Poglavlje 14 holesterol neće proći!

Ni holesterol neće proći!

Za pacijenta, što manje lijekova, to bolje.

METODE ZA SMANJENJE KOLESTEROLA:

MOVE VIŠE.

Jedan od razloga visokog kolesterola je nedostatak kretanja! Uostalom, holesterol je izvor energije za skeletne mišiće, potreban je za vezanje i prijenos proteina.

A ako se čovjek mnogo ne kreće, kolesterol se luči polako. Ali čim osoba poveća fizičku aktivnost, mišići, figurativno rečeno, jedu holesterol, a on se smanjuje.

Prije godinu dana, iz Njemačke na liječenje došao je šezdesetogodišnjak.

Čovjek je imao bolove u koljenima, a jedan njemački ortoped savjetovao ga je da bolesne zglobove koljena zamijeni titan protezama. Čovjek je odbio „žlijezde“ u nogama, našao me na Internetu i obratio se za pomoć.

Tokom našeg razgovora rekao je da, osim bolnih koljena, ima i dijabetes tipa 2. Plus visok holesterol. I ovom prilikom pije tablete. Njemački ljekari rekli su mu da će morati doživotno da uzima tablete za holesterol.

Problem je bio što je moje liječenje značilo odustajanje od svih ostalih pilula. Čovek je bio prestravljen. Kako! Na kraju krajeva, ponovo će imati holesterol, a onda će se dogoditi srčani udar ili moždani udar!

Srećom, muškarac se pokazao zdravim. I kad sam objasnio da tablete holesterola lako možemo zamijeniti pokretom, smirio se.

Tačno, bilo je poteškoća s pokretom. Zbog upaljenih koljena, moja pacijentica u to vrijeme još uvijek nije mogla hodati onoliko koliko je potrebno. Morali smo pokupiti muškarca za specijalnu gimnastiku.

I složili smo se i da će mnogo plivati ​​- u bazenu je imao bazen u Nemačkoj. Nije baš velika, ali ipak….

Po povratku kući, muškarac je počeo da pliva najmanje 30-40 minuta dnevno. Srećom mu se svidjelo. I nastavio je da mi se svakodnevno bavi gimnastikom.

A šta ti misliš? Čak i bez tableta, holesterol kod ovog pacijenta više nije porastao iznad 6 mmol / L. A ovo su sasvim normalni pokazatelji za muškarca koji ima 60 godina.

Naravno, njegovi njemački ljekari su u početku bili šokirani mojim preporukama. Ali kada se čovekov šećer smanjio i od gimnastike, nemački lekar mu je rekao: „Ovo je vrlo čudno. To se ne događa. Ali nastavite s dobrim djelom. "

Dešava se, dragi moj njemački kolega, dogodi se. Naučite da gledate preko nosa. Kretanje vrlo dobro pomaže u borbi protiv visokog holesterola. I, srećom, ne samo kretanje. Postoje i drugi efikasni načini za snižavanje holesterola.

POSJETITE DIJELA TERAPISTA (POGLEDAJTE NA TEČAJ LEČA) ILI REGULARNO CRVENU KRVU.

Da, da, opet govorimo o samim metodama o kojima smo govorili u poglavlju o liječenju hipertenzije. Krv iz krvi ili upotreba medicinskih pijavica savršeno razrjeđuje krv, ubrzava metabolizam i sagorijeva visoki kolesterol.

Sećam se jednog svog pacijenta, kojem ljekari godinama nisu mogli da se oslobode visokog holesterola i prekobrojnih mokraćnih kiselina u krvi.

Kad je muškarac došao da me vidi, savjetovao sam ga da bude kao na hirudoterapijskim sjednicama. Nakon tretmana pijavicama, muškarac je pogođen. Pijavice u jednom kursu liječenja uspjele su učiniti ono što tablete nisu mogle raditi 10 godina: nakon jednog kursa hirudoterapije, i kolesterol i mokraćna kiselina su se vratili u normalu. Štaviše, ovaj tretman je bio dovoljan muškarcu i pol godina.

Nakon godinu i pol dana, nivo holesterola i mokraćne kiseline u njegovoj krvi ponovo se lagano povećao, ali ne toliko kao prije. I ovog puta, čovjek je imao samo tri sesije hirudoterapije, kako bi se nivo holesterola i mokraćne kiseline ponovo vratio u normalu.

Dakle, pijavica i ispiranje krvi su vrlo djelotvorna i djelotvorna metoda borbe protiv visokog holesterola.

TAN U SUNCU ILI ODLAZITE NA SOLARIJUM.

Kao što sam vam već rekao u poglavlju 13, pod utjecajem ultraljubičastih zraka u našem tijelu sintetizira se vitamin D iz kolesterola. I istovremeno se smanjuje nivo kolesterola u krvi!

Da biste snizili holesterol, potrebno je češće biti na suncu. Ili ponekad odemo u solarijum.

Ups, mislim da sam samo čuo ljute glasove iz ugla uha: „Izgleda da se doktor ponavlja. Uostalom, već je govorio o svim tim metodama liječenja - u poglavlju o načinima smanjenja krvnog pritiska. Hoće li doktor na isti način smanjiti pritisak i holesterol? "

To je loša sreća. I zaista, ponavljam. Ali što bih trebao učiniti, dragi moj čitatelju, i kako se ne mogu ponoviti ako se metode borbe protiv visokog kolesterola u velikoj mjeri podudaraju s metodama borbe protiv visokog krvnog tlaka?

"I šta", pitate me, "će se to nastaviti?" Možda su sve metode iste? Onda ne morate dalje čitati poglavlje? "

Da, metode će se i dalje djelomično preklapati. Ali ne 100%. Dakle, pročitajte poglavlje.

I odmah zatvorimo temu slučajnosti u liječenju hipertenzije i visokog kolesterola. Evo onih načina borbe protiv visokog krvnog pritiska i visokog holesterola koji se potpuno podudaraju:

Smanjite iznos konzumirane soli, uključujući i skrivenu sol.

Visoka koncentracija soli u organizmu dovodi do pogoršanja u radu bubrega i jetre, do zgušnjavanja krvi i povećanja holesterola.

Dakle, kao i u slučaju visokog krvnog pritiska, poželjno je da unos soli smanjite na 1 žličicu dnevno, i oslobodite svoju tablicu proizvoda koji sadrže skrivenu sol. Ovi proizvodi su navedeni u poglavlju 11.

PIJENI 1 LITER RASPOREDNOG NEIZVJESLJENOG VODNOG DANA.

Voda poboljšava rad bubrega i pomaže u uklanjanju viška holesterola iz tijela.

SMANJITE BROJ PIJENE KAFE.

Što se tiče kafe. Studija sa teksaškog naučnika Barryja R. Davisa otkrila je da kafa može povećati holesterol. Ispitajući 9.000 ljudi tokom nacionalnog programa za proučavanje hipertenzije i ateroskleroze, naučnik je otkrio da je holesterol značajno veći kod onih koji su pili više od 2 šalice kave na dan. Istina, nije bio u stanju da otkrije tačno koji sastojak kave povećava holesterol. Očito, još uvijek to nije kofein, jer kava bez kofeina (bez kofeina na isti način) podiže kolesterol u krvi.

Sve, iscrpljeno. Završeno s utakmicama. Ali šta, ha? - promijenite neke svoje navike, uradite neke elementarne stvari i odmah se oslobodite visokog krvnog pritiska i viška holesterola! Klasa!

Dobro, u redu. Neću vam dosaditi svojom mukom. Vrijeme je da krenemo dalje. Razgovarajmo o "ekskluzivnim" načinima borbe protiv visokog holesterola.

JEDITE VIŠE VOĆE, ZELENE, BERIJE I POVRĆE.

Ako želite sniziti kolesterol, uopće nije potrebno sjediti na strogoj mršavoj dijeti i potpuno isključiti meso s vašeg jelovnika. U razumnim količinama možete jesti meso - za zdravlje.

Ali u isto vrijeme, boreći se protiv kolesterola, morate da preispitate svoj stav prema povrću i voću. Trebaju nužno dodajte svojoj svakodnevnoj prehrani.

Tačnije je reći da dijeta mora biti zasićena voćem i povrćem. Treba ih jesti za vrijeme svakog obroka - za doručak, ručak i večeru.

Činjenica je da mnogo voća i povrća sadrži pektin, prirodni polisaharid koji pomaže uklanjanju suvišnog kolesterola iz krvnih žila.

Najviše pektina ima u repu, mrkvi, paprici, bundevi, patlidžanu. A takođe i u jabukama, dunjama, višnjama, šljivama, kruškama i agrumima. Nastojte da jedete voće i povrće što je češće moguće.

Takođe je korisno jesti bobice za snižavanje holesterola: jagode, maline, jagode, planinski pepeo, guske, ribizla itd. Korisne su u bilo kojem obliku, čak i pire s malom količinom šećera.

Osim toga, budite sigurni da jedete više zelenila. Naročito kopar, peršun, kilantro, stabljika celera.

I PIJETI SVJETSKU SOKU.

Svježe cijeđeni sokovi od voća i povrća sadrže i mnogo pektina.

Zato za snižavanje holesterola svako jutro napravite svježe cijeđene sokove od jabuka, šargarepe, brusnice, dunje, breskve, ananasa, soka od rajčice ili celera.

Pokušajte piti 1/2 dnevno - 1 šolja svježe cijeđenog soka (sa popisa). Ali nemojte zloupotrebljavati ova pića. Previše svježeg soka može izazvati burnu reakciju i iritaciju crijeva.

Pakirani sokovi sadrže razne konzervanse, aditive i boje, pa najčešće nemaju toliko ljekovit učinak na kolesterol kao svježe cijeđeni sokovi.

JEDI BRAN.

Mekinje su veoma korisne za snižavanje holesterola. Mogu se kupiti u običnim trgovinama i apotekama.

Morate znati da se mekinje prodaju u dvije verzije: u granuliranom i u sirovom obliku. Za snižavanje holesterola koristićemo prirodne sirove mekinje.

Možete kupiti bilo koje prirodne (ne zrnate) mekinje: pšenicu, raž, zob ili heljdu. Možete kupiti jednostavne prirodne mekinje, ili možete ih kupiti s dodacima - morskim algama, brusnicama, limunom, jabukama itd. Obje su dobre. Ali što su, u stvari, tako dobri? Kako su korisni?

Pa, prvo, mekinje su skladište najsitnijih vitamina, odnosno B vitamina.

No, glavno je da mekinje sadrže veliku količinu dijetalnih vlakana, ili jednostavnije, vlakana. Vlakna pojačavaju crevnu pokretljivost i doprinose gubljenju kilograma.

Uz to, prisutnost dijetalnih vlakana (vlakana) poboljšava mikrofloru debelog creva. A kod dijabetesa dijetalna vlakna usporavaju razgradnju škroba i mogu utjecati na glikemijski indeks hrane.

Ali ono što je najvažnije, vlakna smanjuju količinu holesterola u tijelu, vezanjem žučnih kiselina u crijevima.

Uglavnom, redovitim uzimanjem mekinja, ti i ja možemo sniziti i šećer u krvi i holesterol. Štaviše, od njih se i pritisak smanjuje! Dakle u pogledu lečenja mekinjama - proizvod trostrukog delovanja.

SADA TEHNIČKA PITANJA.

Prije upotrebe mekinja, morat ćete prethodno skuhati: 1 žličicu prirodnih mekinja, sipati 1/3 šalice kipuće vode tako da nabubre. Ostavljamo ih u ovom obliku (za insistiranje) 30 minuta. Nakon toga napijemo vodu, a mekinje, koje su postale nježnije i mekše, dodamo u razna jela - u žitarice, supe, salate, priloge. Preporučljivo je jesti ta jela oprana vodom (osim supa sa mekinjama, naravno).

U početku jedemo mekinje samo jednom dnevno. Ako ih crijeva percipira normalno, ne ključa i nije previše slaba, nakon otprilike tjedan dana možete preći na dvostruki unos mekinja.

Odnosno, sada ćemo jesti 1 žličicu mekinja 2 puta dnevno.

Ukupni kurs liječenja mekinjama je 3 tjedna. Tada trebate da se odmorite. Nakon 3 meseca, kurs lečenja mekinjama može se ponoviti.

PRIJAVLJUJU BRAN, POTREBNO JE ZNATI O NJIHKONTRAINDIKACIJE.

Braninu ne mogu jesti ljudi koji pate od bolesti gastrointestinalnog trakta - gastritisa, peptičnog čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, sindroma iritabilnog creva i proliva.

Ponekad mekinje mogu uzrokovati slabljenje stolice, nadimanje i pojačani nadutost (nadutost u stomaku). U tom je slučaju bolje prestati ih uzimati.

JEDI GARLIC.

Blagotvorne materije sadržane u belom luku ne samo da uspješno neutraliziraju uzročnike raznih infekcija.

Takođe, snižavaju šećer u krvi, sprečavaju zgrušavanje i stvaranje krvnih ugrušaka, snižavaju krvni pritisak i normaliziraju holesterol! Jedući 1-2 karanfila dnevno dnevno, tokom jednog meseca možete smanjiti visoki holesterol za 15-20%.

Nažalost, samo sirovi češnjak ima ovo dejstvo. Tokom termičke obrade, njegova korisna svojstva naglo se smanjuju.

I tu se postavlja dilema: holesterol iz belog luka vjerovatno će pasti. Ali istovremeno, zajedno sa holesterolom, mnogi vaši prijatelji i poznanici bježat će od vas, ne mogavši ​​izdržati miris češnjaka koji dolazi iz vas. I neće svaki supružnik tolerirati svakodnevni beli luk.

Šta da radim? Postoje li druge opcije?

Postoji. Možete kuhati tinkturu od češnjaka. Češnjak u ovoj tinkturi zadržava svoja korisna svojstva, ali miris iz njega puno slabiji nego od "živog" belog luka.

Za pripremu tinkture potrebno je oko 100 grama belog luka naribati ili prosijati kroz poseban presjek belog luka. Dobivena kaša zajedno s dodeljenim sokom od češnjaka mora se staviti u staklenu posudu od pola litre. Moguće je čak i u običnoj staklenoj bočici s vijčanim zatvaračem.

Sada sve napunite s pola litre votke. U idealnom slučaju, votka "na kamenju breze", ona se danas često prodaje u supermarketima. Dobivena otopina je čvrsto zatvorena i infuzirana je 2 tjedna na tamnom mjestu, na sobnoj temperaturi. Otprilike jednom u 3 dana tinkturu treba malo protresti.

Nakon 2 tjedna, tinktura je spremna za upotrebu. Pijte ga uveče, neposredno prije večere ili večere, 30-40 kapi odjednom, tokom 5-6 meseci.

UPORABITE korijene maslačaka kupljene u ljekarni.

Ako vam češnjak nije pomogao ili vam nije ugodio zbog mirisa, pokušajte koristiti infuziju korijena maslačka.

Ova infuzija ima jedinstveno lekovito dejstvo:

- pojačava funkciju gušterače, povećava proizvodnju inzulina i dobro smanjuje šećer kod dijabetesa,

- Potiče performanse, pomaže u uklanjanju povećanog umora i zamora,

- povećava nivo kalijuma u krvi i na taj način stimuliše kardiovaskularni sistem, poboljšava rad srca,

- aktivira stvaranje bijelih krvnih zrnaca, što znači da povećava imunitet.

Pa, i što je važno za vas i mene, infuzija korijena maslačka dobro snižava holesterol u krvi.

Kako napraviti infuziju korijena maslačka: kupite korijena maslačka u ljekarni. 2 kašike ovih korijena potrebno je napuniti termos i preliti sa 1 šalicom kipuće vode. Inzistirajte u termosu 2 sata, a zatim procijedite i dodajte prokuhanu vodu u prvobitni volumen (to jest, trebali biste dobiti 1 čašu infuzije). Gotovu infuziju sipajte nazad u termos.

Infuziju morate uzeti1/ 4 šolje 4 puta na dan ili po1/ 3 šolje 3 puta na dan (to jest, u svakom slučaju se pije cijela čaša infuzije dnevno). Najbolje je piti infuziju oko 20-30 minuta prije obroka, ali možete i neposredno prije obroka. Kurs liječenja je 3 tjedna. Ovaj kurs možete ponavljati jednom u 3 mjeseca, ali ne češće.

Infuzija je vrlo korisna, nema riječi. Iako, kao što je slučaj sa belim lukom, postoji "muha u ulju u bačvi katrana": ne mogu svi piti ovu infuziju.

Kontraindiciran je onim osobama koje često pate od žgaravice, jer infuzija korijena maslačka povećava kiselost želučanog soka.

Iz istog je razloga kontraindiciran kod gastritisa s visokom kiselošću, čira na želucu i dvanaesniku.

Izgleda da ga ne bi smjele piti trudnice. I s oprezom trebate piti one koji imaju krupno kamenje u žučnoj kesici: s jedne strane, infuzija korijena maslačka poboljšava odliv žuči i rad žučnog mjehura, ali s druge strane, veliko kamenje (ako ima) može progurati i začepiti žučni kanal . A ovo je prepun jakih bolova i naknadnih operacija.

Što učiniti ako nemate infuziju korijena češnjaka ili maslačka?

UZIMITE ENTEROSORBENTE.

Enterosorbenti su tvari koje mogu vezati i ukloniti toksine iz tijela. Uključujući enterosorbente su u stanju da vežu i uklone višak holesterola iz organizma.

Najpoznatiji enterosorbent je aktivnog uglja. U jednoj od kliničkih studija pacijenti su uzimali 8 grama aktivnog uglja 3 puta dnevno, tokom 2 tjedna. Kao rezultat toga, tokom ove dve nedelje nivo „lošeg holesterola“ (lipoproteini niske gustine) se u krvi smanjio za čak 15%!

Međutim, AKTIVIRANI Ugalj je UVIJEK DANAS. Sada su se pojavili jači enterosorbenti: Polifpan i Enterosgel. Oni još efikasnije uklanjaju holesterol i toksine iz organizma.

Što je lijepo, svi su ti enterosorbenti jeftiniji od holesterola u tabletama. A istovremeno nemaju gotovo nikakvih ozbiljnih kontraindikacija.

Treba samo upamtiti da se enterosorbenti ne mogu uzimati duže od 2 uzastopna tjedna. Inače će dovesti do poremećene apsorpcije kalcijuma, proteina i vitamina u crijevima. Ili uzrokovati uporni zatvor.

Zbog toga su pili aktivirani ugljen, polifepan ili enterosgel tokom 7–10 dana, maksimalno 14, a zatim su napravili pauzu od najmanje 2-3 meseca. Nakon pauze, tijek liječenja može se ponoviti.

Vau, nešto sam umorna. Naveo sam čak 11 načina za snižavanje visokog kolesterola - svaki drugi je bolji. A sve je prilično jednostavno.

A doktori ponavljaju: "tablete, tablete." Pojedite tablete sami. Možemo i bez njih, da, prijatelji?

Pogotovo ako koristimo još nekoliko savjeta.

POGLEDAJTE

Neke bolesti, poput dijabetes melitusa, hipotireoze, bolesti bubrega ili ciroze, mogu uzrokovati povišen holesterol. A to znači, da bi se smanjio visoki nivo holesterola, između ostalog, potrebno je liječiti osnovnu bolest.

PROVJERITE ANNOTACIJE LEKOVA.

Paleta lekova (poput određenih diuretika, beta blokatora, estrogena i kortikosteroida) mogu vam povećati nivo holesterola. Prema tome, svaka borba protiv holesterola biće neučinkovita dok god uzimate te lijekove.

Zato pažljivo pročitajte upute za sve one lijekove koje svakodnevno pijete ili sami unosite u obliku injekcija.

Prestanite pušiti.

Pušenje može povećati nivo „lošeg holesterola“ (lipoproteini niske gustine) u krvi, i vrlo često snižava nivo dobrog holesterola. Zato odmah prestanite pušiti!

Šta? Ne mogu Razumijem. Ništa mi ljudsko nije tuđe. U svakom slučaju, nisam neka vrsta čudovišta, da pušim ljude bez cigareta uopće.

Učinimo ovo: smanjite broj pušenih cigareta dnevno na oko 5-7 komada dnevno. Ili se prebacite na elektronske cigarete. Dobre elektronske cigarete vrlo su opcija.

Samo ne štedite na njima. Kupite sebi kvalitetne skupe elektronske cigarete.

I na kraju GLAVNI IZLET.

Šta najbolje pomaže snižavanju holesterola?

Ako se vratite na početak prethodnog poglavlja, vidjet ćete da kolesterol sudjeluje u sintezi žuči: iz nje se u organizmu sintetiziraju žučne kiseline.

Da vas podsetim - uzima od 60 do 80% holesterola dnevno koji se formira u tijelu!

Ako žuč ne cirkulira dobro u jetri i stagnira u žučnoj kesici, zajedno sa smanjenjem izlučivanja žuči iz žučnog mjehura, smanjuje se izlučivanje holesterola iz tijela!

Za snižavanje povišenog holesterola potrebno je poboljšati rad žučne kesice i otkloniti zastoj žuči!

Da li je teško to učiniti? Ne, uopšte nije teško. Koristite ljekovito bilje - kukuruzne stigme, mliječni čičak, yarrow, immortelle, neven, burdock. Sve isto korijenje maslačka.

Opet pijte vodu da biste smanjili viskozitet žuči. I dodajte svojoj prehrani biljna ulja, o kojima smo već razgovarali - maslinovo, laneno i sezamovo ulje.

I budite sigurni, naglašavam, budite sigurni da radite posebne terapijske vježbe dr Evdokimenko i Lane Paley, koje su date na samom kraju knjige, u Prilogu br.

Ovo su fenomenalne vježbe! Oni poboljšavaju rad crijeva, jetre i žučnog mjehura, uklanjaju zastoj žuči. Oni poboljšavaju metabolizam i snižavaju holesterol.

Ali najvažnije, poboljšavaju stanje gušterače i pomažu u borbi protiv dijabetesa.

Upravo njemu, dijabetesu, idemo dalje.

Pogledajte video: Evidence-Based Weight Loss: Live Presentation (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar