Histochrom (Histochrom)

Lijek rastvorljiv u vodi ehinohrom - pigment morskih beskralješnjaka sa visokim antioksidans aktivnost. Ima kardioprotektivni efekat. Za razliku od drugih antioksidanti smanjuje akumulaciju peroksidi u ishemijskim oblastima miokarda. Niže nivo kreatin kinazašta je važno kada infarkt miokardaeliminiše kršenja sistema za transport kalcijuma.

Ima antiagregantna svojstva, pa se uspješno primjenjuje paralelno s trombolitičkom terapijom. Ograničava zonu nekroza u ranom periodu IM. Njegova upotreba smanjuje učestalost aritmije u IMpoboljšava kontraktilnost leve komore, što sprečava razvoj zatajenja srca u prvom danu nakon srčanog udara. Niže nivo holesterol krv.

Njegovo antioksidativno i retinoprotektivno djelovanje koristi se u oftalmologiji. Poboljšava metaboličke procese u koreroidnoj i mrežnici i poboljšava funkciju optičkog živca. Smanjuje edeme i ubrzava epitelizaciju rožnice pomoću keratitis. Koristi se za liječenje hemoragični sindrom u oftalmologiji i metaboličkim poremećajima mrežnice.

Oblik i sastav izdavanja

  • Otopina za ubrizgavanje 0,02% (za oftalmologiju): prozirna, crveno-smeđa boja (u ampulama od tamnog stakla od 1 ml: 5 ili 10 ampula u kartonskoj kutiji, zajedno s nožem za ampule ili scarifier, 5 ampula u blister pakiranju PVC folija, 1 ili 2 paketa u kartonskom snopu, zajedno s nožem za ampule ili skarifikatorom (kada se koriste ampule s identifikacijskom točkom, lomljivi prsten ili zarez, urezač za uklanjanje ili nož nije ubačen),
  • Otopina za ubrizgavanje 1% (za kardiologiju): prozirna, smeđe-crna (u tamnim staklenim ampulama od 5 ml: 5 ampula u blister pakovanjima, 1 ili 2 pakovanja u kartonskom paketu, zajedno s nožem za ampule, 5 ili 10 ampula u kartonskom snopu zajedno s nožem za ampule (kada koristite ampule s identifikacijskom točkom, lomljivi prsten ili zarez, umetak za scarifier ili nož nije ubačen)).

Djelatna tvar histohroma - pentahidroksietilnaftokinon:

  • 1 ml otopina za injekciju oftalmologije - 0,2 mg,
  • Injekcija od 1 ml za kardiologiju - 10 mg.

  • 0,02% otopina za ubrizgavanje: natrijum karbonat, 0,9% rastvor natrijum hlorida,
  • Otopina za injekciju 1%: natrijum karbonat, voda za injekcije.

Indikacije za upotrebu

U oftalmologiji (kompleksna terapija):

  • Dijabetička retinopatija mrežnice,
  • Primarni glaukom otvorenog kuta,
  • Krvarenje mrežnice, staklastog tkiva ili prednje komore
  • Discirkulatorni poremećaj u centralnoj arteriji i mrežnici vene,
  • Distrofične bolesti rožnice i mrežnice, makularna degeneracija.

U kardiologiji Histochrome se koristi za liječenje akutnog infarkta miokarda (u kombinaciji sa trombolitičkim lijekovima).

Kontraindikacije

Primjena Histochromea je kontraindicirana kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina, kao i u bolesnika sa preosjetljivošću na komponente lijeka.

Zbog nedostatka podataka o sigurnosti lijeka tokom trudnoće i dojenja, ne preporučuje se propisivanje histohroma tijekom ovih razdoblja.

Doziranje i primjena

Rastvor za ubrizgavanje 0,02%

Histohrom je namijenjen parabulbarnoj i subkonjuktivnoj primjeni.

Odraslim pacijentima propisuje se 0,3-0,5 ml rastvora dnevno ili svaki drugi dan. Terapijski kurs se sastoji od 5-10 injekcija. Ako je potrebno, nakon 3-4 meseca, tretman se ponavlja.

Rastvor za ubrizgavanje 1%

Histohrom se daje intravenski najmanje 3 minute.

Neposredno prije uvođenja 50-100 mg lijeka (1 odnosno 2 ampule) razrijedi se 20 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida. U istoj dozi moguća je i ponovljena primjena tokom dana.

Ako je potrebno, Histochrome se može davati intravenski, za to je 50-100 ml leka (1-2 ampule) razređeno sa 100 ml 0.9% rastvora natrijum hlorida.

Nuspojave

Upotreba Histochroma može izazvati sljedeće neželjene reakcije kod pacijenta:

  • Parabulbarna ili subkonjuktivna primjena: blaga bol na mjestu ubrizgavanja (nije razlog prekida terapije histohromom),
  • Intravenska primjena: promjena boje urina (tamnocrvene boje) u prva dva dana primjene Histochroma, bolni osjećaji duž vene. Ove nuspojave nisu indikacija za prekid liječenja lijekom.

Histohrom može izazvati razvoj alergijskih reakcija, uglavnom zbog povećane osjetljivosti na njegove komponente. U slučaju bilo kakvih negativnih efekata usljed terapije lijekovima, preporučuje se obavijestiti o tome liječnika koji će, ako je potrebno, odabrati sličan lijek koji sadrži drugu aktivnu komponentu.

Do danas nisu zabilježeni slučajevi predoziranja Histochromom zbog činjenice da se lijek uglavnom koristi ambulantno ili u bolnici.

Uvjeti za ljekarne u ljekarni

Izdaje se na recept.

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Američki naučnici sproveli su eksperimente na miševima i zaključili da sok od lubenice sprečava razvoj ateroskleroze krvnih sudova. Jedna grupa miševa pila je običnu vodu, a druga sok od lubenice. Kao rezultat toga, posude druge grupe bile su bez holesterola.

Prema istraživanju WHO-a, svakodnevni polusatni razgovor na mobitelu povećava vjerovatnost za razvoj tumora na mozgu za 40%.

Ljudske kosti su četiri puta jače od betona.

Tokom rada naš mozak troši količinu energije jednaku žarulji od 10 vati. Dakle, slika žarulje iznad vaše glave u trenutku pojavljivanja zanimljive misli nije daleko od istine.

Stomatolozi su se pojavili relativno nedavno. Još u 19. stoljeću bila je dužnost običnog frizera da izvadi bolesne zube.

Ako se smiješite samo dva puta dnevno, možete sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara.

Postoje vrlo zanimljivi medicinski sindromi, poput opsesivnog gutanja predmeta. U stomaku jednog pacijenta koji boluje od ove manije otkriveno je 2500 stranih predmeta.

Ako je vaša jetra prestala raditi, smrt bi nastupila u toku jednog dana.

U 5% bolesnika, antidepresiv klomipramin izaziva orgazam.

Lijek protiv kašlja „Terpincode“ jedan je od lidera u prodaji, uopće ne zbog svojih ljekovitih svojstava.

Prema mnogim naučnicima, vitaminski kompleksi su praktički beskorisni za ljude.

Ljudi koji su navikli redovito doručkovati, mnogo je manje vjerojatno da će biti pretili.

Prema statističkim podacima, u ponedjeljak se rizik od ozljeda leđa povećava za 25%, a rizik od srčanog udara - za 33%. Budite oprezni.

Naučnici sa Univerziteta Oxford proveli su niz studija tokom kojih su došli do zaključka da vegetarijanstvo može biti štetno za ljudski mozak, jer dovodi do smanjenja njegove mase. Zbog toga, naučnici preporučuju ne isključivanje ribe i mesa iz njihove prehrane.

Posao koji osoba ne voli mnogo je štetniji za njegovu psihu nego nedostatak posla uopće.

Prvi val cvjetanja privodi se kraju, ali će cvjetala stabla biti zamijenjena travama od početka juna, što će poremetiti osobe koje pate na alergiju.

Farmakokinetika

Nakon intravenske primjene, koncentracija u plazmi smanjuje se za pola u 12 sati, i dugo vremena se zadržava na istoj razini. Brza eliminacija dolazi iz krvi i dobro cirkuliranih organa, a spora - iz kože, potkožnog tkiva, masnog tkiva i mišića koji nemaju tako intenzivno opskrbu krvlju. Sporo izlučivanje je najverovatnije posledica taloženja u masnom tkivu. Potpuno se metabolizira i izlučuje bubrezima.

Histohrom, upute za upotrebu (metoda i doziranje)

Uvedeno intravenski 50-100 mg 1% rastvora (1-2 ampule od 5 ml), koji je rastvoren u 20 ml izotonični rastvor. S intravenskim kapanjem, 50-100 mg se otopi u 100 ml izotonične otopine.

0,02% -tna otopina koristi se kao subkonjuktivna ili parabulbarna injekcija. Po injekciji se uzima 0,3-0,5 ml, provode se svakodnevno, svaki drugi dan, ovisno o tijeku bolesti. Izvršite do 10 injekcija. Kao što je propisano, ponavljajući se tečajevi provode 2-3 puta godišnje. Kapi za oči iz histograma nisu dostupne, ali oftalmolozi preporučuju upotrebu ampule 0,02% -tne otopine za ukapavanje - 2 kapi do 5 puta dnevno.

Recenzije o Histochrome

Nažalost, u posljednje vrijeme zbog nedostatka lijeka u lancu ljekarni, recenzije o njemu rijetko se nalaze. Često možete naići na pitanje koje se periodično pojavljuje od 2011. godine: gdje mogu pronaći tko zna u kojem je gradu ovaj lijek, objasniti situaciju sa puštanjem?

Jedini pregledi koji se mogu naći pokazuju njihovu efikasnost. Histohrom za oči propisan je u obliku injekcija ispod konjunktive ili parabulbara, ovisno o bolesti. At keratitis i distrofiju rožnice, pacijenti su primali subkonjuktivne injekcije i kapi u oči. U ovom slučaju se sindrom boli smanjio i oticanje, epitelizacija je brzo prošla i oštrina vida se na kraju povećavala. Uz krvarenje u mrežnici i staklasto tijelo primijećeno je brzo resorpcija hemoragija i poboljšanje vida.

  • «… Veoma efikasan lijek. Pomoglo mi je da spasim oko koje su hteli da uklone»,
  • «… Puno mi pomaže, krvarenja se brzo rješavaju. Ali ovaj lijek nije u ljekarnama»,
  • «… Periodično su mi ubrizgavani lijekovi za dijabetičku retinopatiju. Sada ga više nema. »,
  • «… Kod novorođenčadi retinopatija pomaže ovaj lijek, ali nije»,
  • «… Babu su kupili odmah nakon srčanog udara. Nakon kapljica bilo je crvenog urina, drugih nuspojava nije bilo».

Učinkovitost lijeka kombinira se s odsutnošću alergijskih reakcija i sistemskih manifestacija. Samo u nekim slučajevima bilo je smeđe obojenje konjuktiva i blaga bol u oku nakon injekcije.

Cijena Histochrome, gdje kupiti

Trenutno nije moguće kupiti Histochrome. U ljekarnama Moskve, Sankt Peterburga, Voroneža, Tule i drugih gradova nema histograma.

U ponudi su analozi: Emoksipin 1% rastvor u ampulama broj 10 u vrijednosti od 169-206 rubalja., Emoksipin kapi od 1% 5 ml po ceni od 127-184 rubalja. Kapi za oči Taufon može se kupiti za 130-280 rubalja., i Retinalamin za injekcije za 3380-3853 rubalja.

Indikacije lijeka Histochrome

Oftalmopatologija kod odraslih (u sklopu složene terapije):

degenerativne bolesti mrežnice i rožnice, degeneracija makule,

primarni glaukom otvorenog kuta,

dijabetička retinopatija mrežnice,

staklasto krvarenje, mrežnica, prednja komora,

poremećaj discirkulacije u središnjoj arteriji i retinalnoj veni.

Proizvođač

Federalna državna budžetska institucija nauke Pacifički institut za bioorgansku hemiju br G.B. Elyakova s ​​ogranka dalekog istoka Ruske akademije nauka (TIBOH FEB RAS), Rusija. 690022, Vladivostok, proslava 100 godina Vladivostoka, 159.

Adresa proizvodnje: 117105, Rusija, Moskva, ul. Nagatinskaya, 1.

Tel .: (4232) 311-430, faks: (4232) 314-050.

Sinonimi nozoloških grupa

Naslov ICD-10Sinonimi bolesti prema ICD-10
H11.3 Konjunktivalno krvarenjeKrvarenje u očima
H18.4 Degeneracija rožniceSekundarna distrofija rožnice
Destrukcija rožnice
Distrofična bolest rožnice
Rostna distrofija
Corneal Infiltrate
Keratitis s uništavanjem rožnice
Poremećaj trofizma rožnice
Kršenje integriteta rožnice
Kršenje integriteta epitela rožnice
Primarna distrofija rožnice
H35.6 Krvarenje mrežniceHemoragična retinopatija
Krvarenje mrežnice
Krvarenje mrežnice
Krvarenje u očima
Krvarenja mrežnice na visinama
Krvarenje mrežnice
Kompanijska mesta
H35.9 Bolest mrežnice, neodređenaAngiospazam mrežnice
Angiospastične promjene na mrežnici i koreroidi
Distrofična bolest mrežnice
Retinalni distrofični
Distrofično oštećenje mrežnice
Retrolina distrofija
Promjene mrežnice i koroide
Cistoidni edem makule mrežnice nakon operacije katarakte
Poremećaji cirkulacije u mrežnici
Poremećaji krvotoka mrežnice
Poremećaji krvotoka mrežnice
Vaskularna patologija mrežnice
Vaskularna bolest mrežnice
Vaskularni poremećaji u mrežnici
Retinozni vazospazam
H36.0 Dijabetička retinopatija (E10-E14 + s uobičajenim četvrtim karakterom .3)Hemoragična dijabetička retinopatija
Dijabetička retinopatija
Retrolina distrofija kod pacijenata sa šećernom bolešću
H40.1 Primarni glaukom otvorenog kutaGlaukom otvorenog kuta
Glaukom otvorenog kuta
Primarni glaukom
Povećani IOP
Pseudoeksfolijacijski glaukom
H43.1 Krvarenje u staklenkamaIntraokularno krvarenje
Posttraumatsko krvarenje
I21 Akutni infarkt miokardaInfarkt lijeve klijetke
Q-valni infarkt miokarda
Akutni infarkt miokarda
Ne-transmuralni infarkt miokarda (subendokardni)
Akutni infarkt miokarda
Infarkt miokarda s patološkim Q talasom i bez njega
Transmuralni infarkt miokarda
Infarkt miokarda kompliciran kardiogenim šokom
Netransmralni infarkt miokarda
Akutna faza infarkta miokarda
Akutni infarkt miokarda
Subakutni stadij infarkta miokarda
Subakutni period infarkta miokarda
Subendokardni infarkt miokarda
Koronarna arterija tromboza (arterije)
Prijeteći infarkt miokarda

Ostavite komentar

Indeks potražnje trenutnih informacija, ‰

Registracijske potvrde Histochrome

  • P N002363 / 01
  • P N002363 / 01-2003

Službena web stranica kompanije RLS ®. Glavna enciklopedija lijekova i roba farmaceutskog asortimana ruskog Interneta. Katalog lijekova Rlsnet.ru pruža korisnicima pristup uputama, cijenama i opisima lijekova, dodataka prehrani, medicinskih sredstava, medicinskih proizvoda i drugih proizvoda. Farmakološki vodič uključuje informacije o sastavu i obliku otpuštanja, farmakološkom djelovanju, indikacijama za upotrebu, kontraindikacijama, nuspojavama, interakcijama lijekova, načinu upotrebe lijekova, farmaceutskim kompanijama. Katalog lijekova sadrži cijene lijekova i farmaceutskih proizvoda u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

Zabranjeno je prenošenje, kopiranje, širenje informacija bez odobrenja tvrtke RLS-Patent LLC.
Prilikom citiranja informativnog materijala objavljenog na stranicama web stranice www.rlsnet.ru potrebna je veza do izvora informacija.

Mnogo više zanimljivih stvari

Sva prava zadržana.

Komercijalna upotreba materijala nije dozvoljena.

Informacije su namijenjene medicinskim radnicima.

Ostavite Svoj Komentar