Znakovi dijabetesa: na šta treba paziti da ne padnete u komu

Zbog dijabetesa morate pratiti dijetu, stalno pratiti nivo šećera u krvi, uzimati lijekove na vrijeme i brinuti se, kao da bolest nije dovela do kome, sljepoće ili amputacije nogu. Ali s dijabetesom možete aktivno živjeti. Glavno je ne propustiti nastanak bolesti.

Tijekom 25 godina broj odraslih s dijabetesom se udvostručio. Na svijetu postoji više od 400 miliona (!) Dijabetičara. Rusija je u prvih deset zemalja s najvećim brojem oboljelih, a broj odraslih s dijabetesom porastao je četiri puta širom svijeta tokom 35 godina.

Šta je dijabetes i kako se dešava

Dijabetes je hronična bolest koja je povezana s metaboličkim poremećajima, naime inzulin. Inzulin je hormon koji utječe na metabolizam ugljikohidrata i kako se glukoza apsorbira iz hrane. Ovo je provodnik, bez kojeg glukoza ne ulazi u ćelije tela. Odnosno, neće ih hraniti, ali će ostati u krvi, poremetiti rad nervnog tkiva i organa.

  1. Dijabetes tipa I, ovisan o insulinu. Razvija se kada se inzulin ne proizvodi u tijelu. Hormona nije dovoljno, pa biste trebali unositi ga izvana. Ova vrsta dijabetesa češće se otkriva kod djece i adolescenata i niko ne može sa sigurnošću reći šta aktivira bolest.
  2. Dijabetes tipa II, ne zavisi od insulina. U ovom slučaju se proizvodi inzulin, ali tijelo ga ne može koristiti. Ovo je najčešća vrsta dijabetesa koja uveliko ovisi o načinu života.
  3. Gestacijski dijabetes. Pojavljuje se kod trudnica.

Znakovi dijabetesa

Simptomi dijabetesa malo su različiti ovisno o vrsti. Opšte žalbe:

  1. Konstantna žeđ, dnevno se pije više od tri litre vode.
  2. Često želite koristiti toalet, posebno noću.
  3. Apetit raste, ali težina opada (u ranoj fazi).
  4. Svrab kože.
  5. Rane polako zacjeljuju.
  6. Umor se neprestano oseća, pamćenje se pokvari.
  7. Vrhovi prstiju otrcani.

Kod dijabetesa prvog tipa miriše na aceton iz usta, koža se ljušti. Takav dijabetes može se manifestirati naglo, prate ga bolovi u glavi i povraćanje, pa čak i dovode do kome, posebno ako niko nije primijetio rane znakove dijabetesa tipa 1 kod djece i adolescenata: etiopatogeneza, klinika, liječenje.

Dijabetes tipa 2 često se ne primjećuje sve dok ne dovede do drugih poteškoća: problema s potencijom, oslabljenog vida, bolesti bubrega, srčanog udara.

Ko može dobiti dijabetes

Nemoguće je razumjeti da će osoba razviti dijabetes tipa 1 sve dok se metabolizam ugljikohidrata ne poremeti u tijelu i ne pojave se prvi simptomi bolesti: umor, letargija, znojenje, promjene u testovima.

Dijabetes tipa 2 često pogađa ljude s prekomjernom težinom i niskom aktivnošću 10 činjenica o dijabetesu, tako da se možete djelomično osigurati od njega: pratite prehranu i vježbanje.

Čimbenici koji povećavaju rizik od razvoja bilo koje vrste dijabetesa:

  1. Nasljedna predispozicija. Ako su rođaci bolesni, onda su šanse za otkrivanje dijabetesa veće.
  2. Bolest pankreasa. Upravo se u njemu proizvodi inzulin, a ako organ nije u redu, tada mogu doći do problema sa hormonom.
  3. Bolesti endokrinog sistema. Dijabetes je hormonski poremećaj. Ako postoji predispozicija za takve bolesti, tada postoji rizik od dijabetesa.
  4. Virusne infekcije. Piletina, rubeola, zaušnjaci, pa čak i grip mogu biti okidači za dijabetes.

Kako se provjeriti i zaštititi

Sa sumnjivim znakovima trebate otići endokrinologu i proći potrebne testove. Krva iz prsta (na šećer), test urina na glukozu, test tolerancije na glukozu, određivanje nivoa inzulina, C-peptida i glikoliranog hemoglobina u krvi (posljednja tri testa uzimaju se iz vene). Ovi su testovi dovoljni za prepoznavanje znakova dijabetesa i razumijevanje kojoj vrsti bolesti bolest pripada.

Ako nema jasnih znakova dijabetesa, ali riskirate, svake godine darujte krv za šećer. Zdravi ljudi moraju imati ovaj test svake tri godine.

Da se svjesno ne uvedete u rizičnu skupinu, trebate malo:

  1. Održavajte zdravu težinu.
  2. Vježbajte barem pola sata dnevno.
  3. Jedite manje šećera i zasićenih masti.
  4. Ne pušite.

Pogledajte video: Kako da prepoznate simptome dijabetesa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar