Biljna medicina i dijabetes

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest ljudskog endokrinog sistema. Dugo se to možda neće manifestirati, ili bolje rečeno, sami možda na to ne obraćamo pažnju dok ne dođe do pogoršanja. Ekscesacija se obično manifestuje s godinama, nakon 45-50 godina. Događa se da je bolest uzrokovana urođenim poremećajem ili razvojem na pozadini genetske predispozicije. Dijabetes tipa 2 čini 85–90% svih vrsta dijabetesa i obično je povezan sa pretilošću. Bolest napreduje polako. Vremenom se razvijaju komplikacije: mikro- i makroangiopatija, nefro- i neuropatija, retinopatija. Zbog toga se u tijelu događaju nepovratne promjene koje mogu dovesti do oštećenja tkiva i organa.

Dijabetes tipa 2 karakterizira oslabljena proizvodnja pankreasa inzulina. Biljni tretman pomoći će minimizirati manifestacije ove bolesti, kao i poboljšati vaše dobrobit.

Da biste maksimizirali zdravlje i obnovili tijelo, mnogi stručnjaci preporučuju pacijentima da se bave biljnom medicinom. Razno bilje za dijabetes tipa 2 pomoći će u smanjenju razine glukoze u krvi a također će poboljšati proizvodnju inzulina. Takođe u sastavu bilja postoje i druge korisne materije koje blagotvorno utiču na rad svih ljudskih organa pa će imati koristi odgovarajuća fototerapija. A sada samo o njoj.

Bilje za dijabetes tipa 2

Dakle, za liječenje dijabetesa se u stvari koristi puno različitih biljaka. Svi oni imaju blagotvoran učinak na stanje u tijelu, kao i normalizaciju razine šećera u krvi. Međutim, postoji individualna tolerancija i karakteristike, pa nisu sva travnati dijelovi vjerovatno za vas. Najčešće je bilje:

• Adaptogeni - Rhodiola rosea, kineska loza magnolije, Arachia Machurian, ginseng. Povećavaju imunološke mogućnosti tijela, štite od patogenih utjecaja okoline.
• Diuretici - breza, konjski lok, lešnik. Oni uklanjaju suvišnu tekućinu iz tijela, čime smanjuju koncentraciju glukoze.
• Stimulanti - borovnice, orasi, slatki slatkiš, lane za sjetvu, crna murva, repica. Usmjereni su ka obnovi gušterače, koja je odgovorna za proizvodnju inzulina.
• Hrom sadrži - đumbir, siva jelša, sibirska jelka, kadulja, planinska arnica. Povećava učinkovitost inzulina, smanjuje žudnju za slatkišima.
• Cink sadrži - kukuruzne stigme, ptičji visoravan, kanadski zlatnik, žalfiju. Povećavaju proizvodnju inzulina, imune sposobnosti.
• Biguanid - borovnice, grašak, pasulj, galega. Sprečavaju uništavanje inzulina, normalizuju toleranciju na glukozu.
• Sadrže inzulin - jeruzalemski artičoka, elekpan, cikorija. Ubrzavaju proizvodnju ovog enzima koji je odgovoran za razinu glukoze u krvi.

Prednosti biljnog liječenja dijabetesa

Prvo, plus u njihovoj prirodnosti, prirodnosti. U ovom slučaju su i ljekovito bilje mnogo efikasnije sredstvo. Osim toga, oni povoljno utječu na funkcioniranje cijelog organizma, povećavaju imunitet, pokreću metaboličke procese. Nakon biljnog lijeka, sve komponente krvi obnavljaju se. Da biste brodove primili što efikasnije, pokušajte se pridržavati sledećih pravila:

• Ne mogu se koristiti sve biljke - mnoge od njih mogu izazvati snažnu alergijsku reakciju koja će pogoršati stanje cijelog organizma.
• Ako nemate iskustva u biljnoj medicini, najbolje je kupiti gotove pristojbe u ljekarni.
• Kuhati dekocije moraju biti u skladu s uputama. Najbolje je da se pre toga obratite svom lekaru.

Da biste maksimizirali prednosti biljne medicine, sastav dekocije treba biti ne više od 5-7 različitih biljaka. Ako napravite mješavinu velikog broja sastojaka, njihova učinkovitost će se smanjiti.

Biljke od dijabetesa tipa 2 moraju se uzimati uz posebnu dijetu. U ovom će slučaju učinak aplikacije biti mnogo veći.

Kako ljekovito bilje djeluje na tijelo kod dijabetesa

Biljni lijek za dijabetes prilično je popularna metoda izlaganja, koja je poznata već duže vrijeme. Mnogi samo održavaju svoje zdravstveno stanje, riješe se negativnih manifestacija bolesti. Uz pomoć posebnog bilja možete uspostaviti metaboličke procese, što povoljno utječe na cijelo tijelo. Zahvaljujući tome, koncentracija glukoze počet će se vraćati u normalu, a inzulin će ispuniti svoje direktne dužnosti. Biljke dijabetesa tipa 2 najbolje je odabrati s kvalificiranim stručnjakom. Procijenit će individualne karakteristike tijela, nakon čega će oblikovati najprikladniju kolekciju.

Također, biljna medicina se može provoditi u kombinaciji sa liječenjem lijekovima.

Općenito, sva bilja mogu se podijeliti u 2 grupe:

1. Redukcija šećera - biljke u kojima postoje komponente slične insulinu. Zbog toga mogu smanjiti glukozu u krvi i vratiti metabolizam.

2. Ostali - imaju pozitivan uticaj na čitav organizam u celini. Obnavljaju rad kardiovaskularnog sistema, smanjuju tjelesnu težinu i sprečavaju razvoj ozbiljnih komplikacija.

Biljke koje smanjuju šećer ne samo da pomažu u normalizaciji razine glukoze već i obnavljaju cijelo tijelo. Imajte na umu da je takvo bilje efikasno kod dijabetesa tipa 2, ali u slučaju tipa 1 nisu u stanju proizvesti nikakav rezultat.

Morate shvatiti i da biljna medicina nije rješenje problema. I dalje se morate pridržavati posebnog tretmana, kao i slijediti dijetu. Integrirani pristup liječenju pomoći će normaliziranju rada cijelog tijela, što neće dopustiti razvoj komplikacija.

Biljke sa inzulinskim učinkom kod dijabetesa

Biljke protiv dijabetesa tipa 2 pomažu vam da se brzo izborite sa lošim zdravljem i visokim šećerom u krvi. Juhe uspostavljaju metabolizam, što povoljno utječe na stanje cijelog organizma. Posebne naknade pomoći će vam da organizirate rad gušterače, pa će učinak inzulina biti izraženiji.

Imajte na umu da je radi procjene efikasnosti terapije potrebno redovno nadzirati nivo glukoze u krvi.

Najefikasnije bilje iz ove grupe može se nazvati kozjom kožom, celerom, lespedezom, ptičjim vrhnjakom, centarom, žalfijom, hmeljarom-lucerkom. Takođe, kako bi poboljšali djelovanje, mnogi ljekari preporučuju dodavanju suhim listovima lovora i borovnica, oraha ukrasima. Pupoljci breze i maslačak maslaca imaju izraženu efikasnost.

Recepti (dekocije, infuzije) za dijabetes

Mnoge dekokcije omogućuju vam da vratite razinu glukoze u normalu poboljšavajući metabolizam i obnavljajući normalno funkcioniranje gušterače. Imajte na umu da se značajni rezultati mogu postići jedino integriranim pristupom: vrlo je važno slijediti posebnu dijetu tijekom terapije.

Infuzije omogućuju održavanje funkcije čitavog organizma, ublažavanje negativnih manifestacija i sprečavanje rizika od komplikacija.
Biljke protiv dijabetesa tipa 2 savršeno toniraju tijelo, hrane ga korisnim elementima i vitaminskim kompleksima. Biljke ako se pravilno koriste ne izazivaju nikakve nuspojave i negativne efekte.

Najpopularniji recepti za infuzije za normalizaciju nivoa glukoze u krvi su:

    Pomiješajte jednake cvjetove varenih, maslačaka i planinske arnike. Samljeti ih temeljno na blenderu, a zatim uzeti 1 kašiku po litri vode. Stavite ovu smjesu na vatru i krčkajte 3-4 sata. Nakon toga izlijte juhu u staklenu posudu i čuvajte u frižideru. Prije svakog obroka popijte čašu takvog lijeka. Imajte na umu da svaki dan trebate kuhati novi dekocija kako ne bi izgubili na učinkovitosti.

Uzmite kašiku lanenih sjemenki, dodajte im istu količinu cikorija i ginsenga. Nakon toga smjesu napunite litrom kipuće vode, ostavite da se potpuno ohladi. Nakon toga, procijedite, sipajte u staklenu posudu. Nakon svakog obroka uzmite čašu juhe. Imajte na umu da se nakon toga isprva mogu pojaviti zatvor. Iz tog razloga vrijedi pregledati svoju prehranu.

U jednakim količinama uzmite suvo lišće borovnica, lingovih borovnica i oraha. Dodajte jednaku količinu pupoljaka breze. Nakon toga, juhu napunite vodom noću, nakon čega ostavite da insistira noć. Uzimajte 50 ml ujutro i navečer, najbolje uz obroke.

2 kašike šljiva i prelijte ih sa 2 šolje prokuhane vode. Stavite smjesu na vatru i krčkajte pola sata. Zatim procijedite proizvod i sipajte ga u staklene posude. Uzimajte dekosijsku kašiku prije jela, gotovi lijek možete čuvati ne više od 4 dana u frižideru.

Žlicu ovsene ljuske prelijte čašom kipuće vode i kuhajte 15 minuta. Takav se lijek pije u toplom obliku prije svakog obroka. Imajte na umu da na samom početku terapije, takav lijek može izazvati mučninu i slabost, nema čega da se brinete.

1 kašika suhih bobica i borovnica, a zatim mešavinu prelijte sa 500 mililitara čiste prokuhane vode. Nakon toga, rezultirajuću infuziju stavite na vatru i držite tamo 10 minuta. Nakon toga procijedite proizvod, popijte pola čaše 15 minuta prije svakog obroka.

Žličicu kozje trave temeljito samljeti na blenderu, a zatim uliti 2 šolje ključale vode. Ostavite na hladnom mjestu koliko sati dok se potpuno ne ohladi, a zatim uzmite 50 ml prije svakog obroka.

  • 100 grama osušenih listova konjskog lakta, sitno ih nasjeckajte i napunite 500 mililitara vode. Stavite sve na malu vatru i pirjajte 3-4 sata. Nakon toga, procijedite smjesu i prelijte je u staklenu teglu. Uzimajte 50 ml prije svakog obroka.
  • Takvi decokcije za dijabetes melitus drugog tipa mogu brzo normalizovati povećanu razinu glukoze u krvi. Najbolje je da vam liječnik propiše takav plan. Moći će odabrati najsigurniju i najefikasniju dozu, pronaći optimalni sastav.

    Međutim, treba biti oprezan onima koji pate od raznih kroničnih bolesti. Nekontrolirana upotreba biljnih dekocija može ih dovesti do pogoršanja, što će dovesti do krajnje negativnih posljedica.

    Da bi učinkovitost takve taktike liječenja bila visoka, potrebno je uzimati sve lijekove koje je propisao liječnik, kao i pridržavati se posebne prehrane.

    Kako piti bilje za dijabetes

    Danas biljnu kolekciju možete pronaći u bilo kojoj ljekarni. Međutim, neki se proizvođači ne brinu za zdravlje svojih kupaca i dodaju im puno nepotrebnih komponenti. Najbolje je da biljne pripravke prikupljate sami, tako da ćete sigurno znati što je u sastavu.

    Morate se pridržavati sljedećih pravila:

    1. Prije nego što započnete biljnu medicinu, posavjetujte se s liječnikom koji će procijeniti pojedinačne karakteristike tijela.
    2. Bilje sami je bolje otkupljivati ​​od pouzdanih ljudi koji ih beru više od jedne godine. Ako ih nema, sastojke kupite u ljekarni odvojeno.
    3. Kada kupujete bilje u ljekarni, provjerite datum isteka i mjesto berbe. Što je biljka svježija, to više korisnih elemenata zadržava.
    4. Ako odlučite sami sakupljati bilje, pažljivo ih provjerite prije upotrebe. Treba ih sakupljati u šumama, daleko od grada i industrijskih objekata.
    5. Odmah nakon početka terapije potrebno je pažljivo nadzirati nivo glukoze u krvi, jer biljna medicina može dati nepredvidive rezultate.
    6. Ako se počnete osjećati dobro ili imate alergijsku reakciju, pokušajte na neko vrijeme napustiti terapiju. Nakon nekog vremena počnite uzimati dekocije, ali u nižim dozama.
    7. Najbolje je čuvati kuhane juhe u hladnjaku, na svjetlu da se mogu pokvariti.

    Prije nego što pripremite decokciju za dijabetes, pažljivo pročitajte upute za kuhanje. Imajte na umu da biljnom liječenju treba dovoljno vremena da se dobije smisleni rezultat.

    Stručnjaci ne preporučuju istovremeno uzimanje nekoliko naknada odjednom, najbolje je pridržavati se monoterapije. Nakon mesec dana pauze, možete pokušati s drugim dekocijom.

    Ako osjetite osjetljive tegobe, potrebno je prekinuti liječenje i obratiti se liječniku.

    Kontraindikacije za biljno liječenje dijabetesa

    Liječenje biljnim dijabetesom nije uvijek prihvatljivo. Za neke ljude ova terapija može dovesti do ozbiljnih posljedica. Strogo je zabranjeno koristiti bilje za dijabetes tipa 2 u prisutnosti preosjetljivosti ili alergija na određene komponente, bubrežnu i jetrenu insuficijenciju i teška stanja organizma.

    Imajte na umu da doziranje treba odabrati isključivo liječnik koji će moći procijeniti pojedinačne karakteristike tijela. U slučaju nepravilne upotrebe, lako možete isprovocirati hipo- ili hiperglikemijsku komu.

    Pogrešan pristup liječenju, biljna medicina lako može uzrokovati ozbiljne komplikacije. Često, na pozadini nepravilne upotrebe ljekovitog bilja i zanemarivanja liječenja koje je propisao ljekar, kod ljudi se smanjuje rad bubrega, dijabetičko stopalo i vidna oštrina pogoršava. Takođe se pokvari opće dobro pacijenta.

    S izuzetnim oprezom, biljni tretmani trebaju:

    • Trudnice i dojilje - neke komponente mogu negativno uticati na formiranje i razvoj bebinog tela.
    • Osobe koje pate od alergija i bronhijalne astme - uzimanje određenog bilja može dovesti do češćih napadaja.

    Prognoza za liječenje šećerne bolesti s biljem

    Za liječenje šećerne bolesti tipa 2 neophodan je sveobuhvatan pristup rješavanju problema. Samo uz biljnu medicinu, ne možete smanjiti negativan uticaj ove bolesti na organizam. Takođe je potrebno uzimati posebne lijekove i slijediti principe pravilne prehrane.

    Biljna medicina je potporna mjera koja će poboljšati dobrobit osobe i, eventualno, smanjiti dozu lijekova.

    Veoma je važno da se pre početka terapije posavetujete sa lekarom. To je jedini način da postignete najpozitivniji rezultat.

    Prednosti biljne medicine za dijabetes

    Ljekari tradicionalne medicine prema biljnom liječenju postupaju s nepovjerenjem. Međutim, poznati su slučajevi dobivanja dijabetesa melitusa tipa II. U ranim fazama bolesti fitoterapeutski tretman pacijenata koji nisu ovisni o insulinu daje zapanjujuće rezultate.

    Pacijenti tipa 1, ovisno o inzulinu, neće se moći potpuno riješiti bolesti uz pomoć biljaka. Kada se kombinira biljna medicina s liječenjem lijekova kod šećera, metabolički procesi se normaliziraju, tijelo se čisti, smanjuje se razina glukoze i stabilizira rad unutrašnjih organa.

    Biljna medicina omogućava vam uklanjanje ili ublažavanje bolesti koje prate bolest šećera. Neke biljke sadrže veliku količinu supstanci - glikokinini, koji posjeduju ista svojstva kao i inzulin: mahune graha, kopriva, maslačak, kozja koža, kukuruzne stigme. Bilje se primjenjuje odvojeno ili u obliku naknada.

    Postoje biljkeadaptogenovičija komponenta pomažu tijelu bolesnika s dijabetesom da se prilagode na negativne faktore: hladnoću, nedostatak zraka, oblačno vrijeme, zračenje. To su limunska trava, korijen ginsenga, ružičasta radiola i korijen mamaca.

    Biljke koje snižavaju razinu šećera, štiteći inzulin od uništenja, poput korijena repice, maslačka, elekmapana, cvjetača i jeruzalemske artičoke.

    Ciljevi fitoterapijskog liječenja:

    1. Stabilizacija glukoze u krvi.
    2. Poboljšanje efikasnosti tradicionalnog tretmana.
    3. Eliminacija šećerne bolesti kod pacijenata koji pate od blagog oblika bolesti.
    4. Uklanjanje viška šećera iz organizma zbog diuretičkog efekta biljaka.
    5. Pomoć u borbi protiv uzroka bolesti.
    6. Obogaćivanje organizma vitaminima i mineralima, što rezultira poboljšanim metabolizmom, jača imunitet.
    7. Jačanje nervnog sistema - povećanje otpornosti na stres, poboljšanje sna.
    8. Prevencija šećerne bolesti. Upotreba biljnih pripravaka može umanjiti rizik od komplikacija povezanih s oštećenjem vida, bubrega, jetre, srca, gušterače, mozga i organizma u cjelini.
    9. Na osnovu ljekovitog bilja pacijenti sa šećernom bolešću kod kuće pripremaju zeleni čaj. Piće je dio svakodnevne prehrane pacijenata.

    Fitoterapeutski tretman bira se pojedinačno. Da biste izbjegli nuspojave, obratite se stručnjaku.

    Osnovna pravila za liječenje dijabetesa biljem

    Ne preporučuje se čisto bilje. Bolje je koristiti biljne pripravke i infuzije. Da ne biste naštetili organizmu, morate znati pravila fitoterapijskog liječenja:

    1. Prvi korak je dobiti kvalificiranu konzultaciju fitoterapeuta i vašeg ljekara. Na osnovu opšteg stanja pacijentovog tela, lekari će odabrati trenutni tretman.
    2. Bolje je kupiti biljne lijekove u ljekarni. Obavezno provjerite mjesto proizvodnje i datum isteka. Kupite svježe bilje.
    3. Ako je moguće, sakupljajte sirovine sami. Prvo pročitajte upute za prikupljanje. Ne mogu se svi delovi biljaka koristiti za pravljenje lekova.
    4. S obzirom da fitopreparacije mogu izazvati nuspojave, procijenite reakciju tijela dok uzimaju. Ako se opće stanje pogorša, bolje je zamijeniti jednu biljnu kolekciju drugom.
    5. Stalno izmerite nivo šećera. Ako se poveća, tada biljnu medicinu treba zameniti.

    Biljke koje se koriste u liječenju dijabetesa tipa 1 i 2

    Dijabetes tipa 2 treba posvetiti veću pažnju kako bi se izbjegao prelazak bolesti u prva faza. Biljna medicina se vrši upotrebom nekih grupa ljekovitog bilja:

    • Biljke koje sadrže supstance slične insulinu: djetelina, divokoza, božur, borovnica, kineska loza magnolije, zob, mahune graha, repica.
    • Biljke općeg jačanja: mamur, ginseng, zlatni korijen.
    • Biljke bogate vitaminima i organskim kiselinama. U ovu grupu spadaju: brusnica, planinski pepeo, divlja ruža.
    • Biljke koje stabiliziraju metaboličke procese u tijelu. Ovo je lužina svetog Jovana, pšenična trava koja puze, borovnica, lan, knotweed, plantain.
    • Biljke sa okućnice. Prikladni beli luk, luk, zelena salata, špinat, crvena repa, kupus, celer, ječam, zob. Svježe kulture opskrbljuju pacijentovo tijelo vitaminima i mineralima.

    Dijabetes tipa 1 To se ne može u potpunosti izlečiti uz pomoć fitoterapijskih metoda. Zadatak pacijenta je sprječavanje ozbiljnih komplikacija. Pacijenti mogu koristiti iste biljne grupe, ali strogo pod nadzorom liječnika. Za pacijente ovisne o insulinu važno je spriječiti nedostatak vitamina, elemenata u tragovima i metaboličkih poremećaja.

    Recepti za infuzije i dekocije

    Gotovo svi biljni lijekovi uzimaju se prije jela u trideset minuta. Popularni načini pripreme fitoterapijskih lijekova:

    Luk borovnice

    Kada uzimate dekociju od pola šoljice do pet puta na dan, nivo šećera u organizmu smanjuje se i vid je ojačan. Listove borovnice razrijedite kipućom vodom u omjeru 1:20. Za oko deset minuta juha je gotova.

    Dekocija od koprive od uboda

    Pripremite termos, pošaljite svježe lišće biljke u spremnik, kuhajte u kipućoj vodi 1:30. Ostavite da vari za noć. Prihvaćen u ¼ čl. tri puta dnevno.

    Čašu sirovog ovsa operemo hladnom vodom. Sipajte jednu litru ključale vode u travu. Zatvorite čvrsto poklopcem i inzistirajte na dvanaest sati. Procijedite nekoliko puta. Dobiveni proizvod podijelimo na 3 dijela i pijemo ga tokom dana. Lijek ima blagotvoran učinak na funkciju bubrega dijabetičara.

    Luk korijena burdocka

    Alat potiče stvaranje tvari sličnih inzulinu, normalizaciju metaboličkih procesa, potpuno izlječenje dijabetesa u početnoj fazi.

    Samljemo 25 grama korijena biljke, prelijemo kipućom vodom u volumenu od 0,5 litara. Pošaljite na vodenu kupelj na pola sata. Insistiramo 1,5 sat i filtriramo. U juhu dodajte kipuću vodu dok se ne dobije zapremina od 0,5 litara. Uzimamo lijek po pola čaše do 3 puta dnevno.

    Čaj od bećnjaka

    Berbe se beru krajem ljeta. Razdvojimo mahune, treba nam 20 grama lišća, prelijenih jednom litrom ključale vode. Sadržaj šaljemo na laganoj vatri i kuhamo do tri sata. Ohladite juhu i filtrirajte. Uzimajte po 0,5 šoljica do četiri puta dnevno. Preporučeni kurs - četiri mjeseca.

    Infuzija kupine sa sivom bojom

    Bolesnici s dijabetesom mogu jesti svježe plodove biljke ili pripremiti infuziju. Sipati 2 kašike. l suho lišće kipućom vodom u zapremini 0,5 litara. Kuhajte u vodenoj kupelji oko petnaestak minuta. Ostavite da se kuva 40 minuta. Pijemo do četiri puta dnevno po 0,5 šoljica.

    Infuzija divlje jagode

    Priprema se infuzija i uzima se analogno prethodnom receptu. Od jagoda možete napraviti svježe cijeđeni sok i piti četvrtinu šalice tri do četiri puta dnevno.

    Decoction of elecampane high

    Jedinstvena biljka čiji korijen sadrži inzulin. Uzimanje lijeka značajno smanjuje nivo glukoze. Samljeti 2 kašike. l korijenje divljaka i prelijte 0,5 litara ključale vode. Sledećeg dana procijedite i pijte 0,5 šoljica.

    Dekocija korijena maslačka

    Lijek pripremamo i koristimo analogno prethodnom receptu. Maslačak također daje tijelu dijabetičare slične inzulinske tvari.

    Infuzija šipak

    Šipka šipa pomoći će pacijentu da stabilizuje metabolizam i vrati snagu. Pripremite 3 kašike. l zdrobljeni plodovi biljke, prelijte tri čaše kipuće vode. Pošaljite na vatru na 15 minuta. Inzistiramo na nekoliko sati i uzimamo do četiri puta dnevno.

    Bujon od plantena

    Uzimamo 2 kašike. l suvih listova biljke, napunjenih prokuhanom vodom u zapremini 0,5 litara. Poslaćemo ga u vodenu kupelj oko petnaest minuta. Inzistiramo na četrdeset minuta. Pijemo 1/3 čaše do tri puta na dan.

    Plantain se koristi za pravljenje svježe cijeđenog soka. Pacijentima sa šećernom bolešću dopušteno je piti 1-2 kašike. l ne više od dva puta dnevno.

    Juha od konjskog repa

    Biljka ima hipoglikemijski efekat. Trebat će nam 30 grama mladih stabljika biljke, napunjenih ključalom vodom (0,5 litara). Kuhajte u vodi 7 minuta. Insistiramo 3 sata. Uzimamo prije jela 20 minuta do pola šalice.

    Infuzija oraha

    Lijek se priprema od svježih listova lješnjaka, blago osušenih. Sipati 1 kašika. l listiće čašu kipuće vode. Pošaljite na vatru na pola minute. Inzistiramo na nekoliko sati, filtriramo i koristimo 1/4 kašike. tri do četiri puta dnevno.

    Za pripremu proizvoda bit će korištene i pregrade s maticama. Očistit ćemo 40 plodova. Ispunite septum čašom ključale vode. Sadržaj šaljemo u vodenu kupelj sat vremena. Ohladimo, procijedimo i popijmo 1 kašika. do četiri puta dnevno.

    Infuzija galega officinalis

    Narod zove biljku kozja koža. Pripremite 2 kašike. l sjeckanu travu i poslati u termos. U posudu sipajte 0,5 litara ključale vode. Sačekajmo do jutra. Procijedite i uzimajte 0,5 šoljica tri do četiri puta dnevno.

    Koza se uzima u kuvanom obliku. Postoje nuspojave. Infuzija nije pogodna za pacijente sa visokim krvnim pritiskom i crevnim smetnjama.

    Dekocija korijena jeruzalemske artičoke

    Za litru vode pripremit ćemo 2 kašike. l suho korijenje i cvijeće zemljane kruške. Šaljemo na vatru četrdeset minuta. Na dan je dozvoljeno piti litru juhe. Lijek uzimamo dva do tri puta tjedno.

    Dekocija pomaže dijabetičarima stabilizaciju nivoa šećera, snižavanje krvnog pritiska, opremanje tijela vitaminima B i C, željezom, fosforom i cinkom. Jeruzalemsku artičoku preporučuje se jesti jednom dnevno u kuhanom obliku. Dozvoljeno je jesti 200 grama gomolja.

    Postoji mnogo recepata. Možete odabrati najbolji lijek za sebe primajući savjet fitoterapeuta ili proučite ovaj članak.

    Naknade za liječenje

    Biljni preparati imaju poseban efekat u lečenju šećernih bolesti. U sastavu dekocija i infuzija ne bi trebalo biti više od deset biljaka, a bolje je koristiti pet predmeta. Potrebno je kombinirati biljke za smanjivanje šećera, učvršćivanje, stabiliziranje metabolizma koji obogaćuju tijelo vitaminima i mineralima.

    Uzimamo decokcije od biljnih pripravaka 15-20 minuta prije jela 3-4 puta dnevno:

    1. U sušenom obliku pomiješamo listove koprive, cikoriju, maslačak i travu galegu. 2 žlice. l smjesu promiješajte u 0,5 litara ključale vode. Kuvajte na vatri 2-3 minuta. Inzistiramo na četrdeset minuta i filtriramo. Lijek koristimo za četvrtinu šalice.
    2. Pripremit ćemo 25 grama trave galega i planinara, lišća mente i oraha. Pripremamo juhu i uzimamo je slično prvom receptu.
    3. Kombinujte 30 grama korijena borovnice, koprive i maslačaka. Sipati kipuću vodu - 1:20. Koristimo pola čaše prije obroka.
    4. Pripremite dekociju od devet biljaka. Pomiješamo 20 grama lišća borovnice i 10 grama korijena divlje jagode i divokoze, ružinog šipka, cvjetove kamilice, travu hrenovke, vrpce, šipka i mentu. Pripremamo i koristimo na sličan način kao i prethodna metoda.
    5. Pripremite umirujuću kolekciju. Kombinujte 25 grama ptičje trave, lišća maslačka, cikorije i divlje jagode. Sipati 2 kašike. l skupljanje kipuće vode (0,5 litara). Kuvati pet minuta, insistirati 1,5 sati. Procijedite i pijte 1/3 šolje.

    Spisak recepata biljne medicine nastavlja se dalje. Važno je razumjeti da nisu sva bilja bezopasna. Prilikom odabira lijeka za liječenje dijabetičke bolesti mora se uzeti u obzir prisustvo popratnih bolesti i komplikacija.

    Ostavite Svoj Komentar