Panzinorm forte 20.000

Panzinorm forte 20000 dostupan je u obliku tableta obloženih enteričkim oblogom bijele ili blago sive boje s karakterističnim mirisom vanilije. Tablete se pakuju u blistere od 10 komada, 1 ili 3 blistera u kartonskoj kutiji sa priloženim uputama.

Sastav od 1 tablete uključuje pankreatin, što je ekvivalent aktivnim sastojcima:

Pomoćne komponente su laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, koloidni silicijum dioksid, magnezijum stearat.

Farmakološko djelovanje

Lijek Panzinorm forte 20000 spada u skupinu enzimskih preparata. Nadoknađuje insuficijenciju sekretorne funkcije vanjskih kanala gušterače, terapeutski učinak nastaje zbog aktivnih sastojaka uključenih u tabletu.

Lipaza sadržana u pripravku hidrolizom razgrađuje masti u kiseline, glicerol, što olakšava apsorpciju vitamina topljivih u mastima iz hrane. Amilaza potiče brzo razlaganje ugljikohidrata na šećere, proteaza razgrađuje proteine, što ubrzava proces njihove apsorpcije u tijelu.

Nakon uzimanja tablete iznutra, terapeutski učinak lijeka počinje samo u tankom crijevu, gdje se zaštitna membrana lijeka razgrađuje. Enzimi koji čine lijek ubrzavaju i olakšavaju proces probave, zbog čega se korisne tvari, proteini i vitamini u potpunosti apsorbiraju iz crijevnih zidova iz dolazne hrane.

Lijek uklanja simptome poput nadimanja, nadutosti, osjećaja težine nakon jela, mučnine zbog nedostatka enzima u tijelu.

Indikacije za upotrebu

Panzinorm forte 20000 tableta propisana je odraslim i decom za lečenje i prevenciju sledećih stanja:

  • Hronični pankreatitis s teškom insuficijencijom egzokrine funkcije pankreasa,
  • Cistična fibroza,
  • Upalne bolesti dvanaestopalačnog creva, želuca, žučnog peska, usled kojih je poremećen proces probave hrane,
  • Lezije tankog crijeva, uslijed kojih dolazi do poremećaja razgradnje proteina, masti i ugljikohidrata
  • Odložene operacije na probavnim organima,
  • Resekcija želuca ili gušterače,
  • Poboljšanje procesa probave hrane nakon obilne gozbe ili grešaka u prehrani,
  • Sjedilački način života, prekomjerna tjelesna težina, zbog čega proces probave može biti poremećen,
  • Priprema za rentgenski pregled ili ultrazvuk trbušnih organa.

Kontraindikacije

Lijek ima nekoliko kontraindikacija, pa prije početka terapije pažljivo pročitajte priložene upute. Panzinorm forte 20000 tablete ne treba uzimati u sledećim slučajevima:

  • Akutna upala pankreasa ili pogoršanje hroničnog pankreatitisa,
  • Djeca mlađa od 3 godine za ovaj oblik doziranja,
  • Pacijenti sa cističnom fibrozom mlađom od 15 godina (za tablete u ovoj dozi),
  • Pojedinačna preosjetljivost na komponente lijeka,
  • Netolerancija na svinjski protein.

S oprezom se ovaj lijek koristi za liječenje trudnica.

Doziranje i primjena

Panzinorm forte 20000 tablete namenjene su oralnoj upotrebi. Tableta se ne može žvakati i drobiti, preporučuje se odmah gutanje s malom količinom vode.

Lijek se uzima s hranom, a dozu i trajanje tijeka liječenja određuje liječnik pojedinačno.

Prema uputstvu tablete Panzinorm forte 20000, propisana je 1 jedinica 3 puta dnevno uz obroke. Ako je potrebno, prema indikacijama, doza lijeka se može povećati uz dozvolu liječnika.

Ako se lijek propisuje kao priprema za rentgen ili ultrazvuk, dovoljno je uzeti 2 tablete navečer prije, a 2 tablete ujutro prije postupka.

U pedijatrijskoj praksi doza lijeka za djecu stariju od 3 godine izračunava se individualno. Tijek terapije, lijek može biti od nekoliko dana do nekoliko sedmica ili čak mjeseci, što ovisi o težini povreda.

Koristite među trudnicama i dojiljama

Primjena tableta Panzinorm forte tijekom trudnoće je ograničena, pa je liječenje lijekom moguće samo ako korist za trudnicu prijeđe potencijalni rizik za plod. U toku studija nije nađeno teratogeno ili embriotoksično dejstvo leka na razvoj ploda u maternici.

Komponente koje čine lijek mogu preći u majčino mlijeko pa bi njegovateljica prije savjetovanja s liječnikom trebala konzultirati lijek.

Nuspojave

Lijek pacijenti dobro podnose. Nuspojave se javljaju samo u rijetkim slučajevima s individualnom preosjetljivošću ili prekoračenjem preporučene doze. Nuspojave se manifestuju sledećim simptomima:

  • Hiperemija kože,
  • Bolovi u stomaku, glad,
  • Buka u stomaku, nadutost,
  • Proliv
  • Kožni osip.

U rijetkim slučajevima pacijent može razviti hiperuricemiju i hiperglukozuriju.

Trudnoća i dojenje

Nema podataka o štetnim učincima tokom trudnoće i dojenja. Enzimi se ne apsorbuju iz gastrointestinalnog trakta, međutim, rizik se ne može isključiti. U skladu s FDA klasifikacijom tijekom trudnoće, pankreatin je klasificiran kao kategorija C. Uporaba je naznačena ako potencijalna korist opravdava rizik.

Doziranje i primjena

Doza se bira pojedinačno.

Liječenje započinje malim dozama: 1 tableta tri puta dnevno tijekom glavnih obroka. Ako simptomi nedostatka enzima gušterače nastave, doziranje se može postepeno povećavati. Obično je dovoljna doza od 1-2 tablete tokom glavnih obroka (3 puta dnevno). Ako je potrebno, tada se može uzeti 1 tableta tokom laganih zalogaja. Doziranje može biti veća, međutim, treba uzeti najnižu dozu potrebnu za sprečavanje simptoma, što je posebno važno za pacijente sa cističnom fibrozom.

Djeca obično trebaju manje doze.

Nuspojava

Kao i svi lijekovi Panzinorm forte 20 LLC u nekim slučajevima može izazvati neželjene reakcije.

Retke neželjene reakcije (kod 1 do 10 pacijenata od 10 000) uključuju mučninu, povraćanje, bol u trbuhu, meku stolicu ili zatvor, perioralno ili perianalno nadraživanje kože. Do tih reakcija dolazi kod uzimanja velikih doza lijeka. U pravilu su blaga i ne zahtijevaju prekid liječenja. Takođe, kod upotrebe velikih doza lijeka može se primijetiti hiperuricemija i hiperuricosurija.

Vrlo rijetke nuspojave (kod manje od 1 pacijenta od 10 000) uključuju alergijske reakcije i fibrotsku kolonopatiju. U slučaju osipa, svrbeža, otežanog disanja, naduvanja, bolova u trbuhu ili crijevnih grčeva, trebali biste prestati uzimati lijek i obratiti se stručnjaku.

U slučaju pojave opisanih nuspojava, kao i pojave nuspojava koje nisu navedene u uputstvu za upotrebu, obavestite o tome svog lekara.

Predoziranje

Nema dokaza da predoziranje izaziva sistemsku intoksikaciju.

Simptomi Predoziranje može izazvati mučninu, povraćanje, proliv, hiperuricemiju i hiperuricosuriju, perijanalnu iritaciju i isključivo u bolesnika sa cističnom fibrozom - fibroznu kolonopatiju. Lečenje. Ako se pojave ovi efekti, trebali biste prestati uzimati lijek, piti puno vode i konzultirati se s liječnikom.

Interakcija s drugim lijekovima

Enzimi gušterače inhibiraju apsorpciju folne kiseline. Uz istodobnu upotrebu lijekova koji imaju sličan učinak (poput bikarbonata i cimetidina), i uz produženo liječenje visokim dozama enzima gušterače, koncentraciju folata u krvnom serumu treba periodično pratiti i / ili nadoknaditi nedostatak folne kiseline.

Enzimi gušterače mogu smanjiti apsorpciju željeza, ali nije utvrđen klinički značaj ove interakcije.

Kiselootporni premaz tableta Panzinorm forte 20 LLC uništava se u dvanaesniku. Ako je pH u dvanaesniku značajno smanjen, tada se enzimi gušterače ne oslobađaju na vrijeme. Istovremeno liječenje inhibitorima.

Značajke aplikacije

Školjka tableta sprečava oštećenje oralne mukoze aktivnim enzimima gušterače i štiti enzime od djelovanja želučanog soka. Tablete treba progutati cijele, a ne žvakati.

Sigurnost kod djece nije utvrđena.

Posebne informacije o pomoćnim sastojcima Panzinorm forte 20 LLC sadrže laktozu. Bolesnici s rijetkim nasljeđenim bolestima intolerancije galaktoze, nedostatkom enzima laktaze ili sindromom malapsorpcije glukoze i galaktoze ne smiju uzimati lijek.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i druge mehanizme

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima nije utvrđen.

Upute za upotrebu

1 tableta sadrži:

Aktivna supstanca: pankreatin (svinjetina),

Pomoćne tvari: laktoza monohidrat, MCC, krospovidon, silicijum dioksid, bezvodni koloidni, magnezijum stearat,

Školjka: hipromeloza, metakrilna kiselina i kopolimer etil-akrilata, trietil citrat, titanov dioksid (E171), talk, simetonska emulzija, aroma vanilije 54286 C, aroma bergamota 54253 T, makrogol 6000, natrijum karmeloza, polisorbat 80.

Panzinorm forte - enzim.

Kombinovani lijek, čiji je učinak zbog komponenata koje čine njegov sastav. Lijek kompenzira insuficijenciju egzokrine funkcije pankreasa.

Visoka aktivnost lipaze igra važnu ulogu u liječenju zloupotrebe zbog nedostatka enzima pankreasa.

Lipaza razgrađuje masti hidrolizom u masne kiseline i glicerol i tako doprinosi njihovoj apsorpciji i apsorpciji vitamina topivih u masti.

Amilaza razgrađuje ugljene hidrate na dekstrine i šećere, dok proteaza razgrađuje proteine.

Lijek ima zaštitnu ljusku, zbog koje se aktivni enzimi oslobađaju u tankom crijevu, gdje djeluju enzimi gušterače. Enzimi lipaza, amilaza i proteaza koji su dio pankreatina olakšavaju probavu masti, ugljikohidrata i bjelančevina što doprinosi njihovoj potpunijoj apsorpciji u tankom crijevu. Eliminira simptome koji nastaju usled probavnih smetnji (osjećaj težine i prepunjenosti želuca, nadutost, osjećaj nedostatka zraka, nedostatak zraka zbog nakupljanja plinova u crijevima, proljev).

Poboljšava probavu hrane kod djece, potiče oslobađanje vlastitih enzima gušterače, želuca i tankog crijeva kao i žuči.

Enzimi gušterače oslobađaju se iz doznog oblika u alkalnom okruženju tankog crijeva, jer zaštićen od djelovanja želučanog soka filmskom membranom. Mali dio probavnih enzima izlučuje se kroz crijeva.

  • insuficijencija egzokrine funkcije pankreasa (hronični pankreatitis, cistična fibroza),
  • hronična upalna i degenerativna oboljenja želuca, crijeva, jetre, žučnog mjehura, stanja nakon resekcije ili ozračenja ovih organa, praćena poremećajima u probavi, nadimanjem, prolivom (kao dio kombinirane terapije),
  • poboljšati probavu hrane kod pacijenata s normalnom gastrointestinalnom funkcijom u slučaju grešaka u prehrani, s kršenjem funkcije žvakanja (oštećenje zuba i desni, tokom perioda navikavanja na proteze), sjedeći način života, dugotrajna imobilizacija,
  • priprema za rendgen i ultrazvuk trbušnih organa.
  • preosjetljivost na svinjski protein ili druge komponente lijeka,
  • akutni pankreatitis, pogoršanje hroničnog pankreatitisa,
  • dječja dob do 3 godine (za ovaj oblik doziranja) i do 15 godina (za djecu koja pate od cistične fibroze).

Trudnoća i dojenje

Primjena Panzinorm® Forte 20000 tijekom trudnoće i dojenja (dojenja) moguća je samo ako očekivani pozitivni učinak terapije premaši mogući rizik (zbog nedostatka kliničkih podataka koji bi potvrdili sigurnost enzima pankreasa u ovoj kategoriji bolesnika).

Doziranje i primjena

Iznutra, dok jedete. Tablete treba uzimati cijele, bez žvakanja, s dovoljnom količinom tekućine.

Doza i trajanje terapije određuju se pojedinačno, ovisno o dobi i stupnju insuficijencije gušterače.

Za odrasle osobe Panzinorm® Forte 20.000 preporučuje se uzimati (u nedostatku drugih recepata) na početku tretmana, 1 tabletu 3 puta dnevno, tokom svakog glavnog obroka. Moguće je uzimati Panzinorm® Forte 20.000 tableta uz laganu užinu. Po potrebi se jedna doza povećava za 2 puta. Prosječna dnevna doza je 1-2 tablete 3 puta.

Prije rentgenskih i ultrazvučnih pregleda - 2 tablete 2-3 puta dnevno 2-3 dana prije pregleda.

Kod djece se lijek koristi prema uputi liječnika. Za djecu stariju od 3 - 100 hiljada jedinica / dan (u smislu lipaze).

Trajanje liječenja može varirati od jedne doze ili nekoliko dana (ako je probavni proces poremećen zbog pogrešaka u prehrani) do nekoliko mjeseci ili godina (ako je potrebno, stalna zamjenska terapija).

Alergijske reakcije: ispiranje kože, osip na koži, svrbež kože, kihanje, gušenje, suzenje.

Iz probavnog sistema (uz produženu upotrebu u velikim dozama): mučnina, povraćanje, bol u trbuhu (uključujući crevne kolike), proliv, zatvor, perijanalna iritacija, iritacija oralne sluznice. S cističnom fibrozom, ako se prekorači potrebna doza pankreatina (više od 10 000 jedinica Heb. Pharm. Lipaza na 1 kg tjelesne težine), mogu se pojaviti strikture (fibrotička kolonopatija) u ileocekalnom dijelu i u uzlaznom crijevu.

Ostalo: hiperuricemija, hiperuricosurija, nedostatak folata.

Panzinorm® forte 20000 treba uzimati bez žvakanja, sa dovoljnom količinom tečnosti.

S cističnom fibrozom, ako se prekorači potrebna doza pankreatina (više od 10 000 jedinica Heb. Pharm. Lipaza na 1 kg tjelesne težine), mogu se pojaviti strikture (fibrotička kolonopatija) u ileocekalnom dijelu i u uzlaznom crijevu. Stoga kod cistične fibroze doza treba biti dovoljna onoj količini enzima koja je potrebna za apsorpciju masti, vodeći računa o kvaliteti i količini konzumirane hrane. Nemojte gutati hidrosorbentnu kapsulu!

Uticaj na sposobnost upravljanja automobilom i drugim mehaničkim sredstvima. Nema podataka o negativnom utjecaju na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa drugim mehanizmima.

Istodobnom primjenom s pankreatinom moguće je smanjenje apsorpcije preparata željeza (klinički neznačajno) i folne kiseline. Preporučuje se povremeno nadzirati nivo folata i / ili folne kiseline.

Kiseline otporne na Panzinorm® Fort 20000 tableta se rastvaraju u dvanaesniku.S niskim pH u dvanaestopalačnom crijevu, pankreatin se ne oslobađa.

Istovremena upotreba blokatora H2-histaminskih receptora (cimetidina), bikarbonata, inhibitora protonske pumpe može povećati efikasnost pankreatina.

Simptomi: mučnina, povraćanje, proliv, hiperuricosurija, hiperuricemija, perijanalna iritacija, fibrotska kolonopatija (sa cističnom fibrozom).

Liječenje: povlačenje lijekova, hidratacija, simptomatska terapija.

Lijek treba čuvati na mjestu zaštićenom od vlage na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Otpuštanje enzima (lipaze, amilazei proteaze) nastaje u tankom crijevu pod djelovanjem alkalnog medija zbog pouzdane zaštite od djelovanja želučanog soka filmske membrane. Mali dio probavnih enzima izlučuje se kroz crijeva.

Indikacije za upotrebu

Panzinorm Forte 20000 je indiciran za upotrebu sa:

  • hronično kršenje proizvodnje soka pankreasa u količini nedovoljnoj za normalnu probavu hrane,
  • cistična fibroza,
  • bolesti hepatobilijarnog sistema,
  • dispepsijapovezana s jedenjem hrane koju je teško probaviti,
  • nadutost
  • priprema za rentgenski pregled ili ultrazvuk.

Nuspojave

Nuspojave Panzinorm Forte 20000 se ispoljava u manifestu takvih reakcija kao što su:

  • alergijski osipi na koži, crvenilo i svrbež,
  • bronhospazam
  • mučnina,
  • nagon za povraćanjem
  • bol u trbuhu,
  • zatvor,
  • proliv,
  • kolitis,
  • trbušni simptomi neobične prirode,
  • pojačana bol
  • hiperuricemija
  • nedostatak ftalata.

Komentari o Panzinorm Fort 20000

Recenzije o Panzinorm Fort 20000 na Internetu su različite, ali sva mišljenja korisnika koji su liječeni ovim lijekom su da je riječ o jednom od najboljih enzimskih preparata koji su se dokazali prije desetljeća.

Zbog odlične kombinacije niske cijene i izvrsne kvalitete, kao i nezamjenjivog učinka koji se pojavljuje u različitim intervalima, ovisno o dobi pacijenta i težini tijeka njegove bolesti, Panzinormu 20000 vjeruju liječnici i pacijenti u mnogim zemljama svijeta.

Interakcija s drugim lijekovima

Lijek Panzinorm ne preporučuje se istovremeno propisati s folnom kiselinom ili pripravcima željeza, jer ovom interakcijom s lijekovima dolazi do poremećaja procesa apsorpcije potonjeg u tankom crijevu.

Enterička membrana se počinje otapati u dvanaestopalačnom crijevu, pa se zato Panzinormu ne preporučuje pacijentima da se propisuju istovremeno s lijekovima koji smanjuju kiselost. Antacidi i sredstva za zamatanje značajno smanjuju učinkovitost Panzinorm forte.

Posebna uputstva

U slučaju složenog liječenja cistične fibroze veće od preporučene doze Panzinorm forte-a, pacijenti imaju povećan rizik od razvoja strikture (fibrotičke kolonopatije) u uzlaznom debelom crijevu.

Lijek ne utječe nepovoljno na rad središnjeg nervnog sustava i ne inhibira brzinu psihomotornih reakcija.

Analozi lijeka

Sledeći lekovi su po svom dejstvu slični Panzinorm forte 20000:

  • Tablete za pankreatin,
  • Creon kapsule,
  • Biozim tablete
  • Mezim Forte
  • Festal tablete,
  • Pangrol,
  • Micrasim tablete
  • Penzital tablete.

Prije zamjene propisanog lijeka s njegovim analogom, pacijent mora definitivno provjeriti s liječnikom dozu.

Uvjeti za odmor i skladištenje

Panzinorm forte 20000 tablete može se kupiti u ljekarni bez recepta ljekara. Lijek čuvajte na hladnom, suhom, tamnom mjestu u originalnom pakovanju. Vodite računa da djeca slučajno ne uzmu lijek.

Rok trajanja tableta je 2 godine od datuma proizvodnje, koji su naznačeni na pakovanju. Tablete kojima je istekao rok trajanja ne mogu se uzimati oralno.

Prosječni trošak tableta Panzinorm forte 20000 u ljekarnama u Moskvi iznosi 100-550 rubalja, ovisno o broju tableta u pakovanju.

Trudnoća i dojenje

Nema kliničkih podataka koji potvrđuju sigurnost upotrebe enzima pankreasa tokom trudnoće i tijekom dojenja. Propisivanje Panzinorm forte-a 20 000 tijekom ovih razdoblja dopušteno je samo ako očekivani pozitivni učinak terapije za majku premaši moguće rizike za plod / dijete.

Interakcija lijekova

Pankreatin može smanjiti apsorpciju preparata folne kiseline i klinički je neznatan - apsorpcija lijekova koji sadrže željezo, u vezi s kojima se preporučuje periodično nadziranje nivoa folata i / ili dodatno propisivanje preparata folne kiseline.

Panzinorm forte 20 000 tableta dostupno je u posebnoj prevlaci otpornoj na kiseline i rastvara se u dvanaesniku. No, s nedovoljnom kiselošću dvanaestopalačnog crijeva, pankreatin se ne oslobađa.

Hidrokarbonati, blokatori N2-histaminski receptori (cimetidin), inhibitori protonske pumpe uz istovremenu upotrebu s pankreatinom, mogu poboljšati njegovu efikasnost.

Analozi Panzinorm Forte 20 000 su: Panzinorm Forte-N, Biozim, Gastenorm Forte, Creon, Mikrazim, Mezim, Pangrol, Panzim Forte, PanziKam, Panzinorm, Pancreasim, Pancrelipase, Pancrenorm, Pancreatin, Panzitit, Penzital, Penzital, Penzital, Penzital, Penzital , Uni-Festal, Hermitage.

Recenzije o Panzinorm Fort 20 000

Prema recenzijama, Panzinorm Forte 20 000 je kvalitetan, efikasan i jeftin enzimski pripravak koji omogućava brz pozitivan učinak na normalizaciju probave.

Od nedostataka u izuzetnim slučajevima, uočene su neugodne nuspojave i povratak boli na kraju uzimanja tableta.

Cijena Panzinorm Fort 20 000 u ljekarnama

Procijenjena cijena za Panzinorm Forte 20 000 je: za 10 tableta po pakovanju

110 rub., Za 30 tableta po pakovanju

251 rub., Za 100 tableta po pakovanju

Obrazovanje: Prvo moskovsko državno medicinsko sveučilište nazvano po I.M. Sečenov, specijalnost „Opšta medicina“.

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Dobro poznati lijek "Viagra" prvobitno je razvijen za liječenje arterijske hipertenzije.

Kada se ljubavnici poljube, svaki od njih izgubi 6,4 kcal u minuti, ali istovremeno razmjenjuju gotovo 300 vrsta različitih bakterija.

Prema studijama, žene koje piju nekoliko čaša piva ili vina tjedno imaju povećan rizik od dobijanja raka dojke.

Pored ljudi, samo jedno živo biće na planeti Zemlji - psi, pati od prostatitisa. Ovo su zaista naši najverniji prijatelji.

Naši bubrezi mogu očistiti tri litre krvi u jednoj minuti.

Tokom kihanja naše tijelo potpuno prestaje raditi. Čak i srce zastaje.

Milioni bakterija rađaju se, žive i umiru u našem crijevu. Mogu se vidjeti samo pri velikim uvećanjima, ali kad bi se udružili, uklopili bi se u običnu šalicu kafe.

Više od 500 miliona dolara godišnje se troši samo na lijekove protiv alergija u Sjedinjenim Državama. Da li još uvijek vjerujete da će se pronaći način kako konačno pobijediti alergije?

Jetra je najteži organ u našem tijelu. Prosječna težina joj je 1,5 kg.

Prema mnogim naučnicima, vitaminski kompleksi su praktički beskorisni za ljude.

Osoba koja uzima antidepresive u većini slučajeva opet će patiti od depresije. Ako se osoba sama snalazi s depresijom, ima sve šanse da zauvijek zaboravi na ovo stanje.

Ljudski stomak čini dobar posao sa stranim predmetima i bez medicinske intervencije. Poznato je da želučani sok otapa čak i kovanice.

U 5% bolesnika, antidepresiv klomipramin izaziva orgazam.

Nekada je zijevanje obogatilo tijelo kiseonikom. Međutim, ovo gledište je opovrgnuto. Naučnici su dokazali da zijevanjem čovjek hladi mozak i poboljšava njegove performanse.

Naučnici sa Univerziteta Oxford proveli su niz studija tokom kojih su došli do zaključka da vegetarijanstvo može biti štetno za ljudski mozak, jer dovodi do smanjenja njegove mase. Zbog toga, naučnici preporučuju ne isključivanje ribe i mesa iz njihove prehrane.

Prvi val cvjetanja privodi se kraju, ali će cvjetala stabla biti zamijenjena travama od početka juna, što će uznemiriti oboljele od alergije.

Pogledajte video: Панзинорм форте 20000 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar