Povećana je gušterača: uzroci, simptomi i liječenje

Gušterača je jedan od najvažnijih organa koji sudjeluju u probavi, metaboličkim procesima i proizvodnji hormona. Ima složenu strukturu i sastoji se od različitih tkiva. Gušterača se nalazi duboko u trbušnoj šupljini iza stomaka.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Stoga se patološki procesi koji se odvijaju u njemu mogu dijagnosticirati samo uz pomoć instrumentalnih metoda. Nije uvijek ljekar odmah otkrio da pacijent ima povećanu gušteraču. Napokon, simptomi ovog stanja mogu biti blago izraženi, a palpacijom se ova patologija ne može utvrditi. Ali prognoza oporavka i odsutnost komplikacija ovise o pravovremenoj dijagnozi i pravilnom liječenju.

Mehanizam razvoja

Gušterača je organ blago izduženog oblika. U trbušnoj šupljini po veličini je na drugom mjestu nakon jetre. Ova žlijezda obavlja važne funkcije u regulaciji procesa probave i metabolizma. Pored toga, ovdje se proizvodi inzulin i drugi hormoni koji podržavaju nivo glukoze u krvi.

U odrasloj osobi u prosjeku ovaj organ ima dužinu od 15-20 cm, a težina - oko 80 g. Sastoji se od željeza s glave, tijela i repa. Ponekad se povećava čitav ili dio gušterače. Ovo se može pojaviti kao rezultat edema tkiva uslijed upalnih procesa ili u slučaju kada tijelo povećava svoj volumen kako bi nadoknadilo. Promjena veličine utječe na njegovo funkcioniranje i često ometa rad drugih organa. Na primjer, glava koja je u normalnom stanju veća od ostalih dijelova gušterače, može povećati dvanaestopalačno crijevo sa povećanjem. Pored toga, može doći do kompresije drugih organa ili tkiva.

Prilikom postavljanja dijagnoze i odabira taktike liječenja, potrebno je uzeti u obzir šta se tačno promijenilo u ovom tijelu. Postoji ukupno povećanje gušterače i lokalno. U prvom slučaju dolazi do jednolike promjene veličine čitavog organa. U ovom slučaju njegovo funkcionisanje je potpuno poremećeno. U drugom - povećava se glava pankreasa, njegovo telo ili rep.

Slična se patologija razvija iz različitih razloga. Njihova je identifikacija vrlo važna za odabir pravog tretmana. Ponekad to uopće nije potrebno, jer porast gušterače može biti uzrokovan urođenim malformacijama koje nisu opasne. Ali često je promjena veličine žlijezde povezana s različitim bolestima ili upalnim procesima. Dakle, bez njihovog uklanjanja, nemoguće je vratiti svom tijelu normalan oblik i funkciju.

Uzroci povećanja pankreasa mogu biti sljedeći:

  • akutni ili hronični pankreatitis,
  • trovanje alkoholom
  • često konzumiranje masne, začinjene ili dimljene hrane,
  • dugotrajna upotreba određenih lijekova
  • cistična fibroza,
  • uobičajene zarazne bolesti
  • kršenje dovoda krvi u žlijezdi,
  • začepljenje izlučnog kanala žlijezde,
  • patologija dvanaestopalačnog creva,
  • peptički čir
  • autoimune bolesti
  • snažan udarac u stomak.

Pored patoloških promjena veličine žlijezde zbog edema moguće je i njeno reaktivno povećanje. To je naziv stanja koje se razvija kao posljedica bolesti drugih organa trbušne šupljine. Povećanje veličine gušterače je reakcija na kršenje probavnih funkcija.

Lokalni porast

Dosta često postupak povećanja veličine zahvaća samo dio žlijezde. To se događa kada se pojave različite formacije ili tumori. Na primjer, rep gušterače može se povećati pseudocistom, apscesom, cističnim adenomom ili malignim tumorima praćenim lokalnim edemom. Slično stanje može biti uzrokovano i začepljenjem izvodnog kanala kamenom.

Ako su takve formacije lokalizirane u regiji glave gušterače, dolazi do povećanja ovog dijela organa. Ali blokada kanala žlijezde s kamenom, kao i bubrenje ili upala dvanaesnika također mogu dovesti do toga.

Povećana gušterača kod djeteta može biti iz istih razloga kao i kod odrasle osobe. Prije svega, u djetinjstvu se najčešće dijagnosticiraju urođene malformacije. Uz to, rast ovog organa kod djeteta može biti neujednačen, ali to nije uvijek patologija.

Ali često se slična patologija razvija kao rezultat pankreatitisa, zaraznih bolesti, neuhranjenosti ili povreda. U ovom slučaju je potrebno hitno liječenje. Ponekad je dovoljna konzervativna terapija, ali može biti potrebna operacija.

Povećana gušterača kod odrasle osobe i djeteta može prouzrokovati ozbiljno loše stanje ili ne pokazati znakove. To ovisi o uzroku patologije. Na primjer, kod ozljede ili upalnog procesa simptomi se naglo javljaju. A u prisustvu tumora ili drugih neoplazmi postupak je sakriven, bez ikakvih manifestacija.

Stoga se patologija ne može uvijek otkriti odmah. Ali u teškim slučajevima, očituju se sledeći simptomi uvećanja gušterače:

  • bol u trbuhu, lokalizovan s leve strane, ali često se proteže do ruke ili leđa,
  • bol može biti različitog intenziteta, od bolnog do oštrog, peckanog, ponekad pacijenti osećaju peckanje,
  • mučnina, snažno povraćanje,
  • gubitak apetita, belching, gorak okus u ustima,
  • znakovi opijenosti - glavobolja, slabost, znojenje,
  • kršenje stolice
  • groznica.

Uz to, širenje samog organa ili njegovih dijelova, može dovesti do kompresije susjednih organa. Najčešće je poremećen rad dvanaestopalačnog creva, želuca, slezine i jetre.

Dijagnostika

Najčešće, s bolovima u trbuhu i probavnim smetnjama, pacijenti se obraćaju terapeutu. Njegov je zadatak otkriti zašto su se pojavili takvi simptomi. Nemoguće je postaviti tačnu dijagnozu samo vanjskim manifestacijama i pregledom pacijenta, stoga je propisan pregled.

Ako sumnjate na kršenje funkcija gušterače, najčešće se propisuje ultrazvuk. Pomoću ovog pregleda može se otkriti povećanje veličine organa ili njegovih dijelova. Pored toga, može se propisati MRI. Ponekad, kao rezultat takvog pregleda, otkriva se difuzno proširenje žlijezde. To znači da se organ ravnomjerno povećava po cijeloj površini, a nema tumora ili cista.

Krvni testovi su takođe važni za postavljanje tačne dijagnoze. Pomažu pri određivanju sadržaja esencijalnih enzima i hormona. Takav sveobuhvatan pregled omogućava vam da na vrijeme identificirate ozbiljne patologije i spriječe komplikacije.

Samo liječnik može utvrditi što učiniti ako se otkrije takva patologija. Napokon, izbor metoda liječenja ovisi o tome što je uzrokovalo promjenu veličine žlijezde. Ovisno o uzroku patologije, koriste se sljedeće metode:

  • nanošenje hladnoće
  • slijedeći posebnu dijetu, a ponekad i potpuno odbijanje hrane na nekoliko dana,
  • upotreba lijekova
  • hirurška intervencija.

Kod hroničnog tijeka patologije moguće je ambulantno liječenje, ali u akutnom pankreatitisu ili u slučaju apscesa hitno je smjestiti pacijenta u bolnicu.

Pridržavanje dijeta je glavni tretman za svaku patologiju gušterače. Napokon, njezin posao je razviti enzime za probavu hrane. Zbog toga, štedljiva prehrana smanjuje opterećenje ovog organa i sprečava komplikacije. U nekim slučajevima samo jedna dijeta bez korištenja drugih metoda omogućava tijelu da se vrati u svoju normalnu veličinu.

U osnovi, za sve bolesti gušterače propisana je dijeta prema Pevzneru. To uključuje povećanje udjela proteina u hrani i gotovo potpuno ograničenje masti. Ishrana bi trebala uključivati ​​niskokalorične sorte mesa i ribe, mliječne proizvode s niskim udjelom masti, krekere ili kekse, žitarice, jela od povrća. Svi proizvodi trebaju biti kuhani, pirjani ili pečeni. Jedite poželjno 5-6 puta dnevno u malim porcijama.

Lijekovi

Ako se gušterača poveća, posebni lijekovi pomoći će joj da se vrati u normalu. Najčešće se za to propisuju inhibitori protonske pumpe, na primjer, blokatori receptora omeprazola i histamina. Pomažu u smanjenju izlučivanja soka pankreasa.

Uz to, potrebni su enzimski pripravci koji pomažu probavljanju hrane, oslobađanju od stresa gušterače. Najčešće je to pankreatin, Mezim-Forte, Festal. A za ublažavanje bolova i upala propisani su lijekovi protiv bolova i protuupalni lijekovi: No-Shpa, Ketorol, Ibuprofen ili Paracetamol. Protiv mučnine i povraćanja efikasni su Tserukal, Domperidon, Itoprid.

Hirurško liječenje

Konzervativni tretman nije uvijek učinkovit za ovu patologiju. Ako je uvećanje gušterače povezano s pojavom apscesa, akutnog pankreatitisa ili začepljenja kanala, potrebna je hitna hirurška intervencija. Stoga se pacijent odvede u bolnicu, gdje liječnik nakon pregleda odlučuje da li je potrebna operacija.

Povećanje gušterače je uobičajena i prilično ozbiljna patologija. Samo pravovremeno liječenje uz otklanjanje uzroka ovog stanja pomoći će u izbjegavanju komplikacija i normalizaciji probave.

Uzroci povećanja pankreasa

Važno je razumjeti: povećana žlijezda nije dijagnoza ili specifična bolest.

Zdrava i proširena žlijezda

Takav problem može biti urođena osobina, može izazvati unutrašnju infekciju, upalu ili disfunkciju same endokrine žlijezde. Kad se iz nekog razloga ne suoči s poslom, ona vidljivo zamahuje u pokušajima da to nadoknadi.

Povećanje gušterače može se manifestirati na različite načine. Može biti totalna (žlijezda se ravnomjerno širi) ili difuzna (jedan dio nateče). Uzroci povećanja gušterače mogu značajno varirati ovisno o vrsti patologije.

Razlozi ukupnog porasta

Akutna upala pankreasa

Ova pojava se obično javlja kod akutnog pankreatitisa (upale gušterače) ili do pogoršanja hronične bolesti. Uz bolest žlijezde često se javljaju susjedni organi: jetra, slezina itd. Provocirati ukupno povećanje organa može:

  • genetske osobine (oblik potkove ili prstena itd.),
  • cistična fibroza,
  • upala (akutna ili hronična),
  • zarazne bolesti (normalna ili crevna gripa, hepatitis, bilo koja sepsa),
  • intoksikacije zbog alkohola ili droga (i jetra se povećava),
  • ozljede trbuha
  • čir i upala dvanaesnika 12,
  • autoimuni procesi itd.

Uzroci lokalnog uvećanja gušterače

Gušterača se sastoji od tri dijela: glave, tijela i repa. Lokalnim porastom najčešće se proširuju glava i rep gušterače. Uzrok ove patologije često je pankreatitis, ako se širi na jednom određenom području organa. Glava žlijezde nalazi se pored dvanaestopalačnog crijeva 12, tako da crijevne bolesti mogu izazvati i probleme sa gušteračom.

Uzroci povećanja repa pankreasa

Tumor u kaudalnoj žlezdi

  • pseudocista u akutnom pankreatitisu,
  • apsces (nakupljanje gnoja u kapsuli),
  • cistični adenom (benigni tumor),
  • veliki zloćudni tumori,
  • kamen u glavnom kanalu žlezde.
  • pseudocista (mala šupljina sa tečnošću formiranom tkivom glave),
  • apsces
  • adenom ili rak
  • duodenitis (upala sluznice dvanaestopalačnog creva) s oštećenjem crevne papile,
  • oticanje ili ožiljak duodenalne papile,
  • kamen u kanalu.

Uzroci povećanja glave pankreasa

Rak pankreasa

  • pseudocista (mala šupljina sa tečnošću formiranom tkivom glave),
  • apsces
  • adenom ili rak
  • duodenitis (upala sluznice dvanaestopalačnog creva) s oštećenjem crevne papile,
  • oticanje ili ožiljak duodenalne papile,
  • kamen u kanalu.

Simptomi proširenja gušterače

Znakovi povećanja gušterače potpuno su individualni i za odraslu i za dijete. Ponekad se bolest razvija dulje vrijeme i asimptomatska je, ponekad se očigledni simptomi lezije žlijezde počinju gotovo odmah.

Trbuh boli na vrhu

Obično se problem manifestira bolovima različite snage i lokalizacije. Može biti bolno ili boli ili peče, podseća na lagano peckanje. Izvor nelagode obično je u gornjem dijelu trbuha, može ga dati u donji deo leđa ili u levu ruku. Često temperatura skače i do visokih vrijednosti.

Ako jetra pati paralelno s bolešću gušterače, osobu muče simptomi poput mučnine, redovitog povraćanja, gorkog belchinga i poremećaja stolice (proljev bez nečistoće u izmetu). Kada je glava povećana, zbog blizine dvanaestopalačnog creva 12, može započeti zatvor i čak se može razviti crijevna opstrukcija.

Glavni znakovi povećanja gušterače, koji će lekaru pomoći da postavi početnu dijagnozu i pacijenta uputi na testove i postupke, jesu bolovi u gornjem dijelu trbuha, mučnina, groznica i proliv.

Dijeta pankreasa

Potrebna je dijeta

S povećanjem gušterače, liječenje mora nužno uključivati ​​posebnu prehranu. Ako znakove osnovne bolesti ne prate kršenja probavnog trakta, propisana je dijeta br. 5 prema Pevznerovoj.

Šta učiniti i kako jesti uz takvu dijetu? Osnovni principi ishrane pankreasa su:

  1. Frakcijska prehrana je najvažnija. Trebate jesti 5-6 puta dnevno (3 puna obroka + 2-3 korisna zalogaja).
  2. Procent proteina i ugljikohidrata na jelovniku bi trebao biti standardni, količina masti trebala bi biti oštro ograničena. Vlakna i pektin su prioritet.
  3. Hladna i vruća jela ne mogu se jesti tako da ne izazovu simptome iritacije pankreasa. Sva hrana je samo topla.
  4. Čvrsta hrana takođe treba biti ograničena. Jela se najbolje pripremaju u pročišćenom obliku (žitarice, supe od pire, mesno pire itd.).
  5. Pokušajte jesti povrće i voće svježe, bez prženja i prženja.

Samo prirodni slatkiši

Uz takvu dijetu, osnova menija je supa s juhom od niske masnoće. Dozvoljena svinjetina, nemasna svinjetina, piletina, nemasna riba. Mliječni proizvodi bez masti, oko 200 grama dnevno. Možete kašu, sušeni hljeb, proizvode od brašna - jestivi. Za desert - samo prirodni slatkiši. Ovo je džem, marshmallows, pastila, med, marmelada.

Pod zabranom su sva pržena, dimljena i začinjena jela, masno meso i riba, konzervirana hrana. Ne preporučuju se mahunarke i gljive. Kiseli luk, luk, rotkvice i češnjak s menija moraju biti precrtani. Tvornički slatkiši, muffini, soda i alkohol također nisu dozvoljeni.

Proširenje gušterače ozbiljan je problem, ali pravovremeno liječenje pomoći će izliječiti korijenski uzrok i ublažiti neugodne simptome. Zbog toga je vrlo važno da osluškujete svoje tijelo i pri malom signalu za kvar u gušterači obratite se liječniku.

Pogledajte video: Štitna žlijezda: Otkrijte sami prve znakove bolesti . (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar