Mehanizam djelovanja inzulina "Detemir", trgovački naziv, kada se propisuje, njegov sastav, analozi, cijena, recenzije pacijenata o liječenju lijekom, cijena

Preparati za inzulin su prilično raznoliki. To je zbog potrebe za korištenjem lijekova koji su pogodni za ljude s različitim karakteristikama.

Ako imate netoleranciju na komponente jednog lijeka, trebate koristiti drugi, zbog čega farmaceuti razvijaju nove tvari i lijekove koji se mogu koristiti za neutralizaciju simptoma dijabetesa. Jedan od njih je i Detemir inzulin.

Opće informacije i farmakološka svojstva

Ovaj lijek pripada klasi inzulina. Odlikuje ga dugotrajno djelovanje. Trgovački naziv lijeka je Levemir, iako postoji lijek koji se zove Insulin Detemir.

Oblik u kojem se ovo sredstvo distribuira je rješenje za potkožno davanje. Njegova osnova je tvar dobivena upotrebom rekombinantne DNK tehnologije - Detemir.

Ova supstanca jedan je od topljivih analoga ljudskog inzulina. Princip njegovog djelovanja je smanjivanje količine glukoze u tijelu dijabetičara.

Lijek koristite samo prema uputama. Doziranje i režim ubrizgavanja bira liječnik. Samoizmjena doze ili nepridržavanje uputa može izazvati predoziranje, što uzrokuje hipoglikemiju. Također, ne smijete prestati uzimati lijek bez znanja liječnika, budući da je to opasno od komplikacija bolesti.

Aktivna supstanca lijeka je analog ljudskog inzulina. Njegovo djelovanje je različito u trajanju. Alat dolazi u kontakt sa receptorima staničnih membrana, tako da je njihova apsorpcija brža.

Regulacija nivoa glukoze uz njegovu pomoć postiže se povećanjem brzine njegove potrošnje u mišićnom tkivu. Ovaj lijek takođe inhibira proizvodnju glukoze u jetri. Pod njegovim utjecajem smanjuje se aktivnost lipolize i proteolize, dok dolazi do aktivnije proizvodnje proteina.

Najveća količina Detemira u krvi je 6-8 sati nakon injekcije. Asimilacija ove tvari događa se gotovo identično kod svih bolesnika (s malim fluktuacijama), raspodjeljuje se u količini od 0,1 l / kg.

Kad se uđe u vezu s proteinima plazme, nastaju neaktivni metaboliti. Izlučivanje ovisi o tome koliko je lijeka primijenjeno pacijentu i koliko brzo dolazi do apsorpcije. Polovina primenjene supstance eliminiše se iz organizma nakon 5-7 sati.

Indikacije, način primjene, doze

U odnosu na pripravke sa inzulinom treba se jasno pridržavati uputstva za upotrebu. Treba ga pažljivo proučiti, ali jednako je važno uzeti u obzir i preporuke liječnika.

Učinkovitost liječenja lijekom ovisi o tome koliko je pravilno ocijenjena slika bolesti. U vezi s njim određuje se doza lijeka i raspored ubrizgavanja.

Upotreba ovog alata je indicirana za dijagnozu dijabetesa. Bolest može pripadati i prvom i drugom tipu. Razlika je u tome što se kod dijabetesa prvog tipa Detemir najčešće koristi kao monoterapija, a kod drugog tipa bolesti lijek se kombinira s drugim sredstvima. Ali mogu biti izuzeci zbog pojedinačnih karakteristika.

Doziranje određuje lekar, uzimajući u obzir osobitosti tijeka bolesti, životni stil pacijenta, principe njegove prehrane i razinu fizičke aktivnosti. Promjene bilo kojeg od ovih faktora zahtijevaju prilagođavanje rasporeda i doziranja.

Injekcije se mogu raditi u bilo koje vrijeme, kada je to pacijentu pogodno. Ali važno je da se ponovljene injekcije izvode otprilike u isto vrijeme kada je i prva završena. Dozvoljeno je unositi proizvod u bedro, rame, prednji trbušni zid, stražnjicu. Nije dopušteno davati injekcije u istom području - to može izazvati lipodistrofiju. Stoga se treba kretati unutar dopuštenog područja.

Video lekcija o tehnici davanja inzulina pomoću olovke za šprice:

Kontraindikacije i ograničenja

Morate znati u kojim je slučajevima primjena ovog lijeka kontraindicirana. Ako se ne uzme u obzir, pacijent može biti ozbiljno pogođen.

Prema uputama, inzulin ima malo kontraindikacija.

Tu spadaju:

  1. Preosjetljivost na komponente lijeka. Zbog njega pacijenti imaju alergijske reakcije na ovaj lijek. Neke od ovih reakcija predstavljaju veliku opasnost za život.
  2. Dječja dob (ispod 6 godina). Provjerite učinkovitost lijeka za djecu ove dobi nije uspjelo. Uz to, ne postoje podaci o sigurnosti upotrebe u ovoj dobi.

Postoje i okolnosti u kojima je upotreba ovog lijeka dozvoljena, ali je potrebna posebna kontrola.

Među njima su:

  1. Bolest jetre. Ako postoje, djelovanje aktivne komponente može biti narušeno, pa se doza mora prilagoditi.
  2. Poremećaji u radu bubrega. U tom su slučaju moguće i promjene u principu djelovanja lijeka - može se povećavati ili smanjivati. Stalna kontrola nad postupkom liječenja pomaže u rješavanju problema.
  3. Starost. Tijelo ljudi starijih od 65 godina prolazi kroz mnoge promjene. Pored dijabetesa, takvi bolesnici imaju i druge bolesti, uključujući bolesti jetre i bubrega. Ali čak i u njihovom odsustvu, ovi organi ne funkcioniraju tako dobro kao kod mladih ljudi. Zbog toga je za ove pacijente također važna pravilna doza lijeka.

Kad se sve ove značajke uzmu u obzir, rizik od negativnih posljedica upotrebe Detemir inzulina može se svesti na najmanju moguću mjeru.

Prema relevantnim studijama na ovu temu, lijek nema negativan uticaj na tok trudnoće i razvoj embriona. Ali to ga ne čini potpuno sigurnim, pa liječnici procjenjuju rizike prije nego što imenuju njegovu buduću majku.

Prilikom upotrebe ovog lijeka morate pažljivo pratiti tijek liječenja, provjeravajući razinu šećera. U razdoblju gestacije pokazatelji glukoze se mogu mijenjati, stoga je neophodna kontrola nad njima i pravovremena korekcija doza inzulina.

Ne postoje tačne informacije o prodiranju aktivne tvari u majčino mlijeko. Ali vjeruje se da i kad dođe do bebe ne bi trebalo doći do negativnih posljedica.

Detemir inzulin je proteinskog porijekla, pa se lako apsorbuje. Ovo sugeriše da lečenje majke ovim lekom neće naštetiti bebi. Međutim, žene u ovom trenutku trebaju slijediti dijetu, kao i provjeriti koncentraciju glukoze.

Nuspojave i predoziranje

Bilo koji lek, uključujući inzulin, može izazvati neželjene efekte. Ponekad se pojave nakratko, sve dok se tijelo nije prilagodilo djelovanju aktivne tvari.

U ostalim su slučajevima patološke manifestacije uzrokovane nedijagnosticiranim kontraindikacijama ili viškom doze. To dovodi do ozbiljnih komplikacija, koje ponekad mogu čak dovesti i do smrti pacijenta. Stoga sve neprijatnosti povezane s ovim lijekom treba prijaviti lekaru.

Među neželjene efekte spadaju:

  1. Hipoglikemija. Ovo stanje je povezano sa naglim padom šećera u krvi, što također negativno utječe na dobrobit dijabetičara. Pacijenti doživljavaju takve poremećaje kao što su glavobolja, tremor, mučnina, tahikardija, gubitak svijesti itd. U teškoj hipoglikemiji pacijentu je potrebna hitna pomoć, jer u njegovom odsustvu može doći do nepovratnih promjena u strukturama mozga.
  2. Oštećenje vida. Najčešća je dijabetička retinopatija.
  3. Alergija. Može se očitovati u obliku manjih reakcija (osip, crvenilo kože) i uz aktivno izražene simptome (anafilaktički šok). Stoga, da bi se spriječile takve situacije, prije upotrebe Detemira rade se testovi osjetljivosti.
  4. Lokalne manifestacije. Nastaju zbog reakcije kože na primjenu lijeka. Nalaze se na mjestima ubrizgavanja - ovo područje može postati crveno, ponekad postoji lagani otok. Slične reakcije obično se javljaju u početnoj fazi lijeka.

Nemoguće je tačno reći koji dio lijeka može izazvati predoziranje, jer to ovisi o pojedinačnim karakteristikama. Stoga svaki pacijent mora slijediti upute liječnika.

Broj pacijenata koji su doživjeli više od jedne epizode hipoglikemije tijekom terapije inzulinom Detemir ili Glargin insulinom

Posebna uputstva i interakcije lijekova

Upotreba ovog lijeka zahtijeva određene mjere opreza.

Da bi tretman bio efikasan i siguran, moraju se poštovati sljedeća pravila:

  1. Ne koristite ovaj lijek za dijabetes kod djece mlađe od 6 godina.
  2. Ne preskačite obroke (postoji rizik od hipoglikemije).
  3. Nemojte pretjerivati ​​s fizičkim aktivnostima (to dovodi do pojave hipoglikemijskog stanja).
  4. Imajte na umu da zbog zaraznih bolesti potreba tijela za inzulinom može porasti.
  5. Nemojte davati lijek intravenski (u ovom slučaju dolazi do akutne hipoglikemije).
  6. Sjetite se mogućnosti oslabljene pažnje i brzine reakcije u slučaju hipo- i hiperglikemije.

Pacijent mora znati sve ove karakteristike kako bi pravilno proveo liječenje.

Zbog upotrebe lijekova iz nekih skupina, učinak inzulina Detemir se izkrivljava.

Obično ljekari radije odustanu od takvih kombinacija, ali to ponekad nije moguće. U takvim slučajevima daje se mjerenje doze predmetnog lijeka.

Potrebno je povećati dozu dok ga uzimate s takvim lijekovima kao što su:

  • simpatomimetičari
  • glukokortikosteroidi,
  • diuretici
  • lijekovi namijenjeni kontracepciji,
  • dio antidepresiva itd.

Ovi lijekovi smanjuju efikasnost proizvoda koji sadrži inzulin.

Smanjenje doze obično se koristi kada se uzima zajedno sa sljedećim lijekovima:

  • tetraciklini
  • inhibitori ugljičnog anhidrata, ACE, MAO,
  • hipoglikemijska sredstva
  • anabolički steroidi
  • beta blokatori,
  • lijekovi koji sadrže alkohol.

Ako ne prilagodite dozu inzulina, uzimanje ovih lijekova može izazvati hipoglikemiju.

Ponekad je pacijent prisiljen vidjeti liječnika kako bi jedan lijek zamijenio drugim. Razlozi za to mogu biti različiti (pojava nuspojava, visoka cijena, neugodnosti upotrebe itd.). Postoji mnogo lijekova koji su analogi Detemir inzulina.

Tu spadaju:

Ovi lijekovi imaju sličan učinak, pa se često koriste kao zamjena. Ali osoba s potrebnim znanjem i iskustvom treba odabrati s popisa, kako lijek ne bi nanio štetu.

Cijena Levemira Flexpena (trgovački naziv Detemira) danske proizvodnje iznosi od 1 390 do 2 950 rubalja.

Farmakologija

"Detemir" se smatra baznim analogom ljudskog inzulina, karakteriziran dugotrajnim učinkom, ravnog profila. Tvar se vezuje za specifične receptore, omogućava reprodukciju bioloških učinaka. Inzulin utječe na metabolizam glukoze, regulira ga. Lijek snižava šećer u krvi, glukoza se bolje apsorbuje u tkivima.

Ako se lijek primjenjuje dva puta u 24 sata, tada je moguće postići jednoliku koncentraciju u krvi nakon otprilike 2-3 injekcije. Tijelo svake osobe karakteriziraju pojedinačne karakteristike apsorpcije "Detemir, ali općenito, niži je u usporedbi s drugim zamjenskim lijekovima, ne pokazuju aktivnost.

"Detemir" ne komunicira sa masnim kiselinama, lijekovima koji se kombiniraju sa proteinima. Konačno vrijeme eliminacije ovisi o doziranju lijeka, brzini apsorpcije iz potkožnog tkiva. Otprilike je 5-7 sati.

"Detemir" ima sledeće akcije:

  • stimulacija apsorpcije glukoze u ćelijama, perifernim tkivima,
  • kontrola metabolizma glukoze,
  • pojačana sinteza proteina
  • inhibicija glukogeneze.

Kontrolom ovih procesa smanjuje se glukoza. Nakon povlačenja glavna akcija počet će tek nakon 6 sati.

U odnosu na bilo koji inzulinski lijek, potrebno je strogo pridržavanje uputa. Potrebno je pažljivo proučiti upute, važno je provesti imenovanje liječnika. Rezultati korekcije stanja ovise o ispravnosti procjene klinike za patologiju. S tim u vezi određuje se doza lijeka, vrijeme organizacije injekcija.

Upotreba "Detemira" propisana je za dijabetes. Dijabetes je prvog ili drugog tipa. Razlika je u tome što je u prvom lijek indiciran za monoterapiju, u drugom - kombinira se s drugima. Postoje izuzeci zbog individualnih karakteristika pacijenta i njegove bolesti.

Primjena doze "Detemir"

Lijek se može koristiti na samo jedan način - to je potkožna injekcija. Intravenske injekcije su opasne zbog povećanog djelovanja više puta. U tom scenariju napreduje teška hipoglikemija.

Doziranje određuje liječnik, uzimajući u obzir karakteristike pacijentovog tijela. Promjena odabrane doze potrebna je kada se prehrana dijabetičara promijeni, povećava tjelesna aktivnost i pojave pridružene patologije. "Detemir" se koristi kao lijek za monoterapiju, zajedno s hipoglikemijskim sredstvima za oralnu primjenu.

"Detemir" se uvodi u vremenu pogodnom za osobu, ali nakon postavljanja vremena, morate svakodnevno slijediti raspored. Injekcije se daju subkutano u prednji dio peritoneuma, bedara, ramena, stražnjice i u deltoidnu mišićnu zonu.

Područja ubrizgavanja potrebno je povremeno mijenjati kako bi se spriječila lipodistrofija. Kao i tijekom liječenja drugim inzulinskim lijekovima starijih osoba, koji imaju problema s bubrezima i jetrom, potrebno je stalno pratiti glukozu u krvi. Dozu je potrebno individualno prilagoditi. Prvi put nakon imenovanja "Detemira" važno je posebno pažljivo kontrolirati šećer. Tretman ne doprinosi debljanju.

Ograničenja

Za neke bolesnike Detemir se propisuje samo pod stalnim nadzorom liječnika, s oprezom. To je nužno propisano u uputstvima. "Detemir" se može primjenjivati ​​s oprezom i nakon prilagodbe doze propisan je pacijentima sa takvim dodatnim poremećajima u tijelu:

  • problema u funkcionisanju jetre jer mogu poremetiti rad glavne komponente Detemira,
  • kvarovi bubrega - princip efekta lijeka se mijenja,
  • starija dob - nakon 65 godina u tijelu počinju različite promjene povezane sa starenjem, organi djeluju manje aktivno, tako da se doza može smanjiti kako ne bi naštetili.

Nuspojave

Bilo koji inzulin, uključujući Detemir, može izazvati neželjene reakcije na unos. Ponekad se razviju kratkoročno, dok tijelo još nije imalo vremena da se prilagodi učincima lijeka. U drugim situacijama, čitava nuspojava povezana je s neidentificiranim kontraindikacijama i slučajevima predoziranja.

Negativne reakcije mogu izazvati opasne posljedice, rijetko fatalne.

Važno je blagovremeno prijaviti bolest lekaru. Nuspojave uključuju:

  • hipoglikemija - pad šećera u krvi, koji loše utječe na dobrobit,
  • glavobolje
  • drhtavi udovi
  • mučnina
  • otkucaji srca
  • nesvijest.

S teškim stupnjem hipoglikemijskog napada potrebna je hitna pomoć, jer se u protivnom razvijaju nepovratne patološke promjene u moždanim strukturama.

Kao komplikacije vizuelni organi često pate. Obično dijabetes prati retinopatija.

Alergije se odnose i na nuspojave - crvenilo kože, osipi, pa sve do anafilaktičkog napada. Testovi osetljivosti pomoći će u sprečavanju negativnih reakcija.

Nuspojave uključuju manifestacije na koži na mjestu uboda - pocrveni, ponekad lagano bubri. To se češće dešava u ranim fazama terapije.

Interakcija

Neki lijekovi utječu na vašu potrebu za insulinom. Hipoglikemijski učinak je oslabljen:

  • kontraceptivni sredstva za unutrašnju upotrebu,
  • glukokortikosteroidi,
  • hormoni štitnjače s jodom,
  • blokatori kalcijumovih kanala,
  • diuretici tiazidne skupine,
  • heparin
  • hormon rasta,
  • simpatomimetičari
  • morfij
  • antidepresivi
  • nikotin.

Hipoglikemijski učinak injekcije Detemira pojačan je interakcijom sa:

  • hipoglikemijska sredstva za oralnu primenu,
  • enzimi
  • neselektivni beta blokatori,
  • anabolički steroidi
  • tetraciklini
  • piridoksin
  • Litijumski preparati
  • preparati sa etanolom u sastavu.

Alkoholna pića potenciraju, povećavaju potrebu za inzulinom. Lijekovi iz tiola, sulfitne grupe uništavaju inzulin. Lijek nije pogodan za infuziju.

Predoziranje

Specifična količina inzulina koja izaziva predoziranje nije utvrđena, doziranje je individualno. Hipoglikemija se često ne javlja odmah, već uzastopno uvođenjem velikih doza za određenog pacijenta.

Blaga hipoglikemija može se lako zaustaviti sama. Da biste to učinili, samo popijte glukozu, pojedite komad šećera, nešto slatko, bogato ugljikohidratima. Iz tog razloga, osobe sa dijabetesom imaju pri ruci slatkiše - grudasti šećer, slatkiše, kolačiće.

U teškom napadu, ako osoba izgubi svijest, potrebna je potkožna primjena 0,5-1 mg glukagona, prikladna je infuzija glukoze. Kada žrtva ne dobije svijest četvrt sata nakon glukagona, potrebna je glukoza.

Kako biste spriječili opetovano pogoršanje dobrobiti, morate jesti nešto bogato ugljikohidratima.

Analogni izbor

Ponekad je dijabetičar prisiljen pitati ljekara o zamjeni inzulina analogom. Razlozi se razlikuju: nuspojave, visoka cijena, neugodnosti upotrebe. Mnoge zamjene su poznate po Detemiru. Najpopularnije su prikazane u tabeli.

ImeKarakteristike
PensulinInzulin, identičan prirodnom u ljudskom tijelu, djeluje brzo, učinak ima prosječno trajanje
RinsulinDopušteno tokom trudnoće, humano genetski inženjer, brzo deluje
ProtafanSintetizirani ljudski inzulin, srednjeg djelovanja, pokreće sintezu proteina u stanicama

Lijekovi su slični u djelovanju, pa ih često međusobno zamjenjuju. Ali treba odabrati samo stručnjaka, kako ne bi naštetili.

Ja sam dijabetičar sa iskustvom"Detemir" mi pomaže da smanjim šećer u krvi, dok ne izaziva nuspojave, za razliku od prethodnih vrsta inzulina. Glavna stvar o kojoj je liječnik razgovarao uvijek je pridržavati se istog vremena prijema, a ne prekoračiti ili smanjiti dozu.

Imam dijabetes tipa 1 od 22 godine, ranije sam koristio druge vrste inzulina, ali nedavno mi je propisao ljekar"Detemir." Lijek djeluje ravnomjerno, učinak traje svega 24 sata. Utisci o lijeku su dobri, koristim ga više od 3 tjedna.

Trošak lijeka "Detemir" kreće se od 1300 do 3000 rubalja, ali se u nekim klinikama može dobiti besplatno, ako postoji recept koji mu je endokrinolog napisao na latinskom jeziku. "Detemir" je efikasan ako slijedite sva uputstva o napomeni, imenovanju stručnjaka.

Zaključak

"Detemir" je rastvorljiv analog ljudskog inzulina, ima produženo djelovanje, ravni profil. U modernom životu dijabetes nije rečenica. Nakon izuma sintetskog inzulina, ljudi vode cjelovit način života. Za njih je važno da redovno prate razinu šećera, koriste posebne lijekove prema uputama ljekara.

Literatura
  1. Antsiferov M. B., Dorofeeva L. G., Petraneva E. V. Upotreba inzulina glargin (Lantus) u lečenju šećerne bolesti (iskustvo moskovske endokrinološke službe) // Farmateka. 2005. V. 107. br. 12. P. 24–29.
  2. Cryer P. E., Davies S. N., Shamoon H. Hipoglikemija kod dijabetesa // Diabetes Care. 2003, vol. 26: 1902-1912.
  3. DeWitt D. E., Hirsch I. B. Ambulantna inzulinska terapija kod šećerne bolesti tipa 1 i 2. Naučni pregled // JAMA. 2003, 289: 2254-2264.
  4. Bethel M. A., Feinglos M. N. Analog inzulina: nove terapije za dijabetes melitus tipa 2 // Curr. Diab Rep. 2002, 2: 403–408.
  5. Fritsche A., Hoering H., Toegel E., Schweitzer M. HOE901 / 4001 Study Group. Liječenje do cilja dodatnim bazalnim inzulinom - može li inzulinski glargin smanjiti barijeru za postizanje cilja? // Dijabetes. 2003, 52 (dopuna 1): A119.
  6. Fritsche A. i sur. Glimepirid u kombinaciji s jutarnjim inzulinom glargin, inzulinom NPH prije spavanja ili inzulinom prije spavanja kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2. Nasumično kontrolno ispitivanje // Ann.Intern. Med. 2003, 138: 952–959.
  7. Herz M. i dr. Studijska grupa Mix25. Uporediva glikemijska kontrola s pred obrokom ubrizgavanja Humalog Mix25 nakon obroka u starijih bolesnika sa dijabetesom tipa 2. Knjiga sažetaka: 61. naučna sesija: 22. do 26. juna 2001. u Filadelfiji, Pensilvanija (SAD) - sažetak 1823.-PO.
  8. Herz M., Arora V., Campaigne B. N. et al. Humalog Mix25 poboljšava 24-satne profile glukoze u plazmi u usporedbi sa mješavinom humanog inzulina 30/70 kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 // S.A.fr. Med. J. 2003, 93: 219–223.
  9. Gerstein H. C., Yale J-F., Harris S. B. i dr. / Randomizirano ispitivanje rane upotrebe glargina radi postizanja optimalnih nivoa A1c kod inzulina Na_ve osoba sa šećernom bolešću tipa 2. Predstavljeno na 65. godišnjim naučnim sastancima Američke asocijacije za dijabetes. San Dijego, Kaliforma (SAD). 2005.
  10. Jacobsen L. V., Sogaard B., Riis A. Farmakokinetika i farmakodinamika pomiješanog pripravka topljivog i protamin-intardiranog inzulina aspart // Eur. J. Clin. Pharmacol. 2000, 56: 399-403.
  11. Mattoo V., Milićević Z., Malone J.K. et al. Za Ramazansku studijsku grupu. Poređenje inzulina lispro Mix25 i humanog inzulina 30/70 u tretmanu tipa 2 tokom ramazana // Diabetes Res. C / in Pract. 2003, 59: 137–143.
  12. Malone J. L., Kerr L. F., Campaigne B. N. et al. Za studijsku grupu Lispro Mixing-Glargine. Kombinovana terapija inzulinom Lispo Mix 75/25 plus metformin ili insululin glargin plus metformin: 16-nedeljna, randomizirana, otvorena, unakrsna studija kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 koji započinju terapijom insulinom // Clin. Ther. 2004, 26: 2034–2044.
  13. Malone J. L., Bai S., Campaigne B. N. et al. Dvaput dnevno miješani inzulin, a ne samo bazalna terapija inzulinom, rezultira boljom ukupnom kontrolom glikemije u bolesnika s dijabetesom tipa 2 // Diabet.Med. 2005, 22: 374–381.
  14. Pieber T. R., Plank J. Goerzer E. i dr. Trajanje djelovanja, farmakodinamički profil i varijabilnost inzulina detemir između subjekta kod ispitanika s dijabetesom tipa 1 // Diabetologia. 2002, 45 Suppl. 2: 254.
  15. Roach P., Woodworth J. R. Klinička farmakokinetika i farmakodinamika smjesa inzulina lispro // Clin. Pharmacokinet. 2002, 41: 1043-1057.
  16. Roach P., Yue L., Arora V. Za studijsku grupu Humalog Mix25. Poboljšana postprandijalna glikemijska kontrola tijekom liječenja Humalog Mix25, novom formulacijom insululina lispro na bazi protamina // Diabetes Care. 1999, 22: 1258–1261.
  17. Roach P., Trautmann M., Arora V. i dr. Za Studijsku grupu Mix25. Poboljšana postprandijalna kontrola glukoze u krvi i smanjena noćna hipoglikemija tijekom liječenja s dvije nove formulacije inzulina lispro-protamina, inzulinom lispro mix25 i inzulinom lispro mix50 // Clin.Ther. 1999, 21: 523-534.
  18. Rolla A. R. Analogne smjese inzulina u liječenju šećerne bolesti tipa 2 // Pract.Diabetol. 2002, 21: 36–43.
  19. Rosenstock J., Schwarts S. L., Clark C. M. et al. Bazalna terapija inzulinom kod dijabetesa tipa 2: poređenje inzulina glargin (HOE 901) u trajanju od 28 tjedana i inzulina NPH // Diabetes Care. 2001, 24: 631-636.
  20. Vague P., Selam J. L., Skeie S. i dr. Insulin detemir povezan je s predvidljivijom kontrolom glikemije i smanjenim rizikom od hipoglikemije od NPH inzulina kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 u bazalno-bolus režimima s premealnim inzulinom aspart // Diabetes Care. 2003, 26: 590-596.

A. M. Mkrtumyan, Doktor medicinskih nauka, profesor
SVEDOK AVRAMOV - ODGOVOR: N. Oranskaya, kandidat medicinskih nauka
MGMSU, Moskva

Farmakološko djelovanje tvari

Detemir inzulin se proizvodi upotrebom rekombinantne deoksiribonukleinske kiseline (DNK) biotehnologije koristeći soj zvan Saccharomyces cerevisiae.

Inzulin je glavna supstanca lijeka Levemir flekspen, koja se oslobađa u obliku otopine u prikladnim olovkama za špriceve od 3 ml (300 PIECES).

Ovaj analog ljudskog hormona veže se za receptore perifernih ćelija i pokreće biološke procese.

Analog ljudskog insulina potiče aktiviranje sljedećih procesa u tijelu:

  • stimulacija unosa glukoze od strane perifernih ćelija i tkiva,
  • kontrola metabolizma glukoze,
  • inhibicija glukoneogeneze,
  • povećana sinteza proteina
  • prevencija lipolize i proteolize u masnim ćelijama.

Zahvaljujući svim tim procesima dolazi do smanjenja koncentracije šećera u krvi. Nakon ubrizgavanja inzulina, Detemir postiže svoj najveći učinak nakon 6-8 sati.

Ako otopinu unosite dva puta dnevno, tada se ravnotežni sadržaj inzulina postiže nakon dvije ili tri takve injekcije. Individualna varijabilnost unutrašnjeg rastvaranja inzulina Detemir značajno je manja nego kod ostalih bazalnih inzulinskih lijekova.

Ovaj hormon ima isti efekat i na muški i na ženski spol. Njegov prosječni volumen raspodjele je oko 0,1 l / kg.

Trajanje posljednjeg poluživota inzulina ubrizgavanog u kožu ovisi o doziranju lijeka i iznosi otprilike 5-7 sati.

Upute za upotrebu lijeka

Doktor izračunava dozu lijeka, uzimajući u obzir koncentraciju šećera kod dijabetičara.

Doze se moraju prilagoditi u slučaju kršenja pacijentove prehrane, povećane fizičke aktivnosti ili pojave drugih patologija. Insulin Detemir može se koristiti kao glavni lijek, kombinirajući s bolus inzulinom ili s lijekovima za snižavanje šećera.

Injekcija se može obaviti u roku od 24 sata u bilo koje vrijeme, glavna stvar je pridržavati se istog dana svakog dana. Osnovna pravila za davanje hormona:

  1. Injekcija se vrši ispod kože u područje trbuha, ramena, stražnjice ili bedra.
  2. Kako bi se smanjila vjerojatnost lipodistrofije (bolesti masnog tkiva), područje ubrizgavanja treba redovno mijenjati.
  3. Osobe starije od 60 godina i pacijenti s disfunkcijom bubrega ili jetre trebaju strogu provjeru glukoze i prilagođavanje doze inzulina.
  4. Pri prelasku iz drugog lijeka ili u početnoj fazi terapije potrebno je pažljivo nadzirati nivo glikemije.

Treba napomenuti da u liječenju inzulinom Detemir ne podrazumijeva povećanje težine pacijenta. Prije dugih putovanja, pacijent se mora konzultirati sa liječnikom koji se bavi liječenjem o upotrebi lijeka, jer promjena vremenske zone narušava raspored uzimanja inzulina.

Nagli prekid terapije može dovesti do stanja hiperglikemije - brzog porasta razine šećera ili čak dijabetičke ketoacidoze - kršenja metabolizma ugljikohidrata kao posljedice nedostatka inzulina. Ako se ljekar ne kontaktira odmah, može doći do smrtnog ishoda.

Hipoglikemija nastaje kada je tijelo iscrpljeno ili nedovoljno zasićeno hranom, a doza inzulina je, pak, vrlo velika. Kako biste povećali nakupljanje glukoze u krvi, morate pojesti komad šećera, čokoladnu koricu, nešto slatko.

groznica ili razne infekcije često povećavaju potrebu za hormonom. Prilagođavanje doze otopine može biti potrebno kod razvoja patologija bubrega, jetre, štitne žlijezde, hipofize i nadbubrežne žlijezde.

Pri kombiniranju inzulina i tiazolidindiona potrebno je uzeti u obzir činjenicu da oni mogu doprinijeti razvoju srčanih bolesti i hroničnom zatajivanju.

Pri korištenju lijeka moguće su promjene koncentracije i psihomotornog ponašanja.

Kontraindikacije i moguća šteta

Kao takav, nema kontraindikacija za upotrebu inzulina Detemir. Ograničenja se odnose samo na individualnu osjetljivost na tvar i na dvije godine života zbog činjenice da istraživanja o učinku inzulina na malu djecu još nisu provedena.

Tokom perioda rođenja deteta, lek se može koristiti, ali pod nadzorom lekara.

Višestruke studije nisu otkrile nuspojave kod majke i njenog novorođenog djeteta uvođenjem injekcije inzulina tokom njegove gestacije.

Vjeruje se da se lijek može koristiti s dojenjem, ali nisu sprovedena ispitivanja. Zbog toga, trudnicama i dojiljama doktor prilagođava dozu inzulina, odmjeravajući prije toga koristi za majku i potencijalni rizik za njezino dijete.

Što se tiče negativnih reakcija na tijelo, upute za uporabu sadrže značajan popis:

  1. Stanje hipoglikemije koju karakteriziraju znakovi kao što su pospanost, razdražljivost, blijeda koža, drhtanje, glavobolja, zbunjenost, konvulzije, nesvjestica, tahikardija. Ovo stanje se naziva i inzulinskim šokom.
  2. Lokalna preosjetljivost - oticanje i crvenilo područja ubrizgavanja, svrbež, kao i pojava lipidne distrofije.
  3. Alergijske reakcije, angioedem, urtikarija, osipi na koži i prekomjerno znojenje.
  4. Kršenje probavnog trakta - mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proliv.
  5. Kratkoća daha, snižen krvni pritisak.
  6. Oštećenje vida - promjena refrakcije koja dovodi do retinopatije (upale mrežnice).
  7. Razvoj periferne neuropatije.

Predoziranje lijeka može uzrokovati brzi pad šećera. Uz blagu hipoglikemiju, osoba treba konzumirati proizvod s visokim udjelom ugljikohidrata.

U teškom stanju pacijenta, naročito ako je u nesvijesti, potrebna je hitna hospitalizacija. Doktor ubrizgava otopinu glukoze ili glukagon ispod kože ili ispod mišića.

Kada se pacijent oporavi, daje mu se komad šećera ili čokolade da se spriječi ponovljeni pad šećera.

Trošak, recenzije, slična sredstva

Lijek Levemir flekspen, čija je aktivna komponenta inzulin Detemir, prodaje se u ljekarnama i mrežnim ljekarnama.

Lijek možete kupiti samo ako imate recept liječnika.

Lijek je prilično skup, cijena mu varira od 2560 do 2900 ruskih rubalja. U vezi s tim, ne može to svaki pacijent priuštiti.

Ipak, recenzije inzulina Detemir su pozitivne. Mnogi dijabetičari kojima je ubrizgan ljudski hormon su primijetili ove prednosti:

  • postepeno smanjenje šećera u krvi,
  • očuvanje djelovanja lijeka oko jedan dan,
  • jednostavnost upotrebe olovki za špriceve,
  • rijetka pojava neželjenih reakcija,
  • održavanje težine dijabetičara na istoj razini.

Da bi se postigla normalna vrijednost glukoze može se pridržavati samo svih pravila liječenja dijabetesa. Ovo nisu samo injekcije inzulina, već i fizioterapijske vježbe, neka dijetalna ograničenja i stabilna kontrola koncentracije šećera u krvi. Pridržavanje tačnih doza je od velikog značaja, jer je napad hipoglikemije, kao i njegove ozbiljne posljedice, isključen.

Ako lijek iz nekog razloga pacijentu ne odgovara, liječnik može propisati drugi lijek. Na primjer, inzulin Isofan, koji je analog ljudskog hormona, koji se proizvodi genetskim inženjeringom. Isofan se koristi ne samo kod dijabetes melitusa prvog i drugog tipa, već i u njegovom gestacijskom obliku (u trudnica), međupostojećim patologijama, kao i kod kirurških intervencija.

Njegovo trajanje djelovanja je mnogo manje nego kod Detemir inzulina, međutim Isofan ima i odličan hipoglikemijski učinak. Ima gotovo iste nuspojave, drugi lijekovi mogu utjecati na njegovu efikasnost. Komponenta Isofan nalazi se u mnogim lijekovima, na primjer, Humulin, Rinsulin, Pensulin, Gansulin N, Biosulin N, Insuran, Protafan i drugi.

Uz pravilnu upotrebu inzulina Detemir, možete se riješiti simptoma dijabetesa. Njegovi analozi, pripravci koji sadrže inzulin Isofan, pomoći će kada je uporaba lijeka zabranjena. Kako djeluje i zašto vam treba inzulin - u videu u ovom članku.

Analozi u sastavu i indikacija za upotrebu

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Actrapid 35 rub115 UAH
Actrapid nm 35 rub115 UAH
Actrapid nm penfill 469 rub115 UAH
Biosulin P 175 rub--
Insuman Rapid Human Insulin1082 rub100 UAH
Humodar p100r humani inzulin----
Humulin obični humani inzulin28 rub1133 UAH
Farmasulin --79 UAH
Gensulin P humani inzulin--104 UAH
Insugen-R (redovni) humani inzulin----
Rinsulin P humani inzulin433 rub--
Farmasulin N humani inzulin--88 UAH
Insulin Asset humani inzulin--593 UAH
Monodar inzulin (svinjski)--80 UAH
Humalog insulina lispro57 rub221 UAH
Lispro rekombinantni inzulin Lispro----
NovoRapid Flexpen olovka za inzulin Aspart28 rub249 UAH
NovoRapid Penfill inzulin aspart1601 rub1643 UAH
Epidera Insulin Glulisin--146 UAH
Apidra SoloStar Glulisin449 rub2250 UAH
Biosulin N 200 rub--
Insuman bazni ljudski inzulin1170 rub100 UAH
Protafan 26 rub116 UAH
Humodar b100r humani inzulin----
Humulin nph humani inzulin166 rub205 UAH
Gensulin N humani inzulin--123 UAH
Insugen-N (NPH) humani inzulin----
Protafan NM humani inzulin356 rub116 UAH
Protafan NM Penfill humani inzulin857 rub590 UAH
Rinsulin NPH humani inzulin372 rub--
Farmasulin N NP humani inzulin--88 UAH
Insulin Stabil humani rekombinantni inzulin--692 UAH
Insulin-B Berlin-Chemie Insulin----
Monodar B inzulin (svinjetina)--80 UAH
Humodar k25 100r humani inzulin----
Gensulin M30 humani inzulin--123 UAH
Insugen-30/70 (Bifazik) humani inzulin----
Insuman Comb humani inzulin--119 UAH
Mikstard humani inzulin--116 UAH
Mixtard Penfill Insulin Human----
Farmasulin N 30/70 humani inzulin--101 UAH
Humulin M3 humani inzulin212 rub--
Humalog Mix insulina lispro57 rub221 UAH
Novomax Flekspen insulin aspart----
Ryzodeg Flextach inzulin aspart, insulin degludec6 699 rub2 UAH
Lantus inzulin glargin45 rub250 UAH
Lantus SoloStar insulin glargin45 rub250 UAH
Tujeo SoloStar insulin glargin30 rub--
Levemir Penfill insulin detemir167 rub--
Levemir Flexpen olovka za inzulin Detemir537 rub335 UAH
Tresiba Flextach Insulin Degludec5100 rub2 UAH

Gore navedeni popis analoga lijekova, što ukazuje nadomjesci inzulina, je najprikladnije jer imaju isti sastav aktivnih tvari i poklapaju se prema naznakama za upotrebu

Insulin "Detemir": opis lijeka

Lijek je dostupan u obliku bezbojne prozirne otopine. U 1 ml sadrži glavnu komponentu - insulin detemir 100 kom. Pored toga, postoje dodatne komponente: glicerol, fenol, metakrezol, cink acetat, natrijum hidrogen fosfat dihidrat, natrijum hlorid, klorovodična kiselina q.s. ili natrijum hidroksid q.s., voda za injekcije do 1 ml.

Lijek je dostupan u olovci za špriceve, koja sadrži 3 ml otopine, ekvivalent od 300 PIECES. Jedna jedinica inzulina sadrži 0,142 mg inzulina detemir bez soli.

Kako djeluje Detemir?

Detemir inzulin (trgovački naziv Levemir) proizvodi se pomoću biotehnologije rekombinantne deoksiribonukleinske kiseline (DNK) koristeći soj zvan Saccharomyces cerevisiae. Inzulin je glavna komponenta Levemir flekspena i analog je ljudskog hormona koji se vezuje za receptore perifernih ćelija i aktivira sve biološke procese. Ima nekoliko efekata na organizam:

  • stimulira upotrebu glukoze u perifernim tkivima i ćelijama,
  • kontrolira metabolizam glukoze,
  • inhibira glukoneogenezu,
  • povećava sintezu proteina,
  • sprečava lipolizu i proteolizu u masnim ćelijama.

Zahvaljujući kontroli svih ovih procesa, nivo šećera u krvi se smanjuje. Nakon uvođenja lijeka, njegovo glavno djelovanje počinje nakon 6-8 sati.

Ako ga unosite dva puta dnevno, tada se može postići potpuna ravnoteža razine šećera nakon dvije do tri injekcije. Lijek ima isti učinak i na žene i na muškarce. Njegov prosječni volumen distribucije je unutar 0,1 l / kg.

Poluživot inzulina, koji se ubrizgava pod kožu, ovisi o dozi i iznosi otprilike 5-7 sati.

Značajke djelovanja lijeka "Detemir"

Detemir inzulin (Levemir) ima znatno širi učinak od inzulinskih proizvoda kao što su Glargin i Isofan. Njegov dugoročni učinak na tijelo nastaje zahvaljujući živom samoparivanju molekularnih struktura kada se povežu sa bočnim lancem masnih kiselina s molekulama albumina. U usporedbi s drugim insulinama, on se lagano raspršuje po tijelu, ali zahvaljujući tome njegova apsorpcija je značajno pojačana. Takođe, u odnosu na druge analoge, Detemir inzulin je predvidljiviji, pa je zato mnogo lakše kontrolirati njegov učinak. A to je zbog nekoliko faktora:

  • supstanca ostaje u tečnom stanju od trenutka kada se nalazi u špricu nalik na olovku do unošenja u organizam,
  • njegove čestice se vežu na molekule albumina u krvnom serumu puferskom metodom.

Lijek manje utječe na brzinu rasta ćelije, što se ne može reći za ostale inzuline. Nema genotoksične i toksične efekte na organizam.

Kako koristiti "Detemir"?

Doza lijeka odabire se pojedinačno za svakog bolesnika s dijabetesom. Možete ga unijeti jednom ili dva puta dnevno, na to ukazuje uputa. Izjave o uporabi Detemir inzulina tvrde da bi se za optimizaciju kontrole glikemije injekcije trebale davati dva puta dnevno: ujutro i navečer između upotrebe treba proći najmanje 12 sati.

Za starije ljude koji imaju dijabetes i one koji pate od disfunkcije jetre i bubrega, doza se bira s krajnjim oprezom.

Inzulin se ubrizgava supkutano u područje ramena, bedara i pupka. Intenzitet djelovanja ovisi o mjestu primjene lijeka. Ako se injekcija vrši u jednom području, tada se mjesto punkcije može promijeniti, na primjer, ako se inzulin ubrizgava u kožu trbuha, to treba učiniti 5 cm od pupka i u krugu.

Važno je ispravno dobiti injekciju. Da biste to učinili, morate uzeti olovku za štrcaljku s lijekom sobne temperature, antiseptikom i pamučnom vunom.

I provedite postupak na sljedeći način:

  • tretirajte mjesto uboda antiseptikom i pustite da se koža osuši,
  • koža je uhvaćena u nabora
  • igla se mora umetnuti pod kutom, nakon čega se klip malo povuče, ako se pojavi krv, posuda je oštećena, mjesto ubrizgavanja mora se promijeniti,
  • lijek treba davati polako i ravnomjerno, u slučaju da se klip poteže poteškoće, a na mjestu uboda koža se napuhava, iglu treba umetnuti dublje,
  • nakon primjene lijeka potrebno je zadržati još 5 sekundi, nakon čega se šprica oštrim pokretom uklanja, a mjesto ubrizgavanja tretira se antiseptikom.

Da bi injekcija bila bezbolna, igla treba biti što tanja, nabora kože ne treba snažno stisnuti, a ubrizgavanje raditi samopouzdanom rukom bez straha i sumnje.

Ako pacijent ubrizgava nekoliko vrsta inzulina, prvo se upisuje kratko, a potom i dugo.

Na šta treba paziti prije ulaska u Detemir?

Prije nego što napravite injekciju, morate:

  • dvaput provjerite vrstu sredstava
  • dezinficirati membranu antiseptikom,
  • pažljivo provjerite integritet spremnika, ako se odjednom ošteti ili postoji sumnja u njegovu prikladnost, onda ga ne trebate koristiti, trebali biste ga vratiti u ljekarnu.

Vrijedi zapamtiti da je strogo zabranjeno koristiti smrznuti Detemir inzulin ili onaj koji je bio pogrešno pohranjen. Kod inzulinskih pumpi, lijek se ne koristi, s uvođenjem je važno pridržavati se nekoliko pravila:

  • dava se samo ispod kože,
  • igla se menja nakon svake injekcije,
  • uložak se ne puni.

U kojim je slučajevima lijek kontraindiciran?

Prije upotrebe Detemira vrlo je važno saznati kada je strogo kontraindicirano:

  • ako pacijent ima individualnu osjetljivost na komponente lijeka, može razviti alergiju, neke reakcije mogu čak dovesti do smrti,
  • za djecu mlađu od 6 godina ovaj se lijek ne preporučuje, nije bilo moguće provjeriti njegov učinak na bebe, stoga je nemoguće predvidjeti kako će utjecati na njih.

Osim toga, postoje i takve kategorije pacijenata kojima je dozvoljeno koristiti lijek u liječenju, ali s posebnom pažnjom i pod stalnim nadzorom. To su naznačeni u uputstvu za upotrebu. Insulin "Detemir» kod ovih bolesnika s takvim patologijama potrebno je prilagoditi dozu:

  • Kršenja u jetri. Ako su one opisane u pacijentovoj anamnezi, tada dejstvo glavne komponente može biti narušeno, pa se doza mora prilagoditi.
  • Neuspjesi u bubrezima. S takvim patologijama, princip djelovanja lijeka može se promijeniti, ali problem se može riješiti ako stalno pratite pacijenta.
  • Stariji ljudi. Nakon 65. godine u tijelu se događa mnoštvo različitih promjena koje su vrlo teške za pratiti. U starosti organi ne funkcioniraju tako aktivno kao kod mladih, stoga im je važno odabrati pravu dozu tako da pomaže u normalizaciji razine glukoze, a ne šteti.

Ako uzmete u obzir sve ove preporuke, onda se rizik od negativnih posljedica može umanjiti.

"Detemir" tokom trudnoće i dok dojite

Zahvaljujući studijama o tome da li je upotreba inzulina "Detemira» trudnica i njen plod dokazano je da alat ne utječe na razvoj bebe. Ali reći da je to potpuno sigurno, nemoguće je, jer se tokom trudnoće u ženskom tijelu događaju hormonalne promjene, a kako se lijek ponašati u određenom slučaju ne može se predvidjeti. Zato ljekari, prije nego što ga propisuju tokom trudnoće, procjenjuju rizike.

Tokom liječenja morate stalno pratiti nivo glukoze. Pokazatelji se mogu dramatično promijeniti, pa je potrebno pravovremeno nadgledanje i prilagođavanje doze.

Nemoguće je tačno reći da li lijek prodire u majčino mlijeko, ali čak i ako ga dobije, vjeruje se da neće donijeti štetu.

Posebna uputstva za upotrebu

Uputa za inzulin "Detemir" upozorava da je upotreba lijeka potrebna posebna mjera opreza. Da bi terapija dala željeni rezultat i bila sigurna, morate se pridržavati ovih pravila:

  • ne koriste lijek u liječenju djece mlađe od 6 godina,
  • ne preskačite obroke, postoji rizik od hipoglikemije,
  • ne zloupotrebljavajte fizičku aktivnost,
  • svakako uzmite u obzir da će tijelu, zbog razvoja infekcije, trebati više inzulina,
  • ne davati lijek intravenski,
  • zapamtite da se brzina reakcije i oslabljena pažnja mogu promijeniti ako se pojave hiper- i hipoglikemija.

Da bi se liječenje pravilno odvijalo, svaki dijabetičar koji koristi inzulin mora znati pravila. Lekar koji prolazi mora obaviti razgovor, objašnjavajući ne samo kako unositi i meriti šećer u krvi, već i razgovarati o promjenama u načinu života i prehrane.

Analozi lijeka

Neki pacijenti moraju potražiti Detemir analoge inzulina s sastavom drugih komponenti. Na primjer, dijabetičari koji imaju određenu osjetljivost na komponente ovog lijeka. Postoje mnogi analozi Detemira, uključujući Insurana, Rinsulina, Protafana i druge.

Ali vrijedi upamtiti da bi sam analog i njegovu dozu trebao odabrati liječnik u svakom pojedinačnom slučaju. To se odnosi na sve lijekove, posebno s tako ozbiljnim patologijama.

Trošak lijekova

Cijena inzulina Detemir danske proizvodnje kreće se od 1300-3000 rubalja. Ali vrijedi zapamtiti da ga možete dobiti besplatno, ali u tom slučaju morate definitivno imati latino recept koji je napisao endokrinolog. Detemir inzulin je efikasan lijek za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2, glavno je slijediti sve preporuke, a samo će imati koristi od dijabetičara.

Insulin recenzije

Dijabetičari i ljekari pozitivno reagiraju na Detemir. Pomaže u smanjenju visokog šećera u krvi, ima minimum kontraindikacija i neželjenih manifestacija. Jedino što treba uzeti u obzir je ispravnost njegove primjene i pridržavanje svih preporuka ako se bolesniku, osim inzulina, preporučuju drugi lijekovi.

Dijabetes melitus trenutno nije rečenica, iako se bolest smatrala gotovo fatalnom dok nije dobijen sintetički inzulin. Prateći preporuke lekara i redovno nadgledajući nivo glukoze u krvi možete održavati normalan način života.

Kako pronaći jeftin analog skupog lijeka?

Da biste pronašli jeftin analog lijeka, generičkog ili sinonima, prije svega preporučujemo obratiti pažnju na sastav, naime iste aktivne supstance i indikacije za upotrebu. Isti aktivni sastojci lijeka znače da je lijek sinonim za lijek, farmaceutski ekvivalent ili farmaceutska alternativa. Međutim, ne zaboravite na neaktivne komponente sličnih lijekova, koje mogu utjecati na sigurnost i efikasnost. Ne zaboravite na upute liječnika, samoliječenje može naštetiti vašem zdravlju, zato se prije upotrebe bilo kojeg lijeka uvijek posavjetujte s liječnikom.

Uputstvo o insulinu

Farmakološko djelovanje:
Inzulin je specifično sredstvo za snižavanje šećera, ima sposobnost regulacije metabolizma ugljikohidrata, pojačava unos glukoze u tkiva i pospješuje njegovu pretvorbu u glikogen, a također olakšava prodor glukoze u stanice tkiva.
Pored hipoglikemijskog učinka (snižavanja šećera u krvi), inzulin ima i niz drugih učinaka: povećava zalihe glikogena u mišićima, potiče sintezu peptida, smanjuje potrošnju proteina itd.
Izloženost inzulinu prati stimulacija ili inhibicija (supresija) određenih enzima, stimuliraju se glikogen sintetaza, piruvat dehidrogenaza, hekokinaza, lipaza koja aktivira masne kiseline masnog tkiva, lipoprotein lipaza, smanjuje zamagljivanje krvi nakon obroka bogatog masnoćama.
Stupanj biosinteze i izlučivanja (izlučivanja) inzulina ovisi o koncentraciji glukoze u krvi. S porastom njegovog sadržaja povećava se lučenje inzulina pomoću gušterače, naprotiv, smanjenje koncentracije glukoze u krvi usporava izlučivanje inzulina.
U provedbi učinaka inzulina vodeću ulogu igra njegova interakcija sa specifičnim receptorom lokaliziranim na plazma membrani ćelije, te stvaranje kompleksa receptora za inzulin. Receptor inzulina u kombinaciji sa inzulinom prodire u ćeliju, gdje utječe na fosfolaciju ćelijskih proteina, daljnje unutarćelijske reakcije nisu u potpunosti razumljive.
Inzulin je glavni specifični tretman za dijabetes melitus, jer smanjuje hiperglikemiju (povećanje glukoze u krvi) i glikozuriju (prisustvo šećera u urinu), nadoknađuje depo glikogena u jetri i mišićima, smanjuje proizvodnju glukoze i ublažava dijabetičku lipemiju (prisutnost masnoće u krvi) poboljšava opšte stanje pacijenta.
Insulin za medicinsku upotrebu dobija se iz gušterače goveda i svinja. Postoji metoda hemijske sinteze inzulina, ali je ona nedostupna. Nedavno razvijene biotehnološke metode za proizvodnju humanog inzulina. Insulin dobijen genetskim inženjeringom u potpunosti je u skladu sa aminokiselinskim nizom humanog inzulina.
U slučajevima kada se inzulin dobija iz gušterače životinja, u pripravku mogu biti prisutne razne nečistoće (proinsulin, glukagon, self-statin, proteini, polipeptidi itd.) Zbog nedovoljnog pročišćavanja. Loše pročišćeni pripravci inzulina mogu uzrokovati različite neželjene reakcije.
Savremene metode omogućavaju dobijanje prečišćenih (monopic - hromatografski prečišćenih sa oslobađanjem „vrha“ inzulina), visoko prečišćenih (monokomponentnih) i kristaliziranih preparata insulina. Trenutno se sve više koristi kristalni ljudski inzulin. Od inzulinskih pripravaka životinjskog porijekla, prednost daje inzulinu dobivenom iz gušterače svinja.
Aktivnost inzulina određuje se biološki (sposobnošću snižavanja glukoze u krvi kod zdravih zečeva) i jednom od fizikohemijskih metoda (elektroforeza na papiru ili kromatografija na papiru). Za jednu jedinicu djelovanja (UNIT) ili međunarodnu jedinicu (IE) poduzmite aktivnost od 0,04082 mg kristalnog inzulina.

Indikacije za upotrebu:
Glavna indikacija za uporabu inzulina je dijabetes melitus tipa I (ovisan o inzulinu), ali pod određenim uvjetima propisan je i za dijabetes melitus tipa II (o inzulinu ovisan).

Način upotrebe:
U liječenju dijabetesa koriste se pripravci inzulina različitog trajanja djelovanja (vidi dolje).
Inzulin kratkog djelovanja upotrebljava se i u nekim drugim patološkim procesima: da izazove hipoglikemijsko stanje (snižavanje šećera u krvi) kod određenih oblika šizofrenije, kao anabolički (pojačavajući sintezu proteina) lijek s općom iscrpljenošću, nedostatkom ishrane, furunculozom (višestruko gnojna upala kože) , tirotoksikoza (bolest štitne žlijezde), sa bolestima želuca (atonija / gubitak tonusa /, gastroptoza / prolaps želuca /), hronični hepatitis (upala jetrenog tkiva), nyh oblika ciroze jetre, kao i komponenta "polarizacije" rješenja koja se koriste za liječenje akutne koronarne insuficijencije (neusklađenost između srčane potrošnje kisika i isporuci).
Izbor inzulina za liječenje dijabetesa ovisi o težini i karakteristikama tijeka bolesti, općem stanju pacijenta kao i brzini početka i trajanju hipoglikemijskog učinka lijeka. Primarna svrha inzulina i uspostavljanje doze pogodno se provodi u bolnici (bolnici).
Pripravci inzulina kratkog djelovanja su otopine namijenjene subkutanoj ili intramuskularnoj primjeni. Ako je potrebno, oni se primenjuju i intravenski. Imaju brz i relativno kratak učinak snižavanja šećera. Obično se daju supkutano ili intramuskularno 15-20 minuta prije obroka od jednog do nekoliko puta u toku dana. Učinak nakon potkožne injekcije nastaje nakon 15-20 minuta, dostiže maksimum nakon 2 sata, ukupno trajanje djelovanja nije više od 6 sati. Koriste se uglavnom u bolnici za utvrđivanje potrebne doze inzulina za pacijenta, kao i u slučajevima kada je potrebno brzo postići promjene inzulinske aktivnosti u tijelu - uz dijabetičku komu i prekom (potpuni ili djelomični gubitak svijesti zbog naglog oštrog povećanja šećera u krvi).
Pored toga 9, preparati inzulina kratkog djelovanja koriste se kao anabolično sredstvo i propisuju se, u pravilu, u malim dozama (4-8 jedinica 1-2 puta dnevno).
Pripravci inzulina sa dugotrajnim (dugotrajnim djelovanjem) dostupni su u različitim doznim oblicima različitog trajanja učinka na smanjenje šećera (poluločni, dugi, ultradugi). Za različite lijekove učinak traje od 10 do 36 sati, Zahvaljujući tim lijekovima, broj dnevnih injekcija može se smanjiti. Najčešće se proizvode u obliku suspenzija (suspenzija čvrstih čestica lijeka u tekućini), primjenjuju se samo supkutano ili intramuskularno, intravenska primjena nije dopuštena. U dijabetičkoj komi i prekomatoznim stanjima ne koriste se produženi lijekovi.
Prilikom odabira pripravka inzulina potrebno je osigurati da se period maksimalnog učinka snižavanja šećera podudara s vremenom u kojem ga uzimate. Ako je potrebno, mogu se primijeniti 2 lijeka produljenog djelovanja u jednoj špricu. Nekim pacijentima je potrebna ne samo duga, nego i brza normalizacija razine glukoze u krvi. Moraju propisati pripravke inzulina dugog djelovanja i kratkog djelovanja.
Lijekovi sa dugotrajnim djelovanjem obično se daju prije doručka, ali ako je potrebno, injekciju možete obaviti i drugim satima.
Svi preparati inzulina koriste se u skladu s dijetnom usklađenošću. Definicija zapise energetske vrijednosti (od 1700 do 3000 hala) trebala bi se odrediti tjelesnom težinom pacijenta tijekom razdoblja liječenja, prema vrsti aktivnosti. Dakle, uz smanjenu prehranu i naporan fizički rad, broj kalorija potrebnih pacijentu dnevno iznosi najmanje 3000, uz prekomjernu prehranu i sjedeći način života, ne bi trebao prelaziti 2000.
Unošenje previsokih doza, kao i nedostatak ugljikohidrata s hranom, može uzrokovati hipoglikemijsko stanje (snižavanje šećera u krvi), praćeno osjećajem gladi, slabosti, znojenja, drhtanja u tijelu, glavobolje, vrtoglavice, palpitacija, euforije (bezuspješno dobro raspoloženje) ili agresivnosti . Nakon toga može se razviti hipoglikemijska koma (gubitak svijesti, karakteriziran potpunim nedostatkom reakcija tijela na vanjske podražaje uslijed oštrog smanjenja šećera u krvi) s gubitkom svijesti, napadajima i naglim padom srčane aktivnosti. Kako bi se spriječilo hipoglikemijsko stanje, pacijenti trebaju piti slatki čaj ili pojesti nekoliko komada šećera.
Uz hipoglikemijsku komu (povezanu sa smanjenjem šećera u krvi) 40% -tna otopina glukoze ubrizgava se u venu u količini od 10-40 ml, ponekad i do 100 ml, ali ne više.
Korekcija hipoglikemije (snižavanje šećera u krvi) u akutnom obliku može se provesti intramuskularnom ili subkutanom primjenom glukagona.

Nuspojave:
S potkožnim davanjem inzulinskih pripravaka, na mjestu ubrizgavanja može se pojaviti lipodistrofija (smanjenje količine masnog tkiva u potkožnom tkivu).
Moderni visoko pročišćeni inzulinski pripravci relativno rijetko uzrokuju pojave alergija, međutim takvi slučajevi nisu isključeni. Razvoj akutne alergijske reakcije zahtijeva trenutno terapiju desenzibilizacijom (sprečavanje ili inhibiranje alergijskih reakcija) i zamjenu lijeka.

Kontraindikacije:
Kontraindikacije za upotrebu inzulina su bolesti koje se javljaju sa hipoglikemijom, akutnim hepatitisom, cirozom, hemolitičkom žuticom (požutenjem kože i sluznice očnih jabučica uzrokovanom propadanjem crvenih krvnih zrnaca), pankreatitisom (upalom gušterače), nefritisom (upalom bubrega) bolest bubrega povezana s oštećenim metabolizmom proteina / amiloida), urolitijaza, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, dekompenzirana oštećenja srca (zatajenje srca zbog zatajenja srca) bolesti njegovih zalistaka).
Veliki oprez potreban je u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću koji pate od koronarne insuficijencije (neusklađenost između potrebe srca za kisikom i njegove isporuke) i oštećenog mozga | cirkulacija krvi. Oprez je potreban kod primjene inzulina! u bolesnika sa bolešću štitnjače, Addisonovom bolešću (nedovoljna funkcija nadbubrežne žlezde), zatajenjem bubrega.
Terapiju inzulinske terapije treba pažljivo nadgledati. Tijekom prvog tromjesečja trudnoće, potreba za inzulinom obično se blago smanjuje i povećava u drugom i trećem tromjesečju.
Alfa-adrenergički blokatori i beta-adrenostimulanti, tetraciklini, salicilati povećavaju izlučivanje endogenog (izlučivanje telesnog formiranog) inzulina. Tiazidna diupetika (diuretici), beta blokatori, alkohol mogu dovesti do hipoglikemije.

Obrazac za puštanje:
Inzulin štrcaljke dostupan je u | staklene boce hermetički zatvorene gumenim čepovima sa aluminijskim prorezom.

Uslovi skladištenja:
Čuvati na temperaturi od +2 do + 10 * C. Zamrzavanje lijekova nije dozvoljeno.

Sastav:
1 ml rastvora ili suspenzije obično sadrži 40 jedinica.
Ovisno o izvorima proizvodnje, inzulin se izolira iz gušterače životinja i sintetizira se pomoću metoda genetskog inženjeringa. Prema stupnju pročišćenja, pripravci inzulina iz životinjskog tkiva dijele se na monopični (MP) i monokomponentni (MK). Trenutno dobiveni od svinjskog gušterače, dodatno su označeni slovom C (SMP - svinjski monopic, SMK - svinjski monokomponent), goveda - slovom G (govedina: GMP - goveđi monopod, GMK - monokomponent govedine). Pripravci humanog inzulina označeni su slovom C.
Ovisno o trajanju akcije, insulini se dijele na:
a) inzulinski preparati kratkog djelovanja: početak djelovanja nakon 15-30 minuta, vrhunsko djelovanje nakon 1/2 sata, ukupno djelovanje 4-6 sati,
b) Pripravci inzulina dugog djelovanja uključuju lijekove srednjeg trajanja (početak nakon 1 / 2-2 sata, maksimum nakon 3-12 sati, ukupno trajanje 8-12 sati), lijekove dugog djelovanja (početak nakon 4-8 sati, vrhunac nakon 8-18 sati, ukupno trajanje 20-30 sati).

Farmakološka grupa:
Hormoni, njihovi analozi i antihormonalni lijekovi
Lijekovi na bazi pankreasa i sintetički hipoglikemijski lijekovi
Lijekovi grupe Insulin

Pogledajte video: Organic Noni (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar