Raznolikosti lanceta za glukometar

Dijabetes je danas puno češći nego što bismo željeli. Bolest prate i nepravilnosti endokrinog sistema. Ne pretvorena u energiju glukoza ostaje u krvi, izazivajući stalnu intoksikaciju tijela. Suzbijanje bolesti nije moguće bez stalnog praćenja glikemije. Kod kuće se u tu svrhu koristi individualni mjerač glukoze u krvi. Višestruka mjerenja ovise o vrsti i stadijumu bolesti.

Za probijanje kože prije uzorkovanja krvi koristite olovku za olovku glukometra sa zamjenjivom lancetom. Tanka igla je potrošni materijal za jednokratnu upotrebu; lancete se moraju nabaviti stalno, stoga je neophodno razumjeti njihove karakteristike.

Šta su lanceti

Igle za jednokratnu upotrebu zatvorene su u plastičnom kućištu, vrh igle zatvara poklopac koji se može ukloniti. Svaka lanceta se prodaje pojedinačno. Postoji nekoliko sorti igala, razlikuju se ne samo po cijeni i pripadnosti određenom modelu glukometra, već i po principu rada. Postoje dvije vrste skarifikatora - automatski i univerzalni.

Univerzalna sorta

Potonji su u skladu s njihovim nazivom, jer se mogu koristiti s bilo kojim analizatorom. U idealnom slučaju, svaki mjerač trebao bi imati svoje probijače, ali za većinu uređaja nema takvih problema. Jedini izuzetak je Softlix Roche model, ali takav uređaj ne spada u kategoriju budžeta, pa ga zbog toga nećete često vidjeti.

Prilagođavaju ga u skladu s debljinom kože: za tanki vrtić dovoljan je nivo 1-2, za kožu srednje debele kože (primjer može biti ženska ruka) - 3, za debeli kalozum korpusa - 4-5. Ako se teško odlučiti, bolje je da odrasla osoba krene od drugog nivoa. Eksperimentalno, za nekoliko mjerenja, možete uspostaviti najbolju opciju za sebe.

Automatske lancete

Automatski uređaji opremljeni su inovativnim najfinijim iglama, sposobnim da naprave proboje gotovo bezbolno. Nakon takvog uzorkovanja krvi na koži ne ostaju tragovi ili neugodnosti. Olovka za probijanje ili drugi uređaj u ovom slučaju nije potreban. Dovoljno je pritisnuti glavu uređaja, a to će odmah dobiti potreban pad. Budući da su igle automatskih lanceta tanje, postupak će biti potpuno bezbolan.

Jedan od modela glukometra koji koriste automatske igle je Vehicle Contour. Opremljen je dodatnom zaštitom, tako da se lanceta aktivira samo dodirom sa kožom. Automati više vole dijabetičare s prvom vrstom bolesti, kao i bolesnike ovisne o insulinu koji imaju dijabetes tipa 2, koji moraju nekoliko puta dnevno vršiti mjerenja.

Probijači za decu

U posebnoj kategoriji nalaze se dečje lancete. Po cijeni su prilično skupe, pa mnogi koriste univerzalne analoge za djecu. Igle glukometra za ovu sortu su tanke i oštre, tako da se kod deteta ne razvije strah od postupka, jer nervoza u trenutku merenja pogoršava glukometr. Proces traje nekoliko sekundi, a beba ne oseća bol.

Vrste lanceta za glukometar

Igle za prste krvi koriste se za kontrolu glikemije. Ispitivanje se provodi kod kuće ili u laboratoriji pomoću glukometra. Ova metoda praćenja nivoa glukoze smatra se najjednostavnijom i bezbolnijom.

Komplet invazivnih uređaja uključuje poseban uređaj za piercing, koji vam omogućava da dobijete pravu količinu krvi za ispitivanje.Za skupljanje materijala koji je unapred postavljen u olovku potrebne su tanke igle.

  1. Univerzalne igle. Prikladni su za gotovo sve analizatore. Neki glukometri opremljeni su posebnim punkcionama, koje uključuju upotrebu samo određenih igala. Takvi uređaji su pojedinačni i ne spadaju u proračunsku kategoriju, popularnu među stanovništvom (na primjer, lancete Accu Chek Softclix). Uređaj za primanje krvi može se prilagoditi podešavanjem dubine probijanja odgovarajuće dobi pacijenta (od 1 do 5 koraka na skali regulatora). Tokom rada, svaka osoba odabire sebi najprikladniju opciju.
  2. Automatska lanceta. Prednost takvih proizvoda je upotreba najfinijih igala, pomoću kojih se probijanje izvodi bezbolno. Ručica za probijanje prsta omogućava ugradnju zamjenjivih lanceta. Do stvaranja krvi dolazi pritiskom na tipku Start proizvoda. Mnogi glukometri omogućavaju upotrebu automatskih igala, što je temeljni faktor prilikom odabira uređaja za dijabetičare tipa 1. Na primjer, lancete Contour TS aktiviraju se samo u trenutku kontakta s kožom, čime se minimizira rizik od infekcije.
  3. Lančevi za decu. Spadaju u zasebnu kategoriju. Njihova cijena veća je nego na običnim proizvodima. Uređaji su opremljeni vrlo oštrom i tankom iglom, tako da je uzorkovanje krvi brzo i potpuno bezbolno, što je važno za male pacijente.

Koliko često mijenjati izmjenjivače?

Ljudi koji ne znaju koliko puta možete upotrijebiti lancetu trebali bi se sjetiti da je takav potrošni materijal za jednokratnu upotrebu i da ga mora zamijeniti nakon završetka testa. Ovo se pravilo primjenjuje na sve vrste igala i navedeno je u uputama za glukometre raznih proizvođača.

Razlozi zbog kojih ne možete ponovo koristiti igle:

  1. Potreba za redovitom promjenom povezana je s velikim rizikom od infekcije u slučaju opetovane upotrebe, jer nakon punkcije, patogeni mogu ući u vrh igle i ući u krvotok.
  2. Automatske igle dizajnirane za probijanje opremljene su posebnom zaštitom koja onemogućava njihovu ponovnu upotrebu. Takvi potrošni materijal smatra se najpouzdanijim.
  3. Česta upotreba dovodi do zamućenja igle, pa će ponovljena punkcija za uzorkovanje krvi biti već bolna i može ozbiljno ozlijediti kožu.
  4. Prisutnost tragova krvi na lancetu nakon ispitivanja može uzrokovati razvoj mikroorganizama, što osim rizika od infekcije, može narušiti rezultate mjerenja.

Ponovljena upotreba potrošnog materijala dopuštena je samo u slučajevima kada se planira pratiti nivo glikemije nekoliko puta u roku od jednog dana.

Stvarne cijene i pravila poslovanja

Cijena paketa ovisi o nekoliko faktora:

  • broj igala koje uđu u njega,
  • proizvođač
  • kvaliteta
  • dostupnost dodatnih funkcija.

Univerzalne igle smatraju se jeftinim proizvodima, što objašnjava njihovu veliku popularnost. Prodaju se u bilo kojoj ljekarni i u gotovo svakoj specijaliziranoj trgovini. Cijena minimalnog paketa varira od 400 do 500 rubalja, ponekad čak i više. Maksimalne cijene za sav potrošni materijal dostupne su u ljekarnama koje rade non-stop.

Mjerač za brojilo najčešće se isporučuje s uređajem, pa pri kupnji igala prednost daju uglavnom odgovarajućim potrošnim materijalima.

  1. Nakon svakog mjerenja važno je promijeniti iglu u metru. Ljekari i proizvođači zaliha ne preporučuju upotrebu ponovo upotrebljenog proizvoda. Ako pacijent nema mogućnost da ga zamijeni, tada ponovljenim ispitivanjem, probijanje istom iglom mora obavljati ista osoba. To je zbog činjenice da su takvi potrošni materijali pojedinačno sredstvo za kontrolu glikemije.
  2. Uređaje za probijanje čuvajte samo na suhom i tamnom mjestu. U sobi u kojoj se nalazi mjerni komplet, preporučuje se održavanje optimalnog nivoa vlažnosti.
  3. Nakon ispitivanja, upotrijebljene igle za skarifiranje treba odložiti.
  4. Ruke pacijenta trebaju se temeljno oprati i osušiti prije svakog mjerenja.

Algoritam testa od strane Accu-Chek Softclix:

  1. Skinite poklopac koji štiti vrh igle sa drške.
  2. Ugradite držač za probijanje sve do pojave karakterističnog klika.
  3. Skinite poklopac sa lancete.
  4. Zamijenite zaštitni poklopac s tijela ručke pazeći da se zarez na uređaju podudara s središnjim izrezom koji se nalazi u pokretnom središtu uklanjanja igle.
  5. Odaberite dubinu probijanja i popravite je.
  6. Stavite olovku na površinu kože, pritisnite tipku za zatvaranje da biste je probušili.
  7. Uklonite poklopac s instrumenta tako da se upotrebljena igla može lako ukloniti i zbrinuti.

Video vodič o upotrebi olovke za probijanje:

Kvaliteta je glavna tačka na koju se obraća pažnja u procesu kontrole glikemije. Svaki neoprezan stav prema mjerenjima povećava rizik od infekcije i pojave komplikacija. Točnost rezultata ovisi o prilagođavanjima prehrane i dozama uzimanih lijekova.

Poznati modeli

Glavni brendovi traženi na tržištu scarifiers su sljedeći modeli:

  1. Lancets Microlight. Proizvodi se proizvode posebno za upotrebu sa Contour TC metrom. Drška je izrađena od medicinskog čelika, čija su obilježja pouzdanost i sigurnost u upotrebi. Proizvodi su sterilni zahvaljujući dostupnim zaštitnim kapicama. Igle za ovaj uređaj su univerzalne, pa su prikladne za mjerač Satellite Express-a, Ajchek i druge proračunske modele.
  2. Medlant plus. Proizvodi su odlični za testiranje s modernim analizatorima koji rade s malom količinom krvi. Dubina invazije, koju predviđa uređaj je 1,5 mm. Krv se uzima čvrsto pričvršćivanjem uređaja na površinu kože na prstu, a uključivanje u proces događa se automatski. Lančevi proizvedeni pod ovom markom razlikuju se u boji kodiranja, što omogućava odabir volumena za vašu debljinu kože. Za analizu je prikladan apsolutno bilo koji dio tijela.
  3. Accu Chek. Proizvode proizvodi ruski proizvođač i pogodni su za različite modele uređaja. Sve vrste lanceta tretirane su silikonom, što osigurava sterilnost i sigurnost ispitivanja.
  4. IME-DC. Ova vrsta konfiguracije prisutna je u gotovo svim automatskim kolegama. Ovo su lancete minimalnog dozvoljenog prečnika, koje su pogodne za obavljanje glikemijskog ispitivanja kod beba. Proizvodi se proizvode u Njemačkoj. Imaju oštrenje u obliku koplja, bazu u obliku križa, a glavni proizvodni materijal je medicinski izdržljiv čelik.
  5. Prolance. Proizvodi kineske kompanije proizvode se u obliku 6 različitih modela koji se razlikuju u debljini i dubini uboda. Sterilni uvjeti tijekom analize osigurani su instaliranim zaštitnim poklopcem na svakoj igli.
  6. Kapljica. Lanče se mogu koristiti ne samo s raznim uređajima, već i autonomno. Igla je sa vanjske strane zatvorena polimernom kapsulom, koju je izradila specijalna polirana čelika poljske kompanije. Model nije kompatibilan s Accu Chek Softclix-om.
  7. Jedan dodir. Ova kompanija razvija igle za mjerač Van Touch Select. Spadaju u kategoriju univerzalnog potrošnog materijala, pa se mogu koristiti sa drugim olovkama namijenjenim za probijanje površine kože (na primjer, Satellite Plus, Mikrolet, Satellite Express).

Važno je razumjeti da mjerenje kod kuće treba provoditi s posebnom pažnjom, poštivanjem svih preporuka i odgovornosti. Ova pravila primjenjuju se na sve vrste glukometra i potrošnog materijala potrebnog za istraživanje.

Dobiveni rezultati omogućuju nam razumijevanje promjena u razini glikemije, analiziranje razloga koji su doveli do odstupanja podataka od norme. U suprotnom, nepravilni postupci mogu iskriviti indikator i dati pogrešne vrijednosti koje mogu komplicirati pacijentovu terapiju.

Kako koristiti lancet za jednokratnu upotrebu za glukometar

Kako sami koristiti lancetu za test šećera u krvi, može se razmotriti na modelu Accu-Chek Softlix.

  1. Prvo se s ručke za probijanje kože skine zaštitna kapa.
  2. Držač za skarifikator postavljen je skroz do laganog pritiska dok ne sjedne na svoje mjesto sa karakterističnim klikom.
  3. Okretanjem pokreta uklonite zaštitnu kapu s lancete.
  4. Sada se može postaviti zaštitni poklopac drške.
  5. Provjerite da li se zarez zaštitnog poklopca podudara s središtem polukružnog zareza na pokretnom središtu uklanjanja lancete.
  6. Okrećite poklopac za podešavanje dubine probijanja za vaš tip kože. Za početak možete odabrati probni nivo 2.
  7. Da biste izvršili probijanje, morate pritisnuti ručicu do kraja. Ako se u prozirnom prozoru gumba za zatvaranje pojavi žuto oko, uređaj je spreman za upotrebu.
  8. Pritiskom ručke na kožu pritisnite žuto dugme zatvarača. Ovo je probijanje.
  9. Uklonite poklopac uređaja kako biste uklonili korištenu lancetu.
  10. Nježno izvucite iglu i odložite je u kantu za smeće.

Kako promijeniti iglu u metru? Potrebno je ukloniti lancetu iz pojedinačne zaštitne ambalaže neposredno prije mjerenja, ponavljajući postupak instalacije od prvog koraka upute.

Sve o lancetima za glukometre: vrste, pravila upotrebe i cijene

Dijabetes je prilično čest. Ovu bolest karakterizira pogoršanje performansi endokrinog sustava.

Glukoza prestaje da se apsorbuje u tijelu i oslobađa se u krvotok, što izaziva iznenadnu intoksikaciju. Morate stalno pratiti nivo šećera u organizmu.

Da biste to učinili, koristite uređaj poput glukometra. Ovo je uređaj koji vam pomaže da brzo utvrdite tačnu koncentraciju šećera. Prilagođavanje je potrebno ne samo dijabetičarima, već i osobama koje imaju stanje predijabetesa.

Ispravno mjerenje osigurava se kompetentnim odabirom komponenata za uređaj. U ovom članku možete se upoznati sa lancetama za glukometre.

Intervali zamjene potrošnog materijala

Koliko često trebam mijenjati koplje u mjeraču? Svi proizvođači i ljekari jednoglasno inzistiraju na jednoj upotrebi svih vrsta sredstava za skariranje. Igla koja je u originalnom pakovanju zatvorena zaštitnom kapicom smatra se sterilnom. Nakon proboja na njemu ostaju tragovi biomaterijala, što znači da postoji verovatnoća da će se razviti mikroorganizmi koji mogu zaraziti organizam, iskriviti rezultate merenja.

S obzirom na ljudski faktor, koji ignoriše preporuke u korist uštede, ova vrsta lanceta je najpouzdanija. Često u ručkama za probijanje dijabetičari ne mijenjaju lancetu dok ne postane sasvim dosadna. Uzimajući u obzir sve rizike, dopušteno je koristiti jednu iglu tokom dana, iako je nakon drugog uboda igla primjetno tup, a šanse za dobivanje bolne brtve na mjestu uboda povećavaju se.

Moderni glukometri i njihova cijena

Danas se u prodaji nude razne vrste glukometra, zavisno od kompanije proizvođača i dijagnostičke metode. Prema principu rada uređaja dijele se na fotometrijske, elektrohemijske i romanovske.

Krv se ispituje fotometrijskom metodom zbog utjecaja glukoze na hemijski reagens koji je obojen u definiciji boje.Za analizu se koristi kapilarna krv. Takvi se uređaji danas rijetko koriste, ali neki dijabetičari ih odabiru zbog niske cijene. Cijena takvog uređaja nije veća od 1000 rubalja.

Elektrohemijska metoda sastoji se u kemijskoj interakciji reagensa test trake s glukozom, nakon čega se aparatom mjeri trenutna struja mjerena tokom reakcije. Ovo je najtačniji i najpopularniji tip brojila, najniža cijena uređaja je 1500 rubalja. Velika prednost je nizak procenat pokazatelja grešaka.

Romanovi glukometri koriste lasersku spektralnu analizu kože nakon čega se glukoza oslobađa iz dobivenog spektra. Prednost takvog uređaja je ta što nema potrebe probijati kožu i primati krv. Takođe, za analizu pored krvi možete koristiti i urin, pljuvačku ili drugu biološku tečnost.

Trenutno je prilično teško kupiti takav uređaj, dok je cijena za njega prilično visoka.

Najčešće dijabetičari nabavljaju uređaje elektrokemijskom dijagnostičkom metodom jer je cijena mnogim kupcima povoljna. Takođe su takvi uređaji tačniji, imaju naprednu funkcionalnost i prikladni su za svakodnevnu upotrebu.

Pored toga, celokupni spektar elektrohemijskih glukometra može se klasifikovati po zemljama proizvođača.

  • Uređaji ruske proizvodnje razlikuju se ne samo po pristupačnim troškovima, već i u lakoći upotrebe.
  • Uređaji njemačke izrade imaju bogatu funkcionalnost, veliku količinu memorije, dijabetičarima je predstavljen širok izbor analizatora.
  • Japanska brojila glukoze u krvi imaju jednostavne kontrole, optimalne parametre i sve potrebne funkcije za osobe koje imaju dijabetes.

Šta je glukometar?

Kod šećerne bolesti šećer se prati svakodnevno s frekvencijom dva, pa čak i tri puta dnevno, zbog čega je posjeta bolnicama na mjerenjima izuzetno teška. Zbog toga se pacijentima savjetuje uporaba posebnih uređaja - prijenosnih glukometra koji vam omogućavaju da sve potrebne podatke dobijete kod kuće. Na temelju rezultata analiza provedenih u određenom periodu, poduzimaju se odgovarajuće mjere za kompenzaciju poremećaja metabolizma ugljikohidrata.

Lanceta glukotara: šta je to?

Brojilo ima lancetu - posebno dizajniranu tanku iglu koja je neophodna za probijanje i uzorkovanje krvi.

Upravo je ona najpotrošniji dio uređaja. Igle se moraju redovno kupovati. Da biste napravili pravi izbor prilikom kupovine, trebali biste dobro razumjeti ove komponente. Tako ćete izbjeći nepotrebne nepredviđene troškove.

Treba napomenuti da su prilično skupe. Lanceta izgleda kao mali uređaj u polimernom kućištu, u kojem se nalazi i sama igla. U pravilu se njegov vrh može zatvoriti posebnim poklopcem za veću sigurnost.

Trenutno postoji nekoliko sorti glukometra koje se razlikuju u principu rada i trošku.

Igle glukometra dolaze u dve glavne sorte:

Svaki od njih ima svoje zasluge. Izbor ovisi samo o ličnim preferencijama osobe. Treba napomenuti da je prva vrsta zgodna jer se može koristiti apsolutno u bilo kojoj marki glukometra.

Svaki uređaj obično ima svoje lance određene oznake. Kod univerzalnih se takva složenost ne pojavljuje. Jedina vrsta mjerača razine šećera koja nije prikladna za njih je Softix Roche. Odmah treba napomenuti da nije jeftino i pristupačno za sve. Zato malo ljudi koristi takav agregat.

Univerzalne lancete su prikladne za upotrebu, jer ne ozljeđuju osjetljivu kožu. Igla je pažljivo umetnuta u ručku, koju je lako prilagoditi u skladu sa karakteristikama njene kože.

No, automatske komponente imaju inovativnu vrlo tanku iglu, koja pomaže da se uzorkovanje krvi učini gotovo neprimetnim. Nakon nanošenja takve lancete ne ostaju vidljivi tragovi. Koža takođe neće boljeti.

Za takve igle vam nisu potrebne posebne olovke ili dodatni uređaji. Mini pomoćnik će sam uzeti krv: za to je dovoljno samo kliknuti na njegovu glavu.

Zbog činjenice da je lanceta karakteristična po svojoj maloj veličini i tankoj igli, probijanje je ljudima potpuno nevidljivo.

Uz to, treba napomenuti da postoji zasebna kategorija lanceta - djeca. Mnogi ljudi radije koriste univerzalno jer su povoljnije.

Djetetovi se znatno razlikuju u troškovima - oni su za skupinu skuplji od ostalih kategorija komponenti.

Visoka cijena razumna. Igle za decu su što je moguće oštrije. Ovo je neophodno kako bi proces uzimanja krvi dao bebi minimum neugodnih senzacija. Mjesto probijanja neće naštetiti, a sam postupak je trenutan i gotovo bezbolan.

Princip rada

Savremeni analizatori rade na osnovu elektrohemijske metode. Uređaji za kućnu upotrebu odlikuju se brzinom i velikom preciznošću mjerenja, što ih čini nezamjenjivim za dijabetičare. Princip rada elektrohemijskog glukometra zasnovan je na značajkama promjene jakosti struje, koje služe kao glavni parametri za mjerenje šećera.

Dakle, na radnu površinu test traka nanosi se poseban premaz. Prilikom pada na posljednju kap krvi dolazi do hemijske interakcije. Zbog sumirajućeg učinka ove reakcije, formiraju se određene tvari koje se očitavaju strujom provedenom na test traci i postaju osnova za izračun konačnog rezultata.

Dopušteno je koristiti i vrlo jednostavne i modernizirane modele analizatora. Nedavno se postupno isključuju fotometrijski uređaji koji određuju promjenu svjetlosnog toka koji prolazi kroz ispitnu ploču prevučenu posebnom otopinom. U ovom se slučaju kalibracija glukometra takvog plana provodi na cijeloj kapilarnoj krvi. Kao što praksa pokazuje, ova se metoda ne isplati uvijek.

S obzirom na impresivnu pogrešku mjerenja takvih analizatora, stručnjaci su skloni vjerovanju da mjerenje šećera glukometrom koji djeluje na fotodinamičkom principu nije sasvim prikladno, pa čak ni opasno. Danas u ljekarničkoj mreži možete kupiti modernije glukometre za individualnu upotrebu, koji stvaraju znatno niži postotak grešaka:

  • optički biosenzori glukoze - rad zasnovan na fenomenu površinske rezonancije plazme,
  • elektrohemijska - izmjeriti glavne pokazatelje glikemije prema veličini prolazne struje,
  • Raman - pripadaju broju neinvazivnih glukometra koji ne zahtijevaju probijanje kože te određuju glikemiju izoliranjem njezinog spektra iz cijelog spektra kože.

Pravila korišćenja brojila

Uređaj za automatsko otkrivanje šećera je jednostavan za korištenje. U slučaju da ne znate pravilno koristiti mjerač, nalaze se upute za uređaj i detaljni video tutorijali. Ako imate dodatna pitanja vezana za postupak, za pojašnjenje je bolje konzultirati se s liječnikom. U suprotnom riskirate primanje netačnih podataka koji direktno utječu na taktiku borbe protiv dijabetičkih manifestacija.

Kako postaviti mjerač glukoze u krvi

Većina modernih brojila opremljena je funkcijom kodiranja, koja uključuje unošenje informacija o novom pakiranju test traka u uređaj. U situaciji kada se ovaj postupak ne izvodi, nemoguće je dobiti tačna očitanja.Činjenica je da su za svaki model glukometra potrebne trake sa određenim premazom. Prisutnost bilo kakve nedosljednosti podrazumijeva nemogućnost korištenja brojila.

Stoga je prije upotrebe analizatora izuzetno važno izvršiti preliminarno postavljanje. U tu svrhu trebate uključiti brojilo i umetnuti ploču u mjerač. Tada će se na ekranu pojaviti brojevi, koji moraju biti upoređeni sa kodom navedenim na pakiranju traka. Ako se potonji podudara, možete početi koristiti mjerač, bez brige o pouzdanosti njegovih očitanja.

Kada je šećer bolje mjeriti

Najbolje je utvrditi nivo glukoze u krvi prije jela, nakon jela i prije spavanja. U ovom slučaju, ukoliko planirate raditi analizu na prazan stomak, sjetite se da posljednji obrok treba biti najkasnije do 18 sati uoči postupka. Osim toga, glukometri bi trebali izmjeriti šećer ujutro prije pranja zuba ili piti vode.

Cijena za glukometrske igle

Trošak lanceta, kao i bilo koji proizvod, određuje se opremom i kvalitetom:

Iz tog razloga se paketi različitih marki s istim volumenom razlikuju u troškovima. Od svih tipova, najisplativija opcija su univerzalne lancete. Ljekarnski lanac može ponuditi pakiranje od 25 komada. ili 200 kom. Za kutiju iste veličine poljski proizvođač morat će platiti oko 400 rubalja., Njemački - od 500 rubalja. Ako se fokusirate na cjenovnu politiku ljekarni, tada je najjeftinija opcija internetske ljekarne i dnevne stacionarne usluge.

Automatske palete koštat će po narudžbi skuplje. Po kutiji sa 200 kom. Morate platiti od 1400 rubalja. Kvaliteta takvih lanceta uvijek je na vrhu, stoga cijena ne ovisi o proizvođaču. Lance najkvalitetnije proizvode se u SAD-u i Velikoj Britaniji, Austriji i Švicarskoj.

Kvaliteta lanceta je važna tačka u procesu kontrole glikemijskog profila. Bezbrižnim odnosom prema mjerenjima rizik od infekcije i komplikacija sve se više povećava. Korekcija ishrane, doziranje lijekova ovisi o tačnosti rezultata. Danas nije problem kupiti lancete, glavna stvar je da se njihov izbor i primjena shvate ozbiljno.

Kada koristite igle, važno je pridržavati se pravila koja su propisana u uputama:

  • Potrošni materijali za jednokratnu upotrebu,
  • Usklađenost sa uslovima čuvanja temperature (bez naglih promena),
  • Vlaga, smrzavanje, direktna sunčeva svjetlost i para mogu utjecati na kvalitetu iglica.

Sada je jasno zašto skladištenje ambalaže na prozoru ili blizu baterije za grijanje može utjecati na rezultate mjerenja.

Analiza popularnih lancetskih modela

Među najpopularnijim brandovima koji su na tržištu scarifiers-a osvojili prepoznatljivost i vjerodostojnost potrošača, možete pronaći sljedeće modele:

Igle su dizajnirane posebno za analizator Contour Plus. Sterilni probijači izrađeni su od posebnog medicinskog čelika koji se odlikuje pouzdanošću i sigurnošću. Sterilnost uređaja omogućena je posebnim čepovima. Ovaj model scarifiers-a pripada univerzalnom tipu, stoga su kompatibilni s bilo kojom vrstom brojila.

Medlans Plus

Automatski lancet idealan je za moderne analizatore kojima je potrebna minimalna količina krvi za analizu. Uređaj pruža invazivnu dubinu od 1,5 mm. Da biste uzeli biomaterijal, potrebno je čvrsto nasloniti Medlans Plus na prst ili alternativno mjesto uboda, a on će automatski biti uključen u postupak. Treba napomenuti da se lancete ove marke razlikuju u kodiranju u boji. To omogućava upotrebu uzoraka biomaterijala različitih količina, a uzima se u obzir i debljina kože. Scarifiers Medlans Plus omogućuju vam da koristite za analizu bilo kojeg područja kože - od pete do ušne šupljine.

Ruska kompanija proizvodi različite vrste lanceta koje se mogu koristiti u različitim modelima.Na primjer, igle Akku Chek Multikliks kompatibilne su s analizatorima Akku Chek Perform, a Akku Chek FastKlik scarifikatori prikladni su za Akku Chek Softclix i Akku Chek Mobile uređaje, koriste se s uređajima istog naziva. Sve su sorte tretirane silikonom, pružajući potpunu sterilnost i siguran ubod.

Ova vrsta je opremljena sa svim automatskim kolegama. Ove lancete imaju najmanji dozvoljeni promjer, pa se često koriste za mjerenje krvi kod beba. Ovi univerzalni skarifikatori proizvode se u Njemačkoj. Oštrenje na iglicama je u obliku koplja, dno je u obliku križa, materijal je posebno izdržljiv medicinski čelik.

Automatski analozi kineske kompanije dostupni su u šest različitih modela koji se razlikuju u debljini igle i dubini uboda.

Sterilnost potrošnog materijala pomaže u održavanju zaštitne kapice.

Igle su pogodne za većinu uboda, ali se mogu koristiti i samostalno. Spolja se igla zatvara polimernom kapsulom. Materijal za iglu je specijalni brušeni čelik. Proizvodite kapljice u Poljskoj. Model je kompatibilan sa svim glukometrima, s izuzetkom Softclix-a i Accu Check-a.

Američki scarifiers dizajnirani su za upotrebu na uređajima One Touch. Univerzalne mogućnosti igala omogućavaju upotrebu is drugim probijačima (Mikrolet, Satellite Plus, Satellite Express).

Za analizu šećera u krvi, lanceta je danas optimalan uređaj koji vam omogućava da brzo i sigurno pripremite biomaterijal za mjerenja.

Koju opciju da preferirate za sebe - izbor je na vama.

Što je glukometar

Klasični glukometri imaju poluautomatski skarifikator - oštricu za pravljenje uboda na prstu, elektroničku jedinicu sa ekranom sa tečnim kristalima, bateriju, jedinstveni set test traka. Uključena je i instrukcija na ruskom jeziku s detaljnim opisom svih radnji i garancijskim listom.

Unatoč činjenici da dijabetičar prima vrlo precizne pokazatelje razine glukoze u krvi, dobiveni podaci mogu se razlikovati od laboratorijskih pokazatelja ili drugih modela glukometra. To je zbog činjenice da analiza zahtijeva drugačiji sastav biološkog materijala.

Kalibracija brojila može se provesti na plazmi ili s punom krvlju. Takođe, rezultati se mogu pokazati pogrešnim ako su napravljene greške tokom uzorkovanja krvi. Dakle, pokazatelji će biti drugačiji ako se krvni test obavio nakon obroka. Uključujući brojke mogu iskriviti dug proces nanošenja biološkog materijala na test traku, kao rezultat toga što je krv uspjela zgrušiti.

  1. Norma indikacija uređaja za dijabetes je 4-12 mmol / litra, kod zdrave osobe brojke mogu biti u rasponu od 3,3 do 7,8 mmol / litra.
  2. Pored toga, važno je uzeti u obzir individualne karakteristike tijela, prisutnost manjih bolesti, dob i spol pacijenta i stanje endokrinog sustava.

Koji metar odabrati

Da biste odabrali uređaj za mjerenje šećera u krvi kod kuće, preporučuje se upoznati se s karakteristikama i opisom nekih popularnih modela glukometra različitih proizvođača.

Satelitska kompanija vodi kampanju za primanje mjernih uređaja od drugih kompanija. Zauzvrat, kupujući tri seta test traka, dijabetičar dobija Satellite Plus uređaj sa dnevnikom za samonadgledanje besplatno. Takav uređaj ima mogućnost pohranjivanja do 60 nedavnih mjerenja. Za istraživanje je potrebno 15 μl krvi, testiranje se provodi 20 sekundi.

Mjerač glukoze u krvi Accu Chek Gow fotometrijski je analizator za koji se krv može izdvojiti sa bilo kojeg prikladnog mjesta. Testna traka automatski apsorbira potrebnu količinu krvi i test započinje. Uređaj ima memoriju za 500 mjerenja.Takođe se danas u konzultantskim centrima ovaj uređaj zamenjuje za noviji model na Accu-Chek Performa Nano. Takav model može obavijestiti zvučnim signalom i izračunati prosječnu vrijednost za 7, 14 i 30 dana.

  • Merač horizontalnog dodira jednim dodirom upravlja se jednim gumbom. Prilikom provođenja potrebna je mala količina krvi, studija se provodi u roku od 5 sekundi. Ovaj model ima ugrađenu bateriju, na kraju radnog vijeka baterije uređaj se zamjenjuje besplatno nakon predstavljanja starog.
  • Merač glukoze u krvi One Touch Ultra Smart koristi samo 1 μl krvi za istraživanje. Rezultati analize mogu se dobiti nakon 5 sekundi. Uređaj se može automatski isključiti nakon uklanjanja test trake i pritiska zadnjeg pritiska. Uz pomoć posebne kapice koju ste dobili u kompletu, možete uzeti krv iz podlaktice. Primljeni podaci mogu se pohraniti na lični računar. Slaba strana je prilično visoka cijena.
  • Kada se koristi krvna pretraga šećera primjenom Bionime Gm 110 1,4 µl krvi, dijagnostički rezultati mogu se dobiti nakon 8 sekundi. Uređaj čuva u memoriji do 300 zadnjih merenja, a to može biti prosečan rezultat za nedelju i mesec dana. Ovo je vrlo precizan i kvalitetan analizator sa velikim zaslonom i protukliznim premazom. Loša strana je visoka cijena test traka.
  • Pri radu s optium omega uređajem koristi se metoda kulometrije, tako da su rezultati istraživanja vrlo tačni. Ispitivanje se provodi u roku od 5 sekundi, dok se krv može ukloniti iz bilo kojeg pogodnog područja. Uređaj je kompaktne veličine i može uštedjeti do 50 nedavnih studija. Prisutnost ometajućih tvari u krvi ne utječe na pouzdanost pokazatelja.
  • Na testnim trakama mjernog uređaja Optium xceed postoje dodatne elektrode koje ne dopuštaju testiranje dok se ne primi potrebna količina krvi. Nakon primanja željene doze, uređaj se oglašava zvučnim signalom, nakon čega počinje analiza. Uz to, uređaj je sposoban za mjerenje ketona u krvi.
  • Freestyle Papillon Mini zahtijeva minimalnu zapreminu krvi od 0,3 µl. Istraživanje se provodi u roku od 7 sekundi. Testne trake omogućuju vam dodavanje nedostajuće količine biološkog materijala. Kada se dostigne željena doza krvi, testiranje počinje automatski.
  • Glucometer Ascensia Entrust ima veliki indikator. Od minusa se može primijetiti dugačko mjerenje u trajanju od 30 sekundi i prisustvo temperature od najmanje 18 stepeni. Sadrži olovku za probijanje lanceta Sličan model Esprit koristi disk s 10 test traka, ali zahtijeva volumen krvi od najmanje 3 μl. Uređaj ima dva kontrolna dugmeta, u njemu je moguće pohraniti najnovija mjerenja u memoriju i napraviti prosječan rezultat.

Bilo koji od predstavljenih modela ima kompaktnu veličinu, prikladnu za obavljanje analiza bilo gdje i nošenje.

Raznolikosti lanceta za glukometar

Lančevi su sjajna zamjena za stare scarifiere. Naziv medicinskog proizvoda preuzet je iz njemačkog jezika na kojem je „lanzette"Dolazi od francuske umanjene riječi"koplje"- koplje. Zahvaljujući tankoj igli možete prst probiti gotovo bezbolno. Lančevi imaju odvojivu kapu koja pruža sterilnost.

Princip rada i cijena ovise o njihovoj vrsti, tako da mogu biti:

Posebna kategorija su lancete koje se koriste u pedijatriji.

Univerzalni modeli primjene

Mogućnost upotrebe s bilo kojom vrstom glukometra glavna je prednost ove vrste proizvoda. Izuzetak je piercing olovka Accu-Chek Softlix u koju se uklapaju samo posebne Softclix lancete.

Još jedna prednost kod upotrebe ove vrste igle za jednokratnu upotrebu je mogućnost podešavanja njihove dubine prodora pomoću olovke za probijanje.

To se može učiniti na sledeći način:

  • pomicanjem regulatora u položaj 1 ili 2 omogućava vam korištenje proizvoda u djetinjstvu,
  • oznaka 3 pogodna je za žensku ruku,
  • osobe s debljom kožom trebaju postaviti brojčanik na 4 ili 5.

Automatski piercing

Upotreba inovativnih tehnologija učinila je ovu vrstu lancete posebno tankom, čime je probijanje kože neprimjetan dijabetičarima. Obično te igle uzimaju krv ne samo od odraslih, već i od male djece.

Druga prednost automatskih scarifiera je mogućnost njihove upotrebe bez posebnih olovaka i drugih uređaja. Da biste izvršili manipulaciju, samo jednim klikom na glavu lancete.

Visoki trošak ne dozvoljava svakodnevnu upotrebu automatskih scarifiera, pa dijabetičari često koriste univerzalne lancete.

Lančevi za decu

Unatoč činjenici da su ove igle za probijanje prsta posebno akutne i nemogućnost nanošenja djeteta fizičke i psihičke traume, njihova upotreba je ograničena zbog velike cijene.

Stoga većina roditelja smatra kako je upotreba univerzalnih lanceta akcije dobra alternativa.

Kako koristiti olovku za probijanje?

Ovisno o izgledu uređaja, potrebno je ukloniti zaštitni poklopac.

Zatim morate umetnuti neiskorišten sterilni lancet u posebno isporučen priključak i ponovo staviti poklopac.

Pomoću posebnog prekidača odaberite željenu dubinu probijanja na gornjem dijelu probijača. Dalje, zakucajte kvaku.

Zatim vratite auto-pier na kožu i izvršite proboj pritiskom posebnog gumba za otpuštanje. Nakon toga, pažljivo uklonite poklopac s probijača i stavite na korišćeni lancet posebnu posudu s poklopcem.

Uklonite lancetu jednostavnim pritiskom na dugme za izbacivanje. Instalirajte zaštitnu kapu na ručicu za probijanje.

Koliko često trebate mijenjati igle?

Odmah vrijedi primijetiti da gotovo svaki proizvođač pretpostavlja jednu upotrebu bilo koje lancete (igle).

To je zbog sigurnosti pacijenta. Svaka igla je sterilna i isto tako opremljena dodatnom zaštitom.

Kada je igla izložena, na nju mogu doći patogeni koji, stoga, lako ulaze u pacijentovu krv. Posljedica toga može biti: trovanje krvlju, infekcija organa patogenim bakterijama. Veća su opasna i neželjena dejstva.

Ako se koriste automatske lancete, postoji dodatni sustav zaštite koji ne dopušta sekundarnu upotrebu. Zbog toga je ova vrsta visoko pouzdana. To će vas zaštititi od opasnih posljedica.

Za sve moguće rizike dozvoljena je upotreba jedne lancete dnevno. Ovo je vrlo zgodno, pogotovo ako morate napraviti nekoliko mjerenja dnevno. Potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da nakon drugog probijanja igla postaje dosadna, a na mjestu rane vjerovatno postoji upalni proces.

Kada koriste univerzalne igle, pacijenti endokrinolozi svjesno rizikuju i koriste istu lancetu do trenutka kada prestane normalno probijati kožu.

Najtraženije lancete

Važno je znati! Problemi s razinom šećera s vremenom mogu dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, kožom i dlakom, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su naučili gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera uživaju ...

Najpopularniji lanceti i glukometri za koje su prikladni:

  1. Microlight. Obično se ove igle koriste za analizator kao što je sklop vozila,
  2. Medlans Plus. Ovi lanceti se naročito često koriste za uzorkovanje krvi u male djece. Procedura je bezbolna, tako da neće prouzrokovati nelagodu kod djece,
  3. Accu Chek. Takve se igle koriste kao kompletni set za istoimene glukometre. Dizajnirani su posebno da minimiziraju nelagodu tokom probijanja.Prednosti ovih lanceta su u tome što su igle posebno osjetljive. Prečnik svakog od njih je 0,36 mm. Ravna podloga prekrivena je slojem silikona, zbog čega su proboji potpuno bezbolni. Vrsta lanceta - jednokratne igle,
  4. IME-DC. Univerzalne ultratanke igle imaju neobičan oblik, zbog čega se aktivno koriste s velikim brojem glukometra. To vam omogućava da bezbolno i malo probijete kožu. Posebnost ovih lanceta je u tome što su izrađene od posebnog visokokvalitetnog hirurškog čelika s trostranim oštrim oblikima. Tanke igle čine postupak potpuno bezbolnim. Promjer igle u njenom najširem dijelu je samo 0,3 mm. Te lancete mogu koristiti čak i pacijenti koji pate od artritisa (slabi prsti). Što se tiče obrasca za puštanje, jedno pakovanje sadrži 100 igala,
  5. Kapljica. Takvi su lanceti neophodni za one pacijente endokrinologe koji pate od poremećenog metabolizma ugljikohidrata ili im je potrebno redovno praćenje koncentracije glukoze u tijelu. Igle se koriste za pažljivo probijanje kože s ciljem uzimanja krvi. Potrebno mu je vrlo malo da bi se provjerila nivo holesterola ili šećera u plazmi. Glavna prednost takvih lanceta je visoka higijena. Gama zračenje sterilizira iglu tokom proizvodnje. Pouzdan zaštitni čep osigurava da patogeni ne uđu u krvotok bolesne osobe,
  6. Prolance. Takve lancete možemo klasificirati kao automatske. Ovi uređaji za skariranje imaju dvostruki opružni mehanizam, koji osigurava visoku tačnost probijanja. Zahvaljujući njemu, vibracija igle se eliminira. Postoji šest potpuno različitih veličina koje su označene šifriranjem u boji. Pomažu vam u odabiru lanceta za odgovarajući protok krvi. Igle se rade u Poljskoj. Ergonomski dizajn posebno je dizajniran za najprikladniju upotrebu. Mehanizam samoaktivacije u potpunosti eliminira mogućnost ponovne upotrebe. Nakon proboja, igla se automatski uklanja. Igla se sterilizira i prekriva posebno dizajniranom kapicom. To obezbeđuje visok stepen sigurnosti,
  7. Jedan dodir. Ove su lance potrebne za lokalne pretrage krvi onima koji pate od određenih bolesti povezanih sa nestabilnim nivoima šećera. Igle američkog proizvođača dizajnirane su za prikupljanje kapilarne krvi ubodom prsta. Zahvaljujući njihovoj upotrebi pacijent ne osjeća bol tokom kršenja integriteta kože. Pomoću ovih lanceta možete samostalno podesiti dubinu probijanja. To vam omogućava da dobijete efikasan rezultat. Nastala kap krvi potrebna je za upotrebu glukometrom. Pomaže u određivanju tačne koncentracije glukoze.

Cijene i gdje kupiti

Cijena lanceta ovisi o proizvođaču i broju igala u pakovanju. Minimalna cijena je 44 rubalja po 10 komada. Ali maksimalni - 350 rubalja za 50 komada. Možete ih kupiti i u ljekarni i u web trgovini.

Bolje kupite igle u ljekarni. Tako da možete biti sigurni da su i dalje upotrebljivi.

Šta su lanceti mjerača glukoze? Odgovor u videu:

Lanceti su neophodni za sve dijabetičare, u suprotnom prijetnja životu povećava se nekoliko puta. Osim toga, vrijednosti šećera u krvi dobivene tokom studije pomažu u prilagođavanju prehrane i terapije. Kupovina iglica sada ne uzrokuje neugodnosti, jer gotovo svaka ljekarna ima prilično veliki izbor.

Pravila za uzorkovanje krvi prstima

Ova manipulacija ne zahtijeva posebne vještine, ali postoji niz preporuka i nijansi, kojih se treba pridržavati.

Najvažnije pri upotrebi lanceta za jednokratnu upotrebu:

  1. Prije postupka operite ruke toplom vodom i sapunom.
  2. Neposredno prije uboda uklanja se zaštitna kapa s drške.
  3. Laganim pritiskom držač za lancetsku iglu skida se skroz.
  4. Zaštitna kapa uklonjena je sa lancete.
  5. Podesite dubinu predviđenog probijanja (u početku se preporučuje odabir drugog nivoa).
  6. Tipka za pokretanje pritisne se kada ručka dodirne površinu kože.
  7. Nakon toga, skida se kapa s uređaja i troši se potrošeni sredstvo za uklanjanje.

Kako se koristi pirsing (Accu-Chek Softclix):

Učestalost mjerenja

Kod druge vrste dijabetes melitusa preporučuje se upotreba analizatora glukoze nekoliko puta tokom tjedna. Pacijenti koji pate od primarnog oblika bolesti trebali bi svakodnevno nadzirati glikemiju, pa čak i nekoliko puta dnevno. Treba imati na umu da uzimanje lijekova i akutnih zaraznih procesa može posredno utjecati na točnost dobivenih podataka. Pojedincima s povišenim šećerom u krvi savjetuje se da provjere razinu glukoze jednom mjesečno.

Koliko se često mijenjaju lancete?

Treba koristiti samo sterilne lancete jer su njihove igle u direktnom dodiru s krvlju. Zbog toga je ispitivač namijenjen samo za jednokratnu upotrebu. Dijabetičari često više puta koriste igle, dok lanceta gubi na oštrini i pojavljuju se bolni osjećaji.

Dijabetičari moraju znati da ponovna upotreba lanceta može izazvati razvoj upalnih bolesti, pa se treba pridržavati sljedećih pravila upotrebe:

  1. Svaku manipulaciju treba izvesti čistim rukama i sapunom (alkohol nije dozvoljen kada koristite mjerač).
  2. Ne dozvolite drugoj osobi da ponovno upotrebi iglu.
  3. Lancete i test trake glukometra najbolje se čuvaju na mestima zaštićenim od direktne sunčeve svetlosti. U tom je slučaju potrebno osigurati da mjerač ili pribor nisu igračka u dječjim rukama.

Igle glukometra: vrste, primjena i učestalost zamjene

Za mnoge je dijabetes postao norma. Svako ima prijatelja koji odbija njegova zadovoljstva, živi sat i stalno prilagođava svoj način ponašanja.

Glavni zadatak ljudi koji pate od ove bolesti je kontrola razine šećera u krvi. Napraviti analizu bez mehaničkih oštećenja kože u naše vrijeme nije moguće.

Stoga ovaj članak govori o iglama za glukometre.

Uzroci pogrešnih podataka o glukometru

Na tačnost očitanja mogu utjecati razni faktori. U većini slučajeva, glavni uzrok pogrešnih očitavanja uređaja je izdvajanje nedovoljne količine krvi iz punkcije. Kako biste spriječili pojavu takvih problema, ruke treba oprati toplom vodom, a zatim nježno masirati prije upotrebe uređaja.

U pravilu, ove manipulacije pomažu u uklanjanju zastoja u krvi, kao rezultat toga pacijent uspijeva dobiti količinu tekućine potrebnu za analizu. Uza sve to, mjerač često daje neadekvatna očitanja zbog kršenja integriteta indikatorske površine test traka - zapamtite, moraju se skladištiti na mjestu nedostupnom za svjetlost i vlagu. Osim toga, važno je pravovremeno očistiti uređaj: čestice prašine također mogu utjecati na točnost uređaja.

Značajke izbora

Da biste pravilno odabrali lancete, potrebno je razmisliti o tome koliko često će se tokom dana koristiti i koji model brojila (olovka) koristite.

Važan kriterij prilikom odabira lanceta za glukometar je mogućnost probijanja uzimajući u obzir debljinu kože. U ovom slučaju univerzalni će modeli biti poželjniji, jer se koriste zajedno s olovkom za probijanje, u kojoj postoji poseban regulator koji vam omogućuje odabir dubine prodora.

Sljedeći parametri utječu na cijenu lanceta:

  1. Kompanija koja proizvodi model. U ovom su slučaju njemački proizvođači neprikosnoveni lideri, što objašnjava visoku cijenu njihovih proizvoda.
  2. Broj scarifiers u paketu.
  3. Raspon vrsta (automatski proizvodi su najskuplji).
  4. U komercijalnoj ljekarni potrošnja glukometra imat će nižu cijenu nego u mreži državnih ljekarni.

Što su iglice glukometra

Nazivaju ih i lancima. Riječ je o iglama pomoću kojih se na koži vrši punkcija kako bi se izvukla kap biološke tekućine potrebne za utvrđivanje razine šećera u krvi.

Sterilnost lanceta ne treba sumnjati, stoga svaki piercer, bez obzira na proizvođača, ima pojedinačno pakovanje, čije se kršenje odmah uočava.

Igle glukometra, poput test traka, smatraju se najčešćim potrepštinama kod pacijenata s dijabetesom. Lanceta u upotrebi je za jednokratnu upotrebu.

Neke kompanije, posebno one koje inzistiraju na jednokratnoj upotrebi svojih proizvoda, izrađuju igle od specijalnih materijala koji se mogu samouništiti, što sprječava ponovnu upotrebu uređaja. Takve se igle ugrađuju u olovke za automatsko prikupljanje krvi, skupe su, a njihova dostupnost masama još nije moguća.

Trenutno postoje samo dvije glavne vrste igle za mjerač glukoze.

Automatski - uređaji u kojima se igle zamjenjuju kako se koriste. Vrlo povoljno kada trebate odrediti dubinu probijanja kože. Ako se uzorak krvi vrši kod djeteta, tada se igla postavlja na 1-2 nivoa, probijanje je plitko, stoga je postupak gotovo bezbolan.

To omogućava brzo i brzo zarastanje. Na primjer, za srednju debljinu kože, na primjer prst odrasle žene, postavlja se nivo 3. U složenijim slučajevima, ako su ruke napete i prekrivene kalemama, kao što je to obično slučaj kod muškarca koji se bavi fizičkim radom, postoje razine 4-5. Svaka igla u automatskoj ručici koristi se samo jednom.

Postoje uređaji koji pune cijeli bubanj s iglama.

Nakon upotrebe, lanceta se samo uništava ili ulazi u poseban spremnik za neupotrebljive medicinske instrumente. Ako su sve igle gotove, trebali biste promijeniti bubanj u novi i nastaviti ga dalje koristiti. Treba imati na umu da samo liječnik može utvrditi razinu težine punkcije, a on bi trebao pomoći u stjecanju odgovarajuće lancete.

Druga grupa igala glukometra je univerzalna. Od automatskih se razlikuju po tome što su prikladne za gotovo sve vrste probojnih olovaka. Postoje izuzeci.

Proizvođači u uputama u pravilu navode na kojim glukometrima ta lanceta neće raditi.

Za praktičniju upotrebu igle na nekim univerzalnim probijačima možete postaviti nivo dubine uzorkovanja krvi, što uvelike olakšava mogućnost njihove upotrebe u porodicama u kojima postoje pacijenti sa šećernom bolešću različite dobi.

Univerzalne lancete su takođe za jednokratnu upotrebu, čak i ako ih koristi samo jedan pacijent. To je zbog činjenice da je krv živi medij koji počinje umirati čim tijelo napusti.

Uklanjanje ostataka mrtve biološke tečnosti iz lanceta prilično je teško. Uz opetovanu upotrebu, čestice mrtve krvi, kao i mikrobi, mogu se unositi u organizam, što je vrlo nepoželjno za ljude oslabljene bolešću.

Stoga samo osobe daleke od medicine mogu preporučiti višekratno korištenje igala prije nego što se potamni.

Kako zamijeniti igle

Kako promijeniti iglu u mjeraču možete detaljno pročitati u uputama za uporabu. Princip zamjene je obično jednostavan, jer su uređaji namijenjeni za privatnu upotrebu kod kuće, gdje nema uvijek stručnjaka.

Preporučuje se pažljivo proučiti upute prije postupka, namjestiti ručicu, ako ima postavke za dubinu probijanja, pa tek potom uzeti krv za izmjeru šećera.

Kako umetnuti iglu u mjerač i izvaditi je nakon upotrebe, možete vidjeti u videu ispod.

Popularni proizvođači i cijene

Uprkos širokom rasponu igara za uklanjanje igala, modeli određenih marki veoma su popularni među stanovništvom.

Najčešće korištene lancete za glukometre:

Lančevi su prilagođeni uređajima Contour TS ili Plus, a odnose se na tip uboda univerzalnog tipa. Proizvodnja se temelji na upotrebi medicinskog čelika, koji osigurava sigurnost i pouzdanost proizvoda. Očuvanje sterilnosti omogućava poklopac koji se može skinuti.

Kada kupujete u internetskoj trgovini, cijena može biti od 372 do 380 rubalja. U mreži ljekarni, to je u rasponu od 440 rubalja.

U liniji je proizvod Rosh Diabetes Kea Rus LLC. Bezbolno probijanje pruža minimalno tanak promjer igle. Osim toga, tretman silikonom ne izaziva taktilne senzacije ni kod najosjetljivijih pacijenata.

Lancete Softclix pogodne su za Accu-Chek Asset, Perform ili Performa Nano mjerač. Olovka za probijanje Accu-Chek Multiclix funkcionira s Multiklix iglama, a na svom Accu Chek Mobile uređaju morate kupiti Accu Chek FastKlix scarifiere.

Pakiranje br. 25 može se kupiti za 110 rubalja.

Zemlja porijekla - SAD. Svestranost Van Tach scarifiera omogućava i odraslima i djeci. Pored toga, u kompletu za olovke postoji i posebna kapa koja omogućava uzimanje krvi sa drugih mjesta. Zahvaljujući praktičnom regulatoru, uređaj se lako prilagođava bilo kojoj debljini kože.

Ako se manipulacija izvodi na alternativnom mjestu ograde, tada se indikator razine šećera može razlikovati od postupka na površini kože prsta.

Prosječna cijena po 100 komada je unutar 700 rubalja (br. 25-215 rubalja)

Lančevi su dostupni u Njemačkoj. Trokutasti oblik koplja, u kombinaciji s minimalnim promjerom, omogućava bezbolno probijanje, što omogućava široku upotrebu u pedijatriji.

Sigurnost ovog modela pruža medicinski čelik visoke čvrstoće.

Trošak ljekarne je unutar 380 r. (Br. 100). Internetske trgovine prodaju ove proizvode po cijeni od 290 p.

Lančevi za automatsku upotrebu od poljskih proizvođača. Prisutnost dvostruke opruge povećava tačnost probijanja i ne dozvoljava pojavu bola. Ovaj efekat takođe postaje moguć zahvaljujući uklanjanju vibracija igala.

Ima 6 sorti. Svaki paket ima svoju boju, koja odgovara određenoj debljini lancete. To olakšava odluku o izboru pojedinačnog modela.

Opcija br. 200 ima prosječnu cijenu od 2300 p.

Zemlja porijekla - Poljska. Lančevi su prilagođeni svim vrstama olovaka (Accu-Chek je izuzetak). Mogu se koristiti i autonomno. Minimalni promjer igle omogućava pacijentima koji se boje postupka oduzimanja krvi.

Model je rasprostranjen u pedijatrijskoj praksi. Može se koristiti i za najmanje bolesnike. Sigurna upotreba zbog trostrukog silikonskog premaza.

Cijena - od 390 do 405 str. (ovisno o ljekarničkoj mreži).

Ova raznolikost lanceta dostupna je u više oblika. Ambalaža ima drugu boju (svaka boja odgovara određenoj debljini kože). Sterilnost igala osigurava ionizirajuće zračenje tokom proizvodnje, a tijelu stvaraju uvjete za stalnu zaštitu od oštećenja.

Manipulacija uzorkovanja krvi vrši se tako da ga čvrsto pritisnete na površinu prsta. Manjak taktilnih senzacija ne izaziva strah ni kod najmanjih pacijenata.

Pakovanje od 200 komada.Trošak u ljekarni počinje od 1000 rubalja.

Srodni video:

Bilo kakvu medicinsku opremu i potrepštine najbolje je kupiti samo putem ljekarniške mreže ili provjerenih internetskih trgovina za dijabetičare. Ako koristite univerzalne igle, tada nije teško prikupiti jeftine lancete za glukometar.

Debljina igle

Bol od uboda direktno ovisi o promjeru igle. Ona se mjeri u proizvoljnim jedinicama nazvanim "g". Što je veći broj uz ovo slovo, tanja će biti igla. U skladu s tim, bol je manja, što je posebno važno ako dijete uzme krv zbog šećera.

Univerzalne lancete imaju približno istu debljinu - 28-30g, što ne utiče previše na bol. Djeca su tanja, oko 36g, a dužina im je također nekoliko puta manja od univerzalnih. Lančevi za male pacijente također se jako razlikuju od univerzalnih i u cijeni.

Koštaju gotovo dva puta skuplje (cijena ovisi ne samo o proizvođaču, količini u pakiranju i kvaliteti materijala, već i u ljekarni koja prodaje lancete. U dnevnim ljekarnama bit će jeftinije igle). Ako možete posjetiti Europu, posjetite lokalne ljekarne.

Tamo su cijene dečjih igala lojalnije nego u Rusiji.

Kako izmjeriti šećer u krvi glukometrom

Kako biste dobili najpreciznije rezultate prije analize, preporučuje se pranje ruku sapunom i osušenje ručnikom. Sljedeći korak je priprema testne trake i uključivanje uređaja. Neki se modeli aktiviraju jednostavnim klikom na gumb, a drugi uvođenjem testne ploče. Po završetku pripremne faze, trebalo bi da nastavite sa bušenjem kože.

Krv se može uzeti iz bilo kojeg prsta. U isto vrijeme, ako mjerite glikemiju rjeđe nego jednom dnevno, bolje je uzimati biološki materijal iz prstenastog prsta. Prst treba probiti sa bočne površine jastučića. Zapamtite da se lanceta (igla) ne može koristiti više od jednom. Prva kap krvi mora se ukloniti pamučnom vunom. Sljedeći dio tečnosti može se koristiti za analizu. Koristite test trake prikladne za vaš model instrumenta.

Dakle, trake kapilarnog tipa dovode se do vrha kapi, dok se proučavana tečnost na dodir nanosi na druge tipove indikatorske ploče. Analizatorima različitih modela potrebno je 5-60 sekundi da provjere nivo glukoze. Rezultati izračuna mogu se pohraniti u memoriju uređaja, ali je poželjno da dupliciraju dobivene brojeve u dnevniku samokontrole dijabetesa.

Uređaj ove marke je pouzdan i jednostavan. Accu-Chek je opremljen funkcijom za izračunavanje prosječne razine šećera i označavanja indikacija. Uređaj zahtijeva kodiranje i uključuje se nakon uvođenja ispitne ploče. Neosporna prednost ovog mjerača glukoze je veliki displej. Uz uređaj, Accu-Chek komplet uključuje 10 test traka, 10 lanceta (igle) i olovku za probijanje. Upute za uređaj sadrže potpune informacije o tome kako koristiti prijenosni glukometar ove marke. Algoritam za određivanje glikemije pomoću Accu-Cheka je sljedeći:

  1. Operite i osušite ruke.
  2. Izvadite jednu ispitnu ploču iz epruvete, umetnite je u poseban otvor dok ne klikne.
  3. Uporedite brojeve na ekranu sa kodom na pakovanju.
  4. Pomoću lancete probodite prst.
  5. Dobivenu krv nanesite na narandžastu površinu trake.
  6. Pričekajte rezultate izračuna.
  7. Uklonite ispitnu ploču.
  8. Pričekajte da se uređaj isključi.

Popularna mjerača glukoze u krvi

Danas u prodaji možete pronaći ogroman broj uređaja za mjerenje šećera u krvi. Prema mnogim korisnicima ovih uređaja niska cijena ne znači i lošu kvalitetu.

Umjesto toga, značit će da ćete od mnogih funkcija koje su proizvođači uspjeli integrirati u svoje uređaje, dobiti jednu ili dvije s određenim ograničenjima.

Na primjer, ne možete izmjeriti šećer u krvi na preniskim ili visokim temperaturama, neće biti memorije ili mogućnosti povezivanja s računarom, kao ni glasovno djelovanje analize koja je popularna kod starijih ljudi.

Neki posebno napredni uređaji imaju svoje funkcije, pored mjerenja nivoa šećera u krvi, kontrolu nad holesterolom i hemoglobinom. Sudeći prema istim recenzijama, preciznost glukometara stvar je slučaja i sreće. Najpopularnije kompanije koje daju neograničene garancije na svoje proizvode nisu imune od netočnosti u svojim očitanjima. Suprotno tome, jednostavno i jeftino mogu poslužiti pouzdano i dugo vremena.

Najčešće, među besplatnim glukometrima, nalaze se upravo „Sateliti“ različitih modifikacija. Nažalost, samo se dostupnost test traka može razlikovati od posebnih prednosti ovih uređaja. Za satelitski metar, igle se isporučuju u kompletu s test trakama i olovkom. Ubuduće će biti potrebno podmićivati ​​potrošni materijal.

Broj igala u pakovanju je od 25 do 200 kom., Cijene se razlikuju ovisno o području i premiji ljekarni. Za ovaj glukometar možete pokupiti i univerzalne lancete. Međutim, vrijedno je pogledati upute igle za kompatibilnost s ručicama satelita. Točnost ove jedinice je u dvojbi među korisnicima.

Teško ga je nazvati popularnim.

Gamma mini

Ovaj analizator glikemije najkompaktniji je i najekonomičniji sistem upravljanja, pa ga je vrlo pogodno koristiti. Gamma Mini glukometar djeluje bez kodiranja prilikom upotrebe test traka. Za analizu je potrebna minimalna količina biološkog materijala. Rezultate možete dobiti nakon 5 sekundi. Komplet dobavljača, pored samog uređaja, sadrži 10 test traka, 10 lanceta, olovku za probijanje. Pročitajte upute za Gamma Mini u nastavku:

  1. Operite i osušite ruke.
  2. Uključite uređaj držeći glavni gumb najmanje 3 sekunde.
  3. Uzmite ispitnu ploču i stavite je u poseban otvor na uređaju.
  4. Probijte prst, pričekajte da se na njemu pojavi krv.
  5. Nanesite tekućinu za tijelo na test traku.
  6. Pričekajte da se obračun završi.
  7. Uklonite traku iz proreza.
  8. Pričekajte da se uređaj automatski isključi.

Prava ravnoteža

Uređaj ove marke etablirao se kao pouzdan analizator nivoa šećera. True Balance mjerač ne zahtijeva kodiranje. Ekran uređaja zauzima više od polovine prednje ploče. Obrada podataka traje oko 10 sekundi. Jedina mana uređaja je visoka cijena test traka, pa je njegovo korištenje pomalo skupo. Komplet dobavljača uključuje komplet potrošnog materijala iz lanceta, traka i probijača koji je čitatelju već poznat. Upute za uređaj sadrže sljedeći algoritam za korištenje mjerača True Balance:

  1. Operite i osušite ruke na suhom.
  2. Umetnite test traku u poseban otvor dok ne klikne.
  3. Pomoću lancete probodite prst.
  4. Nanesite dobivenu krv na površinu trake.
  5. Pričekajte rezultate mjerenja.
  6. Uklonite traku.
  7. Pričekajte da se uređaj isključi.

Glukometeri za jedan dodir

Uređaji ove kompanije u Rusiji predstavljeni su s nekoliko linija. Svako od njih ima svoje karakteristike, kako u konfiguraciji, tako i u mjerenju šećera u krvi. Uređaji zajedno s test trakama i iglama za njih mogu se pripisati proračunu.

Međutim, potrošni materijal, naime igle za metar jedno dodirno i testne trake, nisu jeftina opcija. Uz to, postoji greška u tim uređajima, što proizvođač objašnjava činjenicom da glukometar može analizirati ne samo kapilarnu krv, već i vensku krv.

Međutim, kako napominju sami ljekari, ovaj je pokazatelj teško izračunati za osobu koja nije jaka u takvim algoritmima. Prednosti uključuju i činjenicu da su za probojnu olovku prikladne univerzalne igle, koje na kraju koštaju 2-3 puta jeftinije od originalnih.

Ispada da se igle za mjerač One Touch Select mogu kupiti po nižoj cijeni, nabavivši veliko pakovanje univerzalnih lanceta.

Glucometer "Contour TS"

Ovaj se merač u svakom pogledu smatra najlakšim za upotrebu. I starija osoba i dijete mogu savladati ovaj uređaj. Međutim, najvažnije je da za ovaj uređaj praktički nema ograničenja. Ovo se takođe odnosi na nabavku igala za Contour TS merač.

Potrebno je samo uzeti u obzir osobitosti izbora promjera i dubine bušenja, a možete koristiti bilo koji univerzalni alat, čija uputstva ne zabranjuju rad u olovci „Contour TS“. Ali same igle „Contour“ brojila nisu skupe, što vam omogućava upotrebu originalnih lanceta.

U pregledima se ovaj uređaj naziva ne samo najjednostavnijim i najtačnijim u mjerenju šećera u krvi, već i najtrofejnijim.

Iglični mjerači glukoze

Nažalost, ovaj potrošni materijal ne spada u glavne preferencijalne medicinske instrumente. Najčešće, čak i ako je metar dobijen besplatno, lancete za olovku morat ćete kupiti samostalno.

Sada nema problema s kupovinom samih uređaja gdje konfiguracija u pravilu ima olovku i rezervne igle, kao i potrošni materijal za njih. Potrebno je samo zapamtiti da kupovinom lanceta od legalnih zastupnika možete uštedjeti novac i ne dobiti krivotvorinu u originalnom pakovanju.

Web stranice na kojima prodaju ove proizvode postaju sve popularnije. Ostaje samo od mnoštva prijedloga da odaberete ono što vam najviše odgovara.

Glucometerske igle: cijena olovke i olovke

Lancete glukometra su sterilne igle koje su ugrađene u probijač olovke. Oni se koriste za probijanje kože na prstu ili ušnoj sluznici kako bi se uzela potrebna količina krvi za analizu.

Kao i test trake, glukometrijske igle su najčešći potrošni materijal koji dijabetičari moraju redovno kupovati nakon što se koriste. Kada se koristi lanceta, smanjuje se rizik od zaraze određenom zaraznom bolešću.

Lancetni uređaj za glukometar prikladan je za upotrebu na bilo kojem prikladnom mjestu, štoviše, takav uređaj gotovo da ne uzrokuje bol kada se na koži napravi proboj. Također se takav probijač izvana razlikuje od standardne igle, zahvaljujući posebnom dizajnu olovke, dijabetičar se ne boji pritisnuti mehanizam i probiti kožu.

Vrste lanceta i njihova karakteristika

Lanceolatne igle podijeljene su u dvije glavne kategorije, automatske su i univerzalne. Olovke s automatskim lancetima neovisno određuju potrebnu razinu dubine probijanja i skupljaju krv. Igle u uređaju se zamenjuju i ne mogu se ponovo koristiti.

Nakon uboda, lancete se nalaze u posebnom odjeljku. Kada se završe lancete, pacijent zamenjuje bubanj iglama. Neke ručke za probijanje, iz sigurnosnih razloga, djeluju samo kada igla dodiruje kožu.

Automatske lancete su pojedinačno označene i mogu se razlikovati jedna od druge, ovisno o dobi pacijenta i vrsti kože. Takve se igle vrlo lako koriste, pa su u velikoj potražnji među dijabetičarima.

  • Univerzalne lancete su male igle koje se mogu koristiti s gotovo bilo kojim probijačem za olovke koji se isporučuje s brojilom. Ako postoje izuzeci, proizvođač ove podatke obično navodi na pakiranju zaliha.
  • Neki modeli lanceolatnih iglica mogu se koristiti za kontrolu dubine uboda. Zbog sigurnosnih razloga, univerzalne lance se isporučuju sa zaštitnom kapicom.
  • Također se lancete za djecu ponekad klasificiraju kao zasebnu kategoriju, ali takve su igle mala potražnja.Dijabetičari obično nabavljaju univerzalne lancete za takve svrhe, jer je njihova cijena mnogo niža nego kod djece. U međuvremenu, dječja igla je što je moguće oštrija kako dijete ne osjeća bol tokom punkcije, a područje na koži ne boli nakon analize.

Da bi se olakšalo uzorkovanje krvi, lanceolatne igle najčešće imaju funkciju regulacije nivoa dubine uboda na koži. Tako pacijent može samostalno odabrati kako duboko probiti prst.

U pravilu je dijabetičaru omogućeno sedam razina koje utječu na stupanj i trajanje bola, dubinu ulaska u krvnu posudu i točnost dobivenih pokazatelja. Konkretno, rezultati analize mogu biti kontroverzni ako probijanje nije duboko.

To je zbog činjenice da ispod kože sadrži tkivna tekućina, koja može iskriviti podatke. U međuvremenu, preporučuje se minimalno probijanje djece ili osoba sa slabim zacjeljivanjem rana.

Lancet Price

Mnogi dijabetičari su se zapitali: Koji metar kupiti za kućnu upotrebu? Pri kupnji glukometra dijabetičar prije svega obraća pažnju na cijenu testnih traka i lanceta jer će u budućnosti biti potrebno svaki dan provoditi istraživanje razine šećera u krvi. Na osnovu toga, cijena lanceolatnih igala posebno je važna za pacijenta.

Važno je uzeti u obzir da trošak ovisi o kompaniji proizvođača koja nudi glukometar jedne ili druge marke. Dakle, igle za Contour TS uređaj mnogo su jeftinije od isporuke Accu Chek.

Takođe, cijena ovisi o količini potrošnog materijala u jednom pakovanju. Univerzalne lancete bez rukava koštaju dijabetike mnogo jeftinije od automatskih igala. Prema tome, automatski analozi mogu imati veću cijenu ako imaju dodatne funkcije i mogućnosti.

  1. Univerzalne lancete obično se prodaju u pakiranjima od 25-200 komada.
  2. Možete ih kupiti za 120-500 rubalja.
  3. Skup automatskih lanceta od 200 komada koštat će pacijenta 1.500 rubalja.

Koliko često mijenjati iglice

Bilo koje lancete namenjene su za jednokratnu upotrebu. To je zbog sterilnosti iglica koje su zaštićene posebnim poklopcem. Ako je igla izložena, u nju mogu ući razni mikroorganizmi koji nakon toga ulaze u krvotok. Da biste izbjegli infekciju, lancetu treba mijenjati nakon svakog uboda na koži.

Automatski uređaji obično imaju dodatni zaštitni sistem, tako da se igla ne može ponovo koristiti. Stoga pri korištenju univerzalnih lanceta treba biti svjestan, brinuti se o vlastitom zdravlju i ne koristiti istu iglu više puta.

Ponekad je dopuštena druga upotreba lanceta ako se analiza vrši istog dana.

Ali važno je razumjeti da nakon upotrebe lanceta postaje gnjava i zbog toga se na mjestu uboda može razviti upala.

Izbor lanceta

Igle za lancete One Touch kompatibilne su s mnogim mjeračima glukoze u krvi, kao što je mjerač glukoze One Touch Select Simple, pa ih dijabetičari često biraju za krvne pretrage.

Uređaji se prodaju u ljekarni za 25 komada po pakovanju. Takve lancete su izuzetno oštre, jednostavne i pogodne za upotrebu. Prije nego što ih kupite, preporučuje se posavjetovati se s liječnikom.

Jednokratne lancete Accu-Chek Safe-T-Pro Plus mogu mijenjati dubinu uboda na koži, zbog čega pacijent može odabrati razinu od 1,3 do 2,3 mm. Uređaji su pogodni za svako doba i jednostavni su u radu. Zbog posebne oštrine, pacijent praktično ne oseća bol. Set od 200 komada možete kupiti u bilo kojoj ljekarni.

U proizvodnji lanceta za Glucometer Mikrolet koristi se poseban medicinski čelik najvišeg kvaliteta, pa je probijanje bezbolno čak i u slučaju oštrog udara.

Igle imaju visok stepen sterilnosti, pa su sigurne za upotrebu i omogućuju vam preciznije rezultate ispitivanja šećera u krvi. u ovom članku reći će što su lancete.

Lancete od glukometra - mogućnosti izbora, recenzije proizvođača

Da bi se spriječilo naglo povećanje ili smanjenje glukoze u krvi, dijabetičar bi trebao svakodnevno koristiti glukometre.

Njegova upotreba temelji se na sakupljanju male količine krvi, pomoću posebne igle, koja se u medicinskoj terminologiji naziva lanceta.

Za pogodno i bezbolno probijanje površine kože koristi se poseban uređaj u obliku drške koji omogućava upotrebu igala za jednokratnu upotrebu. Da bi odabrali prave lance za brojilo, ljudi koji imaju dijabetes moraju znati sve značajke ovog potrošnog materijala.

Lančevi su sjajna zamjena za stare scarifiere. Naziv medicinskog proizvoda preuzet je iz njemačkog jezika na kojem je „lanzette"Dolazi od francuske umanjene riječi"koplje"- koplje. Zahvaljujući tankoj igli možete prst probiti gotovo bezbolno. Lančevi imaju odvojivu kapu koja pruža sterilnost.

Princip rada i cijena ovise o njihovoj vrsti, tako da mogu biti:

Posebna kategorija su lancete koje se koriste u pedijatriji.

Olovke za merenje glukoze


Kućna medicinska oprema Punkcija Accu-Chek Softclix (Accu-Chek Softtiks)

Važnost individualnog izbora svake pojedine osobe u pogledu brige o njegovom zdravlju ne može se umanjiti. Ne uvijek san, pravilna prehrana i sport mogu pružiti dugovječnost, sreću i potpuno blagostanje. Broj dijabetičara stalno raste.

Nažalost, ne žele svi i mogu si priuštiti upotrebu glukometra - uređaja za mjerenje šećera u krvi. Redovna upotreba uređaja, čak i kod zdravih ljudi, mogla bi pomoći u izbjegavanju ili značajno usporavanju procesa bolesti. Sa glukometrima možete raditi pomoću test traka ili olovki za probijanje.

Druga opcija je poželjnija, jer je praktičnija i sigurnija. Pažljivo trebate pristupiti odabiru piercera, jer ovaj mali uređaj treba biti zgodan i svestran. Odmah trebate kupiti set lanceta tako da su uvijek na zalihama. Čak i dijete može koristiti olovku za olovku za glukometar.

Pogodnost olovke je u tome što se lako uklapa na dlanove, a veoma je ugodno napraviti i ubod jer samostalno možete odabrati kut ubrizgavanja i dubinu igle.

Vrste olovaka za glukometre

Naša trgovina vam nudi da kupite najkvalitetnije olovke za probijanje. Svi su modeli izrađeni u obliku praktične kompaktne drške. Pirsing dizajn je najčešće u plavoj ili crnoj boji.

Nema značajnih razlika između piersera, sve ovisi o osjećajima određene osobe dok radite s uređajem. Pirsing bi trebao komotno sjediti u ruci, a ne kliziti. Dimenzije bi se trebale besprijekorno uklopiti u dlan vaše ruke.

Prilikom odabira olovke vodite računa da su lancete čvrsto u njemu. Sve skuplji modeli probijača imaju veći broj modova rada, odnosno načini dubine prodora igle.

Također treba imati na umu da za djecu postoje posebne bušotine manje veličine i zanimljivijeg dizajna. Ako je potrebno, djeca mogu koristiti obične piercinge.

Olovke za probijanje

U našoj online trgovini možete bušiti dva vodeća proizvođača. Za vas biramo samo proverene brendove koji već godinama dokazuju svoju kompetenciju, iskustvo i kvalitet. Možete dobiti od nas:

  1. Puncturer One Touch Ultrasoft nalazi se u najvišem cenovnom segmentu. Uređaj gotovo u potpunosti eliminira bol i mogućnost krvi da uđe u uređaj.Postoji 7 ugrađenih radnih nivoa koji kontroliraju dubinu igle. Drška je praktična i kompaktna, pogodna za sve starosne kategorije. Uređaj je potpuno siguran, idealan za upotrebu sa najtanjijim modernim lancetama. Uklanjanje igle se događa bez kontakta.
  2. Accu-Chek Softclix probijač košta nešto jeftinije, ali proizvođač je i vodeći na tržištu. Uređaj ima 11 načina rada, promjer igle je 0,4 mm. Ulaz i izlaz lancete odvija se dodirom glave olovke. Probijanje se javlja bezbolno, nije dopušten kontakt krvi i aparata.

Primjena

Korištenje olovke za glukometre vrlo je jednostavno: otvorite lancetu i čvrsto je pričvrstite u držač za pierce, pažljivo probušite i uklonite upotrijebljeni lancet. Nakon toga, izbacite iglu i čvrsto zatvorite ručicu kapicom. Probijače mogu koristiti djeca i stariji ljudi, za to nisu potrebna posebna znanja ili vještine.

Indikacije i kontraindikacije

Indikacija za upotrebu piercera može biti: prisutnost dijabetes melitusa, predijabetičko stanje osobe, želja za kontrolom razine šećera. Što se tiče kontraindikacija, ne možete uzeti krv na analizu u slučaju:

  • upotrebu bilo koje količine askorbinske kiseline,
  • jako razblaživanje ili zgrušavanje krvi,
  • uzimanje venske krvi, krvnog seruma ili kapilarnog "materijala",
  • u slučaju jakog edema, tumora ili teških infekcija.

Prednosti trgovine Gramix

Punkturere za glukometre možete kupiti u našoj internetskoj trgovini. Samo ostavite svoj zahtjev i nazvat ćemo vas u roku od nekoliko minuta. Način plaćanja i isporuke robe sami birate.

Odabirom naše usluge dostave, robu ćete dobiti 1-2 dana nakon narudžbe, jer slobodno radimo na teritoriji cijele Rusije.

Samo ovdje možete kupiti olovke za probijanje po veoma konkurentnoj cijeni, jer mi direktno sarađujemo s proizvođačima, a da ne pribjegavamo posredničkim uslugama. Ako imate bilo kakvih pitanja, možete ih postaviti mrežnom savjetniku koji će vam rado odgovoriti i pomoći vam.

Postanite naš redovni kupac i od trgovine dobivajte ugodne i dobrodošlice. Gledajući redovne promocije, možete kupiti robnu marku s ogromnim popustima.

Ostavite Svoj Komentar