Liraglutid za liječenje gojaznosti i dijabetesa

* Klikom na gumb "Pošalji", dajem suglasnost za obradu mojih osobnih podataka u skladu s politikom privatnosti.

Liraglutide, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama dobio distribuciju pod imenom Victoza, nikako nije novi lijek - koristi se od 2009. godine za liječenje dijabetesa tipa 2. Ovo hipoglikemijsko sredstvo ubrizgava se i odobreno je za upotrebu u Sjedinjenim Državama, Rusiji i nekim drugim zemljama u obliku Viktoze danskog proizvođača Novo Nordisk. Od 2015. godine Liraglutide je dostupan i pod trgovačkim imenom Saksenda, a pozicioniran je kao lijek za liječenje gojaznosti kod odraslih.

Jednostavno rečeno, ista aktivna tvar pod različitim trgovačkim imenima koristi se i za učinkovito liječenje dijabetesa i za uklanjanje suvišne tjelesne težine.

Kako to funkcionira

Liraglutid je sintetička kopija ljudskog peptida sličnog glukagonu-1 (GLP-1), koji je 97% sličan svom prototipu. Kao rezultat toga, tijelo ne razlikuje prave enzime koje tijelo stvara i uvode ih umjetno. Liraglutid pod krinkom peptida-1 sličnog glukagonu veže se na željene receptore i potiče proizvodnju inzulina, glukagona. Vremenom se uspostavljaju prirodni mehanizmi proizvodnje inzulina, što dovodi do normoglikemije.

Jednom u krvotok putem injekcije lijek povećava broj peptida u tijelu. Kao rezultat toga, obnavlja se funkcija pankreasa, razina šećera u krvi smanjuje se do normalnih granica. To, sa svoje strane, doprinosi potpunoj asimilaciji korisnih elemenata iz hrane, što vam omogućava da se riješite raznih manifestacija dijabetesa.

Kako se koristi za liječenje gojaznosti

Da biste se oslobodili viška tjelesne težine, potrebno je upotrebljavati Liraglutid za mršavljenje, u doznom obliku "Saksenda". Prodaje se u obliku šprice za olovku, što olakšava njegovo unošenje. Na štrcaljki postoje odjeljenja koja određuju potrebnu dozu lijeka. Koncentracija doznih oblika iznosi od 0,6 do 3 mg u koracima od 0,6 mg.

Upute za upotrebu obrasca Saxenda

Dnevna preporučena doza Saxenda je 3 mg. U ovom slučaju, nema ovisnosti o vremenu dana, unosu hrane i drugim lijekovima. U prvoj sedmici, doza je 0,6 mg, a svake naredne sedmice količina aktivne tvari raste za 0,6 mg. Počevši od 5. tjedna, pa do kraja tečaja pacijent uzima ne više od 3 mg dnevno.

Lijek se primjenjuje jednom dnevno u bedra, ramena ili abdomen. Vrijeme primjene može se mijenjati, što ne bi trebalo utjecati na dozu lijeka.

Uzimati Liraglutide za mršavljenje preporučuje se samo prema uputama liječnika. Ovaj se lijek u pravilu propisuje pacijentima s dijabetesom tipa 2 koji nisu u stanju normalizirati svoju težinu sami i riješiti se viška kilograma. Takođe, lek se koristi za obnavljanje glikemijskog indeksa kod onih pacijenata kod kojih je ovaj pokazatelj oslabljen.

Upute za upotrebu lijeka

Liraglutid za liječenje dijabetesa melitusa tipa 2 i gojaznosti mora se koristiti u doznom obliku Saksenda, možete ga kupiti u obliku olovke za šprice. Odjeljci su iscrtani na špricu, pomažu u određivanju tačne doze lijeka i olakšavaju njegovu primjenu. Koncentracija aktivne tvari je od 0,6 do 3 mg, korak je 0,6 mg.

Dan za odraslu osobu s pretilošću protiv dijabetesa zahtijeva 3 mg lijeka, dok doba dana, unos hrane i drugih lijekova ne igra posebnu ulogu. U prvoj sedmici liječenja, svaki dan je potrebno ubrizgati 0,6 mg, svake sljedeće sedmice primijeniti dozu povećanu za 0,6 mg. Već u petoj sedmici liječenja i prije završetka kursa, preporučuje se ubrizgavanje ne više od 3 mg dnevno.

Lijek treba davati jednom dnevno, za to su dobro rame, želudac ili bedro. Pacijent može promijeniti vrijeme primjene lijeka, ali to se ne bi trebalo odraziti na dozu. Za mršavljenje lijek se koristi isključivo u svrhu endokrinologa.

Lijek Viktoza je obično potreban onim dijabetičarima tipa 2 koji ne mogu smršavjeti i normalizirati svoje stanje u pozadini:

  1. dijetalna terapija
  2. uzimanje lijekova za smanjenje šećera.

Jednako je važno koristiti ovaj lijek za obnavljanje glikemije kod pacijenata koji pate od promjena u nivou glukoze.

Kontraindikacije

  • pojedinačna netolerancija na komponente,
  • dijabetes tipa 1
  • teške bolesti bubrega i jetre,
  • zatajenje srca tipa 3 i 4,
  • upalna bolest creva,
  • tumori štitnjače,
  • sindrom multiple endokrine neoplazije,
  • trudnoća i dojenje

Ne preporučuje se prijem:

  • istovremeno sa inzulinom za ubrizgavanje
  • sa bilo kojim drugim agonistom receptora GLP-1,
  • osobe starije od 75 godina,
  • pacijenti s dijagnosticiranim pankreatitisom (reakcija tijela nije proučena).

S oprezom se lijek propisuje osobama s identificiranim kardiovaskularnim patologijama. Također nije jasno kako se lijek ponaša dok ga uzimate s drugim proizvodima za mršavljenje. U ovom slučaju, ne vrijedi eksperimentirati i testirati najrazličitije ljekovite metode gubitka kilograma. Djeci i adolescentima mlađim od 18 godina nije poželjno koristiti ovaj lijek - preporučljivost takvog liječenja utvrđuje dežurni liječnik nakon pregleda i analize.

Nuspojave

Najčešća atipična manifestacija ovog lijeka je kršenje gastrointestinalnog trakta. U 40% slučajeva pojavljuje se mučnina. Od toga, otprilike polovina ima i povraćanja. Svaki peti pacijent, koji uzima ovaj lijek, žali se na proljev, a drugi dio - na zatvor. Oko 7-8% ljudi koji uzimaju lijek za mršavljenje žale se na povećan umor i umor. Posebno oprezni trebaju biti bolesnici sa šećernom bolešću tipa 2 - svaki treći pacijent nakon duže primjene liraglutida otkriva se hipoglikemija.

Moguće su i sljedeće atipične reakcije tijela na uzimanje jednog od oblika liraglutida:

  • glavobolje
  • infekcije gornjih disajnih puteva
  • nadutost
  • porast broja otkucaja srca,
  • alergija

Sve nuspojave karakteristične su za prvu ili drugu sedmicu uzimanja lijeka na bazi liraglutida. Nakon toga, učestalost i ozbiljnost takve reakcije organizma opadaju i postepeno nestaju. Budući da liraglutid uzrokuje poteškoće u pražnjenju želuca, to utiče na nivo apsorpcije drugih lijekova. Međutim, promjene su male, stoga prilagodba doze uzimanih lijekova nije potrebna. Ovaj lijek možete koristiti istovremeno sa sredstvima koja sadrže metformin ili u složenom tretmanu zajedno s metforminom i tiazolidindionom.

Učinkovitost za gubitak kilograma

Lijekovi na bazi aktivne tvari liraglutide doprinose gubljenju kilograma prvenstveno jer inhibiraju brzinu asimilacije hrane iz želuca. Kao rezultat toga, čovjekov apetit opada i on jede oko 15-20% manje nego prije.

Učinkovitost lijeka bit će mnogo veća ako ga koristite kao dodatak niskokaloričnoj prehrani. Ovaj se alat ne može koristiti kao jedini način gubitka kilograma. Nemoguće je riješiti se „balasta“ samo uz pomoć injekcija. Preporučuje se i napuštanje loših navika i povećanje fizičke aktivnosti. U tim uvjetima, rezultat gubitka kilograma nakon završetka tečaja iznosi 5% u polovini onih koji uzimaju lijek i 10% u četvrtini pacijenata s dijabetesom. Općenito, više od 80% pacijenata prijavi pozitivan trend gubitka kilograma nakon što su započeli s primjenom ovog lijeka. Takav rezultat može se očekivati ​​samo ako doza za većinu tretmana nije bila manja od 3 mg.

Trošak liraglutida određuje se doziranjem aktivne tvari.

  1. „Victoza“ rastvor za potkožno davanje od 6 mg / ml, 3 ml, N2 (Novo Nordisk, Danska) - od 10 000 rubalja.
  2. Uložak "Victoza" sa olovkom za šprice 6 mg / ml, 3 ml, 2 kom. (Novo Nordisk, Danska) - od 9,5 hiljada rubalja.
  3. Victoza, olovka za olovku od 18 mg / 3 ml, 2 kom. (Novo Nordisk, Danska) - od 9 hiljada rubalja.
  4. Otopina "Saksenda" za potkožno davanje 6 mg / ml, uložak u olovku za špric 3 ml, 5 kom. (Novo Nordisk, Danska) - 27.000 rubalja.

Liraglutid u obliku "Victoza" i "Saxenda" ima nekoliko analoga koji imaju sličan učinak na tijelo i terapeutski učinak:

  1. Novonorm (tablete, od 140 do 250 rubalja) koristi se za liječenje šećerne bolesti tipa 2, postepeno snižavajući šećer u krvi.
  2. „Baeta“ (olovka za špriceve, oko 10 hiljada rubalja) - odnosi se na amidopeptide aminokiselina. Inhibira pražnjenje želuca, smanjuje apetit.
  3. "Lixumia" (olovka za šprice, od 2,5-7 hiljada rubalja) - smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, bez obzira na unos hrane.
  4. "Forsiga" (tablete, od 1,8-2,8 hiljada rubalja) - inhibira apsorpciju glukoze, smanjujući njenu koncentraciju nakon jela.

Koliko je opravdana upotreba analoga umjesto Liraglutide-a za mršavljenje, određuje lekar. Neovisne odluke u ovom slučaju su neprimjerene, jer mogu dovesti do razvoja mnogih nuspojava i smanjenja terapijskog učinka.

Pregledi i rezultati gubitka kilograma

Valentina, 49 godina

Nakon mjesec dana uzimanja liraglutida, šećer se stabilno održavao na 5,9 mmol / l, iako skoro nije pao ispod 10, pa čak i dostigao 12. Naravno, lijek sam kombinirao s dijetom, odustajući od mnogih mojih najdražih, ali štetnih namirnica. Ali zaboravila sam na bol u gušterači i smršala, izgubila sam već 3 kg!

Nakon rođenja mog drugog djeteta, zdravlje mi se jako narušilo. Oporavila sam se za 20 kg, a osim toga dobila sam dijabetes tipa 2. Doktorica je savjetovala lijek Saksenda. To, naravno, uopće nije jeftino, ali to košta svoj novac. Prvo mi se nakon injekcija okretala glava i jako je bolesna, sad je tijelo na to naviklo. Za 1,5 mjeseca prijema, smršala sam 5 kg, a zdravlje mi se značajno poboljšalo. Sada paziti na decu nije tako teško.

Pregledi ljekara i specijalista

Leonova Tatjana, Yaroslavl. Endokrinolog

Liraglutide prepisujem rijetko, jer je glavni cilj u liječenju dijabetesa postići postizanje stabilnog smanjenja šećera u krvi s minimalnim posljedicama za organizam. Ovaj je cilj prilično ostvariv s sličnim lijekovima, ali još povoljniji. Općenito napominjem da se Liraglutid u potpunosti nosi s zadacima, ali pod uvjetom da pacijent ispuni sve preporuke - prilagodi prehranu, bavi se fizičkom aktivnošću. U ovom slučaju se pored smanjenja šećera opaža i mršavljenje od 5-7 kg tokom dva meseca.

Dudaev Ruslan, Grozan. Endokrinolog

Ako pacijent ima priliku platiti liječenje Lyraglutide-om, preporučujem mu ovaj lijek. Dokazao je svoju efikasnost ne samo u lečenju dijabetesa tipa 2, već i u oslobađanju od viška kilograma. Međutim, inzistiram na najtačnijem izvršavanju uputstava kako bi se smanjila vjerojatnost nuspojava. Osim toga, uz gubitak težine, preporučuje se dugotrajna upotreba lijeka za stabilan i stabilan rezultat.

Kako se boriti sa viškom kilograma

O pretilosti se puno govori, održavaju se seminari i kongresi na međunarodnim nivoima o dijabetesu, endokrinologiji, medicini uopšte, iznose se činjenice i studije o posljedicama ove bolesti, a jednostavno je taj koji je bilo koja osoba oduvijek estetski problem. Da biste pomogli svojim pacijentima da smanje tjelesnu težinu i na taj način održavaju postignuti rezultat, izuzetno je važno konzultirati se sa stručnjakom iz područja endokrinologije i dijetetike.

Imajući u vidu sve gore navedene faktore, prije svega, potrebno je jasno odrediti historiju bolesti. Najvažnije za liječenje gojaznosti je postaviti primarni cilj - koji zahtijeva mršavljenje. Tek tada se može jasno propisati potreban tretman. Odnosno, nakon što je definirao jasne ciljeve u želji za smanjenjem tjelesne težine, liječnik propisuje program za buduće liječenje pacijenta.

Lekovi za gojaznost

Jedan od lijekova za liječenje ovog hormonskog poremećaja je lijek Liraglutide (Liraglutide). Nije novo, počeo se koristiti u 2009. To je alat koji smanjuje sadržaj šećera u krvnom serumu i ubrizgava se u tijelo.

U osnovi se propisuje kod dijabetesa tipa 2 ili u liječenju gojaznosti, zapravo da spreči apsorpciju hrane (glukoze) u želucu. Trenutno je na domaćem tržištu pokrenuta proizvodnja lijekova različitog trgovačkog naziva "Saxenda" (Saxenda), poznatog po znojnoj zaštitnoj marki "Viktoza". Ista supstanca s različitim trgovačkim imenima koristi se za liječenje bolesnika s dijabetesom u povijesti.

Liraglutid je namijenjen liječenju gojaznosti. Gojaznost je, moglo bi se reći, "prediktor" pojave dijabetesa u bilo kojoj životnoj dobi. Dakle, boreći se protiv pretilosti, sprečavamo nastanak i razvoj dijabetesa.

Princip rada

Lijek je supstanca dobivena sintetičkim putem, slična ljudskom peptidu poput glukagona. Lijek ima dugoročan učinak, a sličnost je s ovim peptidom 97%. To jest, kada ga unese u organizam, pokušava da ga zavede. Kao rezultat toga, tijelo ne opazi razliku između ovih enzima od umjetno unesenog lijeka. Smješta se na receptore. U ovom slučaju se inzulin proizvodi intenzivnije. U ovoj ulozi je lijek GLP glukonski peptid antagonist.
S vremenom dolazi do uklanjanja pogrešaka prirodnih mehanizama koji su odgovorni za proizvodnju inzulina. To dovodi do normalizacije nivoa šećera u krvi.
Prodirejući u krv, liraglutid omogućava povećanje broja peptidnih tijela. Kao rezultat toga, gušterača i njen rad se vraćaju u normalu. Prirodno, šećer u krvi pada na normalnu razinu. Hranjive tvari koje ulaze u tijelo s hranom počinju se bolje apsorbirati, razine šećera u krvi se normaliziraju.

Podešavanje doze

Počnite s 0,6 mg. Tada se povećava za isti iznos tjedno. Dovedite do 3 mg i ostavite ovu dozu do završetka tečaja. Lijek se daje bez ograničenja dnevnog intervala, ručka ili primjene drugih lijekova na bedru, ramenu ili trbuhu. Mjesto ubrizgavanja može se promijeniti, ali doziranje se ne mijenja.

Ko je indiciran za lijek

Liječenje ovim lijekom propisuje samo liječnik (!) Ako kod dijabetičara ne postoji neovisna normalizacija težine, tada se propisuje ovaj lijek. Primenite ga i ako se krši hipoglikemijski indeks.

Kontraindikacije za upotrebu:

  • Mogući su slučajevi pojedinačne netolerancije.
  • Ne koristiti za dijabetes tipa 1.
  • Teška bubrežna i jetrena patologija.
  • 3 i 4 tip zatajenja srca.
  • Crijevna patologija povezana sa upalom.
  • Neoplazme štitnjače.
  • Trudnoća

Ako postoje injekcije inzulina, u isto vrijeme se lijek ne preporučuje. Neželjeno ga je koristiti u djetinjstvu i onima koji su prešli prag starosti od 75 godina. Uz izniman oprez, potrebno je koristiti lijek za različite patologije srca.

Učinak upotrebe lijeka

Djelovanje lijeka temelji se na činjenici da je inhibirana apsorpcija hrane iz želuca.To dovodi do smanjenja apetita, što povlači za sobom unos hrane za otprilike 20%.
Takođe u lečenju gojaznosti koriste se preparati Xenical (aktivna supstanca orlistat), Reduxin, od novih lekova Goldline Plus (aktivna supstanca je sibutramin na bazi leka), kao i bariotrična hirurgija.

Također preporučujemo da se upoznate sa inovativnim rješenjima moderne medicine kako postići idealnu težinu:


Gojaznost je užasan neprijatelj modernog društva, počevši borbu s kojom, prije svega, ne treba zaboraviti na motivaciju za borbu protiv ovog hormonskog poremećaja, pravovremeno se obratite svom nutricionistu i endokrinologu koji će vam propisati i prilagoditi program budućeg liječenja. Strogo je zabranjeno samo liječenje ovim lijekovima, što se može koristiti samo kako vam je propisao ljekar.

O drogi

Liraglutide za mršavljenje je provjeren i pristupačan alat koji se na ruskom tržištu pojavio još 2009. godine. Dozvoljena je upotreba ne samo u Rusiji, već i u SAD-u i u nekim drugim državama. Proizvođač komponente Novo Nordisk registrovan je u Danskoj.

Lijek je dostupan u obliku potkožnih injekcija. Njegov glavni cilj je utjecaj na gušteraču. Lijek također stimulira lučenje određenih vrsta hormona koji su odgovorni za skup:

  • glukagon,
  • insulin
  • tjelesna težina.

Jeste li znali da je u Sjedinjenim Državama Saxenda četvrti lijek koji je odobren za uporabu kao sredstvo za smanjenje prekomjerne težine?

Razmotrimo svaki od dva lijeka detaljnije:

  1. Victose je dostupan u štrcaljkama napunjenim s 3 ml otopine. Prosječna tržišna cijena iznosi 158 USD. Upravo s Victozom, 2009. godine, započela je upotreba Liraglutide u medicini. Ovaj alat je dodatno unapređen. Kao rezultat toga, pojavila se droga Saksenda.
  2. Saxenda je olovka sa 5 šprica koja sadrži lek. Svaka olovka sadrži 3 mg rastvora. Instrument je opremljen skalom s odjeljcima i predviđen je za nekoliko ubrizgavanja. Količina ovisi o doziranju. Cijena lijeka kreće se od 340,00 do 530,00 USD. Osim Liraglutide, oni uključuju:
  • Propilen glikol,
  • Nátrii Hydroxídum,
  • Fenol
  • Natrijum hidrogen fosfat dihidrat
  • Tečnost za injekcije.

Saxenda, kao ažurirani modernizirani preparat, ima niz prednosti u odnosu na Viktoza. Ovo je:

  • smanjene nuspojave
  • efikasnija borba protiv gojaznosti,
  • pogodnije za upotrebu.

Victoza je prvobitno razvijena za liječenje dijabetesa, jer nutricionisti najčešće preferiraju mlađeg partnera.

Klinički učinak, svojstva, kontraindikacije

Do smanjenja masnog tkiva dolazi do gubitka težine zbog pokretanja 2 mehanizma:

  • glad nestaje
  • smanjena potrošnja energije.

Korišteni lijek za mršavljenje Lyraglutid daje sljedeći rezultat:

  • nivo šećera se vraća u normalu
  • zbog povećanja nivoa peptida funkcija pankreasa se normalizuje,
  • zasićenost hranom je brža, dok tijelo iz konzumiranih proizvoda uzima sve hranjive tvari u njima,
  • mozgu se odmah daje signal da je zasićenost potpuna,
  • dolazi do suzbijanja apetita.

Kontraindikacije za upotrebu lekova koji sadrže liraglutid su:

  • bolest štitne žlijezde
  • zatajenje srca
  • poremećaji i upalni procesi u probavnom traktu,
  • odstupanja mentalnog plana,
  • oslabljena funkcija bubrega,
  • bolest jetre
  • pankreatitis
  • endokrina neoplazija,
  • dojenje
  • trudnoća
  • netolerancija na sastojke lijeka,
  • dijabetes I

Ovo su direktni razlozi da odbijete uzimati opisani lijek. Ljekari također navode niz neizravnih razloga:

  • bolesti kardiovaskularnog sistema,
  • uzimanje lijekova koji sadrže GLP-1 (inzulin itd.),
  • uzimanje drugih sredstava za poticanje gubitka težine,
  • stariji od 18 i više od 75 godina.

U tim slučajevima Saxendu ili Victozu možete uzimati samo prema propisu liječnika i pod njegovim budnim nadzorom. Pri prvoj sumnji na mogućnost nuspojava lijek se ukida.

Oni koji su uzimali lijek često su primjećivali brojne nuspojave:

  • opada apetit, što se može smatrati vrlinom,
  • bez daha
  • razne vrste zatajenja u gastrointestinalnom traktu:
  • zatvor
  • proliv
  • impresivne burpere
  • gastroezofagealni refluks,
  • bol
  • dispepsija
  • nadutost
  • nadimanje
  • povraćanje
  • mučnina
  • glavobolje
  • dehidracija
  • hipoglikemija,
  • depresija
  • brzi prekomjerni rad
  • letargija
  • pad performansi
  • alergijske reakcije
  • aritmija,
  • anoreksija

Te popratne pojave čine da se sjetite izreke „Ljepota zahtijeva žrtvu“. Odstupanja su opcionalna, ali moguća. Nakon uzimanja lijeka, sve će se postepeno vratiti u normalu.

Uputa za upotrebu i rezultat

Proizvođač je razvio upute za upotrebu liraglutide-a:

  1. Lijek se mora davati:
  • samo potkožno
  • jednom u 24 sata
  • u isto vrijeme (neobavezno)
  • ubrizgava u bedro, trbuh ili rame.
  1. Preporučena početna doza od 1,8 mg, s vremenom, može se dovesti do 3 mg.
  2. Dvostruko doziranje nije dozvoljeno u toku dana.
  3. Period prijema je od 4 mjeseca do godinu dana (propisao ga je liječnik).
  4. Ako je razlog uzimanja gubitak težine, morate se baviti sportom i ići na dijetu.
  5. Zajedno s liraglutidom često se propisuju tiazolidindioni i metformin.
  6. Lijek se čuva u hladnjaku pri prosječnoj temperaturi od + 2 ° C (ne dozvolite smrzavanje).
  7. Lijek se koristi mjesec dana.

Doziranje propisuje proizvođač, ali ljekar ga može prilagoditi.

Pregledi medicinskih specijalista

Oni će vam pomoći donijeti odluku, uzeti lijek ili potražiti drugi lijek, preglede na Liraglutid za mršavljenje, koji su napisali ljekari. Nudimo neke od njih:

Pimenova G.P., endokrinolog, Rostov na Donu, 12 godina iskustva:

„Liraglutid je jedan od lekova koje prepisujem svojim pacijentima za snižavanje šećera u krvi. Rijetko zbog velike cijene lijeka. Paralelno s glavnim djelovanjem, opaža se i smanjenje indeksa tjelesne mase. Učinkovitost i brzina gubitka kilograma izravno ovise o pacijentovom pridržavanju mojih preporuka, koje propisujem pojedinačno. Rezultat također ovisi o korištenoj prehrani. "

Orlov E.V., dijetetičar, Moskva, 10 godina iskustva:

„Pažljivo propisujem lekove na bazi Lyraglutide-a. S jedne strane, nisu svi u stanju platiti tu vrstu novca, s druge strane je ovaj lijek namijenjen dijabetičarima. Uzimanje bezuslovno efikasnog lijeka moguće je samo pod budnim medicinskim nadzorom. "

Stepanova L. R., endokrinolog, dr. Med., Murmansk, 17 godina iskustva:

„U našoj klinici Liraglutide je jedno od glavnih sredstava za lečenje dijabetesa i gojaznosti, što dovodi do brojnih bolesti. Nažalost, lijek mogu priuštiti samo bogati pacijenti. Cijena mu je prilično visoka, a samim time upis može trajati i do godinu dana. Rezultat je značajan otpad. Ipak je jedno od najefikasnijih sredstava u borbi protiv prekomjerne težine i dijabetesa. "

Pregledi ljekara i nutricionista potiču ljude koji žele smršavjeti na kupovinu lijekova s ​​liraglutidom.

Ostavite Svoj Komentar