Atorvastatin: upute za upotrebu i pregledi kardiologa

Takođe nisam primijetila poboljšanje, ali počela je glavobolja, vrtoglavica i pospanost. Šta bi naša "Botanika" smislila da pomogne ljudima, a ne obrnuto))

Određeno uzimanje atorvastina sa holesterolom 6. 5. Pijem 10 mg dnevno - ne vidim poseban efekat, ali ima dosta nuspojava. Pokušavam preći na dijetu.

Ne bih rekao da je ova droga zapanjujuća. Propisala mi je moj otac u dozi od 60 mg / dan, jer je visoki holesterol nasledna osobina u našoj porodici.

  • praktičnost prijema (bez obzira na unos hrane).

  • Na kraju liječenja nisam primijetio nikakve promjene na zdravlju. Kako je holesterol bio veći od 7 mmol / l, ostao je. Nakon dodatnih šest mjeseci, holesterol njegovog oca začepio je poplitealnu arteriju, što je izazvalo nekrozu velikog nožnog prsta. Sada, kako bi se izbjegla amputacija dva puta godišnje, očevi se nameću vrlo skupim lijekovima.

Po mom mišljenju, atorvastatin je potpuno neefikasan lek, a ne znam šta lekari prepisuju.

Mama Atorvastatin bila je propisana nakon moždanog udara. Prije toga, moja je majka periodično uzimala tablete za visoki holesterol, ali sve su bile skupe, preko 1000r. U ovom slučaju cijena je zadovoljna. Ali ovo je jedini plus za mamu.

Nakon 3 mjeseca uzimanja Atorvastatina, kolesterol se nije smanjio. Na pozadini uzimanja tableta, glavobolja i mučnina su i dalje prisutni. Primjetno je da upute sadrže veliki broj nuspojava, uključujući ovaj lijek se ne preporučuje starijim osobama. A moja majka je samo starac. Da, i visok holesterol uglavnom utječe na starosnu grupu ljudi.

Zamolili su doktora da ukine lijek, nisu nam dozvolili, rekli su da ga treba stalno uzimati, a ne da kažu koliko dugo. Znači nered s njim. Tretman uopće nije ugodan, a nema osjećaja da tretman dovodi do oporavka.

  • brojne nuspojave

Želim razgovarati o jednom neugodnom iskustvu, iskustvu poboljšanja svog kolesterola u krvi. Dešavalo se da mi je holesterol viši od normalnog, nikad ga nisam testirao i naći će me samo u bolnici.

Ukratko, ljekar je preporučio da ga snizite, jer je povišen holesterol, čini se, vrlo opasan. Spuštanje, dijeta. Nakon prolaska analize pokazalo se da je mnogo niži nego što je bio. Da bih povećao učinak, doktor mi je propisao lijek „Aorvastatin“. Ok, prihvaćam, za vrijeme večere. Nakon višednevnog prijema, osjećao sam se kao da se zmaj koji vadi vatru nastanio u meni. Beskrajna žgaravica, nešto nerazumljivo u želucu.

Nakon tjedan dana mučenja, bio sam dovoljno pametan da čitam recenzije i to ne samo o našem Otzoviku, nakon čega sam shvatio da mi se to događa. Sve su brzo otkazali i život se počeo poboljšavati. Nikada nisam imao stomačnih problema, pa ne mogu zamisliti kako se ovi lekovi propisuju onima koji imaju ove probleme.

Naravno, svi smo različiti, "da je smrt dobra za rusko-njemačkog", ali mislim da ako morate uspostaviti nešto u tijelu na prirodan način, zato molim vas, idite na dijetu, jedite povrće i voće, bavite se sportom.

Ne savjetujem prijatelje, tableti su "infernalni".

Ne savjetujem da im se pribjegava

Atorvastatin uzimam 1, 5 godina. Holesterol se praktično ne smanjuje. Bilo je 4, 6 postalo je 4, 4. Vrijedi li tovariti jetru ako lijek ne djeluje. U početku sam uzimao 20 mg, a zatim je doktor povećao dozu na 30 mg.

Ogroman broj nuspojava. Imala sam pospanost, jakost u glavi, nakon nedelju dana prijema, dogodila se katastrofa: vrtoglavica se pojačala do te mere da sam morao pozvati hitnu pomoć, što nikad ranije nisam učinio. Bilo je povraćanja, povišenog pritiska (a od toga uopće ne patim), gotovo izgubljene svijesti. Odveli su me u 1. Gradsku, uradili CT, kardiogram i test krvi. Nisu otkrili ništa pogrešno, dijagnosticirali su joj discirkulacijsku encefalopatiju i poslali ih kući. Sad sam konačno pročitao upute i svoje simptome pronašao u NEKOLIKO UČINKA. Šta još mogu prihvatiti?

Pročitajte cijeli priručnik. Ljekari upozoravaju na moguće nuspojave.

Podvrgao se fizičkom pregledu i ustanovio povišeni holesterol - 7, 6. Doktor mi je propisao atorvastatin po 1 tabletu dnevno.Nakon uzimanja četvrte tablete, pritisak se povećavao, iako mi je pritisak uvek normalan. Morala sam pozvati hitnu pomoć. Sada sam odlučila da ne uzimam ove tablete. Posmatrat ću i otići kod doktora na savjetovanje.

Možda izražene kontraindikacije.

Uzimam atorvastatin 5 dana. Glavobolja. Šum u glavi. Večeras je bilo grčeva u nogama. Užasna droga. ali holesterol 9, 3. Liječnik je propisao. Iz hrane se isključuju svi proizvodi životinjskog porijekla. Ostavljena samo kuhana pileća prsa. Rezultat ću vidjeti za mjesec dana.

Uspio sam uzeti Atorvastatin samo jedan dan, i bio sam primoran da ga odbijem. Ovaj lijek nije za mene, jer imam osteoartritis i degenerativnu bolest diska sa grčićima u leđima. Uzimam lijekove protiv bolova već duže vrijeme. Bojim se samo da ovaj tretman ne treba mešati sa mojim lekovima. Sutradan mi je desno uho bilo potpuno blokirano, patila sam od glavobolje. Takva slabost se slomila da sam morao uzeti slobodan dan i vratiti se u krevet, spavao sam cijeli dan.

Propisalo mi je 40 mg Atorvastatina za bolove u srcu. Bio sam na

Propisalo mi je 40 mg Atorvastatina za bolove u srcu. Na njemu sam već 9 mjeseci. Zaista mi je snižavao holesterol, ali imao je puno neželjenih loših nuspojava! Odmah sam uočio problem sa pamćenjem, počeo sam sve zaboraviti, formirala se nekakva magla u mojoj glavi. Bolovi u mišićima su također počeli smetati. A moja je žena počela obraćati pažnju na to da mi se raspoloženje pokvarilo, postala sam ljuta iz vedra neba, potpuno bez razloga.

Neutralni pregledi

Ja takođe nisam pomogla i bilo je nuspojava. Kupujte na strogoj dijeti, odbija od kobasice, jaja, sira i putera. Kao i pečenje. Nakon 2 mjeseca nisam smršala, ali je kolesterol normalno rastao

Bilo je 7,1, nakon što je uzeo postao je 7,2

Lijek je dobar, mada je u prve dvije sedmice bila blaga mučnina, a zatim je prošla. Zadovoljan lijekom, holesterol se brzo vratio u normalu 10,3-5,1. Nedavno je jedan nesrećnik (ateroskleroza) rekao da mu je propisan rosuvastatin-sz, takođe statin, ali čini se da modernija ima manje nuspojava. Ne znam je li potrebno promijeniti lijek s obzirom da mučnina više nije zabrinuta.

Atorvastatin je efikasan lijek koji se koristi duže vrijeme. Jedino što se sada propisuje u osnovi je nova generacija statina. Čini se da se vjeruje da je nuspojava manja. Atorvastatin je u cijeni uporediv sa rosuvastatin-sz, ali je potonji moderniji.

Iskreno nisam primijetio razliku između atorvastatina i rosuvastatina. Uzeo sam atorvastatin 4 meseca, holesterol se vratio u normalu, tada mi je doktor predložio rosuvastatin-sz - holesterol takođe drži, osjećam se dobro. Nadam se da je noviji lijek i dalje bolji.

Uzela sam tečajeve atorvastatina 2, dobro snižava holesterol, malo me je mučila vrtoglavica, inače je sve bilo divno. Zatim je, na preporuku lekara, prešao na rosuvastatin-sz, ovo je sledeća generacija statina. Nema nuspojava, također ih vrijedi.

Prednosti: Lijek se može dugo upotrebljavati, u maloj dozi.

Nedostaci: Lijek se mora upotrijebiti s analgetikom, jer nakon uzimanja javlja se glavobolja.

Lijek primjenjujem duže vrijeme, u malim dozama, jer se sadržaj kolesterola polako smanjuje. Morate ga uzimati s analgetikom, jer nakon uzimanja javlja se glavobolja. Ljekar je propisao da se lijek uzima noću. Stoga odlazim u krevet uzimam ga s analgetikom.

Atorvastatin - lijek za snižavanje holesterola

U proljeće sam, dok sam bio na bolovanju s akutnim respiratornim virusnim infekcijama, došao pod univerzalni medicinski pregled, u vezi s tim sam morao podvrgnuti potpunom pregledu (FLG, testovi, ultrazvuk, mamografija i sl.) Kao i svi pacijenti moje godine rođenja. Terapeut je dao zaključak o svim rezultatima. U mom biohemijskom testu krvi otkrili smo povišeni broj holesterola, triglicerida i nečeg drugog. Moja majka je imala infarkt miokarda, imam hipertenziju, pa mi je doktorka, rekavši da pripadam rizičnoj grupi za razvoj IHD-a i srčanog udara, propisala tablete Atorvastatin 20 mg 1/2 tab. jednom dnevno. Osim toga, doktorica mi je strogo rekla da slijedim dijetu. Nakon mjesec dana od početka liječenja, ponovo sam prošao krvni test. Liječnik je bio nezadovoljan rezultatom i povećao je dozu na 1 tabletu. Lečio sam se još mesec dana. Napokon, liječenje je dalo rezultate, holesterol se značajno smanjio. I dalje pijem Atorvastatin.

