Šta je bolje Ranitidin ili Omez: recenzije o lijekovima za pankreatitis

Liječenje gastritisa temelji se na antiulcernim lijekovima koji normaliziraju kiselost želuca. Prilikom odabira lijeka i liječnik i pacijent uzimaju u obzir mnoge faktore, poput učinkovitosti u liječenju i kontraindikacija, nuspojava i cijene. Omez i Ranitidin često se propisuju za liječenje želučanih bolesti. Njihov utjecaj na probavni sustav je sličan, ipak, trebali biste razumjeti što je još bolje - Ranitidin ili Omez?

Rezultat primjene ovog ili onog lijeka u svakom se slučaju očituje na različite načine. To ovisi o stadijumu bolesti, reakciji pacijentovog tijela i efektima dodatnih lijekova. Propisati efikasan lijek, s obzirom na ova 3 stanja, može samo gastroenterolog.

Kada se prijaviti

Oba lijeka, Ranitidin i Omez, imaju slične indikacije za upotrebu:

  • gastritis ulkusnog (erozivnog) želuca i dvanaestopalačnog crijeva za vrijeme pogoršanja i u svrhu prevencije,
  • pankreatitis
  • refluks
  • erozne bolesti jednjaka i drugih organa gastrointestinalnog sistema,
  • Zollinger-Ellison sindrom,
  • liječenje oštećenja želudačne sluznice uzrokovanih nesteroidnim protuupalnim,
  • preventivne mjere za sprečavanje recidiva ulceroznih formacija,
  • Zračenje Helicobacter pylori.

Lijek ranitidin

Ranitidin je vrlo poznat lijek koji gastroenterolozi često propisuju pacijentima da piju.

Glavni sastojak je ranitidin hidroklorid, koji suzbija histaminske receptore u stanicama želučane mukoze. Njegovo djelovanje usmjereno je na smanjenje stvaranja klorovodične kiseline. Shema uticaja Ranitidina daje dobar antiulcerni efekat.

Ovaj lijek ima mnoga pozitivna svojstva, međutim, ne treba se pouzdati samo u njih u odabiru lijeka za liječenje gastritisa, čireva ili s pankreatitisom. U liječenju gastrointestinalnih bolesti postoje skrivene strane kojih svjestan samo ljekar.

Dakle, prednosti Ranitidina:

  • Lijek je iskusila više od jedne generacije. S obzirom na činjenicu da je proizvodnja započela još u 80-ima u Sovjetskom Savezu, formula je klinički testirana i njena učinkovitost je dokazana.
  • Učinak lijeka očituje se u svim oblastima njegove upotrebe, recenzije o lijeku su pozitivne.
  • Cenovna politika Ranitidina je atraktivna i neće donijeti značajne gubitke pacijentima bilo kojeg stepena imućnosti.
  • S pravom doziranjem terapeutski učinak postiže se brzo.
  • Klinički je potvrđeno odsustvo teratogenih i kancerogenih efekata na ćelije tela.

Negativne strane lijeka uključuju opsežnu listu ozbiljnih nuspojava:

  • suha usta, problemi sa stolicom, povraćanje,
  • u rijetkim slučajevima miješani hepatitis, akutni pankreatitis,
  • promena u stanju krvi,
  • slabost, glavobolja, vrtoglavica,
  • u rijetkim slučajevima - halucinacije, oštećenje sluha,
  • oštećenje vida
  • nedostatak seksualne želje
  • alergijske manifestacije.

Kontraindikacije

Tolerancija na ranitidin je dobra.

Međutim, postoji nekoliko faktora koji su kontraindikacija za njegovu upotrebu:

  • trudnoća
  • dojenje
  • maligni tumori želuca i gastrointestinalnog trakta,
  • mlađi od 12 godina
  • oštar prekid lijeka prepun je povećanja nivoa klorovodične kiseline u stomaku.

Omez

Glavni aktivni sastojak kliničke formule Omeza je omeprazol. Riječ je o dobro poznatoj komponenti koja nam se javlja još od prošlog stoljeća, ali nije izgubila na učinkovitosti.

Učinak Omeza usmjeren je i na smanjenje proizvodnje klorovodične kiseline u stomaku. To je inhibitor protonske pumpe koji prenosi enzime nastale tokom probave. Aktivnost ovih tvari postupno se smanjuje, zbog čega je učinak Omeza prilično dug.

Prednosti

  • Lijek je propisan u standardnoj dozi bez smanjenja ili povećanja doze, što je pogodno za pacijente.
  • Omez je noviji lijek, proizvodi se u modernim laboratorijama.
  • Za razliku od Ranitidina, Omez se može uzimati dugo, rizik od atrofije želučane sluzokože praktično nema.
  • Propisivanje omeza preferira se za bubrežne bolesti i zatajenje bubrega.
  • Ovaj lijek je propisan starijim pacijentima zbog nepostojanja negativnog efekta na gastrointestinalnu mukozu.
  • Prednost se daje Omezu i njegovim analogima s individualnom netolerancijom na Ranitidin.

Nedostaci

Slabosti Omeza pripisuju se njegovim višestrukim nuspojavama:

  • promjene ukusa, zatvor, proljev, mučnina, povraćanje,
  • ponekad hepatitis, žutica, oslabljena funkcija jetre,
  • depresija, halucinacije, nesanica, umor,
  • problemi rada organa za formiranje krvi,
  • osetljivost na svetlo, svrab,
  • urtikarija, anafilaktički šok,
  • oticanje, zamagljen vid, pojačano znojenje.

Indikacije Omez

Obično se ovaj lijek propisuje za stresne čireve, ako osoba uzima nesteroidne lijekove, liječi pankreatitis, recidiv čira na želucu. Može se propisati za mastocitozu. Obično je da se lijek oslobađa u obliku kapsula, ali ako ih pacijent nije u stanju primiti, on se pacijentu daje intravenski.

Efekat intravenske primjene jači je od efekta kapsula. U ljekarnama je vrlo popularna zamjena za Omez Omez D. Ovaj nadomjestak nema mnogo razlike od glavnog lijeka, ali još uvijek postoje nedosljednosti. Imaju isti aktivni sastojak, koji daje iste rezultate u liječenju.

Ali drugi ima drugačiji sastav od glavnog. Ima sastojak koji ima antiemetičko i anti-upalno dejstvo. Ova komponenta ubrzava proces pražnjenja stomaka ako osoba ima zatvor. Dakle, zaključak upućuje na samu sebe da je drugi alat širi u primjeni. Uporedo s njim, Famotidin se često koristi i pacijenti se zanimaju za Famotidin ili Omez, što je bolje? Prvi lijek ima znatno širi učinak, iako ima gotovo identičan spektar liječenja.

Propisan je ako složena terapija i lijekovi ne daju rezultate.

Lijek ima prilično veliki spektar djelovanja i kontraindikacija.

Praktično se ne koristi ako pacijent ima zatajenje bubrega i jetre.

To se kategorički ne može koristiti ako:

  1. Osoba ima posebnu osjetljivost na sastavne dijelove.
  2. Osoba ima crevno ili želudačno krvarenje.
  3. Žena doji.
  4. Pacijent pati od perforacije želuca i creva.
  5. Pacijent pati od opstrukcije gastrointestinalnog trakta, koja ima mehaničku prirodu porijekla.
  6. Tokom trudnoće.

Ljekari snažno ne preporučuju upotrebu ovog lijeka djeci mlađoj od 12 godina. Da biste donijeli takvu odluku, svakako se morate posavjetovati s odgovarajućim stručnjakom.

Da biste odredili izbor lijeka, morate znati kako koristiti, uz poznavanje svih pozitivnih karakteristika lijeka. Ako se uzima kao potporno sredstvo, onda ga trebate piti jednom dnevno, ujutro.

Potrebno je da pijete dvije kapsule odjednom. Ne žvaču se, već se jednostavno gutaju. Zatim pijte s vodom. Ako je došlo do pogoršanja bolesti, tada je taj broj potrebno povećati na dvije doze na dan.

Koristite ga pola sata prije jela, tako da će efekat biti jači. Ako postoji sumnja da kapsule neće proći u želudac, tada se preporučuje intravenska primjena.

Upute za upotrebu Ranitidina

Ove se tablete obično koriste za čir na želucu, jer ima izraženiji pozitivni efekat. Jednostavno se ne može zamijeniti želučanim napadima. Kad je prisutna želučana dispepsija, sa mastocitozom i adenomatozom. Često je propisana za dispepsiju, praćenu akutnom boli.

Osoba prestaje normalno jesti i spavati, a lijek inhibira destruktivne procese i pomaže u oporavku. Propisana je kada bol u stomaku prati krvarenje i kako bi se spriječio povratak ove pojave. Uklanja učinak klorovodične kiseline na želudac i inhibira njegovo izlučivanje.

Vrlo često ga doktori propisuju kod žgaravice i refluksa, gastroskopije. Ima domaćeg proizvođača, a lijek je visokog kvaliteta. To košta malo u usporedbi s vršnjacima.

Uprkos pozitivnim aspektima, ima male nuspojave u obliku vrtoglavice, koje mogu privremeno uticati na ljudsku aktivnost.

Uputa o Ranitidinu uključuje takve indikacije: odrasla osoba ne bi trebala konzumirati više od tristo miligrama na dan, tu količinu treba podijeliti nekoliko puta. Ili prije spavanja popijte sve za noć. Za djecu trebate podijeliti sa dva, četiri miligrama na kilogram djeteta. Kod upale gušterače, doza ostaje ista.

U cijeni, Ranitidin ima prednost, jer je mnogo jeftiniji od Omeza. Na ovo se često obraća pažnja, posebno kada je u pitanju dugotrajno liječenje.

Koji alat odabrati?

Ranitidin u medicini ima širi efekat, odnosno dugo je zauzeo svoju nišu među efikasnim lijekovima. Uostalom, gotovo da nema nuspojava i to je nevjerojatno. Ali mnogi stručnjaci to odbijaju u korist drugih, novijih. Medicina ne miruje, stoga, iako je dobar, svaki dan postoje slični lijekovi koji postaju njegova zamjena u tradicionalnoj medicini.

Omez s pankreatitisom koristi se mnogo češće, ali vrijedi uzeti u obzir da njegova kvaliteta nije uvijek visoka. Ali može se koristiti kod bubrežne i jetrene insuficijencije, što nije moguće uz upotrebu Ranitidina. Stoga se često koriste njegovi analozi. Da biste odabrali najbolju, morate znati aktivnu supstancu, ona je ista - omeprazol. Lijekovi imaju slične kontraindikacije i nuspojave.

Oba lijeka imaju svoje osobine.

Ranitidin i Omez, u čemu je razlika?

Upoređivanje sredstava može pomoći. Svaka od njih ima različite efekte, različite sastave i načine primjene. Lijekovi imaju pozitivne i negativne strane. Dobili su mnoge dobre kritike, pokazali su se efikasnima s vremenom. Pod određenim uslovima, Omez i Ranitidin mogu se piti zajedno. O njihovoj kombinaciji treba razgovarati s liječnikom.

Da biste odabrali koji je proizvod efikasniji, važno je odmjeriti prednosti i nedostatke, jer od njega ne ovise samo trošak, već i zdravstveno stanje. Svaka osoba ima svoje posebne razlike koje mogu utjecati na stanje. Posebno je važno provjeriti kompatibilnost tijela s ovim lijekom. Najispravnija odluka biće savjetovanje sa specijalistom, on će postaviti odgovarajuću dijagnozu i propisati lijekove potrebne za liječenje.

Oba lijeka možete uzimati zajedno, oni se međusobno nadopunjuju, ali takva složena upotreba je opasna za tijelo.

Informacije o Omezu nalaze se u videu u ovom članku.

Razlike između Omeza i Ranitidina

Ranitidin je zastarjeli lijek, a danas u ljekarnama postoje moderniji i efikasniji lijekovi protiv gastritisa i pankreatitisa. Imaju istu aktivnu supstancu, ali formula za njegovu proizvodnju je poboljšana.

Oba lijeka savršeno ublažavaju bol, ali učinak Omeza je produžen, što doprinosi dugoročnom terapijskom efektu.

Za Ranitidin suvremeni analozi su Novo-Ranidin, Ranital, Histak. Za Omez, čija proizvodnja, prema pacijentima, danas nije toliko kvalitetna kao nekada švedska - Omeprazol, Omezol, Vero-omeprazol, Krismel.

Šta je lijek "Ranitidin"?

Vjerovatno je teško pronaći osobu koja nikad nije čula ovo ime. „Ranitidin“ se pojavio dalekih osamdesetih godina prošlog veka. Glavni aktivni sastojak lijeka je ranitidin. Ovaj lijek ima sposobnost blokiranja histaminskih receptora u stanicama sluznice želučane sluznice.

Ovo svojstvo dovodi do smanjenja proizvodnje klorovodične kiseline i smanjenja njene količine. Drugim riječima, kiselost želuca opada. Ovako djeluje Ranitidin. Uputa za upotrebu to potvrđuje. A što je s drugim lijekom?

Akcija lijekova

Lijekovi su se pokazali na pozitivnoj strani, nakon što su prošli kliničke testove i studije. Višegodišnja upotreba ovih lijekova potvrdila je njihovu visoku efikasnost. Pozitivne kritike govore o njima kao o jeftinim alatima koji svoj posao rade savršeno. Značajna razlika je samo u vrijednosti.

Omez je zahvaljujući svom modernom razvoju efikasniji u liječenju bolesti želuca i probavnih organa. Dok je djelovanje Ranitidina usmjereno uglavnom na smanjenje proizvodnje klorovodične kiseline uslijed suzbijanja histaminskih receptora.

Ako su Ranitidin još liječili naši djedovi i bake, tada lijek Omez nije ništa lošiji, a negdje još bolje utječe na želudac i gušteraču. Recenzije izliječenih pacijenata, kao i mišljenja gastroenterologa, slažu se da je Omez efikasniji od Ranitidina. Međutim, odluku o propisivanju određenog lijeka trebao bi donijeti samo liječnik.

Lijek "Omez"

U ovom je lijeku glavni aktivni sastojak omeprazol. Kao i prethodni lijek, i ovaj lijek kreirao je osamdesetih godina jedan švedski naučnik. "Omez" je inhibitor jednog od unutarćelijskih enzima, koji se naziva protonska pumpa.

Indikacije lijeka "Omez" za upotrebu su gotovo iste kao i "Ranitidin". Takođe efikasno snižava nivo kiselosti želučanog soka. Također se nosi s liječenjem i sprečavanjem peptičnih čira. Njegovo djelovanje nastaje usled inhibicije bakterije Helicobacter pylori, koja izaziva gastritis i čireve. Takođe je važno da ovaj lijek djeluje kao blokator stvaranja klorovodične kiseline u stomaku.

Ovaj alat počinje djelovati u roku od sat vremena nakon primjene te nastavlja anestezirati tokom dana.

Nuspojave

Dakle, što je bolje - „Ranitidin“ ili „Omez“? Da biste odgovorili na tako teško pitanje, potrebno je problemu pristupiti sveobuhvatno, temeljito ispitajući sve prednosti i nedostatke određenog proizvoda. Kao što znate, skoro svaki lijek ima nuspojave. Koje lijekove razmatramo? O ovome - u nastavku.

Nuspojave lijeka "Ranitidine"

  • U nekim slučajevima glavobolja.
  • Neznatno slabo stanje.
  • Mogu se javiti problemi sa jetrom.

Nakon saznanja o svim mogućim nuspojavama, ostaje se odlučiti koje je bolje uzimati - „Ranitidin“ ili „Omez“. Prema statističkim podacima, u ogromnoj većini slučajeva Ranitidin djeluje blago, a nuspojave su izuzetno rijetke.

Imenovanje "Ranitidine"

Sljedeće patologije i stanja indikacija su za uzimanje ovog lijeka:

  • Peptični čir želuca i creva.
  • Zollinger-Ellison sindrom.
  • Hronični gastritis.
  • Gastrična dispepsija.

Dodijelite "Ranitidin" i kod želudačnog krvarenja. Efikasno se koristi i u profilaktičke svrhe, u relapsima i nakon hirurške manipulacije.

Dnevna doza ovog lijeka je 300 mg. U pravilu se ta količina podijeli u dvije doze, piće lijek ujutro i navečer nakon jela. Ali doziranje mora strogo propisati liječnik. Samo-lijek se ne preporučuje.

Koji je bolji? Poređenje

Da biste razumjeli šta odabrati Ranitidin ili Omez, trebali biste upoređivati ​​ove lijekove.Oba lijeka imaju gotovo identična očitanja.

Lijekovi se koriste protiv bolesti gastrointestinalnog trakta, kako bi se smanjila kiselost soka u želucu. Zahvaljujući tome stimulira se probavni sistem.

Lijekovi imaju naponska svojstva. Ali koja je razlika između Ranitidina i Omeza, znaju gastroenterolozi.

Lijekovi se razlikuju u mehanizmu djelovanja. Dakle, Omez inhibira funkciju protonske pumpe, a Ranitidin se smatra antagonistom histamina. To znači da tablete imaju sličan učinak, ali imaju različite načine utjecaja.

Pripreme imaju različit osnovni sastav. Omez sadrži omeprazol, a drugi lijek je Ranitidin. Potonji se proizvodi u Rusiji, Srbiji i Indiji, a Omez se proizvodi u Indiji.

Oba lijeka imaju slične kontraindikacije i nuspojave. Sredstva su dostupna u obliku tableta i ljekovitog rješenja.

Što se tiče režima, Omez se pije dva puta dnevno po 20 mg. Dnevna doza Ranitidina je 300 mg, što je podijeljeno u 2 doze.

Razmišljajući o činjenici da je Ranitidin ili Omeprazol bolji, morate razmotriti cijenu lijekova. Trošak Omeza iznosi oko 100 do 300 rubalja. Cijena Ranitidine je jeftinija - oko 100 rubalja.

Gastroenterolozi preporučuju odabir Omeza. Lijek je moderniji, efikasniji alat. Omeprazol mogu uzimati stariji pacijenti. Takođe, lek je relativno siguran i može se piti duže vreme.

Zajednička prijava

Istodobna primjena omeprazola i ranitidina moguća je samo u slučaju gastroezofagealne refluksne bolesti. U tom slučaju je Omez propisan u dozi od 0,2 g, što je podijeljeno u 3 doze. Količina Ranitidina je 0,15 g u 2 podijeljene doze.

U drugim situacijama, kompatibilnost ranitidina i omeprazola neće biti primjerena. Napokon, oba lijeka imaju sličan učinak.

Osim toga, primjena ranitidina s antiulcernim lijekovima čini terapiju neefikasnom. A koncentracija Omeza, ako se koristi zajedno s njegovim analogom, povećava naprotiv.

Karakterizacija ranitidina

Ranitidin je dostupan od 1980. Ovaj lek ne izaziva nuspojave na crevnu pokretljivost. Lijek blokira histaminske receptore koji se nalaze u naborima želučane sluznice. Aktivna supstanca je ranitidin, što smanjuje proizvodnju klorovodične kiseline, što brzo normalizuje stanje.

  • peptički čir želuca i dvanaestopalačnog creva,
  • NSAID gastropatija,
  • žgaravica (povezana s hiperhlorhidrijom),
  • pojačano lučenje želudačnog soka,
  • simptomatski čir na želucu,
  • erozni ezofagitis,
  • refluksni ezofagitis,
  • Zollinger-Ellison sindrom,
  • sistemska mastocitoza,
  • poliendokrina adenomatoza.

Omez karakterističan

Ovaj se lijek najčešće propisuje za uklanjanje simptoma bolesti probavnog trakta: gastritisa s povećanom kiselošću želučanog soka, pankreatitisa itd. Liječnici često propisuju Omez u kombinaciji s ranitidinom ili drugim lijekovima za liječenje želučanih i crijevnih patologija. Omez se rijetko propisuje kao glavni lijek za gastrointestinalne bolesti. Aktivni sastojak je omeprazol, koji smanjuje koncentraciju želučanog soka.

Lijek je inhibitor protonske pumpe. Može se koristiti ne samo za liječenje, već i za prevenciju gastrointestinalnih bolesti. Predpisan je i lijek za liječenje i sprečavanje čir na želucu i dvanaestopalačnog čira. Mehanizam djelovanja ovog lijeka usmjeren je na suzbijanje patogena koji uzrokuju razvoj peptičnog čira.

Lijek se apsorbuje u stomaku i ima terapeutski učinak sat vremena nakon uzimanja lijeka.

Alat ima analgetska svojstva, što pomaže pacijentu da se riješi bolova i težine u trbuhu. Terapeutski efekat traje tokom dana.

Poređenje Ranitidina i Omeza

Budući da prilikom propisivanja lijeka treba uzeti u obzir i oblik tijeka bolesti, tada liječnik treba odabrati ovaj ili onaj lijek uzimajući u obzir težinu postojećih simptoma. Budući da lijekovi imaju sličan učinak na probavni sustav, nuspojave su približno iste.

Omez ima manje kontraindikacija, može se uzimati dijete starije od jedne godine i trudnice iz drugog tromjesečja. Ranitidin se ne sme propisati deci mlađoj od 12 godina i ženama u trudnoći. Postoje razlike i u troškovima lijekova: Omez je skuplji.

Oba leka se efikasno bave lečenjem gastrointestinalnih bolesti. Najčešće se ovi lijekovi koriste za liječenje peptičkog čira na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu.

Oba lijeka brzo pokazuju terapijski efekat u tijelu. Svaki od ovih lijekova može smanjiti proizvodnju klorovodične kiseline u stomaku. Stoga se prilikom upotrebe ovih lijekova patologija može u potpunosti izliječiti.

Razlike između ovih lijekova su što utiču na kiselost želuca. Krajnji rezultat oba lijeka je smanjenje kiselosti želučanog soka. Ali istovremeno, Ranitidin inhibira receptore histamina, a Omez djeluje na enzime koji dostavljaju protone do regije za stvaranje klorovodične kiseline. S obzirom na te razlike, gastroenterolog propisuje lijek. Razlike su u aktivnim komponentama lijekova i u njihovoj koncentraciji.

Što je jeftinije

Možete kupiti Omez po cijeni od 78 do 340 rubalja., Ranitidine košta od 22 do 65 rubalja., Odnosno, jeftiniji je.

Gastroenterolog treba odabrati koji je lijek najbolji za pacijenta. Da bi to učinio, doktor prvo vrši pregled pacijentovog tela, sastavlja istoriju patologije, propisuje dijagnostičke postupke, kao što su ultrazvuk, rendgenski snimak i laboratorijski testovi. Neophodno je proći sve postupke pregleda kako bi se postavila ispravna dijagnoza.

Nakon toga, gastroenterolog liječi bolest. Za otklanjanje bolova najčešće se propisuje Omez. U želucu se brzo apsorbuje, terapeutski efekat ovog sredstva traje jedan dan.

No, nekim pacijentima Ranitidin pomaže više. To je zbog toga što Omez, kao lijek nesteroidne farmakološke grupe, ima mnogo više nuspojava od ranitidina.

Zbog toga se osobama sa istodobnim kroničnim bolestima ili sklonošću alergijskim manifestacijama propisuju potonje.

Imenovanje "Omez"

Indikacije za upotrebu:

  • Erozivni i ulcerozni ezofagitis.
  • Peptični čir na želucu.
  • Stresni čir.
  • Peptični čir dvanaestopalačnog creva.
  • Pankreatitis
  • Mastocitoza.
  • Periodi pogoršanja peptičkog čira.

Dodijelite "Omez" i s pogoršanjem gastrointestinalnih patologija. Efikasan je kod želudačnog krvarenja.

Koje je bolje - Omez ili Ranitidine? Kod pankreatitisa mogu se propisati oba leka.

Ovaj lijek se pije 20 mg, pola sata prije jela, dva puta dnevno. U nekim je slučajevima potrebno povećati dozu na 40 mg. Vrijedi napomenuti da je ovaj alat dostupan u obliku kapsula ili otopine u ampulama (za injekcije). Ovo je vrlo zgodno jer vam omogućava da zamenite kapsule injekcijama ako je potrebno.

Šta kažu recenzije?

Dakle, Omez ili Ranitidin - što je bolje? Recenzije mnogih ljudi koji uzimaju ove lijekove su kontroverzni, jer već nekoliko desetljeća obojica pomažu ljudima koji imaju želučane bolesti. Prema recenzijama pacijenata, Ranitidin je odličan lijek koji je mnogima pomogao kod peptičnih čira. Veoma je efikasan i dobro se nosi s bolom.

Ali lijek "Omez" u ovom slučaju nije inferiorni. Također se dobro bori s bolom, a njegovo trajanje gotovo je dvostruko duže nego kod Ranitidina.

Ovaj težak izbor

Iz prethodnog možemo zaključiti da ova dva lijeka u pogledu djelotvornosti praktično nisu inferiorna jedna drugoj.

„Ranitidin“ se počeo proizvoditi prije više od dvije decenije, ali istovremeno se odlično nosi sa svojim zadatkom i danas. A glavna prednost je minimalni broj nuspojava. I vrijedi spomenuti da ga većina gastroenterologa preporučuje.

Ali tu je i Omez, mada ako pročitate njegova uputstva, broj nuspojava, iskreno, je alarmantan.

Koje je bolje - „Ranitidin“ ili „Omez“? Samo lekar koji leči može pravilno odgovoriti na ovo pitanje. Kod Omeza kompozicija je modernizirana u odnosu na Ranitidine. Ali postoji jedna značajka: „Ranitidin“ se ne preporučuje trudnicama. A upotreba "Omeza" budućoj majci je dozvoljena, ali samo u dozi koju propiše specijalista, i pod njegovim nadzorom.

A šta je sa cenom?

U većini slučajeva svaka osoba prvo skrene pažnju na cijenu lijeka, a zatim donosi odluku: kupi ga ili isprobaj analog, kod kojeg je cijena puno niža. Za peptične čireve liječenje se provodi pomoću nekoliko lijekova. I u ovom slučaju pacijent pokušava smanjiti svoje financijske gubitke. A pitanje koji je jeftiniji - "Ranitidin" ili "Omez", kao nikada do sada, postaje relevantno.

Prosječna cijena Ranitidina u ljekarnama ne prelazi 100 rubalja. A prosječna cijena Omeza iznosi oko 300 rubalja. Naravno, i u ovom slučaju, plus očigledno ne ide u prilog posljednjem utočištu.

Ali uz sve gore navedene prednosti, imenovanje i preporuke lekara koji leče imaju ogromnu ulogu. Ali da mu postavite pitanje o zamenljivosti tih lijekova vrlo je moguće. Budući da postoji vjerojatnost da u određenom slučaju takva zamjena neće utjecati na zdravlje ljudi.

Mišljenje ljekara i pregleda pacijenata

Igor Nikolajevič, gastroenterolog

Oba lijeka su veoma efikasna u liječenju želučanih bolesti sa visokom kiselošću.

Elena Konstantinovna, pedijatar

Ranitidin se može propisati djeci starijoj od 12 godina. Omez je pogodniji za malu djecu, kao ima manje kontraindikacija i ne utiče negativno na dječje tijelo.

Natalya Semenovna, 52 godine

Već nekoliko godina patim od gastritisa sa povišenom kiselošću. Uzimala sam tablete i narodne lijekove. Nedavno sam bio na recepciji gastroenterologa u konsultativnom centru. Doktor je propisao Omez. Ovo je odličan lijek, ne izaziva nuspojave. Nakon tečaja liječenja, simptomi gastritisa su nestali, nestali su bol i nelagoda u stomaku. Odlično se osjećam.

Ja patim od dvanaestopalačnog čira. Periodično se podvrgavam tretmanu Ranitidinom ili Omezom. Ovo su efikasni lijekovi koji pomažu da se riješite bola i poboljšate rad crijeva.

  • Da li se paracetamol i No-Shpu mogu uzimati zajedno?
  • Šta odabrati: festival ili mezim
  • Mogu li uzimati lipoičnu kiselinu i l karnitin zajedno?
  • Duspatalin ili Trimedat: što je bolje

Ova stranica koristi Akismet za borbu protiv neželjene pošte. Saznajte kako se obrađuju vaši podaci komentara.

Pogledajte video: Lečenje jetre i pankreasa na prirodan način epizoda 6 - Nikola Marković (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar