Kako koristiti lijek Saroten?

3- (10,11-dihidro-5H-dibenzo)a, d poništeno-5-iliden) -N, N- dimetilpropan-1-amin hidroklorid

Oblik doziranja:

kapsule s produženim djelovanjem.

Aktivna supstanca - 56,55 mg amitriptilin hidrohlorida (što odgovara 50 mg amitriptilina).

Pomoćne tvari - kuglice šećera 123.074 mg, stearinska kiselina 0,123 mg, šelak (šelak bez voska) 8,480-14,140 mg, talk 2,016-29,610 mg, povidon 0,724-1,086 mg.

Sastav prazne kapsule - želatina 65,0 mg, željezo boja oksid crvena (E 172) 0,98 mg, titanijum dioksid (E 171) 0,33 mg.

tvrde, želatinske kapsule, neprozirne, tijelo i poklopac crveno-smeđe boje. Veličina kapsule br. 2.

Sadržaj kapsule - pelete od gotovo bijele do žućkaste boje.

Farmakološka svojstva

Amitriptilin je triciklički antidepresiv. Amitriptilin je tercijarni amin, zauzima centralno mjesto među tricikličkim antidepresivima, budući da je približno jednako aktivan in vivo kao inhibitor unosa serotonina i norepinefrina presinaptičkim nervnim završetcima. Glavni metabolit spoja nortriptyline je relativno moćan inhibitor unosa norepinefrina, ali on također blokira unos serotonina. Amitriptylin ima prilično jaka antiholinergička, antihistaminergička i sedativna svojstva, a takođe potencira efekte kateholamina.

Inhibicija faze sna kod spavanja koje se brzo kreće (BDG) smatra se znakom antidepresiva. Triciklički antidepresivi, kao i selektivni serotonin i inhibitori ponovne pohrane MAOI, suzbijaju fazu BDH i pojačavaju duboki san sporog vala.

Amitriptilin povećava patološki smanjen nivo raspoloženja.

Zbog svog sedativnog učinka, amitriptilin je od posebnog značaja u liječenju depresije, praćene anksioznošću, agitacijom, anksioznošću i poremećajima spavanja.

Analgetski učinak lijeka nije povezan s antidepresivima, pošto se analgezija javlja mnogo ranije od bilo koje promjene raspoloženja, a često kao rezultat uzimanja puno niže doze nego što je potrebno da bi se osigurale promjene raspoloženja.

Moguće je efikasno lečenje noćne enureze.

Apsorpcija Oralnim davanjem lijeka u tabletama određuje se postizanje maksimalne razine u serumu u krvi nakon otprilike 4:00 (t maks = 3,89 ± 1,87 sati, raspon 1,03–7,98 sati). Nakon uzimanja 50 mg, prosječna vrijednost C maks = 30,95 ± 9,61 ng / ml, raspon 10,85-45,70 ng / ml (111,57 ± 34,64 nmol / L, raspon 39,06-164, 52 nmol / L). Prosječna oralna bioraspoloživost je 53% (F abs = 0,527 ± 0,123, raspon 0,219-0,756). Distribucija. Vezanje proteina plazme je oko 95%. Amitriptilin i njegov glavni metabolit - nortriptyline - prodiru kroz placentarnu barijeru. Metabolizam Metabolizam ammitriplina se odvija pretežno demetilacijom (CYP2C19, CYP3A) i hidroksilacijom (CYP2D6), nakon čega slijedi konjugacija s glukuronskom kiselinom. Štoviše, metabolizam karakterizira genetski determiniran polimorfizam. Glavni aktivni metabolit je sekundarni amin nortiptylin. Nortriptylin je snažniji inhibitor unosa norepinefrina u odnosu na serotonin, dok amitriptilin uspješno inhibira usvajanje oba neurotransmitera. Daljnji metaboliti (cis i trans-10-hidroksiamitriptilin, kao i cis i trans-10-hidroksiinortriptilin) ​​karakterizirani su profilom identičnim kao nortriptilin, sa značajno nižom potencijom. Demetortortriptilin i amitriptilin-N-oksid prisutni su u krvnoj plazmi samo u malim količinama, od kojih je posljednji potpuno lišen aktivnosti.

Izlučivanje se javlja uglavnom s urinom. Izlaz amitriptilina koji bubrezi ne mijenjaju neznatan (oko 2%).

Kod majki koje doje novorođenčad, amitriptilin i nortiptylin u malim količinama prelaze u majčino mlijeko. Omjer koncentracije u mlijeku i krvnom serumu kod žena je 1: 2. Procijenjena dnevna količina (amitriptilin + nortriptilin) ​​koja se daje djetetu je otprilike 2% majčine doze amitriptilina u odnosu na tjelesnu težinu djeteta (u mg / kg).

Stabilni ukupni nivoi amitriptilina i nortiptylina u plazmi postižu se kod većine pacijenata u roku od 1 nedelje. U ovom je stanju razina u krvnoj plazmi tokom dana približno jednaka amitriptilinu i nortriptilinu kada se liječe konvencionalnim tabletama 3 puta dnevno.

Stariji pacijenti imaju duži poluživot zbog manje intenzivnog metabolizma.

Oštećenja jetre određene težine mogu ograničiti apsorpciju jetre, što dovodi do veće koncentracije lijeka u krvnoj plazmi.

Bubrežni zatajenje ne utječe na kinetiku lijeka.

Polimorfizam. Metabolizam lijeka ovisi o genetskom polimorfizmu (izoencimi CYP2D6 i CYP2C19). Farmakokinetički / farmakodinamički odnos. Terapijska koncentracija u plazmi za glavne depresivne poremećaje iznosi 100-250 ng / ml (≈370-925 nmol / l) (zajedno s amitriptilinom i nortiptylinom).

Teška depresija, posebno sa karakterističnim obilježjima anksioznosti, uznemirenosti i poremećaja spavanja.

Depresivna stanja kod pacijenata sa šizofrenijom u kombinaciji sa antipsihoticima za sprečavanje pogoršanja halucinacija i paranoidne manije.

Sindrom hronične boli.

Noćna enureza u nedostatku organske patologije.

Kontraindikacije

Preosjetljivost na amitriptilin ili neku od komponenti lijeka.

Nedavno je pretrpio infarkt miokarda. Bilo kakva blokada ili srčana aritmija, kao i insuficijencija koronarnih arterija.

Istovremeno liječenje primjenom MAOI (MAO inhibitora) je kontraindicirano (vidjeti odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija“).

Istovremena primjena amitriptilina i MAOI može izazvati razvoj serotoninskog sindroma (kombinacija simptoma, koja može uključivati ​​anksiozno uzbuđenje, zbunjenost, tremor, miokloniju i hipertermiju).

Liječenje amitriptilinom može započeti 14 dana nakon prestanka primjene ne-pregovaračkih neselektivnih MAOI, a također ne manje od 1 dana nakon povlačenja reverzibilnih lijekova moklobemida i selegilina.

Liječenje primjenom MAOI-a može započeti 14 dana nakon prestanka uzimanja amitriptilina.

Interakcije s drugim lijekovima i drugi oblici interakcija

MAO inhibitori (neselektivni, kao i selektivni A moklobemid i B selegilin) ​​- rizik od "serotoninskog sindroma" (vidjeti dio "Kontraindikacije").

Simpatomimetici: amitriptilin je u stanju da pojača kardiovaskularne efekte adrenalina, efedrina, izoprenalina, norepinefrina, fenilefrina i fenilpropanolamina.

Adrenergični blokeri neurona: triciklički antidepresivi mogu ometati antihipertenzivne efekte gvanenetina, betanidina, rezerpina, klonidina i metildopa.

Antiholinergici: triciklički antidepresivi su u stanju pojačati učinke takvih lijekova u odnosu na oko, središnji živčani sustav, crijeva i mjehur, istodobnom primjenom istih radi povećanog rizika od paralitičke crijevne opstrukcije, hiperpireksije.

Lijekovi koji uzrokuju produljenje intervala QT elektrokardiograma, uključujući antiaritmičke lijekove (kinidin), antihistaminike (astemizol i terfenadin), neke antipsihotike (posebno pimozid i sertindol), cisaprid, halofantrin i sotalol mogu povećati vjerojatnost ventrikularnog ventrikularnog sustava s tricikličkim antidepresivima.

Antifungalna sredstva, poput flukonazola i terbinafina, povećavaju koncentraciju tricikličkih antidepresiva u serumu u krvi i težinu prateće toksičnosti. Bilo je slučajeva nesvijesti i aritmija, poput torsade de pointes.

Kombinacije koje zahtijevaju posebnu njegu

Depresivi CNS-a: amitriptilin može pojačati sedativne efekte alkohola, barbiturata i drugih sredstava za smanjivanje depresije središnjeg nervnog sistema.

Učinak drugih lijekova na farmakokinetiku tricikličkih antidepresiva

Triciklički antidepresivi, uključujući amitriptilin, metaboliziraju jetreni citokrom P450 izoenzim CYP2D6. CYP2D6 karakteriše polimorfizam u populaciji i njegova aktivnost može biti suzbijena mnogim psihotropnim kao i drugim lijekovima, poput antipsihotika, inhibitora ponovne pohrane serotonina s izuzetkom citaloprama (koji je vrlo slab inhibitor izoenzima), β-adrenergičkih blokatora, kao i antiaritmičkih lijekova . Izoencimi CYP2C19 i CYP3A također su uključeni u metabolizam amitriptilina.

Barbiturati, poput ostalih enzimskih stimulansa, rifampicina i karbamazepina, mogu povećati metabolizam i time uzrokovati smanjenje sadržaja tricikličkih antidepresiva u krvnoj plazmi i smanjenje antidepresiva.

Cimetidin i metilfenidat, kao i pripravci blokatora kalcijumovih kanala, povećavaju razinu tricikličkih spojeva u krvnoj plazmi i odgovarajuće toksičnosti.

Triciklički antidepresivi i antipsihotici međusobno potiskuju metabolizam jedni druge, to može dovesti do smanjenja praga napadaja i pojave napadaja.

Antifungalna sredstva poput flukonazola i terbinafina povećala su nivo amitriptilina i nortiptylina u serumu. U prisustvu etanola, povećane su koncentracije slobodne plazme amitriptilina i koncentracije nortriptilina.

Značajke aplikacije

Amitriptylin se ne smije propisati istovremeno s MAO inhibitorima (vidjeti odjeljke "Kontraindikacije" i "Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija").

Kada se koriste velike doze lijeka, povećava se vjerovatnost pojave poremećaja srčanog ritma i teške arterijske hipotenzije. Razvoj takvih stanja moguć je i primjenom konvencionalnih doza kod pacijenata s postojećim srčanim bolestima.

Amitriptilin treba propisati s oprezom pacijentima sa konvulzivnim poremećajima, zadržavanjem mokraće, hipertrofijom prostate, hipertireozom, u prisustvu paranoidnih simptoma, kao i teškim jetrenim ili kardiovaskularnim bolestima.

Depresija je povezana s povećanim rizikom za samoubistvo. Takav rizik može postojati sve dok se ne postigne stabilna remisija i ne pojavi spontano tijekom terapije. Budući da se poboljšanje možda neće dogoditi tokom prvih nekoliko tjedana liječenja ili duže, pacijente treba pomno pratiti dok ne dođe do takvog poboljšanja. Iz općeg kliničkog iskustva poznato je da se rizik od samoubistva može povećati u početnim fazama oporavka. Poznato je da pacijenti koji imaju povijest suicidnih događaja ili značajan stupanj suicidnih misli prije liječenja izloženi većem riziku od samoubistva ili pokušaja samoubistva, te bi trebali primiti pažljivi nadzor tijekom liječenja. Metaanaliza kontroliranih placebom kliničkih ispitivanja antidepresiva kod odraslih pacijenata s mentalnim poremećajima pokazala je povećan rizik od suicidnog ponašanja kod upotrebe antidepresiva u usporedbi s placebom kod pacijenata mlađih od 25 godina.

Posebna pažnja potrebna je prilikom propisivanja amitriptilina pacijentima koji imaju hipertireozu ili onima koji uzimaju pripravke hormona štitnjače, jer je moguć razvoj srčanih aritmija.

Pacijenti starijih osoba posebno su osjetljivi na razvoj posturalne hipotenzije tijekom liječenja amitriptilinom.

U bolesnika koji pate od manično-depresivnih poremećaja, moguć je prelazak bolesti u maničnu fazu, pa od početka manične faze bolesti pacijenta treba prekinuti terapiju amitriptilinom.

Kada se koristi amitriptilin za depresivnu komponentu šizofrenije, moguće je povećanje psihotičnih simptoma. Amitriptilin treba propisati u kombinaciji sa antipsihoticima.

U bolesnika s rijetkim stanjem plitke dubine i uskim uglom prednje komore oka mogu se izazvati napadi akutnog glaukoma zbog dilatacije zjenice.

Upotreba anestetika tokom terapije tri- / tetracikličnim antidepresivima može povećati rizik od aritmija i arterijske hipotenzije. Ako je moguće, prestanite koristiti amitriptilin nekoliko dana prije operacije. Ako je hitna operacija neizbježna, obavještavanje anesteziologa o liječenju amitriptilinom je obavezno.

Kao i drugi psihotropni lijekovi, i amitriptilin je u stanju promijeniti osjetljivost tijela na inzulin i glukozu, što zahtijeva ispravljanje antidijabetičke terapije kod pacijenata sa šećernom bolešću.Pored toga, depresivna bolest se, zapravo, može očitovati promjenom ravnoteže glukoze u tijelu pacijenta.

Zabilježeni su slučajevi hiperpireksije s primjenom tricikličkih antidepresiva u slučaju imenovanja istovremeno s antiholinergičkim ili antipsihotičkim lijekovima, posebno po vrućem vremenu.

Nagli prekid terapije nakon dužeg liječenja može izazvati simptome povlačenja u obliku glavobolje, nelagode, nesanice i razdražljivosti.

Amitriptyline treba primjenjivati ​​s oprezom kod pacijenata koji uzimaju SSRI.

Pomoćni sastojci: tablete lijeka sadrže laktozu monohidrat. Pacijenti s rijetkim nasljednim poremećajima u obliku osjetljivosti na galaktozu, manjak laktaze ili malapsorpciju glukoze-galaktoze ne smiju uzimati ovaj lijek.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Amitriptylin se ne smije propisati tijekom trudnoće, osim ako očekivana korist za pacijenta ne pređe teorijski rizik za plod. Davanje velikih doza tricikličkih antidepresiva tokom trećeg tromjesečja trudnoće može dovesti do neurovaskularnih komplikacija kod novorođenčadi. U novorođenčadi su, prema izvještajima, utvrđeni samo slučajevi pospanosti kao posljedica učinaka amitriptilina i zadržavanja mokraće kao posljedica izloženosti nortiriplinu (metabolizmu amitriptilina), ako je lijek propisan trudnicama prije porođaja.

Lijek prelazi u majčino mlijeko u malim koncentracijama, tako da njegov učinak na dijete prilikom uzimanja terapijskih doza nije vjerojatan. Doza koju dijete primi je otprilike 2% majčine doze, u odnosu na težinu djeteta (u mg / kg). Ako je klinički potrebno, dojenje se može nastaviti tijekom terapije amitriptilinima, ali preporučuje se praćenje djeteta, posebno u prve 4 sedmice nakon rođenja.

Indikacije za upotrebu

Depresija (naročito uz anksioznost, uznemirenost i poremećaje spavanja, uključujućiu djetinjstvu, endogena, involucionarna, reaktivna, neurotična, lijek, s organskim oštećenjem mozga, povlačenjem alkohola), šizofrenske psihoze, miješani emocionalni poremećaji, poremećaji ponašanja (aktivnost i pažnja), noćna enureza (osim bolesnika sa hipotenzijom mokraćnog mjehura), bulimija nervoza, sindrom hronične boli (hronična bol u pacijenata sa karcinomom, migrena, reumatske bolesti, atipični bolovi na licu, postherpetička neuralgija, posttraumatska neuropatija ia, dijabetičku ili drugu perifernu neuropatiju), glavobolju, migrenu (prevencija), peptički čir želuca i dvanaestopalačnog creva.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Unutra, bez žvakanja, odmah nakon jela (kako bi se smanjila iritacija želučane sluznice). Početna doza za odrasle osobe je 25-50 mg noću, zatim se doza povećava tokom 5-6 dana, na 150-200 mg / dan u 3 doze (maksimalni dio doze uzima se noću). Ako ne dođe do poboljšanja u roku od 2 tjedna, dnevna doza se povećava na 300 mg. Ako znakovi depresije nestanu, doza se smanjuje na 50-100 mg / dan i terapija se nastavlja najmanje 3 mjeseca. U starosti, s blagim poremećajima propisuje se doza od 30-100 mg / danu (noću), nakon postizanja terapijskog efekta prelaze na minimalnu efikasnu dozu - 25-50 mg / dan.

Intramuskularno ili iv (ubrizgava se polako) u dozi od 20-40 mg 4 puta dnevno, postepeno nadoknađujući ga gutanjem. Trajanje lečenja nije duže od 6-8 meseci.

Uz noćnu enurezu kod djece u dobi od 6-10 godina - 10-20 mg / dan noću, u dobi od 11-16 godina - 25-50 mg / dan.

Djeca kao antidepresivi: u dobi od 6 do 12 godina - 10-30 mg ili frakcijski 1-5 mg / kg / dan, u adolescenciji - 10 mg 3 puta dnevno (ako je potrebno i do 100 mg / dan).

Za prevenciju migrene, sa hroničnim bolovima neurogene prirode (uključujući i dugotrajnu glavobolju) - od 12,5-25 do 100 mg / dan (maksimalna doza uzima se noću).

Farmakološko djelovanje

Antidepresiv (triciklički antidepresiv). Takođe ima nešto analgetskog (centralnog porijekla), blokade H2-histamina i antiserotoninskog djelovanja, pomaže u uklanjanju noćne urinarne inkontinencije i smanjuje apetit.

Ima jak periferni i centralni antiholinergički efekat, zbog visokog afiniteta prema m-holinergičkim receptorima, snažan sedativni učinak povezan s afinitetom za H1-histaminske receptore i alfa-adrenergičko blokiranje. Ima svojstva antiaritmičkih lijekova podskupine Ia, poput kinidina u terapijskim dozama, usporava ventrikularnu kondukciju (u slučaju predoziranja može uzrokovati ozbiljan intraventrikularni blok).

Mehanizam djelovanja antidepresiva povezan je s povećanjem koncentracije norepinefrina u sinapsama i / ili serotonina u središnjem živčanom sustavu (padom njihove reverzne apsorpcije). Akumulacija ovih neurotransmitera nastaje kao rezultat inhibicije njihovog reverznog hvatanja membranom presinaptičkih neurona. Produljenom upotrebom smanjuje se funkcionalna aktivnost beta-adrenergičkih i serotoninskih receptora u mozgu, normalizira se adrenergički i serotonergički prijenos i vraća se ravnoteža ovih sustava koja je poremećena u depresivnim stanjima. Kod anksiozno-depresivnih stanja smanjuje anksioznost, uznemirenost i depresivne simptome.

Mehanizam antiulcernog delovanja je zahvaljujući sposobnosti blokiranja H2-histaminskih receptora u parijetalnim ćelijama želuca, kao i da ima sedativni i m-antiholinergički efekat (u slučaju peptičnog čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, ublažava bol i ubrzava zaceljivanje čira).

Efikasnost u uklanjanju mokrenja očigledno je posljedica antiholinergičke aktivnosti, što dovodi do povećanja sposobnosti mokraćnog mjehura da se isteže, izravne beta-adrenergičke stimulacije, aktivnosti alfa-adrenergičkih agonista, praćenog povećanjem sfinktera, i središnjom blokadom unosa serotonina.

On ima centralni analgetski efekat, za koji se veruje da nastaje zbog promene koncentracije monoamina u centralnom nervnom sistemu, posebno serotonina, i efekta na endogene opioidne sisteme.

Mehanizam djelovanja za bulimiju nervozu nije jasan (može biti sličan onom za depresiju). Pokazan je poseban učinak lijeka kod bulimije kod pacijenata bez depresije i u njegovoj prisutnosti, dok se opaža smanjenje bulimije bez istodobnog slabljenja same depresije.

Prilikom provođenja opće anestezije snižava krvni tlak i tjelesnu temperaturu. Ne inhibira MAO.

Antidepresivni efekat razvija se u roku od 2-3 sedmice nakon početka upotrebe.

Nuspojave

Antiholinergički efekti: zamagljen vid, smještajna paraliza, mdrijaza, povišen intraokularni pritisak (samo kod pojedinaca s lokalnom anatomskom predispozicijom - uzak kut prednje komore), tahikardija, suva usta, zbunjenost, delirijum ili halucinacije, zatvor, paralizna crijevna opstrukcija, otežano mokrenje smanjeno znojenje.

Iz nervnog sistema: pospanost, astenija, nesvjestica, anksioznost, dezorijentacija, halucinacije (posebno kod starijih bolesnika i bolesnika s Parkinsonovom bolešću), anksioznost, uznemirenost, motorička anksioznost, manično stanje, hipomanično stanje, agresivnost, oštećenje pamćenja, depersonalizacija , povećana depresija, smanjena sposobnost koncentracije, nesanica, "noćna mora" snovi, zijevanje, astenija, aktiviranje simptoma psihoze, glavobolja, mioklonija, disartrija, tremor FIR mišića, posebno ruke, šake, glave i jezik, periferna neuropatija (parestezije), miastenija gravis, mioklonus, ataksija, ekstrapiramidni sindrom, ubrzanje i intenziviranje napada, EEG promjene.

Iz CCC-a: tahikardija, palpitacije, vrtoglavica, ortostatska hipotenzija, nespecifične promjene EKG-a (interval ST ili T val) u bolesnika bez srčanih bolesti, aritmija, labilnost krvnog pritiska (smanjen ili povišen krvni pritisak), poremećaj intraventrikularne provodljivosti (proširenje kompleksa QRS, promjene u intervalu PQ, blokada nogu snopa Njegova).

Iz probavnog sustava: mučnina, rijetko hepatitis (uključujući poremećaj funkcije jetre i holestatska žutica), žgaravica, povraćanje, gastralgija, povećan apetit i tjelesna težina ili smanjen apetit i tjelesna težina, stomatitis, promjena ukusa, proljev, zamračenje jezika.

Iz endokrinog sustava: povećanje veličine (edema) testisa, ginekomastija, povećanje veličine mliječnih žlijezda, galaktoreja, smanjenje ili povećanje libida, smanjenje potencije, hipo- ili hiperglikemije, hiponatremije (smanjenje proizvodnje vazopresina), neadekvatna sekrecija ADH-a.

Iz hemopoetskih organa: agranulocitoza, leukopenija, trombocitopenija, purpura, eozinofilija.

Alergijske reakcije: osip na koži, svrbež kože, urtikarija, fotoosjetljivost, oticanje lica i jezika.

Ostalo: gubitak kose, zujanje u ušima, edemi, hiperpireksija, otečeni limfni čvorovi, zadržavanje mokraće, pollakiurija, hipoproteinemija.

Simptomi povlačenja: s naglim otkazivanjem nakon dužeg liječenja - mučnina, povraćanje, proliv, glavobolja, neispravnost, poremećaji spavanja, neobični snovi, neobično uzbuđenje, s postupnim otkazivanjem nakon dužeg liječenja - razdražljivost, motorička anksioznost, poremećaji spavanja, neobični snovi.

Nije utvrđena povezanost s primjenom lijeka: sindrom sličan lupusu (migratorni artritis, pojava antinuklearnih antitijela i pozitivan reumatoidni faktor), oslabljena funkcija jetre, ageuzija.

Lokalne reakcije na iv primjenu: tromboflebitis, limfangitis, peckanje, alergijske kožne reakcije. Simptomi Sa strane centralnog nervnog sistema: pospanost, stupor, koma, ataksija, halucinacije, anksioznost, psihomotorna uznemirenost, smanjena sposobnost koncentracije, dezorijentacija, konfuzija, disartrija, hiperrefleksija, ukočenost mišića, koreoatetoza, epileptički sindrom.

Iz CCC-a: sniženi krvni pritisak, tahikardija, aritmija, oslabljena intrakardijalna provodljivost, promjene EKG-a (posebno QRS), šok, zatajenje srca, karakteristično za tricikličku intoksikaciju antidepresivima, šok, zatajenje srca u vrlo rijetkim slučajevima.

Ostalo: respiratorna depresija, kratkoća daha, cijanoza, povraćanje, hipertermija, mdrijaza, pojačano znojenje, oligurija ili anurija.

Simptomi se razvijaju 4 sata nakon predoziranja, dostižu maksimum nakon 24 sata i traju 4-6 dana. Ako se sumnja na predoziranje, posebno kod djece, pacijenta treba hospitalizirati.

Liječenje: oralnom primjenom: ispiranje želuca, primjena aktivnog ugljena, simptomatska i suportivna terapija, s jakim antikolinergičkim efektima (snižen krvni tlak, aritmije, koma, mioklonski napadaji) - primjena inhibitora holinesteraze (fizostigmin se ne preporučuje zbog povećanog rizika od napadaja ), održavanje krvnog pritiska i vode-elektrolitne ravnoteže. Prikazane su kontrole CCC funkcija (uključujući EKG) tijekom 5 dana (recidivi se mogu javiti u roku od 48 sati ili kasnije), antikonvulzivna terapija, mehanička ventilacija i druge mjere oživljavanja. Hemodijaliza i prisilna diureza nisu efikasni.

Posebna uputstva

Prije početka liječenja potrebna je kontrola krvnog tlaka (u bolesnika s niskim ili labilnim krvnim tlakom može se smanjiti još više), tijekom razdoblja liječenja potrebno je kontrolirati perifernu krv (u nekim slučajevima se može razviti agranulocitoza, pa se preporučuje praćenje krvne slike, posebno s povećana tjelesna temperatura, razvoj simptoma nalik gripu i grlobolja), uz produženu terapiju - kontrolu funkcija CVS i jetre. U starijih i bolesnika sa CCC bolestima indicirana je kontrola rada srca, krvnog pritiska, EKG-a. Na EKG-u se mogu pojaviti klinički beznačajne promjene (glađenje T-vala, depresija S-T segmenta, proširenje QRS kompleksa).

Parenteralna primjena moguća je samo u bolnici, pod nadzorom ljekara, uz odmor u krevetu prvih dana terapije.

Oprez je potreban kada se naglo premjestite u okomiti položaj iz ležećeg ili sjedećeg položaja.

Tokom tretmana, etanol treba isključiti.

Dodijelite ih ne ranije od 14 dana nakon povlačenja MAO inhibitora, počevši s malim dozama.

Naglim prestankom primjene nakon dužeg liječenja moguć je razvoj sindroma „povlačenja“.

Amitriptilin u dozama većim od 150 mg / dan smanjuje prag konvulzivne aktivnosti (rizik od epileptičnih napada u predisponiranih bolesnika, kao i u prisustvu drugih faktora koji predisponiraju za pojavu konvulzivnog sindroma, na primjer, oštećenje mozga bilo koje etiologije, dok treba uzimati u obzir upotrebu antipsihotici (antipsihotici). za vrijeme odbijanja etanola ili povlačenja lijekova s ​​antikonvulzivnim svojstvima, poput benzodiazepina).

Tešku depresiju karakterizira rizik od samoubilačkih akcija, koje mogu trajati dok se ne postigne značajna remisija. S tim u vezi, na početku liječenja može se navesti kombinacija s lijekovima iz benzodiazepinske skupine ili antipsihoticima i stalnim medicinskim nadzorom (upućivanje pouzdanih sredstava da čuvaju i izdaju lijekove).

U bolesnika s cikličkim afektivnim poremećajima, u razdoblju depresivne faze, tijekom terapije mogu se razviti manična ili hipomanična stanja (potrebno je smanjenje doze ili povlačenje lijeka i propisivanje antipsihotičkih lijekova). Nakon zaustavljanja ovih stanja, ako postoje indikacije, liječenje malim dozama može se nastaviti.

Zbog mogućih kardiotoksičnih efekata, potreban je oprez pri liječenju bolesnika sa tirotoksikozom ili pacijenata koji primaju pripravke hormona štitnjače.

U kombinaciji sa elektrokonvulzivnom terapijom propisuje se samo uz pažljivi medicinski nadzor.

U predisponiranih bolesnika i starijih bolesnika može izazvati razvoj psihoza lijekova, uglavnom noću (nakon prestanka uzimanja lijeka oni nestaju u roku od nekoliko dana).

Može izazvati paraliznu crevnu opstrukciju, uglavnom kod pacijenata sa hroničnom opstipacijom, starijih osoba ili kod pacijenata koji su prisiljeni da poštuju mirovanje u krevetu.

Prije provođenja opće ili lokalne anestezije, anesteziologa treba upozoriti da pacijent uzima amitriptilin.

Zbog antiholinergičkog delovanja moguće je smanjenje lakriminacije i relativno povećanje količine sluzi u sastavu suzne tekućine, što može dovesti do oštećenja epitela rožnice kod pacijenata koji koriste kontaktne leće.

Uz duže korištenje, primjećuje se porast učestalosti zubnog karijesa. Potreba za riboflavinom može se povećati.

Studija reprodukcije životinja otkrila je štetan utjecaj na fetus, a nisu provedena odgovarajuća i strogo kontrolirana ispitivanja na trudnicama. U trudnica se lijek treba primjenjivati ​​samo ako namjeravana korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod.

Prodire u majčino mlijeko i kod djece može uzrokovati pospanost.

Da bi se izbjegao razvoj sindroma „povlačenja“ kod novorođenčadi (koji se očituje kratkoćom daha, pospanost, crijevnim kolikima, pojačanom nervnom razdražljivošću, hipotenzijom ili hipertenzijom, tremorom ili spastičkim pojavama), amitriptilin se postepeno ukida najmanje 7 tjedana prije očekivanog rođenja.

Djeca su osjetljivija na akutno predoziranje, što bi trebalo smatrati opasnim i potencijalno pogubnim za njih.

Tijekom razdoblja liječenja morate biti oprezni prilikom upravljanja vozilima i drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

S pažnjom

Konvulzivni poremećaji, zadržavanje mokraće, hiperplazija prostate, teška jetrena ili kardiovaskularna oboljenja, hiperfunkcija štitnjače, paranoidni simptomi, bipolarni afektivni poremećaj (nakon izlaska iz depresivne faze), intraokularna hipertenzija (kod osoba sa anatomskom predispozicijom - uski ugao

prednja komora), hronični alkoholizam, inhibicija hematopoeze koštane srži, hipotenzija mokraćnog mjehura, bronhijalna astma, smanjena motorička funkcija gastrointestinalnog trakta (rizik od paralitičnog ileusa), istodobna primjena s selektivnim inhibitorima ponovne pohrane serotonina (SSRI), starost, trudnoća.

Doziranje i primjena

Prilikom uzimanja Saroten Retard kapsula preporučuje se da ga pijete sa vodom. Kapsule se, međutim, mogu otvoriti i njihov sadržaj (pelete) može se uzimati oralno vodom. Pelete ne treba žvakati.

Depresivna epizoda. Depresivna stanja kod šizofrenije. Propisuje se jednom dnevno 3-4 sata prije spavanja.

Liječenje Saroten Retardom treba započeti s jednom kapsulom od 50 mg navečer. Ako je potrebno, nakon tjedan dana dnevna doza se može postepeno povećati na 2 - 3 kapsule uveče (100-150 mg). Nakon postizanja značajnog poboljšanja, dnevna doza se može smanjiti na minimalno efikasnu, obično do 1-2 kapsule (50-100 mg / dan).

Antidepresivni efekat se obično razvija nakon 2 do 4 nedelje.Terapija depresije je simptomatska, pa se preporučuje nastavak primjene antidepresiva, uključujući Saroten Retard, nakon postizanja izraženog efekta u dovoljnom vremenskom razdoblju - do 6 mjeseci, kako bi se izbjegao ponovni povratak. U bolesnika s rekurentnom depresijom (unipolarna), može biti potrebna dugotrajna primjena Saroten Retarda, do nekoliko godina, u dozama održavanja koje imaju učinak protiv ponovne pojave.

Stariji pacijenti (stariji od 65 godina) Jedna kapsula od 50 mg navečer.

Smanjena funkcija bubrega

Amitriptylin se može propisati u uobičajenim dozama za pacijente sa zatajivanjem bubrega.

Smanjena funkcija jetre

Treba koristiti oprez pri korištenju leka kod pacijenata sa oštećenom funkcijom jetre, serumsku koncentraciju amitriptilina treba nadzirati kad god je to moguće.

Po prestanku terapije, preporučuje se povlačenje lekova postepeno tokom nekoliko nedelja kako bi se izbegao razvoj reakcija „povlačenja“ (videti odeljak „Neželjeni efekti“).

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja

Amitriptylin se ne smije propisati tijekom trudnoće, osim ako očekivana korist za pacijenta ne pređe teorijski rizik za plod. Davanje velikih doza tricikličkih antidepresiva tokom trećeg tromjesečja trudnoće može dovesti do neurovaskularnih komplikacija kod novorođenčadi. U novorođenčadi su, prema izvještajima, utvrđeni samo slučajevi pospanosti koji su posljedica učinaka amitriptilina i zadržavanja mokraće kao posljedica učinaka nortriptilina (metabolita amitriptilina), ako je lijek propisan trudnicama prije porođaja.

Lijek prelazi u majčino mlijeko u malim koncentracijama, tako da njegov učinak na dijete prilikom uzimanja terapijskih doza nije vjerojatan. Doza koju dijete primi je otprilike 2% majčine doze, u odnosu na težinu djeteta (u mg / kg). Ako je klinički potrebno, dojenje se može nastaviti tijekom terapije amitriptilinima, ali preporučuje se praćenje djeteta, posebno u prve 4 sedmice nakon rođenja.

Predoziranje

Srčani simptomi: aritmije (ventrikularne tahiaritmije, treperenje-treperenje, ventrikularna fibrilacija). EKG obično pokazuje produženi PR interval, proširenje QRS kompleksa, proširenje QT-a, ekspanziju ili inverziju T vala, depresiju ST segmenta, kao i različite stepene blokade srca do zastoja srca. Proširenje QRS kompleksa obično je u korelaciji s težinom toksičnosti nakon akutnih viška doze. Razvija se zatajenje srca, arterijska hipotenzija, kardiogeni šok. Metabolička acidoza i hipokalemija su u porastu. Nakon buđenja opet je moguća zbunjenost, anksiozno uzbuđenje, halucinacije i ataksija.

Liječenje: hospitalizacija (na odjelu intenzivne njege). Liječenje je simptomatsko i podržavajuće. Indicirano je pražnjenje želuca i ispiranje, čak i u kasnijim fazama nakon primjene, kao i pripravci s aktivnim ugljenom. Nužno je pažljivo pratiti stanje, čak i s naizgled blagim slučajem. Procijenite stanje svijesti, prirodu pulsa, vrijednost krvnog pritiska i respiratornu funkciju, u kratkim intervalima treba odrediti sadržaj elektrolita i krvnih plinova. Osigurajte dišne ​​putove ako je potrebno intubacijom. Općenito, preporučuje se liječenje prisilnom ventilacijom kako bi se spriječilo moguće zastoje disanja. Kontinuirano praćenje EKG-a treba obaviti u roku od 3-5 dana. Proširenjem intervala QRS, zatajenja srca i ventrikularnih aritmija, pH pomak krvi na alkalnu stranu može biti učinkovit (primjena otopine bikarbonata ili hiperventilacija) uz brzo davanje hipertonične otopine natrijum-hlorida (100-200 mmol Na +). S ventrikularnom aritmijom moguće je koristiti tradicionalne antiaritmičke lijekove, poput 50-100 mg lidokaina (1-1,5 mg / kg) intravenski, nakon čega slijedi infuzija brzinom od 1-3 mg / min.

Ako je potrebno, primijenite kardioverziju i defibrilaciju. Ispravite cirkulacijsku insuficijenciju uz pomoć nadomjestaka plazme, a u težim slučajevima infuzijom dobutamina (prvo brzinom od 2-3 µg / kg u minuti), s povećanjem doze, ovisno o učinku. Stimulacija i konvulzije mogu se zaustaviti davanjem diazepama.

Osjetljivost na višak doza u velikoj mjeri je individualna. Istovremeno, djeca su posebno sklona razvoju fenomena kardiotoksičnosti i suda.

Doze od 500 mg kod odraslih mogu uzrokovati umjerenu do tešku intoksikaciju, dok su doze nešto manje od 1000 mg bile smrtonosne.

Neželjene reakcije

Amitriptilin može izazvati nuspojave slične onima koje se javljaju kod uzimanja drugih tricikličkih antidepresiva. Neke od niže navedenih neželjenih efekata (glavobolja, drhtanje, oslabljena pažnja, zatvor i smanjen libido) takođe mogu biti simptomi depresije i obično prestaju jer se depresivno stanje poboljšava.

Na donjem su popisu korištene sljedeće konvencije. WHO je preferirao MedDRA izraze za razrede organskih sistema: često (> 1/10), često (> 1/100, 1/1000, 1/10 000,

Interakcija s drugim lijekovima:

Amitriptilin može pojačati učinak alkohola, barbiturata i drugih supstanci koje depresiraju centralni nervni sistem.

Zajednička upotreba sa MAO inhibitorima može dovesti do hipertenzivne krize. Budući da amitriptilin pojačava djelovanje antiholinergika, treba izbjegavati istodobnu primjenu s njima.

Pojačava djelovanje simpatomimetika adrenalina, norepinefrina itd. Kao rezultat toga, lokalni anestetici koji sadrže ove tvari ne smiju se primjenjivati ​​istodobno s amitriptilinom.

Može umanjiti antihipertenzivni učinak klonidina, betanidina i gvannetidina.

Kad se zajedno propisuju antipsihotici, treba imati na umu da triciklički antidepresivi i antipsihotici međusobno inhibiraju međusobni metabolizam, spuštajući prag za konvulzivnu spremnost.

Istodobnom primjenom cimetidina moguće je usporiti metabolizam amitriptilina, povećati njegovu koncentraciju u krvnoj plazmi i razvoj toksičnih efekata.

Farmakodinamika

Amitriptilin je dio tricikličke grupe. Ovo je amin tercijarnog tipa, koji je središnja supstanca u tricikličkoj kategoriji, jer je in vivo gotovo jednako aktivan kao inhibitor unosa serotonina i norepinefrina presinaptičkim nervnim receptorima.

Glavni produkt razgradnje, nortriptilin, prilično je moćan inhibitor unošenja norepinefrina, ali može blokirati unos serotonina. Amitriptylin ima snažna antiholinergička, sedativna i antihistaminergička svojstva, a uz to je u stanju pojačati učinke kateholamina.

Suzbijanje DBD faze spavanja znak je aktivnog djelovanja antidepresiva. Tricikli, a pored njih selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina, kao i MAO, inhibiraju proces BDH faze, a takođe poboljšavaju fazu dubokog sna (usporeni valovi).

Amitriptilin poboljšava bolest raspoloženja sniženog raspoloženja.

Sedativni efekti amitriptilina važan su aspekt liječenja depresije kod koje je pojačano uzbuđenje, anksioznost, anksioznost i problemi sa spavanjem. Antidepresivni efekti počinju se pojavljivati ​​nakon 2-4 tjedna od početka liječenja, dok sedativni učinak lijeka ne smanjuje.

Analgetska svojstva lijekova nisu povezana s antidepresivima, s obzirom da analgezija počinje mnogo ranije nego što nastupi promjena raspoloženja. Često je mnogo manja doza dovoljna da se postigne ovaj efekat nego da omogući promene u raspoloženju pacijenta.

Farmakokinetika

Nakon interne upotrebe, pokazatelj bioraspoloživosti amitriptilina iznosi približno 60%. Vezanje proteina plazme je oko 95%. Vrhunska koncentracija unutar krvnog seruma aktivne komponente dostiže oko 4-10 sati nakon upotrebe i ostaje prilično stabilna.

Proces metabolizma aktivne komponente odvija se hidroksilacijom, kao i demetilacijom. Glavni produkt razgradnje je nortriptyline.

Poluživot amitriptilina je u rasponu od 16-40 sati (prosjek je 25 sati), a poluživot nortiptyline je otprilike 27 sati. Stacionarna koncentracija terapeutskog elementa utvrđuje se nakon 1-2 nedelje.

Izlučivanje amitriptilina odvija se uglavnom mokraćom, a osim toga, u malim količinama, izlučuje se izmetom.

Amitriptilin, a s njim i norriptilin, može proći kroz placentu i u malim dozama prodrijeti u majčino mlijeko.

Nuspojava

Amitriptilin može izazvati nuspojave slične onima koje izazivaju drugi triciklički antidepresivi. Neke od dolje navedenih nuspojava, kao što su glavobolja, drhtavica, oslabljena pažnja, zatvor i smanjeni libido, također mogu biti simptomi depresije i obično padaju s poboljšanjem depresije.

Učestalost nuspojava označena je kao:

vrlo često (> 1/10), često (od> 1/100 do 1/1000 do 1/10000 do

Ostavite Svoj Komentar