Koja je norma šećera u krvi u trudnica?

Povišeni šećer tokom trudnoće uobičajena je pojava.Oslužbeno medicinsko ime je gestacijski dijabetes. Izrazita karakteristika bolesti je da se javlja samo u trudnoći, a nakon porođaja prolazi samostalno, bez potrebe za dodatnim tretmanom. Ovo stanje je, uprkos prividnoj jednostavnosti i bezopasnosti, potencijalno opasno, jer može dovesti do teškog rađanja ili razvoja fetalnih patologija.

Zašto glukoza raste

Šećer u krvi tijekom trudnoće gotovo uvijek raste. U nekim slučajevima su ove fluktuacije gotovo neprimetne, u drugim dostižu kritične nivoe i uzrokuju gestacijski dijabetes.

Mehanizam kvara je jednostavan.

  1. Prije trudnoće tijelo kontrolira razinu glukoze: gušterača u "normalnom režimu" proizvodi inzulin. I stalno radi na normalizaciji nivoa glukoze u krvi - ne dozvoljava mu da se poveća. Prenosi šećer u ćelije, nemaju vremena da se talože i štete organizmu.
  2. Tijekom trudnoće mijenja se hormonska pozadina, stvaraju se tvari koje blokiraju djelovanje inzulina. Kao rezultat toga, nivo šećera u krvi raste. Gušterača se slabije bori sa svojim radom, proizvodnja inzulina opada. Šećeri se talože u masnoći.

Nakon majčinog organizma, fetus počinje patiti: prima i krv s velikim sadržajem glukoze. Zbog toga se povećava opterećenje na ne potpuno formiranom i ne u potpunosti ojačanom gušterači bebe. Tijelo počinje aktivnije raditi, metabolizam je ubrzan, dolazi do aktivnijeg nakupljanja masti. Kao rezultat toga, fetus postaje pretjerano velik.

Uzroci bolesti

Gestacijski dijabetes dijagnosticira se kod 3% trudnica.

Grupa rizika uključuje trudnice:

  • visoko gojazni
  • povišen šećer u urinu
  • koji imaju krvne srodnike sa dijabetesom,
  • stariji od 30 godina, posebno ako je ovo prva trudnoća,
  • sa sindromom policističnih jajnika,
  • ima gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći.

Ovo su glavni uzroci visokog šećera. Ako je žena mlađa od 25 godina, trudnoća prolazi bez komplikacija, nema dodatnih faktora rizika, tada je vjerojatnost razvoja gestacijskog dijabetesa minimalna.

Simptomi bolesti

Dosta je teško odrediti bolest ako ne provedete posebne testove. Ima nejasne simptome:

  • učestalo i obilno mokrenje, u rijetkim slučajevima - nekontrolisano,
  • žeđ, stalna suha usta
  • povećan apetit
  • slabost, umor,
  • oštećenje vida
  • porast pritiska.

Uz blage poremećaje, bolest se ni na koji način ne očituje, blagi simptomi ne upozoravaju ženu ili ljekare: glad, česti odlasci na toalet i osjećaj suvih usta normalni su za tijelo u kojem se rodio drugi život. Sada je potrebno više energije.

Kako biste točno utvrdili dijagnozu, saznali kako pokazatelji odstupili od norme, provedite posebnu analizu - test za toleranciju na glukozu. U tom slučaju uzorci krvi se ne uzimaju na prazan stomak, već nakon pijenja vode s glukozom. Ova analiza provodi se za sve trudnice u razdoblju od 22 do 28 tjedana.

Normalno je da je indikator 3,3-5,5 mmol / L. Gestacijski dijabetes se kaže kada je trudnica šećer 5,5-7,0 mmol / L. Visoki šećer u trudnoći smatra se pokazateljem od 7,1 mmol / L i više. Manifestacija (tj. Prva manifestacija prisutnog) dijabetesa je indicirana ako pokazatelj prelazi 11,1 mmol / L.

Ako je šećer previsok, analizu će trebati ponovo obaviti, jer uvijek postoji rizik od pogrešnih mjerenja: nivo šećera u krvi se mijenja tokom dana.

Dodatni test je analiza glikoziranog hemoglobina. Daje tačnije rezultate, pokazuje kako se vrijednost glukoze promijenila u proteklih tjedan dana.

S povišenim šećerom u krvi tijekom trudnoće, ne preporučuje se piti bilo kakve tablete, uzimati lijekove. Prvo morate pokušati prirodno smanjiti ovaj pokazatelj i pokušati ga održavati na normalnom nivou tokom dana.

Ključne preporuke ako se utvrdi visoka glukoza:

  • frakcijska prehrana, 5-6 puta dnevno,
  • eliminacija jednostavnih ugljenih hidrata,
  • smanjenje složenih unosa ugljenih hidrata do 50%,
  • umerena, ali redovna fizička aktivnost,
  • kontrola šećera.

Ako trudnica ima visok šećer, nemojte paničariti. Obično se može stabilizovati desnim menijem. Zbog toga se glavna pažnja u tretmanu daje dijeti.

Nadražujuće tvari - jednostavni ugljikohidrati (muffini, slatkiši, šećer) isključeni su iz prehrane. Zbog njih se primjećuju najoštriji skokovi šećera u krvi nakon jela. Potrošnja složenih ugljikohidrata (tjestenina, žitarice) smanjuje se za 30-50%. To vam omogućava kontrolu protoka glukoze.

Su zabranjeniOgraničenaDozvoljeno
Šećer

Med, slatkiši, džem

Kupujte voćne sokove

Gazirana slatka pića

Kaša s zdrobom

Grožđe, banane, dinja, persimmon, datulje

Kobasice, kobasice, brza hrana

Tjestenina od durum pšenice

Životinjske masti (puter, svinjska mast), masni sir

Lubenica

Povrće, uključujući i jeruzalemski artičoke

Grah, grašak i ostale mahunarke

Hleb od punog brašna

Heljda, zobena kaša, ječam, proso

Mršavo meso, perad, riba

Ljekoviti mliječni proizvodi

Voće osim zabranjeno

Biljne masti

Važna preporuka je prelazak na frakcijsku prehranu. Jedenje malih obroka 5-6 puta dnevno omogućava vam ravnomjernu raspodjelu unosa hranjivih sastojaka tokom dana. Tako se opterećenje gušterače smanjuje, postaje uravnoteženije.

Optimalno rješenje je usklađivanje menija s dijetetičarom: važno je uravnotežiti unos kalorija i njihovih troškova, potrošnju vitamina i minerala kako bi se fetus potpuno razvijao.

Fizička aktivnost

Druga komponenta je tjelesna aktivnost. Ne radi se o opterećenjima intenzivnim napajanjem. Za održavanje stabilne razine šećera dovoljna je najjednostavnija kardio - šetnja na svježem zraku. Morate hodati 2-3 puta tjedno 1-3 sata brzim tempom. Ovaj put možete podijeliti u nekoliko šetnji.

Lagano kardio opterećenje obogaćuje organizme majke i ploda kiseonikom. Višak šećera se konzumira, a ne nakuplja u obliku masti. Zbog toga se smanjuje i njegova razina u krvi. Zahvaljujući redovitim šetnjama, moguće je ne samo stabilizirati razinu glukoze, već i riješiti se gojaznosti i zaustaviti debljanje.

Injekcije insulina

Kombinacija prehrane i fizičke aktivnosti daje snažan terapeutski učinak. U većini slučajeva može se postići stabilizacija nivoa šećera. Rezultati su uočljivi već nakon nekoliko dana. Ako je terapija neefikasna, liječnik može propisati kurs inzulina.

Insulin je siguran za žene i bebe. Nije ovisnost. Nakon porođaja otkazuje se i ženino se tijelo neovisno vraća u normalu.

Liječenje se mora provoditi pod nadzorom liječnika. Potrebno je pridržavati se preporuka, promatrati vrijeme ubrizgavanja, redovito provjeravati razinu šećera. Povremeno ćete to morati raditi u bolnici.

Sva očitanja se bilježe. Promatranja mogu pomoći u praćenju razine šećera tokom trudnoće. Šta učiniti s tim, liječnik će odlučiti. Prema rezultatima opažanja, on može promijeniti režim liječenja, izvući zaključke o učinkovitosti inzulina.

Posledice i rizici visokog šećera

Visoki šećer kod trudnica prilično je opasan za majke i bebe. Dovodi do razvoja niza poremećaja u plodu, tzv. dijabetička fetepatija. Ovo stanje karakterizira porast tjelesne mase nerođene bebe, što je i jasno vidljivo na ultrazvuku. Nakon 20 tjedana, olovo postaje uočljivo.

Bebe se rađaju velike, čak i pretjerano: preko 4 kg. Takva prednost postaje opasna za djecu, jer se rizik od povrede rođenja znatno povećava. Za majke, porođaj postaje teže.

Fetalna hipoksija razvija se: nedostatak kisika. To ima negativne posledice za dete. U djece se zbog toga opažaju različite malformacije: krše se proporcije razvoja, skeleta, odstupanja u razvoju organa, patologija kardiovaskularnog i genitourinarnog sustava. Više od ostalih trpe unutrašnji organi: jetra, nadbubrežne žlijezde.

Zbog visokog nivoa glukoze, beba ne razvija respiratorni sistem, mozak. To dovodi do smrti ploda ili smrti prvih nekoliko dana nakon rođenja. Ovo je najgore što prijeti povećanom šećeru kod trudnica.

Ali, u osnovi, porođaj se rješava prirodnim putem ili carskim rezom ako je plod prevelik. Nekoliko dana nakon rođenja, nivo šećera se vraća u normalu. To je zbog činjenice da se hormonska pozadina mijenja, blokeri inzulina prestaju se proizvoditi. Ali rizik od razvoja dijabetesa u budućnosti znatno se povećava.

Zaključak

Malo je vjerovatno da se spriječi gestacijski dijabetes, ali ako je to već identificirano, trebali biste radikalno promijeniti svoj stav o prehrani. Nije sve, puno i u bilo koje vrijeme, pravdajući se trudnoćom. Dobro sastavljena prehrana i prisustvo najviše zdrave hrane u njoj može značajno smanjiti razinu šećera.

Izvodljiva fizička aktivnost, dijeta, prirodni nadomjesci šećera (stevija), stroga kontrola tjelesne težine pomoći će vam da se izbori s problemom.

Uz povećani šećer u krvi trudnice, budite sigurni da:

  • na pregled kod ginekologa (svake dve nedelje),
  • konsultacije endokrinologa (svake dve nedelje ili nedeljno - u dekompenzovanom stanju),
  • nadzor terapeuta (svako tromjesečje),
  • konsultacija oftalmologa (jednom u trimestru, dodatno nakon porođaja),
  • prijem od neurologa (dva puta u toku trudnoće).

Pridržavanjem preporuka ljekara može se izbjeći hospitalizacija i inzulinska terapija.

Šećer u krvi

Krv za glukozu se uzima u svakom tromjesečju. Stopa šećera u krvi tijekom trudnoće ovisi o tome odakle je došao test, iz vene ili s prsta.

Tabela - Norme šećera u krvi u trudnica
Metoda uzorkovanja krviGlukoza u krvi
Iz vene4,0-6,1 mmol / L
S prsta3,3–5,5 mmol / L
2 sata nakon jela ili 2 sata nakon punjenja glukozomDo 7,8 mmol / l

Pravila uzorkovanja krvi:

  • Prije analize oko 8 sati nema ništa.
  • Možete piti samo vodu.
  • Ujutro prije analize zabranjeno je pranje zuba.
  • Ne pušiti prije analize (iako trudnice u principu ne bi trebale pušiti).
  • Uklonite stres (stres povećava glukozu).
  • Prije analize uklonite prekomjerne fizičke napore.
  • Ne žvakati gumu pre analize.
  • Ne dajte krv da biste odredili nivo šećera nakon nedavne infekcije.

Test tolerancije na glukozu izvodi se u periodu od 24 do 28 nedelja. Na ovaj test žena dolazi ujutro na prazan stomak i daje krv. Nakon toga daje joj se piće od sto grama glukoze pomiješano sa vodom. Nakon jednog sata i nakon 2 sata, test se ponovo uzima i uočava se promjena nivoa glukoze. Normalno, trebao bi se smanjiti i nakon 2 sata biti manji od 7,8 mmol / L.

Nizak šećer

Nizak šećer je vrlo rijedak, puno češće dolazi do povećanja. Razlozi za snižavanje nivoa glukoze:

  • laboratorijska greška
  • prekomjerno mala tjelesna težina žene,
  • pothranjenost, izgladnjivanje, iscrpljujuća dijeta,
  • teška toksikoza tokom trudnoće,
  • predoziranje inzulina (ako je trudnici već dijagnosticiran dijabetes i ona je na terapiji inzulinom).

Lako je ispraviti ovo stanje, uspostaviti uravnoteženu, hranljivu prehranu, možda će vam trebati intravenska glukoza.

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes melitus (GDM) je dijabetes koji se javlja tokom trudnoće. Takav dijabetes povezan je s promjenama u tijelu trudnice i sa opterećenjem koje pada na gušteraču. Trudni dijabetes javlja se kod oko 10% žena.

Obično nakon rođenja bebe GDM prođe bez traga. Ali postoji jedno "ali" ... Dijabetes koji je nastao tokom trudnoće ukazuje na sklonost žene prema ovoj bolesti. Postoji rizik da će se s vremenom razviti pravi dijabetes, pa je nakon takvog poziva potrebno pažljivo nadzirati svoje zdravlje, pridržavati se zdravog načina života i pravilne prehrane.

Faktori rizika od GDM-a:

  • Prekomjerna težina.
  • Dijagnosticiran dijabetes kod rođaka.
  • Buduća majka ima više od 30 godina.
  • Trudnoća s više fetusa.
  • Povišen krvni pritisak.

Posledice visokog šećera kod trudnica

Višak glukoze lako prolazi kroz placentu bebi, ali inzulin je velik i ne može proći kroz placentni filter. Bebin organizam još uvijek nije u stanju da se izbori s takvom količinom glukoze, gušterača još nije spremna za takva opterećenja, tako da se negativne promjene događaju u djetetovom tijelu.

  • U djeteta potkožno masno tkivo počinje aktivno rasti, rameni pojas i trbuh značajno se povećavaju u veličini. Do rođenja dijete doseže težinu veću od 4-4,5 kilograma.
  • Zbog visokog nivoa šećera posteljica se poremeti, povećava se u veličini, zadebljava se, kristali glukoze oštećuju osjetljive žile posteljice. Budući da posteljica slabo obavlja svoju funkciju, dijete doživljava gladovanje kisikom (hipoksiju). U težim slučajevima to može dovesti do intrauterine smrti djeteta.
  • U uvjetima visokog šećera povećava se rizik od urođenih malformacija u djeteta.
  • Rizik od polihidramnija raste.
  • Velika masa djeteta otežava porođaj, može imati dugotrajni tok, dijete može zadobiti povrede rađanja (prijelom ključne kosti, moždana krvarenja). U prirodnom porođaju često morate pribjegavati korišćenju akušerskih pinceta i vakum ekstraktora. Zbog toga je prioritet, kod velike mase fetusa, operacija carskog reza.

Visoke preporuke šećera

Međutim, sve nije tako zastrašujuće. Sa trudnicama kojima je dijagnoza dijabetesa na vrijeme lako je izbjeći ove teške posljedice. Glavna stvar koju treba slijediti ove preporuke:

  1. Prva i najvažnija stvar je dijeta. Najčešće, nakon dijeta, nivo šećera se vraća u normalu i terapija lijekovima nije potrebna.
  2. Svakodnevne šetnje na svežem vazduhu, časovi joge za trudnice jer se tokom rada mišića troše glukoza. Takođe, tokom vežbanja, poboljšava se protok krvi u maternici, detetu se isporučuje više kiseonika. Hodanje je dobra prevencija hipoksije fetusa.
  3. Ako gore navedene preporuke ne donose odgovarajući rezultat, možda ćete morati pribjeći imenovanju inzulina. Nakon rođenja može se otkazati i nivo glukoze biće na normalnoj razini bez lijekova.

Dijeta sa visokom glukozom

Razgovarat ćemo više o dijeti kada prekoračimo norme šećera u krvi tijekom trudnoće.

  • Prehrana bi trebala biti uravnotežena i cjelovita. Ni u kojem slučaju ne biste trebali gladovati tokom trudnoće! Trebalo bi biti 5-6 obroka u malim porcijama.
  • Izbacite probavljive ugljikohidrate (slatkiše, peciva, krompir, skrob, šećerna pića, bijeli hljeb, med, kaša, brza hrana). Potpuno isključite šećer iz prehrane.
  • Ograničite količinu masti. Dajte prednost mesu puretine, zeca, piletini.
  • Pijte 2 litre čiste vode dnevno.
  • Dajte prednost sirovom povrću i voću.

Ovakva dijeta će vam pomoći da ne samo da kontrolišete razinu glukoze u krvi, već i da ne dobijete višak kilograma.

Pogledajte video: Evo Kako da Snizite Visok Krvni Pritisak za 5 Minuta Bez Lekova! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar