Hipertenzivna bolest s pretežnim oštećenjem srca: simptomi, mogući uzroci, mogućnosti liječenja

Hipertenziju karakteriše trajno povećanje krvnog pritiska (BP). S napredovanjem bolesti oštećuje se vid, mozak, bubrezi i drugi važni organi ljudskog tijela. Hipertenzivna bolest kod koje pretežno pogađa srčani mišić jedan je od oblika hipertenzije.

Opće informacije o hipertenzivnoj bolesti s primarnim oštećenjem srca

Ovo je najozbiljnija komplikacija hipertenzije, kod koje smanjuje snagu srca, pa krv sporije prolazi kroz kamere. Kao rezultat toga, tijelo nije dovoljno zasićeno hranjivim tvarima i kisikom. Hipertenzivna bolest s pretežnim oštećenjem srca ima nekoliko faza razvoja:

  1. U prvom stadiju hipertrofija lijeve komore nastaje zbog povećanja opterećenja na srčanom mišiću.
  2. Drugi stadijum karakterizira razvoj dijastoličke disfunkcije (kršenje sposobnosti miokarda da se potpuno opusti, napuni krvlju).
  3. U trećem stupnju dolazi do sistoličke disfunkcije lijeve komore (kršenje njene kontraktilnosti).
  4. Četvrta faza nastavlja se s velikom vjerovatnoćom razvoja komplikacija.

Uzroci bolesti

Hipertenzija s prevladavajućim oštećenjem srca (ICD kod: I11) razvija se uglavnom na pozadini pacijentovog psiho-emocionalnog stanja, jer stres često djeluje kao okidač (okidač) za pokretanje patološkog procesa u arterijama. Često je razvoj bolesti povezan s aterosklerotskim promjenama u žilama, zbog visokog nivoa lošeg kolesterola u krvi. Akumulira se na zidovima arterija, tvoreći plakove koji ometaju normalan protok krvi.

Tačni razlozi za razvoj bolesti od strane ljekara nisu utvrđeni. Smatra se da hipertenzivna bolest nastaje usled dejstva kombinacije više faktora među kojima su:

  • Gojaznost Prekomjerno nakupljanje masnog tkiva u tijelu ubrzava razvoj kardiovaskularnih bolesti, pogoršava učinkovitost antihipertenzivnih lijekova (snižava krvni pritisak).
  • Zatajenje srca. Patologiju karakterizira nemogućnost potpunog opskrbe krvi tijelom zbog zatajenja pumpne funkcije srca. Smanjena stopa odljeva krvi uzrokuje visoki krvni pritisak.
  • Loše navike. Redovno pušenje, uzimanje velikih doza alkohola ili droga uzrokuje naglo sužavanje lumena žila sa holesterolskim plakovima, što doprinosi razvoju hipertenzivne bolesti i drugih kardiovaskularnih bolesti.

U otprilike 35% pacijenata, hipertenzivno srce uopće ne proizvodi simptome. Pacijenti duži period mogu nastaviti voditi uobičajeni način života sve dok se u nekom trenutku ne suoče sa akutnom srčanom bolom koja je već praćena trećom fazom bolesti. U ostalim slučajevima bolest se manifestuje sljedećim simptomima:

  • kratkoća daha
  • migrene
  • hiperemija lica,
  • zimica
  • otkucaji srca
  • anksioznost ili strah zbog povećanja pritiska u grudima,
  • vrtoglavica
  • bol u srcu i / ili sternumu,
  • nepravilan krvni pritisak.

Glavni uzroci bolesti

Zbog razvoja hipertenzivnih srčanih bolesti kardiovaskularni sistem prestaje u potpunosti funkcionirati, uslijed sužavanja krvnih žila i povišenog tlaka. Kao što pokazuje medicinska praksa, ovaj oblik bolesti javlja se u 19% slučajeva stalnog povećanja pritiska. Stručnjaci nisu mogli otkriti glavni razlog koji izaziva pojavu hipertenzivne bolesti s pretežnim oštećenjem srca, ali identificirani su faktori koji utječu na taj proces. Naime:

  • pretežak
  • sistematska iskustva
  • nezdrav način života
  • neuravnotežena prehrana
  • poremećaji u radu srca.

Prema stručnjacima, pacijentovo psiho-emocionalno stanje igra vrlo važnu ulogu, jer često izaziva razvoj patoloških procesa u arterijama i žilama. Dosta često se zbog aterosklerotskih promjena u žilama razvija hipertenzivna bolest. Ako se pojavi jedan od simptoma bolesti, važno je odmah potražiti pomoć kvalificiranog stručnjaka, jer samo-lijek može izazvati razvoj ozbiljnih komplikacija. Hipertenzivna bolest s pretežnim oštećenjem srca opasna je jer može napredovati i preći u složenije oblike. Da biste izbjegli smrtni ishod, važno je spriječiti pojavu komplikacija.

Simptomi bolesti

Postoji nekoliko simptoma na osnovu kojih možete utvrditi prisutnost arterijske hipertenzivne bolesti. Tu spadaju:

  • ispiranje lica,
  • aktivno znojenje
  • sistematsko povećanje krvnog pritiska,
  • tjeskoba pacijenta
  • pojava problema sa disanjem
  • promjena pulsa
  • migrene

U čestim slučajevima, simptomi u početnoj fazi razvoja bolesti izostaju. Pacijent osjeća nelagodu samo u drugom stadiju hipertenzivne bolesti s pretežnim oštećenjem srca - u slučaju snažnog povećanja krvnog pritiska.

Faze razvoja patologije

Hipertenzivna bolest je opasna jer može napredovati. S obzirom na promjene krvnog pritiska, ljekari su proces razvoja bolesti podijelili u nekoliko stepeni. U obzir se uzima priroda poremećaja kardiovaskularnog sistema.

  1. U prvom stupnju hipertenzivne (hipertonične) bolesti s prevladavajućom lezijom srca, sistolička (gornja) vrijednost krvnog tlaka umjereno raste - u rasponu od 135-159 mm. Hg. Art., Granica dijastoličke (niže) vrijednosti je od 89 do 99 mm. Hg. Čl.
  2. Druga faza razvoja bolesti, kada se pritisak može povećati na 179 mm. Hg. Čl.
  3. Treći je preko 181 mm. Hg. Čl.

Postoji nekoliko stadija hipertenzivne (hipertenzivne) bolesti s pretežnim oštećenjem srca. Naime:

  1. U prvoj fazi dolazi do neznatnog kršenja.
  2. U drugom se može otkriti izražena hipertrofija lijeve komore srca.
  3. Treću fazu karakterizira pojava koronarne bolesti srca i zatajenja srca.

Kod hipertenzivne bolesti s prevladavajućim oštećenjem srca (šifra 111.9 prema ICD 10) nema stagnacije. U početnoj fazi razvoja bolesti pritisak se može normalizirati uz pomoć antihipertenzivnih lijekova. U drugoj fazi bolesti, pritisak može varirati, pa se često pojave zdravstvene komplikacije. U nekim slučajevima antihipertenzivni tretman nije efikasan. Iz tog razloga terapija se provodi uz uporabu lijekova koji normaliziraju rad srca. U posljednjem stadijumu razvoja bolesti narušava se rad srca. Kod pacijenata se opće zdravstveno stanje pogoršava i pojavljuje se bol u zahvaćenom organu.

Poremećeno funkcionisanje srca

Hipertenzivna bolest srca na kraju dovodi do stagnacije. U procesu razvoja zatajenja srca uslijed gubitka elastičnosti zidova srca dolazi do poremećaja cirkulacije krvi, odnosno oslabljena je pumpna funkcija mišića. Zbog smanjenja protoka krvi u arterijama i krvnim žilama, može povisiti krvni tlak u samom srcu, što postaje i razlog njegovog oštećenog funkcioniranja. U takvim uvjetima tijelo nije adekvatno opskrbljeno kisikom, baš kao ni srce.

Zbog nedostatka kisika srce počinje aktivno raditi kako bi spriječilo razvoj mozga koji gladuje kisik. Ovaj fenomen dodatno iscrpljuje srčane mišiće. Kao rezultat toga, razvija se hipertenzija, a rizik od srčanog udara značajno se povećava.

Dijagnostičke mjere

Ako se jedan od simptoma hipertenzivne bolesti pojavi s primarnim oštećenjem srca ili bubrega, važno je odmah konzultirati liječnika. Kućno liječenje može naštetiti i pogoršati situaciju. Tek nakon temeljnog pregleda pacijenta, liječnik će propisati učinkovite lijekove koji će pomoći izliječiti bolest i ukloniti neugodne simptome bolesti.

Uz fizički pregled, CG i ultrazvuk bubrega postavlja se dijagnoza. Lekar odabire tretman ovisno o ukupnoj kliničkoj slici. Kardiolog uzima u obzir težinu patološkog procesa u srcu.

Zbog zatajenja srca bubrezi slabo funkcioniraju i mogu zadržavati tekućinu u tijelu. U takvim uslovima, pacijent se može pojaviti edem i povećati krvni pritisak. Nakon nekog vremena to dovodi do zastojne srčane insuficijencije. U slučaju da se ne provede pravodoban i sveobuhvatan tretman za normalizaciju krvnog pritiska, mogu doći do ozbiljnih komplikacija, jer se srce brzo isprazni. U takvim uvjetima postoji veliki rizik od srčanog udara i iznenadne smrti.

Prije svega, zdravstveno stanje se brzo pogoršava, pritisak se brzo povećava i srce se u potpunosti zaustavlja. U 2. i 3. stupnju bolesti nastaju krize. Tijekom krize, pritisak može brzo rasti iz razloga što srce nije u stanju osigurati potreban protok krvi i izboriti se sa povišenim vaskularnim tonusom. Razvija se plućni edem, koji takođe može dovesti do smrti.

Hipertenzivna bolest s oštećenjem bubrega ili srca ima iste simptome kao i hipertenzija. Iz tog razloga se ne preporučuje samo-lek. Za početak, trebali biste dijagnosticirati bolest.

Kako sprovesti terapiju?

Hipertenzivna bolest ili srčana hipertenzija tretiraju se točno kao hipertenzija - provodi se hipotenzivna terapija. Ako normalizirate krvni pritisak, tada će se opterećenje na srcu smanjiti. Pored toga, potrebno je koristiti lekove koji se koriste u lečenju zatajenja srca. U početnoj fazi razvoja bolesti koristi se monoterapija s ACE inhibitorima. U procesu liječenja trebao bi voditi zdrav način života.

Tretman je diureticima, antagonistima kalcijuma i beta blokatorima. Ne postoji univerzalni režim liječenja, liječnik ga bira ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta i vrijednostima krvnog tlaka.

Narodna metoda

U slučaju hipertenzivne bolesti s pretežnim oštećenjem bubrega korisno je koristiti alternativne metode terapije, ali samo prema uputama liječnika.

Dakle, uz pomoć infuzije ružinog bilja možete ukloniti tekućinu iz tijela i na taj način smanjiti opterećenje na srcu i ukloniti oticanje. Za pripremu ljekovitog proizvoda potrebno je izmrznutu biljku preliti kipućom vodom i inzistirati neko vrijeme. Uzimajte pola čaše nekoliko puta dnevno.

Svježi peršin može se koristiti za liječenje srca. Liječnici preporučuju zelenilo uključeno u vašu prehranu.

Čaj od kamilice, koren valerijane i matičnjaka pozitivno utiču na rad srca.

Preporuke ljekara

Da biste spriječili razvoj bolesti s pretežnim oštećenjem srca, važno je voditi zdrav način života, prestati pušiti. Poremećava rad cijelog organizma s obzirom da nikotin negativno utječe na propusnost krvnih sudova.

Važno je redovno izvoditi lagane fizičke vježbe i pravilno jesti kako ne bi došlo do problema s prekomjernom težinom. Pijte alkohol umjereno ili ga u potpunosti izbacite.

Napomena za strpljiv

Među najčešćim greškama koje čine pacijenti su neblagovremeni pristup liječniku, samoliječenje i prekid terapije kada se pojavi pozitivna dinamika oporavka. Lijekove mora strogo propisati liječnik, ovisno o pojedinačnim karakteristikama pacijentovog tijela. Dozu i trajanje tečaja određuje izvanredni specijalista.

Efikasni lekovi

Srčana bolest se liječi sljedećim lijekovima:

  1. Zahvaljujući diureticima možete ukloniti edeme i normalizirati rad krvnih žila. Korišćenjem „hidroklorotiazida“, „Indapamida“, „hlortalidona“, „Veroshpirona“, „Metoklopramida“, „Furosemida“ u nakupljanju krvožilnog sistema i bubrega eliminiše se, toksini i toksini se uklanjaju iz organizma, krvni pritisak se normalizuje.
  2. Uz pomoć "Bisoprolola", "Carvedilola", "Betaxolola" možete normalizovati rad srca.
  3. Zahvaljujući inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin, može se poboljšati vaskularna funkcija i prouzrokovati njihovo širenje. Primjena Metoprolola, Captoprila, Berliprila, Kapotena, Trandolaprila, Lisinoprila usmjerena je na obnavljanje punog funkcioniranja srca i krvnih žila.
  4. Smanjite stres na srce uz pomoć Amlodipina, Corinfara, Nifedipina, Verapamila i Diltiazima. Ovi lijekovi se nazivaju blokatori kalcijevih kanala.
  5. Učinkoviti blokatori receptora za angiotenzin uključuju: "Losartan", "Valsartan", "Telmisartan", "Mikardis".

Ako se hipertenzija pojavi zbog kršenja regulacije krvnog pritiska od strane centara u mozgu, tada se lečenje primenjuje „Klofelin“, „Andipal“, „Moxonitex“, „Physiotensa“.

Dijagnostika

Budući da se u početnoj fazi bolesti savjetuju bilo kakve promjene na srcu, pacijentu se dijagnosticira arterijska hipertenzija. Ljekari govore o hipertenzivnom srcu tokom razvoja bolesti kada je tokom pregleda jasno izražena aritmija ili hipertrofija lijeve komore. Sledeće dijagnostičke metode se sprovode za otkrivanje hipertenzivne bolesti sa oštećenjem srca:

  • Fizički pregled. Doktor izvodi perkusije, palpacije i auskultacije. Na palpaciji se određuje patološki srčani impuls. Perkusijom lekar skreće pažnju na širenje relativnih i apsolutnih granica srca, što ukazuje na njegovu hipertrofiju. Tijekom auskultacije otkrivaju se različiti patološki zvukovi u organu.
  • Elektrokardiogram srca. Upotrebom EKG-a, doktor procjenjuje kontraktilnu funkciju miokarda, njegovu provodljivost i ritam. Odvrtanjem osi na traci dijagnosticira se ventrikularna hipertrofija.
  • Ehokardiografski pregled miokarda. Utvrđena zagušenja srčanog mišića, proširenje šupljina, stanje zalistaka.
  • Ultrazvuk karotidnih arterija i cervikalnog pleksusa. Procjenjuje se intimno-medijski kompleks (CIM) (heterogenost, površinska hrapavost arterija, diferencijacija slojeva).

Terapeutske tehnike usmjerene su na korekciju prehrane i načina života (uklanjanje loših navika, tjelesne neaktivnosti, stresa), normaliziranje krvnog tlaka. Pored toga, lekovi se koriste za lečenje zatajenja srca. Ne postoje univerzalni terapijski režimi. Liječenje se odabire na individualnoj osnovi, uzimajući u obzir starost pacijenta, vrijednosti njegovog krvnog pritiska, poremećaje kardiovaskularnog sistema.

Dijeta za hipertenziju srčanog mišića uključuje ograničenje soli (do 5 g / dan). Zabranjeno je jesti masnu, začinjenu, prženu hranu, kisele namirnice, peciva. Dovoljna količina u prehrani treba sadržavati povrće, žitarice, nemasne sorte ribe, mesa, peradi. Svaki određeni meni treba dogovoriti sa lekarom koji radi.

Što se tiče liječenja lijekovima, u početnoj fazi bolesti propisana je monoterapija inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin. S daljnjim razvojem hipertenzije s pretežnim oštećenjem srčanog mišića, primjenjuje se kombinirana terapija koja uključuje sljedeće skupine lijekova:

  • Diuretici. Smanjite količinu cirkulirane tekućine u tijelu, što dovodi do smanjenja krvnog tlaka (Furosemid, Hypothiazide, Amiloride).
  • ACE inhibitori. Blokiraju enzim koji stvara aktivni angiotenzin, koji uzrokuje trajno povećanje krvnog tlaka (Metiopril, Ramipril, Enam).
  • Sartani. Aktivne supstance lijekova blokiraju receptore koji doprinose transformaciji neaktivnog angiotenzinogena u angiotenzin (Losartan, Valsartan, Eprosartan).
  • Antagonisti kalcijuma. Smanjenje unosa kalcijuma u ćelijama, utiče na njegovo unutarćelijsko kretanje, snižavanje krvnog pritiska (Verapamil, Diltiazem, Amlodipin).
  • Beta blokatori Beta-adrenoreceptori se vezuju, inhibiraju efekte hormona koji posreduju kateholamini na njih (Acebutolol, Pindolol, Bisoprolol).

Diuretski lijekovi

Kada se pojavi edem, ljekari često propisuju diuretike - diuretike. Oni uključuju Furosemid. Lijek se preporučuje za edeme koje uzrokuju:

  • patologija bubrega
  • hipertenzija
  • cerebralni edem,
  • hiperkalcemija.

Dozu propisuje strogo liječnik. Veroshpiron je lijek koji čuva kalijum i sprečava izlazak kalcijuma iz tijela. Dodijelite za prevenciju edema, kao i:

  • sa esencijalnom hipertenzijom,
  • ciroza jetre,
  • ascites
  • nefrotski sindrom
  • hipomagnezijemija,
  • hipokalemija.

A zahvaljujući Indapamidu možete povećati elastičnost krvnih žila. Lijek ne šteti općem zdravstvenom stanju i ne utiče na nivo glukoze u krvi. Uz pomoć lijeka, hipertrofija lijeve komore srca se smanjuje. Dodjeljuju se s hipertenzijom umjerene težine i hroničnom zatajenjem srca.

Opis problema

Glavna komplikacija izazvana hipertenzijom je nedovoljno snabdevanje krvlju. Podrazumijeva sljedeće - srčana snaga potrebna za obavljanje svih funkcija različita je od snage zdravog organa. "Vatreni motor" ljudskog tijela više nije toliko elastičan i pumpa krv slabiju nego u normalnom radu. Hranjive tvari i kisik slabo se dostavljaju srcu. Krv polako prolazi kroz komore pumpe i pritisak unutar atrija i ventrikula se povećava. To je hronična bolest koja zahtijeva sistematsku ambulantnu njegu, kao i bolničku terapiju i pregled.

Uz visoki krvni pritisak povećava se potreba za dotokom krvi u tkiva i organe koji su povezani sa malim i velikim krugovima cirkulacije krvi. Postoje sistemske (lijeva klijetka) i plućna (desna komore) hipertenzivna bolest srca. U prvom slučaju za to je kriva sistemska hipertenzija, odnosno porast hidrostatskog tlaka u arterijama velikog kruga, u drugom - plućni, tj. Visoki krvni tlak u plućnoj cirkulaciji.

Mogući razlozi

Glavni faktor hipertenzivne srčane bolesti je stalno povećanje krvnog pritiska. Takva bolest iznosi oko 90% komplikacija iz svih slučajeva arterijske hipertenzije. U starijih ljudi oko 68% situacija sa zatajivanjem srca usko je povezano s hipertenzijom. To znači da je krvni pritisak na žile mnogo veći od fiziološke norme. Srce koje pumpa krv u takvim uvjetima vremenom se povećava, a srčani mišić (lijeva komora) postaje gust i širok.

Svi su čuli za tako nešto kao "hipertenzivno srce". Šta je ovo Bolest povezana sa povišenim krvnim pritiskom utiče na važan organ, razvija se prilično brzo, a pod određenim faktorima postepeno prerasta u zatajenje srca. Ponekad miokard postane toliko gust da kisik nije u stanju da prodre u njega. Ovo se stanje naziva angina pektoris i manifestuje se akutnim bolovima u grudima. Visoki krvni pritisak također potiče povećanje debljine stijenki krvnih žila. Pod utjecajem naslaga kolesterola rizik od srčanog i moždanog udara povećava se višestruko.

Nazvat ćemo i uzrok ove srčane bolesti - aterosklerozu. Uz ovu patologiju, holesterolski plakovi se formiraju na unutrašnjoj površini žila. Formacije ometaju slobodnu cirkulaciju krvnih žila, što je uzrok visokog krvnog pritiska. Stres takođe ima ogroman uticaj na srce.

Ključni mehanizmi razvoja

Uprkos činjenici da hipertenzivna bolest srca nije podijeljena u faze, progresija patologije je uvjetno podijeljena u 3 stadija:

  • povećava se stres na srcu, što dovodi do hipertrofije lijeve komore,
  • poremećaj dijastole se razvija,
  • dolazi do zatajenja sistoličke funkcije lijeve komore.

Znakovi hipertenzivne srčane bolesti sa zatajenjem srca ovise o učestalosti tipa početnog poremećaja miokarda i trajanju patološkog procesa. Fiziološke manifestacije bolesti mogu se utvrditi vizuelno, i to:

  • gornji dio tijela postaje bolji
  • na koži se pojavljuje veliki broj strija (grimizne pruge),
  • postoje šumovi srca uzrokovani arterijskom stenozom,
  • kratkoća daha se javlja u različitim ležećim i stojećim položajima i dalje, kako se bolest razvija u mirovanju,
  • očituje se umor od fizičke aktivnosti,
  • dolazi do kršenja bubrega, stvara se malo urina,
  • neprestano je osećaj žeđi
  • oseća se pospanost
  • bolno trnce u predelu solarnog pleksusa.

Srčani ritmovi mogu biti sinusni, posebno prije atrijske fibrilacije. Kontrakcije srca i njihova učestalost mogu ukazivati ​​na patološku tahikardiju.

Dodatni simptomi ove hipertenzije su nepravilan rad srca (s koktacijom aorte), povišen pritisak do razine iznad 140/90. Kod pacijenata sa zatajenjem srca može se primijetiti raširena jugularna vena. U plućima može doći do zagušenja i piskanja.

Ostali mogući simptomi

Praktičari primjećuju pojavu takvih znakova:

  • uvećana jetra
  • trbušna kapljica,
  • oticanje gležnjeva, lica i trbuha, kao i ruku i nogu,
  • poremećaj centralnog nervnog sistema,
  • stezanje u grudima
  • povrede stomaka,
  • osjećaj gušenja
  • vrtoglavica
  • mučnina
  • noćno znojenje,
  • kratkoća daha
  • anksioznost, slabost,
  • nepravilan rad srca.

Glavni pristupi terapiji

Liječenje hipertenzivne srčane bolesti treba provoditi u kombinaciji. Trebao bi biti usmjeren kako na pružanje medicinske pomoći, tako i na dijetu. Za pacijente, promjena prehrane postaje najefikasniji pristup liječenju, pogotovo ako se u posljednje vrijeme pojavila hipertenzivna bolest.

Lijekovi za liječenje:

  • diuretici koji snižavaju krvni pritisak,
  • statini sa visokim holesterolom,
  • beta blokatori za snižavanje krvnog pritiska,
  • aspirin, koji sprečava stvaranje ugrušaka u krvi.

Liječenje hipertenzivne srčane bolesti treba provoditi pod strogim nadzorom liječnika.

U ekstremnim slučajevima, kako bi se povećao dotok krvi u srce, potrebna je operacija. U ovoj se fazi pacijent implantira pejsmejkerima u trbuhu ili grudima. Uređaj je odgovoran za električnu stimulaciju koja uzrokuje sažimanje i širenje miokarda. Implantacija pejsmejkera neophodna je kada je električna aktivnost srca mala ili uopšte nema.

Prevencija

Preventivne mjere za sprečavanje hipertenzivne bolesti sa oštećenjem srca:

  • Konstantna kontrola telesne težine
  • Kompilacija prehrane i njeno poštivanje (upotreba proizvoda s niskim postotkom toksičnih tvari, više povrća i voća, vlakana, vitamina, minerala kao i isključenje pržene i masne hrane iz prehrane).
  • Potrebno je odbiti pušenje i alkohol (negativno utiče na aktivnost krvnih žila).
  • Redovno izmerite pritisak najmanje jednom mesečno.
  • Bavite se fizičkim odgojem svaki dan.
  • Dosta za spavanje.
  • Kontrolišite stres.
  • Ako je potrebno, uzmite sedative.

Sve to zahtijeva hipertenzijsku hipertenziju s pretežnim oštećenjem srca.

Najbolja fizička aktivnost za bolesnike koji pate je umjereno hodanje, plivanje, vožnja biciklom.

Grupa rizika

U riziku su ljubitelji alkoholnih pića. Mnogi se ne mogu složiti, jer su francuski naučnici odavno dokazali pozitivna svojstva crnog vina na srčani sistem. Čini se da je sve ispravno, ali postoje male nijanse. Govorimo o prirodnom proizvodu koji se zove suho vino od grožđa i to u vrlo malim količinama (ne više od jedne čaše dnevno), a uopće ne o našim omiljenim gozbama, gdje se sipaju alkoholna pića. Mnogo je toga već rečeno o opasnosti pušenja i nema izgovora: pušenje je pogubno za naša srca.

Sjedilački način života je bič moderne civilizacije. Naš vaskularni sistem prirodno je prilagođen fizičkim aktivnostima. Ako srce ne osjeća opterećenje, tada ono brže stari. Dakle, aktivnost na svježem zraku nije luksuz, već sredstvo za poboljšanje rada srčanog mišića i prevenciju srčanih i srčanih smetnji.

Opće informacije o bolesti

Hipertenzija s primarnom lezijom srca razvija se postepeno. Glavni katalizator je snažan emocionalni ili psihološki stres kojem je osoba izložena duže vrijeme. Upravo to dovodi do činjenice da ANS negativno utječe na vaskularni ton. Ova bolest se otkriva kod ljudi koji su navršili 40 godina. Faze nastanka bolesti opisane su u donjoj tabeli.

Uzroci bolesti

Hipertenzivno srce se kod zdrave osobe ne pojavljuje niotkuda. Pored nervnog rada, postoje mnogi faktori koji mogu postati poticaj za razvoj bolesti. Tu spadaju:

  • Zloupotreba alkohola. Unatoč činjenici da se u literaturi spominju zdravstvene koristi vina i piva, praksa pokazuje da su one daleko od istine. Samo prirodna alkoholna pića u malim količinama donose korist, a skladišteni analozi izazivaju hipertenziju.
  • Sjedilački način života. Sport je koristan ne samo zato što vam pomaže da postignete svoje tijelo u formi, već i zato što sprečava zastoj krvi u lijevoj komori.
  • Genetska predispozicija. Ako ste u svojoj porodici imali jezgre ili hipertenziju, velika je vjerovatnoća da ćete naslijediti ovaj problem.
  • Pušenje. Kada nikotin uđe u tijelo, sudovi se sužavaju i tlak raste.
  • Poremećaji koji se odnose na starost u radu kardiovaskularnog sistema.
  • Višak kilograma. Prekoračenje BMI i promjena postotka masti i mišića u smjeru prvog, izazivaju pojačanu proizvodnju holesterola. Deponuje se na žilama, što dovodi do hipertenzije.

Ali nemojte odmah postati previše sumnjivi. Ako izuzmemo nervno naprezanje, tada se hipertonično srce kod osobe pojavljuje u slučaju kombinacije faktora, a ne jednog specifičnog problema.

Hipertenzivna bolest srca prati epizodni ili stalni porast pritiska. Općenito, pojava ovog simptoma je karakteristična za mnoge bolesti kardiovaskularnog sistema. Može se pojaviti i kriza. U oko 35% bolesnika bolest se uopće ne pojavljuje. Oni i dalje vode svoj uobičajeni život sve dok jednog dana ne naiđu na jaku bol u srcu, što je praćeno trećim stadijom bolesti. Pored toga, nelagodnost može biti prijeteći moždani ili srčani udar. Ako govorimo o manifestacijama srčane hipertenzije, tada se pacijent može susresti sa sljedećim simptomima:

  • migrene
  • panični strah zbog intenzivnog pritiska u grudima,
  • kratkoća daha
  • bol u srcu ili grudima
  • vrtoglavica

Mnogi ljudi s povišenim krvnim pritiskom pate od glavobolje koncentrirane u stražnjem dijelu glave. Crno-bijele točkice pojavljuju se pred očima. Ali čuvena krv iz nosa, koju mnogi smatraju simptomom visokog krvnog pritiska, pojavljuje se samo u jedinicama. Ako osoba pati od bolesti nekoliko godina, lijeva klijetka počet će se povećavati u veličini, a bubrezi će prestati normalno raditi.

Klasifikacija

Unatoč činjenici da vaskularna bolest koja vodi povećanju krvnog tlaka ima opće ime - hipertenzija (hipertenzija), zapravo se ispod nje kombinira čitav niz bolesti, a koji ima različite etiologije, simptome i kliničke manifestacije.

Prema klasifikaciji ICD-10, oni zauzimaju odjeljke | 10 do | 15. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), radi objedinjavanja dijagnoze i razvoja jedinstvenih metoda liječenja izradila je vlastitu klasifikaciju koju se liječnici u Rusiji pridržavaju prilikom dijagnosticiranja hipertenzije.

Uobičajeno je da se bolest podeli na:

  • Primarna arterijska hipertenzija,
  • Sekundarna hipertenzija.

Primarna hipertenzija je nezavisna hronična bolest koju karakterizira epizodno ili sistematski porast krvnog pritiska.

Ovisno o graničnim vrijednostima porasta krvnog pritiska i rezultirajućih promjena u unutrašnjim organima, razlikuju se 3 stadija bolesti:

  • 1. faza - bolest ne pogađa organe,
  • 2. faza - promjena organa određuje se bez kršenja njihovih funkcija,
  • Treća faza - oštećenje unutrašnjih organa sa oštećenom funkcijom.

Drugi kriterij za sistematizaciju prema trostepenom sistemu su granične vrijednosti nivoa krvnog pritiska:

  • BP se smatra normalnom: sistolički (S) 120-129, dijastolički (D) 80-84,
  • Povećan, ali ne i iznad norme: S 130-139, D 85-89,
  • Hipertenzija od 1 stepena: S 140-159, D 90-99,
  • Hipertenzija 2 stepena: S 160-179, D 100-109,
  • Hipertenzija od 3 stepena: S više od 180, D više od 110.
Klasifikacija

Etiologija i patogeneza

Etiologija, uključuju uzroke primarne i sekundarne hipertenzije. Primarno se smatra da je bolest koja se razvija samostalno, bez popratnih patologija. Sekundarni - posljedica ozbiljne patologije unutarnjih organa, koja uzrokuje promjenu tona krvnih žila.

Do danas se hipertenzija smatra bolešću nepoznate etiologije. Odnosno, nije utvrđen tačan uzrok njenog pojavljivanja. Ali postoje poznati faktori koji doprinose razvoju uporno visokog krvnog pritiska:

  • Stres je stalan nervni i mentalni stres koji dugo prati ljude. Pod određenim uslovima, stres može izazvati oštru hipertenzivnu krizu, koja dovodi do infarkta miokarda ili krvarenja u meningu - moždani udar,
  • Nasljedni faktor - odavno je uspostavljena direktna veza između prisustva predaka koji su patili od hipertenzije i njegovog razvoja u djece. Štaviše, što više generacija hipertenzivnih pacijenata ima u genealogiji pacijenta, to se ranije pojavljuju simptomi bolesti tj.
  • Prekomjerna težina - gotovo svi pacijenti s hipertenzijom - ljudi s prekomjernom težinom, pretilost različitog stupnja. Otkriven je obrazac: na svakih 10 kilograma viška visceralne masti krvni tlak raste za 2-4 mm. Hg. Čl.čak i kod ljudi bez hipertenzije,
  • Profesionalni faktor - stalan nervni ili fizički stres, potreba da se dugo koncentrirate, izloženost buci ili radno okruženje koje se brzo mijenja gotovo neizbježno dovodi do razvoja hipertenzije,
  • Pogreške u prehrani i loše navike - otkrile su obrazac razvoja hipertenzije s prekomjernim konzumiranjem slane hrane. Smatra se da razvoju bolesti doprinosi upotreba alkohola, kofeina, pušenja,
  • Starosne i hormonalne promjene - hipertenzija se može razviti u mladoj dobi kao rezultat prekomjerne proizvodnje muških spolnih hormona - androgena. Gotovo uvijek, porast pritiska prati klimakterijske promjene kod žena povezanih s padom razine ženskih spolnih hormona u tijelu.
Provokativni faktori

Epidemiologija

Trenutno nisu utvrđeni jasni obrasci u širenju hipertenzije. Jedini faktor za koji se smatra da utječe na broj pacijenata je razina urbanizacije na određenom lokalitetu (državi). Hipertenzija je bolest civilizacije. Broj slučajeva u gradovima veći je nego u ruralnim područjima. U regijama sa visokim razvojem industrijske proizvodnje, ona je veća nego u industrijski zaostalim područjima.

Drugi faktor je prosječna starost stanovništva. Otkriven je obrazac: što je starija prosječna dob, veći je broj slučajeva. Iako novorođenče također može patiti od hipertenzije. Među starosnom skupinom starijom od 40 godina od 30 do 40% pati od hipertenzije, a među onima koji su prešli prag 60 godina i do 70%.

Ciljani organi za hipertenziju

VAŽNO DA ZNATE! Hipertenzija i pritisci su uzrokovani njom - u 89% slučajeva ubijaju pacijenta sa srčanim udarom ili moždanim udarom! Dvije trećine pacijenata umre u prvih 5 godina bolesti! „Tihi ubica“, kako su ga nazvali kardiolozi, godišnje odvodi milione života. Normalizira pritisak u prvih 6 sati zbog bioflavonoida. Vraća vaskularni tonus i fleksibilnost. Siguran u bilo kojoj dobi. Učinkovit u hipertenziji 1, 2, 3. Irina Chazova dala je svoje stručno mišljenje o lijeku.

Hipertenzija je, kao što je već spomenuto, složena i sistemska bolest.

Odnosno, GB su pogođeni na sve žile u tijelu, a samim tim i na sve organe i sisteme.

Visoko krvni pritisak najgušće utječu visoko vaskularizirani organi, uključujući:

Srce je središnji organ kardiovaskularnog sustava, zbog čega ga prije svega utječe hipertenzija. A promjene koje se događaju u miokardu nepovratno vode do zatajenja srca. Hipertenzivni miokard nepovoljan je prekursor.

Mozak je organ koji je izuzetno osjetljiv na hipoksiju, odnosno, najmanje kršenje mikrocirkulacije u njegovim žilama dovodi do teških nepovratnih poremećaja.

Bubrezi su i organi s razvijenom vaskularnom mrežom. Budući da se filtriranje krvi i izlučivanje urina javljaju u bubrežnim tubulima, jednostavnim rečima "pročišćavanje" krvi od štetnih i toksičnih proizvoda vitalne aktivnosti tela, čak i lagani skok pritiska oštećuje nekoliko desetina nefrona.

Retina oka sadrži mnogo malih, prilično krhkih žila koje "puknu" kada krvni pritisak poraste iznad 160 odjela.

Hipertenzivna bolest srca

Uprkos činjenici da je hipertenzija kompleksno kršenje regulatorne funkcije vaskularnog kreveta, primarno dolazi do oštećenja srčanog mišića i zalistaka i prognostički je nepovoljan ishod.

Budući da vaskularna rezistencija značajno raste s perzistentnim visokim krvnim tlakom, miokardu je mnogo teže "upumpavati" krv u žile. Kao rezultat toga, miokardiociti počinju aktivno "rasti", odnosno hipertrofirati.

Lijeva komora najviše pogađa GB.

Nadalje, srčana hipertenzija je komplicirana disfunkcijom koronarnog krvotoka, što doprinosi razvoju ishemije i gubitku funkcionalne aktivnosti stanica.

Hipertrofija lijeve klijetke ukazuje na produljeni tijek bolesti i moguću povezanost zatajenja srca.

Čimbenici i rizične grupe

Čimbenici koji doprinose razvoju hipertenzije obično se dijele u dvije velike grupe:

  • Endogeni - povezani s ličnošću i životnim stilom oboljelih,
  • Egzogeni - neovisno o volji pacijenta.

Nemoguće je jasno odvojiti neke faktore od drugih, jer se bolest razvija kao rezultat kombinacije unutrašnjih i vanjskih nepovoljnih stanja.

Uobičajeno je da se odnosi na endogene:

  • Starost
  • Pol
  • Telesna masa
  • Pridružene bolesti (dijabetes, bubrežne bolesti),
  • Osobine centralnog nervnog sistema - blaga uzbudljivost, sklonost impulzivnim činovima, podložnost depresiji,
  • Trudnoća, menopauza, hormonalne promjene kod maloljetnika,
  • Kongenitalne ili stečene povišene vrijednosti mokraćne kiseline u tijelu,
  • Hipertenzivna vegetativno-vaskularna distonija.

Spoljni (egzogeni) su:

  • Tjelesna aktivnost - vodeći sjedilački način života, hipertenzija se razvija 25% češće od osoba koje se bave fizičkim vježbanjem ili sportom,
  • Efekti stresa na poslu i kod kuće,
  • Zloupotreba alkohola i pušenje.
  • Neuravnotežena dijeta je prejedanje. Jelo puno visokokalorične, masne hrane. Ovisnost o slanim i začinjenim jelima.
Ko je u riziku

Dijagnostičke karakteristike

Ljekari obraćaju pažnju na uporno povećanje pritiska. Ukazuje na to da pacijent ima abnormalnosti u radu organa. Pacijenta se šalje na:

Ultrazvuk, MRI i rendgen prsnog koša pomoći će u prepoznavanju funkcionalnih i mehaničkih promjena u strukturi srca. Na osnovu njihovih rezultata postavlja se dijagnoza.

Terapija bolesti je minimiziranje učinaka faktora koji izazivaju stabilno povećanje krvnog pritiska. Naravno, ako je riječ o poslu, onda se pacijentu preporučuje odmor. Ako pacijent nema takvu priliku, tada se savjetuje da se upiše kod psihologa kako bi se ublažio emocionalni preopterećenje. U ovoj situaciji će vam pomoći i tečaj masaže ili redovni časovi u teretani. Takođe se osobama sa hipertenzivnom srčanom bolešću preporučuje:

Hipertenzivna bolest srca

Hipertenziju karakterizira neprestano povećanje krvnog pritiska. Kako bolest napreduje dolazi do promjena u funkcioniranju najvažnijih organa, vid je oslabljen, bubrezi, srce i mozak. Hipertenzivna bolest s prevladavajućim oštećenjem srca jedan je od oblika hipertenzije u kojoj je zahvaćen srčani mišić.

Simptomi hipertenzivnog miokarda

Hipertenzija s prevladavajućim oštećenjem srca karakterizira pojavljivanje određenog popisa simptoma.

Priroda simptoma ovisi o stupnju razvoja bolesti. Popis simptoma uključuje razne manifestacije.

Među cijelim spektrom simptoma, glavni su sljedeći:

  1. Privremeni gubitak svijesti, vrtoglavica nastaju u vezi s kršenjem srčanog ritma, kao posljedica toga smanjuje se dotok krvi u mozak i dolazi do prolazne ishemije neurona
  2. Ljudi kažu da je hipertenzija uvijek "gruba", simptom se pojavljuje zbog refleksne dilatacije žila na licu kao odgovor na sužavanje žila srca.
  3. Visoki i otkucaji srca.
  4. Osjećam se kao da mi srce iskače iz grudi.
  5. Pacijente često uznemirava neobjašnjiv strah, iskustvo za nešto.
  6. Srčana hipertenzija često je praćena naglim promjenama vrućine i zimice.
  7. Otkucaji srca
  8. Osjećaj mreškanja u glavi.
  9. Nervoza.
  10. Oticanje lica, gležnjeva posljedica je zatajenja srca.
  11. Vizualne halucinacije (muhe, zvezdice, itd.).

Pored toga, mogu se pojaviti peckanje vrhova prstiju i utrnulost ekstremiteta.

Uzroci bolesti

Hipertenzivna bolest srca je kršenje kardiovaskularnog sustava zbog suženja arterija krvi i povećanog pritiska.

Prema statističkim podacima, ovaj oblik bolesti javlja se u 20% slučajeva neprekidnog povećanja pritiska.

Razlozi razvoja bolesti nisu tačno utvrđeni, vjeruje se da je hipertenzija posljedica djelovanja kombinacije faktora, uključujući:

  • gojaznost
  • zatajenje srca
  • stres
  • loše navike
  • neuravnotežena prehrana.

Liječnici vjeruju da je oštećenje srca uslijed visokog krvnog tlaka u velikoj mjeri posljedica psihoemocionalnog stanja pacijenta, a stres je ono što pokreće početak razvoja patološkog procesa u arterijama i žilama.

Među pokretačke faktore su prekomjerna emocionalnost i stres.

Često je razvoj hipertenzivne bolesti s prevladavajućim oštećenjem srca povezan s aterosklerotskim promjenama žila. To je posljedica visoke razine "lošeg" kolesterola u krvi, koji se nakuplja na zidovima krvnih žila, formirajući plakove koji onemogućavaju normalan protok krvi.

Simptomi bolesti

Sindrom arterijske hipertenzije ili hipertenzije opisan je sljedećim simptomima:

  • stalni porast krvnog pritiska sa tendencijom naglih skokova,
  • hiperemija lica,
  • zimica i znojenje
  • lupanje ili drobljenje glavobolje u stražnjem dijelu glave,
  • promjena pulsa
  • kratkoća daha
  • osećaj anksioznosti

Simptomi zatajenja srca obično se pojavljuju u kasnim fazama bolesti, sa snažnim porastom krvnog pritiska.

Zatajenje srca manifestuje se u kasnijim fazama bolesti

Liječenje hipertenzije s oštećenjem miokarda

Saznavši šta je to hipertoničko srce i svih njegovih opasnih posljedica, pacijent je dužan odmah započeti liječenje svog stanja.

Vrijedno je napomenuti da u slučaju kada pacijent ima miokard, onda je ovo treća faza arterijske hipertenzije. Nadležni kardiolog može liječiti takvog pacijenta. Uvjet za postizanje cilja liječenja je apsolutna posvećenost pacijenta njemu.

Prvo se imenuju:

  • (diuretici, beta blokatori, Ca inhibitori, ACE inhibitori itd.),
  • kardioprotektivni agensi
  • lijekovi protiv bolova
  • nitrati za efikasnije smanjenje krvnog pritiska u slučaju istodobne koronarne bolesti srca i smanjenje potrebe miokarda za O2,
  • vitaminska terapija
  • Vježbe terapija, masaža. Propisuju se ako pacijent nema znakove dekompenzacije srčane aktivnosti.

Štoviše, kriterij oporavka ili remisije je radikalna promjena životnog stila, odnosno odbacivanje loših navika, fizički odgoj, odmor, mir i opuštanje.

Hipertenzija, kod koje raste krvni pritisak i utječe na kardiovaskularni sustav, posljedica je kršenja složenih mehanizama živčanog i endokrinog sustava i metabolizma vode i soli. Uzroci hipertenzije su različiti: neuropsihička prekomjernost, mentalna trauma, negativne emocije, zatvorena trauma lubanje. Nepovoljna naslednost, gojaznost, dijabetes melitus, menopauza, višak natrijum-hlorida u hrani imaju hipertenziju. Kao posljedica hipertenzije mogu se razviti kardiovaskularni zastoj, koronarna srčana bolest, moždani udar i oštećenje bubrega koji dovode do uremije (bubrezi ne mogu izlučiti urin). Stoga se hipertenzija razlikuje s primarnom lezijom krvnih žila srca, krvnih žila mozga ili bubrega.

Čl., Praćeno glavoboljom, šumom u glavi, poremećajem spavanja.

Drugi - kad se pritisak poveća na 200/115 mm RT. Čl.

Koje je praćeno glavoboljom, zujanju u ušima, vrtoglavicom, omamljujućim hodom, poremećajem spavanja, bolom u srcu. Organske promjene se pojavljuju i na primjer, povećanje lijeve komore srca, sužavanje sudova mrežnice fundusa.

Treće - kada se pritisak poveća na 230/130 mm RT. Čl.

I sve više i postojano se drži na ovom nivou. U ovom su slučaju oštro izražene organske lezije: ateroskleroza arterija, distrofične promjene mnogih organa, zatajenje cirkulacije, angina pektoris, bubrežno zatajenje, infarkt miokarda, krvarenje mrežnice ili mozga.

Hipertenzivne krize nastaju u drugom i uglavnom trećem stepenu bolesti.

Pažnja! Opisani tretman ne garantuje pozitivan rezultat. Za pouzdanije informacije, UVIJEK se obratite stručnjaku.

Patologija kardiovaskularnog aparata, razvija se kao rezultat disfunkcije viših centara vaskularne regulacije, neurohumornih i bubrežnih mehanizama i dovodi do arterijske hipertenzije, funkcionalnih i organskih promjena u srcu, centralnom živčanom sistemu i bubrezima. Subjektivne manifestacije visokog krvnog pritiska su glavobolje, zujanje u ušima, palpitacije, kratkoća daha, bol u srcu, veo pred očima itd. Screening na hipertenziju uključuje praćenje krvnog pritiska, EKG, ehokardiografiju, ultrazvuk bubrežnih i vratnih arterija, analizu urina i biohemijskih parametara krv. Pri potvrđivanju dijagnoze odabire se terapija lijekovima uzimajući u obzir sve faktore rizika.

Hipertenzivni faktori rizika

Vodeću ulogu u razvoju hipertenzije igra kršenje regulatorne aktivnosti viših odjela središnjeg živčanog sustava koji kontroliraju rad unutrašnjih organa, uključujući kardiovaskularni sustav. Stoga razvoj hipertenzije može biti uzrokovan često ponavljajućim nervnim naprezanjem, dugotrajnim i jakim nemirima, čestim živčanim šokovima. Prekomjerni stres povezan s intelektualnom aktivnošću, noćnim radom, utjecaj vibracija i buke doprinosi nastanku hipertenzije.

Faktor rizika za razvoj hipertenzije je povećani unos soli, što izaziva arterijski spazam i zadržavanje tekućine. Dokazano je da svakodnevno konzumiranje> 5 g soli značajno povećava rizik od razvoja hipertenzije, posebno ako postoji nasljedna predispozicija.

Nasljednost, pogoršana hipertenzijom, igra značajnu ulogu u njenom razvoju u najužoj porodici (roditelji, sestre, braća). Vjerovatnoća za razvoj hipertenzije značajno se povećava u prisustvu hipertenzije kod 2 ili više bliskih srodnika.

Promiču razvoj hipertenzije i međusobno podržavaju arterijsku hipertenziju u kombinaciji sa bolestima nadbubrežne žlezde, štitne žlezde, bubrega, dijabetesa, aterosklerozom, gojaznošću, hroničnim infekcijama (tonzilitis).

Kod žena se rizik od razvoja hipertenzije povećava u menopauzi zbog hormonske neravnoteže i pogoršanja emocionalnih i nervnih reakcija. 60% žena dobiva hipertenziju upravo tokom menopauze.

Starostni faktor i spol određuju povećani rizik od razvoja hipertenzije kod muškaraca. U dobi od 20-30 godina hipertenzija se razvija kod 9,4% muškaraca, nakon 40 godina - u 35%, a nakon 60-65 godina - već u 50%. U starosnoj grupi do 40 godina hipertenzija je češća kod muškaraca, u starijem se polju omjer mijenja u korist žena. To je posljedica veće stope preuranjene smrtnosti muškaraca u srednjim godinama od komplikacija hipertenzije, kao i menopauzalnih promjena u ženskom tijelu. Trenutno se hipertenzija sve više otkriva kod ljudi u mladoj i zreloj dobi.

Izuzetno pogodni za razvoj hipertenzije su alkoholizam i pušenje, neracionalna dijeta, prekomjerna težina, nedostatak vježbanja, nepovoljno okruženje.

Simptomi hipertenzije

Mogućnosti za tijek hipertenzije raznolike su i ovise o nivou porasta krvnog pritiska i uključivanju ciljnih organa. U ranim fazama hipertenziju karakteriziraju neurotični poremećaji: vrtoglavica, prolazne glavobolje (obično u stražnjem dijelu glave) i jakost u glavi, zujanje u ušima, lupanje u glavi, poremećaj spavanja, umor, letargija, preopterećenost, palpitacije, mučnina.

U budućnosti se dodaje kratkoća daha prilikom brzog hodanja, trčanja, utovara, penjanja stepenicama. Krvni pritisak je uporno viši od 140-160 / 90-95 mm RT. (ili 19-21 / 12 hPa). Primjećuju se znojenje, crvenilo lica, drhtavicu, drhtanje nožnih prstiju i ruku, dugi dugotrajni bolovi na području srca. Sa zadržavanjem tečnosti primećuje se oticanje na rukama („simptom prstena“ - teško je ukloniti prsten sa prsta), lica, natečenost kapaka, ukočenost.

U bolesnika s hipertenzijom nastaju veo, treperenje muva i munje pred očima, što je povezano sa spazmom krvnih žila u mrežnici, dolazi do progresivnog smanjenja vida, krvarenja u mrežnici mogu uzrokovati potpun gubitak vida.

Komplikacije hipertenzije

S produljenim ili zloćudnim tijekom hipertenzije razvija se kronično oštećenje žila ciljnih organa: mozga, bubrega, srca, očiju. Nestabilnost cirkulacije krvi u tim organima na pozadini uporno visokog krvnog tlaka može uzrokovati razvoj angine pektoris, infarkt miokarda, hemoragični ili ishemijski moždani udar, srčanu astmu, plućni edem, eksfolirajuće aneurizme aorte, odvajanje mrežnice, uremiju. Razvoj akutnih hitnih stanja na pozadini hipertenzije zahtijeva smanjenje krvnog pritiska u prvim minutama i satima, jer može dovesti do smrti pacijenta.

Tok hipertenzije često je kompliciran hipertenzivnim krizama - periodičnim kratkotrajnim porastom krvnog pritiska. Razvoju kriza može prethoditi emocionalni ili fizički stres, stres, promjena meteoroloških uvjeta itd. S hipertenzivnom krizom primjećuje se nagli porast krvnog tlaka koji može trajati nekoliko sati ili dana, a praćen je vrtoglavicom, oštrim glavoboljama, vrućicom, palpitacijama, povraćanjem, kardijalijom poremećaj vida.

Pacijenti za vrijeme hipertenzivne krize su uplašeni, uzbuđeni ili inhibirani, pospani, u teškoj krizi mogu izgubiti svijest. Na pozadini hipertenzivne krize i postojećih organskih promjena krvnih žila, infarkt miokarda, akutna cerebrovaskularna nesreća, akutni zatajenje lijevog ventrikula često se mogu javiti.

Liječenje hipertenzije

U liječenju hipertenzije važno je ne samo sniziti krvni tlak, već i ispraviti i umanjiti rizik od komplikacija što je više moguće. Nemoguće je potpuno izliječiti hipertenziju, ali sasvim je realno zaustaviti njen razvoj i smanjiti učestalost kriza.

Hipertenzija zahtijeva kombinirane napore pacijenta i liječnika kako bi se postigao zajednički cilj. U bilo kojoj fazi hipertenzije potrebno je:

  • Slijedite dijetu sa povećanim unosom kalijuma i magnezijuma, ograničavajući unos soli,
  • Prestanite ili oštro ograničite alkohol i pušenje
  • Mršaviti
  • Povećajte fizičku aktivnost: korisno je ići na plivanje, fizioterapijske vežbe, šetnje,
  • Sustavno i dugo vremena uzimati propisane lijekove pod kontrolom krvnog pritiska i dinamičkog praćenja od kardiologa.

U slučaju hipertenzije propisani su antihipertenzivni lijekovi koji inhibiraju vazomotornu aktivnost i inhibiraju sintezu norepinefrina, diuretike, β-blokade, sredstva protiv trombocita, hipolipidemične i hipoglikemijske, sedative. Odabir terapije lijekovima provodi se strogo pojedinačno, uzimajući u obzir cijeli spektar faktora rizika, krvni tlak, prisutnost popratnih bolesti i oštećenja ciljnih organa.

Kriterijumi za efikasnost lečenja hipertenzije su postizanje:

  • kratkoročni ciljevi: maksimalno sniženje krvnog pritiska na razinu dobre tolerancije,
  • srednjoročni ciljevi: sprečavanje razvoja ili napredovanja promjena od strane ciljnih organa,
  • dugoročni ciljevi: prevencija kardiovaskularnih i drugih komplikacija i produljenje života pacijenta.

Prognoza za hipertenziju

Dugoročne posljedice hipertenzije određuju se stadijom i prirodom (dobroćudnim ili malignim) tijeka bolesti. Teški tečaj, brzo napredovanje hipertenzije, hipertenzija III. Stupnja s teškim oštećenjima krvnih žila značajno povećava učestalost vaskularnih komplikacija i pogoršava prognozu.

Uz hipertenziju, rizik od infarkta miokarda, moždanog udara, zatajenja srca i prerane smrti izuzetno je visok. Hipertenzija je nepovoljna kod ljudi koji su se razboleli u mladosti. Rani, sistematski tretman i kontrola krvnog pritiska mogu usporiti napredovanje hipertenzije.

Klinička slika

Hipertenziju karakterizira postepeno povećavanje kliničkih manifestacija s obzirom na to da jedan stadij bolesti prelazi u drugi, ozbiljniji. Poraz unutrašnjih organa ne događa se istovremeno. Treba puno vremena. Zbog toga u bolesnika sa hipertenzijom postoji određeni period za prilagodbu na promjene u tijelu. Često pacijenti percipiraju svoje stanje kao normalno, te se savjetuju s liječnikom samo u slučajevima kada tlak raste znatno iznad uobičajenih vrijednosti, a dobrobit se naglo pogoršava.

Stupnjevi i stadijumi bolesti

Hipertenzivna bolest s pretežnim oštećenjem srca je progresivna bolest. Razlikuju se tri stepena prema stupnju promjene krvnog pritiska, razlikuju se tri stupnja prema prirodi kršenja rada srca.

Drugi stupanj karakterizira porast tlaka na 180 mm Hg, treći - preko 180 do 120. Budući da kršenje prati srčana insuficijencija, moguće je povećati sistolički tlak uz održavanje dijastoličkog indeksa u normalnim granicama. To ukazuje na kršenje u radu srčanog mišića.

Prema stupnju patoloških poremećaja u srcu razlikuju se tri stadija bolesti:

  • Prva faza - nema kršenja ili su beznačajna,
  • Faza 2 je praćena teškom hipertrofijom lijeve komore srca,
  • Treća faza je koronarna bolest srca i zatajenje srca.

U pravilu se u prvoj fazi primjećuje umjereno povišen krvni tlak koji se poprilično učinkovito normalizira kod uzimanja antihipertenzivne terapije. U drugoj fazi bolesti, pritisak često skače, velika vjerovatnoća za razvoj krize. Antihipertenzivna terapija možda nije dovoljno učinkovita zbog hipertrofije lijeve komore, stoga se liječenje nadopunjuje uzimanjem lijekova za normalizaciju rada srca.

Treću fazu hipertenzivne bolesti srca prate teška hipertenzija i zatajenje srca. Monoterapija je neučinkovita, česte su krize, koje prate bol u srcu i kršenje njegovog ritma.

Srčana disfunkcija

Zatajenje srca prati i kršenje cirkulacije krvi, odnosno slabljenje pumpne funkcije mišića. Razvoj takvog kršenja nastaje zbog slabosti miokarda, gubitka elastičnosti zidova srca.

Zbog činjenice da se protok krvi u arterijama i krvnim žilama smanjuje, krvni tlak raste direktno u samom srcu, što pogoršava njegovu neispravnost. Poremećena je cirkulacija krvi i opskrba kisikom cijelog tijela, kao i ishrana srca. Zbog nedostatka kisika srce je primorano da radi u ubrzanom režimu kako bi izbjeglo razvoj hipoksije mozga. To dodatno iscrpljuje srčani mišić, pa s vremenom hipertenzija napreduje, a rizik od srčanog udara povećava se mnogo puta.

Sa zatajenjem srca, velika vjerovatnoća infarkta miokarda

Mogući rizici

Zbog zatajenja srca, bubrezi zadržavaju vodu u tijelu da bi obezbijedili visok krvni pritisak, jer srce ne može da se nosi sa obezbeđivanjem punog protoka krvi u telu. Rezultat toga je pojava natečenosti i još veći porast krvnog pritiska. Vremenom to dovodi do kongestivnog zatajenja srca.

Ako pacijent ne uzima lijekove za normalizaciju krvnog pritiska, srce se brzo isprazni. Mogući rizici su infarkt miokarda ili iznenadna srčana smrt, koju karakterizira brzo pogoršanje blagostanja, nagli porast pritiska i potpun srčani zastoj.

Hipertenzivna bolest faze 2 i 3 praćena je krizama, tijekom kojih se pritisak vrlo brzo podiže. Budući da srce ne može osigurati puni protok krvi i prilagoditi se povećanom vaskularnom tonusu, kriza može dovesti do njegovog zaustavljanja. Uz to, hipertenzivna kriza je opasna za razvoj plućnog edema.

Hipertenzivna kriza sa ovim oblikom bolesti može uzrokovati zastoj srca

Princip liječenja

Hipertenzivna bolest ili srčana hipertenzija liječe se na isti način kao i hipertenzija, odnosno osnova je hipotenzivno liječenje. Jedino normalizacija krvnog pritiska pomoći će smanjiti opterećenje srca. Osim toga, koriste se lijekovi koji se koriste u liječenju zatajenja srca.

U početnoj fazi bolesti praktikuje se monoterapija ACE inhibitorima i prilagođavanje životnog stila. S progresijom bolesti praktikuje se kombinirana terapija koja uključuje:

  • ACE inhibitori
  • diuretici
  • antagonisti kalcijuma
  • lijekovi za stabilizaciju rada srca,
  • beta blokatori.

Ne postoji univerzalni režim liječenja, terapija se odabire pojedinačno za svakog pacijenta, uzimajući u obzir disfunkciju srca i vrijednosti krvnog tlaka.

Uporedo s terapijom lijekovima, radi se i na smanjenju opterećenja na kardiovaskularni sustav. Takve mjere uključuju promjene životnog stila i uravnoteženu prehranu. Ljekari često propisuju posebnu dijetu hipertenzivnim pacijentima i pacijentima sa zatajenjem srca - medicinski sto broj 10 ili varijacije ove prehrane. Dnevni unos soli i normalizacija režima pijenja nužno su smanjeni.

Važnu ulogu u liječenju igraju promjene životnog stila, odbacivanje loših navika i normalizacija režima. Treba učiniti sve što je moguće kako bi se izbjegao stres, jer na takvoj pozadini krvni tlak uvijek raste.

Narodni lijekovi koji se mogu nadopuniti liječenjem lijekovima, ali tek nakon odobrenja od strane liječnika, biljni su diuretici, prirodni sedativni lijekovi.

Šipka - djeluje nježno kao diuretik

Infuzija ružinog šipka omogućava vam uklanjanje vode iz tijela, čime se smanjuje opterećenje na srce. Da biste ga pripremili, u termos prelijte 2 velike kašike voća kipućom vodom i inzistirajte 4 sata. Uzimajte po četvrtinu šoljice dva do tri puta dnevno. Svjež peršin koji se preporučuje dodati u svakodnevnu prehranu ima isti učinak.

Čaj s dodatkom kamilice, šargarepe, korijena valerijane i matičnjaka pomoći će da se smanji opterećenje na živčanom sustavu. Bolje je piti takve sedative prije spavanja.

Preventivne mjere

Prevencija se svodi na zdrav način života. Trebali biste odustati od pušenja, jer je nikotin koji je jedan od razloga za kršenje propusnosti zidova krvnih žila. Obavezno redovno vježbajte i pridržavajte se pravilne prehrane kako biste spriječili pretilost. Potrošnja alkohola treba smanjiti.

Česta greška pacijenata je prekid liječenja kada se pojavi pozitivna dinamika oporavka. Važno je zapamtiti da lijekove za kontrolu krvnog pritiska treba uzimati dugo, često i život. Antihipertenzivni lijekovi, ako se uzimaju u kratkim tečajevima, nemaju željeni terapeutski učinak, a bolest nastavlja s progresijom.

Primarno oštećenje srčanog mišića kod hipertenzije

Hipertenzivna bolest s pretežnim oštećenjem srca uobičajena je bolest srčanog sistema, koju karakterizira dugotrajno povišen krvni pritisak. Ova bolest se javlja zbog neuhranjenosti, konzumiranja velike količine masne hrane, pretjerano slane hrane, kao i zbog snažnog emocionalnog stresa, stresa i visokog nivoa iskustva. Zbog toga je važno znati što predstavlja hipertenzivnu bolest srca i koja je glavna metoda liječenja.

Hipertenzivna bolest pogađa srce koje pati od stresa usled visokog pritiska

Najčešće se takva bolest dijagnosticira kod starijih osoba, no u posljednje vrijeme bolest postaje sve mlađa i ta se dijagnoza postavlja osobama u dobi od 40 godina. Bolesti ove kategorije su ozbiljne, zahtijevaju ranu dijagnozu i dugotrajno liječenje.

Stadijumi bolesti

Hipertenzivna bolest srca ima određene faze.

  • Faza br. 1 - pokazatelji krvnog pritiska se povećavaju, do umjerenog stupnja postoji ventrikularna pretvorba na lijevoj strani. Pritisak 140-160 / 90-100.
  • Faza br. 2 - pritisak neprestano mijenja svoj trag, dolazi do zadebljanja mišićne stijenke lijeve komore, zidovi arteriola opažaju promjene. U ovoj fazi dijagnosticira se hipertenzivno srce. Pritisak 160-180 / 100-110. Konfiguracija srca sa hipertenzijom vidljiva je rendgenskim pregledom.
  • Treća faza - krvni pritisak je visok i stalno raste. Dolazi do promjene u bubrezima, poremećaji u cerebralnoj hemisferi. Zatajenje srca se razvija, rad je poremećen u bubrezima, a razvijaju se i problemi sa funkcioniranjem. Sa hipertenzijom u ovoj fazi srce nije u stanju da osigura potpunu cirkulaciju. Hipertenzija uzrokuje da zidovi krvnih žila gube elastičnost. Zbog niskog protoka krvi, pritisak je prisiljen da raste, zbog čega se srce ne može nositi sa svojom glavnom funkcijom - isporukom kisika tkivima. Srce počinje svoj ubrzani rad u nadi da će ispumpati više krvi i osigurati rad preostalih organa u tijelu. Ali, nažalost, srce se počinje brže istrošiti i ne može održavati svoj nekadašnji ritam rada. Pritisak prelazi 180/100.

Hipertenzija ima tri stadija koja se odlikuju različitim porastom pritiska.

Zbog ove slike hipertenzija s pretežnim oštećenjem srca uzrokuje stagnaciju u plućima i drugim tkivima tijela i naziva se kongestivnim zatajenjem srca.

Kako se leči

Pri dijagnosticiranju hipertenzije prvo je učiniti odmor. Potrebno je smanjiti nivo stresa, riješiti se osjećaja i emocionalnog stresa. Hipertenzija zahtijeva dijetu u kojoj su isključeni šećeri, soli i masna hrana.

Za liječenje je potrebna upotreba lijekova koji smanjuju krvni pritisak i tone žile, povećavajući izdržljivost srčanog mišića.

S arterijskom hipertenzijom prepisuju se lijekovi koji imaju diuretski učinak, koji regulišu procese koji se javljaju u bubrezima.

Diuretici su pokazali da smanjuju pritisak

Hipertenzija uzrokuje da pacijenti uzimaju sedative i čajeve. Potrebno je smanjiti stres.Moderni lijekovi mogu se okarakterizirati ne samo smanjenjem pritiska, već i prevencijom štetnih utjecaja na druge unutrašnje organe.

Liječenje hipertenzije zahtijeva stabilizaciju funkcije srčanog sustava. Diuretici su najčešći lijekovi koji se propisuju tokom hipertenzije. Ovakvi fondovi su osnova za smanjenje pritiska.

ACE inhibitori dizajnirani su za širenje krvnih žila, smanjujući tako pritisak. Lijekovi poput beta blokatora pozivaju se da smanje učestalost kontrakcije srčanog mišića. Takve tvari također pomažu u smanjenju tlaka u hipertenzivnih bolesnika. Antagonisti kalcijuma dizajnirani su za normalizaciju krvnog pritiska smanjenjem perifernog vaskularnog otpora.

Liječenje i lijekove treba propisati samo liječnik na temelju pregleda i analiza

Na pitanje kako smanjiti visoki krvni pritisak samo bi liječnik trebao odgovoriti. Upravo on, prema rezultatima analiza i studija, može propisati liječenje. To je takođe povezano sa kontraindikacijama i nuspojavama lijekova koji imaju za cilj uklanjanje bolesti. Liječnik treba nadzirati pacijenta dok uzima lijekove. Granice tlaka tijekom uzimanja lijekova mogu biti različite, pa ćete možda trebati prilagoditi doze i obrasce uzimanja lijekova tako da ne utječu drugi dijelovi srčanog sustava, kao i vitalni organi.

Važno je ne zaboraviti da je liječenje visokog krvnog pritiska trajni proces, a ne epizodni. Tokom liječenja, alkohol nije dozvoljen. Alkohol podiže pritisak, čini srce bržim za destilaciju krvi. Povećava se brzina destilacije do tkiva, čime se povećava opterećenje na srčane mišiće.

Samo-liječenje je također pogrešna odluka, što može dovesti do ozbiljnih problema i komplikacija.

Ne zaboravite da alkohol pomaže da povećate pritisak

Preventivne mjere

Bolest je lakše spriječiti nego je dugo liječiti. Najvažniji način izbjegavanja bolesti je normalizacija emocionalne pozadine. Ne bi trebalo biti negativnosti, stresa, nepotrebnih osjećaja, frustracija. Spavanje treba da bude redovno, najmanje 8 sati dnevno.

Fizička aktivnost mora biti prisutna. Gimnastika je odlična prevencija bolesti. Preporučljivo je voditi aktivan način života, češće se kretati, šetati svježim zrakom, raditi jogu, plivati, izvoditi vježbe disanja.

Hrana treba biti uravnotežena, bez viška soli, umjerenog unosa šećera. U hrani bi trebalo biti minimalna količina masti. Treba paziti da hrana sadrži što je moguće manje masti od palmi i kokosa. Takođe biste trebali pratiti nivo skrivenih masti koje mogu biti u hrani. Tek tada hipertenzija neće napredovati.

Kad je hipertenzija važna, ne zloupotrebljavajte sol i šećer

Gimnastika za hipertenziju

Respiratorna gimnastika najčešći je tretman. Disanje dijafragme zahtijeva dubok udisaj i uvlačenje dijafragme i dugotrajno izdisanje opuštanja trbuha. Možete udisati u desnu nosnicu, istovremeno zatvarajući lijevu nosnicu. Vježba pomaže u kojoj osoba kao da plače, s oštrim izdisajima.

Vježba gimnastika

Ako postoji hipertenzija, trebate izvesti vježbe s podizanjem nogu. Stopala treba podizati i držati što je duže moguće. Ako nemate snage da držite noge, onda ih možete nasloniti na zid.

Hodanje može uticati i na pritisak. Korisno je hodati na nožnim prstima i sa podizanjem koljena. Čučkanje štapom u rukama takođe efikasno stabilizuje kardiovaskularni sistem. Štap morate držati na oba kraja. Trebate čučati nekoliko puta.

Liječnici preporučuju gimnastiku za hipertenziju, umjerena tjelovježba je vrlo korisna.

Sjedeći na stolici, potrebno je da naizmjenično tresete noge. Vježba se mora ponoviti 6 puta. Okretanje glave ulijevo i udesno je također korisna vježba. Okrenite glavu udesno - udisaj, glavu okrenite ulevo - izdahnite.

Ležeći na podu morate disati dijafragmom. Disanje treba biti duboko i sporo. Takvim disanjem aktiviraju se srčani mišić, zasićuju stanice kisikom i toniraju krvne žile.

Stojeći položaj. Potrebno je raširiti noge širine ramena i istovremeno istegnuti mišiće ruku i nogu. Ovu vježbu ponovite 6 puta. Sjedeći na stolici morate raširiti ruke u strane i udahnuti. Zatim spojite ruke i izdahnite. Vježba se ponavlja 4 puta.

Vježbe trebaju biti jednostavne, na primjer, možete raditi ljuljanje nogu

Stojeći, držeći se za stolicu, trebate da zamahnete nogama u stranu, naizmenično sa svakom nogom. Vježba se ponavlja 5 puta.

Koje su posledice hipertenzije:

Hipertenzivna bolest srca

Hipertenzivna (hipertenzivna) bolest srca - hronična bolest koja zahtijeva sistematske ambulantne tečajeve, kao i bolničko liječenje i pregled. Kada potražite liječničku pomoć samo u slučaju značajnog pogoršanja stanja, hipertenzija postaje predmet hitne medicinske intervencije, koja je obično povezana s kršenjem sustavnog tijeka liječenja.

Hipertenzivna bolest srca razvija se kao odgovor na povećanu potrebu za dotokom krvi u organe i tkiva povezane s velikim i (ili) malim krugovima krvotoka. U skladu s tim, razlikuju se sistemske (lijeve klijetke) i plućne (desne komore) hipertenzivne bolesti srca. Prvi od njih povezan je sa sistemskom hipertenzijom, tj. povećani hidrostatski tlak u arterijskom sistemu velikog kruga, a drugi - plućna hipertenzija, tj. povećani krvni pritisak u žilama plućne cirkulacije.

Ponekad je jedina manifestacija srčane bolesti GB tokom godina povećanje krvnog pritiska, što komplicira rano prepoznavanje bolesti.

Žalbe s kojima se pacijenti savjetuju s liječnikom u ranim fazama bolesti nisu specifični: primjećuju se umor, razdražljivost, nesanica, opća slabost, palpitacije.

Kasnije se većina pacijenata isprva žali na periodičnu, a zatim na učestalu glavobolju, obično ujutro, poput „teške glave“, lokalizacije okcipitala, pogoršanja u horizontalnom položaju pacijenta, smanjuje se nakon hodanja, pijenja čaja ili kafe. Ova vrsta glavobolje, karakteristična za pacijente sa GB, ponekad se opaža kod pojedinaca s normalnim krvnim pritiskom.

Kako hipertenzija napreduje, akutni hemodinamički poremećaji usled pojave hipertenzivnih kriza ogledaju se u pritužbama pacijenata, a pritužbe vezane za stvaranje komplikacija - discirkulatorna encefalopatija (DEP), angioretinopatija s poremećajem vida, zatajenje bubrega itd. Mogu prevladavati u periodu lezija organa. d.

Tok tečaja GB karakterizira zaustavljanje u razvoju arterijske hipertenzije i simptomi regionalnih poremećaja cirkulacije. Imajući to u vidu, predlažu se različite kliničke klasifikacije s izdvajanjem njegovih stadija, a koje se temelje na dinamici nekoliko ili čak jednog znaka - povišenog krvnog tlaka (na primjer identifikacija stadija labilne i stabilne hipertenzije) i kombinaciji kliničkih manifestacija povezanih s nastankom i napredovanjem komplikacija.

Klinički dijagnostički kriterijumi

Kriteriji na koje liječnik vodi dijagnozu ovise o kombinaciji simptoma na koje se pacijent žali i podacima objektivne kontrole - instrumentalnim i biohemijskim studijama.

Pri početnom otkrivanju hipertenzije 1. stupnja pacijenti uopće ne mogu imati zdravstvenih tegoba. Pritisak se povremeno podiže, simptomi na koje se pacijent žali: letargija, palpitacije, strah, glavobolja, "zvijezde" u očima prilikom promjene položaja tijela.

Za hipertenziju stupnja 2 već su karakteristični sljedeći znakovi oštećenja ciljnih organa:

  • Aterosklerotska promjena u velikim arterijama krvnog sistema (femura, iliak, karotid, aorta) - otkriva se angiografskim pregledom,
  • Hipertrofija lijeve komore srca (hipertenzivno srce),
  • Proteinurija do 30-300 mg / l,
  • Promjene u strukturi fundusa (suženje arterija mrežnice).

Za stadijum 3 karakteristično je generalizovano oštećenje unutrašnjih organa:

  • Sa strane srca - angina pektoris, ishemija, infarkt miokarda,
  • Sa strane centralnog nervnog sistema - cerebrovaskularna nesreća, moždani udar, encefalopatija,
  • Organi vida - krvarenja mrežnice, oticanje vidnog živca,
  • Vaskularni sistem je eksfolijacijska aneurizma orte, totalna lezija perifernih arterija,
  • Bubrezi - povećanje nivoa kreatina veće od 2,0 mg / dL, hronično zatajenje bubrega.

Simptomi, naravno

Ljudi počinju osjećati prve simptome razvoja hipertenzije nakon 40-50 godina. U nasljedno predisponiranih simptoma počinju se očitovati uglavnom u 30-35 godina. Objektivno, povišen krvni pritisak obično se otkriva tokom fizičkog pregleda ili neovisnim mjerenjima.

Povećani pritisak može biti popraćen glavoboljom, od koje tableta analgetika ne štede, vrtoglavica, zujanje u ušima i pucanje u očima. Vremenom se razvijaju ozbiljniji simptomi: razdražljivost, slabljenje pamćenja, bol u srcu, kratkoća daha tokom fizičkog napora.

Instrumentalnim pregledom otkriva se povećanje volumena lijeve komore srca, sužavanje velikih krvnih žila. Krajnji rezultat promjena vaskularnog kreveta je razvoj zatajenja srca.

Simptomi

Diferencijalna dijagnoza

Diferencijalna dijagnoza se provodi u slučajevima kada je hipertenzija sekundarne prirode, odnosno ne razvija se samostalno, već kao posljedica bolesti nekog drugog organa. Da bi se utvrdilo koje kršenje dovodi do povećanja krvnog pritiska, propisan je čitav niz studija.

Pacijenti sa sekundarnom hipertenzijom čine 210-25% ukupnog broja hipertenzivnih bolesnika. Većina njih pati od patologije endokrinog sistema. Pored endokrinih bolesti, patologije sudjeluju u strukturi nastanka sekundarne hipertenzije:

  • Bubrega
  • Mozak
  • Hemodinamika (mehaničke parenhimske vaskularne lezije),
  • Neodređena etiologija

Pogledajte video: Gonoreja Triper Kapavac (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar