Recept od sira s heljdinim brašnom

Pristup ovoj stranici odbijen je jer vjerujemo da za pregled web mjesta koristite alate za automatizaciju.

To se može dogoditi kao rezultat:

  • Javascript je onemogućen ili blokiran nastavkom (npr. Blokeri oglasa)
  • Vaš pretraživač ne podržava kolačiće

Provjerite da li su u vašem pretraživaču omogućeni Javascript i kolačići i da ne blokirate njihovo preuzimanje.

Referenčni ID: # b7bfb7b0-a620-11e9-bfb8-df29019c91ad

Cheesecakes - rusko nacionalno jelo

Danas se skutni sir smatra jednim od najkorisnijih proizvoda koji u svom sastavu sadrži optimalni omjer hranljivih sastojaka i proteina. Prije nekoliko stotina godina, skuta je bila omiljeno jelo koje se konzumira u bilo kojem obliku. Tada su bili popularni cheesecakei. Ali zašto su dobili takvo ime, jer nisu napravljeni od sira, već od skute? Činjenica je da u Rusiji nije postojala podjela između sira i sira - u stvari je to bio isti proizvod sličnog ukusa.

Tek s pojavom industrijske proizvodnje, kada je skutni sir postao dostupan ljudima, recept za sirare malo se promijenio. I u topljenom stanju, skuta je zaista pomalo nalik siru. Kako su nastali syrniki? S razvojem poljoprivrede stvorio se višak mlijeka koji se nigdje nije mogao skladištiti. Kako se postupak kiselosti pretvorio, mlijeko se pretvara u sir, a od sira su već pripremljena razna jela, uključujući i kolače od sira.

Posluženi su uz domaću pavlaku ili džem. Svaka je domaćica poznavala recept za syrniki s brašnom, a pripremljene su gotovo na isti način kao i sada. Vrijedi li reći da je jelo popularno već nekoliko stoljeća zaredom, a okus mu je izvrstan?

Korak po korak recept za klasične cheesecakes

Postoji ogromno mnoštvo različitih recepata za palačinke od sira sa brašnom. No, klasični recept i dalje je najpopularniji, koji je jednostavan, ali ima odličan ukus. Da biste pripremili nekoliko porcija za jednu ili dvije osobe, trebat će vam sljedeći proizvodi:

  • 600 grama skute ili dva standardna pakovanja od 300 grama, bolje je uzimati sir srednjeg sadržaja masti,
  • dva jaja
  • nekoliko kašika kaše,
  • 6 kašika brašna
  • nekoliko žlica šećera ili zaslađivača,
  • ulje za prženje
  • prstohvat soli
  • žličica praška za pecivo.

Pomoću ovih sastojaka možete kuhati sira u dva broja. Sam postupak kuhanja je vrlo jednostavan, samo jednom skuhajte ovo jelo, a recept nećete zaboraviti.

  1. Najprije morate samljeti skuti u homogenu masu. Ako je dovoljno mekan i nije zrnast, ovaj korak možete preskočiti. Najlakši način za pohanje skute je korištenje miksera.
  2. Umutite jaja mikserom i polako dodajte sol i šećer po ukusu.
  3. Sada je potrebno kombinirati jaja i skute, a zatim u dobivenu masu umiješati brašno i prašak za pecivo, neprestano miješajući sir.
  4. Formiranje glatkih syrnika nije tako jednostavno. Kako biste napravili proizvode željenog oblika, možete valjati kuglice, a zatim ih lagano pritisnuti otvorenim dlanom. Da se kolači od sira ne bi zalijepili za sto, dovoljno je da ga prvo pospete brašnom.
  5. Ostaje samo da pržene proizvode skute popržite na maslacu. Međutim, taj postupak i nije tako jednostavan. Kako bi se proizvodi od skute pržili u centru, morate ih brasniti do zlatno smeđe boje, a zatim smanjiti vatru, poklopiti i pričekati još 15 minuta.

Pravila kuhanja

Svaka domaćica ima tajne kuhanja različitih jela. Mali trikovi pomažu da od običnog jela napravite nevjerovatno ukusnu poslasticu. U receptu za sira s brašnom postoji nekoliko tajni, koje pomažu da budu mrvi i nježni.

  1. Posebno pažljiv treba biti odabir sira. Bolje je uzimati proizvod sa visokom masnoćom. Da, može naštetiti onima koji su na dijeti, ali cheesecakes od 9% skute siđe jednostavno ne može uporediti po ukusu s istim jelom s niskim udjelom masti sira.
  2. Ako naiđete na previše suvi sir, onda ga možete ublažiti malom količinom vrhnja ili pavlake.
  3. Bolje je uzimati nekuhani sir, jer će na taj način okus sira biti mnogo ugodniji.
  4. Naravno, svi sastojci moraju biti svježi, tada će vas okus gotovog jela oduševiti.
  5. Ako vam sir nije homogen, tada ga trebate pobijediti mikserom ili protrljati kroz veliko sito.
  6. Da bi se čipsi postali sjajni, dio brašna zamijenite sa kašom. Apsorbuje suvišnu vlagu i čini ih ukusnijima.
  7. Oni cheesecakei koji ne liče na malo ispuhane palačinke izgledaju mnogo ukusnije. 1 žličica praška za pecivo pomoći će vam da dodate volumen.

Dijetalni cheesecakes

Ako pratite svoju figuru i brojite kalorije, onda klasični cheesecake zajedno sa kiselim vrhnjem ili džemom mogu činiti polovinu vaše dnevne prehrane. Ali to se može izbjeći zamjenom nekih sastojaka. Na primjer, možete kuhati obrok bez brašna. Recept za sirare bez brašna u tavi je vrlo jednostavan.

  1. Trebat će vam 300-gramski paket skute, jaja i riža. Djelovat će kao vezivno sredstvo umjesto pšeničnog brašna. Prije kuhanja usitnite rižu u brašno pomoću mlinca za kafu ili kupite gotov proizvod u trgovini. Rižino brašno široko se koristi u dijetnoj hrani: njegov glikemijski indeks niži je od uobičajenog brašna za pecivo, a ima i puno više korisnih tvari. Za jednu porciju sira, dovoljno će biti uzeti 2 kašike rižinog brašna.
  2. Nadalje, postupak kuhanja sličan je klasičnom receptu za cheesecake. Ako želite još više smanjiti unos kalorija u cheesecakes, upotrijebite skuti sir s malo masnoće, a biljno ulje uklonite u potpunosti i pržite u tavi sa neljepljivim sastojkom. U ovom slučaju, kačkavalji definitivno neće naštetiti figuri.

Recept za syrniki sa kašom, ali bez brašna, upadljivo je jednostavan. Jednostavno morate ukloniti svo brašno zamijenivši ga s kašom. U odnosu na klasični recept, ovo jelo je bujnije i prhko. Međutim, ljubitelji cheesecakesa ne savjetuju da brašno potpuno isključe iz recepta - jer se gubi osjetljiv okus. Najoptimalnije se može smatrati upotrebom kaše i brašna, posebno jer su kalorijske vrijednosti gotovo identične. Ali ako se ipak odlučite skuhati kolače od sira bez brašna, trebat će vam sljedeći proizvodi:

  • pola kilograma sira 5% masti,
  • Kašika 6 kašika kaše,
  • prašak za pecivo ili soda, ugasio sirćetom,
  • 2 kašike šećera
  • vanilin i grožđice po ukusu.

Sastojci se miješaju u fazama: prvo morate miješati šećer i jaja u skuti, a zatim postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo. Ako je sir previše masan ili tekuć, tada ga trebate staviti na sito i pričekati da višak tekućine iscuri. Da bi gotovo jelo izgledalo lijepo u restoranu, potrebno ga je ostaviti da se malo ohladi i na vrh uliti džem ili čokoladni sirup.

Cheesecakes sa heljdinim brašnom

Cheesecakes - ovo je univerzalno jelo. Iako ga mnogi jedu samo za doručak, mogu ga uzeti sa sobom kao užinu ili jesti u podne. Naravno da vjerovatno neće zamijeniti punopravno jelo, ali pomoći će da se zaboravi na hranu na duže vrijeme - uostalom, cheesecake su vrlo zadovoljavajući. Zato ih često pripremaju oni koji brinu o svom zdravlju i nastoje uštedjeti svoje vrijeme. Za ljude koji se pridržavaju osnova pravilne prehrane izmišljen je poseban, neobični recept u kojem je zamijenjeno heljdino brašno. Recept za sirare s heljdinim brašnom možete pronaći dolje.

  1. Trebat će vam: 1 jaje, 200 grama suhog sira, 30 grama heljdinog brašna i borovnica umjesto šećera. Ako ne volite bobice, onda ih možete zamijeniti šećerom ili stevijom.
  2. Skuhani sir izgnječite vilicom, dodajte brašno, zaslađivač i lagano pospite bobice.
  3. Dobivenu masu promiješajte i dodajte joj tučeno jaje.
  4. Oblikujte male kuglice i stavite ih na tavu, lagano pritiskajući vrh. Budite oprezni: heljdovo brašno se ne lijepi dobro, pa se cheesecake može jednostavno raspasti. Da biste to izbjegli, navlažite ruke vodom i sira napravite gušće.
  5. 15-20 minuta na laganoj vatri i oni su spremni.

Za šta je ovaj recept dobar? Heljda je jedna od najzdravijih žitarica. Ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje klice šećera u krvi i doprinosi dugom osjećaju punoće. Zato sportisti vole jesti heljdu kao izvor sporih ugljikohidrata. Sirni kolači u kojima se kombiniraju sir i heljda - ovo je pravi "superproizvod" koji će vas dugo zasititi, a da pri tome ne nanosi nikakvu štetu figuri. Uz to, takve syrnike mogu jesti osobe koje nemaju intoleranciju na gluten, a to je veliki plus.

Najneobičniji recepti

Na internetu možete pronaći mnogo recepata za palačinke od sira, zdrob i brašno. Ali po kojim neobičnim receptima možete smisliti ovo klasično jelo? Kroasani koji izgledaju poput čuvenih francuskih zekata vrlo su popularni. Da biste ih pripremili, trebate uzeti više brašna i napraviti tijesto od sira, iz kojeg ćete morati oblikovati ove slatke proizvode. Bolje ih je ne pržiti u tavi, ali u rerni će im se pokazati jako usta.

Za one koji su već probali sve, postoji još jedan recept za sirnike sa brašnom. Korak po korak recept sa fotografijom može biti koristan ako ga domaćica reproducira prvi put. Dakle, sirasti kolači se kuhaju u čaši. Upravo to radi i kuharica restorana Julia Vysotsky.

Da biste to učinili, potrebni su vam sir, kisela pavlaka, jaja i džem. Da bi se kolači od sira u čaši ispostavili ukusnim, treba da oblikujete od dobivene mase mesne okruglice i lagano ih pržite. Zatim u čaši napravite neku vrstu tiramisua, naizmjenično slojeve tankih sira sa šlagom i džemom. Ova opcija će se svidjeti čak i najtrofejnijim gurmanima. Ako kuhate palačinke sa sirom kao doručak za djecu, tada će neobične slike položene uz pomoć hrane pomoći da se poveća njihov apetit. Samo pokušajte da siraku dobijete željeni oblik i stavite štapiće s marmeladom ili pavlakom. Ispostavit će se i ukusno i zabavno.

Ako se odlučite za kuhanje kolača sa sirom bez brašna i kaše, u recept morate dodati bananu - neće pustiti da se masa raspadne.

Savjeti za kuhanje

Stručnjaci preporučuju korištenje palačinki umjesto uobičajenog brašna. Recept za sira s palačinkim brašnom ne razlikuje se od klasične opcije kuhanja, osim sastojaka. Ali ukus takvog jela je puno nježniji. Činjenica je da je brašno za palačinke gotova smjesa koja sadrži jaje u prahu, surutku, jaja, sol i šećer. Sve vam ovo omogućava da ukus sira dobijete zasićeniji.

Recept za siraše sa fotografijama možete pronaći u različitim varijacijama na Internetu. Ali najviše pažnje treba obratiti na klasične provjerene recepte u kojima je već uživalo stotine ljudi. Tako da skuta sir nije masna, bolje je voditi računa o pripremi sastojaka unaprijed. Ako ćete spremati kolače od sira za doručak, nabavite sira i stavite ga na sito za noć. Tako možete biti sigurni da se masa ne zamagli u tavi.

Hranjiva vrijednost i sadržaj kalorija

Važno je znati hranjivu vrijednost proizvoda ne samo onima koji prate višak kilograma, već i ljudima koji imaju dijabetes ili druge bolesti. Odnos proteina, masti i ugljikohidrata važan je za sportaše i one koji su zabrinuti zbog svog izgleda. Što BZHU sadrži u sastavu klasičnih sira sa malo šećera? Nakon što pojedete 100 grama proizvoda, dobit ćete 15 grama proteina, 9 grama masti i 18 grama ugljikohidrata. Kao što vidite, omjer je vrlo dobar. Ali ako želite smanjiti količinu ugljikohidrata, onda to možete učiniti zamjenom šećera stevijom. U tom se slučaju količina ugljikohidrata smanjuje za 7 grama.

Koliko kalorija ima u jednom kolaču od sira? Ako kolače sira napravite prema receptu od sira s brašnom, tada će kalorijski sadržaj jednog komada (težak oko 50 grama) iznositi 125 kcal. Puna porcija od 100 grama već će sadržavati 250 kilokalorija. Ako pripremate dijetalno jelo, tada se energetska vrijednost syrniki može smanjiti na 200 kcal. Za usporedbu, približno ista količina energije sadrži 350 ml gaziranog slatkog pića. Jedenjem sira za pirjanje, zadovoljit ćete glad i ćelijama tijela dati bogat materijal za rast.

Trošak jedne posluživanja

Korak po korak recept za sira s brašnom s razlogom se može naći u svakoj kuharskoj knjizi. Uostalom, ovo nije samo jednostavno, već i vrlo proračunsko jelo. Izračunavanje troškova jedne posluživanja vrlo je jednostavno. Za pripremu 300 grama sira (3 porcije) trebat će vam samo 200 rubalja. A priprema takvog doručka bit će samo 20 minuta.

Korist i šteta

Ne samo kvaliteta našeg života, već i njegovo trajanje ovisi o tome šta jedemo. Stoga morate biti dvostruko oprezni, čineći dijetu za sebe tjedan dana. To se posebno odnosi na djecu i starije osobe. Česni kolači teško mogu naštetiti osobi, osim osoba koje imaju netoleranciju na kravlje proteine ​​ili gluten. Ali u ovom slučaju se može naći i izlaz. Ako patite od alergija na hranu, pšenično brašno možete zamijeniti rižinim brašnom, koje ne sadrži gluten. Ako postoji netolerancija na kazein, onda možete pokušati ispeći sira koristeći kozji kolač. Mnogo je manje alergičan od proizvoda od kravljeg mlijeka.

Što se tiče prednosti, skuta je izvor vrijednih proteina, kao i kalcijuma. Zbog toga su one često uključene u dječiju prehranu. Jedna porcija može zadovoljiti polovinu dnevne potrebe za kalcijumom. Prilikom kuhanja, skuta ne gubi korisna svojstva pa ga možete pržiti bez straha. Bolje je isključiti suncokretovo ulje iz recepta za syrniki sa kašikom brašna i brašnom, tada se neće ispasti prekuhani i neće imati loš kolesterol.

? 400 g heljdine kaše

? 60 ml biljnog ulja 200 g brašna Sol po ukusu

Skuhani sir protrljati kroz sito ili proći kroz mlin za meso, pomiješan sa kašom od heljde i šećerom, ostaviti 15 minuta.

Žumanjke odvojiti od proteina, tući mikserom, dodati u heljdine kaše sa sirom.

Bjelanjke se tuče sa soli dok se ne stvori pjena, pažljivo se umiješa u prethodno pripremljenu masu, doda brašno (150 g).

Tijesto još jednom zamijesite, razvaljajte u obliku gustog štapića, prerežite kriške, uvaljajte u preostalo brašno dajući oblik okruglih kolača i pržite u tavi sa zagrijanim biljnim uljem s obje strane dok se ne stvori zlatna korica.

Prije posluživanja sirare se malo ohlade.

Sirni kolači se obično prave od bijelog brašna, dodajući šećer. Kod dijabetesa oba ova sastojka izazivaju šiljke šećera, pa zato u dijetalnoj opciji zamijenimo pšenično brašno s heljdom, a šećer stevijom.

Sastojci

Heljdovo brašno uopće ne sadrži gluten što znači da će se cheesecakei vrlo loše saviti - to je normalno. Okrenite ih vrlo pažljivo da se ne raspadnu, i pecite na laganoj vatri.

  • Pileće jaje 1 komad
  • Suvi skuti 200 g
  • Heljdino brašno 30 g
  • Stevija na ukusu
  • Vanilija i cimet po ukusu i želji

Redoslijed kuhanja

  1. Skuhani sir pomiješajte s jajetom vilicom ili rukama. Ako želite, možete koristiti mikserom, tada će masa biti ujednačenija i mekanija.
  2. U dobijenu masu dodajte malo soli, stevije, brašna i začina te dobro izmiješajte. Ako želite da dobijete gušće kolače od sira, a ne meke kore, dodajte duplo više brašna - 60 g.
  3. Slepe syrnike (da, teško je) i uvaljajte ih u brašno.
  4. Stavite u tepsiju sa neprianjajućim lepkom i pecite dok ne skuhate.

Poslužite s nemasnom kiselom pavlakom (ne više od 10%) i bobicama.

Pogledajte video: Brze jogurt pogačice sa heljdinim brašnom - prelepe! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar