Svrab kod dijabetes melitusa: simptomi i metode liječenja

Kod dijabetesa se čak i mala neravnoteža ogleda u koži, koja je najosjetljivija na negativne utjecaje. Zbog gubitka elastičnosti pojavljuju se višestruke mikropukotine, što izaziva stalnu nelagodu. Uz to, svrab je prisutan i kod dijabetes melitusa, koji se manifestuje na različitim dijelovima kože.

Nelagoda u području različitih dijelova tijela može se javiti raznim bolestima, ali najčešće prilikom određivanja zašto se tijelo svrbi, dijagnosticira se dijabetes. Ovom bolešću pacijent ima nedostatak inzulina koji sprečava pravilnu apsorpciju glavnih elemenata u tragovima, a posebno glukoze. Kao rezultat toga, krv koja se nalazi u kapilarima pretvara se u mikroskopske kristale. Stoga kod dijabetesa tijelo može svraba. Ovo je ozbiljna situacija kada nije oštećena samo koža, već i najvažniji organi: bubrezi, oči, nervni sistem.

Zašto je svrab tako opasan?

Prekomjerni šećer u krvi dovodi do disfunkcije krvnih žila i kapilara. Šljake se polako uklanjaju, a organi postaju mnogo osjetljiviji na bilo kakve negativne utjecaje. Svrab kod dijabetesa izaziva gnojne formacije.

Dijabetičar, koji pokušava ublažiti svoje stanje, počinje ogrebati svoju kožu, oštećujući je još više.

To dovodi do komplikacija, jer nastaju slabo zarastanje rana, koje se svaki pokret ponovo mokri. Oni su ranjivi i gljivične infekcije lako pogađaju čak i veće dijelove tijela i, kao rezultat toga, nastaju suppuration.

S nekontroliranim porastom razine šećera, rane počinju jače svrbeti, čovjek se ne može sam nositi s tim stanjem i shvativši da mu svejedno nanosi štetu, ogrebotine po koži, želeći postići barem kratkotrajno olakšanje. Nelagodnost se može pojaviti u bilo kojem delu tela.

Bolesti kože s dijabetesom

Razina glukoze u krvi se stalno mijenja, ako se zdravoj osobi preporučuje mjerenje ovog pokazatelja jednom godišnje, tada bi dijabetičari to trebali raditi redovno. To će pomoći u sprečavanju svrbeža kod dijabetesa. Za operativnu upotrebu terapije, simptomi su klasifikovani kao što su:

  • Dijabetički mjehurić - formiran na rukama između prstiju, na nogama. Blisteri uzrokuju nepodnošljive bolove prilikom kretanja. Njihova veličina može doseći 1 cm i ispunjene su tečnošću, koja može biti žuta ili ružičasta.
  • Dijabetički eritem je bolest karakteristična za muškarce starije od 40-45 godina. Bolest se manifestuje u obliku crvenkastih mrlja. Granice su jasno vidljive. Ovi su simptomi zajednički za sve vrste dijabetesa.
  • Dijabetička dermopatija je karakteristična za sve vrste dijabetesa. Mjehurići sa tekućinom formiraju se na vanjskoj strani potkoljenice i nakon njihovih ljekovitih pigmentnih mrlja ostaju svijetlo smeđe boje.
  • Dijabetični ksantom pojavljuje se kao žućkast tuberkul. Najčešće se primećuju u području savijanja. Razlog njihove pojave je neravnoteža u metabolizmu ugljikohidrata i masti.
  • Neurodermatitis je jedan od najčešćih znakova koji dijagnosticiraju dijabetes kod pacijenata.
  • Dijabetička skleroderma - manifestuje se u obliku zadebljanja kože u regiji stražnjeg dijela vrata. Bolest nije jedinstvena za određene vrste dijabetesa.

Ako koža svrbi s dijabetesom, tada će klasifikacija bolesti omogućiti brzo primjena liječenja i uklanjanje neugodnih simptoma, a da stanje ne dovede do komplikacija.

Glavne vrste svrbeža kod dijabetesa

Kada dijagnosticiraju, ljekari razlikuju sljedeće bolesti:

  • Prvi tip je karakterističan za one koji su samo bolesni. Manifestira se u obliku dermatopije, ksantomatoze. Uz ovu vrstu dijabetesa, svrab se pojavljuje s neravnotežom u tijelu. Sve ove bolesti mogu se javiti u bilo kojoj vrsti dijabetesa.
  • Sekundarni - upalni procesi i suppuration pojavljuju se zbog mehaničkih oštećenja kože: grebanje, ogrebotine, posjekotine.
  • Nakon medicinskog tretmana. Neprijatni simptomi mogu biti posljedica uzimanja različitih lijekova za liječenje dijabetesa. Na tijelu se mogu stvoriti dermatoze, ekcemi, urtikarija.

Da biste spriječili stvaranje novih rana i ozljeda, kako biste spriječili brzi razvoj bolesti, morate odmah kontaktirati stručnjaka.

Svrab u predelu oko očiju

Da se ne osjete neprijatnosti u očima, potrebno je isključiti sušenje sluznice. To se postiže izlučivanjem masti. Kod šećerne bolesti ovaj pokazatelj se smanjuje i dovodi do ranjivosti vidnog organa.

Školjka očiju je ranjiva i nije u stanju regulirati proces hidratacije i zadržavanja tekućine. To dovodi do suvoće, iritacije, smanjenog imuniteta na infekcije iz vanjskog okruženja. Oštrina vida se smanjuje i pojavljuje se neprestano peckanje. Konsultacije s oftalmologom pomoći će u prepoznavanju uzroka bolesti i propisivanju lijekova za smanjenje svraba.

Zašto svrab dijabetičnih nogu

Nelagoda kože sa dijabetesom očituje se u nogama. U početku pacijent može primijetiti da je koža pretjerano suha, pojavljuju se male i bijele tvorbe suhe kože slične ljuskicama, a zatim se pojavljuju mjehurići ispunjeni tekućinom. Neki se dijelovi crvene i svrbe. Sa povećanjem glukoze noge počinju intenzivnije svrbeti kod dijabetesa.

Važna karakteristika je da se crvenilo obično pojavi na teško dostupnim mjestima: između prstiju, zavoja ispod koljena.

Često rezultirajuće mikroskopske rane nisu vidljive golim okom, ali nelagoda stvara vrlo uočljivu.

Pridruženi simptomi

Kod šećerne bolesti svrbež nije jedini simptom, a kao posljedica infekcija i ogrebotina mogu se pojaviti bolesti raznih etiologija, na primjer, suppuration, apscesi, osipi.

Stručnjaci znaju više od 30 znakova koji se manifestiraju dijabetesom. Njihovo uklanjanje i sam tretman je složen proces i u velikoj mjeri ovisi o individualnim karakteristikama tijela.

Prilikom pojave svraba važno je slijediti pravila higijene, jer ako se ne promatraju, bolest može napredovati bržim tempom.
Pojava peruti i osjećaj svrbeža u glavi povezani su s pojavom bijelih ljuskica. Za ublažavanje takvih simptoma koriste se sredstva sa antibakterijskim svojstvom.

Kako liječiti svrbež s dijabetesom

Ako se pacijent prvi put susreo s bolešću i ne zna što učiniti ako tijelo svrbi sa dijabetesom, tada će jedina ispravna odluka biti da se odrekne pokusa i samoliječenja i posavjetuje se s liječnikom. Specijalist će vam propisati najefikasniju terapiju i liječenje svrbeža kože dijabetesom će biti djelotvorno.

Pacijentu se mogu propisati tablete za smanjenje alergijske reakcije:

Za vanjsku upotrebu, kako bi se smanjio svrab na koži i neugodnost tijela kod dijabetesa, propisati upotrebu masti za smanjenje svrbeža, na primjer, Fenistil gel. Uz kompleksni tretman, lijekovi koji djeluju na nervni sistem, na primjer, Novo-Passit, imaju blagotvoran učinak. Prema rezultatima testova, ovisno o razini šećera u krvi i intenzitetu svrbeža, liječnik može propisati druge skupine lijekova.

Ako pacijent ima dijabetes tipa 2, preporučuje se liječenje svrbeža uz pomoć protuupalnih i antipruritskih lijekova - Flucinar, Dermozolon, Prednizolon, Bepanten, u slučaju da se koža ljušti, ali nema neugodnih simptoma, tada se preporučuje redovita upotreba kreme za omekšavanje kože.

Budući da je ova vrsta dijabetesa ovisna o insulinu, neprestano smanjenje glukoze u krvi je obavezno. Ako se svrbež kože pojavio kod dijabetes melitusa, potrebno je normalizirati metabolizam ugljikohidrata. Potrebno je strogo slijediti dijetu, preporučuje se ukloniti masnu hranu i hranu koja sadrži ugljikohidrate iz prehrane.

S pojavom istodobnih bolesti zabranjeno je uzimati bilo koje lijekove bez savjetovanja s liječnikom, jer se na koži mogu pojaviti osipi, intenzivni svrbež, a komponente lijeka blokirat će učinke inzulina.

Ako je potrebno, koristite bilo koje kozmetičke proizvode, preporučuje se davati prednost djeci.

Lijekovi protiv dijabetesa i tretmani

Za složenu terapiju potreban vam je ljekar koji će prema rezultatima testova dati preporuku kako se riješiti intenzivnog svrbeža kod dijabetesa.
Endokrinolog propisuje antipiretske lijekove. Pomažu u smanjenju svrbeža i povećanju elastičnosti kože, suhoća nestaje.

Dobar učinak pokazali su i kortikosteroidnim mastima - flucinar, dermozolon, prednizolon. Za sekundarne manifestacije bolesti mogu se propisati antimikotske kreme i masti, poput fentkonazola i klotrimazola. Ako svrbež u području prepona pati, tada antihistaminici mogu donijeti značajno olakšanje.

Uz bilo koju vrstu dijabetesa i svrbeža, važno je zapamtiti da samoliječenje može pogoršati situaciju.

Liječenje svrbeža kod muškaraca

Ako tijelo svrbi sa dijabetesom, onda je to dobar razlog da se obratite endokrinologu. Često se neugodnost javlja na intimnim mjestima. Najčešće je svrab lokaliziran u perineumu, skrotumu i glanskom penisu. Pojava mikro pukotina uzrokuje želju svrbeža. Takođe, ovaj proces može biti praćen peckanjem. Dijabetes melitus stvara sve potrebne uvjete za smanjenje otpornosti kože i narušavanje metabolizma.

Da biste dijagnosticirali bolest, potrebno je posjetiti urologa, koji tokom pregleda može dijagnosticirati i propisati sveobuhvatni tretman.

Liječenje svrbeža kod žena

Ako se svrbež kože s dijabetesom primijeti i na intimnim mjestima, potrebno je pažljivo pridržavanje higijenskih pravila i potrebna je posjeta ginekologu.
Nakon isporuke primijetit će se visoka koncentracija šećera u urinu. To samo dovodi do pojačanih simptoma i iritacije osjetljivih područja kože. Hronične bolesti genitourinarnog sistema također negativno utječu na stanje kože u intimnom području.

Zaštitne funkcije sluznice smanjuju se, što dodatno izaziva stvaranje neugodnog mirisa čak i uz redovnu higijenu.

Ako zanemarite posjetu liječniku ili samo liječenje, na sluznici se mogu pojaviti plikovi i infekcija zahvaćene kože.

Primjena tradicionalne medicine može povećati učinkovitost lijekova, ali liječenje treba obaviti samo pod nadzorom liječnika.

Preventivne mjere

Pacijenti koji imaju svrbež kože s dijabetesom trebali bi razumjeti da se pravilnim liječenjem mogu spriječiti komplikacije i bolne manifestacije.

Endokrinolozi preporučuju dijetu, ne zloupotrebljavajte alkohol, masnu hranu i proizvode koji sadrže ugljene hidrate. Šećer u krvi mora se stalno pratiti.

Posebnu pažnju treba obratiti na ličnu higijenu, što će značajno smanjiti svrbež, ljuštenje i crvenilo kože.

Ako se pojave bilo kakvi simptomi šećerne bolesti, potrebno je posavjetovati se s liječnikom koji će vam propisati složenu terapiju za otklanjanje bolnih simptoma.

Pogledajte video: Rak pankreasa: jedan od najagresivnijih tumora (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar