Thioctacid 600: upute za upotrebu, indikacije, pregledi i analozi

Thioctacid BV: upute za uporabu i recenzije

Latinsko ime: Thioctacid

ATX kôd: A16AX01

Aktivni sastojak: tioktična kiselina (tioktična kiselina)

Proizvođač: GmbH MEDA Manufacturing (Njemačka)

Ažuriranje opisa i fotografije: 24.10.2018

Cijene u ljekarnama: od 1604 rubalja.

Thioctacid BV je metabolički lijek s antioksidacijskim djelovanjem.

Oblik i sastav izdavanja

Thioctacid BV dostupan je u obliku tableta obloženih filmom oblogom: zeleno-žuto, duguljasto bikonveksno (30, 60 ili 100 kom. U bocama od tamnog stakla, 1 boca u kartonskom paketu).

1 tableta sadrži:

  • aktivna supstanca: tioktična (alfa-lipoinska) kiselina - 0,6 g,
  • pomoćne komponente: magnezijum stearat, hiproloza, nisko supstituisana hiproloza,
  • sastav premaza za film: titan dioksid, makrogol 6000, hipromeloza, aluminijumski lak na bazi indigo karmina i boja kinolin žuta, talk.

Farmakodinamika

Tioktacid BV je metabolički lijek koji poboljšava trofične neurone, ima hepatoprotektivne, hipoholesterolemične, hipoglikemijske i smanjenje snižavanja lipida.

Aktivna supstanca lijeka je tioktična kiselina, koja se sadrži u ljudskom tijelu i endogeni je antioksidans. Kao koenzim sudjeluje u oksidativnoj fosforilaciji piruične kiseline i alfa-keto kiselina. Mehanizam djelovanja tioktične kiseline blizak je biohemijskom učinku vitamina skupine B. Pomaže u zaštiti stanica od toksičnog djelovanja slobodnih radikala koji nastaju u metaboličkim procesima i neutralizira egzogene toksične spojeve koji su ušli u tijelo. Povećavanje razine endogenog antioksidanta glutation, uzrokuje smanjenje ozbiljnosti simptoma polineuropatije.

Sinergistički učinak tioktične kiseline i inzulina je povećanje iskorištavanja glukoze.

Farmakokinetika

Apsorpcija tioktične kiseline iz gastrointestinalnog trakta (GIT) prilikom oralne primjene odvija se brzo i potpuno. Uzimanje lijeka s hranom može smanjiti njegovu apsorpciju. Cmaks (maksimalna koncentracija) u krvnoj plazmi nakon uzimanja pojedinačne doze postiže se nakon 30 minuta i iznosi 0,004 mg / ml. Apsolutna bioraspoloživost Thioctacid BV iznosi 20%.

Prije ulaska u sistemsku cirkulaciju tioktična kiselina prolazi učinak prvog prolaska kroz jetru. Glavni načini njegovog metabolizma su oksidacija i konjugacija.

T1/2 (poluživot) je 25 minuta.

Izlučivanje aktivne tvari Thioctacid BV i njegovih metabolita provodi se putem bubrega. Urinom se izlučuje 80–90% leka.

Uputa za upotrebu Thioctacid BV: metoda i doziranje

Prema uputama, Thioctacid BV 600 mg uzima se na prazan stomak unutra, 0,5 sati prije doručka, gutajući se cijelo i pijejući puno vode.

Preporučena doza: 1 kom. Jednom dnevno.

S obzirom na kliničku izvedivost, za liječenje teških oblika polineuropatije moguće je početno davanje otopine tioktične kiseline za intravensku primjenu (Thioctacid 600 T) u razdoblju od 14 do 28 dana, nakon čega slijedi prijenos pacijenta na dnevni unos lijeka (Thioctacid BV).

Nuspojave

  • iz organa za varenje: često - mučnina, vrlo retko - povraćanje, bol u stomaku i crevima, proliv, kršenje osećaja ukusa,
  • iz nervnog sistema: često - vrtoglavica,
  • alergijske reakcije: vrlo rijetko - svrbež, osip na koži, urtikarija, anafilaktički šok,
  • iz tijela u cjelini: vrlo rijetko - smanjenje glukoze u krvi, pojava simptoma hipoglikemije u obliku glavobolje, zbunjenosti, pojačanog znojenja i oštećenja vida.

Predoziranje

Simptomi: na osnovu jedne doze od 10–40 g tioktične kiseline može se razviti jaka intoksikacija s manifestacijama kao što su generalizovani konvulzivni napadi, hipoglikemijska koma, teške poremećaje acidobazne ravnoteže, laktacidoza, teški poremećaji krvarenja (uključujući smrt).

Liječenje: ako se sumnja na predoziranje Thioctacid BV-om (pojedinačna doza za odrasle više od 10 tableta, dijete veće od 50 mg po 1 kg njegove tjelesne težine), bolesniku je potrebna hitna hospitalizacija uz imenovanje simptomatske terapije. Ako je potrebno, primjenjuje se antikonvulzivna terapija, hitne mjere usmjerene na održavanje funkcija vitalnih organa.

Posebna uputstva

Budući da je etanol rizični faktor za razvoj polineuropatije i uzrokuje smanjenje terapijske učinkovitosti Thioctacid BV, konzumacija alkohola strogo je kontraindicirana kod pacijenata.

Prilikom liječenja dijabetičke polineuropatije pacijent bi trebao stvoriti uvjete koji osiguravaju održavanje optimalne razine glukoze u krvi.

Kontraindikacije

  • djeca i adolescenti mlađi od 18 godina (nema podataka o upotrebi lijeka u ovoj dobi),
  • razdoblje trudnoće i dojenja (nema dovoljno iskustva s primjenom lijeka),
  • preosjetljivost na tioktičnu kiselinu ili pomoćne komponente lijeka.

Doziranje i primjena

Tioktacid BV tablete uzimaju se oralno, ne žvaču se, već se gutaju cijele i ispiraju vodom. Lijek se uzima na prazan stomak, ujutro, 30 minuta prije doručka.

Dnevna doza je 600 mg (1 tableta) jednom.

Kod teške polineuropatije liječenje započinje intravenskom primjenom lijeka u obliku otopine (Thioctacid 600 T). Nakon 2-4 nedelje terapije parenteralnim oblikom tioktične kiseline, pacijent se prebacuje na uzimanje tableta Thioctacid BV.

Interakcija lijekova

Tioktična (α-lipoinska) kiselina smanjuje efikasnost cisplatina i može pojačati efekat oralnih hipoglikemijskih sredstava ili inzulina. U nekim je slučajevima dozvoljeno smanjiti dozu hipoglikemijskih lijekova kako bi se izbjegao razvoj simptoma hipoglikemije.

Etilni alkohol i njegovi metaboliti smanjuju učinak Thioctacid BV.

Komentari na Thioctacide BV

Recenzije o Thioctacide BV češće su pozitivne. Pacijenti s dijabetesom ukazuju na smanjenje razine šećera i kolesterola u krvi, dobrog zdravlja na pozadini duže upotrebe lijeka. Značajka lijeka je brzo otpuštanje tioktične kiseline koja pomaže ubrzavanju metaboličkih procesa i uklanjanju nezasićenih masnih kiselina iz tijela, pretvaranju ugljikohidrata u energiju.

Pozitivan terapeutski učinak primjećuje se kod upotrebe lijeka za liječenje jetre, neuroloških bolesti i gojaznosti. U usporedbi s analogima, pacijenti ukazuju na manju učestalost neželjenih efekata.

Kod nekih pacijenata uzimanje lijeka nije imalo očekivani učinak na snižavanje kolesterola niti je doprinijelo razvoju urtikarije.

Indikacije za upotrebu Thioctacid 600

Indikacije za upotrebu Thioctacid 600 su:

  • dijabetička i alkoholna polineuropatija,
  • hiperlipidemija,
  • masna jetra,
  • ciroza jetre i hepatitis,
  • opijenost (uključujući soli teških metala, blijedo prsa),
  • liječenje i sprečavanje koronarne ateroskleroze.

Uputa za upotrebu Thioctacid 600, doziranje

Standardna doza

Injekcije Tioktacid 600 daje se u / u (mlaz, kaplje). Tioktacid 600 tableta - doza od 600 mg / dan za 1 dozu (ujutro na prazan stomak 30-40 minuta prije doručka), 200 mg 3 puta dnevno je manje efikasno.

Posebna

U teškim oblicima polineuropatije - iv polako (50 mg / min), kapi 600 mg ili iv, u 0,9% otopini NaCl jednom dnevno (u teškim slučajevima se primenjuje do 1200 mg) tokom 2-4 nedelje. Nakon toga prelaze na oralnu terapiju (odrasli - 600-1200 mg / dan, adolescenti - 200-600 mg / dan) u trajanju od 3 mjeseca. U / u uvod je moguće uz pomoć perfusera (trajanje davanja - najmanje 12 minuta).

Metoda liječenja tioktacidom za pacijente oboljele od dijabetičke polineuropatije dobro je utvrđena i ima solidnu naučnu i praktičnu osnovu. Terapija započinje uvođenjem tioktacida intravenski u dozi od 600 mg tokom dvije sedmice.

Uz istovremeno liječenje moćnim lijekovima i tioktacidom, potrebno je strogo poštivati ​​preporuke lekara.

Značajke aplikacije

Mnogi se pacijenti žale na dugotrajno davanje lijeka Thioctacid 600 T u obliku otopine za intravensku infuziju. Uprkos tome, liječnici preporučuju ovaj oblik lijeka na početku liječenja bolesti. Potpuno se apsorbuje i omogućava vam tačno titriranje učinkovite doze.

Kada koristite drogu, treba se suzdržavati od upravljanja vozilima i rada sa potencijalno opasnim mehanizmima.

Ako postoji potreba za istodobnom primjenom ovih lijekova, tada morate izdržati interval između njihove primjene na pet do šest sati.

Lijek u ampulama nije izložen svjetlu do direktne upotrebe. Gotova otopina koristi se šest sati i zaštićena od svjetlosti.

Konzumiranje alkohola može umanjiti efikasnost leka. Zbog toga se preporučuje suzdržati od uzimanja bilo koje tečnosti koja sadrži alkohol tokom liječenja lijekom.

Sa oprezom kombinujte sa sredstvima koja sadrže metal, cisplatinom, insulinom i lekovima protiv dijabetesa.

U početnim fazama liječenja moguće je intenziviranje neugodnih senzacija s neuropatijom, što je povezano s procesom obnove strukture živčanog vlakna.

Nuspojave i kontraindikacije Tioktacid 600

S brzom intravenskom primjenom Thioctacid-a 600 T, ponekad se može povećati intrakranijalni tlak i može se primijetiti zaustavljanje disanja. U pravilu ta kršenja nestaju sami.

Tokom upotrebe tioktacida u nekim slučajevima nivo glukoze u krvi može se smanjiti (zbog poboljšanja njegove upotrebe). U ovom se slučaju može pojaviti hipoglikemija, čiji su glavni simptomi: vrtoglavica, glavobolja, pretjerano znojenje (hiperhidroza) i poremećaji vida.

Pregledi tioktacida u obliku injekcija prijavljuju rijetke slučajeve poremećaja nervnog sistema. Ako je preporučena doza značajno prekoračena, mogu se pojaviti simptomi intoksikacije, opisani u nastavku.

Predoziranje

Značajan višak doze ili upotreba tioktacida s alkoholom može izazvati simptome opće intoksikacije.

U slučaju predoziranja, može se pojaviti mučnina, povraćanje i glavobolja. Nakon slučajne primjene ili pri pokušaju samoubistva oralnom primjenom tioktične kiseline u dozama od 10 g do 40 g u kombinaciji s alkoholom, primjećuje se jaka intoksikacija, u nekim slučajevima sa smrtnim ishodom.

Na samom početku, intoksikacija lijekom Thioctacid BV očituje se depresijom svijesti i psihomotornim poremećajima. Tada se već razvijaju laktacidoza i konvulzivni napadi. Sa značajnim viškom dozvoljene doze alfa-lipoične kiseline razvijaju se hemoliza, hipokalemija, šok, zatajenje više organa, rabdomioliza, DIC i mijelosupresija.

Ako se sumnja na značajnu intoksikaciju lijekovima, preporučuje se hitna hospitalizacija i uporaba mjera prema općim načelima za slučajno trovanje (na primjer, izazovite povraćanje, isperite želudac, nanesite aktivni ugalj itd., Prije nego što stigne kola hitne pomoći).

Kontraindikacije

  • Preosjetljivost na alfa-lipoinsku kiselinu ili na druge komponente lijeka.
  • Starost dece do 15 godina.
  • Period trudnoće i dojenja.

Analozi tioktacid 600, list

Glavni analozi tioktacida za aktivnu tvar uključuju lijekove: Berlition 300, Oktolipen, Lipothioxon, Thiogamma, Lipamide, Tiolept, Thiolipon, Lipoična kiselina, Espa-Lipon i Neurolepone.

Među analogima koji su najbolji u pogledu cijene i učinkovitosti su:

  1. Kuvan tablete,
  2. Kapsule zavjesa i Orfadin,
  3. Homeopatski lijek Gastricumel,
  4. Bifiform Kids tablete za žvakanje.

Važno - upute za uporabu Thioctacid 600, cijena i recenzije ne odnose se na analoge i ne mogu se koristiti kao vodič za uporabu lijekova sličnog sastava ili djelovanja. Sve terapijske termine trebao bi dati liječnik. Prilikom zamjene Thioctacid 600 analognim, važno je dobiti savjet stručnjaka, možda će vam trebati promijeniti tijek terapije, doziranje itd. Nemojte samo-liječiti!

Kod dijabetesa obavezno je jednom ili dva puta godišnje uzimati kurs Thioctacid 600. Ako ovaj lijek nije prikladan, onda ga treba zamijeniti analognim. Tečajeve takvih priprema uopće nije moguće odbiti.

Većina pacijenata koji koriste ovaj lijek primjećuju njegovu visoku efikasnost u borbi protiv šećerne bolesti i difuzno oštećenje perifernih živčanih vlakana. Pregledi na Thioctacid 600 ukazuju na smanjenje intenziteta simptoma kao što su bol u donjim ekstremitetima, nelagoda u mirovanju, oslabljen osjećaj i konvulzivno trzanje.

Lijek Thioctacid

Tioktična kiselina, koja je glavna aktivna komponenta lijeka, proizvodi zdravo tijelo za normalno funkcioniranje tkiva i sprečavanje oštećenja ćelija. Tioktacid suzbija oštećenja ćelijskih struktura i oslabljenu cirkulaciju krvi u organima kao rezultat promjena u strukturi stijenki krvnih žila, prisutnosti aterosklerotskih plakova.

Sastav i oblik oslobađanja

Lijek je dostupan u obliku tableta za brzo oslobađanje i infuzijske otopine. Slova u imenu olakšavaju određivanje oblika koji se prodaje. Lijek odlikuju sljedeća svojstva:

Međunarodno vlasničko ime

tioktacid 600 t

Filmsko obložene tablete

Rastvor za intravensku injekciju

Tioktična (alfa lipoinska) kiselina - 600 mg

Nisko supstituisana hidroproza, magnezijum stearat

Sterilna voda, trometamol

Sastav ljuske filma

hipromeloza, makrogol 6000, titanov dioksid, talk, aluminijski lak

Obložene žutozelene tablete s duguljastom bikonveksnom površinom

Žućkasto bistra tečnost

Količina paketa

30 ili 100 tableta

5 ampula od 24 ml

Farmakološka svojstva

Alat se koristi za normalizaciju metaboličkih procesa u ćelijama. Tioktična kiselina je prirodni antioksidans koji proizvodi ljudsko tijelo i nakuplja ih živčanim vlaknima da bi zaštitio ćelije od negativnog djelovanja štetnih hemikalija - slobodnih radikala, koji su nusproizvod metabolizma. U organizmu supstanca igra ulogu koenzima.

Prisutnost tioktične kiseline u međućelijskoj tečnosti i staničnim membranama povećava količinu glutationa, koja je odgovorna za manifestaciju neuroloških simptoma. Terapija normalizira krvni pritisak, pomaže u snižavanju holesterola i sprečava razvoj ateroskleroze krvnih žila, poboljšavajući na taj način krvotok. Sposobnost alfa-lipoične kiseline da pojača djelovanje inzulina čini ga važnim sudionikom u procesu iskorištavanja glukoze kod pacijenata s dijabetesom.

Sastav, oblik oslobađanja i naziv tioktacida

Trenutno je tioktacid dostupan u dva oblika doziranja:
1. Tablete za brzo oslobađanje za oralnu upotrebu,
2. Rastvor za intravensku primenu.

Thioctacid BV tablete koriste se jednom dnevno, 1 tab.na prazan stomak za 20-30 minuta. prije obroka. Vrijeme primanja za pacijenta može biti pogodno.

Tačno se zove rješenje za intravensku infuziju Tioktacid 600T . Dakle, razna slova dodana glavnom imenu lijeka olakšavaju razumijevanje o kakvom obliku doza se radi.

Kao aktivni sastojak sadrže tablete i koncentrat tioktična kiselina (alfa lipoinska). Rješenje je trometamolova sol tioktične kiseline koja je daleko najsigurniji i najskuplji proizvod u proizvodnji. Nema balastnih materija. Sam Tromethamol koristi se za obnavljanje acidobazne ravnoteže u krvi. Otopina sadrži 600 mg tioktične kiseline u 1 ampuli (24 ml).

Kao pomoćne komponente sadrži sterilnu vodu za ubrizgavanje i trometamol, ne sadrži propilen glikole, etilendiamin, makrogol itd. Tioktacid BV tablete sadrže minimalnu količinu pomoćnih sastojaka, ne sadrže laktozu, skrob, silicijum, ricinusovo ulje itd., Što se obično dodaje jeftinijim lijekovima.

Tablete imaju duguljasti, bikonveksni oblik i obojene su žuto-zelenom bojom. Dostupno u pakovanjima od 30 i 100 komada. Otopina je prozirna, ofarbana u žućkastu boju. Dostupno u ampulama od 24 ml, upakovanim u pakiranja od 5 kom.

Tioktacid - obim i terapijski efekti

Aktivna supstanca tioktacida sudjeluje u metabolizmu i energiji koja se vrši u mitohondrijama. Mitohondrije su stanične strukture koje osiguravaju stvaranje univerzalne energetske tvari ATP (adenosin trifosforna kiselina) iz masti i ugljikohidrata. ATP koriste sve stanice kao izvor energije. Da bi se razumjela uloga ATP molekule, može se uslovno uporediti sa benzinom, koji je neophodan za kretanje automobila.

Ako ATP nije dovoljan, tada ćelija neće moći normalno funkcionirati. Kao rezultat toga, razviju se disfunkcije ne samo u ćelijama kojima nedostaje ATP, već i u cijelom organu ili tkivu koje čine. Budući da se ATP formira u mitohondrijama iz masti i ugljikohidrata, nedostatak hranjivih sastojaka automatski dovodi do toga.

Kod šećerne bolesti, alkoholizma i drugih bolesti, male krvne žile često se začepljuju i slabo prolaze, uslijed čega živčana vlakna smještena u debljini tkiva ne primaju dovoljno hranjivih sastojaka, pa stoga imaju manjak ATP-a. Kao rezultat toga, razvija se patologija živčanih vlakana, što se očituje kršenjem osjetljivosti i motoričke provodljivosti, a osoba doživljava bol, peckanje, utrnulost i druge neugodne senzacije u području gdje prolazi pogođeni živac.

Da biste uklonili ove neugodne senzacije i poremećaje pokreta, potrebno je obnoviti ishranu ćelija. Tioktacid je važan element metaboličkog ciklusa, uz sudjelovanje kojeg se u mitohondrijama može formirati prilično velika količina ATP-a, zadovoljavajući potrebe stanica. Odnosno, tioktacid je tvar koja može eliminirati nutritivne nedostatke živčanih vlakana i tako ukloniti bolne manifestacije neuropatije. Zato se lijek koristi za liječenje polineuropatija različitog porijekla, uključujući alkoholne, dijabetičke itd.

Osim toga, Thioctacid ima antitoksične, antioksidacijske i inzulinu slične učinke. Kao antioksidans, lijek štiti stanice svih organa i sistema od oštećenja slobodnim radikalima koji nastaju prilikom uništavanja različitih stranih tvari (npr. Volje teških metala, čestica prašine, oslabljenih virusa itd.) Koje su ušle u ljudsko tijelo.

Antitoksični učinak Thioctacid-a je eliminiranje efekata intoksikacije ubrzavanjem eliminacije i neutralizacije supstanci koje izazivaju trovanje u tijelu.

Djelovanje tioktacida nalik insulinu je sposobnost smanjenja koncentracije glukoze u krvi povećanjem njegove potrošnje u stanicama. Zbog toga, kod osoba koje imaju dijabetes, tioktacid smanjuje nivo glukoze u krvi, normalizuje opće stanje i djeluje umjesto na vlastiti inzulin. Međutim, njegova aktivnost nije dovoljna da u potpunosti zamijeni vlastiti inzulin, pa ćete kod dijabetesa morati uzeti tablete koje snižavaju razinu šećera, ili ubrizgati inzulin. Međutim, kada koristite Thioctacid, možete značajno smanjiti dozu tableta ili inzulina kako biste održali razinu šećera u krvi unutar prihvatljivog raspona.

Tioktacid ima hepatoprotektivni učinak pa se može koristiti kao dio složene terapije različitih bolesti jetre, poput hepatitisa, ciroze itd. Pored toga, izlučuju se štetne zasićene masne kiseline (lipoproteini niske i vrlo niske gustine), koji izazivaju razvoj ateroskleroze, koronarne bolesti srca i drugih bolesti kardiovaskularnog sistema. Smanjenje koncentracije "štetnih" masti naziva se hipolipidemijskim efektom tioktacida. Zbog ovog efekta sprečava se ateroskleroza. Uz to, tioktacid smanjuje glad, razgrađuje masne naslage i sprečava nakupljanje novih, što se uspešno koristi za smanjenje težine.

Indikacije za upotrebu

Glavna indikacija za uporabu Thioctacid-a je liječenje simptoma neuropatije ili polineuropatije kod dijabetesa melitusa ili alkoholizma.

Pored toga, tioktacid je indiciran za upotrebu kao deo složene terapije za sledeća stanja ili bolesti:

  • Ateroskleroza različitih posuda, uključujući koronarnu,
  • Bolest jetre (hepatitis i ciroza),
  • Otrovanje solima teških metala i drugim tvarima (čak i blijedo zelje).

Rastvor Thioctacid 600 T - uputstva za upotrebu

U teškim slučajevima bolesti i teškim simptomima neuropatije preporučuje se da se lijek daje intravenski 2 do 4 tjedna, a zatim se prebaci na dugotrajnu primjenu tioktacida u dozi od 600 mg dnevno. Otopina se daje direktno intravenski, polako ili se koristi za pripremu rastvora za intravensku primjenu. Za to se sadržaj jedne ampule mora razrijediti u bilo kojoj količini (eventualno minimalnoj) fiziološke fiziološke otopine. Za razrjeđivanje može se koristiti samo fiziološka fiziološka otopina.

Kod teške neuropatije Thioctacid se daje intravenski u obliku gotove otopine od 600 mg dnevno tokom 2 do 4 tjedna. Potom se osoba prebacuje u doze za održavanje - 600 mg Thioctacid BV dnevno u obliku tableta. Trajanje terapije održavanja nije ograničeno, a ovisi o brzini normalizacije i nestanku simptoma, uklanjanju štetnih faktora. Ako osoba prima infuziju tioktacida u dnevnoj bolnici, onda vikendom možete nadomjestiti intravensku primjenu lijeka tabletama u istoj dozi.

Pravila za unošenje rastvora tioktacida

Cjelokupnu dnevnu dozu lijeka treba dati u jednoj intravenskoj infuziji. To znači da ako osoba treba primiti 600 mg tioktacida, tada jednu ampulu koncentrata u volumenu od 24 ml treba razrijediti u bilo kojoj količini fiziološke fiziološke otopine i ubrizgati svu količinu dobijenu odjednom. Infuzija otopine Thioctacid-a vrši se polako, brzinom ne većom od 12 minuta. Vrijeme primjene ovisi o količini fizičke obrade. rešenje. Odnosno, 250 ml rastvora mora se davati u roku od 30-40 minuta.

Ako se tioktacid daje u obliku intravenske injekcije, otopina iz ampule se uvuče u štrcaljku i na nju se stavi perfuzor. Intravenska primjena treba biti spora i trajati najmanje 12 minuta za 24 ml koncentrata.

Budući da je otopina Thioctacid osjetljiva na svjetlost, treba ga pripremiti neposredno prije primjene. Ampule s koncentratom također treba izvaditi iz ambalaže samo neposredno prije upotrebe. Tokom čitavog vremena infuzije, kako bi se sprečili negativni uticaji svetlosti na gotov rastvor, potrebno je pokriti posudu u kojoj se nalazi folijom. Gotova otopina u posudi omotanoj folijom može se čuvati do 6 sati.

Trudnoća i dojenje

Nažalost, podaci trenutno provedenih studija i rezultati promatranja kliničke uporabe tioktacida ne dopuštaju nedvosmisleni zaključak o sigurnosti lijeka za trudnice i dojilje. Ne postoje potvrđeni i provjereni podaci o učinku Thioctacid-a na rast i razvoj ploda, kao i o njegovom prodiranju u majčino mlijeko. Međutim, teoretski aktivna supstanca tioktacid sigurna je i neškodljiva za sve ljude, uključujući i trudnice.

Ali zbog nedostatka potvrđenih podataka o sigurnosti lijeka, on se ne smije koristiti tijekom cijele trudnoće. Trudnicama je dopušteno da koriste tioktacid pod nadzorom i strogo ih propisuje lekar samo ako nameravana korist premašuje sve moguće rizike. Kada upotrebljavaju Thioctacid od strane dojilja, dijete treba prebaciti u umjetne smjese.

Interakcije lijekova

Tioktacid smanjuje efikasnost Cisplastina, pa bi, uz njihovu istodobnu upotrebu, dozu potonjeg trebalo povećati.

Tioktacid ulazi u hemijsku interakciju s metalima, pa se ne može koristiti istovremeno s preparatima koji sadrže spojeve željeza, magnezijuma, kalcijuma, aluminija itd. Potrebno je raspodijeliti unos tioktacida i preparatima koji sadrže metalne spojeve 4 - 5 sati. Optimalno je uzimati Thioctacid ujutro, a preparate sa metalima popodne ili uveče.

Tioktacid pojačava učinak inzulina i lijekova koji snižavaju šećer u krvi (lijekovi za snižavanje lipida), pa će možda biti potrebno smanjiti njihovo doziranje.

Alkoholna pića smanjuju efikasnost tioktacida.

Tioktacid nije kompatibilan sa otopinama šećera (glukoza, fruktoza, Ringer i sl.).

Intravenozno

Otopina tioktične kiseline daje se u dozi od 600 mg dnevno tokom 14 do 30 dana. Možda je spora intravenska primjena gotovog oblika koncentrata ili sa pripremom otopine za intravensku primjenu. Dnevna doza daje se u jednoj infuziji. Injektiranje nerazblaženog materijala treba trajati najmanje 12 minuta. Vrijeme davanja kapanjem ovisi o volumenu fiziološke otopine i trebalo bi da traje najmanje pola sata za 250 ml.

Alfa-lipoinska kiselina je osjetljiva na svjetlost. Otopina za davanje priprema se neposredno prije upotrebe, posudu s njom treba omotati folijom tokom čitavog vremena infuzije, kako se svjetlost ne bi ušla u pripremljenu tekućinu. Rok trajanja takve otopine u uvjetima zatamnjenja je 6 sati. Intravenskim davanjem koncentrata, ampula se uklanja iz pakovanja samo pre injekcije.

Tioktacidne tablete

Oblik tablete zahtijeva uzimanje lijeka na prazan stomak 30 minuta prije doručka. Tabletu treba progutati cijelu s najmanje 125 ml vode. Ne može se žvakati, dijeliti na dijelove ili usitniti. Dnevna stopa uzima se 1 put. Kurs je osmišljen za dugotrajnu upotrebu (najmanje 1-2 mjeseca), jer se aktivna supstanca ne nakuplja u tkivima u tijelu. Moguće je ponovo primijeniti kurs (do 4 puta godišnje) nakon savjetovanja s liječnikom.

Uslovi prodaje i skladištenja

Lijek se izdaje na recept liječnika. Pri kupnji treba obratiti pažnju na poštovanje pravila skladištenja lijeka i njegov rok trajanja. Otopina i tablete treba čuvati na hladnom i tamnom mestu, na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C. Treba ih zaštititi od djece i izbjegavati izlaganje suncu. Rok trajanja tableta je 5 godina, koncentrirana otopina - 4 godine.

Sljedeći lijekovi mogu se smatrati strukturnim analogima:

  • Berlition - ima istu aktivnu supstancu, ali sadrži nižu koncentraciju,
  • Oktolipen - ima nižu cijenu, ali prema pacijentima, ima mnogo nuspojava,
  • Tialepta, Thiolipon, Neuroleepone - tablete ukrajinske proizvodnje sa nižom bioraspoloživošću i uskim popisom indikacija (prepisuju se protiv dijabetičke polineuropatije).

Cijena tioktacida

Tablete i koncentrat možete kupiti u ljekarnama i mrežnim trgovinama u Moskvi po sljedećim cijenama:

Rastvor za ubrizgavanje

Cijena po paketu od 30 kom, rubalja

Cijena po paketu od 100 kom., Rubalja

Broj ampula, kom

Olga, 23 godine tioktacid propisan je kao dio sveobuhvatnog liječenja mojem ocu od ciroze jetre, koja se razvila u njegovom prisustvu protiv ovisnosti o alkoholu. Nakon tečaja, jetra mu smeta manje, poboljšava se i opće stanje. Nadamo se da će ponovljena primjena dati još veći učinak i napredak će se intenzivirati, a postignuti rezultat konsolidirati.

Aleksey, 45 godina Uzimam Thioctacid za smanjenje grčeva u nogama i simptome polineuropatije koja me muči zbog dijabetesa. Lijek u tabletama uzimam već nekoliko godina, na kursevima. Uzimam 14 dana 2 puta dnevno i još jedan mjesec ujutro. Nakon toga čovjek se osjeća bolje, koncentracija glukoze opada, a noge manje brinu.

Anastazija, 40 godina Moja dijagnoza - hepatitis - zahteva stalnu terapiju. Nedavno mi je jedan ljekar propisao tioktacid s Maksarom da zaštitim stanice jetre. Nakon tretmana osjećam se puno bolje; u stanju sam remisije. Vjerujem da je odabir ove sheme prekretnica u mojoj istoriji bolesti, jer prije nje nije bilo ništa trajno djelovanje.

Svetlana, stara 50 godina. Alkoholizam njenog supruga doveo je do toga da su mu se noge počele oduzimati, rekao je da su "pamuk". Doktor iz ambulante za lijekove nacrtao mu je raspored prijema, u koji je bio uključen i tioktacid. Pijani kurs dao je odličan rezultat - nakon par sedmica prestao se žaliti na nogama. Loša strana je njen visoki trošak. Ali zaista pomaže.

Nuspojave tioktacida

Uobičajene za koncentrat i tablete tioktacida su nuspojave koje su simptomi uzrokovani smanjenjem nivoa glukoze u krvi, poput vrtoglavice, mučnine, prekomjernog znojenja, glavobolje i dvostrukog vida.

Koncentrat tioktacida može izazvati sledeće nuspojave različitih organa i sistema:
1.Iz centralnog nervnog sistema:

  • Grčevi
  • Dvostruki vid (diplopija)
  • Ako se lijek daje prebrzo, moguće je povećanje intrakranijalnog pritiska, osjet naleta krvi u glavu i zadržavanje daha, koji prolaze neovisno i ne zahtijevaju liječenje ili ukidanje tioktacida.
2.Alergijske reakcije:
  • Osip na koži,
  • Urtikarija,
  • Svrab
  • Anafilaktički šok,
  • Ekcem
  • Crvenilo kože.
3.Iz krvnog sistema:
  • Mala točkasta krvarenja na koži ili sluzokoži (petechiae),
  • Tendencija krvarenjima
  • Oslabljena funkcija trombocita,
  • Ljubičasta
  • Tromboflebitis.
4.Iz probavnog sistema:
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Kršenje ukusa (metalni ukus u ustima).
5.Ostalo: peckanje ili bol na mestu ubrizgavanja.

Tioktacidne tablete može izazvati sledeće nuspojave:

  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Bol u trbuhu
  • Proliv
  • Kožni osip
  • Urtikarija,
  • Svrab
  • Anafilaktički šok,
  • Promjena ukusa
  • Vrtoglavica
  • Žutica

Tioktacid (BV, 600) - analozi

Trenutno na farmaceutskom tržištu zemalja postoje pripravci koji sadrže tioktičnu kiselinu, ali oni nisu analogi Thiotacid-u, jer imaju različit oblik otpuštanja i, shodno tome, gubitak aktivne supstance, manju apsorpciju.Osim toga, kako biste smanjili troškove pakiranja, na raspolaganju su male doze s manje tableta, a kao rezultat toga, minimalni tijek terapije - 3 mjeseca - košta znatno više, pogotovo ako je prijem dugačak, više od godinu dana. Terapijski efekat konvencionalnih lekova nije upoređen sa tioktacidima, nisu sprovedena ispitivanja efikasnosti i bezbednosti. Neki se „analozi“ pozicioniraju kao lijekovi europske proizvodnje, ali aktivna tvar kupuje se u Kini, dodaju se balastne tvari, tako da morate biti pažljiviji na sadržaj pakiranja.

Pogledajte video: Tioctan 600 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar