Dnevnik samokontrole dijabetesa: uzorak

Dijabetes melitus je patologija koja zahtijeva redovno svakodnevno praćenje. U jasnoj periodičnosti potrebnih medicinskih i preventivnih mjera leže povoljni ishod i mogućnost postizanja kompenzacije za bolest. Kao što znate, sa dijabetesom su vam potrebna stalna mjerenja šećera u krvi, nivoa acetonskih tijela u urinu, krvnog pritiska i niza drugih pokazatelja. Na temelju podataka dobivenih u dinamici provodi se korekcija cijelog liječenja.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Da bi vodili pun život i kontrolirali endokrinu patologiju, stručnjaci preporučuju pacijentima da vode dnevnik dijabetičara, koji s vremenom postaje nezamjenjivi pomoćnik.

Takav dnevnik samo-praćenja omogućava vam svakodnevno snimanje sljedećih podataka:

  • šećer u krvi
  • uzimaju oralna sredstva za snižavanje glukoze,
  • primijenjene doze inzulina i vrijeme ubrizgavanja,
  • broj jedinica hljeba koje su konzumirane tokom dana,
  • opšte stanje
  • nivo fizičke aktivnosti i skup izvedenih vježbi,
  • ostali pokazatelji.

Dnevni sastanak

Dnevnik samokontrole dijabetičara posebno je važan za inzulinski ovisan oblik bolesti. Njegovim redovnim punjenjem možete odrediti reakciju tijela na ubrizgavanje hormonskog lijeka, analizirati promjene u šećeru u krvi i vrijeme skokova na najviše brojke.

Dnevnik samokontrole dijabetes melitusa omogućava vam da razjasnite pojedinačnu dozu lijekova koji se primjenjuju na osnovu pokazatelja glikemije, identificirate nepovoljne faktore i atipične manifestacije, kontrolirate tjelesnu težinu i krvni pritisak tijekom vremena.

Kako voditi dnevnik samokontrole?

Pacijent s dijabetesom trebao bi znati osnovne zahtjeve za vođenje dnevnika samokontrole.

Ako pacijent vodi dnevnik samokontrole dijabetičara, tada će sigurno znati u kojem vremenskom periodu šećer u njegovoj krvi skoči na maksimalnu marku, a u kojem naprotiv ima najnižu ocjenu.

No, da bi se samonadzor dijabetesa odvijao po ustaljenim pravilima, važno je odabrati pravi aparat za mjerenje glukoze, kao i slijediti propisanu prehranu i druge preporuke stručnjaka.

Sva pravila samokontrole za dijabetičare moraju biti u skladu s nizom pravila. Naime:

  • jasno razumijevanje težine namirnica koje se konzumiraju, kao i brojke koje su prisutne u jedinicama hljeba (XE),
  • aparat koji mjeri nivo glukoze u krvi, ovo je glukometar,
  • takozvani dnevnik samokontrole.

No uz to morate razumjeti tačno kako koristiti ovaj ili onaj alat za samo nadgledanje u slučaju dijabetesa tipa 1. Pretpostavimo da je važno razumjeti koliko često i kako mjeriti šećer glukometrom, i šta tačno treba zabilježiti u dnevniku, a za to je bolje unaprijed proučiti uzorak takvog dokumenta. Pa i, naravno, shvatiti tačno koji se proizvodi mogu koristiti za dijabetes tipa 1, a koje je bolje potpuno odbiti. Na primjer, poznato je da svaka masna hrana može samo naštetiti organizmu i izazvati razvoj niza složenih bolesti povezanih s izravnim radom gušterače ili čak s drugim unutrašnjim organima.

Ali, ako govorimo o tome kako kontrolirati razinu glukoze u krvi s dijabetesom tipa 2, onda biste se uvijek trebali sjetiti da uz pomoć glukometra uvijek možete saznati koliko šećera u krvi i trebaju li se uzimati lijekovi za smanjenje ovog pokazatelja. Usput, za pacijente koji pate od „šećerne“ bolesti druge vrste, preporučuje se mjerenje glukoze najmanje jednom u 24 sata, a ako je moguće, tri ili čak pet puta.

Šta je dnevnik samokontrole?

Nastavit ćemo proučavati druge metode kontrole dobrobiti dijabetičara, naime, fokusirat ćemo se na proučavanje pravila vođenja dnevnika samokontrole dijabetesa.

Dnevnik samokontrole najpotrebniji je pacijentima koji pate od dijabetesa tipa 1. U nju upisuju sve potrebne podatke, zbog čega je moguće pravilno kontrolirati promjene koje se događaju u tijelu i poduzimati hitne mjere za poboljšanje dobrobiti.

Ako govorimo o tome kako voditi dnevnik, najvažnija stvar ovdje je ne propustiti niti jedan važan zapis i biti u stanju ispravno analizirati podatke. To je većini pacijenata najteže.

Treba napomenuti da je na osnovu tih zapisa moguće učinkovito i efikasno donijeti odluku u vezi s promjenom uvjeta terapije, kao i prilagoditi odabrani lijek. Općenito, vrijedi istaknuti takve prednosti koje daje dnevnik samokontrole, a to su:

  1. Možete pratiti tačnu reakciju tijela na svaki određeni unos analognog ljudskog hormona inzulina.
  2. Otkrijte koje se promjene trenutno događaju u krvi.
  3. Pratite promjenu šećera u krvi za određeni period u roku od jednog dana.
  4. Omogućuje vam da koristite metodu ispitivanja da biste razumjeli koju dozu inzulina trebate unijeti pacijentu kako bi se XE u potpunosti razgradio.
  5. Izmjerite krvni pritisak i odredite ostale važne pokazatelje u tijelu.

Sve ove metode samokontrole prilično su jednostavne za implementaciju, ali za to je važno znati kako odabrati pravi mjerač. Uostalom, ako kupite nekvalitetni glukometar, nećete moći ispravno izmjeriti nivo glukoze u krvi.

Isto se odnosi i na krvni pritisak, samo uz pomoć radnog uređaja možete pravilno odrediti tlak u određenom trenutku.

Koji se podaci upisuju u dnevnik?

Kao što je gore spomenuto, samo ako ispravno unesete podatke u dnevnik samokontrole, moći će se tačno utvrditi u kojoj je fazi tijeka bolesti određeni pacijent.

Vrlo je važno pravovremeno izvršiti sva mjerenja koja su gore navedena. Samo u tom slučaju moguće je postići željeni rezultat.

Ako govorimo o tome kako pravilno izmjeriti šećer u krvi, tada je važno razumjeti vrstu uređaja koji se koristi u tu svrhu, a također znati u koje doba dana je najbolje provesti ovaj postupak.

Što se tiče pravilnog vođenja dnevnika bolesnika sa šećernom bolešću, prva stvar koju treba uraditi je da se odštampa, nakon čega su pokazatelji poput:

  • raspored obroka (u koje je vrijeme uziman doručak, ručak ili večera),
  • tačno koju količinu XE je pacijent koristio tokom dana,
  • koja se doza inzulina daje
  • što je mjerač glukoze pokazao šećer
  • krvni pritisak
  • tjelesna težina čovjeka.

ako pacijent ima očigledne probleme s krvnim tlakom, naime, sebe smatra hipertenzivnim, tada je nužno istaknuti poseban redak u dnevniku, gdje će se unijeti podaci o tome.

Na osnovu toga postaje jasno da je samo nadgledanje šećera u krvi prilično jednostavno, ali samo trebate slijediti sve preporuke liječnika. Ali sve su metode zapravo vrlo jednostavne i lako se izvode.

Uzgred, još je važno znati da postoji posebna tabela u koju se unose podaci o nivou šećera u krvi određene osobe. Na temelju tih podataka može se zaključiti jesu li rezultati studije normalni i je li potrebno povećati dozu inzulina ili nekog drugog lijeka koji se uzima kako bi se smanjio šećer u krvi. A ponekad nastaju situacije kada će dozu ovog lijeka naprotiv morati povećati.

Pa i, naravno, uvijek morate imati na umu da će poštivanje pravila prehrane pomoći održavanju tijela u dobroj formi i spriječiti nagle poraste šećera.

Šta endokrinolozi preporučuju?

Nakon štampanja dokumenata, važno je da pacijent pravilno ispuni dnevnik. Pretpostavimo da morate da uvedite endokrinološki indikator, poput „kuka za dve normalne glukoze“. To znači da je šećer normalan između dva glavna obroka. Dati pokazatelj mu je normalan, tada se može primijeniti ultra kratko djelovanje inzulina u dozi koju je prvobitno preporučio liječnik.

Drugim riječima, kako bi se odredila potrebna doza inzulina na odgovarajućoj razini, važno je pravilno izmjeriti sve pokazatelje i pravilno ih unijeti u ovaj dokument.

U početku možete biti pod budnim okom visoko kvalificiranog stručnjaka koji može na osnovu dobivenih podataka točno odrediti da li su svi gornji pokazatelji ispravno izmjereni i uzima li pacijent ovaj ili onaj lijek.

Ali nije uvijek potrebno ispisati dnevnik, možete imati i proračunsku tablicu i proračunsku tablicu u koju se unose i svi ovi podaci. U početku je bolje da se popuni i pod nadzorom lekara.

Bolje je analizirati podatke nakon jedne sedmice. Tada će dobivene informacije biti vizualnije i uzimajući u obzir te podatke, moći će se zaključiti je li potrebno promijeniti tijek liječenja, te postoje li kakva odstupanja u radu ljudskog tijela.

Ako imate bilo kakvih pitanja, ali ne postoji mogućnost da se obratite ljekaru, onda možete proučiti primjer. Na osnovu njega je već puno lakše ispuniti svoj dokument.

Ponekad prvi put nije moguće unijeti podatke u obrazac.

Ne treba odmah odustati od ovog poduhvata, bolje je da se ponovo konsultujete sa svojim ljekarom u vezi s tim problemom.

Zašto je zgodno i lako?

Dosta često se mnogi pacijenti koji potraže medicinsku pomoć suoče s problemom temeljnog pregleda u početku, a tek nakon toga počinju ga liječiti.

To je zbog činjenice da je vrlo teško odmah utvrditi s čim je pogoršanje tijeka dijabetesa povezano, samokontrola u ovom slučaju pomaže u rješavanju sličnog zadatka. Konačno, jasno popunjavanje dnevnika omogućava vam da utvrdite određene promjene u dobrobiti i brzo identificirate zdravstvene probleme.

Ova znanstvena metoda se nekome može činiti teškom i nemogućom, ali ako slijedite sve preporuke iskusnog stručnjaka, tada je dijabetički dnevnik samokontrole mnogim pacijentima pomogao da se ispravno nose s promjenama koje su se dogodile u njihovom zdravlju. I oni su to uradili sami.

Danas postoje određene aplikacije koje pomažu u kontroliranju svih gore navedenih pokazatelja. Odnosno, to samo po sebi sugerira da određene podatke trebate unijeti upravo u ovom vremenskom periodu.

Treba napomenuti da je prvi put takvu dijagnostičku metodu razvio poseban naučno istraživački centar, čiji je direktor sam koristio svoje otkriće. Rezultat je bio tako pozitivan, tada je njegovo iskustvo počelo primjenjivati ​​u cijelom svijetu.

Sada ne morate samostalno izračunavati vremenski interval između obroka, tokom kojih trebate supkutano da unesete inzulin. Sama aplikacija izračunat će dozu koja se preporučuje za primjenu. Ovo je vrlo zgodno i uvelike pojednostavljuje život mnogih pacijenata koji pate od dijabetesa. Glavna stvar je naučiti kako pravilno koristiti takve aplikacije.

Dobar online dnevnik je ruski Dijabetes. Kako koristiti ovu aplikaciju reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Vrste dnevnika

Korištenje dnevnika dijabetičara prilično je jednostavno. Samo-praćenje dijabetesa može se provesti pomoću ručno izvučenog dokumenta ili gotovog ispisanog s Interneta (PDF dokument). Odštampani dnevnik dizajniran je za 1 mesec. Na kraju možete ispisati isti novi dokument i priložiti ga na stari.

U nedostatku mogućnosti za ispis takvog dnevnika, dijabetes se može kontrolirati pomoću ručno izvučene bilježnice ili dnevnika. Stupci tablice trebaju sadržavati sljedeće stupce:

  • godinu i mesec
  • telesna težina pacijenta i vrednosti glikolizovanog hemoglobina (utvrđeno u laboratoriji),
  • datum i vrijeme dijagnoze,
  • vrijednosti šećera glukometra, određene najmanje 3 puta dnevno,
  • doze tableta za snižavanje šećera i inzulina,
  • količina konzumiranih hljeba po obroku,
  • Napomena (ovdje se bilježe zdravlje, pokazatelji krvnog pritiska, ketonska tijela u mokraći, razina tjelesne aktivnosti).

Što je dnevnik dijabetesa

Riječ "samokontrola" često alarmira pacijente. Pacijenti s dijabetesom to povezuju s nečim kompliciranim i mučnim. Je li tako? Vođenje dnevnika samokontrole dijabetesa uključuje neovisno razmatranje određenih kriterija kod kuće.

Sljedeći pokazatelji se uzimaju pod kontrolu:

  • šećer u krvi
  • količina šećera u urinu
  • tjelesna težina
  • krvni pritisak
  • količina ketonskih tijela u urinu.

Razlozi zašto trebate voditi dnevnik samokontrole:

  • analizirajući podatke, možete shvatiti da li je tretman efikasan,
  • Možete vizuelno procijeniti postizanje svojih ciljeva,
  • uzimajući u obzir vrijednosti testova krvi i urina, prilagođavaju se prehrana, vježbanje i lijekovi,
  • pratite kako promene načina života utiču na nivo šećera u vašem telu,
  • uči vas da kontrolirate stanje u tijelu i razumijete kada je potrebna pomoć.

Kako napraviti dnevnik

Ne postoje stroga pravila za dizajn stola u dnevniku samokontrole. Struktura tablica je slična i uključuje grafikone:

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

  • godinu i mjeseca u kojem se dnevnik popunjava,
  • vrijednost iz analize za sadržaj glikoziranog hemoglobina,
  • težina
  • datum i vrijeme kontrole,
  • vrijednosti šećera dobivene analizom glukometra (jutro, dan, večer),
  • doza inzulina
  • doza lijekova koji imaju niži učinak na nivo šećera,
  • broj jedinica za hljeb koji se konzumira s hranom,
  • nivo pritiska
  • blagostanje
  • količina fizičke aktivnosti
  • količina ketonskih tijela u urinu.

U nekim verzijama dnevnika, pritisak, blagostanje, fizička aktivnost bilježe se u jednoj koloni „Bilješke“.

Takođe možete pronaći pojednostavljene opcije. Oni samo pokazuju vrijednosti šećera u krvi prije i nakon što ih je osoba pojela. Pokazatelji se bilježe za doručak, ručak i večeru. Stupac "Napomene" odvojeno se izvlači.

Druga verzija dnevnika za samopregled je jednostavna i zahtijeva manje vremena za popunjavanje, ali manje je informativna. Da biste dobili cjelovitu sliku stanja zdravlja - preporučuje se održavanje detaljne tabele.

Aplikacije

Sada postoji veliki izbor aplikacija koje se instaliraju na pametne telefone. Među njima je mnogo vrsta elektroničkih dnevnika za bolesnike s dijabetesom. Među njima je nekoliko aplikacija koje su popularnije od ostalih:

  • mySugrCompanion. Višenamjenska aplikacija koja sadrži ne samo tablicu za unos podataka, već i korisne informacije. Ispunjavanje dnevnika predstavljeno je u obliku igre. Za svako uvođenje pokazatelja osobi dodjeljuju se bodovi. Za njih možete poraziti softversko "šećerno čudovište". Uz to, aplikacija ima mogućnost postavljanja ciljeva i bilježenja njihovih postignuća. Ovo služi kao motivacija osobi koja ima dijabetes.
  • GlucoseBuddy.Aplikacija je proračunska tablica s kojom možete pratiti stanje svog tijela. Ovdje možete pratiti sljedeće pokazatelje - količina šećera u krvi, doza inzulina, količina ugljikohidrata, doza lijekova.
  • DiabetesPal. Ova je aplikacija slična aplikaciji GlucoseBuddy. Njegova prednost može se nazvati činjenicom da postoje više pokazatelja koji se mogu pratiti. U ovoj aplikaciji pojavljuju se grafikoni - visina, težina, pritisak, broj sati spavanja, posebne napomene.
  • MedSimple. Glavnom prednost ove aplikacije može se smatrati prisustvo podsjetnika. To pomaže da se ne zaboravi da morate uzimati lijek ili ubrizgati inzulin.
  • Fooducate Ova je aplikacija specijalizirana za ljude kojima je dijagnosticiran dijabetes. Ali ima vrlo korisnu funkciju - mogućnost čitanja kroz barkod sastav proizvoda i prijedlog dijetetske, alternativne mogućnosti zamjene.

Pored mobilnih aplikacija, postoje i programi koji se instaliraju na računar i takođe pomažu u organizaciji procesa samokontrole. Među njima možete nazvati aplikaciju koja nudi 2 vrste dnevnika. Dizajnirani su tako da pacijenti s različitim vrstama dijabetesa i oblicima liječenja mogu odabrati sebi najpovoljniju tablicu.

Dnevnici razlika mogu se nazvati ovi:

  • dnevnik pacijenta sa dijabetesom tipa 1,
  • dnevnik pacijenta sa dijabetesom tipa 2.

Za one koji imaju dijabetes tipa 2, postoje 4 vrste dnevnika:

  • ne primaju inzulin
  • primanje produženog inzulina
  • primanje kratkog i produženog insulina,
  • primanje miješanog inzulina.

Prevencija i preporuke

Dijabetes melitus je bolest koja zahtijeva obavezno svakodnevno samopregledovanje. Ovo je jamstvo kvalitete tretmana i pozitivan ishod terapije. Redovno nadziranje šećera u krvi i urina, količine inzulina, lijekova i drugih pokazatelja - pomažu osobi da vodi puni život.

Prije svega, takav je dnevnik potreban osobama koje pate od dijabetesa ovisnog o inzulinu. Pacijentima sa bolešću tipa 1 se takođe preporučuje praćenje pokazatelja.

Na osnovu podataka iz dnevnika, lekar prilagođava smjer liječenja kako bi povećao efikasnost. Svako ko ima dijabetes može koristiti ovu tehniku, pa je ne biste trebali zapostavljati.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Dnevnik samokontrole ljudi s dijabetesom sastavni je dio procesa liječenja. Pomaže u regulaciji prehrane i praćenju koncentracije šećera u krvi, a ujedno pokazuje kako promijeniti plan liječenja.

Informacije dobivene kontrolom su od temeljne važnosti za određivanje smjera liječenja.

U usporedbi s rezultatima testova koji su rađeni u bolnici, svjedočanstva domaćih istraživanja pokazuju pravu sliku bolesti. To povećava efikasnost i uspešnost lečenja.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Čemu služi dnevnik?

Učenje kako pravilno korigirati terapiju, koja uključuje fizičku aktivnost, dijetu, doziranje inzulinskih pripravaka, a također pravilno procijeniti svoje stanje - to su zadaci samokontrole. Naravno, vodeća uloga u ovom procesu dodijeljena je liječniku, ali pacijent koji svjesno kontrolira svoju bolest, postiže dobre rezultate, uvijek posjeduje situaciju i osjeća se samouvjerenije.

Bezgrešno popunite dnevnik dijabetičara ili dnevnik samokontrole dijabetesa nastavit će se u posebnim školama, koje postoje u svakoj klinici u gradu. Korisno je za pacijente sa bilo kojom vrstom bolesti. Ispunjavajući ga, treba imati na umu da ovo nije rutinski posao za koji je potrebno vrijeme, već način da se spriječe ozbiljne komplikacije. Ne postoje jedinstveni standardi za pisanje u njemu, međutim, postoje neke želje za njegovim održavanjem. Preporučuje se voditi dnevnik odmah nakon dijagnoze.

Šta napisati u dnevnik?

Potrebno je popraviti podatke, čija će analiza smanjiti rizik od komplikacija ili poboljšati pacijentovo stanje. Najvažnije su sljedeće točke:

  • nivo glukoze Ovaj pokazatelj je fiksiran prije i nakon jela. U nekim slučajevima ljekari traže od pacijenata da naznače određeno vrijeme,
  • vrijeme primjene pripravaka inzulina,
  • ako se dogodi hipoglikemija, onda se uvjerite
  • u nekim je slučajevima liječenje antidijabetičkim tabletama moguće kod dijabetesa tipa 1.

Online aplikacije za dijabetes samokontrole

Trenutno postoji veliki izbor programa za ovu kategoriju pacijenata. Oni se razlikuju u funkcionalnosti i mogu biti i plaćeni i besplatni. Suvremene tehnologije omogućavaju pojednostavljenje dnevnika samokontrole dijabetes melitusa i, ako je potrebno, savjetovanje s liječnikom koji šalje liječnika u elektroničkom obliku. Programi su instalirani na pametnom telefonu, tabletu ili ličnom računaru. Razmotrimo neke od njih.

To je internetski dnevnik samonadzirajuće prehrane i hipoglikemije. Mobilna aplikacija sadrži sljedeće parametre:

  • tjelesna težina i njen indeks,
  • potrošnja kalorija i njihovo izračunavanje pomoću kalkulatora,
  • glikemijski indeks hrane
  • za svaki proizvod dobiva se hranljiva vrijednost i navodi se hemijski sastav,
  • dnevnik koji vam daje mogućnost da vidite količinu proteina, lipida, ugljikohidrata, a također računate i kalorije.

Uzorak dnevnika samokontrole za dijabetes možete naći na web stranici proizvođača.

Socijalni dijabetes

Ovaj univerzalni program pruža mogućnost upotrebe za bilo koju vrstu dijabetesa:

  • na prvi - pomaže u određivanju doze inzulina koja se izračunava na osnovu nivoa glikemije i količine ugljikohidrata primljenih u tijelu,
  • u drugom identificirati odstupanja u ranoj fazi.

Dnevnik dijabetesa o glukozi

Ključne karakteristike aplikacije:

  • dostupno i jednostavno za upotrebu sučelje,
  • praćenje podataka o datumu i vremenu, razini glikemije,
  • komentari i opis unesenih podataka,
  • mogućnost kreiranja računa za više korisnika,
  • slanje podataka drugim korisnicima (na primjer, lekaru),
  • mogućnost izvoza informacija u nagodbene aplikacije.

Diabet connect

Dizajniran za Android. Ima lijep jasan raspored, omogućava vam kompletan pregled kliničke situacije. Program je pogodan za tipove 1 i 2 bolesti, podržava glukozu u krvi u mmol / l i mg / dl. Diabetes Connect nadzire prehranu pacijenta, količinu dobijenih hljebnih jedinica i ugljikohidrata.

Postoji mogućnost sinhronizacije sa ostalim Internet programima. Nakon unosa osobnih podataka, pacijent prima vrijedne medicinske upute izravno u aplikaciji.

Dijabetes magazin

Aplikacija vam omogućuje praćenje osobnih podataka o razini glukoze, krvnom tlaku, glikoliranom hemoglobinu i drugim pokazateljima. Značajke časopisa "Dijabetes" su sljedeće:

  • sposobnost stvaranja više profila istovremeno,
  • kalendarom da biste pregledali informacije za određene dane,
  • izvještaji i grafikoni, prema dobivenim podacima,
  • mogućnost izvoza informacija lekaru,
  • kalkulator koji omogućava pretvaranje jedne mjere mjere u drugu.

Elektronski dnevnik samokontrole za dijabetes koji se instalira na mobilne uređaje, računare, tablete. Postoji mogućnost prijenosa podataka njihovom daljnjom obradom s glukometra i drugih uređaja. U ličnom profilu pacijent uspostavlja osnovne podatke o bolesti, na osnovu kojih se vrši analiza.

Za pacijente koji koriste pumpe za primjenu inzulina, postoji lična stranica na kojoj možete vizualno kontrolirati bazne nivoe. Moguće je unijeti podatke o lijekovima, na osnovu kojih se izračunava potrebna doza.

Ovo je internetski dnevnik samokontrole nadoknade za šećer u krvi i poštivanja dijetske terapije. Mobilna aplikacija uključuje sljedeće točke:

  • glikemijski indeks proizvoda
  • potrošnja kalorija i kalkulator,
  • praćenje telesne težine
  • dnevnik potrošnje - omogućava vam da vidite statistiku kalorija, ugljenih hidrata, lipida i proteina koji su primljeni u pacijentovom telu,
  • za svaki proizvod postoji kartica na kojoj su navedeni kemijski sastav i hranjive vrijednosti.

Uzorak dnevnika možete pronaći na web lokaciji proizvođača.

Primjer dnevnika samokontrole dijabetesa. Dnevna tablica bilježi podatke o razini šećera u krvi, a ispod - faktori koji utječu na pokazatelje glikemije (jedinice hljeba, unos inzulina i njegovo trajanje, prisustvo jutarnje zore). Korisnik može nezavisno dodati faktore na listu.

Posljednji stupac tablice zove se „Prognoza“. Prikazuju se savjeti o tome koje radnje trebate poduzeti (na primjer, koliko jedinica hormona trebate unijeti ili potreban broj jedinica hljeba za ulazak u tijelo).

Dijabetes: M

Program je u mogućnosti pratiti gotovo sve aspekte liječenja dijabetesa, generirati izvještaje i grafikone s podacima, rezultate slati e-poštom. Alati vam omogućuju da zabilježite šećer u krvi, izračunate količinu inzulina potrebnu za primjenu, različitih trajanja djelovanja.

Aplikacija može primati i obrađivati ​​podatke s glukometra i inzulinskih pumpi. Razvoj za Android operativni sistem.

Mora se zapamtiti da je liječenje šećerne bolesti i stalna kontrola ove bolesti kompleks međusobno povezanih mjera, čija je svrha održavanje pacijentovog stanja na potrebnoj razini. Prije svega, ovaj kompleks usmjeren je na ispravljanje funkcioniranja stanica pankreasa, što vam omogućava da razinu šećera u krvi zadržite u prihvatljivim granicama. Ako je cilj postignut, bolest se nadoknađuje.

Dnevnik samokontrole gestacijskog dijabetesa

Ako je trudnica otkrila ovu bolest, onda joj je potreban stalni samokontroliranje, što će vam pomoći da prepozna sljedeće točke:

  • Postoji li dovoljno fizičke aktivnosti i prehrane za kontrolu glikemije,
  • Da li je potrebno unošenje pripravaka inzulina radi zaštite fetusa od visoke glukoze u krvi.

Sljedeći parametri trebaju biti zabilježeni u dnevniku:

  • količinu potrošenih ugljikohidrata,
  • doziranje inzulina
  • koncentracija šećera u krvi,
  • tjelesna težina
  • brojevi krvnog pritiska
  • ketonska tijela u urinu. Nalaze se kod ograničene potrošnje ugljikohidrata, nepravilno odabrane inzulinske terapije ili gladovanja. Možete ih odrediti pomoću medicinskih uređaja (posebne test trake). Pojava ketonskih tijela smanjuje isporuku kisika tkivima i organima, što nepovoljno utječe na plod.

Kod mnogih žena gestacijski dijabetes nestaje nakon porođaja. Ako nakon porođaja ostane potreba za pripravcima inzulina, tada se najvjerovatnije razvija dijabetes prvog tipa u razdoblju gestacije. Neke žene imaju dijabetes tipa 2 nekoliko godina nakon rođenja djeteta. Smanjiti rizik od njegovog razvoja pomoći će fizička aktivnost, dijeta i kontrola koncentracije glukoze u krvi barem jednom godišnje.

Dnevnik samokontrole dijabetesa tipa 2

Glavni zadatak kod ove bolesti je stabilna normalizacija glukoze u krvi. Pacijent nije u stanju osjetiti njegove fluktuacije, pa će vam samo pažljiva samokontrola omogućiti praćenje dinamike ove ozbiljne patologije.

Učestalost studija glukoze direktno ovisi o terapiji lijekovima za snižavanje šećera i nivou glikemije u toku dana. Kod vrijednosti bliskih normalnoj, šećer u krvi se određuje u različito doba dana nekoliko dana u sedmici. Ako promijenite svoj uobičajeni način života, na primjer, pojačanu fizičku aktivnost, stresne situacije, pogoršanje popratne bolesti ili pojavu akutne patologije, učestalost samokontrole glukoze provodi se u dogovoru s liječnikom. Ako se dijabetes kombinira s prekomjernom težinom, tada u dnevnik moraju biti zabilježene sljedeće informacije:

  • promjene težine
  • energetska vrijednost prehrane,
  • očitavanje krvnog pritiska najmanje dva puta u toku dana,
  • i drugi parametri koje preporuči ljekar.

Podaci navedeni u dnevniku samokontrole dijabetes melitusa omogućit će liječniku da objektivno procijeni kvalitetu liječenja i pravovremeno prilagodi terapiju ili će dati odgovarajuće preporuke o prehrani, propisati fizioterapiju. Stalno praćenje bolesti i redovno liječenje ove bolesti pomoći će u održavanju pojedinog tijela na potrebnom nivou, a po potrebi poduzimaju i hitne mjere za normalizaciju stanja.

Pogledajte video: Čemu služi dnevnik samokontrole (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar