Zdravstvena škola za pacijente sa dijabetesom: kakva je to ustanova i šta se u njoj uči?

Istorija škola dijabetesa

Prva škola za pacijente s dijabetesom organizirana je u Portugalu 1923. godine. Od ovog trenutka počeo je brzi razvoj ovog oblika medicinskog i preventivnog rada sa stanovništvom. Specijalizovane škole za edukaciju bolesnika sa dijabetesom su organizovane i djeluju u svim zemljama Evrope. U Velikoj Britaniji 1934. godine školu za pacijente sa dijabetesom osnovali su dr R. D. Lawrence i njegov pacijent H.G. Wells. Prve znanstveno potvrđene učinke obrazovanja pacijenata u školama dobili su u drugoj polovini 20. stoljeća L. Miller, J.-F. Assal, M. Berger. Od 1979. godine u Europi djeluje istraživačka skupina na edukaciji bolesnika s dijabetesom stvorena u okviru Europske asocijacije za proučavanje dijabetesa.

U Kazahstanu 1989. prvi put je provedeno istraživanje o efektivnosti programa liječenja s obukom pacijenata s dijabetesom tipa 1, razvijen u klinici Univerziteta nazvan po G. Heine u Njemačkoj (program preporučen od strane WHO). Kao rezultat dvogodišnjeg praćenja, dokazan je pozitivan učinak treninga na kliničke, metaboličke i medicinsko-socijalne parametre, kao i na pokazatelje koji odražavaju ponašanje povezano s bolešću.

Organizacija škole "Dijabetes"

Škola pacijenata sa dijabetesom kreira se u sklopu medicinskih ustanova (domova zdravlja) na funkcionalnoj osnovi.
Rad Škole vodi šef, kojeg imenuje šef odgovarajuće medicinske ustanove. U pravilu je to endokrinolog (dijabetolog) ili medicinska sestra visokog obrazovanja koja je prošla posebnu obuku. Škola je u svojim aktivnostima regulirana propisima Ministarstva zdravlja Republike Kazahstan, poveljom zdravstvene ustanove na osnovu koje je stvorena:

Obuka se provodi prema strukturiranim programima odvojeno za svaku kategoriju pacijenata:

1. pacijenti sa dijabetesom tipa 1,

2. pacijenti sa dijabetesom tipa 2,

3. pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koji primaju insulin,

4. djeca i adolescenti, pacijenti s dijabetesom i njihova rodbina,

5. trudnice sa dijabetesom.

Ciljevi dijabetes škole su:

1. pružanje pacijentu s dijabetesom medicinsku i psihološku prilagodbu životu zdravih ljudi,

2. sprečavanje razvoja i napredovanja komplikacija šećerne bolesti i kardiovaskularnih bolesti,

3. Promocija polnog života pacijenta sa dijabetesom.

Ciljevi škole dijabetesa:

1. motivacija pacijenata sa dijabetesom da održavaju kompenzaciju,

2. obuka pacijenata sa dijabetesom samokontrole,

3. podučavanje pacijenta karakteristikama korekcije liječenja u različitim životnim situacijama,

4. Savjet pacijentima sa dijabetesom tipa 1 koji su prošli osnovnu obuku u „Školi dijabetesa“ u bolnici,

5. Savjet rodbini bolesnika s dijabetesom o pitanjima ambulantnog liječenja dijabetesa 4.4.

U skladu sa zadacima medicinsko osoblje Škole dijabetesa provodi:

1. upoznavanje pacijenta sa idejama o dijabetesu i njegovim komplikacijama,

2. upoznavanje pacijenta sa principima lečenja dijabetesa,

3. podučavanje pacijenata osnovama dobre ishrane i fizičke aktivnosti kod dijabetesa,

4. obučavanje pacijenta za negu stopala,

5. podučavanje metoda samokontrole pacijenta,

6. motivacija pacijenta za održavanje normoglikemije, normalne težine i krvnog pritiska 4,5 ..

Niste pronašli ono što tražite? Koristite pretragu:

Najbolje izreke:Ali kakva ste matematika ako ne možete normalno da se zaštitite lozinkom. 8239 - | 7206 - ili pročitajte sve.

Onemogući adBlock!
i osvježite stranicu (F5)

stvarno treba

Škola zdravlja za pacijente sa dijabetesom: šta je to?


Škola za pacijente sa dijabetes melitusom je 5- ili 7-dnevni tečaj obuke, koji se provodi na bazi medicinskih ustanova.

Pacijenti različitih dobnih skupina mogu pohađati nastavu, počevši od tinejdžera i njihovih roditelja, pa završavajući sa starijim osobama.

Za pohađanje nastave potrebna je uputnica ljekara. Pacijenti se mogu poslati na predavanja jednokratno. Također je prihvatljivo uputiti pacijente na drugi tečaj radi dodatnog slušanja informacija.

Budući da većina oboljelih od dijabetesa ima posao ili pohađaju školu, školski sati se obično postavljaju s tim na umu. Zbog toga učestalost nastave i trajanje predavanja mogu biti različiti.
Hospitalizirani pacijenti mogu svakodnevno pohađati nastavu u bolničkom režimu.

Obično su takve aktivnosti u obliku neprekidnog ciklusa.

U pravilu, na takvim tečajevima, liječnik uspijeva predstaviti osnovne podatke potrebne dijabetičarima u roku od 5-7 dana.

Za zaposlene pacijente koji nisu bili hospitalizirani, kao i za dijabetičare, čija je bolest otkrivena prilikom rutinskog pregleda i nisu uspjeli doći do kritične točke, sprovode se ambulantni četveronedeljni tečajevi, često sa 2 nastavna sata tjedno.

Rad škole zasnovan je na propisima Ministarstva zdravlja Rusije, Povelji zdravstvene ustanove na osnovu koje je i kreirana. Nastavu održavaju stručnjaci iz oblasti endokrinologije - dijabetolozi ili medicinska sestra koja ima visoko obrazovanje i prošla je posebnu obuku.

Neke medicinske ustanove praktikuju provođenje nastave na mreži, izrađujući službene web stranice s odgovarajućim odjeljcima. Ovakvi portali mogu biti korisni onima koji nemaju priliku pohađati nastavu. Objavljene informacije mogu se koristiti kao medicinska referenca.

Za pacijente koji su pogoršali ketoacidozu, suvremene hronične bolesti, oštećenje sluha, vida, trening se ne provodi.

Škola dijabetesa za djecu s inzulinom ovisnom vrstom bolesti

Da bi poboljšali upozorenje, organizatori tečaja namjerno dijele pacijente u odvojene grupe za koje se održavaju predavanja odgovarajuće orijentacije. Ovo je:

  • pacijenti sa dijabetesom tipa 1,
  • pacijenti sa dijabetesom tipa 2,
  • Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 kojima je potreban inzulin
  • djeca i adolescenti s dijabetesom, kao i njihova rodbina,
  • trudnice sa dijabetesom.

Posebno je važan ovaj trenutak za djecu koja boluju od dijabetesa tipa 1. Budući da takvi pacijenti, zbog starosti, informacije ne mogu pravilno uočiti, roditeljima je dopušteno pohađati časove, za koje stečeno znanje nije manje važno.

Budući da je ova vrsta bolesti akutnija, brža i zahtijeva pažljivije praćenje stanja, predavanja u takvim školama obično su usmjerena na pružanje učenicima čitavog niza znanja o svim mogućim pitanjima s kojima se obično suočavaju dijabetičari ovisni o inzulinu iz djetinjstva.

Ciljevi i aktivnosti organizacije


Glavni cilj organiziranja škole dijabetesa i provođenja srodne nastave je usavršavanje procesa obrazovanja pacijenata i pružanje im maksimalne količine korisnog znanja.

Tokom lekcija pacijenti se uče metodama samokontrole, sposobnosti prilagođavanja procesa liječenja postojećim životnim uslovima i sprečavanju komplikacija bolesti.

Obuka se odvija u skladu s posebno dizajniranim programima, a također pruža potpunu kontrolu znanja pacijenata koji su slušali informacije. Ciklus treninga koji se održava u školi može biti osnovni ili sekundarni.

Do 1. marta svake godine, škola podnosi izvještaj o trenutnim aktivnostima za tu godinu teritorijalnom centru za dijabetes.

Šta pacijenti nauče u učionici?

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Školovanje je sveobuhvatno. U učionici pacijenti primaju i teorijska i praktična znanja. U procesu posjeta ciklusu treninga, pacijenti mogu savladati cijeli spektar znanja o sljedećim pitanjima.

Veštine ubrizgavanja


Ovaj odjeljak ne uključuje samo obuku o uporabi špricata i osiguravanje procesa potpuno sterilnog u bilo kojim uvjetima, već i informacije o inzulinu.

Kao što znate, doziranje i vrstu leka bira lekar na osnovu pacijentovog stanja, dijagnoze i rezultata ispitivanja.

Međutim, pacijent također mora znati da inzulin može imati različite efekte (postoje lijekovi za dugotrajno sporo i brzo izlaganje). Tijekom postupka prijavljivanja, posjetitelji škole, između ostalog, dobivaju podatke o pravilima odabira vremenskog okvira za primjenu inzulina.

Planiranje hrane


Kao što znate, dijeta je sastavni dio života dijabetičara. Bez strogog pridržavanja nemoguće je stabilizirati pacijentovo stanje.

Stoga se o ishrani obično daje zasebna lekcija.

Pacijenti se uvode na popis dozvoljene i zabranjene hrane, kao i poslastice, čija upotreba može pomoći u snižavanju šećera u krvi.

Uz to, pacijenti dobivaju podatke o dobrobiti koje određena jela mogu donijeti gastrointestinalnom traktu, organima vida, krvnim žilama i srcu pacijenta.

Prilagođavanje dijabetičara u društvu

Ovo je važno pitanje, jer većina pacijenata koji pate od dijabetesa bilo koje vrste ne mogu voditi uobičajeni način života za većinu i stoga se osjećaju inferiorno.

Rad sa stručnjacima omogućava pacijentima da sagledaju problem iz drugog ugla i shvate da dijabetes nije bolest, već životni stil.

Također, točka o kojoj će se govoriti na predavanjima često postaje takvo pitanje poput prevladavanja straha od kome i teškog psihološkog stanja koje se javlja kod odraslih pacijenata zbog potrebe promjene prehrane.

Prevencija dijabetičkog stopala i drugih komplikacija


Prevencija komplikacija tema je za zasebnu lekciju, poput dijeta ili ubrizgavanja inzulina.

Pacijente uči pravila lične higijene i kućne higijene, koja je neophodna kako bi se spriječio razvoj dijabetičkog stopala.

Pored toga, na lekciji će pacijenti učiti o lijekovima, čija će upotreba spriječiti ili značajno usporiti propadanje vitalnih organa, koji su obično pogođeni dijabetesom.

Rad sa ljekarima


U većini slučajeva nastavu u školi izvode različiti stručnjaci, od kojih je svaki specijaliziran za zasebno područje medicine.

To omogućava maksimalan postupak prijavljivanja pacijenta. Ali situacije nisu rijetkost kada čitav tečaj predavanja u školi predaje jedan medicinski radnik.

Srodni videozapisi

Kompletan tečaj za dijabetes u videu:

Pohađanje škole preporučuje se svim dijabetičarima. Informacije dobivene tokom nastave pomoći će ne samo poboljšati život pacijenta, već i produžiti ga. Ako je potrebno, pacijent može prisustvovati ciklusima predavanja onoliko puta koliko mu je potrebno da u potpunosti svlada znanje i vještine potrebne za održavanje zadovoljavajućeg stanja.

"Doktor je kapao glukozu ne čekajući pretrage"

„Šećerna bolest neće čekati sedmicu“, rekla je Irina Rybkina, šefica endokrinološkog odjela Dječije bolnice Morozov, na okruglom stolu o problemima djece s dijabetesom (13. novembra u Moskvi). - Čak i nakon što dobiju uputnicu na analizu, neki roditelji ne vode djecu odmah da provjere nivo glukoze u krvi.I uprkos činjenici da se takva uputstva u medicinskim ustanovama često izdaju prekasno, ne obraćajući pažnju na karakteristične simptome “, rekao je ljekar.

Među roditeljima djece s dijabetesom provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 900 osoba. Ispostavilo se:

u 40% slučajeva dijabetes se dijagnosticira nakon hospitalizacije, kada je već došlo do oštrog pogoršanja zdravlja.

"Lokalni pedijatar, dežurna ambulanta i dve gradske dečje bolnice odbili su da mi veruju da je dete imalo dijabetes, odbili su uzeti krv za šećer i detetu odveli predaku", "Dijagnoza je u početku bila postavljena gnojnim tonzilitisom. Nije bilo upaljenog grla, liječnik je kapao glukozu ne čekajući pretrage. Kao rezultat toga, koma ”, takve komentare su ostavili roditelji koji su učestvovali u anketi.

U 54% slučajeva, od nastanka prvih simptoma dijabetesa do dijagnoze, prolazi jedan do dva mjeseca, a u 19% slučajeva do godine dana.

Znakovi dijabetesa na koje bi roditelji trebali obratiti pažnju
- stalna žeđ
- učestalo mokrenje
- neumjereno mijenjanje težine
- glad ili, obrnuto, odbijanje hrane
- smanjena aktivnost, letargija

Šećer u krvi rijetko se testira, ponekad liječnik propisuje analizu tek nakon upornih zahtjeva roditelja, rekao je Pyotr Rodionov, šef odjeljenja za lijekove i farmaceutske proizvode pri Savjetu Vlade Ruske Federacije o pitanjima socijalne skrbi.

S tim u vezi, potreban nam je „prosvjetljujući rad endokrinologa među njihovim kolegama i pedijatrima“, rekla je Irina Rybkina. Moskovski endokrinolozi su već počeli provoditi terenske seminare za zaposlene u okružnim klinikama, rekla je.

Informativna kampanja o dijabetesu trebala bi biti provedena ne samo u klinikama, već i u obrazovnim ustanovama, rekao je Pyotr Rodionov. Prema njegovim riječima

prosvjetni radnici tako malo znaju o dijabetesu da su u jednoj školi roditelji morali uvjeriti zaposlene da bolest nije zarazna za drugu djecu.

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest povezana sa oštećenjem gušterače. Imuni sistem tijela uništava beta ćelije gušterače, što dovodi do potpunog ili djelomičnog prestanka proizvodnje inzulina i izaziva povećanje šećera u krvi. Tijelo nije sposobno samo proizvoditi inzulin, pa su potrebne svakodnevne injekcije inzulina.
U Rusiji je oko 30 hiljada djece dijagnosticirano dijabetes.

"Ne vodi u vrtić"

Fotografija sa o-krohe.ru

Odbijanje da se dijete s dijabetesom prihvati u vrtić ili školu naišlo je 57% anketiranih roditelja. U međuvremenu, ne postoje pravni razlozi za takve odbijanja.

„Ako pogledamo normativne pravne akte koji bi trebali voditi općine i regije, a u našem slučaju je to Zakon o obrazovanju, tada je jedina mogućnost tamo navedena kad djetetu može biti uskraćen prijem u obrazovnu organizaciju: ovo je virtualno odsustvo mjesta. Ne mogu postojati drugi razlozi ”, rekao je Jevgenij Siljanov, direktor Odjeljenja za državnu politiku za zaštitu dječijih prava Ministarstva obrazovanja i nauke Rusije.

Siljanov je podsjetio da su majski dekreti predsjednika spominjali "stopostotno pokrivanje" djece od 3 do 7 godina sustavom predškolskog obrazovanja.

„Nigde nije napisano:„ Osim dece sa invaliditetom “ili„ osim dece sa invaliditetom “. To govori o stopostotnoj pokrivenosti ”, naglasio je zvaničnik.

„Moramo sarađivati ​​i sa obrazovnim ustanovama i sa roditeljima kako bi znali koja prava imaju“, rezimirao je Petr Rodionov.

Injekcije u toalet i u hodnik?

Fotografija sa stranice pikabu.ru

Dijete sa dijabetesom koje ulazi u školu ili vrtić suočeno je sa dva ozbiljna problema:

- prvo, nedostatak zaposlenika koji može prepoznati simptome pogoršanja njegovog stanja i pružiti pomoć

- drugo, nedostatak posebne ishrane

Upute Ministarstva zdravlja postavile su školsku sestru u takav položaj da, bez obzira koliko ona željela pomoći djetetu s dijabetesom, na to nema pravo, rekla je Elvira Gustova, predsjednica Moskovskog udruženja dijabetičara za dijabetes.

„Medicinska sestra može organizovati lekarski pregled, predati spiskove, odvesti decu u kliniku. Ako je dijete bolesno, može nazvati hitnu pomoć. Sve ", rekla je Gustova za" Mercy.ru "," Njene upute su sljedeće: ona mora dijete odvesti u kliniku ili ako dijete sa šećernom bolešću onesvijesti, pozvati hitnu pomoć i obavijestiti roditelje. " Pored toga, medicinska sestra nije svaki dan u školskoj lekarskoj ordinaciji.

„Potrebno je osigurati da medicinska sestra u školi dobije pravo pomoći deci oboleloj od dijabetesa.

Medicinska ordinacija mora biti stalno otvorena, medicinska sestra treba imati pravo nadzirati ili, ako može, sama izmjeriti šećer u krvi, stvoriti uvjete da djetetu može ubrizgati inzulin ili mu pomoći s injekcijom, kako bi pomogla u slučaju hipoglikemija. To bi trebalo biti u opisima poslova medicinske sestre koja radi u školskoj kancelariji ”, rekla je Elvira Gustova.

„Postoji naređenje Ministarstva zdravlja br. 822n„ O odobrenju postupka za pružanje medicinske pomoći maloletnicima, uključujući i tokom obuke i obrazovanja u obrazovnim ustanovama. “ Jasno su utvrđeni i zahtjevi za medicinsku sestru i njezini propisi o radu. Koliko znam, kolege iz Ministarstva zdravstva rade na izmjenama ovog naloga. Postoji problem sa organizacijom medicinske podrške u obrazovnim organizacijama i to treba riješiti “, rekao je Evgeny Silyanov.

„Nadamo se da će sedište medicinske sestre ili zdravstvenog radnika biti vraćeno u školu, koji mogu pomoći deci da izračunaju dnevnu dozu i naprave injekcije.

Nadamo se da će deca imati pristup lekarskoj sobi kako se ne bi ubrizgavali u toalet ili na hodnik “, rekao je Petar Rodionov.

Na inicijativu Ministarstva obrazovanja i nauke izrađen je interresorni plan za 2018.-2020. Koji je usmjeren na "rješavanje problema djece s poteškoćama", rekao je Evgeny Silyanov. Među aktivnostima predviđenim planom spominje se izrada informativnih materijala, pa čak i poseban program obuke za nastavnike. Posebno

odgajatelji i nastavnici trebali bi razgovarati o dijabetesu i naučiti ih prvoj pomoći djeci s ovom bolešću.

„Nosimo hranu od kuće“

Fotografija s detki.co.il

Što se tiče ishrane, djeca s dijabetesom moraju nositi hranu sa sobom bez upotrebe školskih menza. „Jedemo hranu od kuće“, „ne jedemo doručak, jer su žitarice veoma slatke, iz istog razloga što ne pijemo slatki čaj i kompot“, kažu roditelji. Iako postoje izuzeci: „Ako nešto ne pojedemo, onda blagovaonica promijeni hranu, oni nas sretnu.“

"Ako pogledate isti SanPiN, onda odlomak 15.13 kaže da je dozvoljena zamjena posuđa za djecu koja imaju alergiju na hranu i dijabetes", rekao je Evgeny Silyanov. „Ali na terenu se o ovom pitanju odlučuje u zavisnosti od razumevanja šefa određene obrazovne organizacije. Negdje prema kojem idu, a negde ne - rekao je.

Kao primjer, službenik je naveo slučaj kada je u jednoj od regija obrazovna organizacija potpisala ugovor s tvornicom hrane, ne predviđajući potrebu za posebnom hranom za djecu s dijabetesom.

"Nakon što su roditelji odbranili legitimna prava dece, prosvetna vlast je intervenisala, ugovor je izmenjen i fabrika je počela da priprema upravo onu hranu koja mu je potrebna", rekao je.

Deci koja imaju dijabetes potrebna je psihološka podrška

Fotografija sa vrlowell.com

Mnoga djeca s dijabetesom (76%) doživljavaju psihološku nevolju uzrokovanu bolešću:

moralni umor od potrebe da se redovno prati zdravstveno stanje, razočaranje zbog nemogućnosti igranja sporta sa drugom djecom, nesigurnost i nisko samopoštovanje.

Roditelji objašnjavaju razloge iskustava svoje dece na takav način: „Često kažu zašto mu se to dogodilo i da je to za život“, „Sramota, jer ljudi moraju vagati hranu, meriti šećer“, „Većina ljudi oko sebe ima pogrešnu predstavu o razlozima bolesti (postoji mišljenje da je pojeo previše slatkiša). "

„Zapadno iskustvo pokazuje da se dijete oboljelo od dijabetesa prvo obraća psihologu, zatim nutricionisti, a tek onda endokrinologu. Kod nas se psihološka pomoć tek počinje pružati djeci ovisnoj o insulinu “, rekla je Natalija Lebedeva, predsjednica dobrotvornog fonda„ Be Together Together “za pomoć djeci i trudnicama ovisnim o insulinu.

Tinejdžer se umorio od razmišljanja: "Mogu li pojesti jabuku?"

Fotografija sa pixabay.com

Većina djece (68%) teško je samostalno kontrolirati svoju bolest: izmjeriti šećer u krvi, izračunati dnevnu dozu inzulina i primijeniti ga na vrijeme. „Roditelji su ponekad prisiljeni da napuste posao kako bi pomogli detetu koje je u predškolskom ili osnovnom školovanju da izračuna dnevnu dozu“, rekao je Petar Rodionov.

Djeca nakon 14 godina namjerno ne mogu pridržavati dijetu i ne nadzirati svoje stanje.

Tinejdžeru dijabetesu "umorna od njegove bolesti, umorna je od mjerenja šećera u krvi svaki dan, umorna od razmišljanja," mogu li jesti jabuku ", jer prije nego što pojedete ovu nesretnu jabuku, morate da izmjerite šećer u krvi i unosite inzulin ", Primetila Irina Rybkina.

„Trendovi ukupne nadoknade za dijabetes isti su u cijelom svijetu“, dodala je. - Najidealnija nadoknada za malu djecu i to je rezultat brige njihovih majki.

Najviše odvratna odšteta kod ljudi od 15 do 25 godina. "Ljudi se vraćaju savršena nadoknada nakon 40 godina, kada shvate da moraju voditi računa o sebi."

Budući da dijete nakon 14 godina još nije u stanju kontrolirati tok svoje bolesti, ponovno se postavlja pitanje produženja invalidnosti za dijabetes na 18 godina. Pyotr Rodionov je rekao da je prema rezultatima okruglog stola planirano da se obrati Ministarstvu rada sa zahtevom da se ta mogućnost još jednom razmotri. "Ovo je hronična bolest, nažalost, nigde ne ide", naglasio je.

„Molimo za potrošnu potrošnju“

Fotografija sa youiron.ru

Prema istraživanju, 50% porodica sa djetetom oboljelim od dijabetesa ima mjesečne troškove za nabavku lijekova i potrepština koje se kreću u rasponu od 10 do 20 hiljada rubalja.

„Sva deca i adolescenti u našoj zemlji dobijaju inzulin besplatno“, izjavila je Olga Bezlepkina, zamenik direktora Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za endokrinologiju Ministarstva zdravlja Rusije. - Nema toga što roditelji kupuju inzulin.

Sljedeće pitanje su alati za samokontrolu, ozloglašene test-trake. Postoji ambulantni standard gdje su propisane četiri trake po djetetu dnevno. Četiri je prosječna brojka koju je osigurala država, a dijete ne prima manje od ovog iznosa. Hipotetski, što češće dijete mjeri šećer, to bolje možemo kontrolirati dijabetes. Ali čak i ako djetetu damo 20 trakica, on neće gristi prst i provjeriti nivo šećera 20 puta dnevno “, rekla je.

„Četiri test trake nastale su iz međunarodnih preporuka“, objasnila je Irina Rybkina. - Postojala je takva studija, koja govori o mjerenju glukoze u krvi prije svakog obroka. Kad dođe do prilagodbe doze, endokrinolog traži dodatno mjerenje šećera u krvi dva sata nakon obroka, to je točka gdje možemo spriječiti povećanje ili smanjenje glukoze.

Što je dijete mlađe, to vam je češće potrebno mjeriti šećer u krvi, jer beba neće osjetiti njegov pad ...

Možda su četiri tinejdžera dovoljne za tinejdžera, a malom djetetu će trebati osam test traka dnevno. "

Kao što je pokazalo istraživanje, većina djece nema dovoljno test traka koje se izdaju besplatno. „Reći da smo dobro opskrbljeni test trakama nije. Svaki put, dolazeći kod endokrinologa, molimo za potrošni materijal “, priznala je majka Nikita, dječaka sa šećernom bolešću. „U našoj bolesti najvažnija stvar je praćenje šećera. Da budem iskren, ne razumijem kako možete postići dobru odštetu sa četiri test trake dnevno ", rekla je majka drugog djeteta. „U prvom mesecu smo šećer odmeravali 15 puta dnevno.“

"U regionima ljudi nemaju četiri test trake dnevno, manje ih je", rekao je Pyotr Rodionov.

- Na osnovu rezultata našeg okruglog stola, definitivno ćemo se obratiti Ministarstvu zdravlja kako bi situaciju s nabavkom potrošnog materijala uzeli pod kontrolu, ne samo u Moskvi, nego i u regijama, kako bi u regije donijeli najmanje četiri test trake. Možda je vrijedno preispitati kliničke smjernice i uvesti diferencirani pristup, na primjer, povećati broj test traka u početnoj fazi za malu djecu. "

Prema Elviri Gustovi, također je potrebno uključiti potrošne pumpe za inzulinske pumpe u vitalnim i esencijalnim lijekovima.

„Pumpa je visokotehnološka pomoć koja se pruža besplatno. Ali roditelji su prisiljeni da kupuju zalihe za nju o svom trošku ", objasnila je.

Simptomi dijabetesa tipa 1

Šećerna bolest tipa 1 obično se manifestuje vrlo brzo i brzo, bolest se razvija bukvalno nekoliko dana.

S naglim porastom šećera u krvi, pacijent može iznenada izgubiti svijest i pasti u dijabetičku komu. Nakon pregleda u bolnici, ljekar utvrđuje dijabetes.

Mogu se razlikovati glavni znakovi šećerne bolesti tipa 1:

  • Pacijent je jako žedan, dnevno pere do pet litara tekućine.
  • Možete osjetiti miris acetona iz usta.
  • Pacijent stalno osjeća glad i povećani apetit, jede puno, ali, uprkos tome, dramatično gubi na težini.
  • Primjećuje se učestalo i snažno mokrenje, osobito noću.
  • Pacijent može pronaći brojne rane na koži koje vrlo slabo zarastaju.
  • Često se na koži mogu svrbeti, gljivične bolesti ili groznice.

Uključujući dijabetes melitus prvog tipa može se očitovati mjesec dana nakon što je pretrpio tešku virusnu bolest u obliku rubeole, gripa, ospica ili druge bolesti.

Takođe, bolest često počinje ukoliko je pacijent doživio jak stres.

Simptomi dijabetesa tipa 2

Ova vrsta bolesti se ne pojavljuje odmah, razvijajući se postepeno tokom nekoliko godina. Najčešće se dijabetes melitus tipa 2 nalazi u starijih ljudi, dok pacijent o bolesti može saznati slučajno.

Pacijent često može osjetiti umor, vidni se sistem također pogoršava, rane na koži slabo zarastaju i pamćenje se smanjuje.

Sljedeći se simptomi mogu pripisati simptomima šećerne bolesti druge vrste:

  1. Pacijentov vid se smanjuje, pamćenje se pogoršava, često se i brzo umara.
  2. Na koži se nalaze sve vrste rana, koje se manifestuju svrbežom ili gljivičnom infekcijom i ne zarastaju dobro.
  3. Pacijent je često žedan i može popiti do pet litara tečnosti dnevno.
  4. Često i obilno mokrenje noću.
  5. U predjelu potkoljenice i stopala mogu se otkriti čirevi, noge su često ukočene i stegnute, boli se kretanje.
  6. Žene mogu osjetiti trbuh, što se teško riješiti.
  7. Ako se bolest pokrene, pacijent počinje naglo gubiti kilograme.
  8. U teškom slučaju, pacijent može izgubiti vid, razviti dijabetičku kataraktu.
  9. Neočekivani srčani udar ili moždani udar takođe mogu izazvati razvoj bolesti.

Dijabetes melitus drugog tipa podmukao je što se kod polovine ljudi može javiti bez simptoma. Ako ustanovite prve znake bolesti, odmah morate konzultirati ljekara bez odgađanja posjete.

Uz prekomjernu težinu, čest umor, loše zarastanje rana na koži, oslabljen vid i pamćenje, morate se brinuti i uzeti testove za šećer u krvi. Ovo će ukloniti ili identificirati bolest u ranim fazama.

Dijabetes melitus kod djece

Često se prvi znakovi dijabetesa kod djeteta uzimaju i za druge bolesti, pa se bolest rijetko otkriva na vrijeme.

Najčešće liječenje započinje kada ljekari utvrde povišen šećer u krvi i tipični akutni simptomi šećerne bolesti, uključujući i oblik dijabetičke kome.

U pravilu, među djecom i adolescentima dijagnosticira se dijabetes tipa 1. U međuvremenu, danas postoje slučajevi kada dijete ima šećernu bolest drugog tipa, obično se takva bolest može naći kod djece velike tjelesne težine starijih od 10 godina.

Potrebno je biti budan i posavjetovati se s liječnikom ako se kod djece utvrde sljedeći znakovi:

  • Dijete je jako žedno i neprestano traži piće.
  • Inkontinencija mokraće može se otkriti noću, čak i ako je prethodno nije primijetio.
  • Dijete naglo i brzo gubi na težini.
  • Može se pojaviti često povraćanje.
  • Dijete je razdražljivo, loše radi na školskom programu.
  • Na koži se stalno pojavljuju sve vrste zaraznih bolesti u obliku vrenja, ječma.
  • Kod djevojčica se u vrijeme puberteta često susreće gnoj.

Vrlo često se bolest otkriva nakon nekog vremena kada dijete počne ispoljavati akutne simptome dijabetesa. Nažalost, česti su slučajevi kada ljekari započnu liječenje, ako dođe do mirisa acetona iz usta, tijelo je dehidrirano ili dijete padne u dijabetičku komu.

Dakle, akutni znakovi bolesti su:

  1. Stalno povraćanje
  2. Tijelo je veoma dehidrirano. Uprkos tome, dete doživljava učestalo mokrenje.
  3. Zbog dehidracije, dijete gubi na težini, tijelo gubi masne ćelije i mišićnu masu.
  4. Dijete diše neobično - ravnomjerno, rijetko, intenzivno udišući duboko i izdahnuvši.
  5. Iz usta se zadržava trajni miris acetona.
  6. Dijete može izgubiti svijest, biti letargično, dezorijentirati se u prostoru.
  7. Zbog stanja šoka može se primijetiti brzi puls i plavkast udova.

Vrlo rijetko se dijagnosticira dijabetes melitus u dojenčadi, ali prijavljeni su slučajevi. Činjenica je da bebe nemaju priliku da razgovaraju, pa ne mogu reći da su žedne ili da se osećaju loše.

Budući da roditelji obično koriste pelene, vrlo je teško otkriti da beba ispušta mnogo više urina nego inače.

U međuvremenu, mogu se razlikovati glavni znakovi bolesti kod novorođenčadi:

  • Unatoč činjenici da dijete često jede puno, ono ne dobija na težini, već, naprotiv, brzo gubi na težini.
  • Beba često može biti uznemirena, smiruje se tek nakon što mu je dodano piće.
  • Na genitalijama se često može naći pelenski osip koji se ne može izliječiti.
  • Nakon što se urin osušio, pelena postaje škrobna.
  • Ako urin dođe na pod, ostaju ljepljive mrlje.

Akutni simptomi bolesti kod novorođenčadi su učestalo povraćanje, jaka dehidracija i intoksikacija.

Manifestacija dijabetesa kod školske djece

U djece osnovne škole obično se primjećuju svi gore navedeni i akutni simptomi. Budući da je dijabetes često prerušen u druge bolesti, može ga biti teško prepoznati na vrijeme.

Kod takve djece bolest se odvija u teškom i nestabilnom obliku.

Za vrijeme dijabetesa, liječnik često dijagnosticira hipoglikemiju. Simptomi ove pojave uključuju sljedeće simptome:

  • Dijete ima stalnu anksioznost, često je nekontrolirano.
  • Nasuprot tome što uključuje učenika, može doživjeti konstantnu letargiju, zaspati u učionici ili u bilo koje drugo neobično vrijeme.
  • Dijete stalno odbija hranu. Kada pokušate jesti slatkiše, primjećuje se povraćanje.

Važno je razumjeti da davanje djeteta slatkog vrijedi samo u slučaju stvarne hipoglikemije. Ako sumnjate na bolest, potrebno je izmjeriti šećer u krvi i odmah se obratiti liječniku. Ako hipoglikemija postane jaka, to može dovesti do oštećenja mozga i invalidnosti.

Adolescenti i odrasli imaju gotovo iste simptome dijabetesa. U međuvremenu, postoje neke karakteristike povezane s godinama koje je važno uzeti u obzir.

U adolescenciji bolest ima neometani razvoj, za razliku od djece predškolske dobi i djece osnovne škole. Početni stadij bolesti može se pojaviti nekoliko meseci. Često se glavni znakovi dijabetesa kod pacijenata u ovoj dobi zamijene s neurozom ili sporom infekcijom.

Pažnja se mora pokazati ako se tinejdžer požali da:

  1. Umorite se brzo
  2. Osjeća učestalu slabost
  3. Često ima glavobolju,
  4. Razdražljiv je
  5. Dijete nema vremena za školski program.

Nekoliko mjeseci prije pojave akutnih znakova bolesti, dijete može imati periodične napade hipoglikemije. Istovremeno, tinejdžer ne gubi svijest i ne doživljava grčeve, već osjeća snažnu potrebu za slatkišima.

Slična pojava može biti manifestacija početnog stadija bolesti tokom napada imunološkog sistema na beta ćelije pankreasa.

Prije nego što se bolest manifestira, tinejdžer može patiti od stalnih kožnih bolesti. Uz ketoacidozu, pacijent može osjetiti jaku bol u trbuhu i povraćanje. Ovakvi simptomi se često pogrešno smatraju crijevnim trovanjem ili akutnim upalama slijepog crijeva, iz tog razloga roditelji prvenstveno potraže pomoć hirurga.

Naročito akutni znakovi bolesti mogu se javiti u vrijeme puberteta. To je zbog činjenice da se zbog hormonalnih promjena smanjuje osjetljivost tkiva na inzulin. Takođe, stariji školarci često se odlučuju za dijetu, odbijaju vežbanje i zaboravljaju na potrebu da redovno unosimo inzulin u organizam.

Znakovi dijabetesa tipa 2 kod djece

U moderno doba bolest je primjetno mlađa, stoga se šećerna bolest tipa 2 danas otkriva čak i kod djece. Bolest se otkriva kod pretile djece starije od 10 godina.

U rizičnu grupu spadaju uglavnom deca koja imaju metabolički sindrom. Ovi znakovi uključuju:

  • Gojaznost u trbuhu,
  • Arterijska hipertenzija
  • Povećanje nivoa triglicerida i holesterola u krvi,
  • Masna jetra.

Ova vrsta dijabetesa može poticati u pubertetu koji se javlja u dobi od 12-18 godina kod dječaka i 10-17 godina kod djevojčica. Bolest se obično očituje ako među rođacima već postoje slučajevi dijabetesa.

Samo petina mladih pacijenata žali se na žeđ, učestalo mokrenje, naglo smanjenje tjelesne težine. Preostali adolescenti ispoljavaju uobičajene simptome bolesti:

  1. Prisutnost teških hroničnih infekcija,
  2. Debljanje
  3. Poteškoće sa mokrenjem
  4. Inkontinencija mokraće.

U pravilu se bolest otkriva kada mladi ljudi podvrgavaju rutinskom fizikalnom pregledu od strane terapeuta. Ljekari obraćaju pažnju na visoku stopu šećera u analizi krvi i urina.

Razlika između dijabetes melitusa prvog i drugog tipa

Šećerna bolest tipa 1 obično se otkriva naglo nakon što postane akutna. Pacijent može imati dijabetičku komu ili tešku acidozu. U ovom slučaju gojaznost po pravilu ne postane uzrok bolesti.

Također, bolest se može osjetiti nakon što je pacijent imao zaraznu bolest. Dijabetičar može osjetiti pojačani apetit, žeđ, suha usta. Potreba za čestim mokrenjem tijekom noći raste. Istovremeno, pacijent može brzo i brzo izgubiti kilograme, osjetiti slabost i svrbež kože.

Često se tijelo ne može nositi s zaraznim bolestima, kao rezultat toga bolest dugo traje. U prvoj sedmici pacijent može osjetiti da mu se vid pogoršao. Ako ne otkrijete dijabetes i započnete liječenje u ovom trenutku, može doći do dijabetičke kome zbog nedostatka inzulina u tijelu.

Druga vrsta dijabetesa uključuje postepeni razvoj bolesti. Ako se ranije vjerovalo da su bolesni samo stariji ljudi, danas se ta linija postupno zamagli. Uključujući sličnu bolest dijagnosticira se kod ljudi s povećanom tjelesnom težinom.

Pacijent možda neće primijetiti pogoršanje zdravlja nekoliko godina. Ako u ovom periodu ne bude lečenja, mogu se razviti komplikacije u kardiovaskularnom sistemu. Dijabetičari osjećaju slabost i oštećenje pamćenja, brzo se umaraju.

Često su takvi znakovi povezani sa karakteristikama tijela koje se odnose na dob, a dijabetes melitus tipa 2 otkriva se neočekivano. Da biste na vrijeme dijagnosticirali bolest, potrebno je redovno podvrgavati ljekarskim pregledima.

U pravilu se dijabetes dijagnosticira kod ljudi koji imaju rođake sa sličnom dijagnozom. Također, bolest se može pojaviti kod porodične sklonosti pretilosti.

Uključujući rizičnu skupinu uključuju se žene čije se dijete rodilo težine veće od 4 kilograma, dok je tijekom trudnoće došlo do povišenog šećera u krvi.

Glavni simptomi i njihovi uzroci

Da biste razumjeli zašto se manifestiraju ovi ili drugi znakovi bolesti, vrijedno je detaljnije razmotriti simptome dijabetesa.

Pojačana žeđ i učestalo mokrenje pojavljuju se zbog značajnog povećanja šećera u krvi. Tijelo pokušava ukloniti višak glukoze mokraćom. Međutim, zbog visoke koncentracije, značajan dio glukoze može se odgoditi u bubrezima. Da biste ga se riješili potrebna je velika količina mokraće - otuda i povećana potreba za tekućinom. Ako pacijent noću često ide u toalet i puno pije - na to morate obratiti posebnu pažnju.

Kod dijabetesa često se osjeća uporni miris acetona iz usta. Zbog akutnog nedostatka inzulina ili njegovog neučinkovitog djelovanja, stanice se počinju nadopunjavati uz pomoć zaliha masti. Prilikom raspada masti dolazi do stvaranja ketonskih tijela, kod kojih u ustima nastaje miris acetona.

Miris se snažno osjeća kada pacijent diše. Njegov izgled na prvom mjestu ukazuje na to da je tijelo obnovljeno zbog hrane zbog masti. Ako se ne poduzmu potrebne mjere na vrijeme i ne primijeni potrebna doza inzulina, koncentracija ketonskih tijela može se značajno povećati.

To će, sa svoje strane, dovesti do činjenice da tijelo nema vremena da se zaštiti i kiselost krvi se promijeni. U slučaju da pH krvi prelazi 7,35-7,45, pacijent može osjetiti letargičnost i pospanost, smanjiti apetit, osjetiti mučninu i blagu bol u trbuhu. Ljekari dijagnosticiraju dijabetičku ketoacidozu.

Česti su slučajevi kada osoba padne u komu zbog dijabetičke ketoacidoze. Takva komplikacija je vrlo opasna, može dovesti do invalidnosti ili čak smrti pacijenta.

Važno je, međutim, znati da se miris acetona iz usta može osjetiti i ako se pacijent s dijabetesom tipa 2 liječi dijetom s malo ugljikohidrata. U krvi i tkivima broj ketonskih tijela raste, u međuvremenu su pokazatelji niži od norme kiselosti krvi 7,30. Iz tog razloga, uprkos mirisu acetona, ketonska tela nemaju toksičan uticaj na organizam.

Dijabetičar zauzvrat skida težinu i riješi se viška tjelesne masti.

Apetit se dramatično povećava kod dijabetičara kada tijelu nedostaje inzulina. Uprkos obilju šećera u krvi, stanice ga ne apsorbiraju zbog nedostatka inzulina ili hormona koji ima pogrešan utjecaj na tijelo. Zbog toga ćelije počinju da gladuju i šalju signal u mozak, kao rezultat toga osoba oseća povećan apetit.

Uprkos pravilnoj prehrani, tkiva ne mogu u potpunosti apsorbirati dolazne ugljikohidrate, tako da se apetit može nastaviti sve dok se nedostatak inzulina ne popuni.

Dijabetičar često osjeća svrbež na koži, bolestan je od gljivičnih infekcija, žene razvijaju mliječ. To je zbog činjenice da se višak šećera oslobađa putem znoja. Gljivične infekcije šire se u toplom okruženju, dok povećana koncentracija šećera služi kao glavni medij za njihovu prehranu. Ako se šećer u krvi vrati u normalu, problemi s kožnim bolestima obično nestaju.

Dijabetičarima je vrlo teško zaliječiti rane na površini kože. Razlog za to je također povezan s povećanom količinom glukoze u krvi. Velika koncentracija šećera ima toksičan učinak na zidove krvnih žila i isprane stanice.

Ovo usporava proces ozdravljenja. To stvara povoljno okruženje za razvoj bakterija i gljivica.

Zato ženska koža kod dijabetes melitusa rano ostari i postaje mršava.

Klasifikacija dijabetesa tipa 1

1. Za naknadu

- Nadoknađeno je stanje dijabetesa u kojem su pokazatelji metabolizma ugljikohidrata bliski onima kod zdrave osobe.

- Subkompenzacija. Moguće su kratkotrajne epizode hiperglikemije ili hipoglikemije, bez značajnih oštećenja.

- Dekompenzacija. Šećer u krvi varira od hipoglikemskih i hiperglikemijskih stanja, sve do razvoja prekoma i kome. Aceton (ketonska tijela) se pojavljuje u urinu.

2. Prisutnošću komplikacija

- nekomplicirano (početni tok ili savršeno kompenzovan dijabetes, bez komplikacija, koje su opisane u nastavku),
- komplicirano (postoje vaskularne komplikacije i / ili neuropatije)

3. Po poreklu

- autoimune (otkrivena antitela na sopstvene ćelije),
- idiopatski (nije utvrđen uzrok).

Ova je klasifikacija samo od naučnog značaja, jer nema utjecaja na taktiku liječenja.

Simptomi dijabetesa tipa 1:

Prvi znakovi koji mogu ukazivati ​​na razvoj dijabetesa >>

1. Žeđ (tijelo s visokim šećerom u krvi zahtijeva „razrjeđivanje“ krvi, snižavanje glikemije; to se postiže velikim konzumiranjem alkohola, to se naziva polidipsija).

2. Obilno i učestalo mokrenje, noćno mokrenje (unos velike količine tekućine, kao i visok nivo glukoze u urinu, doprinose mokrenju u velikim, neobičnim količinama, to se naziva poliurija).

3. Pojačani apetit (ne zaboravite da stanice u gladi i zato signaliziraju svoje potrebe).

4. Gubitak kilograma (ćelije, ne dobivajući ugljikohidrate za energiju, počinju jesti na štetu masti i bjelančevina, odnosno ne preostaje više materijala za izgradnju i ažuriranje tkiva. Osoba gubi na težini s povećanim apetitom i žeđi).

5. Koža i sluznica su suvi; često se žale na sušenje u ustima.

6. Opće stanje sa smanjenom radnom sposobnošću, slabošću, umorom, mišićnim i glavoboljama (takodje zbog energetske gladovanja svih ćelija).

7. Napadi znojenja, svrbež kože (kod žena se često prvi pojavljuje svrab u perineumu).

8.Mala infektivna rezistencija (pogoršanje hroničnih bolesti, poput hroničnog tonzilitisa, pojava grča, osjetljivost na akutne virusne infekcije).

9. Mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu u epigastričnoj regiji (ispod stomaka).

10. Dugoročno, pojava komplikacija: smanjen vid, oslabljena bubrežna funkcija, poremećena prehrana i dotok krvi donjim ekstremitetima, oslabljena motorička i senzorna inervacija udova te stvaranje autonomne polineuropatije.

Dijagnostika:

1. Nivo glukoze u krvi. Normalno, šećer u krvi iznosi 3,3 - 6,1 mmol / L. Šećer u krvi mjeri se ujutro na prazan stomak u venskoj ili kapilarnoj (iz prsta) krvi. Da bi se kontrolirala glikemija, krv se uzorkuje nekoliko puta dnevno, to se naziva glikemijski profil.

- Ujutro na prazan stomak
- Pre nego što počnete jesti
- Dva sata nakon svakog obroka
- Pre odlaska u krevet
- u 24 sata,
- U 3 sata 30 minuta.

Tokom razdoblja dijagnoze određuje se glikemijski profil u bolnici, a zatim nezavisno pomoću glukometra. Glucometer je kompaktni uređaj za samoodređivanje glukoze u krvi u kapilarnoj krvi (iz prsta). Svi bolesnici s potvrđenom dijabetesom daju se besplatno.

2. Šećer i aceton u urinu. Taj se pokazatelj najčešće mjeri u bolnici u tri dijela mokraće, odnosno u jednom dijelu kada su hitno primljeni u bolnicu. Ambulantno se određuje tijelu šećera i ketona u urinu.

3. Glikolirani hemoglobin (Hb1Ac). Glikolirani (glikozilirani) hemoglobin odražava postotak hemoglobina koji je nepovratno vezan na molekule glukoze. Proces vezivanja glukoze na hemoglobin je spor i postepen. Ovaj pokazatelj odražava dugotrajno povećanje šećera u krvi, za razliku od venske glukoze u krvi, što odražava trenutnu razinu glikemije.

Stopa gliciranog hemoglobina je 5,6 - 7,0%, ako je ovaj pokazatelj viši, onda su barem tri mjeseca primijećeni povećani šećer u krvi.

4. Dijagnoza komplikacija. S obzirom na raznolikost komplikacija dijabetesa, možda će vam trebati da se posavjetujete s oftalmologom (oftalmologom), nefrologom, urologom, neurologom, hirurgom i drugim specijalističkim indikacijama.

Komplikacije dijabetesa

Dijabetes je komplikacija. Komplikacije hiperglikemije dijele se u dvije glavne velike grupe:

1) Angiopatija (vaskularne lezije različitih kalibra)
2) Neuropatije (oštećenja različitih vrsta nervnih vlakana)

U zasebnom odjeljku govorit ćemo o komama koje su provocirane dekompenzacijom dijabetesa.

Dijabetesne angiopatije

Kao što je već spomenuto, visoka koncentracija glukoze u krvi oštećuje vaskularnu stijenku, što povlači za sobom mikroangiopatiju (oštećenje malih žila) i makroangiopatiju (oštećenje velikih žila).

Mikroangiopatije uključuju retinopatiju (oštećenje malih žila očiju), nefropatiju (oštećenje vaskularnog aparata bubrega) i oštećenje malih žila drugih organa. Klinički znakovi mikroangiopatije pojavljuju se u razdoblju između oko 10 i 15 godina dijabetes melitusa tipa 1, ali mogu postojati odstupanja od statistike. Ako je dijabetes dobro kompenziran i izvrši se pravovremeno dodatno liječenje, tada se razvoj ove komplikacije može "odgoditi" za neodređeno vrijeme. Postoje i slučajevi vrlo ranog razvoja mikroangiopatije, već nakon 2 - 3 godine od nastanka bolesti.

Kod mladih bolesnika vaskularno oštećenje je „čisto dijabetičko“, a kod starijih generacija kombinirano je sa vaskularnom aterosklerozom, što pogoršava prognozu i tok bolesti.

Morfološki, mikroangiopatija je višestruka lezija malih žila u svim organima i tkivima.Vaskularna stijenka se zadebljava, na njoj se pojavljuju hijalinske naslage (proteinska supstanca velike gustine i otporne na razne utjecaje). Zbog toga krvne žile gube svoju normalnu propusnost i fleksibilnost, hranjive tvari i kisik jedva prodiraju u tkiva, tkiva su iscrpljena i pate od nedostatka kisika i prehrane. Osim toga, pogođena plovila postaju ranjivija i krhkija. Mnogi organi su pogođeni, kao što je već rečeno, ali najviše klinički značajno je oštećenje bubrega i mrežnice.

Dijabetička nefropatija je specifično oštećenje žila bubrega, koje, napredujući, dovodi do razvoja zatajenja bubrega.

Dijabetička retinopatija je vaskularna lezija mrežnjače oka koja se javlja kod 90% bolesnika s dijabetesom. Ovo je komplikacija kod velike invalidnosti pacijenata. Slijepoća se razvija 25 puta češće nego u općoj populaciji. Od 1992. godine usvojena je klasifikacija dijabetičke retinopatije:

- neproliferativni (dijabetička retinopatija I): područja krvarenja, eksudativni žarišta na mrežnici, edemi duž velikih žila i na području optičkog mjesta.
- preproliferativna retinopatija (dijabetička retinopatija II): venske anomalije (zadebljanje, mučnina, izražene razlike u kalibru krvnih žila), veliki broj čvrstih eksudata, višestruka krvarenja.
- proliferativna retinopatija (dijabetička retinopatija III): klijanje optičkog diska (optičkog diska) i drugih dijelova mrežnice po novoformiranim žilama, krvarenje u staklasto tijelo. Novoformirana žila nesavršene je strukture, vrlo su krhka i kod opetovanih krvarenja postoji veliki rizik od odvajanja mrežnice.

Makroangiopatije uključuju oštećenje donjih ekstremiteta sve do razvoja dijabetičkog stopala (specifično oštećenje stopala kod dijabetes melitusa, koje karakterizira stvaranje čira i fatalnih poremećaja cirkulacije).

Makroangiopatija kod dijabetesa razvija se polako, ali stabilno. U početku se pacijent subjektivno brine zbog povećanog umora mišića, hladnoće udova, ukočenosti i smanjene osjetljivosti udova, pojačanog znojenja. Tada se primjećuje već izrazito hlađenje i utrnulost udova, oštećenje nokta (pothranjenost uz dodavanje bakterijske i gljivične infekcije). Nemotivirani bolovi u mišićima, oslabljena funkcija zglobova, bol u hodu, grčevi i isprekidano klaudiranje uznemirujuće su kada stanje napreduje. To se naziva dijabetičko stopalo. Samo kompetentno postupanje i pažljivo samo-praćenje mogu usporiti ovaj proces.

Postoji nekoliko stepeni makroangiopatije:

Nivo 0: nema oštećenja na koži.
Nivo 1: manji nedostaci na koži, smješteni lokalizirani, nemaju izraženu upalnu reakciju.
Nivo 2: umjereno duboke lezije kože, dolazi do upalne reakcije. Skloni progresiji lezije u dubini.
Nivo 3: ulcerozne lezije kože, izraženi trofični poremećaji na prstima donjih ekstremiteta, ova razina komplikacija prelazi s teškim upalnim reakcijama, uz dodavanje infekcija, edema, stvaranja apscesa i žarišta osteomijelitisa.
Stupanj 4: gangrena jednog ili više prstiju, rjeđe proces započinje ne od prstiju, već od stopala (područje koje je izloženo pritisku češće je pogođeno, cirkulacija krvi je poremećena i formira se centar smrti tkiva, na primjer, područje pete).
Nivo 5: većina stopala je pogođena gangrenom, ili je stopalo potpuno.

Situaciju komplicira činjenica da se polineuropatija razvija gotovo istovremeno s angiopatijom. Stoga pacijent često ne osjeća bol i kasno se savjetuje s liječnikom.Položaj lezije na potplatu i petu tome doprinosi, jer nije jasno vizualizirana lokalizacija (pacijent u pravilu neće pažljivo pregledati tabane ako ga subjektivno ne muči i ako nema boli).

Neuropatija

Dijabetes utječe i na periferne živce, koje karakteriziraju oštećena motorička i senzorna funkcija živaca.

Dijabetička polineuropatija je oštećenje živaca zbog uništenja njihove membrane. Shema živca sadrži mijelin (višeslojnu staničnu membranu koja se sastoji od 75% supstanci sličnih masti, 25% proteina), a koja se oštećuje stalnim izlaganjem visokoj koncentraciji glukoze u krvi.Zbog oštećenja membrane živci postepeno gube sposobnost provođenja električnih impulsa. A onda to uopće može umrijeti.

Razvoj i ozbiljnost dijabetičke polineuropatije ovisi o trajanju bolesti, nivou nadoknade i prisutnosti pratećih bolesti. Uz dijabetes više od 5 godina, polineuropatija se javlja kod samo 15% stanovništva, a s trajanjem većim od 30 godina, broj bolesnika s polineuropatijom doseže 90%.

Klinički se polineuropatija manifestuje kršenjem osjetljivosti (temperature i bola), a potom i motoričke funkcije.

Autonomna polineuropatija posebna je komplikacija dijabetesa koja nastaje oštećenjem autonomnih živaca, koji regulišu funkcije kardiovaskularnog, genitourinarnog i gastrointestinalnog trakta.

U slučaju dijabetičkog oštećenja srca, pacijentu prijete poremećaji ritma i ishemija (stanje gladovanja miokarda kisikom), koji se razvijaju nepredvidivo. A, što je vrlo loše, pacijent najčešće ne osjeća nelagodu u srcu, jer mu je ugrožena i osjetljivost. Takva komplikacija dijabetesa prijeti iznenadnom srčanom smrću, bezbolnim tijekom infarkta miokarda i razvojem fatalne aritmije.

Dijabetička (naziva se i dismetabolička) oštećenja probavnog sustava očituju se oštećenom crijevnom pokretljivošću, zatvorom, natečenošću, stagnacijom hrane, usporava se njena apsorpcija, što zauzvrat vodi do poteškoća u kontroli šećera.

Oštećenje mokraćovoda dovodi do poremećaja glatkih mišića mokraćnih cijevi i uretre, što dovodi do urinarne inkontinencije, čestih infekcija i često širenja infekcije, zahvaćajući bubrege (uz dijabetičku leziju pridružuje se i patogena flora).

Kod muškaraca, na pozadini duge povijesti dijabetesa, može se primijetiti erektilna disfunkcija, kod žena - dispareunija (bolni i teški seksualni odnosi).

Do sada još nije riješeno pitanje šta je osnovni uzrok oštećenja živaca ili oštećenja krvožilnog sustava. Neki istraživači kažu da vaskularna insuficijencija dovodi do nervne ishemije i to vodi u polineuropatiju. Drugi dio tvrdi da kršenje inervacije krvnih žila povlači za sobom oštećenje vaskularne stijenke. Najvjerovatnije, istina je negdje između.

Komo sa dekompenzacijom dijabetesa tipa 1 su 4 tipa:

- hiperglikemijska koma (gubitak svijesti na pozadini značajno povišenog šećera u krvi)
- ketoacidotska koma (koma kao posledica nakupljanja ketonskih tela u organizmu)
- laktacidna koma (koma izazvana intoksikacijom tijela laktatom)
- hipoglikemijska koma (koma na pozadini naglog pada šećera u krvi)

Svako od ovih stanja treba hitnu pomoć kako u fazi samopomoći i međusobne pomoći, tako i u medicinskoj intervenciji. Tretman svakog stanja je različit i odabire se ovisno o dijagnozi, povijesti i težini stanja. Prognoza je različita za svako stanje.

Dijabetes tipa 1

Liječenje dijabetesa tipa 1 je unošenje inzulina izvana, to jest potpuna zamjena za neproizvedeni hormon.

Insulini su kratkog, ultra kratkog, srednje dugog i dugotrajnog djelovanja.U pravilu se koristi kombinacija lijekova kratke / ultra kratke i produžene / srednje duge. Postoje i kombinirani lijekovi (kombinacija kratkog i produženog inzulina u jednoj špricu).

Ultra kratki preparati (apidra, humalog, novorapid) počinju djelovati od 1 do 20 minuta. Maksimalni učinak nakon 1 sata, trajanje akcije 3 do 5 sati.

Lijekovi kratkog djelovanja (Insuman, Actrapid, Humulinregular) počinju djelovati od pola sata, maksimalan učinak nakon 2 - 4 sata, trajanje djelovanja je 6 - 8 sati.

Lijekovi srednjeg djelovanja (Insuman, Humulin NPH, Insulatard) započinju svoje djelovanje nakon otprilike 1 sata, maksimalni učinak se javlja nakon 4 - 12 sati, trajanje djelovanja je 16 - 24 sata.

Pripravci dugotrajne (produženog) djelovanja (lantus, levemir) djeluju jednolično oko 24 sata. Primjenjuju se 1 ili 2 puta dnevno.

Kombinovani lijekovi (InsumanKombi 25, Mikstard 30, Humulin M3, NovoMiks 30, HumalogMiks 25, HumalogMiks 50) takođe se daju 1 ili 2 puta dnevno.

U režimu liječenja u pravilu se kombiniraju dvije vrste inzulina različitog trajanja. Ova kombinacija dizajnirana je kako bi pokrila promjenjive potrebe tijela u insulinu tokom dana.

Lijekovi dugog djelovanja daju zamjenu za osnovni nivo vlastitog inzulina, odnosno nivo koji je normalno prisutan u ljudima čak i ako nema hrane. Injekcije produženih insulina rade se 1 ili 2 puta dnevno.

Lijekovi kratkog djelovanja dizajnirani su tako da pokriju potrebu za inzulinom u vrijeme jela. Injekcije se rade u prosjeku 3 puta dnevno, prije jela. Svaka vrsta inzulina ima svoj način davanja, neki lijekovi počinju djelovati nakon 5 minuta, drugi nakon 30.

Takođe tokom dana mogu biti dodatne injekcije kratkog inzulina (u uobičajenom govoru se zovu "klipovi"). Ova se potreba javlja kada je bio pogrešan obrok, povećana fizička aktivnost ili kada je samokontrolacija otkrila povećanu razinu šećera.

Injekcije se rade ili sa inzulinskom špricom ili sa pumpom. Postoje automatizirani prenosni kompleksi koji se stalno nose na tijelu ispod odjeće, uzimaju se krvni testovi i ubrizgavaju prave doze inzulina - to su takozvani uređaji za "umjetni pankreas".

Proračun doza obavlja liječnik - endokrinolog. Uvođenje ove vrste lijeka vrlo je odgovoran proces, jer nedovoljna nadoknada prijeti mnogim komplikacijama, a višak inzulina dovodi do naglog pada šećera u krvi, do hipoglikemijske kome.

U liječenju dijabetesa nemoguće je ne spomenuti prehranu, jer bez ograničenja ugljikohidrata neće biti odgovarajuće nadoknade za bolest, što znači da postoji neposredna opasnost za život i razvoj komplikacija se ubrzava.

Dijabetesna bolest tipa 1

1. Frakcijska prehrana, najmanje 6 puta dnevno. Dva puta dnevno trebao bi biti obrok bjelančevina.

2. Ograničenje ugljikohidrata na oko 250 grama dnevno, apsolutno su isključeni jednostavni ugljikohidrati.

3. Adekvatni unos proteina, masti, vitamina i elemenata u tragovima.

Preporučeni proizvodi: svježe povrće (mrkva, repa, kupus, krastavci, rajčica), svježe začinsko bilje (kopar, peršun), mahunarke (leća, pasulj, grašak), žitarice od punog zrna (ječam, smeđa riža, heljda, proso), sirovi orasi, bobice i voće (ne slatko, na primjer, šljive, grejpfrut, zelene jabuke, koprive, ribizla), povrće supe, okroška, ​​mliječni proizvodi, nemasno meso i riba, plodovi mora (škampi, školjke), jaja (piletina, prepelice), polinezasićena ulja (sjemenke bundeve i suncokreta, masline, maslinovo ulje), mineralna voda, nezaslađena čaj, juha od divlje ruže.

U ograničenim količinama: sušeno voće (namočenje u vodi 20 do 30 minuta), sokovi od svježih bobica i voća (ne više od 1 šalice dnevno), slatko voće i bobice (banane, kruške, jagode, breskve i drugo, u količini 1 komad ili šaka bobica u više faza, izuzetak je grožđe, koje sadrži čistu glukozu i trenutno povećava šećer u krvi, pa ga je krajnje nepoželjno koristiti).

Zabranjeno: slatkiši i konditorski proizvodi (kolači, kolačići, vafli, džemovi, bomboni), masno meso i riba, mliječni proizvodi s visokim udjelom masti, gazirana pića i pakirani sokovi i nektari, dimljeno meso, konzervirana hrana, priručna hrana, bijeli hljeb i pekarnica proizvodi, prvi obroci s masnim juhom ili začinjeni šlagom, pavlakom, svim vrstama alkohola, začinjenim začinima i začinima (senf, hren, crvena paprika), kečapom, majonezom i drugim masnim umacima.

Čak se i dozvoljena hrana ne smije koristiti bez razmišljanja. Napravljena je tabela jedinica za hljeb za razvoj sistema ishrane.

Jedinice za hleb (XE) su vrsta „mere“ za obračun potrošenih ugljenih hidrata. U literaturi se nalaze naznake škrobnih jedinica, jedinica ugljenih hidrata, zamjenskih jedinica - ovo je jedno i isto. 1 XE sadrži oko 10 do 12 grama ugljikohidrata. 1 XE sadržan je u komadu hljeba težak 25 grama (od običnog hljeba izrezati sloj širine 1 cm i prerezati ga na pola, kao što se obično kruh reže u kafeterijama). Svi ugljikohidratni proizvodi za bolesnike sa šećernom bolešću mjere se u jedinicama kruha, postoje posebne tablice za proračun (svaki proizvod ima svoju "težinu" u XE). XE je naznačen na pakovanjima s posebnom hranom za dijabetičare. Proračun doze inzulina ovisi o količini konzumiranog XE.

Šta je zdravstvena škola

Škola za pacijente sa dijabetesom je kurs koji se sastoji od pet ili sedam seminara, a koji se provode na bazi medicinskih i preventivnih ustanova. Svako ih može posjetiti, bez obzira na godine, bilo da se radi o djetetu ili starijoj osobi, štoviše, besplatno. Sve što trebate imati sa sobom je uputnica ljekara. Smjer prema predavanju može biti jednokratan ili u obliku ponovljenog kursa za bolju asimilaciju informacija.

Zbog činjenice da su mnogi dijabetičari zaposleni ili studiraju, takve ustanove čine svoj režim rada uzimajući u obzir ove faktore. Zbog toga su dužina predavanja i broj nastave u Moskvi i drugim ruskim gradovima različiti.

Pacijenti koji se nalaze na bolničkom liječenju mogu paralelno pohađati predavanja. Tokom ovih časova, lekar uspeva da prevede sve potrebne informacije dijabetičarima u roku od nedelju dana. Za hospitalizirane pacijente, kao i za one čija je bolest uspjela biti prepoznata na vrijeme, provodi se mjesečni kurs od dva predavanja sedmično.

Ciljevi i odjeljci u učenju

Normativna osnova škole za dijabetičare su akti Ministarstva zdravlja Rusije kao i Povelja zdravlja. Predavanja provode endokrinolozi ili medicinska sestra visokog obrazovanja koja se obučavala u ovom pravcu. Neke institucije praktikuju online časove na svojim zvaničnim web stranicama. Ovakvi portali osmišljeni su za one ljude koji ne mogu pohađati grupne časove. Takođe se ove informacije mogu koristiti kao medicinska referenca.

Da bi se poboljšala komunikacija informacija, pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa 1 i 2 podijeljeni su u grupe u školi na sljedeća područja:

  • pacijenti sa dijabetesom tipa 1
  • pacijenti sa dijabetesom tipa 2
  • Pacijenti s dijabetesom tipa II kojima je potreban inzulin
  • djeca sa dijabetesom i njihova rodbina,
  • trudna sa dijabetesom.

Škola dijabetesa tipa 1 važna je za djecu, jer je bolest ovog tipa akutna i zahtijeva posebnu kontrolu situacije. Ali s obzirom na to da mali pacijenti ne mogu pravilno shvatiti obrazovne informacije, njihovi roditelji mogu biti prisutni na časovima.

Glavni cilj škole dijabetesa zdravlja je pružanje korisnih informacija pacijentima. Na svakoj lekciji pacijenti se uče metodama prevencije pogoršanja, tehnikama samokontrole, sposobnosti kombiniranja terapijskog procesa sa dnevnim zadacima i brigama.

Obuka odgovara posebnom programu koji pruža kontrolu nad stečenim znanjem.Cijeli ciklus može biti primarni ili sekundarni. Svake godine, 1. marta, svaka škola dijabetičara podnese izvještaj okružnom centru za dijabetes koji nam omogućava procjenu aktivnosti provedenih u ovom periodu.

Obuka u takvoj ustanovi je sveobuhvatna. Tokom lekcija pacijentima se ne pružaju samo teoretske informacije, već se i obučavaju u praksi. U procesu učenja, pacijenti stiču znanja o sljedećim pitanjima:

  • opći pojmovi o dijabetesu
  • veštine primene insulina
  • dijeta
  • prilagodba u društvu,
  • prevencija komplikacija.

Uvodno predavanje

Suština prvog predavanja je upoznavanje pacijenata s bolešću i uzrocima njene pojave.

Dijabetes dovodi do povećanja šećera u krvi. Ali ako naučite održavati razinu šećera u normalu, tada ne samo da možete izbjeći komplikacije, nego i bolest pretvoriti u poseban način života, koji će se razlikovati ovisno o vrsti dijabetesa.

Prva vrsta ovisi o inzulinu. Trpe ih ljudi kod kojih se inzulin u krvi proizvodi u nedovoljnim količinama. Često se razvija u djece i adolescenata. U tom slučaju od pacijenta se traži da prima dnevnu dozu inzulina iz injekcija.

Druga vrsta dijabetesa nije ovisna o insulinu, što se može pojaviti čak i ako je inzulin višak, ali nije dovoljno za normalizaciju razine šećera. Razvija se kod ljudi zrele dobi i povezan je s viškom kilograma. U nekim slučajevima za nestanak simptoma dovoljno je samo pridržavati se dijeta i vježbe.

Stanice osobe sa dijabetesom pate od nedostatka energije, jer je glukoza glavni izvor energije cijelog organizma. Međutim, uspio je ući u ćeliju samo uz pomoć inzulina (proteinskog hormona kojeg proizvode stanice gušterače).

Kod zdrave osobe inzulin ulazi u krv u pravoj količini. Povećavanjem šećera gvožđe stvara više inzulina, dok ga snižava manje. Za ljude koji ne pate od dijabetesa, nivo glukoze (na prazan stomak) je od 3,3 mmol / L do 5,5 mmol / L.

Uzrok dijabetesa ovisnog o insulinu je virusna infekcija. Kada virus uđe u organizam, stvaraju se antitela. Ali događa se da nastavljaju svoj posao i nakon potpunog uništenja stranih tijela. Tako antitijela počinju napadati njihove vlastite stanice pankreasa. Kao rezultat toga, oni umiru, a razina inzulina opada i razvija se dijabetes.

Kod bolesnih ljudi željezo skoro da ne proizvodi inzulin, jer glukoza nije u stanju da prodre u stanice i koncentrirana je u krvi. Osoba počinje naglo gubiti kilograme, osjeća stalno suha usta i osjeća žeđ. Da bi se ublažila ova simptomatologija, inzulin se mora umjetno davati.

Suština terapije insulinom

Suština drugog predavanja nije samo podučavanje pravilnoj upotrebi špriceva, već i prenošenje informacija o inzulinu. Pacijent mora razumjeti da je inzulin različite vrste i djelovanja.

Danas se koriste svinja i bik. Postoji ljudski, koji se dobija presađivanjem ljudskog gena u DNK bakterije. Vrijedno je uzeti u obzir da se prilikom promjene vrste inzulina njegova doza mijenja, stoga se to vrši samo pod nadzorom liječnika.

Prema stupnju pročišćenja lijek je: nerafiniran, rafiniran mono- i višekomponentan. Važno je pravilno izračunati dozu i rasporediti je tokom dana.

Prema vremenskom intervalu djelovanja inzulina je:

  • Kratko - važi nakon 15 minuta tokom 3-4 sata. Na primjer, Insuman Rapid, Berlinsulin Normal, Actrapid.
  • Srednja - počinje djelovati nakon 90 minuta, a završava za 7-8 sati. Među njima: Semilong i Semilent.
  • Dugo - efekat se javlja nakon 4 sata i traje oko 13 sati. Među takvim inzulinama su Homofan, Humulin, Monotard, Insuman-Bazal, Protafan.
  • Izuzetno dugo - započnite s radom nakon 7 sati, a završite nakon 24 sata.Tu spadaju Ultralente, Ultralong, Ultratard.
  • Multi-peak je mešavina kratkog i dugog insulina u jednoj bočici. Primjer takvih lijekova su Mikstard (10% / 90%), Insuman češalj (20% / 80%) i drugi.

Lijekovi kratkog djelovanja razlikuju se od dugotrajnog izgleda, prozirni su. Izuzetak je inzulin B, iako je dugo djelujući, ali nije zamućen, ali proziran.

Gušterača stalno proizvodi inzulin kratkog djelovanja. Da biste simulirali njegov rad, trebate kombinirati kratke i duge inzuline u kombinaciji: prva uz svaki obrok, druga dva puta dnevno. Doziranje je čisto individualno i propisuje ga ljekar.

Na ovom predavanju pacijenti su upoznati i sa pravilima skladištenja inzulina. Morate ga čuvati u hladnjaku na samom dnu, sprječavajući da se lijek smrzne. Otvorena boca je čuvana u sobi. Injekcije se ubrizgavaju ispod kože u stražnjicu, ruku, trbuh ili ispod lopatice. Najbrža apsorpcija - s injekcijama u abdomenu, najsporija - u bedru.

Princip ishrane

Sljedeća lekcija je o ishrani. Svi proizvodi sadrže mineralne soli, ugljene hidrate, proteine ​​i masti, vodu, vitamine. Ali samo ugljikohidrati mogu povećati šećer. I to se mora uzeti u obzir. Dijele se na neprobavljive i probavljive. Prvi nisu u stanju da podignu nivo šećera.

Što se tiče probavljivosti, dijele se na jednostavne koje su lako probavljive i imaju slatki ukus, kao i teško probavljive.

Pacijenti moraju naučiti razlikovati ne samo vrste ugljikohidrata, nego i razumjeti kako se oni uzimaju u obzir. Za to postoji koncept XE - jedinica za hleb. Jedna takva jedinica je 10-12 g ugljikohidrata. Ako inzulin ne nadoknadi 1 XE, tada šećer raste za 1,5-2 mmol / l. Ako će pacijent brojati XE, tada će znati koliko će se šećera povećati, što će pomoći pri odabiru prave doze inzulina.

Jedinice za hleb možete meriti kašikama i šoljama. Na primjer, komad bilo kojeg hljeba, kašika brašna, dvije žlice žitarica, 250 ml mlijeka, kašika šećera, jedan krompir, jedna repa, tri šargarepe = jedna jedinica. Tri kašike tjestenine su dvije jedinice.

U ribi i mesu nema ugljenih hidrata, pa ih mogu konzumirati u bilo kojoj količini.

Jedna jedinica za hljeb sadržana je u šolji jagoda, kupina, malina, ribizle, trešanja. Kriška dinje, jabuke, narandže, kruške, persime i breskve - 1 jedinica.

Tokom doručka, ručka i večere poželjno je da količina XE ne pređe sedam. Da biste asimilirali jednu jedinicu hljeba, potrebno vam je od 1,5 do 4 jedinice inzulina.

Komplikacije dijabetesa

Uz višak glukoze u krvi, tijelo počinje koristiti masti tijekom gladovanja energijom. Kao rezultat toga, pojavljuje se aceton. Stanje poput ketoacidoze, koje je vrlo opasno, može prouzrokovati komu ili smrt.

Ako iz usta izađe miris acetona, odmah trebate provjeriti razinu šećera u krvi, ako su pokazatelji iznad 15 mmol / l, potrebna je analiza mokraće. Ako potvrdi aceton, tada morate jednom da unesete 1/5 dnevne doze kratkog inzulina. I nakon tri sata ponovo provjeri šećer u krvi. Ako se nije smanjila, injekcija se ponavlja.

Ako pacijent s dijabetesom ima temperaturu, vrijedi uvesti 1/10 dnevne doze inzulina.

Među kasne komplikacije dijabetesa nalaze se oštećenja sistema i organa. Prije svega, to se odnosi na živce i krvne sudove. Izgube elastičnost i brzo se ozlijede, što uzrokuje mala lokalna krvarenja.

Udovi, bubrezi i oči jedni su od prvih koji pate. Dijabetička očna bolest naziva se angioretinopatija. Pacijente treba pregledati oftalmolog dva puta godišnje.

Dijabetes melitus smanjuje osjetljivost kože donjih ekstremiteta, pa se ne osjećaju manje ozljede i posjekotine, što može dovesti do njihove infekcije i pretvoriti se u čireve ili gangrene.

Da biste izbjegli komplikacije, ne možete:

  • Za mazanje stopala, a za grijanje upotrijebite i jastučiće za grijanje i električne uređaje.
  • Koristite britve i sredstva za uklanjanje kalusa.
  • Hodajte bosi i nosite cipele s visokom petom.

Dijabetička nefropatija je ozbiljna bolest bubrega.uzrokovana dijabetesom, sastoji se od 5 faza. Prve tri su reverzibilne. Četvrti, mikroalbumin se pojavljuje u urinu, a počinje se razvijati i hronično zatajenje bubrega. Da biste sprečili ovu komplikaciju, vrijedno je kontrolisati glukozu na normalnom nivou, kao i uzeti albumin test 4-5 puta godišnje.

Ateroskleroza je takođe posledica dijabetesa. Srčani se napadi često javljaju bez bola zbog oštećenja živčanih završetaka. Pacijentima se savjetuje da uvijek mjere krvni pritisak.

Pacijenti bi trebali razumjeti da dijabetes nije rečenica, već poseban stil života, koji se sastoji u stalnom samokontroliranju i normalizaciji glukoze u krvi. Čovjek je u mogućnosti da se sam liječi, liječnik samo pomaže u tom pitanju.

Vrste i značajke dijabetesa

Bolest karakterizira nedostatak inzulina i kršenje staničnog metabolizma ugljikohidrata. Rezultat razvoja takvog patološkog procesa u tijelu je povećanje glikemije, kao i otkrivanje glukoze u urinu. Tok dijabetesa, njegove manifestacije i odabrana terapijska taktika određuju se prema vrsti bolesti.

  • 1 tip - uključuje ubrizgavanje inzulina zbog nepostojanja ili nedostatka njegove proizvodnje od strane tijela,
  • 2 vrste - karakterizirane gubitkom osjetljivosti na inzulin i zahtijevaju upotrebu posebnih lijekova,
  • gestacijski - otkriva se samo u trudnoći.

Inzulinski ovisan oblik bolesti uzrokovan je oštećenjem beta ćelija odgovornih za lučenje inzulina. Nedostatak hormona sprečava apsorpciju glukoze, što dovodi do povećanja njegovih vrijednosti u krvi. Ovo stanje je karakteristično za hiperglikemiju, kada višak šećera ne prodre u ćelije, već ostane u krvi.

Čimbenici koji mogu provocirati razvoj tipa 1:

  • genetski razlozi
  • infekcije, virusi koji utiču na pankreas,
  • pad imuniteta

Ovaj oblik bolesti razvija se veoma brzo i često pogađa mlade ljude. Imaju gubitak kilograma uprkos povećanom apetitu i žeđi. Uvijek postoji osjećaj umora, razdražljivosti i povećano odvajanje urina noću. U roku od nekoliko dana od početka terapije inzulinom pacijent se vraća u normalnu težinu i poboljšava dobrobit.

Neinzulinski tip Prate je slični simptomi s tipom 1, ali ima ipak neke karakteristike:

  • bolest se javlja nakon 40 godina,
  • nivo inzulina u krvi je u granicama normale ili lagano smanjen,
  • postoji porast glikemije,
  • patologija se najčešće utvrđuje slučajno kada osoba prođe rutinski pregled ili se žali na neku drugu bolest.

Dijabetes se kod ovih bolesnika razvija sporo, pa možda dugo nisu svjesni patologije u tijelu.

Uzroci tipa 2:

  • gojaznost
  • opterećen nasljednošću.

U ovom se slučaju terapijske taktike temelje na pridržavanju dijeta, smanjenju težine i vraćanju osjetljivosti na inzulin u tijelu. U nedostatku efekta ovih mjera, osobi se može preporučiti da uzima posebne lijekove koji pomažu u snižavanju glukoze. U nekim je slučajevima potrebna inzulinska terapija.

Pojava dijabetesa u trudnica najčešće je povezana s prisutnošću genetske predispozicije. Pogreške u prehrani, kao i prekomjeran stres na organ koji proizvodi hormon, mogu izazvati bolest.

Pacijenti s takvom dijagnozom ne bi trebali očajavati i usredotočiti se na ograničenja koja im nameće bolest. Moderna naučna dostignuća u oblasti medicine daju šansu svim dijabetičarima da svojim životima budu potpuni.Važnu ulogu u prevenciji komplikacija i pridruženih bolesti patoloških stanja igra škola zdravlja za dijabetičare.

Zdravstveno obrazovanje

Uspjeh u liječenju bolesti ne zavisi samo od pravih lijekova, već od pacijentove želje, želje i discipline da i dalje vodi aktivan životni stil.

Tok dijabetesa više ovisi o upornosti pacijenta.

Na temelju brojnih medicinskih ustanova, zdravstvenih domova, organiziraju se posebne škole u kojima se održava nastava za jačanje i održavanje zdravlja dijabetičara. U njima ne učestvuju samo endokrinolozi, već i specijalisti poput oftalmologa, terapeuta, hirurga, nutricionista.

Prisustvo u učionici pomaže pacijentima da nauče više o samoj patologiji, komplikacijama povezane s njom i nauče kako da spriječe neželjene posljedice.

Glavni cilj školskih stručnjaka nije samo prenošenje znanja, već i stvaranje motivacije pacijenata da preuzmu odgovornost za liječenje dijabetesa, kao i da promijene svoje ponašanje.

Često dijabetičar ima strah od ove patologije i odbijanje prevladavanja bilo kakvih poteškoća koje nastaju tokom liječenja. Mnogi ljudi gube zanimanje za trenutne događaje, razočarani su životom, a liječenje smatraju potpuno besmislenim.

Posjeta školi dijabetesa pomaže u prevladavanju poteškoća i naučiti u potpunosti postojati, uzimajući u obzir okvir uspostavljen bolešću.

Glavne teme o kojima se dogovara WHO i koje su obuhvaćene u procesu učenja su:

  1. Dijabetes kao način života.
  2. Samokontrola kao mjera za sprečavanje komplikacija.
  3. Pravila ishrane.
  4. Dijeta koja se temelji na izračunavanju hlebnih jedinica.
  5. Terapija inzulinom i vrste hormona koji se koriste.
  6. Komplikacije dijabetesa.
  7. Fizička aktivnost i pravila prilagođavanja doze.
  8. Hipertenzija, ishemijska bolest srca.

U školi se uglavnom održavaju grupne nastave za pacijente, koja govori o teorijskim aspektima liječenja. Za bolje razumijevanje i usvajanje gradiva obavezni su praktični treninzi, uključujući i igre i rješavanje različitih problema.

Zahvaljujući korištenju interaktivne metode u treningu, pacijenti međusobno razmjenjuju informacije, što doprinosi boljoj percepciji stečenih znanja. Pored toga, takve taktike treninga omogućavaju prilagođavanje programa treninga.

Video o dijabetesu tipa 2:

Školski stručnjaci na svakom sastanku postavljaju pitanja o prethodnom predavanju kako bi učvrstili i ponovili već proučenu građu. Važno je da pacijenti nakon obuke stečena znanja mogu primijeniti u praksi.

Plan nastave za dijabetes obuhvaća 3 važna bloka:

  1. Samokontrolu glikemije i uspostavljanje pojedinačne prihvatljive razine indikatora.
  2. Ispravljanje prehrane i dijetalno obrazovanje.
  3. Sposobnost nositi se sa stresnim situacijama i promatrati preventivne mjere za sve komplikacije.

Škola dijabetesa je vodeća karika u liječenju ove bolesti i sprečavanju nepoželjnih posljedica.

Kontrola šećera

U razredima koji se održavaju u sklopu škole dijabetesa pacijentima je rečeno o važnosti samokontrole glikemije, učestalosti njenog provođenja u toku dana.

Redovno mjerenje šećera omogućava vam:

  1. Shvatite šta je značenje glikemije najugodnije i najoptimalnije.
  2. Odaberite izbornik uzimajući u obzir reakciju tijela na unos određenih prehrambenih proizvoda.
  3. Postavite odgovarajući broj fizičkih aktivnosti koje su neophodne bolesnicima sa šećernom bolešću.
  4. Da biste mogli prilagoditi dozu inzulina i lijekova koji smanjuju šećer.
  5. Naučite koristiti mjerače glukoze u krvi i pravilno voditi dnevnik hrane, koji bi trebao odražavati rezultate svih mjerenja i konzumirane hrane.Ovo će omogućiti analizu vašeg stanja, iznošenje ispravnih zaključaka i prilagođavanje liječenja ako je potrebno.

Šećer treba izmjeriti najmanje 4 puta dnevno, od čega 3 prije obroka, a 1 - prije spavanja. Pacijent može samostalno provesti dodatna mjerenja glikemije u slučajevima pogoršanja blagostanja, baveći se neobičnom vrstom aktivnosti, u vrijeme stresa ili drugih situacija.

Pravilna prehrana

Dijeta je glavni kriterij efikasnog liječenja bolesti. Stručnjaci škole uče pacijente ne samo da biraju proizvode prema pravilima prehrane, već daju i preporuke za postavljanje režima obroka, kombiniranje hrane i uzimanje u obzir kalorija.

  1. Zadržite težinu u granicama normale. Prekomjerna tjelesna težina mora se ukloniti uravnoteženom prehranom i fizičkim aktivnostima.
  2. Sprečiti gubitak težine u prisustvu sklonosti tankoći, što je najvažnije za pacijente tipa 1.
  3. Obroci trebaju biti frakcijski i predstavljeni u malim obrocima. Za pacijente je važno da spriječe dugotrajno post kako ne bi došlo do hipoglikemije, kao i kome.
  4. Dijeta treba biti visoko kalorična kako bi se nadoknadili troškovi energije sa nedostatkom glukoze u ćelijama.
  5. Morate biti u mogućnosti brojati XE (jedinice za hljeb) za vrijeme svakog obroka. To će vam omogućiti da vodite tačan zapis o količini konzumiranih ugljikohidrata, što je najvažnije za pacijente ovisne o insulinu pri odabiru doziranja hormona.

Uloga medicinske sestre je nadzirati poštivanje pacijenata uvjetima terapijske prehrane.

Video o ishrani kod dijabetesa:

Upravljanje stresom

Mnogi su se navikli ukloniti emocionalni stres pijući alkohol, pušiti ili piti puno slatkiša.

Osobe sa dijabetesom ne bi trebale uzimati takve slobode. Ove loše navike mogu štetno djelovati na njihovo zdravlje. U procesu obuke iskusni psiholozi podržavaju pacijente, pomažu im u suočavanju sa stresom i vraćaju im želju za životom.

Dakle, ključ sretnog života ljudi s ovom dijagnozom je visoka razina organiziranosti, kao i želja i želja da nauče kako kontrolirati svoju bolest.

Pogledajte video: Srednja medicinska škola Tutin, tema: Kako mladi najbolje da iskoriste svoje slobodno vrijeme (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar