Prvi simptomi dijabetesa kod žena

Da bi se šećer u krvi vratio u normalu, ujutro trebate jesti jednu žlicu na prazan stomak.

Neki doktori zovu dijabetes "nemom" ili "spavaćom" bolešću, jer u nekim slučajevima može biti asimptomatska, ili simptomi možda nisu alarmantni i ne izazivaju anksioznost.

Veoma je važno prepoznati prve simptome dijabetesa kod žena, jer upravo su dame najčešće povezane s ovom bolešću.

Uobičajeni rani simptomi

Statističke studije dokazuju da su simptomi šećerne bolesti češći kod žena nego kod muškaraca. Razlike u metabolizmu i metaboličkim procesima doprinose sličnoj slici. Predstavnici crne rase zauzimaju prvo mjesto po prevalenciji dijabetesa.

Rano otkrivanje bolesti omogućava brzi izbor adekvatne terapije. Zbog pravilne medicinske podrške poboljšaće se kvaliteta života pacijenata. Tipični rani znakovi dijabetesa kod žena:

  • Suha usta. S vremenom simptom preraste u žeđ ili polidipsiju. Žena je neprestano žedna. Slatka gazirana pića dodatno pogoršavaju senzacije,
  • Povećan apetit. S vremenom se razvija nezasitna glad. Zbog neravnoteže energetske ravnoteže u tijelu ćelije primaju nedovoljnu količinu ugljikohidrata što se izražava željom da jedu, tj.
  • Slabost, umor. Uz dijabetes, žene gube želju za obavljanjem kućanskih poslova. Želim spavati. Osmočasovni san ne pruža dobar odmor. Razlog je nepravilni unos glukoze,
  • Pojačano mokrenje. U ranim fazama simptom je suptilan. Vremenom, klinička slika napreduje. Pijenje velike količine tekućine povećava opterećenje na bubrege s pojavom poliurije.

Varijanta razvoja bolesti utiče na kliničke manifestacije. Opisani znakovi dijabetesa tipa 2 kod žena nužno se nadopunjuju s prekomjernom težinom. Gojaznost je jedan od glavnih faktora rizika za razvoj inzulinske rezistencije.

Uz bolest tipa 1, dijabetes koji nastaje nastaje na pozadini glatkog ili oštrog pada performansi na vagi. Mnogi pacijenti raduju se gubljenju kilograma, ali s vremenom problem napreduje, praćen iscrpljenjem organizma.

Pojava nekoliko ovih simptoma signal je koji ukazuje na prisutnost problema s metabolizmom ugljikohidrata, koji se moraju riješiti. Odlazak ljekaru za pomoć pravi je korak pacijenta.

Glavni znakovi

Naše tijelo je dovoljno pametno i može slati alarmantne pozive o bilo kakvim kvarima u njegovom radu. Problem je u tome što na njih ne obraćamo uvijek pažnju - najčešće ih uopće ne primjećujemo i ne vidimo ništa neobično u činjenici da se nešto ne događa kao obično.

  • Dijabetes je podmukla bolest i može započeti potpuno nezapaženo. Prvi znakovi koji se pojave kod vas možda neće iznenaditi i ne alarmirati, pa mnogi ljekari preporučuju da obratite pažnju na:
  • Pojačana, stalna i neprekidna žeđ. Ako ste počeli piti više vode nego inače, a želja vam se ne smanjuje, trebali biste posjetiti medicinsku ustanovu i proći potrebne testove. Za početak koristite glukometar i provjerite nivo glukoze u krvi. Taj fenomen se naziva i subidipsija i to je upravo ona koja se opaža s bilo kojom bolešću tj.
  • Često mokrenje, također se naziva poliurija. Povezan je ne samo s povećanom potrebom za tekućinom i povećanom žeđom, već i s činjenicom da tijelo nema vremena da se nosi s opterećenjima,
  • Trajna glad koja se ne može zadovoljiti. Čak i ako jedete visokokaloričnu hranu u velikim količinama, osjećaj punoće se i dalje ne javlja. Međutim, ako se apetit smanjio, ovo je takođe alarmantan znak,
  • Miris acetona iz usta je istinit, nije uvijek prisutan s blagim stepenom.

Dakle, prvi znakovi dijabetesa kod žena mogu izgledati sasvim normalno, a teško je utvrditi jesu li to simptomi bolesti. Ali ipak, ako promatrate gore navedene promjene u sebi, vrijedno je provesti dijagnozu kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Pomoćni rani znakovi

Nisu sve žene svjesne koji su glavni simptomi nastanka bolesti. Gore opisana klinička slika omogućava vam da odmah sumnjate na dijabetes. Međutim, problem prate i druge manifestacije.

Manje uobičajeni simptomi šećerne bolesti kod žena:

  • Fluktuacije krvnog pritiska. Bolest koja se razvija prema drugom tipu prati hipertenzija. Dijabetes ovisan o insulinu javlja se na pozadini normalnog ili niskog krvnog pritiska,
  • Suva koža. Epiderma se ljušti. Postoje mala kršenja integriteta kože oko usta, u prirodnim naborima ispod dojke. Defekti počinju svoj razvoj sitnim mrljama koje se povećavaju,
  • Žudnja za slatkišima. Zbog patologije metabolizma ugljikohidrata, glukoza se ne apsorbuje u potpunosti. Razvija se energetski deficit. Tijelo pokušava nadoknaditi nedostatak ATP-a zbog "lakih" ugljikohidrata koji se nalaze u slatkišima, kolačima i drugim slatkišima.

Prvi simptomi bolesti ponekad se razvijaju kao nedostatak hipo- ili vitamina. Dolazi do pogoršanja stanja kože, noktiju, kose. Svrab napreduje bez vidljivog razloga. Alergijske reakcije izostaju.

Furunculoza je česta i višestruka formacija akni na površini tijela. Patologija je jedan od pomoćnih ranih simptoma bolesti. Ljekari sumnjaju na problem dijabetesa s sporim zacjeljivanjem manjih ozljeda.

Inhibicija regenerativnih sposobnosti razvija se zbog angiopatije. Posude ne obavljaju svoje funkcije, nedovoljno je zasićenost pogođenih područja hranjivim tvarima.

Dispeptički poremećaji poput mučnine, povraćanja i proliva ponekad prate „slatku“ bolest. Žene koje pate od dijabetesa tipa 2 prijavljuju kašnjenje u radu creva. Zatvor je rezultat oštećenog rada glatkih mišića crijeva.

Rijetki rani znakovi

Početni znakovi dijabetesa kod žena ponekad su nespecifični. Zbog toga je teško odmah posumnjati na kršenje metabolizma ugljikohidrata. Terapija se svodi na simptomatska sredstva koja normaliziraju pacijentovo stanje.

Rijetki znakovi koji sugeriraju da dijabetes počinje, ljekari nazivaju:

  • Metalnog ukusa u ustima. Simptom je karakterističan za anemiju, trovanje, bolesti probavnog sistema. Liječnici rijetko razmišljaju o dijabetesu,
  • Oštećenje vida. Rijedak simptom dijabetičara. Ukazuje na napredovanje retinopatije. Rano se događa samo pod uvjetom dugotrajnog tijeka latentnog oblika bolesti tj.
  • Grčevi. Kontrakcije mišića nastaju na pozadini poremećaja metabolizma i vode-elektrolita,
  • Noćne more. Kršenje ritma sna kod žena je provocirano hormonskom neravnotežom. Pojava simptoma i njegova otpornost zahtijeva pažnju ljekara tj.
  • Emocionalna labilnost. Tantrumi, depresija, depresija - tipični su za hormonske navale. Njihovo prečesto pojavljivanje ukazuje na problem. Da bi to potvrdili, pacijenti odlaze ljekaru,
  • Promjena osetljivosti. Žena gubi sposobnost obavljanja preciznih poslova. Prsti joj ne slušaju. Pacijent prestaje osjećati temperaturne promjene na koži.

Dvije varijante patologije ponekad se razvijaju iz gore navedenih simptoma. Slična klinička slika se ne može zanemariti. Teško je odmah posumnjati na dijabetes kod žene s takvim manifestacijama. Liječnici za to provode diferencijalnu dijagnostiku.

Slični znakovi pojavljuju se na pozadini hormonalnih promjena. Menopauza, upotreba oralnih kontraceptiva može izazvati napredovanje simptoma.

Intimni rani znakovi dijabetesa

Pojava dijabetesa kod žene često debitira na genitalnom području. Zbog poremećaja cirkulacije, angiopatije i metaboličkih poremećaja, simptomi su pogoršanja intimnog napretka u zdravlju.

Hiperglikemija uzrokuje morfološke i funkcionalne promjene u strukturi vanjskih i unutarnjih genitalnih organa što utječe na kvalitetu seksualnog života djevojčica. Bolest se prema takvom scenariju razvija rijetko, ali treba je imati na umu.

Ljekari razlikuju sljedeće tipične simptome narušenog intimnog zdravlja kod žena s ranim dijabetesom:

  • Nelagodnost tokom seksa. Vagina ne proizvodi dovoljno prirodnog maziva. Suvoća napreduje. Seksualni kontakt donosi nelagodu zbog mehaničkog trenja,
  • Smanjen libido. Žene gube žudnju za suprotnim spolom. Nedostatak odgovarajućeg tretmana prepun je razvoja frigidnosti,
  • Svrab u perineumu. Spoljne genitalije ponekad postaju crvene ili prekrivaju tamne mrlje. Kršenje funkcije živčanih završetaka pogoršava simptome. Svrab je teško zanemariti
  • Promijenite prirodu pražnjenja. Žene prijavljuju neugodan miris. Boja pražnjenja se mijenja, njihova konzistencija. Patologiju nužno diferencira ljekar s bakterijskim procesima,
  • Pridruživanje infekcijama. Oslabljena imuna odbrana dovodi do češće infekcije raznim virusima i bakterijama,
  • Poremećaj menstrualnog ciklusa. Žene koje pate od dijabetesa bilježe promjene u prirodi mjesečnih krvarenja. Potonji se javljaju neredovno. Promjenjuju se i količine gubitka krvi.

Kada se pojave ovi intimni simptomi, žena se savjetuje s ginekologom. Isključenje svih dijagnoza dovodi liječnika u razmišljanje o kršenju metabolizma ugljikohidrata. Ozbiljnost kliničke slike varira ovisno o karakteristikama svakog organizma.

Značajke rane dijagnoze

Rani znakovi dijabetesa često su izostali. Dijagnoza bolesti ponekad se postavlja slučajno nakon redovnog fizičkog pregleda ili povremenog ispitivanja krvi.

Da bi prepoznali prve faze progresije patologije, ljekari koriste sljedeće metode:

  • Klinički test krvi
  • Analiza mokraće
  • Krvni test za glikozilirani hemoglobin.

Prvi test temelji se na mjerenju koncentracije glukoze u serumu. Kod vrijednosti ispod 5,5 mmol / L, ljekari kažu da nema problema. Prekoračenje ovog pokazatelja potvrđuje prisutnost bolesti.

Pojedinačna hiperglikemija nije osnova za dijagnozu. Ljekari ponavljaju test najmanje 2-3 puta.

Analiza mokraće temelji se na utvrđivanju prisutnosti glukoze u tečnim izlučevinama žene. Uobičajeno, ugljikohidrati ne prolaze kroz bubrežnu barijeru. Otkrivanje molekula glukoze u urinu ukazuje na povećanje koncentracije šećera u krvi.

Test glikoziliranog hemoglobina jedna je od najboljih metoda rane dijagnoze „slatke“ bolesti. Test pokazuje koncentraciju proteina povezanih s glukozom. Normalna vrijednost je manja od 5,7%. Prekoračenja od 6,5% ukazuje na prisustvo bolesti.

Dijabetes melitus kod žena može se maskirati drugim patologijama. Da bi se odabrala optimalna terapija i visokokvalitetna diferencijalna dijagnoza, provode se specijalizirane studije koje utvrđuju ili opovrgavaju prisustvo bolesti.

Manji simptomi

Ako je vaš gušterača prestao proizvoditi inzulin, ili je vaše tijelo prestalo uzimati, prije ili kasnije to će dovesti do loših rezultata. Na primjer, ako bolest poveća vaš apetit, počnete previše jesti, a to može negativno uticati na vašu težinu.

Gojaznost je poznata kao najvažniji uzrok većine zdravstvenih problema. Sekundarni simptomi su:

  • Pogoršanje vidne funkcije - pred očima se mogu pojaviti nerazumljive slike ili veo može naglo potamniti. Često ljudi saznaju da imaju dijabetes, to je na pregledu kod oftalmologa,
  • Umor, neprestani slom, slabost - rezerve energije se brzo troše i troše, pa nema dovoljno „hrane“. Ako su performanse naglo opale, to ne može biti pozitivna stvar.
  • Sluznica, uključujući vaginu, je suva. Može se pojaviti jak, neshvatljiv svrab,
  • Grčevi u teladi, nogama i rukama gube se ili se u njima osjećaju trnce zbog činjenice da je poremećena cirkulacija krvi,
  • Pojavljuju se apscesi i bilo kakve rane na tijelu polako zacjeljuju. Čak i najjednostavniji i najmanji rez može dugo iskrvariti, pa čak i upaliti,
  • Tjelesna temperatura naglo pada - obično do 35 stepeni,
  • Na licu kosa raste prebrzo, a na nogama, naprotiv, ispada. Vrijedno je alarma ako ranije niste imali takve probleme,
  • Na tijelu se pojavljuju smeđe mrlje,
  • Gljivične bolesti, posebno genitalije. Posebno su alarmantni česti trnci u vagini i ostali upalni i zarazni procesi.

Ako se obična prehlada liječi duže nego inače, možda ćete morati provjeriti šećer u krvi.

Najčešći simptomi

Najčešći su oni koji se mogu nazvati redovitim, odnosno njihova prisutnost obično karakteriše dijabetes:

  • Žeđ. Ako višak glukoze započne u tijelu, treba mu više tekućine,
  • Često mokrenje, kao rezultat učestalog i povećanog unosa tekućine, kao i oslabljena bubrežna funkcija, što je obično posljedica dijabetesa,
  • Nagli gubitak težine ili, obrnuto, porast tjelesne težine iz nepoznatih razloga. Možete brzo izgubiti kilograme, čak i 15 kg,
  • Mišični grčevi, svrbež i trnjenje,
  • Jaja i druge gljivične bolesti.

Kako ne zbuniti simptome dijabetesa i dijabetes insipidusa naučit ćete iz videa

Također je vrijedno posebno istaknuti prve znakove dijabetesa kod djevojčica. Konkretno, mogu započeti nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, odstupanja od rasporeda.

Grupa rizika

Na žalost, fer spol je najviše sklon poteškoćama povezanim s povećanjem razine glukoze u krvi. Postoje određeni faktori rizika koji ne moraju nužno dovesti do bolesti, ali mogu biti dobar razlog za pojavu teškoća s tim u vašem životu.

Dakle, vi pripadate rizičnoj grupi ako:

  • Tvoji bliski rođaci, bilo tetka ili ujak, imali su dijabetes. Genetska predispozicija ima veliku važnost, posebno što se tiče ove bolesti, jer se prenosi duž ženske linije,
  • Da li ste gojazni ili ste pretili. U pravilu, ove poteškoće značajno povećavaju "šanse" da se razbole, posebno ako postoje masne naslage na stomaku i stranama,
  • Ne možete se pohvaliti velikim i čestim fizičkim aktivnostima ili imate sjedeći posao. Sve to dovodi do poremećaja cirkulacije i drugih poteškoća,
  • Ranije ste imali trudnoću u kojoj su razine glukoze porasle ili se rodilo veliko dijete, težine od 4,5 kg,
  • Starost. Što je starija osoba, što su više istrošeni njegovi unutarnji organi, i što je gore, oni obavljaju svoje funkcije, uključujući proizvodnju inzulina.

Trudnoća sama po sebi može uzrokovati porast šećera. To se često događa u drugom ili trećem tromjesečju, kada je ženi dijagnosticiran gestacijski dijabetes.

Administracija portala kategorički ne preporučuje samoliječenje i, na prve simptome bolesti, savjetuje da se obratite ljekaru. Naš portal sadrži najbolje ljekare specijaliste koje možete zakazati putem interneta ili telefonom.Možete sami odabrati odgovarajućeg doktora ili ćemo ga mi apsolutno odabrati besplatno. Takođe samo kod snimanja kroz nas, Cijena savjeta će biti niža nego u samoj klinici. Ovo je naš mali poklon za naše posjetioce. Budite zdravi!

Pogledajte video: Koji su prvi simptomi oboljenja bubrega (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar