Šta određuje cijenu glukometra i koji je bolje odabrati

U savremenoj medicini kontrola glukoze jedna je od prvih tačaka u dijagnosticiranju stanja gotovo svake bolesne osobe. Šećer u krvi, kako ga u narodu nazivaju ovom vrijednošću, jedan je od najvažnijih biohemijskih pokazatelja stanja organizma. A ako je osobi dijagnosticiran dijabetes ili takozvani predijabetes, morate često provjeravati koncentraciju glukoze, u većini slučajeva - svakodnevno.

Za tako redovnu provjeru postoje glukometri - prijenosni, zgodni uređaji koji se lako koriste. U ljekarnama, prodavnicama medicinske opreme i internetskim trgovinama postoji puno sličnih analizatora. Stoga potencijalni kupac na ovaj ili onaj način uspoređuje glukometre, jer morate s nečim odrediti izbor. Jedan od glavnih kriterija odabira je koliki je mjerač.

Koliko košta bioanalizator

Analizator se razlikuje za analizator - jedan uređaj koštat će manje od 1000 rubalja, a drugi - 10 puta skuplje. Koji glukometar kupiti? Prije svega, to je pitanje financijskih mogućnosti. Rijetki umirovljenik može priuštiti uređaj po cijeni od 8000-12000 rubalja, a uzimajući u obzir činjenicu da održavanje takvog uređaja zahtijeva i značajne troškove.

Koji su glukometri jeftiniji:

  • Nefunkcionalni i nebitni uređaji. Na primjer, uređaji koji mjere samo glukozu u krvi, a kalibracija se vrši na cijeloj krvi. U određenom smislu, riječ je o zastarjeloj tehnici, jer moderni ispitivači vrše kalibraciju u plazmi.
  • Analizatori s malom količinom memorije. Ako je mjerač šećera u krvi u stanju da pohrani u memoriju ne više od 50-60 vrijednosti, onda to nije najbolji uređaj. Naravno, ovaj kriterij nije toliko bitan za sve korisnike, ali ovako mala količina memorije možda nije dovoljna za vođenje dnevnika i statističkih podataka o mjerenjima.
  • Glomazni uređaji. Najnovija generacija invazivnih brojila glukoze u krvi nalikuje pametnom telefonu. I to je prikladno, jer ponekad ne morate uređaj koristiti kod kuće - na radnom mjestu, na primjer, takav moderan glukometar neće privući nepotrebnu pažnju.
  • Uređaji sa relativno velikom greškom. Naravno, svi žele kupiti visoko precizni uređaj za mjerenje šećera, ali za točnost moraju dodatno platiti.

Koji je merač bolji? Ne postoji konsenzus, ali osnovni kriteriji su univerzalni, prije svega, tehnika mora biti tačna.

Točnost glukotara

Ne vjeruju svi potencijalni korisnici ovoj tehnici: mnogi su samo sigurni da analizatori lažu, milo rečeno, greška istraživanja je prilično velika. U stvari, to je predrasuda.

Prosječna pogreška ne bi trebala preći 10%, što je za samog pacijenta nekritična razlika.

Ali govorimo o modernoj tehnologiji koja i nije toliko jeftina, a njeno održavanje zahtijeva troškove. Naravno, možete kupiti vrlo skupe neinvazivne glukometre s blagom greškom, ali ne mogu si svi pacijenti priuštiti takve kupovine, blago rečeno. Stoga je referentna vrijednost proračunskog segmenta mjernog aparata 1500-4000 rubalja. I u tim granicama možete kupiti glukometar, u čije svjedočenje bez sumnje možete vjerovati.

  • Kalibrira se ne punom krvlju, već plazmom, što povećava njihovu tačnost,
  • Uređaji kalibrirani plazmom djeluju 10-12% preciznije od uređaja kalibriranih cijelom krvlju.

Ako postoji takva potreba, tada možete vrijednosti plazme prevesti u poznatije vrijednosti „pune krvi“, podijelivši rezultat s 1.12.

Od jeftinih glukometra uređaj Accu-check smatra se preciznijim - njegova pogreška nije veća od 15%, a greška konkurentnog proizvoda istog cjenovnog ranga doseže 20%.

Povremeno je potrebno provjeriti brojilo - to je kontrolni alat koji utječe na taktiku liječenja, vaše akcije, prehranu, aktivnost, stil života. Najlakši način je provjeriti rad opreme usporedbom njezinih performansi s rezultatima laboratorijskih analiza. Usporedite vrijednosti koje se pojavljuju na obrascu s rezultatima ispitivanja krvi obavljenih na klinici i očitavanjem brojila kao odgovor na istraživanje provedeno gotovo odmah nakon izlaska iz laboratorija.

To znači da istovremeno, s razlikom od nekoliko minuta, prolazite dva uzorka krvi: jedan u laboratoriji, drugi - glukometru. Ako je greška iznad 15-20% - u svakom slučaju, analizator je netačan. U idealnom slučaju, razmak između pokazatelja ne bi trebao biti veći od 10%.

Kako provjeriti mjerač glukoze u krvi kod kuće

Prvo, slijedite jednostavno pravilo - trebali biste provjeriti ispravnost testera jednom u tri tjedna. Postoje strogo utvrđene situacije u kojima je potrebna verifikacija.

Kada proveriti brojilo:

  • Na prvoj sesiji analizatora,
  • Pri prašenju otvora test trake i lancete,
  • Ako sumnjate da brojilo pokazuje različite rezultate,
  • Ako je uređaj oštećen - pao je, pao sa visine, ležao na sunčanom mestu itd.

Često analizator pokazuje pogrešne rezultate ako njegov vlasnik koristi istekle trake. Test trake retko traju duže od tri meseca.

Prvo, samo provjerite da li tester radi. Ispitajte opremu, utvrdite koja je kalibracija brojila i provjerite je li baterija ispravna. Umetnite lancetu i pokazivaču traku u željene rupe. Uključite aparat. Pogledajte prikazuju li se točni datum i vrijeme na zaslonu, kao i navigacijske stavke. Tri puta nanesite kap krvi na tri različite trake. Analizirajte rezultate: tačnost brojila ne smije biti veća od 5-10%.

Korištenje kontrolnog rješenja

Obično se na svaki uređaj veže kontrolna (radna) otopina za analizu nivoa glukoze u krvi. Pruža priliku za analizu tačnosti podataka. To je posebna tekućina, crvenkaste ili ružičaste boje s jasno definiranim sadržajem glukoze.

Sastav radne otopine uključuje važne reagense koji pomažu u provjeri uređaja. Nanesite rastvor na trake indikatora, baš kao na uzorku krvi. Nakon nekog vremena uspoređuju se rezultati: oni koji su prikazani i oni koji su navedeni na pakiranju test traka.

Ako je radno rješenje gotovo, možete ga kupiti u ljekarni ili naručiti u web trgovini. Ovo je najpouzdaniji način provjere rada brojila.

Ako nema rješenja i morate hitno provjeriti opremu, napravite jednostavan test. Uzmite tri standardna mjerenja zaredom - uporedite rezultate. Kao što razumijete, u kratkom vremenskom periodu oni se ne mogu promijeniti, stoga bi sva tri odgovora trebala biti, ako ne i potpuno identična, onda s malom greškom (maksimalno 5-10%). Ako vam uređaj daje sasvim drugačije vrijednosti, onda s tim nešto nije u redu.

Ako je mjerač i dalje pod garancijom, vratite ga prodavaču. Neki uređaji, usput, imaju neograničenu garanciju, odnosno oslanjaju se na servis u svakom slučaju. Samo ako mjerač ne uspije zbog vaše greške - ako ste pokvarili ispitivač ili namočili, malo je vjerojatno da će ga servis popraviti ili zamijeniti.

Zašto se mogu pojaviti greške

Može li glukometar lagati? Naravno, ovo je samo tehnika koja ima tendenciju da se razbije, a koja se može oštetiti nepažnjom ili jednostavno prekršiti važna pravila upotrebe.

Moguće su pogreške u istraživanju:

  • U slučaju neuspjeha temperaturnih vrijednosti skladištenja indikatorskih traka,
  • Ako je poklopac na kutiji / epruveti sa test trakama slobodan,
  • Ako je indikatorska zona prljava: prljavština i prašina su se nakupili na kontaktima utičnica s trakom ili na sočivima fotoćelije,
  • Ako se kodovi na strip traci i na samom analizatoru ne podudaraju,
  • Ako dijagnosticirate u pogrešnim uvjetima - dopušteni temperaturni raspon je od 10 do 45 plus stepeni,
  • Provođenje postupka sa vrlo hladnim rukama (u vezi s tim povišen je nivo glukoze u kapilarnoj krvi),
  • Ako su vaše ruke i trake kontaminirane tvarima koje sadrže glukozu,
  • Ako je dubina uboda vrha prsta nedovoljna, krv se sama ne ističe iz prsta, a takvim istiskivanjem doze krvi dolazi do intersticijske tekućine koja ulazi u sam uzorak, što iskrivljuje podatke.

To jest, prije provjere pogreške testera, provjerite da li sami ne kršite pravila za korištenje uređaja.

Koje medicinske pogreške mogu utjecati na rezultate brojila

Na primjer, uzimanje određenih lijekova može utjecati na tačnost studije. Čak i obični paracetamol ili askorbinska kiselina mogu iskriviti rezultate ispitivanja.

Ako osoba ima dehidraciju, to utiče i na tačnost rezultata.

Količina vode u krvnoj plazmi smanjuje se, dok se hematokrit povećava - a to smanjuje rezultat mjerenja.

Ako krv sadrži visoki udio mokraćne kiseline, onda to utječe i na krvnu formulu, te utiče na podatke istraživanja. A mokraćna kiselina se može povećati, na primjer, s gihtom.

I postoje mnogi slični zdravstveni uvjeti - pitajte svog ljekara što može uzrokovati neispravne rezultate osim kvara brojila. Možda imate pridružene bolesti koje utiču na merenje glukoze.

Koji se glukometri smatraju najtačnijim

Tradicionalno, uređaji proizvedeni u SAD-u i Njemačkoj smatraju se najkvalitetnijim bioanalizatorima. Iako postoji dovoljno dobra konkurencija za ove proizvode, ugled njemačke i američke tehnologije je zasluženo visok. Možda je to zbog činjenice da su analizatori podvrgnuti brojnim ispitivanjima i ispitivanjima.

Približna ocjena najtačnijih glukometra:

  • Accu check sredstvo
  • One Touch Ultra Easy
  • Bionheim GM 550,
  • Krug vozila


Također, neće biti dobro zatražiti od liječnika savjet - možda on, kao stručnjak za vježbe, ima svoju predstavu o uređajima, a za cijenu i karakteristike može vam preporučiti nešto prikladno.

Zašto su neki mjerači glukoze u krvi skupi?

Sve je jasno s točnošću: da, ova komponenta već je uključena u cijenu uređaja, ali ponekad se vlasnik uzalud žali na opremu - on sam krši pravila rada, otuda i negativne rezultate, iskrivljene podatke.

Danas su velika potražnja glukometri koji, osim razine glukoze, određuju i ostale važne biohemijske parametre. U osnovi je ova tehnika mini-laboratorija, jer može da meri nivo šećera, holesterola, hemoglobina, pa čak i mokraćne kiseline.

Jedan od tih multitasking analizatora je EasyTouch glukometar. S pravom se smatra jednim od najtačnijih instrumenata.

Multifaktorni tester EasyTouch mjeri:

Svaka vrsta mjerenja treba svoje testne trake. Cijena u ljekarnama za takav glukometar iznosi oko 5000 rubalja. A taj je trošak još uvijek relativno nizak, jer slični multifunkcijski uređaji drugih proizvođača mogu koštati gotovo dvostruko više. U danima popusta i promocija, kao i posebnim ponudama internetskih trgovina, cijena može pasti i na 4.500.To je zaista visokokvalitetna tehnika s pristojnom količinom memorije (do 200 mjerenja).

Ali, Accutrend Plus uređaj, na primjer, mjeri sadržaj glukoze, holesterola, kao i triglicerida i laktata.

U pogledu brzine djelovanja, ovaj analizator malo je inferiorni u odnosu na kolege, ali nema sumnje u točnost rezultata. Ali takav glukometar košta mnogo - prema različitim izvorima cijena se kreće od 230-270 cu.

Trošak neinvazivnih mjerača glukoze u krvi

Posebna kategorija je neinvazivna mjerna tehnologija. Ako toliko široko postavite pitanje koji metar odabrati, tada možete razmotriti potpuno jeftine mogućnosti za doista modernu tehnologiju. Govorimo o neinvazivnim analizatorima koji rade bez igle, bez indikatorskih traka. Ali vrijedi spomenuti odmah: ogroman procenat opreme u Ruskoj Federaciji nije na prodaju, može se naručiti u inostranstvu, to je pomalo problematično. Uostalom, morat ćete dati puno novca za jedinstvenu opremu više nego jednom, u pravilu, servisiranje neinvazivnih analizatora također zahtijeva znatna sredstva.

Primjeri modernih neinvazivnih mjerača glukoze u krvi:

  • GlukoTrek. Uz pomoć tri mjerenja, ovaj uređaj uklanja sve nedoumice u točnost podataka. Korisnik ovog glukometra pričvršćuje posebnu kopču na uhu, rezultati studije dolaze na uređaj spojen na kopču. Tačnost mjerenja je 93%, a to je mnogo. Klip senzora se mijenja svakih šest mjeseci. Istina, veoma je teško kupiti, prema različitim izvorima, cijena je od 700 do 1500 cu
  • Freestyle Besplatno Flash. Metoda mjerenja ne može se smatrati potpuno neinvazivnom, ali uzorkovanje krvi zaista nije potrebno, poput test traka. Uređaj čita podatke iz međućelijske tekućine. Sam senzor je montiran u predelu podlaktice, na njega se već donosi čitač, rezultat se prikazuje nakon 5 sekundi. Cijena takvog gadgeta je približno 15 000 rubalja.
  • GluSens. To je tanki senzor i senzorski element. Posebnost ovog bioanalizatora je ta što se on uvodi u masni sloj metodom implantacije. Tamo uspostavlja kontakt s bežičnim prijemnikom, a indikatori mu idu. Senzor važi godinu dana. Pošto se takvi brojila još nisu u masovnoj prodaji, cijena još nije poznata, možda će se nalaziti na području od 200-300 cu, navodi se u obećanjima reklama.
  • SugarSens. Ovo je sistem za kontinuirano praćenje šećera u krvi. Uređaj se zalijepi za kožu, a senzor elektrohemijski neprekidno radi 7 dana. Takav analizator košta oko 160 cu, a zamjenjivi senzor - 20 cu


Karakteristika tako skupe tehnike je da su komponente skupe. Iste izmjenjive senzore potrebno je često mijenjati, a njihova cijena je uporediva s velikim nizom test traka. Stoga je teško reći koliko je opravdana upotreba tako skupih uređaja. Da, postoje situacije kada su one neophodne - često sportaši koriste ovu tehniku, na primjer. Ali za prosječnog korisnika tradicionalni mjerač glukoze koji radi na test trakama sasvim je dovoljan, čija je cijena prilično lojalna.

Cijena komponenti

Često sam kupac može pronaći brojilo po vrlo povoljnoj cijeni. Na primjer, u sklopu reklamne kampanje u klinici, prodajni predstavnici vrlo jeftino prodaju uređaje. Ljudi se aktivno odazivaju na takvu ponudu, a to je ono što prodavaču treba. Sam mjerač nema smisla ako za njega ne kupite test trake i kanale. Ali ove komponente u agregatu ponekad koštaju više od samog analizatora.

Na primjer, jeftini glukometri za promociju koštaju 500-750 rubalja, a veliki paket od 100 komada traka košta oko 1000-1400. Ali trake su uvijek potrebne! Ako je analizator višenamjenski, onda ćete morati kupiti trake različitih vrsta: neke za mjerenje glukoze, druge za holesterol, druge za hemoglobin, itd.

A to je također skupo, jer nije tajna da često korisnici nekoliko puta upotrebljavaju jednu lancetu. Ako samo vi koristite glukometar, to je još uvjetno dopušteno. Ali ako imate jednu tehniku ​​za cijelu obitelj, a nekoliko ljudi radi analize, budite sigurni da ćete promijeniti lance.

Ukratko, održavanje brojila je mnogo puta veće od njegovih troškova. Kupnja test traka za buduće popuste također nije najbolja opcija: njihov rok trajanja nije tako dug da indikatore možete pohraniti u velikim količinama.

Korisničke recenzije

Ali što sami korisnici kažu o kvaliteti ovih prijenosnih uređaja? Pored strogog informativnog teksta ili preporuka, uvijek je zanimljivo pročitati dojmove vlasnika opreme.

Glukometar je relativno jeftin i pristupačan mali uređaj koji dijabetičaru može biti koristan nekoliko puta dnevno. Ljekari snažno preporučuju svakom pacijentu da ovaj uređaj kupi, pohrani i zaštiti, i što je najvažnije, redovno ga koristi. S vremenom ćete shvatiti da li tehnika griješi - ako se vrijednosti jako razlikuju jedna od druge, uprkos činjenici da je privremena razlika među njima mala, tada morate provjeriti uređaj.

Kada kupujete glukometar, obratite pažnju da li u konfiguraciji postoji kontrolno rješenje. Ako ih proizvođač ne isporučuje izravno u kompletu, kupite ga zasebno. Činjenica je da će prije prve upotrebe analizator morati biti provjeren. Izmjerite sva svojstva brojila - cijenu, kvalitetu, tačnost, opremu. Pokušajte ne preplaćivati ​​za oglase.

Pogledajte video: Merenje šećera u krvi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar