Šta je holesterol i zašto je potreban?

Holesterol (Grčki: χολή - žuč i στερεός - kruta tvar) - organski spoj, prirodni policiklički lipofilni alkohol sadržan u staničnoj membrani svih životinja i ljudi, ali ne nalazi se u staničnoj membrani biljaka, gljivica, kao ni u prokariotskim organizmima (arheje, bakterije itd.).

Holesterol

Opšte
Sistematično
ime
(10R,13R) -10,13-dimetil-17- (6-metilheptan-2-il) -2,3,4,7,8,9,11,12,14,15,16,17-dodekahidro-1Hciklopentaafenantren-3-ol
Tradicionalna imenaholesterol
holesterol
(3β) -holest-5-en-3-ol,
5-holesten-3β-ol
Chem. formulaC27H46O
Fizička svojstva
Uslovbijela kristalna kruta tvar
Molarna masa386.654 g / mol
Gustina1,07 g / cm³
Toplinska svojstva
T. rastopiti.148-150 ° C
T. bale.360 ° C
Hemijska svojstva
Rastvorljivost u0,095 g / 100 ml
Klasifikacija
Reg. CAS broj57-88-5
PubChem5997
Reg. EINECS broj200-353-2
Osmehi
RTECSFZ8400000
Chebi16113
ChemSpider5775
Podaci se daju za standardne uvjete (25 ° C, 100 kPa), osim ako nije drugačije naznačeno.

Holesterol je nerastvorljiv u vodi, rastvorljiv u mastima i organskim otapalima. Holesterol se u tijelu lako sintetizira iz masti, glukoze, aminokiselina. Dnevno se stvori do 2,5 g holesterola, oko 0,5 g se unese hranom.

Holesterol osigurava stabilnost ćelijskih membrana u širokom temperaturnom rasponu. Neophodan je za proizvodnju vitamina D, proizvodnju različitih steroidnih hormona nadbubrežnih žlijezda (uključujući kortizol, aldosteron, spolne hormone: estrogene, progesteron, testosteron) i žučne kiseline.

1769. Pouletier de la Sal dobio je od žučnih kamenaca gustu bijelu supstancu ("mast"), koja je imala svojstva masti. U svom čistom obliku holesterol je izolirao ljekar, član nacionalne konvencije i ministar obrazovanja Antoine Fourcroix 1789. godine. Godine 1815. Michel Chevreul, koji je takođe izolovao ovaj spoj, nazvao ga je holesterolom ("chole" - žuč, "stereo" - solid). Marseille Berthelot je 1859. godine dokazao da holesterol pripada klasi alkohola, nakon čega su Francuzi kolesterol preimenovali u "holesterol". Na nekoliko jezika (ruski, njemački, mađarski i drugi) sačuvan je stari naziv - holesterol.

Holesterol se može stvoriti u životinjskom tijelu i unositi ga hranom.

  • Konverzija tri molekula aktivnog acetata u metilonat od pet ugljika. Javlja se u GEPR-u.
  • Konverzija mevalonata u aktivni izoprenoid - izopentenil pirofosfat.
  • Stvaranje trideset ugljikovog izoprenoidosqualena iz šest molekula izopentenil difosfata.
  • Ciklizacija skvalena do lanosterola.
  • Naknadna pretvorba lanosterola u holesterol.

U nekim organizmima tokom sinteze steroida mogu se pojaviti druge varijante reakcija (na primjer, ne-malonalonat put za formiranje molekula pet ugljika).

Holesterol u sastavu membrana stanične plazme igra ulogu dvoslojnog modifikatora, pridajući mu određenu krutost zbog povećanja gustoće „pakovanja“ fosfolipidnih molekula. Dakle, holesterol je stabilizator fluidnosti plazma membrane.

Holesterol otvori biosintezu steroidnih spolnih hormona i kortikosteroida, služi kao osnova za stvaranje žučnih kiselina i vitamina grupe D, sudjeluje u regulaciji propusnosti stanica i štiti crvena krvna zrnca od djelovanja hemolitičkih otrova.

Holesterol je nerastvorljiv u vodi i u svom čistom obliku ne može se dostavljati tjelesnim tkivima pomoću krvi na bazi vode. Umjesto toga, kolesterol u krvi nalazi se u obliku dobro topljivih složenih spojeva s posebnim proteinima transportera, tzv apolipoproteini. Takvi složeni spojevi se nazivaju lipoproteini.

Postoji nekoliko vrsta apolipoproteina koji se razlikuju u molekularnoj težini, stepenu afiniteta za holesterol i stepenu topljivosti kompleksnog spoja sa holesterolom (sklonost taloženju kristala holesterola da se istalože i stvaraju aterosklerotske plakove). Razlikuju se sljedeće grupe: visoka molekulska masa (HDL, HDL, lipoproteini visoke gustoće) i niska molekularna masa (LDL, LDL, lipoproteini niske gustine), kao i vrlo niska molekulska masa (VLDL, VLDL, lipoproteini vrlo male gustine) i hilomikron.

Holesterol, VLDL i LDL transportiraju se u periferna tkiva. Apoliproteini iz HDL skupine transportiraju ga u jetru, odakle se holesterol uklanja iz tijela.

Uređivanje holesterola

Suprotno uvriježenom mišljenju, novi pregled istraživanja u zadnjih pedeset godina od strane međunarodnog tima ljekara i objavljen u stručnom pregledu kliničke farmakologije izaziva pola stoljeća pouzdanja da „loš kolesterol“ (lipoproteini niske gustine, LDL) uzrokuje kardiovaskularne bolesti. Kardiolozi iz SAD-a, Švedske, Velike Britanije, Italije, Irske, Francuske, Japana i drugih zemalja (ukupno 17 osoba) nisu pronašli nikakve dokaze o povezanosti visokog ukupnog ili „lošeg“ holesterola i kardiovaskularnih bolesti, analizirajući podatke 1,3 miliona pacijenata . Oni su naveli: ovo gledište se temelji na "pogrešnoj statistici, uklanjanju neuspjelih suđenja i zanemarivanju brojnih sukobljenih zapažanja."

Visok sadržaj drogeInP u krvi je karakteristično za zdravo tijelo, pa ih se često lipoproteini nazivaju "dobrima". Lipoproteini velike molekularne težine su visoko rastvorljivi i nisu skloni taloženju holesterola, te na taj način štite žile od aterosklerotskih promjena (to jest, nisu aterogeni).

Kolesterol u krvi mjeri se ili u mmol / l (milimol po litri - jedinica koja djeluje u Ruskoj Federaciji) ili u mg / dl (miligram po decilitru, 1 mmol / l je 38,665 mg / dl). U idealnom slučaju, kada je nivo "loših" lipoproteina niske molekulske mase ispod 2,558 mmol / L (za ljude visokog rizika od kardiovaskularnih bolesti - ispod 1,81 mmol / L). Taj se nivo, međutim, rijetko postiže kod odraslih. Ako je nivo lipoproteina male molekulske mase viši od 4.138 mmol / L, preporučuje se upotreba dijeta za spuštanje ispod 3.362 mmol / L (što može dovesti do depresivnih poremećaja, povećanog rizika od infektivnih i onkoloških bolesti. Ako je ta razina veća od 4.914 mmol / L ili tvrdoglavo drži iznad 4.138 mg / dl, preporučuje se razmotriti mogućnost liječenja lijekovima, za osobe s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti te se brojke mogu smanjiti. Udio "dobrih" lipoproteina velike molekulske težine u ukupnoj razini vezivanja kolesterola njihove lipoproteina više, to bolje. indikator Dobar se smatra, ako je mnogo veći od 1/5 ukupnog nivoa lipoproteina holesterola vezivanja.

Čimbenici koji povećavaju razinu "lošeg" kolesterola uključuju:

  • pušenje
  • prekomjerna težina ili gojaznost, prejedanje,
  • nedostatak vježbanja ili nedostatak fizičke aktivnosti,
  • nepravilna prehrana s velikim sadržajem trans masti (sadržana u djelomično hidrogeniziranim mastima), visokim sadržajem ugljikohidrata u hrani (posebno lako probavljivoj, poput slatkiša i konditorskih proizvoda), nedovoljnom količinom vlakana i pektina, lipotropnim faktorima, polinezasićenim masnim kiselinama, elementima u tragovima i vitaminima,
  • zagušenje žuči u jetri sa raznim poremećajima ovog organa izvor nije naveden 2680 dana (takođe dovodi do žučnog kamenca kolecistitisa). Pojavljuje se sa zloupotrebom alkohola, nekim virusnim bolestima, uzimanjem određenih lijekova,
  • također neki endokrini poremećaji - dijabetes melitus, hipersekrecija inzulina, hipersekrecija hormona nadbubrežne kore, nedostatak tireoidnih hormona, spolnih hormona.

Povišena razina „lošeg“ holesterola može se primijetiti i kod nekih bolesti jetre i bubrega, praćena kršenjem biosinteze „pravih“ lipoproteina u tim organima. Može biti i nasljedna, nasljedna zbog nekih oblika takozvane "porodične dislipoproteinemije". U tim slučajevima pacijenti obično trebaju posebnu terapiju lijekovima.

Čimbenici koji snižavaju razinu „lošeg“ kolesterola uključuju tjelesni odgoj, sport i općenito redovnu tjelesnu aktivnost, odvikavanje od pušenja i konzumiranja alkohola, hranu koja sadrži malo zasićenih životinjskih masti i lako probavljivih ugljikohidrata, ali bogata vlaknima, polinezasićenim masnim kiselinama i lipotropnim faktorima (metionin , holin, lecitin), vitamini i minerali.

Važan faktor koji utiče na holesterol je crevna mikroflora. Rezidencijalna i prolazna mikroflora ljudskog crijeva, sintetizirajući, transformirajući ili uništavajući egzogene i endogene sterole, aktivno je uključena u metabolizam kolesterola, što nam omogućava da ga razmatramo kao najvažniji metabolički i regulatorni organ koji sudjeluje u suradnji sa stanicama domaćina u održavanju homeostaze kolesterola.

Holesterol je takođe glavna komponenta većine žučnih kamenaca (vidi istoriju otkrića).

Šta je holesterol?

Ovo je vrsta masne kiseline koja je uključena u mnoge metaboličke procese u tijelu (sinteza vitamina D, žučnih kiselina, različitih steroidnih hormona).
70% holesterola tijelo proizvodi sam, ostatak unosi u hranu s hranom.Prije 60 godina, kolesterol i zasićene masti zauzeli su središnju fazu u teoriji pojave srčanih i krvožilnih bolesti. Svjetska propaganda je bila uspješna: njihovo samo spominjanje izaziva negativnost i strah. Rezultate vidite sami: gojaznost, dijabetes su porasli, a bolesti srca i krvnih žila i dalje su glavni uzrok smrti.

Višak kolesterola u tijelu dovodi do pojave plakova u žilama, do otežane cirkulacije, što može dovesti do moždanog udara, srčanog udara i ateroskleroze sudova češće od donjih ekstremiteta (obično završava gangrenom i amputacijom donjih ekstremiteta).

U riziku su osobe s prekomjernom težinom, hipertenzivni dijabetičari, oboljeli od bolesti štitnjače i pušači.
Kao što vidite, ateroskleroza se razvija polako i postepeno, tiho.Najčešće se naziva tihim ubicom (zbog svojih podmuklih komplikacija).
Prema statistici, već u dobi od 25 godina, osoba može imati početne manifestacije vaskularne ateroskleroze, stoga se u mladoj dobi preporučuje uzimati testove barem jednom godišnje kako bi se utvrdila razina kolesterola u krvi. Ako se utvrde odstupanja od norme (norma je 3,8-5,2 mmol / l), tada se provode detaljne studije (lipidni spektar).

Zašto je to potrebno?
Za ranu dijagnozu visokog holesterola
i ranija upotreba lijekova koji snižavaju kolesterol u krvi, jer dijeta i zdrav način života smanjuju holesterol za samo 15%.
A pravodobno imenovanje statina dovodi do značajnog poboljšanja kvalitete života.

Zašto je potreban holesterol?

Možda vam zvuči čudno, ali:

  • Bez holesterola se raspadate. Zidovi svih ćelija izgrađeni su od holesterola i masti.
  • Bez holesterola nema hormona. Od njega se proizvode muški, ženski spol i drugi hormoni, uključujući vitamin D.
  • I na kraju, bez holesterola, nema probave. Proizvodi žuč.

Mnoge ćelije to mogu sami. Jetra čini 80% holesterola vidljivog u analizi. Holesterol u hrani nije toliko bitan. 25% svih holesterola daje najvažnijem organu - mozgu.

Važno:
- holesterol raste tokom fizičkog i mentalnog stresa.
- Holesterol se nalazi samo u životinjskim namirnicama!
- Sa godinama povećava se proizvodnja holesterola u jetri i to je norma.
- Svježe naučno istraživanje: ljudi sa niskim holesterolom češće umiru. To se ne primećuje kod visokog holesterola.

Zaključak: Ne možete živjeti bez holesterola!
Razmislite o tome ako tijelo radi više kolesterola nego što liječnik dopušta, tada radite na uzrocima prije nego što slijepo potisnete holesterol tabletom. Možda se bavi problemom koji ne vidite? To vam može spasiti život.

Pogledajte video: Lek Za HOLESTEROL - Eliksir Mladosti CISCENJE KRVNIH SUDOVA Za zdravo Srce (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar