Kako koristiti mjerač: osnovna pravila

Uz dijabetes je potrebno stalno praćenje šećera u krvi. Pacijent bi trebao kupiti glukometar i redovito vršiti mjerenja. Kako pravilno koristiti mjerač za postizanje pouzdanih rezultata?

Glukometriju treba izvesti za dijabetes tipa 1 i 2. Glukometar minimizira učestalost posjeta klinici radi laboratorijskih ispitivanja. Uređaj je kompaktan i jednostavan za upotrebu. Pomoću nje možete obavljati analize kod kuće, na poslu, na odmoru.

Takođe se preporučuje redovna studija osobama ugroženim, posebno:

  • genetska predispozicija za dijabetes,
  • pušači
  • gojazni.

Učestalost analize

Učestalost glukometrije određuje liječnik pojedinačno, ovisno o vrsti i stadijumu razvoja bolesti.

  • Za dijabetes ovisan o insulinu, analizu je potrebno raditi 3-4 puta dnevno.
  • Pacijentima sa dijabetesom tipa 2 potrebno je dijagnosticirati 2 puta dnevno.
  • Pacijenti čija je koncentracija glukoze u krvi nestabilna mogu zahtijevati češće praćenje.

Maksimalni broj studija je 8 puta dnevno.

Podešavanje brojila

Brojilo mogu samostalno koristiti starice, pa čak i djeca. Uređaj ne zahtijeva posebne vještine. Osnovno postavljanje vrši se samo prije prve upotrebe uređaja. Potrebno je pripremiti potrebne materijale i pribor.

Prvo morate kodirati uređaj. Ovisno o modelu uređaja, može biti automatski ili ručni. Kada kupite glukometar, na njega se pričvršćuje pakovanje test traka. Na nju je pričvršćena pločica s kodom koja nalikuje malom čipu. Umetnite ga u predviđeni utor. Na ekranu će se pojaviti šifra od nekoliko cifara. Proverite ga brojem na pakovanju. Ako se podudara, kodiranje je uspješno, možete pokrenuti analizu. U suprotnom, morat ćete kontaktirati prodajni centar ili prodavaonicu.

Kalibracija

Postavite uređaj za probijanje. Ovisno o kalibraciji glukometra, uzorkovanje krvi može se provesti na području prsta, dlana, podlaktice, trbuha ili vene. Sterilna igla za jednokratnu upotrebu stavlja se u olovku za probijanje. Pomoću posebnog mehanizma (opruga i držač) određuje se dubina probijanja. Mora se postaviti uzimajući u obzir starost pacijenta i individualne karakteristike kože. Na primjer, djeca odabiru minimalnu duljinu igle: koža im je tanka. Što je duža lanceta, bolnije je probijanje.

Pravila korišćenja brojila

Algoritam analize

  1. Operite ruke sapunom.
  2. Umetnite testnu traku u priključak. Neki uređaji se prvo moraju uključiti, a drugi se automatski pokreću nakon što se traka instalira.
  3. Aktivirajte cirkulaciju krvi: masirajte odabrano područje, zagrijte, ručajte. Sanitizirajte kožu. Koristite antiseptičku otopinu ili alkoholne maramice.
  4. Napravite proboj pripremljenim skarifiračem. Uzorkovanje krvi vrši se iz prstenastog prsta, povlačeći se 5 mm od ploče nokta.
  5. Pričekajte da se na ekranu pojavi znak kapi i nanesite krv na test traku. Elektromehanički uređaji apsorbuju pravu količinu tečnosti. U uređajima fotometrijskog principa krv se nanosi u radno područje trake.
  6. Na ekranu će se pojaviti odbrojavanje ili ikona čekanja. Nakon nekoliko sekundi ili minuta, rezultat će se prikazati.
  7. Uklonite test traku i iglu iz uređaja za skariranje i odbacite. Njihova ponovljena upotreba je neprihvatljiva.

Ponekad mjerač bilježi grešku zbog neispravnosti samog uređaja, oštećenja test trake ili nepravilne uporabe. Kada spremite garancijsku karticu, u servisnom centru dobit ćete savjet i uslugu.

Uslovi korišćenja

Da bi mjerač dugo radio ispravno, morate se pridržavati pravila upotrebe.

Stvorite optimalne uslove čuvanja. Ne kršite temperaturni režim, štitite uređaj od oštećenja i vlage.

Potrošni materijal. Ovisno o vrsti uređaja, moraju se kupiti originalne ili standardne test trake. Treba ih pravilno skladištiti. Obično je rok trajanja test traka nakon otvaranja pakovanja od 1 do 3 mjeseca. Kutija mora biti čvrsto zatvorena.

Redovno vodite higijenu uređaji, ručke za piercing i zaštitna futrola. Uređaj se ne preporučuje brisati sredstvima koja sadrže alkohol.

Mjerač je vrlo zgodan i jednostavan za upotrebu. Pomoći će vam da samostalno provedete tačnu analizu razine glukoze u krvi. Pridržavajući se preporuka za uporabu, spriječit ćete kvarova i produžiti životni vijek uređaja.

Vrste glukometra

Prema WHO-u, oko 350 miliona ljudi pati od dijabetesa. Više od 80% pacijenata umre od komplikacija izazvanih bolešću.

Studije pokazuju da se dijabetes uglavnom registruje kod pacijenata starijih od 30 godina. Međutim, u posljednje vrijeme dijabetes je postao znatno mlađi. Za borbu protiv bolesti potrebno je kontrolirati nivo šećera iz djetinjstva. Dakle, moguće je na vrijeme otkriti patologiju i poduzeti mjere kako bi se to spriječilo.

Uređaji za mjerenje glukoze dijele se u tri vrste:

  • Elektromehanički - koncentracija glukoze mjeri se na temelju reakcije električne struje. Tehnologija vam omogućava da minimizirate utjecaj vanjskih faktora, što omogućava postizanje preciznijih očitanja. Osim toga, test trake već su opremljene kapilarom, pa uređaj može samostalno uzimati krv na analizu.
  • Fotometrijski - uređaji su prilično zastareli. Osnova djelovanja je bojanje trake u kontaktu sa reagensom. Test traka obrađuje se posebnim tvarima, čiji intenzitet varira ovisno o nivou šećera. Pogreška rezultata je velika jer na pokazatelje utječu vanjski faktori.
  • Beskontaktni - uređaji rade na principu spektrometrije. Uređaj pregledava spektar raspršenja kože na dlanu, očitavajući razinu oslobađanja glukoze.

Neki modeli sadrže sintisajzer glasa koji čita glasno. To važi za slabovidne osobe, kao i starije osobe.

Opći savjeti za upotrebu

Uprkos velikoj raznovrsnosti modela, princip upotrebe uređaja praktično se ne razlikuje:

  1. Mjerač treba skladištiti u skladu s uputama: daleko od mjesta s visokom vlagom, uređaj mora biti zaštićen od visokih i niskih temperatura.
  2. Testne trake trebaju se čuvati određeno vrijeme (vrijeme skladištenja nakon otvaranja paketa je do tri mjeseca).
  3. Potrebno je pažljivo pridržavati higijenskih pravila: oprati ruke prije uzorkovanja krvi, mjesto uboda prije i nakon postupka obraditi alkoholom. Dopuštena je samo jednokratna upotreba igala.
  4. Za ubod se odabiru vrhovi prstiju ili komad kože na podlaktici.
  5. Kontrolno uzorkovanje krvi uzima se ujutro na prazan stomak.

Korak po korak analiza

  1. Prije upotrebe brojila, trebate pripremiti sve što vam je potrebno za analizu: uređaj, test trake, alkohol, pamučna vuna, olovka za bušenje.
  2. Ruke se temeljito opere sapunom i obriše suhim.
  3. Umetnite iglu u olovku i odaberite željenu dubinu probijanja (podjela 7–8 za odrasle).
  4. Umetnite testnu traku u uređaj.
  5. Navlažite pamučnu vatu ili tampon u alkoholu i tretirajte jastučić prsta tamo gdje će koža biti probušena.
  6. Postavite ručicu iglom na mesto uboda i pritisnite „Start“. Probijanje će proći automatski.
  7. Nastala kap krvi nanosi se na test traku. Vrijeme za objavljivanje rezultata kreće se od 3 do 40 sekundi.
  8. Na mjesto uboda stavite pamučni tampon dok se krv u potpunosti ne zaustavi.
  9. Nakon primanja rezultata, uklonite test traku s uređaja i odbacite. Strogo se zabranjuje ponovna upotreba testne vrpce!

Visoke razine šećera mogu se odrediti ne samo uz pomoć testera, već i drugim znakovima: https://krasnayakrov.ru/analizy-krovi/povyshennyi-sahar-v-krovi.html

Značajke primjene ovisno o modelu

Neke karakteristike upotrebe glukometra ovisno o modelu:

  1. Uređaj Accu-Chek Active (Accu-Chek Active) prikladan je za bilo koje doba. Ispitna traka mora biti umetnuta u mjerač tako da narančasti kvadrat bude na vrhu. Nakon automatskog uključivanja, na ekranu će se prikazati brojevi 888, koji su zamijenjeni troznamenkastim kodom. Njegova vrijednost treba se podudarati s brojevima navedenim na pakiranju s test trakama. Tada se na ekranu pojavi kap krvi. Tek tada studija može započeti.
  2. Accu-Chek Performa ("Accu-Chek Perfoma") - nakon umetanja test trake, stroj se automatski uključuje. Vrh trake, obojen žutom bojom, nanosi se na mesto uboda. U ovom trenutku na ekranu će se pojaviti slika satnog sata. To znači da uređaj obrađuje informacije. Kada završite, na displeju će se videti vrednost glukoze.
  3. OneTouch je mali uređaj bez dodatnih tipki. Rezultat se prikazuje nakon 5 sekundi. Nakon nanošenja krvi na vrpcu, u slučaju niske ili visoke razine glukoze, mjerač daje zvučni signal.
  4. „Satelit“ - nakon instaliranja test trake na ekranu se pojavljuje kôd koji mora odgovarati kodu na poleđini trake. Nakon što se krv nanese na test traku, na ekranu će se pojaviti odbrojavanje od 7 do 0. Tek tada će se pojaviti rezultat merenja.
  5. Contour TS („Contour TS“) - uređaj njemačke izrade. Krv za istraživanje može se uzeti iz alternativnih mjesta (podlaktica, bedro). Veliki ekran i veliki ispis omogućuju upotrebu uređaja vidnim osobama. Prilikom postavljanja trake, nanošenja kapi krvi na nju, kao i primanja rezultata, daje se jedan zvučni signal. Dvostruki zvučni signal ukazuje na grešku. Uređaju nije potrebno kodiranje, što znatno olakšava njegovu upotrebu.
  6. Clever Chek TD-4227A - Uređaj je opremljen govornim funkcijama, što je pogodno za slabovidne osobe. Takođe ne zahtijeva kodiranje, poput Contour TS-a. Uređaj najavljuje sve korake za rezultate smjernica i analiza.
  7. Omron Optium Omega - potrebna je minimalna količina krvi. Testne trake dizajnirane su na način da ih je pogodno koristiti i za ljude s desnicom i za lijeve ruke. Ako uređaj pokazuje nedovoljnu količinu krvi za ispitivanje, test traka može se ponovo koristiti 1 minutu. Uređaj prijavljuje povećani ili smanjeni nivo glukoze u krvi.

Opće upute su iste za gotovo sve modele.

Samo ako se pravilno koristi, uređaj će dugo trajati.

Učestalost merenja šećera u krvi

Učestalost mjerenja ovisi o vrsti bolesti i određuje ga lekar. Kod dijabetesa tipa II, preporučuje se provođenje studije 2 puta dnevno: ujutro na prazan stomak i prije ručka. Kod dijabetesa tipa I mjeri se nivo glukoze 3-4 puta dnevno.

Nivo šećera u krvi kod zdrave osobe kreće se od 4,1-5,9 mmol / L.

Ako su indikacije vrlo različite od norme i ne mogu se normalizirati duže vrijeme, istraživanja se provode do 8 puta dnevno.

Posebnu pažnju treba obratiti na merenja tokom trudnoće, kao i na razne bolesti, fizičku aktivnost.

Pri određivanju razine glukoze u krvi mora se imati na umu da je uređaj sposoban dati grešku do 20%.

Kako provjeriti tačnost rezultata?

Da biste provjerili koliko tačno vaš mjerač radi, morate:

  • izmerite glukozu u krvi 2-3 puta zaredom. Rezultati se ne bi trebali razlikovati za više od 10%,
  • uzmi očitanja u klinici, a onda sam na brojilu. Razlika u očitanjima ne smije biti veća od 20%,
  • izmjerite nivo glukoze u klinici, a zatim odmah tri puta na kućnom aparatu. Pogreška ne smije biti veća od 10%.

Uzroci nevaljanih podataka

Nepreciznosti su moguće zbog nepravilne upotrebe uređaja ili zbog oštećenja samog brojila. Ako su prisutne tvorničke oštećenja, pacijent će to brzo primijetiti, jer uređaj ne samo da će dati netačna očitanja, već i raditi povremeno.

Mogući uzroci koje isprovocira pacijent:

  • Ispitne trake - ako su nepravilno čuvane (izložene jakoj svetlosti ili vlazi) istekle, rezultat će biti pogrešan. Osim toga, neki proizvođači zahtijevaju da se uređaj kodira prije svake upotrebe, ako se to ne učini, podaci će se također pokazati pogrešnim. Za svaki model brojila prikladne su samo njihove testne trake.
  • Krv - svaki uređaj zahtijeva određenu količinu krvi. Previsok ili nedovoljan učinak takođe može uticati na krajnji rezultat studije.
  • Uređaj - nepravilno skladištenje, nedovoljna njega (pravovremeno čišćenje) izazivaju netočnosti. Periodično morate provjeriti ispravno očitanje brojila pomoću posebnog rješenja (dolazi s uređajem) i test traka. Uređaj treba provjeravati jednom u 7 dana. Bočica sa rastvorom može se čuvati 10-12 dana nakon otvaranja. Tečnost se ostavi na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi. Zamrzavanje otopine se ne preporučuje.

Video: kako odrediti tačnost glukometra

Glukoza u krvi je važna vrijednost koju moraju znati ne samo pacijenti s dijabetesom, već i zdravi ljudi. Glukometar će vam omogućiti kontrolu količine šećera i započeti liječenje na vrijeme. Treba imati na umu da će samo ispravna upotreba uređaja pokazati točne podatke i omogućiti izbjegavanje ozbiljnih komplikacija.

Kako koristiti brojilo?

Danas proizvođači glukometara stalno proširuju asortiman takvih uređaja. Izdaju se praktičniji i kompaktniji, s različitim funkcijama. Međutim, princip njihovog rada gotovo je isti, bez uzimanja u obzir nekih specifičnosti, koje mogu varirati ovisno o modelu uređaja i njegovom proizvođaču.

Postoje pravila za upotrebu uređaja:

  1. Uređaj zahtijeva poštivanje pravila navedenih u uputama. Dakle, uređaj treba zaštititi od mehaničkih oštećenja, od ekstremnih temperatura, kontakta s tekućinom, te treba izbjegavati visoku vlažnost. Što se tiče testnog sustava, ovdje je potrebna posebna pažnja, jer trake za testiranje imaju određeni rok trajanja.
  2. Prilikom uzimanja krvi treba se pridržavati pravila lične higijene da biste izbjegli infekciju. Za to se prije i nakon probijanja potrebno područje na koži dezinficira jednokratnim maramicama koje sadrže alkohol. Probijanje treba izvršiti samo sterilnom iglom za jednokratnu upotrebu.
  3. Uobičajeno mjesto za punkciju su vrhovi prstiju, povremeno se može napraviti i punkcija u abdomenu ili podlaktici.
  4. Učestalost praćenja nivoa šećera u krvi ovisi o vrsti dijabetesa i karakteristikama bolesti. Ovu učestalost određuje lekar.
  5. Na početku korištenja uređaja trebalo bi usporediti rezultate svog svjedočenja s laboratorijskim podacima. Zbog toga bi prvi put trebalo jednom tjedno darivati ​​krv na analizu. Ovaj postupak će vam omogućiti da prepoznate pogreške u očitanju očitavanja brojila i, ako je potrebno, zamijenite uređaj s točnijim.

Kako koristiti brojilo:

  1. Igla se ubacuje u olovku namijenjenu probijanju, nakon čega se određuje dubina probijanja.Treba imati na umu da je s manjom dubinom punkcije bol slabiji, međutim, postoji rizik da ne dođe do krvi ako je koža previše gusta.
  2. Uređaj se uključuje, nakon čega slijedi kratak period tijekom kojeg uređaj provjerava svoju aktivnost. Postoje modeli s automatskim uključivanjem, koji se pojavljuje u vrijeme postavljanja test trake. Istovremeno se na ekranu prikazuje poruka da je uređaj spreman za upotrebu.
  3. Kožu treba tretirati antiseptikom, a zatim treba izvršiti proboj. Kada se koristi olovka, probijanje se izvodi automatski nakon pritiska na dugme "Start".
  4. Na test traku nanese se kap krvi. Kad koristite fotometrijski aparat, krv treba pažljivo nanijeti na test traku. Kada se koristi elektromehanički uređaj, rub test trake dovodi se do ispupčene krvi, a uređaj počinje sam dijagnosticirati krv.
  5. Nakon određenog vremenskog perioda, čije trajanje ovisi o modelu brojila, dobivate rezultate analize. Ako je uređaj pokazao grešku, morat ćete ponoviti postupak.

Modeli i proizvođači glukometra

Danas se proizvodi mnogo glukometra raznih proizvođača na koje vrijedi obratiti pažnju, jer imaju dosta prednosti i minimalan broj nedostataka.

Na primjer, nedavno su se u prodaji pojavili glukometri tvrtke Johnson & Johnson (One Touch Select Simple) i Roche (Accu-Check). Ovi su uređaji najnoviji u modernom dizajnu. Međutim, ovaj faktor ni na koji način nije utjecao na princip njihovog djelovanja.

Treba napomenuti fotometrijske uređaje kompanije Roche - Accu-Chek Go i Accu-Chek Asset. Međutim, treba biti svjestan da takvi uređaji imaju veliku pogrešku u performansama. Stoga lideri među glukometrima i dalje ostaju elektromehanički uređaji. Na primjer, One Touch Select Simple ima prilično atraktivne funkcije. Iako će postavke ovog uređaja morati biti izrađene ručno. Danas mnogi uređaji vrše podešavanja u automatskom režimu.

Prilikom odabira glukometra ne treba davati prednost njegovom proizvođaču, imenu i izgledu, ali prije svega treba obratiti pažnju na njegovu funkcionalnost i jednostavnost upotrebe, kao i tačnost očitanja.

Kako koristiti brojilo


Glukometar je pojedinačni medicinski uređaj koji vam omogućava da tačno odredite procenat šećera u krvi neke osobe. Naučite kako više koristiti ..

Naravno, najvjerovatnije ga većina ljudi ispravno radi, ali se tehničko stanje uređaja mora povremeno pratiti. Ne zapostavljajte ovaj postupak.

U međuvremenu, neki profesionalni kupci prije kupovine pregledavaju naljepnice za hranu kako bi pronašli dragocjeni broj Brixa i potajno se nadaju da će moći pronaći neposredne naznake koristi ili štete sadržaja paketa za dijabetičare.

Ali među mnogim poznatim izrazima koji su tamo napisani, kupci će, na primjer, pronaći da se Brixov proizvod nalazi u rasponu od 14-16 jedinica. Vratimo se glukometru. Dešava se da drugačiji radni uređaj daje sumnjive rezultate. Razlog za to može biti što se brojilo koristi s nekim kršenjima.

Greške tokom mjerenja

Prilikom pripreme za mjerenje, kao i za vrijeme mjerenja, korisnik može pogriješiti:

  • Nepravilno kodiranje test traka. Kod proizvođača se svaka serija kalibrira posebnim sredstvima. U svakoj od kalibracija može doći do određenih odstupanja. Zbog toga za svaku novu seriju test traka dodjeljuju svoje kodiranje koje se mora neovisno unijeti u mjerač. Iako se u modernim uređajima, kod se već prepoznaje automatski.
  • Merenja na preniskoj ili previsokoj temperaturi. Normalno, raspon temperature za mjerenje treba uzeti u obzir u rasponu od 10 - 45 ° C iznad nule. Ne možete uzeti krv sa hladnog prsta na analizu, jer pri niskoj telesnoj temperaturi koncentracija glukoze u krvi neznatno raste, a rezultat neće biti pouzdan.
  • Koristite uređaj prljavim rukamakao i kontaminaciju test traka ili samog uređaja.

Video: Kako koristiti brojilo

Pogledajte video: Korištenje kutomjera - Kako izmjeriti veličinu kuta manjeg od 180? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar