Kako liječiti cerebralnu arteriosklerozu kod kuće

Cerebralna ateroskleroza je opasna patologija koja se javlja kod pacijenata starije starosne grupe. Bolest se razvija kršenjem metabolizma proteina i lipida, naslaga aterosklerotskih plakova koji blokiraju protok krvi u žilama mozga. Nedostatak terapije dovodi do vrtoglavice, čestih glavobolja, problema sa pamćenjem i moždanog udara. Pored tradicionalnog liječenja lijekovima, postoje i narodni lijekovi, čiji izbor uzima u obzir rizik od komplikacija bolesti, razinu dokaza i uspješnost takvih režima liječenja.

Da li je moguće liječiti aterosklerozu moždanih žila narodnim lijekovima i koliko je uspješan?

Opasnost od cerebralne ateroskleroze leži u velikom riziku pogoršanja cerebralne cirkulacije. Komplikacije povezane s tim dovode do "senilne demencije": zaboravnost, postepeni gubitak kratkotrajne, zatim dugoročne memorije, kršenje prostorne orijentacije i vremenskih granica, poremećaj ličnosti psihe. Sprječava efekte bolesti pravovremenim lijekovima koji imaju za cilj normalizaciju metabolizma lipida i krvnog pritiska, cerebralnu cirkulaciju. Vrijedno je zapamtiti da biljna medicina može pomoći samo u početnom stadijumu bolesti.

Prilikom odabira programa alternativne medicine uzmite u obzir da:

  • učinkovitost biljnih lijekova je manja od ljekovitih,
  • kada se koristi mješavina bilja, postoji veliki rizik od nuspojava uslijed pojedinačne netolerancije ili alergija,
  • tinkture i ekstrakti alkohola ili alkohola kontraindicirani su kod bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre, gastritisa, ezofagitisa, peptičnog čira,
  • normalizacija tjelesne težine i metabolizma igra ključnu ulogu u liječenju ateroskleroze,
  • odabirom biljnih lijekova, obratite pažnju koji su spojevi efikasniji u metaboličkim poremećajima i visokom kolesterolu,
  • osim uzimanja biljnih lijekova, svim pacijentima je prikazana dijeta sa ograničenjem unosa masti i smanjenjem dnevnog unosa kalorija,
  • bez pregleda od strane liječnika nemoguće je procijeniti uspješnost odabranog liječenja
  • ako terapija alternativnim lijekovima nije dovoljno učinkovita, progresivna ateroskleroza s potpunom blokadom žila dovodi do naglog zastoja cirkulacije, moždanog udara.

Koje su metode tradicionalne medicine učinkovite?

Za liječenje cerebralne arterioskleroze kod kuće potrebno je uzeti u obzir njihov spektar djelovanja pri odabiru biljnih lijekova. Najviše se preporučuju fito-kolekcije s učinkom na smanjenje lipida, koji smanjuju stvaranje štetnih lipoproteina, ubrzavaju metabolizam i uklanjaju holesterol iz tijela. Pomažu u poboljšanju metabolizma travnih masti, koje smanjuju manifestacije vazospazma i povećavaju njihov tonus, sprečavaju zgrušavanje krvi, sadržeći u sastavu vitaminske i mineralne tvari.

Najpopularniji recepti su:

  1. Žličica suhe melem od limuna, metvice, lišće koprive i jagode prelivaju se u 400 ml kipuće vode, inzistira 60-90 minuta i filtrira. Nastala infuzija pije se u čaši dnevno tokom dvije do tri sedmice. Nakon pauze od pet dana kurs se ponavlja po želji.
  2. Prelijte kašiku suhog lišća od repe i kopar sa 300 ml kipuće vode, ostavite sat vremena. Konzumirajte tokom dana. Kurs traje do sedam dana.
  3. 5-10 g osušenih listova obloga od gloga, gloga, metvice i limuna prelijte sa 500 ml kipuće vode, pustite da se pirja 2-3 sata. Nakon naprezanja, popiti pola čaše prije ručka i večere u trajanju od tjedan dana. Nakon pauze od pet dana ponovite kurs.
  4. Čajna kašika suhih bobica jagoda i borovice ruža, listova mente i melem limuna prelijte sa 400 ml kipuće vode i ostavite na toplom mjestu pola sata. Nakon procijeđivanja pijte 150 ml prije jela. Preporučuje se uzimanje sedam do deset dana.
  5. Za dekociju pomešajte kašiku bobica divlje ruže, divlje jagode, prašine, listove metvice i limunsku travu, prelijte 4 šolje tople vode i pirjajte 10-20 minuta na laganoj vatri. Zatim inzistirajte na još 20 minuta. i soj. Pijte piće od 50-100 ml po receptu pre jela ili nakon 10-15 dana. Nakon nedeljne pauze, ponovite.

Za nastavak liječenja preporučuje se višesatna naknada. Za pripremu biljnog napitka uzmite jednake dijelove suvih sastojaka (10 g), prelijte 300-400 ml kipuće vode, zagrijte na laganoj vatri i ostavite 1-2 sata na toplom mjestu. Tečaj prijema je dvije do četiri sedmice tokom šest mjeseci s prekidima. Koristite sljedeće komponente:

  1. Suvi borov ruže, bobice borovnice, planinski pepeo s lišćem divlje jagode i metvice.
  2. Kukuruzne stigme, divokoza sa metvicom i limunskom travom.
  3. Kopar, kravica, jagoda sa metvicom i limenkom.
  4. Osušene bobice gloga, oguljena malina i mladice.
  5. Origano, korijeni divljaka sa limunovom metvicom.
  6. Dve male luk belog luka, luk i sok jednog limuna.
  7. Sjemenke suhog kopra.
  8. Sok jednog limuna, žličica meda i maslinovo ulje.
  9. Osušeni listovi melem limuna, limunska korica.
  10. Kora i roga bobice.

Takođe, bilje za cerebralnu arteriosklerozu koristi se za pripremu alkoholnih tinktura. Alkohol, korišten kao otapalo, iz biljnih sirovina izdvaja sva najkorisnija svojstva. Za svaki lijek dvije žlice ljekovitog suhog bilja izlije se u 300-500 ml 40% alkohola ili votke, inzistiraju tjedan dana na tamnom i hladnom mjestu.

Za razliku od infuzije ključale vode, ne trebate piti velike količine tečnosti, dovoljno je samo 5-15 kapi pripremljenog procijeđenog ekstrakta. S obzirom na iritantni učinak etil-alkohola na gastrointestinalnu sluznicu, koncentrat se dodaje čaši obične hladne vode.

Primijenite takve narodne lijekove za pripremu jednokomponentnih alkoholnih infuzija:

  • sušeni cvjetovi djeteline,
  • mahune japanske sofore,
  • pregrade za suhi orah,
  • cvatnje i lišće livadske djeteline,
  • suho korijenje i lišće divokoze.

Kao alternativa liječenju ateroskleroze koriste se neke namirnice. Naturopatski stručnjaci preporučuju takve recepte:

  1. Za pripremu dekocije s hrenom, oguljeni suhi rizomi trljaju se na sitnu rernu, preliju 2 litre ključale vode i inzistiraju 40 minuta. Nakon filtriranja pije se topli napitak u 30-50 ml prije jela 2-4 tjedna.
  2. Sličan juha priprema se od lišća i stabljika peršuna i kopra.
  3. U borbi protiv ateroskleroze češnjak je efikasan - karanfil se dodaje u hranu ili se dobijeni sok pomiješa sa kašikom meda i konzumira prije jela mjesec dana.
  4. Normalizirati metabolizam pomaže sok iz lukovice, pomiješan sa kašikom meda i limunovim sokom.
  5. Da biste spriječili aterosklerozu, korisno je piti svježe cijeđene sokove od bobica ribizle, borovnice ili brusnice.
  6. Od hrane koristite alge, repe, salatu od rotkvica i mrkve.
  7. Preporučuje se uključivanje zelene salate i svježeg kupusa u hranu.
  8. Mliječni proizvodi se biraju s niskim udjelom masti (do 10%).
  9. Masno meso zamjenjuje morska riba.
  10. Korisni zeleni i biljni čajevi.

Da bi biljna terapija dovela do pozitivnih rezultata, one se liječe duže vrijeme (više od dva do četiri mjeseca). Međutim, upotreba tinktura i dekocija razvija nuspojave, jer čest unos bobica i biljaka utiče na nivo kiselosti želučanog soka, što se manifestuje:

  • nelagodnost u stomaku ili crevima,
  • pogoršanje gastritisa,
  • probavne smetnje, proliv,
  • loš ukus u ustima
  • belching kiselo,
  • mučnina, težina u trbuhu.

Tinkture i ekstrakti alkohola su kontraindicirani:

  • žene tokom trudnoće
  • deca
  • sa nestabilnim krvnim pritiskom,
  • hipertenzivna vegetativno-vaskularna distonija,
  • bolesti gastrointestinalnog trakta,
  • patologija jetre.

U kojim se slučajevima ne može obratiti alternativnoj medicini?

Tretman alternativnim metodama smatra se glavnom terapijom ili dodatnom, radi pojačavanja efekta uzimanja lekova. Prilikom odabira sheme pomoći bolesniku s cerebralnom aterosklerozom uzima se u obzir stupanj oštećenja moždanih arterija, sužavanje i začepljenje. Bez laboratorijskih ispitivanja i ispitivanja žila glave nemoguće je utvrditi stadij bolesti. U početnim fazama bolesti primjena narodnih lijekova je relevantna.

Iracionalna biljna medicina za:

  1. Drugi stadij bolesti, kada se pojave prvi simptomi - glavobolja, zujanje u ušima, zaboravnost.
  2. Treća faza, ako je mišljenje poremećeno, pamćenje se smanjuje, pojavljuju se epizode slabosti u rukama i nogama.
  3. Napredni stadijum, kada se razvije senilna demencija, psiha je poremećena.
  4. Mentalno nezadovoljavajuće stanje, dezorijentacija, česte grčeve, plač.
  5. Prvi znakovi teške cerebralne ishemije (mikrostruka), sa oslabljenom motoričkom aktivnošću, paralizom ili parezom ruku i nogu.

U takvim je slučajevima potrebno liječenje u neurološkoj ili općoj terapijskoj bolnici lijekovima. Propisani su sljedeći lijekovi: sredstva protiv trombocita (sprječavaju stvaranje ugrušaka u krvi), protuupalni lijekovi, lijekovi za snižavanje lipida (za poboljšanje metabolizma masti i sinteze kolesterola), antihipertenzivi (snižavanje krvnog pritiska). U moždanom udaru koji prijeti životu pacijenta, indicirana je hitna hirurška intervencija.

Liječenje cerebralne ateroskleroze narodnim lijekovima racionalno je samo u početnom stadijumu bolesti. S obzirom na visoki rizik od posljedica (postepeno progresivno ometanje cerebralne cirkulacije, razvoj senilne demencije, demencije, prijetnja moždanog udara), liječnici snažno ne preporučuju pribjegavanje alternativnoj medicini. Prema nedavnim istraživanjima, pored režima lijekova propisani su biljni lijekovi za poboljšanje učinka i bržu normalizaciju metabolizma, masti i holesterola. Međutim, osnova terapije su farmaceutski lijekovi u skladu s protokolima liječenja koji su općenito prihvaćeni u medicini.

Za pripremu materijala korišteni su sljedeći izvori informacija.

Kada se liječiti kod kuće

Terapeutski učinak u borbi protiv ateroskleroze djeluju ne samo lijekovi, već i tradicionalna medicina. Takav tretman temelji se na svojstvima biljaka i prehrambenih proizvoda da smanjuju pritisak, smiruju nervni sistem, stabilizuju nivo holesterola u krvi.

Dobri rezultati mogu se postići ako se terapija započne u ranim fazama razvoja bolesti, dok se ozbiljnije lezije još nisu pojavile.

Liječnik može propisati takav tretman u nedostatku izraženih promjena u žilama mozga. Zahvaljujući njima možete poboljšati učinak uzimanja droga. Da bi se poboljšala prognoza liječenja koriste se proizvodi i biljke koji imaju anticlerotičko, antispazmodičko, antikoagulantno, vazodilatacijsko i sedativno djelovanje na tijelo.

Važno je da liječnik odabere narodne lijekove, jer pogrešan režim liječenja može izazvati pogoršanje postojećih patologija ili uzrokovati nove zdravstvene probleme. Čak i bezopasno bilje može izazvati kolitis, urolitijazu i žučnu bolest, čireve i druge poremećaje.

Terapijska dijeta za aterosklerozu

Važan deo lečenja bolesti je pravilna ishrana. Obično se preporučuje antisklerotska dijeta koja je usmjerena na stabilizaciju kolesterola, smanjenje težine i održavanje normalne razine šećera.

Nemoguće je potpuno odbiti hranu koja sadrži holesterol jer je ta supstanca neophodna za normalno funkcionisanje organizma.

Važno je da osoba konzumira dovoljno vlakana, što će ukloniti sve suvišne elemente.

Prehrana pacijenta treba biti raznolika i uravnotežena. Prekomjerna težina zahtijeva niskokaloričnu hranu. Važno je slediti ove smernice:

  1. Dvije trećine prehrane treba sastojati od biljne hrane.
  2. Tokom obroka pacijent treba jesti sirovo voće i povrće.
  3. Rafiniranu i škrobnu hranu treba odbaciti ili ograničiti njihovu upotrebu.
  4. Dosta proteina treba unositi. Mora se dobiti od ribe, morskih plodova, peradi i mršavog mesa.
  5. Umjesto životinjskih masti, bolje je koristiti biljno ulje.
  6. Trebali biste jesti frakcijski, u malim porcijama 5 puta dnevno.

U procesu liječenja ateroskleroze čovjek treba izbjegavati određenu hranu:

  • krute životinjske masti margarin
  • kobasice, kobasice, iznutrice, posebno bubrezi i jetra,
  • masno meso,
  • slanina, dimljeno meso, majonez i bilo koji drugi sos,
  • mliječni proizvodi sa sadržajem masti iznad 40%.

Prehrana ne bi trebala biti previše stroga, jer s aterosklerozom moždanih žila, kao posljedica velikog broja ograničenja, raste nervna napetost, što će samo pogoršati tok bolesti. Dijeta ne bi trebala prelaziti zdrav razum.

Zdravo bilje

Kod kuće se cerebralna arterioskleroza može lečiti i ljekovitim biljkama. Biljke se koriste kao dodatno sredstvo za povećavanje učinka lijekova.

Ali ne biste trebali koristiti samo jednu biljku, jer ako obratite pažnju na mehanizam razvoja bolesti, možete shvatiti da će nekoliko biljaka pomoći da se izbori s bolešću, a to su:

  • doprinose poboljšanju metabolizma lipida,
  • povećanje vaskularnog lumena,
  • pomoći da se izbjegne spazam krvnih žila,
  • sprečiti razvoj gladovanja kiseonikom,
  • smanjuje gustinu krvi
  • tone srčani mišić
  • imaju umirujući učinak
  • zasititi tijelo vitaminima i mineralima.

Iz ovoga možemo zaključiti da za poboljšanje stanja trebate koristiti samo višekomponentne biljne pristojbe iz nekoliko biljaka.

Preventivni čajevi

Biljni čajevi prilično su ukusan i koristan dodatak propisanom načinu liječenja. Da biste izbjegli razvoj ateroskleroze, preporučuje se dodavanje male količine u listove čaja:

  • maslačak korijena sa divokozom i cikorijom,
  • sjeckani bok ruža, malina i lišće jagode,
  • bok ruže sa koprivom, metvicom, brezovim listom i ovsenom slamom,
  • zračni dijelovi jagoda, melem limuna, latice ruže i plodovi rogača.

U čaj morate dodati ne više od tri grama smjese ili jednu žličicu. Ovo će pomoći poboljšati ukus napitka, nadopuniti ga korisnim komponentama. Čaj se treba infuzirati četvrt sata. Da bi postao slab, smanjuje se količina čajnog lišća.

Takve ljekovite biljke pomoći će poboljšanju funkcioniranja organa i sistema.

Dekocije, infuzije i tinkture

U borbi protiv ateroskleroze za prevenciju komplikacija preporučuje se pripremanje lijekova iz bilja. To trebate raditi svaki dan, jer se lijekovi brzo propadaju.

Neke od njih mogu se čuvati nekoliko dana, ali na hladnom, tamnom mjestu. Ako se sastav priprema na osnovi alkohola ili votke, tada se može dugo čuvati.

Da biste poboljšali stanje žila mozga, koristite sljedeće recepte:

  1. Pripremite dekociju hrena. Korijen biljke je mljeven i prelije se sa tri litre vode. Smjesa se prokuha i drži na laganoj vatri 20 minuta. Lijek se hladi, filtrira i pije pola čaše ujutro, popodne i uveče.
  2. Za pripremu infuzije trepavice, kašika sušenih listova prelije se kipućom vodom i inzistira na četvrt sata. Čaša sredstva pije se u malim gutljajima pola sata prije obroka.
  3. Krvni ugrušak u posudama uklanja se dekocijom s djetelinskim cvjetovima, nevenom, kukuruznim stigmama i plodovima vrbe. Sve komponente se uzimaju u istoj količini, preliju čašom ključale vode i inzistiraju. Lijek koriste stotinu grama tri puta dnevno.
  4. Uzmite dva dijela lišća bobica i breze, dodajte korije maslačka i plodove gloga. Lijek se prelije prokuhanom vodom, inzistira i pije se četvrtina šalice 3-4 puta dnevno.
  5. Tri kašike cijelog zobi zgnječe se i preliju čašom votke. Pusti ih da odstoje nekoliko tjedana, nakon čega se filtriraju. Lijek koriste 30 kapi ujutro i uveče, pola sata prije obroka.
  6. Priprema se dekocija iz kore korijena. Da biste to učinili, 200 g biljke izlije se u 0,5 l hladne vode i stavi se na laganu vatru dok proizvod ne prokuha, i kuhajte dva sata. Lijek se hladi i filtrira, piju se po 3 kašike prije jela 3 puta dnevno. Trajanje lečenja je najmanje mesec dana. Nakon toga, napravite pauzu od 3 mjeseca i po potrebi ponovite kurs.
  7. Uz pomoć cvjetnih glava crvene djeteline smanjuju zgrušavanje i prorjeđuju krv. Inzistiraju se u litarskoj tegli, kojoj se dodaju dvije litre votke dvije sedmice. Uzimajte lijek na kašiku na spavanju tokom tri mjeseca. Nakon toga, prave pauzu od dve nedelje.

Uz pomoć infuzija, decokcija i tinktura u početnim fazama razvoja moguće je zaustaviti oštećenje žila na mozgu. Ne ograničavajte se na upotrebu jedne biljke.

Bolje je kombinirati i naizmjenično koristiti različito bilje. Tada možete postići bolji efekat.

Liječenje sokom

Da bi ubrzali razgradnju i uništavanje naslaga holesterola na zidovima krvnih žila, antioksidanti, vitamini B, C i PP moraju biti prisutni u tijelu. Možete dobiti veliki broj potrebnih sastojaka iz sokova od povrća. Za njihovu pripremu možete koristiti bundevu, celer, cveklu, krompir, šargarepu, luk, kupus.

Za najuspješnije čišćenje sudova mozga, takva pića treba piti barem jednom dnevno. Takva terapija nema nuspojava, pa možete koristiti sokove onoliko dugo koliko želite.

Med, češnjak i drugi proizvodi

Narodni lijekovi za cerebralnu arteriosklerozu uključuju lijekove na bazi meda. Ovaj pčelarski proizvod sadrži veliki broj vitaminskih i mineralnih sastojaka, poboljšava protok krvi kroz žile. Da biste poboljšali stanje organizma, trebate:

  1. Pomiješajte prirodni med, žličicu limunovog soka i biljno ulje. Koristite ovu mješavinu preporučuje se na prazan stomak, bez pranja vodom. Trajanje lečenja je nekoliko nedelja.
  2. Iscijedite sok od listova plantaže i zlatnih brkova i stavite u vodenu kupelj. Nakon što smjesa prokuha, miješa se jedna na drugu sa medom. Uzimajte lijek nekoliko kašika jednom dnevno nakon jela.
  3. Tradicionalni lijek u borbi protiv ateroskleroze je sok od luka s medom. Luk ima mnogo vitamina i isparljivih proizvoda koji doprinose uništavanju mikroorganizama. Da biste dobili lijek trebate iscijediti sok iz luka. To se u količini kašike pomeša sa čašom meda i dobro izmiješa. Lijek trebate uzimati po žlicu 60 minuta prije jela ili nekoliko sati nakon jela. Trajanje liječenja treba biti najmanje tri mjeseca. Nakon toga, odmarajte se dve nedelje i ponovite tretman. Većina pacijenata koji se pribjegavaju ovoj opciji napominju da su poboljšali san, manje se muče glavobolje.

Za borbu protiv ateroskleroze koriste se i drugi korisni proizvodi, uključujući češnjak. Sljedeći su recepti popularni:

  1. Da bi se povećala efikasnost tradicionalne terapije priprema se lek sa suncokretovim uljem i belim lukom. Potrebna vam je glava češnjaka srednje veličine. Klinčići se usitne u gril i stave u poseban spremnik, u koji se dodaje čaša biljnog ulja. Lijek se stavlja na hladno mjesto jedan dan. Smjesu se pije žličicom, nakon što je prethodno pomiješan sa žlicom limunovog soka. Trajanje terapije je oko tri meseca. Lijek piju ujutro, na ručku i uveče prije nego što jedu hranu 30 minuta. Ovaj lijek pomaže u postizanju dobrih rezultata u borbi protiv aterosklerotskih promjena u sudovima, kao i kod vaskularnih spazama. Većina pacijenata osjeća značajno olakšanje nakon uzimanja ulja češnjaka.
  2. Tinktura češnjaka poznata je po svojoj efikasnosti. Da biste to učinili, uzmite 350 grama češnjaka, pažljivo sjeckanog i mljevenog drvenom kašikom u nekovinskoj posudi. Nakon toga, sva velika i suha vlakna uklanjaju se iz smjese, nakon čega češnjak ne ostane veći od dvjesto grama. Njemu dodajte 96% alkohola u količini od 200 ml. Smjesu treba ostaviti na hladnom mjestu u zatvorenoj posudi 12 dana. Prvog dana liječenja trebate upotrijebiti kap tinkture, dodajući mlijeko ujutro, uzeti 2 kapi na ručku, a 3 uveče 20 minuta prije jela. Lijek se može sipati s puno vode. Narednih dana količina tinkture povećava se za 3 kapi dnevno. Važno je postići količinu od 25 kapi dnevno. U ovoj dozi lijek se pije tri puta na dan dok ne završi. Ali važno je zapamtiti da takva terapija nije dozvoljena svima. Alat nije preporučljivo koristiti osobama koje pate od bubrežnih patologija i epilepsije, kao i tokom trudnoće.

Prije upotrebe takvih recepata morate razgovarati o ovoj opciji sa svojim liječnikom.

Nije moguće potpuno se riješiti kolesteroloških plakova u žilama narodnim lijekovima, ali ove metode povećavaju učinkovitost na tradicionalan način.

Aromaterapija za aterosklerozu

U borbi protiv ateroskleroze koriste se metode koje doprinose poboljšanju metaboličkih procesa, povećavaju sadržaj antioksidansa u tijelu, jer njihov nedostatak doprinosi razvoju aterosklerotskih promjena u sudovima.

Jedan od najsigurnijih i najefikasnijih načina borbe protiv bolesti je aromaterapija. Da biste to učinili, koristite ulje limuna, grejpa, bergamota, čempresa, narandže, lovora, lavande, eukaliptusa, bora i metvice. Koristite i ulje petitgrainove, ruzmarina, bosiljka, ruže, lovora, smreke, origana, ylang-ylang.

Možete se nositi s patološkim promjenama žila ako pomiješate tri kapi limunovog ulja sa dvije bergamote, jednakom količinom ulja lavande i naranče.

Koristeći ovu smjesu:

  1. Masirajte ovratnik vrata, leđa, donjih udova. Dakle, liječenje vrijedi tri sedmice, nakon čega se odmaraju dvije sedmice.
  2. Napravite aromatične kupke. Da biste to učinili dodajte 10 kapi mješavine ulja u toplu kupku. Provedite postupak svaki drugi dan. Ukupno je potrebno 15 sesija, nakon čega uzimaju pauzu od mjesec dana.
  3. Koristite aroma lampe. Za jedan postupak potrošite 8 kapi ulja. Jedan kurs se sastoji od 14 sesija.
  4. Esencijalna ulja se takođe mogu inhalirati pomoću inhalatora. Obavljaju hladne inhalacije s uljem, koje se rade 5 puta dnevno tokom jednog mjeseca. Ovo je vrlo prikladno i ugodno sredstvo za borbu protiv bolesti.

Tijekom uporabe aromatičnih ulja morate se sjetiti vjerojatnosti pojave alergije na određene estere, tako da treba biti oprezan i ne zloupotrebljavati ovaj tretman.

Recept akademik Amosov

Da bi poboljšao stanje krvnih sudova i ojačao sve organe i sisteme, akademik Amosov je smislio posebnu vitaminsku mješavinu. Preporučuje se i pacijentima nakon hirurških intervencija, kako bi se rehabilitacijski period brže završio. Ovaj alat će biti koristan čak i ljudima koji nemaju zdravstvenih problema.

Za pripremu ljekovitog sastava koristite pola kilograma grožđica, suhih marelica, smokava, šljive, meda, dvije čaše oraha i limuna. Da biste dobili lijek:

  1. Sve su komponente pažljivo samljevene u mlincu za meso ili drobljene u prerađivaču hrane. U sastav dodajte 500 g meda.
  2. Sastojci se temeljito miješaju dok ne postanu glatni i slože se u staklene staklenke.
  3. Da biste zasitili organizam vitaminima i mineralima, koristite kašiku mješavine ujutro, ručak i uveče pola sata prije jela.

Sastav ove mješavine predstavlja ogromnu količinu komponenti potrebnih tijelu. Mogu ga koristiti školska djeca, sportaši, stariji i oni koji su stalno izloženi fizičkom i mentalnom stresu.

Stoga, kod aterosklerotskih lezija žila mozga, ovaj sastav ne boli.

Fizička aktivnost

Moguće je ukloniti kolesterološke plakove u posudama narodnim lijekovima pomoću vježbi za tijelo i um.

Svi bi trebali razumjeti da je sjedeći način života ozbiljna opasnost za zdravlje. Takođe bi trebalo isključiti loše navike, posebno nikotin. Doprinosi oštećenju zidova krvnih žila, ostavlja male pukotine na njima, koje se brzo prekrivaju masnim naslagama.

Pod utjecajem ove tvari posude suzbijaju spazam zbog kojeg je poremećena cirkulacija krvi. Ovi faktori pogoršavaju situaciju sa aterosklerozom i izazivaju razvoj gladovanja kisika u mozgu.

Fizička aktivnost tokom liječenja bolesti je vrlo važna. Oni pomažu u uspostavljanju protoka kisika u tijelu. Pojava plakova na zidovima krvnih žila smatra se mehaničkim problemom, ali protok krvi do organa i tkiva nastaje zbog drugih mehanizama.

Važnu ulogu u tome igra krvni pritisak koji stvara srčani mišić. Takođe, kretanje krvi provocira rad drugih mišića. Oni se smanjuju tijekom kretanja, vrše pritisak na krvne žile i uzrokuju ih da guraju krv.

Pošto u mozgu nema mišića, protok krvi u njega određuje se samo radom srca. Ali zbog promjena povezanih s godinama, tijelo slabi i manje kisika počinje dolaziti u mozak.

Zbog toga, većina neurologa tvrdi da fizička aktivnost doprinosi kretanju krvi. Postoji mnogo setova vježbi za mišiće gornjeg ramenog pojasa. Pomažu u izbjegavanju hipoksije.

Ovaj efekat se može postići korištenjem elementarnih vježbi sa razmnožavanjem i rotacijom ruku i ramena, rotacijama vrata, s malim opterećenjima u obliku bučica. Ovakav jednostavan trening svima je poznat još od časova fizičkog odgoja u djetinjstvu.

Redovnim izvođenjem tih vježbi većina ljudi doživi značajno poboljšanje dobrobiti. Riješe se glavobolje, nesanice, poboljšavaju pamćenje. Ova opterećenja mogu izbjeći i razne poremećaje u mozgu.

Osim toga, kako bi se poboljšalo stanje mozga, preporučuje se češće biti na svježem zraku. Preporučljivo je hodati u parkovima, a ne ulicama gdje je zrak zagađen ispušnim plinovima. Posebno korisne su ovakve šetnje prije spavanja.

Trening mozga

Mentalni stres je takođe od pomoći. Postoji mišljenje da se žene koje vole pletenje ne suočavaju sa senilnom demencijom. Radi prevencije se preporučuje i proučavanje poezije.

Da bi mozak mogao ostati operativan, potrebna mu je stalna obuka. Stoga ljudi koji su uključeni u mentalnu sferu aktivnosti drže jasan um do starosti.

Nije korisno samo pamtiti poeziju. Da biste poboljšali mentalne sposobnosti možete se uključiti u rješavanje križaljki, igranje šaha, učenje stranih jezika, prikupljanje zagonetki.

Prisutnost hobija takođe igra važnu ulogu. Crtanje, pjevanje i druge kreativne aktivnosti pomažu u izbjegavanju razvoja patologija mozga.

Zaključak

U procesu liječenja ateroskleroze mozga pribjegavaju se narodnim lijekovima. Oni se koriste u kombinaciji s tradicionalnim metodama. Obično lekari preporučuju dekocije, infuzije i tinkture iz lekovitih biljaka. Takođe je važno pratiti dijetu, odbijati bezvrijednu hranu, nikotin.

Potrebne su i fizičke i mentalne vježbe. Kako biste spriječili razvoj bolesti, korisno je koristiti sokove od povrća i mješavinu suhog voća prema receptu akademika Amosova.

Biljne pristojbe

Narodni lijekovi za aterosklerozu cerebralnih žila za liječenje i prevenciju:

  1. Dioscorea Caucasian. Biljna tinktura smanjuje kolesterol u plazmi, širi krvne sudove i snižava krvni pritisak, normalizuje broj srčanih kontrakcija u minuti. Kavkaška Dioscorea ima i nespecifični učinak: ublažava glavobolje, poboljšava san i pamćenje, eliminira zujanje u ušima i normalizira raspoloženje. Preporučuje se priprema tinkture na alkoholu: trebate uzeti 50 g biljke i sipati 0,5 l 40% alkohola razrijeđenog vodom. Tri puta na dan potrebno je piti 30 kapi.
  2. Gingko Koristi se kao biološki aktivni dodatak hrani. Biljka poboljšava mikrocirkulaciju u krvi. Pripremite ili tinkturu na vodi ili alkoholu. Kako kuhati: uzmite 50 g biljke i dodajte je 0,5 l 40% alkohola. Morate insistirati na 14 dana. Kako uzimati: 10-15 kapi 3 puta dnevno, preporučuje se prije jela.
    Uprkos rasprostranjenosti ginka u ljudima, Američka agencija za hranu i lijekove ne uključuje ovu biljku na svoj popis sigurnih lijekova.
  3. Sophora Japanski. Snižava krvni pritisak. Kako kuhati: uzeti 50-100 g biljke i dodati u litru votke. Insistirajte 2-3 nedelje. Uzimajte 3 puta dnevno, jednu žličicu prije obroka.
  4. Kolekcija br. 38 za aterosklerozu krvnih sudova mozga, srca i udova. Pretpostavljeni alternativni tretman: jačanje vaskularnih zidova, poboljšanje mikrocirkulacije moždanog tkiva, poboljšanje kognitivnih svojstava: pamćenje, pažnja i mišljenje.
  5. Skullcap Baikal. Snižava krvni pritisak, širi krvne žile i ublažava vaskularni spazam. Ne trebate ga kuhati - prodaje se kao tekući ekstrakt u ljekarnama. Kako uzimati: 3-4 puta dnevno, 20 kapi 4-5 meseci.

Naknade za drogu

Kako izliječiti biljnim i ljekovitim kolekcijama? Uzmite: glog 3 dijela, timijan 2 dijela, divlja ruža 1 dio, matičnjaka 1 dio. Broj dijelova je omjer između biljaka. Na primjer, ako je širok širok 1 dio - 10 g, onda glog treba uzeti 30 g (3 dijela). Izmiješajte sastojke i dodajte 0,5 litre ključale vode i ostavite 60 minuta. Kako uzimati: 50 ml 3-4 puta dnevno.

Principi terapijske prehrane su:

  1. Česti obroci u malim porcijama (4 do 6 puta dnevno). Male porcije se bolje apsorbiraju i ne opterećuju probavni sustav.
  2. Svakodnevni unos jednostavnih ugljikohidrata smanjuje se, smanjuje se nivo soli, pržene, začinjene hrane i začina.
  3. U ishranu se dodaje što više povrća i voća.
  4. Isključuje alkohol, šećer i slatke sode.

Prehrana za aterosklerozu krvnih sudova:

  • Količina masti smanjuje se za najmanje 1/3 prethodne prehrane. Na primjer, ako vam je svakodnevna prehrana bila 200 grama dnevno, sada morate konzumirati ne više od 130 grama.
  • Masno meso je isključeno, umjesto toga preporučuje se piletina i puretina bez masti, ali ne više od 150 grama dnevno.
  • Više od 2 kuhana jaja nedeljno se ne preporučuju.
  • Masni mlečni proizvodi nisu uključeni. Umjesto toga, trebali biste koristiti mlijeko s niskim udjelom masti 2 šalice dnevno i skuti sir s malo masnoće.
  • Dnevno bi trebalo pojesti najmanje 0,5 kg svježeg i smrznutog povrća.

Proizvodi koji se ne preporučuju kod ateroskleroze:

  1. masna majoneza
  2. kobasice, dimljeno meso,
  3. iznutrice,
  4. kakao kafa
  5. čokolada
  6. crveno i masno meso.

Je li tradicionalna medicina prihvatljiva za cerebralnu aterosklerozu?

Ateroskleroza arterija mozga je lezija endotela (unutrašnje obloge zidova krvnih žila krvotoka) sa naslagama holesterola. Nastaju zbog dugotrajnog povišenog lošeg kolesterola (LDL) u krvi. Tokom bolesti ove naslage u obliku lipidnih traka i tuberkula počinju se povećavati, “narastati” penastim ćelijama, nakupljati trombotske mase i velike elemente protoka krvi, uzrokujući kršenje cirkulacije krvi. Tako nastaje stenoza - sužavanje suda.

Kada se proces lokalizira u području arterijskog pleksusa mozga, komplikacije mogu biti posebno teške - u starijoj dobi u gotovo 30% slučajeva oštećena cerebralna cirkulacija je komplicirana moždanim udarom. Pored toga, aterosklerotske lezije moždanih žila imaju vrlo visoku stopu napredovanja i agresivnosti kursa. Stoga je potrebno liječenje započeti na prvoj simptomatologiji.

Kako postupati kod kuće plovila nekonvencionalnim mjerama? I omogućuje li ovo moderan medicinski pristup? Da, s aterosklerozom cerebralnih žila dopušteno je liječenje alternativnim metodama. Ali ne bi trebao biti u mono verziji - samo kao neobavezni dodatak glavnom jelu lijekova i samo uz dozvolu lekara. Većina narodnih recepata uključena je u koncept prehrane sa holesterolom i zbog toga će biti vrlo prikladni.

Neki proizvodi, biljke i njihove kombinacije imaju međusobno korisna fiziološka svojstva. Dakle, oštećenja posuda mozga, njihove aktivne tvari pomoći će u smanjenju tlaka u krvožilnom sustavu, proširivanju krvnih žila i oslobađanju od stresa.

Popularni narodni lijekovi za aterosklerozu žila glave

Za liječenje skleroze arterija mozga potrebno je u prehranu dodati jela iz hrane s visokim sadržajem vitamina - askorbinske i nikotinske kiseline, skupine B. Veliki broj njih može se naći u svježim bobicama, voću, bilju. Značajke određenih vrsta i sorti biljaka primijećene su davno i činile su osnovu narodnih recepata. Njihovu efikasnost testiraju iskustvo i vreme.

Bilje i čajevi

Nije tajna da čaj može nakratko izazvati lagani porast krvnog pritiska zdravih žila. Međutim, postoji pozitivna strana toga, što može biti korisno kod ateroskleroze mozga. Sastoji se u činjenici da je porast pritiska klinički gotovo beznačajan i nije sposoban naštetiti organizmu. A za žile - ovo je odličan trening, jer se u ovom trenutku povećava njihov tonus i elastičnost, što znači da će moći pravovremeno odgovoriti na ozbiljnije, spontano povećanje krvnog pritiska.

Kolekcije čaja na bazi suhih mješavina jagoda, malina i crne ribizle smatraju se najkorisnijim. Ove bobice sadrže mnogo elemenata u tragovima i spojeva neophodnih za normalno funkcionisanje mozga i čitavog nervnog sistema.

Tinkture i dekocije

Dekoracije i infuzije mogu biti korisni i kod cerebralne ateroskleroze. Imaju protuupalno, vazodilatacijsko (vazodilatacijsko) i sedativno dejstvo.

Najefikasniji i vremenski testirani su sljedeći recepti:

  • Glog. Da bismo pripremili tinkturu, potrebna nam je jedna kašika gloga i jedna šolja ključale vode. Oko 30 minuta, dobijena smeša se mora insistirati. Mora se uzimati prije jela i prije spavanja.
  • Dogrose. Plodove ove biljke treba nasjeckati, zgnječiti, a zatim uliti čašu vode i oko 20 kapi votke.
  • Timijan. Ova biljka je takođe dobro uspostavljena za aterosklerozu mozga. Na pola litra prokuhane vode dodajte pet grama suhog majčine dušice. Posuda je čvrsto zatvorena i nakon 40 minuta infuzija je spremna za upotrebu
  • Zob. Oprani zob prelije se čašom kipuće vode, infuzije jedan kalendarski dan, a potom filtrira. Dobivena smjesa treba piti jednu čašu na prazan stomak. Tečaj prijema je do dvije sedmice. Važno je napomenuti da je takva tinktura pokvarljiv proizvod, pa je trebate piti svakodnevno.

Krompir i drugi sokovi od povrća

Svježe cijeđeni sokovi jedan su od glavnih izvora vitamina i minerala. S oštećenjem posuda mozga, one su neophodne za brži oporavak tijela i vraćanje njegove sposobnosti da izdrži patologiju.

Svježe iscijeđeni sok od krompira najkorisniji je narodni lijek na bazi sokova. Stabilizira krvožilni sistem, ima antispazmodični i protuupalni učinak. Pripremite ga na sljedeći način:

  • Krompir treba nasjeckati rernom. Prethodno čišćenje nije potrebno - samo isperite pod tekućom vodom. Iz smjese kaše koja se ispostavila trebate iscijediti sok. Morate ga odmah popiti, jer ovaj recept vrlo brzo gubi korisna svojstva.

Osim krompira, povoljan je utjecaj na aterosklerozu mozga sokovi od krastavaca, breskve, rotkvice i citrusnog voća (od limuna i naranče). Da biste postigli učinak, takvi sokovi možete konzumirati sa svježim voćem i povrćem - dobit ćete neku vrstu zdrave grickalice.

Aloe i mame

Mumija je biljka koja pokazuje vrlo izraženo antiaterosklerotsko djelovanje. Posebno kod oštećenja mozga i koronarnih arterija. Dvije su glavne upotrebe za ovaj proizvod. U prvom slučaju se mali jezik biljke, veličine 2-3 mm, stavi pod jezik i upije.

U drugom slučaju možete ga razrijediti u soku od aloje. Trebat će 5 grama mumija melem, koji se dodaju u 150 mililitara svježe cijeđenog soka od aloe. Dobivenu smjesu uzimajte po 1 žličicu svako jutro i večer. Tečaj terapije tokom 14 dana pomaže u čišćenju žila na mozgu.

Korijenje hrena

Za ovaj recept treba nam 250-300 grama korijena hrena. Treba ih isprati tekućom vodom, naribati, staviti u posudu i dodati do tri litre vode. Nakon toga stavite tavu na vatru i dovedite ključ. Kuvajte dvadesetak minuta. Kad se juha ohladi, izlije se u staklenu posudu i čvrsto zatvori poklopcem.

Trebate uzeti pola šalice tri puta dnevno prije jela. Tijek terapije je do tri tjedna.

Morska kelj

S oštećenjem arterija mozga vrlo su korisni i recepti utemeljeni na morskim algama. Ovu biljku možete jednostavno jesti jednu kašiku prije obroka ili možete na osnovu nje napraviti piće.

Da biste to učinili, uzmite do deset grama sušenih listova morske trave, u jednakim omjerima - lišće brusnice, matičnjaka, cvjetovi kamilice, kora stapke i heljde. Nakon toga u smjesu se doda i do 15 g gloga i pcelinja. Kašika za prikupljanje variva u šolji ključale vode. Nakon što se juha ohladi, mora se filtrirati. Konzumirati 3 r / dan.

Recept profesora Nikolaja Amosova

Akademik Nikolaj Mihajlovič Amosov posvetio je niz naučnih radova tretmanu žila glave i vrata. Opisao je i vlastiti recept borbe protiv aterosklerotskog procesa u mozgu.

Da biste napravili Amosovu tjesteninu, potrebna vam je čaša zdrobljenih oraha, isto toliko naribanih grožđica i meda. Sve se to miješa sa iscijeđenim sokom jednog limuna. Dobivenu pastu uzimajte tri puta dnevno, dvije kašike.

Ostali recepti od "baka"

Za prevenciju i liječenje cerebralne ateroskleroze treba u prehranu dodati brojne proizvode, koji ne samo da snižavaju kolesterol u krvi, već će pokrenuti i razbijanje ateromatoznih plakova u žilama. Efikasne i pristupačne narodne metode su recepti zasnovani na djetelini, češnjaku, medu, glogu, koprivi, maslačku korijena, zrelim trešnjama i divljim jagodama.

Fizički i mentalni stres

Lijekovi i narodni lijekovi za aterosklerozu cerebralnih žila postaju najučinkovitiji ako se pacijent pridržava prehrane s hipohoterolom i izmijeni način života. Šta je promjena životnog stila? Prije svega, treba isključiti fizičku neaktivnost. Redovne vježbe gimnastike, vježbe terapije i druge dozirane fizičke aktivnosti pomažu tijelu da se oporavi.

Mentalni stres vam omogućava da održavate i razvijete ton nervnog sistema - što je aktivniji, to je intenzivnija cirkulacija krvi u mozgu. Zbog toga se zbog intenzivnijeg opterećenja posude brže čiste. Osim toga, intelektualne studije mogu razviti kognitivne sposobnosti, pamćenje, mišljenje i zaustaviti razvoj senilne demencije.

Kombinacija sa medicinskim metodama

Prije liječenja moždanih žila, i lijekovima i narodnim lijekovima, potrebno je proći testove i dobiti savjet stručnjaka. Samo liječnik pojedinačno odredi doziranje lijekova i neobaveznih lijekova, pregleda pacijenta na kontraindikacije, patologije bubrega, a također pravilno sastavi sve aspekte terapije. Lijekovi će pomoći zaustaviti simptome, a liječenje narodnim lijekovima pomoći će tijelu da vrati izgubljene funkcije i sposobnost odupiranja bolesti.

Uz oštećenje cerebrovaskularne skleroze, glavna stvar je započeti liječenje na vrijeme i brzo. Kada se pojave prvi pozivi i sumnje na zastoj kolesterola, morate se obratiti liječniku u medicinskoj ustanovi. Što se prije preduzmu mjere, to je povoljnija daljnja prognoza.

Pogledajte video: Season II Episode 1: "L-Carnosine and Karnozin Extra" (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar