Fizioterapijske vežbe za dijabetes

Dijabetes melitus je popraćen metaboličkim poremećajima u ljudskom tijelu, što često dovodi do povećanja kilograma.

Zbog toga se u liječenju ove bolesti značajna uloga daje posebno odabranoj tjelesnoj aktivnosti i potpunoj promjeni prehrane i načina života.

Samo točno slijedeći savjete liječnika pacijent može očekivati ​​da će dobiti terapijski rezultat putem dijeta i vježbe terapije.

Važnost terapije za vježbanje dijabetesa

Tjelesna aktivnost potiče procese raspodjele i iskorištavanja šećera u tkivima u tijelu, smanjuje taloženje glukoze u mišićima, pojačava djelovanje inzulina, omogućavajući vam smanjivanje doze lijeka. Naročito je važna terapija za vježbanje dijabetesa tipa 2, budući da je upravo kod ove vrste bolesti kod pacijenata vjerojatnije da će razviti pretilost.

Posebno odabrani skup vježbi za vrijeme redovnih vježbi ne samo da sprečava debljanje, već i normalizira šećer u krvi.

Takođe pomaže u jačanju imunološkog sistema i povećava otpornost tijela na negativne faktore, poboljšava rad disajnih i srčanih organa, normalizira psihoemocionalno stanje i povećava radnu sposobnost.

Redovna gimnastika pomaže odgoditi pojavu patologija povezanih s poremećenim metabolizmom glukoze, poput gangrene, ateroskleroze, bolesti bubrega itd.

Vježba protiv dijabetesa

Bez obzira na vrstu dijabetesa, kompleks vježbi trebao bi stvoriti opterećenje na svim mišićnim skupinama. Pokreti se izvode u usporenom ili prosječnom ritmu sa širokom amplitudom. Kako se prilagođavate opterećenju, potrebno je postepeno povećavati, kao i uključivanje gimnastičkog zida i drugog aparata u nastavu. Ovisno o stupnju razvoja bolesti, preporučeno trajanje nastave je:

  • 30-40 minuta sa blagim oblikom bolesti,
  • 25 minuta sa bolešću prosečnog stepena,
  • ne više 15 minuta u ozbiljnom stanju.

Obavezni element vježbe terapije za dijabetes je hodanje. Tempo i trajanje šetnje treba postepeno povećavati. Preporučuje se započeti trening iz daljine 5 kmpostepeno ga dovodeći 11 km kako vam se mišići jačaju. Pored toga, pozitivni rezultati bavljenja sportom kao što su:

  • tenis i badminton,
  • plivanje
  • skijanje i klizanje.

U teške patologije, praćene velikim brojem popratnih bolesti, dopušteno je započeti fizičku aktivnost s razvojem srednjih i sitnih mišića, vježbe za velike mišiće mogu se dodavati tek nakon što se tijelo prilagodi redovitim opterećenjima.

Glavni uvjet je da fizičko vaspitanje treba potaknuti oksidativne procese u tijelu. S obzirom da najčešće šećer u krvi premašuje normalan ujutro, preporučuje se vježbanje u prvoj polovini dana, ako je moguće, poželjno je ponavljati kompleks navečer.

Pored aktivnih vježbi, liječnik pacijentu može propisati obavljanje vježbi disanja. Ova vrsta terapije za vježbanje je pogodna čak i za one pacijente kojima je propisan odmor u krevetu.

Značajke vježbe terapije za dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 je stanje kod kojeg tijelo postaje neosjetljivo na djelovanje inzulina, stoga je primarni cilj vježbe terapije za takvu bolest smanjenje hiperglikemije i aktiviranje metaboličkih procesa, kao i smanjenje tjelesne težine.

S velikom težinom pacijenta vježba na biciklističkom ergometru smatra se optimalnom. Ova vrsta tereta ima značajne prednosti u odnosu na obične šetnje. Tu spadaju:

  • visoki troškovi energije,
  • nedostatak značajnog zajedničkog stresa.

Mišićna aktivnost, razvijajući izdržljivost, omogućava pojačanu aktivnost glikogenoliza i lipolizazbog čega je terapija za vježbanje šećerne bolesti tipa 2 posebno važna za pacijente.

Značajke vježbe terapije za dijabetes u djece

Kada je riječ o djeci, terapija sa vježbanjem može pomoći ne samo povećati osjetljivost tijela na inzulin, već i usporiti tijek bolesti i spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2.

Važno je pravilno dozirati opterećenje i izvoditi vježbe pod liječničkim nadzorom, jer djeca nisu u mogućnosti samostalno dati adekvatnu procjenu utjecaja nastave na organizam.

Preporučuje se osigurati da u danima kada nema vježbi vrhunac djetetove tjelesne aktivnosti padne istovremeno kad se obično izvodi i kompleks terapije za vježbanje.

Kompleks vježbi

Da bi radili u stacionarnim uslovima, stručnjaci su razvili sledeći terapijski kompleks vežbi vežbanja za dijabetes melitus:

  1. Prolećno hodanje. Obratite pažnju na pravilno držanje i disanje kroz nos. Trajanje - do 7 minuta.
  2. Naizmjenično hodanje na nožnim prstima i na petama. Trajanje - do 7 minuta.
  3. Stojeći rastavljenih ruku, zakrenite ih u zglobovima laktova daleko od vas, a zatim prema sebi.
  4. Na udisanju se sagnite i zgrabite koljena, izdahnite i nastavite disati proizvoljnim ritmom kako biste izvodili rotacijske pokrete u koljenima, prvo u jednom smjeru, a zatim u suprotnom.
  5. Početni položaj stoji, ruke su raširene. Izvršite rotaciju u ramenskim zglobovima. Trebali biste započeti s malom amplitudom, postepeno je povećavati do maksimuma.
  6. Početni položaj je sjedenje na podu, noge su maksimalno raširene. Na udisanju se savijte na jednu nogu, izdahnite, a zatim se vratite u prvobitni položaj. Izvedite sličan nagib prema drugoj nozi.
  7. Početni položaj stoji, gimnastički štap treba držati ispred sebe u ravnim rukama i pokušavati ga istegnuti.
  8. Držeći štap za rubove, uzmite ga iza leđa i nagnite se ulijevo, pomaknite štap prema gore, a zatim se poravnajte, ponovite u drugom smjeru.
  9. Stavite štap iza leđa i držite ga laktovima. Pri udisanju savijte leđa, dok izdahnite, nagnite se naprijed.
  10. Umotavši štap iza leđa, počnite trljajući pokretima, prvo duž lopatica, zatim donjeg dela leđa, zatim stražnjice.
  11. Držeći štap u rukama, izvodite trljajuće pokrete u trbuhu.
  12. Sjedeći na stolici, noge trljajte gimnastičkim štapom. Kretanje od koljena do prepona, zatim od prepona do gležnja. Kod varikoznih vena ova se vježba mora isključiti.
  13. Sjedeći na stolici, kotrljajte štap ležati na podu.
  14. Masirajte uši pincetom.
  15. Iz početnog položaja, ležeći na podu sa ispravljenim nogama, naizmenično podignite noge gore.
  16. Izvedite vježbu "bicikl".
  17. Iz početne pozicije, ležeći na stomaku, savijte se, odmarajući se na podu, zatim se popnite na kolena.
  18. Hodanje na mjestu, popraćeno dubokim disanjem. Vreme izvršenja je 5 minuta.

Osim opće terapije za vježbanje šećerne bolesti važno je nadopuniti kompleks vježbi proučavanjem donjih ekstremiteta, jer je kod ovog područja povećan rizik od oštećenja tkiva i razvoja gangrene. Preporučuju se sledeće vežbe:

  • zatezanje i ispravljanje prstiju,
  • kotrlja se od pete do pete i natrag,
  • rotacijsko kretanje s čarapama, izvodi se s petom pritisnutom na pod,
  • rotacija u zglobovima gležnja izvedena dok stojite na nožnim prstima.

Također, uz rizik od razvoja dijabetičkog stopala, preporučuje se istezanje: iz početnog položaja ležeći na leđima sa savijenim nogama podignite desnu nogu, ispravite se i povucite. Ponovite za lijevo. Zatim ovu vježbu izvodite istovremeno podižući obje noge.

Budući da je jedna od komplikacija smanjenje oštrine vida, preporučuje se u terapiju vježbanja dijabetesa melitusa uključiti posebne vježbe usmjerene na jačanje očnih mišića:

  • žmirkati od napora, a zatim otvoriti oči i ne treptati što duže,
  • usredotočite se na udaljeni objekt, nakon 5 sekundi prebacite ga u usko locirani objekt,
  • 1-2 minuta treperite, pokreti kapka trebaju biti vrlo brzi,
  • masirajte kapke, a zatim sjedite sa zatvorenim očima 2 minute.

Pravila vežbanja

Kompleks vježbanja za dijabetes melitus može započeti najkasnije sat vremena nakon ubrizgavanja inzulina i hrane. Kršenje ovog pravila može dovesti do hipoglikemijske kome. Ako su se tijekom terapije vježbanjem pojavile drhtanje na rukama ili se pojavio akutni napad gladi, prestanite s vježbanjem i jedite slatku hranu.

Osim toga, potrebno je adekvatno dozirati tjelesne aktivnosti, ne smije se dozvoliti prekomjerni rad. Ako se nakon treninga osjećate vrlo umorno, treba smanjiti intenzitet vježbi.

Glavne kontraindikacije

Sljedeći uvjeti smatraju se apsolutnim kontraindikacijama za časove tjelesnog odgoja:

  • teški oblik dekompenziranog dijabetesa,
  • niska radna sposobnost, jaka slabost,
  • nagle promjene nivoa glukoze uzrokovane opterećenjem,
  • prisutnost popratnih bolesti poput dekompenzirane koronarne bolesti srca, zatajenja srca i hipertenzije 3. stupnja.

Važno je zapamtiti da je koncentracija glukoze u krvi iznad 14 mmol / L terapija vježbanjem kontraindicirana. Posebno je kritično poštivanje ovog parametra za vježbanje terapija za dijabetes tipa 2.

Uloga vježbe terapije u liječenju dijabetesa

Fizioterapijske vežbe sastavni su deo terapije kod pacijenata sa šećernom bolešću. Fizičke vježbe aktivno potiču procese metabolizma tkiva, pomažu u korištenju šećera u ljudskom tijelu.

Klinički podaci koje su proveli naučni stručnjaci ukazuju na to da se pad razine šećera u nekim slučajevima događa i do normalne razine. Dozirana fizička aktivnost može pojačati djelovanje inzulina, omogućavajući smanjenje njegove doze.

Često pacijenti s dijabetesom imaju prekomjernu težinu. Fizikalna terapija pomaže smanjiti tjelesnu masnoću jer normalizira metabolizam masti.

Također, fizička aktivnost pomaže da se zaustavi privitak pratećih patologija koje se obično razvijaju kod dijabetes melitusa. Govorimo o hipertenziji, aterosklerozi, gangreni donjih ekstremiteta, bubrežnim bolestima i tako dalje.

Još jedan plus gimnastike je u tome što pomaže takvim pacijentima u borbi s mišićnom slabošću i adinamijom, koji takođe imaju mjesto boravka protiv ove bolesti.

Fizioterapijske vežbe bit će korisne ne samo za različite vrste dijabetesa, nego čak i za predijabetes.

Glavni zadaci i značajke fizikalne terapije šećerne bolesti tipa 1 i 2

Glavni zadaci fizioterapijskih vježbi:

  1. Smanjenje hiperglikemije kod pacijenata sa inzulinski neovisnim oblikom bolesti (dijabetes melitus tipa 2).
  2. U bolesnika s inzulinski ovisnim oblikom bolesti (dijabetes melitus tipa 1) - promičući djelovanje inzulina.
  3. Normalizacija psiho-emocionalne sfere.
  4. Povećana raspoloživost.
  5. Poboljšanje rada respiratornog sistema.
  6. Poboljšanje funkcionisanja kardiovaskularnog sistema.

Kod šećerne bolesti tipa 1, fizička aktivnost u kombinaciji s inzulinskim preparatima pojačava terapijski učinak potonjeg i jača nervni sistem.

Ne zaboravite na ispravnu tehniku ​​davanja inzulina. Algoritam akcije nikada se ne smije kršiti.

Prilikom izvođenja wellness vježbi morate biti izuzetno pažljivi prema svom blagostanju.

  • Pacijenti koji pate od šećerne bolesti tipa 1 i primaju inzulinsku terapiju u slučaju intenzivne fizičke aktivnosti trebali bi se posavjetovati sa svojim liječnikom koji će smanjiti dozu inzulina za ovaj period.
  • Uz prisustvo glikemijskih simptoma, nastavak treninga moguć je samo dan nakon što oni potpuno nestanu.
  • Ako se tijekom nastave pojavio drhtanje na rukama ili je pacijent iznenada osjetio akutnu glad, tada je potrebno odmah prekinuti trening i pustiti ga da jede nešto slatko, poput komadića šećera.
  • Ako nakon treninga pacijent redovito primjećuje slabost i umor, tada je potrebno smanjenje postojećeg opterećenja.

Fizikalna terapija, koja je propisana za dijabetes, ima neke specifične osobine. Prvo, obuka se mora izvoditi umjerenim tempom. Drugo, oni moraju potaknuti oksidativne (a ne anaerobne) procese u tijelu, jer to pomaže mišićima da aktivnije troše glukozu. Da bi se to dogodilo, za izvođenje niza vježbi potrebni su mišićni napori.

Najbolje je izvesti vježbu na svježem zraku. Ako to nije moguće, onda morate barem dobro prozračiti sobu u kojoj će se održavati nastava.

Budući da je šećer u krvi obično povišen ujutro, bit će prikladnije izvoditi časove ujutro. Međutim, biće vrlo korisno ponavljati vježbe uveče.

Fizikalna terapija šećerne bolesti ni u kojem slučaju nema starosna ograničenja. Prikazana je i mlada i stara. Jedina razlika je u intenzitetu opterećenja.

Indikacije i kontraindikacije

Indikacije:

  • Svi bolesnici s blagom do umjerenom težinom bolesti i sa zadovoljavajućom kompenzacijom.
  • Pacijenti koji ne razvijaju glikemiju u uvjetima fizičke aktivnosti.

Kontraindikacije:

  • Dekompenzirana verzija dijabetes melitusa ili njegov izuzetno težak tijek.
  • Neke od kardiovaskularnih patologija (aritmije, aneurizme, zatajenje cirkulacije).
  • Neadekvatna aktivnost pacijenta.
  • Fizička aktivnost daje patološki odgovor tijela u obliku skoka glikemije.

Vježbe terapija za dijabetičko stopalo

Dijabetičko stopalo je izuzetno neugodna i onesposobljavajuća komplikacija dijabetesa koja često zahtijeva skupo liječenje. Ponekad ta komplikacija može čak dovesti i do amputacije.

Stoga je terapijska vježba za stopala izuzetno važna preventivna mjera za svakog bolesnika s dijabetesom. Svi pacijenti moraju biti vješti u ovim vježbama.

Razmotrimo kompleks terapijskih vježbi:

Ležeći na podu, savijte desnu nogu u kolenu, podignite je i zatim ispravite. Zatim povucite stopalo prema sebi, a zatim spustite stopalo. S drugom nogom ponavljamo slične radnje.

Slično kao u prethodnoj vježbi, s jedinom razlikom da se nožni prsti treba odmaknuti od vas.

Slično je s prvom vježbom, ali obje noge trebaju istovremeno biti uključene u to.

Radimo vježbu broj 3 i ispruženim nogama zauzvrat izvodimo plantarnu i dorzalnu fleksiju stopala svake noge.

Naizmjenično se aktivno savijajte i odvijajte prstima obje noge, pritom promatrajući stanje da stopalo ne bi trebalo biti oduzeto od poda.

Podignite i spustite nožni prst svake noge zauzvrat.

Naizmjenično podignite i spustite pete svake noge.

Naizmjenično podignite unutrašnju i vanjsku ivicu stopala.

Raširimo nožne prste i držimo ovaj položaj pet sekundi.

Da biste dovršili vježbu, trebat će vam gumena lopta koju morate stisnuti nožnim prstima.

Rolajte loptu naizmenično svakom nogom.

Hodajte prstima pritisnutima dvije ili tri minute.

Svaka od vježbi izvodi se u 10-15 ponavljanja.

Masaža protiv dijabetesa

Masaža za dijabetes jedna je od važnih komponenti efikasnog liječenja. Postoji nekoliko uvjeta kad će njegovo imenovanje biti opravdano. Od njih se može razlikovati: prekomjerna težina (vidi također - kako smršavjeti), periferna neuropatija, dijabetička artropatija, makroangiopatija i mikroangiopatija.

Glavni zadaci terapijske masaže:

  1. Poboljšajte svoj ukupni metabolizam.
  2. Poboljšajte psiho-emocionalno stanje pacijenta.
  3. Smanjite bol.
  4. Poboljšavaju se periferna nervna provodnost.
  5. Poboljšajte cirkulaciju krvi u donjim ekstremitetima.
  6. Sprečiti dijabetičku artropatiju.

Međutim, masaža ima i kontraindikacije. Tu spadaju: dijabetička artropatija u akutnom stadiju, hipoglikemija i hiperglikemija, dijabetička angiopatija sa trofičnim poremećajima, pogoršanje nekih drugih bolesti.

Točka masaže bit će regija donjeg dijela leđa i križnica, i to zbog toga što su dijabetički poremećaji uglavnom lokalizirani upravo u regiji donjih ekstremiteta.

Prije tečaja masaže liječnik pažljivo pregledava noge i stopala pacijenta, procjenjuje stanje kože, puls, prisustvo ili odsutnost trofičnih čira.

Masaža može biti od dvije vrste: opća (segmentarna zona i cijeli ud) i lokalna (segmentalna zona). Ako se prvo izvodi dva puta sedmično i traje pola sata, onda se drugo može obaviti svakodnevno samo deset minuta.

Tokom masaže možete koristiti različite tehnike: vibraciju, mljevenje, gnječenje, milovanje. Da bi se aktivirali metabolički procesi, potrebno je dobro proučavanje velikih mišića. Posebno pažljivo treba proučavati ona mesta gde mišići prelaze u intermuskularne prostore aponeuroze, tetive. Činjenica je da su ta područja loše opskrbljena krvlju, a upravo oni najčešće pate kada se pojave angiopatije.

Učinak tačke u nekim oblastima takođe ima smisla. Na primjer, možete efikasno utjecati na aktivnost gušterače, ako se fokusirate na donju torakalnu regiju, paravertebralnu regiju ili supraskapular.

Da biste poboljšali funkcioniranje respiratornog sistema, morate obratiti pažnju na pažljivo proučavanje disajnih mišića.

Sve gore navedene aktivnosti dokazale su se u liječenju dijabetesa. Ako ih pravilno koristite, ne samo da možete zaustaviti razvoj bolesti, nego i postići značajna poboljšanja.

Uloga vježbe terapije u liječenju dijabetesa

Tjelesna vježba u tome igra važnu ulogu, čiji stimulativni učinak dolazi do raspodjele šećera i njegova taloženja u mišićima u tkivima ljudskog tijela. Posebna pažnja mora se obratiti kod ljudi koji su pretili ili preteški, što je češće kod dijabetesa tipa 2. Ti ljudi imaju postepeno kršenje metaboličkih procesa, pojavu adinamije, slabost i opće stanje nelagode.

Kompleks terapije za vježbanje šećerne bolesti ne samo da doprinosi učinkovitoj borbi protiv ovih manifestacija, već također smanjuje razinu šećera u krvi na normalnu razinu. Uz to se povećava i ukupna sposobnost tijela da se odupre utjecaju nepovoljnih okolišnih faktora.

Kod šećerne bolesti bilo koje vrste, skup vježbi fizioterapije podrazumijeva opterećenja namijenjena svim mišićnim skupinama. U ovom slučaju se izvođenje pokreta ovdje daje dovoljnom amplitudom, u usporenom i prosječnom ritmu.

Za male mišićne grupe sve se vježbe izvode dovoljno brzo. Kako se naviknete na početni kompleks, vežbe postepeno postaju kompliciranije s povezivanjem predmeta i gimnastičkog zida. Trajanje nastave u uobičajenom scenariju nije veće od pola sata, ali to je podložno činjenici da je intenzitet njihove provedbe na prilično visokom nivou.

Kompleks terapijskih vežbi treba da uključuje hodanje, a sa povećanjem intenziteta i određeno vreme za njegovo sprovođenje. Trebalo bi početi na 5 km i završiti 11. Sljedeće amaterske sportove odlikuje se pozitivnim učinkom na pacijente sa dijabetesom bilo koje vrste:

  • skijanje
  • plivanje
  • rolanje
  • badminton
  • tenis i stolni tenis.

Međutim, treba obratiti pažnju na činjenicu da terapija za vježbanje dijabetesa treba biti propisana i izvedena pod strogim liječničkim nadzorom i kontrolom.

Dijeljenje opterećenja dijabetesa

Kompleks terapije vežbanja razvija se i provodi u stacionarnim uslovima po posebno odabranoj tehnici, u kojoj se postupno povećava opterećenje i trajanje, koji se bilježe ovisno o težini i vrsti bolesti:

  • kompleks opterećenja sa blagim dijabetesom traje 35 minuta,
  • kompleks opterećenja sa prosječnim oblikom dijabetesa bilo koje vrste traje 25 minuta,
  • kompleks vježbi za teški dijabetes traje 15 minuta.

S dijabetesom bilo koje vrste, izvođenje svih vježbi reproducira se usporeno s postupnim povećanjem opterećenja. Ovakav pristup vam omogućava da postignete najviše rezultate. U dijabetes melitusu, temperirajuće procedure i masaža mogu dovesti do sličnog efekta.

Značajke fizikalne terapije za dijabetes

Specifični kompleksi terapijskih i preventivnih vježbi za dijabetes razvijaju se uzimajući u obzir oblik bolesti. Postoje tri oblika dijabetesa:

Začini u liječenju dijabetesa: klinčići i njegova korisna svojstva

Zaslađivači u prehrani dijabetičara: sorbitol - njegovi prednosti i nedostaci, vrijedi li kupiti slatkiše na sorbitolu?

Vježbe terapija za blagi dijabetes

Pokreti se izvode s velikom amplitudom prosječnim ili sporim tempom, za male mišiće moguć je ubrzani tempo. Postepeno, kompleks uključuje složenije vježbe u pogledu koordinacije pokreta: vježbaju se predmeti, vježbe na školjkama. Časovi traju 30-40 minuta. Preporučljivo je izvesti kompleks svakodnevno.

Osim vježbe terapije za dijabetes u blagom obliku preporučuje se svakodnevno hodanje. Možete krenuti s 2-3 km, tada se udaljenost može povećati na 12 km. Ne zaboravite na takve metode aktivnosti kao što su plivanje, trčanje, vožnja biciklom. Sve časove treba izvoditi pod medicinskim nadzorom.

Povratak na sadržaj

Vježbe terapija za umjereni dijabetes

Umerena dijabetesa uključuje razvoj posebnog seta vežbi za sve mišićne grupe. Intenzitet pokreta je umjeren. Pauze možete napraviti između vježbi za različite mišićne grupe.

Budući da vaskularne smetnje mogu nastati s umjerenim dijabetesom, vrijedno je forsirati događaje i povećati opterećenje samo uz dozvolu liječnika ili instruktora fizioterapije. Preporučena dnevna terapija za šetnju na udaljenosti od 2 do 7 km.

Povratak na sadržaj

Teška vježba terapija za dijabetes

Teški dijabetes prate patologije krvnih žila i srca, stoga bi se prva klasa pacijenata s ovom dijagnozom trebala odvijati isključivo pod nadzorom stručnjaka. Opterećenje na tijelu treba biti minimalno. Vježbe se koriste za srednje i male mišićne skupine. Trajanje nastave (bez pauza) - 10-20 minuta.

Kako se tijelo prilagođava fizičkim aktivnostima, mogu se uključiti i vježbe za velike mišićne skupine. Treba imati na umu da spori tempo i dugo vrijeme vježbanja pomažu u znatnom smanjenju razine šećera u plazmi, jer se troše i mišićni glikogen i glukoza u krvi.

Povratak na sadržaj

Praktične preporuke

Kontrola u terapiji vežbanjem je senzacija pacijenta. Ako se stanje pacijenta stabilizira od vježbanja, tada vježba terapija djeluje blagotvorno i daje terapeutski učinak. Takođe se preporučuje redovno praćenje nivoa šećera pre i posle vežbanja.

Terapija vježbanja posebno je važna za dijabetes tipa 2, jer povećavaju osjetljivost stanica na inzulin i do određene mjere uklanjaju uzrok dijabetesa. Ako fizički podaci to dozvoljavaju, u teretani možete vježbati i snagom snage, jer je rast mišićne mase vrlo efikasna metoda bavljenja otpornošću prema inzulinu.

Niska hormonska osjetljivost obično ovisi o omjeru količine masti u trbuhu i mišićne mase. Trening snage mijenja ovaj indikator na bolje.

Kako biste spriječili da nivo šećera padne ispod kritične razine za vrijeme nastave, preporučuje se jesti dodatnu količinu jedinica ugljikohidrata unaprijed: nadoknađuje nadolazeću fizičku aktivnost.

Možete koristiti voće ili ugljeni hidrate smoothie. Preporučuje se uvijek sa sobom tablete glukoze kako biste brzo uklonili znakove hipoglikemije ako se pojave.

Povratak na sadržaj

Fizioterapijske vežbe za dijabetes

Dijabetes melitus je bolest praćena nedostatkom inzulina u tijelu, što će rezultirati ozbiljnim metaboličkim poremećajima. Od velike važnosti u liječenju ove tegobe je ispravan način života, koji uključuje korekciju ishrane i posebne gimnastičke vježbe.

  • Uloga vježbe terapije u liječenju dijabetesa
  • Vježba za dijabetes (video)
  • Glavni zadaci i značajke fizikalne terapije šećerne bolesti tipa 1 i 2
  • Indikacije i kontraindikacije
  • Skup vježbe terapije za dijabetes
  • Vježbe terapija za dijabetičko stopalo
  • Masaža protiv dijabetesa

Klinička slika

Sasvim tipični simptomi dijabetesa su žeđ, poliurija, gubitak tjelesne težine, opća slabost, pospanost, svrbež, furunkuloza, slabo zarastanje rana i smanjena učinkovitost. Akutne i hronične komplikacije značajno utječu na životni vijek pacijenata s dijabetesom od kojih svaki zahtijeva određenu specifičnost u programu rehabilitacije.

Komplikacije: hiperglikemijska koma, hipoglikemijska koma, dijabetička mikroangiopatija - mikroangiopatija mrežnice (retinopatija), dijabetička nefropatija, dijabetička makroangiopatija - koronarna bolest srca, povremena klaudicacija, dijabetičko stopalo, dijabetička neuropatija - periferna neuropatija, autonomna (autonomna).

U skladu s preporukama liječnika, oralni hipoglikemijski lijekovi, terapija inzulinom i lijekovi za liječenje komplikacija dijabetesa.

Dijeta - Osnova za lečenje dijabetesa, posebno tipa II. Trebao bi odgovarati dobi, tjelesnoj težini, razini fizičke aktivnosti.

U slučaju NIDDM-a potrebno je: isključenje svih vrsta Šećera, smanjenje ukupnog kalorijskog sadržaja hrane, hrana treba sadržavati polinezasićene, masne kiseline i vlakna

U slučaju IDDM-a neophodno je: dnevni unos ugljikohidrata (najmanje 100 g dnevno, uz prevladavanje složenih ugljikohidrata), poželjno je istodobno ih konzumirati, što olakšava kontrolu i reguliranje šećera u krvi s inzulinom, a smanjuje konzumaciju masne hrane, što Pacijenti sa dijabetesom tipa I olakšavaju razvoj ketoacidoze.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za fizički trening: teški dijabetes melitus, njegova dekompenzacija, mikro- i makroangiopatije sa značajnim trofičkim poremećajima, proliferativna retinopatija, praćena padom vida, hipertenzijom IIB i III art., hipertenzivnim krizama, aktivnim miokarditisom, kardiomiopatijom, zatajenjem cirkulacije CB art. i viša, koronarna bolest srca funkcionalne klase III i IV, otkucaji srca u mirovanju preko 100-110 otkucaja / min, aneurizme srca i krvnih žila, slabo kontrolirane srčane aritmije, bubrežni zastoj, pogoršanje dijabetesnih somatskih bolesti, akutnih i hroničnih zaraznih bolesti , posebno praćen čak i laganim porastom temperature, tromboflebitisom, slabo kontroliranom patološkom reakcijom na opterećenje, uglavnom u obliku oštrih kolebanja nivoa glikemije tokom fizičke trening (do 5-6 mmol / l od originala).

Relativne kontraindikacije za fizički trening: dob iznad 65 godina, nedovoljno učešće i želja za vježbanjem terapije.

Da bi se individualizirao program fizičke rehabilitacije pacijenta s dijabetesom, mora se provesti sveobuhvatni pregled kako bi se procijenilo njegovo stanje prema sljedećim parametrima: 1) težini i stanju kompenzacije za dijabetes, 2) prisutnosti komplikacija dijabetesa i njihovoj težini, 3) prisutnosti popratnih bolesti, 4) funkcionalnom stanju srca -vaskularni sistem, 5) stepen obučenosti pacijenta, b) adekvatnost odgovora na fizičku aktivnost. Tipično, pregled uključuje: ispitivanje šećera u krvi tokom dana, barem tri puta, test urina na protein, EKG u mirovanju i tokom stres testova sa postupnim povećanjem opterećenja na biciklističkom ergometru ili traci, savjetovanje oftalmologa (dijabetička retinopatija), savjet neurologa (periferne i autonomne neuropatije), Cooper-ov test.

Posebno je važno testiranje otpornosti na stres. Omogućuje vam određivanje vrijednosti otkucaja srca i krvnog pritiska, najveće dopuštene i optimalne za pojedinog pacijenta, jer se one razlikuju u širokom rasponu, ovisno o vrsti opterećenja treninga, ali u pravilu bi njihovi pomaci trebali biti 60-75% praga tolerancije postavljenog na biciklistička ergometrija.

Započinju fizički trening s doziranim programom hodanja ili rade na biciklističkom ergometru (traka za trčanje). Ove vrste lokomotornih aktivnosti odgovaraju odgovaraju starijim osobama ograničene pokretljivosti. Omogućuju vam postupno uključenje u redovne aerobne treninge koristeći druge vrste vježbanja. Ovo je važno s psihološkog stanovišta. Međutim, pored energetskih parametara, potrebno je uzeti u obzir i neke važne karakteristike tih opterećenja, koja mogu doprinijeti ili ometati njihovu upotrebu u trening svrhe u liječenju dijabetesa.

Sindrom dijabetičkog stopala: simptomi, znakovi i liječenje

Dijabetička stopala su problemi s nogama koji nastaju zbog visokog šećera u krvi. Dijabetes, koji je slabo kontroliran, poremećuje osjetljivost živaca (neuropatiju), a također narušava protok krvi u žilama nogu. To povećava rizik od povreda i infekcije. Sindrom dijabetičkog stopala - pacijent razvija čireve, oštećenja zglobova i čak kosti na nogama. Rane se slabo zarastaju, u njima se množe patogeni mikrobi. U naprednijim slučajevima to uzrokuje gangrenu i amputaciju. U nastavku su opisani uzroci, simptomi, prevencija i liječenje dijabetičkog stopala. Saznajte kako liječiti čireve na nogama kod kuće i u zdravstvenoj ustanovi. Gangrena, amputacija i naknadni invaliditet prava su prijetnja dijabetesu. Ali možete ga spriječiti ako slijedite pravila njege stopala.

  • Razlozi
  • Simptomi
  • Znakovi
  • Dijagnostika
  • Charcotovo stopalo (dijabetička osteoartropatija)
  • Prevencija
  • Njega stopala: Detaljna uputstva
  • Kako kupiti cipele
  • Higijena stopala
  • Liječenje dijabetičkog stopala
  • Kako liječiti čireve na stopalu
  • Dresing ukupno ulog za kontakt
  • Lijekovi - Antibiotici
  • Hirurgija, amputacija
  • Ortopedske cipele
  • Zaključci

Ako ste imali dijabetes već nekoliko godina, i još više, ako ste je loše kontrolirali cijelo ovo vrijeme, onda postoji značajan rizik od oštećenja nogu. Kao što znate, svaka rana i ozljede kod pacijenata s dijabetesom ne zarastaju dobro. Čak i mala oštećenja mogu gnojiti, razviti gangrenu, a stopalo će trebati amputirati. To je uobičajeni scenario. Da biste ga izbjegli, proučite i pažljivo slijedite pravila za njegu stopala, koja su navedena dolje. Ako vas noge boli uslijed neuropatije, pročitajte članak „Bolesti stopala kod dijabetesa - kako se liječiti“. Sljedeće opisuje šta treba učiniti ako je osjetljivost u nogama naprotiv smanjena. To se događa češće. Dijabetičar ne osjeća bol u nogama, promjene temperature, opterećenja, posjekotine, žuljevi, šljunak koji pada u cipele itd. Čovjek može živjeti s tim problemom bezbrižno, a onda se odjednom pokaže da je noga počela truliti i morate leći na stol da biste do hirurga. Pridržavajte se donjih preporuka da biste zadržali sposobnost da hodate „sami“.

Broj bolesnika s dijabetesom koji imaju problema s nogama neprestano se povećava jer se učestalost dijabetesa tipa 2 povećava. Na području Ruske Federacije i zemalja ZND-a više od 200 specijaliziranih ureda za dijabetičko stopalo radi u regionalnim centrima. Uz pomoć novih modernih metoda ljekari sve više mogu spriječiti amputacije.

Istraživački centar za endokrinologiju Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, Odjeljenje za dijabetičko stopalost Dm Ulyanova, zgrada 11(495) 500 00 90 Endokrinološki dispanzer, Odeljenje „Dijabetičko stopalo“st Prechistenka, 37(495) 246-6573 Moskovski centar "Dijabetičko stopalo"st Ivan Susanin, 3(495) 905-1666 Klinika za endokrinologiju VMA nazvana po I.M. Sechenova, kabinet dijabetičkog stopalast Pogodinskaya, 5(495) 248-3866 Centralna klinička bolnica Medicinskog centra Ureda predsjednika Ruske Federacije, Odjeljenje za gnojnu hirurgiju sa profilom "Dijabetičko stopalo"st Maršal Timošenko, 15(495) 414-0300 Centar za liječenje kritične ishemije donjih udovaMoskovska oblast, Odintsovo, st. Marshala Biryuzova, 1(495) 599-72-41

Sindrom dijabetičkog stopala liječi specijalni ljekar koji se zove podiatrist. Ne brkajte s pedijatrom.

Centar za hirurgiju neuro-ishemijskog oblika sindroma dijabetičkog stopala i kritične ishemije donjih udovast Leo Tolstoj, um. 6-8, zgrada 38 - klinika fakultetske hirurgije(812) 91-7-91-91 Bolnica veterana rata, kabinet za dijabetičke stopalast Narodnaya 21a+7-911-225-72-65 Vaskularni centar nazvan po T. Topper u Kliničkoj bolnici br. 122Kultura Ave., 4+7 (812) 962-92-91 Gradski centar za spašavanje udova na temelju gradske ustanove za javno zdravstvo St. Petersburg, „Gradske bolnice br. 14“st Kosinova, d.19+7 (812) 786 76 76 Gradski dijabetes centar №2st Leni Golikova, 29.-4(812) 757-30-78 Gradski dijabetes centar №3st Novocherkaska, d. 56, zgrada 1(812) 444-14-63 Gradski dijabetes centar №4Odbrana Ave Obuhova, 261(812) 368-44-67 Teritorijalni dijabetes centar GKDC brst Siqueirosa 10-D(812) 296-35-06

Da biste pronašli bliske stručnjake, upišite u centar za pretragu "centar za dijabetičke stopala vaš grad, regionalni centar" ili "kabinet za dijabetičare vaš grad, regionalni centar". Nakon toga, odmah ćete vidjeti koje su to državne medicinske ustanove i privatne klinike.

Pogledajmo što uzrokuje probleme sa stopalima kod dijabetesa. Kod dijabetičara je često poremećena cirkulacija krvi u žilama koje njeguju noge. Ne dobivajući dovoljno prehrane, koža na nogama postaje posebno osjetljiva na oštećenja, a one zarastaju polako. Mraz također negativno utječe na kožu osobe s dijabetesom, iako zdravi ljudi bez problema podnose zimsku hladnoću.

Budući da su žuljevi, opekotine i ogrebotine dijabetičari bezbolni, možda neće obraćati pažnju na njihove probleme sa nogama dok ne počne gangrena.

Još jedna manifestacija dijabetičke neuropatije je da koža na nogama gubi sposobnost znojenja i ostaje suha sve vrijeme. Suha koža, kao što znate, često pukne. Pukotine na koži peta mogu se pretvoriti u čireve. Pošto ti ulkusi ne boli, dijabetičari ne poduzimaju terapijske mjere, a proces prelazi u gangrenu. Drugi oblik dijabetičke neuropatije je onaj koji blokira rad mišića u stopalima. Dolazi do neravnoteže mišića, što dovodi do deformacije kostiju stopala. Ova vrsta deformacije uključuje savijene nožne ili nožne prste u obliku, kao i visoki luk i zakrivljeno stopalo.

Ako dijabetes ima oslabljen vid, tada razvoj problema sa stopalima postaje još vjerojatniji. Jer osoba ne vidi dobro kuda korača dok hoda. Takođe, rizik od dijabetičkog stopala povećava se ako pacijentove noge nabreknu zbog problema sa bubrezima. Jer edemi povećavaju volumen stopala. Cipele postaju grčeve, stisnu i ozlijede stopala prilikom hodanja.

Šta da radim Glavni lijek je vratiti šećer u krvi u normalu uz dijetu s malo ugljikohidrata. Ovo je suštinski alat za kontrolu dijabetesa tipa 1 i 2. Normalizirajte svoj šećer - i manifestacije dijabetičke neuropatije će proći. Riješit ćete se se u roku od nekoliko mjeseci, u težim slučajevima - za 2-3 godine. Proučite i slijedite program liječenja dijabetesa tipa 2 (vidi dolje) ili tretman dijabetesa tipa 1.

  • Kako se liječiti od dijabetesa tipa 2: tehnika korak po korak
  • Lijekovi za dijabetes tipa 2: detaljni članak
  • Siofor i Glucofage tablete
  • Kako naučiti uživati ​​u fizičkom vaspitanju

Stalna bol može biti simptom uganuća, deformacija stopala, modrica, preopterećenja, nepravilne obuće ili infekcije.

Crvenilo kože znak je infekcije, posebno ako koža oko rane pocrveni. Takođe, loše odabrane cipele ili čarape mogu protrljati kožu.

Oticanje nogu znak je upale, infekcije, nepravilno odabrane cipele, zatajenja srca ili poremećaja cirkulacije krvi u žilama.

Povećanje temperature na površini kože znači infekciju ili upalu koje tijelo pokušava suzbiti, ali ne može se nositi s njim, jer je imunološki sustav oslabljen dijabetesom.

Svako oštećenje kože je ozbiljno jer infekcija može ući u njega.

Kukuruz znači da su cipele nepravilno odabrane, a pri hodanju opterećenje na stopalu nije pravilno raspoređeno.

Gljivične bolesti noktiju i kože stopala, urasli nokti - mogu dovesti do ozbiljnih infekcija.

Pus teče iz rane - simptom zarazne infekcije.

Hromost ili otežano hodanje mogu ukazivati ​​na probleme sa zglobovima, ozbiljnu infekciju ili na to da su cipele nepravilno odabrane.

Groznica ili zimica u kombinaciji sa ranom na nozi znak su ozbiljne infekcije koja prijeti smrću ili amputacijom udova

Crvenilo kože se širi oko rane - što znači da se infekcija intenzivira, tijelo se ne može nositi s njom i potrebna joj je pomoć.

Oboljenje u nogama znak je oslabljene živčane provodljivosti (dijabetička neuropatija).

Bol u nogama je takođe simptom dijabetičkog stopala, ali se liječi odvojeno. Pročitajte članak „Upala nogu s dijabetesom: kako se liječiti.“

Dodatni simptomi poremećaja cirkulacije (povremena klaudicacija):

  • bol u nogama, koji se pojačava pri hodanju i umire u mirovanju,
  • kosa prestaje rasti na gležnjevima i stopalima,
  • koža na nogama se nakuplja i postaje suha.

  • kalezi
  • žuljevi
  • rast nokta,
  • palzitis palca
  • plantarne bradavice,
  • zakrivljenost čekića prstiju,
  • suva i ispucala koža
  • gljivična bolest kože stopala (epidermofitoza stopala),
  • gljiva noktiju.

Kukuruzovi nastaju kada je neki dio stopala izložen pretjeranom pritisku ili trljanju nečega. U pravilu su razlog loše odabrane cipele. Službeno se preporučuje da se kupke nakon kupke pažljivo odstrane mahunama. Dr Bernstein prigovara: Uopšte ne uklanjajte korne! Nemojte to raditi sami i ne dozvolite nikome, uključujući ljekaru. Jer će rana ostati na mjestu uklanjanja kukuruza, što je vrlo vjerovatno da će se pretvoriti u čir.

Doktor Bernstein ističe da je uklanjanje kukuruza glavni uzrok čira, kojima infekcija tada zarazi. Dalje - gangrena i amputacija ... Umjesto da uklanjate korne, naručite i nosite dobru ortopedsku obuću. Nakon toga, opterećenje stopala prilikom hodanja će se pravilno raspodijeliti, a korneti će postepeno prolaziti sami.

Blisteri su ispupčena područja kože napunjena tečnošću. Blister nastaje zbog činjenice da cipele stalno trljaju isto područje na stopalu. Blister se može pojaviti i ako nosite cipele bez čarapa. Da biste izbjegli plikove, cipele bi trebale biti veličine i bez čarapa. Ako na nozi ima plikove, pacijent s dijabetesom svakako mora potražiti stručnjaka. Liječnik će zavoj pravilno primijeniti. Ako se razvije infekcija, liječnik će ukloniti gnoj iz mjehurića i propisati antibiotike.

Nokti rastu ako ih osoba ne ureže pravilno ili nosi previše uske cipele. Ne režite nokte oko ivica. Preporučljivo je ne rezati ih škarama, već ih obrađivati ​​datotekom za nokte. Pacijent s dijabetesom ne može ostati bez uraslog nokta, treba posjetiti ljekara. Možda se doktor odluči ukloniti dio nokta kako bi spriječio daljnje urastanje. Ovo je manje zlo od zaražene rane, gangrene i amputacije. Ako se infekcija na nožnom dijelu već pojavila, liječnik će propisati antibiotike.

Bursitis je izbočina na vanjskoj ivici velikog nožnog prsta. Vremenom se može napuniti koštanim tkivom i tečnošću. Bursitis nastaje ako palac odstupi u odnosu na ostale prste. Ovo bi mogao biti nasljedni problem. Cipele na visoku petu i šiljak nožni peta također povećavaju rizik. Da spriječi porast bursitisa, liječnik može predložiti korištenje mekih uložaka za cipele. Bol i upale ublažavaju se lekovima. Ako bursitis izazove česte bolove jake boli, tada se uklanja kirurški. Za prevenciju nosite cipele koje dobro odgovaraju vašoj veličini.

Plantarne bradavice su mali izrasti mesnate boje. Ponekad imaju sitne crne tačkice. Plantarne bradavice uzrokuju humani papiloma virus. Ovaj virus prodire kroz manje povrede na koži nogu. Bradavice mogu biti bolne i ometati hodanje. Da biste smanjili širenje, perite ruke svaki put kada dodirnete taban. Stopala trebaju biti čista i suha. Ne idite bosi na javna mjesta. Vaš ljekar može predložiti uklanjanje plantarnih bradavica laserom, tekućim azotom ili hirurškim putem pod lokalnom anestezijom.

Zakrivljenost prstiju u obliku čekića događa se jer se jedan ili dva zgloba malih nožnih prstiju neprirodno savijaju. To je zato što mišići u stopalu slabe zbog dijabetičke neuropatije. Ako postoji problem zakrivljenosti prstiju, tada se mijenja oblik stopala. Može doći do poteškoća u hodanju. Teško je pronaći prave cipele. Glavna opasnost - mogu se pojaviti rane i čirevi koji su osjetljivi na infekciju. Liječenje - ortopedske uloške u cipelama, kao i lijekovi protiv bolova i upala. U ekstremnim slučajevima je hirurška operacija.

Suva i ispucala koža je hrapava i ljuštenja. Promjena boje kože, može svrab. Postoje različiti uzroci ovog problema - visoki šećer u krvi, oštećenje živaca i loš dotok krvi u noge. Pukotine na koži su opasne jer se u njima naseljava infekcija. Održavajte vlažnost i elastičnost kože stopala. Redovno ga podmazujte uljem kako je dolje opisano u odjeljku „Njega stopala: Detaljna uputstva“. Ako se ne možete nositi i stanje kože pogoršava, potražite liječnika. Možda će vam biti propisan recept za moćnu mast. Razgovarajte sa svojim liječnikom o dodacima vitamina A i cinka. Nemojte samovoljno uzimati ta sredstva! Naravno, glavna stvar je sniziti šećer u krvi i održavati ga stabilno normalnim.

Gljivična oboljenja kože stopala očituju se simptomima - svrbežom, peckanjem, crvenilom, pukotinama na koži. Gljiva se razmnožava na stopalima i između nožnih prstiju. Da biste to spriječili, držite stopala što je moguće suvije. Ne nosite stalno isti par cipela. Uzmite nekoliko para cipela kako biste ih izmjenjivali. Dok nosite jednu, druga se suši. Tokom noći, cipele nemaju vremena da se osuše. Na javnim mjestima ne idite bosi, nosite papuče. Čarape bi trebale biti izrađene od prirodnog materijala - pamuka ili vune. Ljekarna prodaje kreme i sprejeve protiv gljivica na nogama. Ako je potrebno, liječnik će vam propisati recept za jake pilule.

Gljiva na noktima - iste preventivne mjere kao za gljivične bolesti kože stopala. Gljiva čini nokte zategnutim, postaje ih teško rezati. Boja nokta se menja. Ponekad nokti pogođeni gljivicom otpadaju. Liječnik može propisati tablete, ukloniti nokat hirurški ili hemijski. Gljivica na noktima također se liječi laserom, ali još uvijek postoji rasprava među stručnjacima koliko dobro ova metoda pomaže.

Dijagnostika

Problemi s nogom kod dijabetesa mogu biti uzrokovani poremećajem provođenja živaca, začepljenjem krvnih žila koje hrane noge ili oboje. To se naziva neuropatski, ishemični ili mešoviti oblik sindroma dijabetičkog stopala. Lekar određuje oblik bolesti i postavlja dijagnozu kako bi se propisao optimalni tretman.

Ono što doktor obično radi

Vizuelno pregledava pacijentove nogeUtvrdite koji su znakovi dijabetičkog stopala (vidjeti gore)Rendgenski ili magnetni rezonantni pregled stopalaProvjerite ima li oštećenja kostijuIspitajte osjetljivost na vibracije, temperaturu, dodir i reflekse koljena.Da bi se utvrdilo koliko je teška dijabetička neuropatija kod pacijentaIspituje pacijentove cipeleDa biste procijenili kako je cipela pogodna za veličinu i punoću, postoje li u njoj strana tijela ako potplat nije zaustavljenŠalje sadržaj rana na bakteriološke analizeSaznajte koji antibiotici mogu pomoći, a koji ne mogu.

  • Ultrazvuk sudova donjih ekstremiteta,
  • M-mode ultrazvučna dopplerografija (USDG),
  • mjerenje gležnja-brahijalnog indeksa,
  • transkutana oksimetrija.

Postoji još jedna studija - radiopaque angiography. U pacijentovu krv ubrizgava se radioaktivno kontrastno sredstvo koje „sjaji“ kroz stijenke žila. Ova studija je najinformativnija, ali može izazvati neželjene efekte iz bubrega. Zbog toga se propisuje s oprezom. Međutim, ako se planira hirurška operacija za obnavljanje protoka krvi u žilama, tada je to obavezna.

0Još nema čireva, ali rizik je velik - ožiljci, deformitet stopala 1Površni čirevi 2Duboke čireve. Mogu biti zahvaćene tetive, ali ne i kosti. 3Duboki čirevi sa oštećenjem kostiju 4Gangrena na nožnim prstima 5Gangrena punog stopala

Prognoza ovisi o duljini dijabetesa, koliko je dobro bolesnik liječen, je li motiviran da se pridržava režima. Važne su i pridružene bolesti - ateroskleroza, hipertenzija, komplikacije dijabetesa u bubrezima i vidu, senilna demencija. Zbog toga, kada dijabetičar odlazi liječniku zbog problema s nogama, pregled treba biti sveobuhvatan.

  • Testovi za dijabetes - detaljan popis
  • Standardi šećera u krvi - ono čemu trebate težiti

Charcotovo stopalo (dijabetička osteoartropatija)

Charcotovo stopalo (dijabetička osteoartropatija) komplikacija je dijabetesa, uslijed kojeg su zglobovi i meka tkiva stopala uništeni, mijenja se njegov oblik. U ranoj fazi zglobovi postaju kruti i nateču. Kasnije mišići slabe i prestaju se nositi sa opterećenjem. Zbog ovoga nastaju problemi sa kostima, stopalo je deformirano. Sve se to obično brzo događa.

Razlog razvoja Charcotovog stopala je dijabetička neuropatija. Oštećeni živci ne mogu prenositi signale s nogu na mozak. Zato osoba pogrešno postavlja stopalo dok hoda. Razaranje zglobova i kostiju uzrokuje bol, ali dijabetičar to ne osjeća. I dalje vrši pritisak na zahvaćeno stopalo sve dok promjena oblika noge ne postane jasno primjetna.

  • koža stopala postaje crvena, temperatura na njenoj površini raste,
  • noga nabrekne
  • bol se može osećati, ali češće izostaje zbog neuropatije.

Liječenje dijabetičke osteoartropatije - noga se stavlja u poseban zavoj izrađen od polimernih materijala. To omogućava ublažavanje zahvaćenih područja stopala. Vjerovatno će liječnik propisati pacijentu da hoda sa štakama ili čak uđe u invalidska kolica. Ponekad se zakrivljeni oblik kosti dovede u normalu operativnim zahvatom.

Prevencija

Prevencija je pažljiva primjena pravila o njezi stopala i svakodnevni pregled stopala. Preporuke za njegu stopala dane su u nastavku. Sada ćemo razgovarati o tome kako pregledati stopala pacijenta oboljelog od dijabetesa, na šta treba paziti. Noge treba pregledavati svakodnevno, prvo odozgo, a zatim sa bočne strane potplata. Pažljivo pregledajte kožu između nožnih prstiju. Za ovo vam je možda potrebno ogledalo.Preporučljivo je da netko drugi sudjeluje u pregledu stopala, a ne samo samog dijabetičara.

Zadatak pregleda nije propustiti ukoliko se pojave nove kurjeze, otekline, modrice, bolna područja, kožne lezije ili bilo koje druge promjene. Oblik, boja i temperatura stopala mogu varirati. Osjetljivost na dodir - slabi ili obrnuto se pojačava. Ako primjetite da se promjene odvijaju gore - idućeg jutra, obratite se liječniku, ne povlačite. Mogući su sitni prijelomi i pukotine kostiju, zbog kojih stopalo nabrekne, mijenja se i njegov oblik. Za to je potrebna hitna pažnja ljekara.

Čak i manja oštećenja mogu se pretvoriti u trofični čir, koji će se dugo i teško zaliječiti. U slučaju bakterijske infekcije rane razvit će se gangrena, a može se ispostaviti da će samo amputacijom spasiti dijabetičar od smrti.

Ako koža stopala postane tamnija ili se obrnuto svijetli, na njoj nestaje dlaka - to znači da se krvotok nogu pogoršava. Što je lošija opskrba ćelijama kisikom i hranjivim materijama, to duže oštećuje kožu. Provjerite je li osjetljivost kože na dodir pogoršana. Da biste to učinili, možete koristiti, na primjer, perje. Pazite da pacijent s dijabetesom može osjetiti razliku između tople i hladne vode kad spusti stopalo u vodu. Prije kupke morate ručno provjeriti temperaturu vode. U svakom slučaju, termometar za kupanje se mora imati i koristiti.

Sindrom dijabetičkog stopala obično se razvija zato što pacijent ima povređenu nogu, ali ga on ne oseća. Svrha svakodnevnog pregleda je prepoznati negativne promjene koje dijabetičar nije primijetio u trenutku kad se pojavile. Ljekari za sada imaju učinkovite moderne obloge i masti. Ovo su alati koji pomažu zacjeljivanju rana na nogama, sprječavanju infekcije, gangrene i amputacije. Ali ipak morate na vrijeme doći do doktora. Kad je gangrena već započela, nema drugog načina osim amputacije.

Slijedite pravila za njegu stopala, svakodnevno pregledajte stopala i posavjetujte se s liječnikom čim vam se nešto učini sumnjivim. Glavni način prevencije i liječenja dijabetičkog stopala je spuštanje šećera u krvi na normalno, a zatim održavanje stabilnog normalnog stanja kao u zdravih ljudi. To se može postići s dijabetesom tipa 1 i 2 sa dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata. Kontrolirajte svoj metabolizam - i većina simptoma dijabetičke neuropatije će s vremenom proći. Konkretno, bit će vraćena osjetljivost nogu. Takođe će oštetiti kožu na nogama. Ali, nažalost, ako su krvne žile začepljene, tada se njihova propusnost jednostavno ne može vratiti. Također, ako ste imali prijelome ili dislokacije kostiju stopala, onda je to neizlječivo.

Njega stopala: Detaljna uputstva

Slijede pravila za njegu stopala kod dijabetesa tipa 1 i 2. Ako je osjetljivost nogu na temperaturu, bol i pritisak uglavnom izgubljena, onda ih treba izvesti posebno pažljivo. To je jedini način da se na operacijskom stolu ne dođe do hirurga koji radi na amputacijama.

Istovremeno, ako provodite program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2 i održavate razinu šećera u krvi stabilnom i normalnom, tada se s vremenom vraća nervna osjetljivost. Nakon toga, rizik od fatalnih problema s nogama kod dijabetesa svodi se na nulu. Obnova nervne osjetljivosti traje najmanje nekoliko mjeseci, a obično 1-2 godine.

Prestanite pušiti! Pušenje pogoršava cirkulaciju krvi u nogama i, samim tim, povećava šanse da će prije ili kasnije trebati uraditi amputaciju.

Opasnost od opeklina nogu je velika jer je osjetljivost stopala na temperaturu oslabljena. Držite stopala što dalje od izvora toplote. To znači da nema kamina, grijača, boca s toplom vodom ili električnih pokrivača. U kadi ili tušu voda bi trebala biti hladna, čak i topla.

Na hladnom vremenu obucite debele tople čarape i cipele dovoljne širine kako ne bi vršio pritisak na noge u čarapama. Da li je poremećena cirkulacija krvi u žilama na nogama, može se provjeriti kod liječnika uz pomoć bezbolne studije „transkutane oksimetrije“. Ako se ispostavi da je pokvaren - ne ostanite na hladnom duže od 20 minuta zaredom. Nikada ne idite bosi, ni na ulici, čak ni u zatvorenom prostoru.

Ako noge podmažete bilo kojim lijekom, onda to činite samo prema uputama liječnika. Mnogi uobičajeni proizvodi koji se u ljekarnama prodaju bez recepta opasni su za kožu nogu dijabetičara. Na primjer, jod, hidrogen peroksid i salicilna kiselina. Ne koristite jod ili hidrogen peroksid za dezinfekciju rana na nogama, čak i ako vam to savjetuje ljekar. Kupite u ljekarni poseban jod koji neće spaliti kožu, a držite je pri ruci.

Ako imate suhu kožu na nogama, onda pitajte kardiologa ili terapeuta da vam ne daje beta blokatore za visok krvni pritisak ili srčane probleme. Jer uzimanje lijekova iz grupe beta-blokatora dodatno će usložniti hidrataciju kože vaših nogu. Kako liječiti kardiovaskularne bolesti bez štetnih "hemijskih" pilula, pročitajte ovdje - ovo je web mjesto za liječenje hipertenzije, srodno Diabet-Med.Com.

Ako su se na vašim nogama pojavile korne, onda ih ne pokušavajte ukloniti! Ne koristite nokte, skalpel ili druge predmete. Nemojte sami uklanjati korne i ne dozvolite to nikome, uključujući podijatra. Gruba koža na kapcima je zaštita stopala od oštećenja uslijed loše odabrane cipele. Ako uklonite korice, tada ova zaštita nestaje.

Uklanjanje kornusa kod pacijenata sa dijabetesom najčešći je uzrok ulceracije, koja zatim vodi do amputacije stopala. U slučaju kapi na nogama, potrebno je prebaciti se na udobnu ortopedsku obuću. Ako su cipele odabrane pravilno, tada neće biti viška opterećenja na stopalima, a s vremenom će korne nestati i same.

Ako pacijent s dijabetesom ima tanje nokte na noktima, tada morate otkriti je li gljiva uzrok tome. Ako se ispostavi da je ovo stvarno gljivična infekcija, tada će liječnik propisati lijek koji je potrebno nanositi na zahvaćene nokte dva puta dnevno. Nažalost, gljiva se obično mora liječiti 12 mjeseci ili čak i duže. Možda nisu potrebni samo lokalni lijekovi, već i uzimanje tableta protiv gljivica.

Preporučljivo je na pisaču ispisati pravila za njegu stopala, koja su dana gore, kao i odjeljak "Kako promatrati higijenu stopala". Povremeno pročitajte ovaj materijal i upoznajte članove porodice s dijabetesom. Ako marljivo pratite program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2, možete održati nivo šećera u krvi stabilnim i normalnim. Nakon nekoliko mjeseci, osjetljivost živaca u nogama počinje se postepeno oporavljati. Najkasnije nakon 2-3 godine ona će se potpuno oporaviti. Rizik od sindroma dijabetičkog stopala ili gangrene smanjit će se na gotovo nulu.

Kako kupiti cipele

Kupite ili naručite sve cipele ne ujutro i ne tokom dana, nego naveče, jer uveče je maksimalna veličina stopala. Cipele bi trebale biti udobne čim ih isprobate prvi put. Ne bi trebalo biti potrebno nositi nove cipele. Cipele sa šiljastim nožnim prstima ne treba nositi. Trebate cipele sa širokim i dubokim prostorom za nožne prste. Ortopedske cipele su dobar izbor. Ne izgleda vrlo estetski ugodno, ali ugodno je i povećava vjerovatnoću da ćete uspjeti spasiti noge bez oštećenja.

Nikada ne nosite sandale s trakom između nožnih prstiju. Jer kaiš može protrljati vašu kožu. Pojaviće se plikovi koji će se nakon toga pretvoriti u čir. Ne nosite iste cipele nekoliko dana zaredom. Ponesite nekoliko pari udobnih cipela koje ćete ih izmjenjivati ​​svaki drugi dan. Svaki put prije nego što obučete cipelu, pregledajte je iznutra. Ne bi smjeli biti objekti treće strane - šljunak, itd.

Ne nosite čarape ili čarape sa tijesnim elastičnim trakama koji komprimiraju noge i narušavaju cirkulaciju krvi u žilama. Ne nosite čarape sa rupama ili natopljenim. Ne nosite čarape koje su previše upaljene ili sa debelim ubodima. Problematične čarape mogu oštetiti kožu nogu, uzrokovati prvo mjehur, potom čir, a potom do gangrene i amputacije. Ušteda na posteljini može rezultirati nenadoknadljivim gubicima zbog invaliditeta.

Simulatori s istodobnim radom ruku i nogu ("jahač")

Umereno uključivanje mišića. Malo opterećenje zglobova. Prosječni nivo potrošnje energije. Brzo nekontrolirano povećanje brzine otkucaja srca i krvnog pritiska. Ne preporučuje se dijabetičarima s komplikacijama kardiovaskularnog i nervnog sistema, retinopatijom.

Bolesnicima sa šećernom bolešću ne preporučuju se sportovi u kojima postoji velika verovatnoća nekontroliranih situacija (penjanje, planinarenje, vodeni slalom itd.) I naprezanja (hrvanje, mrena itd.).

Higijena stopala

Svaki dan morate pregledati stopala pacijenta oboljelog od dijabetesa, ima li nekih novih povreda ili znakova da cipele nisu udoban. Vodite računa da na koži nogu nema mjehurića, kukuruza, pukotina, tragova gljivica ili drugih oštećenja. Također provjerite kožu između nožnih prstiju. Pogledajte ogledalo ogledalom. Ako pacijent s dijabetesom to ne može sam, tada mu je potrebna pomoć druge osobe. Ako utvrdite neko oštećenje nogu, odmah se obratite svom ljekaru.

Temperaturu vode u kupaonici ne provjeravajte nogom, već samo rukom, još bolje - kupite i koristite termometar za kupanje. Temperatura vode u kupaonici ne bi trebala biti veća od 33 stepena Celzijusa. Jer čak i temperatura vode od 34 stepena Celzijusa može izazvati opekotinu ako se poremeti cirkulacija krvi u žilama.

Nikada ne potopite noge u vodu duže od 3-4 minute. U suprotnom, koža na nogama će se navlažiti, a za natopljenu kožu povećava se rizik od oštećenja. Da biste se pridržavali ovog pravila, ne zadržavajte se predugo u kupaonici ili pod tušem. Operite se brzo i izađite. Pokušajte da se ne mokri. Ako postoji opasnost od razvoja dijabetičkog stopala, tada je kišno vrijeme opasno. Vlažne cipele i stopala - nije preporučljivo.

Ako volite plivati ​​u bazenu, onda prije penjanja u vodu nanesite mineralno ulje (vazelin) na kožu stopala da biste ih zaštitili od vode. Nakon što završite sa kupanjem, maramicom uklonite vazelin sa nogu.

Ako se vaša koža na nogama osuši, mažite je barem jednom dnevno, što je češće moguće. To će umanjiti rizik od pucanja. Pogodne su masne kreme i masti.

U hladnom vremenu nosite tople čarape od prirodnog materijala i udobne cipele odgovarajuće veličine. Ne nosite čarape s tijesnom elastikom koja komprimira krvne žile i narušava krvotok. Ako imate lošu cirkulaciju u nogama, ne ostanite na hladnom duže od 20 minuta zaredom.

Rezati nokte samo ako jasno vidite šta radite. Ako ne, zatražite pomoć za to. Ako sumnjate da je na noktima pogođena gljiva, pokažite liječniku i on će vam propisati liječenje. Stopala bi vam trebala biti suha i topla cijelo vrijeme, ne smrzavati se, ne pregrijavati i ne znojiti se.

Liječenje dijabetičkog stopala

Liječenje dijabetičkog stopala predstavlja skup mjera u nekoliko oblasti:

  1. Obuka pacijenta za vještine - svakodnevni pregled stopala, promjena presvlačenja i druge potrebne radnje.
  2. Kontrola šećera, krvnog pritiska i holesterola u krvi.
  3. Liječenje rana - previjanje, hirurško uklanjanje neživog tkiva.
  4. Antibiotici za borbu protiv infekcije.
  5. Dresura Total Contact Cast koja oslobađa zahvaćena područja stopala od prekomjernog pritiska.
  6. Obnavljanje cirkulacije krvi u nogama, uključujući i putem vaskularnih operacija.

Često je kod pacijenata s dijabetesom oslabljena živčana osjetljivost i stoga noge ne bole, uprkos oštećenju. U isto vrijeme liječenje dijabetičkog stopala predstavlja mnogo problema. Zbog toga se neki bolesnici iskuse da bolest opali. Zbog toga će kirurgu biti na operativnom stolu. Jer ako se mikrobi slobodno razmnožavaju u ranama na nogama, tada izazivaju gangrenu. Amputacija se može spriječiti samo ako se liječenje započne na vrijeme i režim se disciplinira.

Kako liječiti čireve na stopalu

Čirevi na nogama pacijenata sa dijabetesom često ne uzrokuju bol zbog neuropatije - oslabljena nervna osjetljivost. Ali to nije dobra vijest, već problem. Zbog nedostatka boli pacijenti dovode u napast da se ne liječe. Takvi neodgovorni dijabetičari zahvate tek kada noga počne truliti. Obratite pažnju na liječenje i prevenciju dijabetičkog stopala kako biste spriječili amputaciju, održali sposobnost normalnog hodanja.

  1. Potrebna je pažljiva kontrola šećera u krvi, jer u protivnom neće biti uspjeha.
  2. Možda će biti potrebno ukloniti neživo tkivo. Za to ne postoji samo hirurški skalpel, već i druge metode (vidi dolje).
  3. Rana se mora čuvati čistom i zaštićenom od vanjskih utjecaja.
  4. Svakodnevno pregledavajte oštećeno područje, mijenjajte zavoj i slijedite ostale upute liječnika.
  5. Pokušajte manje hodati dok se čir na stopalu ne zacijeli.
  6. Hodanje bosonogo je strogo zabranjeno.

Od 2000. godine, ljekari su se pojavili u arsenalu mnogih različitih vrsta preliva za liječenje rana stopala kod dijabetičara. Preljev može da apsorbira gnoj iz rane i sadrži dezinfekcijsko sredstvo. Pomoću obloga možete primijeniti enzime na čir koji uklanjaju neživo tkivo, umjesto da ih operativno uklonite. Moderni preljevi su efikasno sredstvo koje značajno ubrzava zarastanje.

Nekada je rane trebalo ostavljati otvorene, jer im zrak pomaže u zarastanju. Liječnici sada znaju da se rane brže zacjeljuju, a rizik od infekcije manji je ako ih držite vlažne i prekrivate ih zavojima. Od ranih 2000-ih liječenje čira na nogama značajno se poboljšalo. Postoje čak i zavoji u obliku pjene ili prozirnog filma, umjesto dobrih starih zavoja. Izbor specifične opcije liječenja provodi liječnik. Međutim, značaj dobre kontrole šećera u krvi nije otkazan.

Ako pacijent nije primljen u bolnicu, ali je poslan kući na liječenje, tada se osim preliva mogu propisati i antibiotici u tabletama. Moraju se uzimati tačno onako kako je propisao lekar. Ne možete ni smanjiti dozu niti ih proizvoljno povećati. Pre propisivanja antibiotika, lekar može poslati uzorke tkiva na analizu kako bi otkrio koji mikrobi su konkretno uzrokovali infekciju. Za ponovljena ispitivanja morat ćete posjetiti liječnika svakih nekoliko dana.

Čirevi na nogama često se pojavljuju zbog činjenice da se opterećenje ne raspoređuje pravilno prilikom hodanja. Za izliječenje pacijenta od čira, možda će biti potrebno smanjiti pritisak na zahvaćeni dio stopala. Da biste to učinili, upotrijebite obloge Total Contact Cast koje su detaljno opisane u nastavku. Pored zavoja, pacijent će morati naručiti ortopedsku obuću. Možda će doktor inzistirati da privremeno nosite štake ili se čak premjestite u invalidska kolica. Ako to pomaže u sprečavanju amputacije, ne odbijajte.

Dresing ukupno ulog za kontakt

Da bi se osiguralo oslobađanje zahvaćenog stopala od prekomjernog pritiska važan je uvjet za uspješno zacjeljivanje rana na potplatu. Čak štoviše, za liječenje dijabetičke neuroosteoartropatije (Charcotova stopala). Studije su uvjerljivo dokazale da je efikasan alat upotreba totalnog prevlake polimera Total Contact Cast.

Ovaj zavoj ograničava pokretljivost stopala i nogu. Danas je to prvo sredstvo za smanjenje učestalosti komplikacija: hroničnih čira, deformiteta i uništavanja zglobova, kao i gangrene, što dovodi do amputacije. Ukupni kontakt može aplicirati endokrinolog ili hirurg u klinici ili bolnici.

Total Contact Cast je polutvrdi zavoj na potkoljenici i stopalu, koji je izrađen od modernih polimernih materijala.Kada ga upotrebljavate, zahvaćeno područje dijabetičkog stopala se istovari zbog sljedećih mehanizama:

  1. Do 30% opterećenja prenosi se s stopala na potkoljenicu.
  2. Površina potporne površine stopala povećava se za 15-24%. U tom se slučaju opterećenja na različitim dionicama ravnomjerno raspoređuju. Stoga se najveće opterećenje na glavnim referentnim točkama smanjuje za 40-80%.
  3. Preljev štiti rane od horizontalnog trenja.
  4. Oticanje nogu je smanjeno.
  5. Nakon oblačenja radi dodatne zaštite i otpornosti pacijenta, Total Contact Cast nosi Cast Shoe, platformu sa kopčama.

Za kretanje ulicom koriste se individualno izrađene ortopedske cipele. U tom slučaju se pacijentu upućuje da ograniči hodanje na 30% svoje uobičajene udaljenosti.

Indikacije za upotrebu pojedinačnog polimernog preliva Total Cast Cast:

  • akutni stadijum dijabetičke osteoartropatije,
  • hronični stadijum osteoartropatije, koji je bio kompliciran razvojem čira na stopalu,
  • bilateralna lokalizacija (na obje noge) osteoartropatije i / ili čireva na stopalu.

Apsolutna kontraindikacija upotrebi Total Contact Cast je aktivni zarazni proces u dubokim tkivima stopala, kao i gangrena ili sepsa.

    jaka ishemija (poremećaj cirkulacije) ekstremiteta, ako gležanj-brahijalni indeks Lijekovi - antibiotici

Ako je rana zaražena ili postoji veliki rizik od infekcije dijabetičkog stopala, propisana je antibiotska terapija. Njegov uspjeh ne ovisi samo o pravilnom odabiru antibiotika i načinu primjene, već i o hirurškom liječenju rane. Ovaj tretman treba biti pravovremen i adekvatan, naročito kada je infekcija jaka i duboka. Hirurško liječenje stopala ne smije se odgađati, već ga treba provoditi istodobno kad je propisana antibiotska terapija. Trebao bi biti radikalan, tj. Utjecati na sva zaražena i ne-održiva tkiva.

Ako pacijent ima ove znakove, onda je očito da ga treba liječiti antibioticima, i to u adekvatnim dozama, i početi brzo. Ali kod dijabetes melitusa, posebno kod starijih bolesnika, imunološki sustav često se ispostavi hiporeaktivan, tj., Slabo reagira na infekciju. U takvim slučajevima se gore navedeni simptomi ne pojavljuju i liječnik mora propisati antibiotike, fokusirajući se na lokalne manifestacije infekcije.

Kod akutnih i hroničnih rana znakovi infekcije su različiti. U prvom slučaju to je tumor, oteklina, bol, groznica površine kože, iz rane se oslobađa gnoj. Kod hroničnih rana znakovi infekcije su pojava boli u rani i okolnim tkivima, neugodan miris, povećanje veličine rane, promjena boje "kore" i oslobađanje gnoja ili krvi iz rane.

Za lečenje dijabetičkog stopala, antibiotici se mogu davati intravenski u bolničkom okruženju, ili ih pacijent može uzimati kod kuće u obliku tableta. Prva metoda je neophodna ako je infekcija jaka, a prijeti životu pacijenta ili sigurnosti udova. Ako se pacijentu s dijabetesom dijagnosticira flegmon, duboki apscesi, mokra gangrena ili sepsa, tada se antibiotska terapija provodi intravenski. Kombinira se s kirurškom drenažom gnojnih žarišta, detoksikacijom i mjerama za normalizaciju šećera u krvi. Sve to se radi u bolnici.

Ako gnojna žarišta nisu duboka i postoje samo lokalni znakovi infekcije u rani, tada pacijent može uzimati antibiotike u obliku tableta i ne ići u bolnicu. Važno je napomenuti da zbog autonomne neuropatije može biti poremećena apsorpcija hranljivih sastojaka i lijekova u gastrointestinalnom traktu. U tom slučaju je potrebno preći na intravensku primjenu antibiotika.

(kraj 2011.)
Pažnja! Ove informacije su "prevare" za lekare! Pacijenti - ne uzimajte antibiotike sami. Posavjetujte se s kvalificiranim liječnikom!

Oralno (tablete, usta)IntravenoznoStafilokoki (Staphylococcus aureus)

  • Kindamicin 300 mg 3-4 puta dnevno
  • Rifampicin 300 mg 3 puta dnevno
  • Flukloksacilin 500 mg 4 puta dnevno
  • Kindamicin 150-600 mg 4 puta dnevno
  • Flukloksacilin 500 mg 4 puta dnevno
Stafilokok aureus otporan na meticilin (MRSA)
  • Trimetoprim 200 mg 2 puta dnevno
  • Rifampicin 300 mg 3 puta dnevno
  • Doksiciklin 100 mg / dan
  • Linezolid 600 mg 2 puta dnevno
  • Vankomicin 1 g 2 puta dnevno
  • Linezolid 600 mg 2 puta dnevno
  • Daptomicin 300-600 mg 1 put dnevno
Streptokok
  • Amoksicilin 500 mg 3 puta dnevno
  • Kindamicin 300 mg 3-4 puta dnevno
  • Flukloksacilin 500 mg 4 puta dnevno
  • Eritromicin 500 mg 3 puta dnevno
  • Amoksicilin 500 mg 3 puta dnevno
  • Kindamicin 150-600 mg 4 puta dnevno
Enterokoki
  • Amoksicilin 500 mg 3 puta dnevno
  • Amoksicilin 500 mg 3 puta dnevno
Anaerobi
  • Metronidazol 250 mg 4 puta dnevno
  • Kindamicin 300 mg 3 puta dnevno
  • Metronidazol 500 mg 3 puta dnevno
  • Kindamicin 150-600 mg 4 puta dnevno
Koliform (E. coli, Proteus, Klebsiella, Enterobacter)
  • Ciprofloksacin 500 mg 2 puta dnevno
  • Cefadroxil 1 g 2 puta dnevno
  • Trimetoprim 200 mg 2 puta dnevno
  • Ciprofloksacin 200 mg 2 puta dnevno
  • Ceftazidime 1-2 g 3 puta dnevno
  • Ceftriaxone 1-2 g / dan
  • Tazobaktam 4,5 g 3 puta dnevno
  • Trimetoprim 200 mg 2 puta dnevno
  • Meropenem 500 mg-1 g 3 puta dnevno
  • Ertapenem 500 mg-1 g dnevno
  • Tikarcilin klavulanat 3,2 g 3 puta dnevno
Rod Pseudomonas (P. aeruginosa)
  • Ciprofloksacin 500 mg 2 puta dnevno
  • Ceftazidime 1-2 g 3 puta dnevno
  • Meropenem 500 mg-1 g 3 puta dnevno
  • Tikarcilin klavulanat 3,2 g 3 puta dnevno

Često se pacijenti sa sindromom dijabetičkog stopala kombiniraju sa oštećenom funkcijom bubrega. U takvoj situaciji, ako su antibiotici ili drugi lijekovi propisani u standardnim terapijskim dozama, značajno zdravlje može biti naneseno zdravlju pacijenta. Zašto postoji takav rizik:

  • ako se smanjuju izlučujuće funkcije bubrega, povećava se vjerojatnost da će lijek i njegovi metaboliti imati toksični učinak na tijelo,
  • kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega tolerancija na nuspojave lijekova često je smanjena,
  • neki antibiotici ne pokazuju svoja svojstva u potpunosti ako je izlučna funkcija bubrega oslabljena.

S obzirom na ove faktore, ako pacijent ima komplikaciju dijabetesa na nogama u kombinaciji s nefropatijom, tada liječnik treba pojedinačno prilagoditi izbor antibiotika i njegovu dozu

Hirurgija, amputacija

Hirurško liječenje rane je uklanjanje mrtve kože i gnoja. To se mora učiniti tako da tkiva koja su izumrla ne služe kao utočište štetnim bakterijama.

Kako se provodi ovaj postupak:

  1. Koža se čisti i dezinficira.
  2. Utvrđuje se koliko je duboka rana i je li u nju pao neki strani predmet.
  3. Liječnik skida mrtvo tkivo skalpelom i hirurškim škarama, a zatim ispire ranu.

Na kraju hirurškog tretmana, rana se može pojaviti veća i dublja nego ranije. Trebao bi biti ružičast ili crven, izgleda poput svježeg mesa.

Osim operacije, postoje i drugi načini za liječenje rane:

  • Mogu se primijeniti enzimi koji rastvaraju neživo tkivo.
  • Čak se koriste i posebne ličinke insekata, koji jedu samo mrtve ćelije. Istovremeno izlučuju tvari koje stimulišu zacjeljivanje čira.

Metoda sa ličinkama poznata je još od Prvog svjetskog rata. Od 2000. godine, zanimanje za njega ponovo se vraćalo.

Liječenje rana ne smatra se hirurškom operacijom. Prava operacija dolazi u igru ​​samo ako svi drugi tretmani nisu uspjeli. Opis sitnica amputacije je izvan dosega ovog članka. Izlječenje nakon operacije može trajati nekoliko tjedana ili mjeseci, ovisno o tome koliko dobro pacijent kontrolira dijabetes.

Ortopedske cipele

Ortopedska obuća najvažnija je preventivna mjera za sindrom dijabetičkog stopala. Ako pacijent nosi ortopedsku obuću prikladnu za njega, tada to smanjuje vjerojatnost čira na stopalu za 2-3 puta.

Kapa s nožnim prstima je komad čvrstog materijala koji pojačava čarape za cipele. U ortopedskim cipelama ne bi trebalo biti kape s tvrdim nožnim prstima. Vrh cipele treba biti mekan, udoban i siguran za dijabetički nožni prst. U unutrašnjosti ortopedske cipele ne bi trebalo biti šavova kako ne bi bilo oštećenja.

Potplat bi trebao biti čvrst, tj. Čvrst, ne elastičan. Tako se smanjuje pritisak u području prednje plantarne površine stopala, a opterećenje na dijelovima stopala raspoređuje se ravnomjernije. Ortopedske cipele trebaju biti idealne i udobne od prvog dolaska.

Pročitavši članak, naučili ste sve što vam treba o sindromu dijabetičkog stopala. Predstavljene su brojne fotografije koje će vam pomoći da procijenite situaciju - koliko su loše pogođene noge i kakva je prognoza. Dijabetičko stopalo je nevjerojatna komplikacija dijabetesa koja može dovesti do amputacije. Međutim, nisu svi pacijenti osuđeni na invalidnost. Pridržavajte se gore navedenih preporuka - i zajamčeno ćete uštedjeti priliku da se preselite „sami“. Glavna stvar je vidjeti liječnika na vrijeme čim otkrijete oštećenje na nogama. Liječnici sada u svom arsenalu imaju efikasne obloge i masti koje se bore protiv infekcije i potiču izlječenje.

Ne računajte na nikakve čudo-tablete. Ne uzimajte antibiotike na vlastitu inicijativu! Glavna stvar je da pacijent počne liječenje na vrijeme, čak i ako mu noge još nisu upaljene. Možete isprobati alfa lipoičnu kiselinu kako biste ublažili dijabetičku neuropatiju i vratili osjetljivost u nogama. Ali najbolje što možete učiniti je prebaciti se na dijetu s malo ugljikohidrata kako biste normalizirali šećer u krvi. Pročitajte više o liječenju dijabetesa tipa 2 i liječenju dijabetesa tipa 1. Dijeta s niskom razinom ugljikohidrata snižava šećer i pomaže joj da bude stabilno normalna, kao kod zdravih ljudi. Zbog toga dijabetička neuropatija odlazi. Osjetljivost u nogama je potpuno obnovljena. Ovo je pravi način oporavka od dijabetičkog stopala i drugih komplikacija.

Pogledajte video: Dijabetesna neuropatija česta kod dijabetičara (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar