Rosinsulin P, S, M

Hipoglikemijsko sredstvo, kratko delujući inzulin. Interakcijom sa specifičnim receptorom na vanjskoj membrani ćelija, formira kompleks receptora inzulina. Povećavanjem sinteze cAMP (u masnim stanicama i ćelijama jetre) ili direktno prodiranjem u stanicu (mišiće), kompleks receptora inzulina stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (uključujući hekokinazu, piruvat kinazu, glikogen sintetazu).

Smanjenje koncentracije glukoze u krvi uzrokovano je povećanjem njezinog unutarćelijskog transporta, povećanom apsorpcijom i asimilacijom tkiva, stimulacijom lipogeneze, glikogenogeneze, sinteze proteina i smanjenjem brzine stvaranja glukoze u jetri (smanjenje razgradnje glikogena).

Početak akcije je nakon 30 minuta, maksimalni učinak je nakon 1-3 sata, trajanje akcije je 8 sati.

Režim doziranja

Doza i način primjene lijeka određuju se pojedinačno, u svakom pojedinom slučaju, na osnovu sadržaja glukoze u krvi prije jela i 1-2 sata nakon jela, kao i ovisno o stupnju glukozurije i karakteristikama tijeka bolesti.

U pravilu se s / c daje 15-20 minuta prije obroka. Mjesta ubrizgavanja mijenjaju se svaki put. Ako je potrebno, dozvoljena je primjena IM ili IV.

Može se kombinovati sa dugotrajnim inzulinama.

Nuspojava

Alergijske reakcije: urtikarija, angioedem, vrućica, kratkoća daha, snižen krvni pritisak.

Iz endokrinog sustava: hipoglikemija s manifestacijama kao što su blijedost, pojačano znojenje, palpitacije, poremećaji spavanja, drhtavica, neurološki poremećaji, imunološke unakrsne reakcije s ljudskim inzulinom, porast titra anti-inzulinskih antitijela s naknadnim porastom glikemije.

Sa strane organa vida: prolazno oštećenje vida (obično na početku terapije).

Lokalne reakcije: hiperemija, svrbež i lipodistrofija (atrofija ili hipertrofija potkožnog masnog tkiva) na mjestu ubrizgavanja.

Ostalo: na početku liječenja mogući su edemi (proći uz kontinuirano liječenje).

Trudnoća i dojenje

Tokom trudnoće, potrebno je uzeti u obzir smanjenje potrebe za inzulinom u prvom tromjesečju ili povećanje u drugom i trećem tromjesečju. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti.

Tijekom laktacije, pacijentu je potrebno svakodnevno praćenje nekoliko mjeseci (do stabilizacije potrebe za inzulinom).

Posebna uputstva

S oprezom se bira doza lijeka u bolesnika s prethodno postojećim cerebrovaskularnim poremećajima prema ishemijskom tipu i sa teškim oblicima ishemijske bolesti srca.
Potreba za insulinom može se promijeniti u sljedećim slučajevima: prilikom prelaska na drugu vrstu inzulina, kod promjene prehrane, proljeva, povraćanja, kod promjene uobičajenog volumena tjelesne aktivnosti, kod bolesti bubrega, jetre, hipofize, štitne žlijezde, pri promjeni mjesta ubrizgavanja.
Potrebno je prilagoditi dozu inzulina za zarazne bolesti, disfunkciju štitnjače, Addisonovu bolest, hipopituitarizam, hronično bubrežno zatajenje i dijabetes melitus kod pacijenata starijih od 65 godina.

Prelazak pacijenta na humani inzulin uvijek treba strogo opravdavati i provoditi samo pod nadzorom liječnika.

Uzroci hipoglikemije mogu biti: predoziranje inzulinom, zamjena lijekova, preskakanje obroka, povraćanje, proliv, fizički stres, bolesti koje smanjuju potrebu za inzulinom (teške bolesti bubrega i jetre, kao i hipofunkcija kore nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde), promjena mjesta ubrizgavanja (na primjer, kožu na trbuhu, ramenu, bedrima) kao i interakciju s drugim lijekovima. Moguće je smanjiti koncentraciju glukoze u krvi prilikom prelaska pacijenta iz životinjskog inzulina u ljudski inzulin.

Pacijenta treba obavijestiti o simptomima hipoglikemijskog stanja, o prvim znakovima dijabetičke kome i o potrebi da se liječnike obavijesti o svim promjenama u njegovom stanju.

U slučaju hipoglikemije, ako je pacijent u svijesti, propisuje se dekstroza iznutra, s / c, i / m ili iv ubrizgan glukagon ili iv hipertonična otopina dekstroze. S razvojem hipoglikemijske kome 20-40 ml (do 100 ml) 40% -tne otopine dekstroze ubrizgava se intravenski u tekućinu pacijentu sve dok pacijent ne izađe iz kome.

Pacijenti s dijabetesom mogu zaustaviti blagu hipoglikemiju koju osjećaju jedući šećer ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata (pacijentima se preporučuje da sa sobom imaju barem 20 g šećera).

Tolerancija na alkohol kod pacijenata koji primaju inzulin je smanjena.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Sklonost razvoju hipoglikemije može smanjiti sposobnost pacijenata da upravljaju vozilima i rade sa mehanizmima.

Interakcija lijekova

Hipoglikemijski efekat pojačan je sulfonamidima (uključujući oralne hipoglikemijske lekove, sulfonamide), MAO inhibitorima (uključujući furazolidon, prokarbazin, selegilin), inhibitore karboanhidrata, ACE inhibitore, NSAID (uključujući salicilide), anaboličke (uključujući stanozolol, oksandrolon, metandrostenolon), androgeni, bromokriptini, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, mebendazol, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, litijumski preparati, piridoksin, kinidin, kinin, hlorokinin.

Glukagon, GCS, blokatori receptora histamina H 1, oralni kontraceptivi, estrogeni, tiazidi i diuretici „petlje“, spori blokatori kalcijevih kanala, simpatomimetici, hormoni štitnjače, triciklički antidepresivi, heparin, diazropin, morfij, smanjuju hipoglikemijski efekat , marihuana, nikotin, fenitoin, epinefrin.

Beta blokatori, rezerpin, oktreotid, pentamidin mogu i pojačati i smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Istodobna primjena beta blokatora, klonidina, gvanenetina ili rezerpina može prikriti simptome hipoglikemije.

Farmaceutski nije kompatibilan s otopinama drugih lijekova.

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Dostupno u tri formata:

  1. P - bezbojno i prozirno rješenje kratkog djelovanja.
  2. C - srednje trajanje, suspenzija bele ili mlečne boje.
  3. M - mješavina 30/70, dvofazna. Srednji sa brzim početkom učinka, suspenzija.

Sastav uključuje:

  • 100 IU inzulina za genetski inženjering,
  • protamin sulfat,
  • natrijum hidrogen fosfat dihidrat,
  • kristalni fenol,
  • metakrezol
  • glicerol (glicerin),
  • voda za ubrizgavanje

Pomoćne tvari u sastavu su malo različite za svaku vrstu. Rosinsulin M sadrži dvofazni insulin rastvorljiv + izofan.

Dostupno u bocama (5 komada od 5 ml) i ulošcima (5 komada od 3 ml).

Farmakokinetika

Tip P počinje djelovati pola sata nakon injekcije, vrhunac - 2-4 sata. Trajanje do 8 sati.

Tip C se aktivira nakon 1-2 sata, a vrhunac se dogodi između 6 i 12. Učinak prestaje za jedan dan.

M počinje raditi za pola sata, vrhunac je 4-12, radnja se završava za 24 sata.

Uništava se insulinazom u bubrezima i jetri. Izlučuje se bubrezima. Dozvoljene su samo potkožne injekcije.

  • Obje vrste dijabetesa
  • Dijabetes kod trudnica,
  • Interkurentne bolesti
  • Ovisnost o oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

Upute za upotrebu (metoda i doziranje)

Glavni način primjene je potkožna injekcija. Doziranje se bira pojedinačno na osnovu svjedočenja i potreba tijela. Mjesto ubrizgavanja su stražnjica, kukovi, trbuh, ramena. Redovno treba mijenjati mjesto ubrizgavanja.

Prosječna dnevna doza je 0,5-1 IU / kg.

"Rosinsulin R" se koristi pola sata prije jela. Broj injekcija propisuje ljekar.

Nuspojave

  • Lokalne i sistemske alergijske reakcije,
  • Hipoglikemija,
  • Oslabljena svijest do kome,
  • Snižavanje krvnog pritiska
  • Hiperglikemija i dijabetička acidoza,
  • Povećanje titra anti-inzulinskih antitijela, praćeno povećanjem glikemije,
  • Oštećenje vida
  • Imunološke reakcije s ljudskim insulinom,
  • Hiperemija,
  • Lipodistrofija,
  • Oticanje.

Predoziranje

Možda razvoj hipoglikemije. Njeni simptomi: glad, blijed, oslabljena svijest do kome, mučnina, povraćanje i drugi. Lagani oblik se može ukloniti jedenjem slatke hrane (slatkiša, komada šećera, meda). U umjerenim i teškim oblicima bit će potrebna injekcija glukagona ili otopine dekstroze, nakon - obroka s ugljikohidratima. Pobrinite se za savjet o liječniku radi prilagodbe doze.

Usporedba s analogima

Rosinsulin ima niz sličnih lijekova s ​​kojima je korisno upoznati se za upoređivanje svojstava.

Novomiks. Aspartin inzulina, dvofazni. Proizvođač Novo Nordisk u Danskoj. Cijena - do 1500 rubalja. za pakovanje. Učinak srednjeg trajanja, prilično brz i efikasan. Lijek nije dopušten djeci mlađoj od 6 godina, a propisuje se s oprezom tokom trudnoće i starosti. Često se primjećuju alergijske reakcije na mjestu ubrizgavanja.

"Insuman." Ljudski inzulin, tri vrste djelovanja. Košta od 1100 rubalja. Producent - "Sanofi Aventis", Francuska. Koristi se za liječenje i odraslih i djece. Rijetko izaziva nuspojave. Dobar kolega.

"Protafan." Takođe je ljudski inzulin genetski inženjerski tip. Jeftiniji - 800 rubalja. za patrone, rastvor - 400 rubalja. Proizvođač Novo Nordisk, Danska. Daje se samo supkutano, koristi se za lečenje pacijenata bilo koje životne dobi. Moguće je trudnicama i dojiljama. Jeftin i pristupačan kolega.

"Biosulin." Isulin inzulin. Proizvođač - Pharmstandard, Rusija. Trošak je oko 900 rubalja. (patrone). To je akcija srednjeg trajanja. Može se koristiti za liječenje pacijenata svih dobnih skupina.

Humulin. To je topljivi genetski inzulinski inzulin. Cijena - od 500 rubalja. za boce, patrone su dvostruko skuplje. Dvije kompanije odmah proizvode ovaj lijek - Eli Lilly, SAD i Bioton, Poljska. Koristi se za sve starosne grupe, u trudnica sa dijabetesom. Starije osobe treba koristiti s oprezom. Dostupno u ljekarnama i uz pogodnosti.

Odluku o prebacivanju pacijenta iz jedne vrste lijeka u drugu donosi liječnik. Samo-lijek je zabranjen!

U osnovi, dijabetičari s iskustvom na ovaj lijek imaju pozitivna mišljenja. Primijećene su jednostavnost upotrebe, mogućnost kombiniranja nekoliko vrsta. Ali postoje ljudi kojima ovaj lijek nije odgovarao.

Galina: „Živim u Jekaterinburgu, lečim se od dijabetesa. Nedavno primam Rosinsulin za beneficije. Sviđa mi se droga, prilično efikasna. Primjenjujem kratko i srednje, sve odgovara. Kada sam saznao da se radi o domaćem lijeku, iznenadio sam se. Kvaliteta se ne razlikuje od strane ”.

Victor: „Liječio me Protafan. Doktorica je savjetovala nešto skuplji lijek ruske proizvodnje, Rosinsulin. Koristim ga već nekoliko mjeseci, zadovoljan sam svime. Zadržava šećera, nema nuspojava, ne izaziva hipoglikemiju. Nedavno sam počeo primati beneficije, što je vrlo ugodno. “

Vladimir: "Koristi" Humalog "i" Humulin NPH. " U nekom trenutku ih je zamenio Rosinsulin zbog koristi. Koristim kratke i srednje. Da vam kažem istinu, nisam primijetio nikakve posebne razlike od prethodnih lijekova. Šećer je u redu, nema hipoglikemije. Čak su i analize podataka postale bolje. Tako da savjetujem ovaj lijek, ne bojte se da je ruski - oprema i sirovine, kao što je rekao moj ljekar, su strani, sve je po standardima. A efekat je još bolji. "

Larisa: „Doktor je prebačen na Rosinsulin. Lečio se nekoliko meseci, ali postupno su se testovi pogoršavali. Čak ni dijeta nije pomogla. Morao sam prebaciti se na drugo sredstvo, ne zbog koristi, već zbog svog novca. Šteta, jer lijek je pristupačan i kvalitetan ".

Anastazija: „Registrovana sa dijabetesom. Dali su Rosinsulinu srednji efekat kao tretman. Kratko korištenje Actrapid-a. Čuo sam od drugih da on pomaže dobro, ali kod kuće još nisam našao određenu promjenu stanja. Želim zamoliti doktora da prebaci na neki drugi lijek, jer je u posljednje vrijeme čak došlo do napada hipoglikemije. Možda mi jednostavno nije odgovaralo, ne znam. "

Ostavite Svoj Komentar