Tioktična kiselina Pharmstandard Oktolipen

Postoje Berlition i Oktolipen: bilo tko može reći, ali Berlition je malo skuplji.

Koliko košta Berlition?

Kakvi lijekovi, kako djeluju? Vrijedi kupiti jeftinije?

Što je poželjnije kada se uzmu u obzir i cijena i efikasnost?

Ovo nije za jedan tečaj, već za dva ili tri, sve vrijeme, po kursevima, godišnje.

Odaberite berlition iznutra ili oktolipen iznutra?

Berlicija intravenski, kapanjem ili oktolipenom?

Postoje li drugi alternativni načini uprave?

Koji je mehanizam delovanja, indikacije, doziranje?

Berlition i Oktolipen su analogni lijekovi. Pozitivan efekat zasnovan je na sadržaju tioktične kiseline - aktivne supstance.

I prvi i drugi su indikovani za poremećen metabolizam lipida, ugljikohidrata. Berlition smanjuje količinu šećera u krvi, a nakuplja glikogen u jetri. Zbog antioksidacijskog učinka - pozitivan učinak na jetru, koji, kao što znate, neutralizira toksine, soli teških metala.

Tioktična kiselina je u određenoj količini prisutna endogeno, a najviše se nalazi u tkivima srca, jetre i bubrega. Istina, nije dovoljno u nekim patološkim stanjima, pa je propisano dodatno primanje izvana.

Pored regulacije metabolizma ugljikohidrata, blagodati za jetru su i neurotropni efekti. Berlition vraća trofizam, kao i strukturu oštećenih živaca. To je često slučaj s dijabetičkom neuropatijom. Uz polineuropatiju bilo koje geneze (alkoholna, traumatična) oba lijeka pomažu, obnavljajući provođenje impulsa duž nervnih vlakana, smanjujući bol. Što se gore osjećaju, veća je početna propisana doza.

Oktolipen je koristan i kod ateroskleroze, poboljšava rad mozga i indiciran je za holecistitis.

Koje su razlike međusobno? Koji lijek izbora?

Oktolipen se najčešće koristi zbog nižeg troška, ​​otprilike trećine (cijena je oko 900 rubalja za prvu, oko 600 rubalja za drugu drogu). Štaviše, za jedan kurs može biti potrebno ne jedno pakovanje, već dva, a prvi kurs se ponavlja s vremenom.

Oba lijeka su efikasna, samo Berlition je proizvod koji se proizvodi u Njemačkoj, a Oktolipen je u Rusiji.

Recenzije su dobre o svakom od lijekova. Koje je bolje: originalno ili generičko? Tako se događa da drugi pomaže još bolje, ili barem ne gore. Za poređenje, možete kupiti i isprobati oba lijeka.

Najčešće kurs započinje intravenskom, kapanjem. Nakon toga prelaze u oblik tableta u dozi za održavanje (Oktolipen i dalje ima oblik kapsula od 300 mg).

Recenzije na Oktolipen također su prekrasne: ljudi pišu da su prošli kroz bol u nogama, više su u stanju izdržati fizičku aktivnost (s dijabetesom melitusom i polineuropatijom).

Lijekovi se uzimaju ujutro, na prazan stomak, piju puno vode, 30 minuta prije jela.

Usput, efekti gubitka kilograma opisani su u oba sredstva: to je zbog poboljšanog metabolizma unutar stanica, poboljšane razmjene energije unutar ćelija. Ali prije nego što imenujete, svakako se morate posavjetovati! Postoje i kontraindikacije, prije svega, trudnoća, dojenje, netolerancija.

Berlition ili Oktolipen? O rezultatima i gubitku kilograma koji nije bio.

Želim podijeliti svoju priču o poznanstvu s ovom drogom.

Za početak, dijabetičar sam sa pet godina iskustva. Razlog za kontaktiranje liječnika bila je snažna bol u povlačenju u nogama, posebno ispod koljena, u sjedećem položaju. Bilo je jednostavno nemoguće samo sjediti za stolom ili ispred televizora, morao ustajati svakih petnaestak minuta kako bi ublažio bol. Živim u selu u kojem bolnica, recimo, nije baš dobra, pa moram na obližnji grad na konzultacije i kvalitetan pregled. Endokrinolog mi je propisao tioktičku (alfa-lipoičnu) kiselinu nakon što sam potvrdio početnu fazu dijabetičke neuropatije donjih ekstremiteta. S obzirom na to da nisam pridržavao dijetu, dozvolio sam sebi da ne ubrizgavam osnovni inzulin i općenito me nije proklinjalo zbog moje bolesti, krvne žile su počele lučiti.

U početku mi je propisano rješenje u / u Berlition 600 No. 10 - uvezeni (= skupi) lijek. Čula sam puno o njemu i njegovoj cijeni i potpuno me nisu iznenadile riječi da takav lijek nije dostupan kada sam otišao u dnevnu bolnicu u lokalnu bolnicu na snimanje. Ponudile su mi se dvije mogućnosti: ili kupim Berlition o svom trošku, ili su mi besplatno platili jeftiniji Oktolipen. Naravno, dali su mi vremena da razmislim, što sam odmah iskoristio. Evo što sam pronašao na Internetu:

Oktolipen je lijek na bazi tioktične kiseline u različitim dozama. Proizvodi se u Pharmstandardu, čiji se proizvodi uglavnom sastoje od jeftinijih stranih analoga lijekova (generičkih), vitamina i dodataka prehrani.

Proizvođač, broj obrazaca za puštanje i troškovi sve su razlike između uvezenih Berlitiona i Oktolipena. Aktivna supstanca i doziranje gotovo su identični.

Njihova glavna razlika je u državi porijekla. Neki smatraju da ako je alat stranog porijekla, onda mora nužno biti efikasniji.

Ali, prema riječima stručnjaka, još uvijek nema definitivnog odgovora je li njemačka Berlicija bolja od domaće Okolipen. Recenzije pacijenata govore o prednosti potonjeg u odnosu na prvu, posebno po kriteriju troškova.

Uz to, kažu da su nuspojave Oktolipena izraženije od onih Berlition-a, ali to me nije mnogo uplašilo. Odabrao sam Oktolipen.

Želim napomenuti sljedeće, ovo je važno:

Kisele ampule su fotoosjetljive. Da biste očuvali učinkovitost lijeka, koristite staklene boce tamne boje za kapaljku ili UV zaštitu od folije.

Malo me nerviralo kada je medicinska sestra donijela kapaljku sa nepažljivo bačenom kesom na prozirnu bocu u kojoj je bila pripremljena otopina (kiselina je dodata u tikvicu s vodom za ubrizgavanje). Nakon dodira sa svjetlošću, lijek gubi sva svoja svojstva. Paket, po mom mišljenju, nije bio dovoljan, ali nisam nastao ili izrazio nešto, odlučivši da medicinsko osoblje treba biti više svjesno šta i kako raditi.

Ispričaću ti o svojim osećajima. Za vrijeme samog postupka (koji je trajao 3 sata) nisam osjećao nikakvu nelagodu, samo umor zbog dugog boravka u jednom položaju. Kapljanje je bilo propisano polako, ali su medicinske sestre često povlačile točak i dodavale brzinu ubrizgavanja.

Nakon što je došlo do blagog pada šećera u krvi, ali ne mogu biti siguran da je to zasluga lijeka, i dalje je od trenutka mjerenja trebalo 3 sata, a sam šećer mogao je pasti.

Rezultat. Ja sam ga, neočekivano, osjetila nakon posljednje, desete kapaljke. Da budem iskren, nisam vjerovao da će mi lijek pomoći. Noge su me prestale boleti. Mogao bih satima mirno sjediti i baviti se svojim poslom. Bilo mi je jako drago jer sam, vidjevši na internetu dovoljno užasa zbog posljedica neuropatije, počeo ozbiljno strahovati za sebe.

Tada su mi propisali oktolipen već u tabletama: istih 600 mg. 1r. dnevno ujutro prije obroka, te se toplo preporučuje da ga pijete stalno.

To izgleda ovako:

Rezultat. Iz rješenja, za razliku od tableta, stvarno je bio dobar sudac.

O gubitku kilograma. Na Internetu postoje informacije da alfa lipoična kiselina pomaže vam da izgubite kilograme. Imam višak kilograma, ali nisam pronašla efekat gubitka kilograma ni iz otopine ni od tableta. Možda zbog činjenice da imam dijabetes, to deluje malo drugačije, ne znam. U svakom slučaju, u uputama nisam našao nijedan spomenuti gubitak kilograma.

Neuro lipone

Završava pregled popularnih lijekova, na bazi tioktične kiseline, proizvoda ukrajinske farmaceutske kompanije - Neyrolipon. Propisan je samo za alkoholne i dijabetičke neuropatije, kao njegovi analozi Tiogamma i Oktopilen.

Metaboličko sredstvo proizvodi se u kapsulama od 600 mg i u obliku koncentrata namijenjenog za pripremu infuzijske otopine.

Nuspojave tijekom liječenja mogu biti iste kao i kod uzimanja lijeka Tiogamma, odnosno postoji rizik od razvoja poremećaja organa za formiranje krvi.

Postoje i razlike na popisu kontraindikacija: Neyrolipon kapsule ne smiju se propisivati ​​osobama sa nasljednom intolerancijom galaktoze, kao i pacijentima koji imaju nedostatna stanja zbog nedostatka laktaze.

Tijek liječenja je standardni od 2-4 tjedna, nakon čega je potrebno provesti terapiju održavanja još 1-3 mjeseca. Međutim, potrebu za produženjem liječenja određuje samo liječnik.

Tabela upoređivanja dostupnih obrazaca i troškova
Ime i država poreklaOblik i doziranjeProsječna cijena (r)
Oktolipen (Rusija)karticu. - 600 mg820 (30 kom)
kape. - 300 mg400 (30 kom)
amp. - 300 mg450 (10 kom)
Thioctacid (Njemačka)tabl ("BV"). - 600 mg1980 (30 kom)
amp. („T“). - 600 mg1680 (5 kom)
Berlition (Njemačka)karticu. ("Usmeno"). - 300 mg700 (30 kom)
amp. - 600 mg810 (5 kom)
Tiogamma (Njemačka)karticu. - 600 mg850 (30 kom)
bočica - 600 mg1750 (10 kom)
Neyrolipon (Ukrajina)kape. - 300 mg300 (30 kom)

Svi gore navedeni lijekovi imaju slične karakteristike, ali postoje razlike koje određuju izbor u svakoj situaciji, ovisno o financijskim mogućnostima i prisutnosti pratećih bolesti. Liječnik će vam pomoći odabrati najbolji lijek za tioktičnu kiselinu i njegovu dozu za specifično oboljenje. Što se tiče troškova, analozi njemačke proizvodnje su prirodno skuplji od domaćih. Primer je ruski Oktolipen. Ovaj Berlition analog košta skoro upola manje za isto pakovanje tableta ili kapsula od 300 mg. Međutim, čak je među uvoznim cijenama raspon cijena prilično velik: tioktacid je najskuplji, a u pogledu omjera cijena i količina, Tiogamma se čini najboljom opcijom.

Djelovanje sredstava i sastav

Berlition je hepatoprotektivno i antioksidativno sredstvo sa svojstvom smanjenja lipida. Njegovo djelovanje usmjereno je na smanjenje glukoze i eliminaciju "štetnih" lipida koji se nalaze u krvi. Njegova glavna komponenta je tioktična kiselina. Potonji se nalazi u gotovo svim organima i važan je za njihovo normalno funkcioniranje.

Tioktična kiselina je snažan antioksidans. Smanjuje negativne efekte toksičnih supstanci na organizam. Štiti jetru i poboljšava njenu funkciju.

Oktolipen je metabolički lijek, endogeni antioksidans. Njegov glavni učinak usmjeren je na vezanje radikala. Aktivni sastojak je ista - tioktična kiselina. Lijek ne samo da smanjuje glukozu, već i povećava sadržaj glikogena.

Tioktična kiselina se dokazala u lečenju dijabetesa. Pojačava djelovanje hipoglikemijskog inzulina. Kliničke studije potvrdile su poboljšanje živčane provodljivosti u dijabetičkoj neuropatiji nakon višemesečne upotrebe supstance.

Berlition - karakteristike lijeka

Berlition njemačke proizvodnje može se kupiti u tabletama i otopinama. Jedno pakovanje sadrži 5, 10, 20 ampula. Tu je Berlition 600 - 24 ml i Berlition 300 - 12 ml. Tablete od 300 mg prodaju se u blisterima, u pakovanju mogu biti 3, 6, 10 u 10 komada.

Ljekari kažu da je bolje koristiti ga u obliku injekcija, jer povećava bioraspoloživost. To ne kaže da tablete imaju manji učinak, ali morat će ih uzimati više, očekujući učinak malo duže.

Naročito se često propisuje kod stanja kao što su hipotenzija, dijabetes, gojaznost. Lijek ne samo da normalizira šećer u krvi, već pomaže i u gubitku kilograma.

Međutim, studije na univerzitetu Yale u Sjedinjenim Američkim Državama pokazale su da tioktična kiselina ima malo utjecaja na indeks tjelesne mase, pa je neracionalno koristiti u tu svrhu. Možda je dio terapije, ali sam po sebi neće moći dati dugoročne izglede za održavanje normalne tjelesne težine.

Oktolipen - karakteristike lijeka

Oktolipen proizvodi domaći proizvođač. Možete ga kupiti u obliku kapsula, koncentrata za injekcije i tableta. Nazivaju se vitaminom nalik. Lijek se dobro nosi s regulacijom metabolizma masti i ugljikohidrata.

Razlika između Oktolipena je u tome što on ima samo 2 indikacije za upotrebu, a to su alkoholna i dijabetička polineuropatija. Za stanja je karakteristično oštećenje živaca kod dijabetesa i ovisnosti o alkoholu.

Suština upotrebe Oktolipena je da smanji negativni uticaj radikala na ćelije. Lijek je po svojstvima sličan vitaminu B. Možemo reći da usporava starenje stanica.

Lijek djeluje kao regulator metabolizma lipida. Aktivira metabolizam holesterola, poboljšava funkcionalnu sposobnost jetre. Lijek u obliku otopine za infuziju koristi se u stacionarnim uvjetima. Tablete su propisane za upotrebu kod kuće.

Važno! Ovaj antioksidans se nikada ne smije kombinirati sa alkoholnim pićima. Takođe, tokom tretmana ne preporučuje se upotreba mlečnih proizvoda.

Indikacije i kontraindikacije

Berlition ima nekoliko pozitivnih akcija, što dovodi do širokog spiska indikacija za njegovu upotrebu. U stanju je da poboljša opšte stanje pacijenta.

Indikacije za upotrebu antioksidansa Berlition:

degenerativne promjene na kralježnici bilo koje lokacije, posebno izbočenje, osteohondroza, rizik od razvoja hernije intervertebralnog diska,

polineuropatija dijabetičkog porijekla,

otrovno trovanje raznim supstancama,

kronična intoksikacija na pozadini trovanja teškim metalima.

Oktolipen, kao što je već napomenuto, ima malo naznaka - alkoholnu i dijabetičku polineuropatiju. Ali ima i više kontraindikacija. Oktolipen se ne može koristiti tijekom trudnoće, do 18 godina, u slučaju preosjetljivosti na komponente u sastavu i tijekom dojenja.

Lijek Berlition ima sljedeće kontraindikacije:

dojenje i gestacija,

preosjetljivost na komponente u sastavu,

Važno! Kontraindikacije i imenovanja pregleda ih pojedinačno ljekar. Ne možete sami odlučiti o početku uzimanja lijeka jer trebate slijediti određenu dozu ovisno o tijeku bolesti i općenitom stanju.

Tokom trudnoće i dojenja, ovi antioksidanti nisu propisani zbog nedostatka kliničkih podataka, što potvrđuje njihovu sigurnost za ove kategorije pacijenata.

Oblik i sastav izdavanja

Berlition je dostupan u obliku otopine za infuziju i u tabletama. Koncentrat se nalazi u ampuli. Berlition 600 - 24 ml, Berlition 300 - 12 ml. Sastav jednog paketa uključuje 5, 10 ili 20 ampula.

Sastav otopine za infuziju 300ml i 600ml:

  • Sol tioktične kiseline - 600 mg ili 300 mg.
  • Elementi pomoćne serije: voda za injekcije, propilen glikol, etilendiamin.

Berlition tablete su upakovane u blistere (ćelijske tanjire) od 10 tableta. Jedno pakovanje može sadržavati 3, 6 i 10 blistera.

Propisan je preparat tioktične kiseline Berlition:

  1. Sa osteohondrozom bilo koje lokalizacije.
  2. Sa dijabetičkom polineuropatijom.
  3. Uz sve vrste patologija jetre (masna distrofija jetre, svi hepatitisi, ciroza).
  4. Aterosklerotični naslage u koronarnim arterijama.
  5. Hronično trovanje solima teških metala i drugim toksinima.

Nuspojave

Kao rezultat kliničkih ispitivanja koja su provedena na lijeku, ustanovljeno je da on može izazvati neželjene reakcije koje su prilično rijetke:

  1. Žgaravica, mučnina, povraćanje.
  2. Poremećaj ukusa.
  3. Dvostruko u očima.
  4. Konvulzivna kontrakcija mišića.
  5. Smanjena koncentracija šećera u krvi, što dovodi do glavobolje, vrtoglavice, pretjeranog znojenja.
  6. Svrab kože, urtikarija, osip.
  7. Osobe sa sklonošću alergijskim manifestacijama mogu razviti anafilaktički šok, koji se javlja u izoliranim kliničkim slučajevima.
  8. Izgaranje ili bol na mestu infuzije ili injekcije.
  9. Tromboflebitis, hemoragični osipi, lokalizacija krvarenja, pojačano krvarenje.
  10. Respiratorna disfunkcija.
  11. Povećanjem intrakranijalnog pritiska moguće je uz brzo davanje. Stanje prati iznenadni osjećaj težine u glavi.

Doziranje 300 i 600

Infuzijski rastvor se dozira prema specifičnoj situaciji. Odluku o potrebnoj dozi donosi liječnik, u svakom se slučaju dodjeljuje pojedinačno.

Najčešće je infuzija s Berlitionom propisana za lezije neuropatskog, dijabetičkog ili alkoholnog porijekla. Budući da s teškom intoksikacijom pacijent ne može sam uzimati tablete, injekcije Berlition 300 (1 ampula dnevno) dolaze u pomoć.

Za postavljanje sistema ampula Berlition razrijeđena je fiziološkom otopinom (250 ml). Otopina se priprema neposredno prije infuzije, jer će u suprotnom brzo izgubiti terapijsku aktivnost. Istovremeno, sunčana svjetlost ne bi trebala pasti na gotovu otopinu za infuziju, pa je boca s lijekom najčešće umotana u foliju ili debeli papir.

Ponekad se pojave situacije u kojima postoji hitna potreba za hitnom primjenom lijeka, ali nema fiziološke otopine. U takvim je slučajevima dopušteno unošenje koncentrata posebnom štrcaljkom ili perfuserom.

Interakcija s drugim tvarima

  • Istodobna upotreba s etilnim alkoholom je neprihvatljiva.
  • Berlition s kompleksnim tretmanom lijekovima za smanjenje razine glukoze pojačava njihov terapeutski učinak. Zbog toga bolesnici sa šećernom bolešću kada koriste Berlition moraju stalno pratiti nivo šećera u krvi, koristeći, primjerice, krug glukometra TC.
  • U kombinaciji s cisplatinom (vrlo toksičnim antitumorskim lijekom) značajno smanjuje njegovo djelovanje.
  • Budući da tioktična kiselina reagira s kalcijem, magnezijumom i željezom, mliječni proizvodi i lijekovi sa sličnim sastojcima mogu se koristiti samo 7-8 sati nakon uzimanja Berlitiona.

Domaći lijek Okolipen, u kojem tioktična kiselina djeluje i kao aktivna supstanca, je vitamin sličan lijeku s antioksidativnim učinkom i reguliranjem metabolizma masti i ugljikohidrata.

Oktolipen zauzima veoma usku farmakološku "nišu" jer ima samo dvije indikacije za propisivanje - dijabetičku polineuropatiju i alkohol. Drugim riječima, to je oštećenje perifernih živaca zbog prisutnosti u povijesti dijabetes melitusa ili alkoholizma.

Danas je riječ "antioksidans" vrlo česta, ali nemaju svi ispravni pojam o tome. Da biste uklonili informativni vakuum, ima smisla ukratko protumačiti ovaj izraz. Antioksidanti se nazivaju inhibitorima oksidacije koji sprečavaju izlaganje tijela slobodnim radikalima i tako usporavaju proces starenja ćelija.

Oktolipen je endogeni (prirodno formiran u tijelu) antioksidans, čiji je prethodnik mehanizam oksidativne dekarboksilacije alfa-keto kiselina.

Kao koenzim mitohondrijalnih multienzimskih sistema (ćelijske „energetske stanice“), oktolipen je uključen u oksidativnu dekarboksilaciju piruične (a-ketopropionske) kiseline i alfa-keto kiseline.

Oktolipen smanjuje koncentraciju glukoze u krvotoku i povećava nivo glikogena u jetri. Lijek stvara uslove za sprečavanje inzulinske rezistencije. Oktolipen je po svojim biohemijskim svojstvima blizu B vitamina.

Oktolipen je regulator metabolizma lipida i ugljikohidrata, potiče metabolizam holesterola, poboljšava funkcionalne kvalitete jetre. Pored toga, lijek ima hipoglikemijski, hipolipidemski, hipoholesterolemički i hepatoprotektivni efekat.

Proizvođači proizvode Okolipen u tri dozna oblika:

  1. Tablete
  2. Kapsule
  3. Koncentrirajte se za pripremu infuzijske otopine.

Infuzijska otopina uglavnom se koristi u bolničkim sredinama, a tablete i kapsule lako se mogu iskorijeniti u kućnoj ljekarni.

Kapsule i tablete treba piti na prazan stomak, pola sata prije jela i ispirati s puno tekućine. Ne možete žvakati tablete (kapsule se ne raspravljaju s tim u vezi, razumljivo je da ih gutaju cele).

Preporučena doza Oktolipena je 600 mg, što je jednako dvije kapsule ili jednoj tableti. Lijek se uzima 1 put dnevno. Trajanje terapijskog tečaja određuje liječnik, uzimajući u obzir određene faktore.

Dozvoljena je kombinacija različitih oblika lijeka: u prvoj se fazi lijek daje parenteralno (2-4 tjedna), a zatim se prelazi na bilo koji oralni oblik.

Važno! Uzimanje droge nije kompatibilno s pijenjem alkohola. Mliječni proizvodi također trebaju biti ograničeni!

Ljekari danas tvrde: što je bolje - Berlition ili Oktolipen? Još nema odgovora, jer oba ova lijeka imaju identičnu aktivnu supstancu. Ali ako je vjerovati recenzijama, domaći Oktolipen bolji je od njemačkog Berlicija i po efikasnosti i u cijeni.

Lijek "Berlition"

Ovaj proizvod ima tečni oblik, dostupan je u ampulama, put primjene je putem kapi, a dostupan je i u obliku kapsula i u obliku tableta. Izdaje se na recept, zemlja porijekla je Njemačka.

Sastav lijeka. Indikacije za upotrebu

Glavna komponenta je tioktična kiselina, pomoćne komponente su čvrsta masnoća, glicerin, želatina (u obliku kapsula), E171, E123. Supstanca je indicirana za bolesnike s dijabetičkom i alkoholnom polineuropatijom, kao i za bolesnike s bubrežnom bolešću različite težine.

Kako koristiti lijek

Ako tijek bolesti nije kompliciran dodatnim negativnim faktorima, tada se preporučuje liječenje kapsulama ili tabletama. Lijek se mora progutati cijeli, bez žvakanja ili drobljenja na bilo koji drugi način. Da biste postigli željeni terapeutski rezultat liječenja, uzimajte tvar ujutro, 30 minuta prije obroka.

Tijek liječenja propisuje liječnik, ovisno o tijeku bolesti, ali najčešće je dugo vremena, jer prvo morate poboljšati pacijentovo stanje, a zatim ga popraviti. U slučaju komplikacija, liječenje započinje unošenjem lijeka kroz kapaljke.

Kontraindikacije i neželjene reakcije

Kao i mnogi lijekovi, Berlition ima i niz kontraindikacija. Aplikacija se ne preporučuje za takve grupe ljudi:

  • Ima osjetljivost na sastavne sastojke lijeka.
  • Trudnice i dojilje.
  • Djeca koja nisu navršila 18 godina.
  • Ljudima koji imaju intoleranciju na fruktozu i drugima.

Neželjene reakcije mogu se pojaviti: mučnina, poremećaj stolice, vrtoglavica, konvulzije, tahikardija, osip na koži, osip, svrbež, prekomjerno znojenje, dvostruki vid i mnoge druge pojave.

Kako koristiti alat

Lijek se uzima u jednoj tableti, kapsuli jednom dnevno na prazan stomak, 30 minuta prije jela. Kod teškog liječenja bolesti, primjena započinje unošenjem otopine kroz kapaljke. Maksimalni tijek liječenja obično nije veći od tri mjeseca, ali postoje slučajevi kada se liječenje mora produžiti. Sve to pojedinačno i isključivo na preporuku ljekara.

Rok trajanja

Tablete i rastvor zadržavaju svoja svojstva do 3 godine na temperaturi od +15 do +25 stepeni Celzijusa, gotova otopina se čuva ne duže od 6 sati. Kapsule se čuvaju 2,5-3 godine na temperaturi do +30 stepeni.

Lijek "Oktolipen"

Proizvodi ga domaći proizvođač radi praktičnosti, a s obzirom na složenost bolesti, proizvodi se u tri oblika: kapsule, tablete i otopine.

Sastav lijeka. Indikacije za upotrebu

Glavna sastojka ove tvari je tioktična kiselina, pomoćne komponente su škrob, magnezijev stearat, želatina (u kapsulama), E171, 104, 110. Takav lijek je indiciran za bolesnike s dijabetičkom polineuropatijom i alkoholom.

Kako koristiti alat

Lijek se uzima u jednoj tableti, kapsuli jednom dnevno na prazan stomak, 30 minuta prije jela. Kod teškog liječenja bolesti, primjena započinje unošenjem otopine kroz kapaljke. Maksimalni tijek liječenja obično nije veći od tri mjeseca, ali postoje slučajevi kada se liječenje mora produžiti. Sve to pojedinačno i isključivo na preporuku ljekara.

Kontraindikacije i neželjene reakcije

Lijek je kontraindiciran u uzimanju:

  • Trudnice i dojeće žene.
  • Djeca mlađa od 18 godina.
  • Osobe sa preosjetljivošću na komponente lijeka.

Nuspojave se mogu očitovati povraćanjem, mučninom, vrtoglavicom, kožnim manifestacijama, bolom u stomaku, zatajenjem disanja, poremećajem ukusa i drugim negativnim pojavama.

Rok trajanja

Preporučuje se skladištenje tvari na tamnom mjestu, na temperaturi do +25 stupnjeva Celzijusa.

Šta kombinira ove lijekove

Njihova objedinjujuća kvaliteta je taj njihov sastav praktički nimalo drugačije, glavna komponenta koja vam omogućava da se riješite problema potpuno je ista u oba lijeka. Na osnovu toga sredstva imaju iste kontraindikacije i nuspojave kada se koriste. Također, „Berlition“ i „Okolipen“ usmjereni su na liječenje iste bolesti i dostupni su u istim oblicima: tablete, kapsule, otopine.

Razlike u lijekovima

Glavna karakteristika je ona koja se razlikuje od droga različitih proizvođača. Druga razlika će biti cijena, jasno je da će strani "Berlition" biti malo skuplji od "Okolipen" domaćeg proizvođača.

Koji lijek, kada i koga bolje uzimati

Na ovo pitanje ne postoji jedinstven odgovor. Ovi lijekovi, kao što je već spomenuto, nemaju značajne razlike, tako da se to može pokazati efikasnije samo u praksi. Na primjer, neki vjeruju da će alat koji je skuplji ili strani proizvođač donijeti više koristi.

Međutim, sudeći prema recenzijama lijekova, negativne manifestacije na tijelu manje su vjerojatne za pojavu "Berlition". Prije upotrebe bilo kojeg lijeka je vrlo važno potražite konsultaciju sa ljekarom, koji će vam reći pravi izbor i pomoći vam da se uskoro poboljšate.

Doziranje i primjena

Lijek Berlition uzima se oralno u 300-600 mg do 2 puta dnevno. Ovo je standardna doza, koju lekar može promeniti. Kod težih oblika bolesti lek se daje intravenski u dozi od 300-600 mg. Kurs liječenja može trajati do 30 dana. Nakon osnovne terapije, održavanje se može nastaviti. Antioksidant se i dalje daje u nižim dozama - 300 mg dnevno.

Moguće je predoziranje kod kojeg se pojavljuju sljedeći simptomi:

jaka glavobolja

mučnina i povraćanje

Ako sumnjate na intoksikaciju i predoziranje, potrebna je hitna hospitalizacija. Za prvu pomoć treba obaviti ispiranje želuca, a žrtvi treba dati aktivni ugalj (brzinom od 1 tablete na 10 kg težine).

Oktolipen tablete treba piti na prazan stomak pola sata prije jela. Standardna doza je 600 mg. Približni tijek terapije je do 90 dana. Liječenje se može nastaviti ovisno o stanju pacijenta.

Intravenska primjena propisana je u teškom stanju. Lečenje traje do 4 nedelje.

Predoziranje je moguće uz pojavu sljedećih simptoma:

jaka glavobolja

Za uklanjanje neželjenih simptoma koristi se simptomatska terapija. Ne postoji specifičan antidot za predoziranje.

Mišljenje ljekara i pacijenata

Stručnjaci napominju da razlika između lijekova nije velika. Sastav, oblik oslobađanja, efekti su isti. Mora se imati na umu da samo liječnik može izabrati lijek nakon niza studija. Pojedine pacijente možda neće tolerirati neke pomoćne komponente lijekova, što također utječe na izbor sredstva.

Njemački lijek je skuplji, tako da mnogi smatraju da za isti učinak ne treba preplaćivati. Ali postoji i drugo mišljenje da što je alat skuplji, to je efikasniji.

Poređenje nuspojava

Berlition ima puno nuspojava, ali one su potencijalne i javljaju se izuzetno rijetko. Oktolipen ih ima manje, ali se bilježe češće. U ovom slučaju možemo reći da sve treba uzimati s oprezom, s obzirom na vjerovatne rizike koji se povećavaju zanemarujući preporuke liječnika.

Koje su moguće nuspojave lijeka Berlition:

mučnina sa čestim nagonom za povraćanjem,

nedostatak daha i ostali problemi sa disanjem,

bol u području primjene lijeka,

alergijski simptomi - osip, svrbež, crvenilo,

vrtoglavica i znojenje zbog smanjenja glukoze,

povišenog intrakranijalnog pritiska, što se očituje težinom u glavi,

tačkasta krvarenja, hemoragični osip,

promjena ukusa.

Kada uzimate Oktolipen, postoji rizik da se naiđe na takve neželjene efekte kao što su dispepsija, alergije i manifestacije hipoglikemije. Istodobnom uporabom alkohola terapeutski učinak tioktične kiseline značajno se smanjuje. To može dovesti do lošeg zdravlja.

Cijene lijekova

U pogledu troškova, domaća droga pobjeđuje. Cijena Octolipena u prosjeku kreće se od 330 rubalja do 750 rubalja, ovisno o broju tableta i ampula u pakovanju.

Trošak Berlitiona, njemačke droge, kreće se od 560 rubalja. Tablete od 300 mg br. 30 mogu se kupiti za 750 rubalja, ampule od 600 mg u količini od 5 komada - za 860 rubalja.

Dakle, što je bolje - Berlition ili Oktolipen

Poređenje sastava, djelovanja, nuspojava i kontraindikacija pokazuje da oba lijeka nisu bez nedostataka. Ako se usredotočite na troškove, bolje je odabrati domaće, a kad trebate provesti složeni tretman jetre, biće optimalno ostati u inozemstvu. Ali to je relativno, ovisno o zdravstvenom stanju i ne samo.

Da biste napravili pravi izbor, bolje je konzultirati se s nekoliko ljekara, tada će postati jasno koji je lijek popularniji za liječenje bolesti. Može biti da je jedan lijek neučinkovit i da izaziva nuspojave, tada se može preporučiti drugi lijek.

Zbog činjenice da se radi o lijekovima koje liječnik odabere, ne možemo razlikovati najbolje i najgore, jer su u ovom slučaju ovi koncepti relativni. Ne zaboravite na važnost savjetovanja sa stručnjakom i rizike samo-lijeka.

Ostavite Svoj Komentar