Pročitao sam upute - Bože moj, koliko nuspojava može imati ovaj lijek! A doktor je rekao da ću ga dugo uzimati tako da ne mogu izbjeći posljedice. Ali zasad izgleda da ništa ne primjećujem.

Dobar lijek. Ali kardiolozima se savjetuje da procijene na osnovu koristi-štete. Negativni uticaj na jetru. Ne zaboravite da statini uklanjaju i loš i dobar holesterol iz organizma.

Uopšte nije bezopasna za lijek za jetru. Prije nego što počnete uzimati statine (lijekovi koji snižavaju kolesterol u krvi), potrebno je da promijenite svoj način života, potpuno preispitate svoju prehranu i to samo ako se nakon pola godine kolesterol ne vrati u normalu, tada već počnite uzimati Atorvastatin.

Njezin suprug već nekoliko godina registruje hiperholesterolemiju i hiperlipidemiju u biohemijskoj pretrazi krvi. Dijeta ne daje poseban učinak, ni za vrijeme posta, kada odbijamo meso, holesterol se ne smanjuje na normalne vrijednosti. Doktor mu je propisao lijek Atorvastatin 10 mg jednom dnevno. Nakon početka unosa, dvije sedmice kasnije, došlo je do poboljšanja analiza, mjesec dana kasnije holesterol je ušao u gornju granicu norme.

Mehanizam djelovanja lijeka je prilično složen, on prvo prekida sintezu holesterola, i drugo, povećava nivo receptora na stanici do holesterola, što dovodi do njegovog najbržeg iskorištavanja u ćeliji.

Lijek je relativno jeftin za mjesečni kurs - oko 350 rubalja. Možete piti tabletu bez obzira na obrok, pa je to vrlo zgodno, jer zaboravite piti mnogo lijekova na prazan stomak, a zatim pričekajte pola dana kad možete ponijeti. Nakon početka liječenja, muž je imao nuspojave. Biohemija mu se promijenila, jetreni enzimi su malo poskočili, ima slabost, glavobolju. Kasnije je sve propalo, iako se indeksi jetre nisu smanjivali sve dok lijek nije potpuno prekinuo. Dva mjeseca je pio atorvastatin.

Lijek je općenito dobar, pomaže ne loše, mada ne može učiniti bez nuspojava.

Pozitivne povratne informacije

Čitam recenzije i samo sam zbunjen, osjetio sam neku vrstu šoka. Pio sam ovaj lijek već 1,5 mjeseca i nisam imao zdravstvenih problema. Kako je bilo niskog krvnog pritiska i ubrzanog rada srca, nema ih mučnina, itd. Kako kažu NE. mora se uzeti krvni test i holistinin da se utvrdi, bio je 6,2..A tako da nema zdravstvenih problema

Oba lijeka savršeno se nose sa zadatkom - snižavanjem holesterola. Ja sam uzeo atorvastatin-sz, sada uzimam rosuvastatin-sz. Općenito, već imam 10 „iskustva“ s uzimanjem statina, u 2009. stavljali su hiperholesterolemiju + komplikacije protiv dijabetesa. Atorvastatin-sz trajalo je 7 godina, od drugog mjeseca uzimanja 5.8-6.2 nuspojave nisu primijećene. Zatim su mi, u 2016. godini, preporučili rosuvastatin-sz, lijek statina nove generacije. Prešla sam, nisam osetila nikakve subjektivne promene, holesterol mi je ostao normalan. Tako da mislim - ukus i boja .. možda moderniji, možda se neki procesi ne osete.

Toplo preporučujem lijek. Otac mi je imao 7 godina, sjećao se kolesterola samo jednom u šest mjeseci, kada je napravio lipidni profil. Sada uzima rosuvastatin-sz, kao što je noviji lijek, tako da sam jako zadovoljan ovim. Da, još uvijek je vrlo prikladno uzeti 1 tableta dnevno

Dobar lijek. Dugo je vodila sebe i suprug se takođe dobro snašao. Holesterol je normalan dugi niz godina, šteta je što jednostavno trebate uzimati statine cijeli život. Prije mjesec dana ljekar je predložio da se njen suprug prebaci na moderniji pomol rosuvastatin-sz. Prekrižen, holesterol je ostao normalan. Sad razmišljam, mogu li promijeniti lijek ili ostati na atorvastatinu ?.

Da li se statini prve i druge generacije još uvijek koriste? U ljekarni sam vidio samo 3 generacije atorvastatina - kad sam ga uzimao, to je dobar lijek. Već godinu dana prilično uspješno prihvaća rosuvastatin-sz 4 generacije. Holesterol 4,5, nije bilo nuspojava.

Lijek je definitivno dobar, uzeo ga je čak 5 godina. Ni holesterol nije prešao normu. Prije 2 godine zamijenili su (sve kako je propisao ljekar) rosuvastatin-sz, navodno novijeg, rezultat je isti - nisam primijetio razliku, ali djeluje.

Atorvastatin pije moj otac, određen je da ih pije za život. Holesterol se dobro smanjio, problem je bio sa trigliceridima. Propisan je i dibicor, a trigliceridi su također počeli propadati i jetra je prestala igrati igrice, čini se da dibicor štiti.

uzimao atorvastatin zbog visokog kolesterola, to mu je pomoglo, ali nažalost ga je razboljelo. Pitao je doktora da odabere nešto drugo, savjetovao je da proba rosuvastatin-sz - ovo je poput nove generacije. Uzimam mjesec dana, sve je u redu.

Uzimam atorvastatin-sz drugu godinu, holesterol je gotovo normalan, a mislim da mi je to pomoglo i u gubitku nekoliko kilograma. Mnogo mi je pomogao, na jednoj dijeti ne bih dugo izdržao.

Atorvastatin ss mi je propisan za snižavanje holesterola. Imamo porodični problem i znao sam za to. Pijem ga redovno na kursevima, holesterol se ne podiže, nisam našao nikakvu štetu svom zdravlju.

Svi pišu da ishrana pomaže kod holesterola, ali to nije tako - odavno je dokazano da se glavni holesterol proizvodi u samom tijelu. Atorvastatin je dobra pilula i pomaže u liječenju, ali ovo je prethodna generacija statina, sada su razvijene mnoge nove. Uzimam rosuvastatin-sz - efekat je podjednako dobar, ali nuspojave su manje.

Nisam ni znao da imam problema sa holesterolom sve dok slučajno to nije otkrio doktor. Pio sam kurs Atorvastatin sz i slijedio dijetu. Zbog toga se holesterol smanjuje.

Kada je u analizi nađen visok holesterol, propisao mi je Atorvastatin cz. Više sam patila od toga da moram ići na dijetu. Ali pokazalo se da je napokon smršavio. Dobar lijek, zadovoljan s njim.

Atorvastatin sz pije moja majka. Ima problema sa holesterolom i hipertenzijom 2. stepena. Holesterol se stvarno vraća u normalu, pijemo tečajeve. U uputama ima puno nuspojava, ali moja majka još nije vidjela ništa.

  • Pomaže u snižavanju holesterola u krvi

Imao sam vrtoglavicu, skokove krvnog pritiska i počeo je nesvjestan bod. i otišla sam kod doktora, položila sve pretrage, uradila ultrazvuk moždanih sudova i doktor mi je propisao tablete otorvostatin. Počela sam piti jednu tabletu od 20 miligrama jednom dnevno u isto vrijeme, stanje mi se počelo poboljšavati, krvni tlak mi je skočio i tako dalje. Svakog mjeseca polažem testove da bih provjerila kolesterol u krvi i dok pijem ove tablete sve je normalno, Nedavno sam te tablete zamijenila s više poslovnih, ali ispostavilo se da mi postaje gore, pa sam se vratila u atorvostatin i osjećam se dobro

Veoma dobre tablete koje snižavaju holesterol u krvi

Atorvastatin je puno pomogao, holesterol sa 6, 4 smanjio se na 3, 8, pijem više od godinu dana, polako smanjujući dozu s 40 mg na 10. Mjesečno doniram krv na pregled. Sada je moguće uzimati dozu održavanja, ne svakodnevno, kao ranije, već na primjer 2 puta tjedno. Pa kako piti nakon moždanog udara ovaj lijek imam za život!

Moja majka to pije, otpustili su je za život. Imala je 9 holesterola, i to je mnogo. Kada sam počeo koristiti Atorvastatin, tada se mjesec dana kasnije ispostavilo: da je holesterol pao na normalu. Ali on se, jednom takvo što, stalno pije, jer tijelo samo ne regulira svoj nivo zbog poremećaja metabolizma. Nisu primijećene nuspojave.

Atorvastatin je moj holesterol vratio u normalu. Iako je ranije bila podignuta, ishrana bez soli i masti nije pomogla, ali ovaj lijek je pomogao. Pratim mišiće, jer ih statini mogu uništiti i uzrokovati slabost. Savjetujem vam da to učinite svim jezgrama koji uzimaju droge ove grupe.

  • Nekompatibilan sa mnogim lijekovima.

Ovaj lijek je bio propisan mojoj baki, jer ona pored hipertenzije ima i visok holesterol. Ali, srećom, ovaj lijek odlično ide uz većinu antihipertenzivnih lijekova.

U početnoj fazi lijek se mora uzimati jednom dnevno, ali je veoma važno pratiti nivo holesterola u krvi, odnosno uzeti testove. Nakon što testovi pokažu da lijek djeluje bez patoloških manifestacija, doziranje se može povećati. Potrebno je vrlo strogo nadzirati da tokom razdoblja liječenja ne koriste određene lijekove koji mogu povećati aktivnu tvar u krvnoj plazmi, što može dovesti do neugodnih posljedica. Takvi lijekovi uključuju antibiotike, antifungalne lijekove, nikotinsku kiselinu.

Na kraju prvog mjeseca uzimanja holesterola, baka mi se spustila i postala u granicama normale.

Nažalost, problem visokog kolesterola danas brine mnoge. Ukoliko se u mladosti tijelo uspješno suoči s viškom štetnog kolesterola, tada je nakon 35. godine potrebno pažljivo pratiti zdravlje i sve krvne slike. Bolje je odmah identificirati holesterol i ne dopustiti povećanje iznad dopuštene norme. Ako možete uzimati testove svake godine i to češće, onda lako možete pratiti dinamiku nivoa holesterola u krvi.

Ali ako se desilo da kolesterol i dalje prelazi normu, tada ne biste trebali odlagati liječenje u dugačku kutiju, trebali biste uzimati odgovarajuće lijekove. Atorvastatin je dobro poznat lijek za smanjenje holesterola.

Lijek je jeftin, košta oko 160-180 rubalja, prodaje se u svakoj ljekarni, cijena će najvjerojatnije ovisiti o marži određenog lanca ljekarni.

Atorvastatin će biti efikasan samo u kombinaciji s odgovarajućom prehranom, piše u uputama, liječnik je to ponovio kada je propisao tablete Atorvastatin.

Veoma je važno uzeti testove prije početka liječenja kako biste bili sigurni koliko je razina kolesterola povišena, ovo je neophodno za tačno izračunavanje doze lijeka. U mom slučaju to je bila 1 tableta 3 puta dnevno tokom jednog mjeseca. Doze mogu biti različite, do 8 tableta, ali to je sve propisano i pod nadzorom stručnjaka.

Mjesec dana kasnije planiran je krvni test kako bi se utvrdilo je li lijek uspio ili ne. Nakon tog vremena, opet sam darovala krv, kako su pokazali rezultati, učinak je bio i došlo je do značajnog smanjenja kolesterola, ali i dalje mu je nivo bio izvan norme, odlučeno je da se još dva tjedna pije Atorvastatin s istim dozama i istodobno pije se obrok od mlijeka čička za jetru. Ovaj dodatak prehrani takođe pomaže u snižavanju holesterola.

Nakon još 2 tjedna, testovi su se vratili u normalu, mirno sam uzdahnuo, ali to nije razlog za opuštanje. Da, lijek Atorvastatin je otkazan, ali tada samo dijeta i stalno praćenje zdravlja.

Lijek mi je osobno pomogao, kolesterol sam doveo u normalu, samo trebam držati strogu dijetu, u protivnom će doći do lančane reakcije: holesterol - Atorvastatin i obrnuto, a postoje i problemi s jetrom (pročitajte nuspojave). Lijek je jeftin, djelovanje nije gore od uvezenog, ali momci, trebate se odmaknuti od hemije i povezati ga s maslacem, kobasicom i slatkišima i drugim radostima. Eh ..

Dijeta s visokim holesterolom igra gotovo najvažniju ulogu. Moja baka imala je ukupni holesterol od 10 mmol / L. Liječnik je savjetovao da se pridržava određene prehrane: minimalno životinjskih masti (ako je meso, a zatim piletina s malo masnoće, puretina), više povrća, voća (po mogućnosti nezaslađeno voće), pridržavajte se režima pijenja vode. Atorvastatin je bio propisan iz lijekova. Baka je uzimala drogu 1 put dnevno. Šest mjeseci kasnije postignuti su sljedeći rezultati: težina se smanjila za 14 kg (pravilna prehrana igrala je ulogu), holesterol je postao normalan. Sada je pretnja od ateroskleroze gotova.

Cijene atorvastatina u ljekarnama u Moskvi

tablete10 mg30 kom≈ 201 rub.
10 mg90 kom.≈ 477,5 rubalja
20 mg30 kom≈ 211 rub.
20 mg90 kom.≈ 692 rub
40 mg30 kom≈ 279,8 rubalja


Liječnici pišu o atorvastatinu

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Ovaj lijek ima izražen terapeutski efekat u lečenju hiperlipidemičnih stanja koja prate koronarnu bolest srca. Izvrsna povezanost cijene i efikasnosti ovog lijeka.

Postoji mogućnost nuspojava.

Primjena je moguća samo nakon savjetovanja i preporuke terapeuta.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Izvrstan osnovni lijek za kvalitet i cijenu za liječenje hiperlipidemije, sa jasnom početnom dozom i jasnim režimom liječenja.

Dugogodišnje kliničko iskustvo s upotrebom pokazuje da djelotvoran lijek ne smije uvijek biti skup, postoje slučajevi odbijanja ovog lijeka zbog niske cijene, čovjek misli da je jeftin, što znači da neće pomoći.

Ocjena 3.3 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Cijena lijeka, njegova dostupnost stanovništvu u našoj zemlji, efikasnost u odnosu na njegovo glavno biološko djelovanje.

Mnoge nuspojave lijeka, svojstvene većini lijekova iz skupine lijekova za smanjenje lipida i posebno statina, potrebu za dinamičkom kontrolom biohemijskog testa krvi.

Ocjena 3.3 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Gotovo sve što čovječanstvo zna o supstanci "atorvastatin" odnosi se na originalni lijek "Liprimar" Pfizera. Toliko farmaceutskih kompanija proizvodi svoj atorvastatin, ali. Daleko od uspeha. Stoga, ako niste zadovoljni rezultatom uzimanja atorvastatina, ovo nezadovoljstvo gotovo uvijek biste trebali pripisati upravo ovom reproduciranom lijeku, posebno ako je njegova cijena 100-200 rubalja. Postoje generički lijekovi lipimara koji su pokazali terapijsku ekvivalentnost - barem u pogledu njihove sposobnosti snižavanja holesterola u krvi. Primjer je atoris. Kod jeftinog generičkog lypimara ponekad se nalazi još jedno neugodno svojstvo - učestalost nuspojava mnogo je veća od one u izvornom lijeku. To je, da tako kažem, naknada za jeftinu supstancu koja se nesvjesno kupuje i uokviruje u obliku tableta drugog jeftinog „atorvastatina“. Atorvastatin, zajedno s rosuvastatinom, su dva zaista efikasna statina registrirana u Rusiji. Istina, morate shvatiti razliku između originalnog atorvastatina - Liprimar i generike. Farmaceutska kompanija koja nije razvila ovaj lijek ne može reproducirati sve tajne tehnologije. Stoga bi trebali odabrati samo one lijekove (uključujući statine) koji imaju pozitivne rezultate studija o terapijskoj ekvivalentnosti. Na primjer, atoris je najviše proučavan generički oblik atorvastatina. U tom pogledu je bolje vjerovati liječniku, istovremeno shvaćajući da nisu svi liječnici isti.

Statini ne mogu biti previše jeftini, inače se moraju pripremiti ili na nedostatak efekta ili na visoku učestalost nuspojava. Postoji ogroman broj generičkih podataka atorvastatina, ali nisu svi oni zaslužni istog povjerenja kao originalni lijek "Liprimar".

Oznaku, koja se ovdje mora dati, dodijelim samo (!) Lijeku Liprimar i njegovim visokokvalitetnim genericima. Bezlični "atorvastatini" od 100-200 rubalja ne pripadaju ovdje.

Pregledi pacijenata sa Atorvastatinom

Nedavno sam imao operaciju na karotidnoj arteriji (nešto je bučno, zujalo u glavi - otkrivena je ateroskleroza sudova). Konstantno se morate nositi s povećanjem holesterola u krvi. Prema iscjedaku ljekara, stalno gutam Atorvastatin (20 mg.) Sada, nakon uzimanja, pojavila se bol u crijevima. Ja ne pijem ovaj napitak - ništa me ne boli! Možda će biti potrebno prijeći na alternativni lijek.

Srećni! A "Atorvastatin" mi je dao takve nuspojave, nisam htio da živim. Prestao je uzimati tada. A sada sam kupio "Krestor", možda je bolje. Nigdje. Unatoč činjenici da je godišnje padalo 10 kg (mada ne bi bilo štetno izgubiti 7-8 kg prije normalne težine), kolesterol nije pao, naprotiv, postao je 9, umjesto prije 8 godina. Plus plakova u svima pospano od 30 do 45. A plak u desnoj koronarni preko 70%. Oni su odredili operaciju stenta koji će se tamo staviti, ali to još ne mogu, stenti čekaju dolazak samo na ljeto. Samo za hitne slučajeve postoje stenti ako se ugrušak krvi ispusti. Sada sjedim na prašnici. Ljudi, radite ultrazvučne sudove sa različitim ljekarima! Radio sam to više puta, ali samo posljednji doktor je vidio ovu veliku ploču! Ali ne za 5 mjeseci (od trenutka posljednjeg ultrazvuka), formirano je, već preko 70%.

Normalan lijek, toleriram ga dobro uzimanje, ne primjećujem nikakve nuspojave. Nizak holesterol smanjuje, jedini problem bio je triglicerid koji je zaglavio na jednom mjestu. Ali oni su to odlučili, povezali su Dibicor s Atorvastatinom i to je sve, trigliceridi su također gotovo na gornjoj granici norme.

Moja mama je otpuštena „Atorvastatin sz“ pre šest meseci. Pijela ga je na kursevima, naravno, ne bez dijeta. Sad je vrlo mršava, odlučila je dodatno slijediti dijetu. Redovno provjeravajte holesterol, što je sada normalno.

Uzimam atorvastatin već 10 godina, odmah nakon što sam neočekivano uhvatio infarkt miokarda, a ubrzo su obavili i operaciju koronarnog bajpasa. Mislim da mi lijek mnogo pomaže od holesterola, a već nekoliko godina kada me ispituje holesterol je normalan.

Kad su mi u krvnim pretragama pronašli više od 9 holesterola, pretpostavljao sam da će liječenje biti skupo i vrlo efikasno. Ali u ljekarni, nakon što je dobila paket tableta za 100 rubalja, poprilično se uplašila! Ali iskreno sam popio ovo pakovanje, kako mi je pripisano svakodnevno u toku noći. Prošla je reakcija i nije došlo do promjena, jer je postojao holesterol za dvoje i uspješno se zadržala. Dakle, vrijedi li uzimati takve tablete, kojima nema povjerenja. Uostalom, ovo je hemija i nije poznato šta se može dogoditi tijelu kod dugotrajne upotrebe. Odbio sam ove tablete, tražit ću da mi propisuju bolji lijek, a ne beskorisnu lutku.

Određeno uzimanje atorvastina sa holesterolom 6,5. Pijem 10 mg dnevno - ne vidim poseban efekat, ali ima dosta nuspojava. Pokušavam preći na dijetu.

Već 2 godine uzimam Atorvastatin u dozi od 20 mg. Profil lipida je normalan, ali nešto je jetra počela smećati.

Ne bih rekao da je ova droga zapanjujuća. Propisala mi je moj otac u dozi od 60 mg / dan, jer je visoki holesterol nasledna osobina u našoj porodici. Pros - jednostavnost upotrebe (bez obzira na unos hrane). Protiv - na kraju liječenja nisam primijetila promjene na zdravlju. Kolesterol je iznosio više od 7 mmol / l i ostao je. Šest mjeseci kasnije, holesterol mog oca blokirao je poplitealnu arteriju, što je izazvalo nekrozu velikog nožnog prsta. Sada, kako bi se izbjegla amputacija dva puta godišnje, očevi se nameću vrlo skupim lijekovima. Po mom mišljenju, atorvastatin je potpuno neefikasan lek, a ne znam šta lekari prepisuju.

Terapeut je ovaj lijek propisao svom suprugu, iako mu holesterol nije povišen. Ali pritisak je visok, pa je zajedno s lijekovima koji snižavaju tlak preporučio uzimanje atorvastatina 50 mg jednom dnevno. Međutim, ona je to objasnila činjenicom da su nakon 40 godina statini propisani u profilaktičke svrhe. Njenom suprugu je bila normalna upotreba atorvastatina i nije bilo nuspojava. Cijena je u roku od 150 rubalja.

Atorvastatin (u principu kao i drugi statini) se sada koristi ne samo za povišen holesterol, već se preporučuje i za prevenciju koronarne bolesti srca i ateroskleroze, pa ga kupujem već nekoliko godina. I nedavno nam je profesor (koji studira medicinu) rekao da bi se prema novim preporukama statini trebali uzimati nakon 40 godina u malim dozama i bez obzira na nivo holesterola. Ali trebate ga piti stalno - samo u tom slučaju će biti efekta.

Počeo sam uzimati Atorvastatin nakon što sam probao sve narodne lijekove za snižavanje holesterola. Imao je velike nade u dijetu, ali bez uspjeha - holesterol je ostao na 7,5. Nakon tečaja Atorvastatina pokazatelj je postao 4,5. Oduševila sam se i prestala uzimati lijek. Ali eto ga! Holesterol se vratio na prethodne nivoe. Morat će se dugo družiti s Atorvastatinom.

Kupio sam rođaka koji je imao dijabetes i imao visoki rizik za razvoj koronarne srčane bolesti. Propisana dijeta za snižavanje holesterola i 1 tableta atorvastatina dnevno. Doktor mi je rekao da dođem nakon 4 tjedna - možda će biti potrebno prilagođavanje doze. U roku od mjesec dana holesterol je bio gotovo normalan, tako da nisu povećali dozu. Do danas, rođak je uzimao atorvastatin više od godinu dana (+ dijeta i sport) - holesterol je normalan.

Moja majka to pije, otpustili su je za život. Imala je 9 holesterola, a to je puno. Kada sam počeo koristiti Atorvastatin, tada se mjesec dana kasnije ispostavilo: da je holesterol pao na normalu. Ali on se, jednom takvo što, stalno pije, jer tijelo samo ne regulira svoj nivo zbog poremećaja metabolizma. Nisu primijećene nuspojave.

Kratak opis

Atorvastatin je hipolipidemski lijek koji pripada grupi statina. Koronarna bolest srca zauzima jedno od vodećih mjesta u strukturi kardiovaskularnih bolesti. U korijenu ove patologije leži ateroskleroza koronarnih arterija. Rizik od aterosklerotskih lezija krvnih žila značajno se povećava u prisustvu nepromenljivih (nasljednih, muškaraca, rasa, starosti) i promjenjivih (prekomjerna težina, pušenje, dijabetes, dislipidemija) uzročno-uzročnih faktora. Kršenje metabolizma ugljikohidrata, koji ima izuzetno važnu ulogu u patogenezi ateroskleroze, manifestuje se povećanjem nivoa ukupnog i „lošeg“ holesterola (lipoproteini niske gustine ili LDL) i triglicerida uz istovremeno smanjenje nivoa „dobrog“ holesterola (lipoproteini visoke gustoće ili HDL). U velikom broju velikih studija jasno je pokazano da je nivo kolesterola, LDL-a i HDL-a usko povezan sa stopom smrtnosti od ishemije. Na pozadini hiperholesterolemije, rizik od kardiovaskularnih događaja (uključujući smrt) povećava se nekoliko puta.Istovremeno, eksperimentalno je potvrđeno da uz značajan (do 35%) pad koncentracije LDL, rizik od smrtnosti paralelno opada. Naučnici su takođe dokazali da snižavanje ukupnog holesterola za 10% smanjuje rizik od smrtnosti od koronarne bolesti za 40%. Sve je ovo jasan dokaz koliko je važna terapija za snižavanje lipida u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Do danas su statini (inhibitori 3-hidroksi-3-metilglutarilnog koenzima A reduktaze) lijekovi prve linije u korekciji dislipidemičnih stanja i liječenju ateroskleroze. Oni smanjuju nivo LDL i aterogenih triglicerida i povećavaju sadržaj HDL u plazmi. Statini imaju čvrstu bazu dokaza na osnovu rezultata brojnih velikih kliničkih ispitivanja. Lijekovi ove skupine značajno smanjuju rizik od aterosklerotskih bolesti i komplikacija povezanih s njima, inhibiraju brzinu stvaranja aterosklerotskog plaka i pozitivno djeluju na ne-srčane patologije.

Atorvastatin je trenutno jedan od najpopularnijih i duboko proučavanih lijekova u grupi statina. Riječ je o potpuno sintetičkom lijeku koji je čvrsto ušao u kliničku praksu s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća. Učinkovitost atorvastatina u uklanjanju kardiovaskularnih komplikacija, pokazanoj u brojnim kliničkim ispitivanjima, omogućava nam preporučiti njegovu upotrebu ne samo bolesnicima koji pate od koronarne srčane bolesti, već i osobama visokog rizika za kardiovaskularne događaje na pozadini dislipidemije. Najpoznatije istraživanje hipolipidemijske aktivnosti atorvastatina - CURVES - provedeno je sredinom 1990-ih u Sjedinjenim Državama. U ovom istraživanju, kada se atorvastatin koristio u dozi od 10–40 mg dnevno, postignuto je smanjenje koncentracije „lošeg“ holesterola za 38–51%.

Hipoholesterolemijski efekat leka razvija se relativno brzo i manifestuje se unutar 14 dana od početka primene. Čak i početna doza atorvastatina, 10 mg, može postići značajno kliničko poboljšanje tokom koronarne srčane bolesti zbog smanjenja nivoa LDL-a za 30% ili više. Atorvastatin se može uzimati u nižim dozama od ostalih statina (simvastatin, lovastatin, pravastatin i fluvastatin) sa uporedivim terapijskim učinkom. Redovitim davanjem lijeka kod većine bolesnika s koronarnom srčanom bolešću u što kraćem vremenu za takva patološka stanja (oko 3 mjeseca) postižu se ciljane koncentracije LDL-a. Atorvastatin efikasnije smanjuje nivo aterogenih triglicerida u odnosu na druge lijekove iz ove grupe. Liječenje atorvastatinom provodi se na pozadini posebne prehrane, koja omogućuje smanjenje unosa životinjskih masti u organizam i obogaćenu vitaminima i mineralima. Doza se određuje pojedinačno i ovisi o početnoj razini kolesterola. Početna dnevna doza lijeka je 10 mg, maksimalna 80 mg.

Farmakologija

Hipolipidemični lek iz grupe statina. Selektivni konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaze, enzima koji 3-hidroksi-3-metilglutarilkoenzim A pretvara u mevalonsku kiselinu, koja je prekursor sterola, uključujući holesterol. Trigliceridi i holesterol u jetri su uključeni u VLDL, ulaze u krvnu plazmu i transportiraju se u periferna tkiva. LDL nastaje iz VLDL-a tijekom interakcije s LDL receptorima. Atorvastatin smanjuje koncentraciju holesterola i lipoproteina u plazmi inhibirajući HMG-CoA reduktazu, sintezu holesterola u jetri i povećanje broja LDL receptora u jetri na staničnoj površini, što dovodi do povećanog unosa i katabolizma LDL-a.

Smanjuje stvaranje LDL, uzrokuje izražen i trajan porast aktivnosti LDL receptora. Smanjuje LDL kod pacijenata s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom, koja obično ne reagira na terapiju lijekovima za snižavanje lipida.

Smanjuje koncentraciju ukupnog holesterola za 30-46%, LDL - za 41-61%, apolipoprotein B - za 34-50%, a trigliceridi - za 14-33%, uzrokuje porast koncentracije HDL holesterola i apolipoproteina A. Doza ovisi o smanjenju sadržaja LDL u pacijenti s homozigotnom nasljednom hiperholesterolemijom otpornom na terapiju drugim hipolipidemijskim lijekovima.

Farmakokinetika

Apsorpcija je velika. Samax u plazmi se postiže nakon 1-2 sata. Hrana neznatno smanjuje brzinu i trajanje apsorpcije lijeka (za 25% i 9%, respektivno), ali je pad LDL kolesterola sličan onome s atorvastatinom koji glasi. Koncentracija atorvastatina ako se primjenjuje u večernjim satima niža je nego ujutro (približno 30%). Otkrivena je linearna veza između stupnja apsorpcije i doze lijeka.

Bioraspoloživost - 12%, sistemska bioraspoloživost inhibitorne aktivnosti protiv HMG-CoA reduktaze - 30%. Niska sistemska bioraspoloživost nastaje uslijed presistemskog metabolizma u gastrointestinalnoj sluznici i tijekom "prvog prolaza" kroz jetru.

Srednja Vd - 381 l. Veže se na proteine ​​u plazmi - 98%.

Metabolizira se uglavnom u jetri pod djelovanjem citokroma CYP3A4, CYP3A5 i CYP3A7 uz stvaranje farmakološki aktivnih metabolita (orto- i para-hidroksilirani derivati, produkti beta-oksidacije). In vitro, orto- i para-hidroksilirani metaboliti imaju inhibitorni učinak na HMG-CoA reduktazu, uporediv sa onim atorvastatina. Inhibicijski učinak lijeka protiv HMG-CoA reduktaze približno je 70% određen aktivnostima cirkulirajućih metabolita.

Izlučuje se u žuči nakon jetrenog i / ili vanhepatičkog metabolizma (ne podliježe teškoj enterohepatičkoj recirkulaciji). T1/2 - 14 sati Inhibicijska aktivnost protiv HMG-CoA reduktaze traje oko 20-30 sati zbog prisustva aktivnih metabolita. Manje od 2% oralne doze utvrđeno je u urinu. Ne izlučuje se tokom hemodijalize.

Farmakokinetika u posebnim grupama bolesnika

Samax u žena je viša za 20%, AUC - niža za 10%.

Samax u bolesnika s alkoholnom cirozom jetre 16 puta veći, AUC - 11 puta veći od normalnog.

Obrazac za puštanje

Tablete obložene filmskom membranom bijele ili gotovo bijele boje, okrugle, bikonveksne, u presjeku - gotovo bijele.

1 tab
atorvastatin kalcijum10,85 mg
što odgovara sadržaju atorvastatina10 mg

Pomoćne tvari: kalcijev hidrogenfosfat dihidrat - 27 mg, natrijev karboksimetil škrob - 3 mg, škrob krompir - 3,5 mg, magnezijum stearat - 0,65 mg, mikrokristalna celuloza - 45 mg.

Sastav filmskog premaza: premaz je 3 mg (može se koristiti gotova mješavina bijelog opadra ili gotova smjesa vivakoata), uključujući hipromeloza (hidroksipropilmetil celuloza) - 1,0125 mg, hiproliza (hidroksipropil celuloza) - 1,0125 mg, talk - 0,6 mg, titanov dioksid - 0,375 mg.

10 kom - blister paketi (1) - paketi od kartona.
10 kom - blister ambalaža (2) - pakovanja od kartona.
10 kom - blister paketi (3) - paketi od kartona.
15 kom. - blister paketi (1) - paketi od kartona.
15 kom. - blister ambalaža (2) - pakovanja od kartona.
15 kom. - blister paketi (3) - paketi od kartona.
30 kom - blister paketi (1) - paketi od kartona.
30 kom - blister ambalaža (2) - pakovanja od kartona.
30 kom - blister paketi (3) - paketi od kartona.

Prije propisivanja lijeka Atorvastatin, pacijentu treba preporučiti standardnu ​​dijetu za snižavanje lipida koju se mora pridržavati tokom cijelog razdoblja terapije.

Lijek se uzima oralno, u bilo koje doba dana s hranom ili bez obzira na vrijeme obroka.

Doza se bira uzimajući u obzir početne razine kolesterola / LDL, svrhe terapije i pojedinačni učinak. Početna doza je prosječno 10 mg 1 put / dan. Doza varira od 10 do 80 mg 1 put / dan.

Na početku liječenja i / ili tijekom povećanja doze Atorvastatina, potrebno je pratiti sadržaj lipida u plazmi svaka 2-4 tjedna i prilagoditi dozu u skladu s tim.

Uz primarnu hiperholesterolemiju i miješanu hiperlipidemiju, kao i hiperlipidemiju tipa III i IV prema Fredrickson-u, u većini slučajeva dovoljno je propisati lijek u dozi od 10 mg 1 puta dnevno. Značajan terapeutski učinak obično se primjećuje nakon 2 tjedna, maksimalni terapeutski učinak obično se primjećuje nakon 4 tjedna. Uz dugotrajno liječenje, taj se efekt i dalje nastavlja.

Kod homozigotne porodične hiperholesterolemije, lijek je propisan u dozi od 80 mg (4 tablete od 20 mg) 1 put / dan.

Upotreba lijeka u bolesnika s bubrežnim zatajivanjem i bubrežnim bolestima ne utječe na razinu atorvastatina u krvnoj plazmi niti na stupanj smanjenja kolesterola / LDL-a kada se koristi, stoga promjena doze lijeka nije potrebna.

Uz zatajenje jetre, doza se mora smanjiti.

Prilikom korištenja lijeka u starijih bolesnika nije bilo razlike u sigurnosti, djelotvornosti ili postizanju ciljeva terapije za smanjenje lipida u usporedbi s općom populacijom.

Interakcija

Rizik od miopatije tijekom liječenja drugim lijekovima ove klase povećava se istodobnom primjenom ciklosporina, fibrata, eritromicina, antifungalnih srodnih azola i nikotinske kiseline.

Istodobnom primjenom lijeka Atorvastatin i suspenzije koja sadrži magnezijum i aluminij hidroksid koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi smanjila se za oko 35%, ali stupanj smanjenja koncentracije kolesterola / LDL se nije promijenio.

Istodobna primjena atorvastatina ne utječe na farmakokinetiku antipirina (fenazon), stoga se ne očekuje interakcija s drugim lijekovima metaboliziranim istim citokromskim izoenzimima.

Istodobnom primjenom kolestipola koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi smanjila se za oko 25%. Međutim, učinak snižavanja lipida u kombinaciji kombinacije atorvastatina i kolestipola premašio je učinak svakog lijeka pojedinačno.

Uz opetovanu upotrebu digoksina i atorvastatina u dozi od 10 mg Css digoksin u plazmi nije se mijenjao. Međutim, kada se digoksin koristio u kombinaciji s atorvastatinom u dozi od 80 mg / danu, koncentracija digoksina povećala se za oko 20%. Pacijente koji primaju digoksin u kombinaciji s lijekom Atorvastatin treba primijetiti.

Istodobnom primjenom atorvastatina i eritromicina (500 mg 4 puta / dan) ili klaritromicina (500 mg 2 puta / dan), koji inhibiraju citokrom CYP3A4, uočeno je povećanje koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi.

Istodobnom primjenom atorvastatina (10 mg 1 put / dan) i azitromicina (500 mg 1 put / dan), koncentracija atorvastatina u krvnoj plazmi nije se promijenila.

Atorvastatin nije imao klinički značajan utjecaj na koncentraciju terfenadina u krvnoj plazmi, koja se metabolizira uglavnom citokromom CYP3A4, s tim u vezi, malo je vjerojatno da atorvastatin može značajno utjecati na farmakokinetičke parametre ostalih supstrata CYP3A4.

Uz istodobnu upotrebu atorvastatina i kontraceptiva za oralnu primjenu koji sadrži noretindron i etinil estradiol, primijećeno je značajno povećanje AUC noretindrona i etiniil estradiola za oko 30%, odnosno 20%. Ovaj efekat treba uzeti u obzir pri odabiru oralnog kontraceptiva za ženu koja prima Atorvastatin.

Istodobna primjena s lijekovima koji smanjuju koncentraciju endogenih steroidnih hormona (uključujući cimetidin, ketokonazol, spironolakton) povećava rizik od smanjenja endogenih steroidnih hormona (treba biti oprezan).

Tokom ispitivanja interakcije atorvastatina s varfarinom i cimetidinom, nije pronađena klinički značajna interakcija.

Istodobnom primjenom atorvastatina 80 mg i amlodipina 10 mg, farmakokinetika atorvastatina u ravnotežnom stanju nije se promijenila.

Nisu primijećeni klinički značajni štetni učinci atorvastatina i antihipertenzivnih lijekova.

Istodobna primjena atorvastatina s inhibitorima proteaze poznatim kao inhibitori CYP3A4 praćena je povećanjem koncentracije atorvastatina u plazmi.

Farmaceutska nespojivost nije poznata.

Nuspojave

Iz nervnog sistema: više od 2% - nesanica, vrtoglavica, manje od 2% - glavobolja, astenija, neispravnost, pospanost, noćne more, parestezije, periferna neuropatija, amnezija, emocionalna labilnost, ataksija, paraliza lica, hiperkineza, migrena, depresija Hipestezija, gubitak svijesti.

Iz osjetnih organa: manje od 2% - ambleopija, zujanje u ušima, suva konjuktiva, poremećen smještaj, krvarenje u mrežnici, gluhoća, glaukom, parosmija, gubitak ukusa, perverzija ukusa.

Od kardiovaskularnog sistema: više od 2% - bol u grudima, manje od 2% - palpitacije, vazodilatacijski simptomi, ortostatska hipotenzija, povišen krvni pritisak, flebitis, aritmija, angina pektoris.

Iz hemopoetskog sistema: manje od 2% - anemija, limfadenopatija, trombocitopenija.

Iz respiratornog sistema: češće 2% - bronhitis, rinitis, rjeđe 2% - upala pluća, dispneja, pogoršanje bronhijalne astme, krvarenje iz nosa.

Iz probavnog sistema: češće 2% - mučnina, manje od 2% - žgaravica, zatvor ili proliv, nadimanje, gastralgija, bol u trbuhu, smanjen ili povećani apetit, suha usta, belching, disfagija, povraćanje, stomatitis, ezofagitis, glossitis, erozivne i ulcerativne lezije oralne sluznice, gastroenteritis, hepatitis, bilijarna kolika, heilitis, čir na dvanaestopalačnom crevu, pankreatitis, holestatska žutica, oslabljena funkcija jetre, rektalno krvarenje, melena, krvarenje desni, tenesmus.

Iz mišićno-koštanog sistema: više od 2% - artritis, rjeđe 2% - grčevi nogu, bursitis, tendosinovitis, miozitis, miopatija, artralgija, mijalgija, rabdomioliza, tortikolis, hipertoničnost mišića, kontrakturi zglobova.

Iz mokraćnog sustava: češće 2% - periferni edem, manje od 2% - disurija (uključujući pollakiuriju, nokturiju, urinarnu inkontinenciju ili zadržavanje mokraće, imperativno mokrenje, nefritis, hematuriju, nefrourolitiazu.

Iz genitalija i mliječne žlijezde: više od 2% - urogenitalne infekcije, manje od 2% - vaginalno krvarenje, metroragija, epididimitis, smanjen libido, impotencija, oslabljena ejakulacija, ginekomastija, mastododija.

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: više od 2% - alopecija, kseroderma, pojačano znojenje, ekcemi, seboreja, ekhimoza, petehije.

Alergijske reakcije: manje od 2% - svrbež kože, osip, kontaktni dermatitis "rijetko - urtikarija, angioedem, edem lica, fotoosjetljivost, anafilaksija, multiformni eksudativni eritem (uključujući Stevens-Johnsonov sindrom), toksična epidermalna nekroliza (sindrom Lyella).

Sa strane laboratorijskih pokazatelja: manje od 2% - hiperglikemija, hipoglikemija, povećani serumski CPK, albuminurija.

Ostalo: manje od 2% - porast tjelesne težine, pogoršanje gihta.

  • u kombinaciji sa dijetom za smanjenje povišenog ukupnog kolesterola, holesterola / LDL kolesterola, apolipoproteina B i triglicerida i povećanja HDL holesterola u bolesnika s primarnom hiperholesterolemijom, heteroroznom porodičnom i nefiksalnom hiperholesterolemijom i kombiniranom (mješovitom) hiperlipidemijom tipa II (II)
  • u kombinaciji sa dijetom za liječenje bolesnika s povišenim trigliceridima u serumu (Fredrickson tip IV) i bolesnika s disbetalipoproteinemijom (Fredrickson tip III), kod kojih dijetalna terapija ne daje adekvatan učinak,
  • za smanjenje koncentracije ukupnog kolesterola i holesterola / LDL-a kod pacijenata s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom, kad dijetalna terapija i drugi nefarmakološki tretmani nisu dovoljno efikasni.

Kontraindikacije

  • aktivne bolesti jetre ili povećanje aktivnosti jetrenih enzima nepoznatog porijekla (više od 3 puta u usporedbi s VGN),
  • zatajenje jetre (težina prema Child-Pugh klasifikaciji A i B),
  • trudnoća
  • dojenje
  • starost do 18 godina (efikasnost i sigurnost nisu utvrđene),
  • preosjetljivost na komponente lijeka.

Uz oprez, lijek treba propisati zbog zloupotrebe alkohola, povijesti bolesti jetre, teške neravnoteže elektrolita, endokrinih i metaboličkih poremećaja, arterijske hipotenzije, teških akutnih infekcija (sepsa), nekontrolirane epilepsije, opsežnih hirurških intervencija, ozljeda i bolesti skeletnih mišića.

Trudnoća i dojenje

Atorvastatin je kontraindiciran u trudnoći i dojenju (dojenju).

Nije poznato da li se atorvastatin izlučuje u majčino mlijeko. S obzirom na mogućnost neželjenih događaja kod novorođenčadi, ako je potrebno, upotreba lijeka tokom dojenja treba odlučiti o prestanku dojenja.

Žene reproduktivne dobi trebaju primjenjivati ​​odgovarajuće metode kontracepcije za vrijeme liječenja. Atorvastatin se može propisati ženama reproduktivne dobi samo ako je vjerojatnost trudnoće vrlo mala, a pacijentica je obaviještena o mogućem riziku za plod tijekom terapije.

Upotreba za oslabljenu funkciju jetre

Treba biti oprezan pacijentima koji imaju povijest jetrenih bolesti.

Upotreba lijeka je kontraindicirana u bolesnika s aktivnom bolešću jetre ili povećanjem aktivnosti jetrenih enzima nepoznatog porijekla (više od 3 puta u usporedbi s VGN-om) i s zatajenjem jetre (ozbiljnost prema Child-Pugh klasifikaciji A i B).

Posebna uputstva

Prije nego što započne terapiju Atorvastatinom, pacijentu mora biti propisana uobičajena dijeta s hipokosterolom, koju mora poštovati tokom cijelog razdoblja liječenja. Upotreba inhibitora HMG-CoA reduktaze za smanjenje koncentracije lipida u krvi može dovesti do promjene biokemijskih parametara koji odražavaju funkciju jetre. Funkciju jetre treba nadzirati prije početka terapije, 6 tjedana, 12 tjedana nakon početka primjene lijeka Atorvastatin i nakon svakog povećanja doze, te periodično, na primjer, svakih 6 mjeseci. Tijekom terapije Atorvastatinom može se primijetiti porast aktivnosti jetrenih enzima u krvnom serumu. Bolesnike koji imaju porast aktivnosti enzima treba nadzirati sve dok se indikatori ne vrate u normalne vrijednosti. U slučaju da su vrijednosti ALT ili ACT više od 3 puta veće od VGN, preporučuje se smanjenje doze Atorvastatina ili prekid liječenja.

Atorvastatin treba primjenjivati ​​s oprezom kod pacijenata koji zloupotrebljavaju alkohol i / ili imaju bolest jetre. Aktivna bolest jetre ili trajno povećanje aktivnosti aminotransferaza nepoznatog porijekla služe kao kontraindikacije za imenovanje Atorvastatina.

Liječenje atorvastatinom može uzrokovati miopatiju. Dijagnoza miopatije (boli i slabosti u mišićima u kombinaciji s povećanjem aktivnosti CPK-a više od 10 puta u usporedbi s VGN-om) treba raspravljati u bolesnika s uobičajenom mijalgijom, mišićnom boli ili slabošću i / ili izrazitim porastom aktivnosti CPK-a. Pacijente treba upozoriti da trebaju odmah obavijestiti liječnika o pojavi neobjašnjive boli ili slabosti mišića ako ih prate nelagodnost ili vrućica. Terapiju s atorvastatinom potrebno je prekinuti ako postoji značajno povećanje aktivnosti CPK ili ako postoji potvrđena ili sumnja na miopatiju. Rizik od miopatije u liječenju drugih lijekova ove klase povećao se istodobnom primjenom ciklosporina, fibrata, eritromicina, nikotinske kiseline ili antifungalnih sredstava iz skupine azola. Mnogi od ovih lijekova inhibiraju metabolizam posredovan CYP3A4 i / ili transport lijekova. Atorvastatin se biotransformira pod utjecajem CYP3A4. Prilikom propisivanja atorvastatina u kombinaciji s fibratima, eritromicinom, imunosupresivima, azolovim antifungalima ili nikotinskom kiselinom u hipolipidemijskim dozama, očekivanu korist i rizik od liječenja treba pažljivo izmjeriti, a pacijente treba redovito promatrati kako bi se otkrili bolovi ili slabosti u mišićima, posebno tijekom prvih mjeseci tretmana i tokom perioda povećanja doza bilo kojeg leka. U takvim se situacijama može preporučiti periodično određivanje aktivnosti KFK-a, iako takva kontrola ne sprječava razvoj teške miopatije.

Kada se koristi lijek Atorvastatin, kao i drugi lijekovi ove klase, opisani su slučajevi rabdomiolize s akutnim zatajivanjem bubrega uslijed mioglobinurije. Terapiju atorvastatinom treba privremeno prekinuti ili potpuno prekinuti ako postoje znakovi moguće miopatije ili postoje faktori rizika za razvoj zatajenja bubrega zbog rabdomiolize (na primjer, teška akutna infekcija, arterijska hipotenzija, ozbiljne operacije, traume, teške metaboličke poremećaje, poremećaji endokrinog i elektrolita i nekontrolisani napadi) .

Prije početka terapije Atorvastatinom potrebno je pokušati postići kontrolu hiperholesterolemije odgovarajućom dijetalnom terapijom, povećanom fizičkom aktivnošću, gubitkom težine bolesnika s pretilošću i liječenjem drugih stanja.

Pacijente treba upozoriti da se moraju odmah obratiti liječniku ako se pojave neobjašnjivi bolovi ili mišićna slabost, posebno ako ih prate nelagoda ili vrućica.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Nije prijavljeno štetno djelovanje lijeka Atorvastatin na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima.

Sastav i oblik doziranja

Atorvastatin (na latinskom - Atorvastatinum) dostupan je samo u obliku tableta. Kako bi se spriječili štetni utjecaji okoliša (vlaga, svjetlost, temperatura) na komponente lijeka, kao i za ciljanu apsorpciju lijeka u donjem dijelu želuca i u početnom dijelu crijeva, prekriveni su filmskom membranom. Boja filma ovisi o proizvođaču. Obično je bijela, ali ponekad žućkasta, plavkasta ili smećkasta ljuska. Oblik i izgled tableta su također različiti: su okrugli ili kapsulirani, s glatkom površinom ili s urezanim brojevima s različitih strana.

Ali glavna stvar u lijeku nije vid, nego aktivna supstanca. Ovo je atorvastatin kalcijum trihidrat. Ali budući da i sam sadržaj atorvastatina igra glavnu ulogu u postizanju potrebnog terapijskog efekta, doziranje lijeka je usmjereno upravo na njega. Tako u ljekarničkoj mreži možete pronaći Atorvastatin sa sadržajem 10, 20, 30, 40, 60 i 80 mg aktivnog spoja. Njegove manje doze (1 ili 5 mg), čak i u kombiniranim hipolipidemičkim agensima, ne postoje.

U jednoj paleti ćelija kontura stavlja se 10 ili 15 tableta. Jedna paleta može biti u pakovanju, a možda i više - do 10. Često je veliki broj tableta dostupan u polimernim limenkama. Postoje i druga doziranja lijekova iz ove farme grupe, čija je glavna supstanca atorvastatin. Ali oni već imaju druga, ne međunarodna (INN), već trgovačka imena (Atoris, Liprimar, Novostat, Tulip itd.).

Izvorni lijek Atorvastatin iz ruske proizvodnje nalazi se u sljedećoj kodnoj niši:

  • kod za anatomsku i terapijsku hemijsku klasifikaciju (ATX) je C10AA,
  • kod prema ruskom klasifikatoru OKPD2–20.10.149,
  • prema registru lekova Rusije (RLS), proizvod pripada farmakološkoj grupi „statini“.

Atorvastatin nije jedina komponenta lijeka. Sadrži pomoćne sastojke: kalcijum karbonat, celulozu, mlečni šećer, skrob, silicijum dioksid, magnezijum stearat, polivinil alkohol, titanov dioksid, polietilen glikol i talk. Alergičari trebaju znati za njih, budući da se na mikrodoze ovih spojeva može razviti reakcija.

Atorvastatin je dostupan na recept, koji liječnik propisuje na latinskom jeziku. Čak i ako su beskrupulozni ljekarnici spremni da slobodno prodaju lijek, ne biste ga trebali uzimati bez savjetovanja s liječnikom. Doista, prije liječenja i u njegovom procesu potrebno je kontrolirati rad jetre.

Indikacije za upotrebu

Stanja u kojima su propisani statini nazivaju se dislipidemija. Prevedeno na jednostavan jezik, ovo metabolizam masti. Ne manifestira se jako dugo, a tek intenzivnim taloženjem "lošeg" holesterola u vaskularnim zidovima počinju tipični aterosklerotski simptomi. U početnoj fazi otkriva se neravnoteža lipida isključivo u laboratoriji. Analiza se naziva lipidni profil, ona uključuje glavne pokazatelje metabolizma masti - trigliceride, holesterol, ukupni i deo masnoće proteinskih kompleksa, proteine ​​koji prenose holesterol, kao i aterogeni koeficijent.

Bez određivanja lipidnog profila (drugo ime lipidnog profila) nemoguće je utvrditi dozu i vrstu statina koji će pacijent uzimati duže vrijeme (i po mogućnosti čitavog života). Uz to je potreban lipidni profil za kontrolu tretmana koji je već započeo. Venuna krv daje se na analizu nakon određene jednostavne pripreme: bez nje se rezultati mogu izobličiti.

Prednost atorvastatina je njegova djelotvornost u liječenju svih vrsta hiperholesterolemije (nasljedne i stečene). Smanjuje nivo „lošeg“ holesterola i transportnih proteina koji se mogu taložiti u zidovima arterija. Istovremeno, povećava koncentraciju „dobrih“ lipoproteina i povećava broj receptora koji hvataju holesterol za unutarćelijsku potrošnju ili upotrebu. Pored toga, atorvastatin smanjuje trigliceride u krvi, ali to ne znači da ga možete uzimati za gubitak kilograma.

Mehanizam djelovanja aktivne tvari zasnovan je na suzbijanju glavnog enzima koji katalizira stvaranje holesterola od strane ćelija jetre. Enzim se naziva hidroksimetilglutarilni koenzim A reduktaza, a Atorvastatin, odnosno, inhibitor HMG CoA reduktaze. Upravo ova kvaliteta lijeka omogućava ne samo zaustavljanje rasta već postojećih aterosklerotskih plakova, već i sprečavanje njihovog pojavljivanja kod ljudi s povećanim rizikom za razvoj ateroskleroze. Stoga se može propisati za genetsku sklonost hiperholesterolemiji u mladoj dobi ili teškim pušačima i hipertenzivnim pacijentima nakon 55 godina.

Statin ne liječi krvne sudove, već s koronarnom srčanom bolešću ili cerebralnom aterosklerozom sprečava komplikacija poput srčani udar ili moždani udar. Indikacije za njegovu upotrebu su akutni oblici koronarne srčane bolesti, stanja poslije njih, akutni cerebrovaskularni udari. Atorvastatin se propisuje i u postoperativnom periodu u vaskularnoj nauci i kardiologiji. A najbolji rezultati postižu se složenom primjenom lijeka s drugim lijekovima za snižavanje lipida i u kombinaciji s drugim metodama korekcije metabolizma masnoće (prehranom, umjerenim vježbanjem, odricanjem od loših navika).

Tokom trudnoće i dojenja

Istraživanja u ovom pravcu nisu provedena i niko ne zna kako Atorvastatin utječe na plod i da li prelazi u majčino mlijeko. Zbog toga se oni ne propisuju trudnicama, a ako je apsolutno potrebno uzimati ga tokom dojenja, dijete se prebacuje na umjetno hranjenje. U vezi s tim, ženama reproduktivne dobi, dok uzimaju statin, preporučuje se korištenje odgovarajućih metoda kontracepcije kako bi se vjerojatnost trudnoće svela na nulu.

Atorvastatin je propisan samo odraslim osobama, a namijenjen je i liječenju poremećaja metabolizma lipida i prevenciji kardiovaskularnih komplikacija u pozadini već razvijene vaskularne ateroskleroze. Učinak statina na djecu i adolescente nije dobro razumljiv, tako da doktori ne rizikuju da ga koriste kod pacijenata mlađih od 18 godina.

Nuspojave

Vjerojatnost nuspojava je mala: nuspojava se javlja u 1-3% slučajeva dugotrajne primjene Atorvastatina.

  1. Najčešće su to neurološki simptomi u obliku nesanice, glavobolje i sindroma hroničnog umora.
  2. Zbog činjenice da aktivna supstanca utiče na jetru, može se razviti dispepsija - natečenost, mučnina, proliv ili zatvor, bol u trbuhu.
  3. Ponekad postoje povremeni bolovi u mišićima.
  4. Uputstvo naziva alergije (od svrbeža kože do anafilaksije), smanjenje potencije, povredu osetljivosti perifernih živaca, grčeve, bolove u zglobovima kao ređe nuspojave.
  5. Izuzetno je rijetko razviti lijek hepatitis ili pankreatitis, dolazi do promjena u sastavu krvi: smanjenja broja trombocita, povećanja razine jetrenih enzima.
  6. U izoliranim slučajevima otkrivena je rabdomioliza - uništavanje mišićnih vlakana s naknadnom blokadom bubrežnih tubula njihovim produktima propadanja, što dovodi do akutnog zatajenja bubrega.

Posebnu pažnju treba posvetiti pacijentima dijabetes obe vrste. Dijabetička angiopatija je obavezna manifestacija bolesti. I to nije ništa drugo nego ubrzanje aterosklerotskih vaskularnih lezija. Atorvastatin se propisuje dijabetičarima kada se otkrije dislipidemija. Povećava li šećer u krvi? Odgovor je dvosmislen: sve je individualno, lijek možda neće utjecati na razinu glukoze, ali može prouzrokovati malu hipo- ili hiperglikemiju. Upotreba statinske terapije za dijabetes tipa 1 i 2 uključuje redovito praćenje šećera.

Doziranje i primjena

Doziranje lijeka propisuje liječnik, ovisno o stupnju i vrsti dislipidemije. On takođe određuje koliko će dana ili meseci trajati tečaj lečenja. Paralelno se može propisati jedan ili više lijekova koji su propisani za povišen holesterol, kao i standardna dijeta za snižavanje lipida kada ih uzimate. Iskusni stručnjak naučit će vas da pravilno pijete čistu vodu i dozirate fizičku aktivnost.

Ipak, pacijent mora tačno znati u koje doba dana je bolje uzimati lijekove (ujutro ili navečer), nego ih piti, piti tablete prije ili nakon jela.

  1. Stopa i stupanj smanjenja "lošeg" kolesterola u krvi ne ovisi o unosu hrane.
  2. Koncentracija aktivne supstance u krvi je 30% veća od jutarnjeg unosa tableta, u odnosu na večernju.Ali, lijek koji se pije noću ima veći učinak na jetru, koja noću djeluje intenzivnije. Stoga nema razlike u koje doba dana će se uzimati tableta. Glavna stvar je da u isto doba.
  3. Radi lakšeg prolaska lijeka kroz probavni trakt, bolje ga je piti s čistom mirnom vodom. Moguće je i sa nečim drugim, ali ne sa sokom od grejpa, koji povećava apsorpciju statina i na taj način povećava njegovu koncentraciju u krvi.
  4. Terapija se započinje minimalnim dozama (10 mg), a nakon 2, 3 ili 4 tjedna propisuje se lipidni profil. To je posljedica činjenice da se terapeutski učinak počinje očitovati tek nakon dvotjednog unosa, a dostiže maksimum do kraja mjeseca. Prema lipidnom profilu, liječnik vodi upute kako promijeniti dozu.
  5. Maksimalna doza Atorvastatina ovisi o vrsti dislipidemije, njenim početnim brojevima, prisutnosti / odsutnosti jetrene patologije i istodobnoj primjeni lijekova drugih grupa. Ovisi koliko će mi vremena trebati da to potraje.

Značajke aplikacije

Prije propisivanja Atorvastatina, liječnici pokušavaju postići uspostavu ravnoteže lipida prehranom, fizičkom aktivnošću, gubitkom težine. U stvari, ova taktika traje kroz čitav period liječenja statinima. Neposredno prije prve doze lijeka funkcija jetre. Tada postaje trajna: 1,5 tjedna nakon početka terapije, nakon 3 mjeseca i nakon toga - svakih šest mjeseci i nakon svake promjene doze.

Pored toga, pre početka terapije pregledavaju se režimi liječenja za prateće bolesti. Uz visoki krvni pritisak, hipotireozu, gojaznost, patologiju jetre, odabiru se kompatibilni lijekovi ili upotrebljavaju dozu, navodi se u napomeni. Također, pacijente upozoravaju na mogućnost miopatije te stoga o svakom bolu u mišićima moraju obavijestiti svog liječnika.

Minimalni kurs tretman nije osmišljen nekoliko dana i trajat će onoliko dugo koliko kaže specijalista. Obično je minimum nekoliko meseci. Napokon, lipidna neravnoteža razvijala se tijekom godina ili čak decenija. A također će trebati puno vremena da se to popravi. Stoga ne smije biti pitanje da li možete predahnuti sami: tablete se moraju stalno piti. Bez odmora, Atorvastatin se može uzimati godinama, a koliko će vremena trebati da se to postigne u svakom slučaju - reći će lipidni profil.

S oslabljenom funkcijom jetre

Atorvastatin je dozvoljen samo u odsustvu patologije jetre ili sa blagim stepenom zatajenja jetre. Ipak, procjenjuje potrebu njegove upotrebe i mogućnost zamjene drugih sredstava koja ne djeluju na jetru. Praćenje funkcionalne aktivnosti hepatocita u slučaju zatajenja jetre je od posebnog značaja. Analize moraju biti urađene na vrijeme i nakon pravilne pripreme.

Cijena lijeka

Lijekovi ove farmakološke grupe proizvode se u mnogim zemljama, a cijena Atorvastatina ovisi o proizvođaču. Međutim, kao i na dozu u miligramima, te na broj komada tableta u pakovanju. Analozi po cijeni su pripravci ukrajinske, ruske, indijske i engleske proizvodnje.

Cijena mjesečnog tečaja s dnevnom dozom od 20 mg u našim ljekarnama kreće se od 90 ± 20 UAH. ili 250 ± 80 rubalja. Izraelski su tableti 1,5 puta skuplji, španski 2 puta skuplji, američki i njemački 3-4 puta skuplji.

Analozi i zamjene za Atorvastatin

Originalni lijek nije jedna vrsta. Na osnovu glavne aktivne supstance stvara se masa generički sa sličnim (na primjer, Atoris, Atokor, Atormak ili Atorvoks), a ponekad potpuno različitima (Torvakard, Tulip, Vazator), trgovačkim imenima koja se razlikuju u sastavu dodatnih komponenti. Neki su jeftiniji, a neki su iskreno skuplji. Mogu se zamijeniti jedna za drugom, ali samo uz znanje liječnika.

Koji je statin na bazi atorvastatina bolji

Na ambalaži ljekarne često je uz originalni naziv skraćenica ili druga riječ, na primjer, Atorvastatin SZ ili Atorvastatin MS. Ove čestice označavaju različite proizvođače. U tim slučajevima govorimo o ruskim farmaceutskim kompanijama Severnaya Zvezda i Medisorb. Na ostalim pakovanjima možete vidjeti dodatne riječi „Pranapharm“, „Ozon“, „LEXVM“, „Vertex“, „Canonfarm“, „Akrikhin“, „Actavis“, „Biocom“, „ALSI Pharma“.

Među uvezenim analogima možete pronaći Atorvastatin Alkaloid (Makedonija), Atorvastatin Teva (Izrael), Ananta (Indija), Pfizer (SAD), Blufish (Švedska), Ratiopharm (Njemačka), “ Aveksima "(međunarodna kompanija) ... Nemoguće je pouzdano reći koja je droga bolja. U stvari, to su sinonimi, direktni analozi. Statini zvani Atorvastatin sadrže istu aktivnu supstancu. Razlikuju se samo u pomoćnim komponentama: tablete se mogu zamijeniti primjenom onih sa manje nuspojava u pojedinačnom režimu liječenja. Međutim, poput lijekova na bazi atorvastatina s drugim trgovačkim imenima.

O tome svjedoče pregledi stručnjaka i pacijenata: lijekovi na bazi atorvastatina koji su dobro tolerirani odabrani su za pacijente, a zamjena nije utjecala na rezultate lipidnog profila. Ali niko nije uspio u potpunosti zamijeniti farmakološke proizvode narodnim lijekovima.

Razlika između atorvastatina i rosuvastatina, simvastatina i lovastatina

Lijek o kojem se raspravlja odnosi se na sintetičke statine treće generacije. Ispod njega po rangu i starijim vremenima ulaska u terapijsku praksu sintetički fluvastatin, polusintetički simvastatin i pravastatin i prirodni lovastatin. Moderniji hipolipidemični agensi uključuju sintetičke lijekove najnovije generacije Pitavastatin i Rosuvastatin. Kakva je razlika između njih?

Lovastatin se proizvodi na bazi vitalnih proizvoda gljiva iz aspergila. Njegova proizvodnja je problematična, oduzima puno vremena i ne opravdava trošeni novac. Iste sirovine se koriste u procesu proizvodnje Simvastatina i Fluvastatina. Ovi statini su prolijekovi: njihovi metaboliti djeluju na metabolizam lipida, a ne na sebe. Stoga mora proći određeno vrijeme prije nego što se dobije željeni učinak. Suprotno tome, Atorvastatin, Pitavastatin ili Rosuvastatin već su spremni za borbu protiv „lošeg“ holesterola odmah nakon ulaska u krvotok.

Slična je situacija i sa stepenom i brzinom utjecaja na tijelo: lijekovi 3 i 4 generacije mnogo su efikasniji (Simvastatin - 2 puta, Pravastatin i Lovastatin - 4 puta, Fluvastatin - 8 puta). Međutim, i liječnike i pacijente zanima koji je statin sigurniji. A onda sve ovisi o hemijskoj formuli lijeka. Lovastatin rastvorljiv u mastima, simvastatin i atorvastatin lakše prodiru u moždane stanice. A nuspojave iz središnjeg živčanog sustava vjerojatnije su od rosuvastatina topljivog u vodi, fluvastatina i pravastatina. Ali potonje imaju jači učinak na stanice jetre, što se može očitovati povećanjem razine jetrenih enzima u krvi.

Ako lijekove posljednjih generacija međusobno uspoređujemo, glavna stvar koja razlikuje Atorvastatin od Rosuvastatina i Pitavastatin je manje učinkovita (2 puta) i, shodno tome, manji popis nuspojava. Osim toga, na koncentraciju najmodernijih lijekova u krvi ne utječe unos hrane, dok sadržaj ostalih statina ovisi o vremenu konzumiranja hrane.

Lovastatin, Simvastatin ili Atorvastatin, Rosuvastatin: koji od njih je bolje rekao ljekar. Ali iz perspektive medicine utemeljene na dokazima, izbor je pao na statine sa sintetičkim aktivnim sastojcima atorvastatinom ili rosuvastatinom. Potonji uključuju Rosart, Rosucard, Mertenil, Crestor, Suvardio, Cardiolip i mnoge druge. Ali ako pacijenti namjeravaju uzimati lijekove samo na osnovi ljekovitog bilja, tada ekstrakt djeteline (Ateroklefit Evalar) može zamijeniti sintetiku.

Upotreba recenzija

Mnogi ljudi, prije početka liječenja, žele znati neovisno mišljenje ljekara (terapeuta, kardiologa), kao i upoznati se s recenzijama pacijenata koji su uzimali ovaj statinski lijek. Nakon ispitivanja stručnjaka i pacijenata, može se izvesti ovako uopćavajući zaključak:

  • Atorvastatin je lijek izbora za mnoge ljekare zbog visoke učinkovitosti i rijetkih nuspojava,
  • većina pacijenata koji su uzimali pilule zbog „lošeg“ holesterola primijetili su poboljšanje dobrobiti, posebno oni koji su novu generaciju statina trebali zamijeniti rosuvastatinom atorvastatinom zbog učestalih nuspojava,
  • samo mali postotak pacijenata koji su uzimali lijek žalio se na vrtoglavicu, slabost i glavobolju, ali to su bili stariji ljudi kojima su propisane visoke doze lijeka.

Pogledajte video: Atorvastatin Lipitor I: General Information and Side Effects (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar