Kako je dijabetes u djeteta

Zahvaljujući svojim mogućnostima, moderna medicina izbjegava kobne posljedice dijabetesa. Simptomi dijabetesa kod djece slični su znakovima bolesti odraslih, ali tretman je različit. Prije je bolest bila destruktivna za mlade pacijente, ali podrška lijekovima pruža tijelu sposobnost da toleriše manifestacije bolesti. Koji su znakovi dijabetesa kod djece? Simptomi, dijagnoza i značajke tijeka bolesti u djece različitih dobnih kategorija predstavljeni su u nastavku u članku.

Vrste dijabetesa

Često se ne razlikuju oblici bolesti, ali su potpuno različiti. Vrste dijabetesa uključuju:

  1. Tip I - razlog leži u genetskoj predispoziciji djece za bolest, ponekad uzrokovanu i vrlo jakim stresom. Ovo je urođeni oblik bolesti, dijete sa ovim oblikom je ovisno o insulinu i zahtijeva podršku tijela lijekovima. Teška je obrada glukoze tkivom gušterače.
  2. Tip II - u ovoj kategoriji je osoba neovisna o insulinu. Stečeni dijabetes povezan je s nepravilnim metabolizmom i kasnije nedostatkom inzulina u krvi. Vrsta bolesti karakteristična je za stariju populaciju.

Prvi znakovi i simptomi dijabetesa kod djeteta

Dijabetes se razvija vrlo brzo, u roku od nekoliko nedelja. Na šta morate biti oprezni roditelji kako biste što prije prepoznali bolest:

  1. Žeđ. Kada je povišen šećer u krvi, on jede vodu iz ćelija, uzrokujući dehidraciju. Djeca su posebno žedna u večernjim satima.
  2. Česta mokrenja. Povećana glukoza negativno utječe na bubrege, smanjuje se proces obrnute apsorpcije primarnog urina i dijete ima učestalo mokrenje, uslijed čega se tijelo oslobađa toksičnih tvari.
  3. Povećani apetit. Kad dijete mnogo pojede, ali ne dobije kilograme, pa čak i dramatično izgubi kilograme, to je znak da glukoza ne ulazi u ćelije, gladuje.
  4. Osjećam se dobro nakon jela. Dok pankreas ne vrati nivo glukoze u normalu, dete ima mučninu, bol u trbuhu i čak povraćanje.
  5. Iznenadni gubitak težine. Ovaj simptom se manifestuje ako glukoza uopće ne uđe u stanice i tijelo mora pojesti energiju potkožne masti.
  6. Stalna slabost. Umor, letargija, apatija povezani su s oslabljenom probavljivošću glukoze u krvi.
  7. Miris acetona iz usne šupljine. Ova pojava se javlja uslijed stvaranja ketonskih tijela u krvi nakon raspada masti. Tijelo se treba riješiti toksina, a to čini kroz pluća.
  8. Zarazne bolesti. Oslabljeni imunitet ne nosi se sa zaštitnim funkcijama pa dijete često pati od bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Značajke tijeka bolesti u ovisnosti o dobi

Dijabetes se razvija kod djece bilo koje dobi. U prvim mjesecima života to se događa rjeđe, no od 9. mjeseca počinje razdoblje puberteta u kojem se pojavljuju prvi znakovi dijabetesa kod djeteta. Kliničke manifestacije i terapija u različitim dobnim periodima su različiti. Kako bolest prolazi ovisno o dobi i kako odrediti dijabetes u djetetu?

Kod novorođenčadi

Akutni početak bolesti u dojenčadi izmjenjuje se s prodromalnim periodom, koji često prolazi neopaženo. Teško je dijagnosticirati dijabetes kod djece mlađe od jedne godine, jer je žeđ i brzo mokrenje teško otkriti. Kod neke djece dijabetes se naglo razvija, s jakom intoksikacijom, povraćanjem i dehidracijom, a nakon toga i dijabetičkom komom.

Druga vrsta bolesti polako napreduje. Dojenčad do 2 godine ne debljaju, iako jedu dobro. Nakon jela, dijete može postati bolesno, ali nakon pijenja primjetno se smiri. Razvoj infekcija na pozadini bolesti doprinosi stvaranju pelenskog osipa na genitalijama, nabora na koži ispod pelena. Pelenski osip ne odlazi dugo vremena, a ako bebin urin padne na pelenu, tada se osuši i postaje škrob. Ako tekućina iz urina dođe na pod ili druge površine, one postaju ljepljive.

U predškolaca i osnovnoškolaca

Dijagnoza dijabetesa kod djece u dobi od 3 do 5 godina, osnovnoškolska grupa je komplicirana. Bolest je teško otkriti prije prekoma ili kome, jer simptomi nisu uvijek prepoznatljivi. Znakovi koji se često primjećuju u ovoj starosnoj grupi:

  • oštra iscrpljenost, distrofija,
  • povećani volumen trbuha (učestalo naduvanje),
  • nadutost
  • problematična stolica
  • disbioza,
  • bolovi u stomaku
  • miris acetona iz usne šupljine,
  • odbijanje hrane
  • povraćanje,
  • propadanje organizma, potpuno odbacivanje slatkiša.

Djeca su također sklona dijabetesu tipa 2, koji je povezan s neuhranjenošću, pretilošću i nedovoljnom fizičkom aktivnošću. Sve više adolescenata preferira junk hranu, što kasnije pati od nepravilnog metabolizma, oslabljene hormonske pozadine i funkcija gušterače. Opterećenje žila izaziva njihovo slabljenje, pojavljuju se dodatne komplikacije bolesti. Za ovu vrstu bolesti potrebna je stroga dijeta. Preostali znakovi dijabetesa kod mlađe djece nisu baš izraženi.

U adolescenata

U djece starijih od 10 godina incidencija je češća nego u mladoj dobi i iznosi 37,5%. Prepoznavanje bolesti, kao u odraslih pacijenata, je jednostavnije, simptomi su izraženi. Period prije puberteta i puberteta (13 godina) karakteriziraju sljedeći simptomi:

  • povećana dijabetesa
  • stalni nedostatak tečnosti
  • enureza
  • nagli gubitak težine
  • povećan apetit.

To se događa kada bolest može postojati, ali nema izražene znakove, pa se, nakon medicinskog pregleda, otkriva. Period aktivnog razvoja traje do šest mjeseci. Školarku karakteriše učestali umor, apatija, slabljenje celog organizma, prenošenje mnogih vrsta infekcija. Kod djevojčica adolescenata može se primijetiti nepravilan menstrualni ciklus, svrbež u području genitalija. Stres ima destruktivno stanje, bolest se počinje razvijati još brže.

Dijagnostičke metode

Nema značajnih razlika u dijagnostici bolesti kod djece od odraslih, stoga se koriste ove metode otkrivanja:

  1. Krvni test. Pokazatelji koji su u ovom istraživanju posebno važni: količina proteina, količina glukoze u krvi na gladovanje, tolerancija na glukozu prije i nakon jela, glikolirani hemoglobin. Imunološka studija uzorkovanja krvi je važna: provjerava se prisutnost antitijela, što ukazuje na razvoj dijabetesa.
  2. Analiza mokraće Znak dijabetesa kod djece je ogromna količina glukoze u urinu, njegova povećana gustoća. Ova činjenica takođe ukazuje da je potrebno provjeriti bubrege, koji bi mogli biti pogođeni. Otkriva se prisustvo acetona u urinu.
  3. Analiza hormona.
  4. Pankreatografija
  5. Studija kože. Kod dijabetičara se primijeti rumenilo obraza, čela, brade, osip, karakteristično za bolest, jezik postaje grimizan.
  6. Ultrazvučni pregled gušterače.

Moguće komplikacije i posljedice

Za održavanje tijela, malim pacijentima savjetuje se dijeta, uzimanje lijekova različitih specifičnih djelovanja, narodnih lijekova. Roditelji bi trebali pažljivo nadzirati unos inzulina u organizam, pravilnu prehranu, kontrolirati fizičku aktivnost i izbjegavati stres. Koje su posledice bolesti, ako se ne leči?

  1. Koma (hipoglikemijska, hiperglikemijska, mliječna kiselina, ketoacidotska).
  2. Oštećenja organa i sistema.
  3. Razvoj zaraznih bolesti.
  4. Smrtni ishod zbog teškog tijeka bolesti.

Pogledajte video: Dijabetes kod djece (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar