Principi terapije lijekova pankreatitisa modernim lijekovima

U pravilu se bolest počinje liječiti lijekovima, koji su bolje koristiti - to ovisi o karakteristikama pacijenta i stepenu napredovanja bolesti. Danas postoji puno lijekova koji se uspješno bore sa sličnim problemom. Ali vrijedno je napomenuti da prije liječenja pankreatitisa morate u potpunosti ispitati svoje tijelo da biste dobili konačnu dijagnozu.

H2 blokatori

Lijekovi iz ove grupe pomažu u smanjenju proizvodnje klorovodične kiseline. Takav učinak neophodan je kako bi se istovario gušterača i spriječilo oslobađanje njegovih enzima. Sličnim svojstvima posjeduju takvi lijekovi: Fanitidin, Ranitidin, Omeprazol, Nizatidin.

  • Ranitidin se može davati intramuskularno, intravenski, a može se uzimati i u obliku tableta. Potonje treba koristiti pacijent bez obzira na unos hrane dva puta dnevno.
  • Omeprazol se daje jedanput na dan intravenskim kapanjem, može se koristiti i u obliku kapsula, tableta.

Da bi se postigao oporavak pacijenta, lijekovi koji blokiraju H2 moraju se koristiti 14 dana. Njihov unos mogu biti praćeni sledećim nuspojavama:

  1. Alergijske manifestacije.
  2. Gubitak kose
  3. Mučnina.
  4. Sklonost zatvoru.
  5. Poremećaj srca.
  6. Smanjena seksualna želja, menstrualne nepravilnosti kod žena.

Ovi lijekovi se ne mogu koristiti za djecu mlađu od 12 godina, u toku trudnoće, dojenja, s oštećenom funkcijom jetre.

Antacidi

Upalni proces u gušterači često je praćen patologijom stomaka u kojoj dolazi do povećanog oslobađanja klorovodične kiseline. U cilju njegovog neutraliziranja, kao i stvaranja zaštitne barijere na zidovima organa, indicirana je upotreba pripravaka antacida. Kod pankreatitisa se, u pravilu, upotrebljavaju nesabsorbljivi lijekovi ove skupine: Fosfalugel, Maalox, Alumag, Palmagel, Altatsid. U njihovom sastavu se nalazi magnezijum i aluminijum hidroksid, što je zbog njihovog pozitivnog učinka.

Ovi lijekovi se ne mogu koristiti za zatajenje bubrega, nedostatak fosfora, dok dojite, tokom trudnoće. Pored toga, ove tablete ne mogu koristiti ljudi koji ne podnose galaktozu i fruktozu.

Što se tiče lijeka Fosfalugel, on se može propisati djeci od šest mjeseci starosti, također je dozvoljen dojiljama i trudnicama. Gotovo da nema nuspojava. Ponekad to može uzrokovati zatvor.

Antispazmodike

U većini slučajeva bolest je praćena bolom. Da bi se olakšalo, propisani su antispazmodici. Pomažu u uklanjanju spazma glatkih mišića. Uz to, ovi lijekovi se koriste za liječenje pankreatitisa i holecistitisa, jer se te patologije često razvijaju zajedno. U ovu grupu spadaju: Riabal, No-shpa, Spazmolin, Spazmomen, Drotaverin, Papaverin i drugi. Poslednje može izazvati nuspojave iz kardiovaskularnog sistema.

Enzimski pripravci

Brojni enzimi uključuju lijekove kao što su Panzinorm, Festal, Creon, Enzistal, Pancurmen, Pancreatin. Sadrže lipazu, amilazu i proteazu. Takav sastav lijekova pruža slijedeći učinak na zdravstveno stanje pacijenta:

  • Bori se protiv dispeptičnih poremećaja.
  • Normalizuje varenje hrane.
  • Potiče pravilnu apsorpciju organskih materija.
  • Olakšava rad gušterače.

Kada su potrebna antibakterijska sredstva?

Započnite liječenje bolesti s uzimanjem gore navedenih lijekova. Ako, nakon nekoliko dana propisa liječnika, ne dođe do olakšica, specijalist može propisati antibiotike. Takođe, ovi lijekovi za pankreatitis koriste se u slučajevima komplikacija bolesti. Doprinose uništavanju bakterijske mikroflore, koja može poslužiti kao izvor infekcije. Tijek liječenja ovim lijekovima određuje se ovisno o težini patologije. U većini slučajeva to je 5 do 7 dana. Da bi se postigao najbrži efekt, antibakterijska sredstva daju se parenteralno. Ako se bolest nastavi u ozbiljnom obliku, može se koristiti kombinirana terapija koja uključuje davanje injekcije lijeka, kao i oralnu primjenu. Zajedno sa antibakterijskim agensima indicirana je upotreba probiotika jer pod uticajem bivše propada apsolutno sva crevna mikroflora, koja može izazvati uznemirenost probavnog kanala. U tu svrhu odredite jogurt, Linex. Kurs ovisi o trajanju liječenja antibioticima. U obliku tableta često se koriste takva sredstva:

  • Amoxiclav. Ima antimikrobno dejstvo u najkraćem mogućem roku. Primjenjuje se jednom dnevno.
  • Azitromicin Ima širok spektar efekata. Tijek upotrebe može biti do 10 dana. Tablete treba piti dva puta dnevno nakon jela.
  • Sumamed. Ovaj lijek naširoko se koristi za liječenje pankreatitisa, jer daje dobar efekat. Lijek se uzima 2 puta dnevno.
  • Abactal. Takođe daje odličan efekat lečenja. Morate ga koristiti jednom dnevno, tečaj je 3 do 5 dana.

Za intramuskularnu primjenu u većini slučajeva propisani su sljedeći lijekovi:

Bilo koja antibakterijska sredstva treba upotrebljavati isključivo prema receptu doktora i pod njegovom obaveznom kontrolom, jer nepravilna upotreba ovih lekova može dodatno pogoršati situaciju.

Da bi liječenje lijekom donijelo potreban rezultat, pacijent treba slijediti strogu dijetu, koja uključuje odbacivanje masnih, prženih, začinjenih jela.

Liječenje pankreatitisa lijekovima uključuje upotrebu različitih grupa lijekova. Sličan pristup može u potpunosti spasiti pacijenta od problema sa gušteračom.

Borite se sa bolom

Pankreatitis prati snažna i akutna bol. Kako bi zaustavili bol, koriste se antispazmodici koji uklanjaju grčeve i bolove. U slučaju intenzivnih i bolova u pojasu, liječnik će propisati opojne analgetike (koji se mogu dobiti bez recepta).

  • Mebeverin (Aprofen, Meverin, Duspatalin, Niaspam, Trimedat) - 200 mg 2 puta dnevno 20 minuta prije jela. Primjena je dopuštena od 12 godina. Kontraindikacije - trudnoća, alergijske reakcije na aktivnu supstancu,
  • Papaverin - 1 tableta 3 puta dnevno. Ne možete uzimati s alergijama, glaukomom, zatajenjem jetre, u starosti
  • No-spa (Drotaverin hidroklorid, Spazmol, Drotaverin) - 1-2 tablete svakih 8 sati (3 puta dnevno). Kontraindikacije su preosjetljivost, zatajenje bubrega i jetre,
  • Spasmomen (Riabal) - 1 tableta 3 puta dnevno 20 minuta prije jela. Ne preporučuje se uzimanje kod preosjetljivosti.

Važno je zapamtiti! Antispazmodike se ne mogu uzimati duže od 2 dana bez preporuke lekara. Ovi lijekovi mogu izazvati nuspojave i neželjene efekte, kao što su vrtoglavica, mučnina, povraćanje, snižavanje krvnog pritiska. Ako se pojave nuspojave, svakako prestanite uzimati lijek i obratite se liječniku.

Probavna disfunkcija

Liječenje pankreatitisa lijekom nužno uključuje upotrebu enzima. Eliminišu dispeptičke poremećaje, potiču pravilno probavljanje hrane, umiruju gušteraču i obnavljaju apsorpciju korisnih tvari. Glavni enzim potreban za pankreatitis je pankreatin. Sadrže se u obliku tableta:

Enzimski lijekovi uzimaju 1-2 tablete 3 puta dnevno 15-20 minuta prije obroka. Zabranjeno je uzimati osobama koje pate od individualne netolerancije, crijevne opstrukcije i akutnog hepatitisa.

Vrlo važno! Ne preporučuje se piti enzime duže od 10 dana. Produljena upotreba pankreatina može prouzrokovati hiperuricozuriju (patološko nakupljanje urata mokraćne kiseline uz stvaranje kalkula).

Borba protiv povećane proizvodnje klorovodične kiseline

Liječenje pankreatitisa blokatorima H2 potrebno je da se smanji proizvodnja klorovodične kiseline. Ovaj tretman ublažava gušteraču i sprečava lučenje enzima.

  • Omeprazol (Omez, Zerocide, Noflux, Barol, Ultop, Omitox) - 2 puta dnevno, po jedna kapsula na prazan stomak u jednakom periodu. Ne preporučuje se djeci mlađoj od 5 godina, za vrijeme dojenja, s preosjetljivošću na aktivnu tvar,
  • Ranitidin (Gastrosidin, Histak, Atzilok, Famotidine, Cimetidine i drugi) - 1 tableta (150 mg) uzima se 2 puta dnevno pola sata prije jela. Apsolutne kontraindikacije su period trudnoće, dojenja i individualne netolerancije.

Tijek liječenja takvim lijekovima je oko 2 tjedna. Neželjeni efekti mogu se pojaviti tijekom primjene: mučnina, proliv, nadimanje, glavobolja, osip na koži, gubitak kose. Prije upotrebe posavjetujte se sa stručnjakom.

Borba sa žgaravicom

Pacijenti s pankreatitisom, koji imaju povećanu kiselost želuca, mogu patiti od patološkog stanja tijela - žgaravice. Antacidni pripravci namijenjeni su za uklanjanje takve patologije. Oni neutraliziraju višak klorovodične kiseline i stvaraju zaštitni sloj na želudačnoj sluznici. Antacidi uključuju:

Aktivna supstanca ovih lijekova je magnezijum i aluminijum hidroksid. Antacidi su dostupni u obliku suspenzije, tablete za žvakanje. Lijekovi s antacidnim djelovanjem uzimaju se 3-4 puta dnevno 20-30 minuta prije jela. Trajanje lečenja je do 2 nedelje. Kontraindikacije - Alzheimerova bolest, hronične i akutne bolesti jetre, pojedinačna netolerancija na lijek.

Pažnja! Prihvatanje antacidnih lijekova ne smije se provoditi za osobe sa niskom kiselošću želuca.

Upalna bolest pankreasa

Liječenje pankreatitisa ne može bez imenovanja antibakterijskih lijekova. Antibiotici se efikasno bore protiv upale gušterače, okolnih tkiva i organa. Upotreba antibakterijskih lijekova spriječit će i moguće komplikacije (nekroza pankreasa, apscesi, peritonitis i sepsa). U te svrhe koriste se antibiotici širokog spektra:

  1. cefalosporini nove generacije,
  2. makrolidi
  3. fluorokinoloni.

Savremeni lijekovi mogu značajno povećati efikasnost liječenja i ubrzati oporavak. Ako su se ranije koristili antibiotici najmanje 2 tjedna, danas je to vrijeme smanjeno i traje ne više od 7-10 dana, a ponekad i manje.

  1. Cefalosporini nove generacije - Cefotaxime, Ceftriaxone, Ceftazidime, Cefoperazon, Klaforan dostupni su u obliku praška ili liofilizata za pripremu rastvora. Propisuju se intramuskularno (ambulantno) ili intravenski (u bolnicama). Kako razrijediti otopinu. Uzmite 1 ampulu (2 ml) vode za injekcije i 1 ampulu (2 ml) lidokaina. Sakupite u 5 ml. sterilnom štrcaljkom, umetnite u bočicu sa prahom i dobro protresti. Kada tečnost postane bistra i jednolika, može se koristiti za njenu namjenu. Tijek cefalosporina je od 7 do 10 dana, 1 injekcija 2 puta dnevno (za odrasle osobe koristi se doza cefalosporina 1 g u bočici).
  2. Makrolidi - Eritromicin, Josamicin, Roksitromicin, Azitromicin, Fromilid, Klaritromicin dostupni su u obliku kapsula i tableta za oralnu primjenu, a smatraju se najsigurnijim lijekovima antibiotske grupe. Za malu djecu proizvodi se u obliku praška za pripremu suspenzija. Ova vrsta antibakterijskih lekova jednostavna je za upotrebu, i daju brz pozitivan efekat. Uzimaju se 1 puta dnevno najviše 5 dana 1 sat prije jela ili nakon 2 sata nakon jela. Za odrasle osobe doza je 500 mg. Ali imaju jednu manu - ne mogu se koristiti u trudnoći i tijekom laktacije.

Važno! Makrolidi se ne preporučuju uzimati zajedno sa antacidnim lekovima, alkohol je zabranjen za vreme lečenja makrolidima.

Zaključak

Liječenje pankreatitisa traje oko mjesec dana i ne podnosi samoliječenje. Nekontrolirani lijekovi dovode do razvoja nuspojava i nepoželjnih posljedica. Prije nego što sami uzmete lijek, prođite dijagnozu kako biste postavili tačnu dijagnozu. To će pomoći liječniku da propiše adekvatni tretman lijekovima. Savremena medicina ne miruje, konstantno se proizvode poboljšani i bezopasni lijekovi visoke efikasnosti u liječenju bolesti probavnog trakta i drugih organa. Savremeni lijekovi mogu izbjeći hiruršku intervenciju, smanjiti vrijeme oporavka, malu toksičnost i organizam dobro podnosi.

Znakovi i simptomi pankreatitisa

Pankreatitis je upalni proces koji se razvija u tkivima gušterače. Uzroci su mu neuhranjenost, zloupotreba alkoholnih pića i lijekova, neke gastrointestinalne bolesti, mehaničke povrede trbuha, metabolički poremećaji.

Lezija se može lokalizirati u bilo kojem dijelu organa i imati različitu skalu, ali uvijek uzrokuje ozbiljno pogoršanje.

Upala gušterače može dovesti do nekrotičnog oštećenja tkiva i neugodnih posljedica, u težim slučajevima do smrti.

Bolest se može razvijati postepeno, ali najčešće ima akutni tok. Prvi simptomi pankreatitisa uključuju:

###

  • jaka, dugotrajna bol rezne prirode u gornjem dijelu trbuha,
  • mučnina, intenzivno povraćanje koje ne donosi olakšanje, nadimanje, belching,
  • groznica
  • pogoršanje općeg blagostanja - slabost, pospanost, vrtoglavica, u težim slučajevima gubitak svijesti i koma.

S razvojem takvih simptoma trebate odmah konzultirati liječnika - pankreatitis može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Liječenje bolesti

Akutni i hronični poremećaji gušterače negativno utiču na celo telo. Oštećeni organ prestaje da ispunjava svoje funkcije, koje se sastoje ne samo u probavi hrane, nego i u sintezi važnih enzima i hormona. Kao rezultat toga, probavni, endokrini i hormonalni sustav su poremećeni, moguć je razvoj opće intoksikacije, holecistitisa i drugih komplikacija.

Upotreba alternativne terapije za pankreatitis moguća je samo u kombinaciji s konzervativnim liječenjem nakon konsultacije s liječnikom.

Liječenje pankreatitisa lijekovima i lijekovima za odraslu osobu usmjereno je na uklanjanje neugodnih senzacija, zaustavljanje upalnog procesa, podršku funkcijama organa i poboljšanje općeg stanja pacijenta.

Za to se koriste lijekovi s različitim učincima koji se biraju pojedinačno, ovisno o tijeku bolesti, težini simptoma i karakteristikama pacijentovog tijela.

Sredstva protiv bolova

Pojavu i pogoršanje pankreatitisa prati intenzivna bol koja je nalik na pojas. Najčešće se za uklanjanje sindroma boli koriste analgetici - Analgin, Baralgin i njihovi analozi.

    Analgin. Uobičajeni lijekovi protiv bolova koji imaju brzi učinak dostupni su u obliku tableta ili injekcija. S jakom boli, iznutra uzimajte 0,75-3 mg jednom, doza otopine za intramuskularnu injekciju je 1-2 ml.

Većina analgetika smatra se sigurnim i pristupačnim lijekovima. Ne zaboravite da imaju indikacije, kontraindikacije i nuspojave. Kršenje preporuka za upotrebu strogo se ne preporučuje, u suprotnom se stanje pacijenta može pogoršati. U nedostatku učinka konvencionalnih analgetika koriste se jača, opojna sredstva protiv bolova.

Opioidni analgetici

Tramadol, Bupernorphine, Omnopon i drugi lijekovi koji se koriste za jaki sindrom boli spadaju u kategoriju opioidnih analgetika. Oni se izdaju na recept i imaju izražen analgetski efekat. Liječenje ovim lijekovima kod kuće nije moguće, jer njihova upotreba može uzrokovati ozbiljne nuspojave i ovisnosti. Doziranje i trajanje tečaja biraju se pojedinačno, a terapija se provodi pod liječničkim nadzorom isključivo u bolnici.

Antispazmodični lijekovi

Antispazmodični lijekovi djeluju na glatke mišiće probavnog trakta, opuštaju ga i olakšavaju odliv enzima, što smanjuje bol i ublažava opće stanje pacijenta. Kod kuće se antispazmodici mogu koristiti samo u obliku tableta i intramuskularnih injekcija. U nedostatku efekta, koriste se otopine za intravensku infuziju (kapalice), ali one se mogu provoditi isključivo u medicinskoj ustanovi.

Spisak lekova

Među najpristupačnije antispazmodike ubrajamo No-Shpa i Papaverine. Prodaju se u ljekarnama bez recepta, imaju minimalnu količinu nuspojava i kontraindikacija. Ako nema rezultata, koriste se Pantifillin, Atropine i njihovi analozi.

    No-shpa (Drotaverin). Lijek se zasniva na drotaverin hidrokloridu. Učinak se javlja 15 minuta nakon primjene, uz oralnu primjenu pojedinačna doza je 80 mg aktivne tvari, a intramuskularno uzimanje - 2 ml.

Antispazmodični lijekovi imaju brz, ali privremen učinak. Ako upalni proces napreduje, bol će se uskoro vratiti. Ne preporučuje se dugotrajna upotreba antispazmodika, jer to može negativno uticati na zdravlje pacijenta.

Enzimski agensi

Uz povredu funkcija gušterače, nastaje nedostatak enzima koji doprinose razgradnji hrane. Kako bi podržali rad tijela, ljekari propisuju lijekove koji sadrže amilazu, proteazu, lipazu itd. Pomažu normalizaciji procesa probave i uklanjanju neugodnih simptoma.

LijekAktivna supstancaNačin primjeneProizvođačCijena, rub.
FestalHemiceluloza (ekstrakt goveđeg žuči)1 tableta dnevno tokom ili nakon jelaAventis Pharma Ltd, Indija / Ukrajina220
Creon PankreatinDoziranje ovisi o kliničkom toku bolesti.Abbott Laboratories GmbH, Njemačka350
PanzinormPankreatin1 tableta uz obroke tri puta dnevnoKrka, dd, Novo mesto, Slovenija185
MezimPankreatin sa lipolitičkim delovanjem1-2 tablete (kapsule) 1-3 puta dnevnoBerlin-Chemie AG (Menarini Group), Njemačka150

Enzimski preparati mogu se upotrebljavati samo uz spori tijek bolesti. S jakom upalom mogu pogoršati stanje, pa je njihova uporaba zabranjena. Akutna stanja zahtevaju lečenje lekovima koji inhibiraju aktivnost pankreasa i sprečavaju komplikacije.

Antisekretorni lijekovi

Uz upalu i oticanje tkiva gušterače dolazi do prekomjerne proizvodnje enzima, uslijed čega tijelo počinje probavljati vlastita tkiva. Kako bi smanjili rizik od nekroze, koriste se lijekovi koji smanjuju proizvodnju enzima i blokiraju određene receptore, tako da se stanje gušterače normalizira. Takvi lijekovi uključuju blokatore H2-histaminskih receptora, inhibitore protonske pumpe, antienzimske pripravke.

Blokatori histaminskih receptora H2

Pobuđenje H2-histaminskih receptora dovodi do stimulacije probavnih, želudačnih i pljuvačnih žlijezda, kao i do aktivnog lučenja žuči. Lijekovi iz kategorije blokatora H2-histaminskih receptora smanjuju osjetljivost na histamin, smanjuju proizvodnju solne kiseline i čine gastrointestinalnu sluznicu otpornijom na negativne faktore. Njihova upotreba pomaže da se smanji aktivnost gušterače, ukloni upale i otekline. Najčešći lijekovi su cimetidin, ranitidin, famotidin.

Inhibitori protonske pumpe

Učinak lijekova usmjeren je na blokiranje aktivnosti niza enzima, koji su u medicini poznati kao protonska pumpa. Oni sudjeluju u proizvodnji klorovodične kiseline koja, kada je koncentrirana, može dovesti do upalnih procesa, edema, ulceroznih lezija i drugih komplikacija.

Inhibitori protonske pumpe održavaju normalnu razinu pH u želucu i smatraju se sigurnijima i efikasnijima od blokatora receptora H2-histaminskih receptora. Broj lijekova iz ove kategorije uključuje Omeprazol, Pantoprazol, Omez, Nolpaza.

Preparati protiv antenzima

U nekim se slučajevima antienzimski lijekovi primjenjuju za otklanjanje simptoma i sprečavanje komplikacija pankreatitisa. Blokiraju prekomjernu aktivnost enzima, čije djelovanje može negativno utjecati na stanje gušterače. Preparati s antenzimom smanjuju oticanje i aktivnost tkiva, pospješuju zacjeljivanje gastrointestinalne mukoze i sprečavaju nekrotične procese. Sredstva protiv antenzima uključuju Kontrikal, Aprotinin, Gordoks, Ingitril.

Svi gore navedeni lijekovi mogu se uzimati samo prema uputu liječnika. Doziranje i trajanje primjene izračunavaju se pojedinačno, ovisno o kliničkom toku bolesti, težini simptoma i drugim faktorima. U nedostatku ozbiljnih indikacija, ne preporučuje se njihova upotreba, jer su u protivnom moguće ozbiljne disfunkcije žlijezde gušterače što će dovesti do komplikacija.

Cholagogue

S razvojem upalnog procesa u tkivima gušterače, dolazi do zastoja žuči, što pogoršava stanje gušterače, izaziva nuspojave jetre i žučnog mjehura. Za normalizaciju funkcija bilijarnog sistema koriste se posebni lijekovi, uključujući:

Lijekovi imaju različit sastav, mehanizam djelovanja i značajke primjene, stoga ih liječnik propisuje pojedinačno.

Nesteroidni protuupalni lijekovi za pankreatitis su zabranjeni, jer povećavaju rizik od unutrašnjeg krvarenja.

Prilikom sastavljanja režima liječenja pankreatitisa primjenom različitih lijekova potrebno je uzeti u obzir ne samo indikacije, kontraindikacije i nuspojave, već i interakcije lijekova. Lijek iz različitih kategorija može povećati ili pojačati terapijski efekat, kao i povećati rizik od razvoja neželjenih reakcija. U skladu s tim, složenu terapiju pankreatitisa treba provoditi pod nadzorom liječnika, a akutna i ozbiljna stanja zahtijevaju hitnu hospitalizaciju pacijenta.

Koji je najbolji način lečenja pankreatitisa?

Gušterača je vitalni organ koji je uključen u probavne i endokrine procese. Pankreatitis, koji se smatra najčešće bolesti organa, izaziva ne samo bolne simptome, nego i doprinosi razvoju upalnih procesa u tkivima. Komplikacije bolesti mogu biti ozbiljne povrede probavnog, bilijarnog i endokrinog sustava, a opsežan nekrotični proces predstavlja prijetnju pacijentovom životu.

Simptomi pankreatitisa mogu se ukloniti lijekovima protiv bolova, enzimskim i antisekretornim lijekovima, ali oni nisu u mogućnosti izliječiti bolest u potpunosti. Za normalizaciju funkcija gušterače neophodan je sveobuhvatan tretman koji je propisao liječnik, a u nedostatku efekta hirurška intervencija. Da bi se spriječio povratak patologije, pacijenti se moraju tokom života odreći loših navika i pravilne prehrane.

Pogledajte video: Bosnalijekova TV Ordinacija - Principi antibiotske terapije u vrijeme dojenja - (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar