Trometamol (trometamol)

Formula C4H11NO3, hemijsko ime: 2-amino-2- (hidroksimetil) -1,3-propandiol.
Farmakološka grupa: metaboliti / regulatori vodno-elektrolitne ravnoteže i acidobaznog stanja.
Farmakološko djelovanje: diuretik, obnavljajući alkalno stanje u krvi.

Farmakološka svojstva

Trometamol ima puferska svojstva. Tromethamol ako se daje intravenski povećava alkalnu rezervu u krvi i smanjuje sadržaj vodikovih iona, čime eliminira acididemiju. Trometamol koji prodire kroz stanične membrane pomaže u uklanjanju unutarćelijske acidoze, ima osmotski diuretik i hipoglikemijski učinak. Trometamol je akceptor protona. Trometamol ne povećava koncentraciju ugljičnog dioksida u krvi, za razliku od natrijum bikarbonata. Trometamol se može koristiti za respiratornu i metaboličku acidozu. Trometamol potiče diurezu i potpuno se izlučuje bubrezima u nepromijenjenom stanju, nakon 8 sati 75% lijeka se izluči iz tijela. Alkalizacija mokraće i osmodiuretičko djelovanje doprinose uklanjanju slabih kiselina iz tijela. Trometamol se podvrgava glomerularnoj filtraciji i ne podnosi tubularnu resorpciju, pa se, poput osmotskih diuretika, povećava diureza i, uz očuvanu glomerularnu filtraciju, brzo se izlučuje. Ovaj efekat na bubrežnu funkciju može biti poželjan kod oligurije i metaboličke acidoze. Nakon oralne primjene, ne apsorbira se, djeluje kao slani laksativ.

Bolesti koje prate metabolička i mješovita acidoza (masivna transfuzija krvi, šok, ekstrakorporalna cirkulacija, peritonitis, opekotine, akutni pankreatitis), dijabetička ketoacidoza, tijekom reanimacije i u periodu reanimacije za brzo uklanjanje acidoze, trovanje barbituratima, salicilatima, salicilatima, alkohol, za prevenciju acidoze u imenovanju alopurinola.

Doziranje trometamola i doze

Trometamol se daje intravenski brzinom od 120 kapi u minuti, ne preporučuje se povećanje brzine primjene za sprječavanje neželjenih reakcija (brzo je davanje u izuzetnim slučajevima (na primjer, za uklanjanje acidoze u zastoju srca). Doza trometamola postavlja se pojedinačno, ovisno o korištenom obliku doziranja, tjelesnoj težini pacijenta i osnovnom nedostatku. Maksimalna doza je 1,5 g / kg dnevno. Ponovljena primjena trometamola moguća je nakon 2 do 3 dana.
Ulazak trometamola u paravenski prostor može dovesti do razvoja lokalne nekroze tkiva.
Tijekom liječenja postoji rizik od respiratorne depresije.
U novorođenčadi je primjena lijeka moguća samo kad očekivana korist liječenja premaši mogući rizik.
Tijekom liječenja potrebno je kontrolirati koncentraciju glukoze, bikarbonata i drugih elektrolita u krvi, acidobazno stanje, ionogram u plazmi, djelomični pritisak ugljičnog dioksida i prisilnu diurezu.

Neželjeni efekti trometamola

Lokalne reakcije: flebitis, venski spazam, iritacija zidova vena, hemoliza, tromboflebitis, lokalna nekroza.
Metabolički poremećaji: hipokalemija, hiponatremija, hipokloremija, hipoglikemija.
Ostalo: hipotenzija, respiratorno zatajenje, respiratorna depresija, depresija respiratornog centra, dispeptični poremećaji (uključujući mučninu, povraćanje), opću slabost.

Interakcija trometamola sa drugim tvarima

Trometamol slabi učinak barbiturata, indirektnih antikoagulansa (derivati ​​kumarina), salicilata.
Trometamol pojačava učinak tricikličkih antidepresiva, opojnih analgetika, hloramfenikola, makrolida (oleandomicin, eritromicin), aminoglikozida.
Uz kombiniranu upotrebu trometamola i antidijabetičkih lijekova, hipoglikemijski učinak može se obostrano pojačati (uključujući razvoj hipoglikemije), pa je potrebno izbjegavati zajedničku upotrebu ili smanjivati ​​dozu antidijabetičkog lijeka.

Predoziranje

Prekomjernom dozom trometamola povećavaju se neželjene reakcije (opća slabost, hipotenzija, periodično disanje, respiratorna depresija, mučnina, hipoglikemija, povraćanje, poremećena acidobazna ravnoteža i vodeno-elektrolitski balans). Simptomatsko liječenje je potrebno, po potrebi mehanička ventilacija. Ne postoji specifičan protuotrov.

Farmakologija

Uz iv primjenu, smanjuje koncentraciju vodikovih iona i povećava alkalnu rezerva u krvi, čime se eliminira acididemija, prodire kroz stanice u membrane i pomaže u uklanjanju unutarćelijske acidoze, potpuno se izlučuje bubrezima u nepromijenjenom stanju i potiče diurezu. Kada se daje, djeluje kao slano sredstvo.

Oslobađanje oblika i sastava

Dozirni oblik lijeka je otopina za infuziju. Po izgledu to je bistra, bezbojna tečnost bez stranih čestica. Nema specifičnog mirisa. Sastav doznog oblika uključuje aktivne i dodatne elemente. Pomoćne komponente deluju kao stabilizatori, čuvajući sva fizičko-hemijska svojstva aktivnih supstanci.

Za 1 litru doznog oblika:

  • ne više od 36,5 g tromethamol fosfomicina,
  • 0,37 g kalijum hlorida,
  • ne više od 1,75 g natrijum hidroklorida.

Gore navedene komponente su osnovne. Pomoćni sastojci su:

  • sirćetna kiselina (ne više od 99%),
  • pročišćena voda.

Oblik za doziranje izlije se u posudu (1 l) prozirnog stakla. Vrh boce hermetički je zatvoren gumenim čepom i crvenom folijom.

Kiselo-bazna ravnoteža i alkalizacija | Kako alkalizirati tijelo

Kako brzo saznati stepen narušavanja pH kod kuće?

Jednostavan test za određivanje acidobazne ravnoteže pomoću disanja

Farmakološko djelovanje

Lijekovi uključeni u terapijsku terapiju poboljšavaju alkalnu ravnotežu snižavanjem vodikovih iona. Aktivna supstanca koja je dio lijeka je akceptor protona. Kada se natrijevi ioni unesu u organizam, hidrokarbonat se oporavlja, što povećava parcijalni pritisak ugljen-dioksida tokom respiratorne acidoze.

Kiselo-bazna ravnoteža uspostavlja se zbog sposobnosti lijeka da uravnoteži kiselost i pH.

U ovom slučaju, proizvodi oksidacije kiselina organskog porijekla brže napuštaju tijelo.

Farmakokinetika

Infuzijom, lijek ulazi direktno u krvotok, koji ga nosi kroz meka tkiva. Maksimalni terapeutski učinak postiže se nakon 1,5-2 sata nakon intravenske primjene. Lijek ostavlja tijelo nepromijenjen mokraćom. Ako pacijent ima problema s odljevom urina, preporučuje se povlačenje lijeka prisilnom diurezom izazvanom lijekom. Poluvrijeme eliminacije traje 6-8 sati.

Indikacije za upotrebu

Glavne indikacije za upotrebu su respiratorna i metabolička acidoza. Prema uputama, liječenje lijekovima je moguće uz patologije poput:

  • opekotine 3-4 stepena,
  • postporođajna acidoza,
  • transfuzijska acidoza,
  • trovanje salicilatima, metilnim alkoholom i barbituratima,
  • ćelijska acidoza, koja se razvila na pozadini hipoglikemije,
  • stanje šoka
  • cerebralni edem,
  • toksični plućni edem,
  • zatajenje bubrega nakon operacije.

Ovo je lijek širokog spektra djelovanja, koji se koristi u ortopediji, neurologiji, kirurgiji kralježnice, liječenju raka kod djece i odraslih, uključujući hirurške operacije za očuvanje unutarnjih organa u onkologiji. Pored obnavljanja acidobazne ravnoteže, lijek stabilizira CBS.

Kontraindikacije

Uz apsolutne kontraindikacije propisane u napomeni, upotreba lijeka je neprihvatljiva. Tu spadaju:

  • dječja dob (do 12 mjeseci),
  • preosjetljivost
  • alkaloze,
  • šok (termička faza),
  • emfizem
  • hipokalemija
  • prekomerna hidratacija
  • hiponatremija.

Ako pacijent ima ozbiljno zatajenje bubrega, upotreba je strogo zabranjena.

Kako uzimati trometamol

Oblik doziranja podrazumijeva dugu kapljičnu intravensku primjenu više od 60 minuta. Ako iz zdravstvenih razloga postoji potreba za opetovanom primjenom, tada se doza mora smanjiti. Terapijska doza određuje se pojedinačno, ovisno o stupnju bolesti.

Režim doziranja izračunava se na osnovu tjelesne težine pacijenta. Preporučena terapijska dnevna doza ne smije prelaziti 36 g / kg mase, što je ekvivalent 1000 ml. Dnevna norma za djecu mlađu od 12 godina ne smije prelaziti 20-30 ml.

Sa dijabetesom

Maksimalna dnevna doza za pacijente s dijabetesom ne smije prelaziti 10-15 g na 10 kg težine. Veća doza zahtijeva dodavanje natrijum-hlorida. Uz povećan rizik od razvoja hipoglikemijske kome, inzulin i dekstroza u obliku otopine moraju se davati istodobno s lijekovima.

Neželjeni efekti trometamola

U većini slučajeva lijek pacijenti dobro podnose. Nuspojave se razvijaju u pozadini pogrešno odabrane stope primjene lijeka:

  • iritacija zidova krvnih žila
  • skokovi pritiska
  • venospasm
  • tromboflebitis na mjestu ubrizgavanja,
  • Djelomično smanjenje pritiska
  • povećanje pH
  • hipohremija,
  • hiponatremija.

Kod bubrežne insuficijencije kalijum se brže izbacuje iz ćelija.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Primjena lijeka tijekom rehabilitacijskog razdoblja nakon kirurških zahvata i malih hirurških intervencija može utjecati na brzinu psihomotornih reakcija. Ne preporučuje se upravljanje vozilima tokom razdoblja upotrebe lijeka.

Posebna uputstva

Lijek ne smije pasti u paravenski prostor. U tom se slučaju povećava rizik od razvoja nekroze tkiva. Ako se koristi nepravilno, pacijent može osjetiti respiratornu depresiju. Nadzor nivoa glukoze je obavezan, ionograme u serumu treba redovno sprovoditi. Tokom lečenja koncentracija bikarbonata može se povećati.

Ako pacijent ima diuretičke poremećaje, potrebno je sprovesti prisilnu diurezu.

Brzo uvođenje lijeka povećava rizik od patologija iz hematopoetskog sistema.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobna primjena lijeka i antidijabetičkih lijekova povećava rizik od hipoglikemije. Ne preporučuje se miješanje otopine u jednoj posudi s drugim lijekovima. Za prinudno miješanje potrebno je obratiti pažnju na boju otopine: ako tekućina postane zamućena ili se pojavi talog, strogo je zabranjeno ulazak u pacijenta.

Lijek je u stanju pojačati aktivnost niza lijekova, uključujući opojne analgetike, aminoglikozide, antibiotike (Biseptrim, Monural), kloramfenikol, NSAID (Dexketoprofen), tricikličke antidepresive.

Infuzijska otopina u kombinaciji s indirektnim antikoagulansima (derivati ​​kumarina), salicilatima i barbituratima, može smanjiti aktivnost potonjeg.

Kompatibilnost s alkoholom

Aktivne tvari u obliku doze mogu pojačati aktivnost etanola, izazivajući na taj način jaku intoksikaciju u tijelu. Tokom perioda upotrebe preporučuje se suzdržavanje od konzumiranja alkoholnih pića.

Lijek ima 1 strukturni analog i nekoliko generičkih. Sve supstitucije imaju sličan terapeutski učinak kao izvornik i mogu se razlikovati u sastavu. Popularni analozi lijeka:

Strukturni analozi i generički proizvodi imaju kontraindikacije, u čijoj upotrebi postaje nemoguće.

Mogu li kupiti bez recepta

U nekim internetskim ljekarnama možete kupiti lijek bez recepta. U ovom slučaju mora se imati na umu da originalnost lijeka kupljenog putem interneta ne potvrđuje ništa.

Mjere opreza za trometamol

Praćenje sadržaja glukoze i elektrolita u krvi, KShchS je obavezno.

Trometamol N - lijek dizajniran za ispravljanje acidoze. Sredstvo se koristi na parenteralni način, odnosno daje intravenski. Za čitatelje ću pregledati upute „Popular o zdravlju“ za ovaj farmaceutski proizvod.

Dakle, upute trometamola N:

Što je sastav trometamola N i oblik oslobađanja ?

Lijek Trometamol N dostupan je u bistroj otopini za infuziju, tekućina je bezbojna, bez mirisa, ne bi trebala sadržavati mehaničke čestice. Aktivne supstance leka su: trometamol, kalijum hlorid, natrijum hlorid. U sastavu trometamola N, među pomoćnim spojevima, može se primetiti prisustvo ledene sirćetne kiseline, kao i vode za injekcije.

Lijek se zatvara u količini od 500 mililitara u staklenim bocama, koja se pakuju u kartonsku ambalažu. Farmaceutski proizvod treba ukloniti na tamnom mjestu. Rok trajanja je 2 godine, nakon čega se rješenje mora zbrinuti. Lijek se prodaje na odjelu recepta.

Što je trometamol H djelovanje ?

Delovanje trometamola N pomaže u smanjenju koncentracije vodika u tijelu. Aktivna supstanca je takozvani akceptor protona. Učinkovit lijek za metaboličku i respiratornu acidozu. Lijek se izlučuje bubrezima za oko 75 posto.

Koje su indikacije za trometamol H ?

U svjedočenju trometamola N njegova napomena odnosi se na upotrebu metaboličke i respiratorne acidoze koja se javlja u teškom obliku:

Šok stanje
Postporođajna acidoza,
Teške opekotine
Sa cerebralnim edemom,
Prisutnost transfuzijske acidoze kao rezultat dugotrajne transfuzije krvi,
Razvoj ćelijske acidoze na pozadini dijagnosticirane hiperglikemijske kome,
Pri korištenju takozvane ekstrakorporalne cirkulacije,
Plućni edem u teškom i toksičnom obliku,
Trovanje metilnim alkoholom, osim toga, barbiturati ili salicilati.

Uz to, lijek Trometamol N je efikasan u razvoju postoperativnog zatajenja bubrega.

Koje su kontraindikacije za trometamol H? ?

Kontraindikacije, trometamol N, njegove upute za upotrebu uključuju takve zabrane:

Ne koristite otopinu do jedne godine,
Uz preosjetljivost na komponente farmaceutskog proizvoda,
Sa hiponatremijom,
Ne propisivati ​​lijek za alkalozu,
Sa hipokalemijom,
Respiracijski zatajenje u takozvanom kompenziranom obliku, posebno s emfizemom,
Sa hiperhidracijom,
Terminalna faza šok-stanja.

Uz oprez, lijek se koristi za umjerenu bubrežnu ili jetrenu insuficijenciju.

Kakva je upotreba i doziranje trometamola H ?

Primjena trometamola N namijenjena je kontinuiranoj intravenskoj infuziji, koja se provodi najmanje jedan sat. Ako trebate koristiti lijek za sljedeći dan, preporučuje se doziranje smanjiti. Liječnik postavlja dozu ovisno o težini acidoze.

Ako nije drugačije propisano, obično prosječna doza trometamola N varira od 5 do 10 mililitara trometamola N po kg tjelesne težine / sat, a što će odgovarati 500 ml / h. U tom slučaju dnevna maksimalna doza ne smije prelaziti 1,5 g / kg. Ako postoji opasnost od pridruživanja hipoglikemiji, tada se mora primijeniti inzulin s otopinom dekstroze.

Koje su nuspojave trometamola H ?

Lijek trometamol N pacijenti obično dobro podnose. Ako se infuzija lijeka provodi dovoljno brzo, to može dovesti do neke iritacije venskih zidova, nije isključena hemoliza, osim toga se snižava krvni tlak, karakterističan je razvoj venozpazma i hipokalemije, a razvoj tromboflebitisa, kao posljedica lokalne iritacije tkiva, nije isključen.

Naglim padom parcijalnog pritiska ugljičnog dioksida i povećanjem pH vrijednosti može se otkriti respiratorna depresija. S porastom diureze, na pozadini unošenja lijeka, pacijent može imati hiponatremiju, kao i hipokloremiju. S razvojem nuspojava trometamola N, pacijent mora proći simptomatsku terapiju.

Trometamol N - predoziranje

Simptomi predoziranja trometamolom N: zapažena je opća slabost, arterijska hipotenzija, bilježi se respiratorna depresija, hipoglikemija se određuje u laboratoriji, karakteristično je kršenje vodno-elektrolitne ravnoteže, osim toga može se promijeniti acido-bazna ravnoteža. Antidot ne postoji. Pacijentu je propisan kompleks simptomatskih mjera. Ako situacija zahtijeva, onda izvedite ventilaciju pluća.

Ulazak lijeka Tromethamol N u takozvani paravenski prostor može prouzrokovati lokalnu nekrozu tkiva, u tom pogledu ubrizgavanje lijeka treba obaviti pažljivo. Osim toga, kako bi se spriječio razvoj nuspojava, potrebno je polako uvoditi lijek. Brza primjena moguća je samo kod acidoze, kada je došlo do zastoja srca.

Prije primjene lijeka Tromethamol H, morate biti sigurni da u talogu nema taloga, osim toga, integritet bočice ne smije biti ugrožen. U procesu upotrebe ovog farmaceutskog proizvoda važno je pratiti nivo glukoze u krvi, kao i određivati ​​koncentraciju bikarbonata, a potrebno je provesti i takozvanu prisilnu diurezu.

Kako zamijeniti trometamol N, koji su analozi lijeka ?

Lijek trometamol odnosi se na analoge trometamola N.

Trgovačko ime: Trometamol N

Oblik doziranja:

Sastav na 1 litru rastvora
Aktivne supstance:
trometamol - 36,30 g,
kalijum hlorid - 0,37 g,
natrijum-hlorid - 1,75 g.
Pomoćne tvari: 99% octena kiselina, voda za injekcije.
K + - 5 Mm / L, Na + - 30 mM / L, C1 - - 35 mM / L.
Teorijska osmolarnost: 470 mOsmol / l.

Opis: bistra, bezbojna ili praktično bezbojna tekućina bez mirisa.

Farmakoterapijska grupa:

ATX kod: B05BB03.

Farmakodinamika
Cilj terapije trometamolom N je smanjiti koncentraciju vodikovih iona uvođenjem spojeva koji djeluju kao akceptori H +.

Tromethamol, koji je dio Tromethamola H, akceptor je protona: tromethamol N 2 S0 3 trometamol-N + + NS0 3 -

Primjena principa terapeutskog djelovanja trometamola prikazana je prije svega u slučajevima kada je unošenje Na + iona povezanih sa povratom bikarbonata nepoželjno za elektrolitnu ravnotežu, kao i kod respiratorne acidoze u kojoj unošenje bikarbonata dodatno povećava parcijalni tlak ugljičnog dioksida.

1 M trometamol neutralizira 1 M H 2 C0 3 i pruža tijelu 1 M bikarbonat. Zbog toga se smanjuje parcijalni pritisak ugljičnog dioksida i koncentracija vodikovih iona bez uključivanja funkcije pluća. Stoga se trometamol može koristiti za respiratornu i metaboličku acidozu.

Farmakokinetika Tromethamol i trometamol-N + izlučuju se bubrezima nepromijenjeno, nakon 8 sati 75% se izluči iz tijela. Trometamol se podvrgava glomerularnoj filtraciji i ne podnosi tubularnu resorpciju, zbog čega se on, poput osmotskih diuretika, povećava diureza i, uz očuvanu glomerularnu filtraciju, brzo se izlučuje. Ovaj efekat na bubrežnu funkciju kao dodatni efekat trometamola može biti poželjan kod metaboličke acidoze i oligurije.

Indikacije za upotrebu
Teški oblici metaboličke i respiratorne acidoze:

  • postporođajna acidoza,
  • transfuzijska acidoza kao rezultat dugotrajne transfuzije krvi,
  • ćelijska acidoza sa hiperglikemijskom komom,
  • teške opekotine
  • upotreba ekstrakorporne cirkulacije u kardiološkoj hirurgiji,
  • cerebralni edem,
  • teški oblici toksičnog plućnog edema,
  • funkcionalno postoperativno zatajenje bubrega,
  • trovanje barbituratima, salicilatima i metilnim alkoholom.

  • Preosjetljivost na komponente lijeka,
  • alkaloze,
  • ozbiljno zatajenje bubrega
  • hronično kompenzirano respiratorno zatajenje (emfizem)
  • šok u terminalnoj fazi,
  • prekomerna hidratacija
  • hipokalemija
  • hiponatremija,
  • djeca mlađa od 1 godine.

Mjere predostrožnosti: umjereno bubrežno i / ili jetreno zatajenje.

Trudnoća i dojenje
Primjena lijeka tijekom trudnoće i dojenja moguća je samo ako namjeravana korist za majku nadmašuje mogući rizik za plod ili dijete.

Doziranje i primjena
Lijek je namijenjen samo intravenskoj primjeni produženom kapljičnom infuzijom najmanje jedan sat. Ako je potrebno, uvođenje drugog i sljedećih dana, dozu treba smanjiti.

Doza se određuje ovisno o težini postojeće acidoze. Metoda izbora je ciljana puferska terapija pod kontrolom kiselo-baznog stanja u krvi. Prema tome, količina trometamola N potrebna za infuziju proporcionalna je izračunatoj negativnoj vrijednosti viška baze (BE) i tjelesne težine i, ako nije drugačije navedeno, iznosi: 1 ml trometamola H = BE (mM / L) x kg tjelesne težine x 2 (dobiveni koeficijent 2 kao rezultat smanjenja kapaciteta pufera nakon dodavanja 100 mm acetata / l).

Slepi pufer
Ako tehnički uvjeti za određivanje pokazatelja acidobaznog stanja u krvi nisu dostupni, ako postoje kliničke indikacije, može se provesti slijepo puferiranje Tromethamol N. Ako nije drugačije određeno, prosječna doza za odrasle je 5-10 ml Tromethamol N / kg tjelesne težine / h, što odgovara 500 ml / h Dnevna doza je -1000 (-2000) ml. Dnevna doza za djecu od 1 godine je 10-20 ml trometamola N / kg tjelesne težine.

Maksimalna doza je 1,5 g / kg / dan. Pri korištenju visokih doza preporučuje se (kako bi se izbjeglo smanjenje koncentracije elektrolita u krvi) dodavanje NaCl brzinom od 75 g i KC1 brzinom 0,372 g na 1 litru 3,66% otopine. Ako postoji rizik od hipoglikemije, preporučuje se istodobna primjena 5-10 / o otopine dekstroze s inzulinom (na osnovi 1 jedinice inzulina na 4 g suhe dekstroze).

Nuspojava
Obično se trometamol N dobro podnosi. Ako je brzina infuzije previsoka, može se primijetiti sljedeće: iritacija zidova vena i hemoliza, moguće smanjenje krvnog tlaka, hipokalemija, venospazam. Zbog iritacije tkiva može se razviti tromboflebitis na mestu ubrizgavanja.

Brz pad parcijalnog pritiska ugljičnog dioksida i porast pH može dovesti do respiratorne depresije. S tim u vezi, s respiratornom acidozom, preporučuje se ubrizgavanje trometamola H. samo ako je moguće izvesti umjetnu ventilaciju pluća.Zbog povećanog oslobađanja inzulina i ubrzanog korištenja glukoze može se na periferiji razviti hipoglikemija.

Kao rezultat povećane diureze može doći do hiponatremije i hipokloremije. Zbog hiperkalemije, koja se u početku razvija u vezi sa istiskivanjem ćelijskog kalijuma (posebno, s bubrežnim zatajenjem), i zbog sekundarnih gubitaka kalija, ako je potrebno, potrebno je pratiti nivo kalija u serumu u krvi (vidjeti Posebna uputstva).

Predoziranje
Simptomi opća slabost, arterijska hipotenzija, respiratorna depresija, hipoglikemija, poremećena vodeno-elektrolitna ravnoteža i acidobazna ravnoteža.
Liječenje: nema određenog antidota. Provođenje simptomatske terapije, po potrebi mehanička ventilacija.

Interakcija s drugim lijekovima
Istodobnom primjenom trometamola H i antidijabetičkih lijekova može doći do međusobnog povećanja hipoglikemijskog učinka (rizik od hipoglikemije), pa se stoga treba izbjegavati istodobna primjena ili smanjenje doze odgovarajućeg antidijabetičkog lijeka.

Prilikom miješanja u istoj posudi s drugim lijekovima treba imati na umu da je pH vrijednost otopine trometamola H 8,1-8,7, što može dovesti do stvaranja taloga u smjesi.

Ako se opazi zamućenost ili opalescencija prilikom miješanja trometamola N u jednoj posudi s drugim otopinama za parenteralnu primjenu, tada se takva kombinirana otopina ne može koristiti.

Pojačava se efekat opojnih analgetika, aminoglikozida, makrolida (eritromicin, oleandomicin), kloramfenikol, tricikličkih antidepresiva. Učinak indirektnih antikoagulansa (derivati ​​kumarina), barbiturata, salicilata uz istodobnu upotrebu trometamola N. je oslabljen.

Posebna uputstva
Ako lijek uđe u paravenski prostor, to može dovesti do razvoja lokalne nekroze tkiva. Postoji opasnost od sklonosti respiratornoj depresiji (vidi Neželjeni efekti).

U procesu upotrebe lijeka potrebno je kontrolirati sadržaj glukoze u krvi (opasnost od hipoglikemije), serumske ionograme, koncentraciju bikarbonata, parcijalni tlak ugljičnog dioksida i acidobazne ravnoteže te prisilnu diurezu. Upotreba lijeka u novorođenčadi moguća je samo ako namjeravana korist premašuje mogući rizik.

Da bi se izbjegao razvoj nuspojava, trometamol se ne smije davati velikom brzinom. U izuzetnim slučajevima dopušteno je brzo davanje (do 60 ml / min) (na primer, za uklanjanje acidoze tokom zastoja srca).

Obrazac za puštanje
Otopina za infuziju. 500 ml svake prozirne staklene boce tipa I (Heb. F.), zatvorene gumenim čepom od bromobutilne gume tipa (Heb. F.) za probijanje i plastičnim poklopcem ispod aluminijskog umetanja s plastičnim držačem postavljenim na bocu.
10 bočica u kartonskoj kutiji sa uputama za upotrebu (za bolnice).

Uslovi skladištenja
Na tamnom mjestu pri temperaturi ne višoj od 25 ° C. Lijek čuvajte izvan dohvata djece!

Datum isteka
2 godine
Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju. Koristite samo bistre otopine u netaknutim bočicama!

Uvjeti za ljekarne u ljekarni
Po receptu.

Proizvodno preduzeće
Berlin-Chemie AG Menarini Group Glienicker Veg 125 12489
Berlin Njemačka

Adresa Predstavništva u Rusiji
115162 Moskva, st. Šabolovka, kuća 31, strana B

Analozi lijeka trometamol n predstavljeni su, u skladu s medicinskom terminologijom, nazvani "sinonimi" - zamjenjivi lijekovi koji sadrže jednu ili više identičnih aktivnih tvari u skladu s učinkom na organizam. Prilikom odabira sinonima, uzmite u obzir ne samo njihovu cijenu, već i zemlju proizvodnje i reputaciju proizvođača.

Lista analoga

Obratite pažnju! Lista sadrži sinonime za trometamol H koji imaju sličan sastav, tako da sami možete odabrati zamjenu, uzimajući u obzir oblik i dozu lijeka koji vam je propisao ljekar. Dajte prednost proizvođačima iz SAD-a, Japana, zapadne Europe, kao i poznatim kompanijama iz istočne Europe: Krka, Gideon Richter, Actavis, Aegis, Lek, Hexal, Teva, Zentiva.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Unos / unos, u obliku 3,66% otopine, prosječna doza otopine za pacijenta s tjelesnom težinom od 60 kg je 500 ml / h (oko 120 kapi / min). Doza se izračunava formulom: K = B x E, gdje je K količina otopine trometamola (ml), B je osnovni deficit (mmol / l), E je tjelesna težina pacijenta (kg). Maksimalna doza je 1,5 g / kg / dan. Možete ponovo unijeti najkasnije 48-72 sata nakon prethodne injekcije, ako je potrebno, uvođenjem ranijeg datuma smanjite dozu. Kada se koriste velike doze, preporučuje se (kako bi se izbjeglo smanjenje koncentracije elektrolita u krvi) dodavanje NaCl brzinom 1,75 g i KCl brzinom 0,372 g na litru 3,66% otopine. Ako postoji rizik od hipoglikemije, preporučuje se istodobna primjena 5-10% otopine dekstroze s inzulinom (na osnovi 1 jedinice inzulina na 4 g suhe dekstroze).

Pitanja, odgovori, recenzije o lijeku Tromethamol N


Pružene informacije namijenjene su medicinskim i farmaceutskim stručnjacima. Najtačnije informacije o lijeku nalaze se u uputama koje je proizvođač priložio na ambalaži. Nema informacija objavljenih na ovoj ili bilo kojoj drugoj stranici našeg web mjesta može poslužiti kao zamjena za lični zahtjev stručnjaku.

Datum isteka

Bruto formula

Farmakološka grupa tvari trometamol

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Karakteristike tvari trometamol

Bijeli kristalni prah. Lako topiv u vodi. Vodena otopina ima alkalnu reakciju.

Farmakologija

Uz iv primjenu, smanjuje koncentraciju vodikovih iona i povećava alkalnu rezerva u krvi, čime se eliminira acididemija, prodire kroz stanice u membrane i pomaže u uklanjanju unutarćelijske acidoze, potpuno se izlučuje bubrezima u nepromijenjenom stanju i potiče diurezu. Kada se daje, djeluje kao slano sredstvo.

Upotreba materije trometamol

Bolesti popraćene metaboličkom acidozom, uključujući dijabetička ketoacidoza, trovanje salicilatima, barbituratima, metilnim alkoholom, imenovanje alopurinola (prevencija acidoze).

Kontraindikacije

Preosjetljivost, teško zatajenje bubrega.

Ograničenja aplikacije

Umereno zatajenje bubrega i / ili jetre, respiratorno zatajenje.

Nuspojave tvari trometamol

Respiratorni zastoj, hipotenzija, dispeptični poremećaji, hipoglikemija.

Interakcija

Pojačava učinak opojnih analgetika, aminoglikozida, makrolida (eritromicin, oleandomicin), kloramfenikola, tricikličkih antidepresiva, slabi indirektne antikoagulanse (derivate kumarina), barbiturate, salicilate.

Predoziranje

Karakteriziraju je pojačani sporedni efekti (periodično disanje, hipotenzija, mučnina, povraćanje, hipoglikemija). Liječenje je simptomatsko.

Put administracije

Mjere opreza za trometamol

Praćenje sadržaja glukoze i elektrolita u krvi, KShchS je obavezno.

Trometamol N - lijek dizajniran za ispravljanje acidoze. Sredstvo se koristi na parenteralni način, odnosno daje intravenski. Za čitatelje ću pregledati upute „Popular o zdravlju“ za ovaj farmaceutski proizvod.

Dakle, upute trometamola N:

Što je sastav trometamola N i oblik oslobađanja ?

Lijek Trometamol N dostupan je u bistroj otopini za infuziju, tekućina je bezbojna, bez mirisa, ne bi trebala sadržavati mehaničke čestice. Aktivne supstance leka su: trometamol, kalijum hlorid, natrijum hlorid. U sastavu trometamola N, među pomoćnim spojevima, može se primetiti prisustvo ledene sirćetne kiseline, kao i vode za injekcije.

Lijek se zatvara u količini od 500 mililitara u staklenim bocama, koja se pakuju u kartonsku ambalažu. Farmaceutski proizvod treba ukloniti na tamnom mjestu. Rok trajanja je 2 godine, nakon čega se rješenje mora zbrinuti. Lijek se prodaje na odjelu recepta.

Što je trometamol H djelovanje ?

Delovanje trometamola N pomaže u smanjenju koncentracije vodika u tijelu. Aktivna supstanca je takozvani akceptor protona. Učinkovit lijek za metaboličku i respiratornu acidozu. Lijek se izlučuje bubrezima za oko 75 posto.

Koje su indikacije za trometamol H ?

U svjedočenju trometamola N njegova napomena odnosi se na upotrebu metaboličke i respiratorne acidoze koja se javlja u teškom obliku:

Šok stanje
Postporođajna acidoza,
Teške opekotine
Sa cerebralnim edemom,
Prisutnost transfuzijske acidoze kao rezultat dugotrajne transfuzije krvi,
Razvoj ćelijske acidoze na pozadini dijagnosticirane hiperglikemijske kome,
Pri korištenju takozvane ekstrakorporalne cirkulacije,
Plućni edem u teškom i toksičnom obliku,
Trovanje metilnim alkoholom, osim toga, barbiturati ili salicilati.

Uz to, lijek Trometamol N je efikasan u razvoju postoperativnog zatajenja bubrega.

Koje su kontraindikacije za trometamol H? ?

Kontraindikacije, trometamol N, njegove upute za upotrebu uključuju takve zabrane:

Ne koristite otopinu do jedne godine,
Uz preosjetljivost na komponente farmaceutskog proizvoda,
Sa hiponatremijom,
Ne propisivati ​​lijek za alkalozu,
Sa hipokalemijom,
Respiracijski zatajenje u takozvanom kompenziranom obliku, posebno s emfizemom,
Sa hiperhidracijom,
Terminalna faza šok-stanja.

Uz oprez, lijek se koristi za umjerenu bubrežnu ili jetrenu insuficijenciju.

Kakva je upotreba i doziranje trometamola H ?

Primjena trometamola N namijenjena je kontinuiranoj intravenskoj infuziji, koja se provodi najmanje jedan sat. Ako trebate koristiti lijek za sljedeći dan, preporučuje se doziranje smanjiti. Liječnik postavlja dozu ovisno o težini acidoze.

Ako nije drugačije propisano, obično prosječna doza trometamola N varira od 5 do 10 mililitara trometamola N po kg tjelesne težine / sat, a što će odgovarati 500 ml / h. U tom slučaju dnevna maksimalna doza ne smije prelaziti 1,5 g / kg. Ako postoji opasnost od pridruživanja hipoglikemiji, tada se mora primijeniti inzulin s otopinom dekstroze.

Koje su nuspojave trometamola H ?

Lijek trometamol N pacijenti obično dobro podnose. Ako se infuzija lijeka provodi dovoljno brzo, to može dovesti do neke iritacije venskih zidova, nije isključena hemoliza, osim toga se snižava krvni tlak, karakterističan je razvoj venozpazma i hipokalemije, a razvoj tromboflebitisa, kao posljedica lokalne iritacije tkiva, nije isključen.

Naglim padom parcijalnog pritiska ugljičnog dioksida i povećanjem pH vrijednosti može se otkriti respiratorna depresija. S porastom diureze, na pozadini unošenja lijeka, pacijent može imati hiponatremiju, kao i hipokloremiju. S razvojem nuspojava trometamola N, pacijent mora proći simptomatsku terapiju.

Trometamol N - predoziranje

Simptomi predoziranja trometamolom N: zapažena je opća slabost, arterijska hipotenzija, bilježi se respiratorna depresija, hipoglikemija se određuje u laboratoriji, karakteristično je kršenje vodno-elektrolitne ravnoteže, osim toga može se promijeniti acido-bazna ravnoteža. Antidot ne postoji. Pacijentu je propisan kompleks simptomatskih mjera. Ako situacija zahtijeva, onda izvedite ventilaciju pluća.

Ulazak lijeka Tromethamol N u takozvani paravenski prostor može prouzrokovati lokalnu nekrozu tkiva, u tom pogledu ubrizgavanje lijeka treba obaviti pažljivo. Osim toga, kako bi se spriječio razvoj nuspojava, potrebno je polako uvoditi lijek. Brza primjena moguća je samo kod acidoze, kada je došlo do zastoja srca.

Prije primjene lijeka Tromethamol H, morate biti sigurni da u talogu nema taloga, osim toga, integritet bočice ne smije biti ugrožen. U procesu upotrebe ovog farmaceutskog proizvoda važno je pratiti nivo glukoze u krvi, kao i određivati ​​koncentraciju bikarbonata, a potrebno je provesti i takozvanu prisilnu diurezu.

Kako zamijeniti trometamol N, koji su analozi lijeka ?

Lijek trometamol odnosi se na analoge trometamola N.

Trgovačko ime: Trometamol N

Međunarodno vlasničko ime:

Oblik doziranja:

Sastav na 1 litru rastvora
Aktivne supstance:
trometamol - 36,30 g,
kalijum hlorid - 0,37 g,
natrijum-hlorid - 1,75 g.
Pomoćne tvari: 99% octena kiselina, voda za injekcije.
K + - 5 Mm / L, Na + - 30 mM / L, C1 - - 35 mM / L.
Teorijska osmolarnost: 470 mOsmol / l.

Opis: bistra, bezbojna ili praktično bezbojna tekućina bez mirisa.

Farmakoterapijska grupa:

ATX kod: B05BB03.

Farmakodinamika
Cilj terapije trometamolom N je smanjiti koncentraciju vodikovih iona uvođenjem spojeva koji djeluju kao akceptori H +.

Tromethamol, koji je dio Tromethamola H, akceptor je protona: tromethamol N 2 S0 3 trometamol-N + + NS0 3 -

Primjena principa terapeutskog djelovanja trometamola prikazana je prije svega u slučajevima kada je unošenje Na + iona povezanih sa povratom bikarbonata nepoželjno za elektrolitnu ravnotežu, kao i kod respiratorne acidoze u kojoj unošenje bikarbonata dodatno povećava parcijalni tlak ugljičnog dioksida.

1 M trometamol neutralizira 1 M H 2 C0 3 i pruža tijelu 1 M bikarbonat. Zbog toga se smanjuje parcijalni pritisak ugljičnog dioksida i koncentracija vodikovih iona bez uključivanja funkcije pluća. Stoga se trometamol može koristiti za respiratornu i metaboličku acidozu.

Farmakokinetika Tromethamol i trometamol-N + izlučuju se bubrezima nepromijenjeno, nakon 8 sati 75% se izluči iz tijela. Trometamol se podvrgava glomerularnoj filtraciji i ne podnosi tubularnu resorpciju, zbog čega se on, poput osmotskih diuretika, povećava diureza i, uz očuvanu glomerularnu filtraciju, brzo se izlučuje. Ovaj efekat na bubrežnu funkciju kao dodatni efekat trometamola može biti poželjan kod metaboličke acidoze i oligurije.

Indikacije za upotrebu
Teški oblici metaboličke i respiratorne acidoze:

  • postporođajna acidoza,
  • transfuzijska acidoza kao rezultat dugotrajne transfuzije krvi,
  • ćelijska acidoza sa hiperglikemijskom komom,
  • teške opekotine
  • upotreba ekstrakorporne cirkulacije u kardiološkoj hirurgiji,
  • cerebralni edem,
  • teški oblici toksičnog plućnog edema,
  • funkcionalno postoperativno zatajenje bubrega,
  • trovanje barbituratima, salicilatima i metilnim alkoholom.

  • Preosjetljivost na komponente lijeka,
  • alkaloze,
  • ozbiljno zatajenje bubrega
  • hronično kompenzirano respiratorno zatajenje (emfizem)
  • šok u terminalnoj fazi,
  • prekomerna hidratacija
  • hipokalemija
  • hiponatremija,
  • djeca mlađa od 1 godine.

Mjere predostrožnosti: umjereno bubrežno i / ili jetreno zatajenje.

Trudnoća i dojenje
Primjena lijeka tijekom trudnoće i dojenja moguća je samo ako namjeravana korist za majku nadmašuje mogući rizik za plod ili dijete.

Doziranje i primjena
Lijek je namijenjen samo intravenskoj primjeni produženom kapljičnom infuzijom najmanje jedan sat. Ako je potrebno, uvođenje drugog i sljedećih dana, dozu treba smanjiti.

Doza se određuje ovisno o težini postojeće acidoze. Metoda izbora je ciljana puferska terapija pod kontrolom kiselo-baznog stanja u krvi. Prema tome, količina trometamola N potrebna za infuziju proporcionalna je izračunatoj negativnoj vrijednosti viška baze (BE) i tjelesne težine i, ako nije drugačije navedeno, iznosi: 1 ml trometamola H = BE (mM / L) x kg tjelesne težine x 2 (dobiveni koeficijent 2 kao rezultat smanjenja kapaciteta pufera nakon dodavanja 100 mm acetata / l).

Slepi pufer
Ako tehnički uvjeti za određivanje pokazatelja acidobaznog stanja u krvi nisu dostupni, ako postoje kliničke indikacije, može se provesti slijepo puferiranje Tromethamol N. Ako nije drugačije određeno, prosječna doza za odrasle je 5-10 ml Tromethamol N / kg tjelesne težine / h, što odgovara 500 ml / h Dnevna doza je -1000 (-2000) ml. Dnevna doza za djecu od 1 godine je 10-20 ml trometamola N / kg tjelesne težine.

Maksimalna doza je 1,5 g / kg / dan. Pri korištenju visokih doza preporučuje se (kako bi se izbjeglo smanjenje koncentracije elektrolita u krvi) dodavanje NaCl brzinom od 75 g i KC1 brzinom 0,372 g na 1 litru 3,66% otopine. Ako postoji rizik od hipoglikemije, preporučuje se istodobna primjena 5-10 / o otopine dekstroze s inzulinom (na osnovi 1 jedinice inzulina na 4 g suhe dekstroze).

Nuspojava
Obično se trometamol N dobro podnosi. Ako je brzina infuzije previsoka, može se primijetiti sljedeće: iritacija zidova vena i hemoliza, moguće smanjenje krvnog tlaka, hipokalemija, venospazam. Zbog iritacije tkiva može se razviti tromboflebitis na mestu ubrizgavanja.

Brz pad parcijalnog pritiska ugljičnog dioksida i porast pH može dovesti do respiratorne depresije. S tim u vezi, s respiratornom acidozom, preporučuje se ubrizgavanje trometamola H. samo ako je moguće izvesti umjetnu ventilaciju pluća.Zbog povećanog oslobađanja inzulina i ubrzanog korištenja glukoze može se na periferiji razviti hipoglikemija.

Kao rezultat povećane diureze može doći do hiponatremije i hipokloremije. Zbog hiperkalemije, koja se u početku razvija u vezi sa istiskivanjem ćelijskog kalijuma (posebno, s bubrežnim zatajenjem), i zbog sekundarnih gubitaka kalija, ako je potrebno, potrebno je pratiti nivo kalija u serumu u krvi (vidjeti Posebna uputstva).

Predoziranje
Simptomi opća slabost, arterijska hipotenzija, respiratorna depresija, hipoglikemija, poremećena vodeno-elektrolitna ravnoteža i acidobazna ravnoteža.
Liječenje: nema određenog antidota. Provođenje simptomatske terapije, po potrebi mehanička ventilacija.

Interakcija s drugim lijekovima
Istodobnom primjenom trometamola H i antidijabetičkih lijekova može doći do međusobnog povećanja hipoglikemijskog učinka (rizik od hipoglikemije), pa se stoga treba izbjegavati istodobna primjena ili smanjenje doze odgovarajućeg antidijabetičkog lijeka.

Prilikom miješanja u istoj posudi s drugim lijekovima treba imati na umu da je pH vrijednost otopine trometamola H 8,1-8,7, što može dovesti do stvaranja taloga u smjesi.

Ako se opazi zamućenost ili opalescencija prilikom miješanja trometamola N u jednoj posudi s drugim otopinama za parenteralnu primjenu, tada se takva kombinirana otopina ne može koristiti.

Pojačava se efekat opojnih analgetika, aminoglikozida, makrolida (eritromicin, oleandomicin), kloramfenikol, tricikličkih antidepresiva. Učinak indirektnih antikoagulansa (derivati ​​kumarina), barbiturata, salicilata uz istodobnu upotrebu trometamola N. je oslabljen.

Posebna uputstva
Ako lijek uđe u paravenski prostor, to može dovesti do razvoja lokalne nekroze tkiva. Postoji opasnost od sklonosti respiratornoj depresiji (vidi Neželjeni efekti).

U procesu upotrebe lijeka potrebno je kontrolirati sadržaj glukoze u krvi (opasnost od hipoglikemije), serumske ionograme, koncentraciju bikarbonata, parcijalni tlak ugljičnog dioksida i acidobazne ravnoteže te prisilnu diurezu. Upotreba lijeka u novorođenčadi moguća je samo ako namjeravana korist premašuje mogući rizik.

Da bi se izbjegao razvoj nuspojava, trometamol se ne smije davati velikom brzinom. U izuzetnim slučajevima dopušteno je brzo davanje (do 60 ml / min) (na primer, za uklanjanje acidoze tokom zastoja srca).

Obrazac za puštanje
Otopina za infuziju. 500 ml svake prozirne staklene boce tipa I (Heb. F.), zatvorene gumenim čepom od bromobutilne gume tipa (Heb. F.) za probijanje i plastičnim poklopcem ispod aluminijskog umetanja s plastičnim držačem postavljenim na bocu.
10 bočica u kartonskoj kutiji sa uputama za upotrebu (za bolnice).

Uslovi skladištenja
Na tamnom mjestu pri temperaturi ne višoj od 25 ° C. Lijek čuvajte izvan dohvata djece!

Datum isteka
2 godine
Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju. Koristite samo bistre otopine u netaknutim bočicama!

Uvjeti za ljekarne u ljekarni
Po receptu.

Proizvodno preduzeće
Berlin-Chemie AG Menarini Group Glienicker Veg 125 12489
Berlin Njemačka

Adresa Predstavništva u Rusiji
115162 Moskva, st. Šabolovka, kuća 31, strana B

Analozi lijeka trometamol n predstavljeni su, u skladu s medicinskom terminologijom, nazvani "sinonimi" - zamjenjivi lijekovi koji sadrže jednu ili više identičnih aktivnih tvari u skladu s učinkom na organizam. Prilikom odabira sinonima, uzmite u obzir ne samo njihovu cijenu, već i zemlju proizvodnje i reputaciju proizvođača.

Opis lijeka

Lista analoga

Obratite pažnju! Lista sadrži sinonime za trometamol H koji imaju sličan sastav, tako da sami možete odabrati zamjenu, uzimajući u obzir oblik i dozu lijeka koji vam je propisao ljekar. Dajte prednost proizvođačima iz SAD-a, Japana, zapadne Europe, kao i poznatim kompanijama iz istočne Europe: Krka, Gideon Richter, Actavis, Aegis, Lek, Hexal, Teva, Zentiva.

Rezultati ankete posjetitelja

Izveštaj o učinku posetilaca

Posetioci prijavljuju nuspojave

Posetioci izveštavaju o proceni

Posetioci izveštavaju o učestalosti prijema dnevno

Izveštaj o doziranju za posetioce

Posetioci izveštavaju o datumu isteka

Posetioci izveštavaju o vremenu prijema

Troje posetilaca prijavilo je dob pacijenta

Recenzije posjetitelja


Još nema recenzija.

Zvanična uputstva za upotrebu

Trometamol N N

Matični broj: 63883830

Međunarodno vlasničko ime:

Oblik doziranja:

Farmakoterapijska grupa:

Farmakološka svojstva

Indikacije za upotrebu

Kontraindikacije

Trudnoća i dojenje

Doziranje i primjena

Nuspojave

Predoziranje

Interakcija s drugim lijekovima

Posebna uputstva

Obrazac za puštanje

Uslovi skladištenja

Datum isteka

Oblik za puštanje, pakiranje i sastav Trometamol N

Infuzijski rastvor je proziran, bezbojan ili gotovo bezbojan, bez čestica, bez mirisa.

1 litra
trometamol36,3 g
kalijum hlorid0,37 g
natrijum-hlorid1,75 g
uključujući K +5 mmol
Na +30 mmol
Cl -35 mmol
teorijska osmolarnost - 470 mOsm / l

Pomoćne tvari: octena kiselina 99%, voda d / i.

500 ml - boce (10) - kartonske kutije.

Indikacije trometamol N

Teški oblici metaboličke i respiratorne acidoze:

  • postporođajna acidoza,
  • transfuzijska acidoza kao rezultat dugotrajne transfuzije krvi,
  • ćelijska acidoza sa hiperglikemijskom komom,
    teške opekotine
  • šoka
  • upotreba ekstrakorporne cirkulacije u kardiološkoj hirurgiji,
  • cerebralni edem,
  • teški oblici toksičnog plućnog edema,
  • funkcionalno postoperativno zatajenje bubrega,
  • trovanje barbituratima, salicilatima i metilnim alkoholom.

ICD-10 kodovi
ICD-10 kodIndikacija
E87.2Acidosis
G93.6Cerebralni edem
J81Plućni edem
R57.1Hipovolemički šok
R57.8Ostale vrste šoka
T42.3Trovanje barbituratima
T51Toksični učinak alkohola

Režim doziranja

Lijek je namijenjen samo za iv primjenu produženom kapljičnom infuzijom najmanje 1 sat.

Ako je potrebno, uvođenje drugog i sljedećih dana, dozu treba smanjiti.

Doza se postavlja ovisno o težini postojeće acidoze. Metoda izbora je ciljana puferska terapija pod kontrolom kiselo-baznog stanja u krvi. Prema tome, količina trometamola N potrebna za infuziju proporcionalna je izračunatom negativnom baznom višku (BE) i tjelesnoj težini i, ako nije drugačije navedeno, iznosi: 1 ml trometamola H = BE (mM / L) x kg tjelesne težine x 2

(koeficijent 2 je dobiven smanjenjem kapaciteta pufera nakon dodavanja 100 mm acetata / l).

Ako su tehnički uvjeti za određivanje pokazatelja acidobaznog stanja u krvi izostali, tada u prisustvu kliničkih indikacija slijepo puferiranje trometamolom N.

Ako nije drugačije navedeno, prosječna doza za odrasle je 5-10 ml trometamola N / kg tjelesne težine / h, što odgovara 500 ml / h. Dnevna doza je 1000 (-2000) ml.

Dnevna doza za djecu od 1 godine je 10-20 ml trometamola N / kg tjelesne težine.

Maksimalna doza je 1,5 g / kg / dan.

Kada se koriste velike doze, preporučuje se (kako bi se izbjeglo smanjenje koncentracije elektrolita u krvi) dodavanje NaCl brzinom 1,75 g i KCl brzinom 0,372 g na 1 litru 3,66% otopine.

Ako postoji rizik od hipoglikemije, preporučuje se istodobna primjena 5-10% otopine dekstroze s inzulinom (na osnovi 1 jedinice inzulina na 4 g suhe dekstroze).

Nuspojava

Obično se trometamol N dobro podnosi. Ako je brzina infuzije previsoka, može se primijetiti sljedeće: iritacija zidova vena i hemoliza, moguće smanjenje krvnog tlaka, hipokalemija, venospastizam. Zbog iritacije tkiva može se razviti tromboflebitis na mestu ubrizgavanja.

Brz pad parcijalnog pritiska ugljičnog dioksida i porast pH može dovesti do respiratorne depresije. U vezi s tim, sa respiratornom acidozom, preporučuje se infuzija trometamola H samo ako postoji mogućnost mehaničke ventilacije. Zbog povećanog oslobađanja inzulina i ubrzanog korištenja glukoze na periferiji, može se razviti hipoglikemija.

Kao rezultat povećane diureze može doći do hiponatremije i hipokloremije. Zbog hiperkalemije, koja se u početku razvija u vezi sa istiskivanjem ćelijskog kalijuma (posebno, s bubrežnim zatajenjem), i zbog sekundarnih gubitaka kalija, ako je potrebno, potrebno je pratiti nivo kalija u serumu u krvi (vidjeti Posebna uputstva).

Interakcija lijekova

Istodobnom primjenom trometamola H i antidijabetičkih lijekova može doći do međusobnog povećanja hipoglikemijskog učinka (rizik od hipoglikemije), pa se stoga treba izbjegavati istodobna primjena ili smanjenje doze odgovarajućeg antidijabetičkog lijeka.

Prilikom miješanja u istoj posudi s drugim lijekovima treba imati na umu da je pH vrijednost otopine trometamola H 8,1-8,7, što može dovesti do stvaranja taloga u smjesi.

Ako se opazi zamućenost ili opalescencija prilikom miješanja trometamola N u jednoj posudi s drugim otopinama za parenteralnu primjenu, tada se takva kombinirana otopina ne može koristiti.

Pojačava se efekat opojnih analgetika, aminoglikozida, makrolida (eritromicin, oleandomicin), kloramfenikol, tricikličkih antidepresiva.

Učinak indirektnih antikoagulansa (derivati ​​kumarina), barbiturata, salicilata oslabljen je dok se koristi s trometamolom N.

Pogledajte video: PARA QUE SERVE O TORAGESIC? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar