Doxy-Hem tablete: upute za upotrebu

Sažetak Doxy Hema ukazuje na njegovu upotrebu za poboljšanje mikrocirkulacije. Propisuje se u bilo kojoj fazi insuficijencije vena i posljedica njenog prisustva, prekanceroznih stanja, jakog oticanja udova, prisutnosti boli povezane s edemom ili oštećenjem funkcija vena. Također, direktno propisivanje lijeka je prisutnost lezija u krvnim sudovima i drugim krvnim žilama koje su posljedica povećanja krhkosti njihovih zidova.

Uz to, Doxy-Hem je propisan za nefropatiju i dijabetičku retinopatiju, kao i za druge mikroangiopatije koje su povezane s metaboličkim poremećajima ili kardiovaskularnim bolestima, pogoršanim trombotskim poremećajima. Doxy-Hem je propisan za flebitis, površinski i duboki, trofični čir, kongestivne dermatoze, znakove varikoznih vena i parestezija.

Obrasci za izdavanje

Lijek se proizvodi u pakovanju od 3 blistera, svaki sa po 10 kapsula, veličine kapsule broj 0. Ima 30 kapsula po pakovanju. Kapsule sadrže samo jednu aktivnu supstancu - kalcijum dobsilat. Kao pomoćne tvari, sastav lijeka uključuje škrob dobiven iz kukuruza radi poboljšane apsorpcije lijeka i magnezijum stearat.

Kapsula se sastoji od dva dela u boji koji ne dozvoljavaju prolazak svetlosti - glavni deo je obojen u bledo žutu boju, a drugi deo je tamnozelene boje. Sadržaj praha se kreće od čisto bijele do bijele boje sa žutom bojom. Također je dopušteno da u sastavu praha budu male tvorbe, koje se s laganim pritiskom lako raspadaju u labavi prah.

Upute za upotrebu

Kapsule treba čuvati na suhom, tamnom i hladnom mestu, ne sme se dozvoliti da direktna sunčeva svetlost padne na njih i temperatura vazduha će porasti iznad 25 stepeni. Lijek možete čuvati do 5 godina od datuma proizvodnje.

Prilikom uzimanja lijeka, trebali biste se suzdržati od pijenja pića koja sadrže alkohol, također se ne preporučuje piti lijek s kafom ili gaziranim slatkim pićima. Jedinicu lijeka uzmite u cjelini, bez žvakanja i bez otvaranja kapsula, isključivo oralno.

Važni su i rezultati pregleda pacijenta. Ne smijete sami prilagoditi dozu lijeka u slučaju bilo kakvih nedoumica da trebate kontaktirati stručnjaka.

Nisu zabilježeni slučajevi u kojima je tokom upotrebe lijeka otkrivena reakcija s drugim lijekovima. Ne postoji ograničenje uzimanja drugih lijekova. Tokom prijema nije otkriven utjecaj na kontrolu vozila ili mehaničkih jedinica, niti utjecaj na sposobnost brzog reagiranja i trezvenog razmišljanja.

Kontraindikacije

Ovaj lijek je zabranjen za upotrebu osobama koje imaju alergijsku reakciju ili pojedinačnu netoleranciju na aktivnu supstancu Doxy Hem. U slučaju da se pojave nuspojave, morate prekinuti uzimanje lijeka. Takođe je zabranjeno uzimanje droge:

  • U prvom tromjesečju trudnoće i tijekom dojenja,
  • Djeca mlađa od 13 godina
  • Perforacijom želuca ili creva
  • Sa krvarenjem otkrivenim u probavnom traktu,
  • Hronične i akutne bolesti bubrega i jetre,
  • Peptični čir u akutnom periodu,
  • Pojava hemoragičnih reakcija uzrokovanih uzimanjem antikoagulansa.

Budući da Doxy-Hem smanjuje viskoznost krvi u tijelu, to morate uzeti u obzir dok uzimate lijek.

Osim toga, lijek izglađuje vaskularne zidove, što može uzrokovati prodiranje krvnih sastojaka kroz njih i narušen vaskularni integritet. U slučaju takvih nuspojava morate hitno prestati uzimati lijekove i obratiti se medicinskoj ustanovi. Oba ova stanja mogu prouzrokovati nekontrolirano krvarenje koje je teško zaustaviti, posebno ako se radi o unutrašnjem krvarenju.

Prve 2-3 nedelje 500 mg se propisuje tri puta dnevno uz obroke, nakon čega se doza smanjuje na 500 mg dnevno. Ako je potrebno propisati liječenje ako pacijent ima mikroangiopatiju ili retinoterapiju, propisuje se lijek od 1500 mg dnevno, podijeljeno u tri doze. Tijek liječenja u ovom slučaju je do šest mjeseci, nakon čega se doza smanjuje na 500 mg dnevno.

Nuspojave

Neželjene reakcije tokom ispitivanja manifestirale su se u maloj skupini ljudi, stoga su sve primijećene nuspojave prilično rijetke. Nijedna od nuspojava nije pronađena u većem dijelu proučavane grupe ljudi.

Gastrointestinalni traktProliv, mučnina i povraćanje, otežana opstrukcija creva, komplikacije prirodnih funkcija, upala sluznice u ustima, bol u gutanju, stomatitis
EpitelAlergijske reakcije na koži - osip, svrbež, peckanje
KrvotokAgranulocitoza - u izuzetno rijetkim slučajevima situacija je lako reverzibilna na pozadini povlačenja lijekova
Mišićno-koštani sistem i ostali poremećajiGlavobolja, artralgija, zimica, vrućica pri temperaturi, opća slabost i gubitak snage

Pojava bilo kakvih nuspojava trebala bi biti razlog ne samo za kontaktiranje stručnjaka, nego i za ponovno darivanje krvi za biohemijske analize. Budući da Doxy-Hem može uticati na kreatinin u krvi.

U internetskim trgovinama i mrežnim ljekarnama cijena Doxy-Hema je 306,00 - 317,00 rubalja po paketu od 30 komada. U običnim ljekarnama cijena varira od 288,00 rubalja do 370,90 rubalja, ovisno o mreži ljekarni. Na web mjestu Pharmacy.ru cijena Doxy-Hema postavljena je 306,00 rubalja.

Doxyium, Doxyium 500, Doxilek, Calcium dobesilate trebali bi biti nazvani analogima Doxy-Hem za aktivnu aktivnu tvar, ali ih je trenutno teško pronaći u ljekarnama. Jeftini analozi Doxy-Hema skuplji su od samih lijekova. Korvitin, Phlebodia 600, Diosmin i Troxevasin treba pripisati lijekovima sličnim njemu.

  • Doxium. Analogna droga iz Srbije. Ima sličnu aktivnu tvar i broj kapsula u pakovanju, ali prepisuje se uglavnom samo kod venskog širenja vena. Gotovo da nema nuspojava, uz to, savršeno smanjuje viskoznost krvi. Prodaje se na recept, ali trenutno nije dostupno za prodaju. Prije nestanka u ljekarnama, cijena je bila 150,90 rubalja.
  • Kalcijum Dobesilat. Ima sličnu aktivnu supstancu, ali smanjena doza je 250 mg. Pakovanje sadrži 50 kapsula, a unos ovog lijeka je postavljen u količini od 3 komada dnevno. Nuspojava, osim Doxy Hema, gotovo nema. Međutim, u ljekarnama je lijek vrlo teško pronaći. Trošak je 310,17 rubalja.
  • Phlebodia 600. Ima diosmin kao aktivnu aktivnu tvar. Propisan je za kršenje cirkulacije krvi u kapilarima, bolove u donjoj trećini nogu i osjećaj težine. Ne preporučuje se za upotrebu deci mlađoj od 18 godina. Cijena lijeka u ljekarnama iznosi 1029,30 rubalja.
  • Corvitin. Prodaje se u obliku suhe mase, koristi se za stabilizaciju kapilara, za liječenje poremećaja cirkulacije. Strogo je zabranjena upotreba u slučaju arterijske hipotenzije i trudnoće. Broj nuspojava neznatno je veći nego kod Doxy-Hema, a također se ne otkriva predoziranje. Prodaje se isključivo na recept, cijena lijeka je 2900,00 rubalja.
  • Troxevasin. Može se uzimati s bolestima jetre i bubrega, koristi se i s oprezom kod trudnica, dojilja i djece. Lijek je dostupan u obliku kapsula i gela. Pored recepta za Doxy-Hem, koristi se za dislokacije i povrede u oba oblika. Cijena ovog lijeka je od 411,00 rubalja po pakovanju kapsula od 50 komada i 220,90 rubalja po gelu.

Predoziranje

Studija lijeka nije otkrila nijedan slučaj predoziranja lijekom. Međutim, ako se utvrde snažne nuspojave, trebali biste prestati uzimati lijek i posavjetovati se s liječnikom kako biste prilagodili doziranje ili zamijenili lijek drugim. Također je vrijedno učiniti ako postoje neodređeni bolovi ili stanja.

Postojeći oblici oslobađanja i sastav

Lijek se proizvodi u želatinskim kapsulama. Pakovanje lijeka sadrži 30 ili 90 kapsula u blisterima. U žuto-zelenim kapsulama je bijeli prah.

Doxy-Hem je učinak zasnovan na kapsuli i angioprotektivnom.

Prah sadrži 500 mg kalcijevog dobesilata. Tu je i kukuruzni škrob i magnezijum stearat. Školjka kapsule sastoji se od sljedećih tvari:

  • titanijum-dioksid
  • žuti željezni oksid
  • crni željezni oksid
  • indigo karmin
  • želatina.

Farmakološko djelovanje

Doxy-Hem ima angioprotektivni, antiplanski i vazodilatacijski efekat. Blagotvorno deluje na krvne žile, povećavajući tonus vaskularnih zidova. Plovila postaju trajnija, elastičnija i nepropusnija. Prilikom uzimanja kapsula povećava se ton zidova kapilara, mikrocirkulacija i rad srca se normaliziraju.

Lijek utječe na sastav krvne plazme. Membrane crvenih krvnih zrnaca postaju elastične. Dolazi do inhibicije agregacije trombocita i povećanja nivoa kinina u krvi. Kao rezultat, posude se šire, krv se ukapljuje.

Prilikom uzimanja kapsula povećava se ton zidova kapilara, mikrocirkulacija i rad srca se normaliziraju.

Farmakokinetika

Kapsule imaju veliku brzinu apsorpcije u probavnom traktu. Aktivna supstanca ulazi u krvotok, gdje dostiže maksimalnu koncentraciju u roku od 6 sati. Kalcijumov dobesilat veže se za albumin u krvi za 20-25% i skoro ne prolazi kroz BBB (krvno-moždana barijera).

Lijek se metabolizira u maloj količini (10%) i izlučuje se uglavnom nepromijenjeno urinom i izmetom.

Zašto se propisuje Doxy-Hem?

Indikacije za uzimanje ovih kapsula su:

  • visoka propusnost vaskularnih zidova,
  • varikozne vene,
  • varikozni ekcem
  • hronična venska insuficijencija,
  • zatajenje srca
  • tromboza i tromboembolija,
  • trofični poremećaji donjih ekstremiteta,
  • mikroangiopatija (cerebrovaskularna nesreća),
  • dijabetička nefropatija (oštećenje žila bubrega),
  • retinopatija (vaskularne lezije očiju).

3D slike

Kapsule1 čep.
aktivna supstanca:
kalcijum dobesilate500 mg
(u obliku kalcijevog dobesilata monohidrata - 521,51 mg)
pomoćni sastojci: kukuruzni skrob - 25.164 mg, magnezijum stearat - 8.326 mg
ljuska kapsule: kućište (titan dioksid (E171) - 0.864 mg, žuto bojilo željezo-oksid (E172) - 0.144 mg), poklopac (crno bojilo od željezovog oksida (E172) - 0.192 mg, indigo-karminsko bojilo (E132) - 0.1728 mg, titanov dioksid ( E171) - 0,48 mg, željezo obojeno oksidom žuto (E172) - 0,576 mg, želatina - do 96 mg)

Doziranje i primjena

Unutra bez žvakanja dok jedete.

Dodijelite 500 mg 3 puta dnevno tokom 2-3 tjedna, a zatim se doza smanjuje na 500 mg 1 put dnevno. U liječenju retinopatije i mikroangiopatije propisuje se 500 mg 3 puta dnevno tokom 4-6 mjeseci, zatim se dnevna doza smanjuje na 500 mg 1 put dnevno. Tijek liječenja je od 3-4 tjedna do nekoliko mjeseci, ovisno o terapijskom učinku.

Proizvođač

Proizvođač / pakir / pakir: Hemofarm A.D. Vršac, filijala Proizvodno mesto Šabac, Srbija.

15000, Šabac, ul. Hajduk Velkova bb.

Vlasnik potvrde o registraciji / izdavanja kontrole kvaliteta: Hemofarm A.D., Srbija, 26300, Vršac, Beogradski put bb.

Organizacija za prihvatanje zahtjeva: Nizhpharm JSC. 603950, Rusija, Nižni Novgorod, GSP-459, ul. Salgan, 7.

Telefon: (831) 278-80-88, faks: (831) 430-72-28.

Pogledajte video: Goli ustad ayurvedic tablets : usage, benefits & side effects. Detail review in hindi by (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar