Inzulin kratkog dejstva kako ubrizgati ljudske lekove

Inzulin je vitalni lijek, revolucionirao je živote mnogih ljudi koji imaju dijabetes.

U čitavoj istoriji medicine i farmacije 20. veka možda se može razlikovati samo jedna grupa lekova istog značaja - to su antibiotici. Oni su, poput inzulina, ušli u medicinu vrlo brzo i pomogli su da se spasu mnogi ljudski životi.

Dan dijabetesa obilježava se na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije svake godine, počevši od 1991. godine na rođendan kanadskog fiziologa F. Buntinga, koji je zajedno s J. J. Macleodom otkrio hormon inzulin. Pogledajmo kako se stvara ovaj hormon.

Kakva je razlika između inzulinskih preparata jedan od drugog

  1. Stepen pročišćavanja.
  2. Izvor primanja je svinjski, goveđi, humani inzulin.
  3. Dodatne komponente uključene u otopinu lijeka su konzervansi, produžitelji djelovanja i drugi.
  4. Koncentracija.
  5. pH rastvora.
  6. Mogućnost miješanja lijekova kratkog i dugog djelovanja.

Inzulin je hormon koji stvaraju posebne ćelije u gušterači. To je dvolančani protein, koji uključuje 51 aminokiselinu.

U svijetu se godišnje potroši oko 6 milijardi jedinica inzulina (1 jedinica je 42 mikrograma tvari). Proizvodnja inzulina je visokotehnološka i provodi se samo industrijskim metodama.

Izvori inzulina

Trenutno su, ovisno o izvoru proizvodnje, izolirani svinjski inzulin i pripravci humanog inzulina.

Svinjski inzulin sada ima vrlo visok stupanj pročišćenja, ima dobar hipoglikemijski učinak i na njega praktično nema alergijskih reakcija.

Pripravci humanog inzulina u potpunosti su u kemijskoj strukturi s ljudskim hormonom. Obično se proizvode biosintezom koristeći tehnologije genetskog inženjeringa.

Veliki proizvođači koriste takve načine proizvodnje koji garantuju da njihovi proizvodi zadovoljavaju sve standarde kvalitete. Nisu pronađene značajne razlike u djelovanju humanog i svinjskog monokomponentnog inzulina (tj. Visoko pročišćenog); u odnosu na imunološki sustav, prema mnogim istraživanjima, razlika je minimalna.

Pomoćne komponente koje se koriste u proizvodnji inzulina

U bočici s lijekom se nalazi otopina koja sadrži ne samo hormon inzulin, nego i druge spojeve. Svaki od njih igra specifičnu ulogu:

  • produženje delovanja leka,
  • dezinfekcija rastvora
  • prisustvo svojstava pufera rastvora i održavanje neutralnog pH (acidobazna ravnoteža).

Proširenje inzulina

Da bi se stvorio inzulin produženog dejstva, otopini konvencionalnog insulina dodaje se jedno od dva jedinjenja, cink ili protamin. Ovisno o tome, sve insuline možemo podijeliti u dvije grupe:

  • protaminski insulini - protafan, insuman bazalni, NPH, humulin N,
  • cink-insulini - suspenzije mono-traka, traka, humulin-cink, suspenzije od insulina-cinka.

Protamin je protein, ali nuspojave u obliku alergije na njega su veoma rijetke.

Za stvaranje neutralnog okruženja otopine dodaje se fosfatni pufer. Treba imati na umu da je strogo zabranjeno kombiniranje fosfata koji sadrže inzulin s suspenzijom inzulin-cink (ICS), jer se u ovom slučaju taloži cink-fosfat, a djelovanje cink-inzulina se skraćuje na najnepredvidiviji način.

Komponente za dezinfekciju

Neki od spojeva koji se, prema farmakološkim i tehnološkim kriterijima, trebaju uvesti u pripravak, imaju dezinfekcijsko djelovanje. Tu spadaju krezol i fenol (oba imaju specifičan miris), kao i metil parabenzoat (metil paraben), koji nema mirisa.

Uvođenje bilo kojeg od ovih konzervansa izaziva specifičan miris nekih inzulinskih pripravaka. Svi konzervansi u količini u kojoj se nalaze u pripravcima s inzulinom nemaju negativan učinak.

Protaminski insulini obično uključuju krezol ili fenol. Fenol se ne može dodati u ICS rješenja jer mijenja fizička svojstva čestica hormona. Ovi lijekovi uključuju metil paraben. Takođe, ioni cinka u otopini imaju antimikrobni učinak.

Zahvaljujući ovoj višestepenoj antibakterijskoj zaštiti, konzervansi se koriste za sprečavanje razvoja mogućih komplikacija koje bi mogle prouzrokovati bakterijskom kontaminacijom kada se igla više puta ubaci u bočicu sa otopinom.

Zbog prisustva takvog mehanizma zaštite, pacijent može koristiti istu štrcaljku za potkožne injekcije lijeka 5 do 7 dana (pod uvjetom da samo on koristi štrcaljku). Štoviše, konzervansi omogućuju da se ne koristi alkohol za liječenje kože prije injekcije, ali opet samo ako pacijent sam napravi injekciju špricom sa tankom iglom (inzulinom).

Kalibracija šprice za inzulin

U prvim inzulinskim preparatima samo je jedna jedinica hormona bila sadržana u jednom ml rastvora. Kasnije je koncentracija povećana. Većina preparata inzulina u bocama koje se koriste u Rusiji sadrže 40 jedinica u 1 ml otopine. Bočice su obično označene simbolom U-40 ili 40 jedinica / ml.

Namijenjeni su širokoj upotrebi, upravo za takav inzulin i njihovo kalibriranje se vrši po sljedećem principu: kada se šprica napuni s 0,5 ml otopine, osoba dobije 20 jedinica, 0,35 ml odgovara 10 jedinica, i tako dalje.

Svaka oznaka na štrcaljki jednaka je određenoj zapremini, a pacijent već zna koliko jedinica sadrži u ovom volumenu. Dakle, umjeravanje šprica je stupanj s volumenom lijeka, izračunato na upotrebu inzulina U-40. 4 jedinice inzulina sadržane su u 0,1 ml, 6 jedinica - u 0,15 ml lijeka i tako dalje do 40 jedinica, što odgovara 1 ml otopine.

Neki mlinovi koriste inzulin, od kojih 1 ml sadrži 100 jedinica (U-100). Za takve lijekove proizvode se posebne inzulinske šprice, koje su slične onima koje smo gore razmatrali, ali imaju primijenjenu drugačiju kalibraciju.

U obzir se uzima ta posebna koncentracija (2,5 puta veća od standardne). U tom slučaju, doza inzulina za pacijenta, naravno, ostaje ista jer zadovoljava potrebe tijela za specifičnom količinom inzulina.

Odnosno, ako je pacijent prethodno koristio lijek U-40 i ubrizgavao 40 jedinica hormona dnevno, tada bi trebao primiti istih 40 jedinica prilikom ubrizgavanja inzulina U-100, ali ubrizgavati ga u količini 2,5 puta manjoj. Odnosno, istih 40 jedinica bit će sadržano u 0,4 ml otopine.

Nažalost, ne znaju svi ljekari a pogotovo oni koji imaju dijabetes. Prve poteškoće počele su kada su neki od pacijenata prešli na upotrebu injektora inzulina (olovke za špriceve), koji koriste olovke (posebne patrone) koje sadrže inzulin U-40.

Ako u špricu napunite, primjerice, otopinu s oznakom U-100, do 20 jedinica (tj. 0,5 ml), tada će ovaj volumen sadržavati čak 50 jedinica lijeka.

Svaki put kada napuni štrcaljke U-100 običnim štrcaljkama i pregledava odsječene jedinice, osoba će dobiti dozu 2,5 puta veću od one prikazane na nivou ove oznake. Ako ni liječnik ni pacijent na vrijeme ne primijete ovu pogrešku, vjerojatnost za razvoj teške hipoglikemije je velika zbog stalnog predoziranja lijeka, što se u praksi često događa.

S druge strane, ponekad se nalaze inzulinske šprice kalibrirane posebno za lijek U-100.Ako se takva štrcaljka pogrešno napuni uobičajenom otopinom mnogih U-40, tada će doza inzulina u štrcaljki biti 2,5 puta manja od one koja je napisana blizu odgovarajuće oznake na štrcaljki.

Kao rezultat toga, na prvi je pogled moguće neobjašnjivo povećanje glukoze u krvi. Zapravo, naravno, sve je sasvim logično - za svaku koncentraciju lijeka potrebno je upotrijebiti prikladnu štrcaljku.

U nekim zemljama, na primjer, Švicarska, pomno je razmišljen plan, prema kojem je napravljen kompetentan prijelaz na pripravke s inzulinom s oznakom U-100. Ali to zahtijeva bliski kontakt svih zainteresiranih strana: ljekara mnogih specijalnosti, pacijenata, medicinskih sestara sa bilo kojeg odjela, ljekarnika, proizvođača, vlasti.

U našoj zemlji vrlo je teško prebaciti sve pacijente na uporabu inzulina U-100, jer će, najvjerovatnije, to dovesti do povećanja broja pogrešaka u određivanju doze.

Kombinovana upotreba kratkog i produženog inzulina

U modernoj medicini liječenje dijabetesa, posebno prvog tipa, obično se događa kombinacijom dvije vrste inzulina - kratkog i produženog djelovanja.

Pacijentima bi bilo mnogo povoljnije kada bi se lijekovi različitog trajanja djelovanja mogli kombinirati u jednoj špricu i primjenjivati ​​istovremeno kako bi se izbjeglo dvostruko probijanje kože.

Mnogi doktori ne znaju šta određuje sposobnost miješanja različitih inzulina. Osnova toga je kemijska i galenska (određena sastavom) kompatibilnost produženih i kratko djelujućih inzulina.

Vrlo je važno da se prilikom miješanja dvije vrste lijekova brzi početak djelovanja kratkog inzulina ne proteže ili nestane.

Dokazano je da se lijek kratkog djelovanja može kombinirati u jednoj injekciji s protamin-inzulinom, dok početak inzulina kratkog djelovanja ne kasni, jer se topljivi inzulin ne veže na protamin.

U ovom slučaju, proizvođač lijeka nije bitan. Na primjer, može se kombinirati s humulinom H ili protafanom. Štaviše, smeše ovih preparata se mogu čuvati.

Što se tiče preparata cink-inzulin, odavno je utvrđeno da suspenzija inzulin-cink (kristalna) ne može biti kombinovana s kratkim inzulinom, jer se veže za suvišne ione cinka i pretvara se u produženi inzulin, ponekad djelomično.

Neki pacijenti prvo primjenjuju lijek kratkog djelovanja, zatim, bez uklanjanja igle ispod kože, malo promijene smjer i kroz njega se ubrizgava cink-inzulin.

Prema ovoj metodi primjene, provedeno je dosta znanstvenih studija, stoga se ne može isključiti da se u nekim slučajevima ovom metodom ubrizgavanja može stvoriti kompleks cinko-inzulina i lijeka kratkog djelovanja pod kožom, što dovodi do poremećaja apsorpcije potonjeg.

Stoga je bolje davati kratki inzulin potpuno odvojeno od cinkovog inzulina, napraviti dvije odvojene injekcije u područja kože koja su udaljena najmanje jedan cm jedan od drugog. To nije prikladno, a da ne spominjemo standardnu ​​dozu.

Kombinovani inzulin

Sada farmaceutska industrija proizvodi kombinirane pripravke koji sadrže inzulin kratkog djelovanja zajedno s protamin-inzulinom u strogo definiranom omjeru postotaka. Ovi lijekovi uključuju:

Najefikasnije kombinacije su one u kojima je odnos kratkog i produženog inzulina 30:70 ili 25:75. Taj je omjer uvijek naveden u uputama za uporabu svakog određenog lijeka.

Ovakvi lijekovi su najprikladniji za ljude koji prate stalnu dijetu, uz redovne fizičke aktivnosti. Na primjer, često ih koriste stariji pacijenti s dijabetesom tipa 2.

Kombinirani inzulini nisu prikladni za primjenu takozvane "fleksibilne" terapije inzulinom kada je nužno stalno mijenjati dozu inzulina kratkog djelovanja.

Na primjer, to treba učiniti pri promjeni količine ugljikohidrata u hrani, smanjenju ili povećanju tjelesne aktivnosti itd. U ovom slučaju doza baznog inzulina (produžena) je praktično nepromijenjena.

Ljudski inzulin je efikasno sredstvo dizajnirano za liječenje bolesnika koji su prvi i drugi tipovi dijabetesa. To je proizvod genetski inženjering koji je visoko topiv u tekućinama. Odobreno za upotrebu čak i tokom trudnoće.

Actrapid, Humulin, Insuran.

INN: Polusintetični rastvorljivi humani inzulin.

Od čega su napravljeni

Možete doći na sljedeće načine:

  • upotrebom specijalnog reaktivnog tretmana čistog svinjskog inzulina,
  • tijekom reakcije u koju su uključeni genetski modificirani sojevi kvasca ili Escherichia coli, bakterija e coli.

Takav inzulin je dvofazan. Prvo se pročišćava, a zatim sintetizira u konačnu hemijsku strukturu. Sastav ovog lijeka nije se mnogo razlikovao od čistog nesintetiziranog hormona inzulina. U ljudski oblik dodani su neki stabilizatori, oksidanti i reaktivni sojevi bakterija.

Glavni oblik ispuštanja je otopina za ubrizgavanje. 1 ml može sadržavati 40 ili 100 jedinica inzulina.

Farmakološko djelovanje

Ovaj lijek odnosi se na kratko djelujući inzulin. Specifični kompleks inzulinskog receptora formira se na površini membrane mnogih ćelija, što se pojavljuje nakon interakcije izravno s površinom stanične membrane. Povećava se sinteza ciklooksigenaze unutar ćelija jetre i masnih struktura.

Inzulin je sposoban da prodre direktno u mišićne stanice. U ovom slučaju se stimulišu svi procesi koji se odvijaju u ćelijama. Sinteza važnih enzima hekokinaze i glikogen sintetaze također je bolja.

Koncentracija glukoze u krvotoku opada zbog njegove brze raspodjele unutar stanica. Izvodi se dobra asimilacija svih tjelesnih tkiva. Postoji stimulacija procesa glikogenogeneze i ćelijske lipogeneze. Proteinske strukture se sintetiziraju brže. Brzina proizvodnje potrebne glukoze u stanicama jetre značajno se smanjuje smanjenjem razgradnje vlakana glikogena.

Farmakokinetika

Brzina apsorpcije inzulina često ovisi o načinu primjene aktivne tvari. Mnogo je posljedica konačne doze, ukupne koncentracije inzulina u otopini za ubrizgavanje i na mjestu neposredno ubrizgavanja. Tkivo je raspoređeno neravnomerno. Inzulin ne može probiti zaštitnu barijeru placente.

Može ga djelomično uništiti specifična insulinaza direktno u jetri. Izlučuje se uglavnom bubrežnom filtracijom. Poluvrijeme eliminacije ne prelazi 10 minuta. Maksimalna količina čistog inzulina u krvi opaža se unutar jednog sata nakon njegove direktne primjene. Efekat može trajati i do 5 sati.

Indikacije za upotrebu ljudskog insulina

Nekoliko je patologija kod kojih je terapija indicirana:

  • dijabetes tipa 1 i 2
  • dijabetička acidoza,
  • ketoacidotska koma,
  • dijabetes tokom trudnoće.

U slučaju prekomatoznog stanja kod pacijenta, on mora biti hospitaliziran. Ako se zdravlje ne poboljša, provodi se hemodijaliza. U svim ostalim slučajevima, kada nema negativnih popratnih reakcija, provodite aktivnu terapiju lijekovima. Doziranje i trajanje liječenja određuje lekar na osnovu težine kliničkih simptoma bolesti.

Kako uzimati ljudski inzulin

Doziranje i put izravne primjene određuje se isključivo na osnovu prosječnog šećera u krvi na brzinu, a zatim 2 sata nakon obroka. Osim toga, prijem ovisi o težini razvoja glukozurije.

Najčešće, potkožno davanje. Učinite to 15 minuta prije glavnog obroka. U slučaju dijabetičke akutne ketoacidoze ili kome, injicirani inzulin ubrizgava se mlazom, uvijek intravenski ili u gluteusni mišić, prije nego što se izvodi bilo koji operativni zahvat.

Preporučuje se davanje lijeka najmanje 3 puta dnevno. Da biste izbjegli akutnu lipodistrofiju, ne možete stalno uboditi lijek na isto mjesto. Tada se ne opaža distrofija potkožnog masnog tkiva.

Prosječna dnevna doza za odrasle je 40 jedinica, a za djecu 8 jedinica. Norma davanja je 3 puta dnevno. Ako postoji takva potreba, tada možete dobiti inzulin do 5 puta.

Neželjeni efekti humanog inzulina

Kada se koriste, često se razvijaju sledeće nuspojave:

  • alergijske manifestacije: urtikarija, Quinckeov edem,
  • jaka kratkoća daha, nagli pad pritiska,
  • hipoglikemija: pojačano znojenje, blijeda koža, drhtavica i prekomjerna uzbuđenost, uporna glad, pojačana palpitacija, nesanica, migrena, pretjerana razdražljivost i umor, poremećen vid i govor, mišićni grčevi lica,
  • hipoglikemijska koma,
  • hiperglikemija i acidoza: stalna suha usta, oštar gubitak apetita, crvenilo kože lica,
  • oslabljena svest
  • smanjen vid
  • svrab i oteklina na mestu gde su lekovi davani,
  • pojava oteklina na licu i udovima, kršenje refrakcije.

Takve su reakcije privremene i ne zahtijevaju nikakvo specifično liječenje. Prolaze postepeno nakon otkazivanja sredstava.

Posebna uputstva

Prije nego što prikupite rješenje izravno iz boce, morate ga sigurno provjeriti na prozirnost. Ako se pojavi talog, takav lijek se ne smije uzimati.

Doza inzulina je prilagođena za takve patologije:

  • zarazne bolesti
  • kvarovi štitne žlijezde,
  • Addisonova bolest
  • hipopituitarizam,
  • dijabetes u starijih osoba.

Često se razvijaju manifestacije akutne hipoglikemije. Sve njih može potaknuti predoziranje, oštra zamjena inzulina istog podrijetla s ljudskim, gladovanje, kao i proljev, povraćanje i drugi simptomi intoksikacije. Blaga hipoglikemija može se zaustaviti uzimanjem šećera.

Ako se pojave i najmanji znakovi hipoglikemije, odmah trebate kontaktirati stručnjaka. U blagim slučajevima prilagođavanje doze može pomoći. U težim situacijama treba koristiti simptomatsku detoksikacijsku terapiju. Ponekad je potrebno potpuno povlačenje lijekova ili zamjenske terapije.

Mora se imati na umu da se u području izravne primjene može pojaviti distrofija potkožnog masnog tkiva. Ali to se može izbeći promenom mesta za injekcije.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Važna je kontrola razine šećera u tijelu trudnice. U prvom tromjesečju potreba za čistim inzulinom lagano opada, a na kraju termina se povećava.

Tijekom dojenja, ženi će možda trebati neko prilagođavanje doze inzulina i posebna dijeta.

MP nema mutagene i genetski toksične efekte na organizam.

Predoziranje

Simptomi predoziranja mogu se često pojaviti:

  • hipoglikemija - slabost, pretjerano znojenje, blijeda koža, drhtanje ekstremiteta, drhtanje jezika, glad,
  • hipoglikemijska koma sa konvulzivnim sindromom.

Liječenje je uglavnom simptomatsko. Blaga hipoglikemija može proći nakon konzumiranja hrane bogate šećerom ili ugljikohidratima.

Čisti glukagon ubrizgava znakove teškog predoziranja.U slučaju naglog razvoja kome, do 100 ml razrijeđene otopine dekstroze ubrizgava se kap po kap dok teško bolesni pacijent ne izađe iz kome.

Interakcija s drugim lijekovima

Rješenje sintetiziranog inzulina strogo je zabranjeno kombinirati s drugim otopinama za ubrizgavanje. Glavni hipoglikemijski učinak povećava se samo ako se koristi zajedno s određenim sulfonamidima, MAO inhibitorima i anaboličkim steroidima. Androgeni, tetraciklini, bromokriptin, etanol, piridoksin i neki beta blokatori takođe pojačavaju efekat upotrebe leka.

Hipoglikemijski učinak je oslabljen ako se uzima sa glavnim štitnjačnim hormonima, kontraceptivima, glukagonom, estrogenima, heparinom, mnogim simpatomimeticima, nekim antidepresivima, antagonistima kalcijuma, morfija i nikotina.

Dvoumno utječe na inzulin na apsorpciju beta blokatora glukoze, rezerpina i pentamidina.

Kompatibilnost s alkoholom

Uzimanje inzulina nije kompatibilno s pijenjem alkohola. Znakovi intoksikacije su sve veći, a efekat lijeka je uveliko smanjen.

Postoji nekoliko osnovnih analoga:

  • Berlinsulin N Normal,
  • Diarapid CR,
  • Nevažeći
  • Insulin Actrapid,
  • Insuman Rapid,

Uvjeti skladištenja lijeka

Čuva se na temperaturi koja ne prelazi + 25 ° C na najzaštićenijem mjestu od male djece. Preporučljivo je izbjegavati direktno sunčevo svjetlo.

Potrebno je osigurati da otopina ne izgubi prozirnost, a na dnu se ne formiraju sedimenti. Ako se to dogodilo, onda se lijek ne može koristiti.

Proizvođač

Postoji nekoliko organizacija koje proizvode humani inzulin:

  • Sanofi (Francuska),
  • NovoNordisk (Danska),
  • EliLilly (SAD),
  • Pharmstandard OJSC (Rusija),
  • Nacionalna biotehnologija OJSC (Rusija).
Nakon dobivanja visoko pročišćenog inzulina, postavilo se pitanje o imunogenosti inzulina vrste. U procesu primjene metoda za određivanje količine inzulina u krvi otkrivena su antitijela na inzulin. Studije su pokazale da su pacijenti koji su koristili kombinovani goveđi / svinjski inzulin imali više antitijela nego koji su koristili samo svinjski inzulin.

Ta antitijela mogu biti inzulinski vezujuća, što može izazvati otpornost na inzulin, a spontanim oslobađanjem inzulina, nemotivirana hipoglikemija. Došlo je vrijeme da se goveđi inzulin zamijeni svinjskim, ali pacijenti u nekim zemljama su od vjerskih razloga odbili koristiti svinjski inzulin.

Ovaj problem postao je osnova za razvoj "ljudskog inzulina". Godine 1963. počela je era "ljudskog insulina" nakon ekstrakcije Mirskog sa kolegama insulina iz pankreasa ljudskog leša, a od 1974., nakon otkrića hemijske sinteze iz aminokiselina, pojavila se mogućnost potpune hemijske sinteze molekule ljudskog insulina.
1979-1981 Razvijena je biosintetska tehnologija DNK i polusintetički put za proizvodnju inzulina enzimskom zamjenom aminokiseline u molekuli (Markussen). Polintetički ljudski inzulin bio je napravljen od svinjskog mesa, njegov tačan naziv je enzimski modificirani svinjski inzulin. Trenutno se rijetko koristi.

Niz aminokiselina u molekuli svinjskog i humanog inzulina je identičan, s izuzetkom konačne aminokiseline lanca B: u svinjskom inzulinu - alanin, u ljudskom - treonin. Polusintetička metoda je katalitičko cijepanje alanina i zamjena treoninom. U posljednjem desetljeću polusintetička metoda proizvodnje inzulina gotovo je zamijenjena biosintetskom. Biosintetska metoda (genetskog inženjeringa) za proizvodnju humanog inzulina je proces promjene kodiranih nasljednih informacija živih mikroorganizama za sintezu stranih proteina.
Biosintetski ljudski inzulin se proizvodi rekombinantnom DNK tehnologijom.

Postoje dve glavne metode.
1. Odvojena sinteza primjenom genetski modificiranih bakterija.
2. Iz proinzulina sintetiziranog genetski modificiranom bakterijom.

Fenol ili metakrezol koriste se kao konzervans za očuvanje antimikrobnog stanja inzulina za kratke insuline i izofane, a paraben (metil parahidroksibenzoat) koristi se za inzulin tipa "Lente". Ovisno o prirodi tijeka dijabetesa, terapija inzulinom indicirana je u otprilike 30-35% bolesnika. Riječ je o pacijentima s dijabetesom tipa 1, koji čine 10-15% svih bolesnika s dijabetesom, kao i bolesnicima s dijabetesom tipa 2, podtipom koji konzumira inzulin, koji čine 15-25% svih bolesnika s dijabetesom tipa 2.
Do danas, terapija inzulinom ostaje jedina patogenetska metoda kojom se čuva život i sposobnost rada pacijentima sa dijabetesom tipa 1.

Stoga terapija inzulinom ostaje cjeloživotna, što, naravno, stvara određenim poteškoćama za pacijenta zbog potrebe za održavanjem stanja metabolizma ugljikohidrata bliskog onom zdrave osobe. Ne postoji alternativa supkutanoj nadomjesnoj terapiji inzulinom, iako je to samo imitacija fizioloških učinaka inzulina. U normalnim uvjetima, inzulin ulazi odmah u sistem portalnih vena, zatim u jetru, gdje je napola inaktiviran, ostatak je na periferiji. Sve se to događa tako brzo da se razina glikemije može održati u prilično uskom rasponu čak i nakon obroka. Primijećen je drugačiji put inzulina koji se ubrizgava pod kožu: on kasni u krvotok, a još više u jetri, nakon čega koncentracija inzulina u krvi dugo ostaje nefiziološki povećana. Ali moderna strategija i taktike terapije inzulinom omogućavaju način života pacijenata s dijabetesom tipa I vrlo blizu normalnim. To se može postići samo edukacijom pacijenata sa dijabetesom.

Potreba za primjenom programa obuke za dijabetes odavno je prepoznata. Već 1925. jedan od pionira inzulinske terapije, E. Joslin, podučavao je pacijente onome što su smatrali glavnim za uspjeh liječenja: svakodnevno trostruko određivanje glikozurije i promjenu doze inzulina na osnovu dobivenih podataka. Potreba za bolničkim liječenjem bila je rijetka. No s pojavom dugotrajnih inzulinskih pripravaka, razvoj terapije inzulinom krenuo je drugim putem. Pacijentima je bilo zabranjeno da samostalno mijenjaju dozu inzulina, ubrizgavali su mu inzulin produženog djelovanja samo 1 put dnevno, a dugi niz godina morali su zaboraviti na normalnu prehranu, izdržali s povećanim rizikom od hipoglikemije i potrebom čestih hospitalizacija.

Početkom 80-ih godina dijabetolozi su imali visoko pročišćene inzulinske pripravke, ljudski inzulin, poboljšana sredstva za primjenu inzulina (jednokratne inzulinske šprice i šprice za olovke) i metode za eksplicitnu analizu glikemije i glikozurije pomoću test traka. Suprotno očekivanjima, njihova upotreba sama nije dovela do smanjenja broja kasnih komplikacija dijabetesa i upornog poboljšanja kompenzacije metabolizma ugljikohidrata. Prema jednoglasnom zaključku stručnjaka, potreban je novi pristup koji bi omogućio efikasno upravljanje ovom složenom hroničnom bolešću uključivanjem samog pacijenta u aktivnu kontrolu dijabetesa i njegovo liječenje. Trenutno je termin „terapijska edukacija“ službeno priznata od strane Svetske zdravstvene organizacije, i predstavlja ključni deo lečenja bilo koje vrste dijabetesa. U odnosu na bolesnike s dijabetesom tipa 1, to prvenstveno znači da pacijent mora postati kompetentni inzulinski terapeut.

Ciljevi terapije insulinom kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1:
1) normalizacija metabolizma glukoze (u idealnom slučaju da se normalizira glukoza u krvi natašte, da se spreči njegovo prekomerno povećanje, hiperglikemija, glikozurija i hipoglikemija nakon jela, zadovoljavajuće - da se otklone klinički simptomi dijabetesa, ketoze, prekomerne hiperglikemije, koji su izraženi, često se javljaju ili nisu dijagnosticirani hipoglikemija)
2) optimizirati način ishrane i održavati normalnu tjelesnu težinu pacijenta,
3) normalizovati metabolizam masti (u smislu ukupnog holesterola, L PNP, L PVP, triglicerida u serumu krvi),
4) poboljšati kvalitetu života i postizanje normalnog i slobodnog načina života pacijenta,
5) za sprečavanje razvoja ili minimiziranje vaskularnih i neuroloških komplikacija dijabetesa.

Ljudski pankreas, iz različitih razloga, često ne može proizvesti inzulin. Tada morate koristiti genetski modificirani inzulin koji zamjenjuje ljudski inzulin.

Ljudski oblik inzulina dobija se ili u sintezi Escherichia coli, bilo iz svinjskog inzulina zamjenom jedne aminokiseline.

Da bi se simulirao normalan rad ljudskog pankreasa, izvode se injekcije inzulina. Vrsta inzulina bira se na osnovu vrste bolesti i dobrobiti pacijenta. Insulin se može davati intravenski ili intramuskularno. Za cjeloživotnu i dugotrajnu terapiju najčešće se koriste potkožne injekcije.

Karakteristike inzulina

Šećerna bolest ovisna o inzulinu zahtijeva cjeloživotno liječenje. Život osobe ovisi o prisutnosti inzulina. Bolest je prepoznata kao nezarazna epidemija i zauzima treće mjesto po prevalenciji u svijetu.

Prvi put je inzulin stvoren iz pseće gušterače. Godinu dana kasnije, lek je uveden u široku upotrebu. Nakon 40 godina, postalo je moguće sintezu hormona na kemijski način.

Nakon nekog vremena izumljene su vrste inzulina sa visokim stepenom pročišćavanja. U toku je i rad na sinteziranju ljudskog insulina. Od 1983. godine ovaj hormon je počeo da se oslobađa u industrijskom obimu.

Prije toga dijabetes se liječio lijekovima koji se proizvode od životinja. Sada su takvi lijekovi zabranjeni. U ljekarnama možete kupiti samo alate za genetski inženjering, stvaranje ovih lijekova temelji se na transplantaciji genskog proizvoda u ćeliju mikroorganizma.

U tu svrhu koristi se kvasac ili nepatogena vrsta bakterije E. coli. Kao rezultat toga, mikroorganizmi počinju proizvoditi hormon inzulin za ljude.

Savremeni inzulin za lijekove je različit:

  • vrijeme izlaganja, postoje kratke, ultra kratke i dugo djelujuće insuline,
  • niz aminokiselina.

Postoje i kombinirani lijekovi koji se nazivaju mješavine. U sastavu takvih sredstava nalazi se inzulin dugog djelovanja i kratkog djelovanja.

Dobijanje inzulina može se naznačiti kod dijagnoza kao što su:

  1. Mliječna kiselina, dijabetička i hipersmolarna koma,
  2. Šećerna bolest dijabetesa tipa 1
  3. Uz infekcije, hirurške intervencije, pogoršanja hroničnih oboljenja,
  4. Dijabetička nefropatija i / ili oslabljena funkcija jetre, trudnoća i porođaj,
  5. Šećerna bolest tipa 2 rezistentna na antidijabetičke oralne agense,
  6. Distrofične lezije kože,
  7. Jaka astenizacija kod različitih patologija,
  8. Dug zarazni proces.

Trajanje inzulina

Po trajanju i mehanizmu delovanja, insulin se razlikuje:

  1. ultra kratka
  2. kratak
  3. srednje trajanje
  4. dugotrajno djelovanje.

Ultra kratki inzulini djeluju odmah nakon injekcije. Maksimalni učinak postiže se nakon sat i po.

Trajanje akcije dostiže 4 sata. Ova vrsta inzulina može se davati bilo prije jela, bilo odmah nakon obroka. Da bi se dobio ovaj inzulin ne moraju biti pauze između injekcija i hrane.

Ultra kratki inzulin ne zahtijeva dodatni unos hrane na vrhuncu djelovanja, što je prikladnije od drugih vrsta. Takav insulin uključuje:

Kratke uvrede počinju djelovati nakon pola sata. Vrhunac akcije počinje nakon 3 sata. Akcija traje otprilike 5 sati. Ova vrsta inzulina daje se prije jela, trebate održavati pauzu između injekcije i hrane. Jelo je dozvoljeno nakon 15 minuta.

Koristeći inzulin kratkog djelovanja, potrebno je da doručkujete nekoliko sati nakon injekcije. Vrijeme obroka trebalo bi se podudarati s vremenom vršnog djelovanja hormona. Kratke insuline su:

  1. Himulin Regular,
  2. Actrapid
  3. Monodar (K50, K30, K15),
  4. Insuman Rapid,
  5. Humodar i drugi.

Insulini srednjeg trajanja su lijekovi čije djelovanje traje 12-16 sati. Kod dijabetesa tipa 1, humani inzulin koristi se kao pozadinski ili bazalni. Ponekad trebate raditi injekcije 2 ili 3 puta dnevno ujutro i navečer s razmakom od 12 sati.

Takav inzulin počinje djelovati nakon 1-3 sata, dostižući vrhunac nakon 4-8 sati. Trajanje je 12-16 sati. Lijekovi srednjeg trajanja uključuju:

  • Humodar br
  • Protafan
  • Humulin NPH,
  • Novomiks.
  • Insuman Bazal.

Insulini dugog djelovanja su pozadinski ili bazni inzulin. Osobi će možda trebati jedna ili dvije injekcije dnevno. Primjenjuju se u liječenju dijabetesa tipa 2.

Lijekove karakterizira kumulativni učinak. Učinak doziranja maksimalno se manifestuje nakon 2-3 dana. Insulini dugog djelovanja djeluju 4-6 sati nakon injekcije. Njihovo vršno delovanje dešava se za 11-14 sati, sama akcija traje oko jedan dan.

Među tim lijekovima postoje inzulini koji nemaju vršno djelovanje. Takva sredstva djeluju nježno i većim dijelom oponašaju učinak prirodnog hormona kod zdrave osobe.

Te uvrede uključuju:

  1. Lantus
  2. Monodar Long,
  3. Monodar ultralong,
  4. Ultralente
  5. Ultralong,
  6. Humulin L i drugi,
  7. Lantus
  8. Levemir.

Neželjeni efekti i poremećaji doziranja

Uz predoziranje inzulinskih pripravaka kod ljudi, može se pojaviti sljedeće:

  • Slabost
  • Hladni znoj
  • Blijedost
  • Drhtanje
  • Otkucaji srca
  • Glavobolja
  • Glad
  • Grčevi.

Sve gore navedeno smatra se simptomima hipoglikemije. Ako se stanje tek počelo formirati i nalazi se u ranoj fazi, možete nezavisno ukloniti simptome. U tu svrhu uzimajte proizvode sa šećerom i puno lako probavljivih ugljikohidrata.

Takođe, u organizam se mogu uvesti otopina dekstroze i glukagona. Ako pacijent padne u komu, treba primijeniti izmijenjenu otopinu dekstroze. Koristi se dok se stanje ne poboljša.

Neki pacijenti mogu razviti alergiju na inzulin. Među glavnim simptomima su:

  1. Slom
  2. Oticanje,
  3. Urtikarija,
  4. Osip
  5. Groznica
  6. Snižavanje krvnog pritiska.

Hiperglikemija se javlja uslijed malih doza ili s razvojem zarazne bolesti, kao i zbog nepoštivanja prehrane. Ponekad osoba razvije lipodistrofiju gdje se daje lijek.

Pri upotrebi lijeka može se pojaviti i privremeno:

Dobivanje hormonskog nadomjestka umjesto ljudskog inzulina odličan je način liječenja dijabetesa. Supstanca pomaže sniziti razinu glukoze u krvi, zbog činjenice da glukoza bolje apsorbira stanice, mijenja se i proces njezinog transporta. Ovi lijekovi zamjenjuju ljudski inzulin, ali ih treba uzimati samo prema uputama liječnika, jer mogu postojati negativni zdravstveni efekti.

Važna uputstva za upotrebu

Žene sa dijabetesom trebale bi obavijestiti svog davatelja zdravstvenih usluga o planiranju ili početku trudnoće. Ova kategorija žena često s dojenjem zahtijeva promjenu doze, kao i dijetalnu prehranu.

Proučavajući toksičnost inzulinskih preparata, naučnici nisu pronašli mutageni učinak.

Vrijedno je napomenuti da se potreba za hormonom može smanjiti ako osoba ima zatajenje bubrega. Osoba može biti prebačena na drugu vrstu inzulina ili na lijek različitog robnog znaka samo pod budnim medicinskim nadzorom.

Doziranje se mora prilagoditi ako se promijeni aktivnost inzulina, njegova vrsta ili vrsta. Potreba za insulinom može se smanjiti sa sledećim bolestima:

  1. Neadekvatna funkcija nadbubrežne žlijezde, štitnjače ili hipofize,
  2. Zatajenje jetre i bubrega.

S emocionalnim stresom ili određenim bolestima povećava se potreba za inzulinom. Promjena doze je također potrebna s povećanim fizičkim naporom.

Simptomi hipoglikemije, ako se daje humani inzulin, mogu biti manje izraženi ili se razlikovati od simptoma koji su imali sa uvođenjem inzulina životinjskog porijekla.

Na primjer, normalizacijom šećera u krvi, kao rezultat intenzivnog liječenja inzulinom, mogu nestati sve ili neke manifestacije hipoglikemije o kojima bi ljudi trebali biti obaviješteni.

Prekursori hipoglikemije mogu se promijeniti ili biti blagi kod produljenog liječenja dijabetesa ili s primjenom beta blokatora.

Lokalna alergijska reakcija može biti uzrokovana razlozima koji nisu povezani s učinkom lijeka, na primjer, iritacijom kože kemikalijama ili nepravilnim ubrizgavanjem.

U nekim je slučajevima potrebno stvaranje stalne alergijske reakcije, hitna terapija. Takođe se može zahtijevati desenzibilizacija ili promjena inzulina.

Uz hipoglikemiju kod ljudi može se smanjiti koncentracija pažnje i brzina psihomotorne reakcije. Ovo može biti opasno u slučajevima kada su ove funkcije od vitalnog značaja. Primjer je vožnja automobila ili različitih mehanizama.

Ovo je izuzetno važno za ljude koji imaju izražene simptome, a to je preteča hipoglikemije. U tim slučajevima liječnik mora procijeniti potrebu za samostalnom vožnjom pacijenta. Video u ovom članku govorit će o vrstama inzulina.

Ljudski genetski modificirani inzulin je hormon za ubrizgavanje otopine za dijabetes melitus. Lijek koristite oprezno, u strogo propisanoj dozi, jer u protivnom prijem je prepun neželjenih reakcija ili predoziranja. Osim toga, liječnik je odgovoran za propisivanje lijeka i njegovo liječenje, jer postoji mnogo vrsta inzulina, a svaka je obdarena specifičnim djelovanjem.

Genetski inženjering inzulina - šta je to?

Inzulin je uključen u mnoge metaboličke procese ljudskog tijela, pa se glavni učinak očituje u smanjenju svojstava - smanjuje koncentraciju glukoze u krvi. Međutim, iz brojnih razloga gušterača često zaustavlja proizvodnju hormona, a onda se zamjenjuje genetski inženjer inzulin.

Genetski inzulinski inzulin može zamijeniti ljudski inzulin, a on se dobiva hemijskim putem sintetiziranjem Escherichia coli ili zamjenom aminokiseline svinjskog hormona.

Prije toga hormon se izrađivao od životinja gušterače, ali ubrzo je ta metoda zamijenjena hemijskom sintezom. Lijekovi na bazi životinja ostali su, ali se smatraju manje efikasnim. Za hemijsku sintezu se, pak, koristi vrsta nepatogenog E. coli ili kvasca. Dakle, napravite drugačije. Pozitivne kvalitete fondova su sljedeće:

  • niz aminokiselina
  • vrijeme akcije - ultra kratko, kratko, srednje trajanje i dugo djelovanje.

Trajanje djelovanja lijekova

Otopina insulina je različita u trajanju delovanja. Razlike između alata navedene su u tabeli:

Ultrasort
4Efekat se javlja u roku od sat i poApidra, Humalog
Dozvoljeno je ući i prije jela i nakon
Nije potrebno gristi za postizanje isceljujućeg dejstva
Kratko5Efekat se javlja u roku od pola sataActrapid, Insulin Rapid, Humodar
Lijek se daje 15 minuta prije jela
Potrebna vam je užina nekoliko sati nakon injekcije
Srednja12-16Ljekoviti učinak primjetan je nakon 4-8 satiProtafan, Novomiks, Humulin NPH
Potrebno je unijeti ujutro i uveče
Koristi se za dijabetes tipa 1
Dugo glume24Ljekoviti učinak nakon 4-6 sati„Monodar Long“, „Levemir“, „Ultralente“
Imitacija prirodnog hormona
Koristi se za dijabetes tipa 2

Inzulin kratkog dejstva: kako ubrizgati ljudske lekove. Uputa za humani inzulin za upotrebu

Ljudski inzulin je efikasno sredstvo dizajnirano za liječenje bolesnika koji su prvi i drugi tipovi dijabetesa. To je proizvod genetski inženjering koji je visoko topiv u tekućinama. Odobreno za upotrebu čak i tokom trudnoće.

Actrapid, Humulin, Insuran.

INN: Polusintetični rastvorljivi humani inzulin.

Koliko dugo djeluje kratki inzulin i kada dolazi do vrhunca?

Sa supkutanom primjenom primjećuje se najduži učinak lijeka, koji se javlja u roku od 30-40 minuta, baš kada dođe do probave pojedene hrane.

Nakon uzimanja lijeka, vrhunac djelovanja inzulina postiže se nakon 2-3 sata. Trajanje ovisi o primijenjenoj dozi:

  • ako su 4 jedinice - 6 jedinica, vrijeme normalizacije je otprilike 5 sati,
  • ako 16 jedinica ili više, može doći do 6-8 sati.

Nakon isteka djelovanja, lijek se izlučuje iz tijela kontra-hormonskim hormonima.

Postoje mnogi pripravci inzulina kratkog djelovanja, među kojima su lijekovi sa stola vrlo popularni:

Navedeni inzulini smatraju se ljudskim genetičkim inženjeringom, osim Monodara, koji se naziva i svinja. Dostupno u obliku topive otopine u bočicama. Sve su namijenjene za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2. Često se propisuje prije lijekova dugog djelovanja.

Lijekovi nisu kontraindicirani trudnicama i dojiljama, jer ova vrsta inzulina ne prodire kroz placentu i u majčino mlijeko.

Ovo je najnoviji izum u farmakologiji. Od ostalih vrsta se razlikuje po gotovo trenutnom delovanju, normalizaciji šećera u krvi. Lijekovi koji se najviše propisuju su:

Ovi lijekovi su analogi ljudskog hormona. Prikladni su u slučajevima kada trebate uzimati hranu, ali njegova količina nije poznata, kad je teško izračunati dozu inzulina za probavu. Prvo možete jesti, zatim izračunati dozu i narezati pacijenta. Budući je djelovanje inzulina brzo, hrana neće imati vremena da se asimilira.

Ovaj ultrazvučni inzulin dizajniran je za upotrebu kada osobe sa šećernom bolešću prekrše dijetu i jedu više slatkiša nego što je preporučeno. Obično u takvim slučajevima dolazi do naglog povećanja šećera, što može dovesti do zdravstvenih komplikacija. Tada ti lijekovi mogu pomoći. Ponekad, kad pacijent ne može čekati oko 40 minuta, a prije obroka prijeđe puno ranije, ovaj se oblik inzulina može ubrizgati.

Takav inzulin nije propisan pacijentima koji slijede sva pravila u ishrani. Najčešće samo kao hitna pomoć za nagli skok šećera.

Nije kontraindiciran trudnicama s dijagnozom dijabetesa. Dozvoljena je primjena, čak i ako postoji toksikoza trudnoće.

Prednost ultra kratkog inzulina je da može:

  • smanjiti učestalost povišenog šećera u krvi noću, posebno na početku trudnoće,
  • pomoć za brzo normaliziranje šećera kod trudnica tijekom carskog reza,
  • smanjiti rizik od komplikacija nakon jela.

Ovi lijekovi su toliko efikasni da mogu normalizirati šećer u kratkom vremenu, dok se doza primjenjuje mnogo manje, što pomaže u sprečavanju različitih komplikacija.

Kako izračunati kratki inzulin - formule za dijabetičare

Postoje različite metode za izračun pojedinačne doze inzulina kratkog djelovanja, koje možete pronaći u nastavku:

Pojedinačna doza inzulina kratkog djelovanja ovisi ne samo o razini glukoze u krvi, već i o konzumiranoj hrani. Dakle, za proračun vrijedi uzeti u obzir sljedeće činjenice:

  • Mjerna jedinica za ugljikohidrate su jedinice za hljeb (XE). Dakle, 1 XE = 10 g glukoze,
  • Za svaki XE potrebno je unijeti 1 jedinicu inzulina. Za tačniji proračun primjenjuje se ova definicija - 1 jedinica inzulina smanjuje hormon za 2,0 mmol / l, a 1 XE hrane s ugljikohidratima raste do 2,0 mmol / l, tako da za svakih 0,28 mmol / l koji prelaze 8, 25 mmol / l, daje se 1 jedinica lijeka,
  • Ako hrana ne sadrži ugljene hidrate, nivo hormona u krvi praktično ne raste.

Da biste olakšali proračune, preporučuje se vođenje dnevnika poput ovog:

Primjer izračuna: Ako je razina glukoze prije jela 8 mmol / l, a planirano je jesti 20 g ugljikohidratne hrane ili 2 XE (+4.4 mmol / l), tada će se nakon jela razina šećera popeti na 12.4, dok je norma 6. Zbog toga je potrebno uvesti 3 jedinice lijeka tako da indeks šećera padne na 6,4.

Svaka doza inzulina podešava lekar, ali ne smije biti veća od 1,0 PIECES, što se izračunava na 1 kg njegove mase. Ovo je maksimalna doza.

Predoziranje može dovesti do komplikacija.

Lekar obično drži sledeća pravila:

  • Ako je dijabetes dijabetesa tipa 1 tek nedavno dijagnosticiran, propisana je doza ne veća od 0,5 jedinica / kg.
  • Uz dobru nadoknadu tokom godine, doza je 0,6 U / kg.
  • Ako se uoči nestabilnost kod dijabetesa tipa 1, šećer se stalno mijenja, tada se uzima 0,7 U / kg.
  • Sa dijagnozom dekompenziranog dijabetesa, doza je 0,8 IU / kg.
  • Uz ketacidozu uzima se 0,9 U / kg.
  • Ako je trudnoća u posljednjem tromjesečju 1,0 jedinica / kg.

Sve vrste inzulina općenito se primjenjuju približno isto prije jela. Preporučuje se biranje onih područja na ljudskom tijelu gdje velike krvne žile ne prolaze, tu su naslage potkožne masti.

S venskim davanjem, djelovanje inzulina će biti trenutno, što je neprihvatljivo u svakodnevnoj terapiji. Zbog toga se preporučuje supkutana primjena lijeka, što doprinosi ravnomjernoj apsorpciji inzulina u krv.

Možete odabrati trbuh, ali ne ubadajte u krugu od 6 cm od pupka. Prije injekcije morate ovo područje oprati i oprati ruke sapunom i osušiti. Pripremite sve što je potrebno za postupak: špricu za jednokratnu upotrebu, bočicu s lijekom i pamučni jastučić. Obavezno provjerite datum isteka lijeka!

Zatim se morate pridržavati sljedećih uputa:

  1. Izvadite poklopac sa šprice, ostavljajući gumenu kapicu.
  2. Obradite iglu alkoholom i pažljivo unesite u bocu s drogom.
  3. Nabavite pravu količinu inzulina.
  4. Izvucite iglu i pustite zrak, vodeći klip špricu dok kapljica inzulina ne kapne.
  5. Pomoću palca i kažiprsta napravite mali pregib kože. Ako je sloj potkožnog masnog tkiva gust, tada uvedemo iglu pod uglom od 90 stepeni, s tankom - igla se mora blago nagnuti pod kutom od 45 stepeni. Inače ubrizgavanje neće biti subkutano, već intramuskularno. Ako pacijent nema višak kilograma, bolje je koristiti tanku i malu iglu.
  6. Polako i glatko ubrizgavajte inzulin. Brzina treba biti jednolika tijekom primjene.
  7. Kada je šprica prazna, brzo izvadite iglu ispod kože i otpustite pregib.
  8. Stavite zaštitnu kapu na iglu štrcaljke i odbacite je.

Ne možete stalno uboditi na istom mestu, a udaljenost od jedne do druge injekcije treba biti oko 2 cm. Alternativne injekcije: prvo u jedno bedro, zatim u drugo, a zatim u stražnjicu.U suprotnom, može doći do sabijanja masti.

Brzina apsorpcije hormona čak ovisi o izboru mjesta. Brži od svih, inzulin se apsorbira iz prednje stijenke trbuha, zatim ramena i stražnjice, a kasnije i s prednje strane bedara.

Najbolje je ubrizgati u trbuh, kako bi se djelovanje desilo brže čim pojedu.

Da biste saznali više o tehnici davanja inzulina, pogledajte ovaj članak ili sledeći video:

Zaključno, vrijedno je napomenuti da ne možete samostalno odabrati lijek kratkog djelovanja, promijeniti njegovo doziranje bez recepta liječnika. Potrebno je, zajedno s endokrinologom, razviti shemu njegove primjene prema režimu i količini uzete hrane. Preporučljivo je stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja, pravilno skladištiti lijek, pratiti datume isteka. I pri najmanjim promjenama i komplikacijama obratite se liječniku.

Inzulin kratkog djelovanja je specifični hormon koji je neophodan za regulisanje nivoa glukoze u krvi. Aktivira rad pojedinih odjeljaka gušterače u kratkom periodu i ima veliku rastvorljivost.

Tipično je inzulin kratkog djelovanja propisan osobama kod kojih ovaj endokrini organ i dalje može samostalno proizvoditi hormon. Najviša koncentracija lijeka u krvi primjećuje se nakon 2 sata, on se u potpunosti eliminira iz tijela u roku od 6 sati.

U ljudskom tijelu su pojedinačni otočići gušterače odgovorni za proizvodnju inzulina. Vremenom, ove beta ćelije ne nose se sa svojim funkcijama, što dovodi do povećanja koncentracije šećera u krvi.

Kad inzulin kratkog djelovanja uđe u tijelo, pokreće reakciju, koja aktivira preradu glukoze. To pomaže pretvoriti šećer u glukogene i masti. Takođe, lijek pomaže da se uspostavi apsorpcija glukoze u tkivu jetre.

Imajte na umu da takav oblik lijeka u obliku tableta neće donijeti nikakav rezultat kod šećerne bolesti tipa 1. U tom slučaju će se aktivne komponente potpuno raspasti u stomaku. U tom su slučaju potrebne injekcije.

Za praktičnu upotrebu instalirane su špriceve, olovke za ubrizgavanje ili inzulinske pumpe. Inzulin kratkog djelovanja namijenjen je liječenju dijabetesa u početnim fazama.

Da bi terapija inzulinom kratkog djelovanja bila što korisnija, treba se pridržavati niza određenih pravila:

  • Injekcije su potrebne samo prije jela.
  • Injekcije se daju oralno radi sprečavanja nuspojava.
  • Da bi se inzulin apsorbovao ravnomjerno, mjesto ubrizgavanja mora se masirati nekoliko minuta.
  • Imajte na umu da izbor doze aktivne tvari mora isključivo liječnik.

Svaku dozu inzulina kratkog djelovanja treba izračunati pojedinačno. Da bi se to postiglo, pacijenti bi se trebali upoznati s pravilom. 1 doza lijeka namijenjena je za preradu hrane koja je po vrijednosti jednaka jedinici hljeba.

Također pokušajte slijediti ove smjernice:

  1. Ako je koncentracija šećera u krvi normalna, tada će količina lijeka za smanjenje biti nula. Doza aktivne tvari uzima se na osnovu koliko jedinica hljeba treba preraditi.
  2. Ako je razina glukoze značajno viša od normalne, tada za svaku jedinicu hljeba treba postojati 2 kocke inzulina. U tom slučaju morate ih unijeti prije jela.
  3. Tijekom zaraznih bolesti ili u upalnom procesu doziranje inzulina povećava se za 10%.

U posljednje vrijeme ljudima se ubrizgava isključivo sintetički inzulin koji je potpuno sličan ljudskom djelovanju. Mnogo je jeftinije, sigurnije, ne izaziva nikakve nuspojave. Ranije korišteni životinjski hormoni - dobiveni iz krvi krave ili svinje.

Kod ljudi su često izazivali ozbiljne alergijske reakcije.Inzulin kratkog djelovanja dizajniran je za ubrzavanje proizvodnje prirodnog inzulina pankreasa. U tom slučaju osoba mora obavezno pojesti dovoljno hrane kako ne bi izazvala nagli pad koncentracije glukoze u krvi.

Nemoguće je nedvosmisleno reći koji je inzulin kratkog djelovanja bolji. Samo jedan liječnik treba odabrati ovaj ili onaj lijek. To će učiniti nakon dužeg dijagnostičkog pregleda. U ovom slučaju potrebno je uzeti u obzir starost, spol, težinu, težinu bolesti.

Prednost inzulina kratkog djelovanja je činjenica da počinje djelovati u roku od 15-20 minuta nakon primjene. Međutim, djeluje nekoliko sati. Najpopularniji lijekovi su Novorapid, Apidra, Humalag.

Inzulin kratkog djelovanja djeluje 6-8 sati, sve ovisi o proizvođaču i dozi aktivne tvari. Njegova maksimalna koncentracija u krvi javlja se 2-3 sata nakon primjene.

Razlikuju se sledeće grupe inzulina kratkog delovanja:

  • Genetski inženjering - Rinsulin, Actrapid, Humulin,
  • Polusintetički - Biogulin, Humodar,
  • Monokomponenta - Monosuinsulin, Actrapid.

Nemoguće je nedvosmisleno reći koji je inzulin kratkog djelovanja bolji. Specifični lijek u svakom slučaju treba propisati lekar. Štoviše, svi imaju različite doze, trajanje djelovanja, nuspojave i kontraindikacije.

Ako trebate da miješate insuline različitog trajanja djelovanja, trebate odabrati lijekove istog proizvođača. Tako će biti efikasnije ako se koriste zajedno. Ne zaboravite jesti nakon primjene lijekova kako biste spriječili razvoj dijabetičke kome.

Obično se inzulin propisuje za potkožno davanje u bedru, stražnjici, podlaktici ili u abdomenu. U izuzetno rijetkim slučajevima indicirano je intramuskularno ili intravenozno davanje. Najpopularniji su posebni ulošci s kojima je moguće supkutano unijeti određenu dozu lijeka.

Subkutane injekcije treba obaviti pola sata ili sat prije obroka. Kako se ne bi ozlijedila koža, mjesto ubrizgavanja stalno se mijenja. Nakon ubrizgavanja masirajte kožu da biste ubrzali proces primjene.

Pokušajte učiniti sve pažljivo kako aktivne tvari ne bi ušle u krvne žile. To će dovesti do izuzetno bolnih senzacija. Ako je potrebno, inzulin kratkog djelovanja može se pomiješati sa istim hormonom produženog djelovanja. U tom slučaju dežurni ljekar treba odabrati tačnu dozu i sastav injekcija.

Odrasli koji pate od dijabetesa uzimaju od 8 do 24 jedinice inzulina dnevno. U tom se slučaju doza određuje ovisno o obroku. Ljudi koji su preosjetljivi na komponente ili djeca mogu uzeti ne više od 8 jedinica dnevno.

Ako vaše tijelo ne opaža ovaj hormon dobro, tada možete uzeti više doza lijeka. Imajte na umu da dnevna koncentracija ne smije prelaziti 40 jedinica dnevno. Učestalost upotrebe u ovom slučaju je 4-6 puta, ali ako se razrijedi inzulinom s produženim djelovanjem - oko 3.

Ako osoba već dugo uzima inzulin kratkog djelovanja, a sada postoji potreba da ga prebaci na terapiju istim hormonom produženog djelovanja, šalje se u bolnicu. Sve bi promjene morale biti pod budnim nadzorom medicinskog osoblja.

Činjenica je da ovakvi događaji lako mogu izazvati razvoj acidoze ili dijabetičke kome. Ovakve mjere su posebno opasne za ljude koji pate od zatajenja bubrega ili jetre.

Inzulin kratkog djelovanja u svom je kemijskom sastavu gotovo identičan onome koji proizvodi ljudsko tijelo.Zbog toga takvi lijekovi rijetko uzrokuju alergijske reakcije. U izuzetno rijetkim slučajevima, ljudi osjećaju svrab i iritaciju na mjestu ubrizgavanja aktivne tvari.

Mnogi stručnjaci preporučuju ubrizgavanje inzulina u trbušnu šupljinu. Tako on počne djelovati mnogo brže, a vjerovatnost da će ući u krv ili živac je izuzetno mala. Imajte na umu da nakon 20 minuta nakon injekcije sigurno morate pojesti nešto slatko.

Sat vremena nakon injekcije trebao bi biti cjelovit obrok. U suprotnom, vjerovatnoća za razvoj hipoglikemijske kome je velika. Osoba kojoj se daje inzulin mora jesti pravilno i potpuno. Njegova prehrana trebala bi se temeljiti na proteinskoj hrani koja se konzumira s povrćem ili žitaricama.

Ako sebi unesete previše inzulina, postoji i rizik od razvoja hipoglikemijskog sindroma na pozadini naglog pada koncentracije glukoze u krvi.

Njegov razvoj možete prepoznati po sljedećim manifestacijama:

  • Akutna glad
  • Mučnina i povraćanje
  • Dizzy
  • Zatamnjenje u očima
  • Dezorijentacija
  • Pojačano znojenje
  • Srčana palpitacija
  • Osjećaj anksioznosti i razdražljivosti.

Ako primijetite da imate barem jedan simptom predoziranja inzulinom kratkog djelovanja, odmah treba piti što više slatkog čaja. Kada su simptomi malo oslabljeni, konzumirajte veliku porciju proteina i ugljikohidrata. Kad se malo oporavite sigurno ćete poželjeti zaspati.

Imajte na umu da uporaba inzulina kratkog djelovanja zahtijeva poštivanje određenih pravila.

  1. Lijekove morate čuvati u frižideru, ali ne u zamrzivaču,
  2. Otvorene bočice ne podliježu skladištenju,
  3. U posebnim boksovima dopušteno je čuvanje otvorenog inzulina 30 dana,
  4. Strogo je zabranjeno ostavljati inzulin na otvorenom suncu,
  5. Ne miješajte lijek s drugim lijekovima.

Prije primjene lijeka provjerite da li se pojavio talog, ako je tečnost postala zamućena. Također stalno pratite poštivanje uvjeta skladištenja, kao i datum isteka. Samo to će pomoći u očuvanju života i zdravlja pacijenata, a također neće dozvoliti razvoj bilo kakvih komplikacija.

Ako postoje neke negativne posljedice od upotrebe, potrebno je odmah konzultirati liječnika, jer odbijanje upotrebe inzulina može dovesti do izuzetno ozbiljnih posljedica.

Često se inzulin kratkog djelovanja koristi u bodybuildingu. Povećava performanse i izdržljivost čovjeka, a upotrebljava se i za vrijeme sušenja. Među nesumnjivim prednostima takvih lijekova može se napomenuti da niti jednim doping testom nije moguće utvrditi ovu supstancu u krvi - ona se odmah rastvara i prodire u gušteraču.

Imajte na umu da je strogo zabranjeno propisivati ​​ove lijekove za sebe, to može dovesti do ozbiljnih posljedica, poput pogoršanja dobrobiti ili smrti. Ljudi koji uzimaju inzulin moraju stalno davati krv radi praćenja njihove koncentracije glukoze.

Inzulin kratkog djelovanja, njegove vrste i značaj u liječenju dijabetesa

Temeljni izvor energije za ljude su ugljeni hidrati koji su uključeni u većinu metaboličkih procesa u ćelijama tijela. Unatoč svim prednostima, njegov suvišak je prepun poremećaja metabolizma raznih vrsta.

Posljedica toga su nepovratne promjene u unutrašnjim organima i funkcijama koje ih obavljaju. Kvaliteta života značajno se pogoršava, a provođenje svakodnevnih aktivnosti postaje nemoguć zadatak. Slični problemi pojavljuju se kao posljedica nepravilnog funkcioniranja gušterače, u složenim slučajevima njene potpune disfunkcije.

Beta ćelije organa nisu u stanju da proizvedu potreban hormon u koncentraciji dovoljnoj za održavanje očitanja glukoze, uzimajući u obzir opšte prihvaćene norme prihvatljive za tijelo.Stručnjaci nazivaju ovaj proces insulinskom terapijom.

Za terapiju dijabetesa ovisnog o inzulinu, liječnik može propisati inzulin dugog djelovanja i inzulin kratkog djelovanja, čija će imena i proizvođači biti predstavljeni u članku.

Inzulin je odgovoran za snižavanje šećera u krvi.

U tom slučaju je ostatak vremena (van obroka) tijelo samostalno održavalo potrebnu koncentraciju. Kod dijabetesa, osoba je sama primorana da održi ovu ravnotežu korištenjem lijekova.

Važno je. Ispravna doza različitih vrsta inzulina bira se prema preporuci lekara na osnovu pacijentovih individualnih karakteristika, istorije bolesti, laboratorijskih ispitivanja i načina života.

Potpuno funkcioniranje gušterače kod zdrave osobe omogućava tijelu da tokom dana regulira metabolizam ugljikohidrata u mirnom stanju. A također i da se nose s teretom ugljikohidrata prilikom jela ili zaraznim i upalnim procesima u bolestima.

Zbog toga je za održavanje glukoze u krvi umjetno potreban hormon sličnih svojstava, ali s različitom brzinom djelovanja. Nažalost, trenutno nauka nije našla rješenje za ovaj problem, ali složeno liječenje dvije vrste lijekova kao što su dugi i kratki inzulin postao je spas za dijabetičare.

Tabela broj 1. Tabela razlika u vrstama inzulina:

Pored navedenog, postoje i kombinirani proizvodi inzulina, odnosno suspenzije, koje istovremeno sadrže oba hormona. S jedne strane, to značajno smanjuje broj injekcija potrebnih dijabetičaru, što je veliki plus. Međutim, u ovom je slučaju teško održavati ravnotežu metabolizma ugljikohidrata.

Pri korištenju takvih lijekova potrebno je strogo regulirati količinu konzumiranih ugljikohidrata, fizičku aktivnost, način života općenito. To je zbog nemogućnosti odabira tačne doze trenutno potrebne vrste inzulina.

Često se hormon dugog djelovanja naziva i pozadina. Njegov unos pruža organizmu inzulin duže vrijeme.

Apsorbirajući se iz potkožnog masnog tkiva postepeno, aktivna supstanca vam omogućava da održavate nivo glukoze u granicama normale tokom dana. U pravilu nisu dovoljne tri injekcije dnevno za to.

Prema trajanju akcije dijele se u tri vrste:

  1. Srednje trajanje. Hormon počinje djelovati nakon 1,5 najviše 2 sata nakon primjene lijeka, dakle ubrizgavajte ga unaprijed. U tom slučaju maksimalni učinak tvari javlja se najkasnije za 3-12 sati. Vrijeme općeg djelovanja sredstva sa srednjim djelovanjem je od 8 do 12 sati, pa će ga dijabetičar morati koristiti 3 puta tokom 24 sata.
  2. Produženo izlaganje. Upotreba ove vrste produženog hormonskog rješenja može osigurati pozadinsku koncentraciju hormona dovoljnu za zadržavanje glukoze tokom dana. Trajanje njegovog djelovanja (16-18 sati) je dovoljno kada se lijek primjenjuje ujutro na prazan stomak i navečer prije spavanja. Najviša vrijednost lijeka je od 16 do 20 sati od trenutka ulaska u tijelo.
  3. Super duga gluma. Naročito je pogodno za starije osobe i osobe s invaliditetom s obzirom na trajanje djelovanja tvari (24-36 sati) i, posljedično, smanjenje učestalosti njegove primjene (1 str. Za 24 sata). Akcija započinje za 6-8 sati, a vrhunac izlaganja je u periodu od 16-20 sati nakon ulaska u masno tkivo.

Terapija inzulinom uključuje oponašanje prirodnog lučenja hormona upotrebom lijekova. Nažalost, nemoguće je postići efikasne pokazatelje koristeći samo jednu od vrsta sredstava koja sadrže hormone.Zato inzulini kratkog djelovanja nisu manje važni.

Naziv ove vrste hormona govori sam za sebe.

Za razliku od lijekova dugog djelovanja, kratki su dizajnirani da uzvrate oštar porast glukoze u tijelu uzrokovan faktorima kao što su:

  • jesti
  • prekomjerna vježba
  • prisutnost zaraznih i upalnih procesa,
  • jak stres i slične stvari.

Upotreba ugljenih hidrata u hrani povećava njihovu koncentraciju u krvi čak i dok uzimaju osnovni inzulin.

Prema trajanju izlaganja, brzo djelujući hormoni se dijele na dvije vrste:

  1. Kratko. Pripravci inzulina kratkog djelovanja nakon primjene počinju djelovati u roku od 30-60 minuta. Uz visoku brzinu resorpcije, vrhunac maksimalne efikasnosti postiže se 2-4 sata nakon gutanja. Prema prosječnim procjenama, učinak takvog lijeka traje najviše 6 sati.
  2. Ultra kratki inzulin. Ovaj modificirani analog ljudskog hormona jedinstven je po tome što je u stanju da djeluje brže od inzulina koji se nalazi u prirodi. Već 10-15 minuta nakon injekcije, aktivna supstanca započinje svoj efekat na organizam s vrhuncem koji se javlja 1-3 sata nakon injekcije. Efekat traje 3-5 sati. Brzina kojom se otopina ultrazvučnog lijeka apsorbira u tijelo, omogućava vam da ga uzimate prije jela ili odmah nakon.

Važno je. Početak djelovanja antidijabetičkog sredstva trebao bi se podudarati s vremenom razgradnje hrane i apsorpcijom ugljikohidrata iz nje. Treba prihvatiti vrijeme primjene lijeka, uzimajući u obzir odabranu vrstu inzulina i opterećenje tijela ugljikohidratima.

Odabir hormona pogodnog za upotrebu strogo je individualan, jer se zasniva na laboratorijskim testovima, stepenu bolesti osobe koja ima dijabetes, potpunu istoriju, način života. Nije nevažan faktor i cena lijeka, s obzirom na učestalost njegove upotrebe. U pravilu se povećava proporcionalno složenosti proizvodnje lijeka, zemlji proizvodnje, ambalaži.

Značajke izbora inzulina kratkog djelovanja. Najpopularniji lijekovi

Iz materijala u prethodnom odjeljku članka, jasno je što je kratki inzulin, ali nije važno samo vrijeme i brzina izlaganja. Svi lijekovi imaju svoje karakteristike, analog ljudskog hormona gušterače nije iznimka.

Popis karakteristika lijeka na koje morate obratiti pažnju:

  • izvor primitka
  • stepen pročišćavanja
  • koncentraciju
  • pH leka
  • proizvođač i svojstva mešanja

Tako se, na primer, analog životinjskog porekla proizvodi tretiranjem pankreasa svinje i zatim čišćenjem. Za polusintetičke lijekove uzima se isti životinjski materijal kao osnova, a metodom enzimske transformacije dobiva se inzulin blizu prirodnom. Ove tehnologije se obično koriste za kratke hormone.

Razvoj genetskog inženjeringa omogućio je ponovno stvaranje stvarnih ćelija humanog inzulina proizvedenih iz Escherichia coli s genetski modificiranim promjenama. Ultra kratki hormoni obično se nazivaju preparatima humanog inzulina zasnovanih na genetičkom razvoju.

Rješenja koja su najteža za proizvodnju su visoko pročišćena (monokomponentna). Što je manje nečistoća to je veća efikasnost i manje je kontraindikacija za njegovu upotrebu. Rizik od alergijskih manifestacija upotrebom analoga hormona je smanjen.

Pripreme različitih načina proizvodnje, stope izloženosti, poduzeća, marke, mogu se predstaviti različitim koncentracijama. Zbog toga ista doza inzulinskih jedinica može zauzeti različite količine u štrcaljki.

Poželjna je upotreba lijekova s ​​neutralnom kiselinom, čime se izbjegavaju neugodne senzacije na mjestu ubrizgavanja. Međutim, cijena takvih sredstava mnogo je viša od kisele.

Budući da je nauka u inostranstvu znatno ispred domaće nauke, opšte je prihvaćeno da su lijekovi iz razvijenih zemalja bolji i efikasniji. Uvozna roba poznatih proizvođača u skladu s tim je skuplja.

Važno je. Većeg značaja u terapiji inzulinom nije zemlja proizvođača, svojstva lijeka i njihova moguća kompatibilnost kada se koriste i dugi i kratki hormoni.

Top pet najpopularnijih inzulinskih lijekova kratkog djelovanja

S obzirom na to da je svaki organizam individualan i osjetljivost na lijekove određene marke može se razlikovati. Koristeći režim inzulinske terapije, u kojem se lijek primjenjuje tri puta dnevno prije jela, dijabetičari najčešće koriste kratka imena inzulina, koja su predstavljena u tablici.

Tabela br. 2. Popis antidijabetičkih lijekova koje najčešće propisuju specijalisti.

Insulini kratkog djelovanja: nazivi lijekova i način njihove upotrebe

Inzulin je hormon koji stvaraju endokrine ćelije gušterače. Njegov glavni zadatak je održavanje ravnoteže ugljikohidrata.

Pripravci inzulina propisani su za dijabetes. Ovo stanje karakterizira neadekvatno lučenje hormona ili kršenje njegovog djelovanja u perifernim tkivima. Lijekovi se razlikuju po kemijskoj strukturi i trajanju djelovanja. Kratki oblici se koriste za smanjenje šećera koji se unosi u hranu.

Insulin se propisuje za normalizaciju nivoa glukoze u krvi kod različitih vrsta dijabetesa. Indikacije za upotrebu hormona su sljedeći oblici bolesti:

  • Dijabetes tipa 1 povezan s autoimunim oštećenjem endokrinih stanica i razvojem apsolutnog nedostatka hormona,
  • Tip 2, za koji je karakterističan relativni nedostatak inzulina zbog oštećenja njegove sinteze ili smanjenja osjetljivosti perifernih tkiva na njegovo djelovanje,
  • gestacijski dijabetes u trudnica
  • pankreasni oblik bolesti, koji je posljedica akutnog ili hroničnog pankreatitisa,
  • neimune vrste patologije - sindromi Wolfram, Rogers, MODY 5, neonatalni dijabetes i drugi.

Pored učinka na smanjenje šećera, preparati inzulina imaju anabolički učinak - doprinose rastu mišića i obnovi kostiju. Ovo svojstvo se često koristi u bodybuildingu. Međutim, u službenim uputama za uporabu ta indikacija nije registrirana, a primjena hormona zdravoj osobi prijeti oštrim padom glukoze u krvi - hipoglikemijom. Takav uvjet može biti popraćen gubitkom svijesti do razvoja kome i smrti.

Ovisno o načinu proizvodnje izoliraju se genetski proizvedeni pripravci i ljudski analozi. Farmakološki učinak potonjeg je više fiziološki, jer je hemijska struktura tih tvari identična ljudskom inzulinu. Svi lijekovi se razlikuju u trajanju djelovanja.

Tokom dana, hormon ulazi u krv različitom brzinom. Njegova bazna sekrecija omogućava vam održavanje stabilne koncentracije šećera bez obzira na unos hrane. Stimulirano otpuštanje inzulina nastaje tokom obroka. U tom slučaju se smanjuje nivo glukoze koja u organizam ulazi sa hranom koja sadrži ugljene hidrate. Sa dijabetesom su ovi mehanizmi poremećeni, što dovodi do negativnih posljedica. Zbog toga je jedno od načela liječenja bolesti vraćanje ispravnog ritma oslobađanja hormona u krv.

Fiziološka sekrecija inzulina

Insulini kratkog djelovanja koriste se za oponašanje stimulirane sekrecije hormona povezane s unosom hrane.Lijekovi za podršku u pozadini s dugoročnim djelovanjem.

Za razliku od brzih lijekova, produženi oblici se koriste bez obzira na hranu.

Klasifikacija inzulina predstavljena je u tabeli:


  1. Fadeeva, Anastasia Diabetes. Prevencija, liječenje, ishrana / Anastasija Fadeeva. - M .: Knjiga o potražnji, 2011. - 176 c.

  2. Kasatkina E.P. Dijabetes melitus kod djece. Moskva, izdavačka kuća „Medicina“, 1990., 253 str.

  3. Watkins, Peter J. Diabetes mellitus / Watkins, Peter J. .. - M .: Beanom. Laboratorija znanja, 2006. - 758 c.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Upotreba humanog inzulina

Dobrobit i zdravlje dijabetičara ovisi o pravilima upotrebe lijeka. Doziranje i liječenje treba uputiti direktno liječniku. Pravilna upotreba lijeka temelji se na sljedećim pravilima.

Inzulin je vitalni lijek, revolucionirao je živote mnogih ljudi koji imaju dijabetes.

U čitavoj istoriji medicine i farmacije 20. veka možda se može razlikovati samo jedna grupa lekova istog značaja - to su antibiotici. Oni su, poput inzulina, ušli u medicinu vrlo brzo i pomogli su da se spasu mnogi ljudski životi.

Dan dijabetesa obilježava se na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije svake godine, počevši od 1991. godine na rođendan kanadskog fiziologa F. Buntinga, koji je zajedno s J. J. Macleodom otkrio hormon inzulin. Pogledajmo kako se stvara ovaj hormon.

Farmakološka svojstva

Humani inzulin je preparat inzulina srednjeg djelovanja, dobiven metodom rekombinantne DNK tehnologije. Ljudski inzulin regulira koncentraciju glukoze u krvi, taloženje i metabolizam ugljikohidrata, masti, bjelančevina u ciljanim organima (skeletni mišići, jetra, masno tkivo). Ljudski inzulin ima svojstva anaboličkog i antikataboličkog učinka. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glicerola, glikogena, masnih kiselina, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali dolazi do smanjenja glukoneogeneze, lipolize, glikogenolize, ketogeneze, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina. Ljudski inzulin se veže na membranski receptor (tetramer, koji se sastoji od 4 podjedinice, od kojih su 2 (beta) uronjene u citoplazmatsku membranu i nosioci su aktivnosti tirozin kinaze, a ostala 2 (alfa) su ekstraemembrana i odgovorna su za vezanje hormona), tvore kompleks receptora inzulina, koji se podvrgava autofosforilaciji. Ovaj kompleks u netaknutim ćelijama fosforilira proteinske kinaze treonina i serina, što dovodi do stvaranja fosfatidilinozitol glikana i pokreće fosforilaciju, što aktivira enzimatsku aktivnost u ciljanim ćelijama. U mišićima i drugim tkivima (osim mozga) potiče unutarćelijski prijenos glukoze i aminokiselina, usporava katabolizam proteina i potiče sintetičke procese. Ljudski inzulin potiče nakupljanje glukoze u jetri u obliku glikogena i inhibira glikogenolizu (glukoneogeneza). Pojedinačne razlike u aktivnosti inzulina ovise o dozi, mjestu ubrizgavanja, fizičkoj aktivnosti pacijenta, prehrani i drugim faktorima.
Apsorpcija humanog inzulina ovisi o načinu i mjestu primjene (bedro, abdomen, stražnjica), koncentraciji inzulina, količini ubrizgavanja.Ljudski inzulin se neravnomjerno raspoređuje po tkivima, ne prodire u majčino mlijeko i kroz placentarnu barijeru. Razgradnja lijeka nastaje u jetri pod djelovanjem insulinaze (glutation-inzulinska transhidrogenaza), koja hidrolizira disulfidne veze između lanaca A i B i stavlja ih na raspolaganje proteolitičkim enzimima. Ljudski inzulin se izlučuje bubrezima (30 - 80%).

Dijabetes melitus tipa 1 i 2 koji zahtijeva inzulinsku terapiju (uz otpornost na oralne hipoglikemijske lijekove ili kombinirano liječenje, interkurentna stanja), dijabetes melitus tijekom trudnoće.

Doziranje i primjena humanog inzulina

Način primjene lijeka ovisi o vrsti inzulina. Liječnik pojedinačno određuje dozu, ovisno o razini glikemije.
Subkutane injekcije provode se u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, bedara, ramena, stražnjice. Mjesta ubrizgavanja moraju se izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne češće od približno jednom mjesečno. S potkožnim davanjem inzulina, mora se paziti da tokom ubrizgavanja ne uđe u krvne žile. Pacijente treba obučiti o pravilnoj upotrebi uređaja za davanje inzulina. Ne ubrizgavajte mesto ubrizgavanja nakon injekcije. Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.
Smanjenje broja dnevnih injekcija postiže se kombiniranjem inzulina različitog trajanja djelovanja.
S razvojem alergijskih reakcija neophodno je hospitaliziranje pacijenta, identifikaciju komponente lijeka koja je bila alergen, imenovanje adekvatne terapije i zamjenu inzulina.
Prekid terapije ili uporaba neadekvatnih doza inzulina, posebno u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, može dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze (stanja koja potencijalno ugrožavaju život pacijenta).
Razvoj hipoglikemije primjenom lijeka doprinosi predoziranju, fizičkoj aktivnosti, kršenju prehrane, organskom oštećenju bubrega, masnoj jetri.
Dozu inzulina treba prilagoditi ako je oslabljeno funkcionalno stanje hipofize, nadbubrežne žlijezde, štitne žlijezde, bubrega i / ili jetre, Addisonove bolesti, hipopituitarizma i dijabetes melitusa kod pacijenata starijih od 65 godina. Također, može se zahtijevati promjena doze inzulina s povećanjem intenziteta fizičke aktivnosti ili promjenom uobičajene prehrane. Unos etanola (uključujući pića sa malo alkohola) može prouzrokovati hipoglikemiju. Ne uzimajte etanol na prazan stomak. Uz neke prateće bolesti (posebno zarazne), stanja koja su praćena vrućicom, emocionalnim stresom, potreba za inzulinom može se povećati.
Simptomi prekursora hipoglikemije prilikom upotrebe humanog inzulina kod nekih bolesnika mogu biti manje izraženi ili se razlikuju od onih koji su primijećeni kod primjene inzulina životinjskog porijekla. Na primjer, normalizacijom glukoze u krvi, primjerice, intenzivnim liječenjem inzulinom, mogu nestati svi ili neki od simptoma koji su prethodnik hipoglikemiji, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti. Simptomi prekursora hipoglikemije mogu postati manje izraženi ili se promijeniti s produljenim tijekom dijabetesa melitusa, dijabetičke neuropatije i upotrebom beta blokatora.
Nekim pacijentima može biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin. To se može dogoditi već pri prvoj primjeni ljudskog pripravka inzulina ili postepeno u roku od nekoliko sedmica ili mjeseci nakon prijenosa.
Prijelaz s jedne vrste inzulina na drugi mora se provesti pod strogim liječničkim nadzorom i kontrolom glukoze u krvi.Promjene aktivnosti, marke (proizvođača), vrste, vrste (ljudi, životinje, analozi ljudskog inzulina) i / ili načina proizvodnje (rekombinantni inzulin DNA ili inzulin životinjskog porijekla) mogu zahtijevati prilagođavanje doze.
Kada se istovremeno koriste lijekovi inzulina s lijekovima iz skupine tiazolidindiona, povećava se rizik od nastanka edema i kroničnog zatajenja srca, posebno kod pacijenata s patologijom cirkulacijskog sustava i prisutnosti faktora rizika za hronično zatajenje srca.
S hipoglikemijom kod pacijenta može se smanjiti brzina psihomotornih reakcija i koncentracija pažnje. Ovo može biti opasno kada su ove sposobnosti posebno potrebne (na primjer, upravljanje strojevima, upravljanje vozilima i drugo). Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere predostrožnosti kako bi se spriječio razvoj hipoglikemije prilikom obavljanja potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju brze psihomotorne reakcije i povećanu pažnju (uključujući vožnju vozilima, rad sa mehanizmima). Ovo je posebno važno kod pacijenata sa odsutnim ili blagim simptomima prekursora hipoglikemije, kao i sa čestim razvojem hipoglikemije. U takvim slučajevima liječnik mora procijeniti izvodljivost pacijenta za obavljanje takve aktivnosti.

Trudnoća i dojenje

Tokom trudnoće, posebno je važno održavati dobru kontrolu glikemije kod žena koje su primale tretman inzulinom. Tokom trudnoće i dojenja potrebno je prilagoditi dozu inzulina kako bi se nadoknadila dijabetes. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i povećava se u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Potreba za inzulinom može se drastično smanjiti tijekom porođaja i odmah nakon njega. Žene sa dijabetesom trebaju obavijestiti svog liječnika o trudnoći ili njenom planiranju. U žena sa šećernom bolešću, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina i / ili prehrane tijekom dojenja. Humani inzulin nije bio mutageni u in vitro i in vivo serijama u studijama genetske toksičnosti.

Interakcija ljudskog insulina sa drugim tvarima

Hipoglikemijski efekat humanog inzulina smanjuju glukokortikoidi (deksametazon, betametazon, hidrokortizon, prednizon i drugi), amfetamini, adrenokortikotropni hormon, flukrokortizon, blokatori kalcijumovih kanala, estrogeni, baklofen, heparin, levotiroksin, natrijum, grijend, grijend, grijend, tiroid diuretici (hidroklorotiazid, indapamid i drugi), amprenavir, danazol, izoniazid, diazoksid, litijev karbonat, klorprotiksen, simpatomimetici, nikotinska kiselina, beta-adrenergički agonisti (na primjer, ritodrin, salbutamol, terbutalin i drugi), triciklički antidepresivi, epinefrin, glukagon, morfij, klonidin, somatotropin, fenitoin, fenotiazinski derivati. Možda će biti potrebno povećati dozu dvofaznog ljudskog genetskog inzulina kad se koristi zajedno sa ovim lijekovima.
U hipoglikemijski učinak humanog inzulina pojačaj metformin, sulfonamida, repaglinid, androgena, oralni hipoglikemici, testosteron, anabolički steroidi, bromokriptin, disopiramid, gvanetidin, monoamino oksidaze, angiotenzin II receptora, karbonski inhibitori anhidraze, fluoksetin, karvedilol, fenfluramin, ACE inhibitora (kaptopril , enalapril i drugi), tetraciklini, oktreotid, mebendazol, ketokonazol, klofibrat, teofilin, kinidin, hlorokvin, nesteroidni protuupalni lijekovi, salicilati, ciklofosfamid, piridoksin, beta blokatori (betaksolol, metoprolol, pindolol, sotalol, bisoprolol, timolol i drugi) (maskiraju simptome hipoglikemije, uključujući tahikardiju, visok krvni pritisak), etanol i etanol. Možda će biti potrebno smanjiti dozu dvofaznog ljudskog genskog inženjerskog inzulina kada se koristi zajedno sa ovim lijekovima.
Beta blokatori, klonidin, rezerpin mogu umanjiti manifestaciju simptoma hipoglikemije.
Na pozadini atenolola (za razliku od neselektivnih beta blokatora) učinak nije značajno pojačan, potrebno je upozoriti pacijenta da s razvojem hipoglikemije, tahikardije i tremora može izostati, ali razdražljivost, glad, mučnina trebaju trajati, a znojenje se čak povećava.
Povećana je koncentracija humanog inzulina u krvi (uslijed ubrzavanja apsorpcije) droga koje sadrže nikotin i pušenja.
Na pozadini oktreotida, rezerpina, moguća je promjena hipoglikemijskog učinka (i pojačavanje i slabljenje), što zahtijeva prilagodbu doze inzulina.
Na pozadini klaritromicina, stopa razaranja usporava i, u nekim slučajevima, učinak inzulina može se povećati.
Na pozadini diklofenaka, efekat lijeka se mijenja, kada se koristi zajedno, potrebno je kontrolirati nivo glukoze u krvi.
Na pozadini metoklopramida koji ubrzava pražnjenje želuca može biti potrebna promjena doze ili režima davanja inzulina.
Humani inzulin je farmaceutski nespojiv s otopinama drugih lijekova.
Ako je uz ljudski inzulin potrebno koristiti i druge lijekove, potrebno je konsultirati doktora.

Nuspojava

Hipoglikemija (nešto češće nego kada koristite inzulinske pripravke životinjskog porijekla), AR - znatno rjeđe. Prolazne refrakcijske pogreške - obično na početku terapije inzulinom.

Inzulin je glavni lijek za liječenje dijabetesa tipa 1. Ponekad se koristi i za stabilizaciju pacijenta i poboljšanje njegove dobrobiti kod druge vrste bolesti. Ova supstanca po svojoj prirodi je hormon koji je sposoban utjecati na metabolizam ugljikohidrata u malim dozama. Pankreas normalno proizvodi dovoljno inzulina koji pomaže u održavanju fiziološke razine šećera u krvi. Ali s ozbiljnim endokrinim poremećajima, jedina šansa za pomoć pacijentu često su injekcije inzulina. Nažalost, nemoguće ga je uzimati oralno (u obliku tableta), jer se on potpuno uništava u probavnom traktu i gubi svoju biološku vrijednost.

Pripravci dobiveni od sirovina životinjskog porijekla

Dobivanje ovog hormona iz gušterače svinja i goveda stara je tehnologija koja se danas rijetko koristi. To je zbog niskog kvaliteta primljenog lijeka, njegove sklonosti izazivanju alergijskih reakcija i nedovoljnog stepena pročišćavanja. Činjenica je da se, pošto je hormon proteinska supstanca, sastoji od određenog niza aminokiselina.

Insulin proizveden u organizmu svinje razlikuje se u sastavu aminokiselina od humanog inzulina za 1 aminokiselinu, a goveđeg insulina za 3.

Početkom i sredinom 20. stoljeća, kada slični lijekovi nisu postojali, čak je i takav inzulin bio proboj u medicini i omogućio je liječenje dijabetičara na novi nivo. Hormoni dobiveni ovom metodom smanjili su šećer u krvi, međutim oni su često izazivali nuspojave i alergije. Razlike u sastavu aminokiselina i nečistoća u lijeku utjecale su na stanje pacijenata, posebno kod ranjivijih kategorija bolesnika (djece i starijih osoba). Još jedan razlog loše tolerancije takvog inzulina je prisustvo njegovog neaktivnog prekursora u lijeku (proinsulin), kojeg se nije bilo moguće riješiti u ovoj varijaciji lijeka.

Danas postoje napredni svinjski inzulini koji su lišeni tih nedostataka. Dobivaju se iz gušterače svinje, ali nakon toga podvrgavaju se dodatnoj obradi i pročišćavanju. Višekomponentne su i sadrže pomoćne tvari.

Modificirani svinjski inzulin praktično se ne razlikuje od ljudskog hormona, tako da se još uvijek koristi u praksi

Takve lijekove pacijenti tolerišu puno bolje i praktički ne uzrokuju neželjene reakcije, ne inhibiraju imunološki sustav i efikasno smanjuju šećer u krvi. Goveđi inzulin danas se ne koristi u medicini, jer zbog svoje strane strukture negativno utječe na imuni i ostale sisteme ljudskog tijela.

Dodatne komponente

Proizvodnja inzulina bez pomoćnih sastojaka u modernom svijetu gotovo je nemoguće zamisliti, jer oni mogu poboljšati njegova kemijska svojstva, produžiti vrijeme djelovanja i postići visoki stupanj čistoće.

Svi dodatni sastojci se prema svojim svojstvima mogu podijeliti u sljedeće klase:

  • sredstva za produženje (tvari koje se koriste da osiguraju duže trajanje djelovanja lijeka),
  • komponente za dezinfekciju
  • stabilizatori, zbog kojih se u otopini lijeka održava optimalna kiselost.

Dodaci za produženje

Postoje inzulini dugog djelovanja čija biološka aktivnost traje 8 do 42 sata (ovisno o skupini lijeka). Taj se učinak postiže dodatkom posebnih tvari - produživača otopini za ubrizgavanje. U ovu svrhu se najčešće koristi jedno od sledećih jedinjenja:

Proteini koji produžuju djelovanje lijeka podvrgavaju se detaljnom pročišćavanju i nisko su alergeni (na primjer, protamin). Cink soli takođe ne utiču negativno na aktivnost inzulina niti na dobrobit ljudi.

Antimikrobni sastojci

Dezinficijensi u sastavu inzulina potrebni su kako se mikrobna flora ne razmnožava tokom skladištenja i upotrebe u njoj. Ove tvari su konzervansi i osiguravaju očuvanje biološke aktivnosti lijeka. Uz to, ako pacijent primjenjuje hormon iz jedne bočice samo u sebe, lijek može trajati nekoliko dana. Zbog visokokvalitetnih antibakterijskih komponenti neće imati potrebu bacati neiskorišteni lijek zbog teorijske mogućnosti reprodukcije u otopini mikroba.

Sledeće tvari se mogu koristiti kao dezinficijensi u proizvodnji inzulina:


Ako otopina sadrži cinkove ione, oni djeluju i kao dodatni konzervans zbog svojih antimikrobnih svojstava

Za proizvodnju svake vrste inzulina pogodne su određene komponente za dezinfekciju. Njihova interakcija s hormonom mora se istražiti u fazi predkliničkih ispitivanja, jer konzervans ne smije poremetiti biološku aktivnost inzulina ili na drugi način negativno utjecati na njegova svojstva.

Upotreba konzervansa u većini slučajeva omogućava davanje hormona ispod kože bez prethodnog tretmana alkoholom ili drugim antisepticima (proizvođač to obično navodi u uputama). To pojednostavljuje primjenu lijeka i smanjuje broj pripremnih manipulacija prije same injekcije. Ali ova preporuka djeluje samo ako se otopina primjenjuje pomoću pojedinačne inzulinske šprice s tankom iglom.

Stabilizatori

Stabilizatori su potrebni tako da se pH rastvora održava na zadanom nivou. Očuvanje lijeka, njegovo djelovanje i stabilnost hemijskih svojstava ovise o razini kiselosti. U proizvodnji hormona ubrizgavanja za pacijente s dijabetesom u ovu se svrhu obično koriste fosfati.

Za inzulin sa cinkom nisu uvijek potrebni stabilizatori rastvora, jer ioni metala pomažu u održavanju potrebne ravnoteže. Ako se ipak koriste, tada se umjesto fosfata koriste drugi kemijski spojevi, jer kombinacija tih tvari dovodi do taloženja i nepodobnosti lijeka.Važno svojstvo koje je pokazano svim stabilizatorima je sigurnost i nemogućnost ulaska u bilo kakve reakcije na inzulin.

Nadležni endokrinolog treba se baviti odabirom lijekova za ubrizgavanje dijabetesa za svakog pojedinog pacijenta. Zadatak inzulina nije samo da održava normalnu razinu šećera u krvi, već i da ne nanosi štetu drugim organima i sistemima. Lijek treba biti hemijski neutralan, slabo alergen i po mogućnosti dostupan. Također je prikladno ako se odabrani inzulin može miješati sa ostalim njegovim verzijama prema trajanju djelovanja.

Ljudski genetski modificirani inzulin je hormon za ubrizgavanje otopine za dijabetes melitus. Lijek koristite oprezno, u strogo propisanoj dozi, jer u protivnom prijem je prepun neželjenih reakcija ili predoziranja. Osim toga, liječnik je odgovoran za propisivanje lijeka i njegovo liječenje, jer postoji mnogo vrsta inzulina, a svaka je obdarena specifičnim djelovanjem.

Model kliničko-farmakološkog članka 1

Farma akcija. Pripravak inzulina kratkog djelovanja. Interakcijom sa specifičnim receptorom na vanjskoj membrani ćelija, formira kompleks receptora inzulina. Povećavanjem sinteze cAMP (u masnim stanicama i ćelijama jetre) ili direktno prodiranjem u stanicu (mišiće), kompleks receptora inzulina stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza itd.). Smanjenje koncentracije glukoze u krvi uzrokovano je povećanjem njezinog unutarćelijskog transporta, povećanom apsorpcijom i asimilacijom tkiva, stimulacijom lipogeneze, glikogenogeneze, sinteze proteina, smanjenjem brzine stvaranja glukoze u jetri (smanjenje razgradnje glikogena) itd. Nakon s / c ubrizgavanja, učinak se javlja unutar 20-30 min, dostiže maksimum nakon 1-3 sata i traje, ovisno o dozi, 5-8 sati Trajanje lijeka ovisi o dozi, načinu, mjestu primjene i ima značajne individualne karakteristike.

Farmakokinetika Potpunost apsorpcije ovisi o načinu davanja (s / c, i / m), mjestu primjene (trbuh, bedro, stražnjica), dozi, koncentraciji inzulina u lijeku itd. Neravnomjerno je raspoređena u tkivima. Ne prelazi placentnu barijeru i ulazi u majčino mlijeko. Uništava ga insulinaza, uglavnom u jetri i bubrezima. T 1/2 - od nekoliko do 10 minuta. Izlučuje se bubrezima (30-80%).

Indikacije. Dijabetes melitus tipa 1, šećerna bolest tipa 2: stadijum rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, djelomična rezistencija na oralne hipoglikemijske lijekove (kombinirana terapija), dijabetička ketoacidoza, ketoacidotska i hiperosmolarna koma, dijabetes melitus koji se javio tokom trudnoće (ako nije djelotvoran za dijetsku terapiju) povremena upotreba kod pacijenata sa šećernom bolešću protiv infekcija popraćenih visokom telesnom temperaturom, predstojećim hirurškim operacijama, povredama, porođajem, s kršenjima oko razmjena tvari prije prelaska na liječenje produženim inzulinskim pripravcima.

Kontraindikacije Preosjetljivost, hipoglikemija.

Doziranje Doza i način primjene lijeka određuju se pojedinačno, u svakom slučaju, na osnovu sadržaja glukoze u krvi prije jela i 1-2 sata nakon obroka, kao i ovisno o stupnju glukozurije i karakteristikama tijeka bolesti.

Lijek se daje s / c, in / m, u / u, 15-30 minuta prije jela. Najčešći način primjene je sc. Uz dijabetičku ketoacidozu, dijabetičku komu, tokom hirurške intervencije - u / u i / m.

Kod monoterapije učestalost primjene je obično 3 puta dnevno (ako je potrebno i do 5-6 puta dnevno) mjesto ubrizgavanja svaki put se mijenja kako bi se izbjegao razvoj lipodistrofije (atrofija ili hipertrofija potkožnog masnog tkiva).

Prosječna dnevna doza je 30-40 IU, u djece - 8 IU, zatim u prosječnoj dnevnoj dozi - 0,5-1 IU / kg ili 30-40 IU 1-3 puta dnevno, ako je potrebno - 5-6 puta dnevno . Pri dnevnoj dozi koja prelazi 0,6 U / kg, inzulin se mora davati u obliku 2 ili više injekcija u različita područja tijela. Moguće je kombinirati s dugotrajnim inzulinama.

Otopina insulina skuplja se iz bočice probijanjem sterilnom iglom štrcaljke gumenim čepom obrisanim nakon uklanjanja aluminijske kapice sa etanolom.

Nuspojava. Alergijske reakcije (urtikarija, angioedem - vrućica, kratkoća daha, snižen krvni pritisak),

hipoglikemija (blijeda koža, pojačano znojenje, znojenje, palpitacije, drhtavica, glad, uznemirenost, tjeskoba, parestezije u ustima, glavobolja, pospanost, nesanica, strah, depresivno raspoloženje, razdražljivost, neobično ponašanje, nedostatak pokreta, poremećaji govora i govora i vid), hipoglikemijska koma,

hiperglikemija i dijabetička acidoza (u malim dozama, preskakanje injekcija, loša prehrana, u pozadini groznice i infekcija): pospanost, žeđ, smanjen apetit, crvenilo lica),

oslabljena svijest (do razvoja prekomatoze i kome),

prolazno oštećenje vida (obično na početku terapije),

imunološke unakrsne reakcije s ljudskim inzulinom, porast titra anti-inzulinskih antitijela, praćen porastom glikemije,

hiperemija, svrbež i lipodistrofija (atrofija ili hipertrofija potkožnog masnog tkiva) na mestu ubrizgavanja.

Na početku liječenja - oticanje i oslabljena refrakcija (privremeni su i nestaju s nastavkom liječenja).

Predoziranje Simptomi: hipoglikemija (slabost, hladan znoj, blijeda koža, palpitacije, drhtanje, nervoza, glad, parestezije u rukama, nogama, usnama, jeziku, glavobolja), hipoglikemijska koma, konvulzije.

Liječenje: pacijent može sam ukloniti blagu hipoglikemiju gutanjem šećera ili hrane bogate lako probavljivim ugljikohidratima.

Subkutano, i / m ili iv ubrizgavano glukagon ili iv hipertonična otopina dekstroze. S razvojem hipoglikemijske kome 20-40 ml (do 100 ml) 40% -tne otopine dekstroze ubrizgava se intravenski u tekućinu pacijentu sve dok pacijent ne izađe iz kome.

Interakcija. Farmaceutski nije kompatibilan s otopinama drugih lijekova.

Hipoglikemijski efekat pojačan je sulfonamidima (uključujući oralne hipoglikemijske lekove, sulfonamide), MAO inhibitorima (uključujući furazolidon, prokarbazin, selegilin), inhibitore karboanhidrata, ACE inhibitore, NSAID (uključujući salicilate), anaboličke (uključujući stanozolol, oksandrolon, metandrostenolon), androgeni, bromokriptini, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, mebendazol, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, preparati Li +, piridoksin, kinidin, hinin, hlorokinin.

Hipoglikemičkih od smanjenja glukagon, hormon rasta, kortikosteroidi, oralni kontraceptivi, estrogeni, tiazidnih i diuretika, BCCI, tiroidni hormoni, heparin, sulfinpirazon, simpatomimetici, danazol, triciklici, klonidin, antagonisti kalcijuma, diazoksid, morfin, marihuana, nikotin, fenitoin, epinefrin, blokatori H1 histaminskih receptora.

Beta blokatori, rezerpin, oktreotid, pentamidin mogu i pojačati i oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Posebna uputstva. Prije uzimanja inzulina iz bočice potrebno je provjeriti prozirnost otopine. Kada se na čaši bočice pojave strana tijela, zamagljivanje ili taloženje tvari, lijek se ne može upotrijebiti.

Temperatura primenjenog insulina treba da bude sobna temperatura. Doza inzulina mora se prilagoditi u slučaju zaraznih bolesti, u slučaju disfunkcije štitne žlijezde, Addisonove bolesti, hipopituitarizma, hroničnog zatajenja bubrega i dijabetes melitusa kod osoba starijih od 65 godina.

Uzroci hipoglikemije mogu biti: predoziranje inzulina, zamjena lijekova, preskakanje obroka, povraćanje, proliv, fizički stres, bolesti koje smanjuju potrebu za inzulinom (uznapredovala oboljenja bubrega i jetre, kao i hipofunkcija nadbubrežne kore, hipofize ili štitne žlijezde), promjena mjesta injekcije (na primjer, kožu na trbuhu, ramenu, bedrima) kao i interakciju s drugim lijekovima. Moguće je smanjiti koncentraciju glukoze u krvi prilikom prelaska pacijenta iz životinjskog inzulina u ljudski inzulin.

Prijelaz pacijenta na humani inzulin uvijek bi trebao biti medicinski opravdan i provoditi se samo pod nadzorom liječnika. Sklonost razvoju hipoglikemije može smanjiti sposobnost pacijenata da aktivno učestvuju u prometu, kao i na održavanju mašina i mehanizama.

Pacijenti s dijabetesom mogu zaustaviti blagu hipoglikemiju koju osjećaju jedući šećer ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata (preporučuje se da sa sobom uvijek imate najmanje 20 g šećera). O prenesenoj hipoglikemiji potrebno je obavijestiti liječnika koji će se odlučiti o potrebi korekcije liječenja.

U liječenju inzulina kratkog djelovanja u izoliranim slučajevima, moguće je smanjenje ili povećanje volumena masnog tkiva (lipodistrofija) u području ubrizgavanja. Ovi se fenomeni uglavnom izbjegavaju stalnom izmjenom mjesta ubrizgavanja. Tokom trudnoće, potrebno je uzeti u obzir smanjenje (I trimestra) ili povećanje (II-III trimestra) potrebe za insulinom. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti. Tokom laktacije potrebno je svakodnevno praćenje nekoliko meseci (dok se ne stabilizuje potreba za inzulinom).

Pacijenti koji primaju više od 100 IU inzulina dnevno, prilikom izmjene lijeka potrebna je hospitalizacija.

Državni registar lijekova. Službena publikacija: u 2 sveska M: Medicinsko vijeće, 2009. - Vol. 2, dio 1 - 568 s., Dio 2 - 560 s.

Trgovačka imena

NaslovVrijednost Wyszkowski indeksa ®

Formula, hemijsko ime: nema podataka.
Farmakološka grupa: hormoni i njihovi antagonisti / inzulini.
Farmakološko djelovanje: hipoglikemijski.

Pogledajte video: How To Lower Cholesterol Naturally - Master Health (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar