nema smisla uzimati lijekove ako pacijent ne slijedi dijetu i konzumira veliki broj izvora holesterola s hranom. Zbog toga je svim lijekovima za snižavanje holesterola potrebna dijeta.

Standardna doza Crestor-a je od 5 do 10 mg dnevno, a početna doza ovisi o početnoj koncentraciji holesterola. Dozu možete povećati tek nakon mjesec dana. Maksimalna dnevna doza je 40 mg dnevno. Nemojte žvakati tabletu i možete je uzimati u bilo koje doba dana, bez obzira na jelo.

Britanska kompanija Astra Zeneca proizvodi Krestor, a paket sa minimalnom dozom (tableta od 5 mg) koštat će 1835 rubalja za 28 tableta. Ovo je minimalna cijena mjesečnog kursa originalnog lijeka.S obzirom da je prilično često potrebno postepeno povećavanje doze, kao primjer se mogu navesti i druge brojke. Isti paket je četiri puta veći doziranje, u 0,02 g koštat će 3925 rubalja, predviđeno je i za mjesec dana prijema. Postoje jeftinije opcije. Dakle, paket Rosart (Actavis) košta 535 rubalja, isto 28 tableta od 5 mg.

Prednosti i nedostaci

Prednost lijeka je visoka aktivnost i dokazana efikasnost. U starijih osoba nije potrebno prilagođavanje doze, ali obično se ta činjenica mora uzeti u obzir prilikom propisivanja mnogih lijekova starijim osobama. Također, ne možete mijenjati dozu za blage manifestacije zatajenja bubrega.

Iako je Krestor vrlo efikasan u mnogim studijama, ima kontraindikacije. Ovo je istovremeno liječenje ciklosporinom, trudnoćom i razdobljem dojenja, prisutnošću različitih miopatija i upotrebom alkohola. Uz oprez možete koristiti Krestor sa smanjenom funkcijom štitnjače, kao i kod drugih težih endokrinih poremećaja i epilepsije. Međutim, uz sve nedostatke, Crestor je jedan od najefikasnijih i najsuvremenijih lijekova za smanjenje rizika od iznenadne smrti i vaskularnih katastrofa.

Atorvastatin - Liprimar (Tulip, Torvacard, Atoris)

Liprimar je visoko efikasna pilula za holesterol, ali oni ne pripadaju četvrtoj, već trećoj, prethodnoj generaciji statina. Aktivna supstanca je atorvastatin. Glavna razlika statina četvrte i treće generacije je u tome što lijekovi treće generacije jednostavno djeluju i smanjuju količinu „lošeg“ holesterola, ali lijekovi četvrte generacije, poput gore opisanog Krestora, takođe povećavaju koncentraciju „dobrog“ u krvi holesterol. Ali Liprimar je vrlo kvalitetan i originalan lijek.

Dostupan je u četiri doze: 10, 20, 40 i 80 mg. Indiciran je za upotrebu s povišenom razinom "lošeg" kolesterola - sa hiperholesterolemijom različite geneze, u sveobuhvatnoj prevenciji infarkta miokarda i koronarne bolesti srca kod pacijenata visokog rizika, istovremeno se pozivajući i na primarnu i sekundarnu prevenciju.

Liprimar se koristi, poput Krestora, jednom dnevno, u bilo koje vrijeme i bez obzira na obroke. Doziranje može značajno varirati: od 10 do 80 mg, s maksimalnom dozom od 80 mg dnevno. Najčešće se liječenje započinje minimalnom dozom od 10 mg dnevno, povećavajući dozu postepeno i jedino onako kako je propisao liječnik. Liprimar je jeftiniji od Krestora. Pakovanje od 30 tableta, s minimalnom dozom od 10 mg, izračunato za mjesečni kurs, može se naći u ljekarnama počevši od 350 rubalja, a prosječna cijena je 717 rubalja po pakovanju. Liprimar proizvodi poznata farmaceutska kompanija Pfizer.

Postoji mnogo mnogo povoljnijih analoga Liprimar, uključujući domaći atorvastatin. Dakle, potpuno isti paket, koji je proizvela samo farmaceutska farma Irbit, koštat će, u prosjeku, 135 rubalja. za pakiranje, ali po želji, može se naći u ljekarnama i po cijeni još jeftinijoj od 60 rubalja.

Fluvastatin - Leskol Forte

Leskol forte je visoko efikasan lek za snižavanje holesterola. Indiciran je bolesnicima s koronarnom srčanom bolešću, u svrhu primarne i sekundarne prevencije infarkta miokarda, s visokim nivoom lošeg kolesterola, uključujući one povezane s porodičnim slučajevima hiperholesterolemije. Leskol se može koristiti kao monoterapija, odnosno pored njega se ne traže dodatni lijekovi.

Jedna tableta sadrži 80 mg fluvastatina, a lijek se polako oslobađa iz ove tablete, što vam omogućava da tijekom noći stvorite jednoliku koncentraciju u krvnoj plazmi bez ikakvog oklijevanja, što objašnjava njezinu visoku cijenu. Maksimalni učinak njegovog imenovanja razvija se za mjesec dana, tada možete pregledati propisane doze i promijeniti ih prema gore. Prije početka liječenja, pacijent bi trebao biti na dijeti koja ima za cilj smanjenje kolesterola, a ovu dijetu treba slijediti tokom cijelog tijeka liječenja. Ovaj lijek proizvodi farmaceutska kompanija Novartis, a troškovi jednog paketa od 28 tableta, dizajniranog za mjesec dana, u prosjeku su 2800 rubalja.

Najbolji lijekovi drugih grupa za smanjenje holesterola

Statini su izdvojeni i pregledani odvojeno, jer su propisani najčešće. Ali osim statina, postoje i druge skupine lijekova koji smanjuju količinu neželjenog kolesterola u krvnoj plazmi. To su nikotinska kiselina, jono-izmjenjivačke smole, kao što su kolestiramin, derivati ​​fibrojske kiseline, koji uključuju klofibrat. Razmotrimo neke od lijekova koje liječnici često propisuju u liječenju hiperholesterolemije kod pacijenata s visokim srčanim rizikom.

Ezetrol (ezetemib)

Ezetrol je lijek koji različitim mehanizmom smanjuje "loši" kolesterol u krvnoj plazmi. Ne utiče na jetrene enzime, ali sprečava apsorpciju holesterola iz hrane u crevima. Dakle, u jetri se zalihe holesterola postepeno iscrpljuju nakon imenovanja Ezetrola, a zatim njegova koncentracija opada u krvi. Ovaj lijek je indiciran za liječenje ateroskleroze, hiperholesterolemije, a može se upotrebljavati samostalno i u kombinaciji sa statinima pod nadzorom liječnika. Ali glavna je indikacija teška hiperholesterolemija, koja se genetski nasljeđuje i manifestuje u raznim porodičnim slučajevima.

Ezetrol se propisuje u svako doba dana, bez obzira na obrok. Početna doza Ezetrola je 10 mg jednom dnevno. Cijena jednog paketa od 28 tableta, namijenjenog mjesečnom kursu, u prosjeku je 2.000 rubalja, a Ezetrol proizvodi poznata farmaceutska tvrtka Schering-Plough. Brojni generički podaci ovog lijeka još nisu identificirani.

Lipantil (fenofibrat)

Fenofibrat je derivat fibroinske kiseline, a smanjuje koncentraciju triglicerida i lipoproteina vrlo niske gustine u krvi koji se, na kraju, transformišu u "loš" holesterol. Ovaj lijek je dostupan u kapsulama, 200 mg fenofibrata u svakoj kapsuli. Ovo je sredstvo koje utječe na metabolizam triglicerida. Kao rezultat njegove upotrebe, dolazi do poremećaja sinteze masnih kiselina i smanjenja koncentracije holesterola. Lipantil također poboljšava protok krvi, te lagano smanjuje koncentraciju šećera u plazmi, pa se može propisati bolesnicima sa šećernom bolešću.

Istraživanja pokazuju da Lipantil snižava ukupni holesterol za 25%, a nagoviješteno je u složenom liječenju hiperholesterolemije, koja se ne može ispraviti dijetom. Lipantil se propisuje s hranom, jedna kapsula dnevno. Trajanje kursa određuje lekar. Francuska kompanija Ripharm proizvodi Lipantil, a paket od 30 kapsula, dizajniran za mjesečni kurs, u prosjeku košta 1000 rubalja.

Zaključak

Zaključno, jedna važna, ali vrlo jednostavna stvar za reći. Moderna farmaceutska industrija proizvodi veliki broj skupih i jeftinih lijekova za smanjenje kolesterola, njihovo uzimanje, prema rezultatima brojnih studija, značajno povećava životni vijek i smanjuje rizik od vaskularnih katastrofa. Ali u svakom slučaju, treba koristiti lijek, na to se treba pripremiti, a priprema pacijenta se svodi na promjenu životnog stila, napuštanje loših navika i, što je najvažnije, poštivanje dijeta sa niskim holesterolom.

To se treba zapamtiti svima koji misle da uzimanje tableta može zamijeniti dijetu. Dijetu ne možete zamijeniti tabletama, a smanjenje rizika od smrtnosti i povećanje životnog vijeka pouzdano se pojavilo samo kad pacijent nije samo uzimao lijekove, već je svjesno radio na vlastitoj prehrani.

To se morate zapamtiti i novac ne biste trebali uzalud trošiti. Samo ako je pacijent na dijeti najmanje tri tjedna ili mjesec dana, a nema promjene u analizama kolesterola, potrebno je povezati lijekove. Ako dijeta urodi plodom, onda je morate nastaviti dok kolesterol ne prestane da se smanjuje. A ako on ne postigne ciljeve na dijeti, tada je tek tada potrebno povezati lijekove koji su uključeni u ocjenu.

Pažnja! Ova je ocjena subjektivna, nije oglas i ne služi kao vodič za kupovinu. Prije kupnje potrebno je posavjetovati se sa stručnjakom.

Pogledajte video: MASNOĆA I TRIGLICERIDI U KRVI NESTAJU KAO OD ŠALE! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar