Vodič za lijekove Geotar

Insulin Actrapid: saznajte sve što vam treba. Ispod ćete pronaći uputstva za upotrebu napisana jednostavnim jezikom. Shvatite kako odabrati optimalnu dozu, koliko puta na dan i na koja mjesta uboditi, nego što ovaj lijek može. Naučite kako kombinirati Actrapid i Protafan. Pročitajte kako izbjeći preniski šećer u krvi i druge nuspojave. Actrapid je inzulin kratkog djelovanja koji proizvodi renomirana međunarodna tvrtka Novo Nordisk. Ovo je uvezena droga dobrog kvaliteta. U članku se uspoređuje sa ultrazvučnim analogima Humalog, Apidra i NovoRapid.

Actrapid: detaljan članak

Detaljno je opisano s čime se druge vrste inzulina Actrapid NM mogu zamijeniti. Otkrijte treba li prebaciti s kratkog lijeka na ultra kratki. Imajte na umu da pokvareni inzulin obično ostaje čist kao svjež. Stoga Actrapid ne smijete kupovati iz ruku privatnih objava. Nabavite inzulin iz ljekarni kojima se vjeruje pouzdano.

Farmakološko djelovanjeKao i drugi brzi pripravci inzulina, i Actrapid snižava šećer u krvi, potiče sintezu proteina i taloženje masti, pomaže u uklanjanju pacijenata od dijabetičke ketoacidoze, hiperglikemijske kome. Ako ubrizgate ovaj lijek prije jela, možete izbjeći značajno povećanje glukoze u krvi uzrokovano apsorpcijom hrane.
Indikacije za upotrebuDijabetes tipa 1 i 2, kod kojeg se dobra nadoknada ne može postići bez injekcija inzulina. Actrapid se može koristiti kod odraslih i djece, osoba s oštećenom funkcijom jetre i bubrega. Ovaj lijek je dobro prilagođen promatračima dijabetičara. Da bi šećer bio stabilan, pogledajte članak "" ili "". Takođe saznajte na kojim nivoima insulina šećera u krvi počinje da se ubrizgava.

Kada ubrizgavate Actrapid, kao i bilo koju drugu vrstu inzulina, trebate slijediti dijetu.

Opcije prehrane ovisno o dijagnozi:

KontraindikacijeAlergijske reakcije na kratki humani genetski inzulin ili pomoćne komponente u sastavu injekcije. Kao i druge vrste brzog inzulina, i Actrapid se ne smije davati tijekom hipoglikemije.
Posebna uputstvaShvatite kako se vaša potreba za inzulinom mijenja pod utjecajem fizičke aktivnosti, stresa, zaraznih bolesti. Detaljno pročitajte o tome. Takođe saznajte. Počevši ubrizgavati Actrapid prije obroka, nastavite s izbjegavanjem.
DoziranjeDoziranje mora biti odabrano pojedinačno za svakog dijabetičara. Ne koristite standardne režime terapije insulinom koji ne uzimaju u obzir pojedinačne karakteristike pacijenata. Proučite članke „” i „”.
Nuspojave- Ovo je glavna nuspojava na koju treba biti oprezan. Ispitajte simptome ove komplikacije. Shvatite kako pružiti hitnu pomoć kako biste ga zaustavili. Pored hipoglikemije, na mjestima ubrizgavanja mogu biti crvenilo i svrab, kao i lipodistrofija - komplikacija pogrešne tehnike davanja inzulina. Teške alergijske reakcije su rijetke.

Mnogi dijabetičari koji su liječeni inzulinom nemoguće je izbjeći nagle hipoglikemije. Zapravo, nije tako. Možete zadržati stabilno normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije. Pogledajte video koji raspravlja o ovom pitanju s ocem djeteta sa dijabetesom tipa 1.

Trudnoća i dojenjeActrapid se može koristiti za normalizaciju visokog šećera u krvi tijekom trudnoće. Ovaj lijek ne predstavlja posebne probleme za ženu i plod, pod uslovom da je doza pravilno izračunata. Pokušajte bez dijeta bez brzog inzulina. Pročitajte članke „” i „” za detalje.
Interakcija s drugim lijekovimaLijekovi koji pojačavaju djelovanje inzulina i povećavaju rizik od hipoglikemije: dijabetes tablete, ACE inhibitori, disopiramidi, fibrati, fluoksetin, MAO inhibitori, pentoksifilin, propoksifen, salicilati i sulfonamidi. Lijekovi koji blago oslabljuju djelovanje inzulina: danazol, diazoksid, diuretici, izoniazid, derivati ​​fenotiazina, somatropin, simpatomimetičari, hormoni štitnjače, oralni kontraceptivi, inhibitori proteaze i antipsihotici. Razgovarajte sa lekarom!


PredoziranjeSlučajno ili namjerno predoziranje može prouzrokovati ozbiljnu hipoglikemiju, oslabljenu svijest, trajno oštećenje mozga i smrt. Pozovite hitnu pomoć. Dok se vozi, počnite djelovati kod kuće. Pročitajte više o njima.
Obrazac za puštanje10 ml u staklenim bocama, čvrsto zatvorene gumenim čepom i plastičnom poklopcem. Takođe 3 ml staklene uloške Penfill. Inzulin se pakuje u kartonskim kutijama koje sadrže 1 bočicu ili 5 uložaka.
Pravila i uslovi skladištenjaBočicu ili uložak s Actrapid inzulinom, koji se još nije počeo koristiti, treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2-8 ° C, ne smrzavajući se. Otvorenu bocu ili uložak treba čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25-30 ° C. Mora se koristiti u roku od 6 tjedana. Čuvanje u hladnjaku se ne preporučuje. Ispitajte ih i marljivo ispunite. Držite lijek izvan dohvata djece.
SastavAktivna supstanca je humani genetski inženjering rastvorljiv u inzulinu. Pomoćne tvari - cink hlorid, glicerin, metakrezol, natrijum hidroksid i / ili klorovodična kiselina za podešavanje pH), kao i voda za injekcije.

Liječenje dijabetesa protiv inzulina - gdje započeti:

Slijede dodatne informacije o lijeku Actrapid.

Šta je djelovanje inzulina?

Actrapid je inzulin kratkog djelovanja. Nemojte ga brkati sa lijekom koji je ultrazvuk. Ultra kratke vrste inzulina nakon primjene počinju djelovati brže od kratkih. Takođe, njihovo djelovanje ubrzo prestaje. Actrapid nije najbrži inzulin. Ali za pacijente s dijabetesom tipa 1 i 2 koji primjećuju, ovaj je lijek bolji od ultra-kratkih vrsta inzulina Humalog, NovoRapid i Apidra.

Činjenica je da ljudsko tijelo polako asimilira hranu s malo ugljikohidrata. Prvo morate probaviti pojedeni protein. Nakon toga, dio se pretvara u glukozu, koja ulazi u krvotok. U nedostatku rafiniranih ugljikohidrata u prehrani, ultra kratki pripravci inzulina djeluju prebrzo. Oni mogu izazvati šlice šećera u krvi. Actrapid je u tom pogledu mnogo bolji.

Kako ga ubosti?

Actrapid se obično ubrizgava 3 puta dnevno prije jela, 30 minuta prije obroka. Međutim, za postizanje dobre kontrole dijabetesa nemoguće je postići bez pojedinačnog odabira režima terapije insulinom. Ne možete se osloniti na standardne preporuke o ishrani i odabiru doziranja inzulina.

Prebacite se i potom nekoliko dana promatrajte dinamiku šećera. Možda vam neće trebati injekcije brzog inzulina pre bilo kojeg obroka. Actrapid se ne treba ubrizgavati ako se bez njega razina glukoze u roku od 3-5 sati nakon obroka održi na nivou zdravih ljudi - 4,0-5,5 mmol / l.

Pročitajte članak „”. To vam govori kako davati injekcije bezbolno. Izbjegavajte davanje višestrukih doza Actrapida ili drugog brzog inzulina u intervalima kraćim od 4-5 sati.Pored hitnih slučajeva kada je šećer kod dijabetesa vrlo visok, razvijaju se akutne komplikacije u kojima je potrebna hitna pomoć.

Koje je trajanje svake injekcije?

Svaka injekcija lijeka Actrapid vrijedi otprilike 5 sati. Preostali efekat traje do 6-8 sati, ali nije važan. Nepoželjno je da dvije doze kratkog inzulina djeluju istovremeno u tijelu. Pacijenti s teškim dijabetesom mogu jesti 3 puta dnevno i ubrizgavati brzi inzulin prije jela u razmaku od 4,5 do 5 sati. Česti podijeljeni obroci neće im donijeti nikakvu korist, već će ih naštetiti. Šećer se ne smije ponovno mjeriti prije 4 sata nakon injekcije Actrapida. Jer do ovog vremena primijenjena doza neće imati vremena da se potpuno djeluje.

Čime se ovaj lijek može zamijeniti?

Napominjemo da prelazak na manju potrebnu dozu inzulina za 2-8 puta. Kada se koriste tako male doze, gotovo da nema alergijskih reakcija. Možda više nećete trebati tražiti zamjenu za Actrapid. Ovo je kvalitetna, proverena i relativno jeftina vrsta inzulina. Preporučljivo je ostati na tome.

Pročitajte o prevenciji i liječenju komplikacija:

Međutim, u ljekarnama se prodaju i drugi lijekovi, čiji je aktivni sastojak kratki humani inzulin. Na primjer, Humulin Regular, Insuman Rapid ili Biosulin R. Ponavljamo da je za dijabetičare koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata kraći ljudski inzulin bolji od ultra-kratkih analoga. Međutim, pacijenti koji se ne žele odreći štetnih ugljikohidrata, bolje je prebaciti se na jedan od ultrazvučnih lijekova -, ili. Ove vrste inzulina mogu ugasiti visoki šećer u krvi nakon što jedu brže od Actrapida.

Mogu li miješati Actrapid i Protafan?

Actrapid i Protafan ne mogu se mešati kao bilo koja druga vrsta inzulina. Mogu se istisnuti istodobno, ali različitim špricama i na različitim mjestima.

Ne pokušavajte štedjeti na štrcaljkama miješanjem različitih vrsta inzulina. Vjerovatno ćete pokvariti čitavu bocu skupog lijeka. Dijabetičarima koji prate i pokušavaju održati normalan šećer u krvi ne preporučuje se korištenje bilo koje gotove smjese inzulina.

Pročitajte zašto ne trebate uboditi Protafan, ali trebate ga zamijeniti s ili. Istovremeno, dijabetičarima koji su na dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata preporučuje se upotreba Actrapida bez pokušaja prelaska s njega na ultra kratke analoge Humalog, Apidra ili Novorapid.

Analozi Actrapida su druge vrste inzulina koje imaju istu molekularnu strukturu i trajanje injekcije. U zemljama koje govore ruski jezik možete pronaći Humulin Regular, Insuman Rapid, Biosulin R, Rosinsulin R i, eventualno, neke druge slične lijekove za dijabetes. Neke se uvoze, neke su domaće.

Teoretski, prijelaz s Actrapid inzulina na jedan od analoga trebao bi ići glatko, bez promjene doze. U praksi, takav prijelaz može biti težak. Trebate provesti nekoliko dana ili tjedana da biste ponovo izabrali optimalnu dozu, zaustavili skok šećera u krvi. Promjena korištenih lijekova brzog i dugotrajnog inzulina nužna je samo u hitnim slučajevima.

Kratko djelujući je Actrapid inzulin. Dostupan je u obliku injekcija i koristi se za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2, kao i za hitnu pomoć kod hiperglikemije. Naročito se koristi kod dijabetesa ovisnog o insulinu. Takvim pacijentima trebaju doživotne injekcije inzulina. Za efikasniju kontrolu razine šećera u krvi kombiniraju se različite vrste ovog lijeka. A jedan od lijekova izbora je Actrapid - kratki inzulin.

Karakteristike lijekova

Insulin "Actrapid NM Penfill" je otopina za injekcije.Lijek se sastoji od ljudskog hormona gušterače dobivenog modifikacijom gena. 1 ml rastvora sadrži 3,5 mg inzulina. Pored njega, u vodi za ubrizgavanje rastvaraju se glicerin, cink hlorid i posebne tvari, čime se stvara željeni nivo acidobazne ravnoteže. Lijek je dostupan u posebnim spremnicima za olovku od 3 ml olovke. Ovo je prosječna pojedinačna doza, ali u nekim je slučajevima potrebno povećati je.

Pored ovog oblika oslobađanja, tu je i Insulin Actrapid NM u bočicama od 10 ml. Sadrži i ljudski topljivi hormon dobiven metodom genetskog inženjeringa. Postoji i analog lijeka - Actrapil MS. Koristi se rjeđe, jer je riječ o neutralnom svinjskom inzulinu.

Akcija ovog lijeka

Inzulin prodire u stanice i utječe na metaboličke procese, poboljšavajući transport glukoze. Zbog toga se povećava apsorpcija njegovih tkiva. Takođe se stimuliše i povećava sinteza glikogena u ćelijama jetre. Inzulin „Actrapid“ odnosi se na lijekove kratkog djelovanja. Njegov hipoglikemijski učinak može biti različit ovisno o metodi i mjestu ubrizgavanja, doziranju i životnim karakteristikama pacijenta. Ali najčešće, efekat lijeka počinje nakon 30 minuta i traje do 8 sati. Maksimalni učinak pada na 2-3 sata nakon unošenja rastvora. Najviši stepen apsorpcije ima Actrapid NM, pogotovo ako je pravilno unesen. Najbolje je učiniti injekciju u nabor kože na stomaku, jer će lijek početi brže djelovati.

Indikacije za upotrebu

Inzulin koji se najčešće koristi je Actrapid u liječenju dijabetesa tipa 1. Ljudi koji trebaju redovno davati ovaj hormon nekoliko puta dnevno mogu kombinirati lijek s drugima. Takav inzulin kratkog djelovanja primjenjuje se prije jela, ali to nije jedini tretman. Potrebno je koristiti inzulin s dužim dejstvom 1-2 puta dnevno, koji će regulisati nivo šećera tokom dana, bez obzira na obrok.

Ovaj se lijek ponekad koristi za liječenje dijabetesa tipa 2, ali samo prema uputama liječnika. To se radi ako pacijentovo tijelo ne prihvati hipoglikemijsku terapiju u tabletama. Pored toga, za neke kategorije pacijenata ova metoda davanja inzulina je sigurnija, na primer, u toku trudnoće i dojenja.

"Actrapid" počinje djelovati gotovo odmah, pa se koristi u hitnim uvjetima kada je potrebno brzo sniziti razinu šećera. To je neophodno, na primjer, kod ketoacidoze ili prije operacije.

Kontraindikacije i nuspojave

Neki pacijenti imaju individualnu netoleranciju na humani inzulin. Ponekad se mogu primijetiti i alergijske reakcije na druge komponente lijeka. U tim je slučajevima propisan drugi inzulin. Upotreba lijeka je kontraindicirana i u slučaju hipoglikemije. Stoga je prije uvođenja potrebno provjeriti razinu šećera u krvi. Ne možete koristiti "Actrapid" za rak gušterače - insuloma. Upotreba ovog lijeka nije kontraindicirana za djecu, kao i za trudnice.

Pri korištenju insulina "Actrapid" mogu se pojaviti sledeće nuspojave:

Uvođenje insulina "Actrapid"

Put primjene ovog lijeka je u nekim slučajevima intravenski. Za to su potrebne posebne injekcije insulina. Imaju stepenicu koja vam omogućuje mjerenje prave količine lijeka. Često se koristi posebna olovka za šprice za inzulin "Actrapid NM". Na ovaj način je injekcija povoljnija. Injekciju treba obaviti u abdomen ili rame, samo u potkožnom naboru, izbjegavajući intramuskularnu injekciju. Ponekad se ubrizgava injekcija u bedro ili zadnjicu, ali se u tom slučaju lijek apsorbira još gore.

Kako primijeniti Actrapid inzulin? Uputa opisuje ovaj postupak na sljedeći način:

  • morate izvući pravu količinu rastvora u špric iz boce ili umetnuti uložak u posebnu olovku za štrcaljku,
  • levom rukom sabrati dva prsta pregib kože na trbuhu, bedrima ili ramenu,
  • zabodite iglu u podnožje pregiba pod uglom od 45 stepeni,
  • polako ubrizgavajte rastvor ispod kože,
  • ostavite iglu 5-6 sekundi,
  • pažljivo izvucite, ako je krv izišla, trebate malo iscijediti mjesto ubrizgavanja.

Insulin „Actrapid“: upute za upotrebu

Samo lekar koji leči može odrediti željenu dozu i učestalost upotrebe lijeka. To ovisi o pacijentovoj metabolizmu ugljikohidrata, načinu života, prehrambenim navikama i potrebama inzulina. U prosjeku nije potrebno više od 3 ml dnevno, ali ovaj pokazatelj može biti veći kod ljudi s prekomjernom težinom, u trudnoći ili s imunitetom tkiva. Ako gušterača proizvodi barem malu količinu inzulina, mora se davati u manjim dozama. Smanjuje se i potreba za inzulinom kod bolesti jetre i bubrega.

Injekcije "Actrapida" rade se 2-3 puta dnevno. Ako je potrebno, možete povećati učestalost upotrebe do 5-6 puta. Pola sata nakon injekcije morate jesti ili barem jesti s ugljikohidratima.

Moguće je miješati ovaj lijek sa lijekovima dugog djelovanja. Na primjer, često se koristi kombinacija: inzulin "Actrapid" - "Protafan". Ali samo liječnik može odabrati pojedinačni režim kontrole glikemije. Ako je potrebno, unesite dva inzulina istovremeno kada se sakupljaju u jednu špricu: najprije - „Actrapid“, a potom - inzulin dugog djelovanja.

Posebna uputstva prilikom upotrebe lijeka

Da biste kontrolirali nivo šećera uz pomoć „Actrapid-a“ bio je efikasan, morate slijediti nekoliko pravila za upotrebu ovog inzulina:

  • mjesto ubrizgavanja treba stalno mijenjati kako bi se izbjegao razvoj lipodistrofije,
  • pacijenti s oštećenom funkcijom jetre i bubrega trebaju smanjiti dozu lijeka,
  • da bi se postigao brži učinak, injekcija se mora učiniti u potkožnom naboru na stomaku,
  • ne upotrebljavajte lijek ako je izgubio prozirnost ili ako je ambalaža razbijena,
  • nakon otvaranja boce, otopina se mora čuvati u hladnjaku, ne smrzavati, i treba ga koristiti mjesec i pol dana,
  • ne možete koristiti "Actrapid" za,
  • prilikom prelaska na "Actrapid" s drugog lijeka, potrebno je da liječnik prilagodi dozu, u početku je važno redovno mjeriti nivo šećera, budući da simptomi hipoglikemije postaju manje uočljivi.

Šta učiniti u slučaju hipoglikemije

U nekim slučajevima, najčešće s predoziranjem, pacijent razvije hipoglikemiju. Može se pojaviti ako nakon injekcije pacijent nije jeo ili pokazao previše fizičke aktivnosti. Ovo stanje se javlja iznenada. Pacijent ima sledeće simptome:

  • tahikardija
  • mučnina
  • opći slom, pospanost,
  • znojenje
  • nervoza, anksioznost,
  • glavobolja
  • jak apetit
  • poremećena koordinacija pokreta.

Pojava hipoglikemije lako je uočiti. Prvo što treba učiniti je jesti nešto slatko. Radi toga, dijabetičari uvijek sa sobom nose slatkiše, kolačiće, slatki sok ili komad šećera. Ako se stanje pacijenta pogorša, ima konvulzije ili nesvesticu, neophodna je injekcija glikogena. Morate potražiti liječnika i prilagoditi dozu Actrapida kako bi se spriječio razvoj hipoglikemije.

Hiperglikemija prilikom upotrebe lijeka

Ponekad je moguće i drugo stanje kada porast šećera u krvi poraste. To može biti s porastom temperature, sa zaraznim bolestima, sa smanjenjem doze lijeka ili povećanjem količine ugljikohidratne hrane. ne tako izraženo, ali stanje je i opasno, jer može dovesti do razvoja ketoacidoze i kome. O činjenici da se šećer povećao možemo nagađati sljedeći znakovi:

  • snažna žeđ
  • učestalo mokrenje
  • mučnina, gubitak apetita,
  • slabost
  • suva koža i sluzokože,
  • jak miris acetona iz usta.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, trebali biste odmah provjeriti razinu šećera, možda ćete trebati napraviti dodatnu injekciju Actrapida.

Interakcija s drugim lijekovima

Insulin zahtijeva redovitu primjenu. Stoga se često ispostavi da je kombiniran s drugim lijekovima. I morate znati na koji način Actrapid inzulin djeluje s različitim lijekovima. Na primjer, postoje lijekovi koji oslabljuju njegov učinak na smanjenje šećera: beta blokatori, tiazidni diuretici, neki hormoni i nikotin. U kombinaciji s drugim lijekovima, naprotiv, pojačava se učinak Actrapid-a za snižavanje šećera. To su tetraciklini, sulfonamidi, ketokonazol, teofilin i proizvodi koji sadrže alkohol.

Sam pacijent neće moći utvrditi je li ovaj inzulin kompatibilan s drugim lijekovima, tako da ako imate bilo kakvih pitanja, trebali biste konzultirati liječnika. Uz pravo doziranje i poštivanje svih karakteristika lijeka, pacijent s dijabetesom može voditi normalan način života.

Natrijum-hidroksid i / ili klorovodična kiselina.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Actulin inzulin proizveden rekombinantnom DNA biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae . Njegov INN je - Insulin ljudski .

Lijek djeluje u interakciji s receptorom vanjske citoplazmatske membrane ćelija. Formira kompleks receptora inzulina. Aktivira unutarćelijske procese stimulišući biosintezu. cAMP ili prodiranjem u mišićnu ćeliju.

Smanjenje nivoa glukoze je zbog povećanog intracelularnog transporta i apsorpcije tkivima, aktivacije lipogenezasinteza proteina i glikogenogeneza, kao i smanjenje stope proizvodnje glukoze u jetri, itd.

Djelovanje lijeka počinje u roku od 30 minuta nakon primjene. Maksimalan efekat je uočljiv u proseku u roku od 2,5 sata. Ukupno trajanje akcije je 7-8 sati.

Moguće su pojedinačne karakteristike za pacijente, uključujući i one ovisno o veličini doze.

Predoziranje

U slučaju predoziranja moguća su sljedeća: parestezija u ustima, palpitacije. U slučaju upotrebe lijeka u dozama koje su mnogo veće od norme, pacijent može pasti.

U slučaju svjetla hipoglikemijamorate jesti šećer ili hranu bogatu šećerom. Kod teškog predoziranja, 1 mg se daje intramuskularno. Po potrebi se dodaju koncentrirane otopine glukoze.

Datum isteka

Otvorena boca čuva se ne duže od 6 nedelja. Prije otvaranja, rok trajanja lijeka je 30 mjeseci. Ne koristite otopinu nakon isteka roka valjanosti.

1 ml lijeka sadrži:

aktivna supstanca: rastvorljivi inzulin (humani genetski inženjering) 100 IU (3,5 mg), 1 IU odgovara 0,035 mg bezvodnog ljudskog inzulina.

pomoćne tvari: cink klorid oko 7 mcg, glicerol (glicerol) 16 mg, metakrezol 3,0 mg, natrijum hidroksid oko 2,6 mg i / ili klorovodična kiselina oko 1,7 mg (za podešavanje pH), voda za injekcije do 1,0 ml .

Prozirna, bezbojna tečnost.

Farmakološko djelovanje

Hipoglikemijski lek, koji je kratko delujući inzulin.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Actulin inzulin proizveden rekombinantnom DNK biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae . Njegov INN je - Insulin ljudski .

Lijek djeluje u interakciji s receptorom vanjske citoplazmatske membrane ćelija. Formira kompleks receptora inzulina. Aktivira unutarćelijske procese stimulišući biosintezu. cAMP ili prodiranjem u mišićnu ćeliju.

Smanjenje nivoa glukoze je zbog povećanog intracelularnog transporta i apsorpcije tkivima, aktivacije lipogenezasinteza proteina i glikogenogeneza, kao i smanjenje stope proizvodnje glukoze u jetri, itd.

Djelovanje lijeka počinje u roku od 30 minuta nakon primjene. Maksimalan efekat je uočljiv u proseku u roku od 2,5 sata. Ukupno trajanje akcije je 7-8 sati.

Moguće su pojedinačne karakteristike za pacijente, uključujući i one ovisno o veličini doze.

Indikacije za upotrebu

U slučaju oštećenja bubrežne ili jetrene funkcije insulinmanje. Dakle, morate prilagoditi dozu.

Uputa za upotrebu Actrapida ukazuje da se može koristiti u kombinaciji s dugo delujuće insuline.

Lijek se daje pola sata prije obroka ili užine s ugljikohidratima. Po pravilu injekcije se rade potkožno u regiji prednjeg trbušnog zida. To omogućava ubrzanu apsorpciju. Osim toga, injekcije se mogu raditi u bedru, deltoidni mišić ramena ili stražnjice. Da bi se sprečilo lipodistrofijamjesta ubrizgavanja trebaju biti promijenjena.

Intravenska primjena je dozvoljena samo ako injekcije napravi medicinski stručnjak. Intramuskularno, lijek se primjenjuje samo prema uputu stručnjaka.

Predoziranje

U slučaju predoziranja moguća su sljedeća: parestezija u ustima, palpitacije. U slučaju upotrebe lijeka u dozama koje su mnogo veće od norme, pacijent može pasti.

U slučaju svjetla hipoglikemijamorate jesti šećer ili hranu bogatu šećerom. Kod teškog predoziranja, 1 mg se daje intramuskularno. Po potrebi se dodaju koncentrirane otopine glukoze.

Interakcija

Hipoglikemijski efekat insulinpovećava se kada se uzima oralni hipoglikemijski agensi, inhibitori konverzije angiotenzina, neselektivni beta blokatori, sulfonamidi, tetraciklinLitijumski preparati inhibitori monoamin oksidaze i ugljična anhidraza, anabolički steroidi, Clofibrate, Fenfluramin te lijekove koji sadrže etanol. Alkohol ne samo da pojačava, već i produžuje efekat Actrapid-a.

Suprotno tome, hipoglikemijski efekat opada pod uticajem oralni kontraceptivi, štitnjača tioliili sulfitimože izazvati degradaciju insulin.

Uslovi prodaje

Prodaje se samo na recept.

Uslovi skladištenja

Otopinu držite u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 ° C. Ne smrzavajte se. Nakon otvaranja, bočice se čuvaju na sobnoj temperaturi. Čuvanje u hladnjaku je nepoželjno. Bočice treba zaštititi od direktnog izlaganja toploti i svjetlosti. Čuvati van dohvata dece.

Datum isteka

Otvorena boca čuva se ne duže od 6 nedelja. Prije otvaranja, rok trajanja lijeka je 30 mjeseci. Ne koristite otopinu nakon isteka roka valjanosti.

1 ml lijeka sadrži:

aktivna supstanca: rastvorljivi inzulin (humani genetski inženjering) 100 IU (3,5 mg), 1 IU odgovara 0,035 mg bezvodnog ljudskog inzulina.

pomoćne tvari: cink klorid oko 7 mcg, glicerol (glicerol) 16 mg, metakrezol 3,0 mg, natrijum hidroksid oko 2,6 mg i / ili klorovodična kiselina oko 1,7 mg (za podešavanje pH), voda za injekcije do 1,0 ml .

Prozirna, bezbojna tečnost.

Farmakološko djelovanje

Actrapid ® NM je preparat inzulina kratkog dejstva proizveden rekombinantnom DNK biotehnologijom koristeći soj Saccharomyces cerevisiae. Do pada razine glukoze u krvi dolazi zbog povećanja njezinog unutarćelijskog transporta nakon vezivanja inzulina na inzulinske receptore mišićnog i masnog tkiva i istodobnog smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Normalizacija koncentracije glukoze u plazmi (do 4,4-6,1 mmol / l) intravenskom primenom Actrapid® NM kod pacijenata sa intenzivnom negom koji su bili podvrgnuti ozbiljnoj operativnoj operaciji (204 pacijenta sa dijabetes melitusom i 1344 pacijenta bez šećerne bolesti), koji su imali hiperglikemiju (koncentracija glukoze u plazmi> 10 mmol / L), smanjili su smrtnost za 42% (4,6% umesto 8%).

Djelovanje lijeka Actrapid ® NM počinje u roku od pola sata nakon primjene, a maksimalan učinak pojavljuje se u roku od 1,5-3,5 sati, dok je ukupno trajanje djelovanja oko 7-8 sati.

Farmakokinetika

Poluvrijeme inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta.

Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, o dozi inzulina, načinu i mjestu primjene, debljini potkožnog masnog sloja i vrsti dijabetes melitusa). Stoga su farmakokinetički parametri inzulina podložni značajnim fluktuacijama među i unutar pojedinca.

Maksimalna koncentracija (C max) inzulina u plazmi postiže se u roku od 1,5-2,5 sati nakon supkutane primjene.

Nije primijećeno izrazito vezanje na proteine ​​u plazmi, osim antitijela na inzulin (ako ih ima).

Ljudski inzulin se cijepa enzimima koji odstranjuju insulinazu ili inzulinom, a moguće i protein disulfidomernomerom.

Pretpostavlja se da u molekuli humanog inzulina postoji više mjesta cijepanja (hidrolize), međutim, niti jedan metabolizam nastao kao rezultat cijepanja nije aktivan.

Period polu absorpcije (T ½) određuje se brzinom apsorpcije iz potkožnih tkiva. Dakle, T½ je prije mjera apsorpcije, nego stvarna mjera uklanjanja inzulina iz plazme (T ½ inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta). Studije su pokazale da je T½ oko 2-5 sati.

Djeca i tinejdžeri

Farmakokinetički profil lijeka Actrapid ® NM proučavan je u maloj skupini djece s dijabetesom (18 osoba) u dobi od 6-12 godina, kao i adolescenata (u dobi od 13-17 godina). Iako se dobiveni podaci smatraju ograničenim, ipak su pokazali da je farmakokinetički profil Actrapid ® HM u djece i adolescenata sličan onome u odraslih. Istovremeno, otkrivene su razlike između različitih dobnih skupina po takvom pokazatelju kao što je C max, što još jednom naglašava potrebu za pojedinačnim odabirom doze.

Predklinički podaci o sigurnosti

U pretkliničkim studijama, uključujući farmakološke studije sigurnosti, studije toksičnosti s ponavljanim dozama, studije genotoksičnosti, kancerogeni potencijal i toksični efekti na reproduktivnu sferu, nije utvrđen specifičan rizik za ljude.

Trudnoća i dojenje

Ne postoje ograničenja upotrebe inzulina tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi placentarnu barijeru.

I hipoglikemija i hiperglikemija, koje se mogu razviti u slučajevima neadekvatno odabrane terapije, povećavaju rizik od malformacija fetusa i smrti ploda. Trudnice s dijabetesom trebaju se pratiti tokom cijele trudnoće, trebale bi imati pojačanu kontrolu razine glukoze u krvi, iste preporuke vrijede i za žene koje planiraju trudnoću.

Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Nakon porođaja, potreba za inzulinom u pravilu se brzo vraća na nivo promatran prije trudnoće.

Također ne postoje ograničenja upotrebe lijeka Actrapid ® NM tijekom dojenja. Provođenje terapije inzulinom za dojilje nije opasno za bebu. Međutim, majci će možda trebati da prilagodi režim doziranja Actrapid® NM i / ili prehranu

Doziranje i primjena

Lijek je namijenjen supkutanoj i intravenskoj primjeni.

Doza lijeka odabire se pojedinačno, uzimajući u obzir potrebe pacijenta.

Obično su potrebe za inzulinom između 0,3 i 1 IU / kg / dan. Dnevna potreba za inzulinom može biti veća kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (na primjer, tijekom puberteta, kao i kod bolesnika s pretilošću) i manja u bolesnika s rezidualnom endogenom proizvodnjom inzulina.

Lijek se daje 30 minuta prije obroka ili užine koja sadrži ugljene hidrate.

Actrapid ® NM je inzulin kratkog djelovanja i može se upotrebljavati u kombinaciji s dugotrajnim inzulinama.

Actrapid ® NM se obično daje subkutano u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida. Ako je to zgodno, tada se mogu učiniti i injekcije u bedro, glutealnu regiju ili u predelu deltoidnog mišića ramena. Uvođenjem lijeka u područje prednjeg trbušnog zida postiže se brža apsorpcija nego unošenjem u druga područja. Ako se injekcija vrši u produženi nabor kože, rizik od slučajnog intramuskularnog davanja lijeka je minimiziran. Igla bi trebala ostati ispod kože najmanje 6 sekundi, što garantira punu dozu. Potrebno je stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije.

Actrapid ® NM takođe se može primeniti intravenski, a takve postupke može izvesti samo medicinski stručnjak.

Intravenska primjena lijeka Actrapid ® NM Penfill ® iz uloška je dozvoljena samo kao izuzetak u odsustvu bočica. U tom slučaju trebali biste uzimati lijek u insulinsku špricu bez usisavanja zraka ili infuzije koristeći infuzijski sistem. Ovaj postupak mora obavljati samo ljekar.

Actrapid ® NM Penfill ® dizajniran je za upotrebu sa Novo Nordisk sistemima za ubrizgavanje inzulina i NovoFine ® ili NovoTvist ® iglama. Treba uzeti u obzir detaljne preporuke za upotrebu i primjenu lijeka (vidjeti) "Upute za upotrebu Actrapid ® NM Penfill ®,koja se mora dati pacijentu “ ).

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom. Prilagođavanje doze može biti potrebno i ako pacijent ima pridružene bolesti bubrega, jetre, oštećenu funkciju nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde.

Potreba za prilagođavanjem doze može se pojaviti i kod promjene fizičke aktivnosti ili pacijentove uobičajene prehrane. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prebacivanja pacijenta s jedne vrste inzulina na drugu.

Nuspojava

Najčešći neželjeni događaj sa insulinom je hipoglikemija. Tijekom kliničkih studija, kao i tijekom upotrebe lijeka nakon puštanja na tržište potrošača, ustanovljeno je da učestalost hipoglikemije varira ovisno o populaciji bolesnika, režimu doziranja lijeka i razini kontrole glikemije (vidjeti "Opispojedinačne neželjene reakcije " ).

U početnoj fazi inzulinske terapije mogu se pojaviti refrakcijske pogreške, edemi i reakcije na mjestu ubrizgavanja (uključujući bol, crvenilo, osip, upale, modrice, otekline i svrab na mjestu uboda). Ovi simptomi su obično privremeni. Brzo poboljšanje kontrole glikemije može dovesti do stanja „akutne neuropatije bola“, koja je obično reverzibilna. Intenziviranje terapije insulinom s oštrim poboljšanjem kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja statusa dijabetičke retinopatije, dok dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Popis nuspojava predstavljen je u tabeli.

Sve nuspojave predstavljene u nastavku, na osnovu podataka iz kliničkih ispitivanja, grupisane su prema učestalosti razvoja prema MedDRA i organskim sistemima. Učestalost nuspojava definirana je kao: vrlo često (≥ 1/10), često (≥ 1/100 do

Interakcija s drugim lijekovima

Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potrebu za inzulinom. Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšati oralni hipoglikemici, monoamino oksidaze, ACE inhibitora, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, droge litijum salicilati .

Hipoglikemijski učinak inzulina je oslabljen oralnim kontraceptivima, glukokortikosteroidima, hormonima štitnjače, tiazidnim diureticima, heparinom, tricikličkim antidepresivima, simpatomimeticima, hormonom rasta (somatropin), danazolom, klonidinom, sporim blokatorima kalcijevih kanala, diafeninom, diazoksidom.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije i otežati oporavak od hipoglikemije.

Okreotid / lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

Alkohol može pojačati ili smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Actrapid ® NM može se dodati samo onim spojevima za koje je poznato da su kompatibilni. Neki lijekovi (na primjer, lijekovi koji sadrže tiole ili sulfite) kada se dodaju u otopinu inzulina mogu uzrokovati razgradnju.

Značajke aplikacije

Nedovoljna doza lijeka ili prekid liječenja, posebno kod dijabetesa tipa 1, mogu dovesti do razvoja hiperglikemija .

U pravilu se prvi simptomi hiperglikemije pojavljuju postepeno, tijekom nekoliko sati ili dana. Simptomi hiperglikemije uključuju žeđ, pojačano mokrenje, mučninu, povraćanje, pospanost, crvenilo i suhoću kože, suha usta, gubitak apetita i pojavu mirisa acetona u izdisaju. Bez odgovarajućeg liječenja, hiperglikemija kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 može dovesti do dijabetičke ketoacidoze, stanja koje je potencijalno fatalno.

Hipoglikemija se može razviti ako se daje previsoka doza inzulina u odnosu na potrebe pacijenta.

Preskakanje obroka ili neplanirana intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije.

Nakon kompenzacije metabolizma ugljikohidrata, na primjer, intenziviranom terapijom inzulinom, pacijenti mogu osjetiti tipične simptome prekursora hipoglikemije, o kojima bi bolesnike trebalo obavijestiti. Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati s dugim tijekom dijabetesa.

Prebacivanje pacijenata na drugu vrstu inzulina ili na inzulin drugog proizvođača treba provesti samo pod medicinskim nadzorom. Ako promijenite koncentraciju, proizvođača, vrstu, vrstu (humani inzulin, analog ljudskog inzulina) i / ili način proizvodnje, možda ćete trebati promijeniti dozu inzulina. Pacijentima koji su podvrgnuti liječenju Actrapid ® NM može biti potrebna promjena doze ili povećanje učestalosti injekcija u odnosu na ranije korištene pripravke inzulina. Ako je potrebno prilagođavanje doze prilikom prebacivanja pacijenata na liječenje Actrapidom NM, to se može učiniti već uvođenjem prve doze ili u prvim tjednima ili mjesecima terapije.

Kao i kod drugih tretmana inzulinom, na mjestu ubrizgavanja mogu se razviti reakcije, što se očituje boli, crvenilom, osipima, upalom, modricama, oticanjem i svrbežom.Redovne promjene na mjestu ubrizgavanja na istom anatomskom području pomoći će u smanjenju simptoma ili sprečavanju razvoja tih reakcija. Reakcije obično nestaju u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana. U rijetkim slučajevima, Actrapid ® NM će možda trebati prekinuti zbog reakcija na mjestu ubrizgavanja.

Prije putovanja s promjenom vremenske zone pacijent bi se trebao posavjetovati sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite, jer promjena vremenske zone znači da pacijent mora jesti i davati inzulin u različito vrijeme.

Kada se Actrapid ® NM dodaje infuzijskim otopinama, količina inzulina koju apsorbira infuzijski sustav je nepredvidiva, stoga uporaba Actrapid ® NM u FDI nije dopuštena.

Istovremena upotreba lijekova iz tiazolidindionske skupine i pripravaka inzulina

Zabilježeni su slučajevi razvoja zastojne srčane insuficijencije u liječenju bolesnika s tiazolidindionima u kombinaciji s inzulinskim preparatima, posebno ako takvi pacijenti imaju faktore rizika za razvoj zagušenja srčane insuficijencije. Ovu činjenicu treba uzeti u obzir prilikom propisivanja kombinirane terapije tiazolidindionima i inzulinskim pripravcima pacijentima. Prilikom propisivanja takve kombinirane terapije potrebno je provesti medicinske preglede pacijenata radi prepoznavanja znakova i simptoma kongestivnog zatajenja srca, debljanja i prisustva edema. Ako se simptomi srčane insuficijencije pogoršaju kod pacijenata, liječenje tiazolidindionima mora se prekinuti.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima

Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije može biti smanjena tokom hipoglikemije, što može biti opasno u situacijama kada su te sposobnosti posebno neophodne (na primjer, tijekom vožnje automobila ili rada sa mašinama i mehanizmima). Pacijente treba savjetovati da poduzimaju mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije tokom vožnje automobila. To je posebno važno za bolesnike koji nemaju ili umanjuju simptome prekursora u razvoju hipoglikemije ili pate od učestalih epizoda hipoglikemije. U tim slučajevima treba uzeti u obzir primjerenost vožnje i obavljanja takvih poslova.

Mjere sigurnosti

Za intravensku primjenu koriste se infuzioni sustavi koji sadrže Actrapid ® NM 100 IU / ml u koncentracijama od 0,05 IU / ml do 1 IU / ml humanog inzulina u infuzijskim otopinama, poput 0,9% otopine natrijevog klorida, 5% i 10% otopine dekstroze, uključujući kalijum hlorid u koncentraciji od 40 mmol / L, koriste IV vrećice od polipropilena u sistemu za intravenozno davanje, koje ostaju stabilne 24 sata na sobnoj temperaturi.

Iako ove otopine neko vrijeme ostaju stabilne, u početnoj fazi se primjenjuje materijal od kojeg je izrađena infuzijska vrećica, apsorpcija određene količine inzulina. Tokom infuzije potrebno je pratiti nivo glukoze u krvi.

Ketridže treba koristiti samo zajedno sa kompatibilnim proizvodima, što osigurava njihovu sigurnost i efikasnost.

Actrapid ® NM Penfill ® i igle namenjene su samo individualnoj upotrebi. Dopunjavanje kertridža nije dopušteno.

Ne koristite pripravke inzulina ako su bili zamrznuti.

Ne možete koristiti inzulin ako je prestao biti transparentan i bezbojan.

Actrapid ® NM se ne može koristiti u inzulinskim pumpama za produženu potkožnu infuziju insulina.

Uputite pacijenta da odbaci iglu nakon svake injekcije.

U hitnim slučajevima (hospitalizacija, neispravnost uređaja za primjenu inzulina) Actrapid ® NM za primjenu pacijentu može se ukloniti iz uloška pomoću injekcijske štrcaljke U100.

Obrazac za puštanje

Dostupno kao injekcija. Poznat je i takav obrazac za puštanje Actrapid NM Penfill . Takođe se prodaje i kao injekcija.

Farmakološko djelovanje

Hipoglikemijski lek, koji je kratko delujući inzulin.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Actulin inzulin proizveden rekombinantnom DNK biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae . Njegov INN je - Insulin ljudski .

Lijek djeluje u interakciji s receptorom vanjske citoplazmatske membrane ćelija. Formira kompleks receptora inzulina. Aktivira unutarćelijske procese stimulišući biosintezu. cAMP ili prodiranjem u mišićnu ćeliju.

Smanjenje nivoa glukoze je zbog povećanog intracelularnog transporta i apsorpcije tkivima, aktivacije lipogenezasinteza proteina i glikogenogeneza, kao i smanjenje stope proizvodnje glukoze u jetri, itd.

Djelovanje lijeka počinje u roku od 30 minuta nakon primjene. Maksimalan efekat je uočljiv u proseku u roku od 2,5 sata. Ukupno trajanje akcije je 7-8 sati.

Moguće su pojedinačne karakteristike za pacijente, uključujući i one ovisno o veličini doze.

Indikacije za upotrebu

U slučaju oštećenja bubrežne ili jetrene funkcije insulinmanje. Dakle, morate prilagoditi dozu.

Uputa za upotrebu Actrapida ukazuje da se može koristiti u kombinaciji s dugo delujuće insuline.

Lijek se daje pola sata prije obroka ili užine s ugljikohidratima. Po pravilu injekcije se rade potkožno u regiji prednjeg trbušnog zida. To omogućava ubrzanu apsorpciju. Osim toga, injekcije se mogu raditi u bedru, deltoidni mišić ramena ili stražnjice. Da bi se sprečilo lipodistrofijamjesta ubrizgavanja trebaju biti promijenjena.

Intravenska primjena je dozvoljena samo ako injekcije napravi medicinski stručnjak. Intramuskularno, lijek se primjenjuje samo prema uputu stručnjaka.

Predoziranje

U slučaju predoziranja moguća su sljedeća: parestezija u ustima, palpitacije. U slučaju upotrebe lijeka u dozama koje su mnogo veće od norme, pacijent može pasti.

U slučaju svjetla hipoglikemijamorate jesti šećer ili hranu bogatu šećerom. Kod teškog predoziranja, 1 mg se daje intramuskularno. Po potrebi se dodaju koncentrirane otopine glukoze.

Interakcija

Hipoglikemijski efekat insulinpovećava se kada se uzima oralni hipoglikemijski agensi, inhibitori konverzije angiotenzina, neselektivni beta blokatori, sulfonamidi, tetraciklinLitijumski preparati inhibitori monoamin oksidaze i ugljična anhidraza, anabolički steroidi, Clofibrate, Fenfluramin te lijekove koji sadrže etanol. Alkohol ne samo da pojačava, već i produžuje efekat Actrapid-a.

Suprotno tome, hipoglikemijski efekat opada pod uticajem oralni kontraceptivi, štitnjača tioliili sulfitimože izazvati degradaciju insulin.

Uslovi prodaje

Prodaje se samo na recept.

Uslovi skladištenja

Otopinu držite u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 ° C. Ne smrzavajte se. Nakon otvaranja, bočice se čuvaju na sobnoj temperaturi. Čuvanje u hladnjaku je nepoželjno. Bočice treba zaštititi od direktnog izlaganja toploti i svjetlosti. Čuvati van dohvata dece.

Datum isteka

Otvorena boca čuva se ne duže od 6 nedelja. Prije otvaranja, rok trajanja lijeka je 30 mjeseci. Ne koristite otopinu nakon isteka roka valjanosti.

1 ml lijeka sadrži:

aktivna supstanca: rastvorljivi inzulin (humani genetski inženjering) 100 IU (3,5 mg), 1 IU odgovara 0,035 mg bezvodnog ljudskog inzulina.

pomoćne tvari: cink klorid oko 7 mcg, glicerol (glicerol) 16 mg, metakrezol 3,0 mg, natrijum hidroksid oko 2,6 mg i / ili klorovodična kiselina oko 1,7 mg (za podešavanje pH), voda za injekcije do 1,0 ml .

Prozirna, bezbojna tečnost.

Farmakološko djelovanje

Actrapid ® NM je preparat inzulina kratkog dejstva proizveden rekombinantnom DNK biotehnologijom koristeći soj Saccharomyces cerevisiae. Do pada razine glukoze u krvi dolazi zbog povećanja njezinog unutarćelijskog transporta nakon vezivanja inzulina na inzulinske receptore mišićnog i masnog tkiva i istodobnog smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Normalizacija koncentracije glukoze u plazmi (do 4,4-6,1 mmol / l) intravenskom primenom Actrapid® NM kod pacijenata sa intenzivnom negom koji su bili podvrgnuti ozbiljnoj operativnoj operaciji (204 pacijenta sa dijabetes melitusom i 1344 pacijenta bez šećerne bolesti), koji su imali hiperglikemiju (koncentracija glukoze u plazmi> 10 mmol / L), smanjili su smrtnost za 42% (4,6% umesto 8%).

Djelovanje lijeka Actrapid ® NM počinje u roku od pola sata nakon primjene, a maksimalan učinak pojavljuje se u roku od 1,5-3,5 sati, dok je ukupno trajanje djelovanja oko 7-8 sati.

Farmakokinetika

Poluvrijeme inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta.

Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, o dozi inzulina, načinu i mjestu primjene, debljini potkožnog masnog sloja i vrsti dijabetes melitusa). Stoga su farmakokinetički parametri inzulina podložni značajnim fluktuacijama među i unutar pojedinca.

Maksimalna koncentracija (C max) inzulina u plazmi postiže se u roku od 1,5-2,5 sati nakon supkutane primjene.

Nije primijećeno izrazito vezanje na proteine ​​u plazmi, osim antitijela na inzulin (ako ih ima).

Ljudski inzulin se cijepa enzimima koji odstranjuju insulinazu ili inzulinom, a moguće i protein disulfidomernomerom.

Pretpostavlja se da u molekuli humanog inzulina postoji više mjesta cijepanja (hidrolize), međutim, niti jedan metabolizam nastao kao rezultat cijepanja nije aktivan.

Period polu absorpcije (T ½) određuje se brzinom apsorpcije iz potkožnih tkiva. Dakle, T½ je prije mjera apsorpcije, nego stvarna mjera uklanjanja inzulina iz plazme (T ½ inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta). Studije su pokazale da je T½ oko 2-5 sati.

Djeca i tinejdžeri

Farmakokinetički profil lijeka Actrapid ® NM proučavan je u maloj skupini djece s dijabetesom (18 osoba) u dobi od 6-12 godina, kao i adolescenata (u dobi od 13-17 godina). Iako se dobiveni podaci smatraju ograničenim, ipak su pokazali da je farmakokinetički profil Actrapid ® HM u djece i adolescenata sličan onome u odraslih. Istovremeno, otkrivene su razlike između različitih dobnih skupina po takvom pokazatelju kao što je C max, što još jednom naglašava potrebu za pojedinačnim odabirom doze.

Predklinički podaci o sigurnosti

U pretkliničkim studijama, uključujući farmakološke studije sigurnosti, studije toksičnosti s ponavljanim dozama, studije genotoksičnosti, kancerogeni potencijal i toksični efekti na reproduktivnu sferu, nije utvrđen specifičan rizik za ljude.

Indikacije za upotrebu

Kontraindikacije

Preosjetljivost na ljudski inzulin ili na bilo koji sastojak koji je dio ovog lijeka. Hipoglikemija.

Trudnoća i dojenje

Ne postoje ograničenja upotrebe inzulina tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi placentarnu barijeru.

I hipoglikemija i hiperglikemija, koje se mogu razviti u slučajevima neadekvatno odabrane terapije, povećavaju rizik od malformacija fetusa i smrti ploda. Trudnice s dijabetesom trebaju se pratiti tokom cijele trudnoće, trebale bi imati pojačanu kontrolu razine glukoze u krvi, iste preporuke vrijede i za žene koje planiraju trudnoću.

Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Nakon porođaja, potreba za inzulinom u pravilu se brzo vraća na nivo promatran prije trudnoće.

Također ne postoje ograničenja upotrebe lijeka Actrapid ® NM tijekom dojenja. Provođenje terapije inzulinom za dojilje nije opasno za bebu. Međutim, majci će možda trebati da prilagodi režim doziranja Actrapid® NM i / ili prehranu

Doziranje i primjena

Lijek je namijenjen supkutanoj i intravenskoj primjeni.

Doza lijeka odabire se pojedinačno, uzimajući u obzir potrebe pacijenta.

Obično su potrebe za inzulinom između 0,3 i 1 IU / kg / dan. Dnevna potreba za inzulinom može biti veća kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (na primjer, tijekom puberteta, kao i kod bolesnika s pretilošću) i manja u bolesnika s rezidualnom endogenom proizvodnjom inzulina.

Lijek se daje 30 minuta prije obroka ili užine koja sadrži ugljene hidrate.

Actrapid ® NM je inzulin kratkog djelovanja i može se upotrebljavati u kombinaciji s dugotrajnim inzulinama.

Actrapid ® NM se obično daje subkutano u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida. Ako je to zgodno, tada se mogu učiniti i injekcije u bedro, glutealnu regiju ili u predelu deltoidnog mišića ramena. Uvođenjem lijeka u područje prednjeg trbušnog zida postiže se brža apsorpcija nego unošenjem u druga područja. Ako se injekcija vrši u produženi nabor kože, rizik od slučajnog intramuskularnog davanja lijeka je minimiziran. Igla bi trebala ostati ispod kože najmanje 6 sekundi, što garantira punu dozu. Potrebno je stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije.

Actrapid ® NM takođe se može primeniti intravenski, a takve postupke može izvesti samo medicinski stručnjak.

Intravenska primjena lijeka Actrapid ® NM Penfill ® iz uloška je dozvoljena samo kao izuzetak u odsustvu bočica. U tom slučaju trebali biste uzimati lijek u insulinsku špricu bez usisavanja zraka ili infuzije koristeći infuzijski sistem. Ovaj postupak mora obavljati samo ljekar.

Actrapid ® NM Penfill ® dizajniran je za upotrebu sa Novo Nordisk sistemima za ubrizgavanje inzulina i NovoFine ® ili NovoTvist ® iglama. Treba uzeti u obzir detaljne preporuke za upotrebu i primjenu lijeka (vidjeti) "Upute za upotrebu Actrapid ® NM Penfill ®,koja se mora dati pacijentu “ ).

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom. Prilagođavanje doze može biti potrebno i ako pacijent ima pridružene bolesti bubrega, jetre, oštećenu funkciju nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde.

Potreba za prilagođavanjem doze može se pojaviti i kod promjene fizičke aktivnosti ili pacijentove uobičajene prehrane. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prebacivanja pacijenta s jedne vrste inzulina na drugu.

Nuspojava

Najčešći neželjeni događaj sa insulinom je hipoglikemija. Tijekom kliničkih studija, kao i tijekom upotrebe lijeka nakon puštanja na tržište potrošača, ustanovljeno je da učestalost hipoglikemije varira ovisno o populaciji bolesnika, režimu doziranja lijeka i razini kontrole glikemije (vidjeti "Opispojedinačne neželjene reakcije " ).

U početnoj fazi inzulinske terapije mogu se pojaviti refrakcijske pogreške, edemi i reakcije na mjestu ubrizgavanja (uključujući bol, crvenilo, osip, upale, modrice, otekline i svrab na mjestu uboda). Ovi simptomi su obično privremeni. Brzo poboljšanje kontrole glikemije može dovesti do stanja „akutne neuropatije bola“, koja je obično reverzibilna. Intenziviranje terapije insulinom s oštrim poboljšanjem kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja statusa dijabetičke retinopatije, dok dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Popis nuspojava predstavljen je u tabeli.

Sve nuspojave predstavljene u nastavku, na osnovu podataka iz kliničkih ispitivanja, grupisane su prema učestalosti razvoja prema MedDRA i organskim sistemima. Učestalost nuspojava definirana je kao: vrlo često (≥ 1/10), često (≥ 1/100 do

Predoziranje

Specifična doza potrebna za predoziranje inzulina nije utvrđena, ali hipoglikemija se može postepeno razviti ako se daju previsoke doze inzulina u odnosu na potrebe pacijenta.

Pacijent može eliminirati blagu hipoglikemiju uzimanjem namirnica koje sadrže glukozu ili šećer. Zbog toga se pacijentima s dijabetesom preporučuje nositi proizvode koji sadrže šećer.

U slučaju teške hipoglikemije, kada je pacijent u nesvijesti, potrebno je davati 0,5 mg do 1 mg glukagona intramuskularno ili subkutano (obučena osoba može davati) ili intravensku otopinu glukoze (samo medicinski stručnjak može primiti). Također je potrebno davati glukozu intravenski ako pacijent ne povrati svijest 10-15 minuta nakon primjene glukagona. Nakon povratka svijesti, pacijentu se savjetuje da uzima hranu bogatu ugljikohidratima kako bi se spriječio ponovni nastanak hipoglikemije.

Interakcija s drugim lijekovima

Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potrebu za inzulinom. Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšati oralni hipoglikemici, monoamino oksidaze, ACE inhibitora, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, droge litijum salicilati .

Hipoglikemijski učinak inzulina je oslabljen oralnim kontraceptivima, glukokortikosteroidima, hormonima štitnjače, tiazidnim diureticima, heparinom, tricikličkim antidepresivima, simpatomimeticima, hormonom rasta (somatropin), danazolom, klonidinom, sporim blokatorima kalcijevih kanala, diafeninom, diazoksidom.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije i otežati oporavak od hipoglikemije.

Okreotid / lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

Alkohol može pojačati ili smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Actrapid ® NM može se dodati samo onim spojevima za koje je poznato da su kompatibilni. Neki lijekovi (na primjer, lijekovi koji sadrže tiole ili sulfite) kada se dodaju u otopinu inzulina mogu uzrokovati razgradnju.

Značajke aplikacije

Nedovoljna doza lijeka ili prekid liječenja, posebno kod dijabetesa tipa 1, mogu dovesti do razvoja hiperglikemija .

U pravilu se prvi simptomi hiperglikemije pojavljuju postepeno, tijekom nekoliko sati ili dana. Simptomi hiperglikemije uključuju žeđ, pojačano mokrenje, mučninu, povraćanje, pospanost, crvenilo i suhoću kože, suha usta, gubitak apetita i pojavu mirisa acetona u izdisaju. Bez odgovarajućeg liječenja, hiperglikemija kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 može dovesti do dijabetičke ketoacidoze, stanja koje je potencijalno fatalno.

Hipoglikemija se može razviti ako se daje previsoka doza inzulina u odnosu na potrebe pacijenta.

Preskakanje obroka ili neplanirana intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije.

Nakon kompenzacije metabolizma ugljikohidrata, na primjer, intenziviranom terapijom inzulinom, pacijenti mogu osjetiti tipične simptome prekursora hipoglikemije, o kojima bi bolesnike trebalo obavijestiti. Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati s dugim tijekom dijabetesa.

Prebacivanje pacijenata na drugu vrstu inzulina ili na inzulin drugog proizvođača treba provesti samo pod medicinskim nadzorom. Ako promijenite koncentraciju, proizvođača, vrstu, vrstu (humani inzulin, analog ljudskog inzulina) i / ili način proizvodnje, možda ćete trebati promijeniti dozu inzulina. Pacijentima koji su podvrgnuti liječenju Actrapid ® NM može biti potrebna promjena doze ili povećanje učestalosti injekcija u odnosu na ranije korištene pripravke inzulina. Ako je potrebno prilagođavanje doze prilikom prebacivanja pacijenata na liječenje Actrapidom NM, to se može učiniti već uvođenjem prve doze ili u prvim tjednima ili mjesecima terapije.

Kao i kod drugih tretmana inzulinom, na mjestu ubrizgavanja mogu se razviti reakcije, što se očituje boli, crvenilom, osipima, upalom, modricama, oticanjem i svrbežom. Redovne promjene na mjestu ubrizgavanja na istom anatomskom području pomoći će u smanjenju simptoma ili sprečavanju razvoja tih reakcija. Reakcije obično nestaju u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana. U rijetkim slučajevima, Actrapid ® NM će možda trebati prekinuti zbog reakcija na mjestu ubrizgavanja.

Prije putovanja s promjenom vremenske zone pacijent bi se trebao posavjetovati sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite, jer promjena vremenske zone znači da pacijent mora jesti i davati inzulin u različito vrijeme.

Kada se Actrapid ® NM dodaje infuzijskim otopinama, količina inzulina koju apsorbira infuzijski sustav je nepredvidiva, stoga uporaba Actrapid ® NM u FDI nije dopuštena.

Istovremena upotreba lijekova iz tiazolidindionske skupine i pripravaka inzulina

Zabilježeni su slučajevi razvoja zastojne srčane insuficijencije u liječenju bolesnika s tiazolidindionima u kombinaciji s inzulinskim preparatima, posebno ako takvi pacijenti imaju faktore rizika za razvoj zagušenja srčane insuficijencije. Ovu činjenicu treba uzeti u obzir prilikom propisivanja kombinirane terapije tiazolidindionima i inzulinskim pripravcima pacijentima. Prilikom propisivanja takve kombinirane terapije potrebno je provesti medicinske preglede pacijenata radi prepoznavanja znakova i simptoma kongestivnog zatajenja srca, debljanja i prisustva edema. Ako se simptomi srčane insuficijencije pogoršaju kod pacijenata, liječenje tiazolidindionima mora se prekinuti.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima

Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije može biti smanjena tokom hipoglikemije, što može biti opasno u situacijama kada su te sposobnosti posebno neophodne (na primjer, tijekom vožnje automobila ili rada sa mašinama i mehanizmima). Pacijente treba savjetovati da poduzimaju mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije tokom vožnje automobila. To je posebno važno za bolesnike koji nemaju ili umanjuju simptome prekursora u razvoju hipoglikemije ili pate od učestalih epizoda hipoglikemije. U tim slučajevima treba uzeti u obzir primjerenost vožnje i obavljanja takvih poslova.

Mjere sigurnosti

Za intravensku primjenu koriste se infuzioni sustavi koji sadrže Actrapid ® NM 100 IU / ml u koncentracijama od 0,05 IU / ml do 1 IU / ml humanog inzulina u infuzijskim otopinama, poput 0,9% otopine natrijevog klorida, 5% i 10% otopine dekstroze, uključujući kalijum hlorid u koncentraciji od 40 mmol / L, koriste IV vrećice od polipropilena u sistemu za intravenozno davanje, koje ostaju stabilne 24 sata na sobnoj temperaturi.

Iako ove otopine neko vrijeme ostaju stabilne, u početnoj fazi se primjenjuje materijal od kojeg je izrađena infuzijska vrećica, apsorpcija određene količine inzulina. Tokom infuzije potrebno je pratiti nivo glukoze u krvi.

Ketridže treba koristiti samo zajedno sa kompatibilnim proizvodima, što osigurava njihovu sigurnost i efikasnost.

Actrapid ® NM Penfill ® i igle namenjene su samo individualnoj upotrebi. Dopunjavanje kertridža nije dopušteno.

Ne koristite pripravke inzulina ako su bili zamrznuti.

Ne možete koristiti inzulin ako je prestao biti transparentan i bezbojan.

Actrapid ® NM se ne može koristiti u inzulinskim pumpama za produženu potkožnu infuziju insulina.

Uputite pacijenta da odbaci iglu nakon svake injekcije.

U hitnim slučajevima (hospitalizacija, neispravnost uređaja za primjenu inzulina) Actrapid ® NM za primjenu pacijentu može se ukloniti iz uloška pomoću injekcijske štrcaljke U100.

Obrazac za puštanje

Otopina za injekciju 100 IU / ml.

3 ml lijeka u ulošcima stakla 1 hidrolatne klase, začepljenim gumenim diskovima i klipovima. 5 uložaka s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji.

Ljudi koji imaju dijabetes uglavnom su ovisni o lijekovima. Ako prekršite dijetu i ne uzimate lijek, vaše zdravstveno stanje se može pogoršati. Naučnici su razvili lijek koji zamjenjuje dijabetes inzulinom. Ovaj lek je razvijen koristeći inovativne tehnologije. U stanju je da stabilizuje organizam u dužem vremenskom periodu.

Insulin je hormon koji reguliše metabolizam ugljikohidrata u tijelu. Osoba kojoj je dijagnosticiran dijabetes ne prima dovoljno proteinskog hormona iz gušterače. Takav pacijent treba primati inzulin izvana. Actrapid ima takav efekat. Pomaže u smanjenju glukoze u krvi i normalizaciji metabolizma. Aktivna supstanca lijeka: inzulin, kratkog i brzog djelovanja.

Insulin, ili drugo ime actrapid, stvara se genetski modifikovanim inženjeringom. Izdvaja se od svinja. Lijek je umjetno pročišćen i ima širok spektar djelovanja. Dostupno u nekoliko oblika:

  • injekcioni rastvor sadržan u bočicama
  • rastvor za ubrizgavanje u obliku patrona.

Sposobnost inzulina kratkog djelovanja je brzi pad glukoze u krvi.Kod pacijenata koji imaju dijabetes, iz različitih razloga se povećava šećer u krvi i plazmi. Actrapid ubrizgavanje u trajanju od 30 minuta može smanjiti glukozu i normalizovati opće stanje organizma. Inzulin regulira metaboličke procese. Djelujući na mišiće i masno tkivo, pomaže molekulama glukoze da stignu do svog odredišta. Ako ne uzmete lijek, tada će taj proces postati nemoguć. Nakupljat će se šećer u krvi, što će dovesti do hipoglikemijske kome.

Takođe, actrapid, koji uključuje inzulin sa supstancom kratkog djelovanja, pomaže da se poboljša apsorpcija glukoze u tkivima. Pozitivan učinak na funkcionalnost tijela. Funkcije lijeka:

  • Pretvara višak glukoze u masno tkivo.
  • Pomaže glukozi da uđe u jetru i sintetizira glikogen.
  • Ima anabolička svojstva.
  • Učestvuje u procesu glukogeneze.

Doktor endokrinolog propisuje akupresuru zajedno sa nekim lijekovima koji imaju dugoročan učinak. Sve ovisi o stanju pacijenta i njegovoj reakciji na propisane lijekove.

Životinjski inzulin neutralan po strukturi je sličan ljudskom. Koristeći genetski inženjering, naučnici su napravili lijek koji se dobro kombinira sa svim supstancama u tijelu i nema štetan učinak. Lekar endokrinolog propisuje Actrapid pacijentima sa bolestima:

  • šećerna bolest tipa 1 sa inzulinskom ovisnošću,
  • dijabetes melitus tipa 2 tokom trudnoće, operacije ili uzimanja lijekova sa visokim nivoom glukoze,
  • primarni dijabetes
  • netolerancija na lekove na bazi insulina,
  • interkurentne bolesti
  • postprandijalna hiperglikemija,
  • terapija koja sadrži insulin.

Pacijenti koje je konsultovao endokrinolog mogu dobiti tretman actrapidom. Lekar će detaljno pregledati istoriju pacijenta i propisati mu testove. Nakon rezultata testova endokrinolog propisuje liječenje. Insulin se propisuje u slučaju zakiseljavanja krvi. To su pacijenti koji su promatrani.

Nuspojave

Bilo koji lek ima nuspojave. Ovo ukazuje da tijelo pokušava uzeti drogu. Tako je i s inzulinom kratkog djelovanja. Najizrazitije uključuju:

  • s metabolizmom ugljikohidrata: pospanost, pojačano znojenje, blijedost, takođe drhtanje ekstremiteta, nemirni san, visoka osjetljivost, nervna napetost,
  • gubitak svijesti
  • smrtni ishod
  • kratkoća daha i kašalj
  • oticanje, svrbež, nespecifični osipi,
  • snižavanje krvnog pritiska
  • lipodistrofija.

Sve ove nuspojave pojavljuju se u različitom intenzitetu. Ponekad ih pacijent nema. Ako se pojave takvi uvjeti, potrebno je odmah konzultirati stručnjaka.

Kod pacijenata ovisnih o insulinu može se pojaviti potreba za povećanjem doze lijeka s jakim emocionalnim iskustvima, zaraznim bolestima i zastojem u prehrani. Ovo se stanje preporučuje kontrolirati, jer lijekovi kratkog djelovanja ne mogu uvijek biti efikasni. Važno je pridržavati se pravila doziranja i bez savjetovanja ne povećavajte dozu sami. Morate biti svjesni da nedovoljna količina inzulina može dovesti do hipoglikemijske kome, stanja predaka ili ketoacidoze. Pacijenti koji primaju Actrapid imaju različite intolerancije na proizvode. To se posebno odnosi na alkoholna pića.

Farmakološka svojstva:

Predklinički podaci o sigurnosti
U pretkliničkim studijama, uključujući studije toksičnosti za ponovljene doze, studije genotoksičnosti, kancerogene potencijale i toksične efekte na reproduktivnu sferu, nije utvrđen specifičan rizik za ljude.

Kontraindikacije:

Trudnoća i dojenje
Ne postoje ograničenja upotrebe inzulina tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Štoviše, ako se dijabetes ne liječi tijekom trudnoće, plod je u opasnosti. Stoga se terapija dijabetesa mora nastaviti tijekom trudnoće.
I hipoglikemija i hiperglikemija, koje se mogu razviti u slučajevima neadekvatno odabrane terapije, povećavaju rizik od malformacija fetusa i smrti ploda. Trudnice s dijabetesom trebaju se pratiti tokom cijele trudnoće, trebale bi imati pojačanu kontrolu razine glukoze u krvi, iste preporuke vrijede i za žene koje planiraju trudnoću.
Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.
Nakon porođaja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je zabilježen prije trudnoće.
Također ne postoje ograničenja upotrebe lijeka Actrapid NM tijekom dojenja. Provođenje terapije inzulinom za dojilje nije opasno za bebu. Međutim, majci će možda trebati da prilagodi režim doziranja Actrapid NM i / ili prehranu.

Proizvođač:

Actrapid HM Penfill (Actrapid HM) - pripravak humanog inzulina, koji se proizvodi pomoću genetskog inženjeringa.

Ima kratko trajanje djelovanja i neutralan pH. Unosi se supkutano. HM u nazivu lijeka na latinskom znači "ljudski genetski inženjering, monokomponent".

U ovom ćemo članku razmotriti zašto liječnici propisuju Actrapid NM, uključujući upute za upotrebu, analoge i cijene ovog lijeka u ljekarnama. REALNI PREGLEDI ljudi koji su već koristili Actrapid mogu se pročitati u komentarima.

Sastav i oblik oslobađanja

Actrapid je dostupan u obliku bezbojne otopine za injekcije, u bočicama od 10 ml (40 PIECES aktivne supstance / ml), kao i uloška od 1,5 ml ili 3 ml u obliku šprice.

  1. Aktivna supstanca je neutralna monokomponentna otopina inzulina identična ljudskom insulinu. 1 IU (međunarodna jedinica, na ruskom transkripciji - UNIT) odgovara 35 μg bezvodnog ljudskog inzulina. Ljudski genetski inženjering.
  2. Pomoćne tvari: cink-klorid (stabilizator inzulina), glicerol, metakrezol (sredstvo za sterilizaciju rezultirajuće otopine omogućava vam upotrebu otvorene boce do 6 tjedana), klorovodične kiseline i / ili natrijum hidroksida (za održavanje neutralne razine pH), vode za injekcije.
  3. Koncentracija aktivne tvari je 100 PIECES / ml.

Klinička i farmakološka grupa: DNK rekombinantni humani inzulin.

Upute za upotrebu

Prema uputama za upotrebu, dozu Actrapid NM-a odredi liječnik u svakom pojedinačnom slučaju u skladu s pacijentovim stanjem. Kada se koristi Actrapid NM u svom čistom obliku, obično se propisuje 3 puta dnevno (moguće i do 5-6 puta). Lijek se može dati supkutano, intramuskularno ili intravenski.

U roku od 30 minuta nakon primjene lijeka morate jesti hranu. Uz pojedinačni odabir inzulinske terapije, moguće je koristiti Actrapid NM u kombinaciji s dugotrajnim inzulinama. Actrapid NM se može pomiješati u istoj štrcaljki sa drugim visoko pročišćenim inzulinama. Kada se meša sa cinkovim suspenzijama inzulina, injekciju je potrebno učiniti odmah. Kad se pomiješa sa dugo djelujućim inzulinama, actrapid HM prvo se mora uvući u štrcaljku.

Istodobna primjena kortikosteroida, MAO inhibitora, hormonskih kontraceptiva, alkohola, terapije štitnjačnim hormonima može dovesti do porasta potrebe za inzulinom.

Uslovi skladištenja i rok trajanja

Actrapid HM treba čuvati na 2 ... 8 ° C. Zamrzavanje nije dozvoljeno.Bočicu inzulina čuvanu na sobnoj temperaturi trebalo bi koristiti u roku od 6 tjedana.

Lijek se ne može koristiti u slučaju gubitka njegove pune pogodnosti i u prisustvu bojanja.

Natrijum-hidroksid i / ili klorovodična kiselina.

Mehanizam djelovanja Actrapid NM-a

Proizvod sadrži ljudski inzulin dobiven genetskim inženjeringom. Za njegovu proizvodnju koristi se DNK iz saharomiceta kvasca.

Inzulin se veže za receptore u ćelijama i ovaj kompleks osigurava protok glukoze iz krvi u ćeliju.

Pored toga, Actrapid inzulin pokazuje takve akcije na metaboličke procese:

  1. Pojačava stvaranje glikogena u jetri i mišićnom tkivu
  2. Potiče upotrebu glukoze u mišićnim ćelijama i masnom tkivu za energiju
  3. Raspad glikogena je smanjen, kao i stvaranje novih molekula glukoze u jetri.
  4. Pojačava stvaranje masnih kiselina i smanjuje razgradnju masti
  5. U krvi se povećava sinteza lipoproteina
  6. Inzulin ubrzava rast i dijeljenje stanica
  7. Ubrzava sintezu proteina i smanjuje njenu razgradnju.

Trajanje djelovanja Actrapid NM ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja i vrsti dijabetesa. Lijek pokazuje svoja svojstva pola sata nakon primjene, maksimum se primjećuje nakon 1,5 - 3,5 sata. Nakon 7 - 8 sati lijek prestaje djelovati i uništava ga enzimi.

Glavna indikacija za uporabu Actrapid inzulina je smanjenje razine glukoze u šećernoj bolesti kako za redovitu upotrebu, tako i za razvoj hitnih stanja.

Actrapid tokom trudnoće

Insulin Actrapid NM može se propisati za smanjenje hiperglikemije u trudnica, jer ne prelazi placentarnu barijeru. Nedostatak kompenzacije za dijabetes u trudnica može biti opasan za bebu.

Odabir doza za trudnice je izuzetno važan, jer i visoka i niska razina šećera narušavaju formiranje organa i dovode do malformacija, kao i povećavaju rizik od smrti fetusa.

Počevši od faze planiranja trudnoće pacijente sa šećernom bolešću trebao bi nadgledati endokrinolog i pokazati im pojačano nadgledanje razine glukoze u krvi. Potreba za inzulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i povećati u drugom i trećem.

Nakon porođaja nivo glikemije obično se vraća prethodnim podacima koje su bile prije trudnoće.

Za majke koje doje, uprava Actrapid NM-a takođe nije ugrožena.

Ali s obzirom na povećanu potrebu za hranjivim sastojcima, prehrana bi se trebala promijeniti, a samim tim i doza inzulina.

Kako primijeniti Actrapid NM?

Injekcije inzulina daju se subkutano i intravenski. Doziranje se bira strogo pojedinačno. Obično su potrebe za inzulinom između 0,3 i 1 IU po kilogramu težine pacijenta. Kod otpornosti na inzulin kod adolescenata ili kod pretilosti je veća, a kod bolesnika s rezidualnom sekrecijom vlastitog inzulina.

U kompenziranom tijeku dijabetesa komplikacije ove bolesti razvijaju se rjeđe i kasnije. Zbog toga je potrebno stalno praćenje glukoze u krvi i odabir doza inzulina koji održavaju relativno konstantnu razinu ovog pokazatelja.

Actrapid NM je inzulin kratkog djelovanja, pa se obično kombinira s produženim oblicima lijeka. Mora se davati pola sata prije obroka, ili lagani obrok koji sadrži ugljene hidrate.

Najbrži put ulaska je injekcija u želudac. Da biste to učinili, neophodno je ubrizgati inzulinsku štrcaljku u kožni nabor. Također se koristi područje kukova, stražnjice ili ramena. Mjesto ubrizgavanja mora se stalno mijenjati kako ne bi došlo do oštećenja potkožnog tkiva.

S razvojem dijabetičke nefropatije smanjuje se potreba za inzulinom, pa se doza revidira uzimajući u obzir brzinu glomerularne filtracije i razinu bubrežne insuficijencije.Kod bolesti nadbubrežne žlijezde, štitne žlijezde, hipofize, kao i oštećenja jetre, potrebna doza inzulina se može promijeniti.

Potreba za inzulinom također se mijenja s emocionalnim stresom, promjenom fizičke aktivnosti ili prelaskom na drugu prehranu. Bilo koja bolest je razlog korekcije upotrebe inzulina dogovorene s liječnikom.

Ako je doza inzulina mala ili je sam pacijent otkazao inzulin, može se razviti hiperglikemija sa sljedećim simptomima:

  • Povećana pospanost i letargija.
  • Povećana žeđ.
  • Mučnina i povremeno povraćanje.
  • Crvena i suva koža.
  • Pojačano mokrenje.
  • Gubitak apetita.
  • Suha usta.

Simptomi hiperglikemije razvijaju se postepeno - nekoliko sati ili čak dana. Ako ne prilagodite šećer u krvi, on se razvija. Karakterističan je znak miris acetona u izdisaju. Rizik od hiperglikemije raste s zaraznim bolestima i vrućicom.

Prijelaz s jedne vrste inzulina na drugu zahtijeva odabir nove doze. Da biste to učinili, morate se posavjetovati s endokrinologom. Insulin Actrapid se ne može koristiti u inzulinskim pumpama, ako nema zaštitnog poklopca na bočici, ako je bio skladišten pogrešno ili je bio smrznut, kao i ako otopina postane zamućena.

Za injekciju morate slijediti ova pravila:

  1. U špricu sakupi zrak, što je jednaka primijenjenoj dozi.
  2. Umetnite štrcaljku kroz utikač i pritisnite klip.
  3. Bocu okrenite naopako.
  4. Uzmite dozu inzulina u špric.
  5. Uklonite zrak i provjerite dozu.

Nakon toga, trebate odmah ubrizgati: skinite kožu u nabor i umetnite štrcaljku s iglom u njegovo podnožje, pod kutom od 45 stepeni. Inzulin bi trebao doći pod kožu.

Nakon ubrizgavanja, igla treba biti ispod kože najmanje 6 sekundi kako bi se lijek u potpunosti primio.

Posebni uslovi

  • rastvorljivi inzulin (humani genetski inženjering) 100 IU * Pomoćne tvari: cink hlorid, glicerol, metakrezol, solna kiselina i / ili natrijum hidroksid (za održavanje pH), voda d / i. * 1 IU odgovara 35 μg bezvodnog rastvorljivog ljudskog inzulina (humani genetski inženjering) 100 IU * Pomoćne tvari: cink hlorid, glicerol, metakrezol, solna kiselina i / ili natrijum hidroksid (za održavanje pH), voda d / i.

Actrapid nm indikacije za upotrebu

  • dijabetes melitus ovisan o insulinu (tip I), - dijabetes melitus neovisan o insulinu (tip II): stadij rezistencije na oralne hipoglikemijske agense, djelomična rezistencija na ove lijekove (tijekom kombinirane terapije), s interkurentnim bolestima, operacijama i trudnoćom.

Actrapid nm nuspojave

  • Nuspojave opažene kod pacijenata tijekom terapije Actrapidom NM-om bile su pretežno ovisne o dozi i nastale su zbog farmakološkog djelovanja inzulina. Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, najčešća nuspojava je hipoglikemija. Razvija se u slučajevima kada doza inzulina značajno premašuje potrebu za njim. Tijekom kliničkih ispitivanja, kao i tijekom upotrebe lijeka nakon puštanja na tržište potrošača, utvrđeno je da je učestalost hipoglikemije različita u različitim populacijama bolesnika i pri korištenju različitih režima doziranja, tako da nije moguće navesti točne vrijednosti učestalosti. U teškoj hipoglikemiji može doći do gubitka svijesti i / ili konvulzija, može doći do privremenog ili trajnog slabljenja moždane funkcije, pa čak i smrti. Klinička ispitivanja pokazala su da se učestalost hipoglikemije uglavnom nije razlikovala između pacijenata koji su primali humani inzulin i pacijenata koji su primali inzulin aspart. Slijede vrijednosti učestalosti nuspojava utvrđenih tijekom kliničkog ispitivanja, za koje se smatralo da su povezane s primjenom lijeka Actrapid NM.Učestalost je određena na sljedeći način: rijetko (> 1/1000,

Nuspojave i predoziranje

Nuspojave Actrapid inzulina mogu se pojaviti kod pojačanih fizičkih napora, neusvajanja preporučene doze ili neuhranjenosti. Dijabetičare je zabrinut zbog oticanja ruku i stopala, smanjene oštrine vida, pojačanog znojenja, drhtanja i blijede kože. Moguća je dezorijentacija u prostoru, povećana nervoza i umor.

Često se dijabetičari žale na glavobolju i vrtoglavicu, mučninu i snažan osjećaj gladi. U nekim su slučajevima mogući gubitak svijesti i razvoj komore inzulina.

Uz povećanu osjetljivost na lijek, pacijenti doživljavaju alergijske reakcije. Stanje se manifestuje povraćanjem, prekomjernim znojenjem, vrtoglavicom, palpitacijama srca i problemima sa disanjem.

Možda razvoj lokalne reakcije na području ubrizgavanja: crvenilo, oticanje i svrbež. Redovnim injekcijama u jednom području može se javiti lipodistrofija.

Prekoračenje propisane doze Actrapida dovodi do razvoja hipoglikemije. Manifestira se slabošću, jakom gladi, drhtanjem udova i blijedošću kože. Najopasniji završetak ovog stanja je hipoglikemijska koma.

Hipo- i hiperglikemija prilikom upotrebe lijeka

Primjena Actrapid inzulina može dovesti do razvoja hipoglikemije (oštar pad šećera) ili hiperglikemije (povećanje glukoze). To je zbog nepoštivanja preporučenih doza, neuhranjenosti (preskakanje obroka ili prejedanje), povećanog fizičkog napora, kao i preskakanja injekcija ili nepravilne primjene otopine.

Sljedeći simptomi su karakteristični za hiperglikemiju: jaka žeđ, učestalo mokrenje, smanjen apetit, mučnina i crvenilo kože. S ketoacidozom se pojavljuje miris acetona iz usne šupljine. Alarmantni simptomi upućuju na to da trebate provjeriti nivo šećera u krvi i, ako je potrebno, ponovo ubrizgati Actrapid.

Hipoglikemiju karakteriše porast apetita, blijeda koža i drhtanje udova. Kako bi zaustavili simptome i spriječili razvoj hipoglikemijske kome, pacijentu se preporučuje pojesti malo šećera ili proizvoda s visokim udjelom ugljenih hidrata (kolačiće, bombone), popiti slatki sok ili čaj. U slučaju gubitka svijesti, 40% otopina dekstroze i glukagon primjenjuju se intravenski. Kako bi se spriječio povratak nakon normalizacije, pacijentu se preporučuje jesti proizvod bogat bržim ugljikohidratima.

Kratka uputstva za upotrebu

Actrapid je jedna od prvih inzulina dobivena metodom genetskog inženjeringa. Farmaceutski koncern Novo Nordisk, jedan od najvećih proizvođača lijekova za dijabetes na svijetu, prvi put ga je proizveo 1982. godine. U to vrijeme dijabetičari su morali biti zadovoljni životinjskim inzulinom koji je imao nizak stupanj pročišćenja i visoku alergenost.

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenih arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje kod dijabetesa i koriste ga endokrinolozi u svom radu je Ji Dao dijabetes ljepilo.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Povećanje energije tokom dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači Ji Daoa nisu komercijalna organizacija i financira ih država. Zbog toga sada svaki stanovnik ima priliku nabaviti lijek sa popustom od 50%.

Actrapid se dobija upotrebom modificiranih bakterija, gotovi proizvod u potpunosti ponavlja inzulin proizveden u ljudima. Tehnologija proizvodnje omogućava postizanje dobrog hipoglikemijskog učinka i visoke čistoće otopine, što smanjuje rizik od alergija i upala na mjestu ubrizgavanja. Radar (registar lekova koji je registrovalo Ministarstvo zdravlja) upućuje na to da se lek može proizvoditi i pakovati u Danskoj, Francuskoj i Brazilu. Kontrola izlaza provodi se samo u Europi, tako da nema sumnje u kvalitetu lijeka.

Kratke informacije o Actrapidu iz uputstva za upotrebu, s kojom bi svaki dijabetičar trebao biti upoznat:

Ako se prekorači doziranje, dolazi do hipoglikemije, koja za nekoliko sati može dovesti do kome. Česte male kapljice šećera uzrokuju nepovratno oštećenje živčanih vlakana, brišu simptome hipoglikemije, što ih otežava otkrivanju.

U slučaju kršenja tehnike ubrizgavanja inzulina Actrapid ili zbog individualnih karakteristika potkožnog tkiva moguće su lipodistrofije, njihova učestalost pojave je manja od 1%.

Prema uputama, prilikom prelaska na inzulin i brzog pada šećera, moguće su privremene nuspojave koje nestaju same od sebe: oslabljen vid, oteklina,.

Inzulin je krhki pripravak, u jednoj se špricu može miješati samo s fiziološkom otopinom i srednje djelotvornim inzulinama, bolje od istog proizvođača (Protafan). Actrapid razrjeđivanje inzulina potrebno je pacijentima koji imaju dijabetes s visokom osjetljivošću na hormon, na primjer, maloj djeci. Kombinacija sa srednjo delujućim lekovima koristi se za dijabetes tipa 2, obično u starijih osoba.

Istodobna primjena određenih lijekova može utjecati na aktivnost inzulina. Hormonski i diuretici mogu oslabiti učinak Actrapida, a moderni lijekovi za pritisak, pa čak i tetraciklin s aspirinom, mogu ga pojačati. Pacijenti na insulinskoj terapiji trebaju pažljivo proučiti odjeljak „Interakcije“ u uputama za sve lijekove koje planiraju koristiti.Ako se pokaže da lijek može utjecati na djelovanje inzulina, dozu Actrapida morat ćete privremeno promijeniti.

AkcijaPotiče prelazak šećera iz krvi u tkiva, pojačava sintezu glikogena, proteina i masti.
Sastav
  1. Aktivna supstanca je humani insulin.
  2. Konzervansi potrebni za dugotrajno skladištenje - metakrezol, cink hlorid. Omogućuju ubrizgavanje bez prethodnog tretiranja kože antisepticima.
  3. Za održavanje neutralnog pH rastvora potrebni su stabilizatori - klorovodična kiselina, natrijum hidroksid.
  4. Voda za ubrizgavanje
Indikacije
  1. Dijabetes melitus sa apsolutnim nedostatkom inzulina, bez obzira na vrstu.
  2. Dijabetes tipa 2 sa očuvanom sintezom inzulina u periodima povećanih potreba za njim, na primjer, tokom operacije i u postoperativnom periodu.
  3. Liječenje akutnih hiperglikemijskih stanja:, ketoacidotički i.
KontraindikacijePojedinačne reakcije imunološkog sistema koje ne nestaju u roku od 2 tjedna od početka primjene inzulina ili se javljaju u teškom obliku:
  • osip
  • probavne smetnje,
  • nesvijest
  • hipotenzija
  • Quinckeov edem.
zabranjeno upotrebu u , pošto je sklona kristalizaciji i može začepiti infuzijski sistem.
Odabir dozeActrapid je neophodan da nadoknadi glukozu koja u krv ulazi nakon jela. Doziranje lijeka izračunava se količinom ugljikohidrata sadržanih u hrani. Možete ga koristiti. Volumen inzulina pri 1XE određuje se izračunavanjem, pojedinačni koeficijenti se podešavaju prema rezultatima mjerenja glikemije. Doziranje se smatra ispravnim ako se šećer u krvi vratio na prvobitnu razinu nakon završetka djelovanja Actrapid inzulina.
Neželjena akcija
Kombinacija s drugim lijekovima
Trudnoća i GVTokom trudnoće i dojenja, Actrapid je dozvoljen. Lijek ne prelazi preko placente zbog toga ne može utjecati na razvoj ploda. Prelazi u majčino mlijeko u mikro količinama, nakon čega se odvaja u probavnom traktu bebe.
Actrapid obrazac za oslobađanje inzulinaRadar uključuje 3 oblika lijeka koji su dozvoljeni za prodaju u Rusiji:
  • Uložak od 3 ml, 5 u kutiji,
  • Bočice od 10 ml
  • Uložak od 3 ml u olovkama za jednokratnu upotrebu.

U prodaji su u prodaji samo boce (Actrapid NM) i patrone (Actrapid NM Penfill). Svi oblici sadrže isti pripravak s koncentracijom od 100 jedinica inzulina po mililitru otopine.

SkladištenjeNakon otvaranja, inzulin se čuva 6 tjedana na tamnom mjestu, dozvoljena temperatura je do 30 ° C. Rezervno pakiranje treba biti u hladnjaku. Actrapid zamrzavanje inzulina nije dozvoljeno. Pogledajte ovdje >>.

Actrapid se svake godine uključuje na listu vitalnih i esencijalnih lijekova, tako da dijabetičari mogu dobiti besplatno, uz recept svog liječnika.

Dodatne informacije

Actrapid NM odnosi se na kratke (), ali ne i ultra kratke lijekove. Počinje djelovati nakon 30 minuta, pa ga unaprijed uvedu. Glukoza iz hrane sa niskim GI (na primjer, heljda s mesom) uspijeva „uhvatiti“ ovaj inzulin i pravovremeno ga ukloniti iz krvi. S brzim ugljikohidratima (na primjer, čaj s kolačem), Actrapid se ne može brzo boriti, pa će se nakon konzumiranja hiperglikemija neizbježno pojaviti, koja će se zatim postupno smanjivati. Takvi skokovi šećera ne samo da pogoršavaju dobrobit pacijenta, već i doprinose napretku komplikacija dijabetesa. Da biste usporili rast glikemije, svaki obrok s Insulin Actrapidom treba sadržavati vlakna, proteine ​​ili masti.

Trajanje akcije

Actrapid radi do 8 sati. Prvih 5 sati - glavna akcija, a zatim - zaostale manifestacije. Ako se inzulin daje često, učinak dvije doze preklapaće se jedna s drugom. Istovremeno je gotovo nemoguće izračunati željenu dozu lijeka, što povećava rizik od hipoglikemije. Za uspješno korištenje lijeka potrebno je podijeliti obroke i injekcije inzulina svakih 5 sati.

Lijek ima vršno djelovanje nakon 1,5-3,5 sati. Do tog trenutka, većina hrane ima vremena za probavu, pa dolazi do hipoglikemije. Da biste ga izbjegli, potrebna vam je užina za 1-2 XE. Ukupno, uz dijabetes melitus dnevno dobivaju se 3 glavna i 3 dodatna obroka. Insulin Actrapid daje se samo prije glavnih, ali njegova doza se izračunava uzimajući u obzir grickalice.

Uvodna pravila

Bočice s Actrapid NM mogu se upotrebljavati samo sa inzulinskim špricama s oznakom U-100. Uložak - sa štrcaljkama i olovkama: NovoPen 4 (dozirna jedinica 1 jedinica), NovoPen Echo (0,5 jedinica).

Da bi inzulin pravilno radio s dijabetesom, morate proučiti tehniku ​​ubrizgavanja u uputama za uporabu i točno je slijediti. Najčešće se Actrapid ubrizgava u nabor na stomaku, špric se drži pod kutom prema koži. Nakon umetanja, igla se ne uklanja nekoliko sekundi kako bi se sprečilo da otopina ne istječe. Inzulin treba biti na sobnoj temperaturi. Prije primjene potrebno je provjeriti datum isteka i izgled lijeka.

Boca sa žitaricama, sedimentom ili kristalima unutra je zabranjena.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 22. aprila (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Poređenje sa drugim uvredama

Unatoč činjenici da je molekula Actrapid identična ljudskom inzulinu, njihov utjecaj je različit. To je posljedica supkutane primjene lijeka. Treba mu vremena da napusti masno tkivo i ostvari protok krvi. Osim toga, inzulin je sklon stvaranju složenih struktura u tkivima, što također sprečava brzo smanjenje šećera.

Ti su nedostaci lišeni modernijih ultrazvučnih inzulina - i. Počinju raditi ranije, pa uspijevaju ukloniti čak i brze ugljikohidrate. Njihovo trajanje je skraćeno, a nema vrhunca, pa obroci mogu biti češći, a grickalice nisu potrebne. Prema studijama, ultra kratki lijekovi pružaju bolju kontrolu glikemije u odnosu na Actrapid.

Primjena Actrapid inzulina za dijabetes može biti opravdana:

  • kod pacijenata koji se pridržavaju dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata, posebno kod dijabetesa tipa 2,
  • kod beba koje jedu svaka 3 sata.

Koliko je droga? Nesumnjive prednosti ovog inzulina su njegova niska cijena: 1 jedinica Actrapid košta 40 kope (400 rubalja po bočici od 10 ml), ultrašokorni hormon - 3 puta skuplji.

Pripravci humanog inzulina sa sličnom molekularnom strukturom i sličnim svojstvima:

Prijelaz s jednog inzulina na drugi treba obaviti samo iz medicinskih razloga, jer će se nadoknada dijabetesa neminovno pogoršati tijekom odabira doze.

Bit će to tema :

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem.

Insulin Actrapid je lijek koji se koristi kod dijabetes melitusa tipa 1 i 2, kao i za ublažavanje akutnog napada hiperglikemije. Normalizira šećer u krvi i podržava dobrobit. Za poboljšanje učinka i održavanje optimalne razine glukoze preporučuje se kombiniranje lijeka s inzulinom dugog djelovanja i drugim antidijabetičkim lijekovima.

Interakcija s drugim sredstvima

Actrapid se ne može koristiti istovremeno sa određenim grupama lekova koji pojačavaju ili slabe njegovo hipoglikemijsko dejstvo. Dakle, upotreba anaboličkih steroida, MAO inhibitora, ACE inhibitora i karbohidrida, sulfonamida, kinina, piridoksina, hitina, etanola, tetraciklina, androgena, ketonazola, teofilina, itd. Dovodi do povećanja inzulinske aktivnosti.

Sljedeći lijekovi smanjuju hipoglikemijska svojstva Actrapida: rezerpin, oralni kontraceptivi, oktreotid, glukagon, nikotin, antagonisti kalcija, morfij, marihuana, diuretici (petlja i tiazid), triciklički antidepresivi, diazoksid, blokatori receptora H1-histamina. Beta blokatori i pentademin mogu povećati ili smanjiti efikasnost insulina.

Ako postoji potreba za upotrebom drugih lijekova u kombinaciji sa Actrapid inzulinom, obratite se svom ljekaru. Možda će biti potrebno prilagoditi dozu inzulina ili promijeniti protokol za antidijabetičko liječenje.

Pogledajte video: Mačka je pravi lijek za čovjeka (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar