Šta učiniti ako dijete ima dijabetes

Dijabetes je doživotna dijagnoza. Lifehacker je pitao endokrinologa Renata Petrosyan i majku dijabetičnog djeteta Mariju Korčevsku odakle dolazi bolest i kako je ukrotiti.

Dijabetes je bolest kod koje tijelo ne proizvodi inzulin. Ovaj hormon normalno proizvodi gušterača. Potrebna je tako da glukoza, koja se pojavljuje u krvi nakon jela, može prodrijeti u ćelije i tamo se pretvoriti u energiju.

Dijabetes se dijeli na dvije vrste:

  1. Najprije se uništavaju stanice odgovorne za inzulin. Zašto se to događa, niko ne zna Edukacija pacijenata: Dijabetes melitus tip 1. No, kada se inzulin ne proizvodi, glukoza ostaje u krvi, a stanice gladuju, i to dovodi do ozbiljnih posljedica.
  2. Kod dijabetesa tipa 2 proizvodi se inzulin, ali stanice na njega ne reagiraju. Ovo je bolest na koju utječe kombinacija genetike i faktora rizika.

Obično djeca pate od dijabetesa tipa 1, bolesti koja ne ovisi o načinu života. Ali sada je šećerna bolest drugog tipa, Dijabetes kod djece i tinejdžera, koja se prije smatrala bolešću starijih osoba, stigla do dječjih odjeljenja. Ovo je povezano sa epidemijom gojaznosti u razvijenim zemljama.

Dijabetes tipa 1 je jedna od najčešćih hroničnih bolesti na svijetu kod djece. Manifestira se najčešće u dobi od četiri do šest i od 10 do 14 godina. U djece mlađe od 19 godina na nju otpada dvije trećine svih slučajeva dijabetesa. Djevojčice i dječaci se jednako često razbole.

Oko 40% slučajeva dijabetes melitusa tipa 2 razvija se između 10 i 14 godina, a preostalih 60% - između 15 i 19 godina.

U Rusiji oko 20% dece ima prekomernu težinu, još 15% pati od gojaznosti. Glavne studije na ovu temu nisu provedene. Međutim, sve češće djeca s ozbiljnom pretilošću dolaze kod liječnika.

Kako razumjeti da dijete ima dijabetes

Ne možete spriječiti ili čak predvidjeti dijabetes tipa 1. Rizici su veći ako se radi o nasljednoj bolesti, odnosno, neko iz obitelji je bolestan, ali to nije potrebno: može se javiti dijabetes, čak i ako su svi u obitelji zdravi.

Dijabetes tipa 1 često se propušta u ranim fazama, posebno kod male djece jer o ovoj bolesti nitko ne razmišlja, a simptomi hiperglikemije teško su vidjeti kod beba. Zbog toga je u nekim stanjima kod male djece, na primjer s ponavljajućom gljivičnom infekcijom, neophodno provjeriti šećer u krvi ili mokraću.

  1. Česta mokrenja. Bubrezi pokušavaju na ovaj način ukloniti višak šećera i intenzivnije rade. Ponekad se to očituje u činjenici da je dijete počelo urinirati u krevetu noću, čak i ako duže vrijeme spava bez pelena.
  2. Stalna žeđ. Zbog činjenice da tijelo gubi puno tečnosti, dijete neprestano žedni.
  3. Svrab kože.
  4. Gubitak kilograma uz normalan apetit. Stanicama nedostaje ishrana, pa tijelo troši masne rezerve i uništava mišiće da bi od njih dobilo energiju.
  5. Slabost. Zbog činjenice da glukoza ne ulazi u ćelije, dijete nema dovoljno snage.

Ali ovi simptomi ne pomažu uvijek da se bolest primijeti kod malog djeteta na vrijeme. Djeca često piju bez ikakvih bolesti, a slijed „piti i pisati“ je norma za djecu. Zbog toga se često prvi put djeca pojavljuju kod liječnika sa opasnim simptomima ketoacidoze.

Ketoacidoza je stanje koje se javlja pri intenzivnom razgradnji masti. Glukoza ne ulazi u ćelije, pa tijelo pokušava dobiti energiju iz masti. U tom se slučaju stvara nusproizvod - DKA ketoni (Ketoac>. Kad se akumuliraju u krvi, oni mijenjaju kiselost i uzrokuju trovanje. Vanjski simptomi su sljedeći:

  1. Velika žeđ i suha usta.
  2. Suva koža.
  3. Bol u trbuhu.
  4. Mučnina i povraćanje.
  5. Loš zadah.
  6. Poteškoće sa disanjem.
  7. Zbunjena svest, gubitak orijentacije, gubitak svijesti.

Ketoacidoza je opasna i može dovesti do kome, pa pacijentu hitno treba medicinska pomoć.

Dijabetes tipa 2 obično nastaje uslijed jake gojaznosti i može se sakriti dugo vremena. Često ga pronalaze kada traže uzrok drugih bolesti: zatajenje bubrega, srčani udar i moždani udar, sljepoća.

Najviše od svega, na razvoj dijabetesa tipa 2 u djece utječe povećanje kilograma i smanjena fizička aktivnost. Veza između pretilosti i dijabetesa veća je kod adolescenata nego kod odraslih. Nasljedni faktor takođe igra ogromnu ulogu. Polovina do tri četvrtine djece s dijabetesom tipa 2 ima blisku rodbinu s bolešću. Neki lekovi takođe mogu ometati osetljivost vašeg organizma na glukozu.

U pravilu, odrasle osobe koje duže vrijeme žive s dijabetesom i loše kontroliraju svoje stanje, pate od posljedica.

Kako liječiti dijabetes i može li ga spriječiti

Dijabetes se ne liječi, to je bolest s kojom morate provesti čitav život.

Bolest prvog tipa nije moguće spriječiti, pacijenti će morati uzimati inzulin, što u njihovom tijelu nije dovoljno. Inzulin se ubrizgava, a to je jedna od glavnih poteškoća u liječenju djece. Svakodnevne injekcije su težak test za dijete u bilo kojoj dobi, ali bez njih ne možete.

Pacijenti s dijabetesom trebaju stalno mjeriti šećer u krvi glukometrom i davati hormon prema određenoj šemi. Da biste to učinili, postoje šprice sa tankim iglama i špricama: potonji su lakši za upotrebu. Ali je povoljnije da deca koriste insulinsku pumpu - mali uređaj koji dostavlja hormon kroz kateter kada je to potrebno.

Za većinu pacijenata, prvih nekoliko meseci bolesti povezani su s emocionalnom olujom. I ovo vrijeme se mora iskoristiti za dobivanje što više informacija o bolesti, o samokontroliranju, medicinskoj podršci, kako bi injekcije postale samo dio vašeg svakodnevnog života.

Uprkos brojnim rizicima povezanim s dijabetesom tipa 1, većina ljudi može i dalje voditi aktivan stil života i jesti uobičajenu hranu. Prilikom planiranja fizičke aktivnosti i odmora, većina djece može baviti gotovo bilo kojim sportom i ponekad jesti sladoled i druge slatkiše.

Dijabetes druge vrste ne može se uvijek spriječiti, ali svakako je moguće smanjiti rizik ako vodite zdrav način života. Međutim, prema Renata Petrosyan, hobi za fitnes i dobra prehrana pogađa daleko više odraslih nego deca: „Zauzet školski program dovodi do potpunog nedostatka slobodnog vremena kod dece. Zaposleni su u raznim krugovima i često provode puno vremena u sjedećem stanju. Gedgeti takođe ne prenose tinejdžere u pokret. Dostupnost slatkiša, brzih ugljikohidrata, čipsa, slatkiša, krekera i drugih stvari značajan je doprinos razvoju pretilosti kod djece. "

Endokrinolog preporučuje zaštitu djece od viška hrane i na svaki način stimuliranje bilo kakve pokretljivosti. Ovo je bolje nego slijediti dijetu s malo ugljikohidrata, piti posebne lijekove i pridržavati se režima potrebnog za dijabetes tipa 2.

Šta učiniti ako roditelji imaju dijabetes

Roditelji će dijagnozu deteta obično saznati u bolnici, gde prvo prolazi školu terapije i dijabetes. Nažalost, preporuke bolnica često odstupaju od stvarnosti i nakon otpuštanja rodbina isprva ne zna što treba zgrabiti. Marija preporučuje ovu listu obaveza:

  1. Vratite se u bolnicu i naručite sistem za nadzor glukoze kako bi ispunio vaš iscjedak potpuno opremljen. Nakon otkrivanja dijabetesa, jako je važno naučiti kako kontrolirati stanje djeteta, a bez sistema praćenja to je mnogo teže i djeci i roditeljima.
  2. Kupite otvor za ubrizgavanje. Ako sustav praćenja pomaže zamijeniti trajne uzorke krvi iz prsta, tada otvor za injekciju pomaže napraviti manje injekcija kad je potreban inzulin. Djeca ne podnose samu injekciju i što je manje iglica to je i bolje.
  3. Kupite kuhinjsku vagu. To je obavezno, možete čak kupiti model s ugrađenim proračunom proteina, masti i ugljikohidrata.
  4. Kupite zaslađivač. Mnogo djece je vrlo teško odreći se slatkiša. I slatkiši, posebno u početku bit će zabranjeni. Tada ćete naučiti kako kontrolirati bolest na takav način da im možete priuštiti, ali to je kasnije.
  5. Odaberite proizvod koji ćete koristiti za podizanje niskog šećera. Na primjer, to može biti sok ili marmelada. Dijete bi ga uvijek trebalo imati sa sobom.
  6. Nabavite mobilne aplikacije za brojanje ugljikohidrata u hrani.
  7. Vodite dnevnik. Najprikladnije su bilježnice za pisanje stranih riječi s tri stupca na stranici: vrijeme i šećer, hrana, doza inzulina.
  8. Ne upuštajte se u alternativnu i alternativnu medicinu. Svi žele pomoći djetetu i spremni su na sve, ali iscjelitelji, homeopati i mađioničari neće spasiti dijabetes. Ne trošite na njih svoju energiju i novac.

Koje su prednosti za dijete sa dijabetesom?

Prema zadanim postavkama, dijabetičnoj djeci se daje sve što im je potrebno: test trake za glukometar, inzulin, igle za olovke za špriceve, pribor za pumpu. Iz regije u regiju situacija se mijenja, ali općenito nema prekida u pružanju lijekova. Porodice moraju kupiti test trake, ali dostupne su i tehnologije praćenja glukoze, što preporučuje Maria Korchevskaya.

Dostupni su uređaji za nadgledanje glukoze, često je isplativije kupiti ih nego kupovati trake i stalno napraviti dječje uzorke. Sistemi šalju podatke svakih pet minuta na djetetove pametne telefone i roditelje i u oblak, u stvarnom vremenu pokazuju nivo šećera u krvi.

Može se registrirati invalidnost - ovo je pravni status koji nije povezan s medicinskim potrepštinama. Umjesto toga, to daje dodatne povlastice i beneficije: socijalna davanja, ulaznice, ulaznice.

S invaliditetom paradoksalna situacija: svi znaju da je dijabetes neizlječiv, ali dijete mora potvrditi status osobe s invaliditetom i svake godine proći liječnički pregled. Da biste to učinili, morate otići u bolnicu i prikupiti gomilu dokumenata, čak i ako je dijabetes kompenzovan, a dijete se osjeća dobro. U nekim slučajevima invaliditet se uklanja, za to se treba boriti.

Dijete s dijabetesom može pohađati vrtić, ali to uključuje mnoge poteškoće. Teško je zamisliti da će nastavnici detetu dati injekcije u vrtiću ili da će trogodišnjem detetu izračunati dozu hormona koji treba da unese.

Druga stvar je da li je dijete pravilno programiralo uređaje koji su dizajnirani za dijabetičare. Tehnički uređaji omogućavaju drugačiju kvalitetu života.

Ako dijete ima uređaj za nadzor šećera i programiranu pumpu, tada mu treba samo pritisnuti nekoliko tipki. Tada nije potrebna dodatna infrastruktura i specijalizirane agencije. Stoga se svi napori moraju baciti na tehničku opremu.

Ostavite Svoj Komentar