Lijekovi gušterače za hronični pankreatitis

Pankreatitis je upala gušterače. Bolest se može javiti i u akutnom i u hroničnom obliku. Prate je bol i oslabljena funkcija, ne samo samog gušterače, već i susjednih organa koji su s njom usko povezani: jetre, žučnog mjehura, crijeva.

U akutnom pankreatitisu klinička slika je uvijek izražena, a liječenje je samo bolničko. Pogoršanje hroničnog procesa takođe ponekad zahtijeva hospitalizaciju. No glavna se skupina bolesnika s kroničnim pankreatitisom liječi kod kuće. Važno je znati glavne grupe i određene lijekove za gušteraču, zašto su propisani i kako ih pravilno uzimati.

Mogu li sam liječiti gušteraču

Pluća i umjerena pogoršanja hroničnog pankreatitisa mogu se liječiti kod kuće u sljedećim slučajevima:

  • U posljednje 1-2 godine u potpunosti ste pregledani i ostale bolesti su isključene (na primjer, tumori, žučni kamenci, peptična ulkusna bolest).
  • Ovakvi simptomi pogoršanja dobro su vam poznati i ne razlikuju se od prošlosti.
  • Imate prethodni medicinski savet.
  • Pogoršanje je blago, bez povraćanja, bez jake dijareje.
  • U roku od nekoliko dana liječenja primjećuje se poboljšanje.

Principi za liječenje hroničnog pankreatitisa

  1. Dijeta s izuzetkom masnih jela, dimljenog mesa, bogatih juha, konzervirane hrane. Takvo ograničenje kod bolesti gušterače posmatra se doživotno. S pogoršanjem se propisuje glad nekoliko dana, a potom dijeta sa malo masti dok upala ne prestane.
  2. Prestanak alkohola i pušenje.
  3. Ublažavanje bolova
  4. Smanjena sekrecija probavnih sokova tokom egzacerbacije gušterače.
  5. Unos enzima u tabletama kao potpora probavi.
  6. Uklanjanje grčeva i normalizacija crevne pokretljivosti.
  7. Unos vitamina i minerala jer im je poremećena apsorpcija iz hrane s pankreatitisom.
  8. Lijekovi za obnavljanje crijevne flore.
  9. Liječenje dijabetesa, što može biti komplikacija akutnog ili hroničnog pankreatitisa.

Liječenje pankreatitisa je složeno, ovisno o simptomima. Ne postoje univerzalne „dobre pilule za pankreas“. Bolest se može pojaviti na različite načine. Jednom će pripasti bol i potreban mu je lijek protiv bolova, drugi malapsorpcija i probava, a trebaće mu više enzimskih pripravaka. Neko može imati bol i proliv, naspram ove pozadine - gubitak težine i iscrpljenost.

Lijekovi za ublažavanje boli

Glavni simptom koji muči osobu s pogoršanjem pankreatitisa je bol. Koje tablete treba piti ako boli gušterača?

  • Glavni lijek protiv bolova koji se može uzimati sa upalom ovog organa je Paracetamol (najmanje je siguran za želudačnu sluznicu). Paracetamol 1-2 tablete se uzimaju 3-4 puta dnevno 30 minuta prije obroka. Međutim, propisuje se s oprezom u slučaju istodobne patologije jetre.
  • Moguće je koristiti i kratke tečajeve i druge netopirne analgetike - Spazgan, Baralgin, Ketanov, Ibuprofen, Nimesulide. Postoje istraživanja koja potvrđuju jačanje analgetskog dejstva ovih lekova kada se uzimaju zajedno sa multivitaminskim kompleksima, kao i sa antidepresivima (amitriptilin).

Lijekovi protiv bolova ne smiju se uzimati duže od 10 dana.

  • Koriste se i antispazmodici. - No-shpa, Buskopan, Mebeverin, Duspatalin, Papaverin. Oni ublažavaju grčeve žučnih kanala, creva, smanjujući pritisak u crevnom lumenu.
  • Što je kiseliji sadržaj iz stomaka u dvanaestopalačnom crevu, to se više lučenja aktivira u gušterači. Prema tome, lijekovi koji suzbijaju lučenje klorovodične kiseline indirektno ublažavaju i bol. Ovi lijekovi uključuju blokade receptora H2. Ranitidin, Famotidinkao i inhibitori protonske pumpe Omeprazol (Omez, Losek, Ultop), Rabeprazol (Pariet), Pantoprazol (Nolpaza, Contralock), Esomeprazol (Nexium).
  • Ponekad se koristi antisekretorni lijek Dalargin za intramuskularnu ili intravensku primjenu.
  • Antacidi - Fosfalugel, Maalox takođe smanjuju kiselost želučanog soka. Primijenite ih 40 minuta nakon jela i prije spavanja.

Gušterača je najaktivnija žlijezda u našem tijelu. Dnevno proizvodi 1,5-2 litre soka gušterače sa sadržajem 10-20 grama probavnih enzima. Hronični upalni proces gotovo uvijek dovodi do smanjenja njihovog broja, što utječe na probavu hrane (uglavnom masti).

Neisvareni ostaci hrane se ne apsorbiraju u crijevima, što uzrokuje fermentaciju, nadimanje, proliv u njemu (sindrom malabsorpcije). Natečene petlje creva dodatno pogoršavaju bol u trbuhu, malabsorpcija dovodi do gubitka težine, anemije i hipovitaminoze.

Zbog toga su glavni lijekovi za pankreatitis s pogoršanjem enzimi koji pomažu normalnoj probavi i apsorpciji hrane. Posredno smanjuju i bol, normaliziraju stolicu, inhibiraju iscrpljivanje i potiču apsorpciju vitamina i minerala u crijevima.

Enzimski pripravci dostupni su i u obliku tableta i u obliku kapsula. Svaki oblik ima svoje prednosti i mane. Lista pilula koje sadrže probavne enzime je velika. Sve one sadrže amilazu, lipazu i proteazu u različitim dozama, plus ostale aditive.

  • Najjeftiniji enzimski pripravak je naš domaći Pankreatin Ali s strijama to se može nazvati lijekom za pankreatitis, jer ima malu koncentraciju aktivnih enzima (u smislu lipaze - oko 3 tisuće jedinica). Češće se koristi za greške u prehrani. Od prednosti - niska cijena (počevši od 30 rubalja).
  • Analog pankreatina - Mezim. Aktivnost - oko 3.500 IU lipaze. Trošak je oko 100 rubalja po pakovanju od 20 tableta.
  • Penzital (oko 6000 komada lipaze). Cijena - od 170 rubalja.
  • Enzistal P (3500 komada). Cijena je od 70 rubalja.
  • Panzim forte (3500 komada). Cijena je od 160 rubalja za 20 tableta.

Ako govorimo o pravom liječenju, onda kada gušterača boli, treba odabrati lijekove koji imaju veću koncentraciju enzima. Orijentacija je uglavnom na sadržaj lipaze. Za normalnu nadomjesnu terapiju potrebno je najmanje 25 000-40000 jedinica lipaze za glavni obrok i oko 10 tisuća jedinica za dodatne užine.

  • Najpoznatije tablete gušterače sa pojačanom aktivnošću su Mezim Forte 10000, 20000. Cijene ovih lijekova počinju od 200 rubalja po pakovanju od 20 tableta.

Najefikasniji enzimski lijekovi danas su preparati pankreatina u obliku mikrostepe, minikrosfera ili mikroplastika zatvorenih u želatinskoj kapsuli (IV generacija). Promjer čestica pankreatina u takvoj kapsuli nije veći od 2 mm. Sama ljuska se ne rastvara u stomaku, ali u dvanaesniku se čestice ravnomjerno miješaju s hranom, učinak ovog oblika primjene enzima je maksimalan.

Najpopularniji pripravci kapsule pankreatin i njihova cijena:

Cijena po pakovanju 20 kapsula

(prosječno)

Trgovački nazivAktivnost lipaze, MECijena za 10 hiljada jedinica lipaze
Creon10000300 r15 str
Creon25000600 r12 str
Hermitage10000175 r8,75 r
Hermitage25000325 r6.5 r
Panzinorm forte10000125 r6,25 r
Micrazim10000250 r12.5 r
Micrazim25000460 r9,2 r

Najskuplji lijek iz ove serije je Creon, a najjeftiniji je Panzinorm.

Kada gušterača boli, pripravci pankreatina uzimaju se tokom ili neposredno nakon obroka. Tijek liječenja je od 1 do 3 mjeseca. U budućnosti možete piti tablete za svako kršenje prehrane. Često se lijekovi izvode za život.

Treba napomenuti da pankreatitis NE PRIHVAĆA enzimske pripravke koji sadrže komponente žuči - Festal, Digestal, Enzistal, jer mogu uzrokovati pojačanu bol.

Primjeran režim liječenja za pogoršanje pankreatitisa

  1. Dijeta za pankreatitis. Prestanak alkohola i pušenje.
  2. Creon 25.000 X 3 puta dnevno za glavni obrok, 10.000 X 3 puta za užinu tokom 12 tjedana.
  3. Omeprazol 20 mgX2 puta dnevno tokom 4 nedelje, zatim 20 mg ujutru tokom 2 nedelje.
  4. Mebeverin 200 mgX2 puta dnevno tokom 6 tjedana.
  5. Za bol - Paracetamol 500-1000 mg X3 puta dnevno 30 minuta prije jela 7 dana.

Pripreme za obnavljanje crijevne mikroflore

Kršenje odnosa normalnih i patogenih bakterija u crijevima primijećeno je kod gotovo svih bolesnika s hroničnim pankreatitisom. To se objašnjava nedostatkom izolacije enzima, povećanim procesima fermentacije, što stvara povoljno okruženje za širenje patogene mikroflore.

Da biste otklonili ovaj fenomen, ponekad se propisuju:

  • Crijevni antibiotici: Enterofuril (Prestani)Rifaximin (Alphanormix). Ili Ciprofloksacin, kurs do 7 dana.
  • Zatim - probiotici i prebiotici koji sadrže normalne korisne bakterije. Tu spadaju: Baktistatin, Enterol, Linex, Bifiform, Floristin, Normobact itd. Prihvata se tokom ili nakon jela u kursevima do 3 tjedna.

Liječenje akutnog pankreatitisa

Ako se gušterača naglo upali, lijekovi za oralnu primjenu neće pomoći. Ovdje je obavezno bolničko liječenje. Pacijentu će biti dodeljeno:

  • Intravenska infuzija fizioloških rastvora.
  • Anestezija do opojnih analgetika.
  • Blokatori proteolitičkih enzima - Gordoks, Kontrikal.
  • Octreotid je lijek za suzbijanje izlučivanja žlijezda.
  • Antibiotici.
  • Antiemetike
  • Operacija ako se konzervativne mjere pokažu neefikasnim.

Biljni lijek za pankreatitis

Poznato je da neke biljke sadrže komponente koje pomažu u liječenju mnogih bolesti. Od davnina su bolesti gastrointestinalnog trakta liječene narodnim lijekovima, a iscjelitelji su postizali dobar uspjeh. Brzim razvojem hemijske farmakologije, interesovanje za tradicionalnu medicinu donekle je izblijedjelo. Ali nemojmo zaboraviti da ljekovita svojstva biljaka nisu nestala, a biljni lijekovi mogu uvelike pomoći u liječenju gastrointestinalnih tegoba, uključujući i pankreatitis.

Biljni dekocija sama po sebi teško može izliječiti egzacerbaciju gušterače, ali može smanjiti količinu uzetih lijekova.

Pogledajte video: Pankreatitis 1 upala gušterače (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar