Tresiba - dugo djelujući inzulin, cijena i karakteristike upotrebe

Mehanizam djelovanja lijeka zasnovan je na potpunom agonizmu inzulina degludec s endogenim čovjekom. Kada se guta, veže se za receptore inzulina u tkivima, posebno mišićima i masnoći. Zbog čega se aktivira proces apsorpcije glukoze iz krvi. Postoji i refleksno usporavanje proizvodnje glukoze u ćelijama jetre iz glikogena.

Rekombinantni insulin degludec proizvodi se genetskim inženjeringom, koji pomaže u izolaciji DNK bakterijskih sojeva Saccharomyces cerevisiae. Njihov genetski kod vrlo je sličan ljudskom inzulinu koji uveliko olakšava i ubrzava proizvodnju lijekova. Prije se koristio svinjski inzulin. Ali izazvao je mnoge reakcije imunološkog sistema.

Njegovo trajanje izlaganja tijelu i održavanje bazalne razine inzulina 24 sata izazivaju njegove individualne karakteristike apsorpcije iz potkožne masti.

Kada se daje supkutano, insulin degludec formira depo topljivih multiheksamera. Molekuli se aktivno vežu na masne ćelije, što osigurava polaku i postepenu apsorpciju lijeka u krvotok. Štaviše, proces ima ravnu razinu. To znači da se inzulin apsorbuje u istoj mjeri 24 sata i nema izražene fluktuacije.

Interakcija lijekova

Djelovanje lijeka "Tresiba" pojačano je:

  • oralni hormonski kontraceptivi,
  • hormoni štitnjače,
  • tiazidni diuretici,
  • somatropin,
  • GKS,
  • simpatomimetičari
  • danazol.

Učinci lijeka mogu oslabiti:

  • oralni hipoglikemijski lekovi,
  • neselektivni beta blokatori,
  • Agonisti receptora GLP-1,
  • salicilati,
  • MAO i ACE inhibitori,
  • anabolički steroidi
  • sulfonamidi.

Beta blokatori su u stanju da prikriju simptome hipoglikemije. Etanol, kao i „Octreotide“ ili „Lanreotid“ mogu i oslabiti i pojačati efekat lijeka.

Ne miješajte sa drugim otopinama i lijekovima!

Upute za upotrebu

Doziranje za svakog pacijenta pojedinačno bira lekar. Količine zavise od određenog tijeka bolesti, težine pacijenta, aktivnog načina života i detaljne prehrane koju će pacijenti slijediti.

Učestalost primjene je 1 put dnevno, budući da je Tresiba super sporo djelujući inzulin. Preporučena početna doza je 10 PIECES ili 0,1 - 0,2 PIECES / kg. Nadalje, doziranje se odabire na temelju jedinica ugljikohidrata i individualne tolerancije.

Lijek se može koristiti kao monoterapija, kao i komponenta složenog liječenja za osnovno održavanje stalnog nivoa inzulina. Uvek ih koristite u isto doba dana kako biste izbjegli razvoj hipoglikemije.

Izuzetno dugo djelujući inzulin Levemir se daje samo supkutano, jer drugi načini primjene mogu uzrokovati komplikacije. Najoptimalnija područja za potkožno ubrizgavanje: bedra, stražnjica, ramena, deltoidni mišić i prednji trbušni zid. Svakodnevnom promjenom područja uzimanja lijekova rizik od razvoja lipodistrofije i lokalnih reakcija svodi se na minimum.

Prije nego što počnete koristiti olovku za štrcaljku, morate saznati pravila za korištenje ovog uređaja. Obično to podučava lekar.

Ili pacijent pohađa grupne časove kako bi se pripremio za život s dijabetesom. U ovim razredima se govori o jedinicama hljeba u prehrani, osnovnim principima liječenja koji ovise o pacijentu, kao i pravilima upotrebe pumpi, olovaka i drugih uređaja za primjenu inzulina.

Prije početka postupka morate provjeriti integritet olovke štrcaljke. U ovom slučaju treba obratiti pažnju na uložak, boju otopine, rok trajanja i radnu vrijednost ventila. Struktura olovke za šprice Tresib je sljedeća.

Zatim pokrenite sam postupak.

Vrijedi obratiti pažnju na činjenicu da je za neovisnu upotrebu potrebna normalna upotreba. Pacijent bi trebao jasno vidjeti brojke koje su prikazane na selektoru prilikom izbora doze. Ako to nije moguće, vrijedi potražiti dodatnu pomoć druge osobe s normalnim vidom.

Odmah pripremite olovku za brizgalice za upotrebu. Da bismo to učinili, moramo ukloniti poklopac sa olovke štrcaljke i provjeriti da li se na prozoru uloška nalazi bistro, bezbojno rješenje. Zatim uzmite iglu za jednokratnu upotrebu i uklonite naljepnicu sa nje. Zatim lagano pritisnite iglu na dršku i, kao da je, zavijte.

Nakon što smo se uvjerili da se igla čvrsto drži u olovci špriceva, uklonite vanjsku kapu i ostavite je na stranu. Na igli se uvijek nalazi drugi tanki unutarnji poklopac koji se mora odlagati.

Kada su sve komponente za injekciju spremne, provjeravamo unos inzulina i zdravlje sistema. Za to se na selektoru postavlja doza od 2 jedinice. drška se podiže s iglom prema gore i drži se uspravno. Vrhom prsta nježno tapkajte po tijelu tako da se ispred unutrašnjosti igle sakupljaju svi mogući mjehurići plutajućeg zraka.

Pritiskom klipa skroz, kotačić bi trebao pokazati 0. To znači da je izašla potrebna doza. A na kraju vanjske strane igle treba se pojaviti kap otopine. Ako se to ne dogodi, ponovite korake da biste provjerili da sustav radi. To je dano 6 pokušaja.

Nakon uspješne provjere, nastavljamo s uvođenjem lijeka u potkožnu masnoću. Da biste to učinili, provjerite je li selektor usmjeren na "0". Zatim odaberite željenu dozu za davanje.

Imajte na umu da maksimalno možete unijeti 80 ili 160 IU inzulina, što ovisi o volumenu jedinica u 1 ml otopine.

Tresib se daje samo ispod kože. Intravenska primjena je kontraindicirana zbog razvoja teške hipoglikemije. Ne preporučuje se primjena intramuskularno i u inzulinskim pumpama.

Lokacije za primjenu inzulina su prednja ili bočna površina bedara, ramena ili prednji trbušni zid. Možete koristiti jednu prikladnu anatomsku regiju, ali svaki put za ubrizgavanje novog mjesta za prevenciju lipodistrofije.

Da biste primijenili inzulin pomoću olovke FlexTouch, morate slijediti redoslijed postupaka:

  1. Provjerite oznaku olovke
  2. Osigurajte transparentnost otopine insulina
  3. Stavite iglu čvrsto na dršku
  4. Pričekajte dok se na igli ne pojavi kap inzulina
  5. Podesite dozu okretanjem birača doze
  6. Umetnite iglu ispod kože tako da bude vidljiv brojač doze.
  7. Pritisnite dugme za pokretanje.
  8. Ubrizgavajte inzulin.

Nakon ubrizgavanja, igla treba biti ispod kože još 6 sekundi radi potpunog unosa inzulina. Zatim se drška mora povući. Ako se krv pojavi na koži, tada se zaustavlja pamučnim tamponom. Ne masirajte mesto ubrizgavanja.

Injekcije se trebaju vršiti samo pomoću pojedinačnih olovaka u uvjetima potpune sterilnosti. Da biste to učinili, koža i ruke prije injekcije moraju se tretirati otopinama antiseptika.

Lijek je poželjno davati istovremeno. Recepcija se održava jednom dnevno. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 koriste Degludek u kombinaciji s kratkim inzulinama kako bi se spriječilo da mu bude potrebno tokom obroka.

Pacijenti s dijabetesom uzimaju lijek bez pozivanja na dodatno liječenje. Tresiba se daje i odvojeno i u kombinaciji sa tabletiranim tabletama ili drugim insulinom. Unatoč fleksibilnosti u odabiru vremena primjene, minimalni interval bi trebao biti najmanje 8 sati.

Doza inzulina određuje ljekar. Izračunava se na temelju potreba pacijenta u hormonom s obzirom na glikemijski odgovor. Preporučena doza je 10 jedinica. S promjenama u prehrani, opterećenjima, provodi se njegova korekcija. Ako je pacijent s dijabetesom tipa 1 uzimao inzulin dva puta dnevno, količina inzulina određuje se individualno.

Prilikom prelaska na Tresib inzulin intenzivno se kontrolira koncentracija glukoze. Posebna se pažnja posvećuje pokazateljima u prvoj sedmici prijevoda. Primjenjuje se omjer jedan prema jednom iz prethodne doze lijeka.

Tresiba se ubrizgava supkutano u sljedeća područja: bedro, rame, prednji zid trbuha. Kako bi se spriječio razvoj iritacije i natečenosti, mjesto se mijenja strogo unutar istog područja.

Zabranjeno je davati hormon intravenski. To izaziva tešku hipoglikemiju. Lijek se ne koristi u infuzijskim pumpama i intramuskularno. Posljednja manipulacija može promijeniti brzinu apsorpcije.

Injekcija se radi jednom dnevno. Doziranje određuje lekar na osnovu podataka iz analize i individualnih potreba organizma. Započnite liječenje s dozom od 10 jedinica ili 0,1-0,2 jedinica / kg. Nakon toga, možete povećati dozu za 1-2 jedinice odjednom. Može se koristiti i za monoterapiju i u kombinaciji sa drugom metodom liječenja dijabetesa.

Dozvoljeno je ući samo potkožno. Mesta ubrizgavanja su trbuh, kukovi, ramena, stražnjica. Preporučuje se redovno mijenjanje mjesta ubrizgavanja.

Maksimalno jedan put dopušteno je unos ne više od 80 ili 160 jedinica.

Kontraindikacije

Glavna i jedina indikacija za uporabu inzulina dugog djelovanja je dijabetes melitus tipa 1 ili 2. Degludec inzulin koristi se za održavanje osnovne razine hormona u krvi radi normalizacije metabolizma.

Glavne kontraindikacije su:

  1. Individualna netolerancija na komponente lijeka,
  2. Period trudnoće i dojenja,
  3. Djeca mlađa od 1 godine.

Glavna indikacija za propisivanje inzulina Treshib koji može održavati ciljanu razinu glikemije je dijabetes.

Kontraindikacije za upotrebu lijeka su individualna osjetljivost na komponente otopine ili na aktivnu tvar. Takođe, zbog nepoznavanja lijeka nije propisan djeci mlađoj od 18 godina, dojiljama i trudnicama.

Iako je razdoblje izlučivanja inzulina duže od 1,5 dana, preporučuje se unositi ga jednom dnevno, najbolje u isto vrijeme. Dijabetičar s drugom vrstom bolesti može primiti samo Tresib ili ga kombinirati sa lijekovima za snižavanje šećera u tabletama. Prema indikacijama drugog tipa dijabetesa, zajedno s njim propisuju se i kratko djelujući inzulini.

Uz dijabetes melitus tipa 1, Trecib FlexTouch se uvijek propisuje s kratkim ili ultra kratkim inzulinom kako bi se podmirila potreba za apsorpcijom ugljikohidrata iz hrane.

Doziranje inzulina određuje se kliničkom slikom dijabetes melitusa i podešava se ovisno o razini glukoze u krvi na glavi.

Kao i bilo koji drugi lijek, i insulin ima jasne kontraindikacije. Dakle, ovaj se alat ne može primijeniti u takvim situacijama:

  • Starost pacijenta mlađa od 18 godina
  • trudnoća
  • dojenje (dojenje),
  • pojedinačna netolerancija na jednu od pomoćnih komponenti lijeka ili njegovu glavnu aktivnu tvar.

Pored toga, inzulin se ne može koristiti za intravensku injekciju. Jedini mogući način davanja inzulina Tresib je potkožni!

Dijabetes melitus u svim starosnim grupama (osim djece mlađe od 1 godine).

  • Preosjetljivost na komponente,
  • Trudnoća i dojenje
  • Starost dece do 1 godine.

Irina, 23 godine. Dijagnosticirani smo dijabetes melitus tipa 1 već u 15. godini života.

Dugo sjedim na insulinu i isprobavala sam razne kompanije i administrativne oblike. Najprikladnije su bile inzulinske pumpe i olovke za špriceve.

Ne tako davno, Tresiba Flextach je počela da ga koristi. Vrlo pogodna ručka za čuvanje, zaštitu i upotrebu.

Povoljno se prodaju patrone sa različitim dozama, tako da je osobama koje imaju terapiju visokim jedinicama inzulina ovo vrlo korisno. A cijena je relativno pristojna.

Konstantin, 54 godine. Dijabetes melitus inzulinski ovisan tip.

Nedavno je prešao na inzulin. Prije se pio tablete, pa im je trebalo dugo vremena da se obnovi i psihički i fizički za svakodnevne injekcije.

Olovka za brizgalice Treshiba pomogla mi je da se naviknem. Igle su joj vrlo tanke, pa injekcije prolaze gotovo neprimetno.

Također je postojao problem sa mjerenjem doze. Praktični selektor.

Čujete klikom kako je doza koju ste postavili već stigla na pravo mjesto i mirno obavite posao dalje. Pogodna stvar koja vrijedi novca.

Ruslan, 45 godina. Mama ima dijabetes tipa 2.

Nedavno je ljekar propisao novu terapiju, jer su tablete za snižavanje šećera prestale pomagati, a šećer je počeo rasti. Savjetovao je Tresibu Flekstach da kupi za mamu zbog njenog doba.

Stečena, i veoma zadovoljna kupovinom. Za razliku od trajnih ampula sa špricama, olovka je vrlo povoljna u svojoj upotrebi.

Nema potrebe da se kupate sa odmjeravanjem doza i efikasnošću. Ovaj je oblik najprikladniji za starije osobe.

Opći utisak: inzulin

Oznake: Tresiba Flekstach, 24 sata, p

U osnovi, preporuke dijabetičara sa iskustvom na ovom leku su pozitivne. Primjećuje se trajanje i učinkovitost akcije, izostanak nuspojava ili njihov rijetki razvoj. Lijek je pogodan za mnoge pacijente. Među minusima je i visoka cijena.

Oksana: „Sjedim na insulinu od svoje 15 godine. Pokušao sam s mnogim drogama, sada sam stao na Tresibu. Vrlo povoljno za upotrebu, iako skupo. Sviđa mi se takav dugi efekt, nema noćnih epizoda hipoteke, i prije nego što se često događalo. Zadovoljan sam. "

Sergej: „Nedavno sam morao da pređem na lečenje insulinom - tablete su prestale da pomažu. Ljekar je savjetovao da isprobate olovku Tresiba.

Mogu reći da je zgodno dati sebi injekciju, iako sam novi u ovome. Doziranje je na ručici označeno oznakom, tako da nećete pogriješiti koliko trebate unijeti.

Šećer se drži glatkim i dugim. Ne postoji nuspojava koja je ugodna nakon nekih tableta.

Droga mi odgovara i sviđa mi se. “

Diana: „Baka ima dijabetes ovisan o insulinu. Ranije sam radio injekcije, jer se i ona sama uplašila. Doktorica mi je savjetovala da pokušam Tresibu. Sada baka može sebi davati injekciju. Prikladno je da to morate učiniti samo jednom dnevno, a efekat traje dugo. A i moje je zdravlje postalo mnogo bolje. "

Denis: „Imam dijabetes tipa 2, već moram koristiti inzulin. Dugo je sjedio na "Levemireu", prestao je da drži šećer. Ljekar je prebačen u Tresibu, a ja sam ga primao naknadama. Vrlo povoljan lijek, razina šećera postala je prihvatljiva, ništa ne boli. Morala sam malo prilagoditi dijetu, ali još bolje je - težina se ne povećava. Zadovoljna sam ovim lijekom. "

Alina: „Nakon rođenja bebe otkrili su dijabetes tipa 2. Ubrizgavam inzulin, odlučio sam da ga isprobam uz dozvolu liječnika Treshibua. Primljeno na beneficije, tako da je to plus. Sviđa mi se što je učinak dugotrajan. Na početku liječenja pronađena je retinopatija, no doziranje je promijenjeno, dijeta malo promijenjena i sve je bilo u redu. Dobar lek. "

Značajke

Ovo je moderan preparat dugog djelovanja koji je napravio NovoNordisk. Lijek je po svojim karakteristikama nadmašio Levemir, Tujeo i druge. Trajanje injekcije je 42 sata. Lijek pomaže u održavanju razine šećera u krvi na normalnoj razini ujutro prije jela. Posljednjih godina Tresiba se preporučuje djeci starijoj od 1 godine.

Ljekari upozoravaju da pokvareni lijekovi ostaju transparentni, pa se njihovo stanje ne može vizualno utvrditi. Neprihvatljivo je kupiti lijek rukom ili putem oglasa. Male su šanse da se dobije kvalitetan lijek, nemoguće je kontrolirati dijabetes takvim inzulinom.

Čest znak predoziranja je hipoglikemija.Stanje se razvija uslijed smanjenja količine glukoze u tijelu na pozadini velike akumulacije inzulina. Hipoglikemija se manifestuje s nekoliko znakova, zbog ozbiljnosti pacijentovog stanja.

Navodimo glavne simptome:

  • vrtoglavica
  • žeđ
  • glad
  • suha usta
  • ljepljivo znojenje
  • grčevi
  • drhtavih ruku
  • oseća se otkucaji srca
  • anksioznost
  • problemi sa funkcijom govora i vidom,
  • koma ili zamagljivanje uma.

Prva pomoć za blagu hipoglikemiju su bliski ljudi, pacijent ponekad može pomoći sebi. Za to se koncentracija glukoze u krvi normalizuje. Na pozadini znakova hiperglikemije možete koristiti nešto slatko, bilo koju hranu koja sadrži brze ugljikohidrate. Šećerni sirup se često koristi u takvim situacijama.

Poziva se ljekar ako pacijent izgubi svijest. S jakim razvojem hipoglikemije, glukagon se može dati u količini od 0,5-1 mg. Ako se ovaj lek ne može dobiti, mogu se koristiti alternativni antagonisti inzulina.

Možete koristiti prijevode sa hormonima, kateholaminima, adrenalinom, u bolnici je pacijentu ubrizgano glukoza intravenski, oni prate razinu šećera u krvi tijekom djelovanja kapljica. Osim toga, nadgledaju se elektroliti i ravnoteža vode i soli.

Obrazac za puštanje

Lijekovi se proizvode u 3 oblika:

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

  • Tresiba Penfill je uložak sa lekom, koncentracija inzulina u njima je normalna, tečnost se napuni špricom, uložak se puni u olovke štrcaljke.
  • Tresiba Flekstach - koncentrirani inzulin u100, olovka sadrži 3 ml tvari, novi uložak nije ubačen, to su uređaji za jednokratnu upotrebu.
  • Tresiba Flekstach u200 napravljen je za dijabetičare kojima je potreban veliki broj hormona s karakterističnom inzulinskom rezistencijom. Količina tvari povećava se za 2 puta, pa je zapremina ubrizgavanja manja. Uložak sa visokim sadržajem Degludeka ne može se izvaditi iz celih olovaka za špriceve, mogu se koristiti i drugi; to je povezano sa predoziranjem i složenom hipoglikemijom.

U Rusiji se koriste 3 oblika lijeka, u ljekarnama se prodaje samo Tresiba Flextach standardne koncentracije. Cijena lijeka je veća od ostalih vrsta umjetnog inzulina. U pakovanju od 5 olovki za špriceve trošak je od 7300 do 8400 rubalja. Lijek sadrži i glicerol, cink acetat, metakrezol, fenol. Kiselost tvari blizu je neutralne.

Nuspojave

Navodimo glavne nuspojave koje su primijećene kod pacijenata nakon uzimanja Tresiba:

Uz predoziranje, pojavljuje se hipoglikemija, glavni simptomi:

  • koža postaje blijeda, osjeća se slabost,
  • nesvjestica, zbunjena svijest,
  • koma
  • glad
  • nervoza.

Blagi oblik eliminira se sam, upotrebom hrane obogaćene ugljikohidratima. Umjeren i složen oblik hipoglikemije liječi se injekcijama glukagona ili koncentriranom dekstrozom, a zatim se pacijenti dovode u svijest, hrane ih proizvodima koji sadrže ugljikohidrate. Za promjenu doze potrebno je kontaktirati stručnjaka.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Posebna uputstva

Stres utječe na potrebe tijela za inzulinom, infekcije također zahtijevaju povećanje doza, za bodi bildere norma raste. Injekcije se kombiniraju sa metforminom i lijekom protiv dijabetesa tipa 2.

Djelovanje lijeka stimuliraju takvi lijekovi:

  • hormonski kontraceptivi,
  • diuretici
  • danazol
  • somatropin.

Učinak lijeka se pogoršava:

  • hipoglikemijska sredstva
  • beta blokatori,
  • Agonisti receptora GLP-1,
  • steroidi.

Beta blokatori mogu maskirati znakove hipoglikemije.

Degludec se ne smije konzumirati s alkoholom i drugim supstancama koje sadrže alkohol. Tokom čitavog tečaja terapije dijabetičarima se ne preporučuje uzimanje pića i lijekova s ​​etanolom.

Vjerojatnost razvoja hipoglikemije povećava se s fizičkim naporom, stresom, poremećajima prehrane, s patološkim procesima. Pacijent treba proučiti njegove simptome, savladati pravila prve pomoći.

Nedovoljno doziranje izaziva hipoglikemiju ili ketoacidozu. Potrebno je znati njihove znakove i spriječiti pojavu takvih stanja. Prelazak na drugu vrstu inzulina vrši se pod nadzorom ljekara. Ponekad morate promijeniti dozu.

Treshiba može utjecati na vožnju zbog hipoglikemije. Ne vozite nakon injekcije kako ne biste ugrozili zdravlje pacijenta i drugih. Terapeut ili endokrinolog određuje mogućnosti upotrebe vozila tokom tretmana insulinom.

Ljekari preporučuju čuvanje lijekova na mjestima nedostupnim za malu djecu, temperatura skladištenja 2-8 stepeni. Možete staviti inzulin u frižider dalje od zamrzivača, lijek ne možete zamrznuti. Mora se spriječiti direktno sunčevo svjetlo ili pregrijavanje lijeka.

Uložak se pakuje u posebnoj foliji koja tečnost štiti od vanjskih faktora. Otvoreno pakiranje čuva se u ormaru ili drugom mjestu gdje sunčeva svjetlost ne dobiva. Maksimalna dozvoljena temperatura skladištenja nije veća od 30 stepeni, uložak je uvijek zatvoren poklopcem.

Lijek se pakuje više od 2 godine, inzulin ne možete koristiti nakon isteka roka trajanja, otvoreni uložak je prikladan za injekciju 8 tjedana.

Prelazak sa drugog insulina

Svaku promjenu lijeka kontrolira endokrinolog. Čak se i različiti proizvodi istog proizvođača razlikuju po sastavu, pa je potrebna promjena doze.

Navedeno je nekoliko analognih alata:

Dijabetičari pozitivno reagiraju na takve lijekove. Dugotrajno djelovanje i djelotvornost bez nuspojava ili uz njihov lagani razvoj. Lijek je pogodan za mnoge pacijente, ali ne mogu ga svi priuštiti.

Tresiba je dobar lijek za liječenje različitih vrsta dijabetesa. Pogodno za većinu pacijenata, kupljeno na pogodnosti. Tokom terapije pacijenti mogu voditi aktivan stil života, bez straha za vlastito zdravlje. Takav je lijek vrijedan dobre reputacije.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Pogledajte video: Новый Мир Next World Future (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar