Mogu li dijabetičari umjesto šećera imati fruktozu?

Fruktoza kod dijabetesa dopuštena je uz ograničenja kao zaslađivač. Njegova doza dnevno ne bi smjela prelaziti 30-40 g. Pretilost, masna hepatoza, dekompenzirani dijabetes zamjenjuju ga stevijom, eritrolom. Kada se koristi, njegov se sadržaj uzima u obzir i u fruktoznim proizvodima - slatkišima, konditorima, medu, sušenom voću.

Pročitajte ovaj članak

Koristi i štete fruktoze kod dijabetesa

Koristi i štete fruktoze kod dijabetesa povezane su s njegovim učinkom na metabolizam ugljikohidrata i masti. Prednosti:

  • kada se asimilira, inzulin nije potreban,
  • skoro dva puta slađi od šećera, što znači da je manje potrebno da se aromatizira jelu,
  • nakon gutanja ne dolazi do skoka glukoze u krvi, glikemijski indeks joj je 20, a čista glukoza 100, šećer 75,
  • ublažava efekte alkohola,
  • ne izaziva karijes i parodontnu bolest.

Prvobitni entuzijazam za ovaj proizvod doveo je do toga da je fruktoza ponuđena dijabetičarima tipa 1 i 2, kojima je kontraindiciran šećer, kao i da kontrolira tjelesnu težinu. Tada je utvrđeno da je u stvari daleko od bezazlenog. Nedostaci ovog alata uključuju:

  • debljanje
  • visok krvni pritisak
  • nakon jela ne postoji osjećaj sitosti, a apetit je pojačan,
  • povećava se udio „lošeg“ holesterola i triglicerida u krvi (rizik od ateroskleroze je veći),
  • stvara se više mokraćne kiseline, što izaziva giht i urolitijazu, pogoršava metaboličke poremećaje.

I ovdje je više o medu za dijabetes.

Fruktoza umjesto šećera za dijabetes

Koristi se fruktoza umjesto šećera za dijabetes, budući da:

  • ima čist ukus bez ukusa, gorčine,
  • može se koristiti u kuvanju, konzerviranju i pečenju, što nije moguće kod svih zamjena za šećer,
  • proizvodi s njom ne daju nagli porast šećera u krvi.

Istovremeno, svi koji pate od dijabetesa trebaju se sjetiti da je fruktoza ugljikohidrat koji brzo prodire u krvotok, ulazi u jetru i potom pokreće lanac biohemijskih reakcija. Nisu svi povoljni.

Brojni istraživači čak vjeruju da je bolje jesti masnoću i šećer nego fruktozu, a kako porast njegove upotrebe povezuje epidemija pretilosti i dijabetesa u svijetu.

Za apsorpciju glukoze potreban je inzulin, a fruktoza sama ulazi u krvotok kroz crijevnu stijenku i kreće se u jetru. Delom se pretvara u glukozu već u probavnom sistemu, a potom pomaže oksidirati glukozu. Ova supstanca predstavlja sirovinu za proizvodnju novih molekula glukoze u tkivu jetre. Ali većina dolazne fruktoze odlazi u masti.

Na što treba uzeti u obzir konzumiranje fruktoze za dijabetes

Jedenje velikih količina fruktoze kod dijabetesa pogoršava tok bolesti. To je uzrokovano progresivnim nakupljanjem masti u jetri, ispod kože, oko unutrašnjih organa. Masno tkivo ima svoje hormonsko delovanje. Spojevi koje proizvodi:

  • povisiti krvni pritisak
  • ometaju reakcije tkiva na ubrizgani ili intrinzični inzulin,
  • izazvati upalu
  • poremetiti rad bubrega i jetre.

Pogledajte video o bijelom šećeru i fruktozi za dijabetes:

Višak masnoće u krvi potiče stvaranje aterosklerotskih plakova koji blokiraju kretanje krvi. Dakle, arterioskleroza nastaje i napreduje i njene posljedice - moždani udar, infarkt miokarda, oštećenje arterija donjih ekstremiteta.

Tokom prerade fruktoze formira se puno mokraćne kiseline. Odlaže se u obliku soli u periartikularnom tkivu i bubregu, uzrokujući giht i urolitijazu. Ali to nisu jedine negativne reakcije. Ova veza je:

  • remeti stvaranje energije,
  • inhibira metabolizam masti,
  • pogoršava osjetljivost na inzulin,
  • suzbija imunitet
  • izaziva trombozu,
  • uništava vaskularne zidove.

Zaključak studija o svojstvima fruktoze bio je zaključak - trebao bi biti u prehrani u strogo ograničenoj količini. Sve ove negativne reakcije javljaju se s prekomjernom konzumacijom.

Opće karakteristike fruktoze

Mnogi se pacijenti pitaju može li se fruktoza konzumirati kod dijabetesa tipa 2, koja je korist i štetnost tvari? Da biste odgovorili na ovo pitanje, trebate razumjeti što je zaslađivač, koliki je njegov kalorijski sadržaj, glikemijski indeks i kako utječe na tijelo dijabetičara.

Fruktoza se nalazi u mnogim biljkama, najviše u jabukama, mandarinama, narandžama i drugom voću. Prisutna je u krompiru, kukuruzu i drugom povrću, respektivno, u industrijskom obimu, ova komponenta ekstrahirana je iz sirovina biljnog porijekla.

Fruktoza nije disaharid, već monosaharid. Drugim riječima, jednostavan šećer ili brzi ugljikohidrat, koji je sposoban da se apsorbira u ljudskom gastrointestinalnom traktu bez dodatnih transformacija. Sadržaj kalorija iznosi 380 kilokalorija na 100 g tvari, glikemijski indeks 20.

Ako je fruktoza monosaharid, tada je obični granulirani šećer disaharid koji se sastoji od njegovih molekula i molekula glukoze. Kada se molekul glukoze veže na fruktozu, nastaje saharoza.

  • Dvaput slatka kao saharoza
  • Polako se apsorbuje u krv kada se konzumira,
  • Ne vodi osećanju punoće,
  • Dobar je ukus
  • Kalcijum nije uključen u cepanje,
  • Ne utiče na moždane aktivnosti ljudi.

Biološka vrijednost neke tvari jednaka je biološkoj ulozi ugljikohidrata koje tijelo koristi da bi dobilo energetsku komponentu. Nakon apsorpcije fruktoza se razgrađuje u lipide i glukozu.

Formula komponente nije odmah prikazana. Prije nego što je fruktoza postala zaslađivač, prošla je brojne naučne studije. Izolacija ove komponente primećena je u okviru istraživanja „slatke“ bolesti. Dugo vremena medicinski stručnjaci su pokušavali stvoriti alat koji će pomoći procesuiranju šećera bez sudjelovanja inzulina. Cilj je bio stvaranje supstituta koji isključuje „inzulinsko sudjelovanje“.

Prvo je razvijena umjetna zamjena za šećer. Ali ubrzo je otkrivena značajna šteta koju on donosi. Daljnjim istraživanjima stvorena je formula glukoze koja se u modernom svijetu poziva na optimalno rješenje problema.

Fruktoza se po izgledu ne razlikuje mnogo od običnog šećera - kristalnog bijelog praha.

Dobro je topljiv u vodi, ne gubi svojstva tijekom toplinske obrade, odlikuje se slatkim okusom.

Koliko fruktoza može dijabetes

Bez štete za tijelo, fruktoza kod dijabetesa može biti 40 g. To se odnosi na bolesnike s normalnom tjelesnom težinom, s njezinim viškom ili sklonošću ka povećanju tjelesne težine, preporučena doza se smanjuje na 20-30 g. Fruktoza nije samo zamjena za šećer, već i slatko voće , naročito suho voće, med, sokovi sadrže ga mnogo. Zbog toga su ograničenja također nametnuta i za ove namirnice.

Prilikom izračunavanja doze inzulina uzima se u obzir da se 1 XE sadrži u 12 g. Kalorični sadržaj 100 g fruktoze gotovo je jednak čistom šećeru - 395 kcal.

Glukoza i fruktoza: razlika

Upoređujući monosaharid sa drugim ugljikohidratima, zaključci će biti daleko od povoljnih. Iako je prije samo nekoliko godina mnogi naučnici dokazali vrijednost ove tvari u dijabetesu.

Glavni zaslađivači uključuju fruktozu i saharozu. U principu, još uvijek ne postoji konsenzus o najboljem proizvodu. Neki teže konzumiranju saharoze, dok drugi tvrde da su nesporne prednosti fruktoze.

I fruktoza i saharoza su proizvodi razgradnje saharoze, samo je druga supstanca manje slatkog ukusa. U situaciji gladovanja ugljikohidratima fruktoza ne daje željeni učinak, ali saharoza, naprotiv, pomaže u vraćanju ravnoteže u tijelu.

Različite karakteristike tvari:

  1. Fruktoza ima tendenciju razgradnje enzima - određeni enzimi u ljudskom tijelu pomažu u tome, a glukoza zahtijeva apsorpciju inzulina.
  2. Fruktoza nije u stanju da potakne navale hormonalne prirode, što se čini ključnim plusom komponente.
  3. Suharoza nakon konzumacije dovodi do osjećaja sitosti, ima visok udio kalorija i „zahtijeva“ kalcijum da se razgradi u tijelu.
  4. Saharoza pozitivno utiče na aktivnost mozga.

Na pozadini gladovanja od ugljikohidrata fruktoza ne pomaže, ali će glukoza vratiti normalno funkcioniranje tijela. Uz nedostatak ugljikohidrata primjećuju se različiti simptomi - drhtavica, vrtoglavica, pojačano znojenje, letargija. Ako u ovom trenutku pojedete nešto slatko, onda se stanje brzo normalizuje.

Međutim, treba imati na umu da ako je povijest kroničnog pankreatitisa (sporo upala gušterače), tada morate biti oprezni da ne izazovete pogoršanje kronične bolesti. Iako monosaharid ne utječe na gušteraču, bolje je "biti na sigurnom".

Saharoza se u tijelu ne prerađuje odmah, njegovo prekomjerno konzumiranje jedan je od uzroka prekomjerne težine.

Može fruktoza kod trudnica sa dijabetesom

Možete koristiti fruktozu za trudnice sa dijabetesom, ali njena količina ne bi trebala biti veća od 30 g. Pića s dodatkom voćnog šećera smanjuju manifestacije teške rane toksikoze. Ali uz brzo debljanje, ipak se preporučuje odabir drugog prirodnog nadomjestka šećera (na primjer, steviozid, jeruzalemi sirup od artičoke, eritrol).

Koristi fruktoze

Fruktoza je prirodni šećer koji se dobija preradom meda, voća, bobica. Šećer ima određene nedostatke. Oni uključuju visoko kalorični proizvod koji s vremenom može dovesti do zdravstvenih problema.

Fruktoza je dva puta slađa od granuliranog šećera, pa se, prema pozadini njegove konzumacije, preporučuje ograničavanje ostalih slatkiša. Ako je prethodno pacijent popio čaj s dvije žlice šećera, tada će to učiniti zaslađivačem, ali više slatke komponente već će ući u tijelo.

Fruktoza kod dijabetesa može zamijeniti glukozu. Ispada da ovo eliminira potrebu za primjenom hormona inzulina. Kad neka komponenta odvojeno uđe u krvotok, potreba za hormonskom terapijom znatno se smanjuje. Gušterača ne treba proizvoditi hormon, odnosno on se oslobađa od viška opterećenja.

Prednosti fruktoze su sljedeće:

  • Ne utječe na zubnu caklinu, stoga je rizik od propadanja zuba minimaliziran,
  • Ima visoku energetsku vrijednost,
  • Povećava vitalnost tela,
  • Daje adsorbensko djelovanje, što pomaže eliminaciji toksičnih komponenti, nikotina, teških metala.

Zbog toga, bez obzira na to koliko je prehrana rigidna, mogućnost konzumiranja tvari omogućava vam da se uključite u svakodnevne aktivnosti bez gubitka snage.

Uz dijabetes tipa 2, morate slijediti određenu prehranu, pratiti količinu unesenih kalorija. Ako u jelovnik uključite fruktozu, tada morate biti dvostruko oprezni, jer je pretjerano slatka, dakle, monosaharid može dovesti do povećanja tjelesne težine.

To je zato što puno zaslađivača ulazi u krvotok, pojavljuje se kasni osjećaj punoće, tako da rani pacijent jede mnogo više kako ne bi osjetio glad.

Prirodni proizvodi od fruktoze za dijabetes

Prirodni fruktozni proizvodi protiv dijabetesa također su na listi ograničenih proizvoda. Na primjer, kukuruzni sirup sastoji se gotovo u cijelosti od ovog ugljikohidrata, šećera i meda za 50, odnosno 41%, datulja, smokava i grožđica za gotovo 30%. Svi oni uzrokuju porast šećera u krvi zbog sadržane glukoze, a u procesu prerade fruktoze također je poremećen metabolizam ugljikohidrata i masti kod dijabetičara. Zbog toga ih treba potpuno isključiti iz ishrane.

Minimalni sadržaj voćnog šećera su povrće i orašasti plodovi, gljive i mahunarke, zelje. Zdrav i siguran izvor fruktoze su nezaslađene bobice i voće. Najkorisnije su u svježem stanju, tada će visok sadržaj vitamina, minerala i dijetalnih vlakana poboljšati metaboličke procese. U toj kombinaciji fruktoza je dobar izvor energije.

Da li je moguće da svi jedu fruktozne proizvode za dijabetes

Možete dodati fruktozu u ishranu za dijabetes, ako nema takvih bolesti:

  • individualna netolerancija,
  • zatajenje jetre
  • bolesti bubrega, uključujući dijabetičku nefropatiju,
  • gihta, povišene mokraćne kiseline u krvi,
  • taloženje masti u jetri ili gušterači,
  • gojaznost
  • teški dijabetes melitus (glukoza iznad 13 mmol / l), ketonska tijela u urinu, krvi,
  • zatajenje srca (edemi, tahikardija, nedostatak daha, povećana jetra).

Slatkiši fruktoze za dijabetes: prednosti i nedostaci

Slatkiši od fruktoze kod dijabetesa postali su vrlo popularni. Prodavci na tržištu su smislili strategiju za svoju promociju, ukazavši da proizvod ne sadrži šećer. Stoga kupac stvara lažni dojam bezopasnosti, korisnosti. Ako pažljivo pročitate sastav, ispada da oni nisu ništa manje opasni, a ponekad su potpuno kontraindicirani za dijabetičare nego kod običnog šećera.

Fruktozni bomboni za dijabetes

Slatkiši na fruktozi kod dijabetesa mogu biti vrlo kalorični, u njega dodaju i glukozni sirup, melasu, maltodekstrin. Sve ove komponente imaju vrlo visok glikemijski indeks. Njihova upotreba uzrokuje naglo povećanje glukoze u krvi. Ne biste trebali jesti više od 1 komada kupljenih slatkiša na dan, čak i ako oznaka kaže da su namijenjene dijabetičarima.

Fluktozna halva za dijabetes

U proizvodnji halve na fruktozi za dijabetičare koriste se sjemenke i orasi. Imaju nizak glikemijski indeks, sadrže mnogo vrijednih nezasićenih masnih kiselina, vitamina topljivih u mastima, dijetalnih vlakana. Stoga je takva slatkoća dopuštena, ali njena dnevna norma ne smije biti veća od 30 g.

Kada kupujete, morate obratiti pažnju kako se tijekom kuhanja ne dodavaju boje ili konzervansi.

Fruktozni oblozi za dijabetes

Kada kupujete vafte sa fruktozom za dijabetes, valja imati na umu da uvijek imaju bijelo brašno, konditorskih masti, emulgator, melasu, arome. Stoga se ovaj proizvod ne može smatrati korisnim. Istovremeno su prilično ukusni, lako ih je jesti više nego što bi trebali (1 komad dnevno). Preporučuje se kupovina ne više od jednom mjesečno.

Bomboni za dijabetičare

Bit će potrebno:

  • pola čaše oguljenih sjemenki suncokreta,
  • trećina čaše lanenih semenki, maka, sezamova semena,
  • malo banane
  • žličica fruktoze
  • kakao prah i kokosove pahuljice od 20 g za posipanje.

Sjemenke se samelju u mlincu za kafu, banana se pire i pire s fruktozom. Sve se komponente spajaju i formiraju kuglice veličine oraha. Polovina uvaljana u kakao, a druga u kokosovom prahu. Dnevno je dozvoljeno 4-6 takvih slatkiša.

Zdravi kolačići

Za njega će vam trebati:

  • čaša zobene kaše
  • pola čaše zobene kaše (u njenom odsustvu možete dodatno samljeti pahuljice na mlincu za kafu),
  • čaša kefira,
  • biljno ulje - 30 ml,
  • jedno jaje
  • laneno sjeme - kašika,
  • prašak za pecivo za tijesto - kašika,
  • cimet - pola kašičice,
  • fruktoza - žličica.

Pahuljice se napune kefirom i ostave 1,5 sat. Potom im dodaju jaje, ulje i fruktozu, prethodno otopljenu u kašiki vode. Sve suhe komponente se mešaju i kombiniraju sa kefirnom masom. Temeljno ga procijedite i kašikom rasporedite na silikonsku prostirku u rerni ili list nauljenog pergamenta. Pecite 35 minuta na 180 stepeni.

Sorbitol ili fruktoza za dijabetes: što je bolje

Prilikom odabira fruktoze ili sorbitola za dijabetes morate znati njihove glavne razlike:

  • fruktoza nema ukusa, ali sorbitol je specifičan za ukus,
  • obojica se nalaze u hrani, odnosno odnose se na prirodne zamjene šećera,
  • u planinskom pepelu i jabukama ima puno sorbitola i fruktoze u grožđu i medu,
  • fruktoza je slađa od šećera za 1,5 puta, a sorbitol je slabiji - koeficijent mu je 0,6,
  • kalorični sorbitol niži (260 kcal na 100 g)
  • oboje imaju konzervativna svojstva - na njima možete kuhati džemove i džemove,
  • sorbitol je višestruki alkohol, nije ugljeni hidrat, inzulin nije potreban za njegovu apsorpciju.

Sorbitol ima izražen choleretic efekat. Ako prekoračite preporučenu normu (30-35 g dnevno), pojavit će se natečenost, tutnjava, bol, proljev. Ova supstanca, dugotrajnom upotrebom, pojačava manifestacije dijabetesnih komplikacija, jer se nakuplja u nervnom omotaču i na mrežnici oka.

I ovdje je više o kombuchu kod dijabetesa.

Fruktoza se koristi kao zamjena za šećer. Njegova prednost je nizak glikemijski indeks, karakteristike ukusa. Ozbiljan nedostatak je kršenje metabolizma masti, debljanje veće od dozvoljene doze (30-40 g). Trebalo bi uzeti u obzir i njegovu prisutnost u prirodnim proizvodima, kao i slatkiše, koji se postavljaju kao dijabetičari. Kao alternativu, možete koristiti steviju, eritrol i sami izrađivati ​​bombone i kolačiće.

Ljekari su odobrili i čak preporučili Kombuču za dijabetes. Uostalom, njegove koristi su značajne i za rad unutrašnjih organa i za izgled. Ali ne mogu svi piti, s tipom 1 i tipom 2 postoje dodatna ograničenja.

Prehrana sa dijabetesom ne preporučuje se baš tako, čak i pored svih prednosti. Pošto ima puno lakih ugljikohidrata koji povećavaju razinu glukoze, posebno kod dijabetesa tipa 2, bit će i više štete. Koji se smatra najboljim - kesten, od bagrema, lipe? Zašto jesti sa belim lukom?

Dozvoljeno je jesti ribizlu kod dijabetesa, a može biti s tipom 1 i 2. Crvena sadrži nešto manje vitamina C nego crna. Ipak, obje će vrste pomoći u održavanju imuniteta, ojačati zidove krvnih žila. Čaj od listova je takođe koristan.

Da li je moguće jesti trešnje kod dijabetesa. Stroge zabrane upotrebe tipa 1 i 2. Korisna svojstva trešanja kod dijabetesa. Dozvoljena doza, glikemijski indeks voća.

Bobice kod dijabetesa imaju pozitivan učinak na mnoge organe. Ipak, vrijedno je zapamtiti da se za tip 1 i tip 2 s pretilošću preporučuje upotreba zamrznutih. Koji dijabetes nije dozvoljen? Koja je najkorisnija bobica za dijabetes?

Štetna svojstva

Smatra se da je supstanca korisna samo u malim dozama. Na primjer, ako popijete čašu voćnog soka, tijelo će dobiti potrebnu količinu, ali ako konzumirate prodavaonicu u prahu, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Budući da je koncentracija komponente u jednom voću i žličici sintetičkog sastojka neusporediva.

Prekomjerna potrošnja monosaharida dovodi do činjenice da se komponenta naseljava u jetri, taloži u njoj u obliku lipida, što doprinosi masnoj hepatozi organa. Naravno, ova bolest može se razviti i iz drugih razloga, na primjer, na pozadini konzumiranja običnog granuliranog šećera.

Naučnici su dokazali sposobnost monosaharida da utiče na metabolizam hormona leptina - odgovoran je za osjećaj punoće. Ako postoji niska koncentracija, tada osoba stalno želi jesti, ako je sadržaj normalan, tada su ljudi normalno zasićeni, prema dobi, tijelu i obroku hrane. Što više ljudi konzumira slatkiše na bazi fruktoze, to više želite jesti, što vodi nepopravljivoj šteti zdravlju.

Dio dobijenog monosaharida u ljudskom tijelu neminovno se pretvara u glukozu, koja se čini čistom energijom. Prema tome, da biste apsorbovali ovu komponentu, i dalje vam je potreban insulin. Ako je oskudan ili ga uopće nema, onda ostaje ne probavljen i to automatski dovodi do povećanja šećera.

Stoga je štetnost fruktoze u sljedećim točkama:

  1. Može razoriti jetru i dovesti do razvoja masne hepatoze unutarnjeg organa.
  2. Povećava koncentraciju holesterola i triglicerida u tijelu.
  3. Dovodi do općeg povećanja tjelesne težine.
  4. Blokira proizvodnju leptina.
  5. Utječe na vrijednost glukoze. Pri konzumiranju fruktoze ne isključuju se šlice šećera u krvi.
  6. Fruktoza, poput sorbitola, izaziva razvoj katarakte.

Da li je moguće smršaviti na fruktozi? Smanjivanje i monosaharid nemaju kompatibilnost s njom, jer sadrži kalorije. Zamenite granulirani šećer ovom supstancom - to će promeniti "awl za sapun".

Da li se tijekom trudnoće može konzumirati fruktoza? Žene u osjetljivom položaju izložene su riziku od poremećaja metabolizma ugljikohidrata, posebno ako je pacijentica imala višak kilograma prije začeća. U tom slučaju, supstanca dovodi do viška kilograma, što povećava rizik od razvoja gestacijskog oblika dijabetesa.

Monosaharid ima svoje prednosti i nedostatke, tako da u svemu treba postojati mjera. Prekomjerna konzumacija opasna je ne samo za dijabetičare, već i za apsolutno zdrave ljude.

Fruktoza za dijabetes

Fruktoza za dijabetičare ima određeni plus - to je proizvod sa niskim glikemijskim indeksom, stoga je kod prve vrste bolesti dozvoljena dozirana konzumacija u maloj količini. Za preradu ove tvari potrebno vam je pet puta manje inzulina.

Monosaharid ne pomaže u razvoju hipoglikemijskog stanja, jer proizvodi s ovom supstancom ne dovode do oštrih razlika u vrijednostima glukoze, što je u ovom slučaju potrebno.

Uz dijabetes tipa 2, procesi ugljikohidrata poremećeni su, pa je dijeta dijabetičara dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata. Monosaharid apsorbuje ćelije jetre, gde se pretvara u slobodne lipidne kiseline, odnosno u masti. Stoga konzumiranje na pozadini dijabetesa može izazvati pojavu pretilosti, pogotovo jer je pacijent sklon ovom patološkom procesu.

Trenutno je fruktoza isključena sa liste zaslađivača koji su dozvoljeni za konzumaciju kod dijabetesa. Tu odluku je donijela Svjetska zdravstvena organizacija. U skladu s modernim kriterijima koje zaslađivači za šećer moraju ispunjavati, fruktoza nije prikladna, pa se šećer s njom ne može zamijeniti.

Kao što praksa pokazuje, ne postoji konsenzus o mogućnosti uključivanja fruktoze u jelovnik za dijabetes. Stoga možemo zaključiti da je upotreba dopuštena, ali samo u ograničenim količinama. Što se tiče monosaharida, mora se pridržavati mota „mora biti, ali samo uz krajnji oprez“.

Dnevna norma za dijabetičare nije veća od 35 g. Zloupotreba izaziva debljanje, povećava se nivo „lošeg“ holesterola, što na najbolji način ne utječe na stanje kardiovaskularnog sistema kod ljudi.

Informacije o fruktozi nalaze se u videu u ovom članku.

Pogledajte video: CIMET KAO LIJEK. Upotreba i ljekovita svojstva (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar