Test test trake za aceton u urinu: upute za upotrebu, cijena

Urin aceton trake - Dijagnostički sustavi koji reagiraju na ketonska tijela i prikazuju rezultat studije mijenjanjem indikatora boja. Ako je potrebno, pacijent ih može kupiti u ljekarni.

Trake su dizajnirane za merenje nivoa ketonskih tela u urinu. Oslobađanje acetona i njegovih derivata povećava se kod upalnih bolesti, patologija gastrointestinalnog trakta, gladovanja i drugih stanja. Međutim, u kliničkoj praksi test se često koristi za praćenje dinamike dijabetesa. Nepravilnim lečenjem bolesti povećava se količina ketona u urinu.

Princip rada

Testne trake su vizuelni pokazatelj količine ketona u vašoj mokraći. Na njihovom kraju nalazi se mjesto zasićeno natrijum nitroprusidom. U kombinaciji s acetonom, tvar mijenja boju.

Prije upotrebe, trake su bijele. Nakon interakcije s ketonima, pojavljuje se ljubičasta boja. Intenzitet boje je direktno proporcionalan količini acetona u urinu.

Da biste dešifrirali analizu, trebali biste usporediti nijansu trake s priloženom ljestvicom boja. Najmanji prag analize je 0,5 mmol / L. Manje ketonskih tela u urinu ne može se odrediti testom.

Definicijska skala

Pomoću testa može se prosuditi ne samo prisustvo ketonskih tijela, već i stupanj njihovog povećanja. Stoga se koriste za polukvantitativnu metodu.

Formalno, rezultati studije mogu se podijeliti u pet grupa. Obično trakice nemaju svoju boju, to ukazuje na odsustvo acetona u urinu. Negativni rezultat je opažen kada je broj ketonskih tijela manji od 0,5 mmol / L.

Svijetlo ružičasta boja primjećuje se uz lagani porast ketonskih tijela u urinu. U praksi se označava kao jedan plus. Ovo se stanje naziva blagom ketonurijom. Za pacijenta nije opasno po život, ali zahtijeva dijagnozu i liječenje.

Ružičasta i malina boja su rezultat snažnog povećanja razine ketonskih tijela. Označava se s dva ili tri plusa. Ovaj test boja pokazuje umjerenu ozbiljnost ketonurije. Stanje zahtijeva hitno liječenje, opasno je za zdravlje pacijenta.

Ljubičasta boja opaža se kod snažnog povećanja nivoa acetona u urinu. U praksi ova test boja odgovara četiri pluseva. Ljubičasta nijansa rezultat je jakog stepena ketonurije - ketoacidoze. Stanje je opasno po život pacijenta, zahtijeva hitno liječenje u bolnici.

Ketogluk-1 trake su plastične sa dva senzorska elementa. Prvi od njih određuje razinu glukoze, drugi - količinu acetona u mokraći. Testne trake dizajnirane su za praćenje tijeka dijabetesa. Nakon otvaranja ambalaže, mogu se koristiti dva mjeseca.

Ketogluk-1 imaju prosječnu cijenu, u jednom pakovanju sadrži 50 traka. Rok trajanja je 2 godine. Osjetljivost testa ovisi o kvaliteti mjerenja. Lažni rezultati mogu biti povezani s primjenom određenih lijekova, zagađivanjem posuđa.

Za brzu dijagnozu dijabetesa, pacijent treba prikupiti prosječan dio urina. Najtačniji rezultati dobivaju se u istraživanju jutarnjeg urina. Treba ga sakupljati u čistom posuđu koje nema kemikalije na površini. Za mjerenje se može koristiti samo svježi urin.

Prema uputstvu za upotrebu, traka se spušta u urin na 5 sekundi. Zatim treba oštrim valom ruke ukloniti preostalu tekućinu iz nje, staviti je na stol sa senzorom gore. Nakon 120 sekundi, pacijent može procijeniti rezultate ispitivanja.

Obično indikator test test trake ne mijenja boju. Sa povećanjem šećera u krvi, njegova nijansa postaje zelenkasta, zatim plava, a potom gotovo crna. Visoka razina glukoze ukazuje na dijabetes melitus i njegovu dekompenzaciju, akutni ili hronični pankreatitis i nadbubrežne tumore. Sa povećanjem acetona, nijansa trake postaje ružičasta, a zatim ljubičasta.

Ketofan su trakice s indikatorom za određivanje nivoa acetona u mokraći. Rok trajanja je dvije godine. Pakovanje sadrži 50 traka. Ketofan test ima prosječnu cijenu. Nakon otvaranja trake je dopušteno koristiti u roku od 30 dana.

Testne trake brzo reagiraju na nivo acetona u urinu. Zbog toga se Ketofan često koristi za praćenje tijeka dijabetesa kod djeteta. Za analizu možete koristiti samo svjež i dobro izmiješan urin.

Da biste odredili nivo ketonskih tela, koristite sledeća uputstva:

  1. Izvadite traku iz olovke i dobro je zatvorite.
  2. Spustite traku u urin na 2 sekunde.
  3. Izvucite trakicu s posude s urinom.
  4. Po ivici tepsije nacrtajte traku da biste uklonili suvišnu tečnost.
  5. Rezultat procijenite nakon 2 sekunde.

Analizator je obično bijel. Ovisno o količini acetona, njegova boja se mijenja od svijetlo ružičaste do tamno ljubičaste. Test ima visoku specifičnost, boja pruge može odrediti približnu količinu ketonskih tijela.

Acetonski test

Acetontest je pokazatelj za određivanje ketonskih tela u urinu. Prodaju se u plastičnoj ambalaži od 25 ili 50 komada. Rok trajanja test traka je jedna godina. Nakon otvaranja ambalaže, mogu se koristiti u roku od 30 dana. Cijena aceton testa najniža je među analogima.

Uputa za upotrebu za ispitivanje acetonom uključuje nekoliko faza dijagnoze:

  1. Sakupljajte svježu porciju urina u sterilnu posudu.
  2. Izvadite analizator iz epruvete, a zatim ga čvrsto zatvorite.
  3. Uronite u urin na 8 sekundi.
  4. Izvadite test iz posude s urinom, protresite ga da biste uklonili suvišnu tekućinu.
  5. Postavite indikator na suhu vodoravnu površinu.
  6. Rezultat procijenite nakon 3 minute.

Značajka test traka je manja osjetljivost na mala povećanja ketonskih tijela u odnosu na analoge. Oni pokazuju odstupanje samo kada je koncentracija acetona veća od 1 mmol / L.

U nedostatku acetona u mokraći, traka ostaje bijela. Njegov blagi porast očituje se ružičastim tonom. Snažno povećanje razine ketonskih tijela prati ljubičasta boja pruge.

Princip djelovanja test traka "Acetontest":

Uriket-1 su trake sa jednim indikatorom. Oni se koriste za utvrđivanje razine ketonskih tijela u urinu. Analizator ima visoku specifičnost i osjetljivost, određuje minimalnu koncentraciju acetona u urinu.

Uriket-1 se prodaje u ljekarnama od 25, 50, 75 i 100 komada. Rok trajanja testa je dvije godine. Dijagnostički test ima pristupačnu cijenu. Nakon otvaranja ambalaže, ona se mogu čuvati najviše 60 dana.

Najtačniji pokazatelji količine ketona ostvaruju se u jutarnjoj porciji urina. Da biste postigli dobre rezultate, koristite samo čisto posuđe bez sredstava za čišćenje.

Traka je uronjena u posudu sa urinom na 5 sekundi. Tada se protrese da bi se odstranio višak urina. Procjena rezultata može se obaviti nakon 7 sekundi. Traka normalno ostaje bijela. Ružičasta boja ukazuje na neznatno povećanje acetona. Ljubičasta boja testa ukazuje na snažno povećanje broja ketonskih tijela u urinu.

CITOLAB 10

Testne trake koriste se za određivanje nivoa ketonskih tijela u urinu. Imaju veću cijenu u odnosu na vršnjake. Izrazita karakteristika Citolaba 10 je mogućnost njihove upotrebe dvije godine nakon otvaranja paketa.

U prodaji su pakovanja od 50 i 100 traka. Retko su zastupljeni u ruskim apotekama. Citolab 10 prikladan je za praćenje kroničnih bolesti praćenih povećanjem razine ketona.

Uputa za upotrebu traka sadrži nekoliko koraka:

  1. Jutarnju mokraću sakupljajte u sterilno čistu posudu.
  2. Potom analizator treba spustiti u urin na 6 sekundi.
  3. Uklonite zaostali urin s indikatora oštrim tresenjem rukom.
  4. Rezultat procijenite nakon 10 sekundi.

Obično trak ne mijenja boju. Lagano povećanje ketonskih tijela u urinu popraćeno je svijetlo ružičastom bojom. Uz snažno povećanje acetona, opaža se ljubičasta boja test trake.

Za šta su test trake?

Glukoza je univerzalni dobavljač energije za tijelo, zahvaljujući njegovom dijeljenju podržana je naša vitalnost i osiguran je rad organa. Uz nedostatak ugljikohidrata u hrani, povećanu potražnju energije, odsutnost ili ozbiljan nedostatak inzulina, izraženu inzulinsku rezistenciju, nedovoljnu glukozu ulazi u tjelesne ćelije, pa se tijelo počinje hraniti svojim proteinima i masnoćama.

Razbijanje masti uvijek prati oslobađanje ketonskih tijela, koja uključuju aceton. Osoba čak i ne primjećuje malu koncentraciju ketona, ona se uspješno izlučuje urinom, disanjem i znojem.

Višak ketonskih tijela moguć je aktivnom tvorbom, lošom funkcijom bubrega, nedostatkom tečnosti. Istovremeno, osoba osjeća znakove trovanja: slabost, povraćanje, bol u trbuhu. Aceton ima toksičan učinak na sva tkiva, ali je najopasniji za nervni sistem. U posebno teškim slučajevima, brzi rast ketonskih tijela može dovesti do ketoacidotske kome.

Ako se aceton nakuplja u krvi, on bez prestanka ulazi u urin. Ispitna traka omogućava vam ne samo da utvrdite činjenicu prisustva ketona, već njenim bojenjem možete i prosuditi njihovu približnu koncentraciju.

Poremećaji koji mogu dovesti do prisustva acetona u urinu:

  • privremeni metabolički neuspjesi u djece. Češće se opaža kod aktivnih mršavih beba. Razina ketonskih tijela u njima može brzo rasti, uzrokujući jake intoksikacije, tako da je važno prepoznati njihovu prisutnost u ranoj fazi,
  • toksikoza na početku trudnoće,
  • nekompenzirani dijabetes
  • zarazne bolesti zbog neuhranjenosti ili dijabetesa
  • groznica u kombinaciji sa dehidracijom,
  • stroga dijeta s malo ugljikohidrata, iscrpljenost,
  • disfunkcija hipofize,
  • teške povrede, postoperativni period,
  • višak inzulina, koji može biti uzrokovan predoziranjem lijekova za dijabetes ili tumora koji proizvodi inzulin.

Šta trebate pripremiti za analizu

Za analizu mokraće trebat će vam:

  1. Čista, ali ne nužno i sterilna posuda za prikupljanje urina - staklena posuda ili ljekarnička posuda. Ispitna traka ne smije se savijati. Ako je pacijent dehidriran i ima malo urina, morate pripremiti visoku usku čašu.
  2. Neobojena salveta ili toaletni papir kako biste navlažili test test traku.
  3. Pakovanje sa test trakama sa skalom ispisanom na sebi.

Testne trake prodaju se u plastičnim ili metalnim cijevima, obično je po 50 svaka, ali postoje i druga pakovanja. Trake su obično plastične, ređe - papirne. Svaki od njih ima hemijski tretirani element. Kada je vlaga visoka, reagensi se pogoršavaju, pa je u cijevi osigurana zaštita od vlage. Sredstvo za sušenje silikagela nalazi se na poklopcu ili u zasebnoj kesi. Nakon svake upotrebe spremnik mora biti čvrsto zatvoren kako bi se sprečio ulaz zraka. Bez tvorničkog pakiranja, test trake ne mogu se čuvati više od sat vremena.

Test trake mogu imati dva senzora: za određivanje ketonskih tela i glukoze. Šećer se pojavljuje u urinu ako mu je oštećena funkcija bubrega ili šećerna bolest kad je njegova razina u krvi iznad 10-11 mmol / L. Postoje komercijalno dostupne test trake za složenu analizu urina koje sadrže do 13 senzora, uključujući za određivanje acetona.

Osjetljivost senzornog područja vrlo je visoka. Mijenja boju kada ketoni u urinu budu samo 0,5 mmol / L. Maksimalni detektirajući prag je 10-15 mmol / l, što odgovara tri plura u laboratorijskoj analizi urina.

Urin aceton test cijena

Cijena test traka potrebnih za pronalaženje ketonskih tijela u urinu ne uključuje cijenu isporuke ako ih kupite u internetskoj ljekarni. Trošak se može značajno razlikovati ovisno o mjestu na kojem se kupuju pokazatelji, njihovom broju u jednom pakiranju i zemlji proizvođača.

Približna cijena test traka (moguće su značajne promjene):

  • u Rusiji - od 90 do 1300 rubalja po paketu,
  • u Ukrajini - od 30 do 420 grivna,
  • u Kazahstanu - od 400 do 6000 tenge,
  • u Bjelorusiji - od 22.400 do 329.000 bjeloruskih rubalja,
  • u Moldaviji - od 25 do 400 leja,
  • u Kirgistanu - od 100 do 1400 soma,
  • u Uzbekistanu - od 3.500 do 49.000 suma,
  • u Azerbejdžanu - od 2 do 19 manata,
  • u Armeniji - od 600 do 8600 drama
  • u Gruziji - od 3 do 43 GEL,
  • u Tadžikistanu - od 9 do 120 somona,
  • u Turkmenistanu - od 4,2 do 60,5 manata.

Upute za upotrebu kod kuće

Da biste koristili test trake za određivanje acetona u urinu i ispravnu interpretaciju dobivenih rezultata, nisu potrebna medicinska znanja, dovoljno informacija iz ovog članka. Također je potrebno proučiti upute na papiru koje su uključene u kartonsku ambalažu. Neki se proizvođači razlikuju u trajanju izlaganja indikatora u urinu i vremenu potrebnom za promjenu boje trake.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Postupak

  1. Skupite urin u prethodno pripremljenu posudu. Ne bi trebalo imati tragove šećera, sode, deterdženata ili dezinfekcijskih sredstava. Prije analize, urin treba čuvati najviše 2 sata. Možete uzeti bilo koji dio urina, ali ujutro je najinformativnija studija. Prema uputstvu, minimalna količina urina je 5 ml. Ako se analiza ne izvrši odmah, materijal za nju čuva se na tamnom mjestu, na sobnoj temperaturi. Urin se meša pre nego što se u nju stavi test traka.
  2. Skinite test traku, čvrsto zatvorite epruvetu.
  3. Spustite testnu traku u urin na 5 sekundi, provjerite da li se svi indikatori uklapaju u nju.
  4. Izvadite test traku i stavite njen rub na ubrus da uklonite višak urina.
  5. 2 minute stavite test traku na suhu površinu sa senzorima gore. U ovom trenutku u njemu će se dogoditi nekoliko uzastopnih hemijskih reakcija. Ako u urinu postoji aceton, senzor za njegovo određivanje promijenit će boju.
  6. Uporedite boju senzora sa skalom koja se nalazi na epruveti i odredite približnu razinu ketonskih tijela. Što je jači intenzitet boje, veća je koncentracija acetona.

Da bi se dobili pouzdani rezultati, analiza se provodi na temperaturi 15-30 ° C. Analiza će biti netačna ako je urin uskladišten duže vrijeme ili je obojen jarkom bojom. Razlog ove mrlje mogu biti neki lijekovi i hrana, poput repe.

Tumačenje rezultata:

Tela Keto, mmol / lUsklađenost sa analizom urinaOpis
0,5-1,5+Blaga acetonurija, može se izlečiti samostalno.
4-10++Srednjeg stepena. Uz redovno pijenje, normalno izlučivanje mokraće i odsutnost neumornog povraćanja, s njim se možete nositi kod kuće.Maloj djeci i pacijentima s visokim šećerom u krvi možda je potrebna pomoć ljekara.
> 10+++Teška diploma. Trebate hitnu hospitalizaciju. Ako se u urinu utvrdi i visoka razina glukoze, a pacijentovo se stanje pogorša, moguća je hiperglikemijska koma.

Gdje kupiti i cijene

Možete kupiti test trake za prisustvo acetona u bilo kojoj ljekarni, recept za njih nije potreban. Prilikom kupovine obratite pažnju na datum isteka, prije njegovog isteka trebao bi biti više od šest mjeseci. To je koliko indikatori zadržavaju svoje funkcije nakon otvaranja paketa.

Asortiman test traka u ljekarnama u Rusiji:

PokazateljiZaštitni znakProizvođačCijena po paketu, rub.Količina po paketuCijena 1 trake, rub.
Samo ketonska telaKetofanLahema, Češka200504
Uriket-1Biosenzor, Rusija150503
Bioscan ketoniBioscan, Rusija115502,3
Ketonska tijela i glukozaKetogluk-1Biosenzor, Rusija240504,8
Bioscan glukoza i ketoniBioscan, Rusija155503,1
DiaphaneLahema, Češka400508
5 parametara, uključujući ketoneBioscan PentaBioscan, Rusija310506,2
10 parametara urinaUrinRS A10Visoka tehnologija, SAD6701006,7
Aution palice 10EAArkrey, Japan190010019
12 pokazatelja urina pored acetonaDirui h13-crDirui, Kina9501009,5

Uz to možete pročitati:

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Šta je test na aceton?

Da biste brzo pronašli ketone u čovjekovom urinu, koriste se pokazatelji ispitivanja koje svako može samostalno kupiti u gotovo bilo kojoj ljekarni. Da biste to učinili, ne morate dodatno kontaktirati stručnjake, na primjer, na recept.

Testne trake za određivanje acetona u urinu dostupne su u posudama od plastike i metala ili u malim staklenim bocama. U jednom pakovanju može biti od pet do 200 komada traka. Svaki je pokazatelj napravljen od lakmusa i impregniran posebnim sastavom koji pomaže u određivanju acetona u urinu.

Koja je ekspresna metoda za otkrivanje ketonurije?

Pojava acetona u urinu je alarmantan signal, koji prije svega zahtijeva hitno savjetovanje kvalificiranog specijalista endokrinologa. Lako je odrediti ovo patološko stanje oštrim mirisom pacijentovog disanja i mokraće koji se izlučuje. U medicinskoj ustanovi sprovodi se potpuno dijagnostički pregled i odgovarajuće mere lečenja.

Testne trake osmišljene su za mjerenje nivoa organskih spojeva u ljudskom tijelu - međuproizvoda metabolizma masti, ugljikohidrata i proteina. Smatraju se najučinkovitijim alatom za utvrđivanje stupnja acetonurije. Testne trake su vizuelni pokazatelj količine ketona u vašoj mokraći.

Čuvaju se u staklenim, metalnim ili plastičnim cijevima i mogu se dobiti u slobodnoj prodaji u lancu ljekarni - prodaju se bez recepta. Jedno pakovanje može sadržavati od 50 do 500 testova. Da biste samostalno provjerili sadržaj aceton tijela u urinu, preporučuje se kupnja paketa sa minimalnim brojem test traka.

Prije upotrebe su bijele boje, rub im je zasićen posebnim reagensom (natrijum nitroprusid). Nakon kontakta s biološkom tekućinom, ta tvar mijenja boju; za čitanje konačnih podataka ispitivanja, ekspresna uputa za sustav sadrži ljestvicu boja i tablicu za dešifriranje rezultata.

Najpopularniji sistemi brze dijagnostike su:

Priprema i pravila studije

Upute za upotrebu indikatorskih test traka mogu se razlikovati ovisno o njihovim proizvođačima, ali osnovni zahtjevi ostaju isti. Ispitivanje se izvodi na temperaturi od +16 do + 28 ° C. Izbegavajte da dodirujete ruke senzornim dijelovima materijala za ispitivanje.

Koristite štapove izvađene iz posude 60 minuta. Uzorak urina treba uzeti u sterilnu posudu. Za ispitivanje se koristi svježe prikupljena biološka tekućina. Da biste odredili stepen ketonurije, morate izvršiti sljedeće korake:

  • nosite medicinske rukavice
  • uzmi ekspresni test iz paketa i opet čvrsto zatvori poklopac,
  • nekoliko sekundi spustite indikatorsku ivicu u sakupljeni urin (dovoljno je oko 10 ml),
  • lagano uklonite višak telesne tečnosti suvom krpom,
  • stavite test test na čistu površinu s dodirnim elementom prema gore,
  • nakon 2-3 minute, uporedite rezultat testa sa skalom na pakovanju.

Princip proučavanja urina uz pomoć test traka zasnovan je na Legal kolorimetrijskoj reakciji, u kojoj komponenta indikatorskog sloja u kontaktu s urinom dobiva ljubičastu nijansu.

Tumačenje rezultata

Najpouzdaniji su konačni podaci brze dijagnoze stepena ketonurije izvedeni u istraživanju jutarnjeg dijela urina. Da biste procijenili rezultat testa, morate usporediti boju ruba trake s nijansiranom ljestvicom na pakovanju.

Zasićenje sjene indikatorskog elementa preporučuje se proučavati pri jakom svjetlu. Najniža razina ketona u urinu je 0,5 mmol / l, najviša 15,0. Brzi test omogućuje ne samo otkrivanje ketonskih tijela, već i utvrđivanje stupnja njihovog povećanja.

Rezultati studije su podeljeni u sledeće grupe:

  • Nema promjene boje indikatora na traci - negativan rezultat, koji ukazuje na odsutnost acetona u urinu.
  • Svijetlo ružičasta nijansa ukazuje na blagi stupanj ketonurije. Ovo stanje ne predstavlja opasnost za ljudski život, već zahtijeva detaljniju dijagnozu.
  • Zasićena ružičasta i malinova boja pojavljuje se kao rezultat velikog broja ketonskih tijela - karakterizira prosječni stupanj acetonurije, te je potrebno trenutno liječenje.
  • Ljubičasta boja test trake stječe se keto-acidozom - visokim nivoom ketona u mokraći. Stanje predstavlja prijetnju po život pacijenta i zahtijeva hospitalizaciju u bolnici.

Ako dobijete sumnjive rezultate ekspresne dijagnoze (promjene sjene nisu ujednačene ili se javljaju nakon 5 minuta), morate ponoviti test. Vrijedno je razmotriti činjenicu da neki lijekovi mogu utjecati na ishod analize. Zato se, nakon što ga sami izvršite, trebate obratiti iskusnom stručnjaku radi sveobuhvatnog pregleda.

Važnost samokontrole

Produljena acetonurija doprinosi nastanku dijabetičke kome, bolesti živčanog sistema i mozga. Za djecu, buduće majke i bolesnike s dijabetesom vrlo je važno kontrolirati količinu ketona u mokraći. Test za otkrivanje njihovog povećanja mora se dati kada:

  • jaka glavobolja, mučnina i povraćanje
  • groznica
  • opšte slabost
  • nedostatak apetita.

Navedeni simptomi mogu biti klinički znakovi oslabljene funkcije nervnog sistema ili oštre fluktuacije koncentracije glukoze u krvi. Neblagovremena analiza urina može se pretvoriti u brzi razvoj patologije i dovesti do ozbiljnih komplikacija, poremećaja nervnog sistema, oštrih kolebanja nivoa šećera i hipoglikemijske kome.

Međutim, treba imati na umu da je nemoguće postaviti dijagnozu i pokušati liječiti bolest! Da biste spriječili pojavu patološkog procesa, trebate jesti ispravno, pridržavati se režima pijenja, ne zloupotrebljavati alkohol i racionalno raspolagati tjelesnim aktivnostima.

Polu kvantitativno određivanje test traka

Polkvantitativni nalaz provodi se tijekom dekodiranja rezultata i sastoji se od uspostavljanja određenog volumena ketonskih tijela u urinu metodom ekstrapoliranja boje ispitnog indikatora, a posebnom ljestvicom boja, koja se u pravilu može naći na pakiranju s test trakama.

Urinarni keton test

Određivanje ketonskih tela u urinu pomoću aceton testa u urinu zasniva se na zakonskom testu. Tokom njegovog tijeka provodi se reakcija između natrijevog nitroferriranida i diamina (oni su frakcije indikatora test trake).

Kao rezultat toga, reakcija ispitnog pokazatelja poprima ljubičastu boju u jednoj ili drugoj nijansi, odnosno prema broju ketonskih tijela u urinu. Senzorni dio najčešćih testova na aceton zaštićen je od askorbinske kiseline.

Lijekovi, kao i lijekovi koji se koriste za dijagnozu, mogu uzrokovati lažno negativne ili lažno pozitivne rezultate. Rezultati analize, koji u potpunosti ili potpuno ne odgovaraju postojećoj slici, moraju se provjeriti drugim dijagnostičkim metodama.

Ispitivanje acetona u urinu treba ponoviti nakon završetka liječenja:

  • Određivanje koncentracije ketona u urinu vrši se u rasponu od 0,0 do 16 mmol / L, minimalni sadržaj ketonskih tijela je oko 5 mmol / L.
  • Ljestvica boja (može biti u tabelarnom obliku), koja je dostupna na pakovanju s test trakama, uključuje šest odjeljaka u boji koji odgovaraju specifičnim koncentracijama ketona.

Test trake

Indikatorski test dizajniran je za brzu samoanalizu urina, da biste ga koristili, ne morate imati nikakvo posebno medicinsko znanje ili iskustvo.

Test trake za određivanje acetona u urinu izumio je 1941. dr Miles. Ovaj pokazatelj je modifikacija Benedict reagensa, prvo proizveden isključivo u obliku tekućine, a potom u obliku tableta.

U stvari, tablete su bile prva vrsta suvog reagensa potrebna za utvrđivanje količine glukoze u urinu pacijenata sa šećernom bolešću. Istodobna proizvodnja tableta i pokazatelja trajala je do kraja četrdesetih godina.

Rezultat analize provedene upotrebom acetonskog testa može ovisiti o sljedećim faktorima:

  • povećana koncentracija askorbinske kiseline,
  • kiselina, koja je produkt oksidacije salicilne kiseline,
  • lijekovi
  • ostaci dezinfekcijskih sredstava i sredstava za čišćenje koji su korišteni za čišćenje posuda za sakupljanje urina.

Uputstvo za upotrebu testa za aceton u urinu

Ovdje proučavate upute za korištenje aceton testova u mokraći, te vas ne oslobađa čitanje uputa u pakovanju s test trakama koje ćete kupiti.

Upute za upotrebu ovih pokazatelja mogu se razlikovati u sadržaju i preporukama, ovisno o proizvođaču test traka:

  • Merenje treba obaviti na temperaturi od petnaest do trideset stepeni.
  • Nema potrebe dodirivati ​​senzorski element, trebali biste se sjetiti osnovnih pravila higijene.
  • Nakon što se sljedeća traka ukloni iz paketa, mora se odmah čvrsto zatvoriti poklopcem.
  • Za analizu se koristi svjež urin (dobiven prije ne više od dva sata), miješan, bez konzervansa i u sterilnoj posudi. Ova posuda se ne smije izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti.
  • Najtačniji rezultat analize može se dobiti ujutro.
  • Kapacitet u kojem će se skupljati urin ne bi trebao sadržavati tragove sredstava za čišćenje i dezinfekciju.
  • Ako je uzorak urina previše taman i značajno zaprljan, bit će vrlo teško ispravno protumačiti rezultate analize.
  • Minimum na kojem će biti moguće izvršiti analizu je pet mililitara urina.

Dakle, test traku treba uroniti u dovoljnoj količini urina, ili treba koristiti čašu za analizu.

Nakon pripreme, možete prijeći direktno na analizu:

  • Otvorite paket i uklonite traku,
  • Ambalažu odmah čvrsto zatvorite,
  • Uronite indikator u urin dvije sekunde,
  • Izvadite test
  • Uklonite višak urina ubrusom bez utjecaja na sam indikator,
  • Stavite traku na ravnu, suhu površinu s indikatorom prema gore,
  • Dešifrirajte gotove rezultate najkasnije dvije minute nakon početka ispitivanja, uspoređujući boju indikatora s ljestvicom boja na pakovanju.

Rezultati studije:

  • 0,5 mmol / l do 1,5 mmol / l- blaga ozbiljnost. Možete se sami liječiti kod kuće,
  • 4 mmol / L - umjerena ozbiljnost. Ako se ovo stanje primijeti prvi put, ne postoji mogućnost da sistematski pije pacijenta, a njegovo zdravstveno stanje je sve gore i gore, morate posjetiti liječnika,
  • Nivo 10 mmol / L - ozbiljno. Hitno je potrebna hitna hospitalizacija.

Ljestvica boja

Svaki proizvođač test traka, ljestvica boja koja se nalazi na pakiranju, razlikuje se u broju polja i intenzitetu sjenila. Na mreži možete pronaći popis svih distribuiranih test traka.

  • Arina Kupujem Bayer test test trake, cijena mi je prilično pristupačna, praktična je i jednostavna za korištenje, rezultati su ugodni u točnosti. Preporučujem!
  • Sergej Kupujem trake Uriket, sve odgovara, osim jedne - ponekad ih je jednostavno nemoguće naći u ljekarnama u mom gradu! To je za mene očigledno negativna poanta.

Aceton u tijelu

Previše acetona u krvi se pojavi kad se izlučujući sustav prestane baviti eliminacijom proizvoda poluraspada masti, proteina i ugljikohidrata. Što se brži aceton nakuplja u tijelu, brže su sve stanice oštećene, i na prvom mjestu moždane stanice.

Tijelo gubi tekućinu, metabolički procesi su poremećeni. U ovom slučaju ispitivanje acetonom treba obaviti što je prije moguće, jer brzi razvoj bolesti može dovesti do kome.

Više o ekspresnoj metodi

U odjeljku za medicinske uređaje ispitne palice za provjeru acetona u urinu nazivaju se „složeni dijagnostički reagensi“. U nestacionarnim uvjetima koriste se tipični setovi koji sadrže od 5 do 100 papira ili češće plastične štapiće s indikatorom. Pakiraju se u posebnu futrolu za olovke i prodaju se u ljekarnama bez recepta. U kutiju s indikatorima nalazi se sintetički odvlaživač koji sprečava stvaranje vlage.

Testne trake za određivanje acetona u urinu koriste se za kvalitativnu i kvantitativnu analizu. Ovisno o modifikaciji i proizvođaču, moguće je pomoću njihove pomoći tijelu provjeriti sadrži li čitav niz tvari. Kvalitativna analiza pokazuje činjenicu prisutnosti komponente, dok kvantitativna analiza sadrži podatke o njezinoj razini.

Na svaku traku se nanosi reagens (natrijum nitroprusid) koji se, ovisno o koncentraciji ketona u mokraći, oboji u različite nijanse boje. Da biste pročitali rezultat testa, upute sadrže tabelu korespondencije i transkript. Razina acetona označena je križanjem ili plusevima.

Intenzitet svetlosnog indeksa raste direktno proporcionalno broju ketonskih supstanci.

Važno! U prisutnosti ozbiljnih bolesti, dijagnoza test trakama ne zamjenjuje isporuku redovnih laboratorijskih pretraga urina, već služi samo kao ekspresan način procjene stanja.

Pravila upotrebe traka

U skladu s uputama, za test je potrebno najmanje 5 ml urina. Preduvjet je svježina biološke tečnosti, a od trenutka sakupljanja trebalo bi proći više od 120 minuta. Dugotrajno skladištenje povećava kiselost i rezultira izobličenim rezultatima.

Da biste pravilno odredili ketonska tela, strane materije i voda ne mogu se pustiti u urin. Urin treba sakupljati u sterilnoj posudi i protresti ili izmiješati prije ispitivanja.Kapacitet treba zaštititi od sunčeve svjetlosti i ekstremno niskih ili visokih temperatura. Pored toga, za dobivanje pouzdanih podataka moraju se poštovati sljedeći zahtjevi:

  • brzo ispitivanje urina vrši se u prostoriji sa temperaturom zraka ne nižom od +15 i ne većom od +30,
  • zabranjeno je prstima dodirnuti mjesto nanošenja na traku reagensa,
  • preporučuje se ispitivanje jutarnjeg dela urina,
  • kod sakupljanja žena potrebno je spriječiti gutanje menstrualne krvi i vaginalni iscjedak,
  • Prije mokrenja, za pranje ne koristite higijenske proizvode (samo čistu vodu).

Trake acetona u urinu trebaju se ukloniti iz olovke neposredno prije postupka. Zatvorite kutiju odmah kako biste spriječili da vlaga uđe u nju.

Indikator mora biti umočen u biološku tekućinu dok se potpuno ne zatvori. Držite nekoliko sekundi i izvadite. Koristite suhu krpu da uklonite suvišne kapi iz tijesta, lagano se mokri, bez dodirivanja područja sa reagensom. Na 120 sekundi postavlja se traka na suvi sto ili ormar s upaljenim indikatorom. Nakon vremena reakcije utvrdite nivo acetona primjenom štapa na shemu boja. To je bolje raditi tokom dana.

Dešifriranje rezultata

Indikatori za čitanje provode se u skladu sa znakom nasuprot željenoj nijansi.

VrijednostRazina ketonskih tijela u 100 ml
Minus (-)0 (bez acetona).
Minus i plus (- +)Do 5 mg (normalno).
Plus (+)Ne više od 10 mg (blagi stepen acetonurije) može biti podvrgnuto terapiji u nestabilnim uslovima.
Dva plusa (++)Do 40 mg (stanje bliže umjerenom) zahtijeva ambulantno ili bolničko liječenje.
Tri pluseva (+++)100 i više mg (teška acetonurija), prijetnja oštećenja mozga i razvoj kome. Liječenje se vrši samo u bolnici, ponekad i na odjelu intenzivne njege.

Ovisno o proizvođačevoj kompaniji, trake za određivanje ketona u urinu ponekad mogu imati različite ljestvice za procjenu rezultata i nejednaki broj osnovnih pokazatelja boje. Prilikom provođenja testa na acetonuriju očitavanje podataka o istraživanju provodi se strogo u skladu s "nativnim" uputama priloženim na kutiji.

Pažnja! Terapija sintetskim lijekovima može utjecati na određivanje acetona u urinu, uzrokujući intenzivno bojenje pokazatelja i, kao rezultat, lažni rezultat. Stoga se test mora obaviti između kurseva liječenja.

Uslovi skladištenja

Proizvodi se moraju čuvati u suhom ili ormaru na temperaturi od +2 do +30 stepeni. Ne dopustite da vlaga ili hemijski elementi ostanu na ambalaži. Držanje traka u hladnjaku je zabranjeno, a one ne bi trebale biti dostupne djeci.

Rok trajanja neotvorene kutije je do 2 godine, ovisno o proizvođaču. Otvoreno pakovanje s tijestom može se koristiti ne duže od šest mjeseci. Korišćene indikatorske trake nisu pogodne za ponovno ispitivanje. U bolnici su prepoznati kao uvjetno zaraženi otpad klase „B“ i zbrinuti ih.

Bojenje test traka u boji koja nije naznačena na skali može biti znak kvara indikatora zbog isteka roka trajanja ili nepravilnog skladištenja.

Razne vrste pruga i cijena

Instant testovi za merenje acetona u telesnoj tečnosti značajno su različiti. Mogu imati različite datume isteka, pravila za provođenje studije i različiti su uvjeti za očitavanje rezultata. Postoje testovi dizajnirani za mjerenje samo razine ketona, a postoje i trake za određivanje nekoliko komponenti u urinu.

Broj pokazatelja i vrsta tvari koja se određujeNaziv, proizvođač tijesta i cijena 50 traka
1 - aceton.Ketofan (Lachema, Češka) 202 rubalja,

Uriket (Biosensor, Rusija) 164 rubalja,

Ketoni Bioscan (Bioscan, Rusija) 130 rubalja. 2 - ketoni i glukoza.Ketoglyuk -1 (Biosensor, Rusija) 222 rubalja,

Bioscan “Glukozni ketoni” (Bioscan Rusija) 170 rubalja. 3 i više - šećer, crvena krvna zrnca, aceton, bilirubin, kiselost, gustina urina, bela krvna zrnca, proteini, hemoglobin i drugi.Pentafan (Lachema, Češka) 633 rubalja,

Bioscan Penta (Rusija, Bioscan) 310 rubalja,

Uripolian -11 (Biosensor, Rusija) 780 rubalja.

Cijena popularnih test traka za aceton u urinu izravno ovisi o skupu pokazatelja. Proizvode možete kupiti u bilo kojoj online ljekarni ili na mreži.

Pažnja! Kada kupujete pokazatelje, morate pažljivo ispitati ambalažu na cjelovitost i obratiti pažnju na rok trajanja. Potrebni broj traka treba izračunati unaprijed kako se ne bi odbacili neiskorišteni zbog kašnjenja.

Kućni test ne zamjenjuje cjelokupno laboratorijsko istraživanje mokraće i može imati male pogreške u mjerenju, ali je jednostavno neophodan ako je neophodno sistematsko nadgledanje ketonskih tijela u tijelu. Studija pomaže da se procijeni stanje dugoročne prehrane i metaboličkih bolesti. Mogućnost mjerenja acetona u urinu test trakom bez napuštanja kuće omogućava dijabetičarima da izbjegnu hiperglikemijsku komu, a za trudnice ozbiljne komplikacije. Glavna prednost metode je jednostavnost, brzina i pristupačnost samodijagnosticiranja bez prisustva posebnih vještina.

Šta je aceton i gdje ga ima u urinu

Ljudska jetra svakodnevno sintetiše veliku količinu glukoze. Taj proces je praćen formiranjem u tijelu ketonskih tijela, koja uključuju aceton i dvije vrste kiselina. Normalno su prisutni u urinu u malom volumenu, do 2 ili 5 mg na 100 ml i gotovo se ne odražavaju na rezultate brzih analiza.

Uz poremećaje metabolizma, pri kojima postoji nedostatak procesa raspada šećera, s porastom stvaranja masnoća i proteina, nivo acetona u biološkim tekućinama raste. Počinje se aktivno izlučivati ​​urinom, a dolazi do patološkog stanja - ketonurije.

Napomena! Opasnost acetona za ljude nije u samom znaku njegove prisutnosti u urinu, već u patološkom povećanju dopuštene razine. Njegova velika količina u tijelu negativno utječe na sve vitalne sisteme, posebno moždane stanice.

Uzroci i simptomi acetonurije

Velika količina ketona nastaje u urinu kada se mokraćni sistem ne može nositi sa izlučivanjem produkata raspada glukoze, proteina i masti. To je omogućeno hormonalnim i metaboličkim bolestima, kardinalnim neuspjehom u radu unutrašnjih organa i endokrinog sustava.

Acetonurija je često znak tumorskog procesa, akromegalije, dijabetes melitusa, zaraznih i virusnih patologija. Ovo se stanje razvija i u pozadini agresivne prehrane, prekomjernog rada, neuhranjenosti i prekomjerne proizvodnje ili primjene inzulina.

Patološka prisutnost acetona u tijelu iritira sluznicu želuca i crijeva, utječe na nervne i moždane stanice, u težim slučajevima može izazvati komu, zatajenje srca i samootrov. Ketonski test je potreban kada se pojave sljedeći simptomi, posebno ako ga prati aceton dah:

  • povraćanje
  • bol u stomaku i oko pupka,
  • mučnina
  • smanjen apetit
  • migrene ili glavobolje
  • apatija i letargija,
  • vrtoglavica

Djeca mogu imati i temperaturu. Stanje dovodi do dehidracije, teške intoksikacije i opasno je po život. U ovom slučaju metabolički poremećaji naglo napreduju. Otkrivanje povišene razine ketona u mokraći trudnica ukazuje na moguće kršenja u funkcioniranju endokrinih organa. Češće ih provocira razvoj fetusa i povećani stres na ženskom tijelu.

U težim slučajevima, uz visoki stupanj intoksikacije i prijetnje oštećenjem moždanih stanica, trudnoća se prekida za kratko vrijeme, a u kasnom razdoblju uzrokuju i rana rođenja.

Ketoni u urinu

Ketoni u mokraći osoba obolelih od dijabetesa ukazuju na kvar u ljudskom metabolizmu. Aceton u urinu u prisustvu dijabetesa daleko je od jedine manifestacije ove bolesti, jer je uvijek praćen povećanjem koncentracije glukoze u krvi.

Kod šećerne bolesti urin je pokazatelj gotovo svih patologija koje postoje u ljudskom tijelu. Stalna prisutnost ketona u urinu prvi je dokaz neprepoznate bolesti.

Ketonski testovi

Samo sa acetonskim indikatorom:

  • Uriket (proizvođač - Rusija),
  • Cytolab (proizvođač - Ukrajina),
  • Ketostix (proizvođač - Njemačka),
  • Ketofan (proizvođač - Češka),
  • DAC (proizvođač - Moldavija).

Dva pokazatelja (šećer i ketoni):

  • Ketogluk (proizvođač - Rusija),
  • Diafan (proizvođač - Češka).

Tri ili više indikatora (šećer, ketoni, skrivena krv, ukupni protein i tako dalje):

  • URS (proizvođač - Njemačka),
  • Dekafan (proizvođač - Češka),
  • Pentafan (proizvođač - Češka).

Pogledajte video: Urine test strip (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar